Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#89201) 5381 válasza jilian (#89178) üzenetére


5381
aktív tag

Remélem kapsz választ, mert ezekre én is kíváncsi vagyok. Főleg, mert most rendeltem waxot.
A száraz - nedves közt szerintem a láncon maradó képesség(időjárás állóság) a lényeges, illetve, hogy milyen gyakran kell kenni. Valószínű mindkettőben jobb a nedves. Ez viszont együtt jár nagyobb porgyűjtéssel.

(#89202) Gravity1234 válasza Runner_fxr (#89198) üzenetére


Gravity1234
tag

Sracok!

Eloszor is koszonom, vegre, vegre oszinten mondom vegre valami kezzelfoghato info es velemenyek.
Pontosan ezt akartam hallani, mert en is tudom (hisz azzal is kezdtem) hogy a hobbik mar csak ilyenek, meg ha valaki mar sportkent, edzeskent tekint ra, akkor nyilvan mas szemmel nezi.

Ma voltunk tekerni egyet a felesegemmel (Wheeler 36 G elmeletileg ez az o regi bringaja, legalabb 10 eves) ezzel szoktam tekerni, ma kb. 15km-t tekertunk varosi korulmenyek kozott (Kobanya Ohegyrol, Pesterzsebetre es vissza)
alapvetoen semmi bajom a bringaval. Picit alacsony nekem a nyereg, ezert hamarabb farad a combom, meg nincs karbantartva, de mint bringa elmeny nekem megfelelt. A teleszkopja mukodi ezzel nem gond az amugy egyebkent kritikan aluli utakon menni, a 10centis lyukakkal, patkakkal, repedesekkel, stb.
Kvazi haladni is tudtam vele, persze a szel rendesen keresztbetett, de lehet vele menni (nem ertek hozza, nem brutal vastag gumik vannak rajta, olyan ket ujjnyi vastag kb.)
Nincs tarcsafeke sem, de sehol nem ereztem hogy ne lenne eleg a patko. Szerintem a nagy kerdes az, most ezt erezve, tapasztalva hogy ha nekiugrunk egy 40km es kisebb turanak ott hogyan viselkedik, huzamosabb idon keresztul aszfalton mennyire halados, mennyire nehez.

Nem celom minel dragabb bringat venni, dehogy, csak azert masoltam a linkeket hogy a 130- tol a 280-ig mindet ugyanugy lehuztak es nem ajanlottak eddig. Innentol kezdve meg akkor most mi is legyen....

Ez nagyon megfogott, nyilvan a marketing dolgozik, de szemely szerint ez a szinvilag es kialakitas megvesz....: [link] visoznt 280 ezerrel azert eleg massziv aru gepecske.

Ha az eszemre halgatnek es a mostani 4-5 vegre kezzelfoghato infok alapjan megerositve meg ezt vennem: [link] 145 ezerert. Viszont ez annyira nem tetszik. Nem rossz, de a masik merfoldekkel utosebb :) Ez nem is fajna. A 280-ra azert szivnam a fogam.

Ezek a Bergamont brinyok mennyire jo markak, mennyire megbizhatok? tenyleg nem ertek semmit hozzajuk, minden ismeros, face book pajtas, aki bringazik Cube-ot mondd.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#89203) jilian válasza 5381 (#89201) üzenetére


jilian
addikt

Én is berendeltem már.... :U
És én is ezt a márkát vettem. De nekem jön a Dry, Wet, Ceramic-Wet.
A wax-ról nem sok jót olvastam ki szerény angolommal... :N

(#89204) 5381 válasza jilian (#89203) üzenetére


5381
aktív tag

Én nem akarom annyira bonyolítani a kenést. Aszfalton tekerek, csak száraz időben. Ez a kerámia wax csak jó lesz rá.

(#89205) Pttypang válasza trialboj (#89196) üzenetére


Pttypang
veterán

Engem mindig elképeszt, hogy 2-3 óra úszás, de akár egy óra után is mennyire fáradtnak érzem magam.
Épp ezt szeretem benne, hogy bemegyek, átöltözöm, úszok, elfáradok, ha akarom, úgy igazán kihajtom magam, aztán kijövök, lezuhanyzok, visszaöltözök és kész, csak a fáradtságot érzem, nem vagyok izzadt és nem is vagyok sok km-re az otthonomtól, fixen tervezhető időt igényel, lehet vele számolni.
Tudom ajánlani bárkinek. Persze azt, amikor 40-el tépsz át az erdőn lefelé, azt nem igazán helyettesíti az ilyesmi, ahogy a felfelé szenvedés is jót tesz az embernek. Kell néha azért a változatosság, ha már a nagy tekerések nem férnek bele éppen annyira az ember idejébe.

Everybody lies.

(#89206) -=RelakS=- válasza jilian (#89203) üzenetére


-=RelakS=-
veterán

Squirtet használok, az is valami viasz alapú cucc.
A leírása szerint csak le kell időnként kefélni a kinyomódott szemetet, utána újrakenni, és egy éjszakát állni hagyni.

Eddig leginkább a viszonylag tiszta láncot tapasztaltam meg: homokos-poros bringázás után nem recseg ropog az egész, 50-60km után nem csupa dzsuva az egész, annyira nem ken össze.

Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

(#89207) ShiTmano válasza Gravity1234 (#89202) üzenetére


ShiTmano
aktív tag

Nem szeretnélek elbizonytalanítani, de ezt is tudnám ajánlani. Ugyan MTB de jó fejlesztési alap, és keskeny gumival kb ugyanúgy megy mint egy cross. Persze alap cucokkal, de a kúpos fejcső miatt később egy komolyabb villát is tehetsz bele. Alapban tárcsafékes, később - igény szerint- az is fejleszthető. Kétféle színben, négyféle méretben, és még jól is néz ki szerintem. 130ezer+száll ktg. A száll. ktg. EU-n belül úgy látom 29euro. Tehát kb. 140e-ből itt van.

[ Szerkesztve ]

"Ilyen dolog ez, folyamatos növekedés, egy állandó méretű bolygón :D Rip rendszer..." by Crim

(#89208) Zsolt74


Zsolt74
senior tag

Én azt olvastam, hogy a parafin viasz nagyon jó kenőanyag a láncnak, ráadásul nem is lesz tőle ragadós a lánc mint a többi lánckenő anyagtól, így nem is gyűjti a koszt annyira.
Csak kicsit macerás a használata(fel kell olvasztani, és bele kell a láncot áztatni).
Én a láncomnál ezt sajnos nem olyan egyszerű megcsinálni, mert Shimano láncom van amin nincs bontható szem(700-800Ft-ért meg nem fogok venni lánc szegecset néhány hetente).
Majd ha le kell cserélnem a láncot, akkor olyan láncot fogok már venni ami bontható ,és ki fogom próbálni a parafin viaszt, mert utálom hogy a lánc iszonyúan gyűjti a koszt.

Zsolt

(#89209) -=RelakS=- válasza Zsolt74 (#89208) üzenetére


-=RelakS=-
veterán

Csak kicsit macerás a használata(fel kell olvasztani, és bele kell a láncot áztatni).

Ezért jó a Squirt, mert ott ugyanez oldószerbe van felvíve, ami elpárolog, és visszamarad a viasz. Amíg meg össze van keverve, egy rendkívül folyós tejszerű cucc az egész.

Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

(#89210) Runner_fxr válasza Gravity1234 (#89202) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Volt egy pár Bergamont bringám, mivel 2012-óta a forgalmazónál dolgozom, nekem ezt is éri meg megvenni, mert elég jó áron jutok hozzá. Ennek ellenére ha nem lenne minőségileg jó, biztos nem Bergamont bringáim lennének, mert a szar nem kell még olcsón se. Elég kritikus szemmel szoktam nézni a bringákat.
Tapasztalatom alapján azt tudom mondani, hogy prémium minőségű vázakat gyártanak.
Nyilván nem egy Specialized vagy Lapierre kategória, de mondjuk árban sem az.
Viszont tökéletesen egyenértékű a Cube, Focus, KTM, Merida stb középkategóriás gyártókkal.
A Bergamont Magyarországon nem annyira ismert, de egyébként már nem olyan új márka mint pl egy CTM.
A 90-es évek elején kezdték a kerékpár gyártást, Német tulajdonú cég. A BMC tulajdona volt, egészen mostanáig, most a Scott tulajdonába került a cég. Szóval, a világ egyik legjobb kerékpárgyártójának a tulajdonába!
Mivel Német gyártó, így MTB-ban és Trekkingben a legerősebbek, de az országúti gépeik se rosszak.
Attól nem kell félned, hogy valami rossz minőségű terméket kapsz, bőven hozza a prémium minőséget.
Az elmúlt évek alatt pár konténernyi bringa el lett adva, idáig még egy, azaz egy darab váz garanciát nem kellett intéznünk! Nem úgy mint például a sokak által magasztalt Gepidánál, ahol elég sok gyárilag selejtes vázzal találkoztunk, volt jó pár gyárilag ferde váz, nem is igazán értettük, hogy kerülhetett boltba a selejtes példány. Bergamontnál ilyet még soha nem láttam.

280-ért az a Cube nem rossz, bár én hiányolom belőle a levegős villát. Szerintem ennyit már felesleges költened, arra a felhasználásra amit említettél. Illetve a 8-as rendszer karbantartása jóval olcsóbb mint a 10-es.
Mivel azt mondtad ez lenne a melóba járós gép is, így nem árt arra is gondolni, hogy ne egy valag pénz legyen hozzá a csere alkatrész, márpedig a 10-es cuccok nem olcsók, és nem is bírja addig a lánc + sor mint a 8-as. Egyébként én azon az állásponton vagyok, hogy amikor valaki nem csak munkába jár bringával, hanem hobbi sport célú felhasználásra is kell, akkor kifizetődőbb a 2db kerékpár mint az egyet mindenre. A drága gépre drágább az alkatrész, illetve sehol nem mered majd otthagyni. Hosszútávon olcsóbb lesz fenntartani a drágább gépet és mellé az olcsót melóba járásra, mintha mindenre csak a drága bicót használnád.
Ha mindenképpen egy gépet akarsz, akkor semmiképp se mennék 8-as rendszer fölé. Bőven elég ez általános felhasználásra. Amit kinéztél 145-ért, szerintem nem éri meg.

ShiTmano: Tapasztalatból tudom mondani, hogy a Cross gép haladósabb, mint az azonos felszereltségű MTB. Használtam 29"-es merev vázas montit is, cross külsőkkel, de úgy érzem, hogy a Cross-al jobban haladok aszfalton. Én akkor javasolnám a montit, ha szeretne egy kicsit terepezni is, de ha csak aszfalt és maximum jó minőségű föld utakra kell, semmi haszna nem lesz a montinak.

[ Szerkesztve ]

(#89211) 6030D válasza Runner_fxr (#89210) üzenetére


6030D
Ármester

Mégsem mentetek Csóványosra?

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#89212) bunddog


bunddog
tag

Nemrég cseréltem 10es ultegra sorra és asszem 1031es sram láncra és az a gond hogy állítgatom a hátsó váltónál a bowdent de körülményesek a lefele váltások, nem rakja át egyből. Ehhez a sorhoz azt írja a manual hogy csak bizonyos shimano láncokkal legyen használva...nézzem meg a használt, régi sorral hogy azzal be lehet e lőni tökéletesre amilyen volt is? lehet hogy ezzel a kombóval nem is lesz jó?

(#89213) Gravity1234 válasza Runner_fxr (#89210) üzenetére


Gravity1234
tag

Koszonom az infokat, hasznosak.
Ketto bringat biztosan nem szeretnek es hely sincs neki a pinceben. Ha lesz akkor mindenkepp 1 lesz.
145-os nem eri meg...ok nem kerdezem meg miert, mert ugysem ertek hozza.
A 280-as Cube valoban nem keves penz....azert irtam az mar azert nem esne jol.

Ez a 8-as rendszeres dolog mar egyszer visszakoszont, mas is mondta.
Irok privatot is majd.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#89214) Runner_fxr válasza 6030D (#89211) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Nem mentem sajnos, mert csak délután tudtam elmenni bicózni, le kellett mondjam az Alpinbike-os túrát. Meg az időjárás előrejelzés sem volt a legjobb, de szerencsére fasza idő volt.
Csak egy kis kört mentem ma: [link]

Viszont most így pár teszt kör után, azt kell mondjam, hogy a Schwalbe Magic Mary, Vertstar keverékkel a legelmebetegebb külső amivel valaha találkoztam. :D
A Nobby Nic sem volt rossz, de az egy játékszer ehhez képest. 2 bar-on volt, simán csak belsővel, de úgy ragad a földhöz, hogy beszarás. Még a fékerőm is megnőtt, pár nagyobb fékezésnél úgy belemart a földbe, hogy emelkedett a hátsó kerekem. :) A tudása messze-messze több mint amit én valaha is be mernék vállalni. Hihetetlen, hogy milyeneket tudtam vele dönteni a kanyarokban, egy pillanatnyi bizonytalanság, megcsúszás nem volt. Pedig egy kis csúszkálás azért mindig előfordult a Nobby-val.
Nem véletlenül az egyik legkedveltebb Enduro/DH külső.

Pár kép:
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]

(#89215) 6030D válasza Runner_fxr (#89214) üzenetére


6030D
Ármester

Straván láttam, hogy más lett. Ha van kedved/kedvetek, én körbeviszlek ingyé'.
Túravezetést vállalok. Sok referenciával. :DD

Ja, a kupás szegmenseidet meg flag-eld, mert megölnek az outisok. ;) :DDD

[ Szerkesztve ]

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#89216) peppe79 válasza Gravity1234 (#89202) üzenetére


peppe79
senior tag

Azt a 145 ezres bringát egy belépő szintű Tourney szettel, noname V-fékekkel szerelték. Semmi baj nincs vele, ha nincsenek túlzott elvárásaid vele szemben. A hajtókar nehéz, terhelés alatt hajlékony, de amúgy strapabíró. A váltó lassú, és néha pontatlan, a láncfeszítője gyenge. Sarat, dagonyát nem szereti, előfordulhat, hogy gyakran utána kell állítani. A többi alkatrész is (az M3010-es telóig bezárólag) jellemzően belépő szint, de városban való nyargalászásra, rövid túrákra megfelelő lehet.

(#89217) peppe79 válasza 5381 (#89201) üzenetére


peppe79
senior tag

Nálam régebben a Sonax folyékony lánczsír (Sonax fahrradkettenfett) vált be a legjobban. Manapság a Dynamic a csúcs...állítólag

[ Szerkesztve ]

(#89218) bunddog válasza bunddog (#89212) üzenetére


bunddog
tag

Közben rájöttem hogy jól kiba**tam magammal...a dyna-sys lesz a ludas...ami a mtb groupset-eknél van, road-nál viszont nem. :W

(#89219) geotigris9 válasza Gravity1234 (#89202) üzenetére


geotigris9
tag

"tenyleg nem ertek semmit hozzajuk, minden ismeros, face book pajtas, aki bringazik Cube-ot mondd."

Azért mondták a kockát, mert teljesen népbringa lett, itt a fórumon is a legtöbb rider kockul.
Nincs baj ezekkel a bringákkal, de mindenkinek ilyen van kisebb túlzással, de bőven van jó márka minőségi bringa csak tudja megfizetni az ember.

Én annyit javaslok, hogy felnifékes ne legyen a kiválasztott bringa szerintem nem éri meg normálisabb bringán használni. Valami megbízható tárcsafékkel szereltet néznék. (Akár az életed is múlhat egy jó féken..)

(#89174) TomMusic A napellenző a sisakon egyrészt feling dolog egy MTB bringáson és nem csak nap ellen éjszaka egy kicsit leszegett fejjel tekerve is látsz előre ha olyan helyen is mész ahol szembe refiznek az autósok bár itt fórumon it talán csak én szoktam ezt kihasználni szerintem. :D De erdőben ágaktól is védhet kicsit ha át kell törni a dzsindzsáson meg ha esik az eső az ellen is véd kicsit, ne vágódjon annyira az arcodba.
De nem egy létkérdés a sisakon, ha van. Van olyan haverom aki rögtön leszedte a napellenzőt lévén neki nem kell a sisakra pedig elsősorban montival jár. A lényeg, ha van napellenző egy sisakon az esetek 99%-n le lehet pattintani. Viszont ha nincs akkor nem lehet rá tenni utólagosan, vagy max. csak nagyon haeckelve.

[ Szerkesztve ]

((( Hallgass Szabad és Független Tilos Rádiót FM90.3./Tilos.hu Mert megéri! )))

(#89220) flash- válasza Gravity1234 (#89177) üzenetére


flash-
veterán

elmondom a véleményem( 1 éve nyúzok egy cross-trekking bringát, pár ezer km-van már benne):

elmondom az előnyét:
-városban,aszfalton jól lehet vele haladni(egy jó állóképességgel 2-3órán át 23-25ös átlagsebesség hozható),kényelmes,kialakítása miatt nagyobb túrák esetén fel lehet cuccolni elöl hátul(ez 3-4-napos esetleg hetes túráknál szempont szerintem amúgy nem)
-sík,egyenes földúton(nem sok az olyan) nagyon jól lehet vele haladni a montisokhoz képest is..

testsúly:
nem kell ettől parázni nekem egy 250ezres német import kerékpárom van és 110kilósan is mindent birt..

elmondom amit nem árt tudni:
erdőbe,könnyebb terepre(köves-kavicsos-enyhén sziklás murvás vagy gyökeres) megkötésekkel lehet használni.. lassabban fogsz haladni mint egy montis mert nem lehet ilyen bringával normális tempóval menni ilyen terepen, illetve lehet de eléggé bizonytalan a haladás, instabil az érzet, az a bármikor megcsúszhatsz eleshetsz érzésed van,nem kellemes!
-illetve padkáknál, városi szintkülönbségeknél eléggé rizikós hajtani, érezni ahogy kapja az ütést a bringa, nem való neki ez sem!

csúszós, laza terepen pedig maga a pokol... nem ajánlom senkinek!

elmondok még pár fontos dolgot:
csak hogy legyen mihez viszonyítani, nem vagyok rossz formában, 100kilósan 2-3 óráig néhány emelkedővel megtüzdtelt aszfalt úton tudom hozni a 23-25ös átlagsebességet...
ki fogsz fáradni,de nem kell hozzá nagy sportolónak lenned! de azt azért megemlíteném hogy a velem tekerő montis haverom aki nálam még jobb erőben van (kevesbbet teker, de vékonyabb,régebb óta sportol,sokat edz kondiban) a 26 os terpgumikkal lévő montijával ugyanazon a távon (70km) ugyanolyan átlagidőt megy..
Ezt elég fontos megemlíteni, mert ez azért sok mindent elárul.
Azt hogy terepgumis 26os kerékkel levő montival is lehet közepes túrákat-távokat jó sebességgel hozni és nem kell hozzá különleges erőnlét(itt még nem beszélünk téli görgőzésről sem).
Van olyan érzésem hogy a cross trekking inkább hasonlít a montihoz, hiába a nagyobb és vékonyabb kerék, a jobb áttét, az üléspozíció miatt keletkező légellenállás szerintem többet számít,lásd adatok.
Nincs releváns különbség a mtb és cross trekking között aszfaltos haladást illetően.
lehet hogy egy 20-22es átlagnál a montis hamarabb fárad el mint én, de egy 25ös áltlagnál már megszünik a különbség..
Ezzel azt akartam elmondani hogy a legfontosabb az állóképesség, illetve el kell felejteni az ilyen berögződéseket hogy montival nem lehet túrázni, haladni...barátaimmal úgy járunk túrázni hogy montival jönnek és köszönik szépen jól vannak..így toltunk le egy két napos balaton kört,stb.stb..

[ Szerkesztve ]

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#89221) geotigris9 válasza flash- (#89220) üzenetére


geotigris9
tag

Szerintem sehol senki nem írta, hogy mtb nem lehet túrázni. Csak kevésbé ideális arra célra. (Meg az sem mind1 , hogy ha túrázni mész példának okért mtb-l, akkor az több napos-e [?] , mert hosszú távokon pl. 3 - X napos túrán fog kijönni az alkalmasabb bringa előnye nem egy napos tekeréseken.

Egyébként alsó meg felsőbb kategóriás /"hagyományos"/ bringának azért van egy közös ismérve mindegyiket hajtani kell nem megy magától. :D

[ Szerkesztve ]

((( Hallgass Szabad és Független Tilos Rádiót FM90.3./Tilos.hu Mert megéri! )))

(#89222) Hasaggymeg


Hasaggymeg
Topikgazda

Szerintem összehasonlítási alaptól is függ.Ha országútisokkal,másik jó kondijú treking/cross bringásokkal,vagy saját teljesítményedet mérve tekersz érezhető lesz,hogy egy picit lomhább hegyi bringával,vagy éppen egy fürgébb trekinggel nyomod,de amúgy nem lesz igazán észrevehető.Nejemmel bringázva (én kemény legény ;] ) nem érzem montim,de most már még a 2,0-ás recés gumim hátrányát sem az ő ciklokrossz bringájával szemben. Amúgy meg simán feláldozom az erdőben is tekerés élményéért azt a talán max +2-3km/h átlagot ami még 100km-en is csak mennyi?...további félóra bringázás? :U

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#89223) Sterilzona


Sterilzona
senior tag

Sziasztok
26-os montira, tudnátok ez helyett árba és tartósságra ajánlani valamit?

[link]

(#89224) 6030D válasza Hasaggymeg (#89222) üzenetére


6030D
Ármester

Az egy Balaton-körön pont egy óra késés, és már bumm... le is késted az esti Barátok közt-öt. :DDD

Ezek szerint bevált a RK?!

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#89225) LustaDick123 válasza Gravity1234 (#89213) üzenetére


LustaDick123
tag

Átérzem a helyzeteted, én szintén kb. 15-20 éves kihagyás után kerestem bringát, hasonló célokra. Én sima trekkinget vettem (sárhányó, lámpa, csomagtartó, táska stb.), mert egy univerzális bringát szerettem volna. Nem gond, ha elkap egy zápor vagy besötétedik, nem gond, ha kisebb csomagot kell vinnem, befér a táskába a gyerek cucca, bevásárlás, a foci stb.
Budapesten az átlag kocabringástól nem maradok le tempóban (sőt!) a bringautakon, a könnyebb terepen (dülőút, töltés stb.) elmegy (bár a napokban éppen néztem, hogy Budaörs-XXII. kerület között pont a Kamaraerdő a legrövidebb), simán elindulok vele akár 70-80 kilométeres körökre is (0 kondival).

Ha ilyen általános, átlagos felhasználásra keresel én az általad linkelt Gepida Alboin-szerű bringák közül választanék. Technikailag nem értek hozzájuk, de a topic olvasásából már leszűrtem, hogyha az alapok jók akkor onnan kezdve egy Lego a bringa is, szabvány alkatrészekből van, lehet csereberélni, testreszabni.

(#89226) Hasaggymeg válasza Sterilzona (#89223) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

Legalább gyorsszárast vegyél,ne kelljen kulcsokat cipelj magaddal.

(#89224) 6030D...nem gond mert ott az idő lassabban telik mint a valóságban és míg én körbe tekerem a Balatont ott még ugyanannál a csésze kávénál fog beszélgetni Magdi anyus és Vili bácsi mint előtte való nap.Biztos valahol egy eseményhorizont szélén forgatnak és torzul a tér-idő szövet. ;]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#89227) bandus


bandus
veterán

sziasztok! egy barátom nézelődik valami alap mtb iránt, én ezekben pedig még kevésbé vagyok otthon mint az outikban. az alábbi linkeket kaptam tőle:
[link]
[link]
[link]

egy gyors vélemény? azzal tisztában vagyok, hogy ennyi pénzért nem valami jó teló lesz benne, a tárcsaféket sem igazán erőltetném. más alternatívát esetleg tudok javasolni, mondjuk úgy 140-150 ezerig?

bár ahogy nézem ezek 26"-osak, inkább 27,5 vagy 29 ajánlott, nem? főleg, ha becsúszna 1-2 országúti túra is.

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#89228) 5381 válasza bandus (#89227) üzenetére


5381
aktív tag

Én ha montit vennék, nem gondolkodnék 26-os kerék méretben. :U

(#89229) szjoci válasza Sterilzona (#89223) üzenetére


szjoci
őstag

Szia!

Én pl ezt venném. Ahogy Hasaggymeg is javallotta: gyorszáras (nehezebben hajlik el mint a tömör tengelyes), duplafalú felnis. Gyorszárat ne felejts el mellé venni

(#89230) Sterilzona válasza szjoci (#89229) üzenetére


Sterilzona
senior tag

Köszönöm, neked is Hasaggymeg

[ Szerkesztve ]

(#89231) Gravity1234 válasza flash- (#89220) üzenetére


Gravity1234
tag

Szia!

Nagyon koszonom ezeket az infokat is.

Az a padkas, szintkulonbseges resz igen zavaro, hisz az utak tobbsege ilyen sajnos. Legalabbis ha a tervezett hasznalati korbol a munkaba jaros, este 1 orat tekeros a kornyeken, kisutcakban, bringautakon forgatokonyvet nezem. Most a hetvegen amit irtam hogy Kobanyarol, Erzsebetre es vissza mentunk, gyakorlatilag nem volt katyu, tankcsapda mentes utszakasz.....

Turakbol biztosan mondom, hogy egyelore nem lesz tervben tobb napos, max 1 napos megyunk jovunk.

murvas, foldes, stb utak, nem akarok rajtuk idore menni, tehat az hogy lassabban haladok szerintem OK. A lenyeg hogy a bringa legyen alklmas arra, hogy ha ilyen utszakasz jon, ne kelljen kezbe vinni, vagy tolni.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#89232) TomMusic válasza geotigris9 (#89219) üzenetére


TomMusic
őstag

Köszi a választ! :)
Viszont amit linkeltem, jobban tetszik. Persze ha az nem MTB-hez való, akkor nem olyat veszek. A napellenzőre nincs igény. :U

Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbálom a lehető leghosszabbra nyújtani.

(#89233) Gravity1234 válasza LustaDick123 (#89225) üzenetére


Gravity1234
tag

Neked is koszonom az infokat.
Beepitett lampat, sarhanyot, csomagtartot nem szeretnek rajta. Ez nyilvan egyeni preferencia is, de szeretnem a sportosabb kinezetet. Vasarolni biztosan nem fogok menni bringaval. Lampat rakok ra kulon. Sarvedot is ha akarok, de ne legyen ott fixen.

Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8

(#89234) Hasaggymeg válasza bandus (#89227) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

26" nem a haladás miatt nem ajánlott,hanem az egy kifutó méret,hamarosan el fog tűnni és egyre szűkül a kerék,gumi,telókínálat hozzá.
Ha 180 fölötti a haverod akkor inkább a 29"-os,ha alatti akkor 27,5"-os állna közelebb hozzá.Pl.,vagy ez ,esetleg ez.

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#89235) 6030D válasza bandus (#89227) üzenetére


6030D
Ármester

Inkább itt nézzétek meg a GT-ket. Az Avalanche 27,5-es, a Karakoram 29-es. A Sport és a Comp belefér a keretbe, és már hidrós tárcsa van rajtuk, 9-es sor, meg nem a legalapabb váltás (bár túrázni az is elég, de ha már van ugyanannyiért jobb...)
Vagy Runner_fxr is rakott be nemrég új Bergamont mtb-t (most nem találom a hsz-t), az is hasonló kategória volt, ha jól emlékszem.

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#89236) peppe79


peppe79
senior tag

Körbenéztem egy közeli kerékpárüzletben, és teljesen el vagyok képedve. Manapság tényleg különlegességnek számít a Cr-Mo váz? :( Nincs egyetlen hely sem az országban, ahol külön vázat, vagy komplett kerékpárt lehetne kapni? Kizárólag a manufaktúrák? A Kurtz, Merényi, Hunor vázakkal kapcsolatban van valakinek tapasztalata?

(#89237) ro_bert17 válasza 6030D (#88977) üzenetére


ro_bert17
őstag

A hétvégén mielőtt elmentem tekerni gondoltam megnézem a guminyomást, és ha szükséges pumpálok a gumikba.
Az eredménye az lett, hogy úgy maradt ahogy a múltkor volt, amit akkor sikerült belefújnom. A többi csak szenvedés volt.
Ezzel kapcsolatban kérdeznék tőletek:

Két AV/FV adapterrel is próbáltam, nem tűnik túl bonyi cuccnak gondolom azzal baj nem lehet? Első, hátsó guminál is szerencsétlenkedtem, tehát gyanítom nem szelep hiba?
Egy occó teszkós állópumpám van. Ez lehet a gyenge láncszem a sztoriban, vagy én? :)
Ezek közül jó lehet valamelyik helyette: [link], [link], [link], stb?

[ Szerkesztve ]

(#89238) Sterilzona válasza ivana (#89167) üzenetére


Sterilzona
senior tag

Mi a baj ezzel ? Nem értek hozzá, ezért kérdezem. Egy 60 év körüli nőnek lenne. Lehet soha nem is használná. Vagy csak pár alaklom, tehát nem mindennapos. De amikor esetleg használná, arra se lenne jó ?
Jó lett volna ezen ár alatt is megúszni, de ami 35 körül van, az már nagyon tré, képről ítélve, vagy Osanba megnézve. S ezen még pluszba vannak kiegészítők is.
Használt kizárva.
Köszönöm szépen

(#89239) 6030D válasza ro_bert17 (#89237) üzenetére


6030D
Ármester

Hány bar-ra akarod végül is felfújni? Magas nyomásra lehet, hogy nem képes a pumpád.
Vidd el az adaptert egy benzinkútra és próbálj meg ott nyomni vele.

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#89240) balazs025 válasza Hasaggymeg (#89234) üzenetére


balazs025
senior tag

Személy szerint 29-st terveztem venni, akkor 169-170cm esetén inkább ne is erőltessem a 29-17 méretet? Jelenleg 26-s kerék és 17-s vázam van.

(#89241) bunddog válasza bunddog (#89218) üzenetére


bunddog
tag

valaki meg tud erősíteni a mtb-os dyna-sys váltó + ultegra sor incompatibility-ben?

(#89242) peppe79 válasza ro_bert17 (#89237) üzenetére


peppe79
senior tag

Mikor még országúti kerékpárom volt, vettem egy méregdrága Zéfal műhelypumpát (a pontos típusra már nem emlékszem). Az 1,5 évig bírta; bár hozzáteszem: 7 bar körüli nyomásra kellett vele fújni. Utána kizárólag a lakásunktól párszáz méterre található benzinkútra jártam pumpálni, itthon csak egy kis kézipumpát tartottam defekt esetére.
Most, hogy pár éve kiköltöztünk falura, - benzinkút híján - újra esedékessé vált egy műhelypumpa. Mivel már csak két városi bringánk van, gondoltam, ezekhez nem veszek méregdrága pumpát. Vásároltam egy lábpumpát, de az idő előtt eltörött. Aztán kaptam egy ajándék Instersport utalványt, és mivel semmi értelmes dolgot nem találtam az üzletben, vettem rajta egy Cytec műhelypumpát. Az is pár hónap alatt megadta magát. Utána vettem egy piacos fém pumpát 1500-ért, de annak is reszeltek. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve, próbaképp kikaptam a 2107-es Ladámból a gyári pumpát, és onnantól kezdve megoldódott a probléma. 4 éve használom, gyakorlatilag elnyűhetetlen. És úgy látom, nem csak én gondolom így:
https://www.testbike.hu/velemeny/pumpa/moszkvics-lada-pumpa

(#89243) zack válasza peppe79 (#89242) üzenetére


zack
nagyúr

De ezzel, hogy látod mekkora a nyomásérték? :U
Aldis műhelypumpa 4000.-ft (nem tudom van e még), és van rajta nyomás visszajelző.

Samsung Galaxy Z Flip5 256GB Platinum Silver (online exkluzív) <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3

(#89244) peppe79 válasza Sterilzona (#89238) üzenetére


peppe79
senior tag

Ajándék lenne, azért ragaszkodsz az újhoz? Mert ennyi pénzből tényleg jobb inkább a használtak közt keresgélni. 60 éves hölgynek én inkább egy kontrás, agyváltóval szerelt bringát vennék. Azzal kevesebb a macera. 25-40 ezer között simán lehet találni női városi bringát, Nexus 3-as, vagy Sram/Sachs 3-as (nem Torpedo) agyváltóval. Jellemzően csak külsőt-belsőt kell/érdemes rajta cserélni, az meg 5-6 ezerből megvan.

(#89245) peppe79 válasza zack (#89243) üzenetére


peppe79
senior tag

Nem tudom pontosan, kézzel ellenőrzöm. A nejem bringájához pont megfelelő, én a 622/40-es kerekeimet viszont "keményebbre" fújom, olyankor rá szoktam még pumpálni az 5 kilométerre lévő benzinkúton.
Az Aldis pumpa gagyi (ha ugyanarról beszélünk), a kollégámnak olyan van...azaz volt.

[ Szerkesztve ]

(#89246) andrisbandi


andrisbandi
őstag

Országúti.
BTWIN TRIBAN 500 KERÉKPÁR
89.990 Ft
51-es, 159 cm magasságig.

Alap bringa, kezdőnek.
Alu vázas, karbon villával.
Sora Shimano szettes, 10.5 kg.

Utolsó darabok, gondolom ezért árazták le.
Ennyiért jó árnak tűnik.

[ Szerkesztve ]

【Rainych】 Nyanpasu _ https://www.youtube.com/watch?v=awWVru0nwMY

(#89247) varsam válasza peppe79 (#89236) üzenetére


varsam
őstag

Csepelnek van egy Cro-Mo váza, a Woodlands Expert 29, szerintem jól néz ki.
[link]

(#89248) Fred23 válasza peppe79 (#89236) üzenetére


Fred23
nagyúr

Tényleg iszonyat ritka a Cr-Mo, ha meg van, akkor szörnyű áron! Egy szimpla Cr-Mo Csepel Royal váz szett 80k.

Használtan nézni egyszerűbb ezeket a vázakat, van, hogy Columbus csöves váz lerobbant bringával együtt sokkal olcsóbb!

Én még az agyváltókon dobom el az agyam, néha olyan ritkaságok vannak fillérekért, mint például ez:

Remélem, lesz egyszer felénk is, mert egyszer még szeretnék egy ilyet!

(#89249) Hasaggymeg válasza bunddog (#89241) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

Olvasd el,talán felvilágosulsz.(én nem olvastam!)

(#89240) balazs025...nam azt mondom,hogy kerüld a 29"-ost,hisz kis csajok is versenyeznek olyannal,csak azt,hogy szerintem jobban áll a 27,5 egy olyan kis váznak,mint a batár 29-es kerekek.Én azzal a magassággal biztos 27,5" néznék. :K

[ Szerkesztve ]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#89250) ivana válasza Fred23 (#89248) üzenetére


ivana
Ármester

Ez fenn van még? Ha igen küld el légyszi. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.