- Fórumok
- Sport, életmód, utazás, egészség
- Kerékpárosok, bringások ide!
- (kiemelt téma)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rap, Hip-hop 90'
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Legolcsóbb "x99" gép építése. (folyamatban)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-23 19:33 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
arcitec
addikt
Félreértetted. A láncok rotálására gondoltam 1000KM-enként és a kérdés pedig, hogy
több lánc rotálásával bír többet a hajtáslánc(fogaskerekekkel), vagy végül is mindegy ha nyúlt, csere... -
-=RelakS=-
veterán
Motorolajat pls senki ne rakjon lancra.
Eleg gyakran talalkoztam ilyennel regi bringaknal, kuka egybol. Nem lehet leszedni sem.(#262145) Hasaggymeg 25Nm az nem tul sok azert, pl. auto kerekcsavarjai 100Nm.
De pl. egy hatso sorhoz, pedalhoz etc. minek kategoria. Ahova kell oda meg nem 13 ezreset kene hasznalni 
Motorolaj.
HmpppfhAMATŐŐŐŐŐR!
Amikor még a láncolajozás, mint olyan, ismeretlen volt számomra, egyszer kaptam használt olajat (!), hogy kenjem be vele a láncot, mert az jó. Namost ecsettel jól megkentem. Kb minden is olajos lett utána, mert azt már nem gondoltam át, hogy ha nem törlöm le a felesleget, akkor azt ledobja a lánc
-
andrisbandi
őstag
Motorolajat pls senki ne rakjon lancra.
Eleg gyakran talalkoztam ilyennel regi bringaknal, kuka egybol. Nem lehet leszedni sem.(#262145) Hasaggymeg 25Nm az nem tul sok azert, pl. auto kerekcsavarjai 100Nm.
De pl. egy hatso sorhoz, pedalhoz etc. minek kategoria. Ahova kell oda meg nem 13 ezreset kene hasznalni 
#237743 Lacerta
Lehet ez is gettó tuning akkor, és nagyon nem midegy milyen típust használ az ember.
Most próbáltam rákeresni, többen használják, úgy vettem ki a híg fajta a jobb, ami a láncolajhoz képest viszont nagyon sűrű. Kizárólag télre, de csak aki kockáztatna.Engem már a Rohloff lesokkolt.
Az új lánc zsírjával együtt.
Panelban nagy öröm volt ezeket mindenhonnan letörölgetni
--
#262149 jjeahh
"felolvasztom és összeöntöm"
- Köszi az infót!
Így lehet kipróbálom majd
-
Ringman
félisten
Ez irtó nagy marhaság, megnézem azt aki megmondja, hogy 27.2-es vagy 31,6-os a nyeregcső ráülve
Ha határon vagy akkor meg mindig a kisebb vázat kell választani, ez nem kérdés.Ha kényelmetlen a gép rugós nyerget kell felrakni, a nyeregcső rugózás nem tartós és drága is. Egy rugós brooks még akkor is nyereg lesz amikor a vázből már harmadjára csinálnak sörös dobozt.

már akinek kényelmes, a túrabiciklivel jött egy rugós brooks, de elsőre nem győzött meg (de lehet hogy csak a dőlést kellett volna belőni rendesen)
-
Toobee
veterán
Ez irtó nagy marhaság, megnézem azt aki megmondja, hogy 27.2-es vagy 31,6-os a nyeregcső ráülve
Ha határon vagy akkor meg mindig a kisebb vázat kell választani, ez nem kérdés.Ha kényelmetlen a gép rugós nyerget kell felrakni, a nyeregcső rugózás nem tartós és drága is. Egy rugós brooks még akkor is nyereg lesz amikor a vázből már harmadjára csinálnak sörös dobozt.

Elég nagy a különbség. Most arra jutottam, hogy veszek a 31,6 vázba egy szűkítőt és a 27,2-vel kipróbálom. Nem feltétlen az átmérőkölünbség a szignifikáns, egyszerűen a 27,2-es csövekből sokkal könnyebb kényelmes, jól rugózó verziót venni.
-
Lacerta
aktív tag
A kónuszost sem lehet "beállítani", ha szar akkor minimum a golyók kukába valók, de gyakran a kónusz is.
A műszaki szempontról meg annyit, hogy a motorkerékpárokat is ilyen csapágyakkal szerelik kb. a 30-as évek óta. Ha ott működik akkor bringán is működni fog. És teszi ezt több ezer km-en keresztül hozzányúlás nélkül.
(#260735) f4lcon A shimanoval a fő baj, hogy borzasztóan elavult design, a kazetta test kialakítása pedig elég szerencsétlen megoldás. A campa legdrágább agyai a mai napig kónuszosak, de nem menetesen illeszkedik a kónusz (ez '98 óta néz így ki):

Beállításon a csapágyhézagot értem.
Mélyhornyú golyóscsapágynál ez adott, és a kopással nő, a kónuszosnál van játéktér.Eleinte a motorokat is kónuszos csapágyakkal szerelték, pedig voltak már akkor ipariak is. Mondjuk akkoriban az ipari drágább volt.
Biciklinél azért tudott megmaradni a kónuszos, mert kisebb a helyigénye azonos terhelhetőség mellett, illetve motorkerékpáron nem jellemző az axiális terhelés a kerékcsapágyakon, biciklin viszont igen.
Ez az axiális terhelés a leginkább erős taposáskor a kerekeken fellépő billenőnyomatékból származik, ami motoron nincs.A gyártók nem hülyék, pontosan tudják ők is, hogy a mélyhornyú golyóscsapágy nem csípi az ilyesmit, azért találták ki a boost-os agyakat is, mert nagyobb bázistávolságnál azonos nyomaték kisebb tengelyirányú erőket jelent.
Nem azt mondom, hogy nem működik, csak nem elég korrekt műszakilag.
-
Dark Archon
addikt
A kónuszost sem lehet "beállítani", ha szar akkor minimum a golyók kukába valók, de gyakran a kónusz is.
A műszaki szempontról meg annyit, hogy a motorkerékpárokat is ilyen csapágyakkal szerelik kb. a 30-as évek óta. Ha ott működik akkor bringán is működni fog. És teszi ezt több ezer km-en keresztül hozzányúlás nélkül.
(#260735) f4lcon A shimanoval a fő baj, hogy borzasztóan elavult design, a kazetta test kialakítása pedig elég szerencsétlen megoldás. A campa legdrágább agyai a mai napig kónuszosak, de nem menetesen illeszkedik a kónusz (ez '98 óta néz így ki):

Attól, mert a Campagnolo ősrégi, meg feltaláltak ezt-azt, nem jelenti, hogy az őskövület hozzáállásuk a legjobb, és nem juttatja őket koldusbotra idővel, ld. Nokia.
-
f4lcon
addikt

nézz meg egy MicroSpline agyat, nem minden Shimano illeszkedik menetesen

-
dom1n0
őstag
Sokan a 20-as éveikben élik ki az építés, összerakás felnőtt élményét a legonak, nincs ezzel gond, de ezek többnyire valóban a szívásról szólnak nem az élvezetről.
Élvezet az, hogy veszel Bianchi vázat külön Zipp kerekeket stb és építesz egy egyedi pro bicajt, csak erre itthon nem sokaknak van keret sajnos
-
Hasaggymeg
Topikgazda
+1, ha már drímbild akkor legyen az, a valóság nem egy megszerkesztett jútyúb videó, ha valami nem talál aztán nézhetsz ki a fejedből.
Inkább vennék drága vázat és feketepéntekes, vagy akár használt felszerelést rá, mintsem fordítva, felszereljek csili-vili új cuccokat egy gyanús vázra.
-
Mezga Aladár
veterán
-
fulton
addikt
-
avl
senior tag
hol kaphato ? simán ilyen ? [link]
lehet eredetileg nem kerdeztem elegge pontosan: nyilván nem csak a lancot, hanem a minden mast is, amit a lanc erint (elsö es hatso lanckerekek, hatso valto 2 görgö-kereke);
persze ugy hasznalnam, hogy rongy a flakon tetejere, kicsit fejreallitani, hogy menjen a rongyra, aztan avval a ronggyal körbefogva a lancot hatrafele tekerni, vekonyra huzva a rongyot a hatso sor kerekei köze is, stb.
-
Friczy
senior tag
-
Ringman
félisten
Mondjuk tény, hogy tapasztalatlan bringások számára veszélyes lehet, viszont a teljes lehetséges fékerő rendelkezésre áll. Egy tárcsafék is simán állóra fékezi a kereket...
#240462 flash- Milyen rendszer? Inkább használtan vegyél valami egyszerű shimanot, a joytech ipari hulladék szint. Max. iparisat ha van, a kónuszos gyárilag szar.
Cube is joytech agyas kereket adott a nuroadhoz, 1 ev utan morog a kerek, szervizes se nagyon tudott mit csinalni vele
-
flash-
veterán
hát csak ezeket a régi ezüst színű shimano agyasakat látok azok meg kitudja hogy vannak leharcolva, olyat azért nem merek
de igazából abból sincs sok, "ólcsó" kereket senki se árul
na megoldás az lenne ha az agyon ajnározott best buy DT Swiss pr1600-ot venném de az már egy shimano 105 szettel felér árban akkor újabb hezita hogy melyik a jobb befektetés

(nyilván mindkettő
akkor már lenne egy félmillás alu vázas gépem, akkor viszont már inkább valami tizenéves carbont ennyiért régebbi ultegrával nem annyira leharcolt kerékkel ami örökélet így is ... hát de fél millám egyben meg nincs... húú a kör be is zárult... nem veszek semmit
) -
flash-
veterán
Mondjuk tény, hogy tapasztalatlan bringások számára veszélyes lehet, viszont a teljes lehetséges fékerő rendelkezésre áll. Egy tárcsafék is simán állóra fékezi a kereket...
#240462 flash- Milyen rendszer? Inkább használtan vegyél valami egyszerű shimanot, a joytech ipari hulladék szint. Max. iparisat ha van, a kónuszos gyárilag szar.
7-9 ig fogad sort az a kazettás kerék.
nekem shimano sora-s (sora 3500) outira kellene görgőkerék, azért kérdeztem mert tudom nem egy világmárka de talán görgőn kisebb a terhelés amit kap kvázi arra talán elég az illyen aggyal szerelt komplett kerék 6000ért

shimano agyas 20 ezertől kezdődik használtan az is belépő Shimano FH-TX 500 agggyal
ráadásul arra azt irják hogy trekking agy, az akkor outiba bele se fér?mondjuk az hogy a kónuszos eleve szar én nem gondolnám, én nekem a gyári speci kerék szerintem olyan (vagy csak simán zárt? vagy az ua mint az ipari?) és azért lehet vele menni...
-
f4lcon
addikt
Shimanot soha, nagyon gagyik a felnifék pofáik. A koolstop meg a legjobb, bár a fekete picit lighty az igazi a lazac színű. Az terepre is jó (igazából száraz időben simán blokkol), de a fekete is bőven jó. (Nekem mindkét vintage montimon ezek vannak, a városibb fekete, a terepre meg lazac.)
sosem értettem, hogy miért jó az, ha egy fékbetét blokkol
megállni akarunk, nem? az ABS sem véletlenül jött létre -
Ringman
félisten
Shimanot soha, nagyon gagyik a felnifék pofáik. A koolstop meg a legjobb, bár a fekete picit lighty az igazi a lazac színű. Az terepre is jó (igazából száraz időben simán blokkol), de a fekete is bőven jó. (Nekem mindkét vintage montimon ezek vannak, a városibb fekete, a terepre meg lazac.)
köszi, fekete szerintem jó lesz (terveim szerint ez aszfalton fog csak menni), lacazot nem találtam hirtelen sehol, max lazac-fekete dual compoundot [link]
de rose-ról majd rendelek mást is, így itt külön pk-et nem kell néznem.
-
Fall-N
veterán
Dehogy nincs! Annak a hivatalos neve ékes kormányszár. A béna stucni nem szakmai szó. Az ék szorul meg a végén, onnan is a neve.
Az A-Head meg szintén nem stucni, hanem kormányfej/kormányszár. A szár nem teljesen pontos, mert maga a villanyak a szár.
-
andrisbandi
őstag
-
Speedy007
addikt
Lehet stucnisra is átalakítani van ilyen adapter vagy mi.De tényleg szépre szeretném "felújítatni vagy átalakítani". ki indulási alapnak tökéletes ez is szerintem.
-
chubby2o6
senior tag
-
andrisbandi
őstag
-
Ringman
félisten
-
Ringman
félisten
Az van, hogy ha már szar akkor nehéz. Ha jó cucc akkor szépen és könnyen meg lehet találni a megfelelő pontot. Először tisztára törlöd a kónuszt és megvizsgálod a felszínét, ha van rendellenes kopás akkor kuka. A golyókat érdemes minden zsírzás során cserélni.
Ennyi zsír kevés lesz, jó alaposan be kell kenni, utána kézzel betekered, hogy szoruljon. Ekkor picit vissza és mmegpróbálod megkontrázni, ez általában nem sikerül elsőre jól.

köszi, ez a "gyári" állapot. google alapján 1/4"-osak a golyók, még nem mértem le.
a kormánycsapágy vsz. tuti kuka, lehet ennek neki sem állok, elviszem így szerelőhöz, ha meg kuka akár az agy, akkor marad az új kerék fűzése, valami normális aggyal.
találtam 36 küllős iparis agyat, ami "elvileg" felirat nélküli novatec, de az sem olcsó: [link] 65$ szállítással, egy új tiagra meg 33eur.+ #239086 fulton & #239082 Hasaggymeg
köszi nektek is---
így néz ki kossal, 60 mm-es stucnit találtam hirtelen, ezzel fura persze
(meg felfordulás van)
-
Fall-N
veterán
Nem a frászt. Én már városi bringára sem tennék/teszek mást. Szar, esős, nyálkás időben igen is van értelme. Az adagolhatóság plusz előny ha hidraulikus. Súlyban persze több, de megér minden grammot. Másrészt drágább kategóriában, ki akarja koptatni már a felnijét fékezéssel?
Hasaggymeg: Nem elég a kulacs neki, ezért az volt a kérdés, hogy ki szabad-e fúrni a a vázat.

-
Hasaggymeg
Topikgazda
Én meg úgy állítom, hogy felülve, kormányt elengedve se csússzak előre, de a legmeredekebb mászásnál előre hajolva se nyomjon elől az orra....kialakítás függvényében sok nyerget kissé ki kell billenteni a vízszintből ide, vagy oda.
-
Ringman
félisten
-
jjeahh
nagyúr
Nincs outim, de ha lesz szóba sem jöhet felnifékes, mert télen is tekerek, nagyon gyakran vizes úton, ködben, gondolom ott a felnifék erősen kompromisszumos. Főleg ha mínusz fokokban egy hosszabb lejtőn lecsapatok, gondolom a víz-köd a felnire szépen rá is fagy
. Mtb-n legalábbis sokszor az egész fejcső, kormány, fékkarok jegesek. -
MPowerPH
félisten
De amúgy ez is minek kategória egy kezdőnek. Nekem is alu karbon wilierem van 10 sebi chorus-al, az bőven elég mindenre. Sőt még a másik bringám is, ami sima alu, 8 sebi mirage.
(#238896) peetie1 Ha már országúti, akkor campa
Tartósabb, jobb, szebb 
(#238892) Hasaggymeg Azt a részt férfiaknál is gátnak hívják.
Persze. De ez olyan aron van olyan felszereltseggel, amiert nem nagyon kapsz ezt megkozelitot sem, es nem kell brutalis ertekvesztessel kalkulalni.
Csak a tarcsafek a hianyossaga, cserebe 7,5kg... Felulne egy ilyenre a Csepel utan, es kopni nyelni nem tudna, milyen brutalis kulonbseg van egy rendes outi meg egy Csepel tura kozott, amit outinak akar hasznalni.
-
MPowerPH
félisten
Nem kell ennyi az outizáshoz. Kb. mindenki alsócsöves váltós acél gépen kezdi, nem rossz az lehet vele menni tempót, jobbat mint a sok 50-es forma a millás karbon gépen
Egy sima oria vagy tange csöves váz, mondjuk 2x7-es pezsgő 105-el. De mondjuk ilyen 150-ből meg megvan egy rendes fékváltós campa.(#238886) flash- Ha esetleg eladó írj, nekem a kedvenc nyergem

-
hentes555
senior tag
-
Speedy007
addikt
-
Speedy007
addikt
Dede, azt mindig méretre kell vágni. A probléma nem a menet, mert végig tolod rajta a menetmetszőt aztán kész (bár olyan hely kell akinek van, mert ekkora méretben már jó drága dolog). A körmös anya nútját viszont ki kell reszelni, fúrni az elég szívás tud lenni.
(#237585) Speedy007 Rohadt nagy az a menet, nem szokott elkopni. Még a legócskább vázanyag is elég kemény szénacél. Szerintem a következők lehetnek:
- A csapágyban ment el a menet (ez alu vagy biliacél)
- A körmös anya nem jó
- Nem volt rendesen beállítva és szétverteHa meg cserélsz akkor már colos AHEAD legyen, ez a menetes dolog elég gagyi. Normális csapágyat nem
lehet kapni. Egy campa vagy shimano nem lazul le. Szerk.: közben nézem record van még, csak ilyen $70 körül.Nézegettem én is milyen opciók van A-HEAD esetén a komplett elejét át kellene építeni plusz ha találok is 1" méretű A-head-s teleszkópot úgy 50.000 körül van és erre még jön kb.20-25.000 értékű alkatrész pluszba (stucni alá hézagoló,kormány és csapágy). 2X-r vittem vissza mint ahogy írtam korábban magyarázták azzal hogy a fék konzol lötyög rajta ezzel bajom nincsen, illetve mivel aluváz így mindent az ég alatt a világon érzek rajta keresztül.De mikor felszálok a kerékpárra hallom hogy valami koppan a kormány felől valamint mikor ki-be viszem a tárolóból van ott kb.3cm magas küszöb ott is szokott koppan mikor át megy rajta. Tudom hogy a menetes gagyi de viszont olcsó,neuzer nelsonban is az van bajom nem volt vele 3 év alatt itt valami elvan valami csesződve és az egyik szervíz nem jött rá hogy mi hátha a másik igen de ha megint a komplett elejét szét kell bontani akkor inkább "modernizálni" fogom egy kicsit
-
andrisbandi
őstag
freehub grease
DT Swiss special grease- Ez nem igazi zsír.
Habosított olaj, nagyon híg. Hozzá való!-----
műszerolaj
Erről nincs tapasztalatom.Az enyémbe DUMONDE TECH Freehub Oil való gyárilag, így ezt vettem, és tökéletes. Azért mertem ajánlani.
-
Ringman
félisten
Amit linkeltél bar end az nem tiagra, szóval az sima 10 sebi. Az olyan váltó olcsó. Veszel használtan valami jobb shimano agyat aztán arra fűzetsz, egy sima 8 sebi tricolor 600 bőven elég erre. És az baromi jó (és szép agy). Vagy igazából bármi jó gyakorlatilag, lehet iparis irányba kéne menni.
igen, az tudom, hogy azzal nem menne az új tiagra, max a régi 6 sebességes frikciósan.
csak ha a barendhez veszek hátsó váltót, akkor megint megmarad a polcon a tiagra első+hátsó váltó
(persze lehet hogy összességében még úgy is olcsóbb lenne)nézek majd használt agyakat, újonnan német webshopból egy tiagra cup&cone hátsó agy kb 9k, első meg kb 4,5k, 105-ös meg másfélszer ennyi.
-
Ringman
félisten
az a baj, hogy 4700-as tiagra a 11 sebis outi váltókkal kompatibilis, abból meg nincs olcsó, jobb oldalit még találtam: [link], de balos nincs, a felemás megoldás kicsit hülyén néz ki. (pl. az egyik bar end shifter).
ezzel a meglévő felnit+küllőket új 10/11 sebis agyra fűzéssel még megyek egy kört a helyi biciklisboltokban. (igazából az első kerék maradhatna is az eredeti, a csavaros felfogatás annyira nem zavar) - mindkét felni 36 küllős.
-
MPowerPH
félisten
Soha nem outiztam, nem tudom, oda mi a szokas. Azt tudom, hogy MTB korben akkor van irigy anyazas, ha szepen, hangosan szol a szabadonfuto. Kollega vett valamilyen sxutyok alex rims kerekszettet, ami meg mint utolag kiderult, nem is iparis. Azota azon sir, hogy mekkora hurka, mert ratyi hangja van.
Csak a bringara mar nem koltene tobbet. -
bardi
senior tag
Átütős keréknél a centerlockos anyához nem férsz hozzá, mert a tengelyen ül fel, én is megszívtam. Ha jól emlékszem az első keréknél még le tudtam szendi vele, de a hátsónál nem. Szerencsére azóta 6 csavaros kerékszettem van.
szkink: Olyasmi inkább, mint a képen látható, össztelós trail bringa.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
-
Fall-N
veterán
Ne ilyeneket méregess, milyen magas vagy? Az a lényeg.
Alapvetően koshoz 2-3 centivel rövidebb váz kell, inkább 3. Én 175 centi vagyok és 56 hosszú kell egyenes kormányosból, de 53 outiból. Outira nem jó rövidebb stucnit rakni, mert borzalmasan ideges lesz. Hosszabb mehet, pl. van egy 51 hosszú outim, de 130-as stucnival az is elmegy.(#233091) Ringman Ennyi pénzért ne legyen már kérdéses minőségű. Ez drágább mint a campa.

(#233081) fulton Jó de ez ilyen libakergető, klasszik csepelnél nullás a stucni és még jön hátra a kormány. Az outi nem ilyen játék, jóval kisebb a fejcsőszög és az utánfutás is.
Én szerintem fölösleges papíron számolgatni, mert a valóságban úgysem lehet miliméterre pontosan úgy beállítani. A másik, hogy alapból hibás a feltételezés, hogy egy túl kicsi, városi trekking (?) váz pozicióját akarja átültetni outira/gravelre, ami szöges ellentéte. Eleve majdnem egyenes háttal ül a Csepelen és túl magas kormánypizícióval. Ezért sem értettem, honnan jött az outi? Jóval "hasalósabb" műfaj, amit rögtön magasítani akar már most. Másik, hogyha hosszabb lesz a váz, rögtön alacsonyabbra kerül a kormánypozíció is, amire szükség is lesz, mert a Csepel túl rövid is, nem csak kicsi.
Szerintem el kell menni egy olyan boltba ahol többféle normális bicikli van és ráülni, kipróbálni. Inkább ott derüljön ki, hogy lehet hogy nem tudná megszokni az outit vagy gravelt, bár utóbbiból van comfort, ami kényelmesebb geójú.
Stucnit meg egy kicsit több használat után kell cserélni, nem rögtön. Lehet nem is lesz cserére szükség és jó lesz a gyári setup.
-
Ringman
félisten
Ne ilyeneket méregess, milyen magas vagy? Az a lényeg.
Alapvetően koshoz 2-3 centivel rövidebb váz kell, inkább 3. Én 175 centi vagyok és 56 hosszú kell egyenes kormányosból, de 53 outiból. Outira nem jó rövidebb stucnit rakni, mert borzalmasan ideges lesz. Hosszabb mehet, pl. van egy 51 hosszú outim, de 130-as stucnival az is elmegy.(#233091) Ringman Ennyi pénzért ne legyen már kérdéses minőségű. Ez drágább mint a campa.

(#233081) fulton Jó de ez ilyen libakergető, klasszik csepelnél nullás a stucni és még jön hátra a kormány. Az outi nem ilyen játék, jóval kisebb a fejcsőszög és az utánfutás is.
amúgy igen
nem tudom most milyen agyakat feliratoznak, annyi az előnyük, hogy az árukhoz képest könnyűek, tárcsafékes 1443g-os endurance kerékszett 450€-ért az szerintem jól néz ki elsőre.
-
ZavaBalazs
őstag
-
Ringman
félisten
Tudsz ra modern nyerget rakni, csak a nyeregcso tetejen levo bizbaszt kell atrakni. Ez amugy sem a nyereg resze. Szerk.: ja latom, neked a modern nyereghez valo bizbasz kell, pl. a regi csepeleken gyarilag az van. De kapni a boltban. A papucstav nem gond, siman enged 4mm-et
Ez a freedom gumi nem hangzik jol 
a 32 mm-es (!) külsők darabja 77 deka

nehezen is jön le (2 leszedő is kellett hozzá), szerintem az egyik belsőt is nulláztam, mert leszedéskor a drótperem alá csípődött.
-
Ringman
félisten
Tudsz ra modern nyerget rakni, csak a nyeregcso tetejen levo bizbaszt kell atrakni. Ez amugy sem a nyereg resze. Szerk.: ja latom, neked a modern nyereghez valo bizbasz kell, pl. a regi csepeleken gyarilag az van. De kapni a boltban. A papucstav nem gond, siman enged 4mm-et
erre gondolsz? [link]
közben találtam normál pálcás nyeregcsövet az ebike-nál, de először talán ki kellene próbálni a biciklit, de az lehet csak hétvégén jön majd össze.
-
Ringman
félisten
hehe, gondoltam rá, használtan a bar end shifter nem drága (frikciós váltót szerintem megszoknám), a canti-fékhez viszont nem tudom milyen fékkar kellene, a fékek típusa dia-compe x-1.
meg 56 cm a c-c felsőcső úgy hogy a nyeregcső c-c 51,5-52 cm, szóval úgy lehet nagy is lenne.
szerk: ez a geo, ha 30 év alatt nem változott
[link] -
Fall-N
veterán
Igen outin más. De az az érdekes, hogy amikor bejött a 12 sebesség, akkor még nem volt lehetőség HG kazettára tenni. Mostmár lehetséges nem boostos 135 mm-es papucstávú agyra is tenni 12 sebességes HG kazettát.
-
Ringman
félisten
Kb semmi cyclingabouton van cikk erről mérésekkel.
meg nyilván nehezebb pár száz grammal a kerék. -
Friczy
senior tag
-
Fall-N
veterán
-
Fall-N
veterán
3x7 esetén a láncvonal nem igazán számít (mármint, ha nagyon elcseszed akkor probléma, de +-2-3mm teljesen ok). Ha tárcsás akkor gondolom 135mm a papucstáv. Elvileg "drop-in replacement", gyakorlatilag is. A papucstávra viszont figyelj, van 126mm-es 7 sebi is (outi) és láttam már olyat trekkingben is
De a tárcsás az valszeg 135mm lesz.Igen 135-ös papucstávú lesz a kerék. A pontos típusát még nem tudom, mert többet néztem, használtat és újat is.
Itt a környéken van egy Bontrager kerékszett jó állapotú, jó áron lehet az lesz a befutó. Abban 135-ös Bontrager agy van, 9-es sor van hozzá, amit ad a srác (meg rajta a 80 %-os állapotú Tektro rotor is). A pontos típusára nem emlékszem, narancs színű a felni. Egyszer megtaláltam Google-lel. [Marketplace link]
-
itouchfan
őstag
Szia!
Alapvetően angol menetes középrészből is van 68mm és 73mm széles. Ez valószínűleg 68mm-es lesz. Szerencsére a montis hajtókar mindennel kompatibilis, szóval nem lesz gond.
Ilyen gagyi kereket biztos nem vennék, kell szerezni egy pár outi agyat használtan aztán abból fűzetni. Vagy alapból valami normális kerék használtan. (Normális kerék -> vagy legalább shimano deore/tiagra szintű agyak vagy valami normális iparis nem ilyen kínai retkek)
Köszi, igen, a kerekekkel közben én is erre a következtetésre jutottam. Csak így már annyira nem is olcsó a projekt, bár egy 1*10 full deore szettes, valami normális kerekekkel lévő gép 230-250k körül (kb ennyiből jönne ki) nem rossz, csak akkor meg a V-fék kezd zavarni. Kicsit elakadtam most ebből a szempontból.
-
Narxis
nagyúr
-
Albigator
őstag
-
Hasaggymeg
Topikgazda
-
Friczy
senior tag
-
Ringman
félisten
-
-=RelakS=-
veterán
-
smc
addikt
-
Fall-N
veterán
-
Alg
veterán
Core-ra én abrollert is használok, úgy vettem észre megdolgozza kicsit az alsó hátizmokat is. (xy.zsolt-tól lestem el)
patyil: Nekem kb. ugyanekkora ugrás volt 105-ről Di2-ra váltás, pedig nem hittem volna, de van ám feljebb
-
Mezga Aladár
veterán
-
fulton
addikt
-
flash-
veterán
köszi, én simán megvettem volna
(mondjuk mikor cpu-t újrapasztázok sebbenzinnel szoktam leszedni szépen a régi ráragadt pasztát, egyszer egy notebooknál picit ki is folyt az alaplap mellé - vihettem reballozni

-
flash-
veterán
értem, köszi az infót.
arra lennék kiváncsi, hogyha egy gyári (bringához adott alap) kereket kicserélnék egy DTswiss vagy hasonló "merev" kerékre, akkor kényelemben negatív lesz a változás? mondjuk a rázós,rossz aszfalton való haladás még kellemetlenebb lesz? (vagy még a sima uton is keményebb lesz a gurulás?)
egy merevebb kerékkel kisebb az esély felütésre, vagy sérülésre,padkázásra? -
immi77
tag
A megoldás egyszerű, könnyebben és gyorsabban fűzi a gép. Meg a legellenállása is kisebb, gyakran az erősebb felni magasabb peremű. Plusz szokás radiálra fűzni az első kereket, ami sokat dob a merevségen. Ettől függetlenül újrafűzni normális küllővel nem kunszt. Max. eladja ha fejleszteni akar.
A lényeg, hogy egyik megoldás sem ördögtől való, még tudok aludni rá egy párat.

Köszönet! -
immi77
tag
Meg kéne nézni milyen küllők ezek... Alapból két értelmes küllőt kapni, a DT, meg a sapim. Ha nem versenyzel bőven elég a klasszik 2mm-es ezüst színű rozsdamentes.
(#226225) Ringman Miért kéne lecserélni azért mert 32 küllős? Ok, hogy általában ezek nem a legjobb kerekek, de a küllőszámon felesleges pörögni.
Nem versenyzek, koca bringázok, kedvemtől, időjárástól függően heti 100-300km, esetleg egy-egy teljesítménytúrára benevezek.
Amit cseréltek, az már DT 2mm-es rozsdamentes lett. Nem tudok most sokat költeni a témára, hogy a kerék nehéz nem annyira mérvadó, amíg én 100kg vagyok szerintem.
Hétfőn meglátom mit tudnak ajánlani a szervízben...
-
Ringman
félisten
Meg kéne nézni milyen küllők ezek... Alapból két értelmes küllőt kapni, a DT, meg a sapim. Ha nem versenyzel bőven elég a klasszik 2mm-es ezüst színű rozsdamentes.
(#226225) Ringman Miért kéne lecserélni azért mert 32 küllős? Ok, hogy általában ezek nem a legjobb kerekek, de a küllőszámon felesleges pörögni.
nyilván nem feltétlenül szükséges lecserélni, de valamiért a modern bicikliknél az erősebb felni + kevesebb küllő irányába mentek el, persze ettől lehet jó egy régebbi 32 küllős kerék is, de gyáriban ritkán szokott olyan lenni.
-
fulton
addikt
-
Fall-N
veterán
Használtam és szereltem is ilyet jó sokat. Soha többet
A mostani 9 sebi acera már elműködget, de az is már újonnan kotyog. Alapból nem vagyok nagy híve a shimano cuccoknak.Városi környezetbe ugyan mit kellene használni? Outit
Vagy tanyabike-ot.Egyébként az agyonfényezett régi váltókat már rég meghaladta a technika. Az egyetlen értelmes fejlesztés a kuplungos váltó, de az is montira való, outin máig nincs.
Tök hasonló felépítésű, mint egy Tourney, Acera. Ja meg a dura ace, meg a super record is azonos felépítésű.
Kuplung egy kényszer szülte dolog, egyáltalán nem jó fejlesztés. A pontosság ellen dolgozik a SRAM megoldotta máshogy. Mondjuk láncfeszítés terén jobbak voltak mindig is. A jó fejlesztés az indexes váltás és a kazettás hátsó fogsor után az 1x rendszer, a kényes első váltó elhagyása miatt.
Outira minek kuplung? Ha másképp meg lehet oldani, hogy ne essen le a lánc akkor inkább az.
Campa nem gyárt MTB alkatrészt, így tárgytalan.
A Tourney TY-300 meg nálam nem kotyog, eléggé feszíti a láncot most is, nem csökkent a rugó erőssége. Eredetileg ideiglenes megoldás lett volna, de bevált. Tervezek venni helyette Acera M360 vagy Altus M310-et, mert 3x8 fölé nem akarok menni, mert azt még elviszi. Olcsóbban is fent lehet tartani a kopó alkatrészeket, mint a fejletebb alkatrészcsaládnál. Ha nem lenne sokkal drágább, akkor SLX 2x vagy 1x10/11 Deoréra váltanák. Csak nem lenne érdemi előnye. Városba még a 3x7 is bőven sok, de nem akarok agyváltót. Most is szépen teszi a dolgát és tényleg az Acera váltókarral halkan és gyorsan vált. Egyedüli gyenge pontja, hogy nagy letörésnél kicsit koppan a lánc, de van tépőzáras védőtextil a láncvillán. Ennél nagyobb baj ne legyen. Beállítani meg nem sokat kellett eddig sem, amúgy is több múlik a váltókaron.
-
Fall-N
veterán
Nem fényezés, napi szinten használom több éve.
Te mennyit használtál, szereltél? Városi környezetbe ugyan mit kellene használni? Egyébként az agyonfényezett régi váltókat már rég meghaladta a technika. Egy mai Deore leiskolázza az összes csúcs, régi XT-t. Tudom divat szidni az alsó kategóriás cucccokat de talán ki is kellene próbálni. A Microsoft meg hogy jön ide? Tök hasonló felépítésű, mint egy Tourney, Acera. Kínainak meg nem kínai, az a Sensah meg társai.Az Acera/Altus/Alivio hármassal meg senkinek nincs baja. Rajtad kívül.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
lsebestyen
addikt
Hééé, a microshift tök jó.
De nekem tényleg nincs vele semmi bajom, még soha nem is kellett utánaállítanom. Igaz csak 8 sebességes hátul. Bezzeg a shimano 105-öt állandóan piszkálni kell. -
Ringman
félisten
-
jjeahh
nagyúr
-
inf3rno
nagyúr
Aki meg akar állni gyorsan az pedig első féket kell húzzon. Úgyis elemeli a hátsó kereket, azon kb. nulla a fékhatás. GCN: [link] [link] Sheldon Brown: [link]
(#225319) Fall-N A sunrace váltókarok szerintem jobbak, mint a shimano olcsó vacakjai. A 7 és a 8 sebi kar nem ugyan annyi húz, nem tudom miért hiszik ezt az emberek.[link]
Nekem nem szokta elemelni, ha mindkettőt húzom, mondjuk nem full kreténbe, mert akkor tényleg fejre lehet állni. Lehet, hogy mert alapból hátrébb van a súlypontom a csomag miatt.
-
Fall-N
veterán
Azért illene szétszedni, ha már kotyog.
(#225039) sz_abika Kónuszos esetén mindenképpen ajánlom megtanulni a módszert, mert amúgy is 1-2 ezrenként kéne, 500Ft a golyó kb., kónusz agyfüggő. Iparis esetén erősen agyfüggő és attól, hogy hol és milyen csapágyat raksz/rakatsz bele.
(#225040) Fall-N Mechanikus tárcsa hanyagolandó, de amúgy közlekedni a felnifék is elég. Van jó felnifékes agy is dögivel, az outisok is mennek valamivel

Miért kellene hanyagolni? Rengeteg mechanikus tárcsafék van például a RockRider bicikliken (Hayes, Tektro), rengetegen meg vannak elégedve velük. Az Avid BB5 és BB7 is híresen jók. Annyi a hátránya, hogy nem lesz olyan erős a fékhatás, mint egy hidraulikus féknél, de ez érthető is. Viszont a tárcsa előnye megvan, az időjárás független működés és nem kopó alkatrész mellette a felni. Meg azért valljuk be, a most kapható felnik közül a tárcsához való, ami ér valamit, magyarul normális kerékszett tárcsás. Felnifékesből Beretta és társai kaphatók. Harmadrészt meg a legtöbb vázon nincs már V-fék tüske, így nincs mit ragozni.
-
sz_abika
addikt
-
f4lcon
addikt
a kínaiak még 10-es menetest is csináltak, és a Sunrace 8-as/9-es menetese egyébként a maga műfajában kifejezetten jó cucc
és a Suntour Winner (Pro) hetesben azért elég elterjedt volt a 80-as években -
Friczy
senior tag
Én rengeteg 7-es menetessel találkoztam.
-
andrisbandi
őstag
-
Hasaggymeg
Topikgazda
Amint bizonyára emléxel nekem sikerült úgy hátamra esni, hogy "rámhajlott" a nem összehajtható telefon.

jjeahh... visszaút nincs, mindig előre
... amúgy megyünk haza, elég volt 2 hét nomád élet (értsd tűzrakás, füst, tálban tisztálkodás, földön alvás), vasárnap már nagyvárosi "jampikkal" mérem össze szerény tudásom. 🤭stickermajom... ahogy nézem otthon brutális időjárás tombol, vasárnap fincsi lesz a Csovi.

-
Fall-N
veterán
Én megjártam a zsebben hordást. Egy hete kiesett a telefonom, persze, hogy betört a kijelző. Ki is cserélték 26ezer jó magyar Forintért.
Azóta rátettem a gyári szilikon tokot + egy TelOne bebújtatós bőrtok védi. Ettől függetlenül zsebben van most is, én nem rakom a biciklire. -
parandroid
félisten
Jaja, szintén 175 vagyok. Én is 54, meg M mérettel kezdtem mindenhol, aztán némi rutinnal rájöttem, hogy bizony jobban járok az 52-53, illetve S méretekkel. Ha belegondolok, XC MTB vásárláskor az L-re akartak rábeszélni, szerencsére nem hagytam magam, de így is jobban érzem magam az asszony S-es gépén, az én M-em mai fejjel érezhetően túl nagy. Használható, csak nem esik jól. Valószínűleg pont a határon vagyok, ilyenkor meg ugye jobb lenne a kisebb. A cross trekkingből szerencsére már S-est vettem, meg a katbon országúti is 53-as. Igazából valazeg az 52-es is elég lenne, de az előző meg 54-es volt.
p
-
Ringman
félisten
köszi a támpontot.
jó lenne kipróbálni pár méretet a köv vásárlás előtt, kicsit hosszúnak érzem a bringát, kisebb stucnival persze próbálkozhatok, de a 38 cm széles kormánnyal az könnyen kapkodós lehet. (most 80-assal használom + a koskormány reach 76mm-es)
mondjuk pont a nuroadnál olyan a méretezés, hogy az 53-asnál az eltérő szögek miatt kb 2 mm-rel kisebb a reach, mint az 56-osnál.
-
Ringman
félisten
gondolkoztam már hogy lejjebb kellene eggyel váltanom, illetve másik biciklit vennem, csak egyrészt még nem tudtam próbálni kisebbet, másrészt meg most le kell cserélnem otthon egy csomó nagyfogyasztót.
a nuroadon most nem buknék vsz. nagyot a 2021 februári árhoz képest.
én meg gyenge+hajlékony vagyok

-
Ringman
félisten
-
andrisbandi
őstag
A mostaniakban már fordítva van.
A normál felhasználásra szánt belsőkben cserélhető a presta szelepmag. Pl schwalbe, conti mindegyikben.continental
Can valve inserts be unscrewed?
Continental valve cores can always be unscrewed and replaced. -
arcitec
addikt
-
fulton
addikt
az a kis középső pöcök rendszerint el van hajolva benne ami haza vágja a normális pumpálását a guminak, szenvedés. nekem ez a tapasztalat vele. am valamennyit engedett a belső pár 1 hét után ha rámértem, olyan 4-5 Psi értéket..de ez lehetett a külső tényező is.
-
ggg666
őstag
-
fulton
addikt
érdekes..ha nem kell kenni szétszedni semmit, akkor mennyit bírnak így sacra?
Én azért újra tervezem kenni 2-3 évente legalább. csak öregszik benne a zsir is -
vhunor
őstag
A kérdést se értem. Jelenleg már minden szituációban jobb megoldás a tubeless, ahol össze lehet hozni. Lehet, hogy valaki nem akarja használni, mert macerásabb felrakni otthon, és néha után kell tölteni / fújni, cserébe komfortosabb, defekttűrőbb, alacsonyabb gördülési ellenállású és stabilabb ereszkedéskor.
Más: hivatalosan is bejelentették az új Madone-t. 8 ezer dollár nettóról indul az SLR 6 modell az új 105 Di2-vel
. -
fulton
addikt
-
MPowerPH
félisten
-
-szabi-
addikt
-
-szabi-
addikt
Hallgatok a topik hozzáértőire, tegnap még lelkesen akartam nyerget de azt elengedtem.
Használom ezt így, már nem költök rá és amint tudom cserélem.
Ilyen ""vintage montit" hol nézzek? -
itouchfan
őstag
-
TheBigM
csendes tag
Sztem korrekt, közel 7000kmt tettem bele, egy igen régi 8as Shimano claris t váltott, ahhoz képest sztem jobb, belső bivden elvezetéses, meg olyan mint a Sram, hogy csak 1 kar van, ha kicsit tolsz rajta felfelé vált egyet, ha sokat, akkor 1,2 vagy 3at le (nagyobb fogasra). Estem is vele, azt is jól bírta. Gumija se kopott még ki.
-
hcl
titán
Nemtom mennyire 90-es évek, mert nagybátyám ha minden igaz, akkor kapta kb. ingyen
Most meg én tőle. Nem is azért kérdeztem, hogy fú biztos valami drága cucc (nem az, látszik hogy városi kivitel), hanem mert jó lenne azonosítani.
Mondjuk nem is akartam sokat költeni rá, de alapvetően rendberakás után használni jó lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Sport, életmód, utazás, egészség
- Kerékpárosok, bringások ide!
- (kiemelt téma)
- Házimozi belépő szinten
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Okos lesz a következő szemüveged
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Milyen egeret válasszak?
- Hardcore café
- Apple MacBook
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Orvosi kérdések
- További aktív témák...
- DJI RC Pro és RC Pro Enterprise drón távirányító (RC-RM510, RC-RM510B)
- Montblanc StarWalker Extreme golyóstoll (Eredeti, gyönyörű állapotban)
- Casio G-Shock AWM-500GD-9ADR ritka japán
- DJI Air 2s Fly More Combo drón szett (FMC) 3 akkumulátorral, szűrőkkel
- Baltany Submariner automata búváróra Full Set + extra szíj
- MacBook Air 13 2022 M2 24GB/512SSD asztroszürke
- Dell Precision 5560 i7 32GB RAM 512GB SSD NVIDIA RTX A2000 FHD+
- Samsung Galaxy Tab S8 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN Phone 14 Plus 256GB Yellow -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4636
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Eleg gyakran talalkoztam ilyennel regi bringaknal, kuka egybol. Nem lehet leszedni sem.
Ha határon vagy akkor meg mindig a kisebb vázat kell választani, ez nem kérdés.

Inkább vennék drága vázat és feketepéntekes, vagy akár használt felszerelést rá, mintsem fordítva, felszereljek csili-vili új cuccokat egy gyanús vázra.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Azóta rátettem a gyári szilikon tokot + egy TelOne bebújtatós bőrtok védi. Ettől függetlenül zsebben van most is, én nem rakom a biciklire.

Hasaggymeg