- Fórumok
- Sport, életmód, utazás, egészség
- Kerékpárosok, bringások ide!
- (kiemelt téma)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Luck Dragon: Utazásra tervezve – Anker Zolo gallium-nitrid töltő
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-23 19:33 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
TomMusic
őstag
A csepegtetés se macerás, megvan 2 perc alatt.
Maximum1
Előre kell a nagyobb tárcsát rakni, mert ott kell nagyobb erőt kifejteni. Ahogy lassítasz, egyre inkább átkerül a súlypont az első kerék felé, így egyre jobban tapad az útra, nagyobb lesz rajta a nyomás. Eközben a hátsón pedig egyre kisebb.
Ebből fakadóan több hő is keletkezik, amit el kell vezetni. -
TomMusic
őstag
Ja a kenés utáni áttörlés sokat segít. Én úgy szoktam, hogy kenés előtt száraz ronggyal áttörlöm a láncot amennyire csak tudom. Aztán szemenként végigcsepegtetem, majd áttörlöm a ronggyal. Aztán 3-4 óráig hagyom "pihenni" mielőtt mennék vele.
Igazából ez van leírva a Muc-Off user manualjában is, de lehet még a Squirt-nél is ezt írják. -
TomMusic
őstag
Na nem bírtam magammal, megmásztam.
Hát basszus, volt 2 gyökér ami megfogta a kereket, úgyhogy nem bírtam megállás nélkül feltekerni.
Az első fele 22% az óra szerint, aztán a 2. fele már csak 15% körül. És vicces amúgy, mert hirtelen változik a meredekség, és olyan könnyűnek tűnt a 15% a 22%-hoz képest.
Az átlag azon a szegmensen 6 km/h volt.
-
TomMusic
őstag
Jaa, az tudom melyik.
Lefelé már mentem ott, felfelé talán 1x, de lehet az is tolós volt.
Sajnos elpuhultam. Mióta elköltöztem síkabb területre (Békásmegyer), azóta nem mászok annyit. Pedig volt időszak, mikor direkt vadásztam a környék legmeredekebb mászókáit, és sikeresen meg is másztam mindet.
Lehet kísérteni kéne a sorsot és menni ma is egy kisebb kört.
Holnaptól elvileg már nem lesz ilyen jó idő.
-
TomMusic
őstag
Én először Squirt-öt használtam pár évig, aztán kíváncsiságból áttértem a Muc-Off C3 Dry Ceramic-ra, most is ezt használom.
Squirttel nem volt baj, leszámítva hogy egy idő után a láncon és fogaskerekeken gyurmaszerű anyag keletkezett (gondolom a wax + por keveréke), amit mindig kellett piszkálni, az nem annyira tetszett.
A Muc-Off-al sincs baj, jól teszi a dolgát. Egyetlen hátránya (legalábbis annak amit linkeltem), hogy egyáltalán nem bírja a vizet, vagyis inkább hogy egyáltalán nem védi a láncot a víztől. Persze rá van írva hogy "dry", de ha kicsi eső is éri, utána azonnal le kell szedni a láncot és kiszárítani, különben megeszi a rozsda (tapasztalat sajnos).
Olajhoz képest a hátrány, hogy sűrűbben kell kenni. Én kb. 150 km-enként szoktam.
Olajnál már nem emlékszem milyen időközönként kentem, 2018 óta waxolok.
1000 - 2000 km-enként leszedem a láncot, és kimosom petróleumban, aztán leöblítem vízzel, majd kiszárítom. Illetve utóbbi időszakban szintén Muc-Off lánctisztítót használok.
Igen, ezek (mármint a Muc-Off) mocsok drágák, de hát na, más meg másra égeti el a pénzt.
-
TomMusic
őstag
Tyű ez jól hangzik.
Tudsz valamilyen térkép linket vagy koordinátát adni?
Bár utóbbi egy évben én se nagyon másztam, lehet már a Gül Baba se menne.
-
TomMusic
őstag
Na azt nem ismerem
Durvább mint a Gül Baba utca?
-
TomMusic
őstag
Köszi mindenkinek!
Végül elmentem egy kis (19 km) körre a Teve-sziklához. -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Ahogy kolléga is mondja, nem rossz a Judy sem, bár nekem csak a Reconnal van tapasztalatom, meg ami előtte volt acélrugós Suntourral.
Hasaggymeg
Köszi, megfontolandó, még agyalok rajta.
-
TomMusic
őstag
Neked is Recon telód van?
Más:
1-2 napja enyhén fáj a torkom, félek benyeltem valami nyavaját.
Viszont délután akarok menni bringázni, és ismerve magam nem tudnék visszafogottan tekerni (magamhoz képest). Az AI szerint nem tanácsos, mert ilyenkor tutira ront a helyzeten.
Ti ilyenkor hogy vagytok ezzel?
7 ágra süt a Nap, kár lenne kihagyni, viszont nem akarok 2-3 hétig se vergődni utána (sajnos olyankor nagyon torokfájós is vagyok). -
TomMusic
őstag
Köszönöm!

A telóhoz ragaszkodnék. Mentem hasonlókkal amiket beraktál és tényleg jobbak mint amire számít az ember, de nálam elmaradt még egy alsó kategóriás telós bringától is.
Ja, mármint terepen/rossz úton. Tüköraszfalton, nyilván veri a telósakat.
Szerk.: de azért igen, kipróbáltatom vele ezeket is.
-
TomMusic
őstag
Nagyon köszönöm a részletes véleményt!
Ja, tényleg, anno mondtam is neki, hogy el kéne menni pl. egy Decathlonba, és ott kipróbálni amit csak lehet.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Csajszi ismerősömnek segítek bringát keresni.
172 cm magas, kissé molett, sportos jellegű testalkat (tudom, ez ellentmond, de na, szóval nem az az elfújja a szél, van benne erő
).
Felhasználási terület: Budapest (Buda), de inkább kifelé a városból, Dunakanyar környéke. Főleg aszfalt, de a terep se legyen gond. Első teleszkóp mindenképp legyen.
Kezdő bringás, gyakorlatilag életében pártíz km-t ment összesen.
Első körben használtat akar.
Gőzöm sincs hol kéne elindulni, milyeneket nézzek neki. Gondolom női vázas kell?
Ha esetleg tudtok példát mutatni, merre induljak el, azt megköszönném.
Én magamnak tudnám, de a fenti feltételekkel meg vagyok lőve.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Furcsaságot vettem észre Strava-n.
Szóval van pl. ez a szegmens, amit pár napja mentem:
Itt 7 km/h-t ír átlagnak, ami képtelenség. Írja is a moving time-ot, ami 6:21. A táv pedig 1.99 km. Utánaszámolva ez valójában 18.8km/h átlag, ami valid (kb. 16 - 20 között szokott lenni a km óra ezen a szakaszon).
Nyilván a nyavalyás strava nem a moving time alapján számol, hanem az össz eltelt idő alapján, ami azért ilyen sok, mert itt mindig meg szoktam állni fotózni meg kajálni.
Gondolom az új km óra (iGPSPORT BSC200S) miatt van, amit december óta használok, bár elindulásnál/megállásnál automatikusan pause-ol. Csak most tűnt fel ez.
A régivel (Sigma Pure GPS) ugyanez a szegmens még októberben:
Itt már jók az értékek, ugyanaz az effort meg moving time érték.
Miközben írtam ezt, rájöttem, hogy lehet csak annyi van, hogy a régivel nyomtam pause-t is az órán, az újnál meg nem nyomtam.
Na mindegy, itt hagyom eszmefuttatásnak. Legközelebb kipróbálom, hogy megnyomom kézzel is a pause-t.Apropó, ha már írok, néhány kép:
[kép1]
[kép2]
[kép3]
[kép4] -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Van egy RockShox Recon Silver RL Solo Air telóm, ami még sose volt szervizelve, de most már ráférne. Eddig (10 éve) mindent magamnak szereltem a bringán, a szervizekről rossz tapasztalatim vannak.
Mennyire macerás egy ilyen telót szétszedni/összerakni? -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Bringával arra talán nyár elején voltam, amikor fel volt dúrva minden. Hát na az kemény volt. Bár az a rész lehet már a hídnál volt.
Ja Petőfi - Oktogon easy.
-
TomMusic
őstag
Melyik körút?
-
TomMusic
őstag
Konkrétan ezt vettem: [link].
Francia raktárból jött, 9 - 10 nap alatt ért ide. Amin kicsit csodálkoztam, hogy nem bubis/kibélelt csomagba rakták, csak egy sima műanyag tasakba. De sértetlen volt a doboz, semmi nyomodás nem volt rajta. DPD hozta, nagyon korrekt nyomonkövetéssel.
Viszont most hogy nézem, azóta már jól felment az ára. Nekem 27 ezer lett volna azthiszem, de volt valami kuponom amit be tudtam váltani, így lett 23 ezer mindennel együtt.
Itt kicsivel olcsóbb: [link].
Mindkettő ha jól látom hivatalos forgalmazó.
De egyébként hazai boltban sem sokkal drágább, sőt ez szinte ugyanannyi mint az első linken: [Bikepro].
Más kiegészítőt egyelőre nem vettem hozzá, csak a készüléket magában. -
TomMusic
őstag
Hát ja, és a telós programuk is nagyon fullos.
Mondjuk a PC-s programot hiányolom.
Bár a lényeg, hogy Strava-ra is rögtön feltölti.
-
TomMusic
őstag
Na végül az iGPSPORT BSC200S-t rendeltem (előzmény).
Ma meg is jött, és az előbb mentem vele egy rövid kört.
Hát ez ennyiért (23 ezer) brutál jó deal, nagyon tetszik!
Féltem hogy nincs benne barometrikus magasságmérő, de szerintem van, bár nem kellett állítani, rögtön a valós magasságot mutatta. És ahogy mentem le a lifttel, realtime mutatta a csökkenő magasságot méterről méterre.
Ezt az előző kütyü is tudta, csak annál x időközönként be kellett állítani a magasságot, ahogy változott a légnyomás, itt meg azonnal tudta.
Pozíciót is azonnal talált.
Remélem egy 5 évet kibír ez is.
Azóta már a kijelzőt kicsit testre szabtam, hogy más adatokat mutasson.
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Na viszont ebben nincs AGPS, ami gyorsítaná a pozíció kiszámítását. Csápájev kolléga írta is PM-ben hogy van hogy sokat kell rá várni.
Szóval a BSC200 és BSC200S között vacilálok. A BSC200S-ben a hivatalos oldal szerint van AGPS, viszont a BSC200 már nincs is fent az oldalon.
Van valakinek tapasztalata a BSC200S-ről?
Szerk.: na az itt olvasható vélemények alapján a BSC200S jobb. -
TomMusic
őstag
Köszönöm!
Gyors meg is néztem, az iGPSPORT BSC100S Alin ~ 12ezer, és bőven elég nekem amiket tud. Na ezt nem gondoltam volna.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
5 év után használhatatlan lett a GPS-es km órám akkuja ebben a retek hidegben (5 °C), tegnap full feltöltéstől számítva 49 percig bírta. Nyáron bírja a 4-5 órát.
Sigma Pure GPS, anno volt újonnan kb. 21 ezer Ft.
Van olyan eszköz, ami kibír legalább 5 évet és tudja legalább azt mint a Sigma, 30ezer alatt újonnan?
-
TomMusic
őstag
Amikor anno áttértem olajról waxra, jópár évig én is Squirt waxot használtam (MTB), és meg voltam vele elégedve. Aztán kíváncsiságból áttértem Muc Off C3 Ceramic Dry waxra. Egy fokkal jobb, még kevésbé gyűjti a retket, viszont hátránya, hogy a vizet abszolút nem bírja. Ha egy kis esőt kap a lánc, és nem szárítjuk ki azonnal, akkor bizony elkezd rozsdásodni. Szóval amint elfogy (természetesen nemrég vettem egy nagy kiszerelésűt
), visszatérek a Squirt-re, azzal nem volt ilyen probléma.
De olajra eszem ágában sincs visszatérni, soha többé.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Úgy néz cserélni kell a nagyon imádott kulacsom: [Contigo Devon].
Viszont nyilvánvalóan megszűnt termék.
Ismer valaki hasonlót?
Egyébként csak ajánlani tudom mindenkinek.
-
TomMusic
őstag
Mert még nem próbáltad a citromosat.
Az olyan mint a mű hígított limonádé. Mondjuk egyébként tényleg az.
Multkor azt vettem mer' olcsó, mondom kipróbálom. Hááát aztán megértettem miért olcsóbb.
Viszont ez a bogyósgyümis amit a kolléga berakott nekem bejön, én imádom.
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Ja, csak a kocsinál meg motornál nem keni össze a lábad az olajos/zsíros lánc.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Én évekig használtam mindenféle olajat, meg waxot. Utóbbival jobban meg vagyok elégedve (oké most ez az ázásos sztori szopó, de ezt vállalom
).
Szerk.:a többit le kell törölni és folyamatosan tisztán tartani
Na ezt viszont így szoktam.
-
TomMusic
őstag
Hát ez érdekes.
Akkor szerintük mivel kenje az ember, ha nem waxxal?
-
TomMusic
őstag
+ laed
Köszi!
Megtisztítottam és szárítottam a láncot.
Egyébként sokáig Squirt-öt használtam, aztán kipróbáltam a Muc-Off-ot, és bevált ez is. Az esővel eddig nem nagyon volt problémám, kifejezetten ügyeltem rá, hogy csak teljesen száraz körülmények között tekerjek. Voltak olyan évek, amikor egyáltalán nem áztam el.
Hát lehet idén törlesztek...
Egyelőre maradok a Muc-Off-nál, mert nemrég vettem egy nagy kiszerelést belőle.
És hogy érezzem a törődést: közben leeresztett a hátsóm is.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Pár hónapja cseréltem láncot (Sram PC-850), mert az előző brutál módon elrozsdásodott és elrepedezett rengeteg helyen.
Ma sikerült olyan szinten eláznom, ahogy az elmúlt 9 évben még talán sose.
Hazaértem, kis idő múlva levettem a láncot hogy megtakarítsam a fogaskerekekkel együtt, azonban a kálvária folytatódni látszik: [kép].
Mint látható, azonnal megjelentek rozsdás elszíneződések a láncon.
Tavasszal ugyanez volt a helyzet, csak az durvább volt.
Na most mitévő legyek?
Egyébként Muc-Off C3 Dry Ceramic-ot használok, ma pont indulás előtt pár órával kentem be. -
TomMusic
őstag
Ó ezt tudom hol van, szupi hely!
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Igen, ez Sram PC850. Viszont sose volt vele semmi gond. Egyébként tegnap néztem, és úgy tűnik, hogy utoljára 2017-ben cseréltem láncot, azóta pedig kb. 9 ezer km-t mentem. És ebben rengeteg mászás volt. Ez mondjuk nem tudom mennyire számít jónak/rossznak, de maradok ennél a típusnál, szóval rendeltem egy ugyanilyet.

Nyúlást, lánc ugrást se tapasztaltam soha.
Szerk.:
#327141 Hasaggymeg:
Bár most eléggé nem úgy néz ki
, de ha valaki, én odafigyeltem a lánc karbantartásra (50-100km-enként szemenként kenem, ). Egyetlen hibát követtem el, hogy az erkélyre kiraktam az eső alá, és utána se néztem rá napokig. -
TomMusic
őstag
Igen a ponyva jó ötlet, köszi, bár az erkély belső oldalára már nem nagyon esik be az eső. Mikor először raktam ki, nyilván annyi eszem nem volt, hogy odarakjam.
Apropó, hamár lánc csere. Én eddig az újat (első kenés előtt) mindig petróleumban mostam ki. Azonban azt nem lehet sehova kiönteni, és a hulladékudvarban is csak jófejségből vették át.
Szóval lehet valami mással kéne kimosni. Ti mivel szoktátok? -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Eddig mindig lakásban tároltam a bringát.
Pár hete kikerült az erkélyre, ahol kapott egy esőt. Pár nap múlva észrevettem hogy elkezdett rozsdásodni a lánc, és kicsit a fogaskerekek is.
Azóta 100-200km-t mentem vele, és most hogy kentem a láncot, vettem észre, hogy rengeteg helyen el vannak repedve a szemek: [kép1], [kép2]
Ezen a képen látható, hogy a sor is rozsdás: [kép3].
Namost, ha rakok fel új láncot, akkor nem fogja "megfertőzni" a fogaskereken lévő rozsda az új láncot? -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
[MTB]
Létezik bevált, működő szalag, amit ha a külső és belső közé rakok, akkor nem megy át rajta a tüske?
Találtam egy ilyet, de kommentben pont írják, hogy átmegy rajta a tüske.
Az elmúlt 10 bringázásból 3 tüskével végződött. Mondjuk mindegyik az első gumiban. Ami gyanús, mert elöl Schwalbe van, hátul viszont Panaracer. Mindenesetre reménykedem benne, hogy kifejlesztettek erre a problémára már valami megoldást. A zöld szmötyit egyelőre kerülném.
Előre is köszönöm! -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Én évekig használtam ezt: [squirt].
Aztán kíváncsiságból áttértem erre: [Muc-Off C3 Dry Ceramic].
Nálam mindkettő bevált.
A lényeg, hogy mielőtt először bekennéd, csutkára ki kell mosni (akkor is ha gyári!) a lánc/fogaskereket.
Egyetlen hátránya, hogy sűrűbben kell kenni, mint olajnál.
Viszont nem szed össze annyi retket, meg Te se leszel annyira koszos ha hozzáérsz.Bár ezzel most nem vagy előrébb, mert én lakásban tárolom a bringát.
-
TomMusic
őstag
Én éveken át petróleummal (bárhol kapható) mostam.
Illetve legutóbb vettem egy [Muc-Off Bio Hajtás tisztitó] cuccot.
Mindkettő jól dolgozott, csak nekem ezekkel az a bajom, hogy a használt szmötyit hova öntöd. A mucoff elvileg bio/lebomlik, de összetevőket elolvasva ha jól emlékszem, eléggé nem az
. -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Az elmúlt 9 évben először csináltam most olyat, hogy egész télen abszolút nem bringáztam. Október vége óta most mentem először. 39km, 387m szint, ami korábban bemelegítésnek számított. Felkészültem lelkileg hogy rosszul fog menni, de huhh, sokkoló volt. Főleg a második fele (odamenet mondjuk hátszél volt
): a lábaim mintha kőből lettek volna, és sűrű szószban tekernék, hasam is megfájdult (bár az lehet csak mert közben tömény cukros cuccot ettem). Az utolsó 2 km egy lájtos 4%-os emelkedő, na ott a végén már kb. 9-10-el mentem.
Bár hozzátartozik, hogy a napokban jöttem ki megfázásból, meg alig eszek mostanság.
Jártatok már így? Ha vissza tudom nyerni a formám, az kb. mennyi idő?
Bocsi ha csacskaságot kérdezek, de sose hagytam még ki ennyit.
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Sziasztok,
1 hete lecseréltem az első féket, előzmények: [#268205], [#268214] .
Szóval a kinézett fék egy Shimano SLX M7100 volt, viszont már a vásárlás előtt kiderült ugye, hogy az első váltókar (sebességkijelző fokozata miatt) útban lesz az új fékkarnak.
Ment a matekolás, hogy akkor új váltó vagy mi legyen, de úgy voltam vele hogy megveszem a féket, aztán majd lesz ami lesz. Így is tettem.
És igen, a váltókar útban volt a fékkarnak. Szóval két verzió volt: vagy letöröm/vágom a sebességkijelző fokozatot, vagy veszek új váltókart. Viszont ez utóbbi esetben ugye borulhat az egész, és a ki tudja hol áll meg a csere-lavina.
Aztán mondom mi lenne ha nem roncsolnám szét a váltókar fedelét, hanem csinálnék rá egy újat?
Így lett, terveztem neki egy új fedelet és kinyomtattam. Nem szórakoztam sokat a kinézettel, mert a fékkar úgyis eltakarja:
Összerakva:
Így megmaradt a váltókar alsó és felső része sértetlenül. A felső részét elraktam a fiókba.
És így tökéletesen elfért az új fékkar és a régi váltókar egymás mellett, ahogyan kell.A fékcső 100cm-es volt, én levágtam belőle kb 20cm-t, úgyhogy kicsit kellett utántölteni és légteleníteni, de nem volt vészes.
Egyébként egyúttal cseréltem a tárcsát is [Shimano Icetech] típusúra.
Az eredmény meglepően jó lett, már az első km-eken is úgy fogott hogy eszméletlen.
Gyárilag gyantás fékpofát adtak a fékhez, azt hagytam benne.
Nem sokat volt időm nyüstölni, tegnap lejöttem vele a Kis-Kevélyről, illetve Pilisborosjenőn a lejtős részeken, de végig harapós volt a fék, sehol nem csökkent a fékhatás. Na ilyet nem tudott az elődje
Ha vége lesz a monszunnak, majd megküldöm rendesebben.
Köszi mindenkinek a multkori hozzászólásokat.
-
TomMusic
őstag
+Fall-N
Ja, először megnézem a féket.
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Az SLX féket (csak első fék, tehát bal oldalra, ahol van a 3 sebességes Altus váltó) már megrendeltem, úgyhogy azt mindenképp felrakom.

A 10s láncok keskenyebbek, így elvileg kevesebbet kell húzni a karnak a 3x10-nél. Így a 3x8-nál nem lenne jó.
Na igen, ettől tartok én is.
Nade, először érkezzen meg a fék.
Utána majd matekolok tovább...
-
TomMusic
őstag
Na akkor eddig 1-1.
Kénytelen leszek kipróbálni. -
TomMusic
őstag
Hát igazából nem a váltócsere a lényeg eredendően, hanem a fékkar csere..

[Előzmény].
Szóval a váltóhoz abszolút nem akarok nyúlni, csak a jelenlegi (lásd előző hsz.) váltókart nagy valószínűséggel le kell cserélni az új fék (csak elsőt cserélek) miatt.
Szóval bármilyen váltókar jó, ami kompatibilis a mostani 3x8-as rendszeremmel, és elfér mellette az [új fék]. -
TomMusic
őstag
Hali,
MTB, 3x8-as váltás.
Ha az első 3 sebességes Shimano SL-M310 váltókart lecserélem egy Shimano SL-M6000 váltókarra, akkor abból lehet kompatibilitási probléma? A mostani M310-es ugyebár 3x8-as, az M6000 pedig elvileg 3x10-es rendszerhez van. Attól félek, hogy hiába hogy 3 sebességes, a bowdenhúzás mértéke nem lesz azonos. -
TomMusic
őstag
Basszus, közben realizáltam, hogy lehet mégiscsak a másik szettet kellett volna venni, amiben van hátsó fék is. Mert így az első nagyon harapni fog, a hátsó meg marad a régi lájtos. És akkor nem kéne bohóckodni a váltóval se.
Mondjuk akkor féktárcsával együtt már 100k lenne a móka.
Na jó erre alszok egyet, a netes rendelést úgyis vissza lehet mondani indoklás nélkül is.
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Köszi!
Hát vagy még kicsit hozzárakok és ez:
[Shimano SLX (BR-M675)]
Ez ha jól látom mehet a [mostani] helyett (?).
Csak ilyenkor mindig eszembejut, hogy az egész bringát vettem anno 120k körül...
Mondjuk azóta már cseréltem telót 90k-ért, szóval..
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
MTB, 29", L-es váz.
Első hidraulikus féket szeretnék cserélni kompletten. Jelenleg egy Tektro Draco van (elöl 180, hátul 160-as tárcsa), de 7 év után most már úgy érzem megérett a cserére.
Egy barátom a Shimano SLX-et ajánlotta, ő DH-hoz is azt használta és meg volt vele elégedve (próbált minden mást is).
Én bár nem DH-zok, de terepen is a 10-20%-os lejtőkön is még rátekerek..
Szóval megcéloznám az SLX-et, de teljesen fogalmatlan vagyok, aki tud konkrét típusszámot, esetleg linket küldeni, azt megköszönném.
Illetve tapasztalatokat is szívesen olvasok ha van.
Előre is köszönöm! -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
MTB, kb. 15ezer km van benne.
Tekerés közben (főleg pl. mászánál, de már síkon is) középről recsegő-nyekergő hang jön, de nem tudom pontosan mitől. Roppant mód idegesítő.
Korábban volt ilyesmi hiba, akkor azthiszem a hajtókar volt picit kilazulva. De hiába húzom meg rendesen, ez most nem segít.
Lehetséges, hogy a monoblokk lazult meg? Négyszögtengelyes van, de ahhoz még sose nyúltam.
Vagy még gondolok arra, hogy a hajtúműn lévő fogaskerekek lazultak meg (nem szegecseltek, hanem csavarok tartják). -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Szia!
Kézmeleg szappanos, puha (mikroszálas) ronggyal próbálnám. Ez nekem eddig mindent lehozott, mindenhonnan.
Írják még a szódabikarbónát, egy próbát megérhet. -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Eljött a tavaszi karbantartás ideje... Pár év után Squirt láncwaxról áttérek Muc-off (Muc-Off Bio Dry) félére, vagy legalábbis kipróbálom. Viszont előtte (meg évente amúgy is szoktam) komplett hajtás mosást csinálok. Eddig petróleumban áztattam, de váltani akarok, mert nem túl barátságos szer. Próbálta már valaki a "Muc-Off Bio Drivetrain Cleaner"-t?
Ha igen, van olyan jó, mint a petró? -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Az lehetséges, hogy a gyorszár/csőtengely kicsit kikopik és kicsit "lötyög"' a csőtengelyben a gyorszár tengelye? Mennyire szabad annak mozognia? -
TomMusic
őstag
Ettől függetlenül nem a szuszogó hang zavar téged?
Hát az is zavar.
De az akkor jön elő, ha keményebbre állítom (motion control).
Na meg mondjuk még az alsó teknőc-nyulas bigyót nem próbáltam tekergetni.
A fejre állítást kipróbálom, köszi!
Bár beszerelés előtt volt fejreállítva a teló. -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Multkor cseréltem ki a régi telót egy új levegős Reconra. Az lehetséges hogy gyárilag kevés olajat raktak az olajzó szivacs gyűrűkbe, amik kenik a becsúszószárat?
Csak mert mikor benyomom a becsúszókat, néha olyan hangot ad ki, mint ha szorulna picit vagy nem is tudom. Illetve nem is nagyot látni finom olajréteget a becsúszókon, szinte "száraz".
Valamennyit biztos kap, mert érezni rajta olaj szagot, de én keveslem. Vagy lehet a dzsuva lehúzó gyűrűk túl szorosak? -
TomMusic
őstag
A trekking "hátrányát" megoldod gumicserével, de a MTB vázból eredő testtartást nem. Mondom ezt úgy, hogy MTB-vel megyek én is mindenhol, legtöbbet talán aszfalton.
Ettől függetlenül a párjának szerintem kényelmesebb egy trekking.
De az az igazi, ha ki tudná próbálni mindkettőt. -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Hát ez részletes írás volt
-
TomMusic
őstag
Ha folytatjuk ezt a gondolatmenetet, eljutunk oda, hogy tulajdonképpen a levegős rosszabb.
-
TomMusic
őstag
Gondolom rugós alatt az acélrugósra gondolsz. Két dolog amiben jobb: olcsóbb és igénytelenebb. Tehát nem nagyon kell karbantartani. Vagy legalábbis sokkal kevesebb törődést igényel, mint egy levegős. Viszont minden másban rosszabb
Ahogy Te is írtad, a levegős jobban kisimítja az út egyenetlenségeit.
Ha van rá keret, a levegős jobb választás, de az acélrugóssal is bőven el lehet lenni. Esetleg később lehet cserélni. -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Mondják is. De nem zavar, mert általában irigykednek
-
TomMusic
őstag
Bekapcsolódom én is.
Én 183cm vagyok, bringázás előtt voltam 63kg.
Aztán elkezdtem bringázni meg jobban odafigyelni a kajára és most 70kg vagyok, de nem nagyon látni meg hova jött az a 7kg. Edzeni én is lusta vagyok, jó lenne izmosabbnak kinézni. Bár én relatíve meg vagyok elégedve ezzel. Illetve azzal nyugtatom magam, hogy az csak plusz súly lenne amit cipelni kell mászásnál.
-
TomMusic
őstag
Brigeciol utan denaturalt szeszben beaztatom?
Hát ez jó kérdés, ezt talán még nem próbáltam.Milyen kenőanyagot használsz?
Én Squirt waxot, a láncot száraz ronggyal áttörlöm majdnem minden tekerés után, ha kell adok neki új kenést. Évi 1-2x pedig leveszem a láncot, és kiáztatom petróleumban. Hagyom benne jópár órát, meglötyögtetem, majd tiszta petróba újra belerakom. Esetleg ha az is nagyon dzsuva, akkor egy 3. lében még áztatom. Kefével vagy ilyesmivel nem szoktam közben tisztítani, ha megrázogatom a petrós lötyiben, az elég neki, lejön róla minden szutyok.
Utána alaposan áttörlöm száraz ronggyal, és hagyom 1 napig száradni. Utána rakom fel a bringára és kap egy alapos kenést.
Ez így hosszúnak tűnhet, de összességében pár perc. -
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Aszfalton mentem fel, és terepen jöttem le: [kép]
Szóval az észak-nyugati részen jöttem le, ott nincs aszfalt a közelben
Viszont találkoztam két montissal, ők máshol mentek, de nem úszták meg, brutál sárosak lettek. Nekem amit kis sarat összeszedett a gumi, azt ledobta a Hidegkútin az aszfalton.
Marhajó ez a Racing Ray, bár gyűjti a sarat, de könnyen kijön belőle.
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Fent vagyok a HHH tetőn, lefelé is aszfalton kell menni, a terep csupa sár
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
-
TomMusic
őstag
Itt a Szendendrein kevés esett, szerintem ez nem nagyon számít.
Viszont holnapra hideget ír, délután lesz csak max 7-8 fok, fent a hegyen meg még gondolom annyi se.
Ma kellett volna menni, 13 fok volt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z270 i5 7600K 16GB DDR4 256GB SSD GTX 1060 3GB Zalman Z1 CHIEFTEC 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Creality HALOT ONE gyantás nyomtató
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Itt 7 km/h-t ír átlagnak, ami képtelenség. Írja is a moving time-ot, ami 6:21. A táv pedig 1.99 km. Utánaszámolva ez valójában 18.8km/h átlag, ami valid (kb. 16 - 20 között szokott lenni a km óra ezen a szakaszon).
Itt már jók az értékek, ugyanaz az effort meg moving time érték.