Hirdetés

2023. november 30., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog (1)

Kezdem egyből azzal, hogy hülye voltam, hogy ilyet vettem. Aldis f*svacak. Konkrétan Car tool KFZ batterieladegrat. 4500Ft volt. Gyártója: AHGWachsmuth&Krogmann
3 fő mód van rajta: motor, autó és téli hidegben autó akku töltés.
Télen használtam egyszer, autó akku üzemmódban, kb 5 percig töltött, és írta, hogy teli. Pedig csak 13V körül volt.
Múlt héten átnézettem a kocsit, és szóltak, hogy nem ártana tölteni az akkut. Na mondom, ok, feltöltöm. Egyébként 74Ah-es.
Ha ráteszem az aksira a töltőt, akkor elvileg jól mutatja a feszültség szintet, a szervíz is kb ennyit mért:12,3V. Ha kiválasztom, hogy autós töltés, akkor kb. 10másodpercet tölt, folyamatosan írja ki hogy nő a feszültség, és már el is érte a 14,4 voltot, teli. Lekapcsolja a töltést, és utána visszaugrik 13,2V-ra. Ugyanezt csinálja akárhányszor megpróbálom.
Egyedül a téli üzemmóddal tölt, de ebben se vagyok biztos. 5 óra töltés után írt 14,1 voltot. Mivel több időm nem volt, és kellett a kocsi, kihúztam, visszadugtam, és már csak 13,7V-ot mutatott. Sima autós módban továbbra se tölt. Fogalmam sincs, hogy áll most igazából az akku. Szerencsére a kocsi elsőre indul, ahogy eddig is.Télen is indult elsőre még a -20 fokban is. Szerencsére a generátor tölti normálisan, csak nem járok hosszú utakon.
Egy biztos, én ilyen gagyi töltőt nem ajánlok senkinek.

[ Szerkesztve ]

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#2) Brogyi válasza Victoryus (#1) üzenetére


Brogyi
senior tag

"Kezdem egyből azzal, hogy hülye voltam, hogy ilyet vettem."
Nem a vásárlással van a baj hanem veled, és a szervizzel ahova jársz.Az autószerelő nem ért a villanyhoz. Mivel nem írtad ,hogy autóvillamossági műhelyben voltál, így a kedves szerelőd egy szinten van veled.Ha jó a generátor, és a feszültségszabályozód akkor nem töltögetni kell ,hanem vásárolni egy új akksit.Miféle tanács ez? Gyorsan keress egy másik műhelyt.Ha egy 74Ah-ás akksit 10 sec alatt feltölt egy ilyen töltő akkor kidobhatod az akkumlátorod. :W :W :W
"és már el is érte a 14,4 voltot, teli. Lekapcsolja a töltést, és utána visszaugrik 13,2V-ra"
Ember a +14,4V a gázfejlődés határa. Egy AGM akksit tilos tovább tölteni. Neked szabad. :DD Alapvető hiányoságaid vannak neked, és a szerelődnek is.Ha egy 74Ah akksi 4A töltőáram hatására 10 sec alatt 12,3V-ról 14,4V-ra ugrik akkor az hulladék, és nem akkumlátor.Tudod mit ne is válaszolj. Biztos vagyok benne , hogy nem hiszel nekem.
Sok szerencsét a további életedhez, mert bizony rá vagy szorulva.

(#3) Brogyi válasza Brogyi (#2) üzenetére


Brogyi
senior tag

Bocsánat lehet igazad egyetlen esetben ha az akksidnak semmi baja, és a töltöttségiszintje
legalább 90-100% között van.De könyörgöm azt minek tölteni?Na akkor talán felugrik a feszültség ilyen hamar.Az emlitett 12,3V kb. 50% töltöttségiszintnek felel meg wiki szerint.Tehát mégis sz@r az akksid.Persze ha az autószerelőnek volt feszültségmérője,és a generátor töltését is ellenenőrizte nemcsak álló motor mellett mért.Így teljes a kép azt hiszem.

[ Szerkesztve ]

(#4) Bendeguzv8


Bendeguzv8
újonc

Üdv,jók ezek a töltők én egy gübe gab 5a csodát vettem 10-20 másodpercig tölt majd átvált és már fel is van töltve az akku legalábbis a töltő szerint, hát ba...a meg a gübe a selejtes szarját.

(#5) Brogyi válasza Bendeguzv8 (#4) üzenetére


Brogyi
senior tag

Nem hiszem el , hogy ennyire rosszak.A télen beteg voltam itthon bénáztam. A motorom akksijával próbáltam.Kettő is volt, mikor betettem a motorba március környékén simán egy gombnyomásra indult.Ezek a töltök kimondottan a gondozás mentes változatokhoz ajánlott.
Se a kocsi, se a motor nem tölti +14,4V fölé.Ezek a töltök is megállnak ott.Mértél-e feszültséget, végeztetek-e terhelés próbát egy felszerelt akkumlátoros műhelyben (CCA,CA)? Akármilyen töltőt rakhattok egy ilyen akksira az ugyan annyi idő alatt húzza fel 14,4V-ra ,csak
a szabályozatlan nem áll meg.Neked is mondom előszőr mérj, és utána hozz döntést, vagy kérj segítséget egy hozzáértőtől.Az elöző kolléga írja"nekem nincs időm". Akkor talán egy 15-20A-es töltőt kellett volna vennie, de az garantáltan 1 másodperc alatt tölti fel a sz@r akksit. Ejnye fiúk, egy picit, de tényleg csak egy picit gondolkozni. :W

(#6) Bendeguzv8


Bendeguzv8
újonc

üdv, 3db kocsiakkut próbáltam tölteni,1kisquad akkut azt nem is érzékelt és egy motor akkut mindegyiknél ugyanaz. :C

(#7) Victoryus


Victoryus
addikt
LOGOUT blog (1)

Márkaszervizben azért csak csak értenek egy icipicit a kocsihoz meg az aksihoz.
Ez a töltő sz@r, nem az akku. Voltam mostanában hosszabb úton, volt ideje a generátornak tölteni az aksit. 100km volt kb. Na mondom akkor nézzük, mi a helyzet. A töltő szerint 13,4v. Hétvégén ráértem, töltőre tettem. Megint a szokásos hiba: 30mp alatt szépen kiírta, hogy elérte a 14,4 v-ot, és tele az akku. Mondom ok, akkor nézzük csepptöltéssel. A leírás szerint ilyet is kéne tudnia. Szóval rajta hagytam a töltőt, erre nemhogy töltött volna, lemerítette 12,8v-ra. Még szerencse, hogy nem hagytam rajta éjjelre is. Szóval vissza a feladónak. Remélem visszaadja az árát az Aldi ennek a selejtnek.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#8) Brogyi


Brogyi
senior tag

Fiúk, legyen.Az enyém müködik, és azt csinálja amit igért.

(#9) Ekocsi válasza Brogyi (#8) üzenetére


Ekocsi
csendes tag

Szia.
Én is beszereztem egy ALDI-s töltőt.CAR TOOL névre halgat és tesztelgetem.
Rossz tönkrement szulfátos és évek óta elhagyatott akksikkal (mindegyik van a környezetemben) produkált olyan jelensiget amit Victoryus irt.Vagyis pillanatok alatt elérte a töltési végfeszültséget és fenntartó töltésre kapcsolt.De ezen igazán nem kell csodállkozni.Tapasztalat alapján érdemes lemeriteni (azt a keveset is ami benne van) és újra tölteni.Persze többször megismételve.
55Ah-ás jó csak lemerült akksit sikerült vele rendesen feltölteni.És most egy 84Ah-ás AGM akksit töltök vele téli programmal amit előtte lemeritettem 10.5V-ig.Persze elég sokáig tart a folyamat de ez érthető a 4A-es töltőáram figyelembevételével.
Viszont produkál érdekes dolgokat és szeretném megfejteni hogy miért.Töltés közben kb 2-3 percenként leesik a kapocsfesz olyan 0.5V-ot,de csak egy szempillantás ideig.Gondolom rákapcsol egy terhelést és méri a feszültségesést.De mit tud ebböl pontosan megállapitani?
Amit viszont nemértek az a töltés közbeni kapocsfesz válltozás.Vagyis tölt mondjuk 13.8V-al malyd egyszercsak leesik 13.1V-ra.Egy pár perc után megint visszaugrik a kapocsfesz 13.8V-ra.És igy ugrándozik szinte végig a töltés alatt.Ezt mi okozhatja?Én a túlterhelésvédelemre gyanakszom de sajnos nem lehet szétszedni a házat hogy biztosan kimérjem.Pedig ha bebizonyosodna hogy a töltő azért veszi vissza a töltőáramot hogy ne melegedjen túl akkor szétvágnám a házat és kapna egy másik dobozt rendesen meghűtőbordázva.
Tudsz ezekröl a jelenségekröl valami infót?Vagy ismered konkréten ezt a tipust?

(#10) Brogyi válasza Ekocsi (#9) üzenetére


Brogyi
senior tag

Ez a programja.Nem melegszik túl semmi.Az Aldi változatot nem ismerem, de szerintem mind hasonlít egymásra.Látom Te értelmesebb vagy. :)
Mindjárt nézek egy diagrammot neked ami hasonlít a tiedre. Csak most jelentkezett a blökim.Jövök rögtön.

[ Szerkesztve ]

(#11) Brogyi válasza Ekocsi (#9) üzenetére


Brogyi
senior tag

Itt a kép.Ez szerintem nagyon hasonlít a tiédre.

Most nézem milyen zsír kijelzője van.A másik két kollégának ha nem kell szóljanak mikor kidobják, és arra mennék.
Szóval ez egy technika pontosan azért, hogy jobb legyen mint az IU karakterisztikával töltött akksik.Az IU annyiból áll hogy +14,4V-ig áramgenerátorosan töltik. A mi esetünkbe 4A. Ha elérte a +14,4V-t akkor átkapcsol feszültséggenerátorra.Az-az +14,4V-ot addig tartja míg az áram le nem csökken mondjuk 100mA-re. A 100mA az tipp. Mindent én se tudhatok :P

(#12) Brogyi válasza Victoryus (#7) üzenetére


Brogyi
senior tag

Ha tudod értelmezni az elöző diagrammot akkor láthatod, hogy nem a töltő süti ki az akksidat hanem az magától esik le.Az-az sz@r, vagy nagy az önkisülése.Ha pedig [ide]
benézel akkor érdekes dolgokat olvashatsz.Pl. a cikk írója a +12,8V-ot 100% töltöttségnek veszi.Persze ha nincs töltőn az akksid.
"A töltő szerint 13,4v" Ez tuti érték.Csak egy marha veszi ki az akksit ilyenkor.A másik ,ha 100km-es út után tölteni akarod az akksid akkor két eset áll fent. Nincs eszed, vagy baromi sz@r akksid van.Nézzük az elsőt.
Jó a generátor, jó az akksi, tuti elmentek otthonról ott fönt. Mi a francért töltögetsz te egy 100% jó akksit? A második estben meg megint nekem van igazam, mert már kifejtettem a véleményem az autószerelődről, és az akksidról.

(#13) Ekocsi válasza Brogyi (#11) üzenetére


Ekocsi
csendes tag

Szia.
Tuti kis töltőnek néz ki.Meg a leirás alapján is tuti.Tuti is olyan 55Ah-ás inditóakkumulátor töltésére.De tegnap ilyenkor felraktam rá a már emlitett 84Ah-ás munkaakkumulátort és még 24 óra elteltével is tölti.Hogy mennyire nyomja föl az majd kiderül ha kisütöm az akksit csak töltené már föl.Nekem sajnos elfogadhatatlan ez a töltési idő.8db akksit töltene 8db ilyen töltő egyszerre.És hogy miröl is van szó,beszéljen egy videó.
[link]
Sokat mondó ez a diagram.És lehet hogy hasonlit is arra amit az ALDI-s csinál.Ha lessz egy kis időm akkor megmérem a töltőáramot és fölveszek egy karakterisztikát és összehasonlitjuk.
Én annyi külömbséget látok ez és az IU karakterisztikás töltés között hogy ez kiméletesebben bánik az akksival.
Az elem szimbólum ami elvileg a töltöttségi szintet jelölné öt kockára van felosztva.Az álltalad belinkelt karakterisztikát elnézve valószinűleg nem valós kapacitást számol hanem a töltőprogram állását jelöli.Mert azt már észrevettem hogyha egy feltöltött akksira teszem rá akkor gyorsan kigyullad 2-3 kocka az elem szimbólumban.De ha egy lemerültre akkor még az első kockának is sok idő kell mig kigyullad.Ez érthető mert egy 10.5V-ig meritett 84Ah-ás munkaakksi 3.8A-os töltőáramra csak lassan kuszik föl 12.8V-ra.IU szerint kellene neki 8.4A-er 14.7V-ig.Mig ki nem végeznek a 14.7V láttán közlöm hogy AGM szerkezetű (működésű) akksirol van szó nem pedig mezei inditóakksirol amiben ott lötyög a higitott kénsav.
Ugy gondolom hogyha annyira gagyi volna ez a töltő akkor nem lenne rá három év garancia.És tökélletesen működik is csak azt nem értem hogy miért irják rá hogy 120Ah-ás akkumulátorig ajánlott.Biztos hogy feltölti de mennyi idő alatt...?
Te mennyire ismered a belső lelki világukat?Mert egyet beálldoznék és szétvégnék ha volna eséj a tuningolásra.Nem a 3.8A-ert akarom följebb tornászni mert nem akarom áttekerni a trafót de szivesen húznék a 0.8A-en és a fentartó töltésen.

(#14) Brogyi válasza Ekocsi (#13) üzenetére


Brogyi
senior tag

Ügyes vagy ha te készítetted az autót.A töltőről pedig annyit ha 8db olyan akksit kell töltened akkor felejtős de nagyon.Neked egy nagy áramú töltő kellene.Akár egy heggesztő trafó. :) Hamar fel kell tölteni azokat az akksikat.Látom megy az elektrónika.
Próbálkozzatok egy saját készítésű töltővel. Jó nagy áram, jó nagy trafó, és egyszerre tölteni,kisütni.
A motorszabályozást hogyan csináltátok?
Az a 120Ah az reklám, és a CTK-től vették át, mint minden más gyártó. Nyilván feltölti, de ki az a f@sz aki ilyet vesz egy 120Ah-ás akksihoz.A görbe amit linkeltem csak közelítőleg lehet olyan.Majd meglátod, hogy egész mást veszel fel, de a szándék,ötlet az ua.Szerintem kár szétvágni, inkább készíts egyet, de olyan legyen amilyet akarsz.

(#15) Ekocsi válasza Brogyi (#14) üzenetére


Ekocsi
csendes tag

Szia.
Igen,én készitettem sajátkezűleg.Persze még mindig nincs kész de ez csak hobbi.És sajna az elektronika nem megy annyira amennyire szeretném.
A töltő kérdés közel nem egyszerű feladat.Ha abbol indulunk ki hogy elvileg soha nem volnának teljesen lemeritve az akksik akkor talán még elég is lehet ez a kis töltő.Előnye hogy beépithető a kocsiba és bárhol bármikor tölthető.A soros és párhuzamos töltést haggyuk.Mindkettőnek van előnye és hátránya is de ebbe most ne menjünk bele.Voltak próbálkozások és kisérletek a témával kapcsolatban.Hidd el hogy ide 8db külön kis töltő kell.
Kitalállni,méretezni,elkésziteni megbizható 8A-es kapcsüzemű töltő nagyon sok időt és pénzt emészt föl.(bár ha rég nekifeküdtem volna akkor lehet kész is lennék vele) Ha egy elkészül utánna már gond nélkül 8x-ható.
Nem tudsz valami infót a töltő vezérléséröl?Pl a képen látható töltőkben mi a vezérlő elem?Mert ha tényleg mikrokontroller akkor eséjtelen a tuningra.De ha analóg vagy valami spéci töltő IC és van adatlapja is akkor van eséj a belepiszkálásba.
Végül is valamikor valakinek el kell kezdeni tuningolni ezeket a töltőket. ;)
A vezérlő elkészitése egy külön topikot érdemelne.Izelitőnek.:20db 94A-es MOSFET,12db 20A-es SOTTKY dióda,120db 470uF-os kondi,20db MKP kondi + rézsinek tömkelege.

(#16) Brogyi válasza Ekocsi (#15) üzenetére


Brogyi
senior tag

Szóval egy 8A-es töltővel boldog lennél? Nézek valami egyszerűt, és sokszorozhatod.

(#17) Brogyi válasza Ekocsi (#15) üzenetére


Brogyi
senior tag

Ha megy az angol akkor [ez]
jónak néz ki.Megmondod neki ,hogy 8db-ot vennél ha beválik.Biztos ,hogy még enged az árból is.Egy darabra nincs plusz csak a posta.Ez kicsi, és biztos kapcsolóüzemű.A töltés technikája nagyon egyedi, ritka.A primer rész is kapcsolóüzemű.

(#18) Brogyi válasza Brogyi (#16) üzenetére


Brogyi
senior tag

A helyzet az, hogy bármit is építesz drágább lesz.A legegyszerűbb, és még kapcsolóüzeműnek mondható az a tirisztoros.Tirisztorost pedig a te tudásoddal fejből mennie kell.Picit gond az áramkorlátozás, de most nem menjünk bele, mert nem látom értelmét.Sajnos nem a kis méretéről hires ez a fajta.Nagy áram igénynél alkalmazzák.

(#19) Ekocsi válasza Brogyi (#18) üzenetére


Ekocsi
csendes tag

Szia.
Sok megoldás létezik,de mindel melózni kell sokat.
Jó ötlet a tirisztoros is aminek mondjuk kell egy külső 1KW körüli trafó aminek 8db szekundere van.Persze ez nincs beépitve a kocsiba a maga kis min.50kg-jával.De a tirisztoros vezérlőpanelok igen.Vagy beépitett 1KW körüli rezonáns szabájozatlan táp és 8db szabájozott vezérlés kapcsolóüzemben az akksikon.De igazábol ez a fórum nem erröl szólna.
Amit linkeltél töltőt egész jónak tűnik.Csak én még soha nem vásároltam ilyen oldalakrol és ahogy nézem innen minimum 100db-ot kéne rendelni és a postaköltség igen húzós tétel.
Valami kapcsrajzot vagy a belsejéröl több infót nem tudsz ezekröl a CTEK klónokro?
Kicsit méricskéltem és ugy néztem hogy 12.8V-ig 3.8A-al tölt majd utánna 2.6A-ral.Többi lépcsőt még nem tudom.És végül is feltölti a nagy munkaakksikat is csak nagyos sok idő kell hozzá.
A CTEK-nek is van ilyen 8A-os töltője.Ebböl lenne jó valami olcsó ALDI-s klól. :)

(#20) Brogyi válasza Ekocsi (#19) üzenetére


Brogyi
senior tag

Az a 100db nem mindig igaz, bár reménykednek a nagy megrendelésben.Bátran írj.Nekem 1db-ot is postáztak.Rendkivül ritka töltési karakterisztikát használnak.Savas akksinál szinte senki nem használja.Jut eszembe van még egy fajta ami jó neked, és kapható.A primer kör is kapcsolóüzemű.2,6,12A választható procis AGM-hez király,mert megáll.
[link]
Ventillátoros, és ennél nem gond az amper.Súlya kicsi a hagyományoshoz képest, és magyar garanciát kapsz.Több féle változatban kapható, de ez tünik a legolcsóbbnak.Egyet veszel ,és megnézed,de biztos olcsóbbat megint nem tudsz készíteni.

(#21) moha21 válasza Ekocsi (#19) üzenetére


moha21
addikt

Még jó, hogy a trafók teljesítményét VA-ban jelölik a K meg kicsi k, tehát kVA.
Miért lenne 50 kg? 3 kg inkább ennyi egy mikrohullámú trafó tömege és a teljesítménye 1 kVA / persze nem mindé, de a legtöbbé / át lehet tekercselni.

Amúgy mit akarsz tölteni, fél M.O.-t?

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#22) Brogyi válasza moha21 (#21) üzenetére


Brogyi
senior tag

Ember! Már megint összekeveritek a dolgokat.Az 50Hz a GHz-ektől 9-10 nagyságrenddel odébb van.Ugye ez csak vicc? :W

(#23) Brogyi válasza Ekocsi (#19) üzenetére


Brogyi
senior tag

Nézd mit találtam.Egész érdekes.[link]

(#24) moha21 válasza Brogyi (#22) üzenetére


moha21
addikt

Milyen Ghz? Hol használsz te Ghz-t? a procidon kívül?:>

Hol látsz te a 21.-es hsz-ben frekvenciát?

[ Szerkesztve ]

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#25) Brogyi válasza moha21 (#24) üzenetére


Brogyi
senior tag

Ezt a marhaságot TE írtad."mikrohullámú trafó". Lehet eltolni a biciklit , és nem magyárázzuk meg a saját hülyeségünket. Köszönöm.

(#26) moha21 válasza Brogyi (#25) üzenetére


moha21
addikt

És az nem 50 Hz-en üzemel? Amúgy ennyi hülyeséget is rég láttam, mint amit te írtál.:>

[ Szerkesztve ]

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#27) Brogyi válasza moha21 (#26) üzenetére


Brogyi
senior tag

"Amúgy ennyi hülyeséget is rég láttam, mint amit te írtál.:>"
Na sorold.

(#28) Brogyi


Brogyi
senior tag

Egy kis tapasztalat megosztás, és hogy a negatív tulajdonságok is láthatóak legyenek.
A szomszéd akksiját kellett tegnap feltölteni. Kiindulás +2,5V.Természetesen egyik processzoros darab se indult el.3 fajtát is próbáltam.Sipolt ,kattogott.Ez azt jelentette menj vegyél másikat, és nem azt, hogy rossz a processzoros töltő.IPC-1-es tapasztalat alapján adtam neki egy utolsó esélyt.Kapott egy kis szabályozatlan feszt. Annyi kell, hogy amíg a proci mér ne essen le a fesz kb.10,5V alá.Innen egyenes volt az út.Nem húzom tovább az akksi működik, mentem az autóval is.Az akksi nem hagyományos volt, gondozásmentes.
Azért az-az akksi már hulladék.Ez tény.

[ Szerkesztve ]

(#29) Victoryus válasza Brogyi (#12) üzenetére


Victoryus
addikt
LOGOUT blog (1)

Üdv!

Visszatérve a témára. Szóval hány voltnak kéne lenni, ha ez a 74Ah-ás akku teljesen töltve lenne? Mentem azóta jó pár kilométert. 12,6 voltot szokott mutatni a töltő. Azóta nem próbáltam tölteni. Gondozásmentes akku egyébként.

Eladó Lego: 42139 All terrain vehicle

(#30) Brogyi válasza Victoryus (#29) üzenetére


Brogyi
senior tag

A töltöttségre jellemző a töltés alatti feszültség.+14.4V nálad az abszolút max. A nyugalmi állapotba mért feszültség nem hordoz információt, bár néhányan azt hiszik. A 12-12.6V tartomány elfogadható, de semmilyen következtetést levonni a töltöttség állapotára igen nagy könnyelműség lenne.Szóval ha töltőn van akkor 14.4V a te esetedben 100%-ot jelent.A neten található egy lista ami százalékosan megadja a töltöttségi szintet, de mint írtam ez nem biztos.Itt a nyugalmi állapotban mért feszültségről van szó.

(#31) Zippair válasza Brogyi (#30) üzenetére


Zippair
aktív tag

Hí mindenkinek! köszönöm a cikket, ez alapján kezdtem el vadászni töltőre. nekem alapvetően 7-12Ah akkuhoz volt szükségem rá, de nem árt, ha esetleg az autóm akkuja elfáradna! A X.ke maglódi úti LIDLI-ben vettem tegnap, volt még vagy 10db 4500as áron! a hülyének is megéri :DD kíváncsi vagyok, hogyan fog szuperálni. még most kezdtem el tölteni vele, egy 12,2V-os kapocsfeszültségű 7Ah akkut. toja bele szépen 0,8A-el, kipróbáltam autós állásban is, ott csak egy rövid ideig 2,9A ment bele, aztán gyorsan átváltott 0,8A-es töltőáramra. kíváncsi vagyok, mi lesz belőle, de szerintem, ha tényleg úgy működik mint a karakterisztika mutatja, akkor erősen BEST BUY kategória ennyi pénzért...

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSsssssssumaher...

(#32) Zippair


Zippair
aktív tag

javítsatok ki, ha rosszul értelmezném, de ha 0,8A-el tölt, akkor egy 7Ah akkut 0-ról teljes kapacitásra majdnem 9 óra alatt tölti fel? persze, ennél a töltőnél ez nem lesz igaz, a töltőáram változása miatt....

SSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSsssssssumaher...

(#33) Chieftec


Chieftec
őstag

Köszi az írást!!!! Elolvastam, rá 2 napra reklámozták az osztrák ALDI (Hofer) újságban!!! Ki is próbáltam, kurva jó a cucc, pláne 18€-ért.....
Nekem már ez az új LCD paneles verzió van: [link]

(#34) Brogyi válasza Chieftec (#33) üzenetére


Brogyi
senior tag

Na ugye. Csak pontosan tudni kell mire jó, és annyiért nem tudsz jobbat.

(#35) morgen76


morgen76
újonc

sziasztok segitséget szereték kérni munka akkumlátort vásárolnék ,töltővel.(csónak motorhoz kellene 30lb hoz többnapos horgászathoz). 80,vagy inkább 100 ah kellene és egy forumon olvastam a ctek röl ,de nekem ami még lényeges lenne hogy egy ekkora akksit menyi ideig tölt?ha nem jó hozzá milyen töltőt javasoltok :Y ????

(#36) Brogyi válasza morgen76 (#35) üzenetére


Brogyi
senior tag

Ezek a 4A-rel kifejezetten lassúak.CTEK-nek van nagy áramú töltője,de bocsi az nem magyar fizetésekhez van szabva.Ha fontos a rövid idő akkor min10A de inkább felette.12k környékén létezik procis töltő 12A-rel. Ez elég baráti.Nyilván ha ragaszkodsz a CTEK-hez akkor az ár nem kérdés.

(#37) p0lip


p0lip
tag

Sziasztok!
Kaptam egy ilyen CTEK klónt (Lidl változat) szerintem teljesen jó, ha arra veszi az ember, amire való, nekem többek közt van egy 100 Ah-ás akkum és simán feltölti, gyakorlatilag 1 nap alatt, ha valakinek ritkán, évi pár alkalommal van szüksége ekkora akku töltésére is megfelelő, persze ha valaki több és vagy rendszeres töltéseket szeretne végezni ilyen méretű aksikon, arra nem javaslom. További előnye, hogy használható felitatott üvegszálas (AGM) akkukhoz is.
Egy kérdés, tudtok a CTEK-en kívül nagyobb teljesítményű mikroprocesszor vezérelt töltőt, ami AGM aksihoz is használható és csepptöltést is tud ? Persze emberi árban :) Nézegettem Carstel, Güde márkákban találtam, olyan 15000 Ft magasságában ilyesmit, ezek majdnem jók lennének, de ha jól láttam, a csepptöltést nem tudják. Illetve nem tudom ezek töltési algoritmusa olyan intelligens, mint a CTEK és klónjaié? Elsősorban az AGM és "zselés" töltésre gondolok, ezek is közel 100%-ra töltik, vagy felnyomják 80% körülire és ott automatikusan kikapcsolnak és csak emiatt írják rájuk az AGM kompatibilitást, hogy nem neked kell figyelni és lekapcsolni, hanem ezt megteszik automatán, de a teljes töltöttséget végül is nem érik el?

(#38) Brogyi válasza p0lip (#37) üzenetére


Brogyi
senior tag

"tudtok a CTEK-en kívül nagyobb teljesítményű mikroprocesszor vezérelt töltőt, ami AGM aksihoz is használható és csepptöltést is tud ? Persze emberi árban "
Ha itt a nagyobb "teljesítményű" töltő a nagyobb töltőáramot jelentené akkor van egy tippem.
[Itt] megnézheted.
Ez kb.13 500Ft. Mutasd a tied amit találtál.
Az AGM típusokat nem szabad 14,4V-nál nagyobb feszültséggel tölteni. Rövidíti szegénynek az élettartamát. A valódi zselés akksit egyetlen túl töltéssel hazavágod. Azért írom, hogy valódi, mert a többség a gondozásmentest zselésnek hívja.
Amit linkeltem az Güdénél akcióban 21 000Ft :C

[ Szerkesztve ]

(#39) p0lip válasza Brogyi (#38) üzenetére


p0lip
tag

Szia!
Köszi szépen, ez jónak tűnik! Ja és igen, nagyobb töltőáramot kerestem:)
Igen tudom, főleg a zselés kényeske a töltőáramra, mondjuk zseléssel nem igen van a látókörömben, így sok dolgom nincs vele. AGM viszont van, pont ezért kerestem olyat, amivel mindkettő típus tölthető, a nagyobb töltőáram meg azért lenne üdvös, mert 90 Ah -100 Ah-ás
akkukhoz kell és azért flottabbul megy a töltés 10 A-el, a 100 Ah-ás aksi esetén :)
Köszi még egyszer a tippet!

Szerk. Ja amit én találtam: <a href="http://gudebolt.hu/id/01129_85063_Gude_automata_akkumulatortolto_GAB_15A" target="_blank">[Itt]</a>

<a href="http://holmi.eu/kabelektro/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=1&page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=25449&category_id=633&vmcchk=1&Itemid=1">[másik]</a>

Na még egy kérdés, amit te linkeltél, szerinted tuja azt, mint a CTK másolatok, hogy a töltés befejeztével, automatán csepptöltésre vált?

[ Szerkesztve ]

(#40) Brogyi válasza p0lip (#39) üzenetére


Brogyi
senior tag

Tudni tudja, de nem javasolnám arra hogy hónapokon keresztül szinten tartson egy akksit.
Mert nem gazdaságos erre feladatra.Ez rövid idő alatt nagy töltés mennyiség bevitelére alkalmas. Ventilátoros hűtése van ami állandóan megy. Tudja a 2A-es töltést,de arra ott az Aldi töltőd. Ha csepptöltés a fixa idea-ád akkor olyan töltőt kell választanod ami viszonylag kis áramot használ,de ezen felül nem tartalmaz relét. A másolatok nagy része relés. Tehát én nem választanám a relés változatot arra ,hogy szeptemberben rákötöm, majd áprilisban leveszem.Ha csak az a cél, hogy pontosan megálljon azt mindegyik tudja. Némelyik csepptöltés hajlamos a túl töltésre,de miért is olyan fontos neked a csepptöltés?
Amit Te találtál azok nagyon hasonlítanak egymásra.Esetleg a kicsivel nagyobb áram miatt megérné őket választani. Főleg ha a ventilátort hőmérséklettől függően kapcsolja.A boltba bedugjátok, és ha nem forog a venti akkor megéri az ártöbbletet, mert figyeli a hőmérsékletet.

[ Szerkesztve ]

(#41) p0lip válasza Brogyi (#40) üzenetére


p0lip
tag

Köszönöm válaszod, igen, jól látod fixa idea kategória :)
Olyan szempontból nem rossz szerintem, hogy van olyan kocsi, amelyik télen nem megy,
ennek az akkuját gondoltam kínozni egy kis csepegtetéssel, szóval nem igazán fontos, inkább
csak tesztelném a hatását, mondjuk nem a túltöltős változattal :)
Ja, majd elfelejtettem, a csepptöltés nem inkább 1A szokott lenni? (2A-t picit sokallom)

(#42) Brogyi válasza p0lip (#41) üzenetére


Brogyi
senior tag

Ott a "2A" a fő áram.Legalábbis én arra gondoltam.A procis változatok kb.13,2-13,6V-os sávot tartják csepptöltés alatt. Ebből következik hogy az áram nem hordoz információt.Ha megvetted, és nem az Einhell-t választottad akkor írj,mert kíváncsi vagyok.Egyébként könnyű,mert kapcsolóüzemű és biztos, hogy procis,mert elindítani nem tudja egy egyszerű ember. :) Őszintén bevallom még nekem is ki kellett nyitni a használatit.

(#43) p0lip


p0lip
tag

Szia!
Elnézésed, hogy csak most írok, de volt egy kellemetlen balesetem...
Szóval egyelőre most nem a töltővel vagyok elfoglalva, de ha úgy alakul, persze megírom a tapasztalatot :)

(#44) Chieftec


Chieftec
őstag

Ha valaki szeretne venni ne hagyja ki.. :)) [link]

[ Szerkesztve ]

(#45) p300 válasza Brogyi (#42) üzenetére


p300
tag

Üdv mindenkinek!Tisztelt Brogyi. Olvastam a leírásaidat a CTEK másolatairól,1-2 részt meggyőztél és szeretnék venni egyet.Most van az ALDI-ban a típusa.CPL-2054-es erről mi a véleményed?Ez is CTEK másolat?Ez a típus nincs az írásaid közt érdemes megvenni?Látom (Chieftek)fórumtárs be is linkelte arra gondoltam. Köszönöm válaszod.js. :R

(#46) caleb válasza Chieftec (#44) üzenetére


caleb
aktív tag

Megvan,köszi hogy szóltál :R

Az élet jó a világ nem!!!

(#47) rsf


rsf
senior tag

Engem az érdekelne, hogy ezt a szuper olcsó Lidl-is töltőt rajta lehet-e hagyni az aksin huzamosabb ideig?
Ez alatt azt értem, hogy már cseptöltésben tölt, de amikor elkezd merülni az aksi mert használva van(munka akku) akkor vissza kapcsol-e normál töltésre?
Állítólag van olyan klón ami csepptöltésben marad. Ha ez a Lidl-is nem ilyen akkor veszek én is egyet.
Köszi.

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#48) EczkE válasza rsf (#47) üzenetére


EczkE
addikt

Napi régész.

Asszem mindenféleképpen!

(#49) rsf válasza EczkE (#48) üzenetére


rsf
senior tag

Caleb után 1nappal irtam. Szal nem én húztam föl a témát.
Üdv.

“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“

(#50) EczkE válasza rsf (#49) üzenetére


EczkE
addikt

Jogos. :(

Asszem mindenféleképpen!

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.