Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: Pihole + Unbound
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: A jövő számítógépei (Reloaded)
-
LOGOUT
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
mauimagic
senior tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Ugyanazt a térkèpet használja kb az összes app, a megjelenítés más. A tervezés szerintem ugyanúgy lutri.
A Garminra rágányolni ezeket is csak azért kell, hogy pl lásd a turistautakat, de tervezni ugyanolyan vállalhatatlanul fog a Garmin kütyüd, ahogy eddig.
Tervezésre és megjelenítésre szerintem a legjobb Garmin mellé a Komoot. Az ingyenes verzióban tervezni tudsz vele telón és átküldeni az utat a Garminra. A Komoot valamennyire figyelembe veszi hogy pl montit tervezel, úgy vettem észre, hogy kevesebb susnyába küldd bele, mint a Garmin.
Az Edge-n ilyenkor is érdemes kikapcsolni az újratervezést, mert amihez hozzányúl ez a state of the art célezköz, az nyomban sz@rrá válik és ha benézel egy kanyart, akkor bevisz a bozótba szokás szerint
Edge-re rá tudod tenni a Komoot appot is, annak van saját térképe és tervezője is, ami csak akkor működik, ha van prémiumod. 20k/év, ha valaki évente utazgat 1-2-szer külföldre bringázni, szerintem már megéri. Offline világtérképet is csak prémiummal kapsz.
Így viszonylag kompromisszum mentesen használható lenne az Edge, de van egy kis bökkenő: Edge-en Komoot appot használva nem mennek se az edzések, se a beállított data screenek, az van amit a Komoot mutat és kész.
Röviden: szar Komoottal is az Edge, de máshogy.
Én kezdek kilenni a Garmintól, ha a Connectbe nem lenne beleintegrálva minden, már rég beléptem volna Dark kolléga egyházába![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
TL;DR: 1st World Problems
-
Hasaggymeg
Topikgazda
-
Maximum1
őstag
válasz
mauimagic
üzenetére
2 évente szoktam frisíteni, vagy amikor új garminka áll a házhoz, gondolom frissítgetik, de felesleges hetente újrarakni szerintem.
Eddig minden utat jelölt, nem kellett piszkálnom, mondjuk a turista jelzéseket elégé variálták az utóbbi években, de remélem ez is megszűnik a Tiszával.
Tuhu-t bejelentések alapján frissítik, nem túl sokan segítik a munkájukat
Osm-et mûholdakról rajzolják, ezért pontosabb. -
Khelben
nagyúr
válasz
krisz4b70
üzenetére
Ha újban is gondolkodsz, szerintem jó induló gép a Cube Attain Race vagy a decathlonos Van Rysel NCR AF, mindkettő alu vázzal, Tiagra váltással, hidrós fékkel 440-450k-ért.
Ha használt, akkor 400 körül kapsz 105-ös szettel is karbon vázast. A márka majdnem mindegy, csak ne valami noname legyen, a lényeg a felszereltség, Tiagra alá ne menj, 105 fölé felesleges hobbi célra és legyen hidrós fék. -
mauimagic
senior tag
válasz
Maximum1
üzenetére
Szuper, köszi!
Ez úgy látom átláthatóbb a tuhu-nál (ott nen zászlózzák fel az utakat asszem)
Az Openbikemap-et lehet fennthagyom, hátha gravelen jobb, de ott meg rengetegféle jelölés van a különböző útminőségekre/típusokra, ami menet közben kondolom használhatatlan.Ezt is frissítik gyakran?
Itt a környéken folyamatosan variálják az utakat... -
kenguru99
senior tag
Urak!
Bedobhatok ide egy montit beárazni? Mert a szaktopik teljesen döglött.
-
Maximum1
őstag
válasz
Maximum1
üzenetére
Közben megtaláltam, ez a frankó!
Ezt használom, futni, bringázni, túrázni, semmi giccs, és nem lassítja a garminkát sem.
Az img töltöd le és másolod a garminba.
Nekem van fent mapsource, tele van rakva térképekkel, de nekem ez jött be a legjobban így néz ki:
A tervezője is jó, a bringás részét még nem próbáltam.
-
krisz4b70
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg egy Giant fitness bicót hajtok. Egyik haverom vett egy full karbon BMC bringát és megirigyeltem, hogy mennyivel könnyebb azzal csapatni még a fitness bicóhoz képest is, úgyhogy úgy döntöttem, hogy lecserélem.
Megvenném életem első országútiját kb 400 ezer forintig. Tudnátok egy két típust, márkát ajánlani, hogy melyik irányba induljak el? Elsősorban a használt piacon néznék körül.
Köszönöm előre is! -
Maximum1
őstag
válasz
mauimagic
üzenetére
Nekem túl színes volt, ez egy kigiccselt openstreetmaps.
Asztali gép kell hozzá + MapSource vagy BaseCamp.
HA csak a turistautak jelölése miatt kell, és csak a főkönyvtárba másolásra van módod akkor tedd fel innen ezt: "OpenHiking Magyarország IMG", ez is pimpelt, de próbáld ki, 2 éve próbálgattam ezeket...., ennél még a turistautak is szebb volt, de az nem ismer egy csomó utat mtb közben szívás volt vele.
Az eredetit nem találom sehol, csak ezek vannak amikbe már belenyúlnak.Karbonválaszt meg köszi.
-
mauimagic
senior tag
A magyar "gyártású" OpenBikeMap-t használja valaki Garminon?
A turistaút jelzéses kiegészítőt hogy lehet felhekkelni rá? -
mauimagic
senior tag
válasz
Maximum1
üzenetére
Kényelmen biztos hogy nem dobna a karbon stucni, itt nincs csoda layup, ami elnyelné a rezgéseket, nagy falvastagság van, úgy meg nem működik. Pár gramot spórolsz csak vele (szerk: látom még azt se...ugyanolyan súlyban mozognak, mint egy könnyebb alu) és a kinézet sokkal Pro-b lesz, ugye...de én biztosan nem vennék karbon stucnit, meg általában óvatos lennék minden karbon cuccal, ami insert nélküli menetes kötéses.
Karbon nyeregszár egyértelműen kényelmesebb, főleg kis átmérőknél, ha kinnt van 20+cm a vázból. Én legalább is a montin meg a gravelen is érzem hogy hat a placebo
Kéne egy vakteszt
-
parandroid
félisten
válasz
Maximum1
üzenetére
Életközepi válság meg minden, tudod, hogy megy ez… A BiJancsin azért maradnak a rendes gumik, meg azt nem aggatom tele macskás fadíszekkel.
Egyébként meg biciklivel munkába járás ezzel együtt is majd csak akkor, ha majd reggelente is közelebb leszünk a 20 fokhoz, mint a 10-hez, és sehol egy felhőpamacs.
p
-
Maximum1
őstag
parandroid
pénzes emigránsok mikkel nem járnak melózni
Lecserélném az alugépemen a stucnit 80mm-ről 70mm-re, az lenne a kérdésem, adna valami komfortot ha karbont vennék? esetleg + egy karbon nyeregszár dobna még a kényelmen?
Jól emlékszem elitaone vállalható márka, esetleg ha van jobb aliról jöhet link, köszönöm. -
parandroid
félisten
válasz
Maximum1
üzenetére
Marha bénán néz ki, az tény, de amikor melóba megyek hajnali fél négykor, akkor szeretem, ha a hozzám hasonlóan félálomban közlekedők nem vasalnak ki, szóval ez mind marad. Inkább ez, mint a küllő-, meg pedálprizma, vagy a láthatósági mellény (bár a hátitatyón is fityeg fényvisszaverő).
Amúgy egy olyan zöld fényvisszaverő a kormány alatt is szokott lenni a vázháromszögön, itt valamiért pont levettem. Ez egyébként egy ilyen rugalmas, lábszárra tekerhető fényvisszaverős naciszorító.
Beja meg marad, kiválóan szolgál gravelként. Amit itt valaki (asszem rob) linkelt képet földútról, olyanokon simán eljárok vele ezekkel a 32-es reflexcsíkosokkal. Bár azok nekem a 25-ös GP5000-rel sem okoztak gondot, amíg nem futóhomok, vagy kerekmarasztaló sár állagúak. A traktorgumis graveleket hagyjuk meg a munkagépektől széttaposott erdei utakra.
p
-
stickermajom
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Van tömlősöm is, de abba nem rakható szerszám.
-
atok666
őstag
Egyéni probléma, vagy másnál is előfordul, hogy gravelos csapatásnál a hátsó sor levált magától (átvált kisebb fogaskerékre)? Egy mezei sram 1x12 apexrol van szó.
Köszi,
Atok -
Speedy007
addikt
& #352577stratova köszönjük szépen.. Nagyon örül neki alig akar leszállni róla elég hamar hozzá szokott a nagyobb mérethez és a tárcsafékhez.
Update:
A gyanúm be igazolódott itt se igazán tudja használ a bal kart elkel engednie a kormány és elkarból a tenyerének az élével tudja felváltani 1-ről 2-re az első váltót. Továbbá ilyen egyediség van rajta hogy a sárvédőt szó szerint rá kell faragni a kerékpárra mert nem szokványos a felfogatása.
Ezeket leszámítva meglepően jó minőségű ennyiért piszok szép fényezése van mivel napsütésben metálosan csillog. A párom Polar Athena szerb kerékpárja ami 150.000 körül mozog jelenleg is egy ipari hulladék hozzá képest gyári állapotában.
Érlelődik hogy Essa lenne az irány de itt az a bajom hogy a lánc esetén ami van 8 sebességhez 116 szemnél vége van. A Cues 1*10 11-48T és 40T-ből kiindulva vagy 11-39T és 34T esetén is oda legalább 118-120 szemes lánc kellene a hasonló 8 sebességes rendszerhez tehát 11-45T és 40-hez de ilyen nincsen. Állítólag 9 sebességes láncot is lehetne használni mert abból van több mint 116 szem de azt nem tudom mennyire működne a valóságban.. -
Maximum1
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
outin nekem is ilyen lezyn van, de egy montira, vagy gravelra ez édeskevés, oda legalább 3x nagyobbat szoktam felrakni.
Most ez a kormánytatyó a kedvenc, a vázas verziót nem szeretem.Mikor adod el az orbeát? remélem aki megveszi az lesz az első dolga, hogy lerúgja a reflexgumikat meg azt a zöld muglijelzőt a nyereg alól.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
parandroid
üzenetére
Nekem ilyen van már vagy 3- 4 éve, szuperül bevált. [link]...csak Prestát tud és van szelepmagkiszedője is.
-
Victoryus
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
De ez most a másik
A Srammal nem volt ennyi szívás. Ja de. Lesz még folytatás, mert összeraktam, de egyáltalán nem lehet mozgatni a bowden fogadó részét. Egyelőre ott rohadjon meg ahol van. Követtem mind a 3 szerelős videót, én nem látok eltérést, azon kívül hogy náluk működik nálam meg nem. Szerintem az a csapágykoszorú kuka lesz, zsírosan is morajlik, nem nagyon tartja a golyókat a helyükön. A kisebbik jónak tűnik.
Azért aki azt a fémgyűrű körülölelő gumitömítést kitalálta... na ott vannak a videók is megvágva, mert nem megy vissza, azzal a résszel tököltem legtöbbet.Ez a kulacstartós pumpatartó kell nekem is
Jó ötlet. -
parandroid
félisten
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Megintcsak lezyne-t tudom mondani, mert nekem az van, ott a pumpa közepében van egy lyuk a tömlőnek. De decathlonosból is láttam már ilyet.
p
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
tonyrulez
üzenetére
Pláne ez a vékony Presta szelepszár!
...na meg erőt is nehéz kifejteni a pumpáláshoz úgy, hogy egyik kezed meg a pumpát közben ott kell tartani a szelepen. stickermajom...ja, hogy ezt csak bemutatódarabnak hordod, tanácsot adni másoknak.
...amúgy biztos van pici tömlős is hasonlóban.
-
parandroid
félisten
válasz
K1nG HuNp
üzenetére
Lezyne nyeregtáskát használok, de vaudébólm is láttam már jót. Sajnos itt is igaz az, hogy ami tényleg jó, az drága.

Ebben van multitool, belső, 3 gumileszedő, pumpa adapter kompresszorhoz, meg 2 szem fájdalomcsillapító, mert annak mindig jönnie kell. Pumpa meg mezzsebben. Amúgy nem a nyeregtáskát cserélgetem, hanem minden bicajon fixen fent van egy ilyen szett.
p
-
stickermajom
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Arra az a megoldásom, hogy ha kell haver elektromos pumpáját használom, amit ő cipel a táskájában.
Na jó, igazából lenyomtam itt két szezont mindenféle pumpa és szerszám nélkül, és soha nem kellett szerelnem, majd meglátjuk az első használatnál milyen. De egyszerű: nem kell defektet kapni, aztán túlságosan rángatni.
-
tonyrulez
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Azoknál mindig attól féltem hogy egyszer a kezemben marad a szelep. Én is csak tömlőset használok.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
stickermajom
üzenetére
Utálom a tömlő nélküli pumpákat, marha nehéz velük felfújni (pláne) egy montis gumit anélkül, hogy xarrárángatnád a szelepet.
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
kulacstartóra rögzíthető lezyne pumpam van de nem mertem felrakni mert feltem hogy osszebassza a karbont vagy a festést. nyeregtáska meg ja a mostani canyonom elég gyér, butyl belsővel nem is férek el benne, cserébe zörög, egy tépőzár tartja és még a lámpát is kitakarja amellett hogy szubjektíven ronda szerintem
-
-
rob210
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
-
6030D
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Ugyanúgy mentem most is, mint máskor. Ilyen ez az adrenalin.
-
vallas
őstag
válasz
ZavaBalazs
üzenetére
Szép Munka mindkettőtöknek.... a sérülések meg reméljük nem komolyak....
Nekem a 45-s bolyozás para lenne..... de én felfelé lassú vagyok, lefelé meg majrés
-
zsocy
őstag
válasz
K1nG HuNp
üzenetére
Nekem valami nagyon hasonló van, de azzal az előnnyel indulok hogy a Grizlin alul is van kulacstartó furat, így felül maradhat a 2 kulacs.
Ha nem is simán de elfér benne amit felsoroltál, nagy butyl belső, elektromos pumpa, multitool, stb. és nem is zörög mert ki van tömve.
Szerintem jó ez a fajta tároló ha van hova rakni.
-
mauimagic
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
+1
Egyik legjobb minimál megoldás szerintem a hidden multitool.
Kormányba a tyúblesz javító, hajtókarba meg valami ilyesmi cucc.
Természetesen a brand feng shuit teljesen odab.ssza, de mindent tud.
Graveleseknek egyszerűbb, ott úgyis kötelező kellék a kormány- & váztáska pasztelszínben a mezhez illő persze, a Cinelli lattésbögre mellé meg befér pár dolog![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Maximum1
őstag
válasz
K1nG HuNp
üzenetére
Alin láttam ilyet, itthon is biztos kapsz.
Én nem szeretem a kulacstartós tartót, kicsi, belső biztos nem fér bele, és még zörög is ha nem béleled ki, víz meg kell, nem áldoznám be semmiért.
Vegyél hátra táskát kínából a szerszámoknak, előre a kajának, én így megyek., van tool dobozom, helyem is de nem szeretem.Gratula a Mátrásoknak, 6030D meg majmolja a Föncsit

-
K1nG HuNp
őstag
Mit gondoltok a nyeregtáska helyett egy kulacs beáldozásáról? A mostani nyeregtáskám kicsi is és szerintem csúnya is, egy kulacsba sokkal jobban elférnék szerintem és esztétikusabb is lenne a végeredmény.
A tartalmát tekintve amit magammal vinnék mindig:
- multitool
- láncszerszám és patentszemek
- tpu belsők (2-3, egyesével körbecelluxozva becsomagolva hogy ne surlódjanak)
- elektromos pumpa
- gumileszedő -
ZavaBalazs
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
köszi! strava lemaradt, azt pótlom.
meg akkor már ezt is, múltkor eszembe jutottál, választási eredményt ünneplős ride-ra kimentem Zoli kedvelt szlovák karikájára, összejött rajta a 3 óra alatti 100k. apró szépséghiba, hogy a TT-vel
de olyan szelek fújtak, hogy az idő kb 90%-ában a bullhornt fogtam, nem feküdtem, szóval vegyük úgy, hogy dropson mentem egy aero outival.
lehetett volna kicsit jobb is, egy hullámos rész alján fel volt túrva az út, lendületvesztés + szántóföldön kerülés kb 4 percet rontott. meg mondjuk azt se bántam volna, ha szélcsend van, gyorsabb lett volna valszeg - bár az elején az enyhe emelkedőn 45-tel veretés nagyon fasza volt, repült a bringa, én meg nagyon elhittem magamat. 
Hasaggymeg: annyira azért nem volt az elborult ötlet, nagyon kis forgalom, másfél sáv széles meghagyott rész, sokkal több hely volt, mint sok budapesti egyirányú + biciklivel kétirányú utcában. szerintem az úton is elfértünk volna, de kézenfekvő helyen volt a járdamélyítés.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
ZavaBalazs
üzenetére
Ügyes, viszontagságos.
6030D...jobbulást Peter...akarom mondani Balázs!
Amúgy furcsállom vakmerőséged, sokkal ovatosabbnak ismertelek
...de hát változik a zember, a hosszú házasság mindenkit vakmerővé tesz.
Láttam sztráván, de jobb volt olvasni is róla, gratula mindkettőtöknek.
-
rob210
nagyúr
Nem outis terep 😜
De jó volt tegnap kicsit unlockolni a telót.
Párom meg is jegyezte, ehhez ő már papírkutya neki az aszfalt kell. 🤣 -
parandroid
félisten
válasz
ZavaBalazs
üzenetére
Jó kör volt, nagyon szépet mentetek, gratula!
Azt a térdet en megnézetnem azért, ha be is dagadt, nehogy valami szalag legyen…
p
-
6030D
addikt
válasz
ZavaBalazs
üzenetére
Térdes. [link] Amúgy jó volt, kicsit kisebb pofával kell máskor.
Olyan feeling volt, mint régen, amikor haladt a bringa. Az elején 40-nel bolyozni 100 ember között, az adja.
Kicsit sok volt a sükebóka, aki nem bír lendületesen tekerni, hanem megvárja, amíg lejtő után belassul, és akkor kezd el tekerni, ahelyett, hogy kihasználná a lendületet. Mindenki jönni akar, de menni senki.
Vannak az okoskák, mint az S-Worksos csaj, aki elmagyarázta nekem, hogy minek megyek előre, amikor úgysem bírok elmenni, és csak égetem az erőt, ahelyett, hogy együtt mennénk. Ez egy olyan hátszeles szakasz után volt, ahol 20 m-rel előttük mentem egyedül 40-nel 135-ös pulzuson, de be kellett várni őket, mert nem indultak el, Zava meg beragadt középen.
A beszólása utána estem kb 2 perccel.
Na mindegy, nagyon jó élmény volt, és jobban haladt a bringa, mint terveztem. Köszönöm a rábeszélést... mindenre.
(Hibalista: fvk gumi, egy belső, jobb térd bőr + 2x akkora lett, mint a bal, bal csukló nyikorog, jobb oldalon egy borda meh, jobb vádli so-so. Az is jó volt, elfeküdtem, és egyből begörcsölt a vádlim, vissza kellett feszíteni.
)Említsük meg a droidot, aki a célban oda jött, hogy engem ki kötözött be. Mondom a cickány útjavítók
Célban nincs mentő... Te hol estél? 30 km-nél, frissítettem, és kiverte a kezemből a kormányt a kátyú. (egyik térdén vastagon a lekvár, gatyából egy tenyérnyi darab hiányzik, véres a popó). A csávó végigtekerte a hosszú+kékes mászást ez után, és előttünk ért be kb 10 perccel
-
ZavaBalazs
őstag
mátra ring 2026:
6030D-vel és egy barátommal együtt mentünk sima hosszú távon (idén bekerült plusz opciónak a kékes, a sima hosszútáv csak mátraházáig megy fel). az eleje 4 km lejtőzés volt "lassúrajttal", ez azt jelentette, hogy abasárig 45-ös átlaggal értünk le, sokkal gyorsabb akkor se lettem volna, ha akarok
kb fél órát sikerült az elejével menni, de aztán valamelyik kaptatón leszakadt a kis társaságunk, és elengedtük. maradt mögöttük egy kb 10 fős második boly, ahova 6030D-vel beálltunk, a másik cimbi lemaradt, és mondta, hogy menjünk nyugodtan (egyébként is lazábban tervezte lehozni).
a következő másfél órát ezzel a csoporttal töltöttük, volt itt minden, graveltől gyíkvállú sworksösig, de dolgozni többnyire nem nagyon akartak, az idő kb 35%-át 6030D töltötte az elején, én olyan 25-30%-ot, még páran húztak olyan 10-10%-okat, a többi csak utazott. közös kedvencünk a csaj volt, aki egy másodpercet nem ment elöl, de amikor előtte kezdett szétszakadni a sor, akkor méltatlankodva kiabált hátra, hogy "gyerünk fiúk, mire vártok". ilyen és hasonló eseteknél rendre nekem kellett felugranom (mert 6030D húzta az elejét
), más meg nem mozdult volna. de ha az elejéről kiforogtam, akkor is általában elég hamar vagy visszakerültem az elejére, vagy össze kellett húznom a sort.
egész recskig így mentünk, ahol belefutottunk egy félpályás útlezárásba, ahol a forgalmat lámpával vezérelték. nekünk pont pirosat mutatott, nyilván belementünk, mibajlehet. mibajlett: jött szembe egy autó... pont odaértünk egy garázsbejáróhoz, süllyesztett padka, 6030D már pár felmart út végén Peter Saganként felugratástól duzzadó önbizalommal felment erre is, de a hátsót pont odaverte, és bemutatott egy hasonló akrobatikát. térd lezúzva, hátsó kerék durrdefekt, bicikli túlélte, csak a fvk gumi repedt ki a csücskén. én elkezdem szerelni a hátsót, ő a térdét ápolja, amikor odajönnek az útépítők elsősegélycsomaggal.
5 perc alatt leápolták, addig én a kerékkel végeztem, mentünk tovább. nem sokkal később felérünk a harmadikunkra, aki ezek szerint annyira nem is maradt le, de jött a mászás, ott azért lehagytuk kicsit. hegyen valszeg rosszul fújt a szél, a mászás a tavalyinál lassabb lett több wattal, és a lejtőre is mindenki úgy érezte, hogy nehezített rajta (nekem mondjuk PB lett, de itt eddig vagy autó mögé beragadva, vagy technikai hibával szenvedve jöttem eddig :D )
a vége 3:04 lett (3:12 bruttó) 98 km / 1100 szintre, 31.8 átlag, szerintem eddig a nettók is sokkal lassabbak voltak, mint ennek a bruttója
a bukfencig majdnem 35-ös átlaggal mentünk el, fasza volt a tempó. végén (az előttünk befutó ebálykost, és a 100+ átlagsebességű hibás eredményt leszámítva) 10-12-14. helyen futottunk be, ami csak annak köszönhető, hogy aki valahol jegyzett, az felment a kékesre is
jövőre lehet úgy kéne menni, ez idén most így tökéletesen megfelelt.
frissítésfanoknak: 1,5 liter iso, 3 gél, rajt előtt 20 perccel egy koffeines gél, szóval saccper 90g óránként. -
Victoryus
addikt
Na eddig jutottam ma. Szétszedtem az Alfine 8-at. A koszos olajat leszámítva nem látok benne semmi extrát, műanyag vagy fémdarabkákat.Így este amúgy se sokat látok. Nagyjából másfél hónapja kapott olajfürdőt. Szép tiszták az alkatrészei, már amiket eddig leszedtem, csak át kellett törölni őket.
Nem pont azok az alkatrészek vannak, mint a YT videón, 1-2 nálam nincs, meg picit másként néz ki. Ez még a korai kiadás, biztos frissebb van a videón.Bevált a 3D nyomtatott porvédő leszedő, méretpontos, elég erős. Jó az Alis féktárcsa leszedő is. A kónusz meglazításával szívtam, nagyon rá volt húzva. YT-on meg simán kézzel letekerik, ez meg csak szerszámmal jött le lazítás után is.
Ránézésre ez a csapágy nekem jónak tűnik, de majd holnap letakarítom.
De miért morog? Mondjuk zsírt nem látok sehol, ezen a nagyobb csapágyon meg a túloldalin se, csak olaj van, de az bőven.Apropó, olajat nem vettem. Ebbe csak a Shimano váltóolaj jó, vagy a műszerolajjal is elmegy+csapágyakra zsír? A Sram-ra sima műszerolajat raktam+zsírt. Az Alfine-ra is egyik videóban csak fürdetik, másikban csapágyakra zsírt + mindenhova olajat kap.
De ha már szétszedtem akkor csak kéne rá friss, legalább az előző kimosta a sokéves ganajt. (gondolom én)A másik ami számomra nem világos. Kiszedett kerékkel - mert elfelejtettem kikötni a bowdent khm khm... szóval még bekötött váltóval gyönyörűen vált fel/le, nem dobja be egyesbe, mint amikor a helyén van a kerék. Levente azt mondta, hogy a bowden, meg a váltókar pozícionál. Akkor a belső része elvileg okés, csak a bowden vagy a váltó lenne hibás?
Anno a Nexusnál csak az agyváltó meg az utolsó konzol utáni szabad bowden hossz volt lényeges, annál átbowdeneztem, és működött utána. Ennél is dettó ugyanez a lényeg? A Nexuson marokváltó volt, ezen meg rapidfire vagy mi a tököm, két karos.
-
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Igen Főnök. Én már 1.5 órával hamarabb elindultam Főnök

-
K1nG HuNp
őstag
Garmin/Wahoo mountra telefont lehet rakni? Egyelőre nem szeretnék végtelen pénzt kiadni egy specifikus cangás gépre ezért valami köztes megoldást keresnék valamilyen tokkal pl?
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
Maximum1
üzenetére
Lehet tulajdonképp én voltam a hunyó gyorshajtás miatt?
...amúgy erős hátszél volt, továbbá ott korábban leginkább jobbik felemmel gurulgattam, vagyis a PR sima liba lehetett.
Érdekes, hogy éppen azon méláztam, hogy nem lehetett nehéz azt a korlátot BMW-vel atszakítani és megölni szerencsétlen bringást, mikor felkenődtem én is rá.
-
Maximum1
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Közben megnéztem Straván, azért a PR összejött a hídon.
ok, nem a hídon, de nem hagyhattam ki.3 hete volt hasonlóm, de úcsó pillanatban magához tért és kitért előlem, pedig már szinte állóra fékeztem a vasat.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
parandroid
üzenetére
ESI Chunky vegéből leszakadt egy ötforintosnyi darab és elhagytam a Sram dugót a kormány végéből.
Maximum1...ez egy bringás fórum, nem?
...amúgy nem elütött, hanem elbambult és az Árpád hídon megakasztotta (amúgy valóban nem Árpád hídra való
) 780mm-es kormányomat. -
-
mauimagic
senior tag
Garmin Edge tud olyat, hogy Komoot navi és mellette garmin datafields is fut, vagy ez túl nagy elvárás?

Kezd teljesen lehalni az Edge 540, kritikán aluli a mai produkciója...
Komoot Prémium előfizetésen túltettem magam, hiszen egy célhardvertől (Edge) ne várjunk el használható navit is, de hogy egy sima Komoot tervezés átlövéséhez Edge-re egy edzés leállítás, hard reset, Connect törlés, Connect IQ újrarakás, Connect web b.szakodás kell, az kicsit meglepett.
Van olyan navi, ami ezt normálisan kezeli? 🤔@Tin: Szerintem Te soha nem fogod megtalálni a lelki békéd, de hidd el, ezt el tudom engedni

-
(ex)Cat
senior tag
Hátha valaki kedvet kap

-
Maximum1
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Lyézusom! fotó? futottál vagy bringáztál?
-
parandroid
félisten
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
De a bringa rendben van????
p
-
fulton
addikt
baca meg. ma egy zsugor ásványviz cipekedés közepette reggel meghúzódott az oldalam. Pont úszás előtt. gondolkoztam mondja e le és pihenő, de mondom hátha kimozgom. Hát nem mozogtam, most azért van szurkolás hogy ne álljon be jobban. De ez nem volt elég, leúsztam a 2000m, utána rögtön elugrottam egy karikára - annyira jó idő volt - nem hagytam ki. bringán ha nem fészkelődtem nem éreztem annyira. csak leszállva, emelve..na mind1, szóval mentem egy jó karikát. full nyári ruhában, semmi aláöltöző nagyon adta.

finom tempóban. itthon meg caratidol krém.
-
Speedy007
addikt
Szóval át összehasonlítottam a Kellys Pheebe "M" és a Cyclision Zodya MK-II"S/M" méreteit.. Papíron az utóbbi kisebb méretekkel rendelkezik de nem sokkal. Így megv
rendeltük és át vettük a zöld manónál. Kicsit hülyének néztünk ki hogy az Alza előtt rögtönzött szervíz nyílt mert lábon akartuk elhozni és nem dobozban. Össze rakás után be igazolódott a papír forma hogy jó lesz a gyerkőcnek hosszú távra..
. Így elő szülinapjára ezt kapta tőlünk.
-
Tin
veterán
válasz
mauimagic
üzenetére
Nem, én tekertem kötekedés helyett. A logikának meg nem sok köze van a dologhoz, mert itt nem én állítottam bármit is, és nem én hiszem magam orvosnak sem.
Csináld csak a kis buta játékod, hogy belekötögetsz emberekbe, hidegen hagy. Remélem egyszer azért megtalálod a lelki békéd.
-
Sleek
senior tag
Garantáltan kézműves termék
[link] -
Hasaggymeg
Topikgazda
Na mars mindenki kerékpározni, találkozunk délután ugyanitt! 🧐
-
flash-
veterán
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Köszönöm szépen !
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
flash-
üzenetére
Pár hozzászólással fentebb írtam erről, pont 3 napja jártam így náluk, tegnap volt a visszafizetés. Simán eltávolítod a rendelésből a késleltető tételt és láss csodát, késlekedő csomagod elindul feléd...majd 1-2 nap múlva jön az eltávolított tétel értéke oda ahonnan korábban fizetted.
Tin...megtévesztő ez a többet mozog alacsony terhelésen vs. kevesebbet magasan, mert mèg a kerékpárláncnál is az utóbbi ami jobban koptat, nemhogy egy olyan rendszerben mint az élő ízületek, ahol ugye tulajdonképp egy passzív kenés van mely a mozgással történik.
-
Tin
veterán
válasz
mauimagic
üzenetére
Ja ez egy vita lenne, csak nem tudok róla?
bocs, de nincs bizonyítási kényszerem, nem én állítottam valamit, és nem is én álltam bele stuffolni a másikat szórakozásból.Ködszurkálás, amit csináltok. Ez olyasmi, mint a confirmation bias, amit még nem használt el egy felsőfokú angoltudással rendelkező prérifarkas professzor.
Engedd már el, jó?
-
mauimagic
senior tag
All knee loading parameters were reduced with higher cadences.
Ennél jobban nem tudom Neked leegyszerűsíteni. Sztaki angol-németbe pötyögd be.A lassú pedálfordulat nagyobb nyomaték, a gyors meg sokkal több mozgás okozta használat. Szerinted melyik koptatja jobban az ízületeid, szakértő úr?
Ha egyszer kevésbé terheli az ízületet a magasabb RPM, akkor szerinted mégis jobban koptatja?
Trustmebro-n kívül esetleg más forrásod van?
-
Tin
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
Igen doktor úr, az én térdem és ízületeim. Akkor f.szságokat bírtok összehozni itt néha, hogy az ember esze megáll. Nyilván nem hidegen cseszem szét a térdem, de szerinted a konditeremben a lábgépezés, vagy a guggolás gyakorlat, és hasonlók mind mind meggyilkolják az ízületeid, mert lassan csinálod?
A lassú pedálfordulat nagyobb nyomaték, a gyors meg sokkal több mozgás okozta használat. Szerinted melyik koptatja jobban az ízületeid, szakértő úr?Friczy: nem!
-
flash-
veterán
Bikeinn-en remdeltem több dolgot,ki is van már fizetve. Egy tételnél(lánc) van az hogy Ready for shipment on 02-05-2026.
Minden másnál in stock.
Ha törlöm a láncot hogy a többi tétel hamarabb érkezzen akkor a lánc árát vissza is fizetik?vagy ez hogy működik ilyenkor? -
mauimagic
senior tag
válasz
parandroid
üzenetére
Egyébként tudnál erre linkelni valami tanulmányt?
Engem érdekelne, de elméleti okfejtéseken kívül semmi használhatót nem találtam hirtelen... -
MC Pite
veterán
Tesztkörön voltam a Toughroad-al, és olyan, mintha könnyebben menne most a 2x11 szettel... Lánc, sor, váltó+kar.
Tiszta lánc/váltógörgő meg a wax teszi vagy wtf?Kb 2 km/h az nem csak placebo (ennyi csak a hajtáscseréböl se jöhet nyilván). Vagy a szél esett ennyiszer jó szögbe (kör)? Vagy siettem

Kiröhögnék bárkit ilyen kérdésért
. Kövi megy fel az új sor, mert a szemre korrekt használttal elég hangos volt. -
stickermajom
addikt
Lehet költési problémáim vannak: elmentem tegnap egy Assegai-ért, erre rámsózták az új Dissectort is..
Fórumokon azt mondják kis tapadás beáldozásával jóval gyorsabb gumi mint a DHR2. Mondjuk ez nem tudom nekem miért számít a csalóson, de kísérletező kedvemben voltam. A régi Dissector nem volt egy nagy szám, ez jóval ígéretesebb.Már csak azt kell találni hova kerül. Csalóson előre, arról a meglévő első meg az endurora és hátra egy DHF? Csalóson hátra, elöl marad az Assegai, vagy esetleg felmegy a DHF? First world problems.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
stickermajom
üzenetére
Csomagtartó? Kormány toldó az ilyen-olyan kütyüknek? Tükör? Kitámasztó? Prizmák?
Ez csak egy amatőr
-
avl
senior tag
válasz
MC Pite
üzenetére
Igen, leginkabb könnyített menetellenállás (hatszel, lejtő, elég a kicsi kb. lathatatlan is), ritkan es rövidebb ideig ha gyorsan akarok menni (pl síkon tartsak 1km-en át 40 km/h-t … ha igen jok a körülmenyek 45-öt; 52 x 12, 13, 14 az orszagutin es 48 x 14, 16, 18 a varosin)
olyan helyeken megyek es lakom (vagy annyira gyengus vagy áttételekkel játszó vagyok), hogy minden utamon hasznalom a leglágyabb (Poginak biztos nem kellene) es legkeményebb áttételt is, ma is mindkettővel voltam “ gurulni (52x 12 től 30 x 27 illetve 48 x 14 től a 28 x 28-ig)
v_max lejtőn > 90 km/h; 70 fölött rendszeresen
-
stickermajom
addikt
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Múltkor láttam, hogy árulod.

Mi a gond vele?
-
Tin
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
Mindenki másképp működik, fogadjuk már el, doktor úr.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Meglátnátok a bringámat, bannolnátok még a PH!-ról is
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
Dark Archon
üzenetére
Szóról szóra!
-
Tin
veterán
válasz
MC Pite
üzenetére
Ma direkt megnéztem, 35-40 közötti tempóval totálisan legit az 50/11-es áttétel, kényelmes 60 körüli PF-el. Nem mindenki akar zakatoló lábakkal menni, mert én értem, hogy az a profik szerint az ideális, de én se profi nem vagyok, se huszon- vagy harmincéves, és nekem egyszerűen az alacsonyabb PF a kényelmes.
Mindannyian máshogy szeretünk menni, és nem véletlenül a kompakt hajtómű a legnépszerűbb az országútikon. Igen, értem, hogy ágyúval is lehet verébre lőni, és légpisztollyal is tankra, de célszerűbb a megfelelő célra a megfelelő eszközt használni.
-
MC Pite
veterán
Akkor vagy 50es pf-ot használsz, vagy rohadt erős vagy, vagy csak lejtőn használod a nagytányért
Fél fölé simán elmehet, azaz 1/3 helyett a 2/3. Semmivel nem fog ennyitől hamarabb tönkremenni se lánc, se semmi.Plusz, ha szempont hogy amennyivel mész (28-30km/h?) ott 90 pf körül lehess, és legyen alatta, felette kis fokozatlépcsővel is 2-2 fokozat, sokszor megint bukó. Szerintem a nem alsópolcos hajtás/váltás vonalon ezért halt ki a 3 tányér, baromi rétegigény ekkora átfogás ilyen lépcsőkkel (vagy azt ma már 1x12s rendszerek is hozzák). A 2*9ben sokkal több (kb 15) fokozatot használok, mint a 3x8ban.
A nem vérkomoly bringás ismerőseim nagy része olyan áttételtartományhoz ragaszkodik, harmadát évente 1-2x használja fél percig; egy "ott ahol használom legyenek kis lépcsők" helyett - mint pl a fulkgagyikőkemény teló, az is kell mercsak.
De mostmár kussolok, mert kapok 2 nap pihenőt a végén a topikban
-
-
avl
senior tag
válasz
ZavaBalazs
üzenetére
sehova sem vezetö hozzaszolas
: nekem az elözödböl #352506ZavaBalazs :"maradt kb 14 sebességed" ütötte meg a szemem; en maniakusan - régimódian - kerülöm a keresztben hasznalatot:
3x7-es varosin az elsö 3 lancekerek 1--1 szelsöjevel hatul csak 3-at hasznalok, az elsö közepsövel hatul a közepsö5-öt, azaz a 21-böl emiatt marad csak 11orszagutin a 3x10-böl: elsö szelsökkel csak 3-3-at, vagy az elöl kicsivel esetleg 4-et hatul, közepsövel 7-et, ott a 30-bol marad 14
es ebben az "atfedes" nincs is benne ..de nagy lancferdeseg sincs
-
Speedy007
addikt
válasz
MC Pite
üzenetére
Az a bajom a Decathlonos bicajokkal ez lemaradt hogy a váltótartó fül az egyben van a vázzal ha az sérül letörik kuka a váz és két esélyes hogy garanciában beletartozik ez az eshetőség.. Főleg nálam az utóbbi időben fogyó eszköz a váltótartó fül, párom a kerékpárján is a téli üzem után össze gyógyult a váltótartó fül és a váltó és mikor próbáltam ki szedni hogy a váltót le tudjam pucolni és zsírozni és közben össze roppant a fül.. Köszönöm a tippet
de ez is már az a kategória ha a papír formát nézem hogy az idei év meg plusz a jövő év ami jó lenne ezzel a bicajjal utána meg kereshetek másikat. Én meg úgy akarom hogy egy jó időre letudjam neki.. Majd kialakul hogy neki mi lesz az ideális fel állás a hajtás lánccal egyenlőre megnézem hogy ezzel mit tud kezdeni utána talán Essa lesz ha nem jön össze neki ez . Pláne hogy a kerékpár gyárilag Shimano SL-M315-8R-l van szerelve és ez az Essa váltókarja is. Így csak hátsó sort,váltót és esetleg egy gyári 4szögtengelyes hajtó művet kell vennem hozzá amennyiben a gyári monoblokk jó lesz az 1*8-hoz. -
MC Pite
veterán
válasz
ZavaBalazs
üzenetére
Outinál ha a prioritás mint a 105 sor esetén, hogy egyesével lépdeljenek a fokozatok, akkor fasza a lehetőség, hgoy nagyobb átfogásunk lehet, kis ár érte a visszaváltás.
Nekem a gravel esetén a 48as gumival nem fogok tudni olyan gyorsan menni, és mivel a 38/11 nekem elég, meg a 28/42 is a könnyű végén, ebben az estben hátránya nincs, csak kényelmesebb.
Pl erre szoktam néha menni, gravellel 98%ban itt is 38/13-ban mentem, 1-1%ban a 15 vagy a 11es fogaskeréken. Nem bírtam a 38/11-et végig (értelmes erővel, fordulattal). Így _erre a gépre nekem_ felesleges nagyobb, a gyári 44T volt elől.
Mivel az a linkelt Cube (asszem) CX gép, feltételezem hogy ott fontosabb hogy ne kelljen verseny közben hátul is váltani, mint a nagyobb átfogás.
De a cx szakág messzebb áll tőlem mint a dh, majd olyan megmondja aki ezt műveli is
.mauimagic: Van aki ezt összerakja, meg vannak srácok akik bírják is az ilyet, de csajoknál azért sokszor vonzóbb az új (a másik nem kell mert nemteccik); meg sokan nem tudják összelegózni. De az alis gyerekhajtóművekkel meg egyéb cucokkal, korrekt áron kihozható.
Ha Bogca nem montizna az erdőben, simán venném ezt a Riversideot - itt nincs olyan nagy difi árban és használhatóságban, mint a 16-20"os bringáknál az olcsó meg pl woom között. családban, kollégáknak is ajánlottam, de mindenki a kőnehéz, hagy hajtókaros, kemény rugós teleszkópos vastag anyagú traktorgumis 13-14kg bringákat választotta inkább. Mert menőbb ha telós. Nem is nagyon szereti meg a gyerek a tekerést...flash-: Én is betekerem olykor hogy meglegyen a 65-70; de nagy hiányérzetem nincs akkor sem, ha nem ilyen a kiosztás. Pl Fastroadon az 50/34-11/34 @ 46/30-12/36 sokat lendített a használhatóságon. Így a negyedik (18) fokozaton tolom ha intenzíven megyek és minden fasza, egyébként már síkon is az 5. kell (21). Sajna itt már nagyobbak a lépcsők, de ez van. A kisebbek fogalmazzunk úgy, hogy nincsenek agyon koptatava - 85-90 környéki pf kényelmes nekem.
Egy 11es sor persze jobb lenne, de erre már nem költünk ennyit, a gravelnak jobban kellett az upgrade - főleg mikor kistöki mögöttem ül, és úgy kaptatunk fel a hegyre lányom után
-
fulton
addikt
válasz
flash-
üzenetére
jelen. Nekem pl kell a 34T előre, a 36 helyett. (11-30 hátsó sor mellett)
mindez 92 kg rendszersúlyhoz(ready to ride), és sacc 290 watt ftp hez.Ezzel pont jó vagyok mindenhol a hátsó max 30 fogazattal. A 36T vel nekem esne a pf amit nem adnék.. De nagy tányérra sem vennék pl 52 vagy 54T, mivel azzal pont elcsúsztatnám magam síkon: a hátsó gyakran használt kiosztást a 17,19,21 irányba, ahol már nincs meg a finom átmenet.
Lejtő meg.. szerintem bőven elég az 50/11 is. Néztem azt az utam ahol felállítottam a sebesség rekordom, lejtőn, előtte még tekertem 62.5km/h ig majd kigyorsultam 81km/h-ra . De egyébként is 65km/h - 70km/h ig bele lehet tekerni ha nagyon akarsz, ami bőven elég a "mámorhoz". -
Tin
veterán
válasz
MC Pite
üzenetére
A kulcsszó: neked. De nem te akarsz sportos országútit venni, nem is neked lett ajánlva, és a bringákat sem a te személyes felhasználási szokásaidhoz gyártják. Vagyis, és ezért ne sértődj meg, de semmi értelme feltalálnod a spanyol viaszt csak azért, mert "neked" "felesleges".
Én gyakran ereszkedem, és néha, főleg hidegben kifejezetten jó beletekerni, hogy mozogjanak a lábak. Ha pedig alacsonyabb PF-en szeretsz tekerni, mint én, akkor főleg jó a nagyobb áttétel. Ezért mondtam, hogy ez az egész felesleges hitvita.
-
flash-
veterán
válasz
MC Pite
üzenetére
50-11 el 65km/h ha beletekertem erősen(asszem dobogókőről lefele), de én nem vagyok egy spritelős/pörgtetős tipus, és ritkán megyek lejtőkőkön, úgyhogy nem gondolnám soknak, egy Akeszos versenyző megy ott 70-75 el is, de az más kávéház, én 200 -220 körüli ftpvel (most inkább 190 körül van sajna) nagyon nem azon a szinten vagyok.
-
mauimagic
senior tag
válasz
MC Pite
üzenetére
Szerintem tök jó sallangmentes a linkelt Riverside, az már csak az én fillérb.szó énemet zavarja, hogy pl ősmontiból ezt sokkal jobb felszereltséggel (xt, vagy lx, normális kerékszett) ezt akkor is kihozod a feléből, ha utólag 1x-re alakítod.
Itthonról, ősmontis FB csopiból bármikor találsz 35-40k-ért patika állapotú 3x8-as 26-os montit...vagy kicsit drágábban egykori dreambikeokat.
Alig várom, hogy 26-os méretbe belenőjön a purdé, nézek majd valami pajtaszökevény Klein-t, Rocky Mountaint vagy C'Dale F800-at, csillámphaßláma színre fújva annyiért mint egy Praktikeres Mántínbályk
-
stickermajom
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
A Norco is csak egy tucatmárka, mint a Canyon, vagy a Cube.
-
MC Pite
veterán
válasz
Ragniir
üzenetére
Ha üresben mozog a kar, akkor megkeményedett a zsír, és van ahol már nem kattan vissza aminek vissza kellene.
Kar szétszed, kitakarít, újrazsíroz.#352507Tin: Nem akartam trollkodni, csak furcsálom hogy keveslik ezt a tartományt (AR, endurance, CX) outira. A könyű vége nekem kevés, a gyors vége meg feleslegesen sok - nálam kb a 6. fokozat kellene vele síkon. (Volt 50/34 meg 3 tányéréson is 53as naggyal; a sor alsó fele új volt 2 év után is
) De nekem úgy tűnt 35 feletti átlagokkal azért itt sem vagyunk sokan, de lehet tévedtem
-
MC Pite
veterán
válasz
Speedy007
üzenetére
Öhm, ez rugós villa, ahol a kemény állásból még mehet a még keményebbe. Nem látok súlyt Zodya 3-ról, de 13kg környékére tippelem.
A Riverside egyszerűbb váltás terén és 10,5kg, 152-es hajtókar van benne - nem akkora ami nekem is kicsit nagy. 36 / 11-34 ideális (46os nagytányér gyereknek baromira felesleges) A lámpák meg a külső is plusz pont.
Csajoknak 1-2 színes detail, vagy haosnló színű kulacs, bukó, és máris szimptikus

#352500Friczy: OK, alig 10% - de ki a tököm tekeri ki még ezt is? A topikban is max féltucat ember tud tartósan 35+ sebességtartományban haladni.
#352505flash-: Nekem is sok a 36-os kistányér, de úgy értem a 46 nem elég nagy egyeseknek.
Mennyire szoktad lejtőn megnyomni? A gravelen 38-11-el is megyek annyit amennyi elég (enyhén lejtős részen 35+ átlag), a másikon a 46-12 is olyan táttétel, amit 45-től kapcsolok, de ahhoz már sokat nem teszek.
Úgy méretezem a hajtást lehetőleg, hogy síkon amikor haladósan megyek, az kb a 3. fokozat legyen - attól 2 gyorsab bőven elég. A kérdéses bringánál ez 42km/h...#352506ZavaBalazs: Az 50-34 bővebb, igen - de Toughroadon a 38/28 esetén ha váltok oda-vissza, nem kell hátul ellenirányba váltanám. 50/34 vagy a Fastroadon amire cseréltem 46/30 esetén meg hátul ellenirányba váltok, különben bepogózok a nagy különbségtől, vagy nagyon beesik a fordulat. Korábabn ez természetes volt, nem zavart - de mióta a TR-nál erre nincs szükség, azóta úgy vagyok vele hogy ez nem is fasság (csak 10 különbözet).
-
Toobee
veterán
válasz
vakablak93
üzenetére
Na, akkor amúgy az Elves bringákat lehet neked találták ki. Feléár nélkül lehet kb 100 színből választani és úgy kombinálod össze őket, ahogy akarod. Nem igazán van megkötés. Azokra is nézz rá.
-
vakablak93
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Ha a carbonváz fenyezeztetésére találok elfogadható árú ajánlatot, úgy hogy végösszegben kintudom ki tudom fizetni, akkor felveszem a listára 3.nak.
A német nagyok speciálisan unalmas vagy egyenesen béna szín/formaviláguk miatt nálam már régen kiestek.
Az igazat megvallva, annyira nem szeretnék extravagáns kinézetet sem. De meggondolom a fenti vázat mindenképp.
-
Ragniir
újonc
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Hosszú kihagyás után tegnap elővettem a kerékpáromat, kb másfél évet állt. Menetközben azt tapasztaltam, hogy a hátsó 9 fokozatból csak az alsó 4 működik. A váltókar Shimano Acera
SL-M390 Rapidfire Plus, a hátsó váltó Shimano Acera M390. Ami furcsa és szokatlan, hogy az alsó lánckerékről felfelé váltás közben a váltókar nem úgy viselkedik, ahogy megszoktam. Értem ezalatt, hogy ez első 3 váltás működik csak. Minden alkalommal egyre hosszabb úton jár a váltófül, a 3. után teljes úton kattanás nélkül "üresben" mozog csak a fül. Illetve ezt az első 3 váltást (3 kattanás) egy mozdulattal is tudja produkálni, tehát, ha elég mélyen benyomom a váltófület egymás után kattan 3-at és egyszerre elváltja mind a 3 fokozatot. A bowdenfeszítőket próbáltam tekergetni a váltónál is illetve a váltókarnál is, de az nem oldotta meg. Ha nagyon megfeszítettem, csak azt értem el, hogy megállt a váltó középen és lefelé sem ment le. De felfelé semmiképp nem akar. Kézzel ha benyomom a váltót, akkor felmegy a legfelső lánckerékre is, de persze egy tekerésre rögtön visszajön középre.Előre is köszönöm a tippeket, tanácsokat!
-
vakablak93
őstag
A háttsó sor is fontos. Ez utóbbit egyedit vettem korábban direkt lánckerekenként összeválogatva, ha a legkisebbek fogszáma is 1-2 foggal kevesebb akkor no problem.
A Caad 14-en: 48-10 lenne a vége.Van egy 2km-es kb 1-3% lejtő a közelemben, azon 50-14 áttetelekkel simán vegigjövök 45-52kmh körül. Nem olyan gáz az.
Ha a soron a fokozatok is igazodnak az emberhez akkor nem gáz, ez utóbbi engem sokkal jobban irritál mint a hajtótányér elől. -
Toobee
veterán
válasz
vakablak93
üzenetére
Egyelőre csak vázszettként kapható, de szerintem lesz belőle komplett is idővel (többi vázukból is kapható).
Ott a Cube vagy a Canyon Aeroad, ezek vannak kompletten jó ár-érték arányban, mindkettőhöz kapható külön ez a kit. Canyonhoz rengeteg aftermarket cucc is van, például angle spacer, kulacstartó adapter, stb.

-
parandroid
félisten
válasz
vakablak93
üzenetére
Ha lett volna narancsban, biztosan ezt veszem a (kék) Bianchi Oltre helyett, illetve ment volna a mostani Orca M30, és helyette jött volna egy gravel. Mondjuk így olcsóbban megúsztam. Amúgy ha a penz nem számít, akkor meg Bianchi Oltre Pro, a karbon cockpittel, és természetesen ultegrával.
Esetleg a BMC-ket érdemes meg megnezni, vagy a Speciket.
p
-
Tin
veterán
válasz
vakablak93
üzenetére
Te sportos országútit keresel kompromisszumok nélkül, na a 46/36 ez nem oda való

MC Pite sem tudom, minek dobta be sokadszorra a trollkodós kérdést, hogy aztán most mindenki egymásnak menjen, és pár óra múlva egy, az 1x-es hajtás felsőbbrendűségét hirdető vita legyen belőle, feleslegesen. Nem véletlenül találták ki az országúti áttételeket.
A tárcsafékedre meg kíváncsi leszek holnap.
#352506 ZavaBalazs: lefogadom, hogy Cube-ék vettek egy nagyobb tételt ebből a hajtóműből, ami senkinek sem kellett, és ellövik ezen a bringán, így az "akció" sem véletlen. Rákeresve a net tele van olyan kommentekkel, hogy hogyan lehet lecserélni

-
ZavaBalazs
őstag
válasz
MC Pite
üzenetére
ha a kistányér 30 lenne mellé, azt mondom oké, legyen igaza a kávédaráló lobbinak, de 36-os kistányérral...
nagy az átfedés, maradt kb 14 sebességed. egy standard 50-34-hez képest mászni is nehezebb vele, cserébe lejtőn is előbb leforog, marha hasznos 
nem azt mondom, biztos van az a felhasználás, amihez jobb, gondolom CX-nél jó az, ha közelebb van a kis meg a nagytányér, mert akkor kevesebbszer kell elöl váltani, de országútira szerintem hülyeség
-
flash-
veterán
válasz
MC Pite
üzenetére
szerintem igen.
aki alföldi gyerek, vagy nem egy nagy hegyimenő és még túlsúlyos is és nem egy eléggé edzett amatőr, annak szerintem bizony kell a 34 es kistányér országútra még hazai viszonylatban is főleg ha hátul 28as fogszámú lánckerék a legnagyobb fogszámú. (nekem 9s nél például nagy szívás volt a 11-32 mert nagyok voltak az ugrások azon fokozatok között ahol síkon mennék z4-et így vagy tapostam vagy pörgettem 90 felett amit nem birok,így én azért cseréltem 12-28-ra az 50/34 mellé. )46os tányérral pedig viszont még egy rövid 1km 3%-os lejtőn is kevés (nekem) (50-12 ami ua mint a 46-11) mert ha bele akarsz nyomni intenzivebben hogy 50 el vagy felette menj lefele lejtőn, akkor olyan pedálfordulat kell ami baromi kényelmetlen, és 60km/h-át el se tudtam érni már ezzel csak az 50-11el.. persze lehet szokni ezt a centrifga pörgetést, sokaknak tudom megy is,meg minden , és ez nem is a fő szempont általában hazai utakon hogy lejtőn is tudja valaki tartani az 50km-h vagy nagyobb tempót, csak mégis ha szeretne az ember jól begyorsulni lefele akkor ez már arra kevéske.
hoszabb magyarországi lejtőkön meg gondolom pláne. -
vakablak93
őstag
A 46/36-al nem lenne baj egyébként, a Caad14-en is hasonló áttétel lenne. Csak annyit jelent, hogy síkon lejjebb van hátul 2 fokozattal nagy ügy.
Lefele úgysem tekerek igazán, ez nem zavarna.Egy kompromisszumom mindenképp lesz... Az a nyüves tácsafék
De mivel más nincs, így lenyelem. -
vakablak93
őstag
válasz
Lacerta
üzenetére
Én 2 éve csináltam a jogsit csak. Akkor úgy voltam vele, veszek egy új kocsit egyből, összespóroltam rá a pénzt, aztán mikor bementem a szalonba és kiderült mennyibe fájna havonta havonta az, hogy "autóm van", kiröhögtem az eladót (önkéntelen kitört belőlem), és úgy döntöttem ezúttal veszek valami igazán komolyat és nem szórakozok a mindeféle kis vicik vacak bicajokkal amikkel évekig szivattam magam (akkoriban mondjuk nem tűnt annak) munkába járásra, bevásárlásra stb...
De a Pinionos gravelek hát izé.... a többsegük iszonyú rusnya bicaj, itt is megkerestem mi az ami kinézetre is tettszik, de nem akartam megfizetni. Horrornak találtam az árukat.
Nem beszélve az elmebeteg luxizásról, ami ezeket a kis gyartókat jelemzi... A 300 eurós titan csomagtartókkal és a többivel....
Vegül csak ezt vázat vettem, majd innen onnan mindig a legolcsóbb helyekről bugáztam össze az alkatrészeket hozzá
, hogy olcsóbb legyen. Tök egyszerű nehéz, aluminium alkatrészekkel.
Vegül a 6700 hejett 4900 (+kb. 200€) lett a vége.De ez így nekem autó hejett van. Nézd így inkább, te neked két kocsid is van, én meg csóró vagyok, egy autót fenntartani is.

-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP ProDesk 600 G2 MT, i7-6700,8GB DDR4,256GB SSD,DVD-RW,WIN11
- Apple iPhone 17 Pro Max 256GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- ADVANTECH SQFlash 512 GB SATA SSD
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia / Akku:100%
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
...utoljára pénteken, pedig hegyi kerékpározást beállítva terveztem meg.
Itt a környéken folyamatosan variálják az utakat...

A Srammal nem volt ennyi szívás. Ja de. Lesz még folytatás, mert összeraktam, de egyáltalán nem lehet mozgatni a bowden fogadó részét. Egyelőre ott rohadjon meg ahol van. Követtem mind a 3 szerelős videót, én nem látok eltérést, azon kívül hogy náluk működik nálam meg nem. Szerintem az a csapágykoszorú kuka lesz, zsírosan is morajlik, nem nagyon tartja a golyókat a helyükön. A kisebbik jónak tűnik.
Jó ötlet.
...na meg erőt is nehéz kifejteni a pumpáláshoz úgy, hogy egyik kezed meg a pumpát közben ott kell tartani a szelepen.

Nem outis terep 😜
Célban nincs mentő... Te hol estél? 30 km-nél, frissítettem, és kiverte a kezemből a kormányt a kátyú. (egyik térdén vastagon a lekvár, gatyából egy tenyérnyi darab hiányzik, véres a popó). A csávó végigtekerte a hosszú+kékes mászást ez után, és előttünk ért be kb 10 perccel 
...engem meg elütött egy kicsi barna pizzafutár csodavillanyosával, így térdemen bőr csak wolt. 

nagy az átfedés, maradt kb 14 sebességed. egy standard 50-34-hez képest mászni is nehezebb vele, cserébe lejtőn is előbb leforog, marha hasznos