Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11951) Zola007 válasza Szakbarbár (#11948) üzenetére


Zola007
veterán

Egyébként ezekből a filléres dolgokból (foltkészlet, szelepsapka, presta adapter, golyóskosár, tengelyvégcsavar, 4-5 imbuszkulcs, gyorskötöző, AAA elem, stb) javaslom mindenkinek, hogy vegyen pár darabot talonba otthonra.
Amit felsoroltam, összesen nincs 1000 ft, de marha bosszantó tud lenni, amikor épp az hiányzik, mert általában este 5 után vagy hétvégén áll neki szerelni a jómunkásember, amikor nincs semmi nyitva.

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#11952) #90933760


#90933760
törölt tag

Nah elkészültem, megbütyköltem amit tudtam. A váltónak csak bovden állítás kellett, most vált frankón mondjuk lehet a legalsókba nem vált le mert túlhúztam, de különösebben nem érdekel, mert nem használom ott meg mert az alsó három fokozat szinte ugyan az. Ott kisebb ugrások vannak, mert gondolom nagy sebességnél már nehéz kigyorsítani a nagyobb ugrásokat. Nem akarok hozzányúlni megint, mert most a legutolsó kattanásra felugrik a legfelsőre, majd meglátom alulra is lemászik-e.

Azt a két szarvat a kormányról leszedtem mert csak beleáll a tüdőmbe, ezzel egy huzamba kihúztam a szélére a gumivackot meg a váltó-fékkart mivel eszméletlen módon be volt tolva középre. A V fékkel el szenvedtem egy darabig, mivel pici nyolcas van a felnibe és érzékenyebb rá mint a canti, de most fog tűrhetően kicsit hozzáér de majd bekopik ha akar, jobban nem húzhatom el mert akkor nem fog. A tárcsát meg kikaptam meg visszaraktam újra és most nem ér hozzá, a bovdenen húztam és jobb lett de már a végén van ha még kopik akkor annak annyi nem lehet többet húzni azon se.
Úgyhogy most jó, meg tudok állni vele, akár egy fékkel is, már nem az életveszélyes kategória.
Ja meg lecseréltem a szakadt ülést, feldobtam az órát is.

Egyelőre mást nem akarok, meg nem is tudok vele csinálni, majd ha lesz pénzem akkor kell rá gumi meg normális fékek. Meg egy fullos szétszedés pucolás-zsírozás is. Csak az a baj 100 féle kulcs kell hozzá és nem nagyon van, előbb még azokat is be kell szerezni.

[ Szerkesztve ]

(#11953) Zola007 válasza #90933760 (#11952) üzenetére


Zola007
veterán

csak ne váltson túl, mert akkor szép tornászmutatványban lesz részed.
Ha túlhúztad, akkor engedj vissza egy kicsit, utána még a váltókar vagy a váltó tekerentyűjével ki tudod játszani. A határolókkal pedig az alsó-felső végpozíciót tudod belőni.

Hajintsd már ki azokat a bovdeneket a 3,14csába, 200ft darabja, a két féket és a 2 váltót rendbe rakod egy doboz cigi árából.

Gumiügyben nézz szét testbike, bikemag, aprod és más hirdetéses oldalakon, félig kopott, de jó állapotú gumit szerintem valamelyik haver is hozzád vág ingyen.

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#11954) elfelejtette válasza Zola007 (#11949) üzenetére


elfelejtette
veterán

Ha gondolod, én hozzád vágok egy kicsit, a cégtől tudunk kihozni, elég jó kis sűrű cucc (nyomdában dolgozok, ott elég sok láncolaj kell)...

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#11955) #90933760 válasza Zola007 (#11953) üzenetére


#90933760
törölt tag

Arra azért figyeltem, hogy ne váltson túl. Most különösebben nincs vele semmi baj, persze majd idővel eldől, mert ha szar akkor persze cserés, ha nem akkor addig nem nyúlok hozzá.

(#11956) rétisün válasza elfelejtette (#11954) üzenetére


rétisün
veterán

"nyomdában dolgozok, ott elég sok láncolaj kell"

én is, de láncolajjal még nem találkoztam :DD

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#11957) elfelejtette válasza rétisün (#11956) üzenetére


elfelejtette
veterán

Nálunk van, ráadásul 2féle sűrüségű is, a hígabb jó a keróhoz...

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#11958) hoffman_


hoffman_
nagyúr

cimborának is kellene egy új kereket lőnöm a városi egysebijébe. 36 lyukas sturmey fixi agyat kapott. kérdésem az, hogy elég egy altrix spider a ramaty utakra, vagy érdemesebb jobbat néznem? pl rodi VR19, majdnem kétszer annyiért. esetleg vuelta airline 1, szintén majdnem kétszer annyiért? egyik se vészes, a spider 2k, a másik kettő 4 ezer, csak feleslegesen nem akarok pénzt költeni.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11959) szjoci


szjoci
őstag

Nemrég találtam a topikra, örülök hogy van ilyen is itt.
Tegnapelőtti képek, mint amatőr -"picit" túlsúlyos (174cm, 95kg)- bringás büszke vagyok rá hogy ide (párszor lefagyott az Endomondo, a 24-ei négy workout egybe tartozna) fel tudtam tekerni.

Üdv,
Joci

[ Szerkesztve ]

(#11960) pengemetal válasza szjoci (#11959) üzenetére


pengemetal
aktív tag

Pont tegnap vettem észre az endomondoban, a history résznél van merge funkció. Csak fél óránál több nem telhet el a workoutok között.

"Nem a berúgás a cél, de útba esik"

(#11961) Dirtyz válasza PS7A (#11865) üzenetére


Dirtyz
őstag

Most vettem ilyet, olcsóbb, mint a korábban linkelt, tapasztalat egyelőre nincs :N

Védd a fákat, egyél hódot!

(#11962) Dirtyz válasza Ybron (#11919) üzenetére


Dirtyz
őstag

Ha egy héttel ezelőtt szólsz.., most adtam el az enyémet

Védd a fákat, egyél hódot!

(#11963) szjoci válasza pengemetal (#11960) üzenetére


szjoci
őstag

köszi, meg is csináltam!

Üdv,
Joci

(#11964) Ybron válasza szjoci (#11959) üzenetére


Ybron
senior tag

Jó öreg Eged-hegy :)

(#11965) zoli03 válasza hoffman_ (#11958) üzenetére


zoli03
őstag

Én amilyen véleményeket olvastam az Altrixról, azok nagy része arról szólt, hogy nehéz, de cserébe erős is. Amúgy neten egész sok fixiben lehet látni.

(#11966) -=RelakS=-


-=RelakS=-
veterán

A lánc elhasználódásáról és a lánc nyúlás mérőkről (angol)

Gondoltam, hátha érdekel valakit :)

[ Szerkesztve ]

Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

(#11967) D.Orion


D.Orion
veterán

ECO Bike kerékpár üzlet ment a feketelistára. :( Úgy néz ki, hogy lopott kerékpárokat vásárolnak fel, és a szervízük is kezd megbukni. Egyre több a panasz és a feljelentés. Akit érdekel mélyebben az figyelje a Tolvajkergetők-et FB-n vagy weboldalukon. Tolvajkergetők úgy néz ki, hogy jó informátorba fektettek be és most már bizony egy komoly hálózatot buktatnak le.

Míg nem tisztázzák magukat, addig én kerülöm őket.

[ Szerkesztve ]

(#11968) D.Orion válasza D.Orion (#11967) üzenetére


D.Orion
veterán

Ecobike közlemény:

Kedves bringások, Ecobike vásárlók!

Reagálnék a tegnapi esti ”Tolvajkergetők” Ecobike-ban tett látogatására, provokációra, lejárató kampányára, illetve az azzal kapcsolatban született reakcióra.

2010 márciusában nyitottam meg ezt a kis üzletet. Májusban pedig feltörték a társasházunkban a tárolónkat, és ellopták belőle két „nagyértékű „ kerékpáromat.
Higgyétek el, tudom milyen érzés próbálni megemészteni, hogy az, amiért megdolgoztál, egy szívedhez nőtt tárgyat, ami már annyi élményt adott, elvesztetni. Nekem sokáig nem ment. Bejártam szó szerint a fél országot, hogy hátha valahol meglelem, de semmi. A rendőrök felvették a jegyzőkönyvet aztán ennyi. Sosem kerültek elő.
Ott álltam újdonsült bringaboltosként, bringa nélkül… Rohadt érzés volt.
Az utóbbi években, szezonban, nem telt el úgy hét, vagy akár nap, hogy ne jött volna be valaki, vagy ne küldött volna mailt, hogy ellopták bringáját. Ha látjuk, értesítsük! Egy egész listának van erről az üzletben.
De egyről sem hallottam, hogy valaha megtalálták volna.
Egyébként abszolút hasznosnak találom az, amit ezek a srácok csinálnak, és képviselnek. Legalább valaki próbál valamit tenni.
Amikor az enyémeket elvitték, akkor fogadtam meg, ha egyszer lehetőségem adódik hogy segítsek valakinek megtalálni, vagy elkapni egy tolvajt, rám számíthatnak.

Bármennyire nem volt szájízemre, boltosként hamar rá kellet jönnöm, hogy márpedig használttal, foglalkozni kell. Annak ellenére, hogy 5-ször annyi macerával jár, mint egy új termék eladása, ha részt akarok venni ezen a piacon, csinálni kell. Sajnos a magyar realitás még mindig az, hogy nagyon sokan, hiába szeretnének újat, nem tudnak kiszorítani akkora összeget a büdzséből, hogy megvásárolják. Viszont, jó állapotú használt termékre van kereslet. Pici bolt, pici költségvetéssel, minden lehetőséget ki kell használni, ha hosszú távon működni akarok. A verseny egyre nagyobb, a kereslet pedig egyre szűkül: Sok új kerékpár eladásának alapból a feltétele a használt beszámítás. Tehát valamilyen szinten kényszer pálya is. Persze nem minden áron!

Szeretném minden eddigi, és jövőbeli vásárlómat megnyugtatni, hogy üzletemben sem lopott alkatrészek, sem lopott komplett kerékpárok nincsenek. Minden használt kerékpár, illetve váz eredetét igazolni tudom. Nem célom sem most, sem a jövőben, haszonszerzési céllal bármiféle bűncselekményből származó termékkel kereskedni.
2010 óta, amióta üzemel a bolt, egyetlen lopott terméket sem találtak az üzletben, és nem is derült ki egyetlen olyan termékről, amit tőlünk vásároltak, hogy lopásból származna.

Hogy egy lopott termék bekerülését az üzletbe elkerüljem, a legjobb tudásom szerint meg is teszek mindent. Bár be kell vallanom, ma sajnos erre elég korlátozottak az eszközök. Mielőtt bármit megveszek, kifejezetten a felső kategóriás termékeknél, interneten próbálok utánajárni hogy nem keresik e valahol a kerékpárt, Ezen kívül minden kerékpárt, illetve vázat adásvételi szerződéssel, benne személyi igazolvány által igazolt adatokkal, adok és veszek. Ha tud ennél bárki is többet, kérem, adjon tanácsot, és alkalmazni is fogom!

Hamarosan felteszem a nálunk tartott Tolvajkergetők „orrgazda tesztjén” tapasztaltakat.
A szükséges rendőrségi intézkedést megtettük rágalmazás ügyében.

Addig is hátszelet, a döntés pedig a Tietek!
Marosi Péter

Én remélem, hogy tiszta a bolt, de amíg nem zárul le a nyomozás, addig én nem vásárolok tőlük. Az ártatlanság védelme megilleti őket is, míg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Kérdés, hogy a Tolvajkergetők, most túl messzire mentek-e?

(#11969) zoli03 válasza D.Orion (#11968) üzenetére


zoli03
őstag

Nem tudom, én mióta láttam azt a lakatszétvágós videójukat, amikor egy udvaron a földön vagdostak szét méteres erővágóval lakatokat, azóta nemigen tudom komolyan venni őket :) . Nem tudom, hogy azokat vették-e, vagy úgy kapták, de most meg állandóan adományokat gyűjtenek.

(#11970) -=RelakS=- válasza D.Orion (#11968) üzenetére


-=RelakS=-
veterán

Ártatlanság véLelme.
Nem védik az ártatlanságot, hanem feltételezik, hogy ártatlan, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője.feltételezik, hogy ártatlan, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője

[ Szerkesztve ]

Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

(#11971) D.Orion válasza zoli03 (#11969) üzenetére


D.Orion
veterán

Az egy vicc volt, meg azt is annak tartom, hogy azt a spybike-ot istenítik ezerrel... Alapvetően a vezető emberrel van a bajom, mert nekem egy ilyen szélsőséges ember ne álljon ilyen csoport élén.

-=RelakS=-: Köszi, ma is tanultam valamit.

[ Szerkesztve ]

(#11972) -=RelakS=- válasza D.Orion (#11971) üzenetére


-=RelakS=-
veterán

A lakatteszt szerintem arra jó volt, hogy megmutassa: ha a tolvaj elszánt, és van ideje/lehetősége, akkor nincs az a lakat, ami ott tartaná a bringát.
A Spy Bike istenítés meg tényleg kicsit gusztustalan, de gondolom haszonnal értékesítik tovább, szóval próbálják nyomni ahogy csak tudják ;]

Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

(#11973) D.Orion válasza -=RelakS=- (#11972) üzenetére


D.Orion
veterán

Erővágóra csak annyit, hogy nekem van egy kombinált fogóm amivel a 3mm x mm saválló valamint a 3mm-es saválló drótot úgy elcsípem, hogy még csak nem is erőlködöm vele. A trükk annyi, hogy maga a fogó is saválló acélból van, csak keményebb. 12mm-es drótsodronyt úgy elcsípek vele egy fogásra, mint a huzat.
Jó mondjuk ez igen drága fogó, elhagyni nem kéne, mert sírva fakadok.

[ Szerkesztve ]

(#11974) fpeter07 válasza -=RelakS=- (#11966) üzenetére


fpeter07
veterán

Érdekel! Igényt tartok egy magyar fordításra. :K

(#11975) Szakbarbár válasza Zola007 (#11951) üzenetére


Szakbarbár
aktív tag

Nekem most kezd kifogyni a raktárkészletem, lassan beszerző körútra kell mennem. Egyébként jó még ha van otthon fék és váltóbovden, fékpofa, szelepgumi, felniszalag, én még pár küllőt is tettem félre. Szerszámokból majdnem minden van, kivétel még a láncbontó.

Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.

(#11976) -=RelakS=- válasza fpeter07 (#11974) üzenetére


-=RelakS=-
veterán

Mouarf :D

Szerintem ennyi rizsát minimum 1 nap lefordítani :)

Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

(#11977) hoffman_ válasza zoli03 (#11965) üzenetére


hoffman_
nagyúr

netes véleményeket én is ismerem, két éve még magamnak is nézegettem. igazából lényegtelen, trekking jellegű gépbe lesz, nem elég széles, marad a régi felni, amivel amúgy nincs baj.

más:

városi közlekedésre 32 széles gumi tipp van valakinek, ami bevált? nem kell slick, csak félslick, esőben/dzsuvában is használva lesz.

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#11978) Zola007 válasza -=RelakS=- (#11972) üzenetére


Zola007
veterán

Én nem vacakolnék ezzel a Spybike-kal, főleg ha új bringáról van szó.
Ha értékes (>150e ft) a bringa, nem zárjuk le sehol vagy ha mégis, akkor egy Abus Bordo, azt jó eséllyel otthagyják.

Másfelől pedig évi 9000 ft-ért köthetsz rá biztosítást az egyik nagy biztosítónál, ha van számlád a bringáról és a lakatról, akkor 150e ft-ig megtérítik az árát

5 évig biztosítod egy Spybike árából és érvényes lopásra, közúti balesetben sérült járműre is

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#11979) fi:zi'k válasza Zola007 (#11978) üzenetére


fi:zi'k
nagyúr

150E a max?

96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄

(#11980) #90933760


#90933760
törölt tag

Mentem egy próbakört, 40-ről fékeztem aszfalton lejtőnek mindkét fékkel. Határozottan frankó, dinamikus lassulás ilyet még nem nagyon éreztem biciklin. Mindezt úgy hogy negyedakkora erőt fejtettem ki mint a régi kantimra. És sokkal jobban fog annál. Satulni azért nem tud, de nem is az a lényeg hanem hogy jól adagolható, határozottan fog és végig tartja azt a fékerőt. Eddig nem nagyon volt ilyenhez szerencsém. Tetszik. Kérdés, hogy egy hét múlva is képes lesz-e erre vagy addig száz felé elállítódik. :DDD Egy normális fékkel igazán űber lesz.

Amúgy van valami szabály arra hogy melyik fék melyik kéznél legyen?

(#11981) Zola007 válasza fi:zi'k (#11979) üzenetére


Zola007
veterán

Nem, van még egy fentebbi kategória, az 250e -ig fizet
Csak a bringák nagy része belefér a 150-es keretbe, ezért írtam.
250 feletti kerót pedig józan ember nem zár le sehol, feltehetőleg ilyen értékű gépet már kizárólag sportcélra tartanak, akkor pedig lakásból ki -> riding -> vissza

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#11982) Frenky89 válasza Frenky89 (#11483) üzenetére


Frenky89
őstag

A Shimano M520 eléggé csalódás szagú kezd lenni. Alig van benne 280 km és már úgy kattog minden fordulatnál, mint a veszedelem. Lehet, hogy a gyári csapágyhézag és a zsírzás nem lenne kielégítő?

Nem rég volt pár szó a pulzusmérőkről. Van olyan márka, ami nem ajánlott a pontatlansága, vagy megbízhatatlansága, vagy bármi egyéb miatt?

(#11983) fi:zi'k válasza Zola007 (#11981) üzenetére


fi:zi'k
nagyúr

Inkább a baleseti része miatt kérdeztem.

96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄

(#11984) Gyufaaa válasza Frenky89 (#11982) üzenetére


Gyufaaa
veterán

Nekem az m324 csinálta. Szétkaptam, megtömtem zsírral, majd újból össze. Most jónak tűnik. Bár elég játszadozós volt a kontra anya lehúzása.

(#11985) Runner_fxr válasza Zola007 (#11878) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Bocs, hogy beleszólok, de szerintem ez a kijelentés, hogy aki könnyen hízik könnyebben is épít izmot nem igaz! Legalább is ennél árnyaltabb a helyzet. Az emberi testalkatoknak 3 fő csoportja van. Van az ektomorf ez a testalkat keskeny vállú, vékony, szálkás izomzatú emberek csoportja és valóban nehezen tudnak súlyt, izmot magukra szedni még sok kajálás és edzés mellett is. Viszont amit felszednek az többnyire izom és nem zsír. A másik kategória a mezomorf, ez a legszerencsésebb testalkat , izmos, széles vállak, közepes csípő szélesség, könnyen tud izmot felszedni és alapból sem vékony, nem is nagyon zsírosodó. A harmadik kategória az endomorf, itt is lehetnek széles vállak is, de ez egy pufók, könnyen hízó, viszont könnyen is zsírosodó testalkat. Az étkezésnek talán ennél a kategóriánál van a legnagyobb jelentősége ha valaki jó fazonban akar lenni. Egyébként ritka amikor valaki besorolható egy ilyen kategóriába, legtöbbször ezek keveredése látható. Pl ekto-mezomorf, vagy endo-mezomorf stb.
Tehát lehet olyan, hogy valaki könnyen hízik, az azonban nem izom, de valóban olyan is van, hogy könnyen hízik és az többnyire izom, de ez ritka testalkat és az ilyen emberek már sportolás előtt sem voltak zsírosak. És akkor is erős, izmos testalkattal rendelkeztek.
Egyébként véleményem szerint, ha valaki izmosodni szeretne, viszonylag rövidtávon, akkor azt súlyzós edzés nélkül nem nagyon fogja tudni megcsinálni. Illetve, protein turmix nélkül is nehezen fog menni, mert a legtöbb ember munka mellett nem fogja tudni megenni az ehhez szükséges tápanyag mennyiséget. Egy turmixot, könnyen és gyorsan elfogyaszthatunk ami kiegészíti az étrendünket. A fehérje szénhidrát tartalmát pedig testalkatunknak megfelelően kell megválasztani, tehát a nekünk megfelelőt kell venni.
Saját súlyos edzéssel egyébként nagyon nehéz izmosodni, lehet, de sok idő, akárcsak a kerékpározással. A kerékpározást kell kombinálni guggolással és lesznek izmos lábak. :) De akkor már érdemes felsőtestet is edzeni, bár még mindig jobb mint az a sok bohóc aki manapság edzőterembe jár, és felsőtestre gyúr, lábra meg nem. Viccesen is néznek ki. Hát igen, a guggolás az egyik legnehezebb gyakorlat, nem csoda, hogy sokan ki is hagyják. Pedig ha tudnák, hogy mennyire jótékonyan hat a felsőtest izmaira, lehet csinálnák.

szakbarbár: A zsírt izommá, pedig orbitális baromság. :) Olyan nincs sajnos. :) Zsírt csak elégetni lehet, izmot meg építeni, két különálló szövetréteg.

[ Szerkesztve ]

(#11986) Hasaggymeg válasza Zola007 (#11861) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

"a különbség pedig a te általad linkelt kép és az enyém között az hogy utóbbi egy valós bikemag-es hirdetésből van:"...és,hogy az enyém photoshop vagy valami,mert úgy bringázni biztos alkalmatlan. ;)

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#11987) Zola007 válasza Runner_fxr (#11985) üzenetére


Zola007
veterán

Nem kívánok vitába szállni nyuszi "nagyszabású" könyvével, mert szerintem a fele úgy ahogy van hülyeség, de azért lefektetnék pár saját megállapítást.

Onnantól kezdve hogy nincs két ember, aki ugyanolyan genetikai alapokkal rendelkezik, szintén nincs értelme a ekto-endo-mezo kategorizálásnak. Te magad is írod, hogy " ritka amikor valaki besorolható egy ilyen kategóriába", ergó a 3 alapkategória felállításának semmi értelme, mert aktuális fizikális állapot alapján később szétcincálható 37 félé alkategóriára.

Ezt az egészet kizárólag a csontozat besorolására kellene használni, mert az genetikailag kódolt, az aktuális izomtömeg viszont megreformálja a hormonrendszert, így izomnövekedés tekintetében könnyen átkerülhet az illető egy másik kategóriába.

Az izomépítés nagyon közvetett, pl erősen életkor, edzettség, táplálkozás, hormonháztartás és a hasnyálmirigy aktuális állapotának függvénye. Léteznek alkatok ezzel egyetértek, de sok mást is figyelembe kell venni mikor valaki hosszú távra edz, nem pedig "kigyúrom magam a strandszezonra" kategória.

Bármennyire is az folyik még a csapból is a tápkiegészítő gyártók megélhetésének biztosítás érdekében még, hogy turmix nélkül elvesztél, meghalsz, a büdös életbe nem rakódik rád egy gramm izom sem, ettől függetlenül lehet hagyományos étkezéssel is fejlődni. Ne mindenki ihat proteinturmixot, sokan rohangálnak közöttünk fehérjebontási zavarokkal, lappangó májproblémákkal és inzulinrezisztenciával, nekik végképp nem ajánlott a tisztított fehérje, egyszerű szénhidrát tartalmú tömegnövelő pedig végképp nem.

Saját testsúlyos edzésnek nem csak izomtömeg növelés szempontjából van értelme, hanem egyrészt sokan utálnak lejárni terembe, másrészt van akinek megterhelő anyagilag a 7-8e ft-os bérlet, illetve egy órás otthoni programot könnyebben beilleszt a napjába munka után gyerek mellett, mert egy konditermi túra oda-vissza háztól házig minimum 2 óra.

Nem mindenkinek célja a nagy izomtömeg, van aki állóképességet, van aki egységnyi izomerőt fejleszt és van aki kis testméret (60-70kg) mellett a saját testsúly virtuóz mozgatásához szükséges jól balanszírozott, homogén izomzatot szeretne építeni. Mások pedig csak egyszerűen szinten tartás végett, mert szeretnének egészségesek maradni.

Szép és jó hogy valaki épít egy nettó 80-s lbm-et, de ezt hosszú távon fent is kell tudni tartani és sokaknak ez nem fér bele vagy eleve nem célja.

...ui : zsírt és izmot is lehet építeni és elégetni is

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#11988) Zola007 válasza Hasaggymeg (#11986) üzenetére


Zola007
veterán

Látszik rajta, a nyeregcsövön a hiba és mellette a növényzet 5x ismétlődik

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#11989) Runner_fxr válasza Zola007 (#11987) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Én soha nem olvastam nyuszi nagyszabású könyvét, még annak idején amikor elkezdtem testépítéssel foglalkozni, az Arnold Schwazenegger féle testépítő enciklopédiát vettem meg és ott olvastam ezt először.
Nézd van amiben igazad van, ennyire részletesen nem akartam belemenni, de igen is van értelme a testalkat besorolásnak, általában a két kategória keveredése van, de vannak akik egy az egyben besorolhatók a 3 kategória valamelyikébe és ez alapján kell edzeni, táplálkozni, ez bizony nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, mi melyik kategóriába tartozunk és úgy edzünk, táplálkozunk.
És az igaz, hogy megfelelő edzéssel meg is változtathatjuk a testalkat besorolásunkat.
A táplálékkiegészítők nyilván üzletről szólnak, és valóban sok fölösleges termék is van köztük, de a protein, vitamin, porcerősítő (gyógyszertári) szerintem baromi fontos annak aki komolyabban sportol, netán izmosodni akar. Úgy is mondhatnám ez a 3 a lényeg, a többi elhanyagolható. Az anyagi vonzata meg nyilván olyan amilyen, ingyen nem adnak semmit. A kerékpárt sem ingyen adják, ha valami elkopik rajta azt sem ajándékba adják. Ha nincs rá pénz eleve fölösleges róla ábrándozni.
Ezt az izmosodást sem kell annyira túl misztifikálni. Vannak alapszabályok amiket be kell tartani, ha azokat betartod lesz eredménye, ha nem akkor értelemszerűen eredménye sem lesz.
Amúgy meg hidd el tapasztalatból mondom, hogy a legtöbb esetben az emberek nem tudnak elegendő táplálékot magukhoz venni a mindennapjaikban, rohanunk, nincs elég idő stb. Persze akinek a szervezete nem tolerálja a fehérje készítményeket az nyilván ne fogyassza. Izmosodáshoz minden esetre nagyon hasznos kiegészítő. A saját súlyos edzéseket én nem akarom leszólni, ellenkezőleg, nagyon jó dolog. A húzódzkodást kedvelem a legjobban. De azt be kell látni, hogy izmosodni, súlyzóktól sokkal jobban és gyorsabban lehet, erre akartam utalni.
Egyébként meg kell egy edzőtárs, az sosem árt és veszel használtan otthonra súlyzókat, fekve nyomó padot, guggoló állványt, ki lehet fogni nem olyan drágán és onnantól az a tiéd, nincs egyéb költsége. Persze kell hozzá hely is. Manapság már annyi edzőterem van, hogy szerintem szinte mindenki találhat a lakóhelyéhez viszonylag közel.

[ Szerkesztve ]

(#11990) -=RelakS=-


-=RelakS=-
veterán

Hidegebb időben maszkot szoktatok-e viselni?

Ilyesmire gondolok
Vagy ez hideg ellen nem sok vizet zavar?

Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

(#11991) Runner_fxr válasza -=RelakS=- (#11990) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Hideg időben szerintem ennél fontosabb egy sisak alá felvehető sapka.

(#11992) -=RelakS=- válasza Runner_fxr (#11991) üzenetére


-=RelakS=-
veterán

De az gondolom nem véd attól, hogy kapkodod a hideg levegőt, és esetleg megfázik a tüdőd.

Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__

(#11993) Zola007 válasza Runner_fxr (#11989) üzenetére


Zola007
veterán

Félre ne értsd, nagyjából léteznek testalkatok, csak nekem épp ez ellenpontozó a dologban. Sok helyen úgy kezelik, hogy ilyen vagy, ezt dobta a gép.
Ellenben szépen megváltoztatható, akkor most genetikailag determinált vagy sem?
Ezért is írtam hogy leginkább ezt csontozatra kellene alkalmazni

Táplálkozásra pedig mindenkinek ügyelnie kellene, az hogy valaki ekto még nem jelenti azt hogy két pofára lehet tömni a dupla-sajtos hambit.

A vitaminok és porcerősítőkről szándékosan nem írtam, a teljesen más tészta. Mondjuk tele van a piac egy vagon sz.r alapanyaggal (a gyógyszertáriak között is), tehát itt erős szelekciót igényel a dolog.
A vitaminok anyagi vonzatát megint a gyártók túlozták el, mert nagytételben például a C-vitamin ~ 1200 ft / kg (igen, kilogrammot írtam), ehhez képest már mindenki örül mint majom a farkának, hogy 1000 ft-ért kap 100g-ot.

"ha nincs rá pénz, fölösleges róla ábrándozni". Az otthoni edzés - vagy nevezzük inkább otthoni testnevelés órának - ingyenes. Az hogy ételre mennyi költ valaki, egyéni preferencia, sajnos nem K-Eu-i fizetésekhez vannak szabva az árak.

Kajálni legyen idő, lehet enni a buszon, tv nézés és számítógépezés közben, meg lehet találni az a napi 5-6x 10 percet ha valaki egy kis energiát fordít a dologra, csak lusták az emberek. Minden egyéb fiszf.szra bezzeg van idő.

Nem azt írtam hogy nem lehet súlyoktól jobban izmosodni, ez egyértelmű, nem kell hozzá mérnöki diploma, hogy nagyobb súly, nagyobb terhelés, de sok súlyzós edzésforma kiváltható komplex saját súlyos gyakorlatokkal.

Továbbra is jelezném, hogy a magyar lakosság több mint fele még mindig nem közép/nagyvárosban él, tehát konditerem jó eséllyel nincs 20km-en belül.

[ Szerkesztve ]

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#11994) Hasaggymeg válasza Zola007 (#11993) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

"...konditerem jó eséllyel nincs 20km-en belül."....még szerencse! Szerintem a konditerem az a civilizációs betegség kategória.A vidéki élet a lehető legjobb és legolcsóbb konditerem.Jó levegő,jó táplálék.A megformált puccos vasak emelése vagy futópad helyett helyett vághatod a fát,emelheted a moslékos vödröt vagy elszaladhatsz a szomszéd faluba az erdei rövidítésen. :D

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#11995) #90933760 válasza Hasaggymeg (#11994) üzenetére


#90933760
törölt tag

+1 a parasztokra!
Én is ezért vagyok izmos, de közben zsíros is. Ez az negyedik kategória, ún. paraszt vagy tanyasi testalkat. :DDD

(#11996) Zola007 válasza Hasaggymeg (#11994) üzenetére


Zola007
veterán

faluról származom, pár munkaóra benne van már az én kezeimben is, tudom miről beszélsz :K
Nem voltam rest átsétálni pár házzal lejjebb a vállamon egy 50 kilós cementes-zsákkal.
Talán ezért is ballagtam 8. osztályból 183 centivel és 98 kilóval. :D

[ Szerkesztve ]

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#11997) Runner_fxr válasza Zola007 (#11993) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Persze, hogy megváltoztatható a testalkat és nyilván a csontozat adott, bár azt megjegyzem, ha valaki fiatalabb korban elkezd sportolni, bizonyos sportoktól a csontozat is tud alakulni. Tehát valamennyire az is javítható, pl gerincproblémák. Vagy nézd meg az úszók szélles vállát.
A testalkat besorolás az edzés megkezdése előtt fontos. Azért kell, hogy tudjuk, hogy jó úton induljunk el és legyen eredménye.
Nyilván azért mert valaki ektomorf még nem kell mekdonáldszon élnie, csak azért mert ő nem hízik el tőle. :)
De egy ilyen testalkatnál nem akkora bűn az, ha nem mindig rízst csirkemellel eszik meg tonhalat natúr lében, hanem ehet azért több tésztát, kicsit zsírosabb húsokat is, több cukrot, sót. A gyorsabb anyagcseréje miatt nála ezek az ételek gyorsabban lebomlanak, ami nem jelent a szervezetére akkor terhelést mint egy lassú anyagcserével rendelkezőnél, persze a mértékletesség nyilván mindenkinél fontos.
Egyébként meg egy jó hambi nem olyan egészségtelen mint azt gondolnánk. :) Itt hangsúly a jón van, tehát friss marhahúsból, frissen sült, nem mikróban melegített mirelit szarból, és friss zöldséggel azért nem olyan rossz az. Persze ezt sem kell túlzásba vinni.
A súlyzós edzésforma sajnos nem váltható ki saját súlyos gyakorlatokkal, ezzel továbbra sem értek egyet, jó dolog, de azért egyik a másikat nem tudja kiváltani.
Nyilván a célok meghatározása fontos, ez alapján kell megválasztani az edzésformát és a táplálkozást is.
Egyébként ha valaki izmosodni akar és az ehhez szükséges kaját kizárólag szilárd táplálékkal óhajtja bevinni, az lehet többe fog kerülni, mintha kiegészítené fehérje turmixal.
Meg ugye az idő, normális táplálkozás az nem 5 perc, szendvicsekből meg nem lehet atheltikus sportos fizikumot építeni. :) Turmix gyorsan elfogyasztható. Persze ez csak kiegészítő mint a nevében is benne van, tehát a lényeg azért a szilárd táplálkozás.

[ Szerkesztve ]

(#11998) Runner_fxr válasza Hasaggymeg (#11994) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

De mint ahogy nem élhet mindenki nagyvárosban, úgy nem költözhet le mindenki falura sem, feladva eddigi munkáját, életvitelét és ebből adódóan nem tud mindenki kapálni és fát vágni, meg moslékos vödröt emelni. :)
Falun sem mindenki egészséges azért, kocsma, bagózás népszerű ott is. :) Meg ott sem mindenki szorgalmas, hogy rendesen kertet műveljen, állatot tartson stb.
Szerintem falun inkább a saját termelés az ami leginkább jótékony, hogy nem kell ezt a sok szemetet megvenni a sparba, hanem jobb minőségű zöldségeket, húsokat ehetünk. Aki sportolni akar azért lássuk be, találhat a kapálásnál és moslékos vödör emelésnél hatékonyabb és egészségesebb edzésformát is. :)

[ Szerkesztve ]

(#11999) Zola007 válasza Runner_fxr (#11998) üzenetére


Zola007
veterán

gondolom emlékszel még az Arnold könyvből erre:
"régi időkben az embereknek pihenésre volt szükségük nem sportra"

az hogy a dohányzás, ivás mennyire a lecsúszott rétegek menedéke, kár vitát nyitni

Az úszókhoz annyit, hogy egyik legjobb barátom évekig együtt edzett Gyurtával, mégis 170 centi és keskeny a válla, pedig úszott versenyszinten több mint 10 évig. Fordítanék a dolgon ezért: abból lesz jó úszó, akinek meg van hozzá a fizikai potenciálja, nem az úszástól szélesedik ki valakinek a válla, csak mivel 1 életünk van azt sose fogjuk megtudni mi lett volna ha a másik alternatíva megy végbe.
Különböző nevelés alá került szétválasztott egypetéjű ikreknél végzett kutatásokat nézegess, látni fogod hogy a csontozat alakulásába az életmódnak nem sok beleszólása van.

majd a másik hsz-re még kitérek, csak mobilról vagyok.

[ Szerkesztve ]

Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

(#12000) fpeter07 válasza -=RelakS=- (#11992) üzenetére


fpeter07
veterán

Vehetsz valamilyen [link] nyakvédőt, ami a szád elé is elér, vagy egy rendes maszkot.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.