Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#272651) 6030D


6030D
Ármester

Autót, lakást, házat vittetek már vissza vásárlás után? :RFőni +1 :K

Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla

(#272652) velizare válasza Tin (#272643) üzenetére


velizare
nagyúr

nem, az értékcsökkenés itt az, hogy elvileg most már nem árulhatja újként. se féket, semmit nem kell, és nem is fognak rajta cserélni, mert nem sérült, csak valaki kipróbálta.

de baszki, 30 km... a 20% ezért még mindig aljas lehúzás. max 10. vagy mi a koncepció mögötte, ha 30 km ~20%, akkor 150 km után rá kell költeni a bringa újkori árát mégegyszer, hogy guruljon?

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#272653) velizare válasza mauimagic (#272644) üzenetére


velizare
nagyúr

nézd, biztos vagyok benne, hogy ez a bicaj nem fog felkerülni 20%kal az eredeti áránál olcsóbban. kirakják az eredeti árért, és ha valaki észreveszi, és nem nyugszik meg attól, hogy a bolt előtt mentek vele 3-4 kört oda-vissza, akkor adnak esetleg 20e forint engedményt. aszt heló.

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#272654) velizare válasza 6030D (#272651) üzenetére


velizare
nagyúr

igen, mindkettőt. miért kérdezed?

Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

(#272655) dom1n0 válasza velizare (#272652) üzenetére


dom1n0
aktív tag

akkor 150 km után rá kell költeni a bringa újkori árát mégegyszer, hogy guruljon?

Van olyan márka amire igen :P ;]

(#272656) Tothgera30 válasza MC Pite (#272641) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Érdekes ezt olvasni, M8000-nél, M7000-nél és M785-nél vissza is váltottam 160/160mm-es RT86-osokra, illetve CenterLine-ra. A carbon bringámban gyantás, acélban fémes betét van (egyik sem hűtött), soha nem melegítettem még el. 77kg a jelenlegi tömegem.

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#272658) mauimagic válasza velizare (#272653) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Nem vagyok értékcsökkenési szakértő, de egy utolsó példa és befejeztem:
Idén nyáron vettem osztrákiában egy 3499 Eurós listaáru bringát. 80km-t ment vele az ember, volt rajta km óra, mondta is és tényleg alig látszott rajta a használat. 2500-ért vettem, alku nélkül, patika állapotban.

Vagyis 40%-al a listaár alatt, idén nyáron, mikor alig lehetett kapni bringát.

(#272659) arcitec


arcitec
addikt

Elég sok indulatot váltott ki a bringa visszaküldés értékcsökkentése és nyilván mindenki igazságérzetét borzolta, jogosan. Tudom, könnyű okoskodni, de "viszonylag" nagyobb értékű bármit - nyilván amit még nem láttunk - személyesen kell tesztelni, kipróbálni.
Gondoljunk arra, hogy valaki rendel egy 2-3milla értékű hangfalat és visszaküldi.
Hát nem szeretnék a kereskedő helyében sem lenni. Szerintem ilyet nem is adnak oda netes vásárlással. A 100eft egyébiránt, - pláne ha nincsenek igazán használati nyomok
szerintem is sok, és - mint ahogy írtátok - majd újként adja el.
Egyébként írta a bolt nevét csak a Mango biciklire kell rákeresni. ;]
Amúgy él náluk egy 100 napos:
"100 nap visszatérítés
Magyarországi törvényeknek megfelelően 14 napon belül meggondolhatod magad és visszaküldheted webáruházunkba a nem kívánt terméket. Megvagyunk győzödve termékeink minőségéről, ezért felajánljuk Neked, hogy kibővítjük 100 naptári napra a visszaküldési lehetőséget. Egyetlen feltételünk, hogy csak használaton kívüli terméket veszünk vissza a meghosszabbított lehetőséggel."
Az utolsó mondat tartalma az érdekes félreérthető de gondolom ezt értik a 14 naposra is.
Bár törvény kimondja, hogy szabad használni a terméket, mert egyébként honnan lehetne tudni, hogy nem felel meg.
Sajna a törvényben és annak alkalmazásában is vannak hézagok.

(#272660) zsola32 válasza mauimagic (#272649) üzenetére


zsola32
őstag

Egy ilyen ügybe 1x én is belefutottam extreme digitlaon keresztül vettem egy drágább HP laptopot, mely kibontás után furán viselkedett 1ből jelszót kért a WIN10 meg egyebek.
Egyből levettem hogy valaki kipróbálta a masinát, nem tetszett, visszaküldte, és én voltam az a balfasz aki megvette.

Mivel a boltvezetőt ismertem, megbuherálták a masinát, hogy müködjön, de azóta onnan nem veszek semmit.

Szóval értem én valahol azt témát, hogy vegyük meg online, mert ha nem tetszik vissza lehet küldeni, csak utána az ilyen emberek kibabrálnak majd mással... és ugye ők is makulátlan eszközt/terméket szeretnének venni.

A bringára visszatérve, én akkor írogattam a méretekről, 3 db XS-s Merida bringa van a családban, 158/160/162 cm magasságú személyek hajtják, akkor úgy át lett lapozva a véleményem a témáról.

Írta valaki nagyon burkoltam a túlzott forumozást, meg a milik/másodpercek hajszolását...
Szerintem is innen fúj a szél, a Merida egy Budget kerékpár ebben a felszereltségen, az alu váz gondolom rázott mint a 220, a Tiagra olyan amilyen (én 105-tel megyek nem ismerem) és hát ugye a Canyon... itt lebegett a fórumon mint másik alternatíva

Én is tervezek egy újabb Meridát, a Speeder 400 mellé. alu vázzal "tutti" hogy nem venném meg, a fent említett okok miatt. Marad a karbonos, a Mangóban pont van is a méretemben (M) szép piros :) , remélem újat küldenek laza 8-900 ezer forintért... (mióta rákúrtam a laptoppal megjegyzésbe be is biggyesztem hogy újat szeretnék)

A bukott összegből kellett volna pattintani DT Swiss kerékszettet bele, mert a gyári Merida kerekek sem valami jók (ugye megvan a személyes tapasztalat. 8 gurul a család alatt), a Maxxis gumikról meg ne is beszéljünk, "elfolyik" az úton... (érdekes ezt az egész családom így látja, pedig ők nem outiznak 35 éve mint én) Na jó ez az upgrade nem jött volna ki az összegből, ez is a Canyon felé vitte volna a mutatót...

Ha versenyző lennék, nem a Strava-n, akkor biztosan lenne egy személyre szabott vázam, meg hozzá egy gárda aki belövi maxra a bringát, hogy a legtöbb Wattot ki tudjam magamból hozni. Mi akik egy más ligában nyomjuk, sajnos meg kell elégednünk a konfekció mérettel, amit leakasztunk egy boltból... ez van, ez a valóság...

(#272661) Ixion77


Ixion77
őstag

Pearl Izumi felsők mennyire számítanak jónak/rossznak a márkás cuccok között?

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#272662) Fall-N válasza Tin (#272646) üzenetére


Fall-N
veterán

Sajnos ez mindennel így van.

Sajnos sokszor vakon kell venni biciklit, egyedül a geometriai táblázat, ami alapján be lehet lőni, hogy megfelelő vagy sem a bicikli. Az összes létező alternatívát nem lehet kipróbálni, mert nincs olyan bolt sehol, ahol az összes márka kapható. Ha van egy megfelelő váz, akkor azt lemérve (vagy ha annak elérhetőek az adatai) már van egy viszonyítási alap, hogy mekkora kell. Én például úgy vettem vázat, hogy nem láttam személyesen, csak lemérte az eladó. Végül jó lett a méret, mert az akkori biciklivel lett összehasonlítva. Ha úgy vesszük ruhát sokkal nehezebb venni próba nélkül. Főleg biciklis ruházat ahol fontos lenne, hogy ne lógjon.

Valószínűleg az a 100ezer Ft meg azért lett levonva, mert kiállítási bicikliként adják el, és ennyit biztos le kell engedni az új árából. Ahogy írtátok ki lehetne cserélni rajta pár dolgot, de akkor a lecserélt alkatrészekkel mit csinál? Dobja ki? Mert eladni úgysem tudja a használt alkatrészeket.

(#272663) jjeahh válasza Ixion77 (#272661) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Jók, de a szabásra, mérettáblázatra figyelj, mert az olcsóbb mezek bő szabásúak és sajnos gyakori náluk a laza derék, ami miatt sok mezük szvsz terepre nem való, mert nem képes feszesen megtartani a zsebben lévő cuccokat. Mondjuk én 1-2 éve nézegettem őket, a saját mezem is régi modell, azóta lehet változtak.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#272664) Fall-N válasza arcitec (#272659) üzenetére


Fall-N
veterán

Igen, ez egy szemét kiskapu. Teljesen életszerű, hogy veszek egy biciklit, ott áll a nappaliban, csak néha ráülök, majd kiderül, hogy nem jó, de hála az égnek vissza tudom küldeni, mert 100 nap nem telt le ... Hogyne. :U

Ezek az internetes visszaküldések is visszás dolgok, mert sokan berendelnek minden szart, majd rájönnek hogy mégsem kell. A kereskedő sem szeretne bukni a dolgon, de újként eladni elég szemét húzás. A nagyker meg gondolom nem térít ilyen kárt meg, ha emiatt le kell leárazni a dolgokat.

Én például megrendeltem a FUNN nyeregcső-bilincset, nem bontottam ki a csomagolásból, de oda tudtam rakni mellé az XLC-t. Láttam, hogy nem jó a méret, mert jóval nagyobb az új, így küldtem is vissza az ebike-nak. Előtte felhívtam őket, küldték is a jó méretet. A szállítási költséget buktam (zöld hétfőn ingyenes volt, az újra küldés volt +1500 Ft), de ez belefért. Mással még nem jártam így.

[ Szerkesztve ]

(#272665) Hasaggymeg válasza Tothgera30 (#272656) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

+1, én sem tudok belekötni a Shimano gyantás betétjeibe, akármennyire is szeretnék. :F Itt jelenleg XT BR-M8100 szorongatja a GO5-RX [link] 5(!) Eurós betéteket, és igen, ugyanazt a párat mellyel 2 hétig idén Erdélyben is bringáztam (benne többek között volt 2x a Madarasi Hargita és 1x Transfogaras) 80+kg-osan. :K Már olvasom egy ideje a Shimi gyantások miatti panaszokat és csak 2 dologra tudok gondolni, hogy vagy keringenek a piacon hamisítványok melyekből nekem egyet sem sikerült még eddig kifogni, vagy a fékezési szokásaink térnek el ennyire.🤔

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#272666) Maximum1 válasza Hasaggymeg (#272647) üzenetére


Maximum1
őstag

+1
Annyit tennék hozzá:
Most nagy divat lett koskormányost venni, rengeteg lett belőle az utakon, mindenki azt hiszi ezek a világ legkényelmesebb bringái, hát nem.
A bringa töri be az embert és nem fordítva, ezt mindenki érezheti tavasszal akármije is van, aztán lehet rohanni bájkfitre hogy itt ott nem az igazi.

(#272667) Dark Archon válasza zsola32 (#272660) üzenetére


Dark Archon
addikt

Normálisabb oldalakon ezeket azért már jelzik, hogy kibontott, kipróbált, visszaküldött termék, és bizony olcsóbban megveheted. Ha viszont újként van eladva, ne legyen használt.

velizare: annyira azért nem. Látszott a kopás a soron, féktárcsán, fékbetéteken, lánckerekeken és az első váltón is. A lánckerekeken simán a hülye fekete felületkezelés miatt, ami egyből lejön, ha tekersz kettőt. Külsőkön egyértelmű. Ezeket amúgy le akartam cserélni próba előtt, csak a Scwalbe szoros külsőit az istennek sem tudtam felrakni. De nem ezen múlt. Nem árulhatják újként, a vak is látja azon, hogy nem először lenne használva. Kicserélni az összes kopott alkatrészt meg szvsz nekik sem éri meg. Tesztbringának megtarthatják, nem lenne hátrány.

Tin: ami nincs leírva a törvényben sem, meg sehol, és teljesen szubjektív, hogy ki mennyit gondol egy próbaútnak. Már amúgy tényleg leírtam a bolt nevét, MangoBike (Sopron). De, ha több eszem lett volna, előbb megyek bikefitre, vagy, ha már kiderült, hogy valszeg nagy lesz a bringa, illetve a kormányt, hajtókart le kéne cserélni, postafordultával küldöm vissza. Csak magával sodort a rózsaszín köd.

Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

(#272668) jjeahh válasza Fall-N (#272664) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Felénk alapból drágább majdnem minden, mint német webshopból. Ha valamit veszel és visszaküldöd, felrakják újra, de ezúttal picit leárazva és kiírják a termék mellé, hogy "resigilat", magyarul újracsomagolt. Gondolom még így is van rajta profit... Vásárlói szemszögből is előnyös a dolog, mert olcsóbban hozzájutsz a termékekhez análkül, hogy várni kéne bármiféle akcióra. Nálatok nincs ilyen? Helyi bringaboltból meg bármit elvihetsz egy körre, sőt, ha beadod szervizeltetni a bringádat, lazán adnak csere bringát, hogy addig legyen amivel tekerni.

#272665 Hasaggymeg: nekem még az a gyanúm, hogy Erdélyben a meredek lejtők, amiken tekertél, mind aszfalton voltak, hisz a Hargita felé is az, a Transzfogaras szintén. Aszfalton én sem tudok elégetni semmilyen betétet. Egyszer gyere át a Hargita túloldalára terepezni, hátha sikerül elégetned az egész féket :DDD

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#272669) MC Pite válasza Tothgera30 (#272656) üzenetére


MC Pite
veterán

XT tárcsás ismit mindig szivattam hogy színezte a tárcsát, azóta kevésbé poén (198cm kb 95kg). Igaz, többet is fékezik mint én.

Aszfalton Giant fékjei elegek (főleg elől a fémes betéttel, ahogy hozzám került a bringa mókusfing volt a fék).

Nem tudom mennyire vagyok balfasz, lefelé a Rocket Ronokkal már nem vagyok akkora csávó mint régebben a Nobby Nicekkel, de szakaszosan fékezek, megálláskor elengedem, stb. Ugyanígy mentem az Avidokkal, sose volt színük, nem vándorolt a nyomáspont melegedve, nem cincogtak nagyobb lejtőzéskor. A kerékméret nem kéne hogy sokat/ennyit számítson.

Kipróbált bringa: Az értékecaökkenés egyértelműe, hantinkapnátok ilyen bringát a dobozban, emberek fele visszaküldené/szájat húzna. Írják ezt le, adjanak rá 5-7% kedvezményt. Plusz aki átnézi, takarítgatja, az is pénzbe kerül.
25% viszont túlzás, 10%ot tartanék korrektnek.

Cipőt mindig a lakásban próbálgatom, és ha nem oké, szépen visszarendezem, letakarítom, ahogy én is látni szeretném. Az a baj, hogy bringával ez nehezebb :(

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#272670) avl válasza mauimagic (#272658) üzenetére


avl
aktív tag

ez nem feltetlen valid erv

a valos eladasi ar es listaar viszonya nem csak, söt: elsösorban nem a megtett km-ektöl függ

en vettem A-ban vadiujat is listaar alatt 40+ %-kal (mert korabbi ev modellje volt, festése nem volt divatos :-)))
...azota is azt a Trek 1550T-t hajtom, 15 eve

(#272671) avl válasza velizare (#272652) üzenetére


avl
aktív tag

nyilvan nem linearis az ertekvaltozas

nem, nem vedem a kereskedöt, szerintem is pofatlanul sok es mentalitasatol függöen siman ujkent is arulhatja egy 10 perces tisztitas utan
(es kinek nem lenne uj egy 27km-t ment bringa ???)

valos ertek vs. psziches (jaj a nyergen volt mar masnak a ....)

(#272672) avl


avl
aktív tag

visszaadhatosag kapcsan szerintem a tanulsag: elöre le kell tisztazni (megprobalni): mire lehet szamitani, mennyit vonnak le visszaadas utan, különbözö esetekben
- csak a szobaban nezem
- ott ra is ülök
- a haverom fedett stadionjaban tekerem x1, x2, ..km-t
- utcan tekerem y1, y2, ...km-t
- ...

(#272673) Ringman válasza avl (#272671) üzenetére


Ringman
nagyúr

valos ertek vs. psziches

hát ja, az hogy minimálisan kopott a sor meg a hajtás az kb mindegy, ha nem megy el újként szerintem ilyen 5-8-10%-os engedmény a legtöbb embernek (azonos jótállási feltételekkel) szerintem jó deal.

ha jól van bejáratva a fék, ott meg nincs is écs.

(#272674) Hasaggymeg válasza jjeahh (#272668) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

Ott a Stravan hol jártam, meg lehet nézni mennyi volt aszfalt és mennyi aszfaltmentes. ;) ...ja, és bár Zasszonnyal tényleg kevés a vadulás (amit ott mellette, körülötte, előre menve, hátra maradva stb. bohóckodok) úgy fair ha egy képzeletbeli 25 kg-os hátizsákkal a hátadon hasonlítjuk össze fékezéseinket. ;] Jut eszembe, megnézem hátha ki tudom hámozni mennyi idő alatt koptatok el egy betétet, illetve tárcsát, lássuk abból mi derül ki. :F
...meg is van, RT64 160mm hátsó napra pontosan 1 év/9450km. Első 2 éve van fent, 14200 van benne mostanában gondoltam rámérni lássam mennyi maradt belőle.

[ Szerkesztve ]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#272675) mauimagic válasza avl (#272670) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Akkor ha jól értem, vásárlóként listaár alatt 40%-al szeretsz vásárolni (ki nem), viszont a kereskedő vegye vissza a használt bringát listaáron, és adja el valami baleknak.

Hát ez valóban valid érvelés :U

Btw a bringámhoz kaptam az eredeti számlát is, amin a listaár volt (az igaz, hogy adott hozzá egy 70 Eurós pedált, meg lecserélte a nyerget egy drágábbra a kereskedő "ingyen", de ezekkel együtt kaptam a bringát én is)

(#272676) avl válasza mauimagic (#272675) üzenetére


avl
aktív tag

azt olvastad tölem, hogy vegye vissza listaáron ? hol ?

"viszont a kereskedő vegye vissza a használt bringát listaáron, és adja el valami baleknak"

(#272677) Tin válasza mauimagic (#272649) üzenetére


Tin
veterán

Ne haragudj, de senki sem vitatkozott azon, hogy volt értékcsökkenés, egyedül a mértéke, sőt még csak nem is a (százalékos) mértéke, hanem a forintális összege volt a vita tárgya. Senki sem vitatja, hogy munka van a bringával az eredeti állapotba hozással, ahogy azt sem, hogy ez nem két fillér. Az más kérdés, hogy nem értem, miért hozol fel EU-s példákat egy magyar kereskedőnél, de mindegy.

Viszont valamit nem akarsz megérteni: az elektronikus kereskedelemnek vannak kockázatai. Az egyik ilyen a visszaküldés, de ott van még a szállítás során szerzett sérülés, eltűnés, és hasonlók. Alapvetően ez nem olyan, hogy kitolod a bolt ajtaján, és az üzlet lezárult, hanem olyan, hogy a vevő elállási határidejének elérésekor zárul le az üzlet végleg.

Ha a vevő eláll, az az elektronikus kereskedelem kockázata, éppen úgy, ahogy az is, ha a futár ellopja a terméket, vagy megsérül szállítás közben. Ezt a kockázatot be szokás árazni, magyarul az összes termék árát úgy kell megállapítani, hogy még a szokásos kockázattal együtt is pozitívra jöjjön ki a kereskedő mérlege. Senki sem várja tőle, hogy verje magát veszteségbe, de az sem játszik, hogy ő még a visszaküldött terméken is keres.

Képzeld, még az Amazonról is kaptam visszaküldött terméket újként. Jó áron volt, akcióban, de nem a visszaküldöttek között, és mivel nem akartam szórakozni vele, egyszerűen megtartottam. Nem trükközés volt, hanem valami hülye nem figyelt oda, mert ők külön értékesítik a visszaküldötteket, és nem, nem -40% áron. De volt már olyan évekkel ezelőtt egy edigitalos rendelésemnél, hogy megjött, láthatóan használt volt, így visszavittem szombat délután a boltba elállással, ahol (nagy nehezen) visszavették, majd szombat este újra volt 1 db raktáron a termékből (igen, az enyém).

A megoldás a következő: árazza be úgy a kereskedő a bringát, hogy a szokásos (legyen 10%) visszaküldési arány mellett is legyen haszna. Vagy adja meg pontosan, mi minősül kipróbálásnak, és akkor nem lehet vitatkozni. Esetleg jelezze a vevőnek, hogy ő mindenképpen értékcsökkenteni fog (és ennek mértékét) az online visszaküldés esetén, azonban biztosítja a kipróbálást a telephelyen, kontroll mellett, és akkor nem állapít meg értékcsökkenést, ha mégsem jó. Millió lehetőség létezik, de az, hogy a parasztja 25-30%-al indít egy alkuban, az az "elmész a 'csába" kategória nálam. De tudod, ha most abban a boltban van egy elérhető Merida 20% kedvezménnyel megvásárolhatóan, akkor nem szóltam semmit. De kétlem.

(#272678) Tin válasza velizare (#272652) üzenetére


Tin
veterán

Nem is kell újként árulnia. Árulja mint bemutató darab, 20% kedvezménnyel, amit lehúzott a fórumtárstól. Szerinted árulni fogja? Szerintem is az lesz, amit a következő kommentedben írtál.

(#272679) Tin válasza Dark Archon (#272667) üzenetére


Tin
veterán

Szubjektív, és a kereskedő jóindulatán múlik, de az összege akkor is nonszensz. A lánckerékről lejövő festék oké, kazetta csere, mennyi is az? A külsőkön látható kopás érdekes, bár ha az a 27 km rendesen megtaposva ment bele, még lehet hihető. De hogy a féken hogy tudtál látható kopást előidézni, az már érdekesebb, én hosszú ideig szenvedtem azzal, hogy alkoholos áttörlés után mindig elment a fékhatás, és semmi sem látszott a tárcsán.

Nekem csak azért fura ez az egész, mert az elmúlt években a (láthatóan, de nem agyon)használt bringák mentek 25% kedvezménnyel a használtpiacon, és nem azok, amikbe beleraktak 1 óra tekerést.

Mindegy, túl van lihegve a téma. Tanultál belőle, ahogy mi is, és a jövőben ennek megfelelően tesztelgesd a bicajt. A következőnél meg legyél alaposabb a mérettel. Amúgy én is netről fogok rendelni, és ha két méret közöttit mond a kalkulátor, a nagyobbat.

(#272680) MC Pite


MC Pite
veterán

Ja, shimano betét: J02A meg 03A(+40%) meg 05A(03A+50% kopásállóság) azt hiszem csak a kopásállóságban jobb. Párszáz km alatt elfogyott a 02 betét 2/3-a, ami egy vicc. És nem sokkal jobban hült mint a borda nélküli, de legalább drága volt. :U Be kéne tiltani. És hogy harapott? Mint a kréta. Sokkal normálisabb a Jagwire (vagy korábban zoggie, bármi).

Szóval ez a Deore Iceteches fék ez nagyon nagyon nem lopta be magát a szívembe, pedig régebben irigykedve néztem a szép bordás betéteket. :W

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#272681) gordonfreemN


gordonfreemN
addikt

Sziasztok!

Wax...

TF2 dry wax és új hajtás lánc sor. A lánc (kmc) masszív kenőanyaggal ellátott, a kezemről alig tudtam lemosni.
Gondolom a láncot el kell takaritanom. Ezt hogyan érdemes? Mosogatószeres (hint: a mosogatószer zsíroldó) víz -> wd40 -> féktisztító? Vagy jobb ötlet?
Majd ezzel a wax-szal hogyan érdemes eljárni? Csepegtetni kell?

Tudom sok minden le lett már írva,olvastam is, de elveszek a sok infoban. Valaki segitene elindulni?

[ Szerkesztve ]

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#272682) jjeahh válasza gordonfreemN (#272681) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Befőttes üvegbe benzin, beledobod, hagyod 10 percet, megrázogatod, kiakasztod száradni.

#272680 MC Pite: Shitmano betétek nálam is csak 1500km-t bírnak, de már az első pár km terepezés után üvegesre égnek. Felhasználó és terepfüggő, mert pl. Hassagymegnél nem.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#272683) Tin válasza gordonfreemN (#272681) üzenetére


Tin
veterán

Elvileg a petróleum a legjobb. Én Brigéciol D3-ba áztattam (1-2 óra), aztán alapos elmosás, majd citrus alapú lánctisztító (ez megmarta picit, kihagyhatod), aztán végül izopropil alkohol. Ezután alapos szárítás. Nekem így lett minimális felületi rozsda, de ez nem felületkezelt lánc volt, szóval normális, és csak felületi. Ettől a felületi 0.1mm-es rozsarétegtől amúgy nem kell félni, mert az a lánc lassan forgatós 1300 km-nél, nyúlás 0.2, szóval semmi gondot nem okozott. És mentem vízben esőben sárban.

Viszont a következőre petróleumba áztatás majd izopropil alkohol lesz. Kíváncsi vagyok, az megmarja-e a lánc felületét. Akár igen, akár nem, mindegy.

Waxból én a Smoove-ot használom, arról tudok írni. Első alkalmazás előtt alaposan eltakarítod a sort és a kazettát, majd meghajszárítózod a láncot szárazon, hogy jó meleg legyen, és így rakod fel a láncot. A Smoove flakonját is érdemes melegvízbe rakni előtte, hogy jó folyós legyen. Ezután keresztbe váltva alaposan becsepegteted, majd vársz kicsit a dermedésre, ellenkező keresztbeváltás, újra alapos csepegtetés, aztán hagyod állni egy éjszakát. Azért kell elsőre így, hogy belül eltömítsen mindent a wax, de a későbbiekben én már csak alaposan letörlöm a láncot, és újra csöpizek, akkor már nincs semmiféle vegyszeres tisztogatás.

(#272684) gordonfreemN válasza Tin (#272683) üzenetére


gordonfreemN
addikt

Köszi mindkettőtöknek.
Írod, hogy eltisztítom a sort és a kazettát. A kazettatestet is el kell tisztitani?
A hátsó lánckeréksor teljesen új. Úgy vettem észre, száraz, kenőanyag mentes. Ez esetben is tisztítsam?

Ha valakinek volna tapasztalata ezzel a tf2 dry wax-szal, vagy hasonlóval, az eljárást részletezné? Pl kell-e melegvízbe tenni használat előtt, stb, amiket Tin javasolt de smoovra vonatkozik.

¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.

(#272685) Tothgera30 válasza Hasaggymeg (#272665) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Hamisítványokban nem vagyok biztos, esetleg gyengébb/silány minőségű utángyártott betétek beszivárgását látom esélyesnek. Használtam már Aliexpress-ről rendelt, felső polcos betétet, nekem azzal sem volt problémám. Bár tény hogy szakaszosan fékezem, mikor elől 180mm-es tárcsa volt, lazább talajon blokkolt.

#272669 MC Pite: El sem tudom képzelni hogyan használta ismerősöd azt a tárcsát, mert én alsó polcos Promax, Trekto, és társai fékeknél láttam hasonlót erősen túlsúlyos riderek alatt. Gumi kérdés érdekes, mindenkinek más jön be, én szeretem ha elől-hátul ugyan olyan van, és nem túl drabális.

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#272686) IzI


IzI
senior tag

Sram 12seb hátsó fogaskosz. ,lehet helyettesíteni 8-9-el mondjuk? Jár valamivel,azon kívül,hogy kevesebb sebesség lesz ?

(#272687) rétisün válasza IzI (#272686) üzenetére


rétisün
veterán

ha csak a kazetta lenne 8-9 sebességes, akkor nem lesz pontos a váltás, mert nem egyforma távolság van a lánckerekek között egy 8-9 és egy 12 sebességes rendszernél.

ha egyáltalán rá lehet tenni olyan agyra, ami alapból 12 sebességes rendszerhez készült. jó eséllyel nem, mert erre azért igyelnek a gyártók, nehogy már minden kompatibilis legyen mindennel....

[ Szerkesztve ]

war...war never changes.... hol kezdődik a valóság, és hol ér véget a képzelet.....Ron Swanson for president !!

(#272688) Dark Archon válasza Tin (#272679) üzenetére


Dark Archon
addikt

Rossz konklúziót vontál le szerintem, ha két méret közt vagy, a kisebbet kell választani :) Nagyobb méret > rövidebb stucni > indirektebb kormányzás > lejjebb kell tenni a kormányt. De leginkább a tested arányain múlik.

[ Szerkesztve ]

Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7 | BF4: DarkArchonHUN

(#272689) Tin válasza gordonfreemN (#272684) üzenetére


Tin
veterán

A zsírtalanítás a fontos. Én sem vettem le, pedig az enyémben volt már 1300 km, csak a láncot lekaptam, a kazettát meglocsoltam a citrusos tisztítószerrel, majd átdörzsöltem, és hagytam, hogy lezsírtalanítsa - nagyjából. Ha új, akkor is ezt csinálnám. A lényeg, hogy kapja le a zsír nagy részét, hogy megtapadhasson rajta a wax. Szerintem nem kell ezt túlzásba vinni, sokkal fontosabb, hogy a lánc abszolút zsírtalan legyen, és az első alkalmazásnál jó gazdagon be legyen locsolva, és rátapadjon belül a cucc. Én letoltam már 1200 km felett a Smoove-al, és közben egyszer nem vegyszereztem a hajtást, csak törölhettem, meg szárazon megkeféltem/töröltem a láncot újracsöpi előtt.

(#272690) Tin válasza Dark Archon (#272688) üzenetére


Tin
veterán

Hát ja, inkább a testarányokon. Amikor a Hyde-ot vettem, több modellből is próbáltam L-t és XL-t, bár nekem a kalkulátor az L-et javasolta, ez ott 58-as méret. Jobban is éreztem magam rajta, és a srác is azt mondta, hogy inkább azt vegyem. Na de most pl. amikor a Nulane SLX-et néztem, abban van 56-os és 59-es, és biztos, hogy az utóbbit venném, noha ott már pont a két méret közé rak. Szóval én azért nem mondanám egyértelműen azt, hogy a kisebb a jobb, mert még a saját méretemnél sem érzem azt, hogy elférne a kisebb, ikább azt, hogy beleférne a nagyobb.

(#272691) Hasaggymeg válasza MC Pite (#272680) üzenetére


Hasaggymeg
Topikgazda

Ha esetleg megguglizod is keresve sem találsz 4,5 alatti átlagos értékelést a sok 100 véleményezésből. :F ...DH, vagy durva Trailezésre bikeparkokban el tudom képzelni, hogy kevés, de mindenhol máshol elvileg elég kellene legyen... inkább meg kell tanulni fékezni. ;]

Tin...meg lesz az a Nulane hamarosan. ;]

[ Szerkesztve ]

"Végy egy kerékpárt,nem fogod megbánni...feltéve ha életben maradsz."Samuel Langhorne Clemens link: https://cdn.rios.hu/dl/upc/2024-02/02/91209_d2j2gi0v6zwls7lx_1000006503.jpg

(#272692) IzI válasza rétisün (#272687) üzenetére


IzI
senior tag

Köszi.
Azt hiszem,akkor kerülöm a 12seb. kerékpárokat,mert shimano oldalon is nagyon drágák a 12seb. koszorúk.

(#272693) mauimagic válasza Tin (#272677) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Én azért zárom le a veled való vitát most, mert a vállalkozásokról, kerékpár kereskedelemről, sőt, úgy általában a piacgazdaságról alkotott képünk annyira eltér, hogy értelmetlen folytatni. Remélem ebben egyetértünk ;)

(#272694) Tin válasza mauimagic (#272693) üzenetére


Tin
veterán

Persze, de ne vedd már ezt személyesnek basszus. Én alapvetően utálom a cigánykodást, és megvan a véleményem a magyar kereskedelemről, ahol szerintem sok szegmensben még csak verseny sincs. De megvan a véleményem az abszolút nem vállalkozásbarát és multiseggnyaló törvényi környezetről is. De tényleg felesleges ezen vitázni, szerintem nem volt korrekt a bolt, szerinted belefért, de ettől még ezt a próbát a kolléga úr tolta túl, és ő ezt el is ismerte, innentől max véleményekről beszélünk.

#272691 Hasaggymeg: ha a Canyon is adna 20%-ot az Endurance 7-re, azt azonnal megvettem volna. Szóval az elsődleges cél nem ez a fitnesz, csak ha nagyon jó árban van, és ennél a -20% szerintem még nem az. (de amúgy igen, ha pontosan ezt akarnám)

(#272695) balintbaba válasza gordonfreemN (#272684) üzenetére


balintbaba
tag

Új kazettát én nem tisztítanám le, a hajtás többi, már használt részét (lánctányérok, váltógörgők) viszont igen. Ha ezek zsírosak maradtak a korábbi használatból, akkor bármennyire is tiszta a lánc amit felteszel, első pár teljes hajtásnál a lánc is szennyeződni fog - legalábbis nekem ez a tapasztalatom. :U

[ Szerkesztve ]

(#272696) Fall-N válasza Tin (#272694) üzenetére


Fall-N
veterán

Azért vannak korrekt magyar kereskedők is, nem mindegyik szemét, lehúzó. Sajnos a német webshopok áraival ők sem tudnak versenyezni. Ha sűrgősen kell valami, akkor mindig az ebike.hu-ról rendelek. Van ami itthon is azonos áron van, így nem mindig külföldről érdemes rendelni. Vagy valami olcsóbb, de a postaköltség miatt egálra jön ki. Átlag 10 € legalább általában a szállítás.

Ugyanígy rendes volt a BKero nyíregyházi bolt is, akitől vettem a kerekeket. Nem sok infó volt a kerékről ezért felhívtam őket, korrektek voltak, még aznap feladták a csomagot, pedig 11 után telefonáltam (Ha délig nem érkezik meg a megrendelés, akkor csak másnap adja fel minden cég).

(#272697) Khelben válasza Tin (#272677) üzenetére


Khelben
nagyúr

"visszavittem szombat délután a boltba elállással, ahol (nagy nehezen) visszavették, majd szombat este újra volt 1 db raktáron a termékből "

Decathlonnal ugyanez volt. Ráadásul már hozzám se bontatlan csomagolásban jött, de nem azért vittem vissza.

Azt viszont magyarázza meg nekem valaki, hogy egy gumi 16.000 Ft bikecomponents-en 27% áfával együtt(!), 21.000 a cseh, szlovák online boltokban, az miért 32.000 a magyar webáruházakban? ÁFA ugyanannyi, vám nincs, akkor?

(#272698) arcitec válasza Dark Archon (#272688) üzenetére


arcitec
addikt

Nem feltétlen, mert nem csak a csőhossz tér el, hanem a tengelytáv, felsőcső, nyereg kormánytávolság stb... Geometria és alkat kérdés, hogy nagyobb vagy kisebb. Mert lehet, hogy a magasság jó, jobb lesz, de a többi meg nem. Tudom, mert én is határon vagyok elvileg és mindig a nagyobb lett.

[ Szerkesztve ]

(#272699) ZolkoW válasza Khelben (#272697) üzenetére


ZolkoW
őstag

gondolom a német nagyker vesz belőle 1000 db-ot a gyártótól, fele darabáron, mint amibe kerül a magyar nagyker 10 darabja.

Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786

(#272700) MC Pite válasza gordonfreemN (#272681) üzenetére


MC Pite
veterán

Brigéciol, ha nincs lánctisztítód, akkor egy tálkába, sort meg fogkefével brigéciolba tunkolva. Nem tolom túl, egy kör után koszos lesz montin.

jjeahh, Tothgera30, Hasaggymeg:
Akkor én középen vagyok. Ott a nem bordás, gyantás shimano, az sem kopott ennyire, de a J02A eléggé. Nem égettem meg a betétet, de 2006 óta használok montin tárcsaféket, nem is használom sokat lefelé :D , de ilyen gyorsan semmi nem kopott nálam. De ezt mindenütt írják is róla.
Vicces a 47, 66%, 100% kopásállóság, ahol az utolsó a normál, nem a +40% meg annak a +50eként kéne reklámozni.
A J05A árában viszont van több annál szvsz jobb betét is.

És ha a shimano nem 75%-80 magasságú fékfelületet használna, borda sem kellene (lásd konkurencia) meg flancos többrétegű tárcsa.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.