Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#54351) Runner_fxr válasza Tothgera30 (#54349) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Persze, hogy érezni azt a súly különbséget. Azért az nem mindegy, hogy 11kg, vagy 14kg. A kérdés inkább az, hogy egy hobbi felhasználónak melyik lesz a nagyobb élmény? A 11kg-os merev vagy a 13-14kg-os fully? Azért amikor egy nagyon jól dolgozó, elöl hátul csillapított futómű van a seggünk alatt, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a súlytöbbletről. Olyan impulzusok érik a merevhez szokott felhasználót ami elfeledteti vele azt, hogy kicsit nagyobb a súly. Csak azt érzi, hogy sokkal jobb érzés vele menni, nagyobb a biztonság lefelé, lockolva azért elég jól mászik is. Összességében nagyobb lesz az élmény, mert egy univerzálisabban használható gép van alattunk. Nyilván aki abszolút teljesítmény orientált, az lehet azt mondja, neki inkább merev farú kell, mert azzal gyorsabban megy felfelé, de szerintem a hobbisták közül ez a kisebbik része.
Meg azt se felejtsük el, hogy fullyból is lehet könnyebbet venni/építeni, de nyilván az már még költségesebb dolog.
A forgáspont csapágyak cseréje azért nem olyan gyakori, átlag felhasználónál jó pár év eltelhet mire ez esedékessé válhat. A tag szervizelése sem olyan gyakori mint egy villáé. Azért a tagok többnyire sártól, kosztól védettebb helyen vannak mint a villák, de van ahol nem. Persze évente legalább egyszer érdemes karbantartani mindkettőt. A hobbi felhasználók körében az is ritka, hogy valaki egész nap sárban dagonyázik, többnyire száraz időben visszük a hegyre a montikat.
Összességében azt mondanám, hogy bőven több a plusz élmény, mint hogy azon a kerékpár értékéhez képest minimális plusz karbantartás költségen fennakadjunk.

---Lasali---: Tipikusan a csepel acél vázainál figyelhető meg, hogy kiállva tekerésnél beleérhet a felni a pofába. Tekeredik a váz.

[ Szerkesztve ]

(#54352) vendingo válasza Runner_fxr (#54351) üzenetére


vendingo
veterán

Eléggé hegyes/dombos terepen lakok, javarészt mászok a bringával, de már unom, hogy hegyről le sok esetben csak csordogálni tudok, mert ledob az út a pedálokról. :( Nem valami nagy élmény, amikor a vázon landol a... Mászni így is úgy is lassan tudok, mert nincsen valami jó erőnlétem, de lefelé szívesen szaggatnék.
Nagyon remélem, hogy 120-ra állítható a Reba-m, mert ezen áll vagy bukik a mutatvány.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#54353) fpeter07 válasza Runner_fxr (#54351) üzenetére


fpeter07
veterán

Nekem az ara miatt valszin sosem lesz fullym. Ha lenne ra,akkor meg vennek egy jobb merev gepet versenyre. Bar sok ertelmet nem latom, a mostani bringam hatarait sem nagyon tudom elerni. Bar most sarban sikerült

(#54354) Runner_fxr válasza vendingo (#54352) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Valóban rengeteget tud számítani lefelé ha hátsó rugózásunk is van és az legalább 120mm.
Sokkal stabilabb lesz a paripa, nagyobb lehet a tempó lefelé.
Azért én akkor sem vetném el a cserét ha esetleg az a reba nem állítható 120-ra. Eladod kompletten a bringát és veszel helyette egy másikat. Ki lehet fogni jó állapotú használtakat is.

fpeter07: Te versenyzel hosszabb távokon, az egész más kategória. Többet profitálsz a merev vázból, mert hajtás hatékonyabb, a hobbi tekerés egész más tészta. Persze egy könnyű fully is lehet jól tekerhető, XC, Maraton, Trail kategóriákban meg a lock is szinte teljesen zárni tudja a hátsó rugózást ha szükséges.
Egyébként vannak olyan talajkörülmények amikor a fully jobban is mászhat mint a merev farú, mert nehezebben pörög el a hátsó kerék, jobban leköveti az útfelületet. Illetve manapság már nem elérhetetlen árú egy fully, főként használtan.

[ Szerkesztve ]

(#54355) vendingo válasza Runner_fxr (#54354) üzenetére


vendingo
veterán

Én nem szeretem a használt dolgokat, szinte mindig mindenből újat veszek. Ezért nem szeretnék használt bringát, illetve ezért nem cserélem a rebat, mert úgy már nem jönnék ki jól anyagilag. Vagy új, vagy semmi.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#54356) lsebestyen válasza lsebestyen (#54334) üzenetére


lsebestyen
addikt

UP!

(#54357) Because válasza vendingo (#54355) üzenetére


Because
őstag

vedd meg a rosebike-osat és írj róla véleményt, hogy utána vehessek én is :)

(#54358) MPowerPH válasza Runner_fxr (#54354) üzenetére


MPowerPH
félisten

Pont akartam irni, hogy van lock -is, ami azert majdnem teljesen zarni tud. Igy nezve pedig mar elveszik az egyetlen hatranya. Mert azert valljuk be, az esetek tobbsegeben sokkal jobb az, ha hatul is rugozik.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#54359) Zé777 válasza Tothgera30 (#54349) üzenetére


Zé777
tag

Köszi!

Nem tudsz véletlenül Nyíregyházán olyan boltot ahol bevesznek használt montit? Se időm se kedvem foglalkozni az árulgatásával...

Egyébként felraktam bikemag-ra szerintem elfogadható áron, szóval lehet tolongani. :C

[ Szerkesztve ]

(#54360) MPowerPH


MPowerPH
félisten

Vegre megjottek a gyonyorusegek. :))

Don't Tread On Me

(#54361) Slownz


Slownz
senior tag

Tudnátok ajánlani outi-ra hátsó sárvédőt? Mostanában elég latyakos az idő, de vasárnap kimentem egyet tekerni és hatalmas élmény volt, attól eltekintve, hogy a seggem, hátam elég sáros lett. Nyilván nem zuhogú esőbe kéne helyt állnia, főleg arra kéne, ha kicsit vizes az aszfalt, ne verje fel nagyon a sarat. Az frankó lenne, ha könnyen leszedhető lenne, mert akkor az aktuális időjárási viszonyok figyelembételével tudnám a tekerés előtt le- illetve felrakni.

Köszi. :R

(#54362) trialboj


trialboj
őstag

Van egy rettener sz@r XCM telóm. Most szedtem szét másodjára, mivel az első zsírozás nem sikeról valami jól. Alig másfél hónapja volt, és már megint darabosan mozgott.

Arra lennék kíváncsi hogy mennyire jó/rossz ötlet WD40-el letisztítani a becsúszót és azt a rész amibe becsúszik. A videón látszik hogy elég silány a minősége, sőt még víz is volt benne sokáig.

A zsír minősége mennyire lényeges? A legfinomabb zsírt használtam amit itthon találtam hozzá, persze nem címkés tégelyben volt szóval fogalmam sincs hogy ez mennyire finom.

(#54361) Slownz
A lehető legolcsóbb megoldás: Gearbest ass savers

[ Szerkesztve ]

"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

(#54363) Runner_fxr válasza vendingo (#54355) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Jobb az új ez kétségtelen, de ha az ember ért hozzá akkor azért a használt sem elvetendő.
Egyébként azért sem akadnék fent ezen a villa kérdésen, mert a Rebat eladva nincs olyan messze árban pl egy Xfusion.
Slide RL2
Trace RL2
Illetve az aprón is szoktak árulni 0km-es villákat jó árban.

BMW001: Számomra a montizás az csakis egy fully-val lehet élvezetes. Egyetértek, valóban az esetek többségében sokkal jobb az ha van hátsó rugózásunk is. Persze hobbi használat mellett, nem XC, Maraton versenykörülmények között.

Zé777: Ez valóban jó ár, ennél lejjebb már egy forinttal se menj, akinek ennyiért nem kell azt nyugodtan zavard is el a fenébe. Biztos lesz aki ezt is sokallja majd. Én kicsit többért tettem volna fel.

[ Szerkesztve ]

(#54364) MPowerPH válasza Runner_fxr (#54363) üzenetére


MPowerPH
félisten

Pont akartam irni, hogy XC futamokon is azt latom, hogy vegyes a mezony. Mennek merev vazzal, de a mezony masik fele fully, persze ilyen full karbon gepek, 10,5-11kg-al. Ez csak helyi, nem tudom vilagviszonylatban mi a felallas.
Meg ugye egy minosegi ossztelos bringaval mehetsz kicsit kemenyebb terepen is. Nem DH szintun, de olyan reszen, ahova merevvel mar nem mereszkedsz. Szoval egy atlag embernek szerintem alapbol jobb fullyra menni, ha vegyes a felhasznalas.

[ Szerkesztve ]

Don't Tread On Me

(#54365) Runner_fxr válasza MPowerPH (#54364) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Gondolom taktikáznak ugyan úgy a csapatok mint egyéb technikai sportokban. Pálya, időjárás függvénye, hogy milyen gumikat tesznek fel, merev vagy fully vázból profitál e többet a versenyző az adott pályán az adott időjárási körülmények között. Súlyban a top kategóriás karbon xc gépeknél kb 1kg a különbség a merev farú és a fully között. Adott esetben ezen is múlhat egy világbajnoki cím. De lehet olyan körülmény ahol a pusz teher ellenére is gyorsabb lehet az össztelós.

Átlag montisnak mindenképpen több élményt nyújt majd a fully, de azért a 100mm-t mozgó xc fullykat meghagynám a versenyzőknek. 120mm-től van értelme hobbi szinten össztelósban gondolkozni, ezekkel már valóban durvább terepen is nagyobb lehet a komfort. 100mm-es fully az még csak egy minimális plusz, szerintem igazából versenykörülmények között van létjogosultsága, oda elég annyi plusz csillapítás is, hobbi szinten az még nem igazi fully érzés.

[ Szerkesztve ]

(#54366) Zé777 válasza Runner_fxr (#54363) üzenetére


Zé777
tag

Ennél lejjebb nem fogok menni árban, főleg mert karcmentes és van hozzá plusz kiegészítő is 20ezer forint értékben. Azért ez a monti csak megér 80-90ezer forintot...
Ha nem megy el gyorsan akkor leveszem, eláll a garázsban...

Nem lenne ilyen magas a váz oda adnám nagymuternak boltba járni, náluk falun katasztrófálisak az utak ezzel meg tekerhetne tejért. :D

(#54367) Runner_fxr válasza Zé777 (#54366) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Vagy várd meg a tavaszt, akkor biztos könnyebben és jobb áron el fog menni. Szerintem ezt tavasszal 120-130 körül elvinnék.

(#54368) Zé777 válasza Runner_fxr (#54367) üzenetére


Zé777
tag

Igen, nekem is megfordult a fejemben, hogy szezon előtt, szezon elején biztos jobban pörög a használt piac, lehet akkor érdemesebb hirdetni... meglátjuk. :)

(#54369) Runner_fxr válasza Zé777 (#54368) üzenetére


Runner_fxr
Ármester

Többnyire szezon elején van a legnagyobb esély arra, hogy jól eladd, de én már adtam el télen, nagy hóban is jó áron alkatrészeket, bringákat. Lehet valakinek épp akkor lesz meg a pénze rá és nem akar várni.

(#54370) kacsyx válasza Zé777 (#54366) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Ha nem lenne ilyen kicsi a váz, lenne egy vevőd. Jövő héten úgy is épp Nyíregyre utazok. Unokaöcsémnek kellene egy új bicikli. Csakhogy nálunk szinte minden férfi 2 méteres. Még a 17 éves unokaöcsém is, de az unokahúgom is 190 :D

(#54371) Zé777 válasza kacsyx (#54370) üzenetére


Zé777
tag

Alacsony család. Van valami a levegőben arrafelé. :D
Én 187 centivel használtam, a Cube ajánlása 190centi ha jól emlékszem...

[ Szerkesztve ]

(#54372) Slownz válasza trialboj (#54362) üzenetére


Slownz
senior tag

Nem feltétlen kell olcsónak lennie, jó legyen.

(#54373) kacsyx


kacsyx
aktív tag

Van valakinek tapasztalata ezzel a gumiköpennyel? Cross-trekkingen használnám, szinte csak aszfalton. Most kényszermegoldásként egy Schwalbe Smart Sam (gyári) és egy Continental City Contact van rajta. A Smart Sam nagyon jól tapad mindenhol, de lassú és egy IFA hangjával vetekszik 30 felett. A City Contact pedig nagyon csúszik vizes aszfalton. Valami arany középút kellene kb. 15 ezerig/pár.

(#54374) Normi™ válasza kacsyx (#54373) üzenetére


Normi™
őstag

Szerintem ez tökéletes lenne neked.

"It was me on that road. But you couldn't see me.Too many lights out, but nowhere near here.It was me on that road. Still you couldn't see me.And then flash lights and explosions"

(#54375) kacsyx válasza Normi™ (#54374) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Megnézem, köszi!

(#54376) fpeter07 válasza Runner_fxr (#54354) üzenetére


fpeter07
veterán

Ez a környék nagyon jó monti terep. Találtam egy gurulóköves emelkedőt. 4-edik próbálkozásra tudtam rajta felmenni. Ott egy fully tudott volna segíteni. :) Hétvégén jön velem haza bringa és valószínűleg otthon is marad.

szerk: Ízelítő hétvégére! Redbull Rampage

[ Szerkesztve ]

(#54377) Doki16


Doki16
addikt

Van egy görgőm, de a téglap formájú shimano gyorszár miatt alig tartja pár milliméter. Szerintetek ez így mennyire gáz? [link] Ilyen formája van: [link]
A másik oldalon ahol a műanyag végzár van ott tökéletesen bemegy és felfekszik. Egy Elite Travel Portable Trainer-ről van szó.

Lehet, hogy valami spéci gyorszár kellene hozzá?

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#54378) Napfénysüti válasza Doki16 (#54377) üzenetére

A görgőhöz kellene lennie egy saját gyorszárnak azzal mi van? Ez a képen szerintem elég necces.
Nekem is Elite görgőm van és adtak hozzá saját fém gyorszárat ami tökéletesen passzol a befogóba.

[ Szerkesztve ]

Més que un club!

(#54379) lsebestyen válasza Doki16 (#54377) üzenetére


lsebestyen
addikt

Én ezt így biztos nem használnám.

(#54380) Tothgera30 válasza Runner_fxr (#54351) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Értem én, de valahogy a fully sohasem fogott meg. Eleve full merev géppel is toltam már, abban ugye a könnyedsége fogott meg. Persze élményben nagyon más, de ahol több az asztalt és a földút (mint itt), oda felesleges fully.

#54359 Zé777: Sajnos nem. Anno talán a Profi Bringa, és a Sóstói vásárolt, manapság már biztos nem olyan nagy mértékű.

Amúgy megjött a Simplon RazorBlade 29er-em...

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#54381) vendingo válasza Tothgera30 (#54380) üzenetére


vendingo
veterán

Nálunk bőven van hegy az Alpokaljában, ezért is szeretnék fully-t. Rengeteg jó hegyi/erdei út van, főleg, ha átmegyek Ausztriába.

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#54382) Integrale válasza Tothgera30 (#54380) üzenetére


Integrale
veterán

Wow, nagyon szép. Milyen villavédő van rajta, hasonló passzosabb, rugalmasabb kialakításút keresek.

[ Szerkesztve ]

"Bad reklám is reklám too"

(#54383) zoli03 válasza Tothgera30 (#54380) üzenetére


zoli03
őstag

Mi van a Meridával?

(#54384) szjoci válasza Tothgera30 (#54380) üzenetére


szjoci
őstag

Tetszik ez az egybe felsőcső-támvilla, főleg ezzel a festéssel. Szép bringa :K

(#54385) JackFeryll válasza Doki16 (#54377) üzenetére


JackFeryll
őstag

Ilyen old school gyorszárat kéne beszerezned:

(#54386) Doki16 válasza JackFeryll (#54385) üzenetére


Doki16
addikt

Az lesz elmegyek es veszek egy filleres gyorszarat hozza ami stimmel. Azert nem birtam a veremmel es csak megkuldtem neki. Egy oras tekeres akalmaval nem volt semmi, de mindenkeppen lecserelem.

Vannak egyebkent valahol edzestervek gorgozeshez? Nem erosodni akarom hanem csak fogyni :)

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#54387) atok666 válasza Doki16 (#54386) üzenetére


atok666
őstag

Fogyashoz szerintem eleg, ha tekersz alkalmankent legalabb egy orat ~120as pulzussal

Atok

(#54388) Doki16 válasza atok666 (#54387) üzenetére


Doki16
addikt

120-as pulzus az nekem nagyon keves. 190-200 a max amit eltudok erni ezert olyan 155-os atlag pulzust szoktam tartani es 75-80-as pedalfordulatot. Az alkalmankenti tekeres eddig is megvolt, de nem igazan akar lemenni a hasam még a dieta mellett se :)

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#54389) Napfénysüti válasza atok666 (#54387) üzenetére

Fogyáshoz nem biztos hogy a görgőzés ideális. Nekem tavaly nem igazán sikerül vele kilókat leadnom pedig edzettem rendesen. Aki fogyni akar annak elsődlegesen a táplálkozásnál kell változtatnia.

Més que un club!

(#54390) ---Lasali--- válasza vendingo (#54352) üzenetére


---Lasali---
Közösségépítő

Leesel a pedálról? Patent pedállal mész?!

(#54391) ---Lasali--- válasza trialboj (#54362) üzenetére


---Lasali---
Közösségépítő

WD -t ne, attól még jobban le fog tapadni!!! Szilikon spray!! Az jó!
Lágy szilikon zsírt rakj bele, ezerszer jobb lesz tőle!

(#54351) Runner_fxr
Csepel.. nem mondok semmit. :( Hihetetlen hogy pl a szlovákok biciklijeit kell árulnunk, és még dicsérjük őket mert még ráadásul jók is! Pl CTM, ennek az országnak meg nincs egy normális biciklije.. Magellan RIP

(#54360) BMW001
Az nagyon Like az a fék! Csak működjön is jól!

(#54361) Slownz
SKS nek létezik gumi bilincses normális országúti sárvédője, az marha jó, igaz nem olcsó!

[ Szerkesztve ]

(#54392) ---Lasali--- válasza Doki16 (#54377) üzenetére


---Lasali---
Közösségépítő

Spéci kell hozzá igazából, igen. Az teljesen jól beleillik ebbe a bánatba. De én is használtam ilyen gyorszárral az elite görgőmet amit te lefotóztál, pontosabban igazából évek óta így használom. ;] úgy rakd bele ha nem akarod semmiképp sem megvenni a hozzá valót, hogy a legjobban illeszkedjen. A képen ahogy van annál jobban is bele lehet rakni. És jól meg kell húzni, de előtte ha kónuszos az agy, akkor nem árt ha nagyobb csapágyhézagot hagysz, hogy jobban lógjon benne a tengely.. mert össze fogja tépni a csapágyat és berágódik majd az agy... Meg nem tudom milyen nehéz vagy.. én 64 kiló, én mertem vele használni, úgy hogy sűrűn ellenőriztem.. 75 kiló felett nem mertem volna. Vagy szerezz egy olyat amit JackFeryll ajánlott, az talán jobban beleillik, maximum körbe kell köszörülni kicsit. :D Powered by sufni tuning.

[ Szerkesztve ]

(#54393) Tothgera30 válasza vendingo (#54381) üzenetére


Tothgera30
Ármester

Mondjuk úgy mindjárt más. Itt inkább csak erdei utak vannak. Ha pedig hegyet akarok akkor is Mátra van legközelebb, de ahhoz kocsiba kell pakolni.

#54382 Integrale: Köszi. Hétvégén megnézem neked milyen, bár szerintem le lesz cserélve, mert én jobbat szoktam kreálni.

#54383 zoli03: Melyikkel? Az 1500-as aktív használatban van, a 800-as még mindig 0km-es, de meghirdettem, viszont szerintem azt megtartom.

#54384 szjoci: Nekem is nagyon bejön... :B

"A pokol nem hely, hanem állapot"

(#54394) vendingo válasza Tothgera30 (#54393) üzenetére


vendingo
veterán

Olyan helyen lakok, hogy bringával a legközelebbi erdő kb 4-5 perc, zúzós hegy alja meg 15 perc :)

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

(#54395) atok666 válasza Doki16 (#54388) üzenetére


atok666
őstag

A zsiregets pont nem a magas pulzusrol, meg hajtasrol szol, mert akkor mar nem csak a zsirt egeti a szervezet. Az en ~180 max pulzusomhoz 106-140 "zsiregeto-tartomany" tartozik, ezert irtam az 120at :)

@54389: Nalam mukodott dieta nelkul is - 113rol fogytam le a mostani 98ra csak tekeressel (199cmhez) - bar eleg intenzivvel - heti 4-5 alkalom, alkalmankent masfel-4ora.

Atok

[ Szerkesztve ]

(#54396) Solad válasza Napfénysüti (#54389) üzenetére


Solad
őstag

Ugyan, gond nélkül megoldható anélkül is.

Eszek amikor és amennyit jólesik, (a töltöttkáposzta fehérkenyérrel pl éjfélkor a legfinomabb) de április óra 12 kiló minuszban vagyok az erősen endo-mezomorf alkat ellenére jelentős izomgyarapodás mellet, ergo a zsírveszteségem ennél is nagyobb lehet.

Vagy ott van deicide példája. Van akinél működik a táplálkozásbeli változás, én túlságosan szeretem a hasam.

No girlfriend on valentine's day.. More money for bike parts

(#54397) Toomy válasza Tothgera30 (#54349) üzenetére


Toomy
senior tag

Köszi! :)

(#54398) Solad válasza atok666 (#54395) üzenetére


Solad
őstag

Sajnos lejárt a szerkesztés

Attól hogy arányaiban az energiaigény fedezése az úgynevezett zsírégető zónában történik a legnagyobb arányban zsírból más forrásokkal szemben, korántsem biztos, hogy az ebben a zónában végzett munka lesz a leghatékonyabb zsírégetés szempontjából.

Mindemellett egyetértünk, én is a zabálj és tekerj elvet vallom :D

[ Szerkesztve ]

No girlfriend on valentine's day.. More money for bike parts

(#54399) JackFeryll válasza Solad (#54398) üzenetére


JackFeryll
őstag

Na oszt csodálkozunk hogy az átlagember nem tud lemondani a zabálásról és kövér ha még az aktívan sportolók sem ? :D

(#54400) Solad válasza JackFeryll (#54399) üzenetére


Solad
őstag

Mindenki a saját alakjának pogácsa ;]

No girlfriend on valentine's day.. More money for bike parts

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.