Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- sziku69: Szólánc.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Űrhajózás 2023 - Összefoglaló írás
- kilepoblog: Tanári fizetések: magas béremelést jelentett be az államtitkár - és a VALÓSÁG
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Ijk
nagyúr
válasz
vakablak93 #40996 üzenetére
Vajon hogy fog viszonyulni X100VI obijához?
-
gorgo
őstag
válasz
Mr.Csizmás #40991 üzenetére
ne aggódj, a 23 alap üveg, csak elviszik, és az se Fuji, azaz talán nem buksz rajta.
-
-
Zanik
addikt
válasz
Mr.Csizmás #40991 üzenetére
Ráadásul az SG-image is bemutatott elvileg egy X mount AF 25mm-es palacsintát: [link]
-
Zanik
addikt
válasz
Stauffenberg #40988 üzenetére
Gondolom nem véletlen jelentik be az új pancake 23-ast az X-E5 mellett. Azzal szinte tökéletes street gép lesz belőle. Jó lenne ha lehetne venni majd ilyen kombót egybe.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hemaka #40985 üzenetére
A 30 megapixel elhanyagolható különbség a 26 megapixelhez képest, ott amúgy sokkal-sokkal-sokkal nagyobb technológiai ugrás, hogy lett belőle stacked BSI változat, villámsebes kiolvasással, ez jelenleg a legfejlettebb APS-C szenzor a piacon. Ezt lejjebb csorgatni a nem flagship vázakba több értelme lenne, mint egy 30 megapixelesnek.
A 40 megapixel egy jól érezhető ugrás felbontásban, de amíg nem lesz abból is szupergyors változat (ennek főleg a félvezetők technológiai korlátai szabnak gátat), addig videóra kompromisszumos lesz. Fotóban viszont tök jó, főleg mert az utóbbi évek objektívei is már kirajzolják (nem az öreg XF 18-55-el kell nekimenni, az tény).
-
madgie
titán
válasz
hemaka #40985 üzenetére
A negyvenes szenzor Fujin konkrétan zseniális, úgy értem egy évtizede picsog a fél internet, hogy kukacok meg nemelégéles, aztán mikor kapnak egy olyan megoldást, ami 10000%-ban orvosolja ezt (még ha negyedannyira sem volt probléma a probléma, csak nem tudták használni sok esetben a rawkovertert), akkor meg találnak más picsognivalót
Én drónon is most ugrottam 12 MP-ről 48-ra, na ott is megy a vinnyogás sok helyen, hogy jajjj, nem elég éles pixelszinten lowlight helyzetekben meg mittomén... pedig egyébként ég és föld, ha azonos outputon nézzük a kimenetet.
Nem mondom, hogy meglep, de tényleg az van, hogy sok embernek egyszerűen semmi sem elég jó. -
hemaka
nagyúr
Szerintem eleve baromság volt akkorát ugrani a szenzorban, elég lett volna 30 körül, most meg egy jobb 40-es szenzorral lehetne nagyobbat gurítani, de így már bruh, ellőtték a puskaport még tavaly. Mondjuk ha egy z8 szintű, de apsc full stacked lenne, az odavágna, de hát...
-
Stauffenberg
nagyúr
Nem akkora bánat, ha lesz mellé IBIS is. Én ezt elsődleges gépnek egyébként sem tudnám elképzelni, párommal meg barátokkal utazásokat videózni meg megengedőbb vagyok a videó minőségét illetően. Az X-T5 esetén már viszont jobban zavar ez a szenzor.
Meglátjuk még milyen csomag lesz ez összességében.
-
Zanik
addikt
Na, elvileg június 12-én jelentik be az X-E5-öt.
A pletykák szerint megkapja a 40MP-es szenzort, Stauffenberg fórumtárs legnagyobb bánatára. -
Atomizer
tag
válasz
turbulencia8 #40959 üzenetére
Központi zárnak nincs az a problémája a vakuval, mint a redőnyzárnak (nevezetesen, hogy a redőnyzáraknak van egy vakuszinkron zárideje amitől rövidebb záridőnél a vaku HSS képessége szükséges, elvesztve a teljesítményének egy jelentős részét).
-
ULPIUS
őstag
válasz
Stauffenberg #40975 üzenetére
Kisebb mennyiséghez (kb havi egy tekercs) én végül lőttem két éve egy használt Plustek szkennert 80k-ért. A célnak megfelel, de lehetne jobb minőségben és lényegesen gyorsabban csinálni digi géppel. Így én is észben tartom későbbiekben az esetleges váltást, olvasgattam a témában korábban is, illetve beszélgettem emberekkel akiknek elég meggyőzőek a szkenjeik.
Jelenleg viszonylag olcsón, jó minőségű és egyszerű tuti tipp a következő:
-Nikon D610
-Nikon AF Micro Nikkor 60mm f/2.8D
-VALOI easy35 - ez elvileg egy szuper cucc tényleg
-Negative lab pro
Biztos fujival se lenne gond, de kell a full frame ha az ember biztosra akar menni. -
válasz
Stauffenberg #40975 üzenetére
Egy makró obit már régóta szeretnék, párszor neki is futottam a válogatásnak, a Fuji 30/2.8 alkalmas lehet erre (a közelpont miatt kérdezem)?
A fotozz-ról ugyanezek miatt jöttem el én is.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi #40973 üzenetére
Hónapok óta tervezem, hogy összerakok egy otthoni szkennelő sarkot, mert nekem is összegyűlt az elmúlt 1 évben egy pár tekercs filmem, aminek a labor digitalizálásával nem vagyok elégedett. A professzionális 40+ megapixeles szkennelés meg olyan drága, hogy na. Diáról nem beszélve, mert ott diánkénti ár van.
Kéne egy makró objektív, meg valami átvilágító cucc.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #40972 üzenetére
Na az ilyen közösségektől mentsem meg az ég (szerencsére nem ismerem a Sony FB csoportot). Anno 15+ éve volt egy próbálkozásom kezdőként a Fotózz-al és ott mentek az "én úgy csináltam volna, hogy..." kezdetű kritikák, aztán én voltam seggfej, mikor azt mondtam, hogy "akkor csináld meg úgy, de ez most az én fotóm".
Sosem értettem ezt a fajta kritikát, amikor valaki önmagáról beszél, nem a fotóról amit lát. Pár hét után töröltem a fiókom és azóta sem megyek ilyenek közelébe.
-
válasz
Stauffenberg #40965 üzenetére
Én sose nevezek, mert megnézve mások képeit, sokkal jobbak az enyémeknél. Volt közös kiállításunk fotós baráti körrel, ahol én is kitettem a képeimet, de én oda csak a szervezés miatt kerültem be képekkel, nem a képek minősége miatt. De attól még a saját képeimet nagyon szeretem
Alig pár jobban sikerült képem van, azok olyan vak tyúk is talál szeget alapon pár alföldi parasztbácsiról, akik megengedték hogy lekapjam őket, persze mindenféle szerződés meg egyebek nélkül, fent ülve a lovaskocsin vagy a jószág mellett, illetve van egy vadászról és a kutyájáról egy közös képem ami nekem nagyon kedves és nagyon jól elkapott pillanat, őt is megkérdeztem hogy megengedi-e, de írásban nincs róla semmi, így ezeket és az ehhez hasonló képeket nyilván nem lehetne nevezni és nem is lenne fair. Meg nem is biztos hogy tényleg jók, lehet hogy csak nekem azok.
Ezek a képek még filmre készültek, a dslr forradalom kezdetén, dián vannak meg, és nekem annyira kedvesek hogy jó lenne megmenteni őket egy normálisabb szkenneléssel (a labor által szkennelt 6 megapixeles képek vannak belőle, persze az is elég de jó lenne őket egy "ami belefér" szkenneléssel digitalizálni). -
Mr.Csizmás
titán
válasz
Stauffenberg #40965 üzenetére
ez a szotyis szöveg tipikusan a facebook csoportjukra vall, gentlemen's ego club. nem lepődnék meg ha az illetőnek lenne közös fedése azzal.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
laskr99 #40970 üzenetére
A kép neve majd a képaláírásba megy, elég bénán fest a "Budaörs 4" egy ilyenben. Ha képsorozat, akkor a sorozatnak adj címet, ha önálló fotó, akkor annak.
A név pedig néha ad egy tágabb kontextust, például egy "Mriya utolsó felszállása" egy plane spotter közösségben instant libabőr és azonnal felértékeli a fotót. De a "HA-LIX tizenhetedik felszállása 2025-ben" nem sokat tesz hozzá. Ne gondold túl szerintem, csak adj egy 3-4 szavas kontextust a címben, hogy mit látunk és mitől érdekes.
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg #40968 üzenetére
Csak legtöbben nem olvassák el a kiírást. Van ahol pl le van írva, hogy 1 évig használhatják saját weblapjukon mondjuk a képeket, van ahol tényleg kb örökös jogot akarnak rá.
Magyarország 365 esetében talán két éve volt bent az én képem is a kiadványban, ott előtte külön nyilatkoznom kellett, hogy engedem nekik, hogy berakják a képemet a könyvbe.
-
Stauffenberg
nagyúr
Egyszer beszélgettem erről egy jogban eléggé jártas fotóriporter szakmatárssal és ő is azon a véleményen volt, hogy a pályázatok 95%-át érdemes elkerülni, de ahol a várható nyeremény elég nagy, ott már lehet mérlegelni.
Én ehhez még annyit tennék hozzá, hogy vannak pályázatok, ahol a finalisták alkotásait elég menő helyeken állítják ki (pl: Magyarország 365), ez is lehet egy szempont.
Mindegy, ha lesz is még pályázat, amire nevezek, akkor inkább nem akarom meghallgatni a zsűrit, hogy mi alapján választottak ki fotókat. Pláne amikor egy nagy márka keze is benne van, mert ha ők adják a pénzt/díjat, akkor delegálnak valakit a "szakmai" zsűribe.
-
gorgo
őstag
És a slusszpoén: sokszor az apróbetűs részben lemondasz a szerzői jogaidról, a beadott képeket szabadon felhasználhatják. Azaz lenyúlás az egész ingyen minőségi képek, amiket saját célra használnak ,vagy tovább adnak. Csak nem verik nagy dobra.
Szal továbbra is kihagyom ezt a műfajt. -
Stauffenberg
nagyúr
Néha elkövetem a hibát, hogy én is nevezek és csak arra jó, hogy felcsessze az agyam az inkompetencia.
(Félreértés ne essék, nem az fáj, ha nem nyerek, hanem amikor az egész pályázat és zsűrizés lebonyolítása rettenetesen amatőr és színvonaltalan).
Legutóbb ezt a fotómat neveztem be valahova (nyilván az eredeti fekvő 3:2 képarányút), ahol tilos volt minden komolyabb képmódosítás, éppencsak kapott egy kis zajszűrést, minimális görbézést és ennyi, csak ami a kiírás szerint belefért (amúgy HSL-el tudtam volna kicsit drámaibb színkontrasztot adni neki, mert a valóságban is az volt, de a Classic Chrome ilyen kicsit "muted" színeket ad ki alapesetben). Erre a Sony "vezető oktatója" 15 percen át ecsetelte a nyerteseket leleplező videóban, hogy nem ért a fotózáshoz, majd amikor arról kezdtek beszélni, kinek-melyik volt a kedvenc fotója, ami sajnos kiesett, akkor már olyan képmódosításokat hiányolt a fotómból, amik amúgy tilosak voltak. De a zsűri fele az enyémet nevezte meg kedvencnek, meg méltatták, hogy erős a történetmesélése.
A nyertes fotó szerintem teljesen rendben van, de olyanokat tettek be elém a finalisták közé, amik szarrá voltak Photoshopolva, az egyik konkrétan a szerző saját Facebook oldalán generatív AI taggel volt ellátva. Hát akkor jólvan...
-
gorgo
őstag
válasz
kovsol #40962 üzenetére
10 évnél régebben volt az uccsó. Nem tesz jót az idegrendszernek
. Olyan is előfordul, hogy arra érdemes nyer. Néha.
Az utolsó verseny ráadásul olyan volt, hogy memóriakártyát odaadtad, csak azok a fájlok lehettek rajta amikkel indulsz, amelyeket aznap rövid, megszabott időablakban kellett meglőni, adott témára, sorrendben. Szal ott pont nem kellett nevet adni és a fájlnév volt az ami azonosította. De aláírom, ez elég ritka...
Bele se gondolok, milyen lehet most egy verseny, az AI korában. Basszus, nem lehet egyszerű biztosítani azt, hogy eredeti emberi (saját) munka eredménye legyen és ne szénné szerkesztett, stb. -
laskr99
addikt
Ha valahova esetleg neveztek képpel, hogy az istenbe adtok nevet neki? Mert n+1 képem van, de sablon kép néven kívül nem sokat tudnék írni
-
alba-regia
aktív tag
Úgy emlékszem, hogy valamelyik videóban mondták, hogy műanyag. A helyén kell kezelni ezt a dolgot. Nem másik fényképezőgépet akarok vele kiváltani, és nem a középformátumnak megfelelő részletgazdagságot várok el tőle. Ellenben a hasonló, 1"-os kompaktok azonos árkategóriában vannak. Volt korábban Pana LX-100-am (m43), Sony ZV-1-em, de valahogy a Fuji XF1-et jobban szerettem. Zajosabb is volt, kevesebbet is tudott.
Néhány éve olvastam egy külföldi tesztet egy objektívről. Ott leírta a csaj, hogy a tulajdonságaihoz képest nem is drága, két esküvőfotózásból kijön. Akkor volt az ára több mint 1,5 M Ft. Aki ésszerű dolgokra gyűjt, havonta összespórolva rá az összeget, nem neki tervezték. De ettől még mondjuk egy használt RX100 leragasztott kijelzővel nem ugyanaz.
-
p_adam
addikt
válasz
alba-regia #40946 üzenetére
Régi kompakt gépek is tudnak hasonlítót nyújtani fix optika korlát nélkül.
Nyilván kisebb szenzor más színvilággal, de tényleg filléres tétel manapság (és anno nem spóroltak a fémmel, így meglepően strapabírók).
Nem azt mondom, hogy nincs értelme, csak azt, hogy a videók egyike sem említ alternatívákat. -
Ijk
nagyúr
Szeretem a központi zár azon tulajdonságát hogy nem kell vakuszinkronnal foglalkozni. Gyerekeket fotózgattam délután, menet közben szépen feltoltam a záridőt 1/500-ra, utólag jutott eszembe hogy át sem kellett állítanom HSS-re a vakut. Meg természetesen nem kell egy középformátum méretű redőnyzár kalapácsolását hallgatnom exponáláskor.
teljes méret -
alba-regia
aktív tag
Két napja, amikor feldobta az első termékvideót a YT az X halfróól úgy voltam vele, hogy kihozott a Fuji egy drága hipszter gépet, ami nem jó semmire, és még kissé gagyi is pl. X100-akhoz képest.
Most meg ott tartok, hogy venni fogok egyet. Mert ez inkább hipszter-boomer
Pont ezek a dolgok hiányoznak nekem a hétköznapi fotózásból. Nem visz rá a kényszer, hogy jpegbe fényképezzek. Azon is magamban mosolygok, ha valaki felrak egy képet dátumbélyegzővel Fb-ra, vagy végigfotóz egy esküvőt jpegbe. Az a helyzet, hogy számomra van létjogosultsága ennek a kis gépnek, főleg így a 10. megnézett videó után. Nyilván nem olcsó, nem váltja ki az X-T50-emet, és van, amit az iPhone jobban tud, de mégis kell!Azon nőttem fel én is, amit ez a kis gép nyújt. Most is van film vagy három vázban. De ez valahol egy átmenet a filmes és a digitális gépek között. Ha Sony, Canon vagy Nikon lenne, biztos nem pörögnék rá ennyire.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8 #40943 üzenetére
Én a sony verziót nyúzom. Mióta megvan le se került a vázról.
-
pandd108
csendes tag
válasz
turbulencia8 #40943 üzenetére
Egy hét múlva már tudok róla mondani valamit. :-) Éppen én is behúztam egyet.
-
turbulencia8
őstag
Van valakinek tapasztalata az új Viltrox 25mm f1.7-tel? Mennyire hallatszik az AF videóknál ill. kell állítgatni színkorrekciót?
Pont ilyen kicsi és könnyű autófókuszos objektívet keresek a feleségemnek beltéri portrékhoz (nem baj, ha teljesen nyitva a szélen nem éles). -
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg #40941 üzenetére
Ennyire nem mélyedtem bele, azt reméltem valami banális dolog. Nem érdekes, simán bemásolom a rawokat és kész.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg #40937 üzenetére
Nincs még új firmware. De arra hivatkozik hogy a tether shooting nvalószínűleg nincs aktiválva, csatlakozás visszautasítva.
-
gorgo
őstag
Egyszer nekem a csuklószíj fűzte ki magát, XE2+27 palacsinta (obit kölcsönbe kaptam!!!) pattogott a kövön.
És most 1 perccel ezelőtt meg a GFX esett le majdnem az asztalról, igazából már esett, de elkaptam a szíját! Hát megállt bennem a trágya....
Veszélyes időket élünk!! -
Stauffenberg
nagyúr
Közvetlenül a kameráról akarod behúzni? Akkor sem kezeli, ha a számítógépedről importálod?
Lehet banális kérdés, de fel van frissítve arra a verzióra, ami már teljes tether/RAF támogatással rendelkezik a GFX100RF-re is? Elég hamar kiadták, de én is lusta vagyok frissíteni a szoftvereimet hacsak nem jön valami fincsi új funkció.
-
Ijk
nagyúr
Arra esetleg van tipp hogy capture one miért nem tudja beolvasni a kameráról a rawokat? A7RV megy, de gfx100rf-nel hibat dob, pedig fájlkezelővel simán meg tudom nyitni.
-
arn
félisten
válasz
Stauffenberg #40932 üzenetére
Hasonlo meretu, mint az xt5
-
Stauffenberg
nagyúr
Ha semmilyen Fujifilm X kötődése nincs a posztnak, simán mehetne a MILC topikba inkább.
-
arn
félisten
válasz
kerobi #40926 üzenetére
Nekem a canon 28 2.8al volt ilyen elmenyem… nem zartam le a taska tetejet, vhogy ugy rantottam meg, hogy kigurult. Pattant egyet az oldalan a macskakovon, meg ropteben elkaptam. Nem tudom hogyan, de meg sem talaltam az obin a nyomat hol ert foldet. Fokuszban sem vettem eszre semmi furat, es a lencsek sem mozdultak el, a kepek is elesek maradtak. Mekkora az esely erre?
-
arn
félisten
Japanban most ez megy (nikon forumbol), kerek kis gep lett. Nagyon tetszik - kicsit kisebb, ibis, bsi szenzor. Most is eleg jo ara van, de egy ev mulva meg joval olcsobb lesz, ahogy a nikonok szoktak.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kerobi #40926 üzenetére
Én egyszer elfelejtettem bezárni a Wandrd Prvke táskám oldalát. Sétáltam vele jópár háztömböt, mire feltűnt, de marha nagy mázlim volt, hogy a váz nem esett ki eközben (vagy nyúlt bele valaki).
De átérzem a fájdalmat amit érezhetsz. Egy korábbi Fujifilm vázamat 2 hónapos korában legurítottam egy lépcsőn. Még teljesen patika volt, nagyon megvigyázva, de lett így rajta két olyan mély karc, hogy legalább onnantól már nem kellett félteni a további patinásodástól.
-
-
kerobi
senior tag
Ugy latom a Viltrox 75/1.2 orokre nalam marad. Tegnap kb 1 meterrol esett betonra+még gurult is. Az optika tulelte, a hordon latszanak kisebb nyomok az autofokusznak meg hatarozottan jot tett
Olyan taskat keresek, ami bolondbiztos, mert ezen ket cipzar van: elol es oldalt. Mindig ellenoriztem, kiveve most... -
válasz
Stauffenberg #40920 üzenetére
Na az tök jó hír. Amúgy hálás vagyok nekik, hogy hiánycikk volt, mert pár évvel ezelőtt vettem volna, ha lehet kapni, de az évek során rájöttem, hogy nem az én gépem. Olyan szinten elégedett vagyok a XT-30-cal hogy az hihetetlen. Pláne mióta egy fórumtárstól megvettem hozzá a 15-45-öt, nagyon jó páros.
-
Èlesedett az oldal:
[link]Lens
Type
FUJINON single focal length lens
Focal Length
f=10.8mm (35mm format equivalent : 32mm)
Max. Aperture
F2.8
Lens Configuration
6 elements in 5 groups (includes 3 aspherical elements)Film Simulation Mode
13 modes
PROVIA/Standard
Velvia/Vivid
ASTIA/Soft
Classic Chrome
REALA ACE
Classic Neg.
Nostalgic Neg.
ETERNA/Cinema
ACROS
ACROS + Ye Filter
ACROS + R Filter
ACROS + G Filter
SepiaPower Supply
NP-W126S Li-ion battery (included)
Battery Life For Still Images
Normal Mode
Approx. 880 framesWeight
Including Battery And Memory Card
Approx. 240gÀr hivatalos:
Pricing and Availability:
FUJIFILM X half compact digital camera is expected to be available late June 2025 at a Manufacturer’s Suggested Retail Price of $849.99 USD and $998.99 CAD. For more information, please visit https://www.fujifilm-x.com/en-us/products/cameras/x-hf1/.
[link] -
arn
félisten
válasz
Stauffenberg #40920 üzenetére
Az is van geizhals alapjan 18 helyen raktaron.
-
válasz
kovsol #40901 üzenetére
Most néztem meg egyet, az alapján nekem tetszik. Olyan gép, amit szívesen használnék mondjuk egy nyári szabi alatt egy hétig, szóval ha lehetne kölcsönözni, kölcsönöznék egyet. Megvenni nem hiszem, hogy megvenném, bár jópár dolog tényleg tetszik benne. Ha nem lenne fényképezőgépem és most újrakezdeném, egy alacsonyabb áron beleugranék.
Egyvalamire viszont tök jó lesz: a hype-influenszer-hipszter csoportok ezután ezt veszik majd pózolni youtube videókban, így lesz majd elég X100VI.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol #40917 üzenetére
Én is fotós vagyok (a videózással párhuzamosan), de ami 10 éve potens fotógép volt, az a mai napig is az. Ebben a tekintetben megértem, hogy valaki dögunalomnak tekinti az elmúlt éveket ha nem videózik.
Csak közben van egy másik aspektus (és érdemes róla beszélni, mert a kameranyomkodó szakemberek és lelkes hobbisták migrációs iránya), ami viszont komoly ütemben fejlődik. Ezzel nem mondtam ellent annak, hogy fotóban az A7 III (ha már példának bejött) ne lenne elég szinte mindenre.
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg #40916 üzenetére
Most már észrevehetnétek, hogy egyikőtök csak fotós szemmel néz, másik meg videóssal.
És akkor itt elbeszéltek egymás mellett.
-
Stauffenberg
nagyúr
Teljesen egyetértek veled, hogy nem elég sokszínű a piac, de pont a Fujifilmre érvényes ez a legkevésbé. Végignézem a Sony vagy a Canon kínálatát és elalszom unalmamban, mert mindegyik egy kaptafára készült szerszám és a szememben a szerszámoknak nincs túl sok lelke.
A Fujinál is vannak ilyen vázak, de azok legalább kárpótolnak Fuji színekkel, de ezen kívül is van bőven választás többféle alapfilozófia közül (+ a fun gépek, amik vagy bejönnek, vagy nem). Viszont az analóg érában nem azért volt ennyiféle rendszer és géptípus párhuzamosan, hogy színesebb legyen a piac, hanem mert mindegyik hordozott technológiai előnyöket és hátrányokat, ma ezek a MILC érában már nem érvényesek, ezért kapjuk ugyanazt a belsőt többféle vázformában.
"Sony vonalon A7III-al elérték az igények 99%-át"
Lehet nem videózol ezt nem tudom, de közel sincs így. Fotóra igaz az állítás (de az 10 éve is az volt), de videóban óriási mozgások vannak mindegyik gyártónál. Az A7 III videós szempontból annyira elavult már, hogy egy X-M5 is egy űrhajó hozzá képest (kivéve high ISO zajban, de az csak fizika).
-
kovsol
titán
-
Zanik
addikt
válasz
Stauffenberg #40911 üzenetére
Ezzel nincs is baj, és hajrá, fotózzon mindenki ahogy neki tetszik, vagy épp trendi, de kétséges, hogy aki ilyen fun analóg fotózást szeretne mímelni, annak megér-e 850 dollár / 800 eurót egy ilyen eszköz?!
Vannak kétségeim. -
Ijk
nagyúr
válasz
Szerintem nagyon kell a piacnak most a frissítés, nekem ez a X-half vonal egyáltalán nem jön be, viszont jóllakott a nép a szokásos mini DSLR stílusú kompjúterekkel. Az egyetlen aspektus ami mozgatja a piacot az újabb iránti vágy, de pl. Sony vonalon A7III-al elérték az igények 99%-át. Persze jó hogy van nagyobb felbontás, még gyorsabb AF, AI... de ugyanaz a kaptafa minden MILC lassacskán, nekem baromira hiányzik az a fajta diverzifikáció ami filmes korszakban volt. Kisfilmes DSLR, kompakt kisfilmes utazó gépek tucatjai, távmérősök, fix optikás rendszerek, csak középformátumból rengeteg stílusú gépet készítettek: TLR, SLR, távmérős, folding.
Persze most is van 6 éves Ricoh GR, X100 vonal, Hasselblad digitális hátfal csilliókért, Leica M és Q, ill. Fuji még kidob néha valami csonkított távmérős jellegű játékvázat (X-pro-val mi lett?). Számomra idén a Sigma BF és a GFX100RF végre valamiféle kimozdulást jelentenek akármennyire is kompromisszumosak, de még így is messze vagyunk az analóg korszak sokszínűségétől. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Még annyi kiegészítés ehhez, hogy a telefonnal fotózás hatalmas elszívó erővel van a fényképezőgép piacról, de nem azok tűnnek el, akiket érdekel a fotózás, hanem azok, akiket sohasem érdekelt, csak már nem kell dedikált fényképezőgépet venni a nyaralás megörökítésére.
Soha nem lesz már akkora a klasszikus fotóipar, mint régen, de a fotózás, mint tartalomgyártás vagy művészet, nem lett kevésbé népszerű.
-
Stauffenberg
nagyúr
Én nem ezt látom, pokoli népszerűek lettek a point and shoot kompaktok, akár analógban, akár digitálisban és a gyártók is elkezdtek erre reagálni (pl: Canon V1). Itt lakom a Margit negyedben, nagyon jön fel a környék a huszonévesek körében és nem tudok hazamenni a bevásárlásból péntek este, hogy ne őket kelljen kerülgetnem az italozós helyek (Dugattyús, Manyi, stb) előtt cigizgetve. Bakelitről pörgetnek 90-es évek technót és egymást fotózzák kompaktokkal (vakuval direktben telibe durrantva, természetesen).
Az APS-C napjai valószínűleg meg vannak számlálva, de szerintem ez nem a következő 5 évben következik be valamilyen komolyabb törés ebben.
Szerintem annyi történik, hogy a megváltozik az eljutási mód a kezdeti fotós lépések és a komolyan vehető cserélhető objektíves rendszer között és a fotózás népszerűsége nem elvész, csak kezd átalakulni a videózás irányába.
-
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg #40908 üzenetére
Na majd előveszem a régi Fujifilm FinePix A205 gépemet
Az volt életem első digitális masinája, és nem adtam el. Na akkor végülis 2 Fuji gépem van itthon. -
Ijk
nagyúr
válasz
Stauffenberg #40908 üzenetére
Én azt látom hogy Z és A generáció legfeljebb mobillal szelfizik és abszolút nem érdeklik a fényképezők. 30+ meg vesz egy nagyobb érzékelős gépet ha érdekli a fotózás, lassan FF alatt kihal minden cserélhetős rendszer.
-
Stauffenberg
nagyúr
Pénzt nem akarnék érte adni (ennyit biztosan nem), de eskü tetszik az X-Half koncepciója.
Make Photography Fun Again!
(Olvassátok a narancsarcú napkirály hangján)
Egy kicsit tágabb kontextust is érdemes kiemelni, hogy jelenleg nagyon mennek az analóg gyerekkamerákat idéző digitális gépek. A Camp Snap ennek a királya jelenleg, még LCD kijelző sincs rajta, csak egy expo számláló, de abban valódi kompakt szenzor van, ahhoz képest az 1" egy óriási formátum ugrás. Igaz az csak 70 dollárba kerül, tehát tényleg az a szint, amit a gyereked kezébe nyomhatsz egy osztálykirándulásra és leöntheti az üccsivel, ráadásul átélhető az az izgalom, hogy nem tudod mit fotóztál, amíg haza nem érsz és felmásolod a gépre.
Én ezt mondjuk valódi analóggal csinálom és várok a Fotológusra, hogy küldje a linket a szkennelt fotóimmal, de amúgy tényleg bárkinek meleg szívvel javaslom, hogy próbálja ki milyen a fotózást játékként felfogni, néha otthon hagyni a tökéletesre csiszolt rendszert, amivel bármi meglőhető.
Amúgy nem tudom hány fórumtársam nevében beszélhetek, de mi millenialok okoztuk a Fujifilm X rendszert 15 évvel ezelőtt! Az első X100-ra is ostobán nézett mindenki, aztán az X-Pro 1-re is. A mi generációnkban a divatmajomság csúcsa volt, hogy az 1970/80-as évek SLR és távmérős technikáját akartuk viszont látni digitális formában (meg olykor valódi analógban).
Most meg jön a Z generáció, ők meg alapvetően a 90-es és 2000-es évek analóg és digitális point and shoot gépeit, meg azok fényképeinek az "esztétikáját" élesztik fel. Az eBayen öldöklő harc megy a 20 éves CCD szenzoros Kodak meg Canon kompaktokért, meg iPhone kamera appok vannak, amik "CCD effektet" tudnak. Semmivel nem másabb ez, mint amit mi művelünk a Fujifilm filmszimekkel, meg VSCO presetekkel, csak ők egy másik korszakot idealizálnak.
Szerintem az X-Half egyetlen veszte az ára lehet, de én azt sem zárom ki, hogy nagy siker lesz belőle (alapvetően a 30 év alattiak körében). A Pentax 17 már próbálkozott a felélesztett Half Frame analóggal, de sajnos túl drága volt (én sem vettem volna meg 230 ezerért, ha a negyedéért is van analóg half frame Olympus Pen az eBayen).
Mindegy, én drukkolok neki. Inkább csináljon dedikáltan FUN gépeket, minthogy a meglévőeket vigye ilyen irányba. Nekem az X-Pro 3 is tetszett, de megértem azokat is, akiknek nem.
-
Stauffenberg
nagyúr
Félreértés ne essék, nem kérem, hogy videóra hegyezzék ki, de az X-M5 például egy igazi videós méregzsák, pedig az is egy távmérős stílusú gép. A legnagyobb baj vele az IBIS hiánya (meg az LCD is lehetne egy csöppet nagyobb felbontású/fényerejű). Jelenleg kétféle 26 megapixeles szenzor fut a Fuji gépekben és az X-M5-ben is a régi van, ami szenzorilag bőven elegendő mindenre még 2025-ben is.
Akinek 40 megapixel kell, annak meg ott az X-T50 vagy az X-T5.
De mint mondtam az X-E5-ben talán kevésbé zavarna, hogy line skipped 4K-ban kell videózni a mozgalmasabb dolgokat, mivel ezt nem annyira használnám munkára, szóval ha 40 megapixel lesz, sem feltétlenül lesz kizáró ok, meglátjuk.
-
gorgo
őstag
Divatb*ziság
-
Zanik
addikt
Ez a 36/54/72 kockányi azonos filmsim egy érdekes mód:
https://youtu.be/OCUKjmwd9IM?si=M37yfQBoigzOQOHP -
kovsol
titán
Internyet már tele van X half tesztekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
- Analóg fényképezés
- Gyúrósok ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mikrotik routerek
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Motorola G34 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION + 2 Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest