Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Negyedik rész
- GoodSpeed: Nem vénnek való vidék - Berettyóújfalu
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
hemaka
üzenetére
sajnos. lassan tényleg eljön a mátrix, az ember csak azért kell, hogy előfizessen mindenre is. Tudás nem kell, hardver csak annyi hogy kapcsolódni tudj (tehát egy mobil) és megkapd a generált bármit. Lassan gondolkodni nem kell, márpedig még tudjuk az alapvetést: gondolkodom, tehát vagyok.
Lehet, hogy a mormonoknak jobb élete lesz 10-20 év múlva mint a meghülyített/elhülyített fogyasztói társadalom rabszolgáinak? ez nem ebbe a topikba való, bocs. -
válasz
randras_83
üzenetére
neb**sz!
Ilyet is lehet, hogy különféle vázak szerint legenerál tetszőleges bemenő paraméterekkel képeket? Azért hiszem nehezen (már azt a részét, hogy tényleg ez esik ki adott vázból) mert akkor a Fuji színmágiája innentől nyílt. Holott mér arra is ügyelnek, hogy az LR/PS se tudja pontosan ugyan azt hozni, mint amit a váz dob ki magából.
Azért mindenképp érdekes. Melyik ai állítja magáról, hogy tud ilyet? -
randras_83
addikt
Tegnap kíváncsiságból csináltattam az egyik AI-val egy-egy Leica Chrome receptet T1re és T5re.
T1:
T5:
T1 még mindig a legjobb CC szerintem, de tetszik ez a sim
-
válasz
ChiliChili
üzenetére
Uhh bocs, csak a családról csináltam párat tegnap, azokat nem tenném fel, de holnap ha normális napsütés lesz akkor próbálok csinálni párat. Egyébként nem bíztam benne a classic chrome-hoz képest is visszavett színek és a sötét tónusok miatt, de kellemesen csalódtam benne. Embereket is lehet vele fényképezni, de azért nem egy portréra való valami. Nekem ez olyan filmszimuláció, hogy "fura, de működik".
-
Ébri
senior tag
válasz
kovsol
üzenetére
Mikor még repülgettem a céggel, szinte mindig vittem fgépet, egy vagy két obit, mondjuk állványt nem, viszont tollat igen, Hát volt olyan tolam, ami miatt többször kipakoltatták a táskám, foglmam sincs mit láthattak benne, de mikor elégrtam a tollig, akkor nem kellett tovább pakolnom.
Kis állványnak megvan az az előnye, hogy nem fog feladott csomagban se törni vagy meghajolni.
-
Ez a Manfrotto pocket support cucc elég nagy egy x100V-nek? A nagyobbikról láttam youtube videót valamelyik x100-on, ez viszont elég pici, nem tudom mennyire lenne értelme egy ilyennek, vagy inkább a mini tripod-ok egyikét beszerezni.
-
kovsol
titán
Egy Manfrotto Advanced Travel Backpacks táskám van aminek az oldalán van egy függőleges rész ahova be tudom dugni a manfrotto befree állványomat.
Simán vittem ezt már magammal úgy, hogy volt benne kamera, több objektív, kicsi és nagy állvány. Tartalék aksik stb. Most már túl vagyok 50 utazáson, és szinte mindre vittem magammal fotós cuccot.
Egy alkalommal vetették ki a 100-400 obimat, hogy külön tálcára rakjam át a security checknél. -
Köszi mindenkinek az állvány tippeket!
-
hemaka
Topikgazda
-
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Itt akkor valami félreértés lesz: két különböző objektív rengeteg mindenben eltér, ezernyi oka lehet bárkinek hogy az egyiket válassza a másik helyett, de hát ezt többször le is írtam, és azt is egyértelművé tettem hogy én nem erről beszélek (és ahogy értettem Stauffenberg sem, de azt majd ő elmondja. Én mindenesetre semmiképp sem) Én annyit mondtam hogy az önmagában semmiképp se legyen szempont hogy az egyik tudja az f/1.7-et, a másik meg "csak' f/2, mert ennek nem lesz semmi gyakorlati jelentősége.
-
turbulencia8
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Szép képek Párizsról, köszi! Sokat sétáltunk ott a feleségemmel még kettesben. Mini állványt szinte minden útra viszek magammal, majd legközelebb készítek hosszú záridős képeket is!
#42547benedekco: az enyém is régi, de könnyű és zsebre vágható, kb. ilyen.
#42550b.vr: fél fényértéket mindenki tud álltani a maga gépén. Szerintem a Fuji 23/2-t kellene összefotózni a Vitrox 25/1,7-tel nyitva, ha valaki ráér, én kölcsönadom az obimat.
-
b.vr
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
oké, értem én hogy Jason Bourne kezében bármi lehet fegyver csak nem tudom mi van utasításba adva a reptéri secusoknak
Na, de akkor az jó ha nem gond. És amúgy normál méretű utazóállványt is próbáltál már? (mondjuk ami azért csak olyan nagy összecsukva hogy azért a nagy kézipoggyászból nem lóg ki, hogy a méretbe ne köthessenek bele) -
b.vr
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Hú, viszont ahhoz a Manfrottóhoz egy kérdésem, mert amúgy nekem is pont van egy ilyen is (ritkán használom amúgy, bár egyébként is ritkán használok állványt, túrázásnál nem túl praktikus), szóval hogy repülőtéren sosem volt gond hogy a secu el akarta venni? (mittudomén mi a precíz szabályozás, végülis felfoghatom potenciális "fegyvernek", van egy bunkós vége, a lábait kihúzva mág suhintani is lehetne vele.... azt meg sose akartam hogy elkobozzák, vagy hogy ezen vitázni kelljen. Nagyritkán ha feladott csomaggal repülök akkor viszek állványt, de kézipoggyásszal még nem próbáltam.
Bár néha láttam vloggerek videóiban akik normál utazóállványt is visznek feladottot. Bár azok főleg amcsik voltak. Szóval gondolom ennek a picinek végképp gond nélkül mennie kellene, de jó lenne hallani valami személyes tapasztalatot, előre is köszi. -
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Jó, akkor most már úgyis megvan az f/1.7es obid, legközelebb légyszi amikor fotózol csináld meg a képet f/1.7 után ugyanonnan f/2-vel is, és akkor utána el lehessen dönteni hogy érdemes-e erről beszélni.
Az pedig tök jó hogy mész Oslóba!
Kíváncsi leszek majd a képekre. Örülök hogy tetszettek a képek!
lugosi, ULPIUS: köszönöm!
kovsol: szuper képek!
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Akkor egy mini állványt kell használni. Szuper dolgokat lehet kihozni hosszú záridős képekből.
Saját példám:
Szinte nulla fény, esőben.
Egy mini manfrotto állvány mindig nálam. Itt is a körforgalom szélénél leraktam a földre.

-
turbulencia8
őstag
Ha jól értem, azt írtad le hosszan, hogy a fényviszonyok fontosabbak, mint az apertúra. Ez kvázi közhely, de persze elfogadom. Én meg azt próbáltam magyarázni, hogy amikor üzleti úton vagyok, akkor nem a fényképezés az első, szimplán nincs lehetőségem jó fényekre várni: általában a kék órákban vagy télen inkább este tudom felfedezni a helyeket, és mivel a céges policy a repülést részesíti előnyben az autóhoz képest, így kis csomaggal utazok, és amúgy öltönyben vagyok végig.
Visszatérve az eredeti témára, a Viltrox 25/1,7 számomra technikailag sokkal univerzálisabb útitárs, mint a Fuji 23/f2, mert rekeszelve is sokkal nagyobb felbontású (MTF50 alapján), nagyon örülök hogy szinte egyből megvettem, amikor kiadták. Amennyire placebo fölfelé a fél fényérték, pont annyira placebo a másik irányba is, a Viltrox-szal pont f2 és f1.4 között vagyok, kompakt házban, jó színekkel, remek felbontással és megbízható összteljesítménnyel.
A képek amúgy nagyon szépek, Norvégiát én is szeretem. Azt hiszem nekem kora tavasszal kell legközelebb Osloba mennem, majd kihozom a fényekből, amit lehet! -
ULPIUS
őstag
"Számomra mondjuk nagyon furcsa nem kapásból látni mennyire mások a két fotón a fényviszonyok"
Rengeteg amatőr fotós van, akiket érdekel a fotózás vagy szeretik csinálni, de még nincsenek olyan szinten, hogy a fényt (ami a mozgó- és állókép kvintesszenciája) tudatosan használják vagy egyáltalán jelentőséget tulajdonítsanak neki (ez a rosszabbik eset). Sokan azt hiszik a technika (kamera, optika) és az utómunka ( a "photoshop") a lényeg, attól lesz valami profi vagy átlagos. Ezen kár meglepődni.
Gratulálok, nagyon szép fotók! -
b.vr
őstag
Számomra mondjuk nagyon furcsa nem kapásból látni mennyire mások a két fotón a fényviszonyok, de végülis rendben, legyen úgy korrekt hogy mindkettő nyers, előkerestem a másikból is az eredetit ahogy a gépből kijött és egymás mellé tettem őket:
(számomra a készítés pillanatában nyilvánvaló volt hogy az eyikkel lehet valamit kezdeni, a másikkal nem.
Ami természtesen nem vett el ott és akkor abból az élményből semmit hogy milyen jó érzés volt akkor először ott állni a hídon! Zuhogó esőben is az lett volna (minthogy volt is olyan máshol és máskor hogy zuhogott) Csak ez teljesen független attól hogy mint fénykép tudhat-e működni vagy sem.
Erre írtam fentebb, hogy szuroksötétben is abszolut jó élmény egy hangulatos városban bóklászni! Csak olyankor nem kell hogy a fotózás legyen a szempont, főleg hogy az f2 helyett f1.7)
-
b.vr
őstag
válasz
Atomizer
üzenetére
ez most komoly?

Nézd már meg a fényeket és árnyékokat
Teljesen más napszak és időjárás. Ezért teljesen máshonnan jön a fény. Az elsőn persze szórt fényen kívül más amúgy sem volt már.
(valamint az elsőn meg azért nincs utómunka mert semmi értelme nem lett volna elővenni) -
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Mondjuk eddig úgy vettem ki hogy beltérről volt szó, de ha viszont utazás, hát ott aztán ne vicceljünk már, A FÉNY A MINDEN! :)
Ha az nincs (és nem egyszerűen mennyiségben, hanem MINŐSÉGBEN!), akkor szinte semmi sincs ami miatt fotózni érdemes (ott lesz aztán végképp a legkevésbé érdekes hogy f/2 vagy f/1.7) Hogy jobban érthető legyen mire gondolok hozok példát egy pár évvel ezelőtti norvég utamról. Az egyik legjobban várrt része volt amikor felautóztam a Lofoten szigetekhez, és azon belül is az ikonikus Hamnoy látképre voltam az egyik legkíváncsibb. A szállásom is a közelben volt, így már első nap késő délután kimentem oda, és a következő napokban még többször (volt hogy az oda-vissza utam is azon a hídon vezetett át) , így bármi extra kitérő nélkül mindig tudtam azon gondolkozni hogy most ugyan megint nem de mikor lehet majd ez igazán szép, így mikor már indulnom kellett tovább akkorra állt össze a kép. Beteszem akkor a legelsőt meg a pár nappal későbbi legutolsót. Amúgy természetesen mennyiségi értelemben még annál az elsőnél is volt bőségesen elég fény, csak hát tökmindegy mert döglött az egész.Egy másik meg a szintén nagyon fotogén (persze Norvégiában kb minden az :) ) Henningsvær "stadionja", már útban visszafelé. Előtte brutál eső, meg kicsit bolyongani is kellett, ez szinte rögtön felszállás után, még éppen elcsípve egy kis napot ami megsüti a sziget orrát, meg a háttérben a hegycsúcsot. Pár perc után már teljesen lement a nap, ugyan még keresgéltem további nézőpontokat, meg videóztam, de azok már teljesen kuka, e nélkül a kis nap nélkül teljesen döglöttek lettek a képek. Pedig nyilván, fény még bőven volt itt is alap iso-n, egy Mini drón pici szenzorának is.
Ja, és természetesen ezeket is csak emlékképnek gondolom, hiszen ezek nem véletlenül ikonikus helyszínek, csilliárd kép van róluk. Nekem történetesen az utazás, túrázás és közben a fotózás az egyik legjobb kikapcsolódás, de még azon belül is azért számít hogy a szép helyeket valami totál semmi fényviszonyok között fotózom le vagy amikor azért érdemes (ami nagyon tetszik, és amikor ott vagyok pont nagyon rosszak a fények, pár nappal később akár vissza is szoktam menni még nagyobb kitérő árán is)
De próbáld ki majd saját magad, megvan akkor már úgyis az f/1.7, legközelebb egy olyan helyzetben amire ennek kapcsán gondoltál, lődd meg a képet f/1.7-en és aztán rögtön f/2-n is, egészen megdöbbennék ha bármi érdemleges különbséget lehetne találni. Mondjuk nem is az abszolut idő számít, hanem a napkeltéhez vagy napnyugtához képest. Valójában akár természetben, akár városban, még napnyugta után is (a kék órában) meglepően sok fény van, bőven alap iso-n lehet fotózni! De igazán jó kék órás helyszínt is elég nehéz találni, amikor elég izgalmas része lesz a képnek aminek ez jól áll, és nem döglik be a nagy része. Sokkal inkább napkelte vagy napnyugta (arany óra), és hát olyankor amúgy rekeszelve is van bőven bőven fény mennyiségben is (állvány is csak amiatt kellhet ha hosszú záridő és ND filter is játszik)
Azok a soksokezres iso-k meg totál este vannak már csak a városban, amikor már csak a közvilágítás ég, ez még személyes emlékkép szinten is csak kattintgatás, ott aztán végképp mindegy hogy f/1.7 vagy f/2 plusz még további iso emelés. Annak már mindegy.
Egyébként azzal szerintem viszont érdemes lehet tenni egy próbát hogy nem este munka után (mármint csámborogni, felderíteni, szétnézni, várost nézni nyilván tökéletes! Vagy ha olyanok a kollégák akkor sörözni, stb), de fotózás szempontjából inkább korán kelni és menni olyan helyekre amiket este már kinéztél hogy reggeli fényben szép lehet. Mondjuk amúgy is szeretem a városok hangulatát amikor még ébredezik és a turisták meg még bőven alszanak vagy legfeljebb reggelizni készülnek. Bár én városokban régóta nemigen fotózom már, csak úgyis a túráimra is korán indulok.
-
turbulencia8
őstag
válasz
randras_83
üzenetére
Felbontásra MTF50 ábráknál tudsz jobbat? Amúgy a Sigma 17-40 f1.8-ról nagyon jókat hallottam rendezvényfotósoktól, ráadásul hozzátették, hogy nagyon is számít az f1.8. (én is látom).
#42526b.vr: jó fényben elég egy jó telefon is, leginkább este számít a szenzor mérete. Sokat repülök érdekes helyekre, de napközben dolgozok, jellemzően csak 17-18h után tudok szétnézni és FÉNYképezni. Nekem nagyon jól jöttek az idei Viltrox Air f1.7-es obik utazáshoz, otthonra meg maximálisan bevált a Viltrox 27/1.2 Pro.
#42524Stauffenberg: értelemszerűen f1.7 vs. f1.4-gyel akartam folytatni a saját gondolatmenetedet a fél fényértéktől meg a placeboról. Általában nem szoktam ISO 12800-on fotózni, csak mértem párat és átlagoltam.
#42530Stauffenberg: apró trükk a kínai 3rd party készletemben, hogy szinte mind legújabb 2024/25-ös típus. És lám, még a TT is meg tudott lepni egy jó bevonattal idén! -
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Azt nem értem hogy hova tűntek. Baromi jó megoldás. Kár hogy az x100ra nem fér el. A pofán lövő vakut túl sok mindenre nem lehet használni. Általában napsütésben szoktam vele az arcra tenni egy kis fényt mikor nappal szemben fotózom. De nagyon másra nem jó.
-
vagy ha ennyire nagyon fontos, két sarokba lerak az ember 60-100 cm softboxot, rádiós kioldóval, vakuval és enyhén lederíti a szobát. Fixen maradhat nem kell szarakodni vele, cserébe ott van. Esernyős kivitel még olcsóbb, könnyen összecsukható, fel/leszerelhető, helyet se foglal.
Anno régi lakásba terveztem hogy veszek 99% cri led világítást mindenhova. Elváltam helyette. -
válasz
kovsol
üzenetére
Én anno egy időben 50-es vakuval a plafont telibe toltam.
Volt fény elég, árnyék SEMMI. Ha nem az a cél, hogy a kiscsalád meghitt pillanatait rögzítsük gyertyafény mellett, akkor jó lehet. Kicsit műterem feelinges képek születtek, de fényévekkel jobbak, mint egy zsizsikes kásás maszattenger. Most nem tudnám, mert barna fa lambéria borítja a mennyezetet is.Ha az a cél, akkor pedig good-luck, AI denoise és űber fényerős obik. Manapság mindent is lehet.
Mondanám, hogy használtam már ki lehet fogni GFX-et olyan árban mint egy új 40mpix APSC, meg van rá fényerős üveg is, de az 50mpix vázaknak meg az AF-e szar, hiába lenne jó minden másban, vagy eleve MF üveg (ha olcsó kell). -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
vakablak93
üzenetére
Ja, akkor én is sznob vagyok, mert én még nem láttam egyetlen TTArtisant sem, aminek ne lett volna gatya a lencsebevonata és tükröződött volna a belseje annyira, hogy f/4-ig kell rekeszelni szembefényben, különben a teljes képmezőt telerakja amorf amőbákkal.
Persze élesnek élesek, főleg az adott árkategórián belül és még AF is van, manapság ezzel lehet az összes youtubert elvinni egy olyan gyertyafényes vacsorára, aminek a végén garantáltan van szex.

-
kovsol
titán
Szerintem nem ördögtől valóak ezek a pici vakuk se.
Nekem van Godox iT30Pro. Ici pici létére erős, TTL is van stb. Akár távkioldóként is használható.
Jó tudom teljesen más eredményt kapsz, mint vaku nélkül, de van az a szitu amikor nincs mese elő kell venni valamit ami extra fényt ad. -
kovsol
titán
válasz
vakablak93
üzenetére
Mondjuk egy Viltrox Pro -hoz képest tényleg alsó polcos.
Egyébként még van ennél jóval lejjebb is. -
vakablak93
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Szerintem az én fentebbi megnyilvánulásomat vehette sznobizmusnak, amikor a TT-t kínai alsopolcnak tituláltam.
Emiatt utólag elnezést, ha ezáltal miattam alakult ki félreerthető valami az egészből.
-
b.vr
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
"Otthon mért záridő este f2-n 1/56, míg f1.7-en 1/85 - ISO 12800"
azért a FÉNYképezés szóban nem véletlenül van ott a fény
Szerintem neked sokkal inkább olyan helyzetekben fotózásra lenne szükséged amikor több a fény (mesterséges fényeket is adhatsz persze hozzá, vagy inkább persze olyan helyzetekben fotózni amikor erre megfelelőek (ha fontos, akkor meg ideálisak) a körülmények. Hogy f/2 vs f/1.7, az nem igazán fontos (ettől még két objektív képe között persze lehetnek akár fontos különbségek, de az nem ez a kis fényerőkülönbség) -
randras_83
addikt
válasz
turbulencia8
üzenetére
Jó dolgok ezek az MTF ábrák, csak aztán ha a végeredmény egy JPG és mondjuk nyomtatva, vagy simán fine-ban telefonon nézegetve szerintem sokat nem tesz hozzá az ember életéhez, főleg nem családon belül.

Múltkor lőttem a kislányomról meg az anyjáról egy képet 50 F1-vel aztán kinyomtattam Instax Wide-val, a képnek örültek ennyi.
Én is használtam 3rd party üveget Nikonon és most Fujin is, a Viltrox nekem nem vált be, valahogy elmaradt a Fujik mellett - hozzáteszem ez a régebbi 1.4-es sorra vonatkozik -, persze megint más ha ár/értékbe nézzük, erre viszont mindig az F2 es sort mondom, hogy én arra mennék rá.
Viszont az is tény hogy a Sigma 17-40 F1.8-at mondjuk kipróbálnám, már csak azért is mert nincs Fuji alternatíva és rendezvényen lehet jól jönne, igaz két vázzal meg egy 23-as és 50-es kombóval megoldom most is ha úgy adódik.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
"Ilyen alapon az f1.7 és f.4 között is ugyanúgy csak nüansznyi különbség van, az is placebo"
Az már három és fél fényérték, szemben az általam említett fél fényértékkel.
"Otthon mért záridő este f2-n 1/56, míg f1.7-en 1/85 - ISO 12800-on, szerintem ez azért elég fontos paraméter"
Én meg azt mondom, hogy picivel jobbra vagy picivel balra fordítod a géped és már ebből is tud adódni ekkora eltérés záridőben, főleg ha még a fénymérésed is olyan módban van. Ha pedig ISO 12800-on is már nagyon a határán vagy az értékelhető záridőnek, akkor neked nem extra fél fényértékre van szükséged, mert itt már túl vagy a legjobb APS-C szenzorok teljesítőképességén is.
"Szóval örülök, hogy nem hallgattam sznobizmusra, mert..."
Tőlem biztosan nem hallhattál ilyen sznob megjegyzéseket. A 25mm f/1.7-el én is szemezek utazós objektívnek és csupa nem gyári objektívem van (Sigma f/1.4 sor). De mivel nem akarsz utómunkázni semennyit, lehet praktikus lenne egy gyártótól összerakni a flottádat, legalább nem lenne az egyiknek ilyen, másiknak amolyan színe.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nekem mondjuk X100VI -ra szerelve van. Az másik.
De ha már ennyire szőrszálhasogatás megy itt, akkor a T értéket kellene vizsgálni neked, mert az adja meg valójában mennyi fény is jut a szenzorra.
Na mind1 én eleresztem ezt az egészet, mert ez az esti fotózás mizéria már kezd komikus lenni. Lesajnált cuccozásról meg annyit, hogy nekem előbb volt Viltrox 25mm obim mint neked szerintem.
-
válasz
p_adam
üzenetére
Ne csak halkan és ne OFF üzenetként jegyezd meg, mert ez bizony lényeges különbség!!
Ezt az egyet mindig is utáltam, hogy a régi lencséket kvázi akkor tudod összehasonlítani tőlük 10 évvel későbbiekkel, ha te magad teszed meg. Az meg nem egyszerű standardizált módon, mérésekkel. -
p_adam
addikt
válasz
turbulencia8
üzenetére
Csak halkan jegyzem meg, hogy ezek sok év távlatából más felbontású vázon készültek, így nem vethetők össze (Opticallimits is felhívja rá a figyelmet), persze annyi azért látszik, hogy melyik újabb, jobb.
-
turbulencia8
őstag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ilyen alapon az f1.7 és f.4 között is ugyanúgy csak nüansznyi különbség van, az is placebo (közben mégse). Otthon mért záridő este f2-n 1/56, míg f1.7-en 1/85 - ISO 12800-on, szerintem ez azért elég fontos paraméter, másik pedig a felbontás.
Kovsol által említett Fuji 23/2 felbontása:
Míg a Viltrox 25/1,7-é:
A fél fényérték és a jelentősebb jobb felbontás nyitott apertúránál már nagyon is összeadódik esti képminőségnél. Szóval örülök, hogy nem hallgattam sznobizmusra, mert pl. a Viltrox 25/1,7 színekben is nagyon jó, abszolút utazós kedvenc. Ez csak egy példa a sok közül, elég tudatosan választottam ezeket a lesajnált "kütyüket". -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én a 23mm f2 el is nagyon meg vagyok elégedve. Nem hiszem, hogy az f2 annyira limitáló lenne. Abszolút egyetértek veled minden pontban.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Az f/1.7 és f/2 között fél fényérték különbség van, ez a valóságban annyira nüansznyi, hogy többet fog számítani az expozícióban (és zajszintben, ha ISO-val korrigálsz), hogy az alanyod fél méterrel odébb ül a fényforrástól, mint a legutóbb.
A fél fényérték különbség ISO-ban nem túl nagy, ha mégis úgy érzed ez a vízválasztó a még jó vagy a kuka fotó között, az inkább placebo vagy skill issue. Ezt kérlek ne vedd piszkálásnak, csak szerintem sokkal-sokkal-sokkal többet érne ha a tizenharmadik objektív kipróbálása helyett inkább a tanulásra tennéd át a hangsúlyt (épp úgy kompozícióban, mint expozícióban), ezzel sokkal többet tennél az utómunkamentes fotózási élményed felé, mint azzal, hogy megint beteszel egy kütyüt a kosárba.
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Alapvetően bérelni szoktam ha kell valami, vagy flickr-en megnézek fotókat az obival, esetleg megkérdem itt a régi motorosokat.
Vagy sikerül leszűrni valamit vagy nem.A kompaktság nekem is szempont volt egészen mostanáig. Ezért, és hogy nem költök feleslegesen stb miatt voltam a pici f2 obikra fixálódva. De a 40 MPX szenzoron már nem az igaziak.
Valamint amióta vakuval állvánnyal, szoftboxal együtt megyek, az obi mérete kb. már nem számít. Emiatt cserélek most obikat, aztán meginnt évekig hozzá sem akarok nyúlni.
-
turbulencia8
őstag
válasz
vakablak93
üzenetére
Okés, nálam a fő szempont, hogy jellemzően kompakt legyen, de a lehető leguniverzálisabb - utómunka nélküli képekkel és videókkal, főleg családi célra, így jött az X-M5 januárban.
Közben beugrott, hogy miért nem a Fuji F2 irányába mentem korábban, mert ott még pont olyanok a záridők este, hogy érzném az IBIS hiányát. Eddigi tapasztalat alapján f1.7-nél már nincs ilyen gondom (pl. városban, tripod nélkül sem), ezért örültem annyira a Viltrox Air sorozatnak, ami videókhoz is gyors és halk, ill. immár az új TT-nek is.
Amúgy akkor te honnan tájékozódsz? Elég kevés jó objektívtesztelő honlapot ismerek: pl. lenstip, opticallimits, de elég hiányos a tesztelt portfóliójuk, ezért sokszor néztem videókat is.
#42512kovsol:
ez véletlenül alakult így, amúgy tényleg hobbi.
-
kovsol
titán
válasz
vakablak93
üzenetére
Neki lehet az objektív tesztelés a hobbija
Többet próbált ki utóbbi fél évben, mint más egy évtized alatt.
-
vakablak93
őstag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Szia ne haragudj, de youtubenak nem hiszek semmit. A TT artisan meg izé, hááát ha a drága kínaival ennyi bajom van, inkább nem ugrom az alsópolcosra.
Fotózni szeretek, nem ide-oda vásárolni, meg a pénzt szórni.
madgie: köszi a képeket, nagyon szépek, az obi is okénak tűnik, alapvetően.
-
randras_83
addikt
válasz
madgie
üzenetére
Az új 56-os nyilván élesebb meg gyorsabb, de egyébként a régi 56osnak sincs sok baja T5-ön, mondanám hogy szerezzen valaki egy modellt és csináljunk egy összehasonlítást, de annyira el vagyok havazva, hogy már lassan utálom magam, hogy csak akkor fotózok ha munka van...pedig a régi is itt lapul a dobozában. Mondjuk az is igaz, hogy amióta megvan az 50-es ritkán kerül fel az 56-os.
Egyébként én nyugodtan ajánlom bárkinek a 40Mpx-es szenzor mellé is a régi 35 F1.4-et vagy az 56-ost is, azoknak megvan a maga hangulatuk.

#42508turbulencia8: na igen, csak az 1.8 az nem 1.2.
-
turbulencia8
őstag
válasz
vakablak93
üzenetére
Szembefényes képekhez én kipróbálnám a helyedben a TT 56/1,8-at is! Egyrészt a kínaiak sokkal nagyobb iramban fejlesztenek, mint a Fuji, másrészt a legutóbbi bevonatuk tényleg jó lett, állítólag nem sokkal marad el a Fuji 56/1,2-től sem (valamint sok vesztenivalód nincs, mert nem drága). Nekem főleg ez este előnyös a LED-es városi lámpáknál.
-
madgie
titán
válasz
hemaka
üzenetére
Két képet hirtelen előszedtem, még ilyen hycomat állapotban is teljesen jó (nekem) 40 MP-n. Álló formátumban mindig alulra forgattam a problémás oldalt, fekvőben rosszabb volt sokszor a helyzet, nehezebb volt eldugni a hibát.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
vakablak93
üzenetére
Én azért kipróbálnám előtte valakiét, ha van rá lehetőség. Mert a régi és az új között van bőven élességben és CA-ban is különbség, ami már a 24-es szenzoron is látványos volt, nem tudom a 40-es szenzoron mennyire jöhet mégjobban elő.
-
madgie
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nálam elég radikálisan, nem éles a kép bal oldala.
-
madgie
titán
válasz
vakablak93
üzenetére
"A régi Xf 56mm 1.2 milyen 40Mpx-en?"
Erre most nem tudok objektív választ adni, mert az enyém decenteres, így a fene tudja, milyen, ha tökéletes. Amúgy szerintem pixel-peep-ben nem feltétlenül borotválja le a 40-es szenzort, de portréra nekem elég éles (ott nem számolgatok pixeleket).
Új hozzászólás Aktív témák
Üzletelni a Hardveraprón lehet csak!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3371,100% Akkumulá
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B450M R7 3800X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB GameMax STORM Black Adata 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI ThinA15 B7VF-449XHU Gamer notebook - R7 7735HS 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 4060 8GB
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RX 6800 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3240, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Akkor már rakhatnád a táskádra is.