Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT

X-E5 tulajdonosok olvassák el: [link] 
⭐️ Fujifilm GFX / X Cashback promóció fut jelenleg.⭐️
Részletekért nyisd le az összefoglalót. 👇
Új hozzászólás Aktív témák
-
turbulencia8
addikt
Wow, meg is vetted a Sigma 12/1,4-et? Én szívesen kölcsönadom a V15/1,7-et, ha lenne időd összemérni a kettőt. A Sigmát a pontos AF és fénymérés, valamint a makró képesség miatt szeretem (a feleségem meg a természetesebb bőrtónus miatt). A céges karácsonyt a V27/1,2-vel fotóztam végig, de a képek kb. 15%-a alulexponált lett, és tényleg talán túl meleg tónusú a Viltrox. A Sigma 18-50-nel eddig nem tapasztaltam ilyet, igaz beltéren nem sokat használom.
-
Ébri
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
Én elég speciális okból választottam a Sigmát, 10-24-em már van, és elégedett is vagyok vele, de beltérben és este is szeretek fotózni, ahol a 23 már túl szűk, a 10-24 meg túl sötét, kb. év elején néztem utoljára, a plusz 1 FÉ miatt valahogy nem tudtam rávenni magam a Fuji 16-ra, a 16/1,4 (és a Viltrox 13 is) nehezebb, mint a 10-24 WR, úgyhogy számomra a Viltrox Air és a Sigma 12 is kb. minden amit akartam, ráadásul Sigma picit WR is, és van rajta rekeszgyűrű. Mondjuk nappal még nem sikerült kipróbálnom, lehet, csak kari után fog.
-
válasz
turbulencia8
üzenetére
Azért nagyon el vagyunk kényeztetve manapság, lényegében minden árszegmensben van jó ár/érték arányú széles látószögű. 100 körül a 15/1.4, 200 körül a Viltrox 13 és a Sigma 12, még feljebb árban meg a Fuji, de nem is tudom, hogy az előző kettőnél kell-e feljebb menni valójában.
Azért a Sigma 12-est meg a Viltrox 13-ast nagyon egymás mellett érzem az alapján a kevés teszt alapján amit eddig láttam, nem tudom nektek mi a véleményetek.
Ebben a látószögben nekem a Fuji 16/2.8 van, azt használom nagyon sokat.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
DIS használsz a videó közben, és extra crop miatt?
In kamera korrekciót azt nem olvassa ki automatán a váz az objektívból? Többen itt panaszkodtak is, hogy a Viltrox korrekciója túl élesített. -
turbulencia8
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Fotókhoz én elvagyok a 18 mm-rel, videókhoz meg a 15 mm is gyakran szűkös, ezért nekem is szimpi az új, 225g-os Sigma 12/1,4.
Amúgy nem hiszem, hogy kiadna a Viltrox egy Sigmához hasonló, kompakt zoom obit, mert ott a kompakt kialakítás mindig torzítással jár végállásokban, amit szoftveresen kell(ene) kompenzálni. A kamerában történő korrekcióhoz meg tudtommal továbbra kellene licencet fizetni... -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Egy Viltrox Air 16-50mm f/2.8-nak nagyon tudnék örülni. A Sigma 18-50mm f/2.8-al a fő bajom a túl szűk kezdő látószög.
-
turbulencia8
addikt
Majd írj légy szí", hogy milyen! Nekem V15/1,7-van, igazság az sem rossz szembe fénynél, és nagyon halk az AF is. De a Sigma azért más kategória, és ez a 12/1,4 csak alig nagyobb és nehezebb, mint a Viltrox Air.
Idén a Viltrox optikailag földobta a labdát, reméljük lépnek a többiek is! Jövőre inkább japán obikat szeretnék venni (Fujinon, Sigma vagy Voigtlander). -
Ébri
senior tag
válasz
turbulencia8
üzenetére
Köszi, igen, próbálom minimalizálni a 400 g feletti obijaim, már nagyon hajlottam a Viltrox 15 felé, mikor láttam, hogy nahát van ilyen is, még rekeszgyűrű is van rajta és nappal szemben se hal meg. Mivel senki nem említett nagy negatívumot lehet próbálkozok vele.
-
turbulencia8
addikt
Nekem egyelore nincs szuksegem ilyen szeles obira, de ez az uj Sigma jobban tetszik, mint a 400 g-os Viltrox 13/1.4. Igaz elobbinel szoftveresen kompenzaljak a torzitast, azaz kevesbe lesz pop-up a kep, de ezen a gyujtotavon szerintem ez nem gaz, szamomra hasznosabbnak tunik a kompakt kialakitas.
-
Gercsa
senior tag
XT-3 videó módban csak egy fajta fénymérést tud használni?
Akárhova tekerem a fénymérést nem látok változást a képen.
(arc-szem felismerést kikapcsoltam) -
Ébri
senior tag
Új Sigma 12/1,4-el van valakinek tapasztalata? Könnyű nagylátó fixet kerestem a 23/2 és 50/2 alá, a fuji 16 és 14 csak 2,8, szóval amiatt nem próbálkoztam velük, hiába van belőlük párszor használt, viszont meglepődve vettem észre, hogy már van ilyen is, ráadásul rekeszgyűrű is van rajta és nincs 250 gramm. Tesztek alapján éles, bár azért van pár képhibája, főleg nyitottan, de pl. képszéli sötétedést szépen tudnak a Fujik is. Van esetleg aki már használt ilyet? 26 megapixelen jónak tűnik, de ha egyszer lecserélném az xt-4-em tartok tőle, hogy akkor már 40 megapixeles váz lesz csak utódként, én meg időnként elég erősen vágok, tehát a 40 mpix élesség is érdekes lehet, de nem nagyon talőáltam nagyobb felbontású képet.
-
válasz
madgie
üzenetére
Én régebben nem nagyon használtam, mostanában egyre többet. Pl nemrég voltunk egy hétvégi pihenésen, és ott a kinti fotóknál is használtam (egyrészt annyira nem féltem, hogy mi van ha a ködszitálás miatt egy kicsit vizes lesz, másrészt érdekelt hogy mit tudok kihozni belőle). De igazából csupa olyasmire, amire a gép kisvakuja is elég lett volna. Ez a vezeték nélküli elvillantás egy bónusz, ezt akarom most az ünnepek alatt próbálgatni.
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Értem, köszi szépen, akkor egyelőre maradok annál, hogy vezeték nélkül a villanásra elsüti őket. Mondjuk "nem kritikus felhasználás" lett volna, hanem most karácsonykor a család áll a karácsonyfánál típusú képek. Csak azért gondoltam a kábelre, mert mostanában előfordult, hogy vezeték nélküliben a Fuji kisvakuja vagy elsütötte vagy nem, a nagy Godox vaku mindig elsütötte.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
lugosi
üzenetére
"szinkron kábel vagy vakupapucsba rakható csatlakozó kábel"
Szerintem engedd el, én többször borítottam már vele vakut és macera a mozgás, meg a kábelt folyton dobálni kell, hogy ne legyen útban. Nekem van valahol, ha megtalálom elpostázom neked ingyen is, de jobban jársz egy rádiós kioldóval. Még valami Aliexpresses buta kioldó pár ezer forintért is jobb, mint a kábel. Vakusaruba megy, csak középérintkezős, manuális módban pont elég.
Ennek a Lux Cadet vakunak az egyik legnagyobb hátránya, hogy nincs benne X-vevő, pedig a Godox minden más vakuba beleteszi (így egyetlen kioldóval az összes Godox vakudat tudod további kiegészítők nélkül vezérelni).
"Nincs valami hazai elérhető linketek, ahonnan még idén megjönne valami ilyen kábel?"
Karácsonyig szerintem már ne számíts semmire ha ma rendelnéd, két ünnep között viszont már megjöhet bárhonnan (de a DPD-vel szállító webshopokat kerüld, teljes az összeomlás).
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem is van az a retro. Épp újabban kezdtem használni. Kicsit vacakolós, mert az automata módja nem jön be, de manuális módban 3-4 villantás után (ez úton is köszönöm a családtagok, ismerősök türelmét) az összes többi képre beáll.
Én azon gondolkoztam épp, hogy hogyan tudnám megoldani a vakupapucsból levéve az elsütést úgy, hogy nem a gépem kisvakuja vagy a "nagy" Godox vakum süti el slave-ben, hanem kábellel (szinkron kábel vagy vakupapucsba rakható csatlakozó kábel).
Régen utóbbim volt, de persze fellelhetetlen az idők folyamán.
Nincs valami hazai elérhető linketek, ahonnan még idén megjönne valami ilyen kábel? -
kovsol
titán
Nekem beszart az X-Pro kioldóm, aztán egy IT30Pro mini vakut használtam kioldónak is

Kipróbáltam, most hogy a többi godox vakumat szépen összekötöttem vele. Majd ha levettem róla a kis vakut akkor az a kis körömpiszok X5 rajta ugyan úgy elsüt mindent

Negatívum, hogy az X5 -t nem lehet saját magát tölteni külön. Azt csak úgy tölti, hogy rácsatlakoztatod a vakura.
Az elején a kis lámpa meg használható fix fényként.

Bocsi a vakus offolosdiért
de azért legalább fényképezéssel kapcsolatos. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Asszony szeme már kiégett szerintem annyit villogtattam rá most tesztelgetve
Mágnes meglepően erős. 4db tartja, ami látszik is itt a képen. Eleve majdnem 1cm -t bele süllyed a vakuba az X5 kioldó, igy levenni is csak úgy lehet ha felfelé húzod. Elég erősen meg kell húzni, hogy leváljon. Oldal irányú hatásra nem. Vagy ha már akkora ütést kap akkor szerintem kamera és a vakú sérülését is kockáztatjuk.
A kis talp amit adtak hozzá az is mágnessel csattan a helyére. Elég praktikus amúgy, hogy levettem a kameráról, és teljesen automatán átváltott remote vakú módra. Felraktam a polcra, és oldalról mehet.
Tudom meg lehet oldani külön kioldó, és más vakuval is, de ez teljesen Plug and play módon lehet remote is használni akár egy ad-hoc szituban. Nem is igényel kb semmi szaktudást, azonnal lehet próbálgatni a vakuzást egy kezdőnek is.Majd később még próbálgatom. Van nagy godox vakum is, meg kioldó, meg másik kisebb vakú. Softbox stb. Szerintem majd hasznát tudom venni több vakus setupnál is.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
hemaka
üzenetére
Úgy képzelem egy ágrajz szerint mennek a teendőkön végig a központban és teljesen mindegy meddig jutsz ezen az ágrajzon, mindig visszaágazik oda, hogy "Tegyünk filmszim tárcsát egy gépre, ami ugyanannak a szenzor/AF/proci generációnak a kilencedik iterációja más vázformával".
-
hemaka
Topikgazda
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igaza van, egy magic lantern szerű tört fw-vel járna jól az egész Fuji közösség, bár akkor a szimuk is kikerülnének, de ez amit művelnek már tarthatatlan.
Akkora lemaradásban vannak már egy Nikonhoz képest is, hogy borzalom. Azért hoztam őket, mert jelenleg a nagy hármasból nekik van a leggyengébb af rendszerük, de még az is eszméletlen messze van ettől, amit itt lehet látni.
Én már azon sem csodálkoznék látva a tesztet/teszteket, ha ugyanazokat a procikat használnák már évek óta, csak mindig szépen átnevezve. Úgy se tudja megnézni senki, aki meg ért hozzá nem kerül a kezébe két eltérő genes fuji váz. -
kovsol
titán
válasz
vakablak93
üzenetére
Köszi.
A TC megvan amúgy már egy ideje, most meg eladtam pár dolgot MBP-re, és beváltottam egy WC -re. Jelentősen olcsóbb, volt igy mint az új ára, és tökéletes állapotú terméket kaptam. Mind a kettőt onnan vettem. -
kovsol
titán
Annyira megszerettem a masinát, hogy végül beszereztem hozzá a konvertereket is.
Pár embert a neten láttam ezek a konverterek nagyon triggerelnek
Én egyébként nagyon hasznosnak találtam őket.
Ha úgy alakul, és lesz igazi AF is Fuji gépeken lehet eladom a többi gépemet is egy Fuji gép miatt.
-
madgie
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az X-T3 már attól megtáltosodik, ha nem köti le a processzor teljesítményét olyan borzasztóan erőforrásigényes feladat, mint a zéridő, blende, vagy akár érzékenység kiszámítása. Ha minden manuál, jobban harap

Én nem tudom amúgy, a Fuji mit használ processzorként, de a komplett X széria olyan, mintha a '87-es Tetrisem CPU-ja számolna benne mindent. -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Komment:
"it seems like you did more testing than the Fuji engineers. What the hell haha"
-
Stauffenberg
nagyúr
Edvard megint csinált egy Fujifilm autofókusz videót, ahol mindenféle bugokat ásott elő, amikből kiderül, hogy az X-T3 bizonyos bolygóegyüttállásokban elveri az X-H2s-t, sőt akár egészen kiváló eredményt tud kipréselni magából, de elég egyet pöccinteni a záridő tárcsán és az egész összeomlik. Ezen kívül feltárt vagy féltucat megkérdőjelezhető firmware döntést, ami rávilágít valami nagyon súlyos strukturális problémára a cégen belül.
Nem lövöm le a videó közepén jövő csavart sem, de érdemes megnézni ha van rá fél órád.
Megtekintése csak erős idegzettel ajánlott!
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
alba-regia
üzenetére
Nem nagyon voltam gépközelben, de tegnap megnéztem és közben eszembe jutott, hogy Mac-en még nem vagyok a 26-os rendszeren (csak iPhone-on), hanem a Sequoia-t hajtom még, de abból felfrissítettem a legutóbbi verzióra és ugyanez a hibásan megjelenő kép fogad.
Elég nagy suttyóság, hogy a Finder/Photos RAW adatbázisa árukapcsolásban van az OS verzióval, pedig esszenciális rendszerappok és nagyon sok alkotó ember nem frissít azonnal, hanem kivár pár hónapot (ahogy én is). A Safarit sikerül frissen tartani korábbi OS főverzión is, ezeket meg nem...

-
alba-regia
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Annyira meglepődtem, hogy Finderben először nem is néztem meg. Photos-ba importáltam, ott minden ok.
Most megnéztem Finderben is. A korábbi X-T2, X100S, X100F, X-T30II valamint az X-T50 veszteségmentes RAW fájljai is rendesen megjelennek.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
alba-regia
üzenetére
Nem tudom a Photos-ra vagy a Finderre gondolsz-e, de nálam az X-T3 tömörített RAW-ja így jelenik meg utóbbiban:
-
válasz
alba-regia
üzenetére
Nem kellett rá ~3 évet várni mint az x-t30 II-nél.
-
alba-regia
aktív tag
MacOS 26.2 frissítésében már megjelennek az X-T50 veszteségmentesen tömörített RAW fájlainak az előnézeti képei - már amennyiben ez újdonság bárki más számára.
-
hemaka
Topikgazda
válasz
p_adam
üzenetére
A Leica mar sok ember oldalan ugy log, mint egy LV taska, mondhatni kellek. Vannak jo gepeik, pl a Q3 szerintem rendben van. De forumokat olvasva a szerviz az szanalmas kategoria kb mindenhol, kuldozgetik, honapokig semmi nem tortenik, ilyenek.
kovsol
Ezeket a userek szavaztak meg, volt egy form az oldalukon. En is egyebkent az r6iii-ra szavaztam, alapvetoen egyetertek a listaval. -
p_adam
addikt
válasz
kovsol
üzenetére
Az influenszer tevékenység határait nehéz meghúzni (egyesek szerint elront minden hobbit). Sokszor megtévesztő módon célzottan arra irányul, hogy megvegyék az adott dolgot, jogosan kritizálható. Itt nem látom, hogy adott márkát jobban ajánlanak, mint egy másikat. (Ugyanúgy ajánlanak 3rd party gyártót, stb.)
Vannak hibák? Persze. Összességében semmivel se rosszabbak, mint mások, de ha van valami jobb alternatíva "profi" tesztre, várom. Nincs elfogulatlan teszt (photonstophotos hasznos adat, de azért nem feltétlen tudja egy szám alapján megítélni, mi hogy áll) és személyes vélemény is lesz benne (adott esetben elmondják, hogy "nekem jó a fogás, gombok kiosztása, neki nem", több szem többet lát alapon behívnak egy adott fotóst, aki használja a márkát, stb.).
Még mindig ott tartunk, hogy a kritika főleg abból adódik, hogy adott vélemény többet számít, mint az enyém - természetesen számítógép mögül, behatóbb gyakorlati tapasztalat nélkül. Különösen irritáló, hogy még jó pénzt is kapnak érte, bár közben reklámozni kell mindenféle dolgot. Ilyen alapon újságot se kell olvasni, ott is van különbség, de az alapelv azonos, a legtöbb cikk okkal születik, adott stílusban, és a "szakmaiság" adott esetben inkább megmosolyogtató, indirekten pénzre váltható "státusz". -
Ijk
nagyúr
válasz
p_adam
üzenetére
Ha a komplett GFX rendszerről beszélsz akkor sincs infónk Leicával szemben hogy állnak az eladások, a Canon-t Sony meg ne is keverjük ide.
GFX, azaz középformátum egy relatív kis piaci szegmens, ahogy a Leica is. Leica státusszimbólum fényképezőket gyárt, GFX ára mögött ezzel szemben ott van a műszaki tartalom is, ez a hatalmas különbség. -
p_adam
addikt
Nyilván nem csak Q-ra vonatkozott, hanem az SL rendszerre. Jól menő fotósok írják fórumokon, akik jóban vannak kereskedőkkel, vagy maguk a boltosok (konkrét számokat nem írnak, csak azt, hogy "nem fogy"). De nyilván látható ez-az, ill. az is, hogy a Fuji úgy próbál kozmetikázni, hogy összevonja, azt mondja, hogy a "FF-en kívüli piac jelentős részét birtokoljuk": "Fujifilm owns 40% of non-FF digital market"
"I don’t believe that number at all. There’s something unsaid that further qualifies that stat
Of course, I base my opinion on the belief that APS-C outsells full frame by more than a tiny margin. And if Fujifilm only has 5-8% of the total market then I don’t believe that 40% number at all unless it is further qualified."
"When the data calculated based on Fujifilm’s digital sales was released according to CIPa's total shipment criteria, Fujifilm's market dominance in 2023 didn't even reach 500,000 units. Meanwhile, Canon and Sony sold over 5 million units, and even if we generously assume more than half were full-frame, excluding 3 million full-frame units and 1 million compact cameras, it's still clear they sold far more than Fujifilm's 500,000 units. So how on earth did that 40% figure even come up? Haha, maybe it was a week's worth of medium format sales, or they might be counting Instax" -
Ijk
nagyúr
-
Ijk
nagyúr
válasz
p_adam
üzenetére
Q3 alig kisebb mint egy A7RIV (A7CR)+ 1.8 fix, cserébe 3-4x annyiba kerül és nincs használható AF-C-je. Éppen csak egy fokkal jobb mint egy Leica M, a legalább működő AF-S miatt. 100RF-en igaz hogy f4 a fényerő (ami nagyon ritkán gyakorlati probléma), de az objektíve kicsi, 100MP, +1EV dinamika FF-hez képest, és Leicával szemben ha nem is sportfotóra de jó subject detection AF-C-je van, ezt nem tudom semmilyen más géppel kiváltani mint egy Q3-at. Hasselbad X2DII van legközelebb egy 28mm f4 üveggel de az is majdnem kétszer akkora és kétszer annyiba kerül.
-
p_adam
addikt
Koràbbi nyertesek: A1, Z9, Z8, A9III
Megfigyelhető a vezérelv. Másra is rámondható, hogy adott szempont szerint nincs másik, legyen digitális távmérős (létezik Pixii, de nem jó...), vagy zsebbe tehető APS-C kompakt. Ezek se lesznek év kamerája, csak ha csinálnak rá kategóriát...
Sokkal többen választanak Q3-mat, mint azt. Főként márkanév és design, de ha ettől eltekintünk, akkor azért, mert az optika lassú, nem stabilizált. (Beépített ND-t nem használja ki jobban, de legalább van, RX1-ből kiindulva néha idegesítő lehet a Q.) -
turbulencia8
addikt
A lenstip.com a héten letesztelte a Viltrox Air 56/1,7-et is, ez is nagyon nagy felbontású már f1.7-től széltől szélig. Kár, hogy a színek kissé pasztelesek JPEG-ben.
-
rtrace
tag
Nézd meg ezt, Pixel 10 Pro 12 bites DCG RAW: [link]
Feldolgozva: [link]Mobilos single frame (!) raw-tól szerintem ez már brutál jó dinamika.
Ez meg Pixel 8 Pro moddolt GCam-mel (ez már multi frame), este, kézből, 20MP-en.Csak sajnos úgy kell ezeket 3rd party szoftverekkel kihúzni belőlük, mert amit gyárilag nyújtanak, az komolytalan. Mindenesetre sokkal több tartalék van bennük, mint gondolná az ember.
-
Ijk
nagyúr
válasz
vakablak93
üzenetére
Én tesztelgetés szinten ezt tudtam belőle kihozni.
-
vakablak93
őstag
válasz
kovsol
üzenetére
Ha lemeretezve atkuldom a telefonra az x100 rol a képet is sokkal jobb minőség mint a telefonom
Ilyen eretnekséget meg ne merj említeni a mobilok tesztjei alatt, úgy neked esnek majd, hogy ihajj...
Ha tudnád miket kaptam, egy-egy mobiltopikban, amikor a készüléket alapvetően méltattam, de odaírtam hogy a kamera emiatt nem érdekel benne
Ezért mágján akarják az embert megégetni néha
-
hemaka
Topikgazda
Kis X-E5-ünk elég jól szerepelt, ellenben az X-T30III-al szemben a petapixel szavazáson.
A Sony hate most a csúcsra jár, ahogy látom a szavazatokon, 3 vázból 2-re 0db szavazat. -
válasz
turbulencia8
üzenetére
Az x100 derítőjét (de akár külső vakuval is)simán lehet használni 1/250 felett is. Az szembe fénynél jól tud jönni.
Illetve van ND szűrő, én pl előszeretettel használom nappal, hogy nagyobb blende legyen. -
Ijk
nagyúr
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nappal meg van dinamikatartományod ami a telefonnak nincs. Kb. a telefon akkor van partiban ha nem kell szűkebb mélységélesség, 12MP méretű., ellenfény még véletlen sincs a hulladék optika miatt és nincs a témának nagyobb dinamika átfogása pl. egy ilyennél. Az más kérdés hogy a linkelt kép is megkapta a szokásos telefonos feldolgozást, túlélesítés magasra húzott radius-al, egy fotósnak ami kiesik ezekből a telefonokból szimpla hulladék. Anno Pixel 7 1/1,3" érzékelőjével, raw-ban fotózva egész értékelhető szintet kihoztam (dinamika akkor sem volt combos, és ha kicsit is volt ellenfény elszállt a kontraszt, fátyolosodott). Ha még dinamikában fel is hozzák egyszer egy mostani BSI APS-C szenzor szintjére, akkor is a köröm méretű optika hiányosságai agyonvágják a képeket rengeteg helyzetben.
Azért ha lenne egy olyan telefon amiben olyan feldolgozás van ami nem szemeteli szét a képet azon még én is elgondolkoznék, de nem láttam még olyat amiből kieső jpeg-ek minősíthetők számomra. -
turbulencia8
addikt
válasz
kovsol
üzenetére
Úgy értem fényes nappal nincs sok előnye magának az APSC szenzornak a telefonhoz képest (számomra). Persze a Fuji színvilága és egyéb képessége nagyon hiányozna, szóval nem fogok telefonnal fotózni. Este már nagyon látványos a különbség akár egy Viltrox Air fotónál egy Galaxy Ultrával hasonlítva.
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Nincs csoda. Blende értéket mindig a témának megfelelően kell kiválasztani.
Vagy ahogy az automata belövi? -
kovsol
titán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Régebben szerkesztgettem igy ahogy mondod, főleg még az elején, de ha mobillal fotózom, hogy gyorsan megörökítsek valamit, és már lusta vagyok szerkeszteni utána.
Fujit se szeretem szerkeszteni, inkább előre kiválasztom a tetsző szín profilt, és nagyon ritka esetben szerkesztem. Fuji appot meg tök szeretem egyébként, mert pillanatok alatt át is lehet küldeni mobilra a képet. Kapcsolódással se kell szívjak, mint a Sony appal. Elindítom, rábökök a kamerára és már listázza is a képeket.Dobok is be akkor egy "mobilos" képet X100-al.

X100VI 23mm f2.0 1/60sec ISO1600 Reggie’s Portra recept. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
kovsol
üzenetére
A 13 Pro-ban már van ProRAW támogatás, importáld be Lightroomba (akár a mobilosba) és a Profiles alatt húzd lejjebb a csúszkát, hogy mennyire legyen erős a szétprocesszált HDR hatás (az élesítés és zajszűrés pedig már alapesetben is lejjebb van tekerve ProRAW-ban, de egyik sem nulla, csak ízléses). Én általában addig szoktam letekerni, ami kb. egy hagyományos fényképezőgép dinamika átfogását adja vissza. Aztán szerkeszd meg kedved szerint.
Amúgy még jobb, amikor már a 48 megapixeles szenzorral tudsz lőni, az mondjuk leméretezve utólag kb 24 megapixelre elég baszó képet ad egy mobilhoz képest (az egyik ilyen fotómat használom háttérképnek Mac-en még a 27" 4K monitoron is).
Ettől persze még dedikált kamerával egymilliószor jobban szeretek fotózni, de szükségmegoldásnak elég ütős ha tudod mit csinálsz. Nekem nevetséges amikor emberek mobilból kieső Jpeg-eken vesznek össze, egyfelől egyik szarabb a másiknál, másfelől pedig nem a szenzor képességeire reflektál, hanem arra, hogy ki-milyen algoritmust patkolt össze mögé (és mindegyik borzalom).
-
kovsol
titán
válasz
turbulencia8
üzenetére
Ha lemeretezve atkuldom a telefonra az x100 rol a képet is sokkal jobb minőség mint a telefonom. Nekem mondjuk egy elég régi iPhone 13 pro van.
Fuji képe tele részlettel, nincs digitálisan elesitve, színek sokkal jobbak. Az égsz kép amit a Fuji produkál már mobil kijelzőn nézve is sokkal jobb. Nagyobb kijelzőn meg aztán főleg. És nincs f1.7 obi rajta
sőt mi durva f4-5.6 is használom a gépet nagyon sokszor. 
-
turbulencia8
addikt
válasz
benedekco
üzenetére
Mondjuk ha kb. annyiba kerülne egy kompakt xq2 folytatás, mint pl. a Fujinon 23/2,8 obi, akkor lehet inkább már kamerát vennék. Amúgy szerintem csak az X-Half megmaradt alkatrészeit szerelik át valami más hülyeségre.
Amúgy a telefonhoz képest az APSC előnye szerintem leginkább este és legalább f1.7-es éles-kontrasztos obival jön ki igazán.
Túl nagy késztetést egyelőre nem érzek a vásárlásra még a jelenlegi palacsintáknál se. Én végül megtartottam végül a 15-45-öt is, hogy legyen egy könnyűlovas, kvázi referencia obim a Fuji színvilághoz. -
Ijk
nagyúr
válasz
benedekco
üzenetére
Nekem X10-em volt már nagyon régen, legnagyobb csalódásom képi világban, akkor megfogadtam hogy soha többé kis szenzoros zoom (aztán egy idő után cserélhető gépeknél is kilőttem a zoom opciót).
Nem tudom elképzelni hogy 1" szenzort bármilyen szinten elfogadnék, ami nem telefonnal dokumentálás. APS-C a minimum, de az is csak akkor ha kompakt hordozható, fix obis gép mint az X100 vagy Ricoh GR. Van egy EOS-M6II-m, 32 1.4-el a képminőség teljesen jó, egy baja van, hogy ugyanakkora méretű A7CR+Viltox 50 Air ami egy 70k-s könnyebb obi elveri minden szinten (CA, peremsötétedés, bokeh, AF sebesség). A CR-re rá tudok akasztani 1.4-es üveget is amire nincs APS-C megfelelő (f0.9 kellene). Szóval még APS-C is egy kihalásra ítélt méret cserélhető fronton. 1"-t meg végképp nem értem miért kell még erőltetni, amikor lassan bármelyik 300k-s telefonnal meglövöd azt a minőséget, sőt pl. Pixel 9 200k, igaz abban nincs telefotó.
Új hozzászólás Aktív témák
⭐Cashback promóció.⭐
Részletekért nyisd le az összefoglalót.
A promóció időtartama:
2025. Nov. 13. - 2026. Jan. 14.
- Futás, futópályák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AliExpress tapasztalatok
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- VR topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Kellemes karácsonyi ünnepeket!
- Automata kávégépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- Nikon AF-S DX Nikkor 35mm f1.8G objektív (makulátlan állapot!)
- Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K + objektívek
- Fotospeed F4 Fox - Gyorskioldós fotós vállpánt + Case Logic kézpánt
- Sony A7S III - újszerű - 2028 márciusig garanciális
- Think Tank Retrospective 10 - Prémium fotós válltáska (makulátlan állapot!)
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP ProDesk 600 G5 i5-9500 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

X-E5 tulajdonosok olvassák el: 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)