Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- MasterDeeJay: Intel Optane M10: mire lehet használni?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
-
LOGOUT
Topiklakók, és autóik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Köszönöm szépen!

Az azért gáz ha nem lehet távolról klimatizálni előfizu nélkül meg lekérni a tank állapotát. Lehet nagyon hozzászoktam ehhez a Q7nél
A navinál , bár preferálom a gyárit, sajnos az AAval/ABPR-rel nem nagyon veszi fel a versenyt semmi. -
válasz
bulikavagyok
üzenetére
Ez így egész korrekt, szerintem nagyjából pontos.
Az autó távoli menedzselése azt hiszem marad, tehát kinyitni, becsukni, adatokat lekérni tudsz továbbra is. A navi valóban offline lesz, nem lesznek egyéb online segédek sem (kevesen használják amúgy is szvsz). Időjárás sincs így igaz, meg hírek, ezt még az 530-beli időkből tudom. -
bulikavagyok
nagyúr
válasz
bitpork
üzenetére
Nem sokat veszítesz. Gemini:
Amikor a BMW ConnectedDrive előfizetésed lejár, az autód nem válik "butává", de jó pár kényelmi és online funkció elvész, amit valószínűleg megszoktál a mindennapokban. A legfontosabb változások a navigációt, az online kommunikációt és az okostelefonos applikációt érintik.
Íme a részletes lista arról, mi fog hiányozni:
1. Navigáció és közlekedés
Ez a legérzékenyebb terület, mivel a gyári navigáció sokat veszít a hatékonyságából:
RTTI (Real Time Traffic Information): Megszűnik a valós idejű forgalomfigyelés. Nem fogod látni a térképen a zöld/sárga/piros jelzéseket, és az autó nem fog automatikusan kerülőutat javasolni dugó esetén.
Online térképfrissítés: Az autó nem tölti le többé automatikusan a legfrissebb úthálózat-adatokat (OTA update).
Online keresés: Nem tudsz "Google-stílusban" keresni helyekre (pl. "legközelebbi gyógyszertár"); csak az autó belső, offline adatbázisában tudsz böngészni, ami hamar elavul.2. Intelligens asszisztens és hangvezérlés
Online beszédvezérlés: A BMW Intelligent Personal Assistant (vagy a régebbi modellek hangvezérlése) sokkal korlátozottabb lesz. Elvész a természetes beszédértés (pl. "Hé BMW, éhes vagyok"), csak a kötött, előre programozott alap-utasítások működnek majd.
Diktálás: Nem tudsz többé hanggal válaszolni az üzenetekre.3. Szórakozás és applikációk
BMW Online: Elvesznek az autóba telepített appok, mint az Időjárás, Hírek, vagy az üzemanyagárak kijelzése.
Connected Music (Spotify/Deezer): Ha a beépített SIM-kártyán keresztül hallgattál zenét, ez a lehetőség megszűnik. (Megjegyzés: A Bluetooth-on keresztüli zenehallgatás továbbra is működik!)
Remote 3D View: Ha az autód képes volt rá, többé nem tudsz az okostelefonodon körbenézni a parkoló autó körül a kamerákkal.4. My BMW App funkciók
Itt modellfüggő, hogy mi marad meg, de általában az alábbiakat érinti:
Távoli klímatizálás/állófűtés: Ez sok modellnél az előfizetés része.
Járműstátusz frissítése: Előfordulhat, hogy ritkábban vagy egyáltalán nem frissül az appban a tank/töltöttség állapota.
Úticél küldése: Nem minden esetben tudod a telefonról "átküldeni" a címet az autó navigációjába.Mi marad meg mindenképpen?
Vannak funkciók, amelyek a jármű élettartamáig (vagy amíg a technológia, pl. a 4G/5G hálózat él) megmaradnak:
Intelligens segélyhívás (eCall): Ez biztonsági funkció, nem jár le. Balesetnél az autó továbbra is küld jelet.
BMW TeleServices: Az autó továbbra is jelzi a szerviznek, ha olajcserére vagy karbantartásra van szükség.
Alap távoli elérés: Sok 2018 utáni modellnél az ajtók zárása/nyitása, a lámpa villogtatása és a kürtölés az appból ingyenes marad.Tanács a döntéshez:
Ha gyakran használod a gyári navigációt és fontos a forgalmi adatok pontossága, akkor érdemes megújítani (vagy áttérni a CarPlay/Android Auto használatára, ha az autód támogatja, mert azok ingyenesen nyújtják a forgalmi adatokat a telefonodról).Tipp: Érdemes bejelentkezni a BMW ConnectedDrive Store-ba, ahol az alvázszámod alapján pontosan látod, melyik csomagod jár le, és mi marad meg utána.
-
-
Connect drive mennyibe fáj itthon? Nélküle nem működnek a funkciók teljes értékűen? (Parkolás, meg driving assistant meg hasonszőrűek?
-
chess001
aktív tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
https://letmegooglethat.com/?q=Design+Director+Adrian+van+Hooydonk+revealed+that+Chinese
-
chess001
aktív tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Nem én választottam, ez egy elég régi mém, gondolom nem ismerted-ezt sem.
Szerintem felesleges bármit tovább ragozni, ott a tervező nyilatkozata... -
-MarhaRépa-
tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
A legviccesebb az egészben az, hogy az USA kereskedők évek óta verik az asztalt, hogy a BMW legyen olyan drága és csináljon végre egy rendes méretű SUV-ot is, amit oda lehet állítani az Escalade mellé, mert ha bejön a szalonba a tipikus amcsi Soccer Mom, akkor csak húzza a száját, hogy nem elég nagy az X7.
-
-MarhaRépa-
tag
válasz
chess001
üzenetére
Ja, nem mindenki érti, hogy eltelt a világban a két autó között 40 év.
Az X7-en még szolid hűtőrács is van, nézd meg az amcsi full size suvokat.BTW vicces hogy a kínai dizájn bizonyítására egy olyan típust választottál, ami kifejezetten az USA piac igényeire készült, ott is gyártják, és a legyártott példányok durván fele ott is marad. Kínában ebből alig adnak el.
-
chess001
aktív tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Aki érti érti, aki nem az nem...
-
-MarhaRépa-
tag
válasz
chess001
üzenetére
Valójában az EU az autógyártók számára egy homogén piac, mivel ugyanazok a törvényi szabályozások vonatkoznak rá, és a vásárlói elvárások is eléggé hasonlóak ahhoz, hogy ne kelljen differenciálni.
Azért azt meghallgatnám hogy pontosan mit mondott van Hooydonk, gyanítom hogy nem pont ezt.
Csak Kínában kell a nagy hűtőrács? Aha.
-
chess001
aktív tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
EU elég sok országból áll, elég különbözőek az igények, fizetések, de lehet csak én, meg a többi néhány milliárd ember gondolja így, te pedig nem...
Amúgy a konteót a designfőnök terjeszti, biztos nem ért hozzá te pedig igen...
https://totalcar.hu/hirek/2025/09/15/a-bmw-szerint-kina-az-oka-hogy-ekkorak-a-vesek/ -
chess001
aktív tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Nagyon egy követ fújok az AI-al, pedig annak azért több forrása van...
A design-nál is Kínát mondta, meg az USA fiatalokat, mert az EU-ban úgyis megveszik...Kína: A legnagyobb egyedi piac (kb. 25-28%)
Kína évekig a BMW leggyorsabban növekvő és legmeghatározóbb piaca volt, ami a korábban említett dizájnváltást is indokolta.
Arány: Jelenleg a globális eladások kb. 22-25%-át teszi ki (korábban ez közelebb volt a 30%-hoz).
Trend: Bár a darabszám még mindig óriási (évi 600-700 ezer autó), a kínai hazai márkák (pl. BYD, Xiaomi) erősödése miatt a BMW részesedése itt most némi nyomás alatt van. Ennek ellenére a 7-es sorozat és az X7-es modellek profitjának nagy része innen jön. -
chess001
aktív tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Jelenleg, nagy visszaesés volt a kínai piacon. A hódfogak/giccsparádé egyértelműen Kínának szóltak, bukó lett, most másik piac-dizájn is lehet...
Emlékszem, ezt is tagadtad, aztán kijött a vállalati közlemény sajna. -
-MarhaRépa-
tag
"Kina/azsian kivul mindenki le van szarva"
Ez egész egyszerűen nem igaz. A BMW legnagyobb piaca az EU, és az USA is jelentős. Kínába az összes eladás durván egyharmada megy.
Tehát a BMWket túlnyomó részt nyugati igények alapján fejlesztik.
Kína meg kap néhány saját típust, ami nincs máshol. -
válasz
FIREBLADE78
üzenetére
Szerintem ez azert van elsosorban, mert Kina/azsian kivul mindenki le van szarva. Uvolt az egeszrol, hogy az ottani izlesvilagnak keszul a minden. Ott meg ezerszer fontosabb az, hogy rongyrazos legyen valami, mint az europai szemleletu minoseg.
Ezert van az, hogy jo minosegu anyagok meg elegans ergonomia helyett kapunk karacsonyfazo ledeket meg uvolto, giccses, ciganylimuzin dizajnt, ezert terjednek a Tv meretu kijelzok, ezert tunnek elfele a gombok, ezert olyan a kuso dizajn, amilyen, stb...
Nem elfelejtettek autot tervezni, csak nem nekunk tervezik.Sajnalatos, mert azt hinne az ember, hogy a vilag maradeka csak er tan egy rohadt lokharitot meg par kapcsolot meg ilyesmit, de ugy latszik, hogy nem. Es az van, hogy igazuk van, mert igy is csapagyasra vannak hajtva a gyarak.
-
-MarhaRépa-
tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
22-es kerékkel, M Sport csomaggal, Karottával a volán mögött, 117-es átlaggal, 23,5-ös fogyasztás.
Ez gyakorlatilag parádés.
-
-MarhaRépa-
tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Hmm, idéznéd?
-
szőröscica
addikt
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
N47-bol es N57-bol is csak nehany gyulladt ki, akkor neked nem szamitott.
-
-MarhaRépa-
tag
válasz
brumi1024
üzenetére
"tömeges meghibásodásról sem hallani nélküle"
Szóval a kis számú meghibásodás vagy reklamáció már nem is számít, csak a tömeges?
A Teslánál is hallani bőven töltési problémákról. Kosz, korrózió, szemét a portban, aztán máris jönnek a kommunikációs és töltési problémák.
Biztos csak véletlenül van már többféle utángyártott kupak is Teslára.
Link -
-MarhaRépa-
tag
Korrekt volt régen, aztán kábé 10 éve átment egy hardcore Tesla propagandistába, a Teslát és Muskot kritikátlanul az egekbe emeli, az összes többi gyártót, de különösen a német prémiumgyártókat meg lehúzza, ha kell nettó hazugságokat, konteókat terjeszt. Már régen nem kérdez, hanem kijelent, nem megismerni akar, hanem evangelizál és ördögöt űz.
Szakért valódi szakértelem és műszaki tudás nélkül.Ritka káros egy figura lett, kár érte.
De nyilván ez csak az én meglehetősen sarkos véleményem, mindenki azt gondol amit akar.
-
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Én szeretem, szerintem korrekt. Persze mindenkinek vannak egyéni preferenciái, így tökéletesen objektív teszt nem létezik és soha nem is létezhet, ki mivel tud azonosulni. Az meg, hogy úgy fogalmazza meg, hogy kicsit karikatúra módon túloz, engem nem zavar, én szeretem ezt a fajta humort.
Amiért én őt ki tudom emelni a többi tesztelő közül az az, hogy képes arra tesztelni egy autót, amire az való. Nem húzza le a transitot mert nem jó vele a szerpentinen veretni, vagy a sportkocsit, mert ráz a szar úton. Számomra már ezzel kiemelkedik a tesztelők közül.
-
brumi1024
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Az első mondatra inkább nem reagálnék, engedjük el a szalmabábot.

Szabvány szerint nem szükséges kupak. A gyártók egy része úgy döntött rak, a másik úgy hogy nem. A felhasználók szempontjából (pláne ezen a klímán) kényelmetlen a kupak, és tömeges meghibásodásról sem hallani nélküle, Karotta meg egy tőle megszokott körmondattal fogalmazott meg egy kritikát.
-
-MarhaRépa-
tag
válasz
brumi1024
üzenetére
Baleseted hány volt az utóbbi években? Akkor a biztonsági öv is felesleges, ugye. Meg kényelmetlen.
Teljesen magától értetődő műszaki logika, hogy az ilyen csatlakozókat védjük a szennyeződésektől. Korábban azért volt az AC-n is fedél, mert a töltőnyílás nem volt eléggé zárt. Mostmár az, de az AC töltés alatt akkor is védeni kell az üres DC-t.
-
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Te milyen indokolatlan savazast lattal ebben a videojaban? Mert en konkretan semmit. Amit emlitett, az mind jogos volt. Es igazabol nem mondott semmi, de semmi kulonosen rosszat a kocsira.
Karotta a Tesla-t szerintem is jobban szereti, mint indokolt, de nem igazan lattam meg tole igazsagtalan/indokolatlan savazast semmilyen iranyban.
-
FIREBLADE78
addikt
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Elméletileg ha esik az eső akkor automatikusan fedél betakarja a kábelt,hogy ne ázzon.
-
brumi1024
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Töltök már néhány éve villanyautót, de valahogy eddig elkerült a madárszar, sár, pedig az i4-en tanksapka fedél van, nem felfele nyíló ajtó. Az eső meg teljesen mindegy, ezek a kupakok nem vízzáróak.
Szóval persze, elméletileg ezek ellen véd, de nem változtat a tényen hogy kényelmetlen. Mint ahogy az AC-t fedő kupak is kényelmetlen (és méginkább felesleges), de azt szerencsére sikerült elengedni. Ez amúgy számodra is kiderülne ha elkezdenél villanyautót használni, így inkább partról okoskodásnak tűnik, yet again.
-
tasiadam
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Pedig o szereti a BMW-t, nem? Csak az elektromosat nem?
-
-MarhaRépa-
tag
válasz
brumi1024
üzenetére
Fenét. AC töltés alatt teljesen nyitva van a Teslákon a DC csatlakozó, oda beesik az eső, a hó, belemegy a por, bemehet a sár, madárszar, egyéb dzsuva, a csatlakozó pinek simán befagyhatnak, szennyeződnek, korrodálódhatnak.
És Karotta ezt isteníti, kapásból lehülyéz egy komplett céget, ahelyett hogy feltenné a kérdést: vajon miért is csinálja így a BMW? -
brumi1024
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Ez a tipikus az esetek 1%-ára optimalizálunk, de a 99% rosszabb lesz. Az iX3 előtti autókon ráadásul két külön kupak volt.
-
brumi1024
veterán
válasz
CharlieDrop
üzenetére
A sok apró bug mellett két különböző helyről is hallottam, hogy assistance kellett, mert útszélén hagyta őket az autó az első 10k km alatt. Redditen szintén nem egyöntetű az öröm.
-
brumi1024
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Jó hát fogalmazott ahogy fogalmazott, mondjuk azoktól az idióta fülektől én is a falra tudnék mászni, kell a nyavajának, pláne motoros fedélnél.
-
-MarhaRépa-
tag
válasz
brumi1024
üzenetére
A totális rosszindulat és fogalmatlanság: "Ilyenkor rémlik fel a Neue Klasse szexi villanymáza alatt a korporét gólem nyomasztó sötét tömege – ilyen szükségtelen idiótaság kizárólag olyan helyről jöhet 2026-ban, ahol igazából senki nem használ életvitelszerűen elektromos autót."
-
brumi1024
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Persze, tudta, hogy levágja a főmegszakítót a töltőn.
Egyébként velem is rengetegszer előfordult, hogy azt írta a gyári navi jók leszünk, aztán menet közben kért még töltést, pedig saját autó volt, sok tapasztalattal. Ez benne van. -
brumi1024
veterán
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Amellett, hogy nagyon szomorú, hogy egy sima, nem AMG C SUV 43 millió, azért látványos a különbség beltérben (műszaki tartalomban mondjuk fordítva).
A villany Q6-ot csúnyán magamögött hagyta a kategória.
Mondjuk azokkal sok a gond is. -
-MarhaRépa-
tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Karotta a BMW-ben? Tök felesleges akkor megnézni, nyilván elszabotálta a tesztet, ahogy bírta.
-
MCs88
aktív tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Azért amikor azon megy az elmélkedés, hogy miért hátrafelé kell billenteni a D fokozat kapcsolásához és nem előre, ott elgondolkodtam, hogy érdemes-e tovább nézni.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
CharlieDrop
üzenetére
áh, de itt hagyom az egész videót, jó nézegetést

-
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Ezen agyaltam mennyire lehet ez zavaró egy éjszakai autópályás vagy autóutas menetnél, biztos nem olyan szuper. Ugye a Saabokban (is?) volt ez a Night Panel, nem véletlenül. Az új C-osztályról kiszivárgott belső kép is elég ijesztő, az a kvázi faltól-falig kijelző az
-
CharlieDrop
veterán
Imádom Karottát, ahogy fogalmaz. Most éppen az iX3-ról éjszakai vezetésről:
"Ahhoz képest, hogy 30 éve az számított okosnak és menőnek, hogy a Night Panel funkció még a gagyi kis analóg műszerfalacskákon is lekapcsolt minden felesleges műszert, hogy egyetlen felesleges foton se zavarjon minket a sötétbe kimeredésben, az iX3-ban éjszakai út előtt is fel kell kenni az SPF30-at minimum."
-
H.Ezredes
őstag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Itt több dolog keveredik.
Ez az autó egy speciális eset másfél év alatt több mint 70 ezer km ment bele. Ez messze nem átlagos használat. Ilyen futásnál teljesen normális, hogy az ember nem várja meg, amíg hiba lesz, hanem megelőző jelleggel karbantart.
Itt nem volt hiba. Nem rángatott sem a váltó, sem az osztómű. Nem azért lett olajcsere, mert baj volt, hanem azért, hogy ne is legyen. Ez egy tudatos döntés, hosszú távra tekintve.
Ami kopadék volt, az ráadásul nem is az osztóműben volt kiugróan nagy, hanem a váltóban. Ez pedig nem egyedi jelenség, más is jelezte már alacsony futásnál G60 esetében a szokásosnál több kopadékot. Ez nem hibaelhárítás, hanem állagmegőrzés / karbantartás. De hozzáteszem az ügyfél elmondása alapján szebb lett a váltás a váltó olajcsere után.A lifetime kapcsán:
igen, nem azt jelenti, hogy soha nem kell cserélni, hanem hogy a gyártó egy élettartamot határoz meg kb 150 ezer km a gyakorlatban egyszerűen sok( És a kommunikáció sem egyértelmű mert általánosan nem mondja senki az ügyfeleknek,hogy na akkor ezt le kell cserélni nagyjából ekkor vagy akkor ). Ugyanúgy, ahogy a motorolajnál a 25–30 ezres periódusok és az 50–60 ezres levegőszűrő cserék is túl vannak tolva.
És ami fontos: a piac.
Az első kérdések között van, hogy volt-e váltóolaj, osztóműolaj cserélve. Azok az autók, amik csak „lifetime”-ot kaptak, sok vevőnél már eleve mínuszból indulnak. Sokan meg sem veszik, vagy azonnali cserével számolnak alkudoznak ezek miatt. Ez nem elmélet, ez tapasztalat és a valóság legalább is itthon és engem és az ügyfeleket ez érdekli.
Az osztóműves példák:
Ahogy már mondtam több olyan esettel találkoztunk, ahol rángatásra komplett egységcserét javasoltak, miközben olajcsere után megszűnt a jelenség. Nem minden esetben ( ezt senki nem vitatja ), de nagyon sokszor igen.
És igen, ezek jellemzően már nem garanciális autók voltak. Mire az osztómű eljut abba az állapotba, hogy rángat, a legtöbb esetben már kifut a garanciaidőből. Láttam olyat is, amit garanciában cseréltek, ott nyilván nem tudom megmondani, hogy egy olajcsere segített volna-e, de rengeteg esetben egyértelműen igen. És itt is megjegyze rendszerint nem toltam az ISTA protokolt az olajcserénél mégis hibátlan és tökeltes lett olajcsere után. Másik dolog több ügyfél panaszkodott arra,hogy elment márkaszervibe és elhajtották őket mondván lifetime olaj nem kell cserélni a váltóban az olajat se osztóműben se a diffiken. Sőt mikor mezei olajcserét akarta kérni akkor is sok esetben a volt a válasz,hogy majd kiírja a kocsi majd kéri akkor kell jönni. Nem értem ezeket a hozzállásokat sem ha bemegy az ügyfél és szeretne kérni egy szervizt amiért fizetne miért nem lehet elvégezni ??? És másik kint is itton is rengetegen kérnek nem márkaszervizben köztes olajcserét ami nincs vezetve nyilván 2 hivatalos olajcsere között mert egyszerűen le akarják cseréltetni az olajat. Egtyébként azoknál nem történik rendszerint erről bejegyés amire a szervizcsomag megvan véve. A köztes olajcserét meg kifizetik egy szakszervizben. Én ezt látam / tapasztalom / hallom másoktól is.Na és akkor az ISTA / „olajszint kiegyenlítés” rész, mert itt elment az egész.
Két külön dolgot beszélünk:
1. Váltó normál (frissítéses) olajcsere (karter, leengedés)
Itt nem bontod meg a váltót, nem veszed le a mechatronikot, nem üríted ki teljesen a rendszert.
Egyszerűen:
– leengeded az olajat
– kartert/szűrőt cserélsz
– feltöltöd
– beindítod
– végiggangolod
– szintre állítod
Ez egy részleges olajcsere (frissítés), ahol a töltet kb. 60–70%-a cserélődik.
Ebben az esetben nem lesz levegős, nem lesz szárazon járatás, nem történik semmi olyan, ami indokolná, hogy „nem szabad elindítani”.
És nem szükséges „olajszint kiegyenlítés”. Simán visszaellenőrizhető,hogy lejött 6L bement szintén 6L.
És a legfontosabb:
a gyakorlatban nem látjuk, hogy ISTA-val több olaj jönne le, vagy bármi érdemi különbség lenne.
2. Osztómű leszívás (nem leeresztés)
Ott nem kézi pumpával dolgozunk, hanem elektromos szivattyúval, tehát addig szívjuk, amíg ténylegesen kijön az olaj.
És itt jön a lényeg:
ugyanannyi jön le akkor is, ha futtatom ISTA-n a programot, és akkor is, ha nem.
Meg van adva a gyári mennyiség ugyanannyi jön le ugyanannyi megy vissza.
ISTA ide vagy oda, a számok nem változnak.
Ezt nem egyszer próbáltuk így is, úgy is. Nem jött le több olaj ISTA-val sem.
És nem csak nálunk más BMW-s szervizek is ugyanezt csinálják, ugyanezt tapasztalják. Ez nem egy ember véleménye, hanem egy elég széles körben bevált gyakorlat.
A „nem szabad elindítani” rész egy sima olajcserénél így ebben a formában nem állja meg a helyét. Ha ez így lenne, akkor a fél világ váltói már rég tönkrementek volna.
Ami itt látszik te egy gyári, mérnöki oldalról közelíted meg, ami rendben van, csak ebben az esetbengyakorlati valós tapasztalatokat mondok nem pedig vakon követem a leírást mert az a szentírás.
Folyamotsan dolgozunk váltókkal osztóművekkel, diffikkel. Látjuk az olajat, látjuk a kopadékot, és látjuk az eredményt olajcsere után + az ügyfelek visszajelzséseit is megkapjuk.
Nem minden esetben kell követni vakon a gyári utasítást mert néha olyan dolgokat kér amire nincs valójában szükség ,pont mint régen az N47 177LE vezérlésnél, amikor az volt a gyári előírás, hogy hengerfej le. Ki csinálta így? Senki. Mégis működött, és azóta a gyári eljárás is változott. Sok esetben vannak olyan protokollok amiknek nincs haszna vagy épp olyan szerelési utasítás amitől el lehet térni le lehet venni egy DPF-et is másféleképpen mint ahogy a program írja és nyilván ilyen esetekben azért is térünk el mert úgy hatékonyabb.
A gyári program egy nagyon jó eszköz, elengedhetetlen, és van amikor tényleg szükséges is sőt csak azzal tudok sok mindent megcsinálni. De nem minden esetben szentírás minden egyes lépése.
Igazából ennél az autónál ( meg úgy általánosságban elmondható )
– Nem volt hiba, megelőző karbantartás történt
– A váltóban volt a kopadék, nem az osztóműben
– A lifetime intervallum a gyakorlatban túl hosszú
– Olajcsere után érezhető javulás van
– Normál frissítéses olajcserénél az ISTA funkció gyakorlati jelentősége nincs ( egyszerűen egy mezei leengedésnél nincs mit kiegyenlíteni nem lesz több / se kevesebb olaj olajcserekor, kivétel ha hiányzott az olaj )
– Váltónál leengedés-feltöltés történik, nem teljes bontás
– Osztóműnél leszívás van, elektromos pumpával ugyanannyi olaj jön le normál leszíváskor mint ISTA-val
– Ez több szerviz tapasztalata nem egyéni véleményLehet ezt elméletből nézni, meg mindig a „nagykönyvet” követni, de a gyakorlat néha más. Nekünk minden nap a gyakorlati részét kell hasznánk a szereléskor.Nyilván egy adaptáció törléshez vagy olajcsere kiütéséhez elengedhetetlen az ISTA meg egyéb más esetekben is az. Elengedhetetlen,hogy legyen és használni is kell ez nem is kérdés.
-
-
brumi1024
veterán
Kisebb felnis iX3 teszt. Jelentősen kevesebbet eszik, sokkal jobb választásnak tűnik, pláne 1.5 millióval a 22-es ára alatt.
Úgy látszik a motorháztető remegés nagyobb tempónál itt is megvan. -
tasiadam
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Volt kollegám ismerőse teszteli ezeket össze vissza európában, ahol egzotikus a közlekedéskultúra. Az önvezetés részét nézik, hogy mire hogy reagálna. Szóval kb még teszt alatt van minden
-
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Kínában biztos más a levegő azért nem hallani onnan ilyen fokú híreket.
-
-MarhaRépa-
tag
Kis színes: a cégnél azonnali hatállyal betiltották a Xiaomi típusok tesztelését, több baleset után. Indoklás: olyan bugos a szoftver, hogy az autók konkrétan életveszélyesek, nem csak határhelyzetben, hanem sima közúti használatban is.
Én nem emlékszem még csak hasonlóra sem az elmúlt 20 évből. -
Templomegere
senior tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Teljesen mindegy hány km van az autómban, ott voltam a szervízvezetővel beszéltem 1 órát biztosan, rákérdeztem ezekre a dolgokra mert kíváncsi voltam a garancia alatt van-e kötelező váltó olaj csere, és nincs. Autószerelő vagyok megoldom én ha kell, ha úgy gondolom csak egy köztes frissítéssel, ha úgy gondolom egy gépi teljes olajcserével. Sokmindent megkérdeztem, kértem árajánlatokat bizonyos dolgokra , és úgy voltam vele akkor erre is kérek ha ez szükséges a garanciális szervizeléshez , de nem az . Amíg garanciális az autó és az enyém 4 év és 200e km -ig az na eddig az időpontig , km-ig nem előírás az olajcsere a váltóban , és ugye garanciás
Az hogy mit tudnak vagy mit nem legyen az ő problémájuk , valószínüleg ha szükség van olyanra amit ott nem tudnak akkor átküldenek olyan BMW szervízbe ahol tudják.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Itthon van amikor olajat se cserélnek. Papíron igen. (Nem feltétlenül BMW)
-
windlord
őstag
válasz
Tsebacsi
üzenetére
Szvsz kerni kell ilyenkor egy irasos allasfoglalast. Ha meg baj van, lehet ezzel a papirral kezdeni valamit.
En minden vitas ugyben kerek egy papirt, amelyben rogzitve vannak az elhangzottak. Barmilyen ugyben.
Rengeteg esetben a papir megirasa elott tortenik egy konszenzus.
ez nem legyintes. Papir nelkul sajnos nem is lesz elorelepes.
nyilvan a vilag osszes gondjat nem oldja meg, de boven elorebb vagy vele, mint a szobeli kijelentesekkel. -
chess001
aktív tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Itthon inkább a szakember tudása az érdekes, amit te is minősítetted a szakszervíz nem képviselni azt a szintet...
-
chess001
aktív tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Kicsit azért visszás a márkaszervizeket így leszólni, mert akkor a BMW AG ennyire figyel a rendszerére. Amúgy pl. Boschnál is tudják vezetni a szervízkönyvet, ugyanúgy jogosult marad a gyári garanciára.
-
-MarhaRépa-
tag
válasz
Templomegere
üzenetére
Hány kilométer van az autódban?
"Lifetime olaj van bennük BMW szerint nem kell cserélni"
De, a BMW szerint is kell cserélni, csak nem olyan periódikusan mint a motorolajat. Mondjuk ha nem értenek hozzá, akkor jobb ha nem is csinálják. Bár ezek szerint váltót sem tudnak javítani, mondjuk egy mechatronikát nem tudnak kicserélni.
-
válasz
Templomegere
üzenetére
-
Templomegere
senior tag
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Hétfőn voltam bmw szervizben, szervizvezetőt kérdeztem a váltó olaj cseréről. Náluk ilyen nincs , csak külön tulajdonos kérésre cserelnek olajat váltóban, de ott (Székesfehérvár) nincs gépi csere csak manuális ami max frissítés nem csere . Lifetime olaj van bennük BMW szerint nem kell cserélni.
-
válasz
-MarhaRépa-
üzenetére
Ha írok még 2 márkaszerviznek és mindketten ugyanezt mondják az már elég, vagy globálisan menjek körbe?

Ha elhajt a munkafelvevő ezzel a kéréssel akkor mit tudok csinálni? Kicsit visszás átmenni a másik pulthoz hogy bocsánat de az úr ezt mondta, maga erről mit gondol?
Azt sem érted, hgy ilyenkor az illető a BMW álláspontját közvetíti feléd, nem a sajátját. -
brumi1024
veterán
válasz
bitpork
üzenetére
Azért szokott ez felmerülni kérdésként külföldi oldalakon, mert USA-ban az NACS lett a hibvatalos szabvány, és idő volt míg áttértek a gyártók (köztük a BMW is). EU-ban maradt a CCS, a Tesla töltőkön is jellemzően az van, úgyhogy néhány kivételtől eltekintve tölthetők ott az autók (csak a Teslas árért elő kell fizetni).
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung QM55B 55" UHD 4K LED Signage Reklámmonitor 27% ÁFÁS
- GAMING PC! Ryzen 7800X3D / RTX 5070 Ti / 32GB DDR5 / X870 / 1TB NVMe / 1000w Gold! BeszámítOK
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / RX 5500XT 8GB / 16GB DDR4 / 128SSD+1TB HDD
- Dell Precision 7560,15.6" FHD,i7-11850H,32GB DDR4,512GB SSD,RTX A3000 6GB VGA,WIN11
- AKCIÓ!!! SÁRGA! -20%!!! MACBOOK NEO!!!! - MAGYAR BILLES! - CITRUS AJÁNDÉKKAL!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ok sokat megy az emberünk,de nah. Vagy csak a 20d a fos? Habár mintha anno írtad volna,hogy 80-100k km körül kell ezeket cserélni