Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Mivel nem nagyon találtam Muddyfox biciklivel kapcsolatos véleményt, gondoltam leírom a tapasztalataimat, hátha hasznos lesz valakinek.
Júliusban vettem egy Tempo 300 trekking kerékpárt a SportsDirect áruházban 82490 Ft-ért. A felhasználási cél Balaton körüli, és hasonló hosszabb túrák voltak. Előre bocsájtom, hogy ez a gyerekkorom óta az első bicikli amit vettem (ez azt is jelenti, hogy legalább 15 éve nem tekertem), a 90-es évekbeli MTB-hez képest ég és föld volt a különbség

Szerintem ennyi pénzért egészen jó alkatrészekből áll össze, legalábbis amennyire laikusként megtudom állapítani. Persze rengeteg kiegészítőt vettem még hozzá (lámpa, sárvédő, kitámasztó, csomagtartó, cs. táska, kulacstartó, kulacs, váztáska, km óra, stb.), ezért mindenképpen 100 ezer Ft alatt akartam tudni a vételárat. A felhasználási célnak bevált, körbetekertem vele a Balatont, plusz volt egy Bp - Szentendre - Szigetmonostor - Tahitótfalu - Bp túra is - ami a nagyobb távok közül említésre méltó. Jó minőségű aszfalton nagyon jól tudtam vele haladni, de kátyús úton hamar érezni, hogy a vékony kerék nem sokat csillapít. Földúton is elboldogul, de pl. a Bp - Szentendre közötti EV6 némely szakasza kifejezetten fájdalmas.
Két probléma merült fel vele, az egyik vásárlás után, a másik kb. 1 hónap múlva:
- A kormánynál valami nagyon kattogott ha kapaszkodtam bele. Ha úgy tekertem, hogy alig fogom a kormányt, nincs hangja. Próbáltam húzni a csavarokon, de nem segített semmit.
- Hátsó kerékagy felől súrlódó hang gurulás közben. Ez kb. 300 km után jött ki, egy szerviz véleménye alapján a racsni hibásodott meg, de azt nem tudják külön cserélni.
Visszavittem a boltba, és szó nélkül visszaadták a pénzt. Mentem a biciklivel kb. 380 km-t összesen.Nagyon megtetszett a kék fényezése (bár mint kiderült, könnyen karcolódik), és mivel szerettem vele legurulni a Duna partra (közel van), álljon itt emléknek egy kép

Utódnak 29"-os MTB-t nézek, mert a magyar utakra szerintem a virsligumi nem való, a nagy kerék pedig haladás szempontjából kedvező. Aszfalt, földút, erdei úton mennék vele, legyen tárcsafék (szakadó esőben nagy lejtőn gurulva nem voltam elégedett a V-fékkel), és egyszerű csomagtartót lehessen rá felszerelni.
Nézegetem a kínálatot, természetesen azzal tisztában vagyok, hogy ez már más árkategória - ha 150 ezer Ft-ig van olyan amely megfelelne az igényeimnek, jöhet ajánlás. Ez pl. szimpatikus, az egyik webshopban kedvező áron van. -
Fall-N
veterán
válasz
ivana
üzenetére
Igen van egy nyúlós érzés benne sajnos, állítólag a Pinionban nincs, igaz az nem bolygóműves szerkezet. Szerintem is jobb ár/érték arányban egy láncváltó. Nem véletlenül nem terjedt el túlzottan. Most is a legtöbb Cruiserre van szerelve. Oda elég, az egysebességes hajtásnál jobb, amúgy sem jó a dögnehéz Cruisert hajtani.

bringasisti: A Rochloff a 18 sebességével elég jó áttételezésű. Akinek van az általában dicséri, de nekem nem kéne. Katalógusban még nem véletlenül nincs nagyon a 3 sebességesnél több, mert rohadt drága.
-
benfolds
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
-
Fall-N
veterán
válasz
Somatom
üzenetére
Igen az agyváltó nem rossz dolog. Egy baja van az hogy irreálisan drága. A másik hátránya a hátsó keréken a nagy tömeg, ami a bringa hátsó szélét terheli, így nem ideális terepre. Merev farú gépnél még kevésbé gáz, mint egy össztelós gépnél. Városba tökéletes, főleg ahol nincsenek nagy szintkülönbségek oda elég a 3s.
Árra visszatérve egy 3 sebességes Shimano Nexus 3 kb. 25ezet Ft körül jön ki és ez csak 3 sebesség. Az 5 az már 45k, a 7, 8 és a 11 már túl drága. A Sturmey-Archer és az SRAM egy hulladék, így azokat nem is említem. A Rochloff 18 sebességes meg 190k körül mozog, na ez már vicc kategória. A Pinion lenne jó erről írtunk is tegnap, de az még 390k + a speckó váz + összes többi köcölék. Akkor inkább marad az ember a láncváltónál és gyakrabban karbantartja. Városban használva meg nem is annyira nehéz, mint saras terepezés után.
Agyváltón gondolkodtam én is, mivel csak városban megyek, de elvettem az ötletet. Használtan meg lutri, mivel sokan nem viszik el a bringát karbantartásra csak ha már széthullott a bringa. Egy szétcseszett agyváltó meg nagyon nem hiányzik az embernek. Karbantartás is a Nexus sorozatnál zsírzásos - macera, amúgy a Rochloff és az Alfineban olajat kell cserélni szétszerelés nélkül. Így az Alfine lenne az ideális, de 90ezret nem adnék ki érte.
-
bringasisti
őstag
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Mivel én már láttam fokozat nélküli váltóval szerelt eszközt csak annyi hogy a hajtás energia igénye nem teljesen annyi mint a lánc esetén. A hidraulikus hajtás........)
-
Somatom
veterán
válasz
bringasisti
üzenetére
A hidromotornál ezzel valóban számolni kell, de a lánckerék átmérőnövelésnél a hatásfok konstans, vagy legalábbis minimálisan változik. Abból indulok ki, hogy az áttétel az átmérők különbözőségén alapszik és nincs feltétlenül szükség arra, hogy a lánckerék kerek legyen és minden foga láncszembe kapaszkodjon. Képzelj el mondjuk 8 pálcát, a végükön 1-1 foggal. Terhelés alatt nehéz lenne a pálcákat sugár irányban kitolni, de talán az is megoldható a pedálerő felhasználásával. Viszont, a lánckerék fogainak majdnem fele egyáltalán nem ér lánchoz, így azok a pálcák szabadon tologathatók. Annyi kell még, hogy a pálcák végén levő fogak annyit el tudjanak mozdulni, amennyi egy görgőtávolság fele, hogy a lánc bevezesse a megfelelő pozícióba.
-
rétisün
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
kétségkívül drága kísérletezés az ilyen (én most agyalok az spd-sl-en az outira
) de egy téli cipővel mindenképpen könyebben kibírod a mínuszokat, mint akármilyen kamáslival, amit a nyári cipőre húzol. platformpedálra még megoldás lenne egy jó téli bakancs (ha jól emlékszem, neked van is) de ugye az nem spd-sén évek óta használok ilyen Northwave-t (most visszaolvasva, eddig nem is írtam, úgy látszik csak akartam
) igaz, -15-ben nem tekerek, legfeljebb melóba, az meg megvan 15 perc alatt, de 10 fok alatt országúton is nagyon jó, egy forintját sem sajnálom, amit ráköltöttem, pedig nem volt olcsó mulatság akkor sem.... -
-=RelakS=-
veterán
-
Somatom
veterán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Meglévő alapokból én is vmi ilyesmire gondolok. De, jobb lenne vmi fokozatmentes megoldás. Pl. az első lánckerék átmérőjének változtatása. Esetleg teljesen kihagyni a láncot és hidraulikus meghajtást alkalmazni, aminél a villában mozogna a folyadék. A hidromotor létező technológia.
-
tacto
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Én régen egy Adidas DH cipőben (spd) futárkodtam télen. Plusz neoprén (NW ?) kamásli.A ki-be járkálás amúgy is a téli futárság rákfenéje, arra nem lehet felöltözni, meg szétcseszed a kamáslit is a járkálással. Mindig trükközni kellett amúgy nejlonnal. szikszalaggal, amikor tényleg rossz idő volt,hosszabbakat mentem.
A mostani, enyhébb telek már jobbak, de épp országútizni nem mennék télen, illetve inkább spinning, görgő, de az egyéni ízlés kérdése. Meg felétek (bár itt is) gyönyörű lehet, kivéve a jeget, sót.
A cipők között hőérzetre óriási különbség lehet, még egy nyári könnyű és egy átlagos között is.
Mindig alulról jön az áldás. Ám tényleg teljesen egyéni az érzet, én fázom, meg nem is vagyok nagydarab. -
beleriand72
tag
válasz
Mauzes
üzenetére
Szia, Abus ügyben, ha még nem válaszoltak volna, akkor próbálok segíteni. Ősszel vettünk párommal kerékpárt és úgy döntöttem beruházok 2 lakatra, ezekre esett a választás. Mnd2t emagról vásároltam, ott volt a legolcsóbb, kicsit féltem, hogy valami hamis, de tökéletes (lámpás kulcs, kódkártya, minden...). Gondolom nagy újdonságot nem mondok vele, ha elárulom mmind2 nehéz, nagyon nehéz, főleg a Gránit X. Ám kezelése annál könnyebb. Vázra én a függőleges nyeregcső kulacs pontjaira szereltem. A Granit x a 2 csavaron kívül 2 tépőzáras megoldással, míg a másik még valami gyorskötözőszerűséggel is rögzül (azt fel se raktam rá). Mind2 tokja rendkívül stabilan áll. a Granitx-et csak ráhajtod a fület, maga az X rögzíti, semmi lötyögés, kitölti a tokot, erőltetni nem kell bele, pont frankó. Ha véletlen nem akarod magaddal cipelni - otthon kirakod - akkor a tok nem záródik az x-nél, de így nyitva sem zavarja a lábad, nem zörög. Nekem tökéletes. A másikat, ha berakod a tokjábaoldalról 2 műanyag pöcköt kell rákattintani, ami érzetre masszív, nem fog sose letörni. Ugyanúgy stabilan áll benne. A kulcs mindkettőt úgy nyitja zárja, mint az óramű, nem kell félni, hogy elakad, megfeszül. Ha ezekről valami speckó kép kell, amit nem találsz a neten nyugodtan szólj. Remélem segítettem, ez a világ legjobb lakatja, kétség nem fér hozzá, és ÖRÖKÖS. (egy elefántot agyon lehet vele csapni, tökéletes önvédelmi fegyver, faszán kézreáll, nem semmi húzása lehet).
https://lakat.shop/Abus-Bordo-6000-SH-fekete
https://lakat.shop/Abus-Bordo-6500 -
-=RelakS=-
veterán
válasz
Somatom
üzenetére
Amit én tudnék értékelni, az a Shimano most is elérhető 9 sebességes agyváltója, legfeljebb kicsit közelebb tolni a sebességeket egymáshoz, meg egy 2-3 sebességes agyváltó a hajtóműbe.
Nem tudom, hogy ez így olcsóbb lenne-e, mint a Pinion 3x6-osa, de ha igen, akkor tudnám értékelni vagy 1 sebis lánccal, vagy szíjjal.
Szerintem ebben a felállásban 2 sebességes hajtómű is elég lenne, a hátsó 9 sebességből meg olyan 4-5 kombináció fedhetné egymást, és nem kellene folyamatosan elöl-hátul váltogatni a határon, mégis nagy lenne az átfogás.Persze, tudom, van 14 sebességes agyváltó is, de az is egy vagyon.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
dunkel
üzenetére
Engem meg még mindíg nem győztetek meg, úgy érzem, hogy egy téli SPD cipővel merinó zoknival és kamáslival talán elleszek télen is 0 és -15 fok között, de ha nem veszek semmit, hanem marad a jelenlegi nyári cipőm, akkor télen biztos vagyok benne, hogy egyáltalán nem fogok kimenni tekerni és azzal nem békülök ki
. Egy téli cipővel sem biztos, hogy őszinte lesz a mosolyom, de legalább látok rá esélyt, hogy beválhat, mert azért valamivel gondolom csak melegebb, mint a szinte átlátszó Giro-m. Sajnos drága kísérletezés, de nem látok más opciót, ha az SPD fennmarad a bringán. Márpedig az valahogy rajta kéne maradjon
. Esetleg vehetek egy másik normál SPD cipőt is, ami nem szellőzik annyira mint a Giro, mert amúgy is kettőt akarok idővel, hogy tudjam cserélgetni őket, de az is majdnem annyiba kerülne, mint a téli száras cipő, ami a bokámat is védi legalább, szal... akkor már veszek inkább télit és ősztől tavaszig hordhatom. Vagy valamit tényleg rosszul gondolok? Szerintetek egy téli és egy nyári cipő között semmi különbséget nem éreznék? -
Somatom
veterán
válasz
bringasisti
üzenetére
A kempingemre három gangosat vettem, de vehettem volna hét, vagy akár tizen gangosat is. Az sem világos, hogy miért a kerékagyba teszik a váltót ahelyett, hogy a meghajtó tengely házába tennék. Kontránál érthető, de más féknél?
Sztem az a váltórendszer, amit most általában használnak totál elavult és rossz. Dzsuvában forog a lánc, a fogaskerekek, láncot ugrasztunk át fogaskerekeken néha terhelés alatt, stb. Bonyolult, kényes, sérülékeny. -
Somatom
veterán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Engem zavar, hogy a hirtelen megváltozott sebességhez nem tudok azonnal alkalmazkodni. Elém ugrik egy gyalogos, autós, kivilágítatlan fa, stb. Egy mozdulattal visszatolok három gangot, de az csak akkor valósulna meg, ha tekerném a pedált, miközben épp satuzok. Az agyváltónál akár álló helyzetben is tudok fokozatot váltani és azzal indulni.
-
Fall-N
veterán
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Meg legyen aki szervizeli az agyváltót.
Láttam már kókányul összehányt darabot, amit ismerős szervizes mutatott és pofozott helyre. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
dunkel
üzenetére
Szerintem az országútis is arányosan lépkedne végig, de csak egész számú fogat lehet elhelyezni egy lánckeréken.
Csak gondolj bele, 19-20 között kb 5% az eltérés, 10-11 között meg 10%. Utóbbinak gondolom az országútisok annyira nem örülnek.
Éljen az agyváltó, ott nincs ilyen gond?
(cserébe gondolom nehéz, mint a sár) -
Fall-N
veterán
válasz
FireKeeper
üzenetére
Sajnos nagyon irreálisan drágák a Csepel vázak. Egy fixi/SS acél Royal váz 60k, ami horror mert nem sokat ér (lehet acél vintage vázat kapni bagóért), MTB-t nem is említem. Malinál egész jó vázakat kapni max 40ezer Ft-ért.
-
dunkel
őstag
válasz
ZolkoW
üzenetére
Bocs, annyi lemaradt, hogy aszfalton jobban számít a sebességek közti ugrás. Már eleve megnézel egy montis sort és oúti sort más a logika: az oúti soron a kis kerekek közt egyesével megyünk felfelé, utána kettesével, felül ugrik 3-at attól függően milyen a kiosztás. Ugyanakkor a montis sor arányosan lépked végig.

Még mindig azt mondom 2x rendszerben, egy bringával, egy hajtóművel, 2 kerékszettel jól működik a gravel/cx (terepgumi, montis sor) és aszfalt (aszfalt gumi, oúti sor).
1x rendszerben az aszfalt kompromisszumos. -
nmate91
tag
válasz
Carvus
üzenetére
- Én 3 baron használom használom hátul, könnyebb hajtani jóval.
- Fék lesz jobb is, persze. Olajat ne kapjon miközben a láncot fújod, arra figyelj.
- Arra vigyázz, ne húzd be, miközben nincs bent a kerék. Amikor kiveszed a kereket, a fékpofák közé dugj be valamit. Ha bemész a decathlonba, ingyen adnak erre egy műanyagdarabkát, de egy jól hajtogatott papír is megteszi. -
6030D
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Itt pont ilyen miatt nem tudta összehozni a srác, igaz, hogy a Shimi-Shimi nem állt úgy kézre neki, ahogy szerette volna.
-
Fall-N
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Az elektromos vezeték nélküli váltója jobb a SRAMnak a Di2-nál, viszont a hagyományos váltókkal egál a helyzet, viszont a Shimano kullog most a SRAM után. Meg amúgy első váltókban jobb a Shimano, nem véletlenül erőltette a SRAM az 1x rendszert. Csak az áraik nagyon nem egyformák.
-
Carvus
senior tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
No hát csak kipréseltem az RR 560-at és múlt héten el is hoztam pécsi dekából. Ami mondjuk elég vicces volt: információnál kiscsaj hozta, hogy kész be van állítva vihetem is, gyanús volt, hogy a létező összes matrica és fólia rajta volt, majd kérdeztem tőle pár dolgot, és mondta menjek hátra a biciklis fiúkhoz, mert ő nem ért hozzá. Így is történt, majd ők kérdezték, hogy honnan szedtem ezt a biciklit és mi a tervem vele, mert hogy ez nem igazán van beállítva...na mondom fasza! Egy szimpatikus srác próbált segíteni, de sajnos többször is el hívták kasszázni, majd szerintem jött a "fő biciklis szaki" az meg lebaszta, hogy miért foglalkozik velem. Pár dolgot azért megcsinált, meg válaszolt a kérdéseimre. De szerintem azért majd helyben is megnézetem, hogy megnyugodjak, hogy minden okés-e.
Egyelőre csak melózni jöttem vele párszor, meg hétvégén mentem egy tízest (ittenieket olvasva félve írom, annyira eltörpül...
) kicsi terep is volt benne. Hát még szokni kell, de naggyon tetszik, és eddig szerintem csak rollerem volt, nem montim...előzőhöz képest egy igazi monstrum, de szerintem elleszünk hosszabb távon is. (Ha csak nem kapok rá annyira, hogy még komolyabbat vegyek...) Gyári nyereg tetszik, pedig féltem tőle, mert sokan lehúzták. Illetve pedál elsőre gagyinak tűnt, és nézegettem már normálisabbakat, de terepcipővel meglepően stabil, úgyhogy egy darabig marad az is!Pár kérdés:
- 2 bart írtak gumira, dekás srác szerint ez terepre vonatkozik és aszfalton nyugodtan mehet bele 3-3.5..ez tényleg igaz lehet?
- nem tudom mennyire szabad, de ha hátrafelé tekerem láncot, fura hangja van, mintha kis súrlódás lenne, rendesen tekerve nem észlelek ilyet..ez normális vagy mi lehet?
- fékekkel egyelőre nem vagyok megelégedve, gondolom kell még neki kis idő míg "bekopik", aztán lehet csak állítani kellene rajta
- ha első kereket lekapom könnyebb szállítás érdekében (elég nehézkesen fért be kocsiba mikor elhoztam, mert nem mertem levenni..), akkor visszarakás után kell valamit állítani? Féket pl?Köszönet az eddigi és jövőbeli tanácsokat, ajánlásokat mindenkinek, különösen Hasaggymeg kollegának!

-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
a 8120 az a 4 dugattyús XT fék kódja.
a Saint az 820, amire te gondolsz -
Fall-N
veterán
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Jól néz ki a gép! Használd sokat. Viszont a megújult Magellánról is dobja egy képet. Szeretem a régi felújított cuccokat is a moderneken kívül.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
robee19
üzenetére
Most az egyszer nem igazán, már egy ideje halasztgatom a dolgot, nincs kedvem a netet túrni
. Legalább egy hónapja tervezem, hogy be kéne szerezni lassan valami normálisabb téli cuccokat apránként, mert egyszerre nem tudok mindent megvenni és már elegem van a szétfagyó ízületekből, kezekből, lábujjakból... szal jó lenne majd valami kamásli, vékony merinó kesztyű a téli kesztyű alá, komolyabb meleg aláöltözetek stb. Tavaly pl. a csuklómat nem védtem rendesen és néha azóta is fáj
. De a cipő most a legfontosabb, mert a jelenlegiben szerintem már ősszel meg fog fagyni a lábam, nemhogy télen... ha valami átlagos SPD cipőt vettem volna a mostani vékony helyett, akkor lehet, hogy nem agyalnék most ezen, hanem kipróbálnám kamáslival, de sajnos nyárra nekem a lehető legjobban szellőző ultravékony cipő kellett, mert kánikulában gyűlölöm ha ég a lábam.tacto: lehet csak egy bizonyos összeg fölött, de nálam ezt írja a kosárban.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
6030D
üzenetére
Nekem most hétvégén a guide r-el az volt a bajom, hogy nap végére a fogáspont közelebb került a kormányhoz, nem állított utána, pedig egy hidrós féknél szerintem kéne. A fékerő nem csökkent, de mégis zavart a megszokotthoz képest elmászó kontakt pont.
Azt egyébként szeretem a guide-ban, hogy itt elég aktívan használom az első féket is (amit bizonyít, hogy jobban kopik elől a betét mint hátul), mert tudom adagolni és mégse esek pofára.
Most nekiállok légteleníteni egyet, ezzel kap még egy esélyt, de nincs kedvem havonta légtelenítéssel szórakozni, ha máskor is mászkálni fog, akkor vagy code vagy shimano (8120 vagy talán saint) jön számításba. Shimano ellen szól az első fék óvatos adagolhatóságának nehézsége, másik bringámon m675 van, ami olyan brutál hirtelen és erősen meg tudja rángatni az elejét, ami egyenetlen dobálós lejtőn elég ijesztő lehet.Utóbbi esetben gond a rögzítés a matchmaker és i-spec téma miatt. A saint i spec B, a 8120 pedig a legújabb i spec EV (ami nem az i spec II). Így máris gondok vannak a váltó felfogatással, ami a kérdésem alapja volt, látva, hogy te is esetlegesen vegyes felállásban gondolkozol.
-
-
válasz
jjeahh
üzenetére
próbálkozhatsz mással is, parafával, hungarocell-el, vagy olcsó thermo kulacsot szétvágva az ott lévő egyéb hőszigetelő anyaggal, de ugye minden amit a talpad alá teszel az csökkenti cipő térfogatát, szóval lehet, hogy a talpbetéttől el kell búcsúznod teljesen, mert nem fog a rüsztöd beleférni a cipőbe... keskeny/lapos cipőknél ez nem túl előnyös.
-
rétisün
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
esetleg egy ilyen talpbetét, bár ehhez egy számmal nagyobb cipő kell, hogy ne legyen szűk (én legalábbis vettem eggyel nagyobbat, mert az eredeti talpbetét is maradt).
-
jjeahh
nagyúr
válasz
6030D
üzenetére
A mostani cipőm egy kiemelkedően jól szellőző nagyon vékony nyári cipő, szerintem télen nincs az a kamásli, amivel nem fagyna le benne max 10 perc után a lábam. Szal ennél valszeg még egy olyan téli cipő is sokkal jobb lenne, ami csak 0 fokig működik, kamáslival abban már gondolom valamennyire el lehetne lenni melegebb téli napokon, a jelenlegi cipőmben biztos vagyok benne, hogy nem. Ja, amúgy azt kifelejtettem, hogy egyáltalán nem terepre kéne, ugyanis azt tervezem, hogy idén télen végig alapozni fogok
. A platformpedált meg az átalakítót jó lenne elkerülni, csak végső esetben oldanám meg ezekkel a dolgot, nagyon rászoktam már az SPD-re 
Wombath: ezek már beteg cipők, de fatbikeozni valszeg tényleg nem árt valami ilyesmi.
f4lcon: ez jó ötlet, majd ki is próbálom

-
6030D
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Én arra gondoltam, hogy mondjuk hét közben spd-zik, hétvégén bakancsozik.
-
atish15
aktív tag
Sziasztok. Cateye Volt 500 XC használ valaki? Mik a tapasztalatok a felfogatásával kapcsolatban?
-
válasz
jjeahh
üzenetére
a probléma ott lesz, hogy van egy hőhíd a stopli és a pedál között, ami befelé is "vonzza" a hideget
érdemes oda egyéb hőszigetelőből talpbetétet varázsolni, vannak ilyen radiátor mögé rakható hőtükör fóliák, vagy hasonlók, amik ideig-óráig segítik a lábadat melegebben tartani.
ilyen szempontból a kamásli sem megoldás, mert akkor is alulról lesz hideg elsőként...
a Shimano meg az NW közt nincs nagy különbség sem kialakításban, sem árban, sem másban, csekkdiszáut ha beszélsz németül.
egy évvel korábbi cikk: [link] -
Wombath
HÁZIGAZDA
válasz
jjeahh
üzenetére
Hát, vannak ugye azok, akik térdnadrágban mennek kocogni a hóban is, szóval nekik gondolom -15-ben is jó ez a cipő, de én nem tartozom közéjük

A "nemzetközi" fatbike-os csoportban egyébként a nem túl extrém időre az SPD-t kedvelők ezt istenítik:
Wölvhammer Boa
Persze ez árban is más kategória, csak már a kinézetén is látszik, hogy az SW5 és rokonsága nem ebben a ligában játszik.
Ja, ez a Wolfgar meg már Montanába is jó
-
6030D
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Szerintem ezért ne vegyél cipőt, neked nem fog beválni. A 60-70 ezres NW cipőkre is azt mondják, hogy ha fázós a láb, abban sem lesz az igazi. Sétálni meg tolni kamásliban meg nem egy álom, le is jön a cipőről, meg szét is szakad. Ami normális, az meg drága (Endura MT), de szerintem a sok sziklás mászást az sem bírja.
Én a helyedben vennék egy kamáslit, aztán amikor könnyű terepre meg aszfaltozni mész (télen alapozni, ugye!
) akkor a mostani cipőddel és egy téli zoknival felveszed, 1-2 órát kibírsz benne. Ha meg túrázni kell, akkor a bevált túrabakancsaidban tudsz menni, amik valószínűleg sokkal jobban szigetelnek, mint egy középkategóriás bringás cipő. Vagy a HT platform pedáloddal, vagy ha félted a menetet a pedálcseréktől, akkor az SPD-re rakott platform átalakító "lappal". Szerintem 
-
Napfénysüti
nagyúr
Megjelent Logouton a beszámolóm a Millennium vasútvonalas túráról: [link]
Fogadjátok szeretettel.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Wombath
üzenetére
Ha 0 fokig vált be az nekem soványnak tűnik, felénk a 0 fok télen ritka, a -15 általános és évente párszor előfordul a -30 is, bár nyilván olyankor már nem tekerni megyek ki, hanem túrázni max. Lehet, hogy akkor a NW jobb lenne? Azt -10-ig ajánlják, gondolom kamáslival -15 fokban is jó. Mondjuk a Shimano is használható tesztek szerint -10-ig, szal tudja a franc...
. Nekem is hamar lefagy a lábam sajnos. -
ZolkoW
őstag
válasz
f4lcon
üzenetére
Én a hátsó sornál nem tudok N-W kialakításról, pedig két különböző SRAM sorom is van, meg egy Sunrace (mindegyik 11 sebis). Nem ez az, amit aztán egyből el is hagytak?
(kép alapján is úgy látom, hogy mindegyik "narrow", csak van néhány, ami mégkeskenyebb, váltáskönnyítő kialakítással). Ettől függetlenül még a Sunrace sem ejtette le a láncot a 42T-ről hátrafelé tekerve. Amúgy tudom, miről beszélsz, videóban láttam már ilyen leesést.Gripshiftnél a legkomolyabb ellenérvem talán, hogy odalenne a jó kis szilikonhab markolatom
Megfogdostam egy ESI Chunkyt (egalábbis azt hiszem, Chunky volt), és az sokkal keményebb, mint a kínaiak, amik vannak, én mindegyikkel ellennék, de a kemény gumistól már menekülök.(#146029) FireKeeper : most kiszámoltam, ez 4,46 és 4,36 átfogás, a 4,2-höz képest max 6% nyereség... 10% miatt már cseréltem lánctányért, de ezt nem érzem akkora megfejtésnek, hogy az egyik ideális lehessen, míg a másik nem az, főleg figyelembe véve az első váltóval járó csomó kellemetlenséget.
Egyébként érdekes módon a gravelnél jutna előbb eszembe az 1x12-re váltás, pont, mert változatosabb viszonyok között lehet/ akarnám használni. Azzal aszfalton is akarok haladni, de nehéz emelkedőn is fel akarok menni, viszont kevésbé van veszélyben a hosszú váltókanál, és kevesebb sarat is kap.Deepspace: láttam tegnap, 200 a vázszett... Hát igen, ennyiért már nagyon elkötelezett acél hívőnek kell lenni, pedig tetszetősnek tetszetős.
G@ben: írtam tegnap, szerintem a konkrét tengelyhossz a másik, ami gyorszárasnál elég elterjedt, mindenesetre egyezik vele
. 135 + oldalanként 5 mm. -
Wombath
HÁZIGAZDA
válasz
jjeahh
üzenetére
Nekem az SH-MW5 van. Ideális tesztelő vagyok, mert rohadtul fázós a lábfejem (és a kezem)
. Ez a cipő vízállónak vízálló, léptem vele mély pocsolyába a Balaton Maratonon, és meg sem éreztem. Kamáslival viszont nem tudom, mennyire távozik majd a pára belőle, mert már így is eléggé szigetelő. A víz egyébként be tud jutni felülről, a felső neoprén galléron át, de nem vészes, hacsak nem szakadó esőben tekersz 5-6 órán át.Hőmérséklet: ez a gyenge pont, nekem úgy 0 fokig vált be vastag zoknival, ez a kombó kb. 2 óráig komfortos, nagyobb hidegben vagy hosszabb idő után már eléggé fáznak a lábujjaim. Lehet, hogy egy vastagabb talpbetét segítene, én inkább a dekás kémiai melegítő tapaszokat kezdtem használni, úgy nyilván sarkvidékre is lehet menni, míg tart a reakció. Valószínűleg itt segítene a kamásli is, gondoltam is, hogy beszerzek egyet, csak nem tudom, mennyire éli túl a terepezést? Mégiscsak lelépsz vele a sziklás talajra, egy jó minőségű modell meg nem olcsó.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
6030D
üzenetére
pláne hogy acél. ne nevettessenek már, még a 450 csak-csak, gravel, új cucc, de 900k? annyiért veszek titánt.
ivana: nekem anno azt írták, 200 lesz a vázszett, ami finoman szólva is durva. elvileg érkezik majd alu gravel is tőlük, 80k-ért a vázszett, de ezek után nekem nincsenek nagy reményeim.
-
6030D
addikt
Szépek a színek, meg jó az összhatás is, de nem én leszek a vevőköre a 450e Ft-os induló árral.

deepspace Csepel -
-
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
igen (narrow - keskeny, wide - széles)
-
ZolkoW
őstag
válasz
dunkel
üzenetére
És milyen 2x váltásod van?
Mert én úgy gondolkodom, hogy ha a tartomány elég, akkor csak egy megfelelő méretű első kereket kell választani, és elég egyszerű a matek.
Nem tudom pontosan, mik az elterjedt 2x hajtások, de rémlik olyan, hogy mondjuk 50/34 elöl, és 11-34 hátul. Ez ~ 455%, nem olyan sokkal több a 420-nál, hogy emiatt első váltót tegyek fel. (ha hátul csak 11-32 van, az 428%)
Nekem ez is pörgetősebbre van belőve, hátul nem volt elég az 1:1, viszont nem volt célom, hogy 30-as pedálfordulattal tudjak tekerni 60-nal. (persze biztos jó lenne, és ilyen értelemben vehetjük kompromisszumnak, de nem nagynak
)
A finom lépcsőket sem érzem át, de biztos, mert MTB irányból jöttem, és sosem volt közöm országútihoz. Én a gravelen is kettőt-hármat váltok vissza egyszerre, irtó ritkán érzem azt, hogy de jó lenne egy fokozat még a kettő közé.
Mindezeket annak a tudatában írom, hogy a felhasználási szokásaim eltérőek lehetnek másokétól, és még változhatnak is
Egyébként lehet előnye az első váltónak az én szemszögemből is: nem kell hármat visszakapcsolni, elég letenni kistányérra. Ha szerencsém van, nem kell egyből váltani hátul is, hogy korrigáljak... de mindig is ellenségként tekintettem az első váltóra, otthon a csajok bicóján sincs, így jártak ;)
-
bringasisti
őstag
válasz
truefx
üzenetére
Sajnos ezek a pántok bármelyik a piacon elégé érzékenyek. A telepet vedd ki és én a jeladót a Tv modem tetején szoktam kicsit regenerálni mert műszaki ember lévén nem tudom hogy lehet de mind bepárásodik. Zokniban teszem csomó a végére és mosógép. Centrifuga előtt kiveszem és szárítom.
-
acsati
aktív tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Hm ez is jó ötlet végülis, köszi a tippet.

-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
nyilván nem véletlen a 3 év lemaradás, hiszen a ciklusok 3-4 évesek a termékfejlesztésben a Shimano-nál
amikor kijött a Sram azt hitték ez nem lesz truváj, aztán amikor az lett, akkor már késő volt és meg kellett várni, hogy a termék életciklusa kifusson.a Sram narrow-wide dologhoz azért annyit, hogy minden tizedik embernek a hátsóváltó a legnagyobbra váltáskor nem helyesen teszi fel a láncot mert a legnagyobb és az egyel kisebb lánckerék narrow-wide*, de arra meg ugye csak egy bizonyos állásban lehet feltenni a láncot, és ha nem pont oda esik, akkor felkap a lánckerék élére (!!) és a tovább tekerésnél "ugrik" a helyére, amitől olyan, mintha szalajtana
*azért lett a felső kettő a Sram-nál NW mert ha gyorsan tekerted hátrafelé, akkor ledobta a láncot, és úgy gondolták az a megfelelő, ha az is NW lesz mert akkor majd nem dobja le. ugye olyan nem lehetett, hogy 1 narrow 1 wide, mert akkor esélytelen lenne, hogy pont oda jöjjön ki a váltás, agy 3 narrow - 3 wide felosztás van (nem igazi NW de az elv hasonló) de még így is előfordul, hogy nem megfelelő a váltás.
tudom hihetetlenül hangzik, meg soha senki nem tapasztalta még, meg blabla - de külföldön elég nagy irodalma van a dolognak, fórumokon és facebook-on is. -
Dilikutya
félisten
Mali Cross 300 tapasztalatok 2 hónap és kb. 1400 km után: én abszolút elégedett vagyok vele, könnyen hajtható, élmény vele menni. Csak aszfalton használom, kivéve azt a kb 200 m-t, ahol lakom, ott van nem aszfaltozott út is. Tegnap mondjuk csapattam vele egy kis terepet le a Tiszára, de csak kényelmes tempóban. Ami biztos, hogy a pedál cserélve lesz, a gyárilag adott szerintem inkább bringás cipőhöz való, kicsi a felülete, meg picit nyomja is a talpam. A váltó gyorsan, pontosan vált, jól elkülönülnek a fokozatok, bár túl sokat nem használok, hátul a 8-ról max talán 5-ig váltok fel, lejtőhöz vagy elinduláshoz, az első tányéron meg csak emelkedőnél kapcsolok a nagy tányérról át a középsőre. A fékkel nagyon elégedett vagyok, korábban csak bowdenes V fékkel volt dolgom (meg a még régebbivel), hamar meg lehetett szokni, hogy szépen, erősen fog, ha muszáj, azonnal. Ez utóbbi az első keréken nem javasolt, húztam ott egy erősebbet, mert hozzá voltam szokva, hogy lehet, és itt most éreztem, hogy emelkedik a hátsó kerék, pedig 100 kg ült rajta.

Így elsőre azt mondanám, 135-ért nagyon megéri, kb a 160-180 ezres Kellys-ek felszereltsége van rajta, ebben az árkategóriában pedig hidraulikus tárcsafék még nem jellemző. -
6030D
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Most is GX van, így meg azért az ára is elég kellemes
[link]Runner_fxr: sokszor van takarítgatva, nincs ideje megszorulni.

truefx: erősödtél, azért az alacsony pulzus.
Tisztítás: körömkefe+szappanos víz a testhez érintkező felületen. Nekem egyszer csinált olyat a Polar H6, hogy megállt 125-ön, és hazáig azt mutatta. Másnapra jó lett. Esetleg próbálj benne elemet cserélni, meg újra párosítani.ZolkoW: Gripshift, egyetlen hátrányt tudott mondani mellé, aki ajánlotta, azt, hogy hidegben, vizes kézzel nem olyan könnyű forgatni. Tehát a Balaton maratonon szoptunk volna vele.
Amúgy gyors, szép, csak figyelni kell a rendelésnél, hogy adják-e hozzá a balos markolatot, mert pl a fenti linken nem. -
Toobee
veterán
-
ZolkoW
őstag
válasz
6030D
üzenetére
Akkor nem csak én vagyok olyan elvetemült, hogy a gripshiften gondolkodjak.. Mondjuk eddig mindig elvetettem, de hiányzik, hogy lefelé is tudjak többet váltani. Vagyis felfelé, de mindegy. szóval a kisebb lánckerék felé. Fölfelé ha jól emlékszem, 5-öt visz a GX kar.
Bár nem nekem szólt a kérdés, nekem simán egymás mellett van a Shimi fékkar és a Sram váltókar, nem is szeretném közös bilincsre tenni, mert biztos kiderülne, hogy én máshogy szeretem beállítani, mint ahogy a gyártó godolta
. -
truefx
aktív tag
Nekem is HRM problemam van. Ez egy decathlonos mellkaspant, ami idaig jol mukodott, de az utobbi idoben kisebb szamokat mutat, mint korabban. Pl. Normal outi allokepesseg bringazas normal HR zonaban, nekem altalaban 130-140 kozott volt, hegymaszas/sprinteles 150-160. Tartos erolkodes kozben ment fel 165 fole.
Most meg a normal temponal beall 120-ra, ha megnyomom, akkor se megy 130 fole. Lasd kep.
Latszik egy bezuhanas is, ott nem alltam meg, ugyanugy tekertem mint elotte meg utana. Eszre is vettem hogy 70-et mutat. Az is gyakran elofordul, hogy nem kuld semmi jelet, ilyenkor meg szoktam mozgatni a foegyseget.
Lehet hogy nem jol erintkezik valami, vagy korrodalt? A pantot mosogepben szoktam mosni. Erdemes meg valamilyen tisztitoszerrel dorzsolni az erintkezesnel?
-
dunkel
őstag
válasz
ZolkoW
üzenetére
Gravelra kellene legalább az 1-1 áttét, mellé előre legalább 46-48 nagytányér ha aszfalton is sokat pörög. És meg is érkeztünk, hogy az 50-es sor kellene hátra. Nagyok lesznek a soron az ugrások, aszfalton nem lesz túl komfortos és még ekkora pizzaszeletelővel is problémás lehet meredekebb részeken mászni a nagy első tányér miatt.
Szerintem pont az univerzális használhatóságot veszti el az 1x-szel a gravel. 2x rendszerrel elvagyok egy kerék/gumicserével aszfalt és terep közt. 1x rendszer inkább terepre tűnik alkalmasabbnak nekem.Ahol elfér a garázsban az oúti mellett, nyilván nem gond. A gyártók nyomják. [link]
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
6030D
üzenetére
Ez mondjuk tényleg ott van a szeren.
(#146012) jjeahh...meglehetősen 1szerű,pl. Mavic felni,DT Swiss Champion küllők,és az elég jól értékelt 350-es DT agy.A súlyáról hallgatnak mélyen rózsáék,de az sem izgat különösen,a csapágyak meg ha nem hozzák az elvárt szintet,legfeljebb vásárolok magam valami komolyakat helyettük.

-
jjeahh
nagyúr
Segítsetek! Mivel újabban SPD-zek, télen már nem tekerhetek bakancsban, szal kéne egy olyan cipő, amig mondjuk -15 fokig használható kamáslival. Eddig ezeket néztem ki, mert ezek a legolcsóbbak, amit találtam:
- Northwave Husky
- Shimano SH-MW5
Valamelyikkel van tapasztalat? Vélemény? Ti melyiket vennétek?Hasaggymeg: ezek nem gyári kerékszettek, hanem legózva vannak, ami általában azt jelenti, hogy olcsóbban megkaphatod, viszont így a felnire, küllőkre, az agyakra mind külön-külön rá kell keress, ha biztosra akarsz menni.
-
6030D
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Még nem tudom, külön bilincset nem akarok. 8100-as fék van tervben, ahhoz valami matchmaker, de lehet, hogy kipróbálom a grpishiftet, mert mozgatja már egy ideje a fantáziám. Meg letisztultabb is lenne.

Toobee: és ott mi micsoda? A kar a Shimi? Komplett MT8 tetszene még, csak (nekem) drága. Mt6-ra is írják, hogy jó, meg az MT Trail Sportra, csak a szerelő nem egy nagy Magura fan, ezért inkább tolódok a Shimano felé. Meg kellene egy jó indok, hogy miért cserélem le a Guide-ot, mert gondom nincs vele.

-
Runner_fxr
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Más egy fotó, meg más a valóság. Élőben nagyon szép bringa, egyáltalán nem aránytalan. 43cm a nyeregvázcsöve, az S-es 37cm. A verseny kategóriás XC gépek nekem is jobban tetszenek, mert kicsit hosszabbak a vázak. De a nyeregvázcső ott is hasonló hosszú.
Nyilván oka van, hogy mindenki M-est fotóz a gyárilag. Ha olyan aránytalan lenne, akkor nem ez a méret lenne a standard.
Az én bringámat is tudom olyan szögből fotózni, hogy kis tömzsinek látszik, meg úgy is lehet, hogy olyan hosszú mint egy busz.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Igen azt a 3 év késést nem lehet csak úgy behozni. Ezek mellett azért még mindig az látszik, hogy a sram-nál még mindig stabilabb a lánc, hiába van narrow - wide és kuplung a shimanokon, valahogy még mindig nem tudja úgy tartani a láncot mint a sram.
Árban az SLX-el azért elég jót húzott a shimano sok hívet szerezhet vele, de kellenének a tapasztalatok meg nem tudom milyen az új rendszer láncstabilitása. -
ZolkoW
őstag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Gondolom, meg az a "real thing", ahol már a tartomány is megvan, ami nem jelent kompromiszumot. (én fenntartási költségek, meg súly miatt maradtam a 11-esnél, és amiatt is, mert úgy képzelem, hogy ez jó értelemben igénytelenebb rendszer, nomeg az 50-es lánckerekek már nem annyira tetszenek hátul..) Viszont el is gondolkodtam, hogy országútinál és gravelnél viszont érdekes módon mintha nem is igazán létezne 1x12.
Pedig 1x11 (jó, főleg gravel esetén, hiszen az országútisok ortodoxak
) azért terjed és létezik ott is. Az 1x11-re, ami extra költségek nélkül mondjuk 380-420%-ot fog át, még lehet mondani, hogy kissé kompromisszumos, de az 1x12 alapból 500%, az már bőven több, mint amit egy szokásos 2x11 oúti hajtás ad...
Lehet, hogy pont ezért, mert fölöslegesen sok? Vagy a gravelesek sem szeretnének ipari körfűrészlap méretű lánckereket hátra? -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
ZolkoW
üzenetére
Jól fogalmaztál,csak én apróhirdetésekben is így szoktam kiszúrni a kisebb vázakat,melynél a felső csőnek szinte meghosszabbítása a támvilla.
(#145997) jjeahh ...én ezeket néztem ki.[link] [link] [link] [link] [link]
Még nem igazán merültem el a témában,de véleményt szívesen fogadok bárkitől.(#145998) Runner_fxr...ez emmes?! Na ez tényleg fura,mert egy S,vagy XS méretnek már nem tudom mekkora lenne a negyegcső váza.
Lassan az lesz,hogy a támvilla felfele indul a felső cső síkjához viszonyítva.Végül is ízlések és pofonok,de nekem ez minden csak nem arányos,azokra a mini BMX,meg Dirt bringákra hajaz. 
Új hozzászólás Aktív témák
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
- PlayStation 5 Slim (lemezes) + kontroller 2027.12.23-ig garancia, számlával!
- AKCIÓ! 4TB Western Digital Red Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S24 / 8/128GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku: 100%
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen 1 FHD notebook - i7 10850H 32GB DDR4 1TB SSD T2000 4GB W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Bár úgy 80%-ban már el is döntöttem, hogy kell egy melegebb cipő is, csak kíváncsi voltam kinek mi a tapasztalata a NW, Shimano cipőkkel vagy hasonlóakkal.
) de egy téli cipővel mindenképpen könyebben kibírod a mínuszokat, mint akármilyen kamáslival, amit a nyári cipőre húzol. platformpedálra még megoldás lenne egy jó téli bakancs (ha jól emlékszem, neked van is) de ugye az nem spd-s
) igaz, -15-ben nem tekerek, legfeljebb melóba, az meg megvan 15 perc alatt, de 10 fok alatt országúton is nagyon jó, egy forintját sem sajnálom, amit ráköltöttem, pedig nem volt olcsó mulatság akkor sem....
. Egy téli cipővel sem biztos, hogy őszinte lesz a mosolyom, de legalább látok rá esélyt, hogy beválhat, mert azért valamivel gondolom csak melegebb, mint a szinte átlátszó Giro-m. Sajnos drága kísérletezés, de nem látok más opciót, ha az SPD fennmarad a bringán. Márpedig az valahogy rajta kéne maradjon

. De a cipő most a legfontosabb, mert a jelenlegiben szerintem már ősszel meg fog fagyni a lábam, nemhogy télen... ha valami átlagos SPD cipőt vettem volna a mostani vékony helyett, akkor lehet, hogy nem agyalnék most ezen, hanem kipróbálnám kamáslival, de sajnos nyárra nekem a lehető legjobban szellőző ultravékony cipő kellett, mert kánikulában gyűlölöm ha ég a lábam.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
) azért terjed és létezik ott is. Az 1x11-re, ami extra költségek nélkül mondjuk 380-420%-ot fog át, még lehet mondani, hogy kissé kompromisszumos, de az 1x12 alapból 500%, az már bőven több, mint amit egy szokásos 2x11 oúti hajtás ad...