Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
stickermajom
addikt
válasz
andrisbandi
üzenetére
2005 környékén a Dirt Jam Compra is 203-as tárcsát raktunk, öröm volt nézni ahogy csavarodik az egész.
Inspirált a New World Disorder 5, de pici pénzből kellett csapatni. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
Fall-N
üzenetére
Nekem 160/180 van és Erdélyben is elég volt mindenhol...korábban egy cserénél hátra is 180 mm-est tettem, mert miért nem rontsuk el amivel amúgy semmi baj (
), de csak az adagolás rovására ment.
Gyorsabban ugyan nem álltam meg, de legalább többet húztam a bringa seggét magam után lejtőkön gumit koptatva.
-
Ringman
félisten
cyclingabout.com-ot nézd meg, az touring bike-okra szakosodott.
The Incredible $199 Internal Gear Bicycle Hub: Shimano Alfine Explained
-
Fall-N
veterán
Én elvetném az ötletet. Agyváltó commuter és bikepacking túra gépekre való. Terepen csak hátránya lenne. Eleve terhelés alatt nem lehet váltani. A nehéz hátsó kerék sem előny terepen. Pinion lenne jó szíjhajtással, de a láncváltó azt is veri hatékonyságában. Enyhe terepre olcsóbb egy Deore váltás + integrált hajtómű.
-
m72
tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Mennyire bírja szerinted az Alfine a könnyebb terepet, néha kb. 12-14%-os emelkedőt, kiállva tekerést? Úgy gondolom ez a városi túra kategórián túl van, az MTB-n meg bőven innen. Nagyon szimpatikus lenne nekem a szíjhajtás meg a Rohloff vagy a Pinion, de nem bringázok annyit és olyan komolyan, hogy az utóbbiak árát beáldozzam. Úgy látom, egy ilyen Alfine 11 - szíjhajtás kombót össze lehetne hozni még fájdalomküszöbön belül, de félek tőle, hogy nem bírná a váltó. A Shimano mindenhol azt szajkózza, hogy csak városba ajánlja. Tudom van ezeknek "szak topikja", de attól tartok, hogy ott meg elfogultak lesznek az agyváltó irányába.
-
Fall-N
veterán
válasz
andrisbandi
üzenetére
Mondjuk aki XC-nél durvább szakágnál nem használ legalább elöl és hátul (függetlenül a gyári felszereltségtől) 180-as tárcsákat, de inkább elöl 203 hátul 180, az meg is érdemli. Ahogy látom durvább hegyekbe is elég szokott lenni a 203-as SLX tárcsa, itthon meg főleg elég
-
andrisbandi
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Féknél az a picurka súlytöbblet, és talán kicsit több olaj, csak nagy előny lehet, ha egyáltalán így van.
Régebben olvastam, h sokan az m8000-es XT (pofára esés) után, ha maradtak Shimi vonalon, többet nem vettek kikönnyített XT-t, csak SLX-et, tud mindent, és van is benne anyag.
Tipikus hiba még a könnyű fékeket keresőknél, a túl kicsi tárcsa használata.
Pl az említett m8000-es; 160-as tárcsával forralta az olajat, 180-al nem, de még kicsit úgy is vándorolt a fogáspont, 203-al zavarbahozhatatlan volt gyilkolva is...
- Akik lehordták, természetesen mini tárcsával akartak hosszan lejtőzni...Szóva azt akarom kihozni, a könnyebb, kisebb fék is tökéletes lehet, de megfelelő tárcsa kell hozzá.
-
Fall-N
veterán
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Annyira össze-vissza van a név, hogy van régóta Deore LX is, ami elvileg ma már trekking alkatrészek családja, de régen népszerű volt MTB-n is. Azt viszont én sem értettem, hogy az XT miért Deore XT és, hogy a Deore LX-ből lett az SLX? A betűsök terén is káosz, hogy mitől Alivio/Altus/Acera, amikor sok kompatibilis egymással. Nekem is Acera váltókar van Altus váltóval.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
andrisbandi
üzenetére
A 4 dugattyúsnak van ám hátránya is, és itt a súlyát nem is nézem, mert ott kettő helyett ugye már 4 dugattyú egyenletes mozgásával kell bíbelődni ahhoz, hogy ne súroljon...vagyis ha nem szükséges (könnyű XC, bableveses enduro könnyű zsokéval, óvatos duhajok stb.) akkor csak fölösleges kiadás/súly/macera. Szerintem...
-
vallas
őstag
Na megjött a szülcsinapcsi
ajándékom magamtól...
Castelli gatya L-s hát éppen határeset... de a betétje nagyon jó, ma tekertem benne 30 kilit, de még gondolkodok az XL-n... [kép] csak a betétről, még használat előtt
Vittoria Corsa Next:
Szép darab , minőséginek tűnik..a hátsó felment sima pumpával
Nem vagyok grammozó, de csak megmértem a kerekeket:
Hátsó sorral, giant gumival 2130g [kép]
Hátsó sorral, vittoria gumival 1808g [kép]
Első kerék Giant gumival 1590 g [kép]
Első Vittoria Gumival... nincs, mert megszopatott, majd holnap
Vittoria Gumi 318g [kép]
30vs 32 -s gumi [kép]
Szóval a hátsó keréken van 322 gramm, ebből 100g a belső, szóval 222 gramm a különbség
Ami kb 500 gramm a két keréken... ami azért tetszik... -
andrisbandi
őstag
válasz
szimpláncsak
üzenetére
BL-MT501
Brake Lever
Recommended brake caliper BR-MT500 BR-MT520BR-MT500
2-Piston MTB CaliperBR-MT520
4-Piston MTB CaliperA négydugós nagy tárcsákat, és fémes betétet is tud.
Én rádobtam volna az árkülönbséget. A bike24-en meg épp akciós, így nem is drágább.Lehet neked az mt500-as is bőven elég, az 520-ast viszont könnyebb lenne egyszer majd eladni.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Ha tippelnem kellene, sokkal.
-
szimpláncsak
tag
Elvileg jövőhéten már nekem is shimano fékem lesz
Mt501-mt500. Kíváncsi vagyok mennyire fog jobbnak tűnni a mostani, Tektro auriga comp-nál 
-
-
válasz
jjeahh
üzenetére
"Ha ezután is hangja van, általában elég egyik csavart picit kicsavarni, helyrenyomni a féket úgy, hogy közben forog a kerék, hallgatod, hogy hozzáér-e a betét a tárcsához és megbikázod a csavart."
Na, innentől kezdődik nekem a szopcsi. Mivel látni nem látom, hogy hol ér hozzá, csak tippelek, és hát ugye csak 50% esély van arra, hogy jól
. Kilazítom ez egyiket, mozgatom a féktestet, és általában az történik, hogy inkább a másikat kellett volna
. Akkor azt is kilazítom, és gyakorlatilag elölről kezdem így az egészet. Aztán ezt még néhányszor eljátszom, és egyszercsak jó lesz, de ehhez általában kell a 35-45 perc
.
Egyébként nekem a papíros módszer még soha nem jött be, van hozzá külön célszerszámom [link], de azzal sem sikerült, sőt, rosszabb lett, mintha nem tettem volna a betét meg a tárcsa közé semmit. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Kiskopika
üzenetére
Van amivel én is szívok (váltó), de a fék beállításával pont nem. Így itt olvasgatva nem is értem ezeket a többórás szenvedéseket, pedig nekem is gyorszáras a bringám
. Vékony kartonpapírt tolok be a fékbetétek és a tárcsa közé, ilyen mindíg akad, pl. a tárcsák vagy a betétek csomagolása is jó. Behúzom a fékkart izomból, majd megbikázom lent a féken a rögzítő csavarokat. Ha ezután is hangja van, általában elég egyik csavart picit kicsavarni, helyrenyomni a féket úgy, hogy közben forog a kerék, hallgatod, hogy hozzáér-e a betét a tárcsához és megbikázod a csavart. Kb. 5 perc sincs az egész művelet, nekem mindíg sikerül. Kivéve ha nagyon eldeformálódott a tárcsa, mert azt kiegyenesíteni már nagyobb szívás. -
Kiskopika
senior tag
válasz
chubby2o6
üzenetére
Uhhh basszus most felidézted a nyári fék beállitasaimat. Engem nagyon zavar ha menet közben hallom hogy nem oda illő hangok jönnek a fekből, nah meg a drága wattokat is bukom

4-5 ször biztos neki álltam 1-2 órát állitgatni mire össze jött a tökéletesség, aztán rá egy hétre beraktam a görgőre
remélem tavasszal kezdhetem előről. 

-
Toobee
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Köszi! Remélem idén még összejön a kerékszett hozzá és teljes lesz a setup.
Én jól elvagyok a kifutó cuccokkal is, valószínűleg a Code is azért volt ennyi.
Jobbulást a csuklódnak! -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Van a villanyos meg a csülökpörköltes.
#236074szimpláncsak...nem elektromos ülés hanem villamosszék neki...ha tényleg lopta.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Gratulálok! Komoly lett így az Izzo speckója. AXS, code rsc, xx1 lánc...
Közben megkezdtem a csukló rehabot karácsonykor, így most a héten már végre bringán is ültem.

Rögtön alább hagyott a technózási vágyam, most megint félretettem az axs témát, csak éreznem kellett, hogy kábellel is rendben vált a gx. Na jó a kivárás is belejátszik, mert idén mindkét gyártótól várható, hogy újat gurítanak villany váltás terén.
Shimi hozza a 2. gen di2-t, aminél már nem reménytelen, hogy gondolnak arra, hogy a bringa akksiját is lehet használni plusz akksik cipelése helyett.
Sram-nál szintén jöhet egy axs gen 2, 2022-ben Nino már nagyon máshogy kinéző protípus axs váltóval ment, előbb utóbb lesz belőle valami.
Azért nagyon remegett a kezem, hogy megvegyem mégis a gx axs-t, de végül jellem voltam
-
válasz
andrisbandi
üzenetére
Nyolcadikon lakom. Nekem nem bringázás közben gyűlnek a szintek, hanem utána
. Bár gondolom, a liftezés nem számít annak...
-
-
szimpláncsak
tag
-
válasz
Dark Archon
üzenetére
Előfordul ilyen, hogy egy szó az egyszerűsége miatt elterjed a köznyelvben. Egyszerűbb leírni az analógot mint a hagyományost vagy jobban hangzik.
Ez is hasonló minthogy mindenhol E-Bike ként hivatkoznak a pedelec-re is. Pedig a kettő nagyon nem ugyan az, még is inkább az E-Bike szó terjedt el az egyszerűsége miatt. -
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Bocs, de olyan kemény vagyok, hogy nekem nincs nehéz fokozat
Az a baj, hogy tekerve nem tudom a féktestet állítgatni, csak mikor "üresben" forog a kerék, de akkor racsnizik. Nem gáz, belefér az időmbe, majd csak hétfőtől melózom
. -
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Szerintem konkrétan az analóg szó használata csak a probléma, mivel hagyományosnak is lehetne nevezni. Egy motorral hajtott / segített gépnek nem az analóg a nem motoros megfelelője. Az analóg "párja" a digitális, a két szónak semmi köze ilyen formában a hajtáshoz.
-
válasz
andrisbandi
üzenetére
Nekem csak egy reflektorom van itthon, amit direkt szereléshez vettem, de annak olyan erős fénye van, hogy ha azt tenném oda, semmit nem látnék.
Igazából nem zavar a dolog, elszöszmötölgetek vele olyankor, tudom, hogy kisebb-nagyobb szopás árán
, de egyszer úgyis kész lesz. Meg csak olyankor fogok neki, amikor van rá időm, kapkodni nem szeretek.
Menet közben már engem sem zavar, ha néha-néha beleér, terhelés alatt nyilván másképp viselkedik, de amikor állványon van, igyekszem "tökéletesre" csinálni, legfeljebb többet anyázok közben
. -
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Mindig told vissza a dugattyúkat alap helyzetbe, mielőtt légtelenítesz! És ilyenkor már legyen rajta a tölcsér, mert ha nagyon levegős a rendszer, akkor is nehéz lesz alaphelyzetbe tolni a dugattyúkat, esetleg a tömítéseket túlterheled stb. Bleed block-al kell légteleníteni.
#236053 parandroid
Szerintem Te azért kapsz agyfaszt, meg még rajtad kívül jó páran, mert nem tudjátok elképzelni, hogy a pedelec-el is lehet sportolni.
Valahogy ezt nem megy át nektek, ezért megy mindig a vita az analóg és pedelec tábor közt. Én mindkettőt hajtom, mindkét tábort megértem valamilyen szinten, de igazságok vannak mindkét oldalon, meg hülyeségek is. -
fulton
addikt
válasz
zsamiatt
üzenetére
Hát lassan franciaágyas poziciók
a légellenállás érdekében
---
Ma e szent napon furkésztem az időjárást, rizikós faktornak ítéltem de bíztam az app omban hogy itt nem fog esni még, beöltöz, bekever, nyeregbe, tapossa , 4km után szakadó ég...sz**á áztam felvert még hála a vágott nyeregnek vizben ültem, ilyen se volt még. Mai táv 8km megvolt. Dzseki leslagol ruhák kimos, Ámen. Hat kb a ráfordított idő / tekerés mély divergenciát mutat a mai napra. L9ve -
andrisbandi
őstag
válasz
chubby2o6
üzenetére
Kis piláccsal szoktam ellenfényt csinálni.
Úgy jól látszik a betétek és a tárcsa közötti rés.
- Ha a fehér papíros módszer kevés.Párhuzamosra beállítva, és úgy meghúzva általában elsőre jó.
(A fékkarral ráfogós, és úgy meghúzós sokszor elrontja... pedig mindíg reszeteltem a dugók visszanyomásával...)
Ha picit mégis súrlódik; mögüle megvilágítva látszik melyik féknyereg csavart kell meglazítani, majd csak ezt az oldalt igazítani, és újra rögzíteni azonnal.Sokat nem érdemes küzdeni vele. A használattól kicsit még önbeállítódik.
Első tekerés után megnézem kell e igazítani.Meg betéttől is függ.
Van amelyik minimális súrlódását egyáltalán nem hallom, másik fajtáét meg igen... így azt többször igazgatom. -
zsocy
őstag
válasz
balintbaba
üzenetére
Igen, ő még szerencsére nyomja a híradókat. Gondolom jól meg is lehet fizetve és békén van hagyva, plusz kisgyerekkel, lakásfelújítással biztos nem szivesen ugrál.
Amikor nemrég írták hogy Balló Marci lett a főszerkesztő akkor azért felszaladt a szemöldököm. De a hanyatlás nem akkor kezdődött, az már régóta tart - szerintem. -
válasz
stickermajom
üzenetére
-
stickermajom
addikt
válasz
chubby2o6
üzenetére
Ahh pedig nincs is jobb annál mikor a nappali sarkában fejlámpában sikálja az ember a rozsdát a láncról.
Feleségem imádott érte.Balfék voltam, mert mosás után csak áttöröltem és két órára a garázsban hagytam a bringát, mert mennem kellett. Meg is kapta rögtön a GX láncot a rozsda..
-
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Köszi, volt alatta
fehérvilágos papír, de csak a kosz miatt, az a szerelő szőnyegem
. Látni nem nagyon látom a legerősebb szemüvegemben sem, hallás után csinálom
. Meg az sem segít, hogy - jobb híján - a nappali közepén szoktam szerelni, de még nappal sem igazán ideálisak a fényviszonyok, sötétedés után meg pláne nem, de hát ez van.
Elvileg holnap megjön a fékbetét, akkor megcsinálhatom hátul is. Az egy kicsit szopósabb, a racsni miatt nem hallom rendesen a súrlódást, de szerintem röpke háromnegyed óra alatt az is meglesz
. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
Wombath
üzenetére
ha úgy légtelenítesz, ahogy kell...legtöbbször nem
...valahányszor kicsit úgy éreztem nyúlós a fék, vagy túlságosan beesik a kar feldobtam az állványra, addig emeltem elejét míg a féktest teteje vízszintesen nem állt, majd adjál neki tölcsért, olajat és fékvezeték kocogtatást. Kereket, betéteket kivenni, távtartókkal bajlódni már félnapos meló, az ritkán van...sőt, 2021 januárja óta tulajdonképp egyszer sem volt olajcsere, vagy ilyesmi, csak betétcserék alkalmával légtelenítés, rátöltés...
-
válasz
chubby2o6
üzenetére
A fék beállításhoz egy jó tanács, tegyél a földre egy fehér papírt, úgy hogy ha belenézel fentről a fékbe, akkor alatta legyen a fehér lap. Sokkal jobban látszik a rés a betét és a tárcsa között, könnyebb beállítani.
#236020 Fall-N
Próbáltam jó párszor Magura és Sram csúcs fékeket, azok is tudnak durván harapni. Főleg az MT7. Megpöccented és a földbe áll a bringa. Minden komolyabb fékhez kell tudni fékezni, de amint megszokod, tudod kezelni. Én a megbízhatóság és az ár miatt a Shimano-t tenném a csúcsra, mert amúgy a fékerővel sincs baj, és abszolút megszokható a kezelése. 10 meghibásodott Sram vagy Magura fékre jut egy Shimano. Kb ez az arány.#236033 parandroid
Formula Cura-t próbáltam, nyúlós fos, pedig frissen volt légtelenítve.
Nekem a Hope fékek voltak még szimpatikusak, az egy megbízható rendszer a DOT ellenére is, de valahogy nem az igazi a fékerő. Trickstuff-hoz még nem volt szerencsém, azt nagyon szívesen kipróbálnám. Talán még vennék is próbaképp ha ne kerülne 600K-ba a Maxima szett. Azért az egy picit erős, akármilyen jó is.Más. Nem rég járt nálam egy szíjas gép. Rég mentem már Alfine 11-es agyváltóval, meg szíjassal is. Elképesztően jó cucc ez, a váltó nagyon szépen működik, 11 fokozat sok mindenre elég, a szíj is nagyon semleges, csendes. Az Alfine-t sokáig szét sem kell szedni, csak megy bele a tisztító folyadék a beöntő nyíláson, utána meg a tiszta olaj, aztán kész. Elég felhasználó barát. Egy városi/túra gépbe ennél jobbat nehéz elképzelni.
-
zsocy
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
Igazából a Totalcar süllyedésével teljesen egyetértek, de pont az egyik legnormálisabb író ott Anti, autós és bringás témában is teljesen kompetens a srác. Vezetni nagyon tud, és montizni is, nem csak úgy beszél a semmibe fogalmatlanul. A saját bringája egy YT Jeffsy, azt még ti sem köpköditek meg

Ezt az analógozást meg szerintem szokjuk meg, itt is ez megy, mégsem ugrunk neki mindenkinek aki beírja... -
ZolkoW
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
Utolsó bekezdés: még jó, hogy amit nekem a biciklizés/montizás jelent, azt pont ugyanannyira fogja tudni a csirke testem akármennyi év múlva is, a rásegítés nélkülivel, már amennyiben lesz lábam, meg tüdőm, meg ezek a sallangok. Tudom, a cikkben elénk tárt felhasználás sokkal divatosabb, de hát nem csak az létezik.
-
parandroid
félisten
válasz
velizare
üzenetére
Ha eddig nem lett volna nyilvánvaló, hova süllyedt a totálkár, ezzel az analógozással most jól megmutatták, hogy a biciklizéshez is pont annyira hűdenagyon értenek, mint az autókhoz. De legalább itt is meghallgathattuk, hogy a nemanalóg digitálisbicikli arra való, hogy ugyanannyi erőbefektetéssel 2x annyit lehet vele sportolni, mint a primitív analóggal.
p
-
fulton
addikt
-
Wombath
HÁZIGAZDA
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Öööö, ha úgy légtelenítesz, ahogy kell, akkor érdektelen a betétek kopottsága, mert először úgyis kiveszed a betéteket, majd "reseteled" a dugattyúkat és közéjük teszed a légtelenítő blokkot, ami biztosítja, hogy ebben a teljesen nyitott pozícióban maradjanak. A túltöltés (amit egyébként szokás célzottan csinálni, ha a nyomáspontot akarod tuningolni pl.) potenciálisan azért veszélyes, mert ha valaki nem tud róla vagy elfelejti, és új pofa berakásánál elkezdik szétnyomni a dugattyúkat erőből, akkor eltörhet a dugattyú vagy tönkremehet valamelyik tömítés.
-
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Hát, szerencsére nem kell gyakran csinálni, csak így két légtelenítés között elfelejtem néha a pontos menetét
. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
chubby2o6
üzenetére
Ez történt egyszer, zárt rendszerrel próbáltam helyet csinálni az új és értelemszerűen vastagabb betéteknek, nyomva befelé mint állat egy műanyag gumileszedővel a dugattyút, gondolván magamban, hogy biztos csak ilyen nagy az ellenállása, mikor is egyet köpött ott a lyukon kifelé.
...azt hittem hazavágtam, de utána semmi baja nem volt, sőt, mosás utáni fékezésnél is köpött ott egyszer ki...vizet.
Leírások szerint valami membrán ami a levegőt hivatott kint tartani a kar dugattyújából.
-
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Ezt akartam írni az előzőre. Betétcsere előtt visszanyomom a dugattyúkat, de nyitott állapotban, tölcsérrel, olajjal. Ja, és én is rácseppentek egyet a tölcsér levétele után, de még nem volt baj belőle, remélem, nem is lesz.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
jjeahh
üzenetére
Én most már új betétekkel is ráfogok a karra, kinyomva fent kis olajat egy odatekert rongyra, majd utána zárom az egészet...ha kevésnek érzem (nem szoktam) ráállítok kicsit a fogáspontra és voilá...sőt, mikor teszem be az új betéteket és tolom visszafelé a dugattyúkat, hogy legyen hely, tulajdonképp már akkor is nyitva van a rendszer, feltekert tölcsérrel, kicsi olajjal benne.

-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
jjeahh
üzenetére
...sőt, ha megnézem a Decas a 40%-os fémtartalmával (20-20% Fe és Cu) még a "fémesebbek" közé is tartozik.

Ami a tárcsát illeti, lehet japcsiék összezavarodhattak kicsit saját neveikkel, mert bár a sima Deore után SLX jön, az XT már újra Deore XT, míg a következő az ismét csak XTR.🤪
#236040chubby2o6...első légtelenítéseimet ez a videó alapján végeztem, ahol itt 7 perc körül még egy + csepp oljat is tátesz mielőtt visszatekeri a légtelenítő csavart...na ez lett sok, mikor megleetősen kopott betéttel tökéletesen kilégtelenítve, feltöltve végül összerektam, majd pár 7 múlva mikor betétet cseréltem már az új, vastagabb betétekkel marhára feszes lett az egész, én meg ahelyett, hogy kis olajat kitoltam volna belőle úgy kezdetem használni, hogy kvázi nulla játéka volt a fékkarnak.
Magyarán akkor légteleníts és tölts rá mikor újak a betétek, vagy ha mégsem, ahelyett, hogy még rácseppentenél egy újabb cseppet lezárás előtt inkább fogj rá a fékre és úgy tedd rá a csavart, legyen kis játéka majd a karnak. Ez az XT-nél, fogáspont állíthatósága miatt már kevésbé releváns (teljesen kilazított fogásponttal töltöd fel, amit aztán "feszíthetsz" ha lezáráskor kevésnek érzed), de a sima Deoret ha feszesre töltötted és még utána kevéssel esetleg betétcsere is volt 2 vastagabb betétre, akkor bizony megesett, hogy túl feszesre sikerült az egész. -
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Most elgondolkodtadtál. Hogy lehet túltölteni? Csak annyit tudsz tölteni bele, amennyi belefér, annyit viszont muszáj, hogy ne legyen levegős.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Mert ez már jó tárcsa. Centerlock fronton úgy tűnik Deore-nek nevezik az SLX-et, ami szerintem totál marhaság, mert az SM-RT54, SM-RT56 is Deore, pedig azok belépő tárcsák és csak gyantás betéttel "használhatóak". Valszeg úgy a legkönnyebb elkerülni a belépő csak gyantás betéttel használható tárcsákat, ha megnézed milyenek rajta a kivágások. A "pöttyös" kerek lyukakkal teleszórt Shimano tárcsák mind gagyik. Ha jól látom Centerlock fronton RT64 és fölfelé jók, 6 csavarosból RT66-tól kezdődik a minőség. A 64 és 66 valszeg ugyanaz amúgy, csak a felfogatás más, ezért is érthetetlen, miért lett egyik Deore, másik SLX.
-
stickermajom
addikt
válasz
andrisbandi
üzenetére
Kanadában a bérelt Rocky Mountainen is valami Deore volt és vakteszten meg nem mondtam volna, hogy nem “felsőpolcos”. Hosszútávon nyilván nem tudom milyen, de Wexl Trailsen a Code RS-t sikerült visítóssá fékezni, a Deore minden hiszti nélkül tette a dolgát egész nap.
-
Dottore
addikt
válasz
andrisbandi
üzenetére
Annyival egészítenélek ki, hogy azért itt nem egészen az "aki tud fékezni" dologról van szó. Akkor lehet megállni hatékonyan ha minél kevésbé csúszik a kerék. Logikus, hogy egy fék amit könnyebb adagolni sokkal támogatóbb ebben a szituációban mint amit nehezebb. Akkor is ha valaki "tud fékezni".
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
jjeahh
üzenetére
Nálam ez ezzel nem kopott jobban mint általában.
...sőt, nem is találok negatív értékelést ezekről a tárcsákról.
Ami viszont érdekes, a Decathlon közzéteszi a fémes betétnél a fékező felület összetételét.
"20% Akril, 20% Cellulóz, 20% Acél, 20% Aramid, 20% Réz"...érdekes!
(közben meg is néztem mi is az az aramid és kiderült, hogy...Kevlár 😳) -
jjeahh
nagyúr
válasz
parandroid
üzenetére
Formulától a Curát dicsérik, valszeg neked nem az volt. MT400 a belépő szint teteje, nem Deore.
#236021 bardi: nekem érthető, én is kicseréltem a 446 fékemen ezeket. Minden belépő Shimano fék tesztben általában leírják, hogy jó-jó, de a tárcsa gagyi. Asszem SLX alatt a Shimano tárcsák csak gyantás betéttel használhatóak, félfémessel, vagy fémessel gyorsan elkopnak. Nem sokkal drágább egy fémes betéttel kompatibilis tárcsa, ezért ajánlott a gyenge tárcsákat lecserélni. Felsőbb kategóriás fékekkel már általában normális tárcsát adnak.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
andrisbandi
üzenetére
Széjm in inglís...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
#236033parandroid...400-as az Alivio szint, trekkingre megfelelő, sőt.
andrisbandi...ami a karácsonyi akciókat illeti, állíthatóság és dizájnt leszámítva szerintem is hozza a sima Deore a nagyobban fékerejét (mondjuk XTR-t nem próbáltam), ugyanakkor ennek a lyuknak (túlnyomás szelepnek?
) a szerepét továbbra sem pontosan értem. Míg a Deoret sikerült tönkretenni azzal, hogy kissé túltöltöttem majd fékeztem vele (szétnyomta a karban a tömítést) az XT csak köpött egyet ott, és megkímélte a kar belső szerkezetét.
-
parandroid
félisten
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Nekem a kockán a táblázatban dícsért Formula fék volt eredetileg, bár nem tudom, melyik modell. Olyan egy gyenge, beállíthatatlan fost én még nem láttam. Szerencsére berohadt úgy, ahogy volt, így le kellett kompletten cserélni MT400 szettre(ez kb a Deore?
), azóta még a ráncaim is kisimultak. Mondjuk ez csak cross trekking, szóval nincs downhillezés, meg ilyesmik. Azt el sem merem képzelni, hogy ki ment volna terepre azokkal az eredeti szarokkal. Szóval elég fura ez így nekem, ahogy van.
p
-
6030D
addikt
válasz
andrisbandi
üzenetére
Oké, de hol az euro? How much is the fish?
-
6030D
addikt
válasz
Wombath
üzenetére
SKODA SK sorozatot mondogatják még, de én nem találok rá árakat.
Nem beszélni cseszlovák -
andrisbandi
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
2018
Frissebb ilyesmi összehasonlító táblázatot nem találtam.Azóta biztos sokat fejtesztettek mindegyiken.
Csak amiatt gondoltam hasznosnak, h aki a modulációba butul bele, az lássa a Shimi féle iskolát.
- Ráadásul a Shimanok még ezt az adagolhatóságot is csak a gyári gyantással tudják, utángyártottal még harapósabbak általában. Aki tud fékezni, azt nem zavarja, sőt mivel ezt szokták meg a Shimitől, még örülnek is neki.Szerintem átlag bicósnak tökéletes a Shimano is.
XT-t külön venni viszont nem tűnik jó ötletnek.
Az SLX-be több anyag van, és tudja amit az XT, úgy rémlik.Figyeltem Karikor az akciókat (kb -25%), sehol nem fogyott el az XT, de az SLX sem. Az olcsóbb Deore-t (BR-M6120) vitték el négydugósban. Magura és Sram is megmaradt.
Úgyhogy a népeknek elég a Shimi, abból is az alap, ami jól bevált. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
andrisbandi
üzenetére
Pfúj de xar az XT-m, ha még sokat fórumozok ma holnap le is cserélem.
-
válasz
Fall-N
üzenetére
Ja, meg 6 csavar helyett elég lenne 3, a stucniba sem kell 4, mikor 2 is lehet, stb. Az ennél lényegesen csekélyebb mértékű grammbuzulástól is kva messze vagyok.
Az alátét meg azért kell oda, mert lehet, hogy egyszer még szükség lesz rá, viszont ha máshová tenném, tutira nem találnám meg többé. -
bardi
senior tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Az mondjuk kicsit vicces, hogy leírja, hogy ki kellett cserélni a tárcsát meg a betétet, hogy jó legyen (amivel amúgy semmi gond nincsen), de más fékekkel összehasonlítva nem tudjuk, hogy azokban milyen betét meg tárcsa van.
Munkatársam amúgy most váltott shimano fékekről sram db8-ra, és a fékkar érzet miatt neki is "alig fog", megszokta a harapósabb shimano érzést, pedig az két dugattyús volt neki, talán deore.
-
Fall-N
veterán
válasz
andrisbandi
üzenetére
Ez érdekes, pont a Magura aminél panaszkodnak, hogy hiába brutál erős, de túl hirtelen jön a fékerő.
Clarks fékeket is dícsérik, Clout One hozza a Deore fékerejét és teljesen Shimano kompatibilis.
-
ZolkoW
őstag
válasz
nemeth989
üzenetére
ha nem tévedek, ezt keverni szokták a leírásokban, 5mm a gyorszár belső szárának átmérője, 9mm az első tengeky, és 10mm a hátsó. de néha így, náha úgy adják meg, és valóban létezik "vastag gyorszár", talán mindkét kerékhez, de az kompatibilis a gyorszáras vázakkal. (nincs vékony belső rész, csak tömör tengely)
szerk: de ha ennyire nincs, akkor fűzetni kell valami jót.. 100 rugóért már elég tisztességes kereket össze lehet legózni, főleg jóáras (alis novatec, használt márkás..) agyakkal.
-
Fall-N
veterán
válasz
planbmokus
üzenetére
Sajnos így van. A maximális defektvédelem és a teljesítmény egymás ellen dolgozik. Volt nekem CST Salvo külsőm, jól gurult, az 5mm-es kemény gumiréteg miatt nem lehetett kilyukasztani. 4 év alatt 0 defektem volt, de szedtem ki üvegszilánkokat, tüskét, meg sem kottyant neki. Hátránya a kőnehéz súly (1 kg/db!) és csak 1,75" szélesben kapni (47 mm). Sajnos valamit valamiért. Most 0 defektvédelem van a kerekeimnél, de lehet nyár végén rakok a belsőkbe Victoria tejet, amit itt írtatok. De legalább kőnnyűk a gumik (kb. 550-600 g/db)
-
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andrisbandi
üzenetére
-
Gaben92
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
Amit andrisbandi linkelt az jó lesz (csak gyorsan intézkedj, mert legutóbb 3 hónapig nem volt raktáron sehol. Utoljára december elején néztem akkor még a "type 1" out of stock volt, de sok más webshop azt írta, hogy teljesen kifuttatták és nem is lesz.)
Cikkszámok amik kellenek:
V2510801 és LV2510800
Az egyik a hajtás oldali, a másik pedig nyilván a másik oldali. Mikor szettben adják őket (mint amit andrisbandi linkelt) sokszor csak az egyik cikkszámot tüntetik fel, de az ne tévesszen meg.Az adapter maga amúgy több részes (van ez a kis leválasztható köpeny cucc) amit XD, Campa és Microspline esetén ki kell hagyni. Mavic küldött nekem egy ilyet ezzel kapcsolatban.
-
Maximum1
őstag
válasz
Maximum1
üzenetére
Ja, a bilincstől és a markolattávtartótól hülyét kapok.
-
Wombath
HÁZIGAZDA
válasz
balintbaba
üzenetére
Igen, ezzel igazából az a probléma, hogy én megértem az ő árazásukat is (egy időben elég sok verseny szervezésében vettem részt), de ugyanakkor a másik oldalt is értem, akik pedig egyre nehezebben fizetik ki egy verseny nevezési díját. Ez pedig öngerjesztő folyamatként végül megöl minden futamot (Mátra, Duna, Balaton, Szilvás, stb...). Idén erősen gondolkodom például a Bükk kihagyásán. A pálya az meh, közben elmegy 10 rugó a nevezésre, 10 rugó az autózásra és szerintem 10 rugó még a kaja meg járulékos extrák. 30 rugónál járunk, és akkor még nem is kopott semmi.
-
Maximum1
őstag
-
-
Maximum1
őstag
válasz
n.gab
üzenetére
Én megnéztem ezt a Dekás montit, inkább csak azokat írom le ami nem tetszett:
27,5" kerekek, szíjhajtásos motor, kicsi aksi.
Menjen nézze meg élőben és utána más gyártóét is, szerintem utána nem fogja akarni.
+2-3 ezerrel többér sokkal jobban ki tud fogni, használtban is akad jó vétel.
Van topikja, ott többen vannak akik tudnak segíteni. -
balintbaba
tag
válasz
RexpecT
üzenetére
Lehet a 300 EUR nem is sok csak 2010 óta sikerült elégetni a magyarok fizetésének 50%-át a forint árfolyamával.
Amúgy vicces nézni az ilyen ultra kerékpárversenyek "mit kapsz a pénzedért" bekezdéseit; nyomkövetőt, egy pólót, friss levegőt, kihívást, élményeket. A szervezők is érezhetik, hogy elég karcsúak a szolgáltatások ahhoz képest mennyit elkérnek egy nevezésért.
-
bogarfx
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Én pont 1 éve vettem egy non-boost Crossmax szettet , de nem kaptam hozzá adaptert. Ezért vettem külön hozzá ezt az adaptert, azóta is azt használom.
Pár hete vettem egy új projekthez egy ugyanilyen boost szettet a bikeinn-ről, abban sem volt semmilyen adapter. -
Wombath
HÁZIGAZDA
Többen is vagytok itt, akik használnak/használtak ZTTO cuccokat. Esetleg hosszabb távú tapasztalat a P3 agyakkal van valakinek? Építenék egy új projekthez egy kerékszettet, és ezek első ránézésre szimpatikusnak tűnnek. A rachetes megoldásaikról több rosszat is olvastam, bár mindenhol hozzátették, hogy miután a szétment ratchetet kicserélték eredeti DT-s cuccra, hibátlan lett, de így már ott járunk költségben lassan, ahol Shimano cuccot is vehetnék, abban meg nem kell cserélgetni dolgokat az első héten. Erről a P3 Boostról viszont nem találtam túl sok tapasztalatot, így ránézésre nem tűnik hibás konstrukciónak, ráadásul cserélhető a szabadonfutó is, csak azon akadt meg a szemem, ahol a rotort levették, és látszik az agyban lévő csapágy, ami hát elég törpe ahhoz képest, ahogy pl az én SunRingle hátsó kerekemen van.
-
RexpecT
addikt
válasz
Wombath
üzenetére
A külföldi bikepacking versenyek sokszor tényleg durván túl vannak árazva, nem ritka a 300 eurós nevezési díj.
Szerintem itt erősen közrejátszik, hogy ezeken a versenyeken is kevés a nevező, így a fix költségek kevés emberre oszlanak el. Persze vannak normális áron is külföldi versenyek, vagy akár teljesen ingyenesek is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Milyen SSD-t vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Fujifilm X
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 USB-C Dock (ELKELTEK) - CSAK RENDELÉSRE
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Thermalright Phantom Spirit 120 SE
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Inspirált a New World Disorder 5, de pici pénzből kellett csapatni.
), de csak az adagolás rovására ment.
Gyorsabban ugyan nem álltam meg, de legalább többet húztam a bringa seggét magam után lejtőkön gumit koptatva.
ajándékom magamtól...