- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: 1991 - játék a PC-n
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nézegettem, de nem merném frissíteni a BIOST ilyenre, nem tudni hogy a legfontosabb paraméterre, az elérhető PCI órajelre milyen hatással lenne. Inkább csak erre a feelingre van eltéve a gép, másra nemigen kell. A beiktatott aktív középretró Phenom-II kompatibilis a P4- en futtatható cucokkal, csak sokkal nagyobb teljesítménnyel teszi ezt, Voodoo2 tuningra viszont alkalmatlan, fix a PCI órajel.
-
válasz
envagyok #119128 üzenetére
Megnézem, bár később, most az FX van a próbapadon. Nem néztem wattmérővel mikor fent volt, ha szumma 250W lesz, azért az tényleg elég sok. Radeon 9600TX van mellette, az kb nem fogyaszthat sokat.
Kíváncsi leszek hogy az idle desktopról mennyit ugrik a stress indításakor. -
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #119127 üzenetére
Kis Prescott adalék:
"A jelentős fogyasztás miatt a Prescott processzorok nem feltétlenül működnek együtt a korábbi alaplapokkal. Az Intel dokumentumai szerint kizárólag a 2,8 és 3 GHz-en futó modellek használhatók garantáltan minden, 800 MHz-es rendszerbuszt támogató Pentium 4-es lapban. A 3,2 és 3,4 GHz-es változatok már a robosztusabb FMB 1.5 (Flexible Motherboard 1.5) specifikációnak megfelelő, "Prescott ready" alaplapokkal párosíthatók csupán." -
arn
félisten
Volt tobbfele analogia… pl nf2nel volt 2.0, utana meg jott meg az -e verzio.
Talan egyszerubb volt:
* kis modositas - 1.xx
* kozepes - x.00
* nagy - uj modellBar kinek mi a kicsi es a kozepes
a 90es evekben ugyanarra a chipsetre adtak ki x fele modellt. Aztan volt, hogy ugyanolyan tipus alatt jott ki az atx es az at verzio. Szoval egyik sem szentiras.
-
FF23
senior tag
-
-
-
envagyok
veterán
válasz
Fücsök007 #119134 üzenetére
"Megy a PAT sok 865PE északi hidas lapban, normál használathoz emiatt jobbak is."
Ennek nagyon nem örült az Intel, mert nem tervezték, azt mondjuk nem értem miért jobb a 865PE ettől a 875P-hez képest...
Azért a CT-479 töredék fogyasztásból alapórajelen a 3.2-es p4-el van pariban, húzva meg leveri a 3.73ghz p4-est, legalábbis egyes játékokban. -
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #119125 üzenetére
Megy a PAT sok 865PE északi hidas lapban, normál használathoz emiatt jobbak is.
Szép meg jó az Asus CT-479, de vannak korlátai, emiatt 4Ghz fölött járatott asztali/mobil P4-et nem fog megverni, és világrekordot sem tudsz vele dönteni.
Prescott 64-bites XP alatt sokkal jobb, ott már kell az SSE3 is, 32-bit alatt 5-10% max az előnye, de legtöbbször ugyanannyit hoz mint az ugyanolyan FSB-n és frekin járatott NW. -
hobizoli
nagyúr
attol meg lehetnek kajakabb FET-k rajta, amik labkompatibilisek egy masik tipussal
ezert sem ertem ezeket a 10+ fazisos VRM-n nyuglodeseket sem
ha vmi frutti FET van rajta attol az overall nem lesz erosebb, mint egy "csak" 6 fazisos, amin egyenkent egy-egy FET 4x annyi Ampert tud vezerelni -
FF23
senior tag
válasz
envagyok #119118 üzenetére
A p4c800 és a p4c800-e deluxe pcb-je ugyanaz, kivéve a lan chip környékét. Szerintem ott valami egyedi probléma lehetett.
-
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #119127 üzenetére
Meg a prescottnál talán már nincs az a hirtelen halál, mint nw tuningnál (SNDS)
Tuningban biztos jobb, meg a nagyobb cache hoz pluszt pár alkalmazásban, illetve újabb progik, amik már használják az sse3-at biztos gyorsabbak.
Nem tudod megnézni mennyit eszik a prescottod 4.15ghz-en mondjuk Aida stresszteszt alatt?
Én simán tippelnék 180-200 wattra 250w rendszerfogyasztással kisebb vga-val. -
-
válasz
envagyok #119125 üzenetére
Az, csak nem jutott eszembe a neve
. Mondjuk úgy tudtam, hogy csak a P4C800- ban műkszik, akkor eszerint nem jól...
Próbálj ki egy vadállat D0- ást a saját műhelyedben, frankó lapban...és meglásd.
Sok online tesztet olvastam már én is, aztán itthon meg elég más eredmények jöttek(nem mindíg, de gyakori volt). -
envagyok
veterán
válasz
DarthSun #119121 üzenetére
P4p800 is támogatja az "extra izé" átalakítót, ha az ASUS CT-479-re gondolsz. Az még nálam is sajnos bakancslistás évek óta.
Igazából a PAT miatt tud többet a p4c800, de a gyártók elvileg megpatchelték a BIOS-t, és aktiválható a 865 nb-s lapokban is.
Nekem nem volt régen, és retróba se bencheltem prescottot, legalábbis s478 alatt, a prohardver tesztje alapján írtam, hogy nincs érezhető gyorsulás.
Azért csak nem urban legend ez. -
envagyok
veterán
válasz
2001-2002 környékén milyen márkásabb és pofás házak voltak?
Egy Abit ST6-E (fehér) lappal szeretnék konfigot összedobni, jobb lenne plexi oldalas, vagy moddolnán plexire az egyik oldallapot belül ledszalagos világítással, meg a ház belsejét festeném fehérre vagy más színre a lemez belsőt.
Van a lapon hangkártya, természetesen nem az lesz használva, korhűben gondolkodom milyen zöld vagy piros lenne. Audigy 2zs kicsit fiatalabb, neten láttam már belőle zöldet. Ilyet látott már élőben valaki?
Ha nem találok, és nektek sincs ötletetek, akkor max külső usb kártya lesz, egy fura opció lehet még pcmcia fogadó audigy pcmcia kártyával.Az a baj, hogy szerintem a 90-es évek közepéig voltak szépek a pc házak, meg 2003-tól a p4 időszaktól indult megint egy design forradalom, pl. Thermaltake házak. 2000 körül olyan semmilyen kinézetük volt.
Videókártyából szerencsére voltak szépek akkoriban, pl leadtek gf3 vagy gf4 2 ventivel, radeon 8500-9700, de a referencia geforce 3 is szép. Kicsit nem korhű, de a rage fury maxx is eszembe jutott.
Még kék kártyaösszeállításon is gondolkodom kyro kártyával, de kék hangkártya se nagyon jut eszembe.
Valami nagyon pofás extravagáns gépet szeretnék összeállítani gyönyörködésre, demózásra p3-at kimaxolva.
Aki kint volt bacsis kiállításán látta azt a "moduláris" házat?
Mi annak a pontos típusa? -
-
válasz
P4P800- ban ultrastabil 4150MHz- en is, és sokat használva is. Jó sokat kapott régebben is, aztán el volt csomagolva, ismét felrakva pöccre indult, majd a sok kísérletezést is bírta, mely végül meghozta 3 kategóriában is a Voodoo2 világcsúcsaimat. (53MHz PCI !!!, ilyet melyik korabeli lap tud ? Szumma semelyik...).
Valszeg a P4C800 slágerebb lap, mert valami extra izé átalakítót is képes fogadni, de gondolom felhasználhatóságban a sima P4P800 sokkal jobb.
Tévedés : a Prescott azonos órajelen is jóval gyorsabb mint pld a Northwood, tuningban meg egyáltalán nincs verseny, a Presi sokkal nagyobb órajelre tuningolható.
Hmm, egyre több urban-legend terjed, amit korrigálnom kell...
-
válasz
czundermák #119117 üzenetére
Barton 70-80 fok között járt terheléssel(mármint az Aida kijelzéssel), Prescott 40-50 fok környékén. Hőcsöves hűtésem nincs S462- höz, nemtom mennyit jelenthet, kb 10fok?
Általánosságban a Barton cuccból konkrétan jött az arcomba a hősugárzó. Prescottnál semmi ilyen, a közelében ülve is csak a hűvös szoba levegőjét tapasztaltam.
Barton - [link] - [kép]
Prescott - [link] (D0) - [kép]
Barton - 2200MHz alapórajel, 2400 max tuning(forró, néha instabil), 2330/használható szint, de még mindíg nagyon meleg.
Prescott - 3000MHz alapórajel/jéghideg, 4150MHz max tuning/abszolút stabil/langyos.
A technológiai különbség nagyon jól látszik.Mindemellett annó még a Chip magazin is dícsérte az AthloXP sort, tuningra nem emléxem, de ár/teljesítmény viszonyban többször győztes volt. Csak most retróként egy lényegében hasonló szintű gépet nézve, a Prescott tönkreveri.
-
sidi
aktív tag
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák #119110 üzenetére
"teljesen felesleges volt kiadni s478-ra, az őskori tápkörök küzdenek vele, ha nem fullos lapban használod."
Bizony, de még fullos lapban is előfordulhat probléma
Egy 3.4-es prescottal szívtam pár éve p4c800 lappal.
Elindult, de nem volt stabil. Nem véletlenül jött ki a p4c800-e...
Ráadásul a prescott előnye egyedül a jobb húzhatóság, mert azonos órajelen nem hozott érzékelhető gyorsulást. Viszont ha húzod, az még egy pofon a vrm-nek. -
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #119113 üzenetére
Nem nézlek kezdőnek, félre érted, csak az összehasonlítás miatt írtam, igaz fogalmazhattam volna egyértelműbben. A kapcsolódó hozzászólások sem rémlenek most, általában csak nézelődni jövök.
Arra gondoltam, hogy a Bartont és a Prescottot is ugyan azzal a hőcsöves hűtéssel lenne érdemes kipróbálni.
Furcsa Athlon XP-d van, életemben nem láttam 60 fok felett a Barton magot, még a korabeli hűtésekkel sem. A 30 celsius, amit írsz, ott a Barton volt 80 fokos, mikor a Prescott 50? Hogy kell értelmezni?A wattmérőt sem a ki-hol fogadja el miatt írtam, hanem azzal tudod ellenőrizni a fogyasztást, ezzel a két rendszer közti különbséget, perifériákkal. Ebben benne van az izzó VRM is, Prescott alatt. Vannak olyan mérők amik nem pillanatnyi értéket mutatnak, hanem 5-10-30 másodperces átlagokat, na azzal már lehet számolni. Általában véve 3DM2001-ben az első CarChase teszt végéig pontos, jól mérhető eredményt dob a wattmérő átlagolva. A kézrátételes hümmögésnél mindenképp pontosabb.
Abban mindenképp egyet értek, hogy a mezei stock hűtést el kell felejteni ezen a CPU családon.
-
válasz
DarthSun #118989 üzenetére
Holnap az X99- en próbálom tovább a madness Win3.11- et, hátha...
GDDR6 1650 új kártya benne, plusz XP- hez a csodaszép metálszürke fényezésű 3ventis 6870. SB Live nincs a gépben, de a HD audio for Win3.11 driver már régóta elérhető. -
válasz
jokeph #119111 üzenetére
, jó hát én nem néztem utána, a Core i sorozatból csak Xeon van, annak a BIOSát már fel is fogtam kb 20%- ban
, avval elvagyok, a többi modernebb szürkezóna, azért is kérdezősködök.
Intel jórésze kimaradt, AMD- n voltam, már a B450 esetén kb haladó vagyok, abból az UEFI- ből bizony már a felét értem legalább. -
válasz
czundermák #119110 üzenetére
Hűtés : fullréz AeroCool S462- őn.
Wattmérővel nem készítettem képmentést, de az amúgy sem hiteles, semmit nem mond, a wattmérőn akármilyen értéket fotózhatok, azt sehol nem fogadják el.
A hiteles nickneves, dátumbélyegzős 3DMark képmentés az érvényes, azt elfogadják világversenyen is.
Kézzel is néztem, brutálisak a különbségek, de nyilván a tapogatást sem fogadják el, ezt mindössze én állítom.
Az Aida szenzorokról a képmentés már valamivel reálisabb, tudjuk hogy akár +-5fokot is eltérhet kalibrálás nélkül, de hát a Barton vagy 30 fokkal volt melegebb a Presinél, úgyhogy a vita itt is eleve kilőve.Próbálj például egy 8 hőcsöves Alpenföhn Brocken-t a Prescotton - komolyan, most ennyire kezdőnek nézel, vagy nem olvastad a kapcsolódó hozzászólásaimat?
TT SilentTower van a világbajnok P4- emen, a másik Prescotton pedig Asus Silent Knight.+ a korabeli léghűtésekben keresendő megjegyzésedre - pont ezt mondom én is már rengeteg hsz- ban, azért maradt meg a Prescott kazán hiedelem, mert a megugrott TDP- hez kevés volt az akkori hűtő, meg eleve a házak is. Ha megnézed az itteni első linkemet, láthatod hogy a brutál teljesítményre tervezett Prescottomat már eleve alsótápos félmodern házba pakoltam, melyben elől hátul 12cm- es ventik dolgoznak. Tök ugyanaz a TDP, mint a R3800X esetén, és ugyanúgy modern szellőzésű ház kell hozzá. Persze belepakolják retró házba, a hurka stock stiftes hűtővel, aztán csodálkoznak hogy túlmelegszik.
Tehát ítt a naptárazós körítés nem tartható. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #119109 üzenetére
Hát már az i5 is 14c/20t.
- 6 P-core HT-val és 8 E-core HT nélkül.
Van i9 is.#119110czundermák:
Athlon XP Palomino mag kívánta a rezes hűtőt, Barton magosra meg megtette egy darab alu is ventivel.NW vs Presi: Egyetértek, 3 GHZ-en járó NW-nek is elég volt egy aludarab, a 2,8-as Prescott meg kívánta a hőcsöves TT hűtőt, na azzal megállt 0/24-es full terhelés (div X encode-ot nyomattam vele) esetén is 70 fok alatt.
A Presi-t előszőr ABIT IC7-G-ben hajtottam, majd MSI i875p NEO Fisr 2.0-ban.Overclock nem volt egyik esetben sem.
-
czundermák
aktív tag
válasz
DarthSun #119087 üzenetére
Egy enyhe okfejtő kötekedést engedj meg kérlek.
Valószínűleg a hűtéseddel lehetett probléma, mert a Barton nem volt tipikusan forrófejű Athlon XP, főleg a Palominohoz képest. A háromszor olyan meleg, mint a 4,15 GHz-es Prescott pedig minden csak nem releváns, ha már szabványos képmentést kérsz, kérlek wattmérővel erről te is küldj egy szabványosat.
A procik Watt értékei tudják leginkább bizonyítani az ellenkezőjét, innentől kezdve pedig mindíg a fizika győz. 101 mm^2 Barton mag 63 millió tranzisztorral biztosan nem produkál komolyabb hőmérséklet kiugrásokat, mint egy 112 mm^2-es Prescott 125 millió tranzisztorral.
Athlon XP vonalon minimális eltérés van a magok közt, ha a teljes rendszer fogyasztását nézed, akkor a Barton 3200+, egy 2000+ Palominohoz képest ráadásul 5-8 wattal alacsonyabb értékeket produkál.
A Prescott hőtermelésénél erősen túlzóak a feltételezések, ezt már legendássá tette az idő múlása. A Northwoodhoz képest a melegedés nyilván mérhető, viszont a két CPU mag közt a különbséget a tápellátásban kell keresni, hogy pontosabb legyek a VRM fűtése volt erőteljes a Prescott által. Mélylélektant tekintve épp a transzisztorszám növekedés az oka. Hiába alacsonyabb csíkszélesség, 70 millióval több éhes szájat kellett etetni, mint a Northwood esetén, ráadásul ennek java az L2 cache, ami folyamatos mozgásban van. (125 vs 55 millió tranzisztor). Ennek a magnak már kevés volt a 4-6 FET a tápláláshoz. Próbáld ki nyugodtan, a 2800-as Prescott alatt alig hűvösebb a VRM, mint egy 3400-as példánynál. Majd kicserélve a CPU-kat ugyan ilyen órajelű Northwoodra, a VRM közel 10-15 fokkal hűvösebb lesz.
A Prescott problémájára az orvosság az LGA 775-ös lapok korszakos felső háza (975x, 965), ezt a magot teljesen felesleges volt kiadni s478-ra, az őskori tápkörök küzdenek vele, ha nem fullos lapban használod.
Mindenképp hűtött VRM kell, enélkül a 478-as alaplap hosszú távon erőteljes használat mellett simán beadja a kulcsot. További okfejtés a hűthetetlenségére a korabeli léghűtésekben keresendő, nem voltak elterjedt hőcsöves megoldások. Próbálj például egy 8 hőcsöves Alpenföhn Brocken-t a Prescotton... nem megy a proci 50-55 fok főlé akkor sem, ha erőteljesen használod. Ezzel a hűtővel van tapasztalatom bőven, mivel teszthűtőnek használom, amiatt a példa.A hőtermelés összehasonlítására itt jön képbe egy 3000-3200+ Barton, ami már bőven beéri a s462-es csúcs lapok 12V-os 6-8 FET-es tápkörével, és el sem fűti azokat, ergo a környezeti hőmérséklete alacsonyabb, huzamosabb használat után nem fűt vissza a VRM a hűtőre. Érdemes lenne azonos típusú hűtővel kipróbálni a két procit egymás ellenében.
-
válasz
jokeph #119107 üzenetére
i7 az pici, valami i9 köll Raptorban(van olyan?, nem is néztem még utána
), és min 10C/20T kiszerelés, mert akkor ha már új, legyen picit nagyobb a gamer 8C/16T Zenemnél. 1-2 magon kell csak tudnia stabilan az 5.5GHz- et, ez ma már az alapkövetelmény a Win98- hoz.
Ha csak UEFI a lap, az sem baj, már fentebb linkelték, kész van a Legacy BIOS kiegészítő.
Az ok hogy jelenleg is én tartom a Win98/3DM01 világrekordot, de ha már új gépet veszek, legyen alkalmas arra is hogy jelentősen plusszolja ezt az eredményt. -
ricsip
addikt
válasz
KROK640 #119089 üzenetére
Ez még az a generáció, amit le lehetett sarkazni, mert nem volt rajta kupak, ezért fázok tőle. Mert amúgy idle 35 fok között megy, terhelésre felugrik 40-pár fokra. Szerintem az nem olyan sok, hogy újra kellene pasztázni. Vagy ezeknél már 45-50 fok soknak számított? Mert ahogy látom a Tjmax az 65 fok...
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #119105 üzenetére
i7-essel van esély rá, e-core és HT disabled, P-core 1 vagy 2 mag belő 5,5 GHZ-re.
#119106user12: 1 év alatt anno csúnyán változtak az árak meg a technika is.
PII-esemben (SLOT1) előszőr 400-as Celeron(cs) volt, P4-rfe váltás előtt kapott egy Pentium II 450-es Deschutes-t, ég és föld volt a difi de nem a +50 MHZ miatt. Nem akartam többert Celeront onnantól.
-
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun #119103 üzenetére
2003 őszén 100e volt ez a cucc:
s478 Pentium4 1,8 GHZ NorthWood
Samsung 512 MB DDR-333 MHZ
Asus P4PE (i845), elég fullos lap volt, 2 PATA+1 extra PATA (csak HDD-nek) + 2 SATA
Titan P4 hűtőRaptor: a 4,5 GHZ az sima ügy, a nagyobbakban az e-core-ok mennek közel annyit.
5 GHZ all-core a P magokra untig elég bármire is.
Ezt meg lehet léggel is fogni azért, de az AIO akkor is jobb oda. -
válasz
MasterDeeJay #119102 üzenetére
Gondolom a fejlett P4 lap+proci sokkal drágább volt, tuti nekem sem lett volna rá pénzem, nemgond, lényeg hogy retróként megtapasztalhattam már.
A maiak meg agybax, valami Raptor kéne, de olvasgatom hogy terhelve 90 fok üzemi
, ráadásul 4.5GHz általános többmagos terheléssel. Nekem legalább 5.5GHz kéne léghűtéssel...asszem az felejtős lesz.
-
válasz
DarthSun #119101 üzenetére
Nem emlékszem ilyenre. Valószínűleg nem is néztem. Elődje 2000+ palominonál sem. Az elött meg passzív hűtéssel p2 klamath sem volt hideg. Igazából ha vitte a játékot már nem érdekelt.
Szerintem az az asus p4 lap és proci 2x annyiba volt akkor mit a socketA, ezért nem is nagyon láttam olyan gépet akkoriban. Elhiszem hogy jobb volt, otthon nekem is abból a korszakból abit ic7 és 3000 northwood van építve, nem socketA. De akkoriban ez horror áron lehetett.
Ma meg már 100 fok is elfogadott. Bár én max 85-re limitáltam a mostani 9800x3d-t. -
válasz
MasterDeeJay #119100 üzenetére
ASUS A7N8X-E nForce2 Ultra 400 tűzforró a chip is, az MBarton pedig húzva benne, kiolvasztja a socketet kb.
A P4P800 - az alaplap és benne a Prescott proci is sokkal fejlettebb gyártástechnológia, mérve az alaplap szerint hideg, tudom ez nem kalibrált, de kézzel is csak langyos, a SocketA- t már nem annyira fogdoztam, nem komálom az égési sérüléseket. -
-
válasz
hobizoli #119098 üzenetére
Nálam az Epox8KRA2i ultra highend KT600- as figyel már régóta. Rajta van a másodlagos retró router, másodlagos retró switch, valamint a kis optikai net leválasztó doboz. Sok éve nem volt bekapcsolva, csak polcként üzemel jelenleg. Kb fél nap effektív meló lesz kiszabadítani, portalanítani. Meglátjuk, de emlékeim szerint sokkal jobb lap, mint a csúcs nForce.
-
válasz
MasterDeeJay #119096 üzenetére
Majd kitesztelem. Van pár kiló a kis XP sorozatból, meg a Bartonból is. Mondjuk azt elképzelhetőnek tartom hogy a profi KT600- as lapomban elég jól fognak menni, viszont a forró nForce- ban meg a béka segge alatt lesznek.
-
-
FF23
senior tag
válasz
MasterDeeJay #119090 üzenetére
-
válasz
MasterDeeJay #119090 üzenetére
Erről is fulltrack 3DM01 kéne legalább, 1 szál CPUz, de még a Sandra teszt sem mérvadó.
Mondjuk a 2500 még talán ok, a 2669 már semmiképp sem bizonyítható. -
válasz
KROK640 #119088 üzenetére
A single CPUz képmentés sajnos érvénytelen....ilyen szintű bizonyításhoz tuti.
A videó olyan homályos, hogy nehéz kivenni bármit is.Asszem azért letettem ebben a topicban annyit a virtuális asztalra, hogy rájöjj, nem a levegőbe szoktam írni (legalább Athlon XP kérdésben).-
-Itt most nem is az állítások általános hihetőségéről van szó(mindenki azt mond, amit akar), hanem arról a rendkívül egyszerű tényről, hogy egy ilyen nagy horderejű tuningot alaposan bizonyítani kell, így van ez itt a PH listán, vagy akár a világversenyes HWBot- on is, megkövetelnek egy szabályos képmentést a listára kerüléshez.
Ezt az említett processzorral soha az életben nem fogod tudni prezentálni, mert egyszerűen nem képes rá. Bocs hogy ezt mondom, de minden második hozzászólásodban szerepel ez a hihetetlen állítás, melynek semmi alapja nincs.Márcsak amiatt is érdemes a végére járni, mivel ha egy kezdő retrós vesz egy ilyen procit, megállapítja hogy pld még 2500- on sem stabil, utána meg jogosan kérdezheti hogy ez a 2669 meg honnan jött ?
Nekem ugye kénytelen mindenki elhinni, hogy a madness98 stabil, aki nem hiszi, kinevetem, majd betolok egy fulltrack retró tesztet, vagy ha kell, akkor egy 10óra hosszú Aida stress tesztet.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119087 üzenetére
Az itt a gond, hogy nehezen tudsz elvonatkoztatni a tapasztalataidtól, és amit te tapasztalatál bizonyos típusokkal az a mérvadó.
De ha így állnék hozzá, akkor mondhatnám, hogy hát a Prescott egy tűzforró cumó, amit 3800-on is már csak komolyabb vízzel lehet lehűteni. Mert én inkább ezt tapasztalatam, de mivel tudom, hogy hogy működnek ezek a dolgok, simán elhiszem, hogy másnak nem így működnek. Írtam is, hogy ahogy nekem az Athlon XP-m, neked úgy a prescottod lehet szerencsés, mert egyikünk CPU-ja sem a szokásos szintet hozza.
Amit el kell fogadni, hogy a CPU-k gyártásukból adódan nem homogének.
Írok egy példát :
Ádám és Béla egyszerre fejlesztenek gépet, és mindketten ugyanolyan alaplapot, memóriát, VGA-t, tápot stb vesznek, és mindketten szeretnének egy-egy 1700+-os Athlon XP-t. El is mennek a helyi számtech boltba, ahol egyszerre megveszik a két CPU-t.
1-es számút Ádám kapja : AXDA17000UT3C 9785675190303 AIUHB 0309SPMW
2-es számút Béla kapja : AXDA17000UT3C 9785676280007 JIUHB 0309VPMWEz két db (látszólag) ugyanolyan 1700+-os TBred B CPU, ugyanazon a héten gyártották őket, ugyanannyiért találtak gazdára.
Az első CPU-t Ádám akár 1800MHZ-re is fel tudja húzni, miközben 1,75V-ig emeli a feszültséget, vagyis 1466@1800MHJZ-en tudja használni.
A második CPU-t Béla alapfeszen 2166MHZ-en hajtja majd a CPU-ját, ha szükséges fesz emelés mellett még rendelkezik pár extra feljebbi fokozattal.Pedig mindkettő 1700+ -os Tbred B, ugyanazon a héten (kb 1 óra különbséggel), ugyanott gyártva. Ez ilyen ...
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
ricsip #119082 üzenetére
Sajnos mindenképp. Ha nem akarod, akkor ne vedd le, csak akkor túl sok mindent nem tudok róla mondani neked, maximum CPUIDel tudsz sok mindent kiolvastatni, de sajnos a lényeget pont nem
Én sem értem miért nem lehet a sorozatszámot kiolvastatni, annyira jó lenne pedig -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun #119081 üzenetére
Pedig már tettem be korábban többször is korabeli képeket, ahol használat során is látszik.
Egyébként volt régi korabeli 3D Mark eredménytől kezdve mindennek, mert versenyeztettem pl a két P4-essel is, de alighanem elveszett 2014-ben mikor a HDD-mről minden oda lett
De mindegy, mert úgyis tervezek friss modern eredményeket is; amikor eljön az ideje. Szóval lesz majd nickneves dátumos eredmény is. Azt is megbeszéltük, hogy az eredményem jelenleg akkor lesz általad is kanonizálva. Na de itt 16-19 éves történetről van szó, akkor meg már kb mindegy volt, hogy 2200 vagy 2669MHZ vagy akármennyi, ígyis-úgyis menthetetlenül elavult volt (2009-re abszolút). Szóval kb nulla értelme mást mondani mint ami volt.
De addig is egy kis szájtátani való, ez ugyan nem konkrétan az a bizonyos a proci, ami eddig beszélgetésünk tárgyát képezte, hanem egy másik (kutatási project volt), ami igaz rövid ideg, de mennyin is nem rosál?
(mielőtt föltennéd a kérdést, fogalmam sincs, hogy végigmenne-e a 3D Mark full track rajta
, nem is ez volt az egész kísérlet célja)
Asszem azért letettem ebben a topicban annyit a virtuális asztalra, hogy rájöjj, nem a levegőbe szoktam írni (legalább Athlon XP kérdésben).
-
válasz
MasterDeeJay #119084 üzenetére
Nincs evvel lényegében semmi gond, csak annyi hogy számomra hihetetlen.
Így most Tőled is várom a DS szabvány szerinti(fentebb leírtam mi kell rá) képmentést.
Csak egy ilyen, hiteles képmentés tud megingatni abban, hogy brutál nagy órajelen, ezek a kis procik - a stabilak/nem stabilak kérdésben.
Ezt még én is kb 2 óra alatt össze tudnám dobni a tesztpadomon, de most nem, mert a Win3.11 madness nyomozás megy még X ideig.
A Barton/2.4GHz a karcoló, sokkal robosztusabb proci, mint a korábbi kis XP- k, alacsonyabb órajelen is jóval gyorsabb. Igaz hogy 2.4GHz- en már kb 3x olyan meleg, mint a 4.15GHz- en karcoló Prescott D0- ás - ezt megint megcáfolják, de nem gond, már lefutottuk a köröket, üzenem hogy felesleges, annó pontosan kimértem, hogy a Presi jéghideg, a Barton meg alig hűthető, és ezt terheléses, hiteles képmentésekkel is alátámasztottam.
-
válasz
envagyok #119083 üzenetére
Na-ja. Nálam évszámtól függetlenül a retró napi felhasználhatóság játszik, tesztek esetén pedig az ultrán-karcoló madness konfigok.
Azért nem feledkezem meg a naptárazós retróról sem, majd jönnek..
...csak még védett módban is realizálnom kell a FHD Win3.11- et modern gépre, lehet hogy ez akár már pár napon belül sikerül, lehet hogy csak 1 év
Elszöszmötölök vele, nem hajt a Tatár.
-
válasz
DarthSun #119081 üzenetére
2.9ghz-en bootolt még a. 2600+MP-m de stabil 2.5Ghz-en volt csak értelmes feszen 7000-es zalmannal nf7-ben. Szerintem válogatott procival volt lehetséges 2.6Ghz felettire. Szamitogep.hu-n fórumoztam akkor, ami most valamiért nem működik. Volt olyan bartonom ami 2.2ghz-et sem vitt. Szóval kellett szerencse.
-
válasz
KROK640 #119080 üzenetére
Gyakran említetted a 2669MHz (2006) Athlon XP- t, ez sztem kizárható hogy ilyen órajelen napira stabil, sőt még egy full-track 3DM2001- el is lefagyna, ill lehet még a POST is rosálna.
Továbbra is várjuk erről a hiteles, dátumbélyegzős, nickneves, full 3DM01 tesztet(ahogy én is szoktam bedobni ilyenekről a screenshotot).
A konfig ahogy írtad megvan ma is, tehát semmi akadálya nincs ennek a tesztnek.
Más tészta hogy hiteles képmentést erről tuti nem fogsz tudni prezentálni, mivel ezen procival lehetetlen sztem. Esetleg nagy HOC laborban, nagyon speciális nitrogénezéssel, rövid ideig, és egy egész csapat profi tuningossal körbevéve.
Sima léggel, otthoni körülmények közt ki van zárva.
Tudom genyó vagyok, de annyiszor jelezted már ezt az urban-legendet, hogy kénytelen voltam megint reagálni. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pista0001 #119078 üzenetére
Na, te ezalatt az idő alatt kétszer váltottál gépet, én meg csak órajeleket emeltem. 2003-ban kezdtem 1466-on (összesen 1 napig ment így a gép egész életében), még aznap 2083MHZ majd rövidesen 2166MHZ (2003), kicsit később 2200MHZ (2004 fele). Ezután meg jött a 2669MHZ (2006), és végül így ment 2009 őszéig, amikor is jött a Phenom 9500.
-
válasz
envagyok #119075 üzenetére
Tuningolt Core2- vel kell ezeket már inkább tesztelni-min(4.2GHz legalább), a tesztekben szereplő procik nagyon gyengék egy DualGPU- hoz.
Nálam inkább csak az X99 lenne alkalmas ilyenre, a valós 2x16x PCIe VGA sávval, de az sztem még a béka segge alatti 3.4GHz- el is köröket verne ezekre(ultragyors a proci+nagy a kess). -
válasz
Pikari #119071 üzenetére
Akkor valszeg Imi bácsitól nem sütött GPU- kat kaptam, mindössze csak paszta/pad nélkülit. Amelyik kibírta a 100+ fok gyorstesztet, az most is műkszik-persze renoválva. A RHD7950 rosált mindössze(azt sajnálom), visszaküldtem, vissza is utalta az árát. Viszont ő azt mondta, hogy nála rendben műkszik továbbra is
.
-
fpeter84
senior tag
válasz
ricsip #119057 üzenetére
egyszerű megközelítés: ha van ATX12V 4pin (később 8pin) csati a lapon a proci VRM környékén akkor egészen biztosan a 12V ágat terheli elsősorban - ez a P4-el és a kései Socket A lapokkal jött el - amin nincsen ilyen csati az igen nagy valószínűséggel az 5V ágat terheli elsősorban - bár azért előfordulhatnak az átmeneti időszakban érdekes köztes megoldások is, akár plussz molex csatival...
ha egészen biztosra akarsz menni, akkor multiméterrel méregethetsz a VRM mosfetek körül: egy testpont - pl az I/O csatik fémháza általában testelt - valamint a mosfetek lábait körbejárva fogsz találni olyat amin a CPU Vcore-nak megfelelő az érték, olyat amin valami semleges kis érték vagy nulla, meg olyat amin vagy 5 vagy 12V van
tovább árnyalja a képet az AGP vidkártya - maga a slot ha jól sejtem bár egyetlen lábon ad 12V-ot is a kártyának, de esélyesebb hogy az érdemi tápellátást a sokszor ismétlődő 3.3V ág adja. viszont ez a 3.3V ág a korai hibrid AT/ATX lapoknál az AT csatin nincsen jelen ezért azt vagy az 5 vagy a 12V ágból állítják elő... ha ATX táp, akkor is nem árt figyelni ha a címke a tápon azt írja hogy a 3.3 és 5V ágnak van egy közös max terhelhetősége
ha a vidkártyának már külső floppy vagy molex tápcsatija is van, akkor az szerencsés hogy több lábra/vezetékre osztja el a terhelést, de ismét kérdéses pont hogy az 5 vagy 12V ágat terheli e - itt is csak azzal lehetne biztosra menni ha méregetne az ember
vegyünk egy szélsőségesebb esetet: Palomino AthlonXP 2000+ proci 70W és nincsen ATX12V csati: az azt jelenti, hogy 100% hatásfok mellett is csak a proci 14A-t ránt ki a táp 5V ágából - 85-90%-os hatásfok mellett legyen inkább 16A. mellette ott van még a chipset, ram, a HDD-k is képesek meghúzni az 5V ágat is, optikai meghajtó - helyből 20A felett járhatunk és még nincsen vidkártya a gépben... valóban jól látod, sok bivalyerős 7-8-900-1000W-os modern tápot simán le tud térdeltetni egy ilyen retró konfig, tehát jobb egy korabeli 3-400-450W-os tápot választani 25-30-40A-es 5V terhelhetőséggel, csak legyen egészséges a belseje...
egyébként sajnos még az új ATX12V csatis, hozzá látszólag erős ATX táp is hordoz magában buktatókat: sok 4-5-600W vagy akár még erősebb tápnál úgy jönnek ki a látványos értékek, hogy a 12V-os ág 2-3 felé van osztva, és mondjuk 2x15A, 2x20A-t vagy 3x15A-t ígér a 12V-ra, de ez is lehet kevés: dugj egy ilyen tápra egy 120-140W TDP-s kályha procit, meg tegyél bele egy olyan 70W vidkártyát amin nincsen tápcsati - vagyis az is az alaplapi 12V ágat húzza - és kis hatásfok veszteséget rászámolva már túl is terhelődött még a 20A-es ág is... szóval ilyen osztott tápokat jobb olyan konfighoz párosítani ahol a vidkártyának külön tápcsatija van... de a legjobb ha nem is osztották többfelé, hanem egyetlen bika 40-50-60A-es 12V ág látja el az összes végpontot...
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #119065 üzenetére
A Pentium D955-el 8500/9700 pont a sima és a crossfire setup közti különbség.
Athlon Fx-55-el tesztelte régen egy oldal, ott 8900/12400 ugyanez.
Ennyire jobban hajtja ki az FX-55, igaz nem csoda, nem kispályás cucc. -
-
Pikari
veterán
válasz
ricsip #119066 üzenetére
a kódot, ami rá van írva a processzorra. 2000+ névvel pl fut vagy 6 féle processzor.
de ha szerencséd van, a bios is ki tudja írni, hogy hány V-ról fut a proci.
az 1.6v-os változat 60w-os.
az 1.7vw-os változat 75w (180nm)
az 1.5v-os változat 50w körül lehet (ha ilyened van, akkor ahhoz biztosan jó lesz a modern konzumer táp is) -
-
KROK640
nagyúr
válasz
envagyok #119065 üzenetére
Igen, láttam, hogy ez egy EE CPU, meg ES is ráadásul, szóval eléggé ritka is lehet.
Bár a Haswellnek jóval nagyobb az IPC-je, de így a paramétereit megnézve ez kb egy I3 4330-as. Paramétereit tekintve legalábbis. (mindkettő 2C4T, 4MB cache, 3500MHZ körüli órajel). Csak hét a Presler vagy 9 évvel idősebb. -
Czo
addikt
válasz
Fücsök007 #119061 üzenetére
Nem az eszaki hid kezelte 2x1-nek, hanem ez volt a fizikai felepites. Tehat mind a ket mag rajta ult a buszon (pont ugy, mintha 2 foglalat lett volna az alaplapon), azon pedig csak egy kapcsolatban lehetett kommunikalni (sima, osztott parhuzamos busz kb.). Semmi valodi dual magos dolog nem volt benne. Olyan ez, mint az elso Core 2 Quad, ami ugyonugy 2db 2 magos CPU-t tartalmaz, es az eszaki hidon keresztul tortenik a "clusterek" kozott a kommunikacio.
-
ricsip
addikt
válasz
Pikari #119064 üzenetére
Athlon 64 X2: ennek az alaplapja a GA-M55PLUS, azon pedig van 4-pin power, szóval azzal nem lesz gond tápcsere esetén.
Viszont mit csekkoljak le a CPU datasheet-ben (AMD-nek gondolom nincs olyanja mint ami az ARK inteléknél)? Pl. Athlon XP 2000+ meg van egy 2800+ talán.
-
Pikari
veterán
válasz
ricsip #119057 üzenetére
Ahogy laci írta, az Athlon64 és újabbak már +12ről csócsálnak.
Athlonxphez még tipikusan +5v ág kell, aminek legalább 25A-nak kell lennie, de még jobb, ha 30. Vagy a másik lehetőség, ha alcsonyabb fogyasztású procit teszel bele, pl 1.6ghz abból van 1.5v-os változat is.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Fücsök007 #119061 üzenetére
Igen, a Pentium D-k nagy hátránya az volt, hogy leginkább 2× 1C1T -nek kezelte a rendszer. Viszont baromi jól lehetett őket húzni, legalábbis a D805-ösöket, mind ment 4GHZ-en ami nálam járt, de többel az 5GHZ sem volt lehetetlen, és azért 2005 őszén, 2006 tavaszán egy 4-5GHZ-es Pentium D mindenhez IS bőven elég volt, ami az egyszeri otthoni user gépén megfordulhatott.
Saját tapasztalat alapján írom, mellé tettél 2GB RAMot, meg egy korabeli minimum közepes VGA-t, és mehetett a játék 1600×1200-ban is, maximumon.(Egyébként érdekes lett volna egy Pentium D alapórajelen 1 mag lekapcsolva VS az Athlon XP-m 2669-en ... Akkortájt húztam fel 2669-re az Athlon XP-t mikor az utolsó Pentium D805-öt is eladtam
szóval vagy csináltam ilyen tesztet, vagy nem, mindenesetre nem találkoztam vele eleddig, pedig megnézném. Jézus... Ennek is már 19 éve pár hét híjján!)
-
Fücsök007
őstag
válasz
envagyok #119060 üzenetére
Összetettebb volt a dolog, mert játékra tényleg Athlon 64/X2 volt ajánlott, azért 4GHz-től jók voltak a Pentium D procik is, és arra gyakorlatilag mindegyik képes is volt 1 normálisabb léghűtéssel. Továbbá a Pentium D erősebb lett volna, ha a két magot nem két 1 magos prociként kezelné az északi híd, és emiatt mindig nagyobb a késleltetése mint a Core 2 prociknak, részben ez is felelős a viszonylag gyenge IPC-ért, és 1 magon nem annyira gyenge pont emiatt.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #119059 üzenetére
Eléggé procilimites a történet. Az elöző 9700 pontos 3dm 05 is cpu teszt nélkül volt, csak a 3 3d teszttel , löktem egyet a szorzón, 3.46-3.7ghz-re húzva a procit 10312 pont lett.
Annyit nőtt a 3dmark, amennyivel gyorsabb lett a proci
Nem csoda, hogy 2006-ig mindenki Athlonnal játszott
A core2duo gogta csak meg 2006 nyarán.
-
envagyok
veterán
válasz
envagyok #119056 üzenetére
Fordítva berakva a kártyákat kép se volt, ha kivettem felül a sima kártyát, a master alul is adott képet.
A lapon is a jelölés úgy van, hogy felülre van írva, hogy master.
Viszont most kicseréltem a slave kártyát egy másikra, így viszont sikerült bekapcsolni, természetesen úgy, hogy a master kártya fent volt.
Fura, mert ezzel bepróbálkoztam a múltkor is, de akkor úgy se ment. Lehet a driver sem volt jó akkor.
A 3dmark 05 sajnos nem sok pluszt hozott, kb 15%, lehet cpu limites a pentium d 955 miatt
8500 pont volt kikapcsolt cf-el, most 9700.
Húzok kicsit a procin.
-
laci1128
tag
válasz
ricsip #119057 üzenetére
Athlon 64 és az X2 már a 12 voltos ágat húzzák (Intel oldalon a Pentium 4-től kezdve). Jellemzően ha van az alaplapon 4 tüskés 12V ATX tápcsatlakozó, akkor a processzor a 12 voltos ágat terheli. A Socket A foglalatos Athlon XP-t támogató alaplapoknál nem mindegyiken található sajnos, olyankor kell a kraft az 5 voltos ágon. AGP-s videokártya még kérhet ezen felül kakaót a kisebb feszültségű ágakról.
-
ricsip
addikt
Kezdő retrósként kérdezném:
van nálam innen-onnan néhány athlon xp, meg athlon 64 x2-korabeli gép. Abit nf7, nf8 v2, ga-m55plus-s3g lapok. Az eredeti korhű kategóriás és minőségű tápjaikkal természetesen.
Azt sikerült megtalálnom eddig, h. a régi gépek általában az 5V-ról ették meg a teljesítmény nagy részét. Ezeken a tápokon előttem is látok ilyen 5V - 30A számokat. A mai tápok meg már csak 12V-on bivalyerősek. Így hiába akár extrém 700-800-1000W, az 5V-os ágon még az 1 kilowatt-os táp sem éri el a régi ócska 20 éves 3-400W-os tápok 30A-jét. Lehet ebből gond, ha rakok beléjük modern 4-500W-os minőségi (bequiet és tsai) tápot? Mi alapján tudnám megtippelni jó közelítéssel h. mi lenne elég és mi az ami esélyesen kevés lenne? -
envagyok
veterán
Elővettem megint a Radeon 1800XT Crossfire konfigot, legyalultam mindent, majd driver cleanerrel letöröltem mindent, és újratelepítettem több drivert, próbáltam driver CD-vel is.
Egy 6.3-as, és egy 7.1-essel.
Valamiért nem engedi a driver bekapcsolni a Crossfire-t
Szürke marad a lehetőség.
Kifogytam az ötletekből.
Nektek esetleg valami?
Itt vannak a képek:
-
válasz
DarthSun #119051 üzenetére
Nézegetek egy régi forrást...
Ennyire egyszerű az ablakkezelés, még az idősödő procim is detektálja a kb 25 évvel ezelőtti kódrészletet.Rezidens óra, ébresztővel.
r1,r2,rm1,rm2 : a cserélgetős vektorok az ablakkezeléshez
f1,f2 : a 80x25- ös VGA text mód bufferei(más módban, sőt grafikusan is kijelez, hála a modern BP7 implementációnak, pedig direktben, ebbe nem is volt belevésve)
f1t,f2t,p1t,p2t : a tartalék virtuális képbufferek, tároláshoz, visszaíráshoz.Az ébresztőnek valami londoni torónyórát digiztem, majd bevéstem DMA vawe filebe. A hangja bekottázva pas kódban :
A rezidens PSP is brutál egyszerű Pascalban :
{$F+}PROCEDURE TSclock;INTERRUPT;{$F-}
var Shift : Byte absolute 0:$0417;
BEGIN
if OK then
begin
asm
push ax
push cx
push dx
end;
timew;
asm
pop dx
pop cx
pop ax
end;
end;
OriginalHandler;
END;
OriginalHandler; - a felsőmemória ragasztó, számoló és a rezidens leválasztó, a timew rutinról, ha a start exit=0 -hibakód nélkül történik. Valamivel bonyolultabb a forrása, de nem vészes.Futása, most csak PCEm- ben, natív gépet nem indítottam, nevet, címet kiradíroztam, mert most a kisfiam lakik ott, a telószámok a fényreklámban pedig már rég megszűntek, a céggel együtt :
Az is látszik hogy 1998/01/22. - én használtam utoljára, az utolsó beállított ébresztés - 05:01 óra/perc -
Pikari
veterán
Én naívan azt hittem, hogy ezeket az ablak hatásokat a programozók kézzel szokták lekódolni. Mivel pár percig tart implementálni, sosem gondoltam volna, hogy komplett keretrendszer kellett használni. Kb mint amikor manapság a műkedvelő zoomer programozó egy 6 gigás librarycsomagot használ ablaklétrehozáshoz, hogy elfedje az inkompetenciáját.
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #119045 üzenetére
A DOS Navigator, az Turbo Vision frameworkot hasznal. Az nem csak Pascal volt, hanem C++ is. https://en.wikipedia.org/wiki/DOS_Navigator Es a Turbo Vision default szinkeszlete kb az, ami a Radio Tuner szoftver is. A Borland sajat IDE-je amit a Pascalhoz es a C/C++-hoz adott, az is Turbo Vision. A google kepkereso tele van peldakepekkel: turbo vision
-
-
Ilyen rádiós kártyákkal én már csak Windows alatt találkoztam, DOS-os tapasztalatom nincs velük.
De az opti hangkártyákról jó emlékeim vannak. Egyszerű install, mentek hiba nélkül mindenben ahogy kell. Nem volt velük probléma.
Viszont retróban, ami nemrég nálam volt, az hangminőségben elég gyengén szerepelt, igaz rádiózáshoz az is overkill lett volna
931-től az FM-re már nincs opl3 klón csip rajta, a 930 és előtte játékra jobb lehet. -
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun #119037 üzenetére
Jaja, jól illik hozzá, valszeg DN ihlette, különálló kis program.
Szerencsére, ez elég jó kártya, van belőle 2 is, az egyiket egy ismerősöm nagyon akarja,
van még egy rádió tuneres hangkártyám, az opti, majd az is következik...
sosem próbáltam opti kártyát, nem tudom milyenek, képek hamarosan... -
-
válasz
FoxiestFox #119035 üzenetére
Én a kétmagos Phenom-II- őt hagytam meg középretró gépnek. Persze 98 alatt csak 1 mag játszik, de XP is van mellette. Annyi hogy így kompaktabb mint egy fizikai 2 procis gép.
Valamint a 8magos Zenben is csak 1magot használ a 98, az FX- ben meg csak fél vagy háromnegyedet, a felépítés miatt. -
válasz
FoxiestFox #119028 üzenetére
Jópár cuccot leszedtem onnan, még nem volt problémás egyik sem. És Avast sem jelez, valszeg férgeket sem nagyon csomagolnak bele.
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #119035 üzenetére
Nem akarok vitatkozni. Majd egyszer megbeszéljük egy pizza mellett.
És úgy gondolom, hogy hiba volt a szellemi szint kifejezést használnom. Sajnálom.
-
válasz
Pikari #119031 üzenetére
Már nem emlékszem, de pont az volt a dillemám akkor, hogy hogy használjak ki egy dual cpu gépet, amikor igazából csak nt-től lenne értelme, de én 98 alatt akarok gémelni
El is engedtem azt a lapot. Talán oda fajult az a gondolat, hogy dual cpu, dual voodoo 2, rage fury maxx, live+vortex 2 szóval mindenben a dualitásra ment volna a gép, de ugye 98 alatt dual cpu support nincs, a rage-hez meg nt/2k stb úgyhogy csak papíron hangzott jól a build.
De amúgy elengedek bármit ha belátom hogy nincs igazam, vagy hülyeség amit csinálok.Megkérdezhetem amúgy hogy milyen idős vagy? Tippre nagyon időset mondanék mert sajna az idősebb korosztályra fokozottan jellemző szokott lenni a ragaszkodás a nem bizonyított, és igazából bizonyíthatatlan, nagyotmondott hiedelmekhez amik egyszer jól hangzottak, de itt van Darth aki köztudottan nyugger és mégis a fordított retro úttörője úgyhogy már nem tudom mit gondoljak erről
-
sidi
aktív tag
válasz
FoxiestFox #119030 üzenetére
Én is fent vagyok a Discord szerverükön, próbálom segíteni és bővíteni amit lehet.
Én csak az FMBox programot és 2 fényképet küldtem be, Monty2 nagy állományát még nem, mert win9x progikat nem teszteltem, erre odacsaptak még 3 drivert és az enyém csak elrejtve, lenyithatóként jelenik meg... de legalább ott van, eddig semmi nem volt. -
Pikari
veterán
Na de kanyarodjunk vissza ontopikba.
Létezhet olyan, hogy egy újabb pentium4 (478) alaplap nem támogat Willamette magos processzort? Ez szigorúan elméleti kérdés, az alaplap leírásában nincs szó róla.
-
Pikari
veterán
válasz
A türelem dolog, az kölcsönös. Kényelmetlenül sokáig kellett elszámolnom, mielőtt az előző hozzászólást elküldtem, és még így is rendkívül csípős lett. De te kezdted a fűszerezést
-
Pikari
veterán
válasz
Sorozatgyilkos? Dehát mindig előre köszönt! - Gálvölgyi
A saját pénzét mindenki úgy pazarolja el, ahogy akarja. Például megvehet gamingre egy olyan videókártyát, ami nem alkalmas rá, mert látott róla egy grafikont, hogy milyen szupcsi.
Egyébként ha már agymenések, te vagy az, aki dual socket gépre windows 98at akart tenni, és nem értette, hogy az miért nem jó, miközben "hát ez de hülyeség már bocs" szintű megnyilvánulásaid vannak. Szóval valószínűleg pont oda illesz, veled van az a bagázs egy szellemi szinten, már bocsi
-
válasz
Pikari #119029 üzenetére
Én meg ismerek olyat aki látta a jetit, lehet megtörtént, de azért ne rettentsünk el senkit az erdőlátogatástól.
Nekem ugyan nem kutyám, nem macskám az üzemeltetője, csak szerettem volna jelezni, hogy az egy közösség által összerakott és abszolút obscure hardvereket is sokszor tűpontosan bemutató oldal, talán ne kóklerezzük le, főleg hogy szerintem itt kb mindenki örömmel használja az adatbázisukat.
Én bent vagyok a Discord szerójukon is, abszolút oké közösség, persze hibák a feltöltött cuccban mindig előfodulhatnak, de miben nem, amit ember készít?
Szerintem nem jó ha ilyen befeszült vagy hülyeségeken, a múltkori AMD grafikás agymenésednél is a falat kapartam, pedig ez nem nekem rossz, hanem neked, csak nem tudsz róla, és én próbálok türelmes és elfogadó lenni, de azért a blődség detektorom most átverte a mennyezetet, jó hogy nem lakik fölöttem senki, csak a plafon és a szép kék ég
-
Pikari
veterán
válasz
FoxiestFox #119028 üzenetére
ismerek olyat, aki onnan frissített biost egy ritka 486os alaplapban. nem az volt, ami oda volt írva, 300 dolláros alaplap rip (nem szabványos bios chip volt, külső eszközről utólag nem lehet írni). de más viselt dolgaik is vannak. nem fogok mindent felsorolni, de nem szabad reklámozni azt az oldalt. az a bagázs nem az az ártatlan hardveradatbázisgyűjtő közösség, aminek látszik.
-
-
envagyok
veterán
Abit AW8D driver cd-t keresek, de nem nagyon találtam eddig.
Esetleg valaki nem tud rá forrást?
Régebben mintha lett volna abit ftp, megvan az még? -
Pikari
veterán
azzal a kókler oldallal vigyázz, de jó tudni, hogy a dossal legalább minimálisan foglalkozott 1-2 gyártó. kb 20 évvel ezelőtt találtam valami komplett 4 db isa kártyából álló koaxiális tv adó állomást, driverfloppykkal együtt. nagyon megörültem, erre egyik driver floppy sem volt olvasható. googleban a gyártóra rákeresve 0 találat volt, a chipen lévő feliratokra rákeresve ugyancsak 0 találat. őrizgettem pár évig, de aztán ment vissza oda, ahonnan jött (a kukába
)
-
sidi
aktív tag
válasz
Pikari #119024 üzenetére
Pedig van pár:
SoundGalaxy [link]
Novex RadioActive: youtube [link] és a video alatt a driver [link]
FMBox: Soundforte SF16FMP kártyához [link]Soundforte driver [link] - ebben benne van minden, ez a programcsokor Monty2-től.
Felkerült a rádiós hangkártya programja és két fényképem is a TheRetroWeb oldalra, a nevemmel. Program kicsit eldugva de ott van az is.
SF16FMP [link] -
-
válasz
Yutani #119015 üzenetére
Nem ismerem sajnos az arcokat, illetve nem is voltam sokat.
Lehet nickes táblák kellenének?
Egy régi haverom (quailstorm) vitte a teló kiállítását kb őt ismerem fixen, bacsist megismerném képről de sose beszéltem vele, illetve frescho fizimiskája soso megvan ugyancsak videóból, de téged szerintem sose láttalak sehol.
symmetrix fórumtárs ott volt rám is köszönt (épp előző nap voltam nála bizniszelni).
Majd egyszer maradok tovább mert most is csak "átutazóban" voltam egy PC-t vettem Várpalotán és egy moncsit Fehérváron. -
válasz
czundermák #119014 üzenetére
Miért nem szóltál bacsisnak? Neki vannak ilyen procijai, még tőlem is kapott korai cuccokat, még MEV 8080 is kell, hogy legyen neki. Igyekszem rászoktatni a rendes retróra, így lett Amigája is
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák #119014 üzenetére
Majd csereberéljünk.
AM2/3 , 386, 486, P1-ből vannak duplikáltak. -
válasz
FoxiestFox #119008 üzenetére
Te is ott voltál, és nem köszöntél rám?
-
czundermák
aktív tag
válasz
frescho #119013 üzenetére
Igen ez felmerült bennem is, hogy neki kellene látni a teljes sort kirakni 4004-től, a jelentősebb generációváltásokat főképp.
Jobbára azért ezeket hoztam, mert van egy komoly szakadék a processzoraim közt. 22 darab DIP40-es Z80-8080-85-86-88 van a leltáramban, majd egyetlen darab 12 MHz-es 286 következik, 386 egy darab sem (ha nem számolom az alaplapra integrált AMD-t), 486-ból szintén egyetlen darab kopott feliratú DX, majd követi egy 75 és egy 166 MHz-es non MMX P1. Ezt kellene kitölteni, akkor már szép timeline felépíthető. A modernebb darabok közül AMD vonalon vagyok gyenge, főképp s939 utáni érából 2010-ig bezárólag. két darab AM2 foglalatú Athlon 64-em van csak.
15 év alatt nem jutottam el odáig, hogy érdemes lenne az öregeket összeszedni, ezt most kezdem el realizálni, mikor már látható összeget érnek...A Slot 1-A-s370-462-423-478-754-939 éra 90%-ban lefedett. Talán jövőre már lesz annyi az öregekből, hogy érdemes legyen kipakolni.
-
válasz
czundermák #119010 üzenetére
Ha már procik. Tök jól voltak most kirakva, sokkal rendezettebben, mint régen. Az elejét hiányoltam, tök jó lett volna elindítani a 8 bitesektől és végig vinni onnan. Persze akkor is az x86 dominálna, de az elődök is megérdemeltek volna több figyelmet.
-
czundermák
aktív tag
válasz
FoxiestFox #119008 üzenetére
Igen az iskola épület elég mostoha gyerek volt. A fehér nyilas táblák jók, ha kint vannak, de sajnos bent a tornateremben nem látszott, hogy merre mutat, ha épp valaki nem vette észre. Ennél feltűnőbb jelzés kellene, de ez az első alkalom volt, hogy ott is járt a kiállítás. Bacsis elég sokszor bemondta hangosbemondón, hogy tessék oda is menni. 4-ből 1 látogató a művelődési házról sem tudott, pedig egyértelműen jelezve van, többször igyekeztem mondani nekik, ha épp valaki megállt kérdezősködni a prociknál.
-
válasz
czundermák #119003 üzenetére
Lol nem is tudtam hogy oda is lehet menni
-
válasz
envagyok #119005 üzenetére
Csak ki volt rakva, de hogy hol azt most meg nem mondom, csak emlékszem, hogy megütötte a szemem. A lomisban is találtak a srácok érdekes dolgokat, szerintem pont Yutani cuccai előtt néztünk valami leletet amit előástak. A cuccokat érdemes lenne tematikusan egymás mellé rakni, a home computerek is ketté voltak szakítva, de PC-s videó/hang kártyák sem egymás mellett voltak. stb.
-
envagyok
veterán
válasz
frescho #119004 üzenetére
Korai powervrt (midas/pcx) nem láttam, merre volt?
Meg igazából valahogy demózva lett volna jó.
Pl 2 gép egymás mellett, akár csak asztalra téve ház nélkül pcx vs voodoo1 mehetett bolna a tomb raider.
Egy nvidia nv1 is demóra.
Meg átkötőkábeles radeon...
Sose láttam ottMillió program van pünkösdkor, kidlányom is kereszteltük válogatni kellett, hova tudunk menni, hova nem.
Egy átlagos április végi, május elejei hétvége sokkal jobb lenne (szerintem)
Hardvereknek is jobb a 20 fok mint a 30, akkor program is alig (persze nem húsvétkor) -
válasz
envagyok #118998 üzenetére
Rendition-t láttam és talán powervr is volt. Már az is eredmény, hogy bacsist meg tudtuk győzni, hogy ne később legyen. Elég jól megúsztuk, idén nem volt elviselhetetlen a hőség.
A lomis részben inkább csak PC-s cuccok voltak, meg tényleg lomok. A mellette lévő ahol volt retró az meg erősen túl volt árazva,.
-
czundermák
aktív tag
válasz
FoxiestFox #119001 üzenetére
Az iskola épületben fent az emeleten az egyik terem volt kialakítva turkálónak. Több embernek elég jó cuccok jöttek elő ami azt illeti.
Yutani: Igen, ez szerencsés kör volt, de többen találtak számukra értékes cuccokat, elég szép mennyiségben.
envagyok: A DFI úgy tudom tudatosan maradt ki, mert Kozma Viktor a lapjait nem tudta volna most kiállítani.
-
válasz
czundermák #118996 üzenetére
Volt bazár sor? Hol?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Konteó topic
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung LCD és LED TV-k
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- HTPC (házimozi PC) topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Kerékpárosok, bringások ide!
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest