- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Használható a Windows 11 aktiválás nélkül hosszú távon?
- Gurulunk, WAZE?!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
addikt
válasz
Szirtimorc #114105 üzenetére
jó tipp. linux alatt ugyanezt a dmidecode -t 16 parancs tudja megmondani, de csak azt, hogyvalószínűsíthetően mennyi memória van támogatva. de holnap meg is nézem, hogy mit mond rá.
az lga1366-os lapomra azt írja ez, hogy 96gb, és éppenséggel pont annyi van benne.
persze érdemes ezeket az eredményeket némi fenntartásokkal kezelni, ugyanis ezen toolok szerint az én gépemben DDR2 memória van, holott valójában DDR3
[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
-
válasz
Fenyő #114102 üzenetére
Az elég keskeny. SLC2 66 szintén ISA-val. A VLB ezen a szinten 20%-ot jelent, persze Doomban kevesebb, Wolfban többet:
Wolf 40,6 / Doom 14,1 / dhrystones 28193 / whetstones 3457,8k
Ami jobban megnézve érdekes, hogy a Dhry és whetstones-ban az IBM kb. ugyanott van. Mégis a másik kettőben csúnyán elhúz. Kár, hogy későn jött az IBM variáns és az is alig volt elérhető. De a Cyrix SLC is segtett a platformon, csak csodát nem szabad várni tőle. A 386SX és DX közé feltornázza magát és azt legalább meg is lehetett venni.
https://frescho.hu
-
Fenyő
őstag
válasz
Fenyő #114102 üzenetére
Harmadjára csak sikerült
, még az isa bus volt túlságosan vissza osztva (40 mhz fsbhez) a biosban, csak 6,66-on ment, beállítottam 8 mhz-re így 27,2 fps lett a Wolf3d és 8,28 a Doom, nem acélos, de legalább látszik, hogy az isa bus erősen korlátozza már a Ti486SLC2-őt.
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Fenyő
őstag
válasz
Fenyő #114100 üzenetére
Sikerült belőni helyesen, de így se lett sokkal jobb, közelebb maradt az SLC 33-hoz, mint az Ibm 486SLC 66-hoz, kérdés mennyrie korlátozza az isa vga vlb-hez képest, mennyit számít a fele annyi l1 és l2 cache az Ibmhez képest, úgy tűnik ezek jobban számítanak, mint a dupla órajel és 8kb l1 cache a 486SLC 33-hoz képset, szóval az eredmények Wolf3D 25,1 fps, Doom 7,46 fps 27740 dhrystones, 4432k whetstones.
-
VSBHDASF kísérletezgetés :
- SB0060- al csak 2C/2T ok, több szál esetén csak a jobb csatorna szól
- Ha már a hang lehet custom hullámtábla, akkor kellene a nagyobb felbontás. ZDoomDOS filehibával leállt, de be kell másolni a Win32 fileket, akkor fut, de nincs generalmidi, sőt semmilyen zene sem, a csúszkák ott vannak, de állítólag nem támogatja, csak az effekteket.
Win alatt persze megoldható a retrókockás nagyfelbontás+hullámtábla, de DOS alatt kellene, mert ott feelingesebb.Dxvk : XP alatt a DLL- ek bemásolása hatástalan. A Vulkán API install pedig nem indul, gondolom az XP- t, nem támogatja. Kipróbálom Win11 alatt.
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fenyő
őstag
válasz
frescho #114099 üzenetére
Szvsz itt inkább 486-os lapokra gondolt, ez chipesttől és biostól függően ahol a proci wb módban megy ott az esetek többségégben az L2 Wt módban gyorsabb lesz, wt-és prociknál meg ált pont fordítva van, de ott nincs olyan nagy különbség.
Közben behergeltem a Ti486SLC2-es lapot is (egy szakadt vezetéket kellett csak áthidalni), azon csak 64 KB L2 cache van és proci L1 cache is, hogy menjen mind a 8 kb a cyrix beállító progijával belőve, patikán bekalibrálva fícsőr szinten, ill. kesseletlen memóriatartományok beiktatásával emlékeim szerint, de elég gyászos teljesítményt nyújt a 128kb-os L2 cahces sima SLC 33 is leveri, úgy tűnik extrán L2 cache érzékeny a platform, Wolf alatt 21 fps, Doom alatt meg csak 5,65 fps-t bír kiizzadni, miközben szintetikus tesztekben meg brillírozik, az általad is használt Checkitben 11430 dhrystones és 3172K whetstonest hoz a konyhára.
Mondjuk most belenéztem a konfig fájlba és gyanús, hogy ez vmi korábbi safe beállítás és csak 1kb l1 kess ment, majd ennek is utána kell nézzek, vhol le van mentve a stabil 8kb-os beállítás...[ Szerkesztve ]
-
Wrte Through vs Write back között a különbség nem túl nagy, Doom-ban 0,2%-ot mértem a WT javára. Ez hibahatáron belül van. 3Dbench-ben meg a WB javára 5,5%. Átlagban jobb a WB, de annyira közel van, hogy alig számít.
Ugyanez van a 16kB-os DX4 cache esetén. Azt ugye be lehet DX2-nek jumperelni, de nem csinál csodát. A WB+16kB együtt 1-2 programban el tud lépni kb. 10%-kal, de átlagban talán a fele az előnye.
-
arn
félisten
válasz
frescho #114096 üzenetére
A doom pl van hogy gyorsabb wt cachesel, vagy cache nelkul. Mar nem emlekszem a reszletekre, de nem ugy volt a leggyorsabb ahogy logikus lenne.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
Megneztem a 2000es masinan a revoltot (p3 1000 + bx + gf2ultra) - tipikusan olyan 120-200 kozott ment a varosi palyan. Ez ala ritkan ment, neha meg foleje.
1024 32bit, aniso, aa, minden max.
Tuti hogy jol ment egy atlagosabb gepen is, foleg vmi kisebb felbontasban.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
válasz
Fenyő #114095 üzenetére
Az SLC2 nagyob jó cucc, a 16kB cache sokat dob ahogy a 66MHz-es órajel is. Kb. a 33 és 40MHz-es 486SX tudását hozza. Ahol soka adattal kell dolgozni az előbbit (doom) Ahol kevesebbel, mint a Wolfenstein ott meg az utóbbit.
A 8 kB cache lappal a baj az volt, hogy sokkal többet veszített az ember, mint amennyit spórolt. Persze a nélkülinél jobb volt, kb. félúton a kettő között. Ready árlista alapján 16% az árkülönbség. Amim van az méretben is olyan kicsi, mint a 386SX és látszik, hogy spórolós, mert csak 4 RAM slot van rajta. Az egész olyan csináljunk SX szintű lapot a DX-ből érzés.
386DX40 8 Int. ISA AMD MX 11.160
386DX40 128 ISA AMD OPTI 12.952https://frescho.hu
-
Fenyő
őstag
válasz
frescho #114094 üzenetére
A cacheless nálam az alaplapi cahce nélküli mobot jelenti, a 486SLC2 eredményeit meg a korábbi diskurzus okán hoztam be, hogy azt meg az isás vgaas slc2, meg a rendes 486-os eredménnyel lehessen összevetni, 8kb integráltos lap meg nyilván nem lesz olyan mint egy rendes kesses lap, itt csak azt jegyeztem meg, hogy a cacheless
lapoknál azért jóval jobb volt (a cacheseshez volt közelebb), árban meg ki emlékszik már, annak függvényében lehet eldönteni, mennyire volt lehúzás/átverés...
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Fenyő #114093 üzenetére
Ha teljesen lecsapom a cache-t a 386DX lapon, akkor a sebessége a 386SX és 486SLC közé esik vissza. Programtól függ, hogy mennyire, például RAR és Wolfeinstein alatt az SLC nyer, Doom-ban kb. ugyanazt hozzák ugyanazon az órajelen. Az IBM SCL2 nem korrekt összevetés, mert 66MHz-en, tehát kb. 1 2/3 órajelen fut és 16k cache van rajta. Így az a normális, hogy nyer.
Ha az SLC-t teljesen cache nélkülivé teszed, akkor abból egy 386SX lesz, még annál is lassabb egy hajszállal.
Azt ne feledd, hogy onnan indultunk el, hogy ezeket a 8kB cache-nek mondott 386DX lapokat kamunak mondtam. Rajtuk van a 386DX, de a teljesítményük sokkal a rendes lapok alatt van. Ez számomra átverés szagú.
De lehet félreértem és a cacheles neked nem a cache-less-t jelenti?
-
Fenyő
őstag
válasz
frescho #114050 üzenetére
Mondjuk az lenne igazságos ha cacheles 486slc-ét hasonlítanál cacheless 386DX-hez, úgy szerintem az esetek döntőbb részében az slc lenne jobb, nade hogy ne csak beszéljek megcsináltam pár ide vonatkozó ígért tesztet. Tehát;
Ibm 486SLC2 66 (16kb L1 cache) 128kb L2 cache, Cirrus 5426 VLB vga
Wolf3D 1.4 max hud, Sb16, Demo 1 : 50,1 Fps
Doom 1.9 high detail, max hud, SB16, Demo 3: 14,44 Fps486SLC 33 (1 kb L1 cache) 128 kb L2 cache, Trident 8900 isa vga
Wolf3D 1.4 max hud, Sb16, Demo 1 : 22,5 Fps
Doom 1.9 high detail, max hud, SB16, Demo 3: 7,13 FpsVan még Ti486SLC2-esem (8 kb L1 cache) is 2, a cahce-es keyboard hibát dob, majd szét kell szedjem megvizsgálni, ezen van némi akkumarás, lehet az dolgozott rajta, a cacheless meg csak félkonfig...
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
Még az a szerencse, hogy annó, mikor az Amd csak pár % részesedést birtokolt, túlélte. Most az Inten-nek is ezt a bravúrt kell megcsinálni, anélkül, hogy valaki felvásárolná, vagy kiszervezné a gyártást, mert ha jól emlékszem, az Amd ebben az időben szervezte ki a GF-et, ami a saját gyártása volt korábban!
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Pikari
addikt
Mert az intel szép lassan felzárkózik instabilitásban, túl magas idle fogyasztásban, erőforrásütközésekben, inkompetenciában, boot rom problémákban az AMD szerverek mellé
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
arn
félisten
Egy eleg konzervativ piac dol be az intel reszerol.
-
Pikari
addikt
válasz
Pista0001 #114086 üzenetére
Az 1366-ban már most is 96gb ram van (12*8). Ezt a gépet már nem tervezem tovább bővíteni.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #114082 üzenetére
Azt a Crucialt megtaláltam a francia Amazonon, de nem elérhető a 2×16-os kit. 4×16-os van 380€-ért, a másik kettő jó lehet valami másba. Mondjuk ha veszel még egy ilyen szettet, 6 mehet az 1366 mellé, 2 meg a H81-be.
Szerk.: a ddr4 most szerintem egészen mélyponton van, az első eresztések mind alaplap, mind processzor, mind memória terén elérhető áron vannak, Win 11 kompatibilisek jó eséllyel, a teljesítményük kifejezetten jó, ha az is kell. Úgy tűnik, jó pillanat lenne váltani.
[ Szerkesztve ]
-
Tim82
félisten
Tudtommal a desktop és mobil Haswell procik memóriavezérlője sem kezeli a 8 GB-osnál nagyobb méretű memóriamodulokat. (A szerverprocik más téma.)
Mobil Broadwell CPU-k kezelnek 16 GB-os modulokat, van is 16 GB-os SO-DIMM DDR3L, csak épp ritka és drága.
"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA
-
Pikari
addikt
válasz
Yutani #114081 üzenetére
A crucialnak is van [link] de ahogy nézem, magyarországon nem forgalmazzák.
Közben találtam ilyet is [link] de elég drága.Kár, hogy ilyen drága, mert terveztem a DDR4 kihagyását.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
úgy néz ki, hogy ECC-ből már 32 gigás modul is van
[link]A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Czo
addikt
válasz
Pikari #114078 üzenetére
En 10-12 eve ugyonezzel a tipusszammal registered/ECC memoriat vettem az 5,1-be. Az OWC szerint is az: https://eshop.macsales.com/item/OWC/1333D3X9M032/
-
Pikari
addikt
ezek nem ECC modulokigazad van, amit linkeltem, az ecc, csak hibás volt a leírás árukeresőn (16 gigás ecc ddr3 modulok már valóban régóta vannak).
szirtimorc linkjén ami van, az nem ecc, úgyhogy az kell nekem.
csak azt meg épp nem forgalmazzák[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz
Szirtimorc #114073 üzenetére
na te jobbat találtál, az 1600as
-
válasz
Szirtimorc #114073 üzenetére
A 2. az DDR4-es.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
-
Yutani
nagyúr
válasz
Pikari #114062 üzenetére
Azt felejtsd el, nincs 16GB-os DDR3 modul, esetleg szerverhez reg.ECC-s. Nincs olyan sűrű DDR3 IC, amiből 16 chipes modulokat lehetne építeni, valószínűleg a memória vezérlők sem tudnák lekezelni, de még a 32 chipest sem (amit nem is láttam még DDR3-ban). DDR2-ben van/volt dupla magas modul (4GB!), de csak az AMD kezelte le, nekem is van otthon. Persze aztán jöttek high density 16 chipes DDR2 modulok, de csak AMD-hez, és csak Kínából.
#tarcsad
-
-
Yutani
nagyúr
válasz
envagyok #113936 üzenetére
Azt nem tudom, hogyan. 286-tal indultam 91-92-ben, azt fejlesztettem, tehát a 486 ugyanabban a házban volt. A 286-ban 2x1MB 8/9 bites RAM volt a 16 bites busz okán. Amikor osztálytársamtól megvettem a használt 386-os alaplapot, derült ki, hogy itt már 4x1MB kell a 32 bites busz miatt, tehát még azt is szerezni kellett. A 486-ra váltásnál marad a memória, abba új Conner 420-ast vettem a keresetemből, amit suli mellett faterom mellett építkezéseken kerestem. Persze a legtöbb pénz a korábbi Amiga 500-ból és a szülinapi-karácsonyi pénzekből ment bele a PC fejlesztésbe, mivel '95-ig tanultam.
#tarcsad
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari #114062 üzenetére
A puding próbája az evés.
A nehalemek hivatalosan 4 GB-os modulokat támogatnak csak, de pl Mac pro 4.1/5.1--ek mennek akár 16 GB-osokkal is.
A specifikációban a 32 GB-ot szerintem csak átvették az Intel specifikációból, nem hinném, hogy tesztelték is volna az alaplapot 2×16 GB-tal.
-
envagyok
veterán
Ilyen Real3D starfighter kártyája van valakinek itt?:
-
Pikari
addikt
H81 chipsetes LGA1150 alaplapba bele lehet kényszeríteni 16 gigás ddr3 modulokat? (két memóriaslot van, és 32 gb-t akarok).
A specifikációk szerint ezek az alaplapok csak 2 db 8 gigás modult képesek fogadni max. Holott van olyan H81 chipsetes két ramfoglalatos alaplap, ami a hirdetése szerint tud 32gb-ot.
-
gban
veterán
XT, korábban írtam, néha a Trident 8900 256k kártyával Parity NMI hibát dob.
Rájöttem, vga módban csinálja, pl. pccheck vga palette tesztnél mindig.
Volt még egy Trident 9000i, azzal nem ad képet az XT, így csak tippelni tudtam a vga inkompatibilitásra (korábban egy másik XT-ben nem jött a hiba ugyanezzel a Tridenttel).
Most jött egy ram nélküli Trident 9000b, ramot átraktam a 8900-ból, és indul vele az XT, és a Parity NMI hiba se jön.
Leteszteltem még a csipogó hibát, megerősítést nyert hogy a modern pici csipogóval fagy, amit korábban is tapasztaltam de igen ritkán, más lapok esetében is.Valamint kiderült, megy a 16 bites I/O kártya is benne, floppy vezérlő és a soros port (egérnek) is működik a 8 bites buszon.
[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
Pikari
addikt
nem kell biosban 720ra állítani szerintem. úgy emlékszem, hogy 1.44-es lemez is tud 720-ast formázni, ha leragasztod a lyukat.
mint ahogy az 1.2 megás 5.25ös meghajtók is tudnak 360k lemezt formázni.
-
gban
veterán
XT-hez készítenék még pár 720-as floppy-t, rendes 1.44-es meghajtóban, 1.44-es lemezből.
Korábban össze is jött, biosban 720-asra állítottam és leragasztottam a lemezen a nyitott sarkot is.
XT bootol is a lemezről, olvassa is őket rendesen.
Most viszont egy P1 lapban, amikor újra próbáltam, nem olvassa be azokat amiket az XT beolvas, NC formázás a végén már 75-ös cilindertől a 80-ból nem lépteti a fejet és sikertelen is lesz a formázás.
Nformat szintén nem sikeres.Mit rontok el, mire emlékszem rosszul, hol lehet a hiba?
Postázást nem vállalok.
-
Így-így. Futottunk a játékok után a vassal. Azért a legtöbb olyan cucc ami 486DX4-en billegett az egy 133-166-os Pentiummal már játszható volt akkoriban. Ma persze ezen pislogunk, hogy ezt miért gondoltuk így.
Elég sokat toltam stratégiai játékokat. Most meg lesek amikor az RTS játékban az elindított egységeknek percek kellenek, hogy elvánszorogjanak a célpontig. Például total annihilation 5x86-on...
-
arn
félisten
válasz
frescho #114055 üzenetére
A doom meg ok, de a 95os jatekok fele megy kb ok szinten (descent, hioctane), a masik fele jatszhatatlan (pl mw2), pedig mennyit nyomtam.
Akkoriban szvsz 10fps lehetett az ingerkuszob, a duke3dt meg dx4en jatszottam, nezegettem 640ben is, hogy egesz jol megy - aztan manapsag merve nincs is 10fps.
Van egy 95os csucs socket5 gepem is, az ef2000 azon is kb 5 fps vgaban, es svgat is tamogat… 1000es p3on mar szepen szalad. A dx4en okish jatekok mar szepen mennek, de ami ott lassu az pentiumon is az. Szoval jokat derulok, amikor arrol panaszkodnak, hogy 4k@120fps nem megy full raytraceszel.
-
Én is DX2-80 @100-ra váltottam, de nem azért, mert elég volt az előző gép. Hanem azért, mert nem volt elég a lóvé egy köztes lépcsőre.
DX4 100-on már teljes képernyős módban is 30 FPS fölötti értékeket mértem doom-ban. A baj csak annyi volt, hogy maikorra meg tudtuk fizetni már jöttek az új játékok, ott meg ismét csak 15-20 fps volt. Most próbálgattam a Destruction Derby-t. Nem értem, hogy miként tudtam vezetni az autót ekkora lag mellett. 100MHz-es 486-on az élvezhetetlenség határán mozog a játék.
-
arn
félisten
válasz
frescho #114053 üzenetére
En pont igy valtottam
dlc-dx4. Elegge mas dimenzio volt, minden folyamatosnak tunt. Persze akkori szemmel, az a hudegyors lehetett vagy 15-20 fps
-
válasz
Pikari #114052 üzenetére
A háromszorozás a szokásos barokkos túlzás. Ahhoz legalább egy DX4 kellett volna. A 486 nem skálázódott szépen a DX2 széria után. Akkoriban is több év volt a platformok között és csak a pénz miatt nem léptünk előre, nem azért mert keveselltük a 40%-ot.
40%-kal egy játszhatatlan program, például a doom játszhatóvá vált. 1-2 mérettel kisebb ablakban.
-
Pikari
addikt
válasz
frescho #114050 üzenetére
40% hol előrelépés? akkoriban egy-egy updatevel kb háromszorozni szokták az emberek a teljesítményt, a 40% elhanyagolható.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
DarthSun #114047 üzenetére
Igazad van
a 486-osomban volt a DX2-es, majd a DX4-es 100MHz, az szakított rendesen...és én nem álltam át az "ellenséghez" soha nem volt 5x86-os AMD-m (vagy mi is volt az), hanem évekkel később ugrottam a PII-es Celeron-ra (ekkor történt meg életem első tuningja is, mikor a 66MHz-es FSB-t felhúztam 100MHz-re, így lett a Celeron 266MHz -- > 400MHz-es) majd ezt váltotta a PIII-as Katmai (350MHz-es volt "csak", de agyonverte a Celeron-t főleg FPU teljesítményben). Na, ez volt az első igazán durva CPU-m.
szerk: amúgy config.sys meg autoexec.bat file-ok írásával nagyon sokat szórakoztam én is, volt is menüs DOS-om nekem is!
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
válasz
Pikari #114039 üzenetére
Ennek mi köze van a szar 386DX alaplaphoz? Főként mert ez a 386DX-et szólja le, hogy az SLC is utoléri.
Az SLC gyengébb még a 386DX-nél is, hacsak nincs az utóbbival valami baj. Mint például az, hogy fake caches-es hulladék lapot vetünk össze az SLC-vel, mert akkor kb. egy szinten lesznek és mind a kettő messze-messze tanyázik bármelyik rendes 486-tól.
A 486DLC-nél azt írtam, hogy egy bő 486SX 25-öt tudhat. Megmértem és programtól függően 486SX25 és 33 között van. A régebbi progikban (Wolfenstein) a 33 felé húz, míg az újabb programokban (Doom) gyengébb és még a 25MHz-es SX is erősebb. Te azt vitattad, hogy egy 486DX2-re vagy akár egy 40MHz-es DX-re volt értelme váltani pár ezer forintért 95-ben amikor ezek ára leesett. A 40MHz-es DX vagy SX kb. 40%-kal gyorsabb, mint a 486DLC ami már bőven értelmes előrelépés. A DX2 meg már teljesen másik liga és 95 végén azok is már 5-6k körül mentek.
Fenyő: Az SLC 1-2 feladatban volt jó, de ahogy újabb terhelést kapott máris benyaklott, 6.5 fps-t ment doom-ban, míg a szuttyadék lapos 386DX 6,4-et. Rende 386DX már 7,8-at is megy. Ugyanabban a DLC már 8,7-et, míg a 486SX 25 / 33 / 40 : 10,9 / 14,2 / 17,0
Másik oldalról van amiben táltos üzemmódot aktivált az SLC. RAR például ilyen, ott a DLC és az SLC között alig volt különbség, szinte teljesen elfutott az 1k cache-ből és simán űberelte (3:36) a DX-et (4:56). Szóval felemás róla a véleményem, ha beletoltak volna 1 helyett 8k-t, akkor faszább lett volna.
-
válasz
Szirtimorc #114048 üzenetére
config.sys meg autoexec. bat reszelés - a bemenüzésnek is utána kellett néznem, fejből nem emlékeztem, de most pld kell a jó hosszú sokmenüs indító DOShoz. Sokféle géphez 1 külső drive, bonyolultabb lenne mindegyikhez a külön indító.
NC,VC, DN mindíg kéznél volt, vagy a későbbi változatai : TC, FarManager. Ezek egyszerűen használhatók, sztem nehezen felejthetők.
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
tibaimp #114046 üzenetére
Igen, ez ilyen
Az első gépem 286-16 NEAT AT volt. És döbbenetes, mennyi mindent elfelejt az ember. C64-en bekapcsolni a gyorstöltést, ZX-81 grafikai-gépelés gyorsítás (biztos volt valami rövidítése), később low-lever format, jumperelgetés (nálunk pucukázás volt a szak szó rá), config.sys meg autoexec. bat reszelés, PCTools vs. NC., stb...Az ördög nem alszik, azért vörös a szeme.
-
válasz
tibaimp #114046 üzenetére
Néhány régebbi, talán alapnak tekinthető módszert én is felejtettem, pedig sok retró konfiggal foglalkoztam, teszteltem. Bár mostanában az újabb gép+retró oprendszer lett a becsípődésem.
386 DX2 : sima DX volt az, a 486 sorozatban jelent meg a DX2.
-
tibaimp
nagyúr
Olvasgatom itt a hsz-eket, elnézegetem ezeknek a régi hardvereknek a fotóit, és rá kell döbbennem, hogy menyi mindent elfelejtettem már, pedig megéltem ezeket a dolgokat. Én is annó egy 386-os DX2-es 40MHz-et PC-vel kezdtem, majd utólag vettem bele FPU chipet, illetve +2MB SIMM RAM-ot (így lett 4MB RAM a gépben, hogy elinduljon a Doom!!), és onnantól ment a PC fejlesztés, immár több évtizeden keresztül....
-
válasz
Pikari #114034 üzenetére
Van egy EISA kártyám is, valószínűleg az kerül majd hozzá.
Ez jó lesz bele? - egy Compaq Deskpro M Family 486s gépből lett kitermelve.
Szirtimorc DEC gépében gyárilag Qvision 1024 volt, az is EISA és Compaq.
[ Szerkesztve ]
"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
DarthSun #114009 üzenetére
Ilyet raktam rá, ez már nem az a lúgos elem ami annó rajta volt. Ismerősöm ajánlotta. Ő szokta Bacsis cuccait is javítani, ha elromlanak a kiállítások előtt.
Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
Régebben szó volt a moddolt GTX1060 driverről XP- re.
xp_368.91-espresso-icafe-winxp-international
Telepítettem inf- ből a GTX960 kiválasztásával, de az XP azt jelzi hogy a driver nem elindítható. Orosz oldalon van róla beszélgetés, hasonló tapasztalattal + hogy ha el is indul, akkor 3D gyorsítás nincs.
A telepítőt simán indítva pedig azt jelzi hogy nincs támogatott hardver a gépben.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fenyő
őstag
válasz
frescho #114036 üzenetére
Az lehet, sőt valószínűnek is tartom, ezt nem mértem ki (de a 486SLC talán még a rendes caches 386DX-et is elverhette sok esetben, ha volt mellette L2 cahce is, akkor meg garantáltan), mindenesetre a cacheless 386DX-nél sokkal jobb volt, mondjuk, az nem tudom miért érte meg, teljesítményben kb 386SX, de jóval drágább annál, amikor még nem volt 386SX megértem, hogy így lehetett költséget csökkenteni, de utána már lehet csak a bennmaradt készletet söprögették ki?
-
Pikari
addikt
válasz
frescho #114036 üzenetére
én mondtam a multkor, hogy a 486slc/dlc teljesen jó megoldás volt a 386 updatelésére, felesleges volt 486ost venni. és utána velem vitatkoztatok, hogy a 486slc az seholsincs a trú 486hoz képest, és hülye vagyok
[ Szerkesztve ]
-
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #114033 üzenetére
Ez egy mezei AHCI driver, aminek semmi koze a korabban beszelt dolgokhoz, mert sajat PDR-t hoz (tehat onmaga tartalmaz mindent a nagy lemezek tamogatasahoz, nem hasznalja az ESDI_506-ot, igy indifferens szamara, hogy at patcheled-e vagy nem). '17-18 korul megvettem, mert ez tette lehetove egy specko ipari vezerlo gep "megjavitasat". Kihullott az ocska PC, a hidegtartalek ocskapc szikrakkal es pukkanassal indult (robbant?), a gyarto pedig 1 eves leadtimeot adott a komplett berendezes cserejere, igy uj alkatreszekbol kellett annyira osszekuzdeni egy 95-ot, hogy elinduljon es ne legyen felkialtojeles a disk vezerlo (a szoftver nem indult el felkialtojeles disk vezerlovel...). Majd kb 1 ev mulva ment az egesz a kukaba.
-
Pikari
addikt
válasz
Szirtimorc #113994 üzenetére
sidi videókártyája pont jó lenne bele, ha lenne benne pci port
-
Fücsök007
őstag
válasz
Fenyő #114025 üzenetére
Viszont XP alatt szerintem már emulálják a geforce 6-ok, Win98SE alatt tényleg nincs.
Heretic II, Hexen II, Homeworld megy szépen AGP-s 6800GS kártyán, az viszont biztos, hogy 8-bit támogatás XP alatt kell a DOS-os korszakhoz, egyébként fekete képernyő fogad minden esetben. -
-
válasz
Fücsök007 #114023 üzenetére
7900GT/GTX lenne jó, még nem sikerült elcsípnem. Nemrég volt fent egy 7950 is, de megelőztek, lekéstem róla.
7900GS jónak néz ki egész régi DOS címekkel is, gondolom akkor a GT/GTX is hasonló. GTX1060 már nem mindennel ad képet, vagy ad, de problémás.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz
Fücsök007 #114016 üzenetére
Bonyodalmas újrarakni, az igaz, ezért írtam hogy mikor már jól műkszik, érdemes azonnal menteni.
A telepítési folyamat azért már könnyebbedett kicsit, már sok RAMal is telepíthető, a CAB mod nem akart működni, de teláltam más kiskaput.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Fenyő
őstag
válasz
Fücsök007 #114023 üzenetére
A 8bit támogatás más, ez a 8 bit paletted textures, jópár retró gém használta (a table fogot még inkább, de az driverből is emulálható, az Atinak ezt a 7.11-essel sikerült abszolválnia
, 9x alá nincs is nekik ilyen támogatásuk, csak részleges némi registry piszkálással), a Geforce FX az utolsó ami még támogatta, a Geforce6 már nem, a pci-e Geforce FX-el meg az a probléma, ami az újabb karikkal is, nincs hozzá kellően régi driver, vmi 60-as eleji az első driver hozzá. Mondjuk ez a probléma leginkább Voodoo emulátorral (pl dgvoodoo) vagy ha van akkor real Voodooval (ez a mai árak mellett már azért nem biztos, hogy feltétlen észszerű
) eliminálható, mivel tudják mindkét retró ficsőrt, és kellően régi driver is van hozzájuk, amivel a kompatibilitás is jó.
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
válasz
Fenyő #114022 üzenetére
PCI-e kártyáknál ami elérhető és viszonylag jó az a 256MB-os 6800GS, azokhoz még van 8-bit támogatás XP alatt is 1 darabig, 7800GT-nél már nincs 8-bit, de 16/32-bit kimaxolásához szintén jó Win98 alá. FX kártyákból van PCI-E quadro változat ami fordítóchipes, az egyetlen kártya ahol natív AGP-t fordít PCI-E re és nem fordítva.
-
Fenyő
őstag
Igen van is ilyen integrált cache-s 386-os lapom 2 is, az egyik az emlegetett MacroniX chipesetes, meg egy Octek Jaguar 2-es fanázianevű Sis chipsetes, mindkettőben 8 kb-nyi cahce van, hogy mennyit tud bekesselni vele nem tudom, de 8 megát még biztosan.
Egy rendes/szokásos 64/128kb-os megoldással azért nem ér fel teljesítményben, de nem is marad el sokkal (egy cacheless lapnál meg fényévekkel jobb), gyanítom jelentős költséget lehetett így megtakarítani vele, miközben a teljesítmény nem zuhant drasztikusat.DarthSun: Win 98 modern retrónál, a vga kérdés, mert ilyen pci-e karikhoz egyrészt nincs kellően régi driver ami kellően kompatibilis lenne vele, másrészt magából a hardverből is kivettek legacy ficsőröket (table fog, 8-bit paletted textures), ha biztosra akarsz menni akkor max Geforce FX és 45.23-as driver (ennél régebbiek is jók ofkorsz), vagy 3dfx, de még egy Savage4-nek is jobb a kompatibilitása gyakran mint a "modern" kariknak. Ha ezeket már megoldották akkor nem szóltam, Dosnál nem merül fel ilyen probléma, de oda szerintem egy Dosbox-staging is megfelelő és akkor még csak nem is kell elhagyni az aktuális modern op-énk kényelmét és egyéb jó emulátorokat is futtathatunk.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz
Fücsök007 #114018 üzenetére
Hát, a napokban olvashattuk, kinek mije volt abban az időben. Az egy dolog, hogy mi való hozzá, az meg egy másik, hogy a magyar valóságban ki mivel használta. Virágbolti oprendszert könnyebb volt szerezni, mint menő hardvert.
P2 400 vagy 450 volt, már nem emlékszek, valószínűleg 256 MB rammal, integrált (agp 2x-szel l bekötött) 4 megás Ati Rage pro turboval. Win 2000-rel talán nem is próbáltam, sulibólrossz emlékeim voltak róla.
Teljesen jól használható volt XP-vel, sokat NFS Porschéztam vele.
-
arn
félisten
válasz
Pista0001 #114015 üzenetére
Mit jelent a kimaxolas, hogy minden kifogastalanul megy rajta, vagy csak ezaz gyorsan?
Nekem pl az elso fontos, utana johet barmi mas, de mar egy 2000es gepen sem futnak dolgok, ez mindig kompromisszum, kerdes ki hol huzza meg.
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pista0001 #114017 üzenetére
P1-hez inkább Win95 OSR2 és DOS kombó való, elve még az SD ramos lapok többsége is 128MB-ot kezel maximum. Celeron 300A/333 tuningolva jó win98-hoz voodoo 3 2000/3000-es kártya mellett.
Pentium II tuning nélkül gyengus már XP-hez, Windows 2000prof. való hozzá, azzal nagyon hasít a PII Xeon is egyébként.
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pista0001 #114015 üzenetére
Nagyon modern gépre hiába rakható fel, de ha idővel bejön bármiféle gebasz, akkor nem egyszerű újrarakni a rendszert. A legpraktikusabb PIII tualatin Celeron és hozzá univerzális AGP-s X4-es DDR-es alaplap ami megy voodoo kártyákkal is, AGP 8X-hoz már vagy S754 vagy S775 való. PCI-E alapon is megoldható a jó Win98, csak lesznek játékok amikhez nem létezik jó driver, és pixelhibák/villódzások lehet egyes esetekben, nagyjából 2002-es év az utolsó ahol lehetnek ilyen problémák, 2003-as címeknél már nincs!
Core 2 Duo vagy Athlon 64 X2 nagyon jó 7800GT/7900GS kártyákhoz amivel Win98 alatt minden késői játék kimaxolható maximális élsimítás mellett 1024p felbontáson. -
Czo
addikt
válasz
DarthSun #114012 üzenetére
Senki sem beszem semmilyen madness dologrol. Nem egy P3-rol beszelgetunk, amire nem akarja felrakni az unofficial service packet? Oda irtam, hogy a takolmany helyett, kulon-kulon milyen komponenseket rakhat fel, amikkel el tudja erni a kivant funkcionalitast. Nincs modern gepem, amire kellene Win98-at hakolni, nem is akarok emiatt gepet venni, nekem boven jo a Win98 a regi alkatreszeken, ott kepvisel erteket, modern gepre nem latom ertelmet felkuzdeni, mert nem lehet kihasznalni a modern gepet vele, akkor pedig, minek szorakozzon ezzel az ember?
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #114008 üzenetére
Linket irj pliz, mert kivancsi vagyok. Ha az eszkozod ESDI_506-ot hasznal, akkor ott, az ESDI_506-ot kell patchelni, ha nem hasznalja, akkor annak kell jonak lennie, amit hasznal. Sima patcheletlen 98-ra, ha radugsz egy 1 TB meretu Firewire HDD-t, ami FAT32-re van formazva, akkor azt mindenfele problema es nehezseg nelkul kezeli, hiszen nem erintett abban, hogy az ESDI_506-nal 28 bites LBA van implementalva.
-
A spec tudományost azért nemnagyon tudom követni. Én sokkal jobban a real-retró drivereket csekkolom, ami nekem a sima, hétköznapi felhasználáshoz kell.
Mai HDD/SSD nincs limit, persze kell hogy az alaptelepítés def 128GB HDD/SSD, majd a modern driverekkel végtelenné válik.
Lényegében ezt tovább ragozni nemtom, kipróbáltad ?, ha nem, akkor javaslom.Meg az ESDI_506 amúgy jó cucc, de ma már kb ókori történelem.
Javaslom hogy DOS/Win98 alatt is próbáld meg követni a mai modern szálakat.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Ranagol_5
senior tag
válasz
DarthSun #114003 üzenetére
Már raktam rájuk új hordót, amit ismerős ajánlott. Annyi baj volt vele, hogy kellet neki idő, amíg tartosan feltöltődött, addig minden indulásnál úgy elfelejtette amit elmentettem.
Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
KROK640
nagyúr
válasz
FoxiestFox #113987 üzenetére
Tyűűű.... ez tényleg nem volt semmi amit megcsinált a videóban. Mellesleg a Win-es gépének mekkora 2000-es évek eleji háza van ...
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Czo
addikt
válasz
DarthSun #114001 üzenetére
Mire gondolsz konkretan?
A Leow patch tovabbra is csak az ESD_506 drivert patcheli, ha a SATA/SAS/SCSI kontroller amit hasznalsz, az nem ezt hasznalja, hanem sajat drivert telepit (VIA SATA kartyak, HPT ATA66/100/133 es SATA vezerlok, Silicon Image PATA es SATA kartyak, Initio SCSI kartyak, Adaptec SCSI kartyak, LSI SAS es SCSI kontrollerek, stb) akkor tok mind1, hogy patchelve van-e az ESDI_506 driver vagy nincs, hiszen az nem fog betoltodni.
Ha fogsz egy i810/i850 lapot es felrakod az Intel driveret hozza, akkor megint nem kell patchelned az ESDI_506-ot, mert a felrakott driver nem hasznalja mar a gyari ESDI drivert, hoz sajatot es az tartalmaz LBA48-at. Ilyen esetben, semmi 3rd party takolmanyra nincs szukseg.
Az is igaz, hogy magaban az OS-ben nincs semmilyen limit, technikailag az ESDI_506 driverben sincs limit, a kiadaskori specifikacioban nem volt 28 bit feletti cimzes. Ha lett volna, implementaljak, nem volt, nem implementaltak.
Ezen informaciok melyik resze avult el?
-
válasz
Ranagol_5 #114000 üzenetére
Gombelemes zsákutca. Nem lesz jó, időben is hamar lemerül, mert a lap visszatölt, kicsinálja, ami nem tölthető akku. Az elemtartós egyszerűen lehúzható, ha a gép megy pihenőre, visszatöltés esetén kevésbé rosál, sokkal nagyobb kapacitív tűrés. A 2032 elengedi, ill rosál/szétesik kis időtűréssel.
Nem véletlen találták ki a dual AA/AAA elemtartót már a 90- es években is a CMOS táplálásra, annál jobb megoldás még nem jött a mái napig. A kék hordót persze le lehet cserélni, de az ismét eláraszthatja savval a pótolhatatlan lapot.A 3 test probléma nem megoldható.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon #113975 üzenetére
LOL, Citizen 120D-m jelenleg is van!
Van 4TB-osban Toshibám is meg Seagate-em is, egyikkel sincs probléma
mondjuk inkább Toshibát vennék.
Bile Demon become unhappy, because he has no food... (gondolom te is azon a bizonyos hangon hallottad a mondatot miközben elolvastad
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
Új hozzászólás Aktív témák
- Az OpenAI szerint az USA-nak sürgősen újabb adatközpontokra van szüksége
- Ukrajnai háború
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Néha instabil lehet az NVIDIA GeForce RTX 5080 Founders Edition VGA
- Diablo IV
- Képregény topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- A DeepSeekről egyeztetett Trump és az NVIDIA vezére
- További aktív témák...
- Intel Core i5-12400F LGA1700 OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- Hibátlan - INTEL Core i7-9700 8mag 8szál max. 4.7GHz LGA1151v2 CPU processzor
- AMD Ryzen 7 5700X OEM (ÚJ!!! 36 hónap garancia)
- Szerver CPU-k 4110,4114, E5-2650 V3
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest