- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- tordaitibi: Moltbook- az AI közösségi platformja
- gerner1
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Azon nem látja a 7800GTX- et 98 alatt, ill látja, de csak általános MS VGA formátumban, a 82.69- es driver nem megy fel, görcsöltem vele sokat, mindkét PCIe x16 slotban próbáltam, sokféle BIOS beállításban, de semmi.
Érdekes hogy a Win3.11 viszont csak ezen fut nagy felbontással védett módban, Zenen megfagy már a logonál, bár asszem a kulcs a 7970- es kártya, ha azt áttenném a Zenbe, valszeg ott is ok lenne a 3.11.
DOS és XP (+Win11+Linux az X299- en) tökéletes mindegyiken. -
válasz
Vangelis
üzenetére
B450/R3800X/GTX1060/7800GTX
Ezen a fotón baloldalt a 7800GTX, ami kell a Win98- hoz, valamint mindkét fotón az SB Live is, mely kínai PCIe to PCI konverterben csücsül.
Egy kis összefoglaló kép a gépről, retró Sandra teszttel, 98 alatt :
Persze a 98 csak 1 magot lát, és a RAMból is csak 3GB- ot, de fut, az a lényeg. Viszont HDD/SSD- ből viszi a gigásokat (32768TB a vége a Loew SATA AHCI+TBPlus driverekkel). -
válasz
Vangelis
üzenetére
Á, ott még nem tudtam beállítani rendesen a Zent.
3DMark01/6600GT kell. Oprendszer mindegy, de Win98/XP alatt a leggyorsabb. Win7 vagy felette pontvesztés, tehát a Win10 is lassít. Kivéve ha újabb Vulkán támogatott kártya, ott a dxvk- val meglódul.
Pld egy áramtermelő kis kártyával - X299/Win11/4C4T - minden alapon :
6600GT- vel azonban nem megy a dxvk. -
arn
félisten
válasz
Lord Myn
üzenetére
probaltam oket, sokfele van, kulonbozo maszkos crtket emulalva. de azert azt tudni kell, hogy a regi 14es crtk is 0.28asak voltak pl, ehhez baromi nagy oled felbontas kellene, hogy hasonlo hatasu legyen. meg ezek kompromisszumos dolgok voltak, kicsit onszivatas esete, hogy a sokkal jobb kepminoseget elrontod, en mindig visszatertem a nativ pixelekhez.
pixel alapon ugy egy 90ppis monitor eleg a 0.28hoz, de ha a kis foszforkoroket akarnank szimulalni (mint a shadow mask), ahhoz mar sok szaz ppis monitor kellene, ami nem letezik, scaler meg plane nem, ami ennyi pixelt kezelni tudna. jelenleg ott tartunk, hogy qhdben illeve 4kban tudnak olyan 60hzet alacsony latencyvel.
-
A táblázat. Csak a linkek eleje közben változott.
Alpi és jokeph eredményére rápakoltam akkor a jó linket - a Tiéd már javítva lett (az egyik).Ma már amúgy kb 45k pontom lenne, de egyelőre nem emelem ki a RyZent a helyéről, valamint már nem is akarnám magas fesszel járatni. A P4 elfüstölése után kevésbé tuningolok. X299 is meghozná 4.5GHz/alcore/4C/4T a 45k- t, csak féltem a lapot, ott már sok Watt szaladgál.
-
Lord Myn
őstag
Igen, szerintem arra. Scaler-ben itt van rá egy-egy példa (az első eset az LCD-s kép, a másodiknál a CRT emulált verzió):

Persze, ha rendesen skálázva van, akkor lehet LCD-n is jó eredményeket elérni kis felbontásnál én a natívról beszéltem (persze attól is függ az eredmény, hogy a kijelző vagy a GPU végzi a skálást). -
KROK640
nagyúr
-
-
PPI- t nemtom. 27" LCD 1080p- ben megy a 3.11 VBESVGA modern driverrel. A játékban def található egyik várost töltöttem be, a + - al ránagyítottam, hogy a központ foglalja a látóteret. A korabeli WinG meghajtó valamiféle tesztet futtat a game betöltése előtt, felbontást hagyta, de a színek számát 256- ban határozta meg (a video-driver default 24biten van).
Ehhez a játékhoz amúgy nem értek, nem is használtam, csak Omores javaslata alpján töltöttem be, hogy érdemes megnézni, mert FHD- ben jobb a képkihasználás+látványosabb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez nagyon állat játék volt. Volt egy Streets of Simcity nevű autós játék, ami tudta enni az itt elkészített városokat, és lehetett benne autókázni és lövöldözni. Sőt repülni is. Voodoo 2-vel a látvány is egész jó volt. Hatalmas élmény volt a Simcityben felépített városokat közelebbről megtekinteni, és birtokba venni. Én ezeket mondjuk már Win 98 alatt toltam.
-
válasz
Turulbir
üzenetére
Mint már írtam is, a cél az volt, hogy megnézzem mennek-e együtt a kártyák gond nélkül, ezért nem történt cpu csere.
Másik CF kompatibilis lapom meg nincs, így ez sem volt opció. De amúgy szerintem mindegy milyen 775-ös procit rakok melléjük bőven hagyni fog bennük. E8600-zal a cpu pontszám olyan 3k környékén szokott lenni, ez valamennyit majd dobj az eredményen de olyan hú de sokat nem hiszem. Tuningolva nem tudom, mert ezt a procit még nem próbáltam húzni.Ide már inkább i7-8xx vagy 9xx kellene persze ha nézzük az évszámot, ha nem akkor nyilván ezeknél is erősebb.
-
arn
félisten
válasz
Lord Myn
üzenetére
ez csak egy korulbeluli kalkulacio, hogy kb mekkoranak lattuk, es hogy mihez terveztek az egesz uit (betumeret, gombok, etc). lcdn sem borzasztobb a kis felbontas, mint crtn, foleg ha rendesen van skalazva. zavarobb egy elmosott skalazas, mint a pixelmeret maga.
ha a shadow maskra gondolsz, az mas teszta, azt nehez lcd emultatni (bar nem lehetetlen - mert a scalerekben van arra hajazo mod).
-
Lord Myn
őstag
Szerintem nem lehet így direktben megfelelteni a ppi-t CRT és LCD monitor között, merthogy az előbbinél a technológiából kifolyólag van egy természetes elmosódási effekt, ezért nem tűnt régen olyan borzasztónak a 320x200/240-es felbontás, mint mondjuk most egy 640x480-as.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
Itt sem erre optimalizaltak a uit. Itt a ppit kellene kiszamolni, ami regen tipikus volt, mai nagy kijelzokhoz igazitva mekkora felbontasnak felel meg.
Nagyon hozzavetolegesen… a tipikus 13” lathato atmero es 640x480hoz egy mai 27es monitoron kb az 1280x720 allna kozel ppiben. Megforditva… az 1920x1080 kb a 800x600 lenne kozel, ami mar nem tul jol hasznalhato egy 14es crtn. Bar fogalmam nincs mekkora kijelzot hasznalsz.
-
-
Ranagol_5
őstag
Sziasztok!
Valakinek már sikerült vagy megpróbált z170-z270-z370-es lapra windows xp-t tenni?
-
Turulbir
tag
válasz
Turulbir
üzenetére
Lefutott a '06, Kalacskepu szerintem kezd el a procit keresni fiókba, mert ettől ez a CF többet érdemel (drivered nem tudom milyen, ahhoz nem értek, de majd lesz, aki megmondja a tutit).
Szóval a jó öreg A64 x2 (abból is a lesajnált Brisbane) és egy átmatricázott G92:
A két cucc ára közt azért kb. nagyságrendi lehetett a különbség. Egy HD4890-nek is fel kellett volna vele mosni a padlót, tuti nem stimmel a dolog...

-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Asszem erre a vasadra má' mondtam hogy szép !
-
-
Turulbir
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
"Ha tehetném akkor mondjuk P55 vagy X58-as platformot adnék nekik, viszont sajnos nincs szükségem még egy gépre.
"Miért, erre volt?

Viszont kedvet kaptam lemérni korabeli inverz színes "kici occó" konfigomat, lehet kaja után megejtem.
-
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Miután mindkét CPUval letesztelted, rájössz, hogy szükséged van egy P55/X58/X79 platformra is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
2660MHZ-re gondoltam amúgy, csak közben az jutott eszembe, hogy én csak hallgassak aki a Phenom 9500 2200MHZ-ével hozta a HD3870X2-t.

Jaj, értem nem akartál CPU-t cserélni még.
#127273 Turulbir : Jaja, körülbeül úgy
De igazán nagyot mondjuk egy I7 2600K mellett mennének ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Turulbir
üzenetére
Egyenlőre még nem döntöttem el, de E8600 (ez van) vagy Q9650-et szánok a két kártya mellé, ez amolyan fejlesztési lehetőség lesz ebbe a konfigba az E6700 + 2x X1950 Pro helyett.
Ha tehetném akkor mondjuk P55 vagy X58-as platformot adnék nekik, viszont sajnos nincs szükségem még egy gépre.
-
-
Turulbir
tag
válasz
KROK640
üzenetére
De tuti, hogy nagyon kevés neki. '06-ban a CPU-nál meg a Deep Freeze-nél is csúnyát elvérzett. Ezt az összpontszámot egy kihegyezett Kaverivel is össze lehet hozni, az meg azért csúnya összehasonlítás. C2D-ből ehhez szerintem min. 4Ghz+ dukálna, vagy Quad szintén kicsit megküldve. Házon belül meg Phenom II x4 3,5Ghz+.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Két HD4890 CF-ben?
Az szép! 
Nekem csak egy HD4890-em volt anno, de akkoriban az is mindenhez is elég volt.
A C2D E6700 nem fogja vissza a maga 2200MHZ-ével? -
Ma végre eljött az az idő, hogy megtudtam járatni mindkét HD 4890-et CrossFire-ben, igaz csak pár teszt erejéig mert ennyire volt időm (Crysis alatt azért megnézhettem volna, de mindegy
). 
Konfigban lévő CX430-at cseréltem egy System Power 9 700W-os tápra, így combosabb kártyákat is meg tudok benne hajtani bármiféle gond nélkül (két 3870 X2-nek mondjuk szerintem ez is kevés lenne).
Anomáliat szerencsére nem vettem észre tesztek alatt, de persze ez nem jelent semmit. Majd kiderül mit reagálnak ha huzamosabb ideig nyomatok rajtuk egy-egy címet.
-
KROK640
nagyúr
Minden pénzem bele időszak nekem is volt, csak nem sok pénzem volt, közel se jártam a csúcs HW-khoz.
Mostanában már az a taktika, hogy ritkán, de sokat költök rá.Szerintem rosszul emlékszel, mert mire 3 ezer ft volt a kettő közötti diffi, az már inkább 2002 lehetett. Azt tudom, hogy 2×20GB-ról 2×40GB-ra nem volt túl drága upgradelnem, csak eladni kellett a 20-asokat

-
Fenyő
őstag
Ilyen dsk rebuliding-et talán egyszer ha láttam, annyira azért nem volt gyakori, viszont 286-osnál azt is figyelembe kellet venni (főleg akkoriban, amikor nehezebben voltak elérhetők a chipset szintű umb driverek a 286-osokhoz (umb_drv, The Lasbyte Memory Manager és társai)), hogy elég sok konvencionális memóriát is megettek ezek a lemeztömörítő driverek, ami ha nem volt umb régió ahová feltölthetted, azt bizony 640kb base-ből zabálta akkor be.
Jah a retró vasak összerakása/javítgatása gyakran érdekesebb mint utána a használta, meg ez esetleges akkor nem elérhető bővítők, egyéb egyedi, akár építhető egyedi kártyák összelegózása, újabban hozzáírt programok kipróbálása kicsit olyan alternatív múlt utánérzést tud keverni a nosztalgikus újraélésbe.
-
válasz
Fenyő
üzenetére
Lattam anno rokonnal stackert 286-on is, ott azert zavaro volt, amikor nem clean shutdown utan, rebuildingelte a stacvol.dsk-t, te meg vartad, hogy abbahagyja a kerregest es vegigszaladjon a progressbar. 386DX vagy 486/barmi eseteben sokkal kellemesebb volt azt vegigvarni.
Most szinte, kedvet is kaptam egy stackeres 386/486 osszerakasahoz, noha semmi hardwarem nincs ami ott szobajohetne. Bar igazabol, itt is csak max az erdekelne, hogy ujra osszelegyen rakva az a gep, olyan hazban olyan monitorral, ami anno volt.
-
Fenyő
őstag
Igen a 3/486-osok korában a kicsi és lassú vinyók mellett egyáltalán nem okozott érdemi/érzékelhető lassulást a Stacker (amit az M$ Doublespace néven lenyúlt, amiért a Stacker be is perelte az M$-t, amit meg is nyert, így 6.21-es MS Dosból el is lett távolítva, majd 6.22-esben kiadta Drivespace néven újra, ami a felszínen ugyanazt csinálta, de teljesen más tömörítési algoritmust használt, mint a DoubleSpace/Stacker, hogy kikerülje a szabadalmi vitákat, az IBM PC-DOS viszont a Stackert csomagolta lemeztömörítő programként), viszont így jóval több dolgot lehetett egyszerre a vinyón tárolni, persze a vinyó mérete így dinamikusan változott a rajta levő adatok tömöríthetősége függvényében, emlékszem az akkori 386DX40-es melletti 170mb-os WD vinyónk mérete így használva 250 és 300 mb között ingadozott
. Persze némi üres helyett kellett hagyni a Win 3.1 Swap fájlnak is a fizikai vinyón, mert az nem működött tömörített meghajtón. -
válasz
KROK640
üzenetére
Nálam 2000-ben volt a maximális elszállás, minden pénzt bele, csúcs hardverekkel, azóta folyamatos leszálló ágban, egészen vissza retroba.
Mindenesetre, akkor 30 GB-os 7200-es HDD-m volt
2001-ben, nyár végén, a boltban a legolcsóbb is már 15 GB-os volt, de már kitűnt a sorból, mint régebbi darab. Igazából, ekkor már 20 GB-ról indultak, 20ezer Ft körül, a 40 GB volt 23ezer netto. Innen már nagyságrenddel drágulnak, 100 GB-ért 60 ezret kértek ekkor. -
KROK640
nagyúr
Amikor ilyeneket olvasok, akkor elgondolkodok, hogy Debrecen valami alternatív fejlődési univerzumban létezhetett (ez külön jó, hogy te Debreceni vagy
) vagy pedig eltérő vizsgálati módszereink vannak. Az utóbbira saccolok. Itt többen a topicban valószínűleg paper launch-al számolnak, én pedig azzal, hogy mikor kezdett a gyakorlatban terjedni.példa : Haveromnak akihez jártam P1-esezni 1.7GB-os HDDje volt, még '99 elején is a teljes általam ismert környezben az egyik legnagyobb HDD volt. '99 májusában 3.2GB-os HDDvel kaptam a gépet (eredetileg 2.1GB-os lett volna benne, csak felárral bővítettem). '99 aug végén falubeli évfolyamtársamnak vettünk gépet, ugyanúgy Celeron 366, 32MB (nekem 64MB volt) S3 Trio 3D/2X 4MB, de neki már 4,3GB-os HDD volt ugyanabban az ajánlatban. Egyik nagy kocka osztálytársam '99 decemberében vett 5,1GB-os HDD-t. Na de a padtársam '99 októberében 6.4GB-ps Quantum Fireball-t, ami akkor hűűű azta volt ...
A 2000-es éve részemről nem épp a HDD-k éve volt, de megsimertem egy olyan haveromat akivel mai napig majdnem napi kapcsolatban vagyunk, akkor ő 8,4GB-os HDDt hordott a rackben (azta qrwa! volt) és otthon meg egy 20GB-os HDDje volt, de azzal nagyon kiemelkedett.
Annyira, hogy amikor 2001 tavaszán két 20GB-os HDD-m lett, akkor mindenki azt kérdezte tőlem, hogy minek ilyen rohadt nagy HDD, ráadásul kettő is?
Lehet én mozogtam csóró és lemaradt körökben, de még 2002 közepén se nagyon volt senkinek 40GB tárhelye (én akkor bővítettem 2×40GB-ra), és persze a magazinokban láttunk nagyobb HDD-ket, meg esetleg az árlistákon is (sokszor : Rendelésre! megkötéssel) de gyakorlatban nem nagyon volt.
2003 február elején vettem 80GB-os HDD-t, mindenki el volt ájulva, hogy mekkora. Persze újságokban, meg papíron már láttunk korábban is akkorát, de ténylegesen inkább 2003 végén kezdtek ezek gépekben megjelenni.
Az más dolog hogy külön (esetleg rendelésre) korábban elérhetőek voltak.Mindenesetre mondandód lényegét értem, a FAT16 64Kval valószínűleg egy átmeneti áthidaló megoldás volt, mert akadt hardver és szoftver együtt állás ahol csak ez az egy volt a járható út.
A lemeztömörítést én Celeron 366, 32MB RAM, 3.2GB HDD-n próbáltam ki, Drivepace 3, Win 98, ott a leírtakat tapasztaltam. Nem mondom, mert tényleg több fért rá valamennyivel, de a szabad hely kijelzés pl teljesen falsch volt, mikor felmásoltam egy 1,4MB-os BMP-t és mondjuk 8MB-al csökkent a helyem, akkor annyira nem érdekelt, hogy de még van 1GB szabadhelyem... eskü.
Mondjuk az tény, hogy a lassulás nem volt nagyon zavaró. -
válasz
KROK640
üzenetére
Azert 98-99-re mar boven a 6-8-10 gigas HDD-k koranal tartottunk, amik akkorra boven megfizethetoek voltak. Lasd a Quantum Fireball sorozatot. En valamikor 97 kozepen vettem 2.1-es vagy 2.5-os Fireball ST-t, 98 kozepe korul, meg mar 3.4 vagy 4.2 GB koruli Fireball SE-t. Ha nem az olcso otthoni driveokat nezed, akkor pedig hamarabb elerted a FAT16 hatarait. Windows NT 3.1-et jellemzoen nem otthon hasznaltak az emberek.
Probald ki egyebkent, a disktomoriteses idoszak megfelelo hardwareivel ezeket a tomoritoket. Peldauld fogj valami 20-40 megabyte meretu MFM driveot, vagy akar egy korai 80-120 MByte meretu PATA driveot, tegyel melle egy 386 DX 40-et, vagy egy 486 SX/DX 33/40-et. Itt hasznalva a lemeztomoritoket, az egyik dolog amit rogton elertel, hogy tobbet tudsz rapakolni a diskre, mint a disk rendes kapacitasa illetve a masik, hogy gyorsabban tudod kezelni a disket mert ami adatmennyiseget megtakaritassz a lassu I/O-val, azt boven vissaznyered ott, hogy a CPU-d mar gyors. Meg a korabeli szaksajto is kiemelte ezt
-
KROK640
nagyúr
Hát a 3GB-os HDD-k kora az már leginkább '98-99-re tehető.
Nekme azért is lehet ez kicsit ködös, mert itthon Win98-al kezdtem meg határozottan emlékszem, hogy FAT32-vel, még konvertáltam is vissza FAT16-ra a visszafelé kompatibilisság (haverok régebbi gépei is lássák a HDD-met) meg a DriveSpace 3 miatt, ami tudott tömöríteni de csak FAT16-ot.
Amúgy az is nagy okosság volt, 1-2 napig vártam a csodát, aztán rájöttem, hogy csak arra jó - némi lassításon kívül persze - hogy egyik fileomról se tudjam mekkora valójában, és hogy mennyi szabadhely van a lemezemen valójában. -
sidi
aktív tag
Valahogy ez kimaradt, mondjuk azért mert 420 és 540 MB HDD-ink voltak, de ezek sem egyszerre, mert 420-as tönkrement, aztán az 540-es is öcsém idegességétől ahogy hirtelen felugrott a játék elől, véletlen megtérdelte a lent lévő álló gépházat...
Aztán lett 2x 240 MB... de legalább SCSI,
olcsóbb volt bontóban kártyával együtt mint az IDE társai, mert nem vitték, nem ismerték, milyen jó, hogy én szerettem kísérletezni. 
-
válasz
KROK640
üzenetére
A FAT32 evekkel a 64k-ra duzzasztott FAT16 utan erkezett, az elso NT-nel (3.1) en embert nem lattam NTFS-t hasznalni, azt csak "3." NT-nel (3.51) lattam eloszor. Addig nekem azt mondtak az akkori szakik, hogy nem ajanlott. Az elso 95 sem tud FAT32-t, az OSR2 sem tudott konvertalni FAT32-re (csak formazni), ahhoz a Windows 98-ig kellett varni, ekkor mar kb 4-5 eve hasznalhattal 64 kByteos FAT16-ot 3-as NT-vel. A 95 ugyan nem, sem az OSR2, de a 98 mar kompatibilis a 64k-s FAT16 particioval, mig pl a 4-es NT nem tud meg FAT32-t, ez csak a 2000-nel (5-os NT) "ert ossze".
-
KROK640
nagyúr
Tehát lényegébe véve Windows NT alatt használható 64K-s cluster mérettel 4GB-ig a FAT16. De túl sok értelme nem volt, lévén ott van FAT32 és NTFS is. Ebből a FAT32 kompatibilis volt a Win98/ME-vel is, a másik kettő meg alapból nem.
Emlékszem én 2005 nyarán kezdtem lassanként (1-1 particióval) áttérni a 2×80GB-nyi HDD-men NTFS-re, miután lassacskán kellettek a 4GB-os fileok tárolási lehetősége is. És ha belegondolok, végülis ez a folyamat tette 2006 végére azt, hogy a Win ME-t mint másodlagos rendszert is ki kellett vonjam a forgalomból, mert egyre kevesebb meghajtómat tudtam vele olvasni. (ugyanakkor a scanner miatt még tartanom kellett, mert XP driver nem volt rá, Win ME alatt ment, meg még 1-2 cél feladatra volt Win ME, de már 98%-ban XP-n léteztem 2005-re).
-
cbmfan
senior tag
haverom kért valami kis winyót P1 notija felélesztéséhez. kupacban találtam egy 3.2 Gigásat, mikor berakta volt egy kis meglepi. roncs notiból bontottam az összeset, előző tulaj vicces kedvében volt
-
KROK640
nagyúr
válasz
Lord Myn
üzenetére
Uh, te aztán korán kezdted! Én '89-ben kezdtem C64-el, de akkor még oviba jártam, hamarabb tudtam beírni, hogy load, list, run és ilyenek mint ahogy olvasni tudtam volna (meg képes voltam bepötyögni játékok címeit is).
A gép hurcolászást illetően a lan partyra már sajnos edzett voltam, mert az első gépünk az első évben sajnos igen gyakran járt szervízben (elfogyasztott két alaplaplapot, alul méretezett volt a CPU hűtés, és bad sectoros winyó, gyakran okozta azt, hogy szervízbe kellett rohangálni, mikor lejárt az 1 év - no meg behúztak 32MB RAMot - utána magam szereltem, és intéztem).
-
Elrood
őstag
Egy projekt miatt előkaptam a jó öreg Lenovo ThinkPad T61-t és ha már Windows került rá, akkor 3dmark2001:
-
Lord Myn
őstag
válasz
Vangelis
üzenetére
2004-ben már nem volt az, mire én azt a felbontást használtam mindennapira...
#127241KROK640: '90-től vagyok PC-s (a '80-as évek második fele még a jó kis Commodore korszak volt, előtte meg a csattogó lepke). Tömegközlekedéssel eszembe nem jutott volna gépeket hurcolászni, pláne monitorostúl... szerencsére mindig volt valaki, aki tudott autót szerezni, csak hát előfordult, hogy kispolszki volt, amibe úgy kellett becsomaglni magunkat a gépekkel együtt...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Lord Myn
üzenetére
A '90-es években még PC-m sem volt. vagyis '99-ben lett saját, de akkor még eszembe se jutott volna hurcolni.
Nálam a lanparty ott kezdődött hogy vagy kétszer egy haver lehozta a P1 233-asát, és soros partyztunk, az egyik ilyen alkalom nem kevésbé jeles nap volt mint a Red Alert 2 megjelenése.
Aztán öcsém kitalálta, hogy jajj ő meg a haverjai szerveznek lan partykat. Erről már régebben írtam, hogy miért nem szerettem. -
-
KROK640
nagyúr
válasz
Lord Myn
üzenetére
(úúúú, mennyivel jobb az új avatarod)
A monitor nehézsége nekem akkor szűnt meg szempont lenni, mikor már végre nem kellett lan partyra járni. Ez pont azzal a 2005-ös évvel esett egybe, mikor öcsémnek is lett külön gépe, és mehetett volna amennyit akar.
Arra mondjuk emlékszem, hogy egy LG Studioworksel egyszer még hazavonatoztam Pestről, ráadásul nem is szomjasan (lévén szülinapom volt) mai napig kész csodának tartom, hogy én is, és a monitor is épségben hazaértünk. -
KROK640
nagyúr
válasz
Lord Myn
üzenetére
Mindennaposan nekem is az alacsonyabb felbontás volt a jellemző, pláne, hogy magas felbontáson nem tudtak monitorjaim rendes frissítést. Hiűba volt már 2004-ben is 1600×1200-at tudó monitorom 60Hz-en folyt ki tőle a szemem ... mondjuk 800×600-ban meg tudott 100+ Hz-et is.
Én sokáig maradtam CRT-n, csak 2014 tavaszán váltottam róla, de ennek az akkoriban nagyon nehéz anyagi helyzetem mellett a másik oka az is volt, hogy a korai lapos monitorok képétől egyáltalán nem voltamhagyatt esve, mindeközben a CompaQ V720-am képétől meg még más is oda volt, nem csak én. -
Lord Myn
őstag
válasz
KROK640
üzenetére
Én még Ti4200-vel is 800x600-ban játszottam, (Gef2-vel meg 640x480-ban) nekem többet ért a max. részletesség, mint a nagy felbontás. Ha jól emlékszem az első VGA az FX5900XT volt, amivel már 1024-ben játszottam és az is maradt a max. a CRT korszakban (17").
2005-től használok LCD-t, onnantól már mindig a natív felbontásban ment a desktop és a játék is, az első egy 19" Samu volt 1280x1024-es felbontással (persze még csak D-Sub bemenettel
). -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez így van.
Nagyon sokáig voltam (Geforce2-es időktől) szándékosan 1024-es felbontásban, mert örültem ha úgyis megvan a 24/25/30FPS.
A másik, hogy sokáig nem is volt olyan monitorom ami nagy felbontást tudott volna értelmes Hz mellett.
Már a GeF3-nál is próbálgattam a 1600×1200-at, de csak pár játékban, meg alkalmilag, a 60Hz és az alacsonyabb FPS elrettentett.
A HD4890 idejére már simán 1600×1200-ban játszottam, de még mindig CRT-m volt, a desktop meg 1024-ben ment. -
KROK640
nagyúr
Sokáig 800×600 volt a desktopom és 640-ben játszottam, DE : igyekeztem a kettőt amint lehetett összehozni, mert amikor kidobott a játék a Win asztalra, akkor gyakran maradt a játékban használt felbontás, és összebarmolta az ikonok sorrenjét.
Legszebb az volt mikor maradt mellé mondjuk 256/16 szín is 
A másik, hogy több monitoromnál is maradtam 800×600-ban a desktopnál is, mert egyrészt 1024-ben 60Hz-et tudott pl a 15"-os LiteON monitorom, másrészt kicsik is voltak az ikonok.
Sőt, a CompaQ V720 monitor HD4890 kombónál már fordítva volt, a játékok 1600×1200-ban mentek, a desktopom meg 1024-es volt. -
A monitor volt elég drága, hiába volt hozzá kártya nagy felbontáshoz, nem lehetett kihasználni, az átlagember nem bírta kigazdálkodni. Később mikor lett 17-19" CRT (LG, Sony, ilyesmi), kicsit jobb minőségben mehetett, kicsit jobb felbontásban. Bár ma már annyival jobb egy belépő LCD képe is, hogyha ránézek egy jó CRT- re, sírhatnékom támad.
-
válasz
KROK640
üzenetére
2D-ben eleve nagyobb felbontasban hasznaltad ezeket a kartyakat, amint amiben jatszottal. Eleg ha visszagondolsz, hogy 95-96-ban, 1024x768-on mehetett a Windows desktopod, mig a jatek az 640x480 volt nagyreszt, vagy 320x200. A Windows desktopod mehetett 1600x1200-ban, mig jatszani 1024x768-ban jatszottal. Az csak az LCD-k idejen jott divatba, hogy a monitor "nativ" felbontasaban hasznaltad a desktopot es ebben hasznaltad a jatekot is.
-
válasz
Fücsök007
üzenetére
Igen, kompatibilis kell, ami azt jelenti, hogy DMI-t kell beszeljen, az eszaki hid/proci visszafele kompatibilis, igy csak annyi a fontos, hogy a "chipset" DMI az egyezo, vagy regebbi legyen, mint az eszaki hid/proci maximalisan kezelt verzioja. Igy H810-et (DMI4) nem rakhatsz be a P45-s eszaki hid vagy egy masodik generacios Core i7 melle, de egy H61-et peldaul siman egy 9. generacios CPU melle. A kinaiak gyartanak is ilyen frankenstein alaplapokat.
szerk: az intel integracios doksi tiltja egyebkent ezeknek az epiteset, az intel nem is certificalja le a lapot ha ilyet gyartanal, igy nem adna liszenszet a BIOS/UEFI kod atvetelere, sem az Intel logo megjelenitesere, de ezt a szabalyt csak a nyugati cegeknek kell betartaniuk.
-
Fücsök007
őstag
Tudtommal kompatibilis PCH kell a procinak, és ezt eddig senki nem cáfolta meg. Továbbá hiába van bitang jó memóriavezérlő a prociban, ha olcsó chipset ugyan tényleg nem vesz részt a memóriakezelésben, de erősen korlátozó tud lenne a gyér bios mellett. (Igen kicsit pongyolán írtam, de így már érthető szerintem.)
-
KROK640
nagyúr
Így van, az ASUS V3400TNT-men már ott volt mint támogatott felbontás, gondoltam is magamban, hogy eztugyan minek? 800×600-ban maximum 1024-ben fogom használni. Így is lett. (az más kérdés, hogy milyen 3D képet, és hány FPS-el jelenített volna meg 2048x1536, uram bocsá' akár csak 1600×1200-ban. - ezutóbbit aztán GeForce 3-tól HD4890-ig használtam, olykor).
-
-
A Te köreidben vagy Nálad előfordulhattak nagy felbontásra képes eszközök(vagy cégeknél), de hát 93-95- ben, ilyen csórikámnak, mint én, és az akkori ismeretségi körömnek...hát nem.
Ekkortájt, vagy kicsit később láttam a főnök boltjában először 21" CRT- t, 1600x1200, beszéltük a kollégákkal, hogy nekünk ilyen soha nem lesz. Jó sokára is kelt el, Hozzád hasonlóan gazdag srác vette meg. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Par napja is irtam, hogy dehogynem voltak. 2048x1536 egy teljesen szabvanyos, 4/3-as felbontas volt, amihez CRT is keszult anno es LCD is (ez pedig joval tobb, pixel, mint az FHD-d, ami valojaban visszalepes ezekhez a felbontasokhoz kepest, mert jelentos magassagot vesztel, az 1600x1200 pedig alig-alig-alig kevesebb pixel, mint a full HD-d, az pedig mar 93 korul is teljesen megszokott felbontas volt egy S3 Vision 964 kartyaval). Egyebkent, ehhez a gigantikus 2048x1536-hoz, 4 MByte VRAM kell 256 szinhez (~3.1 kb), 8 MByte VRAM (~6.3 kb) 16 bithez es 16 MByte VRAM (~9.4 - 24 bit, vagy ~12.5 32 bit) True Colorhoz. Ha eloveszed egy korabeli Matrox dobozat 94-95-bol vagy TNT/TNT2-ot 98-bol, azokon mar ott lesz rajta ez a felbontas is mint tamogatott felbontas.
-
Retró gépen nem volt különösebb gond, modern gépen az irreálisan sok RAM esetén(64GB) + a 3GB fedélzeti RAMos félretró videó miatt a DOS6.22- höz mellékelt Himem.sys csütörtököt mond(egy idő után). Elindul a DOS7.1 Himem- jével is, de ott védett módban vannak gondok.
Még nem próbáltam ki, majd ma fogom, hogy hatásos-e
, netes vélemények alapján igen.A videó-driver is őrűtt RAM igényben szenvedhet, FHD/24bittel, ezt anno nem is tudtuk kipróbálni, mert nem voltak olyan eszközeink, melyek tudták volna.
Úgy olvastam hogy a fejlesztő VM- ben tesztelte a drivert, natív vason elsőként Omores futtatta, RX480 kártyával, bár ő a RAM mennyiséget, átalakító + laptop modullal csökkentette. Amiatt gondoltam hogy 7970- en is elindulhat, és fut is.
-
válasz
Fücsök007
üzenetére
Megint ossze vissza irsz chipsetet meg procit. A chipset az alaplapon semmilyen RAM kezelesben nem vesz reszt, semmi koze nincs hozza. Egy 9. generacios proci melle berakhatsz egy H61-es "chipsetet" es menni fog, mert semmihez nincs koze (de technikailag, akar egy P45 mellol kivett ICH10-et is melledobhatsz a 9. generacios CPU-nak, menni fog az is, nem tudom, hogy valaki kiserletezett-e ilyennel). A chipset "csak" a deli hid, kb pont ugyonazokkal a szerepkorokkel, mint regen. Ha nem kell az a kepesseg, ami a chipsetben van, akkor akar le is hagyhatnad.
-
-
Fücsök007
őstag
Igen a prociban van mindkét memóriavezérlő, de attól még az olcsóbb lapokra nem raktak DDR4-es foglalatokat mert nem volt rá igény, laptop vonalon volt olyan, hogy mindkét fajtából volt az alaplapon. Maga a chipset mindkét fajta ramot kezeli, sőt a 8. és 9. generációs procikban is benne van még a DDR3-as memórivazérlő egység, tehát moddolt Z170-es DDR3-as lapokban megoldható 9900K proci HT nélkül, de ennyi magnak kevés is a DDR3 szabvány már.
-
sidi
aktív tag
válasz
DarthSun
üzenetére
Nem emlékszem, hogy gondot okozott volna a sok RAM,
128 MB mellett legalábbis nem találkoztam vele,
de köszi az infót, hátha jól jön, segített is végül?S5 gépembe került most 96 MB, mert ilyen RAM-okat találtam,

cache méretre is figyeltem, bővítve 512 kB-ra, hogy 64 MB felett is jusson,
anno jó ha volt benne 24 vagy 32 MB. Rendszert még nem telepítettem... -
válasz
DarthSun
üzenetére
Következő probléma, elfogy a RAM(64GB) Win3.11 alatt
, ha sok programot indítok.
Állítólag a korai Himem.sys- hez a gyógyszer modern gépre : fu_rd19i.zip, ebben van egy SETXMSTO.EXE file :
"Tartalmaz egy SETXMSTO.EXE fájlt is, ami visszaállítja a HIMEM.SYS fájlt, hogy felismerje a 64 MB-nál több telepített RAM-ot."
DOS alatt elegendő a 64MB, mivel egyszerre csak 1 program fut + a rezidensek persze. -
Megy a fejlesztés :
HDA Audio driver for Windows 3.1x
A FHD videódrivert már sikerült beizzítanom, ez az audiódriver is megy, látszólag minden rendben, de nem szól, legalábbis X299- en nem, majd megpróbálom az FX- en.
Nehezebb operett mint DOS alatt, ott már prímán megy vagy 5 gépen a VSBHDASF.Win98 alá is tolják :
HD Audio Driver for Windows 98
Mondjuk ezt könnyebb felpakolni ahogy nézem, bár nincs szükségem rá, mert B450- es lapon műkszik a PCIe to PCI átalakító, látja az SB Live kártyát, és a madness W98- am azon van.
X299 nem lát semmilyen PCI hangkártyát a konverterrel, valamint a PCIe 7800GTX- et sem Win98 alatt, XP alatt már igen. -
Vangelis
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
A két rammal nem tudom mi lehet... de, hogy egyik sem megy .. najd holnap. A 1156.ban 6db 2gb-os kingston kék van... nem tudom mennyine de szépen mennek.. A xeon mellett talán szintén 16GB ddr3 van ... azok fuillos ramok.
Ezek szépen mennek. De az a kettőőő-- szivat.
-
válasz
Vangelis
üzenetére
A MINT az nekem is bejött. Pár éve még felhagytam a Linuxos próbálkozással, mindíg volt vele valami gondom. Ez már nem probémás disztró, minden komponens, minden szoftver működik/fut.
AM3+ - ban nekem sikeres lett a 2x8+2x4GB Kingston DDR3. DDR4- ek is perfektek mindegyik gépemben, X99- ben az 1933MHz ECC- k is.
-
Vangelis
félisten
Holnap én is tesztelek kicsit.. van két ddr3 4/1600-as kingstonom, de egyik sem indul a 1151-es gépben ... ami érdekes, de van még masina,.. megnézem
A linuxos gépemet nyuzom most i3 9100 + 16gb meg 310-es alaplap.. 128gb ssd 1030 oc 2gb
MINT van rajta.. de így már gyári drv-el egész szépen megy .. igaz ez a gép még ma sem annyira nagyon xar konfig így... -
sidi
aktív tag
válasz
Lord Myn
üzenetére
Stunts pályaszerkesztővel lehetett labirintust is készíteni, aminek alternatív visszajátszása az érdekes megfigyelés, nekünk ez épp nem tűnt fel, csak, hogy a gépi játékos mindig tudta az utat, amit nem tartottunk igazságosnak.
Viszont ha ügyességit építettem sok ugratóval, azon nem jutott át, pedig engedte indulni, de nem volt elég ügyes. 
Új hozzászólás Aktív témák
- Húszmillió mobilara adta ki a Honor a tízparancsot
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Assetto Corsa EVO
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Arc Raiders
- Nem akármilyen új GeForce jöhet idén
- BestBuy topik
- EAFC 26
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Ez a pehelysúlyú egér talán még egy jeti kezébe is passzol
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD 7500F Tray 2028 novemberig garanciával
- AMD FX-8320 + Cooler Master Toronyhűtő
- Újszerű - INTEL Core i7-9700K 8mag 8szál max. 4.9GHz LGA1151v2 CPU processzor + UHD Graphics 630
- AMD Ryzen 7 5800X3D 8-Core 3.4GHz AM4 Box - Garancia 2026.11.01.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch OLED 64GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- FRISS ÁRU!!! Dell Latitude Precision Üzleti gépek, 2-in-1 gépek, 3-11. gen.
- iPhone 17 256 GB Black - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok - Számlás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

6600GT- vel azonban nem megy a dxvk.

És picit nagyítani is kellett, hogy csak a lakott terület legyen központban. A képmentés nem adja vissza rendesen, de tényleg jó a látvány.

, netes vélemények alapján igen.
Viszont ha ügyességit építettem sok ugratóval, azon nem jutott át, pedig engedte indulni, de nem volt elég ügyes.