- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- hcl: Eszelős szívatás : kijelzőtükrözés 2026
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Turulbir
tag
válasz
laci1128
üzenetére
Azért, azt hozzá kell tenni, hogy a SuperPi egy meglehetősen speciális eset. Gyakorlatilag teljesen lebegőpontos számítás, és borzasztó memória intenzív az algoritmus. Gyakorlatilag csak az FPU, a cache méret és sebesség, valamint a memóriaelérés számít. Azonos órajelen, ugyanazzal a procival kétszeres különbséget is össze lehet hozni késleltetésekkel, FSB-vel, meg cache beállításokkal. A valós, általános használati értékhez nem sok köze van a tesztnek.
A Mendocino meg simán megeszi a Katmai-t SuperPi-ben (128Kb inDie vs. 512Kb külső L2). A Spitfire Duron meg még a PIII-S-t is szorongatja (a sok L1, meg a DDR kompenzálja a kis L2-t(64Kb vs. 512Kb)).
-
hobizoli
nagyúr
-
válasz
Tothg86
üzenetére
XT-m nincs, lehet hogy sidire gondolsz, Ő a nagy XT mágus.
Én 386-os géppel küzdöttem, illetve még küzdök mindig, csak kicsit alábbhagyott a lendület
https://logout.hu/bejegyzes/386_alaplap_ujraelesztes.html
Ebben van egy "ATI VGA Wonder 16+ XL24", amit nem szeretnék veszni hagyni, ha már ilyen szép hosszú neve van, meg nagyon tetszik a gép mini jellege.
A legvalószínűbb, hogy a Texas TACT83000 chipsetnek az egyik része, a data router IC meghalt. Ettől függetlenül, jobb híján ki akarom próbálni egy másik laphoz készült, de ehhez a készlethez való BIOS-szal is. Szerencsére ilyenek is vannak a vogons-on.
Pont amikor belekezdtem a projektbe, akkor volt fent egy olyan 386-os lap az aprón, ami éppen ilyen csippel volt szerelve, de akkor még nem volt érdekes, azóta meg nem látok egyet sem. Az ebay-en sem ... úgy tűnik nem egy elterjedt chipset volt. -
válasz
Tothg86
üzenetére
Próba cseresznye.Én is BIOS-t túrtam éppen a 386-os lapomhoz próbálgatni, amikor szembejött ez is.
Nekem sem lesz pont ugyanolyan. Nekem annyival problémásabb, hogy az integrált ATI kártya BIOS-a mindenképpen hiányozni fog belőle. Vagyis, ha el is indulna valamennyire, akkor is meg vagyok lőve ... -
laci1128
tag
válasz
Turulbir
üzenetére
A 140%-os OC sportértékét egy pillanatig sem vitatva, érdekes mellékszál, hogy SPi 1M-ben a 1354 MHzre tuningolt Coppermine Celeron nem tudja hozni az alapórajeles 650 MHz-es Coppermine P3 idejét. Érdekes látni, hogy mennyire érzékeny a SPi a cache méretére, asszociativitására és - ahogy Bacsis is írja a cikkében - a késleltetésre.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Turulbir
üzenetére
Ha jól emlékszem volt Copper 1100-as Celeron, és akkor lehet így volt, ahogy mondod, főleg a kései 566-osoknál.
(meg mint írtam a kettő között is voltak jók, a 667-esek jellemzően mind mentek 1GHZ-en, de a legtöbb 733-as is bírta 1000-1100MHZ között)Igen, izgalmas lenne egy a nagy szorzós Tualatin kimaxolt FSB-vel, tippemre egy jobb 1400-as Tua Cerkával meglehetne a 2GHZ is akár.
Ha erre adod a fejed mindenképp oszd meg az eredményeid
és képek is jöhetnek.
(A Tua nekem úgy nagy kedvenc, hogy sajátként sosem volt - bár sokat raktam össze és teszteltem - ; és néha megfordul a fejemben, hogy jó lenne, de ismerem magamat, megvenném, egy napig ellenéák vele, utána menne a sarokba, és max évente egyszer lenne bekapcsolva, err meg nem akarok konfigot építeni. A saját napira használható Ryzenes 32GB-os laptopomat is jelenleg alig használom, szerintem heti 1-2 óra ha van benne (ez majd változni fog), de a másik napira használható asztali gép mellett sem ültem már vagy 1,5 hónapja). -
Turulbir
tag
válasz
KROK640
üzenetére
Akkora volt a volumen, hogy szerintem egyáltalán nem válogatták a die-t. Egyforma lapka lett eladva egyszer C566-nak, a mellette lévő meg C1100-nak. C0 esetén 1,7V, D0 esetén 1,75V volt a magfesz órajeltől függetlenül, közben meg lehet kétszer annyin járt.
Egyszer egy nagyobb Tua cerkát is meg kéne nézni kimaxolt FSB-nél mit mutat a 12-13-14-es szorzó. Az a baj, hogy az egyik ST6-om konfigban van (Tua Pentium 1400S társaságában, ha jól emlékszem 1600-1700 MHz-et ment, kicsi a szorzó), a másikon meg törött a foglalat füle.
-
-
Turulbir
tag
válasz
Vangelis
üzenetére
Alapfeszen túlzottan nem melegszenek, ha most csak kézmeleg, nyugodtan meg lehet próbálni. Ha csendes és príma hűtést akarsz, korhűség meg nem játszik, akkor kései S462-höz valót nézzél vastag 8cm-es ventivel (barcikhoz árulták őket).
Anno Bacsis jól megcibált egy D0 steppingest.
Eléggé betáraztam cerkából, van D0 11-es meg 11,5-es szorzóval is, egyszer majd megnézem mit mennek. 150-160Mhz FSB körül vége van a s370-nek.
-
válasz
Tothg86
üzenetére
Itt van egy szinte ugyanilyen kártya BIOS-a, csak kicsit más elrendezésben vannak rajta a csipek
https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=76185&start=20 -
KROK640
nagyúr
válasz
Turulbir
üzenetére
Így van. A legtöbb Celeronban akkoriban komoly tuningpotenciál lapult. Pl nem találtam olyan 566-ost ami ne vitte volna a 850MHZ-et, meg 667-esből se nagyon olyat ami ne ment volna 1GHZ-en, de ezek csak kiragadott példák. Igazából 800MHZ felett kezdett ez csökkenni, mert 1100MHZ körül vége volt szinte minden Copper cerkának. De addig csak egy számított, minél nagyobb szorzó, aztán küldjed 100-on, ha szerencséd van 133-on.
A netburstnél már a 128KB L2 is hulladék volt, meg bár nekem jó 1700-as Celeronom volt, mert ment 2266MHZ-en (133-as FSB), de azonkívül csdak egyet láttam ami azt tudta, a legtöbb 2GHZ-ig volt húzható, és harmatgyenge volt mindenhogy. Az NW Cerka reménysugár volt, ami gyorsan ki is aludt.
A következő valamire való Celeron a Celeron D volt, azok között sok jól húzható példánnyal találkoztam. -
Turulbir
tag
válasz
Vangelis
üzenetére
Abit SoftMenu-nek hívják, amit te keresel
. Gondolom 9x66 a copper cerka, kb. 99%, hogy viszi a 9x100-at. Ha jobb példány, akkor a 9x133 sem lehetetlen. Viszont van köztes FSB beállítás is elég sok, príma BIOS
. Arra kell még figyelni, ha B0 stepping, az gyárilag csak 1,5V, akkor emelni kell (C0, az alapból 1,7V).Nem véletlenül voltak ezek a cerkák népszerűek, szorzót vett az ember, 1GHz-ig a többség bírta az iramot. Ha kellően magas az FSB, a fele cache is kevésbé fáj (sőt, a fele cache miatt gyakran jobban is mentek, mint a Pentium). A NetBrust miatt lett aztán a Celeronnak rossz híre (meg persze a Covington volt szitokszó).
-
arn
félisten
Multkor beszelgettunk errol a shadowmask emulaciorol. Ossc pron korabban probalgattam de sose tetszett, aztan rajottem hogy lehet az erosseget is allitani, 40-50%on mar erdekes. Nem cseszi szet az oled pixeleit de egyfajta texturat neki ami kicsit elmossa az eleket es a vga atmenetek is finomabba valtak, karakterek is lekerekitettebbek text modban. Igy eleg jol hozza a crts feelinget, hasznalom egy ideig.
-
Vangelis
félisten
Srácok VL6 (ha jól emlékszem) hol tudok egy nagypbb p3 at szerezni?
600as cerka van talán benne meg 512MB ram egy mx4000 (igaz nem korhű.. de van vuduuu is vlahol meg s3) -
envagyok
veterán
-
Tothg86
aktív tag
Valószínűleg esélytelen, de hátha:
Van esetleg valakinek Prisma EGAMAX 860 kártyája? Rájöttem az enyémnek mi a baja. Halott a BIOS. Lemásolnám
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
El tudom képzelni. Nálam végülis langyos levegőt fújnak ki a gépek, de hosszú idő alatt felviszi a hőfokot.
-
válasz
StefoTech
üzenetére
Én egy X800 Pro-t illetve X1800 GTO-t próbáltam átalakítani XT-re de egyik se jött össze. az X800-as lézer vágott, elvileg ha összekötöd a két pontot akkor ugyan úgy át lehet alakítani de nekem nem jött össze. X1800 GTO-n meg nem megfelelő mag van, azzal sajnos nem tudok semmit csinálni.
-
válasz
Turulbir
üzenetére
Több időm lesz úgyis megnézem még több játék alatt is, azt mondjuk várható, hogy F.E.A.R. 2 alatt elég jól fog működni, legalábbis a két X1950 Pro-val nem volt semmilyen gondom.
Driverrel is még kísérleteznem kell, a megszokott 10.2-es verziót kapták, lehet későbbivel másabb / jobb, ezt nem tudom. -
laskr99
addikt
+1 mentett DFI lap, mehet sajna cink elekhez, biost rontották el, aztán csak hánykolódott.. hátlap, transpiper, hangkártya megvan.
-
KROK640
nagyúr
válasz
StefoTech
üzenetére
Igen, erre emlékszem, de ez inkább 2005 vége 2006 eleje lehetett. Na a lényeg, hogy mikor kiderült ez a MOD akkor egy csomóan 6200-at akartak. De a 6600GT akkoriban nagyon ment.
A mai VGA-kál már annak örülsz ha megkapod a boltban, és nem kerül egy használt autó árába.

-
StefoTech
csendes tag
Fúú, emlékszem annak idején ilyen 2004-2005 környékén volt egy Leadtek Geforce 6200-am, amit majdnem 6600gt szintre lehetett hozni, rivatunerrel +4 pixel pipeline aktiválva, a mag gond nélkül vitte a 6600gt órajeleit egy ellenállás ceruzamodja után. Annyi, hogy ram órajelben volt elmaradva, mivel a 6600gt-t ddr3-al szerelték, ezt a 6200ast meg csak ddr1-el, de abból legalább a legizmosabb fajtával.
Annyi biztos hogy a benchmarkokban a sima 6600at maga mögött hagyta és közelített a GT változathoz. Régi szép idők.. Kár, hogy a mai kártyákon már lézervàgottak a letiltott mag részek, úgyhogy esély sincsen unlockolni.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640
üzenetére
volt a Maxtor 6Y080L0 HDD-bol 3db-m a dual K7-ben, 80GB-sak
elkuldtem a Fiery-nek az Aida32 programozojanak egy log-t a geprol, hogy dual konfigban a 2. CPU-t rosszul detektalja
erre meg aznap vissza kuldott egy verziot a sw-bol, hogy probaljam meg ezzel, es hogy kene egy log ujra
....plusz szerinte az a 60+ fok a HDD-ken elegge melegnek tunik
de tenyleg nem voltak hidegek, szoval validnak tunt
na azzal mar jol latta a CPU-kat
....meg beraktam egy ventit a HDD-k ele is a hazba, biztos-ami-ziher
2 nap mulva az egyik HDD megkukult - biztos megfazott
"szerencsere" Raid0-ban volt 2 belole, ugyhogy minden IS ment a p!cs4ba
-
KROK640
nagyúr
válasz
Turulbir
üzenetére
"Átlag játékosnak mindig gazdaságosabb volt vagy eggyel erősebb kártya, vagy eggyel újabb gen-re váltani a +1 kártya helyett" --- Pontosan. Írom mindezt úgy, hogy nekem volt CF rendszerem, a HD3870X2-vel.
De pl HD4850-nél kettő árából simán vett az ember egy HD4890-et, és még maradt is némi pénze. És a HD4850-hez képest a HD4890 minden játékban jókora előrelépés (tudom, mert volt ilyen váltásom). -
Turulbir
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Nagyon játékfüggő. Van játék, ahol semmit nem ér, van ami megtáltosodik (ez ritka), meg van, ami lassul. Ehhez még hozzájön, hogy a TeraScale egyébként is erősen támaszkodik a driverre...
#127384 DarthSun:
Igen, az más tészta, de csak a betűszó azonos, a mögötte lévő működési elv teljesen más.#127385 Kalacskepu :
Anno ezért cseréltem le a 15" CRT-t (kb. 80W) 17" LCD-re. (kb. 25-35W) Nyáron piszkosul fűtött. Aztán később vettem használtan egy Samsung SyncMaster 244T-t (24", 16:10, PVA, CCFL, 500 cd/m2)... 100W
, megtetszett, vettem még egyet! Nyáron gatyába sem elviselhető a cucc. Kellett volna mellé valami dual Pentium D, meg egy HD 2900XT CF és szedhettem volna szaunabérletet. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Én az X299- el fűtök. Idleben megy folyamatosan + a használós kis RyZen, most 22,2 fokot mutat a hőmérő a szobámban. Semmi egyéb fűtés nem megy.
-
-
-
válasz
Turulbir
üzenetére
Csúnyán fogalmazva lófszt nem hozott de legalább jól néz ki a házban.
Ezt igazán még játékok alatt kellene megnézni, ott talán jobban ki jön a különbség, vagy nem (plusz nagyobb felbontáson mondjuk 1080p).Ki tudnám próbálni még 4770 mellett is csak ahhoz kéne vennem valami jobb ATX-es lapot. Illetve van egy X79-es gép is 4930K-val viszont azt nem szívesen piszkálnám.

-
Turulbir
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Tehát, akkor a CF hoz a konyhára:
-Proxy ~3,5 FPS
-Forest ~5,5 FPS
-Canyon ~39 FPS
-Freeze ~0,3 FPS
Tudtam, hogy elég szelektív a gyorsulás, de ez meglepett. Továbbra is úgy tartom, hogy a maga idejében, se a CF se az SLI nem érte meg az árát (persze két csúcskártyánál a pénz nem számított). Átlag játékosnak mindig gazdaságosabb volt vagy eggyel erősebb kártya, vagy eggyel újabb gen-re váltani a +1 kártya helyett. Persze utólag ezek nem számítanak, nem a használhatóságért gyűjtjük őket.
-
zoltanz
nagyúr
Egy felretro C2D notebookhoz Bios t hol nézzek, ha upgrade elni szeretném 45 nm Cpu khoz (utasításkészletek miatt SSE 4.1)?
Acer Aspire 5720
Köszi!
-
Turulbir
tag
válasz
Ranagol_5
üzenetére
Simán rávágtam volna, hogy ASRock, de rájöttem, hogy nem csak ők voltak ilyen állatok.
#127361 jokeph :
Van még ruha a szekrényben? Mert ha igen, akkor calloc(ruha*); GOTO 10.
-
Ranagol_5
őstag
Találtam a benchmark képeim között egy ilyet. Aki megmondja hogy milyen lappal csinálhattam, az vendégem egy sörre.

-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Szerintem nem lesz ezzel gond, találtam egy régi eredményt a 3DMark adatbázisban ott ugyanez a trió 16.778 pontot hozott full alapon.
Nyomattam rajta egy kis Crysis-t is 1440x900 magas beállítások mellett és ott is észre lehetett venni ha a kettő kártya helyett csak az egyik dolgozott. Fagyással illetve bármilyen grafikai anomáliával sem találkoztam szóval ez részemről marad így, aztán megy ameddig megy. -
bh
tag
vateráról vettem most egy csomag vinyót, dísznek jó lesz gondoltam de nem, meglepetésemre mind működik
2 200 gb-s és 3 ilyen pár gigás (Quantum fireball, Seagate medalist)
valami linux szerver van rajtuk úgy tűnik -
válasz
envagyok
üzenetére
Erre én is gondoltam, főleg a HD 4850 után amiben még szintén te segítettél, de ennél nem vettem észre hiányzó alkatrészt.
Tárolva meg polcon volt, ugyan úgy mint a másik is, ezeket direkt szem elé helyeztem.
Szakihoz szerintem nem fogom elküldeni, én úgy érzem nem ér annyit az egész.
-
-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Hát nem tudom, érdekes egy dolog az biztos. Olvasgattam annó, hogy ha szemetel a kártya attól még elvileg befogható CF vagy SLI-ben második kártyaként, ez nem tudom mennyire igaz mert sose próbáltam. Mindenesetre itt van E8600-zal a két kártya:
CF Kikapcsolva:
CF Bekapcsolva
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Hááát, az gyanús, hogy a procinak annyi

Láttam már pár ilyesféle balesetet én is.
Nekem sajnos nem túl sok DDR1-es modulom maradt, persze elé lenne kapaciátsra, de igazén gyors RAMom ami bíjra csak egy 256-os van
majd kerítek valamit.
(Cdak közben a fél retro Win7-es 4th gen is prioritás, főleg h az még mai szemmel is használható) -
envagyok
veterán
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Sok emberrel előfordul, hogy nem veszi észre, ha tárolás vagy használat közben leesik 1-2 smd alkatrész. Az is okozhat ilyet.
Érdemes alaposan átnézni.
Persze megeshet a golyózásprobléma is.
Ilyenkor ha értékes a kártya megéri golyóztatni, de csak olyan emberrel, aki nem xsak mondja, hanem előtted vagy fotókkal igazolva tényleg megcsinálha. -
jokeph
nagyúr
válasz
Kalacskepu
üzenetére
-
arn
félisten
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Rengeteg sutogetett szemetet arulnak… tenyleg azt kell venni, ami ranezesre erintetlen, a rohs utan evekbol szvsz nem sok nagyteljesitmenyu kartya fog megmaradni. Kb annyi ertelme volt igy, mint a kupakrogiztesnek, gdpros weboldalaknak, az eu elenjar az allampolgarai szivatasaban.
-
Ranagol_5
őstag
Majd megnézem délután nálam milyen értékek vannak. A lap egyébként egy Evga 680i SLI. Már régóta meg akartam nézni, hogy ugyan ez a procit mit megy az Asus Striker II Formula lapban, de annak valami bitang átláthatatlan az OC része.
-
-
válasz
Kalacskepu
üzenetére
RIP. A legnagyobb valószínűséggel hibásodó alkatrész a félretró VGA. Nálam is meghótt már pár darab.
-
válasz
Turulbir
üzenetére
Egyszerű a válasz: piros pcb-s kártyának valószínűleg gatya.

Így ha csak ez van bent elsődlegesként nem jön be az asztal, ha másodlagosként van a másik mellett akkor igen. Kék pcb-ssel ezt dobta a 06:

Legbosszantóbb számomra nyilván az, hogy a pirosat valami 8-9k-ért vettem teszteltként, képekkel mindennel együtt, a kéket meg valami 4k-ért zsákbamacskaként (nem volt kép a működéséről). Mindegy, így jártam.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Ranagol_5
őstag
Na majd ha lesz még 0 fok körül az időjárás, kipróbálom én is. Úgy is van 220-as dugó a teraszon. Szoba hőmérsékleten ennyit hoztam ki belőle annó.

szerk: Bár most nézem, hogy nálad a fesz 1,5V alatt van bőven, nálam meg már jóval fölötte, szóval lehet, hogy ennek a procinak ennyi a wall-ja.
-
Na ja, Win alá már VLB kártyáknak is tűrhető driverük volt, a PCI válozatokhoz meg már egész jó.
A HD7970 esetén meg a FHD VESA hoz a konyhára madness szinten, meg még az RX480- ban is benne van, erről a kettőről tudom egyelőre hogy működnek Win3.11- el. Pld a GTX1650- re is listázza az 1080p- t, de az nem jó 3.11- re, DOS alatt viszont megy FHD- ben.
-
arn
félisten
válasz
DarthSun
üzenetére
az a vesa implementalason mulik, nem a felbontason. a vesa 1.x inkabb csak a modok szabvanyositasarol szolt, a vbe2ben hoztak be az lfbt, amivel sokat gyorsult a dolog, ez volt a nagy dobas. de a wines drverekkel es apikkal mar nem volt sok jelentosege, amolyan fallback, a late dos korszakban erdekes.
-
arn
félisten
Voltak vesaban kisebb felbontasok, 8/15/16/24/32 bites modok. Hasznaltak 320x200, 320x240, 400x300, 512x384 etc felbontasokat, amig a gepek nem birtak a nagyobbat swrenderrel. Persze nem osszekeverendo a vga es modex modeokkal, de voltak egeszen freak felbontasok vesaban.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Hát...az alaplap nemtom, de valszeg az is. Proci tuti, mert a delidelt szilícium szürkéről, barnás-fekeketére égett, a beágyazós gyanta meg konkrétan majdnem fekete. Pici amperszag volt csak, nem akkora mint pld az SS7 FET robbanása után, azt még félévvel a katasztrófa után is éreztem, falak is bevehették, bár akkor már felforrasztottam egy másik FET- et, melyet Frescho linkelt be nekem, működött is a lap, valszeg most is jó, de rég volt bekapcsolva.
Azta, meg ADATA Vitesta is
Ezen a fotón csak pár db, sok-sok kilónyi van a retró/félretró RAMokból, bár a max a DDR4. DDR5 még a láthatáromon sem jelent meg, minek is, ma még a DDR4 specifikus lapok mindenre is jók. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Azta, meg ADATA Vitesta is ... Nekem 1db 256-os modulom van, ami 400-as de bírja az 500-at. Meg egy (néha több) Athlon XP-m ami szintén

Akarat és szándék van, idő alakul, a többit majd látjuk
Igen, itt a topicban is.
Van pár bíztató belsős tesztem tavalyról, meg tervezek is még idén is. Kicsit elszomorít ami a Prescottoddal történt
#127329 Vangelis : Az ÁM!
-
Turulbir
tag
válasz
Kalacskepu
üzenetére
Egyébként a részeredmények az érdekesek:
-CPU pontunk kb. ugyanannyi,
-Másik 3 tesztben kb. 15%-ot vertél rám,
-Viszont a Canyon-ban +73% volt
, ott működött a cucc rendesen.Egy kártyával nézted ezzel a procival?
A TeraScale, meg a CF is szeret azért anomáliákat produkálni.Az A64 x2 mellett eredetileg 9600GT volt, nagy vágyam volt az SLI. Amikor olyan 10K körül mentek használtan a 9600GT-k (2012-13 környéke) Húgomnak raktam össze egy Athlon II-t apróról, abba is kellet valami. Rágódtam a dolgon egy darabig, de végül megkapta a 9600GT-t 10K-ért, én meg megvettem az gyári OC-s , 1gigás, szép nagy hűtős 9800GT-t 17K-ért. Így nem lett SLI-m
. Valószínűleg átlagban ez többet hozott a konyhára, és biztosabban mint az SLI, ráadásul olcsóbban jöttem ki belőle.Az a baj, hogy szoftveres okokból a CF és az SLI is egy nagy lutri, de piszok jól néz ki, azt meg kell hagyni.

-
válasz
DarthSun
üzenetére
Amúgy érdekes a 7970 (Tahiti)- re is a result a vbesvga által. Felbontás/színmélység detektálás ez, a kimenet szerint 640x400- tól indul, de hát DOS alatt nekem simán futnak a 320x200/8bit- esek, Quake DOS szoftver render alatt is néztem, és az összes köztes felbontás is választható/működik is - 320x200-->640x480 intervallumban.
Lehet hogy a kimenet csak Win3.11- re vonatkozik
, mondjuk azt nem is akarnám kipróbálni, az említett köztes felbontásokban, lehangoló lenne, hogy a modern madness gép még annyit sem virítana, mint a korabeli retró
.....
....de DOS alatt fontos, főleg a '90 előtti retró címek esetén, 7970 ezt tudja.
Szóval a vbesvga vidmodes.com kimenete, a fentiek ellenére ezt listázza :Your card:
(C) 1988-2010, Advanced Micro Devices, Inc. TAHITI 01.00
Available modes:0100: 640*400*8 Packed-pixel0101: 640*480*8 Packed-pixel0103: 800*600*8 Packed-pixel0105: 1024*768*8 Packed-pixel0107: 1280*1024*8 Packed-pixel0110: 640*480*16 Direct-colour, 15S/16T0111: 640*480*16 Direct-colour, 16S/16T0113: 800*600*16 Direct-colour, 15S/16T0114: 800*600*16 Direct-colour, 16S/16T0116: 1024*768*16 Direct-colour, 15S/16T0117: 1024*768*16 Direct-colour, 16S/16T0119: 1280*1024*16 Direct-colour, 15S/16T011A: 1280*1024*16 Direct-colour, 16S/16T0163: 1280*960*8 Packed-pixel0165: 1280*960*16 Direct-colour, 16S/16T0166: 1280*960*32 Direct-colour, 24S/32T0121: 640*480*32 Direct-colour, 24S/32T0122: 800*600*32 Direct-colour, 24S/32T0123: 1024*768*32 Direct-colour, 24S/32T0124: 1280*1024*32 Direct-colour, 24S/32T0143: 1400*1050*8 Packed-pixel0145: 1400*1050*16 Direct-colour, 16S/16T0146: 1400*1050*32 Direct-colour, 24S/32T01D1: 1920*1080*8 Packed-pixel01D2: 1920*1080*16 Direct-colour, 16S/16T01D4: 1920*1080*32 Direct-colour, 24S/32TMondjuk Win3.11- re az utolsó FHD a leglényegesebb madness gépen, sok félretró kártyából hiányzik, a GTX1060/1650- ben (legalábbis nálam) még detektálva van, de lefagy a modern driverrel 3.11 alatt, ahogy korábban is említettem, DOS alatt viszont ezek is jók FHD- re is - pld Q2DOS, ami tudja a FHD- t szoftver renderrel.
-
Kifelejtettem, természetesen nemrég elkészült Win3.11- hez is a SATA AHCI driver
, AHCIfix.386(/exe is) néven, config.sys és vagy system.ini- be is konfigurálható, config.sys- ben célszerű, mert akkor DOS alatt is kezelhető a modern SSD pld, ha pedig a DOSLFN+NTFSDOS is be van töltve, akkor akár a Win11- re telepített SSD- k is elérhetők. Omores nemrégi postjai alapján látszik, hogy már az M2 nVME SSD is elérhető.Interpelláció lehet a túlzott sebesség DOS alatt - ez leszavazható, CPUSpd- vel XT szintig tudok lemenni RyZennel is. Kifejezetten modern gépekhez készült speedset, mondjuk erről már korábban regéltem, és DOSos képmentéseket is beszúrtam.
-
Több valamire is jó
, lásd egyéb postjaimat korábban, és kicsivel fentebb is. DOS alatt is megoldották már az alaplapi AC97/Intel HDA sorozatot is, sőt már DOS alatt nagy hangminta feltöltéssel is
- Win98 már tudja alapból.
Itthon nemnagyon foglalkoznak a madness retróval (1-2- en+én), de nyugaton nagyon tolják a programozók. -
-
válasz
Pista0001
üzenetére
Azon nem látja a 7800GTX- et 98 alatt, ill látja, de csak általános MS VGA formátumban, a 82.69- es driver nem megy fel, görcsöltem vele sokat, mindkét PCIe x16 slotban próbáltam, sokféle BIOS beállításban, de semmi.
Érdekes hogy a Win3.11 viszont csak ezen fut nagy felbontással védett módban, Zenen megfagy már a logonál, bár asszem a kulcs a 7970- es kártya, ha azt áttenném a Zenbe, valszeg ott is ok lenne a 3.11.
DOS / XP / Win11 / (+Linux az X299- en) tökéletes mindegyiken. -
válasz
Vangelis
üzenetére
B450/R3800X/GTX1060/7800GTX
Ezen a fotón baloldalt a 7800GTX, ami kell a Win98- hoz, valamint mindkét fotón az SB Live is, mely kínai PCIe to PCI konverterben csücsül.
Egy kis összefoglaló kép a gépről, retró Sandra teszttel, 98 alatt :
Persze a 98 csak 1 magot lát, és a RAMból is csak 3GB- ot, de fut, az a lényeg. Viszont HDD/SSD- ből viszi a gigásokat (32768TB a vége a Loew SATA AHCI+TBPlus driverekkel). -
válasz
Vangelis
üzenetére
Á, ott még nem tudtam beállítani rendesen a Zent.
3DMark01/6600GT kell. Oprendszer mindegy, de Win98/XP alatt a leggyorsabb. Win7 vagy felette pontvesztés, tehát a Win10 is lassít. Kivéve ha újabb Vulkán támogatott kártya, ott a dxvk- val meglódul.
Pld egy áramtermelő kis kártyával - X299/Win11/4C4T - minden alapon :
6600GT- vel azonban nem megy a dxvk. -
arn
félisten
válasz
Lord Myn
üzenetére
probaltam oket, sokfele van, kulonbozo maszkos crtket emulalva. de azert azt tudni kell, hogy a regi 14es crtk is 0.28asak voltak pl, ehhez baromi nagy oled felbontas kellene, hogy hasonlo hatasu legyen. meg ezek kompromisszumos dolgok voltak, kicsit onszivatas esete, hogy a sokkal jobb kepminoseget elrontod, en mindig visszatertem a nativ pixelekhez.
pixel alapon ugy egy 90ppis monitor eleg a 0.28hoz, de ha a kis foszforkoroket akarnank szimulalni (mint a shadow mask), ahhoz mar sok szaz ppis monitor kellene, ami nem letezik, scaler meg plane nem, ami ennyi pixelt kezelni tudna. jelenleg ott tartunk, hogy qhdben illeve 4kban tudnak olyan 60hzet alacsony latencyvel.
-
A táblázat. Csak a linkek eleje közben változott.
Alpi és jokeph eredményére rápakoltam akkor a jó linket - a Tiéd már javítva lett (az egyik).Ma már amúgy kb 45k pontom lenne, de egyelőre nem emelem ki a RyZent a helyéről, valamint már nem is akarnám magas fesszel járatni. A P4 elfüstölése után kevésbé tuningolok. X299 is meghozná 4.5GHz/alcore/4C/4T a 45k- t, csak féltem a lapot, ott már sok Watt szaladgál.
-
Lord Myn
őstag
Igen, szerintem arra. Scaler-ben itt van rá egy-egy példa (az első eset az LCD-s kép, a másodiknál a CRT emulált verzió):

Persze, ha rendesen skálázva van, akkor lehet LCD-n is jó eredményeket elérni kis felbontásnál én a natívról beszéltem (persze attól is függ az eredmény, hogy a kijelző vagy a GPU végzi a skálást). -
KROK640
nagyúr
-
-
PPI- t nemtom. 27" LCD 1080p- ben megy a 3.11 VBESVGA modern driverrel. A játékban def található egyik várost töltöttem be, a + - al ránagyítottam, hogy a központ foglalja a látóteret. A korabeli WinG meghajtó valamiféle tesztet futtat a game betöltése előtt, felbontást hagyta, de a színek számát 256- ban határozta meg (a video-driver default 24biten van).
Ehhez a játékhoz amúgy nem értek, nem is használtam, csak Omores javaslata alpján töltöttem be, hogy érdemes megnézni, mert FHD- ben jobb a képkihasználás+látványosabb.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Ez nagyon állat játék volt. Volt egy Streets of Simcity nevű autós játék, ami tudta enni az itt elkészített városokat, és lehetett benne autókázni és lövöldözni. Sőt repülni is. Voodoo 2-vel a látvány is egész jó volt. Hatalmas élmény volt a Simcityben felépített városokat közelebbről megtekinteni, és birtokba venni. Én ezeket mondjuk már Win 98 alatt toltam.
-
válasz
Turulbir
üzenetére
Mint már írtam is, a cél az volt, hogy megnézzem mennek-e együtt a kártyák gond nélkül, ezért nem történt cpu csere.
Másik CF kompatibilis lapom meg nincs, így ez sem volt opció. De amúgy szerintem mindegy milyen 775-ös procit rakok melléjük bőven hagyni fog bennük. E8600-zal a cpu pontszám olyan 3k környékén szokott lenni, ez valamennyit majd dobj az eredményen de olyan hú de sokat nem hiszem. Tuningolva nem tudom, mert ezt a procit még nem próbáltam húzni.Ide már inkább i7-8xx vagy 9xx kellene persze ha nézzük az évszámot, ha nem akkor nyilván ezeknél is erősebb.
-
arn
félisten
válasz
Lord Myn
üzenetére
ez csak egy korulbeluli kalkulacio, hogy kb mekkoranak lattuk, es hogy mihez terveztek az egesz uit (betumeret, gombok, etc). lcdn sem borzasztobb a kis felbontas, mint crtn, foleg ha rendesen van skalazva. zavarobb egy elmosott skalazas, mint a pixelmeret maga.
ha a shadow maskra gondolsz, az mas teszta, azt nehez lcd emultatni (bar nem lehetetlen - mert a scalerekben van arra hajazo mod).
-
Lord Myn
őstag
Szerintem nem lehet így direktben megfelelteni a ppi-t CRT és LCD monitor között, merthogy az előbbinél a technológiából kifolyólag van egy természetes elmosódási effekt, ezért nem tűnt régen olyan borzasztónak a 320x200/240-es felbontás, mint mondjuk most egy 640x480-as.
Új hozzászólás Aktív témák
- Háztartási gépek
- Gitáros topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LEGO klub
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- A Huawei február 26-án globálisan is bemutatja a Mate 80 Prót
- Vicces képek
- Yepp: korlátlanság és streaming-modell a Yettel adatforradalma
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- i5 9600K
- Hibátlan - INTEL Core i7-6700K 4mag 8szál max. 4.2GHz LGA1151v1 CPU processzor + HD Graphics 530
- Sziasztok, eladó több darab Intel Core i5-6500 SR2L6 3.20 Ghz X633D052
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 9400F 6 mag 6 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Újszerű - INTEL Core i7-9700K 8mag 8szál max. 4.9GHz LGA1151v2 CPU processzor + UHD Graphics 630
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3235
- MSI Crosshair 16 i7-14700HX 14. gen 16gb ddr5 + RTX 4060 (140W) + 240Hz QHD+
- AKCIÓ!!! HP ZBook Power 15 G8 Mobile Workstation i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia RTX A2000
- Dell Latitude 7490 14" FHD IPS, i5, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

és képek is jöhetnek.
. Arra kell még figyelni, ha B0 stepping, az gyárilag csak 1,5V, akkor emelni kell (C0, az alapból 1,7V).

, mondjuk azt nem is akarnám kipróbálni, az említett köztes felbontásokban, lehangoló lenne, hogy a modern madness gép még annyit sem virítana, mint a korabeli retró

6600GT- vel azonban nem megy a dxvk.