- Fórumok
- Sport, életmód, utazás, egészség
- Kerékpárosok, bringások ide!
- (kiemelt téma)
- potyautas: Sára és a párja.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-04-23 19:33 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Ha aszfalton használod főleg, akkor úgyis tökmindegy, nem?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyébként terepen én mindenféle méricskélés nélkül akkor dobom el a külsőt, ha kezd bizonytalanul tartani/csúszni olyan helyen, ahol gyakran jövök.
Ha ez vigasztal, akkor a montimon a Race King gumin kb gyárilag olyan magassk a bütykök, mint Neked így szétkopva
Most már lassan csereérett lesz a hátsó, ≈1.5mm alatt vannak a bütykök, kezd figyelős lenni lefelé. -
mauimagic
senior tag
Hidd el, jól áll neki a távolság
A fejcső kb 120mm hosszú csak, emiatt a stack nagyon alacsony, szerintem van vagy 40-50 mm emelés a stucni+közegelőkben, nem túl csicsás, de még így is érzem hosszabb távokon a nyakam.
3x8 44/32/23 11-34t. Ha ezzel nem megy fel valaki bárhol, annak szerintem jobb más sport után nézni.
Montis körökön azért használom a kistányért elöl.
Most úgy tűnik egyébként hogy vállalható az Avid BB7 180-as tárcsával elöl, bekoptak a félfémes betétek, nem egy GRX, de élhető.
Legnagyobb előnye a gépnek, hogy teljesen értéktelen, egy tolvajnak főleg. Előbb viszik el a gyerek Orbeáját a fagyizó elől, mint ezt. -
mauimagic
senior tag
Nem tette rám a kereket, én kanyarodtam be elé a főútra, szal semmi negatívum nem volt az én sztorimban.
Ha valaki hülye volt, akkor az én voltam, mert TTs-el emberkedni egy hulladék acél gravellel annyi értelme van, mint 2-es Golffal beállni egy szarvellanytesla mellé gyorsulni
Főleg mert általában nem apatestű életközepiválságos arcok szoktak ilyenekkel menni, nagy eséllyel nem egy szint, a technika csak egy lesz a handicapek között
-
mauimagic
senior tag
Mentem egy gravel kört Somogyban, NerSee-től délre. Kb félúton, Somogyabod mellett volt benne egy ≈6-7km-es aszfaltos szakasz, a 67-es út mellett vissza az Ungarische Ocean felé... Na itt pont egy TT-s elé kanyarodtam úgy 100m-el voltam előtte. Gondoltam kicsit belelépek ne égjek már be annyira, aztán lett belőle 6km fosnyél. A faluban ért utol, az volt a szerencsém, hogy pofaszél volt, különben elfogyott volna a "nagytányér" kónusz (44/11).
Amikor beért mellém, mindketten elcsodálkoztunk.
Ő tipik bringás alkat, sub 60kg, egy ilyen űrhajóval:
Kényelmes z2-ben diskurálgattunk kicsit (én z4 KO előtti állapot), megkaptam életem első dícséretét egy országútistól: "komolyan tolod neki ezzel a bringával, milyen váz ez?". Kiderült ő is szokott gravelezni, kicsit dumáltunk a helyi trailekröl, aztán szerencsére le kellett kanyarodnom a montiútra, mert még 200m és meghalok 
"Okos" döntésnek bizonyult a phaßméricskélés, mert volt még vissza 600 szintem végig montis terepen, az utolsó 100m szinten már bántam a hülyeséget.
Durvák ezek a somogyi körök amúgy, nincs sok szint egybe, de elég on/off a dolog, mert ha emelkedik, akkor 15-20% sokszor. A terep meg betonkemény göröngyös föld, síkon meg lefelé is megöl.
Komolyan jobban kivagyok ettől a 77/1000-től, mint a Pilisi köves utakon másfélszer ennyi szinttől.
#nyomoraélet ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mauimagic
senior tag
You cannot ride off-trail or build unauthorized features.
Itt a lényeg, ami valami miatt nem ment át.Főni sztorijában pedig nekem az jött le, hogy mindkét esetben elengdték, ami az én szótáramban ≠ "piszkálás"
-
mauimagic
senior tag
Mellékeltem választott hazád "begyöpösödött balkáni" hozzáállását a témában:
Downhill (DH) mountain biking is permitted in Canadian National Parks, but it is strictly regulated to designated trails only. You cannot ride off-trail or build unauthorized features. Popular designated DH or challenging biking areas exist in parks like Banff and Yoho, but riders must follow all posted regulations.
A Kevélyek ugyanis természetvédelmi terület, engedély nélküli ösvényekkel.
Egy dologban igazat kell adnom Neked: valóban kicsit balkáni ország vagyunk, mégpedig amiatt, hogy eddig megtűrték a DH-sokat ilyen területeken.Kultúrdéhás eddig is bikeparkokba járt gondolom

-
mauimagic
senior tag
be van állítva telefonomban a 3 havonta értesítés a tejszintvizsgálat megejtésére...
Gondolom ez a kép van beállítva neked is:
Na jó, megyek inkább vonulni
-
mauimagic
senior tag
Ízlésről ízléstelenség vitatkozni.
Ha virtuális vállveregetésre vágyok, simán átállítom a Stravat trail runningra egyből jönnek a KOM-ok...mondjuk úgy is csak lefelé![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mondjuk a Te megoldásod is elegáns, a virtuális(?) nemváltás
-
mauimagic
senior tag

No displays, no visual noise: only discreet LEDs in the handlebar plug and hidden switches under the bar tape. Even experts have to look twice to notice it’s an e-bike!
Ha az ebike ugyanolyan sport, mint az analóg (ahogy az expertektől hallom), akkor miért is kell rejtegeni?

Egyébként szerintem van pozitív hozadéka ennek az iránynak: kevésbé lesznek lesajnálva az analógok, ha nem látszik rajtuk hogy azok...
Pl elhúz melletted egy Cube az emelkedőn és odaszól rider:
-Fú de menő bringád van, tisztára mint egy retro monti! Egyre jobbak ezek, eskü nemtom hol lehet az akkud!
Egyébként z0-zol, hogy ennyivel mész?
Miért rövid cucc van rajtad 15 fokban, én meg a Helly Hansen Arctic Explorer mellényben megfagyok, te valami norvég vagy?
Uhh baszki, most veszem észre báttya, hogy te izzadsz!!4 Hallod ne pánikolj, de szerintem infarktusod van, lehet jobb lenne megállnod!
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
.naaa, ne légy már ennyire kisstílű és számold csak bele szépen a fém vázon élő szövetet is amit válladba szereltek.🤭
Igazad van...ez esetben egy Deák, 1db madzag és 1 csavar...utóbbi 2 kb S-Worx Epic árban.
A kiesett munkaóráimat lécci ne kelljen beleszámolnom, mert elpityeredek...

-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Arra majd figyejjé, hogy mikor kiütöd a régit a nagy rozsdás laposcsavarhúzóval, akkor csak ésszel, nehogy átszalaggyál a gagyi műanyagvázon, az új installálásánál pedig nézni köll rendessen a tetőlécet, amit a 20 kilós samukalapáccsal üzlegelsz, hogy naggyából egyenesen veressed befelé a csapágyat.
Egyébként nem lehet elb.szni, legrosszabb esetben kicsit kattog...oh..wait...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mauimagic
senior tag
Azt a 3rd party appot meg felejtsd el.
Miért?
Anélkül nehéz lett volna rájönni, hogy gond van a HR pánttal, mert a Garmin nem írja ki a "tüskéket". Goldolom a software kisimítja az adatokat, ebben meg 1:1-ben látod mit küld a szenzor. -
mauimagic
senior tag
Érdekes dolgokat produlákt az Edge mostanában: Max pulzust folyamatosan emelte, gyakran olyan ride után is, ahol szinte végig z2-ben voltam.
Aztán ma még gyanúsabb lett a dolog. Elég ramaty állapotban voltam, alig bírtam rávenni magam a bringázásra.
Pulzusom gyanúsan alacsony volt, van rajtam egy óra is optikai HR-el (Instinct), az fáziskésésben van a nagyobb emelkedőkön, a pulzusmérő övhöz képest. Most az öv nem mért többet mint az óra, wattok az "egekben", pulzus sehol.Visszanéztem, a pulzustartomány ≈90%-ban z1-2, wattoknál meg z4-z5 is volt bőven. Training loadra adott annyit, mint mikor legurulok fagyizni a gyerekkel, de kárpótlásképp új max HR!

Most meg letöltöttem egy elite HRV nevű appot, ami mérni tud pulzusmérő övről...íme az eredmény:

60-65 valós HR-nél veszek egy mély levegőt és 220+
Nem tudom pontosan mióta van ez a hiba, de a Connectben jó rég nem láttam anaerob terhelést...minimális high aerobic-ot tudok elérni z5 intervalokkal, de így is leb.sz, hogy alibizgetek.

Hol lehet írni a Garminnak, hogy a training loadjaimat emeljék négyzetre? Majd meggebedek, ezek meg még pár csíkot is sajnàlnak tőlem!4!
Szal foskínaiból melyik a vállalható HR strap? Magene? Vagy csak megszopatnám magam vele?
-
mauimagic
senior tag
Voltam itt kazánt javítani télen...szerencsére ismertem az utcát és nem álltam le, különben olvadásig maradt volna a verda
-
mauimagic
senior tag
Közben jó lett, az ELTÉs, szintvonalas térképpel egyelőre ki vagyok békülve, valamit állítgattam az Edge-en, leszedtem-, felraktam újra az IMG-t azt öröm-bódottá

A domborzat árnyékolást (Shaded Relief / Hillshade) gondolom normális hogy ebből nem tudja megldani az Edge, csak az OSM-ből...vagy abból se?

-
mauimagic
senior tag
the logic here is weight reduction, but it comes at the cost of ease of maintenance and headset longevity.
Itt írja, igaz is. Előzőnél csak az S-Worksnél volt így vezetve. -
mauimagic
senior tag
Innen is Respect a munkádért, gondolom nem kevés órád van benne!

Garminon melyik a leghasználhatóbb up to date verzió, a 10m-es szintvonalas pl?Azt nem tudod véletlenül, hogy miért nem látom az Edge-n saját színében az utakat? Csak betűvel jelöli hogy melyik szín, elágazásoknál kicsit zavaró, a tuhu térképen böngészőben meg színes, úgy emlékszem...
-
mauimagic
senior tag
Mindig is fogorvosbrand volt, de legalább használható lomokat gyártanak.
-
mauimagic
senior tag
Mapy van nekem is, ha összefossa magát a célhardware akkor azt veszem elő én is.
Csak kicsit bosszant ilyenkor a 100 rongyos tamagochi a kormányon, ami elvileg erre való![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mauimagic
senior tag
Nem értek hozzá, de szerintem a Garmin zsákutcába navigálta magát, valami miatt képtelen továbblépni az 1990-es szinten lévő útvonaltervezési szintjén.
Laikusként azt gondoltam, hogy csak itthon ilyen hulladék, mert kevés user van (a heatmap alapú navinak csak kéne működnie, vagy mindenki a benőtt ösvényeken szeret vergődni?
), de nem. Ausztriában is használhatatlan és Tenerifén is, pedig az tényleg egy bringás Mekka. Aszfalton lehet jól működik, de az nem az én világom.≈23.000 alkalmazott van a nagy G-nél, gondolom túlnyomó többségük ért is valamit a témához, mégsincs semmi érdemi fejlődés navi téren.
Aztán az is lehet, hogy mi vagyunk a niche userek és a legtöbben országútiznak, vagy a házuk melletti kiserdőben körözgetnek és nem fontos nekik a navi.
-
mauimagic
senior tag
Ugyanazt a térkèpet használja kb az összes app, a megjelenítés más. A tervezés szerintem ugyanúgy lutri.
A Garminra rágányolni ezeket is csak azért kell, hogy pl lásd a turistautakat, de tervezni ugyanolyan vállalhatatlanul fog a Garmin kütyüd, ahogy eddig.
Tervezésre és megjelenítésre szerintem a legjobb Garmin mellé a Komoot. Az ingyenes verzióban tervezni tudsz vele telón és átküldeni az utat a Garminra. A Komoot valamennyire figyelembe veszi hogy pl montit tervezel, úgy vettem észre, hogy kevesebb susnyába küldd bele, mint a Garmin.
Az Edge-n ilyenkor is érdemes kikapcsolni az újratervezést, mert amihez hozzányúl ez a state of the art célezköz, az nyomban sz@rrá válik és ha benézel egy kanyart, akkor bevisz a bozótba szokás szerint
Edge-re rá tudod tenni a Komoot appot is, annak van saját térképe és tervezője is, ami csak akkor működik, ha van prémiumod. 20k/év, ha valaki évente utazgat 1-2-szer külföldre bringázni, szerintem már megéri. Offline világtérképet is csak prémiummal kapsz.
Így viszonylag kompromisszum mentesen használható lenne az Edge, de van egy kis bökkenő: Edge-en Komoot appot használva nem mennek se az edzések, se a beállított data screenek, az van amit a Komoot mutat és kész.
Röviden: szar Komoottal is az Edge, de máshogy.
Én kezdek kilenni a Garmintól, ha a Connectbe nem lenne beleintegrálva minden, már rég beléptem volna Dark kolléga egyházába![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
TL;DR: 1st World Problems
-
mauimagic
senior tag
Szuper, köszi!
Ez úgy látom átláthatóbb a tuhu-nál (ott nen zászlózzák fel az utakat asszem)
Az Openbikemap-et lehet fennthagyom, hátha gravelen jobb, de ott meg rengetegféle jelölés van a különböző útminőségekre/típusokra, ami menet közben kondolom használhatatlan.Ezt is frissítik gyakran?
Itt a környéken folyamatosan variálják az utakat... -
mauimagic
senior tag
A magyar "gyártású" OpenBikeMap-t használja valaki Garminon?
A turistaút jelzéses kiegészítőt hogy lehet felhekkelni rá? -
mauimagic
senior tag
Kényelmen biztos hogy nem dobna a karbon stucni, itt nincs csoda layup, ami elnyelné a rezgéseket, nagy falvastagság van, úgy meg nem működik. Pár gramot spórolsz csak vele (szerk: látom még azt se...ugyanolyan súlyban mozognak, mint egy könnyebb alu) és a kinézet sokkal Pro-b lesz, ugye...de én biztosan nem vennék karbon stucnit, meg általában óvatos lennék minden karbon cuccal, ami insert nélküli menetes kötéses.
Karbon nyeregszár egyértelműen kényelmesebb, főleg kis átmérőknél, ha kinnt van 20+cm a vázból. Én legalább is a montin meg a gravelen is érzem hogy hat a placebo
Kéne egy vakteszt
-
mauimagic
senior tag
+1
Egyik legjobb minimál megoldás szerintem a hidden multitool.
Kormányba a tyúblesz javító, hajtókarba meg valami ilyesmi cucc.
Természetesen a brand feng shuit teljesen odab.ssza, de mindent tud.
Graveleseknek egyszerűbb, ott úgyis kötelező kellék a kormány- & váztáska pasztelszínben a mezhez illő persze, a Cinelli lattésbögre mellé meg befér pár dolog![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Garmin Edge tud olyat, hogy Komoot navi és mellette garmin datafields is fut, vagy ez túl nagy elvárás?

Kezd teljesen lehalni az Edge 540, kritikán aluli a mai produkciója...
Komoot Prémium előfizetésen túltettem magam, hiszen egy célhardvertől (Edge) ne várjunk el használható navit is, de hogy egy sima Komoot tervezés átlövéséhez Edge-re egy edzés leállítás, hard reset, Connect törlés, Connect IQ újrarakás, Connect web b.szakodás kell, az kicsit meglepett.
Van olyan navi, ami ezt normálisan kezeli? 🤔@Tin: Szerintem Te soha nem fogod megtalálni a lelki békéd, de hidd el, ezt el tudom engedni

-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
All knee loading parameters were reduced with higher cadences.
Ennél jobban nem tudom Neked leegyszerűsíteni. Sztaki angol-németbe pötyögd be.A lassú pedálfordulat nagyobb nyomaték, a gyors meg sokkal több mozgás okozta használat. Szerinted melyik koptatja jobban az ízületeid, szakértő úr?
Ha egyszer kevésbé terheli az ízületet a magasabb RPM, akkor szerinted mégis jobban koptatja?
Trustmebro-n kívül esetleg más forrásod van?
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Egyébként tudnál erre linkelni valami tanulmányt?
Engem érdekelne, de elméleti okfejtéseken kívül semmi használhatót nem találtam hirtelen... -
mauimagic
senior tag
Szerintem tök jó sallangmentes a linkelt Riverside, az már csak az én fillérb.szó énemet zavarja, hogy pl ősmontiból ezt sokkal jobb felszereltséggel (xt, vagy lx, normális kerékszett) ezt akkor is kihozod a feléből, ha utólag 1x-re alakítod.
Itthonról, ősmontis FB csopiból bármikor találsz 35-40k-ért patika állapotú 3x8-as 26-os montit...vagy kicsit drágábban egykori dreambikeokat.
Alig várom, hogy 26-os méretbe belenőjön a purdé, nézek majd valami pajtaszökevény Klein-t, Rocky Mountaint vagy C'Dale F800-at, csillámphaßláma színre fújva annyiért mint egy Praktikeres Mántínbályk
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Akkor vegyed, max lecserélsz rajta mindent. Az is egy hobby

Ezt meg csak úgy itthagyom, ≈20mp keresés után, de nyilván sokkal jobb dealek is vannak... -
mauimagic
senior tag
Az írtad 110e a kinézett bringa. Willhabenen ennyiert már olyan 24-est kapsz, hogy megszólal, de FB Marketplacen is sokkal jobb felszereltségűt, amin nem kell utólag kicserélni mindent, hogy használható legyen.
Igaz ezek használtak és lehet hogy pont nem az áhított MyLittlePony színben találsz.
Soha nem vennék új gyerekbringát, a világ lehúzása. Kivétel talán a Woom, az akkora hype, hogy használtan is tartja az értékét (már ha hímestojásként tud vigyázni rá a gyerkőc...de akkor nem bringázik rendesen szal minek...
).Konkrét példa:
Szomszéd most vett brutál akcióban 120.000-ért új Orbea MX20-at a fiának. Itthon 160.000.
Én tavaly vettem ugyanilyet Willhabenen €150-ért. Nem volt rajta semmilyen használati nyom, szerintem ültek rajta max kétszer. -
mauimagic
senior tag
Nemrég néztem utána a veszélyes kutyák tartásának, mert nem messze tőlem pár hete megölt 2 pitbull egy kutyát az utcán, a gazdája szeme láttára...

Egy '97-es törvény szabályozta a veszélyes kutyák tartását, tenyészteni tilos volt. Ezt asszem 2012-ben hatályon kívül helyezték, vagyis ma nincs olyan hogy alapból veszélyes kutya.
Azt a kutyát nyilváníthatják veszélyesnek, ami korábban emberre támadott.
Engem baromira érdekelne, hogy miért kellett enyhíteni egy normális szabályozáson...BTW a pitbulltámadás következménye: a kutyákat menhelyre vitték, a tulajnak ki kellett fizetni ennek költségét (30e Ft).
Annak semmi jogi vagy egyéb következménye nem lesz, hogy a 2 pitbull a tulaj hibájából szökött ki (nyitva hagyták a kaput), ahogy annak sem, amit tettek a másik kutyával..(csak annyit mondok, hogy kisebb termetű kutya volt és zacskóban tudta hazavinni a gazdája...
)
K.b.sz.tt nonszensz! -
mauimagic
senior tag
tényleg megszerettem ezt a gravel bringát és életérzést

Ez az életérzés dolog ez olyan, mint a fejcsőszög, vagy a reach?
A murvás vázba van beépítve, vagy ha pl egy XC hardtailen lecserélem a kormánytorsz... gravel kormányra, akkor onnantól lesz életérzése is a bringának?
Mi a helyzet, ha országútin cserélem a külsőket kavicsosra?
Horribile dictu, ha koskormányt cserélek egyenesre a murvakerékpáron, akkor a flatbar gravelnek lesz e a továbbiakban életérzése...?Megannyi kérdés...
-
mauimagic
senior tag
Durva lehetett

Érdekes, hogy ugyanez a módszer teljesen hatástalan egy 20 kilós egyembergyereknél, úgy látszik nem véletlenül hívják őket az állatok királyának
-
mauimagic
senior tag
Extol
Bringásprémium nincs rajta, szerintem korrekt cucc. Minden karbon alkatrész körüli csavart ezzel húzok meg. Lehet hogy 5%-al pontatlanabb, mint egy 4szer ennyibe kerülő butiknyomatékkulcs, de ide vidékre jó ez is
Egyékbént van hozzá kalibrálási jegyzőkönyv is, ami ennyiért azért számomra meglepő volt. -
mauimagic
senior tag
Így mozdulatlanul gurulva abbamaradt az ugatás és a blöki visszafordult.
Jól csináltad! Ilyenkor a vadászösztönnel rendelkező állatok azt hiszik, hogy meghaltál, azért vagy mozdulatlan. Azt pontosan fel tudják mérni, hogy a 30-al robogó valami, amin ülsz, az nem maga a "vad", hanem egy kerékpár. Ez a racsnihang miatt van, amit semilyen állat nem ad ki, tehát tudja a blöki hogy ez bizony egy kerékpár, ami nem ehető.A másik magyarázat, hogy
kutyasuttogó vagymázlid volt.
-
mauimagic
senior tag
Új PF csapágy kezdett kattogni? Vagy megjött a nindzsa és az?

Nekem az alis sz.r csapágyfészek mozgott, nyilván az volt a hunyó, nem a váz, de úgy voltam vele, hogy úgyis bennt lesz hagyva az alu csapágyfészek, csak a csapágyakat fogom ezentúl külön cserélni, ezért nem bonyolítottam meg a primerrel![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Max kicsit melegítek, 70 fok körül már jó elvileg, szal disznóperzselő 5 perc és az első fekete füstnél mán jóleszesz
Legrosszabb esetben NFD, úgyis a második életét éli a Scalpel, ha itt az idő kész vagyok elengedni
-
mauimagic
senior tag
Egyébként ahogy azt már előttem Lacerta megírta, a Park Tool hozzáadott értéke a ragasztóhoz a Park Tool matrica, így erős túlzás, hogy erre gyártott anyag.
Nem mondtam hogy a Parktool gyártotta volna, a légyeg hogy a zsír sz.rt se ér egy PF esetén, ha egyébként méretprobléma miatt kattog, hiszen önmagában nem tart semmit, az az 50+ Nm, amit egy átlag mugli kiállva tekerésénél kap a PF, elég hamar elintézi.
Lacerta kolléga AI módját innen is köszönve, tisztában voltam eddig is a zsír és csapágyrögzítő (ami egyébként nem menetrögzítő...még akkor sem, ha azt is gyárt a Loctite
) fogalmával és felhasználási módjával. -
mauimagic
senior tag
A Park Tool erre gyártott anyagát hívjuk tákolásnak, vagy a Metro-s gépzsírt

PF gépzsírral kenve mitől "áll be a helyére"?@Dark Archon: annak nincs jelentősége, mivel a nem hajtásoldali rész sérülésmentes, így szép lassan átveszi a ripityáratört oldal szerepét
-
mauimagic
senior tag
nekem soha nem evett meg felnit a felnifék. soha. pedig nem sürün cserelek biciklit (külön kereket sosem), fékpofak is évekig bírják, pedig többször voltam 2000m felett orszagutival, Alpokban, Pilisben
Soha nem használod esőben a bringát? Mert ezeket csak úgy tudom elképzelni, főleg ha van hozzá milage is.
Tudod én sem ,mostanában kezdtem bringázni, emlékszem még a régi szép időkre, mikor elég volt egy saras montiverseny lenullázni a fékbetétet.
De még a fixim is zabálta a fékbetétet esőben (mert puhapötsch voltam és volt első fékem
)
Nagyon nagyon régen lefutott körök ezek már, értem hogy valaki szereti a felniféket, szíve joga, de ne találjuk már ki, hogy az a legjobb megoldás és a kerékpáripar jó negyed évszázada vakon van a fékek terén...
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
De hogy egy túrabringán/városin mi a fene haszna van (a boltok alkatrész és szervíz bevételein kívül) erre nem jöttem még rá.
Nem eszi a felnit
Sokkal ritkábban kell utánaállítani, mint a v féknek
Nem probléma ha 8-as van a felniben
Rendesen fog esőben/sárban is
A fékbetét többet bír.Ha nálad ez nem működik, az szerintem fék-, fékbetét vagy tárcsa probléma.
Nem ismerem ezt a féket, nem túl gyakori, úgyhogy próbálj valami FB csoportot keresni szerintem és ott rákérdezni.
Én félfémes betétet keresnék hozzá első körben, esetleg megnézni más tárcsával hogy javul e a fékhatás.
Lehet levegős a rendszer, ha "nyúlós" a vége, nincs határozott koppanás a fékkarnál, minor behúzod, az gyanús. -
mauimagic
senior tag
Hasonló következtetésre jutnak "komoly gázos szakik" fészbúkkcsoportokban és hittérítőket megszégyenítő lelkesedéssel promózzák a 40 éves FÉG kazánokat.
Komoly szakmai viták alakulnak ki köztük és a Totya kazán hívők között, akik szerint a legnemesebb tüzelőanyag a hulladékfa.Autószerelős verzióban pedig az 1200-es Zsiguli az etalon, mer abban még nem volt "EGéRszelep".
Én tisztelem a vallásszabadságot, így egyik leírt jelenségen sem röhögök nyilvánosan
-
mauimagic
senior tag
Nekem a beragasztással elkussolt a középcsapágy végre...viszont most derült ki, hogy kattogott más is.
Nagyon ritkán, nagy terhelésnél és aszfalton (vagy csak ott hallom...) szerintem a nyeregpálca vagy a nyereg kattog...Félek, ha kicserélném az alu nyeregcsőre, másik nyeregre própaképp és akkor is kattogna akkor bebizonyosodna hogy az egész csak a fejemben létezik
...úgyhogy inkább megpróbálom elengedni, ahogy a Dogtorfőorvosúr tanácsolta
-
mauimagic
senior tag
Ezek a külömböző gyátók féktestjei kompatibilisek a külömböző fékkarokkal? Gondolok itt arra, hogy adott esetben a meglévő fékváltókaromhoz egy másik fék lenne a bringámon?
Ha a fékolaj azonos (Sram-ot kivéve szinte mindegyik ásványi), akkor elvileg igen.
De nem szoktak ilyesmivel foglalkozni, nem éri meg, talán a ShiGura a kivétel (Shimano fékkar Magura féknyereg).
A két féknyereg dugattyúinak a felületét érdemes összehasonlítani a csere előtt, mert ha eltér, akkor változik a fékerő.
Shimanon belül is van eltérés, pl Servo Wave fékkar, szal nem biztos hogy érdemes cserélgetni.
De most V féked van, nem? Mert akkor a fékkarral csak mechanikus tárcsafék lesz kompatibilis, azt meg nem erőltetném, max városba egy Avid BB7.Még ma is megvan a hazai bringás közösség első fóruma, a Bikemag fórum. Ahogy nézem 2002 körül eldőlt a vita arról, hogy a tárcsafék jó megoldás-e.
Hasonlóképpen arról is vérre menő viták voltak akkoriban, hogy a merevvilla vagy a teló jobb...
Ezt csak azért írtam le, hogy nem biztos hogy az itt leírt tapasztalatok hűen tükrözik a tárcsafékek használhatóságát, elvégre a ma kerékpárboltban kapható bringák túlnyomó többségét azzal szerelik, a DH bringáktól az országútikig mindent...annyira rossz csak nem lehet...
De egy V féket egyszerűbb karbantartani, bár sokkal gyakrabban kell. -
mauimagic
senior tag
Avid Juicy, Formula Oro K24(?),Sram G2, Shimano MT501,Deore,XT,XTR voltak eddig olajosban, egyikkel sem volt gond.
Kínai hibrid hulladék (ezzel volt egyedül gond), TRP HY/RD és Avid BB7 kicsit jobb.Ezek közül egyértelműen a legbolondbiztosabbak a Shimanok, amiket szidni úgy 6-8 évvel ezelőtt volt utoljára divat, mikor még törtek a kerámia dugattyúik a felsőbb szériákban.
Sram G2 is etalon volt nálam egyébként, de a DOT fékolaj miatt nem a kedvencem.Szerk: ja egy XTR féknyergem szivárgott, de használtan vettem a bringát gombokért, úgyhogy azt nem számolom

-
mauimagic
senior tag
Szerintem térjünk erre vissza, ha majd ő is a B oldalon lesz...
-
mauimagic
senior tag
A Cannondale Topstone 3 amit még néztem, ott 120kg a limit. Viszont ez a márka eddig nem nagyon volt meg nekem.
Fogd meg a söröm...
De ez júzer error volt, nem kell eltörni azt kész
-
mauimagic
senior tag
Ha nem szakaszosan fékezel, akkor mindent meg lehet sütni.
Az hogy 60-70 kilós riderre vannak tervezve a fékek, szerintem nem igaz, elég szétnézni egy XC versenyen, ott se mindenki nádszál alkatú.
Van 90 kilós haverom, aki ugyanúgy 180-as fékkel megy (Deore vagy SLX 2 dugattyús), mondjuk ott valami más gond is lehet, mert felfelé is lehagy...![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De meg kell kérdezni @stickermajom kollégát pontosan melyik fék mire is elég, szerintem több szintet megy lefelé egy hétvégén, mint a nagy átlag itt egy hónap alatt, lehet képben van. -
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Az AI bikefit meghozta a gyümölcsét egyébként...
okos
volt egyből 20mm-t állítani a nyeregmagasságon, mert kb hazavágtam a csípőmet vele.
Második hete szenvedek ezzel, heti 6-8 óra helyett tesifelmentett szinten vagyok, ezt is úgy, hogy naponta nyújtok csípőre.
Tavaly pont ilyenkor sikerült lesérülnöm egy versenyen, ami miatt kiesett a CRK, idén még verseny sem kellett hozzá. Van még közel 2 hónap a Crosskovácsiig, jelenleg a középtáv teljesítése is kérdéses...
-
mauimagic
senior tag
Elől jól muzsikált, hátul kicsi a 160mm tárcsa, durva hosszú lefelén éreztem hogy nem tudott mit csinálni a hővel...
Akkor ez sem tűnik gamechanger-nek (ennyiért meglepő lenne)
Bb7 nálam hátul sosem volt még kevés, elöl jobban ég 180-as tárcsával is.
Lehet user error lesz nálam, a standard gravel köröm 30-35km-en ≈750 szint, ha sok aszfaltot megyek, akkor 60/1000 körül, de az mán sík errefelé![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nem zsinóros féknek való vidék. -
mauimagic
senior tag
ez ìgy tényleg egyszerűnek tűnik és annál inkább megmagyarázhatatlan miért nem sikerül a Cubenak megugorni ezt a saját fűzésű (többnyire) Alexrims kerekeinél

Pedig erre is egyszerű a magyarázat: az 5 éves kis Chennek egy normál 12 órás (+6 perc fizetés nélküli ebédszünet) munkanap alatt 52db Kjúb kereket kell fűznie ahhoz, hogy másnap is legyen munkája.
Én elpötsölhetek vele órákat is, max a zasszony szól, hogy haggyam mán a biciglit és álljak neki vasalni/etessem meg a zebrákat![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Gratulálok! Menj vele ≈100km-t és nézz rá, de ha rendesen feszültségmentesítetted a küllőket, akkor nem hiszem hogy utána kéne húznod.
@Hasaggymeg: pedig nem egy rocket science. Utoljára a karbon kerekemet vittem szervizbe, az sem lett tökéletes, úgyhogy azóta én gányolom a kerekeket is. Az a baj, hogy nagyon ritkán kell kereket fűzni, ezért a komolyabb szeszámok (állvány, dishing tool) létjogosultságát nehéz lenne megindokolnom

Bringán már csak damper service-t szervezem ki, az tényleg odafigyelős meló, meg viszonylag nagy károkat lehet összehozni ha fakezű a Mester
-
mauimagic
senior tag
Nem politizálok
Egyébként megjött a jenki Nivea. Kattog.
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Nekem ilyen Ryet volt, eltört hamar.
Akkor rájöttem, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy holmi kínai szarokra locsoljam a pénzt, sóhajtottam egy nagyot és vettem egy [minőségi ELITEone-t]. Tudom hogy $20-ba került, de megérdemlem!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Azóta vettem egy másikat is a tanyabájkra, hogyha valaki ellopná, akkor legalább törje fel a p1csáját
-
mauimagic
senior tag
Bizonyára azért, mert lassú és béna, meg nem akarja megint kettétörni a ropit

A szóban forgó tanyabálykom vazs, így azt nem kell félteni.
Az önbizalomhianyomból és/vagy kerékpárkezelési hiányosságaimból adódóan egyszerűen más a tempóm 45mm-es gumival & merevvillával, mint montival.
De erőltetni kell, akkor jobb lesz, érzem!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mauimagic
senior tag
Gravel meg országúti felhasználásnál nekem sincs bajom soha, de ha technikásabb lefelén jövök (amit montival kiröhögök), ott szinte végig fékeznem kell és emiatt megsül a tárcsa a végére.
Most a 180-as tárcsával, gyantás betéttel egyelőre ok.De 160-as GRX-el tavaly jöttem le technikásabb lejtőkön is 1000+ szintet egyben, azért az meggyőzőbb volt.
"Szerencsére" itthon nem ez a jellemző
-
mauimagic
senior tag
Nekem az elborult áttétel igényeim miatt lenne kompromisszumos a hidrós groupset...1x-re váltanék csak, ami kezeli a 9-51T sort, úgy már élhető lenne
De ezt egyelőre csak full kínaiból lehet megoldani és nem is olcsón...Ha jól dereng Föncsi Zasszonyának kockájának van TRP hybrid, nem panaszkodott.
Lehet megkérem hogy egy 25 kilós súllyal megpakolva pattogjon már le a Kevélyről, kb úgy lenne azonos a felhasználás...
-
mauimagic
senior tag
Majd számolj be, milyen élesben, komolyabb terepen!
Futottam egy kört hibrid kínai fékkel, teljesen használhatatlan volt.
Most Avid BB7 van fenn, elöl 180-as tárcsával, de már azon is cseréltem a gyári betétet jobbra, mert kevés. Pedig elég jól be van állítva, jagwire kompressziómentes bowdenház, stb.
GRX-hez képest vicc kategória így is. -
mauimagic
senior tag
Én még 6.5-ért vettem a szőröstalpú Range Rovert, ≈3.5 éve de elhiszem hogy ma 8-9M.
Viszont gondolom ma ugyanúgy a kategória egyik legolcsóbb autója, a húzottszemű dömpingáras csodákat leszámítva.
Ha pedig valamiből az egyik legolcsóbbat veszed a piacon, akkor szerintem felesleges irreális elvárásokat támasztani, de ez itthon nagyon nem divat.Én egy egyszerű, igénytelen autót kerestem. Olyat, amin nincs túlbonyolítva a motor, nem kapok agyvérzést ha véletlenül meghúzza a feleségem, vagy rányitják az ajtót a zaldinál, esetleg a gyerek összekeni a kárpitot, horribile dictu a kutya összenyálazza az ablakot.
Ezt mind tudja.
Anno sejtettem, hogy ennyiért a beltér nem ugyanaz lesz, mint egy S-Klasséba, így nagy meglepetés nem ért
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Nem akarlak elkeseríteni, de nekem pont az ilyen thread together "PF" kezdett kattogni...
Persze szar Alis, de viszonylag új, úgyhogy minden mást szétszedtem-összeraktam párszor, mire elhittem hogy az kattog![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De végül megrendeltem a Parktoolt, mert volt ma egy telitalálatos szelvényem, gondoltam ennyit megérdemlek

-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
PF középcsapágyhoz csapágyrögzítőt milyet? Park tool rc-1 és Loctite 641-en kívül van valami alternatíva?
Lehet hogy az kattog...néha...

Persze raktáron egyiket sem találok itthon normál kiszerelésben...mondjuk szilóm az van...@fulton szerinted?
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Gondolom jól néz ki összerakva is! Majd mesélj, ha most újra hintalovat vennék szerintem ez lenne.
Az összes hülyeséget kihagyták belőle, ami manapság szinte kötelező: PF középcsapágy, fejcsapágyon áterőltetett kábelköteg, idióta szabványon kívüli rugóstag, karbon linkage, amibe berohad a csavar, csapágy, vagy csak simán reped...
Szal szerintem jó választás!
Azt a plusz egy kulacs iso-nyi súlyt meg majd megoldod wattból
-
mauimagic
senior tag
Persze hogy nem viszik át a fél világon, nem kell túlkombinálni.
Itthon is vannak orgazdák, féláron elpattinjàk 2 perc alatt, max átviszik eggyel keletebbre.
FB csoportok szezonban tele vannak 0km-es bringa hírdetésekkel, "juj nagy lett", "nem teccik a színe", "Pápua Új-Guineába költözés miatt eladó", stb.
Sokszor nem is olcsóbban, mint egy hanyatlónyugati webshopból akciósan.
Komolyan van olyan, aki ezekről elhiszi, hogy nem lopott?
Ha legjóhiszeműbb verziómat kéne felvázolnom, az is az lenne, hogy valami számlagyáros "vállalkozó" kis apróért továbbadja számla nélkül, az eredeti számla meg a Dobóscég2026 Kft nevére szólt, akinek a tulajdonosa egy nógrádfókási hajkéktalan.BTW volt bringa-, és síboltos ismerősőm, aki orgazdától vett komplett síléc méretsort és adta tovább...gondolom bringát sem lehetett volna nehéz szereznie, lehet élt is vele...
Ez a komparatív előny sem volt neki elég, végül becsődölt![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Ha a beszerzés is hazai kell hogy legyen, akkor nyilván nem lehet olcsó, szal félve bár attól hogy triggerelni fog, de megeresztek egy ilyenkor szokásos vöröscsillagos húzottszemű Micimacis linket.
Nekem 2 éve van ilyen, Edge 540 meg valami dögnehéz lámpa együtt még nem törte le.
Van eredeti is belőle, zavarbaejtő a hasonlóság a kettő között, de gondolom makromolekuláris szinten egyértelmű lehet a szabad világi cégek általgyártottforgalmazott polimerek minőségbeli előnye, a gazdasági-etikai-ideológiai dilemmákba meg inkább bele se mennék![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mauimagic
senior tag
-
mauimagic
senior tag
Mostmán énis összezavarodtam...Borsodi vagy Soproni?

-
mauimagic
senior tag
Park Tools wheel building videó. Leírni 1000x hosszabb.
ERD stimmel az új felninél? Mondjuk régi küllőkkel biztosan nem fűznék kereket, nem ér annyit szerintem, kaptak azok már az élettől eleget.Egyébkènt a drótos, ragszalagos dolog teljesen kivitelezhetetlen, nem tudod se kivenni a régi felniből, se beilleszteni az újba a küllőket anélkül, hogy ki-, és befűznéd őket.
Nem véletlenül hívják a keréképítést kerékfűzésnek. -
mauimagic
senior tag
Nekem a maradék ≈207km a kihívás, ahol nincs emelkedő

Egyszerűen képtelen vagyok síkon teljesítményt leadni, teljesen elszabtam magam az állandó montival. Lehet húznom kéne a féket síkon, akkor a pavlovi reflex miatt jobban menne![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mauimagic
senior tag
MyVeloFit után szabadon: MyBikeStylist.droid

-
mauimagic
senior tag
Tegnap a kb 10km-es családi ride tett be a derekamnak, de úgy, hogy kb lábra nem tudok állni
Mindig alulöltözöm az ilyeneket, mert elfelejtem hogy z0 lesz végig...a brutál szél meg jól hazavágott
...úgyhogy ja, nyudíj nélküli nyugdíjaslét lassan
-
mauimagic
senior tag
Ergon SM Pro men/ SM Comp men nyerget használ esetleg valaki? Vélemény?
SM Comp van, kényelmes, csak nekem kicsitnyuggerfeleslegesen túlpárnázott, úgyhogy random Alis karbont használok helyette.
Próbára szívesen odaadom, akár hosszabb időre is, de backup nyeregnek megtartanám, szal kérem vissza
-
mauimagic
senior tag
Hambini stílusát nem komálom különösebben, de az oldalszél - felni magasság kapcsolatát elég jól kivesézte, wind tunnel-es méricskélésekkel.
AI-ban lebutítva:Side Force Severity: Side force on an 80mm deep rim was found to be 2.4 times greater than on a 35mm rim at 15 degrees of yaw.
Instability Threshold: Stability is generally controllable up to approximately 50mm rim depth. Beyond this, crosswind instability increases dramatically.Ez alapján azért szerintem nem placebo. Ráadásul van ugye az apparent wind jelenség is, ami szintén érvényes ilyenkor, vagyis minél nagyobb sebességgel haladsz, annál nagyobb mértékben "fog oldalszelet" ugyanaz a felület. Országútival (lefelé
) azért komoly tempót lehet menni.Vitorlás sportoknál teljesen szürreális sebességeket lehet emiatt elérni, pl hidrofoillal 20km/s szélben simán mentem 40km/h felett, ami jetski tempó. Aki meg tud és van jó felszerelése, 70km/h körül szaggat ugyanabban. Egyik kedvenc időtöltésem volt ilyen időben az 50 lábas, Atlanti átkelésre tervezett vitorlásokon lévő, eltartott ujjal rozéfröccsöző befektetési bankárokra frászt hozni, mikor a Balaton közepén a semmiből elhúztam mellettük a szél alatti oldalon és halkan rájuk köszöntem 1 méterről
Régi szép idők...

-
mauimagic
senior tag
I just found this on AliExpress:
ZTTO PF30 Bicycle Bottom Bracket And Install Tool 68 73mm Frame 24 30mm GXP 29 DUB Crank Press Fit MTB Road Bike Crankset
*Ebből lehet nem kínalyit vettem volna, mert a csapágyaik legtöbbször nem túl jók, de az én vázamhoz valót kokainárban mérik a Zúnijóban...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Le Mans Ultimate
- Lexus, Toyota topik
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Parfüm topik
- Arch Linux
- Óra topik
- További aktív témák...
- Xiaomi 12T /8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- 27% - ASUS Vivobook S15 OLED Notebook! Ryzen 5 5600H / 24GB 3200MHz / 500GB NVMe
- BESZÁMÍTÁS! Lian Li Galahad II 360ARGB white bontattlan vízhűtés garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ Bontatlan Apple MacBook Neo 13 A18 Pro - 8GB/512GB SSD Touch ID (MHFG4MG/A) Indigo -3 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Nem az én világom, de ha valami sík vidéken laknék, ahol jó utak vannak, simán el tudnék egy ilyet képzelni.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Kényelmes z2-ben diskurálgattunk kicsit (én z4 KO előtti állapot), megkaptam életem első dícséretét egy országútistól: "komolyan tolod neki ezzel a bringával, milyen váz ez?". Kiderült ő is szokott gravelezni, kicsit dumáltunk a helyi trailekröl, aztán szerencsére le kellett kanyarodnom a montiútra, mert még 200m és meghalok
#nyomoraélet

)