- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Be lehet kapcsolni, hogy mindig az utolsónak bootoltat indítsa.
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
Ez jól jön pl. ha frissítés miatt többször újra kell indítani a Wint, de mondjuk böngészéshez inkább a Linuxot használod napi szinten. A sorendet is át lehet valamennyire variálni a /etc/grub.d mappában a fájlnevek sorszámának variálásával. -
mezis
félisten
tordaitibi-nek is.
Köszönöm!MBR/BIOS módban vagyok, öregecske a laptop.
A Linux installálása előtt a laptop indításakor ESC-et nyomogatva a gyári BIOS ablakot kaptam. Most az installálás után a GRUB választómenüt kapom, a szokásos 5 menüponttal, ahol a Win10 az utolsó.
Próbáltam a sudo grub-set-default 4, sudo update-grub parancsokat, de újraindításkor változatlanul a Linux boot-ol.
Így már tudom használni mindkét op. rendszert, családom meg vagy megtanulja az ESC-es indítást, vagy a Linux-ot
.
Ha meg mégis szükségem lenne a BIOS-ra, legfeljebb lehúzom az SSD-t.
-
-
Windows mellé opcióval telepítetted?
Ha a BIOS-ba bemész és átálítod a Windows-ra a bootloadert, akkor elindul a Windows?
Ha igen, akkor elképzelhető, hogy valami félrement, és a grub nem ismerte fel a Windows-t, ezért fel sem vette a boot menübe. Itt egy leírás, hogy hogyan korrigálhatod ezt.
(Vagy nem törődsz vele, és a BIOS-ban állítgatod, mikor melyik rendszert akarod betölteni.) -
mezis
félisten
Üdv.!
Win 10 után installáltam az UBUNTU 24.04-et. Gondoltam megmarad a Win10 boot lehetősége, úgy mint korábban sokszor.
Sajnos nem, nincs elérhető boot menü.hw.: Aspire 5735Z, SSD, de csak másodmonitor (külső) van, mert a laptop monitorja törött.
A grub.cfg-ben nem találtam a korábbi GRUB_DEFAULT = 0 sort, amivel korábban beállítható volt az automatikus boot.
Az grub2 volt, amivel korábban érkezett az UBUNTU?
-
Krissz80
senior tag
Sokszor a CD lemezek masterelése a rossz inkább.
Egy ideig hajszoltam én is az Audio CD-ket meg a HD anyagokat (nem feltétlen az LP digitalizálásokat), de egy idő után abbahagytam mert nem nálam nem hozott annyit.
Igaz én a SACD-t foobarral PCM-be konvertálva játszottam le.
A full file buffering nálam többet hozott. -
-
adzam
kezdő
válasz
fekete.puma #43051 üzenetére
Ne haragudj, ebbe inkább nem merülnék bele...
-
-
adzam
kezdő
válasz
tordaitibi #43048 üzenetére
Igen, mert újratelepítettem a Wint.
kpityu2
Köszönöm, küzdöttem mindennel, de maradtam az újratelepítésnél.Krissz80
Windowsos lejátszókkal van eddig tapasztalatom. Foobaral sokáig nem ment a natív DSD, most éppen a jRiver szórakozik, akadozik, de sanda gyanúm szerint inkább a Win matat valamit, ezért is szeretnék platformot váltani. Az elsődleges cél az APLinux, ha még használható, évek óta nem frissült... -
-
kpityu2
őstag
Linuxra van Boot-Repair nevű tool, azzal meg tudod javítani a rendszerindítást. Ha nem akarsz linuxot, akkor egy Win telepítő is megcsinálja a Win bootot. És igen, a rendszertöltőt a rendszerlemezre célszerű tenni. Boot-Repair
-
Krissz80
senior tag
Érdemes mindent lehúzol, kivéve a rendszer SSD és úgy telepíted.
Ha újra akarod telepíteni előbb a win-t tedd fel és utána mellé az Ubuntut.De amúgy még megpróbálhatod a win telepítővel javítani a boot sectort, és utána újrarakni az Ubuntut.
Amúgy mik a tapasztalataid a lejátszókkal?
Nekem eddig a Strawberry tetszett a legjobban, annál be tudtam állítani a "bitperfect" lejátszást is. -
adzam
kezdő
válasz
tordaitibi #43044 üzenetére
GPT
-
-
adzam
kezdő
Sziasztok!
Nagyon kezdő vagyok a témában... Néhány éve telepítettem egy 22.04-et Win mellé. Sikeresen megküzdöttem a dualboot nehézségeivel. Nem igazán használtam a rendszert, igazából Linuxos zenelejátszókkal szerettem volna kísérletezni. Mindkét rendszer egy SSD-n volt, az adatok egy külön HDD-n. Időközben kinőttem a HDD-t, kicseréltem egy másikra, viszont már egyik rendszerről sem tudtam bootolni. A GRUB-ot eltávolítottam a fellelhető leírások szerint, de mint kiderült a BootLoader a kiszerelt HDD-n volt.
Valamikor újra nekifutnék egy dualboot rendszernek. Ha jól olvasom, előzőleg ott rontottam el, hogy nem a Win partíciójára tettem a GRUB-ot, hanem a HDD-re? -
ngabor2
nagyúr
Érdekes problémába ütköztem, nem bírom feltelepíteni a legfrissebb Ubuntuval a wifit. Próbáltam a 24.04 és 25.04 verziókat, mindkettő esetén az üzenet az volt, hogy nem talál hálózati eszközt.
Viszont fenn van egy win 10 és egy Ubuntu 23.04 (amit már nem lehet frissíteni, emiatt kell újat telepíteni), amik gond nélkül használják a wifit. Ez egy Broadcom BCM43142 eszköz egy Dell Inspiron gépben, nem mai darab.
Kiegészítés: most feltettem egy Debiant (legfrissebb), az lspci-ben az is látja a kártyát, viszont netet nem bír kihozni belőle.
Hogyan lehet kitörni az ördögi körből? Háló nélkül problémás letölteni a szükséges drivert.
-
PociAti
őstag
Xubunt 24.04 van a gépemen. Amikor frissítem a tárolókat, akkor a brave böngészőnél az előzményeket hosszasan felsorolja.Erre még nem jöttem rá miért csinálja és hogyan lehet megszüntetni. Problémát valószínűleg nem okoz, csak nem elegáns:
Parancs:
sudo apt-get update && apt list --upgradable -a
Találat:1 https://brave-browser-apt-release.s3.brave.com stable InRelease
...
brave-browser/stable 1.78.94 amd64 [frissíthető erről: 1.77.101]
brave-browser/stable,now 1.77.101 amd64 [telepítve, frissíthető erre: 1.78.94]
brave-browser/stable 1.77.100 amd64
brave-browser/stable 1.77.97 amd64
brave-browser/stable 1.77.95 amd64
brave-browser/stable 1.76.82 amd64
...
közel 100 tételen át sorolja
...
brave-browser/stable 1.52.117 amd64
brave-browser/stable 1.51.118 amd64
brave-browser/stable 1.51.114 amd64
Frissítés után felkerül az új verzió:
Telepített verzió: Verzió: 1.78.94 Chromium: 136.0.7103.60 (Hivatalos verzió) (64 bites).Miért sorolja fel 100 tételen át az előzményeket?
-
Krissz80
senior tag
válasz
growler #43034 üzenetére
Azzal az a bajom, hogy wine-s nem natív, de majd lehet teszek egy próbát.
De ahogy írtam nem hallottam egyelőre különbséget a ramdrive és a HDD között.Próbáltam Manjaron is, ott vettem észre, azon kiírta a htop a hdd read-et.
Illetve ott be tudom állítani a Jack sample rate-et is, nincs a 48kHz forceolva resaplinggal .
Ott viszont a Strawberry elég hamar kifagy hwplug módban, majd kipróbálom pcm módban is hátha stabilabb.Nemrég kezdtem, de érdekesek, ezek a distrok közötti különbségek.
-
-
-
roseben
junior tag
Sziasztok!
Eltűnt a letöltések mappám. Van valahol egy log file amiben utána tudok nézni, hogy mikor lett törölve?
-
Krissz80
senior tag
Sziasztok,
Most ismerkedem az Ubuntuval, és elsőként a zenehallgatásra szeretném belőni.
Feltettem az Ubuntu Studiot, És a DeadBeef-et.
A JACK audiot állítottam.
Egy külső FW hangkártyám van, TC Impact Twin ami natína támogatja a 44,1Khz-es lejátszást, viszont ahogy nézem valamiért 48Khz-en tolja ki a hangot.
A Qjackctl-el nézem, és hiába állítom be manuálisan a 48k-ra fallbackel.Hol lehet ezt átállítani, hogy ne konvertálja ár 48K-ra.
DeadBeef alatt ki van kapcsolva minden konverzió.A válaszokat előre is köszi.
(amúgy csak 1 hete használom kb. de csodálom, hogy 1. eddig nem jutott eszembe, 2. ilyen kevesen használják
Linux 4ever! )
-
válasz
zoltanz #43023 üzenetére
Ubuntu az otthoni rendszerem már szűk 18 éve, csak a 64bitre való átálláskor kellett újratelepítenem. Mindent is csináltam rajta (videótömörítések, zeneszerkesztés, képszerkesztés, ennyi idő alatt tényleg volt már minden). Jelenleg is van 12 ablak FF nyitva, meg nem számolom hány füllel, ha már ettől is hardcore vagyok.
NVidia zárt, AMD nyílt driverrel felváltva...
Általános tároló (NAS) szerverem ubuntu server LTS, live patch kernellel és társaival. Docker, snap és "natív" vegyesen, sajnos így folyton nőtt. Tervben van az egységesítés, de semmi időm rá. És azt sem tudtam eldönteni, hogy KVM vagy Proxmox, vagy máshogy...Céges gépeim mind Ubuntu variánsok, azon minden van kb amit felsoroltál most is. Temérdek RAM, nyitott fülek, több IDE, microk8s (lokális kubernetes), benne a fejlesztett architektúrával... Nem default módon használom többnyire, de úgy építem a rendszerhez hozzá a konfigurációmat, hogy illeszkedjen, külön konfigurációs fájlba a rendszer sajátjaitól, random saját binárisok/scriptek a home/bin vagy usr/local/bin alatt. Nem volt fennakadás sem frissítéskor, sem máskor. Nem kényszerít rá senki, hogy ezt használjam, de ugye ellene se szólt eddig semmi...
-
válasz
tordaitibi #43021 üzenetére
Szerintem a céges, fizetős támogatásra gondolt. Ami nem jelenti azt, hogy ér is valamit, de a rendszerüzemeltetők sejhaja védve van. Nem tudom mennyi difi van a telepített csomagok között (mennyire tartja vissza, teszteli le a fizetős verziókban) Plusz ha nem tudják megoldani, a felmerült problémát, megkérdezhetik a Canonical-t. Lehet rájuk ujjal mutogatni, hogy még ök sem tudják megoldani, akkora gubanc merült fel.
Az hogy valami ma működik, még nem feltétlen fog holnap is. Jöhet egy frissítés, ami hazavág egy eddig hibátlanul működő rendszert. No és persze a felhasználók leleményességét sem szabad alábecsülni.
Nem mellesleg minden rendszert eltörhető, ha elég türelmes, és kitartó vagy
-
zoltanz
nagyúr
válasz
tordaitibi #43021 üzenetére
Hard user....
Ez egy létező fogalomkör, mások az igényei, több ram, (többszáz megnyitott weblappal dolgozik pl oknyomozó, tanár stb, zene szerkesztés) esetleg sok VRam terjedelmes sávszéllel, (video szerkesztés) stabil os, akár 24/7-ben, vagy gyors Ssd (adatbázis halászat) bármi a szokványostól eltérő.
-
-
válasz
zoltanz #43019 üzenetére
Ne ítélj hogy ne ítéltess.
Ha valaki hát én megfutottam a disztróhoppingot, és az én hardvereimen meg pont az Ubuntu ami beleköthetetlenül, hibátlanul, 7. éve teszi a dolgát.
Pedig ha valaki akkor én gyilkolom a rendszereimt, és az Ubi nyavajgás nélkül tűri.
Minden más csődöt mondott nálam
Ja nem, a W10 is köszöni szépen 2016 óta teszi a dolgát.
Ha érdekel, parancsolj a veszőfutásom története, kb. 1 évig tartott és minden más disztró totál csőd. [link]
Ha neked megfelel hajrá Debian, énnekem az is kudarc volt. Mégse szidom.
Hard user....Nálam nem vagy nagyobb gépgyilkos ez egészen biztos.
Amúgy azt meg honnan vetted hogy pénzt kérnek az Ubuntu LTS-ért, az Ubuntu Pro LTS támogatás magánszemélynek 5 gépig ingyenes.
Erre bíróság előtt megesküszök ugyanis 3 gépemen 3 éve használom és jönnek is rendesen a biztonsági frissítések. -
-
zoltanz
nagyúr
Gyűrtem hard user szinten Debian testing disztrót, (3rd party deb csomagokat dependencia nélkűl telepítve stb) az stabilabb, probléma mentesebb volt (nem tört meg) mint ez a hosszan támogatott Ubi Lts.
Ezért még pénzt is elkérnek céges használatkor !? -
Hogy kinek van a leggyengébb, de mindenre is jó gépe, az miért Ubuntus téma?
Csak hogy meglegyen a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtésem. Érdekes dolog a kettős mérce...
-
válasz
Thocy a ZAGY #43016 üzenetére
Próbáltam pár napig egy n100 procis minigépet is, teljesen vállalható volt arra
Nekem pont egy ilyen procis a másodlagos gépem, bár az nem kifejezetten minigép, hanem integrált Mini-ITX alaplapból lett építve.
-
Thocy a ZAGY
tag
válasz
tordaitibi #43010 üzenetére
Nálam még van üzemben egy j1900 is (szintén négy magos, nagyjából fele akkora teljesítménnyel, mint a j4125), azon is vállalhatóan megy az Ubuntu 24.04. A programok indítása nem villám, de az alap dolgok (Libreoffice, GIMP egyszerűbb szűrőkkel, Firefox letiltva pár felesleges közösségi médiás szart és reklámot, filmnézés x265-ig, az AV1 már szenvedős) ha már elindultak, teljesen válllahatóan mennek 8 GB rammal. Az i5 7400 persze látványosan fürgébb a másik gépben, de nem is megy el passzívan majdnem nulla fogyasztással. Próbáltam pár napig egy n100 procis minigépet is, teljesen vállalható volt arra, amire én használom a számítógépet, a régi játékaim pedig elmennek még a J1900-on is.
-
válasz
tordaitibi #43013 üzenetére
Tegnap egy laptopon frissítettem a Linux Mintet. Azon is valami korábbi N**** processzor dolgozik, de szerintem 2 órát simán ment a frissítés. 21.3-ról frissítettem 22-re lol. Hát, nem volt semmi élmény.
-
-
kpityu2
őstag
válasz
Nekem ilyen van. Arra jó, hogy ventillátorzúgás nélkül böngészhess.
-
válasz
A J4125 igencsak az alja a 4 E maggal. Nekem az 5600x-szel meg nem mondom meddig, de legalább 5 másodpercig gondolkozott a LibreOffice snap megnyitásán, ami szerintem nevetséges.
-
-
Dhampir
félisten
válasz
tordaitibi #43006 üzenetére
1,5 - 2 másodpercet mértem a snap Writer elindításakor, Ubuntu 24.04.
-
válasz
Jelzem, a LibreOffice flatpaket felraktam Mintre. Azonnal indul.
-
válasz
Csak hogy meg legyen a szokásos mellébeszélés/hozzászólás gyűjtésem.
Valóban lassan tölt be, de ha megengeded neki, hogy a gép indulásakor készenlétbe helyezze magát a memóriába, egész vállalható sebességgel indul. Értelemszerűen a konténerekből indítva erre nincs lehetőség.
-
-
válasz
tordaitibi #43002 üzenetére
Bocsánat, közben erre nem válaszoltam tegnap.
A Libre mindenen és minden formátumban lassú.
Ez egyszerűen nem igaz, mert a mondhatni hagyományos DEB formátumban nem lassú. Se nem indul lassan, se nem tölt be lassan, szóval jah. Még a flatpaket kellene tesztelnem, azt valószínűleg valamilyen más rendszer alatt fogom megtenni kíváncsiságból. Talán Fedora alatt, mert ők igencsak az élen járnak a flatpak integrálásban. -
válasz
tordaitibi #43002 üzenetére
Első indulásnál a szoftverek 90% ekkor hozza létre a neki kellő könyvtárakat, fájlokat, mindent ami kell a működéshez.
Minden indításnál ilyen tetű lassú. -
A Libre mindenen és minden formátumban lassú.
Első indulásnál a szoftverek 90% ekkor hozza létre a neki kellő könyvtárakat, fájlokat, mindent ami kell a működéshez.
Én pl. Snap Opera böngészőt használok. Nem kicsike, egy igazi mammutszoftver.
Nem veszek észre drasztikus eltérést ez, meg egy debes Opera között.
Utóbbi csak megmaradt , használni nem tudom mert 1,5 éve nincs 18.04-re debes, így össze tudom hasonlítani.
Zárd be majd nyisd meg ismét a Libre-t.
Változás? -
Felraktam a LibreOfficet snapben. Hihetetlen, hogy milyen lassan nyílik meg... Azt hittem, hogy lefagyott a gép, közben nem.
6 magos AM4 proci 3600-as CL16 DDR4 ramokkal és 3. gen NVMe SSD-vel, ha ennyit kell rá várni, akkor nem tudom, hogy milyen gépre szánták a snapeket?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Linux kezdőknek
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Apple MacBook
- Trollok komolyan
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest