Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- D@reeo: OlvasóMester - vágólap felolvasó alkalmazás
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
addikt
válasz
PociAti
üzenetére
Tapasztalatom szerint leginkább az user profil tud elcsesződni. Elszemetelődik mindenféle konfig állománnyal, aztán egyszer csak megadja magát. A snap és a flatpak mellett még érdemes az AppImage progikkal is próbálkozni. Kábé a portable exe linuxos megfelelője. Kell egy külön alkalmazások könyvtár és abba lehet pakolni őket. Van segédprogram is hozzá ami figyeli a könyvtárat és ha új program kerül bele akkor azt hozzáadja a programindító menühöz, vagy kiveszi onnan, ha törölve lett a könyvtárból.
AppImage Hub: [link]
-
PociAti
őstag
válasz
I02S3F
üzenetére
Nekem az jött be, hogy van egy stabil (LTS) és "tiszta" rendszerem, ahová csak a szükséges programokat telepítem fel (ebből is jó sok van már), és van legalább egy másik, amin szélsőségesebb alkalmazásokat tesztelgetek és nem baj ha valami elcseszi azt, legfeljebb újra telepítem.
-
I02S3F
addikt
Köszönöm a véleményeket! Szemlélet kérdése a dolog! Chrome-ot és Spotify-t használok főleg. Ritkán Steam-et. Ezeknek mind van flatpak-je. Snap-je Spotify-nak, meg Steam-nek van.
Néha tojok rá, néha nem. Sokat tudnak ezek enni. De persze! Van tárhelyem is, RAM-om is! Nincs akadálya egyiknek sem!
Más: A qemu-n nem települt fel a 26.04 beta. Lehet kipróbálom Virtualbox-on is! Csak érdekel, hogy hogy néz ki!
-
growler
őstag
válasz
Petya XT
üzenetére
Az egyik régi fórumtárs "robin0800" rittyentette össze.
E recept alapján:
The minimum iso I made is all official1.pamac install manjaro-tools-iso-git
2. git clone https://gitlab.manjaro.org/profiles-and-settings/iso-profiles.git ~/iso-profile
3. The only thing I added to the profile.config was extra=“false”
4. manjaro-tools was already in ~/.config, changed manjaro-tools to “stable” and “iso-profiles” to /home/robin0800/iso-profile
5. That is all. I used then sudo buildiso -p cinnamon
[link] -
-
Petya XT
senior tag
válasz
growler
üzenetére
Magával az immutable kifejezéssel is csak a minap találkoztam először. Erőltetném a rolling átállást mindenhol, de ez idő, meg munka, most hogy így, hogy a Manjaro kiborult(Cinnamon), eddig a Cachyt és az Endeavourt próbálgattam.
Mindig beleszaladok valami problémába, most például azon rugozók, hogy az amdgpu driver, dupla monitorral, miért ragad be performance módba... RX 580, Mind a két monitor 60Hz FHD, két HDMI. Van amelyik disztró teljesen jól kezeli, általában KDE, Wayland-el, és van amelyik nem( LM, Ubuntu), jellemzően Cinnamon felülettel problémás. 10 fok különbség, és a fogyasztás, ami zavar.
Most sajnos úgy néz ki a dolog, hogy a hardvereimhez kell igazítani a disztrót, ill lekorlátoz nagyon. A Flatpak, ami a tárhely többletet illeti, nem igazán zavar, ezt a natívan mindent, ezt már elengedtem. Sajnos úgy néz ki, hogy a Flatpak rollingon sem megkerülhető, így mindegy is. Nagy ellenzője voltam pedig én is.Immutable disztró: Van esetleg olyan, mit javasolnál, melyikkel érdemes próbálkozni?

-
válasz
Thocy a ZAGY
üzenetére
Megértelek. A programok is növekednek, de a médiafájlok.... Azok már sokkal durvábban. Hogy melyik a jövő, azt nem tudom, mindenesetre a Fedora (khm.. Redhat) abba önti a lóvét, a Canonical meg a snapbe. A közösségi fejlesztők én úgy látom a flatpak mögött állnak, szóval eddig az előbbinek áll jobban a zászlója.
-
válasz
PociAti
üzenetére
Számítógépes játékoknál már van olyan, ami 100GB+ méretű, ahhoz képest egy 1 gigás snap csomag szerintem teljesen élhető. Nálam van fent 3 darab flatpak, azok szerintem 2-3 giga közötti tárhelyigénnyel rendelkeznek, bár most éppen nem tudom megnézni, mert nem otthon vagyok.
-
Thocy a ZAGY
tag
30+ éve erre vagyunk kényszerülve. Az akkori 286-osom mellett 40 MB-os HDD-m volt, azon akkor elfértem minden általam használt programmal (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, programozás, képszerkesztés, játékok, stb.).
Az idők során mindennek folyamatosan nőtt a mérete - közben a számítási kapacitás növekedésével bejöttek a zenék, majd a filmek is - és mára eljutottunk oda, hogy 2x2TB SSD van a családi gépben (az egyik szinte csak média célzattal), ami talán elég lesz egy ideig.
Szerencsére még az áremelkedés előtt cseréltem gépet és meghajtókat, most biztosan nem tenném.
A durva, hogy ha a második (média) SSD-t nem számítom, akkor ugyanarra elég ma a 2 TB (na jó, szűkösen 1 TB-on is elférnénk), mint régen a 40 MB, mivel a szinte ugyanazon célzatú programok (és nem csak a régen pár tíz vagy száz MB-os, ma inkább 80-100 GB-os játékokról beszélek) a régiek sokszorosára nőttek tárhely igény tekintetében. És nem helypazarló Windows van a gépen, hanem egy sima Ubuntu Linux ahol lehet deb, ahol nagyon régiek, ott pár snap és flatpak alkalmazással (oké, a család minden tagjának van külön profija, de mivel a jelentősebb méretű fájlok a második SSD-n vannak, 5-15 GB-nál nincs több privát adata senkinek profilon belül).
Szóval értem, hogy különböző problémák miatt a snap, vagy sokkal nagyobb eséllyel inkább a flatpak a jövő, de azért a régi időket közelről ismerve kicsit fáj látni, hogy egy nagyságrenddel több hely kell ezeknek, mint egy sima deb csomagnak (amiknek a készítése talán pont biztonságosan automatizálható lenne a sok mindenre még annyira jó, de ilyen feladatra talán pont megfelelően felkészíthető AI segítségével).
-
PociAti
őstag
Ott a pont!
Annyira azért nem nagyok, hogy ne lehetne elférni. Mondom úgy, hogy nekem otthon minden számítógépemen legalább 3-4 rendszer fut (tesztelem őket), és kisebb SSD-n is elférnek egymás mellett. Az egyéb tartalom ami sok helyet foglal, nem a rendszer, legyen annak bármennyire is "hely pazarló" annak egyik komponense. -
Tutu7030
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Tudom, és pont ez a bajom vele.
-
-
-
Petya XT
senior tag
válasz
I02S3F
üzenetére
Nálam pont az ellenkezője a helyzet. Sok programnak már csak Flat-es verzióját használom. Most már eljutottam oda, hogy a programjaim több mint fele Flatpakből jön. Sajnos ez a .deb, ez nem vállalható, tényleg "ezeréves" némelyik. Arról nem is beszélve, hogy, sok egyáltalán nem érhető el más forrásból. Szerintem a Flatpak lesz a jövő, ráadásul az külön üdvözölendő, hogy izoláltan futnak, a flatseal-el meg még tudod is szűkítani a kört.
-
kpityu2
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
A deb lassan kikopik, mert a mobilappok meghozták az igényt a finomhangolható alkalmazásjogosultságokhoz. Ki férhet hozzá a mikrofonhoz, kamerához, helyadatokhoz, stb...
-
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szívembők szóltatok, PociAti is.
Én ezen voltam régebben kiadva úgy 50x de mindig én lettem lecseszve mert jajjj csakadeb csakadeb, tömjént fokhagymát sátánűzést a más megoldásoknak.. Csak a deb gyakran használhatatlan, mint írtátok őskövület verziókkkal van teli. Szuper hogy ezt rajtam kívül végre más is szóvá teszi. -
PociAti
őstag
válasz
I02S3F
üzenetére
Nekem meg mindegy milyen tárolóból jön le a frissítés.
A szoftver ami igazán fontos, nem az, hogy a háttérben milyen módszer szerint frissül le.
És ha a deb tároló olyan tökéletes és gyorsan frissülő lenne, akkor nem lenne szükség snap és egyéb tárolókra sem. (Vagy másfajta csomagkezelőre.) Az eltérő igények teremtik meg az alternatívákat, és pont azok az eltérő igények azok, melyek életben tartják azt. -
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Szia,
Nem tudom, már letöröltem a virtuális gépet. Nálam Linux Mint a favorit, csak kíváncsiságból ránéztem az új Ubuntura is. A snapekkel még mindig nem tudok igazán megbarátkozni, nálam flatpak van csak. -
Albert.Tamas
tag
válasz
I02S3F
üzenetére
En igy hasznalom
rendszer@Rendszergazda:~$ snap list Név Verzió Revízió Követés Közzétevő Jegyzetek bare 1.0 5 latest/stable canonical✓ base core22 20260225 2411 latest/stable canonical✓ base core24 20260317 1587 latest/stable canonical✓ base gnome-42-2204 0+git.c1d3d69-sdk0+git.015db9a 247 latest/stable/… canonical✓ - gnome-46-2404 0+git.f1cd5fa-sdk0+git.ca9c59c 153 latest/stable canonical✓ - gtk-common-themes 0.1-81-g442e511 1535 latest/stable/… canonical✓ - mesa-2404 25.0.7-snap211 1165 latest/stable canonical✓ - snapd 2.74.1 26382 latest/stable canonical✓ snapd snapd-desktop-integration 0.9 361 latest/stable canonical✓ - rendszer@Rendszergazda:~$ flatpak list Név Alkalmazásazonosító Verzió Ág Installation Rövidhullám de.haeckerfelix.Shortwave 5.1.0 stable system Audacious org.atheme.audacious 4.5.1 stable system Blender org.blender.Blender 5.0 stable system Codecs org.blender.Blender.Codecs stable system FreeCAD org.freecad.FreeCAD 1.1.0 stable system TAP-plugins org.freedesktop.LinuxAudio.Plugins.TAP 1.0.1 25.08 system SWH org.freedesktop.LinuxAudio.Plugins.swh 0.4.17 25.08 system Freedesktop Platform org.freedesktop.Platform freedesktop-sdk-25.08.8 25.08 system Mesa org.freedesktop.Platform.GL.default 25.3.5 24.08 system Mesa (Extra) org.freedesktop.Platform.GL.default 25.3.5 24.08extra system Mesa org.freedesktop.Platform.GL.default 25.3.5 25.08 system Mesa (Extra) org.freedesktop.Platform.GL.default 25.3.5 25.08-extra system nvidia-580-126-09 org.freedesktop.Platform.GL.nvidia-580-126-09 1.4 system Intel VAAPI driver org.freedesktop.Platform.VAAPI.Intel 24.08 system Intel VAAPI driver org.freedesktop.Platform.VAAPI.Intel 25.08 system Nvidia VAAPI driver org.freedesktop.Platform.VAAPI.nvidia 25.08 system Codecs Extra Extension org.freedesktop.Platform.codecs-extra 25.08-extra system openh264 org.freedesktop.Platform.openh264 2.5.1 2.5.1 system GNU képszerkesztő program org.gimp.GIMP 3.2.2 stable system GNOME Application Platform version 50 org.gnome.Platform 50 system Yaru Gtk Theme org.gtk.Gtk3theme.Yaru 3.22 system KDE Application Platform org.kde.Platform 5.15-24.08 system KDE Application Platform org.kde.Platform 6.10 system KDE Application Platform org.kde.Platform 6.9 system QGnomePlatform org.kde.PlatformTheme.QGnomePlatform 5.15-24.08 system QAdwaitaDecorations org.kde.WaylandDecoration.QAdwaitaDecorations 5.15-24.08 system Kdenlive org.kde.kdenlive 25.12.3 stable system Krita org.kde.krita 5.3.1 stable system LibreOffice org.libreoffice.LibreOffice 26.2.1.2 stable system ONLYOFFICE Desktop Editors org.onlyoffice.desktopeditors 9.3.1 stable system qBittorrent org.qbittorrent.qBittorrent 5.1.4 stable system VLC org.videolan.VLC 3.0.23 stable system rendszer@Rendszergazda:~$
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Ez engem is érdekel!

-
zoltanz
nagyúr
Ajánlom Bento (Openbox) Gtk (3) toolkit -es disztrot, nem Qt -s mint a Lubuntu (ha Gtk -s dolgot telepítek ami elég gyakori, dependel a fél világ csomagjára is)
-
cigam
titán
válasz
Albert.Tamas
üzenetére
Az Nvidia 580-as zárt forrású illesztőprogramja már tartalmazza a Vulkan és OpenGL támogatáshoz szükséges alapvető fájlokat. Nem kell hozzá semmi plusz.
Pontosan mihez keresed a megoldást? -
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Ubuntum van Nvidia 1050 TI , alapbol 535 nvidia driver van fent alapbol telepiteskor , 580 nvidia driver felraktam updateltem , de a vulkan es opengl nincs fent ezt honnan tudom leszedni?

-
Próbálgatom a 26.04 béta verzióját. Snapek közül egyelőre csak a Firefoxot nyitottam meg és lényegesen gyorsabb nálam, mint korábban volt.
-
Új Ubuntu verzió bemutató:
-
-
Ablakos
addikt
válasz
cog777
üzenetére
Valamikor az volt itt a mondás, hogy nem kell elkeseredni a nem támogatott 900-as nvidia sorozat miatt sem, mert a legújabb 590-es openDriver jó lesz. Nekem a kikapcsolt secure boot mellett sem akar elindulni a kártya ezzel(gtx970). Az 580-as visszarakva (minden tárolóból megy, nem kézzel-lábbal telepítek) működik. Ezek szerint mégiscsak ez a vége ennek a kártya támogatásnak?
-
cog777
őstag
Ha be van kapcsolva a secure boot aláírás hiányában nem fog elindulni. Plusz ismerni kell melyik nvidiat kell feltenni, számtalan leírás van a neten, aki nem tudja az pislog hogy az Nvidia weblapjarol letöltött drivert kell-e feltenni vagy mi az open nvidia marhasag.
Most mar tudom de ehhez kellett a timeshift. 8 ev linux mint utan nem volt vilagos a debian 13. -
-
gery2123
őstag
válasz
I02S3F
üzenetére
2-3 hetente újra húzod a gépet? Miért ha lehet kérdezni? Nekem a 25.10 lassan 3 hónapja megy gond nélkül. Egyedül a kamerát nem tudtam életre kelteni de majd a 26.04-el.
Én teljesen töröltem a snap részt és csak .de vagy flatpak appot használok.Akinek kell van egy jó script a teljes snap törléshez. [link]
-
I02S3F
addikt
Vissza tettem az Ubuntu-t. Semmi gondom nem volt az Arch-al, csak az Ubuntu-hoz könnyebb segítséget kapni.
Igen! A snap lassú, sokat foglal, elfogadtam, hogy 2-3 hetente újra húzom a gépet.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jajj, hát ezt ismerem. Amint meghallottam, egyből beugrott. Még tini koromban láttam az MTV-n. El se hiszem, hogy az ilyen régen volt.
-
Ablakos
addikt
A fastfetch nálam nem mutatja a Host bejegyzést. Próbáltam 24,25,26 verzión. Valamit mókolni kell a configban? (legeneráltam a user könyvtárba az aktuálisat)
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- PH!otósok beszélgetős, offolós topikja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xbox tulajok OFF topicja
- Hosszú premier előzetest kapott az Arknights: Endfield
- Spórolós topik
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Ismét analóg billentyűzettel jelentkezett a Cherry Xtrfy
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- Ableton Live 12 Suite Education
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Game Pass Ultimate előfizetések 3 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G2 SFF brand - i7 6700 16GB DDR4 250GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB W10
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310 i5 8500T 16GB DDR4 120GB SSD 1TB HDD GTX 1650 S 4GB Formula Air Mesh G3 400W
- GAMER PC! i7-14700 / RTX 5080 / 32GB DDR5 / 1TB NVMe / 1000w Gold / BeszámítOK !
- 5G! Lenovo ThinkPad P14s Gen 4 Intel Core i7-1370P RTX A500 32GB 512GB 1 év teljeskörű garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Elmennek a levesbe ezzel a snap- meg flatpak-el!
Hál' Istennek van normál deb csomagja mindegyik programnak, amit használok.