Hirdetés
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
-
LOGOUT

AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9850X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
seedorf88
tag
Sziasztok.
9600x procim van egy be quiet pure rock pro 3 hűti, alaplap gigabyte b650 gaming x ax v2.
A hőfokkal nagy baj nincsen például a resident evil requiem közben átlagban még 70 fölé se nagyon megy de elég hangos.
Mit lehet csinálni vele hogy halkabb legyen meg ne pörögjön fel egyből ha egy pillanatra feljebb megy a hőfok? A biosban már állítgattam smartfan-ban ventiket de nem nagyon használt.
A segítséget előre is köszönöm. -
jimpo
senior tag
Múltból a jelenbe...
How Ryzen Saved AMD From Bankruptcy - 10 Years of CPUs Tested Hardware Unboxed -
Sanyi19
őstag
Lehet valamelyik beállításnál az is baj volt, bár a mostanival 30-38-38-38-50-88 így is ellövi, ráadásul nem 1 óra, hanem pár perc alatt. Most full manual-on van minden. Docp sincs kapcsolva. Most megpróbálom még megközölni, utána tREFI jön. Nem akarok én oc-t, csak egy normális profilt.
-
PuMbA
titán
A Cinebench nem alkalmas játék alatti teljesítmény mérésre
A Cinebench nagyon sok szálas, faék egyszerűségű, számoljuk ki ugyanazt 1 milliárdszor más bemenetekkel típusú munkafolyamatot futtat és csak ilyen alkalmazások sebességének mérésére alkalmas.Egy játék nem használ ki 8 magnál többet, viszont annál fontosabb a cache mérete amiatt, hogy folyamatosan változó CPU kihasználtságot okoz a sokféle feladattípus miatt, ami sokféle meglepetésre és szűk keresztmetszet kialakítására képes.
-
JasL
őstag
Sziasztok!
Pár kérdésem lenne:
Szerintetek a -30-as PBO all-core az átlagos teljesítmény?
Futtattam CB2026-ot, 240-es AIO-val ezt kaptam, de ez jó értéknek számít vajon?
Asus enhanced-el lefogtam kicsit a teljesítményt, mert 90fok fölé nem akarom, hogy menjen (ITX build, kis légtér)
-
Sanyi19
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Ugyanez a ram ugyanebben a lapban 6000-en cl30-al 7800X3D-vel stabilan ment 1.4V mellett. Egy másik lapban pedig 9600X,9700X és 7800X3D mellett is. Gondolom az IMC ebben gyengébb és nem bírja meghajtani a Dual Rank 64GB-ot. 5800-on viszont a korábban 6000-en kitesztelt időzítésekkel megy szépen. Megnézek majd még egy CL28-at. Olvastam Redditen is pár valakinek jelentkezett ilyen 64-es dr moduloknál. Ha esetleg mégis rájövök mi lehet, akkor megosztom.
hackeeeee:
Mivel a korábban másik procival (amit tőled vettem 9600X azzal is
) jó volt ezen a feszen, nem gondolom, hogy tovább kellene ilyen mértékkel emeljem. De ha az a megoldás akkor nem is szeretném, elég meleg fajta ram. -
Sanyi19
őstag
válasz
Sefi84
üzenetére
Sefi84, MPowerPH:
Köszönöm a tippet, VDD-t 1,435-re állítottam így 1,44-et ír, felette már High Voltage kell tovább már nem tolom neki, akkor marad 5800-on és hongolom, úgy még lefutott.
A 6000-et még felezővel esetleg érdekességből megnézhetem, bár annak értelme nem sok. Megpróbálom kihegyezni akkor az 5800-at. Meglátjuk mi lesz belőle. Single Rank modullal biztos menne ennek a procinak is. -
Sefi84
senior tag
válasz
Sanyi19
üzenetére
Amúgy 1.44 V-al told és engedd el a VDD-t 1,4 V-ot, az lesz a baja, hogy kevés neki a fesz.
Meg tény, hogy a leggyengébb a Patriot, mint gyártó sajna.
AMD mellett amúgy is minden memória többet kér, mint Intel mellett és ez ugye Intel XMP-s változat, az AMD mellé több feszt kell neki beállítani, ennyi az egész. -
Sanyi19
őstag
Én ezt a ramot a többi procival sem tudtam stabilizálni 6000 felett 1:1, de nem is nagyon próbáltam mert mivel DR elég meleg alapból.
Most lefutott egy teszt simán auto-n 6000-en, de hát így CL50 van.

De ahogy áttettem CL30-38-38-38-50-88-ra egyből fail lett, most próbálom ugyanezt a beállítást 1.2V-al és 1V-os VDDG-kkel. MEM VDD 1.4 VDDQ 1.385. 12 perce fut, meglátjuk.
-
steewcv65
őstag
válasz
Sanyi19
üzenetére
Eleg sok am5 gepet raktam ossze az utobbi idoben es mindegyikben viper v venom ram kerult.
Egyikel se volt baj, 7800x3d,9800x3d,9850x3d ja es egy 7600x3d...
Ebbol konkretan az en gepemben is megfordult az osszes cpu es egy 9700x is.3-5 kit jott a ramokbol, de mind ment konnyeden
-
Sanyi19
őstag
válasz
Sefi84
üzenetére
Nem akar menni sajnos se az sem az alap DOCP-k. Most néztem, gdm-el, anélkül. 1.1 vsoc-al, 1.2-vel. VDDQ-t 0.015 el alacsonyabbra állítottam mint a VDD. Egyik beállításon se fut le a TM5.
Csak full alap 4800-on valamint 5600-on.
Most épp fut egy teszt alap 6000-en (CL50), hogy az UCLK bírja-e a 3000-et, ha nem megnézem felezőn és elmegyek majd magasabb órajel fele vagy kihegyezem az 5600-at. Ha igen, akkor egyesével állítgatok majd mindent mikor nagyon ráérek majd. De hihetetlen kb. hogy nem akar menni. Lehet ki kéne venni a ramokat meg vissza rakni vagy nem tudom.
Valami ötlet még esetleg?
Olvasgattam közben véleményeket erről a Patriotról, elég sok a negatív visszajelzés, de főleg Intel Ultra sorozat alatt írják, hogy nem tudták működésre bírni. Kompatibilitási listámon nekem sincs rajta, lehet csak nem szeretik egymást a procival, előző tulajnál 6000 cl30 ment vele bár TM5-öt nem nézett.
-
Sanyi19
őstag
Köszi, a normal reflesh-t beállítottam, hamarosan tesztelem.
Sefi84:
Nem ezt a beállítást szeretném majd használni, ez csak egy ilyen alap XMP-s settel akarnám stabilizálni és majd utána beállítgatom az időzítéseket úgy, ahogy eddig másik procival jó volt.
A VDD 1.4v-ra van állítva és a VDDQ is 1.4, de valamiért nem tartja fixen, pedig manual-ra raktam. Állítsam alacsonyabbra akkor a VDDQ-t?
VSOC-ot lentebb vittem, az is auton volt most.
A VDD MISC-et utána húztam. (Ez auton volt, a VDDG-k is auton vannak)Jelenlegi beállításom:

amit majd szertnék beállítani, ha a feszültségek ezzel stabilak lesznek (ebben a lapban így ment a 7800X3D mellett és ugyanezen időzítések jók voltak a 9700X-el is, feszek ott másik voltak mert az nem ebbe a lapban volt, ezzel kapcsolatban utólag annyi láttam még itt a fórumon, hogy itt valszeg a tWRWRSCL is mehetne 8-on, látom ugyanannyira szoktátok a kettőt állítani a tRDRSCL-el?):

Zsohi: A tRFC-t nem állítom most még át, az korábbi procikkal 528-on volt stabil, de ha tovább jutok mert az alapbeállítás már stabil lesz akkor elsőnek 540-en nézem majd. Köszi!
hackeeeee:
Igen amiatt volt, már most átraktam normálra így már nem szürke. Nem expo sajnos, hanem XMP-s.Köszönöm mindenkinek, tesztelgetem és írok majd!

-
hackeeeee
Jómunkásember
-
omfgk
veterán
válasz
Sanyi19
üzenetére
2 tipp.
Normal refresh a Mixed helyett. Ez korábban ugye nem is volt, pre 1.3.0.
Illetve Patriot ramoknál vannak néha fura anomáliák.
Valamelyik topikban láttam említve ,hogy állítólag a más PCB miatt a memory training is olykor eltér... De ezt majd valaki aki jobban benne van kiegészíti. -
Sanyi19
őstag
Sziasztok!
Kisebb kitekintés után (9600X,9700X -> 7800X3D) visszatértem a ZEN5-höz egy 9800X3D-vel.
A kis MSI lapot amim volt (PRO-B650M-P) lecseréltem idő közben egy ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI-re és ebbe ment bele a 7800X3D, ami hibátlanul vitte a ramot ugyanazzal a beállítással mint az előző lapban.
A RAM-om még ugyanaz a Dual Rank 64 GB-os 6400-as CL32-es Patriot Viper XMP-s kit aminek beállításával kapcsolatosan kaptam tőletek segítséget már.
Most is lenne kérdésem, pár órája küzdök már vele:
Volt egy beállításom ami teljesen stabil volt mindegyik előző proci mellett, az most ezzel nem teljesen okés. Ez egy dolog, de az XMP profilokat sem tudom úgy belőni, hogy a TM5 bizonyos idő után ne dobjon hibát.
Jelenleg így próbáltam:

A BIOS-t ma frissítettem be, hogy hátha megoldja de nem változott semmit.Alap 4800-on valamint kézzel 5600-ra rakva hibátlanul lefut a teszt, amint 6000-re teszem előbb utóbb elbukik. Más alkalmazásban és játékokban eddig nem vettem észre hibát.
Próbálgattam alacsonyabb 1,2-es és 1,26V-os VSOC-al, nincs változás.
Annyit még hozzáteszek, hogy a Data Scamble be szokott lenni kapcsolva nálam, mert a tRTP-t, amúgy nem tudom 23-ról elmozdítani, ezt korábban leírtam, de ez most nem lényeges ki és bekapcsolva is hibára fut egy idő után a TestMem.Próbáltam DOCP 1-et és 2-őt, sőt most a Tweaked-et is, aminél a NItro más mint az első kettőnél, kapcsoltam ki is de nem változik.
Mit nézhetek be? Van valami ötletetek? Vagy DR-el ez a proci 5600-at tud és ennyi, ilyen gyenge lenne a memória vezérlője?
Előre is köszi a válaszokat!
-
Zsohi
őstag
[link] Valami megiscsak van ebben a sz@rban.
Kivancsian varom Ajszii mit talal benne.
-
-
Ájszii
tag
Már olyan rég nem nyúltam hozzá a setupomhoz, hogy engem sokáig nem kellett győzködni annak ellenére, hogy sokat nem várok tőle de legalább lesz pár nap szórakozás
-
válasz
MPowerPH
üzenetére
Yep , ez a jó X3D nél, belőttem én is a stabil OC-t (+200 mhz /percore CO/ 6000cl24 ,elvertem rá pár hetet ) de már 1éve hozzá se nyúltam ,már a biost sem frissítgetem régóta.
Nem hoz annyit itt annyit az oc ,hogy görcsölni kelljen az utolsó mhzen is . Meg 8000+ ramon mint intelnél ahol kb kötelező. -
-
hackeeeee
Jómunkásember
Ez így fain

-
-
RI/OS
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
jah, úgyhogy marad a 9850 most már zen6-ig, pedig azért a kiváncsiság hajt, de azért nem ennyire, hogy kapjak +1%-ot majdnem dupla áron
-
-
RI/OS
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
Gondolkodtam rajta én is, de legjobb esetben is ~160 körül tudnám eladni a 9850-et, és a 9950x3d2-őt meg olyan ~300 körül lehetne megvenni.
+140 ezret biztos nem adok érte, főleg hogy az a gép csak játékra van használva.
egy ~50-80-ban benne lennék, de így kizárt dolog.. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MPowerPH
üzenetére
Legtöbb esetben én is így látom, hogy 1 szintet megugrik a jobb imc legalább, van akinél kettőt, vagyis akinek nem ment a 6400 1:1, annak simán megy, ehhez jön az alacsonyabb SOC fesz.
Ha nem lenne a 9950x3d, én is cserélnék.
Mert érdekelne, h meddig megy. 
Nah, most az új asrock biossal, vagyis a 4.10-el, bekapcsoltam a powerdown-t és az MCR-t, most már ezzel ki-bekapcsolás után nem traningel újra, csak bios-ból kilépés után.. Ergo gyorsan indul a 8000 is. Korábbi bios-okkal ez nem ment.
Nade, azt még nem tudom, hogy mondjuk egy hideg indításnál is ez az opció megmarad-e.. Ha igen akkor ez így fain.
Valamit csinálni kellett, tegnap este kellett a gép, én megszoktam, hogy lassan indul, erre a feleségem szóvá tette, h ilyen lassan indul ez az erőmű, miez már?

-
MPowerPH
félisten
válasz
hackeeeee
üzenetére
Eddig ahogy néztem, mindenkinél hasít a CPU. Szóval nsem tudom... Én úgy láttam, hogy nem ment a beállítás, és nem akart vacakolni vele.
Vagy hoki volt a hűtés, rossz a pasztázás, elégtelen kontaktus.15k -t megért a plusz teljesítményért. Csak játékra, e fölött minden más fölösleges pénzkiadás, mert jó esetben is inkább kicsivel gyengébb lesz a végeredmény. És azért kifizetsz elég sokat. Azt inkább VGA -ba kell rakni.
-
MPowerPH
félisten
válasz
steewcv65
üzenetére
Szerintem nalad user error volt.
Nekem teljesen mást mutat, mint ahogy a topikban kb. mindenkinek, aki megvette a 9850 -et.Én nem kamuzok, linkeltem azt a pár tesztet. Azóta is 6400MHz -n használom a memóriát, 1,13V SOC fesz mellett. Menne fölötte is, 6600 -on még 1,2V -al.
A magasabb órajel pedig CB alatt látszik. -
steewcv65
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Na nekem volt ilyen es ment is a haztol.
Imcben se tudott tobbet mint a 9800x3d es a az utobbi mindenben jobb erdmenyt hozott, mint a 9850....errol talalni a neten tobb forrás anyagot, akik pont ezt leirtak.Egy nagy kamu es az is,hogy jobb minosegu sziliciumbol lenne.....Arrol nem is beszelve, hogy a valos es az effektiv orajel az nem ugyanaz.
-
MPowerPH
félisten
válasz
bobalazs
üzenetére
Nekem a Giga lapon pár másodperc, miután másodszor indítod az új beállítással.
steewcv65: 9850 nem volt, és nem is irreálisan drága. Átlagban kaptál egy hatványokkal jobb IMC -t, és + ~200MHz -t. Fizettél érte +15k -t, és megkaptad a legjobb gamer CPU -t, amit ma megvehetsz.
Ezért jó, ha nincs hegemónia, és egy másik gyártó is versenyképes termékkel áll elő. Jövőre vége a zabhegyezésnek AMD részről
-
steewcv65
őstag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
9850 is pont ilyeny nagy mellefogas es inteles marketing is volt melle.....undorito
-
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Még a 16 magos Zen 5 procik közül is (9950X, 9950X3D) rétegprocesszor. Jön a Zen 6 is egy éven belül.
A nagy tesztoldalak nagy része meg se kapta a procit tesztelésre. AMD valahol elnézte nagyon ezt az egész Zen 5 refresht.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
FollowTheORI
üzenetére
A presztizs el fogja adni.

-
Jól lábonlőtte magát az AMD ezzel a dupla 3D-s procival, mert ha nem tudja 2x annyiért eladni, mint egy 98xxX3D-t, akkor bukott a deal-en...
és inkább 98xxX3D-ként kellett volna eladnia.
Márpedig nem fogja tudni szerintem sokáig 2x annyiért eladni... sőt. -
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42
üzenetére
Ennél cska a gyárilag delidelt 9950x3d ami drágább.
nade, akkor is, ez cirka 100k felár a sima 9950x3d-hez képest, ergo majdnem ~40%.. és azért kanyarban sem hoz, csak presztízs.. Persze ha az IPC, és az IMC is jobb, mint a 9850x3d-nél, akkor féligmeddig megértem, de akkor is..
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42
üzenetére
Őőő.. Nem feltétlenül.
Asrock esetén az 1:2 ennyivel lassabb, ahogy hallottam elvileg Intel-nél is.
Annó az Asus B850i ugyan olyan gyorsan traning-elt 1:2-ben mint 1:1-ben. A b650-nél nem tudom, mert ott nem próbálgattam, ott 6400 volt a max.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
bobalazs
üzenetére
Lapfüggő. Nekem pl. a 6200-6400 pár mp szinte mindig, néha-néha kicsit tovább tart de akkor sincs több 1 percnél, ha 1:1-ben megy.
8000 mellett 1:2-ben, ha van training akkor 2-3 perc legalább, ha nincs akkor ált kb. 2 perc lehet talán a post.
De őszinte leszek tök random h mikor csinálja.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Nem megy..
Többet nem adtam neki, mert felesleges.. annyit nem ér. Lehet ha lemennék 49-re akkor menne, de akkor nagyobbat lassul.Annyit tudok, hogy Cl36-cl38 között is amúgy ingerküszöbbe beleférő lassulás van, szerintem.. késleltetés lassul 1-2 ns-t, és kb. ennyi. Persze feszben nem nagyon kér kevesebbet. Hasonló a tapasztalatom mint a 6400 CL28-CL30 között, csak ott van 0,05V különbség, vagyis a CL30 elmegy 1.5V-n, addig a cl28-nak 1,55V kell.
A CL36 megy, ahogy korábban is:

-
steewcv65
őstag
válasz
deathcrow42
üzenetére
Ha a beallitasok jok, akkor mcr bekapcsolhatja on-ra
-
válasz
Broken heart
üzenetére
Hacsak nincs valami különösebb okod, MCR ON legyen. A memory training során tulajdonképpen a rendszer azt teszteli, hogy a beállított paraméterek (expo profil) jó-e.
-
Broken heart
aktív tag
Ez engem is érdekelne, hogyha nem akarok mahinálni a biosban semmit már, mert mind a cpu, mind a ram profil jó, és be van lőve, akkor a mcr bekapcsolása után is jó marad a train? Mcr ON-nal az első azutáni boot még mindig a hosszabb, utána a 10mp körüli a boot idő. Ami érdekes, hogy ebben az esetben megmarad-e a stabilitás, vagy érdemesebb inkább OFF hagyni az mcr-t?
-
-
-
válasz
DroiDMester
üzenetére
Nem az alaplapot akarom nézegetni, hanem a képernyőt, mert nem tesztgépet vettem. Ilyen fajta visszajelzés nem kell.
-
-
Memó training nálatok meddig tart? ... Milyen gyakran?
Addig fekete a képernyő?Ilyenkor mindig motoszkál a fejembe hogy miért nincs valami visszajelzés arról hogy mi történik, most nem indul a gépem, vagy trainingezik?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Találtgyerek
üzenetére
Hát, annyi h ramtest pro-t futtattam kb. 30 percig, addig ment, de ez nem jelent semmit.
C32-re próbáltam rámenni, de esélytelen.. a használt sub-jaim mellett.
1.55V-t meglesem majd, mert a 6400 C28-nak is annyi kell, azt még elviseli az ingerküszöböm, főként így ventizve.
-
válasz
deathcrow42
üzenetére
Az biztos, hogy 300 ezer felett lesz a CPU. De hogy ez most 320k, vagy 360k, jó kérdés.
-
-
Lendova
őstag
Arra gondolt főként, hogy a több cache hoz-e változást.
De vajon elérik-e keresztbe a CCD-k a cache-t? Gondolom nem. -
omfgk
veterán
Én is benéztem, aztán szembejött. Nem is emlékeztem arra ,hogy akár ebben a hónapban jöhet teszt.
És egyértelműen gimmick lett csak.
Még ACC-ben is csak pár százalék fps.Kifejezetten hiányolok legalább egyetlen játékot ami meglódulna a több cache miatt.
Nagyon úgy néz ki ,hogy a +64MB az nem szűk keresztmetszet. Tényleg azt hittem ,hogy lesz játék ami erre rácáfol, de nem úgy tűnik.Így viszont lehet ,hogy egy 10800X3D-nek is nehezebb dolga lesz, ha a +cache nem segít be. Akkor marad az IPC növekmény.
Munkában meg a több mag és szál.De összefoglalva nagy csalódás ez a 9950X3D2. Ilyen KS szindróma ez is.
-
hackeeeee
Jómunkásember
korábban felmerült ram terén a 8000, C36.. kíváncsiságból megpróbáltam, C34-en még van boot 1.53-vn, de 1.55v-n nem indul C32-n. C36 megy 1.5V-n.
-
petymeg
addikt
válasz
deathcrow42
üzenetére
"Illetve a COD az első fél órában a háttérben még shadert kompilál, lehet ez is faktor."
Ez volt az.
-
válasz
petymeg
üzenetére
Volt bios frissítés is? Lehet előtte le volt fogva a CPU-d a biosban 85 fokra, de lehet valamelyik új bloatware terheli le a gépet annyira, hogy a sima coddal együtt már egy ennyire magas load hőmérséklet.
Illetve a COD az első fél órában a háttérben még shadert kompilál, lehet ez is faktor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 9950X3D2 4.30GHz
- 2.-3.-4. generációs processzorok (G, i3, i5, Xeon) 3dMark-al tesztelve!
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 11900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I7 14700K - 20mag/28szál - Új, bontatlan - Gari 2029.02.05. -ig - Eladó!
- Intel Core I9 12900KF - 16mag/24szál - Új, bontatlan, 1 év gari - Eladó!
- Dell Latitude 5310 2-in-1,13.3",FHD,i5-10310U,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,LTE KÁRTYA,TOUCH
- HP EliteBook 840 G10 13. gen i5, 16GB DDR5, prémium üzleti laptop! 1 év garancia
- HP EliteBook 830 G5, G6 13,3" i5, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 256GB Red-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4561, 100% AKKSI
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

ez is az ..