- antikomcsi: Celebtanya - Farm VIP V.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Bevezetés a wokok világába
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Pant* rant
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Palpatine - A Terv
- N€T0X|N: SSD cserék
-
LOGOUT
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szerintetek egy 5700x -> 9700x upgrade megéri? Most a pénzügyi oldalát ne nézzük, csak pusztán a számokat. DDR5 + kb. 20% procierő. Munkagépről van szó.
-
emiki6
veterán
válasz
hackeeeee #8699 üzenetére
Ja, kell választani egy a procira jellemző allcore offsetet és végigtesztelni. Amelyik elhasal idővel, azon 5-öt lazítani, amelyik nem hajlandó elhasalni, azon 5-tel többet leszedni. Az úgy pár nap alatt beáll.
1-gyel módosítani az értékeket nyilván csak egy véget nem érő önszivatás lenne, hogy aztán egy random programon, esetleg játékon mégis elhasaljon.
Azért jó szerintem az 5. Meg CO -17 és CO -18 között úgy sincs erdemi különbség.
-
emiki6
veterán
Na, akkor épp ideje!
Feszt vissza kell tenni normálra. Corecycler-t le kell tölteni, asszem jár hozzá egy pbo2tuner is. Ott lehet windows-on belül azonnal állítani a CO értékeket. Ha be van állítva, akkor corecycler-rel lehet stabilitást tesztelni.
Asszem valaki le is írta ebben a topikban, hogy a config fájlt hogy kell beállítani ryzenre, corecycler-re kell rákeresni.CO-t minél lejjebb veszed, annál nagyobb frekit enged azonos fesz és ezáltal ppt és thermal limit mellett. Persze egy pont alatt már nem stabil.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #8692 üzenetére
Én ezt úgy mondom h játékfüggő. Hasonlóan mint a CPU. 88w kontra 142w esete.
A késleltetés javulás, vagyis a gyorsabb memória elérés azért számíthat.. ha nem is feltétlen a max fps-ben, inkább az fps droppot javíthatja, illetve az 1% low-ot.
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DonMedve #8683 üzenetére
Valszeg kicsit többet is tud.
Azt nem tudom leszűrni h ez 32-es vagy 48-as kit, ha látszik csak nem látom akkor sry.
Szerint ezt vígan nevetve tudja, ha a-die lenne akkor a trfc mehet lentebb is akár.
Max az SCL mehet kicsit lazábbra, mondjuk 6-6-ra, de sztem a 4-4-et is vígan tudja.
Viszont a VDDQ-ból az 1.3V nekem kevés volt, kellett neki az 1.35V, de 6000-hez lehet elég az 1.3V is bőven.
-
-
DonMedve
addikt
válasz
deathcrow42 #8679 üzenetére
Köszi!
hackeeeee: Lefordítanád magyarra?
High Prio-t hol adjam neki? Mármint a CB-nek? Sorry utoljára 15éve foglalkoztam pc tuninggal. 800TRFC az most jó vagy nem?
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deathcrow42 #8681 üzenetére
Áhá.
Azért az menne 500 alatt is.
496, vagy 480 sztem sima, mert szinte biztos h mdie már.
Nekem 496 6200-on, azért gondolom, h sztem 480 is menne.
-
-
-
DonMedve
addikt
Na Urak! Hoztam kis mazsolázni valót. Leszögezem a ryzen master csak a adatok leolvasására szolgál.
Stresszteszt:CB23, remélem minden látszik aminek kell:
Végeredmény:
Szerintem nekem így jó lesz.
-
-
JasL
őstag
Hát úgy néz ki manual 1.14V-tal és Vsoc manual 1.2V-tal is még stabil, 180W-ot termel ilyenkor Cine24 alatt és 87 fok a proci. De sajnos a Cb pontszám így leesik 1830-ra. Ha elengedem a dolgokat auto-val, akkor azonnal felugrik 95fokra, nem tudja a 240-es AIO lehűteni. Szóval ez van, nagyobb AIO-t nem tudok bepakolni, mert ez a max ami befér a házba (25 literes Jonsbo V8, ITX build).
Ha csak nem adtok jobb ötletet, marad így és a pontszámot se tudom akkor feljebb tornázni, a hűtést meg nem tudom feljebb tornázni méretben, a legnagyobb van benne amit a gépház enged.
-
hackeeeee
Jómunkásember
-1.25v? Persze, hogy megy, csak visszafogja mint a huzat..
Ez hasonló mintha adnál neki cirka 100-120W limitet (kábé).
Vagy próbáld meg CO-val, vagy esetleg allcore oc-val fix fesszel, de ez így gyenge.
Nekem már minimális offset mellett is lassul, ezért nem is offset-elem, inkább CO.
-
X2N
őstag
Nem kell offsetet állítani, elég ha fixre belövöd a feszültséget, az a biztos. Mondtam hogy azt nézd milyen feszültséggel megy pillanatnyilag a processzor terhelés alatt, ne azt amit beállítottál negatív offsetbe, az nem mond semmit, mert nem tudod mihez képest állítottál be -1.4V-ot
Nálam az órajel fix 5GHz all core, 1.145V-vcore-feszültséggel, ez stabil.
Ha nagyobb órajel kell akkor lehet feljebb menni, és utánamenni feszültséggel ha instabil lesz, de 1.2V fölé nem érdemes menni mert a hatékonyság megy a levesbe. Így célszerű 1.2V-al megkeresni a legmagasabb all core órajelet, és azon használni.
VSOC-feszültséget is beállíthatod fix 1.2V--ra, az 1.25V ilyen standard érték 6GHz-es ramokra, de lehet stabil 1.2V-on is.
CPU load line calibration-t meg megtalálod a Digi+VRM fül alatt CPU Load Line Calibration névvel, ez auto-n szokott lenni, kb. fél állásba körülbelül level 5-re érdemes állítani aztán megnézni mennyire esik be a feszültség ha indítod a cinebench-et. Itt azt kell nézni hogy ha beállítottál fixen egy feszültséget, ahhoz képest mennyit esik terhelésen ha elindítod a cinebench-et.
-
X2N
őstag
Feszeld még jobban alul, bírja azt. Nálam 1.145V a maximum. Léggel se éri el a 95-öt csak a 80-at.
A nagyobb órajel->több teljesítmény.
Rosszul tudod, több feszültség az négyzetesen nagyobb fogyasztás->több hőtermelés
Emiatt gyorsabban éri el a 95 fokot, ott meg lekorlátozza az órajelet.Ne azt nézd hogy -0.1X akárhány voltal feszeltél alul hanem azt hogy mennyi a pillanatnyi terhelés közben.
Ezt HW-info-ban a max feszültségnél látod, 1.2V fölé nem kellene menni. Mert gyorsan túlmelegszik a proci.
A load line calibration-t is állíts be erősebbre hogy jobban tartsa feszültséget mert egy 16 magos proci sokkal jobban rángatja a vrm-et.Jelen esetben neked 1.4V-ig felküldi a feszültséget teljesen feleslegesen, emiatt melegedsz túl.
-
JasL
őstag
válasz
deathcrow42 #8668 üzenetére
Ok, nagyon nem vagyok járatos ebben a tuning világban, annyit tudok, hogy nagyobb feszültség = több teljesítmény
Most még lejjebb vettem a feszültséget, Cine24 lefutott offset -1.25V-tal is. Ekkor a max CPU hőmérséklet a 240-es AIO-val csaK 91C fokig ment fel, ha jól tudom, minél kisebb a celsius annál jobb. Újraindítottam a gépet is, hogy ne legyen szemét a memóriában. Most 1903 pontot hozott. Lehet, hogy azzal hogy alulfeszelem, csökkentem a teljesítményét? Vagy amíg nem éri el a 95 fokot, nem lesz throttling?
Tehát, elrontok valamit, és ha igen, mit? Nem kellene alulfeszelni? -
-
JasL
őstag
Meg tudnátok mondani, hogy ez jó eredménynek számít-e? Alulfeszelt offset -0.1V-tal, más nincs rajta (kellene?) 95 fok a max Cine24 alatt 240-es Kraken AIO-val.
-
Hubba12
senior tag
válasz
hackeeeee #8655 üzenetére
Enyém stabil de ne ezt vedd alapul. Az én rendszerem kicsit defektes
pl a ram mindent ugyanúgy állítottam be mint droid és a photo teszten aidában 59 ezer pontot kapok. Ti 63 ezret. Ki érti ezt
ráadásul nem boostol addig mint a tiéd látod. Ennyit számít a 114 vs 112 sp ezek szerint. Vagy ennyivel jobb a 8xx lap mint a 6xx.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
gabesszor1 #8639 üzenetére
ha a soc feszt adjusztáltad, akkor azon emelj picit. Esetleg 1 fokkal szigorubb soc llc.
-
nrg_52
addikt
Üdv! 9700X-nél mi számít normális cb23 pontszámnak? 23400 az nagyságrendileg oldalhelyes?
-
Hubba12
senior tag
válasz
deathcrow42 #8652 üzenetére
Igen ez így már nem rossz
amugy a bios update javított 6ms a latency-it is. Jó volt ez.
-
-
emiki6
veterán
válasz
deathcrow42 #8638 üzenetére
Ja, gaming alatt meg azért nem fog max órajelet közelíteni, mert nincs szükség akkora számítási teljesítményre. (Bár nem árt, ha ott van a tartalék, hogy a pillanatnyi, talán ki sem mérhető órajel lehessen magas, amikor kell).
De amúgy igen, ppt-t én is úgy lőném be, hogy kihasználva az áramfelvételi keretet is még a hűtő által biztosított max hőmérséklet alatt maradjon normál szobahőmérsékleten. Ha meg melegebb a szoba nyáron, akkor majd a hőm.limit teszi a dolgát. Minden másra pedig ott a CO.
-
gabesszor1
tag
válasz
gabesszor1 #8626 üzenetére
Érdekes, most tapasztaltam egy lefagyást, amit folyamatos morze jellegű pittyegés kísért, de konkrétan nem teszteltem a gépet, full idle mód.
A NAS-omon akartam egy filet- elérni hálózaton, elsőnek ez fagyott be, majd az egér is szaggatott. Na most a NAS-om kínlódik, vagy akkor mégiscsak sok lesz a -20?
-
-
emiki6
veterán
válasz
Hubba12 #8627 üzenetére
Pont gondolkoztam ezen tegnap, én így kepzelem:
- vannak limitek: leginkább ppt, órajel, hőfok
- az órajel limit számít legkevésbé, mert több szálon használva egy magra nem jut elég, hogy magasra menjen.A CO eltolja a görbét:
- ugyanazon a feszen magasabb órajel, ugyanazon az órajelen alacsonyabb fesz.
- a fesz a fogyasztással kvázi felcserélhető -> ppt limitet elérve, azonos fogyasztáson magasabb órajel -> olyan, mintha a ppt limitet emelnéd és azáltal kerülnél közelebb a max órajelhez, csak a fogyasztás és hőtermelés mégsem emelkedik.Előfordulhat, hogy hiába emeled meg a max frekit, a rendszer mégsem engedi oda a procit, mert eléri a max fogyasztást. Ha a ppt-n emelsz, akkor valszeg tudna feljebb menni a freki. Csak nem biztos, hogy megéri.
7700-nál asszem 10W olyan 100 MHz-et hoz kb? Meg egy szint felett eléred a max hőmérsékletet és akkor hiába kapna többet enni, az lesz a limit.-
Valszeg szilícium lottó, hogy alapból mennyire tud magasra menni a proci órajel és hogy ezen a CO, PBO mennyit tud segíteni.
-
JasL
őstag
válasz
gabesszor1 #8631 üzenetére
Lehet olyat kapni boltban
Még külön numerikust is! [link]
-
JasL
őstag
válasz
Phobion #8632 üzenetére
Rufus-ba még nem kell betolni, Win11 tesz fel hozzá egy alapot. Aztán mehet fel a Chipset driverből a legújabb az új rendszer alatt. (AMD_Chipset_Software_7.06.02.123.exe) Illetve Windows update is rak fel hozzá valamit, előbb azt várd meg, utána üsd agyon csak, nehogy fordított sorrend legyen.
-
Phobion
őstag
Sziasztok
9800X3D-hez szedjek le drivert vagy hagyjam a Windows 11-re? -
JasL
őstag
válasz
gabesszor1 #8600 üzenetére
BIOS-ban lehet, hogy angol bill érvényesül, a nulla valószínűleg az ö betű helyén van. Próbálhatod a numerikus keypadról is beírni, num lock állapotát figyeljed!
-
gabesszor1
tag
válasz
gabesszor1 #8620 üzenetére
elég stabilnak tűnik
[kép]
Bár folyamatosan nem néztem, de nem fagyott mikor rá-rá néztem. Gondolom a hibákat felül írná a lognál. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Hubba12 #8624 üzenetére
Én ezt nem tudom, a saját tapasztalatim alapján mondom azt, hogy nem feltétlen kell porig hajtani a procit, mert kevesebb fogyasztással is hozható minden. Lehet, hogy nálam az ITX is számít, de ez csak tipp.
-25 CO-t néztem reggel, megy a gép full használható, de az aida 4 pipás tesztet 30 perc után eldobja..21-22 talán ott még megy, de kb. ennyi a vége.
-20-on nekem ~5200 felett megy az R23, most 21-22-n este megnézem, vagy holnap reggel.
Rajta van a +200MHz. Ez is látszik a képen.
És így megy 128W-n.
-
Hubba12
senior tag
válasz
DroiDMester #8623 üzenetére
Azt szoktam nézni, van hogy csak 4.9-5.0-ig boostol.
hackeeeee procija ennyivel jobb lenne ezek szerint? Amúgy sp112 az enyém. -
-
Hubba12
senior tag
Nekem pl a -35 co simán megy full stabil, de azért mert a lap szét feszeli a procit. Emellett ha rá dobom a plusz 200mhz-et 1.28-at ad a procinak. Most -35 co és negatív offset 0.09-et adok és megy, lehet még kevesebbel is menne. Nem is értem.
A másik pedig akármennyi feszt adok neki és mellette hűtőm nem hajlandó tartani a 5400 mhz-et. Csak akkor boostol fel addig ha a co -50-re rakom. Az meg cinebench megy de nem stabil.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Persze ez egyértelmű. Azért írtam azt amit.
Hát, itt a topic-ban nem nagyon volt még olyan ami jobb volt kevesebb CO-val.. ami csak kevesebbel ment, ergo 5-10-el, talán, ott az magasabb feszen ment, ergo melegebb is volt, vagyis, órajelben is lassabb volt.
Vagyis, amióta olvasom a topic-ot itt, azóta csak ilyet láttam.
-
emiki6
veterán
válasz
hackeeeee #8616 üzenetére
Fontos megjegyezni, hogy a nem mindegyik proci ugyanannyi feszt kap. Ha jól binelik, pontosabb beállításokat kap, akkor kevesebb CO-t fog engedni, mert nincs benne annyi felesleges tartalék.
Szóval lesz proci, ami kevés CO-t bír, de mégis jobb, mint egy másik sok CO-val. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
gabesszor1 #8612 üzenetére
10 perc semmire sem elég, 30-40 perc min, de általában 1-1,5 óra.. ha ott nem hajítja el, az fél siker.
-
Bossp
addikt
válasz
Fog az menni. Se num pad se felső sor? Amúg@ + - al vagy page up page downal tudsz allitani egyesevel :D
-
válasz
gabesszor1 #8612 üzenetére
10p semmire se elég, min 1 órát fusson.
-
válasz
gabesszor1 #8609 üzenetére
Curve Optimizer
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
gabesszor1 #8605 üzenetére
Ha van aida-d, abban kitesztelheto a co
nekem -20 alatt eldobja a 4 pipas tesztet.
-
DonMedve
addikt
Ma srácok ma felszórtam a windowst a gépre, arról inkább nem beszélek, hogy a hdmi kábel vagy a monitor hdmi csatlakozója beszopatott!
Szóval elértem oda, hogy felraktam a tesztperogramokat. Képeket még nem csináltam, nem volt időm azzal szórakozni, dolgozok éjjel. Alapbeállítások biosban, csak az expo volt belőve. Windows még csak debloatolva, optimalizálva nincs. Szal alapbeállításokkal, furmark a gpura, cb23 hadd szóljon, hw info aida. Ja meg ryzen master de csak a energiafogyasztás miatt. Szal a proci teker 160W-al gép majdnem felszáll, házhoz kapott ventik hát cserések lesznek úgy érzem, viszont a processzor nem melegedett 84,9 fölé. Nem futtattam végig mert nagyon hamgos volt.
Youtube-on Kleo Yang videója alapján belőttem a procit, restart. Programok indíttanak, hát alig pörögnek fel a ventik, proci nem eszik többet 100W-nál, 77-78 fokos a teszt alatt, boostórajel 5225MHz fixen, végetedmény 23091 pötty. Azt hiszem maradhat. Memórián előfordulhat, hogy még lehetne feszíteni kicsit de igazából a kötelezőt hozza. Szerintem jó így. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
gabesszor1 #8583 üzenetére
"valamiért 0-t nem tudok írni a biosban.."
de-de, csak ha Magzar billentzuyeted van, a biosban akkoris angol a kiosztas ; probald az "ö" betűt !
-
gabesszor1
tag
válasz
Sanyi19 #8599 üzenetére
Cinebench alatt -20-nál párszor kicsit stutterelt az egerem (Ez lehet, hogy volt a többi tesztnél is, csak itt most mozgattam közben, és feltűnt), lehet a 15 és 20 közt lesz az arany középút...
Ezt leszámítva lefutott szépen, és eddig a legjobb eredményeket hozta. [kép] -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Angol a kiosztás (ö) betű,, vagy csak siman + vagy -
-
válasz
Numerikus billentyűzet van? Num led világítson.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elektromos autók - motorok
- Gitáros topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Az új vezér szerint már nincs a legjobb tíz chipgyártó között az Intel
- Milyen egeret válasszak?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- antikomcsi: Celebtanya - Farm VIP V.
- Újra instabilitásba futott a Raptor Lake generáció
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Beszámítás! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - 256GB 1 ciklus 100% akku! 1 év garancia! Új készülék!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest