Hirdetés
- hmzs: Fujitsu Futro S920 csúcsra járatva
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Google Drive csatolása szerveren / Nextcloud integráció
- Zolii21: 2HB Informatika - Ernő vélemények
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT

AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
(9600X, 9700X, 9800X3D, 9850X3D, 9900X, 9900X3D, 9950X, 9950X3D)
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MPowerPH
üzenetére
Azért is hasalhat el, pl. Nekem már a kikalapált 6400-nál is van amikor már kevés.. de majd most megnézem mert az új bios lehet segít rajta és elég.
Asus-nál már 1.2.x-es Agesa óta (ha jól emlékszem) 1.05V auto-n. Amikor még meglett akkor 0.95v volt, de utána 1.05v lett.
-
Zsohi
őstag
válasz
abridabri
üzenetére
Az a baj pont az az idoszak tunt el a PH eletebol mikor ezzel jatszottam, de ugy remlik, hogy a 9800-bol kihoztam 24500 pontot. A megmaradt kepekbol amiket fel is toltottem ide egy 24 000-est talaltam csak, de az gyanitom az volt az amit vissza kuldtem. A 9850 5500-on gurit 2497x pontot, magas prioritas mellett.
MpowerPH: Allitsad be a 80-as szorzot es mondjuk mehet 1.55V-ra a VDD, VDDQ, az IO 1,45V-ra. Az idozitesek auto-n. Majd szepen ledolgoztam, kezdve a trefi-vel trfc-vel, majd trrds, trrdl, tfaw...
-
-
-
MPowerPH
félisten
CO -val tudod feljebb vinni az órajelet all core. De ez is silicon lottery. Nem tudja mindegyik cpu ugyan azt hozni.
Sefi84: Sok lehetőség itt nincs a beállításokban. Várom végre az új Agesa -t, mert a Gigabyte még azt sem adta ki. Asus lapok után nagy zsákutca nekem ez, köv. gennel inkább majd kifizetem azt a plusszt.
Majd telepítek a másik ssd -re rendszert, mert nem jött jól a Win összeomlás.
-
Zsohi
őstag
Úgy tűnik még is csak működik a boost clock override, de nem úgy ahogy emlékeztem rá, amilyen a 7800-cal, vagy a 9800-cal volt. Az egyszálas teljesítményre van hatással, +200 5850, 0 5650, -200 5450. Viszont amikor a többszálas teszteket futtatok akkor, +200-tól egészen -150-ig semmiféle hatása nincsen és minden mag effektív 5500Mhz-en ketyeg, -200-on 5450Mhz-en megakad. Ami meg azért gond, mert a 9800 esetében az alapórajel emelésével még lehetett játszani, de ehhez meg szükség volt a negatív boost override funkcióra, de így cseszhetem mert nem megy(102Mhz-en is csak -150-től túl érezteti a hatását).
Az se tiszta mások hogy viszik be 25k fölé az R23-as benchet így. Mert bőven láttam már olyat és a base clock-hoz hozzá se nyúltak.
A másik, hogy megnéztem az all core 5.6Ghz-et 1.3 volton, de nem megy az se.
Na meg a legutolsó észrevételem, hogy a 9800X3D +200Mhz-cel megtolva tartani tudja az 5450Mhz-et az R23 alatt és ha most a 9850-es 5500Mhz-en megakad az totál nonsense.
A hétvégén felrakom a korábbi BIOS-t és megnézem azzal, mert szerintem ennek nem így kellene működnie. Talán megint lesz egy teljes hétvégém csak magamra.
-
Üdv!
Lenne egy kérdésem. Minden cuccom a profilomban látható, de a kérdés szempontjából az érdekesek, az alaplap, egy Asus TUF B850 Plus Wifi, processzor, egy Ryzen 7 7700, a RAM, egy Kingston DDR5 RAM 32GB(2x16) 6000MHz CL30 .
A RAM nincs piszkálva, EXPO II, oszt jó van.
Egy-két dolgot állítottam csak, az eddig olvasottak alapján, a CPU SOC Voltage értéket belőttem 1.1150-ös értékre, a CO érték, az összes magra - 35, és ezen az értéken abszolút stabil a rendszer.
Akkor a kérdésem, olvastam azt is, hogy ezt a bizonyos CPU VDDIO/MC Voltage értéket is célszerű hosszabb távon 1.4 V alatti értéken tartani. Auton a BIOS-ban, ez az érték 1.424 V.
Elvileg beleállva az adott mezőbe, simán be tudok írni, egy 1.39000 V-os értéket, amit elvileg a BIOS kilépéskor el is ment, viszont a HWinfo szerint, továbbra is az Auto opció értékét mutatja, azaz az 1.424 V értéket.

Mi lehet a gond, a HWinfo nem tudja rendesen kezelni ezt az értéket, nem jól olvassa ki, vagy hiába írtam át a BIOS-ban a megadott értékre, valami miatt mégis, az Auto-n lévő értéket alkalmazza a BIOS, és a HWinfo látja jól?
Még annyi megjegyzést, hogy a CPU SOC Voltage értékét viszont, a HWinfo jól olvassa ki, azaz annyi, mint a BIOS-ban beállított érték. -

Érdekes a mai friss verzióban sincs javítva a 8-way 12-re. -
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MPowerPH
üzenetére
2200-on is lekoppansz.. ott sem gyorsul már..
Én lemértem aida alatt, ott sem érte el a 8000 szintjét.. alig gyorsult a 6400-hoz képest.
Ergo, 6400-ról nagyobb értelme van 8000-re menne 1:2-ben. Hacsak nincs valami golden csipsz ramod, és megy a 6600 C28-ban.
De még valszeg ott sem gurítana akkorát feszes TRFC-vel, hogy megérje..Ez hasonló mint a 8000-8200.. El tudom indítani 8200-on, le is tudom mérni, de szinte semmivel sem gyorsabb, pár %..
-
MPowerPH
félisten
válasz
hackeeeee
üzenetére
Mindegy, nekem ha magas, ha alacsony, akkor sem megy a 2200. Így viszont a 6600MHz -t sem erőltetem, pedig az menne C28 értelmes feszültséggel. 6400C26 -hoz ellenben piszok sok feszültség kell. Bár OCUK -n arra is azt mondták, hogy 1,62V -től sem lesz baja, sokan majd 2 éve 1,65V -on használják.
-
s.bala31
őstag
Nekem ezt dobja:

-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MPowerPH
üzenetére
Én is így gondoltam, amíg megtapasztaltam, hogy nem így van.

Összefügg.. Vagyis, ha nincs szerencséd akkor van egy 2000/6000 stabil beállításod, és mondjuk felmész 2000-re, lehet hogy kanyarban sem fog menni 1.2-1.25V alatt, és jön mellé az UCLK is.
Az FCLK is kéri a SOC feszt, csak kevésbé.
9800x3d-vel tesztelgettem ezt ki annó 2100-2200 fclk között. -
Zsohi
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Regen a 7000-es szeriat 1.4V+ felett hasznaltak, majd azok elkezdtek leegni, amire az lett a megoldas, hogy 1.3V-on meghuztak a limitet es az jo lesz. Azota is ugyan ugy pusztulnak meg ezek a procik. Engem nem erdekel, ha az AMD szerint az 1.3V biztonsagos, akkor az, ha leeg ez miatt, akkor kuldom nekik vissza.
Na meg, ha a VDDIO fesz mehet az egekbe, 1.45V-ig is, akkor az SOC miert lenne baj 1.3V-on akar.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MPowerPH
üzenetére
Igen, de ezt tudtuk az elején.. mert alapból arról szóltak a pletykák h ezzel a procival majd lehet 9000 fölé menni.. csak a kérdés h a 2200-as FCLK mellett mennyire éri meg... Mert nem gyorsul szinte semmit..
Plusz nem csak az FCLK-hoz kell a SOC fesz.. megtámasztja az UCLK-t.. valamikor nem is feltétlenül az FCLK miatt kell emelni ha elkezded emelni a memória órajelét.
De ezért is mondom, hogy ha gyengébb eresztésű a proci, akkor mondjuk egy 2200-as FCLK simán elmegy akár 1.2V socfelsz alatt 6000 rammal, közben már a 6200-hoz 1.25V, vagy több kell.. -
MPowerPH
félisten
válasz
abridabri
üzenetére
BZ szerint az 1,2V az FCLK -nak is egy felső határ, mert fölötte drasztikusan csökken a maximum. És sokszor tényleg ki sem jön a hiba a tesztek alatt, de a belső hibajavítás megeszi a teljesítményt.
Bár ahogy néztem, a 9850X3D nagyban különbözik a 9800X3D -től, főleg az IMC -t illetően.
omfgk: 3:2 arányt említ csak. De nekem a 6600MHz ezért is tök értelmetlen, mivel nem megy a 2200FCLK.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
MPowerPH
üzenetére
Ez nézőpont kkérdése amikor az expo meg bizonyos auto profilok 1.3V-t adnak.
Mivel csak gyanakodnak h ez is okozhatja a procik problémáját azért is mondják h minél kevesebb annál jobb.
De pl. a 9800x3d-met 1.26V-n használtam közel fél évig, most cimbinél expon megy, sztem 1.3V-n.
Az asrock is csak biztos ami biztos alapon pirosozta le 1.2V-n, biztos ami biztos.. de máig lila köd, hogy ez-e a probléma forrása, vagy sem..
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
1 ccd van nekik, ott az nem stimmel. Sry h c sak most, csak kicsit keresgéltem az 1.5 bétát.

-
Nekem ennyit dobott :
-
Sefi84
senior tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
1 vs 2 CCD miatt van szerintem
-
-
Szinyák
őstag
válasz
DroiDMester
üzenetére
futtattam egy kört én is . 9800x3d .-nél ennyit kellene gurítani ? látványos a kül CCD miatt vagy memóriavezérlő ?
-
-
Zsohi
őstag
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
DroiDMester
üzenetére
O koszi
viszont ezt majd holnap
-
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
itr_henrik
üzenetére
Probaltam, nem attol van. 1:1-ben kikapcsolt mcr-rel, pdm-mel is max 10-15mp a post, ekozben 1:2-ben kb 3 perc, es hiaba kapcsolom oket vissza semmi sem valtozik.
-
hackeeeee
Jómunkásember
Nah ez igy fain, ez egy jo kocka, grat es koszi

igen ezt ezert is szeretem, ha ez megy akkor kb minden megy. Jo h DroidMester kollega ajanlotta anno.
Nekem ez 1.26v-ig nem ment, tobbet nem adtam neki, mikozben a 6400 megy 1.2-n.
meg a refresh mode erdekes lenne h mixed-en mit csinal, vagy nem csinal.
Új hozzászólás Aktív témák
- Beszámítás! Dell SE2222H 22 60Hz FHD VA 8ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ!! 100/100! - 0 Perc! WD BLACK SN850P 2 TB! Playstation 5
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ 20 méteres LED szalag adapterrel és távirányítóval eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

5330 on megy nekem 1 millás hűtéssel.
Egy-két dolgot állítottam csak, az eddig olvasottak alapján, a CPU SOC Voltage értéket belőttem 1.1150-ös értékre, a CO érték, az összes magra - 35, és ezen az értéken abszolút stabil a rendszer.

deathcrow42