Hirdetés
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
- Hieronymus: Ezt is megéltük
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: NVIDIA DLSS 5 Neural Rendering
- sziku69: Szólánc.
- sh4d0w: Szörnyűség
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Ugrás a 3D gyorsítás világába 1998-1999 játékaival
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
112995 - 112901
112995 - 112901 112900 - 112801 112800 - 112701 112700 - 112601 112600 - 112501 112500 - 112401 112400 - 112301 112300 - 112201 112200 - 112101 112100 - 112001 112000 - 111901 111900 - 111801 111800 - 111701 111700 - 111601 111600 - 111501 111500 - 111401 111400 - 111301 111300 - 111201 111200 - 111101 111100 - 111001 111000 - 110901 110900 - 110801 110800 - 110701 110700 - 110601 110600 - 110501 110500 - 110401 110400 - 110301 110300 - 110201 110200 - 110101 110100 - 110001 110000 - 108001 108000 - 106001 106000 - 104001 104000 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-10 21:21 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
Sziasztok.
Mivel az Opera böngészős csoporban nem kaptam választ (még március óta sem) itt is megkérdezem. Ha nem jogos akkor kérlek töröljétek a kérdést.
Tehát:
LinuxMint 22.3 Cinnamon alatt a Facebook videókat nem játsza le az Opera böngésző. Névjegy: ( verzió: 135.0.5973.101) Hogyan tudnám orvosolni, vagy milyen kiegészítőt telepítsek? Köszi ha valaki segít.Szia!
Nézd meg hogy flatpakos csomagként telepíthető-e?
Ha igen, töröld a .deb-es telepítésűt, és utána telepítsd a flatpakosat.
Elvileg minden fügőségnek/kodeknek benne kell lennie. -
cigam
titán
Sziasztok.
Mivel az Opera böngészős csoporban nem kaptam választ (még március óta sem) itt is megkérdezem. Ha nem jogos akkor kérlek töröljétek a kérdést.
Tehát:
LinuxMint 22.3 Cinnamon alatt a Facebook videókat nem játsza le az Opera böngésző. Névjegy: ( verzió: 135.0.5973.101) Hogyan tudnám orvosolni, vagy milyen kiegészítőt telepítsek? Köszi ha valaki segít.Milyen bővítmények, kiegészítők vannak még telepítve (ad filter)?
Régről rémlik, hogy külön codec csomag van hozzá (opera-ffmpeg-codecs?) és ez nem frissül olyan gyorsan mint maga az opera kiadás. De lehet másik böngészővel volt ilyesmi gond. Amúgy minden más videó megy (stream, YouTube,...)? Másik böngészővel se megy?
A journalctl -u opera --no-pager parancs kimenetén látszik, hogy valami nem tetszik neki? -
zizidor
őstag
Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudok csinálni egy ubuntu alapú Grub-ot amin keresztűl kiválasztanám a windows-os oprendszert?
Ebben a formában valószínűleg sehogy. Secure boot esetén a SHIM (GRUB) nem fogja betölteni a Windows-t, ha nincs meg hozzá az MS tanúsítványa.
Esetleg az működhet, ha indítasz egy live rendszert és az alól letöltöd és importáltatod az MS tanúsítványokat. (sudo mokutil --import fájlnév.crt)
Bocs, mokutil helyett inkább ezzel:
sudo apt install efitools
sudo efi-updatevar -a -c tanúsítvány.der dbCélszerű mind az 5 letölthetőre lefuttatni az importálást.
-
IstvánLászló
őstag
-
zizidor
őstag
Van egy 11. genes lenovo laptopom ami BIOS jelszavas, nincs (jelenleg) módszer a BIOS jelszó eltávolítására viszont a BIOSban csak ubuntu UEFI kulcsok vannak. Tehát linuxot lehet rá telepíteni Windowst viszont nem mert a telepítő az UEFI kulcsok miatt nem indul el. Ha egy telepítettt windowsos SSD-t rakok a gépbe akkor sem indul a windows.
Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudok csinálni egy ubuntu alapú Grub-ot amin keresztűl kiválasztanám a windows-os oprendszert?Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudok csinálni egy ubuntu alapú Grub-ot amin keresztűl kiválasztanám a windows-os oprendszert?
Ebben a formában valószínűleg sehogy. Secure boot esetén a SHIM (GRUB) nem fogja betölteni a Windows-t, ha nincs meg hozzá az MS tanúsítványa.
Esetleg az működhet, ha indítasz egy live rendszert és az alól letöltöd és importáltatod az MS tanúsítványokat. (sudo mokutil --import fájlnév.crt)
-
Tim82
félisten
Mit gondolsz, a TPM elterjedésével hány generáció óta nem lehet
Nem tudom, sima PC alaplapon nekem működött a CMOS ilyen resetelése, és igen, van rajta TPM. Az igaz, hogy nem laptop, és csak 8-ik gen (H310 chipset)-
Laptopnál 8. gen Intel fölött jelenleg nincs rá érdemi megoldás, házilag legalábbis.
Mobil Ryzen-nél kicsit más a helyzet, de ott is konkrét modell-függő, pl. Lenovo Thinkpad T495-nél (Ryzen 3***U CPU) van rá megoldás.
-
oreg0503
tag
Sziasztok.
Tehát:
LinuxMint 22.3 Cinnamon alatt a Facebook videókat nem játsza le az Opera böngésző. Névjegy: ( verzió: 135.0.5973.101) Hogyan tudnám orvosolni, vagy milyen kiegészítőt telepítsek? Köszi ha valaki segít. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
A kolléga mondta a laptopja BIOS jelszavas és eeprom nem felejti a jelszót,még az elemnek a kivétele sem tőrli.
A megoldása az eepromnak a teljesen újraírása a megoldás,kell egy eeprom programozó is hozzá,vagy vigye egy megbizható szervizbe - ahol megcsinálják,ismerősőnnek a hp-s laptopját javitották ezzel a jeszó problémájával.Erre utaltam a poszt végén, mert nyilván részleteket nem tudtam a gépről. Lenovonak is van gagyi consumer, meg üzleti szériája, erősen más belsővel.
-
IstvánLászló
őstag
-
IstvánLászló
őstag
Tedd be a Wines SSD-t, majd az Ubuntu isojáról bebootolva csinálj rá egy partíciót az Ubuntunak, majd tedd fel oda az Ubuntut. Az Ubuntu fog csinálni grub-ot, ahonnan mindkét rendszer indítható. Elvileg. Esetleg egy sudo update-grub parancs kell, ha nem fut le magától a telepítés közben.
B opció, hogy szétszeded a gépet és hardveresen megoldod a biosz resetet, akár a cmos elem ideiglenes rövid zárásával / leforrasztásával. - már ha nem lehetetlenítette el ezt a megoldást a Lenovo valami módon...
A kolléga mondta a laptopja BIOS jelszavas és eeprom nem felejti a jelszót,még az elemnek a kivétele sem tőrli.
A megoldása az eepromnak a teljesen újraírása a megoldás,kell egy eeprom programozó is hozzá,vagy vigye egy megbizható szervizbe - ahol megcsinálják,ismerősőnnek a hp-s laptopját javitották ezzel a jeszó problémájával. -
kovacslt_t
csendes tag
Mit gondolsz, a TPM elterjedésével hány generáció óta nem lehet
Nem tudom, sima PC alaplapon nekem működött a CMOS ilyen resetelése, és igen, van rajta TPM. Az igaz, hogy nem laptop, és csak 8-ik gen (H310 chipset)-
-
Tim82
félisten
Tedd be a Wines SSD-t, majd az Ubuntu isojáról bebootolva csinálj rá egy partíciót az Ubuntunak, majd tedd fel oda az Ubuntut. Az Ubuntu fog csinálni grub-ot, ahonnan mindkét rendszer indítható. Elvileg. Esetleg egy sudo update-grub parancs kell, ha nem fut le magától a telepítés közben.
B opció, hogy szétszeded a gépet és hardveresen megoldod a biosz resetet, akár a cmos elem ideiglenes rövid zárásával / leforrasztásával. - már ha nem lehetetlenítette el ezt a megoldást a Lenovo valami módon...
akár a cmos elem ideiglenes rövid zárásával / leforrasztásával
Mit gondolsz, a TPM elterjedésével hány generáció óta nem lehet ilyen kendácsolásokkal megoldani a jelszó eltávolítást?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Van egy 11. genes lenovo laptopom ami BIOS jelszavas, nincs (jelenleg) módszer a BIOS jelszó eltávolítására viszont a BIOSban csak ubuntu UEFI kulcsok vannak. Tehát linuxot lehet rá telepíteni Windowst viszont nem mert a telepítő az UEFI kulcsok miatt nem indul el. Ha egy telepítettt windowsos SSD-t rakok a gépbe akkor sem indul a windows.
Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudok csinálni egy ubuntu alapú Grub-ot amin keresztűl kiválasztanám a windows-os oprendszert?Tedd be a Wines SSD-t, majd az Ubuntu isojáról bebootolva csinálj rá egy partíciót az Ubuntunak, majd tedd fel oda az Ubuntut. Az Ubuntu fog csinálni grub-ot, ahonnan mindkét rendszer indítható. Elvileg. Esetleg egy sudo update-grub parancs kell, ha nem fut le magától a telepítés közben.
-
Hunter2
addikt
Az lenne a kérdésem hogy hogyan tudok csinálni egy ubuntu alapú Grub-ot amin keresztűl kiválasztanám a windows-os oprendszert? -
Edorn
senior tag
Én már régóta csak debian alapú valamiket használok, de hátha itt is működik.
Nyomogasd a SHIFT-et induláskor, bejön a Grub menü.
Menj rá arra, amit indítani akarsz, és nyomj egy e-t, mint edit.
A linux /boot/vmlinuzakámi sorban menj el odáiga root= után, ahol ro van, azt írd át rw-re, és az utána lévőket töröld ki, és írd a helyükre hogy init=/bin/bash
F10 ha jól emlékszem (de alul írja) az indítás, nyomd meg :-)
Erre elvileg el kell indulnia egy rendszernek root shell-el, itt befejezheted parancssorból a frissítést, és turkálhatsz, amit akarsz.Köszönöm, ez alapján sikerült találnom a nobara hivatalos oldalán egy segédletet ilyen helyzetre. Így sikerült eljutnom egy olyan terminálhoz, ami már elfogadta a jelszavamat és egy nobara-sync -el újra frissíteni a rendszert. Majdnem egy óra volt, míg azt az egy elemet sikerült letöltenie, aminél elakadt...
https://wiki.nobaraproject.org/general-usage/troubleshooting/black-screen
-
zizidor
őstag
Lehet sikerült kinyírnom a linuxomat... Éppen frissített volna, de kb a végtelenségig töltött éppen egy hozzávalót. Újraindítottam, gondoltam nem nagyon lehet gond, hiszen még csak a letöltéssel szenvedett.
Újraindítás után listázza ugye a legutolsó 3 verziót + windows indítási lehetőséget. Bármelyik linux verzióra nyomok ugyanaz: fekete képernyő az egérrel és semmi más. Időnként mintha a monitorral is elveszíteni a kapcsolatot, mert pár másodpercig "nincs jel felirat jelenik meg". Aztán visszajön a fekete képernyő a mozgatható egérrel. De nem reagál semmire, csak a kikapcs gombra (alt+f4, ctrl+alt+del sem működik). A Windows indul.
Van rá esély, hogy valahogy megjavítsam? Elkezdtem letölteni a legfrissebb telepítőt (Nobara-44-Official-2026-09-02.iso), de azt írja, hogy kb 6 nap mire letöltődik...
Grub-nál még van egy rescue lehetőség a listán, de az meg root jelszót kér. És nem fogadja el azt a jelszót, amivel be szoktam lépni...
Nem tudom hogyan csináltad az újraindítást, de ha nem szabályosan történt a meghajtó leválasztása, az lehet gond. Nobara-t nem ismerem, de ha van valamilyen recovery opció és azon belül a fájlrendszerek ellenőrzése, akkor azzal ajánlott próbálkozni. Ha nincs, akkor valamilyen elérhető live rendszer alól futtasd az fsck-t a rendszer partíción.
Ha esetleg a fekete képernyőről át tudsz váltani terminálra (Ctrl-Alt-F1), ott be tudsz lépni, és nézni valami naplót, amiből kiderülhet a hiba (dmesg vagy hasonlók).
-
Vasti74
senior tag
Lehet sikerült kinyírnom a linuxomat... Éppen frissített volna, de kb a végtelenségig töltött éppen egy hozzávalót. Újraindítottam, gondoltam nem nagyon lehet gond, hiszen még csak a letöltéssel szenvedett.
Újraindítás után listázza ugye a legutolsó 3 verziót + windows indítási lehetőséget. Bármelyik linux verzióra nyomok ugyanaz: fekete képernyő az egérrel és semmi más. Időnként mintha a monitorral is elveszíteni a kapcsolatot, mert pár másodpercig "nincs jel felirat jelenik meg". Aztán visszajön a fekete képernyő a mozgatható egérrel. De nem reagál semmire, csak a kikapcs gombra (alt+f4, ctrl+alt+del sem működik). A Windows indul.
Van rá esély, hogy valahogy megjavítsam? Elkezdtem letölteni a legfrissebb telepítőt (Nobara-44-Official-2026-09-02.iso), de azt írja, hogy kb 6 nap mire letöltődik...
Grub-nál még van egy rescue lehetőség a listán, de az meg root jelszót kér. És nem fogadja el azt a jelszót, amivel be szoktam lépni...
Én már régóta csak debian alapú valamiket használok, de hátha itt is működik.
Nyomogasd a SHIFT-et induláskor, bejön a Grub menü.
Menj rá arra, amit indítani akarsz, és nyomj egy e-t, mint edit.
A linux /boot/vmlinuzakámi sorban menj el odáiga root= után, ahol ro van, azt írd át rw-re, és az utána lévőket töröld ki, és írd a helyükre hogy init=/bin/bash
F10 ha jól emlékszem (de alul írja) az indítás, nyomd meg :-)
Erre elvileg el kell indulnia egy rendszernek root shell-el, itt befejezheted parancssorból a frissítést, és turkálhatsz, amit akarsz. -
Edorn
senior tag
-
NeoPampalini
senior tag
Látod, azt el is felejtettem (pedig volt már sok évvel ezelőtt olyan , amikor ilyesmi húzott ki a moslékból
). Megnézem legközelebb, ha beüt az apokalipszis.((Fejlemény (?) a Linux Mint Cinnamon összeomlása ügyében))
Naszóval.
A jelzett hozzászólástól átszoktam VLC-re, sajnos ez érdemi változást nem hozott.Viszont talán találtam valamit, ami közelebb vihet a megoldáshoz: az utolsó mai lefagyásnál tty-ből újraindítottam a cinnamont, ami újraindulás előtt egy immár látható és működő ablakban jelezte, hogy szeretne letiltani bővítményeket/kisalkalmazásokat, meg "csökkentett mód", bla-bla-bla.
A cinnamon újraindítása itt végül nem is sikerült, ugyanúgy lefagyott, viszont az alapján, amit írt, elkezdtem nézelődni a taskbar-on használt kijelző app-ok között.
Volt is kettő (hálózatsebesség és ram használat kijelző), aminél egy figyelmeztető ikon volt látható a "Kisalkalmazások" listában, miszerint összeomlást okozhat.
Ezeket töröltem, feltettem helyettük egy másikat, ami mindkettőt tudja, meglátjuk, változik-e valami.
Ez az egész magyarázatot adna arra is, hogy miért tapasztalom ugyanazt az összeomlást az új AM5-ös gépemen, mint ami már a régi 4. gen. Intel-en is jelentkezett. Ami ugyanaz, az a Cinnamon és a monitoring kisalkalmazások.

-
kovacslt_t
csendes tag
Én nagyobb kezdő vagyok szerintem. Nálam sem halt még meg hasonló felhasználás alatt. Tapasztalataim alapjén ami a főbb verziókra terjedt ki ez kéri a legkevesebb helyet.
Nálam samba konfig fájlok beszerzésénél elvérzett a fájlkezelővel való megjelenő megosztott mappák a hálózaton. Cserébe tulok módon //ip/megosztott meghajtó megoldással kifelé tudok kutakodni, befelé nem. Pont ugyan eddig jutottam debiannal is.
Illetve ezzel a módszerrel kér jelszót, ami megjegyeztetése 5-600MB helyet igényel. (800MB szabadból)
Arch mindig rossz, debian sosem rossz. Beidegződésem megvan, de a tapasztalás folyamatban.
Vegye fel azt is a megnézendők közé.Nálam samba konfig fájlok beszerzésénél elvérzett a fájlkezelővel való megjelenő megosztott mappák a hálózaton. Cserébe tulok módon //ip/megosztott meghajtó megoldással kifelé tudok kutakodni, befelé nem. Pont ugyan eddig jutottam debiannal is.
Telepíteni kell a Samba kiszolgálót futtató gépre az avahi-daemon-t, és működni fog a "befelé kutakodás".
Illetve, ha windowsos gépről kellene "befelé kutakodni", akkor a wsdd2 (is) kell. -
shadow1901
senior tag
Futtathatóvá tetted az .sh fájlt? Terminálból futtatva lefut?
Milyen DE-t használsz?
#!/bin/bash
pkexec wg-quick up wg-test
vagy
#!/bin/bash
kdesu wg-quick up wg-testInkább egy
wgStart.desktopfájlt hozz létre, aminek a tartalma
[Desktop Entry]
Type=Application
Name=WireGuard Start
Exec=pkexec wg-quick up wg-test
Icon=network-vpn
Terminal=falseVisudo-val módosítsd a sudoers fájlt:
felhasznalonev ALL=(ALL) NOPASSWD: /usr/bin/wg-quick
Hogy a wq-quick parancs ne kérjen jelszót.shadow1901
Egy kezdő miért szopatná magát arch-al? Az arch-os XFCE mennyivel különb mint a debian-os? Akkor inkább a Debian Junior-t nézze meg iceWM-el.Én nagyobb kezdő vagyok szerintem. Nálam sem halt még meg hasonló felhasználás alatt. Tapasztalataim alapjén ami a főbb verziókra terjedt ki ez kéri a legkevesebb helyet.
Nálam samba konfig fájlok beszerzésénél elvérzett a fájlkezelővel való megjelenő megosztott mappák a hálózaton. Cserébe tulok módon //ip/megosztott meghajtó megoldással kifelé tudok kutakodni, befelé nem. Pont ugyan eddig jutottam debiannal is.
Illetve ezzel a módszerrel kér jelszót, ami megjegyeztetése 5-600MB helyet igényel. (800MB szabadból)
Arch mindig rossz, debian sosem rossz. Beidegződésem megvan, de a tapasztalás folyamatban.
Vegye fel azt is a megnézendők közé. -
hoffman_
nagyúr
nem Nobara, inkább Fedora bug (524544). megint nem vagyok helikopter szerencsére, bár a megfelelő megoldást még keresem rá, nem tudom, mit veszíthetek el, ha kilövöm az X11 bridge-t.
-
Edorn
senior tag
Milyen DE-t használsz?
#!/bin/bash
vagy
#!/bin/bash
[Desktop Entry]
Type=Application
Name=WireGuard Start
Icon=network-vpn
Egy kezdő miért szopatná magát arch-al? Az arch-os XFCE mennyivel különb mint a debian-os? Akkor inkább a Debian Junior-t nézze meg iceWM-el.Elnézést, megvan a hiba oka:
sudo wg-quick down wg-test
Paranccsal kell lekapcsolódni. A tálcás lekapcsolódás nem elég, mert akkor nem hajlandó újra elindítani.
Így már működik az a változat is, amit először írtam. Szóval mégiscsak két parancsikon fog kelleni, nem úszom meg... -
Edorn
senior tag
Milyen DE-t használsz?
#!/bin/bash
vagy
#!/bin/bash
[Desktop Entry]
Type=Application
Name=WireGuard Start
Icon=network-vpn
Egy kezdő miért szopatná magát arch-al? Az arch-os XFCE mennyivel különb mint a debian-os? Akkor inkább a Debian Junior-t nézze meg iceWM-el.Egyik megoldással sem működik... jelszót bekéri, de nem történik semmi a megadása után... Az első kettő javaslatot is próbáltam és mindkettőt a .desktop változattal is kipróbáltam, de nem működik. (igen: .sh futtathatóvá lett téve, illetve ahogy írtam: terminálból probléma nélkül lefut)
Nobara linux (Fedora) KDE [7.2.0-202.nobara.fc44.x86_64 (64 bit)]
-
cigam
titán
Tudnátok segíteni, hogyan tudok wireguard parancsikont létrehozni az asztalra?
Gondoltam csinálok az asztalon egy fájlt wgStart.sh néven ezzel a tartalommal:
#!/bin/bashsudo wg-quick up wg-testDe nem működik... (természetesen a "sudo wg-quick up wg-test" sikeresen lefut ahogy kell a konsolban: indul vele a wireguard kapcsolat)
Hogy lehetne ezt megcsinálni? (fontos: asztalon lévő "parancsikonra" kattintva szeretném létrehozni a kapcsolatot és rendszerindításkor automatikusan... arra természetesen találtam kismillió megoldást) Illetve ha lehet lecsatlakozni meg a tálca->hálózatok->kapcsolatbontása módon szeretnék, tehát nem szeretnék mókolni külön ilyesmivel:
sudo systemctl stop wg-quick@wg0sudo systemctl disable wg-quick@wg0.servicesudo rm -i /etc/systemd/system/wg-quick@wg0*sudo systemctl daemon-reloadsudo systemctl reset-failedFuttathatóvá tetted az .sh fájlt? Terminálból futtatva lefut?
Milyen DE-t használsz?
#!/bin/bash
vagy
#!/bin/bash
[Desktop Entry]
Type=Application
Name=WireGuard Start
Icon=network-vpn
Egy kezdő miért szopatná magát arch-al? Az arch-os XFCE mennyivel különb mint a debian-os? Akkor inkább a Debian Junior-t nézze meg iceWM-el. -
Edorn
senior tag
Tudnátok segíteni, hogyan tudok wireguard parancsikont létrehozni az asztalra?
Gondoltam csinálok az asztalon egy fájlt wgStart.sh néven ezzel a tartalommal:
#!/bin/bashsudo wg-quick up wg-testDe nem működik... (természetesen a "sudo wg-quick up wg-test" sikeresen lefut ahogy kell a konsolban: indul vele a wireguard kapcsolat)
Hogy lehetne ezt megcsinálni? (fontos: asztalon lévő "parancsikonra" kattintva szeretném létrehozni a kapcsolatot és rendszerindításkor automatikusan... arra természetesen találtam kismillió megoldást) Illetve ha lehet lecsatlakozni meg a tálca->hálózatok->kapcsolatbontása módon szeretnék, tehát nem szeretnék mókolni külön ilyesmivel:
sudo systemctl stop wg-quick@wg0sudo systemctl disable wg-quick@wg0.servicesudo rm -i /etc/systemd/system/wg-quick@wg0*sudo systemctl daemon-reloadsudo systemctl reset-failed -
shadow1901
senior tag
kipróbáltam. 720p videó pipa. élvezhető, jól ment. usb pendriveról
yt video 720p pipa. szintén teljesen jól futott.
a meghajtó mérete miatt (8gb) alkalmatlan csak azokra, de hamarosan kap 2db 1tb ssd-t usb-n, és az bőőőven elég. (dos-on nevelkedtem, szal.......)
az m.2 átalakító és az emelt magasságú m.2 sata csatit beforrasztom, kap oda is egy drájvot, és jó lesz az. majd küldök képeket.
Mondtam.
Feljebb is próbálkoztál? 1080? Korábban valaki mondta nem a legoptimálisabb megoldást választottad (elvileg GNOME, én cinnamont láttam bele, mindegy), egy próbát még tennék Debian XFCE megoldással akkor elférhetnél a 8GB helyen is és ráér a kendácsolás. Esetleg ha van kedved ránézhetnél Arch XFCE-re, hogy láss többet is döntés előtt.Nyilván nem kell kínlódni ha valamelyik driveon jut 10-15GB hely, !szerintem! rendezettebb képet festene, ha a 8-ason lenne az OS. Sebessége nem tudom milyen illetve annak hol éreznéd hátrányát. (Mivel 0-24 tippem szerint sehol)Illetve !én! lábrázást kapok a ráakasztgatott kiegészítőktől. Emmc és egy forrasztott slotba 1TB. Ha kevés mielőtt szerzel nagyobb m.2-t, ideiglenesen ott az USB 1TB.720p azért nem foglal sokat. -
carr
őstag
kipróbáltam. 720p videó pipa. élvezhető, jól ment. usb pendriveról
yt video 720p pipa. szintén teljesen jól futott.
a meghajtó mérete miatt (8gb) alkalmatlan csak azokra, de hamarosan kap 2db 1tb ssd-t usb-n, és az bőőőven elég. (dos-on nevelkedtem, szal.......)
az m.2 átalakító és az emelt magasságú m.2 sata csatit beforrasztom, kap oda is egy drájvot, és jó lesz az. majd küldök képeket.
-
cigam
titán
Nem hiszem, hogy a Google pontosabb pozíciója kémkedés eredménye.
Ha egy új Chrome profillal indulok akkor is tudja, hogy hol vagyok, miután engedélyeztem a helyadatokhoz hozzáférést: még nem voltam bejelentkezve semmilyen fiókba, még nem hagyott hátra semmilyen weboldal sütit, stb., és mégis.
Profi :-)
Pedig de.
A Google folyamatosan adatbázist épít a világban található Wi-Fi routerek azonosítóiról (BSSID/MAC-cím) és azok fizikai helyéről (pl. amikor a Google Street View autók vagy az aktív GPS-szel rendelkező telefonok elhaladnak előttük). Ha a géped vagy telefonod érzékeli a közelben lévő Wi-Fi hálózatokat, a Google a jelek erőssége és az adatbázisa alapján kiszámítja a pontos helyedet – még akkor is, ha fel sem csatlakozol az adott Wi-Fi-re.
Nem hiszem, hogy ezt beadja a közösbe, hogy pl. a FF is részesüljön belőle (vagy pont nekik fals adatokat küldenek. -
Vasti74
senior tag
Tettem ezzel egy próbát W10 (ltsc) alatt. Először is engedélyeznem kellett a helyadatok elérését az OS-ben, azt követően már a Firefox hozzáfért, de a lakásomtól pár száz méterre egy körforgalom mellé rakott le.
Gondolom ez a szándékos maszkolás hatása a Firefoxnál, amit írtatok. Linux alatt meg a szomszéd városhoz dob le.Chrome Linux alatt pontosan mutatja, hogy hol tartózkodom... Persze ott az lett volna a csoda, ha nem tudja ezt is rólam pontosan...
Nem hiszem, hogy a Google pontosabb pozíciója kémkedés eredménye.
Ha egy új Chrome profillal indulok akkor is tudja, hogy hol vagyok, miután engedélyeztem a helyadatokhoz hozzáférést: még nem voltam bejelentkezve semmilyen fiókba, még nem hagyott hátra semmilyen weboldal sütit, stb., és mégis.
Profi :-)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tettem ezzel egy próbát W10 (ltsc) alatt. Először is engedélyeznem kellett a helyadatok elérését az OS-ben, azt követően már a Firefox hozzáfért, de a lakásomtól pár száz méterre egy körforgalom mellé rakott le.
Gondolom ez a szándékos maszkolás hatása a Firefoxnál, amit írtatok. Linux alatt meg a szomszéd városhoz dob le.Chrome Linux alatt pontosan mutatja, hogy hol tartózkodom... Persze ott az lett volna a csoda, ha nem tudja ezt is rólam pontosan...
-
cigam
titán
-
Ablakos
addikt
Az Appimage -ban terjesztett csomagok hová teszik a beállításaikat? Van valamilyen dedikált helyük? (pl.config, .local stb.)
-
Vasti74
senior tag
Ha rájössz hogy mi okozza ezt az anomáliát, kérlek oszd meg velünk. Mert én pont azt akarom elérni, amit Te kifogásolsz.

Erre írtam Growlernek, hogy abban a hozzászólásban ott a megoldás a kérdésére. Pontosabban egy fél megoldás, mert közben megtaláltam a geo.enabled kapcsolót. Ha ezt kikapcsolod, megtagadja a pozíció meghatározását.
Nem lehet, hogy frissült a FF és elrontották benne a geolokációt? 1-2 kiadással korábbi verzió is hibásan mutatja a pozíciódat?
Linux alatt még gyakran szóba kerül a geoclue szolgáltatás. Ez nálad rendben működik?
/usr/libexec/geoclue-2.0/demos/where-am-iNem tudom, mit rontottak el... A geoclue szerint is Bécs belvárosában vagyok. A Chrome szerint meg itthon ;-)
Mindegy, feladtam, ennél többet nem ér a dolog: mivel asztali gép, beállítottam a FF-nak a pozíciómat, ennyi.
-
cigam
titán
Ha rájössz hogy mi okozza ezt az anomáliát, kérlek oszd meg velünk. Mert én pont azt akarom elérni, amit Te kifogásolsz.

Erre írtam Growlernek, hogy abban a hozzászólásban ott a megoldás a kérdésére. Pontosabban egy fél megoldás, mert közben megtaláltam a geo.enabled kapcsolót. Ha ezt kikapcsolod, megtagadja a pozíció meghatározását.
Nem lehet, hogy frissült a FF és elrontották benne a geolokációt? 1-2 kiadással korábbi verzió is hibásan mutatja a pozíciódat?
Linux alatt még gyakran szóba kerül a geoclue szolgáltatás. Ez nálad rendben működik?
/usr/libexec/geoclue-2.0/demos/where-am-iÉrdekesség: Ha csak simán a /maps oldalt nyitom meg, Várpalotát hozza be, pedig Veszprémben vagyok.
-
cigam
titán
Mi a kérdés? ;-)
Nem tudom, mi van a technológia mögött - mint ahogy egy csomó technológia mögött szintén nem tudom, hogy mi van, és nem is igazán érdekel, csak működjön.
Böngészőben (PC, ethernet kábel, router) amióta Google Maps van, az mindig tudta hogy hol vagyok. Egy ideje a FF nem tudja. Hogy honét tudta 2024 márciusa és 2026 nem is tudom, tavasza - nyara között, szintén nem tudom.
A Chrome most is tudja. Tehát a technológia létezik, és működik ;-)
Itt van két kép, egy frissen létrehozott Chrome profilban: először tiltottam a helyzetemhez hozzáférést, akkor Bécsben voltam, aztán engedélyeztem, és pontosan megmondta (utca, ház) hogy hol vagyok...

/usr/libexec/geoclue-2.0/demos/where-am-i -
Vasti74
senior tag
Ja, és egy frissen kicsomagolt és telepített Win11-es laptop, amin még csak a FF van, először lett elindítva, miután megkérdezte, hogy hozzáférhet-e a helyadatokhoz, és igent mondtam:

Bár a Windows-nak gondolom van erre beépített szolgáltatása, amit használhat a böngésző, és működik is.
-
Vasti74
senior tag
Mi a kérdés? ;-)
Nem tudom, mi van a technológia mögött - mint ahogy egy csomó technológia mögött szintén nem tudom, hogy mi van, és nem is igazán érdekel, csak működjön.
Böngészőben (PC, ethernet kábel, router) amióta Google Maps van, az mindig tudta hogy hol vagyok. Egy ideje a FF nem tudja. Hogy honét tudta 2024 márciusa és 2026 nem is tudom, tavasza - nyara között, szintén nem tudom.
A Chrome most is tudja. Tehát a technológia létezik, és működik ;-)
Itt van két kép, egy frissen létrehozott Chrome profilban: először tiltottam a helyzetemhez hozzáférést, akkor Bécsben voltam, aztán engedélyeztem, és pontosan megmondta (utca, ház) hogy hol vagyok...

-
cigam
titán
-
Vasti74
senior tag
-
growler
őstag
Sziasztok!
Ismét egy nagy probléma ;-)
Kubuntu 26 alatt a Firefox (nem snap, hanem deb az oldalukról) egy ideje nem találja a helyzetet: a maps.google.com bedob tőlem kb. 200km-re a fővárosba, és annyi. Ha rákattintok a "célkeresztre" villog egy ideig és kiírja alul, hogy a pontos helyzet nem határozható meg.
A Chrome alatt (szintén deb, nem snap) működik rendesen.
Szerintetek mit sikerült sok-sok évnyi működés után ismét nem működőre fejleszteni a szoftvervisszafejlesztőknek?! ;-)
A ChatGPT nem segített egyelőre, meg a Google AI sem... Végigpróbáltattak velem már mindent, de még mindig nem tudja hogy hol van.
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti

-
Vasti74
senior tag
Mert honnan tudná, hogy te hol vagy? IP cím alapján max sejti melyik országban vagy. Gondolom két külön adatbázis alapján dolgoznak,. Plusz a GDPR, és a személyes adatok védelmének érdekében nem pontosítja úgy mint a Chrome.
Pedig az MI elég logikus válaszokat adott:
a Resist Fingerprinting (privacy.resistFingerprintinga beállításokban):
A böngésző szándékosan torzítja vagy letiltja a pontos geolokalizációs API-kat, hogy a weboldalak ne tudjanak beazonosítani a tartózkodási helyed alapján.
A Mozilla 2024. március 13-án szüntette meg hivatalosan a Mozilla Location Service (MLS) szolgáltatást.Nem tudom, hogy honnan tudja: de eddig mindig tudta, és most is csak a Kubuntu + FF páros nem működik.
-
Vasti74
senior tag
Hát ez azert van , Google - Chrome. Firefox nem Google , ilyen a Google .
1-2 hónapja még működött.
Android alatt FF-ban most is működik.
Windows alatt is. -
cigam
titán
Sziasztok!
Kubuntu 26 alatt a Firefox (nem snap, hanem deb az oldalukról) egy ideje nem találja a helyzetet: a maps.google.com bedob tőlem kb. 200km-re a fővárosba, és annyi. Ha rákattintok a "célkeresztre" villog egy ideig és kiírja alul, hogy a pontos helyzet nem határozható meg.
Szerintetek mit sikerült sok-sok évnyi működés után ismét nem működőre fejleszteni a szoftvervisszafejlesztőknek?! ;-)
A ChatGPT nem segített egyelőre, meg a Google AI sem... Végigpróbáltattak velem már mindent, de még mindig nem tudja hogy hol van.
Mert honnan tudná, hogy te hol vagy? IP cím alapján max sejti melyik országban vagy. Gondolom két külön adatbázis alapján dolgoznak,. Plusz a GDPR, és a személyes adatok védelmének érdekében nem pontosítja úgy mint a Chrome.
Pedig az MI elég logikus válaszokat adott:
a Resist Fingerprinting (privacy.resistFingerprintinga beállításokban):
A böngésző szándékosan torzítja vagy letiltja a pontos geolokalizációs API-kat, hogy a weboldalak ne tudjanak beazonosítani a tartózkodási helyed alapján.
A Mozilla 2024. március 13-án szüntette meg hivatalosan a Mozilla Location Service (MLS) szolgáltatást. -
Albert.Tamas
aktív tag
Sziasztok!
Hát ez azert van , Google - Chrome. Firefox nem Google , ilyen a Google .
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
-
kovacslt_t
csendes tag
Köszi, akkor megpróbáljuk!
Amúgy Win (exe) programokat elindítani csak úgy lehet, hogy jobb klikk, majd context menüből Wine? Az érdekelne, hogy a sima duplakattal indítható lenne e az ilyen program (az nem gond, ha első alkalommal hozzá kell teszem azt társítani).
Plusz kérdés: frissítéskezelő csak emberi beavatkozásra tud frissíteni?
A kérdés oka az, hogy ha az ember felteszi mondjuk egy számítógép antitálentumnak, annak hogyan frissül, ha ilyen helyekre nem merészkedik.
U.i.: bónusz kérdés: belakott NTFS merevlemez Linux fájlrendszerre konvertálásához van ajánlott program? Magyarul formázni nem akarok, ha nem muszáj...
a első alkalommal hozzá kell teszem azt társítani).
Igen társíthatod, és el fog indulni. Azonban ezt körültekintően kell használni, én nem csinálnék belőle rendszert, inkább indítót gyártanék a telepített programokhoz.
frissítéskezelő csak emberi beavatkozásra tud frissíteni?
Ez az előnye a szabadságnak, hogy te mondod meg, mikor frissítsen. Ha ráérsz frissítgetni, akkor elindítod

Engem kiborított, amikor sietni kellett volna valamivel, de bekapcsoláskor tekergette a karikáit, hogy ne kapcsoljam ki a PC-t. Hála az égnek, hogy ez már nincs így, 2019. óta nem indítottam Windows saját vason.
A másik felére, hogy lehet automatizálni, én is megtettem, saját szkriptekkel. De a Nobarát nem ismerem, debianos vagyok.
Szerintem kezdőként ne telepíts másnak, pláne antitálentumnak, majd később, ha belejöttél.belakott NTFS merevlemez Linux fájlrendszerre konvertálásához van ajánlott program?
Szerintem nincs ilyen, vagyis helyesebben én nem tudok róla.
De amíg nem vagy teljesen biztos a Linuxra váltásban, szerintem ne formázd át. Tudja a Linux kezelni az NTFS fájlrendszert, bár megkötésekkel.
Amennyiben biztos vagy benne, hogy csak és kizárólag Linux alól akarod majd használni a lemezt, akkor viszont célszerűbb valamilyen natív fájlrendszerre átformázni. -
Warton
őstag
Köszi, akkor megpróbáljuk!
Amúgy Win (exe) programokat elindítani csak úgy lehet, hogy jobb klikk, majd context menüből Wine? Az érdekelne, hogy a sima duplakattal indítható lenne e az ilyen program (az nem gond, ha első alkalommal hozzá kell teszem azt társítani).
A kérdés oka az, hogy ha az ember felteszi mondjuk egy számítógép antitálentumnak, annak hogyan frissül, ha ilyen helyekre nem merészkedik.
U.i.: bónusz kérdés: belakott NTFS merevlemez Linux fájlrendszerre konvertálásához van ajánlott program? Magyarul formázni nem akarok, ha nem muszáj...
Wine: elvileg igen, de a fájl jogosultságaiban be kell állítani, hogy futtatható legyen. Persze ez a programtól is függ. itt nézelődj: https://appdb.winehq.org/
NTFS: sok probléma lesz azzal, inkább akard
-
CirrMee
addikt
"mert uninstall/újra install után is ugyanabban a használhatatlan állapotban leledzik."
Ez jellemző. Hiába távolítod el a programot, a beállításai ott maradnak a home könyvtáradban. Azt kell megnézni, pontosan hova teszi, azt én innen nem tudom.
A home könyvtáradban a .config alatt néznék körül. Mondjuk, van-e ott mpc-qt nevű könyvtár? Ha igen, akkor szinte biztos, hogy abban vannak a beállítások.
Általában az ilyen könyvtárat átnevezni szoktuk, aztán megnézni, mi lett az eredmény.
Ha még nagyobb a galiba, vissza lehet nevezni, ha megoldódott a gond, lehet törölni...Köszi, akkor megpróbáljuk!
-
kovacslt_t
csendes tag
Kezdőként beleszaladtam egy problémába.
Nobara KDE szoftverkezelőből letöltöttem és kipróbáltam a Media Player Classic QT lejátszót. Tetszeni tetszett - mivel Win11 alatt is a MPC-HQ BE -t használom. Mondhatni az ideális választás volt, csak...Valami olyan beállítást sikerült eszközölni, amitől teljesen használhatatlan állapotba került (hang van, kép nincs, a menürendszer is elérhetetlen a további beállítások végett).
Az lenne a kérdés, hogy merre lehet megtalálni a konfigurációs mentéseit, mert uninstall/újra install után is ugyanabban a használhatatlan állapotban leledzik."mert uninstall/újra install után is ugyanabban a használhatatlan állapotban leledzik."
Ez jellemző. Hiába távolítod el a programot, a beállításai ott maradnak a home könyvtáradban. Azt kell megnézni, pontosan hova teszi, azt én innen nem tudom.
A home könyvtáradban a .config alatt néznék körül. Mondjuk, van-e ott mpc-qt nevű könyvtár? Ha igen, akkor szinte biztos, hogy abban vannak a beállítások.
Általában az ilyen könyvtárat átnevezni szoktuk, aztán megnézni, mi lett az eredmény.
Ha még nagyobb a galiba, vissza lehet nevezni, ha megoldódott a gond, lehet törölni... -
CirrMee
addikt
Kezdőként beleszaladtam egy problémába.
Nobara KDE szoftverkezelőből letöltöttem és kipróbáltam a Media Player Classic QT lejátszót. Tetszeni tetszett - mivel Win11 alatt is a MPC-HQ BE -t használom. Mondhatni az ideális választás volt, csak...Valami olyan beállítást sikerült eszközölni, amitől teljesen használhatatlan állapotba került (hang van, kép nincs, a menürendszer is elérhetetlen a további beállítások végett).
Az lenne a kérdés, hogy merre lehet megtalálni a konfigurációs mentéseit, mert uninstall/újra install után is ugyanabban a használhatatlan állapotban leledzik. -
shadow1901
senior tag
Szerinted miért mondtuk, hogy a DE-t engedd el???

Az általam használt kistesóban 8GB e-MMC háttértár van (SSD hely nincs) egy Intel Atom X5-E8000 CPU-val és 2GB(!) RAM-mal (ez utóbbi szerencsére cserélhető). Eszembe nem jutna grafikus felülettem kínozni (magamat). DE nélkül egész ügyes, de azért egy kis RAM update-et majd kap.
Én nem mondtam! Ahogy azt sem, hogy gnome-ot tegyen fel (én nem ismertem fel). Grafikus felület nélkül nehéz filmezni és netezni. Nem figyelt oda a mondandómra, próbálhatja meg újra az előbb említett felületekkel. Ha kínlódásnak ítéli meg a teljesítményt, akkor max átgondolja mire használja.
(Illetve van csomó apró verzió ami bőven elfér 8GB-on utolsó mentsvárnak, de azokat ÉN nem szeretem.)
/dev/sda2 5,5G 4,4G 764M 86% / Arch XFCE
-
vadkörte
addikt
Szerinted miért mondtuk, hogy a DE-t engedd el???

Az általam használt kistesóban 8GB e-MMC háttértár van (SSD hely nincs) egy Intel Atom X5-E8000 CPU-val és 2GB(!) RAM-mal (ez utóbbi szerencsére cserélhető). Eszembe nem jutna grafikus felülettem kínozni (magamat). DE nélkül egész ügyes, de azért egy kis RAM update-et majd kap.
-
kovacslt_t
csendes tag
Karcsú ez a Debiannak
Szerintem a GNOME a "legvastagabb" DE. Ilyen hurka gépre én nem tennék GUI-t, de ha már mindenképp kell, akkor LXDE-t, max. XFCE-t. Azt is inkább összetevőnként egyenként, valami netinstallból kiindulva.
-
carr
őstag
Karcsú ez a Debiannak...8gb csak szóval rá kell tennem valami combosabb ssd-t.
-
hoffman_
nagyúr
Nem tudom, hogy segíthet-e? Én próbálkoznék ez alapján:
https://forum.manjaro.org/t/how-to-choose-the-proper-acpi-kernel-argument/1405Tehát a kernel paraméterek közé betenni: "acpi_osi=! acpi_osi='Windows 2015'"
Aztán persze kivenni, ha nem segített

Szerk.:
Ezt nézted?
https://gitlab.com/cscs/linux-on-huawei-matebook-d-14-amdez sajnos nem oldotta meg, ez a Huawei - Linux kombó nagy anomália, de nem adom fel.
ui.: a #112930-ban írt desktop bug valami friss Nobara issue lesz, amire még nem jött fix, nem én vagyok helikopter.
-
carr
őstag
-
cigam
titán
Pedig úgy tudtam a ryzenek elég jól skálázhatóak. Igazából nincs nagy igény 480p videó és sima böngészés menjen rajta, hálót elérje ki tudja szolgálni a nas feladatoka. valóban egy m.2 sata hely van és forrasztható oda fölé egy slot m.2. oda pedig nem hivatalosan már raktak is M.2 sata ssd-t .
Őszintén szólva gondoltam rá egy win7 mazochista edition elférne e a 8gb mmc területen de asszem azt elengedem . Lol. Megnézem ezeket amiket írtatok . kösziDe nem mindegy, hogy melyik Ryzen... [link] Ez kb az Intel Celeron N5100-al van egy szinten.
-
carr
őstag
Pedig úgy tudtam a ryzenek elég jól skálázhatóak. Igazából nincs nagy igény 480p videó és sima böngészés menjen rajta, hálót elérje ki tudja szolgálni a nas feladatoka. valóban egy m.2 sata hely van és forrasztható oda fölé egy slot m.2. oda pedig nem hivatalosan már raktak is M.2 sata ssd-t .
Őszintén szólva gondoltam rá egy win7 mazochista edition elférne e a 8gb mmc területen de asszem azt elengedem . Lol. Megnézem ezeket amiket írtatok . köszi -
hoffman_
nagyúr
-
vadkörte
addikt
Sziasztok van egy cél vas, nasra és böngészésre szeretném használni.
Ez egy igel m350c Ryzenes kisokos gép. 4gb rammal.
M.2 SSD teszek bele úgy fog szolgálni. Mini fogyasztással.
Jelenleg a belső memória emmc van telepítve egy vmi alap oprendszer , de a webes felhasználás nyomtatás stb miatt váltanék. Akitől vettem mondta hogy egy Debian webminnel jó lehet a célra .
Kérdés elfér e a beépített 8gb emmc tárhelyen, és milyen programokat tudok rá telepíteni. Amit használunk Firefox, VLC, foobar. LAN keresztül csatlakozik a helyi hálózathoz .
Vagy van hasonló kis igényű oprendszer ami hason7mint ez a Debian ? kösziEz a géptípus úgynevezett zero client számítógép. Önálló operációs rendszert nem futtat, az e-MMC-re egy keretrendszert telepítettek azon keresztül ér el egy (távoli) szerveren lévő virtuális asztali környezetet.
Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet hagyományos értelemben vett DE-tel rendelkező OS-t telepíteni rá, de a korlátozott hardveres erőforrásainak köszönhetően nem lesz nagy élmény használni. Nem mellesleg az e-MMC nem= egy SSD-vel!
NAS-nak az Igel 350C nem nagyon alkalmas, mivel az e-MMC-n kívül csak egy mSATA csatlakozója van. Ebbe tudsz egy kompatibilis SSD-t tenni. Az M.2-es csatlakozó pedig Wi-Fi kártya csatlakoztatására alkalmas. Igaz van olyan adapter, amivel SSD-t lehet csatlakoztatni, de a sebessége eléggé behatárolt. Ezen kívül az előlapi USB portokra tudsz háttértárat csatlakoztatni (A ezek USB3.2-esek, a többi 2.0-ás). Én egy ilyen tákolmányt nem használnék NAS-nak.
Az Igel M350C hagyományos desktop PC-ként történő használatát én elengedném. Sok egyéb célra lehet alkalmas - audio (pl. Daphile) és/vagy video (pl. LibreELEC (KODI)) streamer, tűzfal, stb... (ismerkedj meg a DietPI-vel)
A kistesóját - Igel M250C - használom proxy/DNS resolver/DNS szűrő/tűzfal "munkakörben". Ennél komolyabb célra szerintem alkalmatlan! -
shadow1901
senior tag
Jelenleg a belső memória emmc van telepítve egy vmi alap oprendszer , de a webes felhasználás nyomtatás stb miatt váltanék. Akitől vettem mondta hogy egy Debian webminnel jó lehet a célra .
Kérdés elfér e a beépített 8gb emmc tárhelyen, és milyen programokat tudok rá telepíteni. Amit használunk Firefox, VLC, foobar. LAN keresztül csatlakozik a helyi hálózathoz .
Vagy van hasonló kis igényű oprendszer ami hason7mint ez a Debian ? kösziArchot tudtam 0 tudással legkevésbé helyigényessé tenni, 2. a Debian.
Arch XFCE (jelszavakat sem jegyzi meg annyira) kigyomlálva nálam ~5,3GB.
2GB RAM, 2x2GHz, (1280x1024) lehet pl youtubozni, de fáj. Inkább letöltöm és úgy nézem. Böngészőben(FF) 360p éppenhogy, letöltve 720p is. Kipróbálásnak Debian jó, ha nem tetszik a böngészés (szerintem nem fog) átgondolod mire is kell. Illetve neked jobb/újabb a hardver!!! Próbálgasd csak. -
Rimuru
veterán
sziasztok,
fura anomáliát kezdett el hozni a Nobara (Fedora 44). láttatok már ilyet?
bármilyen weboldalra, ha feltöltök fájlt (pl. jpg, png, pdf), akkor így fog kinézni és nem veszi be a fogadó weboldal. illetve ezt még tesztelem, de mintha pont ezután nem reagálna semmire az asztal. ha filekezelőben megnyitom, akkor tudok dolgozni az ott lévő fileokkal, de az asztalon kattintani vagy bármit indítani nem lehet. elég fura ez a két anomália és gyanús, hogy összefügg.112918, kovacslt_t
köszönöm a tippeket, ezeket még nem tudtam megnézni, de meg fogom. a Huawei közben próbáltam 15s pwr gombbal történő kikapcsolást, illetve letiltottam BIOS-ban a Tunderbolt-ot, nem segített egyik sem.Ez firefox? akkor szokott ilyesmi lenni ha tiltva van a canvas
-
cigam
titán
Vagy van hasonló kis igényű oprendszer ami hason7mint ez a Debian ? kösziNem az a kérdés, hogy elfér-e, hanem amit szeretnél csinálni vele.
- Ha úgy is teszel bele egy SSD-t, nem mindegy hogy elfér-e a mostani emmc-n az oprendszer?(Én nem törölném, az eredeti OS-t, eleve az SSD-re telepítenék, és onnan bootolnék)
- Biztos vagy abban, hogy ez a 2 magos proci 2026-ban elég a böngészéshez? Pláne 4GB RAM-al?
Ha NAS lesz, minek hozzá böngésző, meg média lejátszó? -
carr
őstag
Vagy van hasonló kis igényű oprendszer ami hason7mint ez a Debian ? köszi -
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
fura anomáliát kezdett el hozni a Nobara (Fedora 44). láttatok már ilyet?
bármilyen weboldalra, ha feltöltök fájlt (pl. jpg, png, pdf), akkor így fog kinézni és nem veszi be a fogadó weboldal. illetve ezt még tesztelem, de mintha pont ezután nem reagálna semmire az asztal. ha filekezelőben megnyitom, akkor tudok dolgozni az ott lévő fileokkal, de az asztalon kattintani vagy bármit indítani nem lehet. elég fura ez a két anomália és gyanús, hogy összefügg.112918, kovacslt_t
köszönöm a tippeket, ezeket még nem tudtam megnézni, de meg fogom. a Huawei közben próbáltam 15s pwr gombbal történő kikapcsolást, illetve letiltottam BIOS-ban a Tunderbolt-ot, nem segített egyik sem. -
sh4d0w
félisten
Ubuntun belül XUbuntu-t használok
Én meg azt hittem, a "Buguntu" valami szarkasztikus megnevezés. Eszerint csak véletlen elírás
Az, utalva a rendszer hibaira.
-
Zsolty20
senior tag
Sziasztok!

Egy ideje fejlesztek egy saját, Debian 13 alapú Linux disztribúciót CreaOS néven, és most jutott el oda a projekt, hogy szeretnék néhány külső Early Testert bevonni.
A jelenlegi kiadás a CreaOS 1.0 Aurora RC2, KDE Plasma 6 / Wayland környezettel. Elsősorban olyanokat keresek, akik szívesen kipróbálnák akár virtuális gépen, akár fizikai hardveren, és jeleznék az esetleges telepítési, hardverkompatibilitási vagy általános használati problémákat.
Különösen hasznos lenne többféle AMD/Intel/NVIDIA hardver, UEFI/Secure Boot környezet, Wi-Fi/Bluetooth, illetve titkosított LUKS2 telepítés kipróbálása.
Az Early Tester program jelenleg legfeljebb 20 fővel fut. A jelentkezők egy személyes letöltési linket kapnak az aktuális RC-hez, és van hozzá egy rövid tesztelési jegyzőkönyv is.Ha valakit érdekel:
https://creaforge.hu/hu/creaos/teszteles
Nem tömeges promóció a célom, tényleg olyan Linux-felhasználókat keresek, akiknek van kedvük szétszedni, kipróbálni és megírni, ha valami nem jó.
Ha itt a topikban is van rá érdeklődés, szívesen írok többet arról is, hogy jelenleg miből áll a rendszer és merre tart a fejlesztés. -
kovacslt_t
csendes tag
-
kovacslt_t
csendes tag
-
ubyegon2
félisten
-
growler
őstag
-
zoltanz
nagyúr
-
cigam
titán
-
zoltanz
nagyúr
Ha jól tudom, a 26.04-ben a Gnome 50 van, 49 után pedig a GNOME teljesen elhagyta az X11-et, csak és kizárólag a Waylandot használja. Szerintem ez lehet a gondod.
Köszi! Ubuntun belül XUbuntu-t használok, ott választható a Wayland
-
kovacslt_t
csendes tag
-
zoltanz
nagyúr
Buguntu 26.04 hez hogy tudok használni Xlibre-t?
A 25.04 -hez leírt módon a telepítés nem sikerül.
Köszi! -
kovacslt_t
csendes tag
ezek sajnos nem segítenek, eltöltöttem 20-30 órát reddit, arch, ubi, fedora fórumok előtt, reddit előtt, gpt és gemini előtt. egyik rosszabb, mint a másik. szerintem biztos, hogy nem hardveres gond, mert Win10 alatt hibátlan. itt valamilyen folyamatot máshogy kezel le a Linux, csak nem tudok rájönni.
1) ilyet sose csináltam, AC nélkül produkálja ezeket.
2) mint írtam, semmit nem lehet nagyjából állítani a BIOS-ban, ezt sem.
a szaki tippeket köszönöm! megpróbálom.Nem tudom, hogy segíthet-e? Én próbálkoznék ez alapján:
https://forum.manjaro.org/t/how-to-choose-the-proper-acpi-kernel-argument/1405Tehát a kernel paraméterek közé betenni: "acpi_osi=! acpi_osi='Windows 2015'"
Aztán persze kivenni, ha nem segített

Szerk.:
Ezt nézted?
https://gitlab.com/cscs/linux-on-huawei-matebook-d-14-amd -
hoffman_
nagyúr
Neten más is küzdött ezzel, egy gyors angol nyelvű kereséssel több találat is van.
Talán a legrelevánsabbak:
1) Ha kikapcsolás után bedugod a töltőt, akkor a laptop bekapcsolhat ("turn on after A/C powerloss" vagy valami hasonló beállítás), alvóba teszi magát és lehúzás...használat közben merül.
2) BIOS-ban fast startup kikapcsolás és akksi + bios elem ~2 percre kivételét írják (=bios reset) tippnek, de nem mindenkinek oldja meg.Simán lehet valami triviális hardveres probléma is, ha pl. valami szösz rövidre zárta egy FET lábait vagy kimozdult egy csatlakozó.
Ha már mindent kipróbáltál, kérd még ki egy laptopos szaki véleményét, pl. Killhates a Gaming notebook topik-ból, hátha látott már hasonlót, és tud tippeket adni merre keresd.
(Off-ba rakom, mert eléggé szoftveres mókának tűnik)ezek sajnos nem segítenek, eltöltöttem 20-30 órát reddit, arch, ubi, fedora fórumok előtt, reddit előtt, gpt és gemini előtt. egyik rosszabb, mint a másik. szerintem biztos, hogy nem hardveres gond, mert Win10 alatt hibátlan. itt valamilyen folyamatot máshogy kezel le a Linux, csak nem tudok rájönni.
1) ilyet sose csináltam, AC nélkül produkálja ezeket.
2) mint írtam, semmit nem lehet nagyjából állítani a BIOS-ban, ezt sem.
a szaki tippeket köszönöm! megpróbálom. -
Aljasvip
őstag
köszönöm a válaszokat. ez nekem is teljesen új anomália. Huawei BIOS viszonylag zárt, alig van beállítási lehetőség. elvileg nincs rá frissebb. ami wake on 'akármi' beállítás, az mind Disabled.
cigam:
power gombot nyomod 10-15mp-ig
ezt még nem néztem, kipróbálom, köszönöm.CPT.Pirk
akksi kivételt megnézem, ha egyáltalán ki tudom.Neten más is küzdött ezzel, egy gyors angol nyelvű kereséssel több találat is van.
Talán a legrelevánsabbak:
1) Ha kikapcsolás után bedugod a töltőt, akkor a laptop bekapcsolhat ("turn on after A/C powerloss" vagy valami hasonló beállítás), alvóba teszi magát és lehúzás...használat közben merül.
2) BIOS-ban fast startup kikapcsolás és akksi + bios elem ~2 percre kivételét írják (=bios reset) tippnek, de nem mindenkinek oldja meg.Simán lehet valami triviális hardveres probléma is, ha pl. valami szösz rövidre zárta egy FET lábait vagy kimozdult egy csatlakozó.
Ha már mindent kipróbáltál, kérd még ki egy laptopos szaki véleményét, pl. Killhates a Gaming notebook topik-ból, hátha látott már hasonlót, és tud tippeket adni merre keresd.
(Off-ba rakom, mert eléggé szoftveres mókának tűnik) -
hoffman_
nagyúr
köszönöm a válaszokat. ez nekem is teljesen új anomália. Huawei BIOS viszonylag zárt, alig van beállítási lehetőség. elvileg nincs rá frissebb. ami wake on 'akármi' beállítás, az mind Disabled.
cigam:
power gombot nyomod 10-15mp-ig
ezt még nem néztem, kipróbálom, köszönöm.CPT.Pirk
akksi kivételt megnézem, ha egyáltalán ki tudom. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
sziasztok,
valakinek van esetleg ötlete az alábbi jelenségre? adott egy Huawei Matebook Pro X 2022 laptop, amin próbáltam Kubuntu 26.04 LTS-t és Fedora 44-et is. mindkettő gond nélkül felmegy, alapvetően anomáliák nélkül, egyet leszámítva: kikapcsolás után is merül a gép, napi 6-8%-ot és nem tudok rájönni mi az oka. elvileg normál shutdown, nem sleep. nincs beragadva C-state sem, ha minden igaz. egyszerűen ötletem nincs mi akadhat be. Win10 alatt alvással is elment hetekig a gép.Plusz még megnézném, hogy mi van ha leállítás után kiveszed az aksit, majd kicsit később visszarakod. Még ilyesmivel szerintem nem találkoztunk. Gondolom a laptopon friss biosz van (ha nem, akkor kezd annak a cseréjével).
-
cigam
titán
sziasztok,
valakinek van esetleg ötlete az alábbi jelenségre? adott egy Huawei Matebook Pro X 2022 laptop, amin próbáltam Kubuntu 26.04 LTS-t és Fedora 44-et is. mindkettő gond nélkül felmegy, alapvetően anomáliák nélkül, egyet leszámítva: kikapcsolás után is merül a gép, napi 6-8%-ot és nem tudok rájönni mi az oka. elvileg normál shutdown, nem sleep. nincs beragadva C-state sem, ha minden igaz. egyszerűen ötletem nincs mi akadhat be. Win10 alatt alvással is elment hetekig a gép.Bios-ban nézted az ErP Ready vagy Deep Sleep opciót? Engedélyezve van?
Ha úgy kapcsolod ki, hogy a power gombot nyomod 10-15mp-ig, akkor is merül napi 6-8%-ot? -
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
valakinek van esetleg ötlete az alábbi jelenségre? adott egy Huawei Matebook Pro X 2022 laptop, amin próbáltam Kubuntu 26.04 LTS-t és Fedora 44-et is. mindkettő gond nélkül felmegy, alapvetően anomáliák nélkül, egyet leszámítva: kikapcsolás után is merül a gép, napi 6-8%-ot és nem tudok rájönni mi az oka. elvileg normál shutdown, nem sleep. nincs beragadva C-state sem, ha minden igaz. egyszerűen ötletem nincs mi akadhat be. Win10 alatt alvással is elment hetekig a gép. -
Horvi
őstag
-
lacfy
csendes tag
-
Ablakos
addikt
-
sh4d0w
félisten
Parancssorból átmegy? Nincs router a két eszköz között?
-
cigam
titán
Windows 10 IOT Enterprise LTSC 2021
Nem annyira rossz memoriaban.
Nézd meg a W95-ét!
-
Ablakos
addikt
Nem tudok rájönni miért nem megy át a grafikus program wol csomagja. Többet is próbáltam.
~$ wol -i ubuntuserver26.lan -p 9 xx:xx:xx:xx:xx Ezt már dumpolja az ébresztendő gép.
(Természetesen ugyanarról a kliensről megy mindegyik és ua. a mac)
Valakinek ötlet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hat akkor nalad valami nem okes mert multkor 10 napig nem inditottam ujra a gepet 2.7 gb volt.
Ez a céges gép, van ratja teams, onedrive, stb... Egyszerűen a Windows igényei nőnek, ahogy használod és rakod fel rá a munkához kellő dolgokat. Ugye a nyers ram használatban benne van az előtöltött adatok mennyisége is. Minél több programot raksz fel és használsz, annál többet tölt elő a ramba.
Most, hogy a céges progikban dolgozom és megy a böngésző is, most már 8.8GB a ram használat.
-
Albert.Tamas
aktív tag
Hat akkor nalad valami nem okes mert multkor 10 napig nem inditottam ujra a gepet 2.7 gb volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ugyanez nálam a céges gépen a boot után 4.5GB a 16-ból, böngésző nélkül, egy régebbi telepítésen. Szépen növekszik, ahogy elkezded használni.
-
Albert.Tamas
aktív tag
-
Horvi
őstag
Valahol én is láttam már mint megoldást az AV1 kikapcsolásával, de ott úgy értelmeztem más volt a hiba, így ezt a vonalat ignoráltam.
De most Én is kikapcsoltam Librewolf-ban, egyelőre úgy tűnik ez működik.Megnéztem Brave-ben is, ott is megoldotta a dolgot az AV1 kikapcsolás. Egyelőre marad így aztán majd követem az eseményeket/javítást.
Új hozzászólás Aktív témák
-
112995 - 112901
112995 - 112901 112900 - 112801 112800 - 112701 112700 - 112601 112600 - 112501 112500 - 112401 112400 - 112301 112300 - 112201 112200 - 112101 112100 - 112001 112000 - 111901 111900 - 111801 111800 - 111701 111700 - 111601 111600 - 111501 111500 - 111401 111400 - 111301 111300 - 111201 111200 - 111101 111100 - 111001 111000 - 110901 110900 - 110801 110800 - 110701 110700 - 110601 110600 - 110501 110500 - 110401 110400 - 110301 110300 - 110201 110200 - 110101 110100 - 110001 110000 - 108001 108000 - 106001 106000 - 104001 104000 - 102001 102000 - 100001 100000 - 98001 98000 - 96001 96000 - 94001 94000 - 92001 92000 - 90001 90000 - 88001 88000 - 86001 86000 - 84001 84000 - 82001 82000 - 80001 80000 - 78001 78000 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Linux kezdőknek
- (kiemelt téma)
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Google Pixel topik
- Milyen SSD-t vegyek?
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Bittorrent topik
- Gitáros topic
- PlayStation 5
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- PC-Assassin's Creed Shadows Collector's Edition
- Eladó Windows 11/10 Pro/Home & Office 2024/2021/2019/ 2016 licencek, ESD/COA/DVD kulcsok számlával
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- AKCIÓ! 1TB NVMe SSD, 1 év gar 2230/2280
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 Slim 825GB SSD digital konzol garanciával hibátlan működéssel
- Zsír! HP EliteBook 840 G10 Ultrabook Laptop Fémház Akár suliba 14" -50% i7-1355U 16/512 Iris Xe FHD+
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG XBOX Ally X 24GB/2TB kézikonzol garanciával, hibátlan működéssel
- KERESEM: RTX 5090 jó áron, de nem várok hogy rám találjon.
). Megnézem legközelebb, ha beüt az apokalipszis.