- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Játékba csomagolt malware 85 GB-ban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101843 üzenetére
A h265-öt a az UHD630 is tudja - sőt, elvileg mindkettő pont ugyanazt tudja, a VP9-et is.
Az UHD630-al "csak" annyi a bajom, hogy a képernyő skálázás kinyírja...
Illetve ugye nem is a hardverrel van a baj, ez az egész inkább a linux, illetve a linuxos intel driver hibája, de azt remélem, hogy az AMD-vel gördülékenyebb lesz majd a dolog.
Már előre érzem, hogy "koppani" fogok, de teszek még egy próbát ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101842 üzenetére
Nem a gép régi, hanem az APU-ban a Vega grafikus mag. Abban Renoir van, de gyakorlatilag az is a 2017-es GCN5 fejlesztés. Viszonylag sokáig használta az AMD ezt a régi magot az újabb APU megoldásaiban.
A jó benne, hogy legalább már tudja a h265 videók (jellemzően a 4K filmek ezzel jönnek) hardveres dekódolását. VP9 és AV1 hardveres dekódolását viszont csak újabb, Navi alapú megoldások tudnák.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Vasti74
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101841 üzenetére
Annyira nem régi (a Lenovo Shop-ban van még ilyen gép újan ;-) , és azért újabb, meg izmosabb, meg elvileg jobban támogatott, mint az i5-8400 + UHD630.
Megveszem: visszaküldeni nem tudom (magáneladó) , és nem is akarom, mert szerintem tök jó áron adja, valamire még jó lesz akkor is, ha nem ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Vasti74 #101840 üzenetére
A Vega7 az egy régi cucc, de élvezi az amdgpu driver támogatását, nem kell hozzá semmit sem tenned.
Persze a legjobb lenne kipróbálni a dolgot megvétel előtt, illetve kérni rá próbagarit ha olyan az eladó. Ha meg webshop, akkor még mindig élhetsz az elállási joggal x ideig.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Black&White #101839 üzenetére
Az a problémám, hogy vettem egy 4k monitort ;-)
A gépemben i5-8400 proci van, Intel UHD 630 IGP-vel.
Mint Cinnamon-t használtam, de ha nem 100 vagy 200%-ra volt a skálázva a munkaasztal, akkor halál volt minden videólejátszás (Youtube, VLC) , főleg a 4k, de a FullHD is akadozott.
Itteni javaslatra váltottam Plasma-ra, (Fedora 41 Plasma) , de még mindig nem az igazi.
Valószínűleg a grafikus kártyám támogatottsága nem az igazi linux alatt...
Úgy tudom, hogy a legjobban támogatott manapság az AMD.
Csak nem akarok belefutni egy olyanba, hogy pont a Vega 7 nem ;-)
A hétvége messze van, ma kellene eldöntenem, hogy megveszem-e a gépet.... Szerintem igen. -
Vasti74
senior tag
válasz
Black&White #101837 üzenetére
Nem játszok, csak a desktop-dolgok működjenek végre jól!
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Gondoltam vásárlás előtt kérdezek ;-)
Vennék egy gépet Ryzen 5 Pro 4650G procival, integrált Vega 7 grafikus kütyüvel.
Használ ilyet valaki? Mennyire támogatott ez (a grafikus rész) linux alatt?
Várhatok tőle sokkal jobb teljesítményt, mint a mostani i5-8400 procis, UHD630 IGP-s gépemtől?
Mert még mindig ott tartok, hogy a 4k monitor nem 100 vagy 200%-ra méretezve döcögős :-(
Előre is köszönöm a segítséget, üdv: Vasti -
.-..-.
junior tag
válasz
Rimuru #101834 üzenetére
Ja, már vakarom a jeget róla
De akkor pontosítok, helyesbítek: Az eredeti hőmérséklethez képest 10°C-al alacsonyabb a vram hőmérséklete.
[ Szerkesztve ]
AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
.-..-.
junior tag
válasz
.-..-. #101825 üzenetére
Az eredeti kérdésemre válaszolva:
"Van esetleg valami fejlemény abban, hogy a ventiket alaphelyzetben is lehessen pörgetni valamennyire?"Válasz:
Igen, van fejlemény.
A kernel 6.13-tól tartalmaz két új beállítási lehetőséget az RDNA3 kártyákhoz.fan_zero_rpm_enable :
1 - bekapcsolja a fan_stop-ot, 0 - kikapcsolja a fan_stop-ot (def: 1)fan_zero_rpm_stop_temperature :
beállítja a fan_stop hőmérsékletet (range: 25-100, def: 55)Így rögtönözve egy script-et beindítható a venti alapjáraton.
(Csak összedobtam, lehetne finomítani)#!/bin/bash
if [[ "$USER" != "root" ]]; then
echo "You need to run this as root"
exit 1
fi
# Config Sapphire RX 7800 XT Nitro+
CARD_ID=card1
GPU_SYSFS="/sys/class/drm/$CARD_ID/device"
FAN_CTRL_SYSFS="$GPU_SYSFS/gpu_od/fan_ctrl"
FAN_STOP_MODE="0" # 0 - disable fan stop, 1 - enable fan stop
FAN_STOP_TEMP="60" # range: 25-100 celsius
# set fan stop temp
echo $FAN_STOP_TEMP > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_stop_temperature"
# confirm fan stop temp
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_stop_temperature" 1>/dev/null
# set fan stop
echo $FAN_STOP_MODE > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_enable"
# confirm fan stop
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_zero_rpm_enable" 1>/dev/null
Az eredmény jelenleg 631rpm venti mellett -10fok vram hőfok.
[ Szerkesztve ]
AMB Rizen9 5900Z, 32GB B.Skill DDR7 Trident Noe, MiSi B550 Tohamawk, NVidea RXT 4080 Hyper, Smasnug 32' OLED 4k@240Hz, MicraSoft Windoors 11 -> De lehet, hogy átvertek :(
-
CirrMee
addikt
válasz
CPT.Pirk #101829 üzenetére
Úgy vannak közös bordán, hogy ilyen szivacsos izé hézagolja ki a a magasság különbséget a GPU és a ramok között, a ramok vannak alacsonyabban. Így olyan túl sokat nem hűt rajtuk a borda, ők leginkább a BGA padeken keresztül a PCB-nek adják át a meleget.
A kontaktus akkor is megvan, és a gap pad max terhelésnél mutatkozik meg leginkább (plusz akkor eleve nehezebben adja le, mert a GPU nagyobb mennyiségű hőt közöl ugyanarra a tömbre). Nitro+ hűtésemnél 50% off állapotnál +2°C a VRAM.
Ez kényelmi dolog, a mai ólommentes forrasztást nem igazán zavarja a melegedés, úgy is rögtön felmegy 50 fok fölé a GPU.
Nem a melegedés zavarja, hanem a minél nagyobb hőmérsékletek közötti ingázás. Ridegebb kötést biztosít, mint a régebbi "sima" ólmos - nem hiába kapnak gyártók felmentést kritikus helyre történő beszerelés esetén (adott esetben fékrendszer, űrtechnika, orvosi berendezések, stb), hogy ólmos forrasztást használhassanak.
[ Szerkesztve ]
“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.” (Petőfi Sándor)
-
.-..-.
junior tag
válasz
.-..-. #101830 üzenetére
Valamiért nem sikerült a programkód formázás
#!/bin/bash
exit 1
fi
# you might need to adjust this, in my case it's card1,
# for you it might be card0 or something else entirely
cd /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl
echo "0 30 30" > fan_curve
echo "1 50 50" > fan_curve
echo "2 60 60" > fan_curve
echo "3 65 75" > fan_curve
echo "4 70 100" > fan_curve
echo "c" > fan_curve
cat fan_curve
Én most így csinálom:
(bent hagytam pár paramétert is amit nem használok éppen, de a lényeg kivehető)#!/bin/bash
exit 1
fi
# Config Sapphire RX 7800 XT Nitro+
CARD_ID=card1
HWMON_ID=hwmon2
PL=200 # Watts, default 212 (212000000)
SCLK_MAX=2000 # MHz, default 2639
MCLK_MAX=1000 # MHz, default 1219
VOLT_OFF=-50 # millivolts, default 0
TEMP_TGT=60 # celsius, default 90
GPU_SYSFS="/sys/class/drm/$CARD_ID/device"
HWMON_SYSFS="$GPU_SYSFS/hwmon/$HWMON_ID"
FAN_CTRL_SYSFS="$GPU_SYSFS/gpu_od/fan_ctrl"
# set fan curve
echo "$TEMP_TGT" > "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_target_temperature"
# confirm
echo "c" | tee "$FAN_CTRL_SYSFS/fan_target_temperature" 1>/dev/null
[ Szerkesztve ]
-
.-..-.
junior tag
válasz
CPT.Pirk #101829 üzenetére
Igen, tudom hogy tartalmazza és én ugyan script-ből állítom, de próbáltam a LACT/CoreCtrl megoldásokat is. Viszont továbbra sem állítja be, hogy induláskor 60fok alatt már felpörögjön a venti.
Azt követően működik csak, hogy a firmware beindítja a ventiket. Akkor már a beállított görbe szerint dolgozik.
Mint említettem, nincs manual-fan-control csak automatic-fan-control van, aminek a görbéje állítható csak.például ez eddig nem működött, most nem tudom mi a helyzet:
#!/bin/bash if [[ "$USER" != "root" ]]; then echo "You need to run this as root" exit 1 fi # you might need to adjust this, in my case it's card1, # for you it might be card0 or something else entirely cd /sys/class/drm/card1/device/gpu_od/fan_ctrl echo "0 30 30" > fan_curve echo "1 50 50" > fan_curve echo "2 60 60" > fan_curve echo "3 65 75" > fan_curve echo "4 70 100" > fan_curve echo "c" > fan_curve cat fan_curve
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CirrMee #101826 üzenetére
Úgy vannak közös bordán, hogy ilyen szivacsos izé hézagolja ki a a magasság különbséget a GPU és a ramok között, a ramok vannak alacsonyabban. Így olyan túl sokat nem hűt rajtuk a borda, ők leginkább a BGA padeken keresztül a PCB-nek adják át a meleget.
A GPU hűtését meg x ideje már a legtöbb gyártó így oldja meg, hogy ha nincs terhelés akkor nem keltenek zajt. Ez kényelmi dolog, a mai ólommentes forrasztást nem igazán zavarja a melegedés, úgy is rögtön felmegy 50 fok fölé a GPU..-..-.: tavaly óta a CoreCTRL progi tartalmazza a fan profil állítását a 7000-es szériánál.
-
.-..-.
junior tag
válasz
CirrMee #101826 üzenetére
A hardveres résztől szerintem tekintsünk el, mert akármiért is van ez így, a garancia miatt így is fog maradni.
(Amúgy egy bordán van a gpu/vram, de gyanítom a thermo padok vacakok lehetnek a vram-on: [link] )
Jobban érdekelne a szoftveres megoldás.Az RDNA 3 kártyákon az addig működő manuális fan-control már nem elérhető firmware limitáció miatt. Egyetlen lehetőség (legalábbis eddig így volt), hogy az automatikus fan-curve alsó pontját leviszem 60fokra. Ez alatt nem veszi figyelembe.
Tehát esetemben 60fokig áll minden venti, ezután viszont felpörgeti, mégpedig olyan fordulatra ahogy a fan-curve be van állítva.Namost az volna a megfelelő, ha az fan-stop kikapcsolható lenne és mondjuk ~15%-os venti forgulat használható lenne folyamatosan.
Ezt például meg lehet csinálni Win-en, de nem sikerült még megcsinálnom Linux-on.
Ezért érdeklődöm, hogy a fan-stop kikapcsolásban van-e érdemi változás?[ Szerkesztve ]
-
CirrMee
addikt
válasz
.-..-. #101825 üzenetére
Szvsz ha közös bordán vannak, akkor nem illene ekkora difinek lennie. A ventit meg kvázi (ólommentes forrasztási) élettartam miatt kapcsolgatja, megakadályozva a még nagyobb hőingadozást.
“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.” (Petőfi Sándor)
-
.-..-.
junior tag
Csak egy gyors kérdés azokhoz, akik amdgpu-t használnak és abból Navi3x szériát (RX 7000 series).
Van esetleg valami fejlemény abban, hogy a ventiket alaphelyzetben is lehessen pörgetni valamennyire?Ugyanis eddig csak akkor indultak be ezen a szérián, ha elért a gpu egy bizonyos hőfokot. Például 60fok-ot.
Ez annyiban lenne érdekes számomra, hogy amikor a venti még nem indul be, a vram már akkor 74fokos. Amikor beindul a venti terhelésre, mert melegszik a gpu, a vram hőmérséklete alacsonyabb lesz. Jelenleg indokolatlanul van egy magasabb hőmérsékleten hagyva a vram. Jó volna valami nagyon alacsony fordulaton pörgetni a ventiket idle is.[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
zoltanz
nagyúr
Előző Mx Linux verzión megy egy Wifi Usb adapter. Nem talál eszközt (se mac cím semmi, dkms fa tartalmazza a drver-t)
Köszi![ Szerkesztve ]
-
-
válasz
oreg0503 #101815 üzenetére
Óvatosan azért mégis megfontolhatnád ezt a megoldást. Az EFI-s dualboot installokkal mindenki saját tapasztalataira hagyatkozva tud javaslatokat tenni és az igen kevés így, mivel különböző hardverek és különböző OS-ek mind-mind sajátosan kezelik ezt a helyzetet. Ahogy olvashattad, még aki tuti biztos a jó megoldásban, az is hozzáteszi, hogy amíg nem jön egy új Win frissítés...
(utóbbi időben laikusként négy különböző gépre telepítettem oprendszereket, volt közte dualboot is, de semmiféle standardot nem figyeltem meg, mindegyik más megoldást kívánt az EFI-vel)
Egyébként nemrég írtad, hogy végeztél a Windows-zal, mi történt, hogy mégis kell? A gyerek kinyírt akkus gépével függ össze a dolog?
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
IstvánLászló
senior tag
válasz
Warton #101803 üzenetére
Hello.
Most tudok csak válaszólni.
Értelek amit-mondasz,KDE-gépígényes és ha lehet és te is úgy gondolod,probáljadki a Cinnamonnal,mert egy jó probát - megér és nem fogsz gondolom csalodni.
Ígen ígen az Arch meg nem fogja a kezezűnket és a más disztrok-sem.
Az Arch azt feltételezi hogy tudod mit is akarsz használni és a dőntés mindig is a tiéd, gondod is ha akadna - érdemes útána olvsani az Arch oldalain található infókat és tutíra megtalálod a megoldást.
Az Arch-ról nagyon jó a saját-véleményem, példaképpen:Steames gama-im mind nagyon nagyon jól 100%-os teljesítménnyel-futnak,ha éppen játszanék és Lutris.on is dettó a játékoknak az élménye,gondolom ennyí-elég is a véleményemből.
További sok sok síkert és sok szépet kívánok.Privátot ne írjál csak ha fontos, válaszolok biztosan. Köszönöm mindenkinek türelmét idejét segítségét.
-
V.Stryker
nagyúr
Sikerült Ubuntu alatt végre egy működő telepítőt kreálni endeavourból. Fel is tettem...na igen. Valami ilyet keresek. Gyors, jó az akkuidő és minden klappol. Szinte....
A google driveot kéne használnom, de úgy, hogy offline is elérhetőek legyenek a fajlok. Az rclone-t néztem, de ott valami magasabb szinten kell b.ziskodni a google-el is. Nem sikerült egyenlőre.
Valaki tud javasolni vagy egyszerűbb megoldást vagy egyszerűbb leírást?
-
-
oreg0503
tag
válasz
CPT.Pirk #101806 üzenetére
Köszi a választ. Eddig én is így tudtam és működött is. De legutóbb mégsem indult a Win, igaz akkor több linuxot is tettem melléje.
Samsung S27E500C Monitor, Acer Aspire 5 - A515-57-564T, Intel Core i5-12450H - Octa Core, 16GB DDR4 3200 MHz / 512GB PCIE GEN4. NVME SSD, + 2TB WD SN Blue SSD.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #101811 üzenetére
Win 10 Prof az éves frissítéseknél még csinálta, én még szentségeltem miatta.
-
cigam
titán
válasz
V.Stryker #101804 üzenetére
A beépített megoldással kb sehogyan. Az rclone-al talán menni fog.
oreg0503
Mielőtt nekifutsz, készíts egy egy biztonsági másolatot (lemezképet), az aktuális állapotról. Ha valami félresikerül, még vissza tudod állítani a kiinduláskori állapotot. pl. rescuzillaval, vagy valamelyik Windows-os mentő programmal.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz
CPT.Pirk #101808 üzenetére
Én ezzel mg nem találkozam de ha mégis, bemegy az ember a biosba és visszaállítja elsődlegesnek a Linuxot.
MBR esetén ugye egy ilyen teljes
"katasztrófa" volt, uefinél csk kis matatást jelent.
11 esetén ez kizárt, már ha nem mókolják meg igen erősen a telepítőt mivel ha MBR rendszert lát sikítva mnekül, fel se lehet telepíteni. -
-
válasz
CPT.Pirk #101808 üzenetére
De az még van, hogy mikor jön egy féléves W11 update, akkor kérdés nélkül felülírja az EFI bootsorrendet és hirtelen csak a Windows fog indulni?
Leginkább ettől tartok, mert a közelmúltban volt ezzel probléma.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Rowon #101807 üzenetére
Nem kell ehhez külön ssd... De az még van, hogy mikor jön egy féléves W11 update, akkor kérdés nélkül felülírja az EFI bootsorrendet és hirtelen csak a Windows fog indulni? Én ugyan dualbootolok, de W10 LTSC-vel, aminél ez nincs meg.
-
válasz
oreg0503 #101805 üzenetére
A legjobb, ha külön-külön SSD-n van a kettő. Ha ugyanarra az SSD-re telepíted, akkor elsőnek a Windowst kell telepíteni, majd másodjára a kinézett Linux alapú rendszert.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
oreg0503 #101805 üzenetére
Nem teszi tönkre. Létrehoz egy saját EFI bejegyzést ahonnan mindkét rendszer indítható, de ettől még megmarad az eredeti Wines EFI bejegyzés is, a biosban meg azt választasz amit akarsz.
Meg ugye ott van a Windows telepítő és abba bebootolva az "indítás javítása" vagy mi bármi esetre.
[ Szerkesztve ]
-
oreg0503
tag
Sziasztok.
Azt szeretném Tőletek megtudni hogy hogyan telepítsek Win11 mellé LM Cinnamont, úgy hogy egy SSD vannak, de külön partícióra mennek. Viszont a LM ne tegye tönkre a Win indítását. Tehát ha törlöm a Mintet akkor a még a Win induljon.Samsung S27E500C Monitor, Acer Aspire 5 - A515-57-564T, Intel Core i5-12450H - Octa Core, 16GB DDR4 3200 MHz / 512GB PCIE GEN4. NVME SSD, + 2TB WD SN Blue SSD.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok
Ubuntu alatt megtaláltam, hogy a google fiókot felcsatolva látom a drive saját meghajtóban lévő fájlokat. Milyen modon lehet ezt úgy beállítani, hogy offline is elérhetőek legyenen és úgy tükrözze őket?
-
-
Warton
őstag
válasz
IstvánLászló #101781 üzenetére
Na ma délután már nem indult...
Fekete képernyő, villogó kurzor egér nyilacska. Mondom mi a f**?!
De már nem ijedek meg az ilyesmitől, úgyhogy billentyűzet ráköt (mivel az F billentyűk ezen a macbookon furcsán vannak) Ctrl + Alt + F3 aztán login, aztán
startplasma-wayland
és lám elindul a grafikus felület, amiben egyből visszaállítottam az SDDM nyitóképernyőt Breeze-re. Úgy látszik a KDE-ben ezt az egyet nem lehet piszkálni.Közben furcsa volt, hogy a letöltés nem megy 30 kbit/s fölé, sőt igazából úgy küzd a wifi mint disznó a jégen. Kicsit kutakodtam az interneten és az archwikin és azt láttam, hogy ennek a típusú Macbook Airnek nincs benne a broadcom-os wifi adaptere a kernelben és hogy azt külön csomagként kell felrakni: broadcom-wl a neve. Na mindegy most már ez is jó. Aztán megnéztem a Macbook Pron is ilyen wifis izé van csak ott az MX Linux alapból felrakta azt a csomagot. Az Arch meg nem fogja a kezed, hogy ezt csináld vagy azt csináld, hogy jó legyen, hanem csinálj, amit akarsz és csak rajtad múlik, hogy működik vagy sem.
Eddig lekopogom nem annyira szörnyű ez az Arch btw.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
growler #101791 üzenetére
Lezárandó ezt a mire jó a régi gép témát... (nem kifejezetten neked írva)
Az asztali gépem: 7800X3D: [link] 2942 / 16479 - Szerintem győztem
A ThinkPadem: Core i5-520M [link] 434 / 800Itt jön ki amit mondani szoktam, hogy ezek a régebbi procik totál elvéreznek a mai többszálas feldolgozást igénylő taszkokban, és már jó ideje a böngészők is ilyenek. Az a szerencsétlen 2 mag 4 szálas, most 15 éves processzor a ThinkPademben egyszerűen nem erre a világra készült. Célgépnek persze még sokáig megtartom mert erről programozok fel arduinokat és azt röhögve tudja, de ha erről kéne böngésznem tartósan akkor inkább lecummantanám magam.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Rowon #101796 üzenetére
A Látóasszonyos topik az egy külön blogtopik lazább témakörben, ez meg itt egy szaktopik. Nem értem a párhuzamot, amit erőltetsz.
Azt se értem, mi ez, hogy nagyon próbálkozom... Mivel? Le akartam írni valamit és sikerült is. Ez nem próbálkozás szerintem.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
cigam
titán
Értjük, hogy az egódnál csak a géped teljesítménye a nagyobb, csak már fejezd be!
Pontosan mi a lónak a nemi szervét akarsz ezzel bebizonyítani? Kinek? Mert rajtad kívül senkit nem érdekel, és már rég túl van tárgyalva!
[ Szerkesztve ]
-
válasz
growler #101791 üzenetére
5600x + 5700 XT. Nem töltök fel Geekbench eredményt, mert felesleges kb.
A J4125 ezek mellett csak jelenteni tud.
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő. / ~ / Szakmai jellegű kérdésekkel privát üzenetben NE keressetek! Ezeknek a fórumon a helyük!
-
válasz
tordaitibi #101793 üzenetére
Én erre válaszoltam:
2 cigisdoboznyi méretű csend után beeresszek egy 100-150wattot zabáló vasházas porpárducgyűjtő ventillátoros hdd-s bőröndméretű monstrumot a privát szférámba.
Ami ráadásul akárhogyan menetgeted a renoméját, fényévekkel lassabb mint egy modern mini pc.
Jók a modern mini PC-k, én nem mondtam, hogy nem és a fogyasztásukért cserébe igen szép teljesítményre is képesek, de azért egy 100-150 wattot fogyasztó konfigból bármikor többet ki lehet hozni teljesítmény terén, mint egy mini PC-ből, még akár egy erősebb APU-val is, mint pl. a 8700G. Én erre válaszoltam, mert egyszerűen nem volt igaz az, amit írtál. Nézz szét a gépösszerakós topikban, hogy milyen számítógépeket rakosgatnak mostanában össze a userek:
Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Csak a videókártya 1 millió forint némelyik gépben. Persze, ha nem játszol, akkor bőven elég egy mini PC is, de ahová már komolyabb teljesítmény kell, vagy éppen tartalomgyártáshoz kell a renderelés, netán AI szervert akarsz futtatni, ott már kellenek a bőröndök és azok nem csak 100-150 wattot esznek, némelyik gép 700-800 wattot is bekajál. A közelmúltban jelentek meg az 1600 wattos tápok is az asztali gépek kínálatában: [link] Laza 230k csak a tápegység. Szóval érdekes dolgok ezek, sokan azt jósolták, hogy a torony PC-k majd eltűnnek... egyelőre nem úgy tűnik, de tény, hogy, ha nem játszanék számítógépen, akkor én is mini PC-ben gondolkodnék, egyszerűen a töredéknyi helyigény miatt. A szuperkedvező fogyasztásról nem is beszélve...
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
tordaitibi #101789 üzenetére
Ez még egy brand Fujitsu Siemens P400-as vas, betonstabil. Kikompresszorozva felújítva újra pasztázva. Kibír még további 15 évet. Csak azért nem duálbootos, mert az asszonyé lett.De majd ha beint neki a rajta levő rendszer, akkor jó lesz rá egy linux mint.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
válasz
tordaitibi #101793 üzenetére
Pedig már automatikusan felugrott nálam a Popcorn Time jelzés!
De lássuk be, fórumtárs szívesen összemérném kezdeményezése még az Offtopikban is kicsit óvodás szintű lenne.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
válasz
Rowon #101790 üzenetére
és Cigam.
Dehogy lesz itt farokmérgetés.
Nem egy kategória.
Nekem semmi de semmi szükségem egy atomerőműre.
Nekem arra van szükségem hogy minden menjen a gépen, média, weboldalak és ne kelljen várom 5 másodperceket mire megnyitok valamit. Csendes legyen mert a munkaidőm 70%-át egy 3-4 négyzetméteres bodegába töltöm.
Takarékos legyen mert gyakran megyek akkuról ha nincs áram.
Ezekből látható hogy cipelem magammal.
És ezeket maradéktalanul kielégíti egy mini pc, én soha nem voltam hardcore gamer.
A vita amúgy egy Core2 és egy pl. Intel J4125 közöttii eltéréseken folyt, az előbbi hasznáhatatlan, az utóbbi teljesen megfelel nekem és még pár 10millió átlagfelhasználónak. -
cigam
titán
A virtuális pénisz méregetést légyszi ne itt!
-
válasz
tordaitibi #101789 üzenetére
Én szívesen összemérném a te miniPC-det az én bőrönd méretű gépemmel, hogy mennyire lassabb. 6 éves config, de jelenleg bármelyik miniPC-t rommáverné, ami a piacon kapható. És ez akkoriban sem volt egy top gaming PC.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
csixy #101788 üzenetére
Minden tiszteletem a tiéd de én már szó nélkül válok meg a régi cuccaimtól.
Pláne hogy mióta mini pc-zek, fanless, azóta engem a hideg kiráz ha csak rágondolok hogy 2 cigisdoboznyi méretű csend után beeresszek egy 100-150wattot zabáló vasházas porpárducgyűjtő ventillátoros hdd-s bőröndméretű monstrumot a privát szférámba.
Ami ráadásul akárhogyan menetgeted a renoméját, fényévekkel lassabb mint egy modern mini pc. -
-
Vasti74
senior tag
válasz
csixy #101786 üzenetére
OK, értem én, hogy ki lehet játszani a kompatibilitási dolgokat, mert igazából nincs is szüksége rá a rendszernek, csak (összeessküvés-lemélet ;-) nem fogytak eléggé az új gépek, mert még a régiek is elég jók voltak (pl. akinek megfelel egy i3-8100, annak egy i5-7500 merthogy a kettő kb. ugyanaz tudja, az utóbbin mégsem fut elvileg a Win11) , ezért kellett valamit tenni.
Viszont szerintem tök felesleges manapság nekiállni egy régi géppel szórakozni (csak proci, memória, VGA kártya és SSD kellett bele, és már van is egy 2. gen. i3 procis géped ;-) , amikor egy 6.-7. generációs komplett brand gépet elve SSD-vel, eleve elég memóriával, és eleve támogatott grafikus kártyával, ráadásul 3x gyorsabb procival (i3-2120 vs i5-6500) bagóért adnak.
De mondom, ez csak az én véleményem ;-)
-
válasz
Vasti74 #101766 üzenetére
A frászt, Az lga1155-ös tokozású pentium g630-as 2 mag 2 szálas ósdi vason hdd-re telepítve 6 giga ramon száguld a win11 24h2 pro. Csak az intel HD integrált GPU driver egyik sys fájlját köpködi a memória integritás miatt a defender. Emiatt be lett téve egy dedikált nvidia kártya (geforce 6200gs), így már nem látja a defender az integrált kártyát és a modernizálás jegyében ki lett dobva a G630-as és egy lga 1155-ös core i3 2120 2 mag 4 szál proci lett betéve 8 giga rammal és SSD-re lett telepítve.. Így már HDMI-n nézi a lapos TV-n a drágám a török sorozatát a 24h2-n és még frissíti is magát. Csak egy USB vezérlőt nem talál és besárgafelkiáltójelezte, de kit érdekel . Ennyi
A facebook szépen fut és nem térdel le. ... A POPCNT és az SSE4.2-t tudja, csak azért nincs a 24h2 kompatibility listáján, mert az integrált intel HD GPU van az útjában, de azt meg megoldottuk.
[ Szerkesztve ]
Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.
-
cigam
titán
válasz
Coulson #101784 üzenetére
Bár minden évben megkapják az adóm 1%-át, de vannak hiányosságok. Pl. a libreoffice.hu oldala szerint:
A LibreOffice felületének magyar fordítására és a magyar nyelv támogatására (helyesírás-ellenőrzés, elválasztás stb.) vonatkozóan magyar nyelven is várjuk a hibajelzéseket az FSF.hu Alapítvány otrs.fsf.hu hibabejelentőjében.Tegye fel a kezét, aki a linkelt oldalon megtalálja a "hibabejelentőt".
Persze sok munka van vele, és ezt én is köszönöm nekik, de lenne még mit javítani(nem csak a fordításon).Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Coulson
tag
válasz
cigam #101780 üzenetére
Nem tudom, hogy most kik foglalkoznak vele, de emlékszem, hogy régen talán Tímár András ecsetelte, hogy ezen is gondolkoztak, hogy az Excel féle függvényneveket használják… mármint ahogy ott fordították őket, de lehet az még az OpenOffice korszak volt. Szóval, akkoriban még foglalkoztak ezzel is, hogy azzal is egyezzen.
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101782 üzenetére
Persze, most csak a LibreOffice kapcsán merült fel bennem, mint elméleti kérdés, a későbbi időkre
Teljesen rendben van. Az EOS Welcome, apps, logs, installer maradt angol, de azokkal elboldogulok, ha kellenének. A Cinnamon és a programok teljesen magyarok.
Tettem rá Pamacsot is....már csak használni kell.Érdekesség. Itt sem akart működni az Intel hardveres gyorsítása a médialejátszóknál, kellett neki a libva-intel-driver. Ez már a Manjaron is volt probléma. Ezt leszámítva, meg a Cinnamon aprólékos testreszabásán kívül semmi problémám nem volt vele. A firewalld-t lecseréltem ufw-re, mert valamiért nem maradtak meg a nyitott portok újraindítás után. Hiába állítottam be a hálózati csatoló public zónájára, elvesztek.
De tényleg csak ennyi volt, pedig féltem tőle. Nekem bejött ez a rendszer. -
Coulson
tag
válasz
Petya XT #101775 üzenetére
Nem is feltételeztem, hogy azt kérdőjeled meg.
A filmeket és sorozatokat is jobb az eredeti hanggal nézni (képzavar, mert azzal hallgatjuk). Igaz ez a szoftverekre is. Ugyanakkor nagy segítség a lokalizált környezet, hogy tényleg mindenki könnyebben tudja használni ezeket a rendszereket.
Szerencsére az FSF.hu támogat ilyen törekvéseket, és hál istennek lektorált fordítások kerülnek be, nem ilyen Google translate-tel készített valamik.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Petya XT #101773 üzenetére
Jah, hogy Cinnamon. Azzal nincs tapasztalatom ezen az OS-en.
Valszeg a terminálos locale settings kell neked: https://wiki.archlinux.org/title/Locale
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101772 üzenetére
Ékes magyar nyelven beszél most, csak a KDE-t használom angolul, amikor éppen használom. Igen, ott szoktam meg én is, az adminisztráció fülön, viszont ott nincs, sőt sehol sincs
Cinnamon. Lehet emiatt? A KDE alatt van ilyen, azt tudom.
Frissítéskor sem talál erre semmit, tehát feltételezem nem "húzza" le a nyelvi fájlokat. Sanszos nekem, hogy grafikus módon ez nem fog menni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Petya XT #101769 üzenetére
Én azt magyarul telepítettem és egyből minden magyar volt a telepítés után.
Gondolom neked most angol... menj be a System settings alkalmazásba, ott a Regional and Language settings és ott tudod az egész disztró nyelvét állítani.
zoltanz: régi szép idők.
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #101767 üzenetére
"Én még emlékszem arra az időre, amikor a P3-as gépem 384MB rammal frankón tudtam netezni, de akkor még az Ubuntu 8.04 körül voltunk..."
Akkoriban nem az Ai, vagy fércmívesek fejlesztették a weblapokat.
Én P3-on Puppy Linuxoztam Ram-ból futott. Bx chipset 512MB) Ubuntu 10 képregény vol rajta
[ Szerkesztve ]
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101767 üzenetére
Segítenél egy picit az Endeavour kapcsán? A hiányzó lokalizációkat hogyan tudom telepíteni? Az OS specifikus programjaiban nem találtam ilyen lehetőséget. Most egyenlőre nincs ilyen problémám, de a LibreOffice kapcsán csak programhoz kapcsolódóan tudtam letölteni.
sudo pacman -S libreoffice-still-hu
Van erre valami olyan megoldás, ami az egész rendszerre vonatkozik, vagy minden programnál így kell csinálni? A Manjaron volt a Manjaro settings, abban talán volt ilyen opció. Mondjuk nem probléma, csak nekem furcsa.
-
Petya XT
senior tag
válasz
urandom0 #101755 üzenetére
Én nem veszem fel ezeket már, de aminek részleges a honosítása, célszerű az eredeti nyelven használni, mert elég idegesítő, ha egy programon belül is több nyelv van jelen.
A KDE kapcsán több embertől hallottam, hogy ezért nem is hajlandóak feltenni, mert a teljes angol nem oké, és a részleges magyar sem. Disztróban meg teljesen mindegy, maga a KDE ilyen. Bár nem tudom, ahol nem változik gyakran, vagy régebbi verzió van belőle, ott előbb-utóbb csak le lesz fordítva teljesen. Ezt gondolom...nem tudom. A Cinnamon-nál van infó róla, a Mintes srácok jóvoltából, de a KDE esetében nem tudom. Azt sem, hogy kik csinálják.
zoltanz:
Halkan megjegyzem. "2025 a Linux éve leszÉn borítékolnám, hogy nem lesz. Helyette a "jó" kis Intel GMA-s alaplapok, a Duo,Quad vonallal maradnak W7-en(hiába köhög már a szerencsétlen), vagy a szekrényben. Nem sok szaladgál már belőlük, amik igen, azokat jellemzően nem piszkálják, hiába olyan, mint egy szita. Nagyon extrémnek kell lennie valakinek ahhoz, hogy W11-et erőltessen rá napi használatra. Meg tényleg....minek? Kínszenvedés. 8k egy 3-4 gen brand használtan. Kb. bármelyik linux vígan elszaladgál rajtuk. Meg W10/11 is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zoltanz #101765 üzenetére
Pedig Tibi jól látja. Biztos meg lehet szokni a framedroppot meg ezt a mobil nézetre váltás dolgot, de megéri?
Én még emlékszem arra az időre, amikor a P3-as gépem 384MB rammal frankón tudtam netezni, de akkor még az Ubuntu 8.04 körül voltunk...Manapság egy otthoni digi tv+internet+telefon csomag 9..10k körül van havonta... Nem akarok senki zsebében turkálni, de ha egyébként telik az internetre meg sörre, cigire, akkor már akár egy kicsit újabb gépre is össze lehet spórolni, hogy legalább a 32 bites világot hagyjuk már a hátunk mögött.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
válasz
tordaitibi #101764 üzenetére
"média és webes tartalomfogyasztásra nem lesz nagyon alkalmas."
Te nem vagy tisztában a helyzettel. Mobil nézetes oldalakkal szépen elvan a Core2duo, desktop nézetben.már pimpelt kell vagy Core2quad/Xeon.
Telefon
Redmi S2-őmben lévő Soc most lépet a 10. évébe.
Böngészéskor kicsit lassabban jönnek be a lapok, mobil nézetben 3D -ben elmaradott persze. Android 9 -cel párhuzamosan több app között is könnyű váltani (nem tölt közben lassan a memóriába)
32 bites Os , de még 3-4 évig biztos jönnek rá alkalmazások.[ Szerkesztve ]
-
válasz
zoltanz #101754 üzenetére
Jóember, mivaaan...?
Core2-n?
Azt megeszi reggelire az Intel J4125-öm, nem 65 hanem 10W tdp-vel.
Először is arra ha nem mókolják meg a telepítőt fel se megy mivel Redmondba se hülyék kapják a fizetésüket hogy egy ilyen procira ráeresszék. Meg értelme eddig se sok lett volna.
Másodszor ezen a procin egy Linux is haldoklik, média és webes tartalomfogyasztásra nem lesz nagyon alkalmas.
Iletve de, persze, csak hogyismondjam finoman,
A felhasználói élmény drasztikus csökkenése várható.
2025-be? Egy 2008-as proci? W11?
Lenne még kérdésem de minek?
Bizisten előkotrom a P3--t a padlásról ha ez a tendencia manapság.
Meg a Droid 4.4-es 512/4 tabletemet a fiókból. -
válasz
urandom0 #101760 üzenetére
Javítom magam: NE úgy add hozzá a repót, ahogy leírtam, hanem így:
sudo zypper ar -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_$releasever/Essentials' packman-essentials
Ez csak az essentials-t adja hozzá, szerintem az is elég. Abban van a broadcom-wl csomag, szerintem azt kell telepítened. -
válasz
webzyus #101759 üzenetére
Elméletileg a broadcom-wl-kmp-desktop (vagy valami hasonló nevű) csomagot kellene telepítened a Packman repóból. Először hozzáadod a Packmant a rendszeredhez:
sudo zypper ar -cfp 90 'https://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_$releasever/' packman
Utána distro-upgrade kell:
sudo zypper dup --from packman --allow-vendor-change
Majd mehet fel a csomag:
sudo zypper in broadcom-wl-kmp-desktop
Végül újraindítod a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Ma délelőtti program eredménye.
-
-
webzyus
újonc
üdv!
valaki segítene távoli vezérléssel bekapcsolni a wifit opensuse leap 15.6 alatt? az istenért sem sikerül.
-
válasz
Petya XT #101752 üzenetére
Én is egyre inkább hajlok afelé, hogy érdemes mindent inkább angolul használni. LibreOffice Calc-ban rendszeresen belefutok abba, hogy úgy vannak a menük, hogy "Sorok beszúrása fölé", "Sorok beszúrása alá", "Delete rows", "Tartalom törlése". És fél percig keresem, hogy hol van a sorok törlése...
A beállításokban is, ahol három színséma közül lehet választani: "System", "Light", "Dark". Ezek úgy vannak fordítva, hogy "Rendszer", "Finom", "Sötét"...
Finom.....[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Ms a.Windows 11 -es Os 24h2 frissítéssel lábon lőte magát. Core2 és hasonlókon ha el is indul konfortalan használni.
Halkan megjegyzem. "2025 a Linux éve lesz"
-
Petya XT
senior tag
válasz
sicc_innen #101751 üzenetére
Szia,
Nálam a live mód angol volt. De telepítés után biztos, hogy a korábban próbált KDE az vegyes volt, voltak modulok, amik angol nyelven maradtak.
A Cinnamonnak jó a fordítása, ennél ezt nem tapasztaltam. Mondjuk a konfigurálása a Cinnamonnak az tovább tartott, ikonok, hangok, ilyenek miatt. A KDE ebből a szempontból egyszerűbb. Azt vettem észre, hogyha nagyon zavaró a KDE ilyen felemás fordítása, érdemesebb angol nyelven hagyni. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sicc_innen #101748 üzenetére
Igen, de gyakorlatilag mindegyik disztróra igazak ezek.
-
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #101711 üzenetére
Pár hetes használat után azt kell, hogy mondjam, nagyon kellemes kis rendszer az Endeavour. Cinnamon-nal repül a gép. Nem sírom vissza a Mintet. Mindent tud ez is, amit a Mint tudott. Csak itt jó a hang, a Minten folyamatosan probléma volt vele, nem is tudtam beállítani rendesen a késleltetést. Azt a pár parancsot meg megtanulja az ember, ami kell.
-
-
cigam
titán
Köszi az infókat!
-
válasz
cigam #101738 üzenetére
Az utóbbi években sok ilyen és ehhez hasonló panasz volt rá. Én is belefutottam hasonlóba, mint Vasti, hogy csak futott a folyamatjelző, de sehol semmi. De szerintem az se normális, amit Vastinál művelt, hogy felzabálta a /tmp-t...
Egyébként 2021-es az utolsó release, és az is csak macOS-es javítás volt, az azelőtti komolyabb verzió 2020-as. És igazából vannak rá jobbak programok, azok, amiket leírtam (és a Gnome Disks-et ki is hagytam, Linuxos ISO-t azzal is ki lehet írni).[ Szerkesztve ]
-
válasz
Vasti74 #101735 üzenetére
unetbootin pár éve már a nem ajánlott programok között van. Mit szeretnél vele kiírni? Linuxos ISO-hoz jó a sima dd, a Balena Etcher, a Ventoy, a Fedora Media Writer, az Impression, Windows-hoz pedig a Balena Etcher, a Ventoy vagy a WoeUSB.
-
GuMipOkE
senior tag
válasz
Vasti74 #101735 üzenetére
Nekem talán bő egy éve csinált zajt az alaplapi hangkártyám hasonló körülmények között (talán debian 11 alatt).
Valami inteles baromság energiatakarékos üzemmódja okozta. Nem gondolnám, hogy nálad ez van, de azért ide teszem, hogy mi csökkentette a problémát:
sudo su
echo 0 > /sys/module/snd_hda_intel/parameters/power_save
állandó módosítás:
su -
tee /etc/modprobe.d/snd-hda-intel.conf <<< "options snd_hda_intel power_save=0"
[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101730 üzenetére
Áh, hagyom... A program amúgy is kaka. Megáll munka közben, kérdezne valamit egy ablakban, de üres az ablak - illetve csak egy beviteli mező van, amibe nem lehet írni, és csak egy cancel gomb van ezen kívül. Ha megnyomom a cancel-t, eltűnik az ablak, de a program (folyamatjelző) áll, és vár, további hibaüzenet nélkül.
Kb. mint amikor "gyerekkoromban" ismerkedtem Delphi-vel, összedobtam valamit, és először elindítottam hogy lássuk, mi lesz belőle. (unetbootin a program neve)Következő két kérdések ;-) Hátha valaki tud valamit... De egyre inkább úgy néz ki, hogy így kb. 30 év után "elengedem" a linuxot.
- A Fedora 41 Plasma rendszerem a mai frissítés után egy eléggé sötét kijelzővel fogadott. Eddig is elállítgatta valamiért a fényerőt az asztali gépemen (!!!) , de ott van alul az óra mellett az ikon, csúszka, és világosítottam rajtra. Viszont most már nincs ott a csúszka, nem tudom állítani a fényerőt. Pedig már éppen kezdtem megszokni, hogy ott van, fényviszonyoktól függően használtam is ;-) Csak éjszakai fény van, de azt sem lehet beállítani... Erre valami ötlet?!
- Már többször rákerestem a neten, de nem jutottam előbbre: van egy USB-s DAC + fejhallgató erősítőm (FX-Audio DAC-X6) , ami pár hónapja elkezdett olyat csinálni, hogy két "hang" között (pl. két videó megnézése között: egyiket bezárom, másikat megnyitom) elkezd fehér zaj generátor lenni. Ahogy frissítgetem a rendszert, egyre gyakrabban csinálja :-( Csak az USB-ből kihúzás-bedugás segít, de lassan már elkopik az USB csati. Viszont legalább a feleségem is megtudta, mi az az USB csatlakozó, mert ő is egyfolytában ezzel szórakozik. A neten találok bőven ilyen problémákat, de megoldást sajnos nem: esetleg erre valami jótanács?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
-
Samifiu
tag
Sziasztok!
Tanácsot, javaslatot, ötletet szeretnék. Van egy szerverem, ami más rendszerek szerveivel is kommunikál(pl. adatokat kap). Visszatérő probléma, hogy a forrás szerveren cert csere történik, így a szerómmal a kommunikáció problémába ütközi. Olvasgattam utána, hogy lehetne megoldani ezt: lekérem a cert információit és összehasonlítom az én szeróm adataival. Mivel nem csak ez az egy szerver kommunikál felél, ezért többről is le kellene kérnem ezeket az infókat. Amivel próbálkoztam: netstat parancs és az ott látott címeket felhasználva openssl s_client commandot nyomtam (openssl s_client -host HOSTNAME -port PORTNUMBER -prexit -showcerts)->getaddrinfo: "Name or Service not known" üzenet jön. Vagy éppenséggel: "openssl s_client -connect SERVERNAME -port PORTNUMBER 2>&1|openssl x509 -noout -serial" -> unable to load certificate.
Előre is köszönöm a tippeket!Regisztrált 2007-03-31 11:39 ||| Samifiu felhasználónak 14 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!(phmegbizhatosag.atw.hu) ||| Malacka nem akadt be a kamionjával a híd alá...csupán hidat szállít!
-
válasz
Vasti74 #101729 üzenetére
Hova dolgozik a progi, a /tmp-be? Ha igen, átszerkeszted a tmp.mount-ot (systemctl edit tmp.mount), a végén az Options= sorban tudod megadni a méretét. Nálam alapból size=50%%, ha jól tudom ez azt jelenti, hogy a fizikai RAM felét használhatja maximum.
Egyébként on the fly így tudsz tmpfs-t létrehozni:
mount -o size=16G -t tmpfs none /mnt/tmpfs
Meg lehet próbálni esetleg lecsatolni a /tmp-t és felcsatolni helyette egy ilyet, de szerintem jobb az első megoldás (a tmp.mount átírása).
-
Vasti74
senior tag
Emberek, árulja el valaki, hogy hogyan lehet Fedora 41 alatt a tmpfs méretét növelni?!
Esküszöm keresem, de nem találom...
Van egy progi, ami csinálta valamit, de azonnal elfogy a tmpfs-en a hely, a progi meg elhasal. -
-
válasz
Coulson #101724 üzenetére
Én decemberben használtam egy keveset a Silverblue-t, de csak pár napig volt fent, aztán múlt hét pénteken feldobtam erre a gépre, amiről most vagyok, most ismerkedem vele. Aeon után azért nem olyan vészes, nagyon sok minden hasonlóan működik (bár a mögöttes megoldás teljesen más több helyen is, pl. a snapshotoknál).
A két linkelt cikket én írtam -
-
-
válasz
Rimuru #101718 üzenetére
Szeretned hogy ott legyen?
Eddig is ott volt, az új verzió óta nincs ott.
Probald ki ezt (about:config-ban): browser.tabs.inTitlebar -> 0
De ez visszakapcsolja a címsort, nekem nem ez kell. Úgy kellene kinéznie, mint itt a screenshoton: https://github.com/rafaelmardojai/firefox-gnome-theme
-
Coulson
tag
Én kezdő felhasználóknak Fedora Kinoite-ot szoktam javasolni, meg telepíteni is. Ha csak alap dolgokra kell a gép, akkor ChromeOS Flex-et (google fiók kell hozzá).
-
Necronom
senior tag
Sziasztok,
A boha uristennek nem tudom frissiteni a skypeforlinux progit
Tudom nalam az oskovulet Lubuntu van, de a Pro fut
Nos, remelem jol irom le a jelnseget
Snapbol telepitve minden ok latszolag, bejelentkezik, kapcsolidk, de olyan nincs, h rairok
valakire es meg se nezi 3 napig
A sima meg apt install skypeforlinux felmegy, azt mondja a legujabb van, elinditom es azonnal mondja, hogy kell frissitesitt meghaltam..
TAP - Tatabanyai Automodell Palya
-
válasz
Warton #101712 üzenetére
amik korábban csak az AURban voltak azok kezdenek feljebb kúszni: flatpakbe, vagy akár még a repoba is
És milyen jól teszik!
Én csak el nézegetem itt, ahogy az emberek folyamatosan az AUR-ra hivatkoznak, miközben a döglött lőtéri kutya nem ellenőrzi, hogy oda mi kerül be. Nagyon kíváncsi lennék, hogy ha valaki most feltöltene oda egy malware-t, mennyi ideig tartana, míg kiderülne (egyébként volt már rá példa). -
Warton
őstag
válasz
CPT.Pirk #101711 üzenetére
Nálam a keyringes frissítéses bohóckodás volt a fő probléma, de az az Endevahúrban is ugyanúgy meg volt. Emlékszem, hogy ülök az Endevahúr előtt és a redditet bújom, hogy mit kell csinálni az archlinuxkeyring errorral. Szerencsére már jópár hónapja megszűnt ez a rendszeresen visszatérő probléma.
A másik fő probléma ez a herélt mesás szerencsétlenkedés volt. De mióta rendbe rakták a mesát azóta - lekopogom - nem volt komolyabb gondom a Manjaroval. Az AUR-ról meg csak annyit, hogy az a tapasztalatom, hogy amik korábban csak az AURban voltak azok kezdenek feljebb kúszni: flatpakbe, vagy akár még a repoba is, az ilyenek mint pl.: nuclear, caprine, fheroes2, dhewm3 stb. régebben szinte csak az AURból voltak elérhetőek, most már azért máshogyan is lehet futtatni ezeket. Úgyhogy mostanra az AUR-t már nem is nagyon használom.
Az elkövetkező új KDE alverzió frissítés miatt egy picit izgulok, bízom benne, hogy nem ttyból kell majd visszaépíteni az egész hóbelebancot, mint a 6.0-nál.
Ami így visszagondolva szerintem az alternatív mesa + wayland miatt történt.
-
Warton
őstag
válasz
Horvi #101707 üzenetére
Ez az ember félévente csinál egy videót arról, hogy a Manjaroval valami baj van, bár szerintem évek óta nem használta, de az is lehet, hogy életében soha. Nála ez ilyen becsípődés. Meglengeted a szakálla előtt a türkisz zöld Manjaro logót az így húz a lendkerekén kettőt és belekezd: nátszéf, éjúár, ánsztéböl pekidzsíz, szszl autentikésön
stb.
Úgyhogy azért várható, hogy a nézői leszavazzák a disztrót.Kompromisszummentes linux gaming.
-
válasz
CPT.Pirk #101705 üzenetére
Ez a Tuxedo egy kicsit olyan mémszerű rendszer nekem... Semmivel nem tud többet egy Kubuntunál és ez a beépített vezérlőpult szerűség is igazából inkább egy bloatware, mint egy hasznos eleme a rendszernek...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A 136-os érkező Firefox minden Linux rendszeren engedélyezni fogja alapból a HW gyorsítást AMD hardveren. Azt mondják mostanra eljutott odáig a mögöttes infrastruktúra, hogy eljött az idő. https://www.phoronix.com/news/Firefox-136-Beta
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nick videója a saját nézői között végzett felmérés alapján a disztrók népszerűségéről:
I asked the Linux Community to RANK 34 DISTROS, here are the results! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest