Hirdetés
- weiss: Autó költségek
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fall-N
veterán
válasz
arcitec
üzenetére
Pedig tényleg felesleges kategória. A tripla hajtómű például tök fölösleges sok embernek, ha nagyon nem elég valakinek egy tányér előre, akkor egy dupla lánctányér bőven elég. De legalább cipeli a plusz súlyt az ember. Az első telót leírtuk, ezekből jön össze a 14-15 kilós tömeg. Szóval lassú, elavult, de állítólag mindenre jó. Ami papíron mindenre jó az általában semmire sem.
Másrészt a trekking helyett találták ki a fitness kategóriát és a gravelt később, ha tényleg nem fontos a terepjárási "képesség". Sokkal jobbak és könnyebb gépek. Persze itthon tudom, még valamiféle becsípődés a trekking.
-
Tin
veterán
Én Cube Touring Pro-t akartam venni városba meg kerekezni, hogy legyen kondim. Aztán megláttam a boltban, és vettem inkább egy alap Hyde-ot.
-
Ringman
félisten
válasz
arcitec
üzenetére
túrabicikli/touring bike az hagyományosan hosszú távot és időtartamot jelent (1-2 hét, akár hónapok), ezért érdemes a lehető legegyszerűbben szervizelhető biciklivel megtenni az utat, így a merev villa preferált (de nem kizárólagosan)
a túrabiciklik jellemzően nagyobb tömeget visznek (akár 140kg a sok cucc miatt), túlméretezett a vázuk és a vázgeo az kényelmes (magasabb stack/reach arány), tele vannak rögzítési pontokkal.

a decának is van ilyen, az a riverside touring 520, 900, 920. ez is javasolható a fórumtársnak, bár kicsit overkill (és újonnan az ársávba sem fér bele - a legolcsóbb sem)
a trekking meg az, hogy elmész egy max pár napos körre valahová, hétvégén használod, stb (eleve a teleszkópos villára nehéz első csomagtartót tenni).
-
BitRider
senior tag
válasz
arcitec
üzenetére
Az a különbség, hogy az egyik egy elavult, létjogosultságát vesztett vacak. Nézd meg, hogy Ringman mit szerkesztett be az utolsó sorba! Nem fogod megtalálni a trekking szót, sem pedig a 63 mm-es röhejes becsúszót... az a múlt.
#247895: Sajna ez nem így működik, de ha ez megnyugtat, hajrá!

-
BitRider
senior tag
válasz
arcitec
üzenetére
Igen, de ezért mondtam, hogy az a gyártó, amelyik értelmes túragépet épít, nem véletlen nem trekkingnek hívja ezt a kategóriát se már, pont a fentiek miatt (hanem touringnak). Ezért mondtam, hogy a szót kell elfelejteni, nem a kategóriát. Ma ilyen klasszikus trekkinget hülyeség lenne megvenni, buta teleszkóppal meg nehéz, ellenben gyenge vázzal. Sajnos többnyire ezt jelenti a "trekking".
-
arcitec
addikt
válasz
Ringman
üzenetére
Jó, hát abban igazatok lehet, hogy - és elnézést - de úgymond alacsonyabb kategóriában
nem található olyan amit ti leírtatok. Az igaz, hogy nekem mindig jobb gépeim voltak.
Mondjuk én inkább felhasználó vagyok, megveszem és használom. Nem építgetek.
Amúgy túrázgatva többnyire csak trekkingekkel találkozom. Még gravellel sem nagyon.
Trekking és outi. Nyilván sok féle állapotúval.
Mondjuk az, hogy trekking vagy touring mi a különbség, ha egyre gondolunk?
Na de mindegy is... -
BitRider
senior tag
válasz
arcitec
üzenetére
Az, hogy hányan használnak valamit, nem legitimizálja a létjogosultságát. Emlékszem, egy időben mennyire ment ez a trekking mánia is itthon. Csak azóta eltelt 20 év, és sokkal könnyebb, a könnyebb súly ellenére sokkal erősebb, jobb geometriájú vázakat gyártanak. Értem, hogy rohadt drágán vehetsz hozzájuk akár használható teleszkópot is, ettől még nem lesz ajánlott, mint keresési alap, nem véletlenül bali789-nak sem. Egy monti alapot lehet használni hegyen is, egy gravel alap pedig a haladósabb verzió. A trakking egy olyan öszvér, ami nagyjából semmire se jó (értem, hogy használható, meg mindenen el lehet gurulni, de nem ez volt a mondandóm lényege). Nagyjából tényleg leírtunk mindent erről.
-
Ringman
félisten
válasz
arcitec
üzenetére
az érdeklődőnek szeged környékére kellene, elsősorban városban, kisebb túrákra (arra felé sincs túl sok domb meg erdő sem) na erre elég egy ballonosabb gumi alacsonyabb keréknyomáson, meg egy (árba sajnos nem nagyon fér bele, de) karbon villa.
nem kell koskormányos gravel sem persze, egy egyeneskormányos bicikli, merev villával. ha sportos kell, akkor fitnesz, ha nem, valami touring bike, pl cube travel (bár az viszonylag nehéz)
vicces, hogy egypálcás 2,5 kilós teleszkóppal lehet biciklit venni, anélkül meg 2x olyan drága, vagy 80000 ft újonnan és egyből kukába is lehetne rakni.szerk:
giant escape disc az mondjuk jó lehet -
BitRider
senior tag
válasz
arcitec
üzenetére
Most írtuk le ketten is a miérteket – pont azonos avatarral. Olvasd el!
Gondolom, trekkinged van, de kérlek, ezen nem kell besértődni. Ez a gyártók hibája, hogy ilyen elavult gnómokat árulnak trekking név alatt. Értem, hogy miért hüppögsz, de ez nem ellened irányult. Mi leírtuk az indokokat. 63 mm és 28 mm becsúszók. plz.. viccnek is rossz. Sokkal jobb kategóriákból lehet tényleg értelmes TÚRAGÉPET építeni.
-
arcitec
addikt
válasz
BitRider
üzenetére
Na ezt még is hogy gondolod? Ez teljesen téves fals véleményezés. Szó szerint ökörség. Már megbocsáss? Attól, hogy neked a trekking nem jön be, - mert nem macsós(egyesek szerint) - attól még nagyon sokan használják úgymond túrázásra. Ekkora marhaságokat már rég olvastam.
Vannak már levegős telók azon egész jók. És nyilván nem erdőbe terepre. Nem kell keverni a hamut a mamuval... 
#247889BitRider: Persze azért írtam azt amit. Bullshit. Nem kell ökörségeket megfogalmazni. És bocsi, de tényleg ...
-
deny330
senior tag
Ezennel kész a romboló!
Ami történt rajta lényegében:
A gyári WTB kerék szettet leváltotta egy Hope Pro 4 agyakra épült kerék szett EX471-es felnikkel, illetve nem raktam vissza a maxxis gumikat, hanem kapott E+H michelin wild endurot. Természetesen tubeless.
A gyári Lyrik telót pedig cseréltem egy durolux 36-ra, ami immár 15x110-es boost agyas. Nagy kört nem mentem vele, csak kipróbálgattam, hogy minden okés-e. Az biztos, hogy a telóban sok a potenciál, csak a reboundot meg a sag-et állítottam be, de már most éreztem, hogy ez sokkal jobban mozog, mint a sima Charger RC-s lyrikem. A gumikról csak annyit, hogy máshogy kell velük kanyarodni, mint a maxxisokkal, de fognak mint a zöld festék, szóval nem lesz gond.
-
Fall-N
veterán
Nem fogja senki védeni, tényleg trekking vonalon a telók mind gagyik. A legtöbb új bringában is Suntour NEX van 63 mm rugóúttal, ami vicc kategória. Legalább még nehéz is, ha már semmire sem jó.
Nekem egy olajpatronos XCM30 van, ez egy fokkal jobb, de majd kecserélem valamikor egy kínai karbonvillára. Igazából mozog, sokkal jobb a sima rugós villánál, mert van benne csillapítás, de ez is nehéz. Levegős lenne az igazi, de egyrészt drága, másrészt a fene akarja karbantartani.
Igazából a trekking vonal is kihalhatna, elavult vackok, de drágák legalább. Tripla tányéros hajtás, nagypapa geó és túl vékony gumik sem a legmodernebb alkatrészek. Ezekre egy MTB is jó lenne, igaz nem mindre lehet sárvédőt tenni, amit a trekking biciklisek használnak (meg persze kitámasztó.) Na ezek helyett már van értelme gravelt venni.
-
BitRider
senior tag
Pontosabban bali789: A trekking egy értelmetlen bringakategória (legalábbis amivé vált az elérhető termékek alapján). Az egyetlen funkció, amit le kellene fednie, az a túrázás, csomagtartókkal meg mindennel, de arra ezek a tipikus trekkingek alkalmatlanok. Simán csak el kell felejteni a trekking szót. Emiatt a normális gyártók nem is ezt használják, hanem a touring-ot.
Tehát olyan monti kell (a könnyebbeket XC névvel szokták illetni), esetleg gravel (ha nem kell teleszkóp), amire rá tudod pakolni a megfelelő felszereléseket. Abból lesz a kényelmes túragéped, nem attól, hogy az elnevezésében is azt keresed.

-
jjeahh
nagyúr
Emily Batty meglátta milyen gumit vettem, muszáj volt lekoppintson
. Insta link. -
m72
tag
válasz
bali789
üzenetére
Majd a hozzáértők adnak neked korrekt választ, én csak szubjektív véleményt tudok. Tavaly én is hasonló dilemmában voltam. Én arra jutottam, hogy azért van minden trekkingben rugós villa, amirét az új autók nagy része SUV. Mert az emberek nagy része szerint ez néz ki jól. Nem baj, ha semmi értelme. Én merev villás, széles gumis bringa mellett döntöttem. Vannak a családban ilyen rugós villás bringák, de nekem a széles gumi-merev villa kombó jobban bejött. Én régebben azt hittem, hogy ezek a villák olyasmi szerkezetek, mint a motor (kerékpár) teleszkópok, csillapítással, progresszív karakterisztikával. Aztán rájöttem, hogy ezekben az olcsó villákban nincs semmi, csak egy "buta" lineáris csavarrugó jól bezsírozva, meg persze a lock. Azért ettől ne várj csodákat, amikor a "negyvenpár" mm széles gumis trekkinget nekiengeded a járdaszegélynek, kátyúnak. Ez nekem olyan, mint amikor a SUV-ra ráteszik a 20"-os kereket extra alacsony profilú gumival, aztán nem hogy a hasmagasságát nem lehet kihasználni, jóformán egy járdaszagélyre sem lehet felmenni vele. Persze biztosan van olyan akinek bejött a keskeny gumi - olcsó rugós villa kombó, majd az "megvédi" a mundér becsületét. Én egyébként elfogult vagyok, széles gumi fétisem lett. Ehhez hozzájárult az, hogy a keskeny guminak lehet kisebb a gördülési ellenállása, de csak jóval nagyobb nyomásnál. Az meg nekem túrázni meg földúton már barátságtalan. Aztán az is meglepett, hogy míg az MTB kategóriában az árral arányosan egyre jobb első villák kerülnek a bringákba, a trekkingnél szinte kizárólag (találtam azért kivételt) a gagyi rugós villa van.
-
bali789
újonc
válasz
szuszinho
üzenetére
Szeretnék túrázgatni is. Városban max lelockolom, de itt azért vannak érdekes padkák stb ahol elkélhet.
De nem tudom, nem vagyok annyira otthon a témában, akkor miért árulnak szinte "minden" biciklit teleszkóppal trekking vonalon? Ha nem ajánlják ezeket hegyre, ahova kellene a teleszkóp, akkor mire való a teleszkóp tulajdonképp?
-
zsola32
őstag
válasz
Speedy007
üzenetére
néha jól jön.
ma szereltem fel az új Shimano cipellőmre az SPD stoplikat, 5-6 Nm-t írt a cipő használatija... jó hogy kéznél volt egy nyomatékkulcs.
egyébként a tesómmal mi is így csináltuk, megvettük az "alapvető" szerszámokat, illetve állványt, 6-7 bringát tartunk karban párhuzamosan, múlt évben kezdett tele lenni a hócipőm a sok szervízes rohangálás miatt. -
Speedy007
addikt
Tudnátok segíteni abban hogy milyen nyomaték kulcsot keressek kerékpár szereléshez egyáltalán van rá szükség? "Majdnem minden" szerszámot meg vettem már az állvánnyal együtt csak ezzel vagyok még nagy dilemmában. Fejek lesznek hozzá nekem. Előre is köszönöm
-
Ringman
félisten
azt hiszem megtaláltam fulton bringáját [link]
-
bali789
újonc
Üdv!
Kerékpárvásálásban kérnék segítséget. Cross-trekking vonalat nézegetem.
A célom napi városi használat, ésszel hagynám kint egy jó lakattal néha bevásárlóközpont előtt max.(Szeged)
Emellett aszfalton kisebb tekerések hobby szinten, túrák (tó kerülések stb.), esetleg egy kis föld út, könnyebb erdei út de nem sárban.
Használt kerékpárokat néztem, jelenleg ezek között vacillálok.
Magasságom: 188cm.
[link] Gepida
[link] Kilimanjaro
[link] Cube
[link] Haibike
[link] Trek
Köszönöm ha ránézel
. -
peetie1
aktív tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
4.5€ a kit amiben zsír is van... Külön a zsír is ennyibe kerül, így meg jön egy rugó meg 3 kalapács pluszban
-
jjeahh
nagyúr
válasz
szabop27
üzenetére
Random szalag, akár kínai, vagy gorilla tape, vagy ez a filléres cucc, random akármilyen szelep, nekem most kínai noname van és működik. Szelepeknél azt vettem észre, hogy az alu idővel törik, reped, egyik sem bírja sokáig, csak a legolcsóbb réz szelepek bírják a strapát. Tejből ha nem szoktál vágásos defektet kapni és a küllő anyákat meg a kerekeidet nem eszi meg az ammónia, akkor Stan's. Ha nem kockáztatnál az ammóniával, akkor Vittoria Universal. Elvileg a WTB TCS 2.0 is jó, én ma reggel azt rendeltem, holnap ha megjön ki is cserélem a román Fakir tejemet. Kissé félek tőle, mert elvileg nem száradással tömít, hanem a tejben lévő kis lemezkék szemcsék rátapadnak a lyukra és elzárják, de remélem nem lesz gond vele. Offroad.cc szerint okés. Ajánlom a gumikukacokat is, mert ha nem akar tömíteni a tej, megmentenek

#247860 Hasaggymeg: ez van nekem is.
Kenda szerint plusz minusz 30g a szórás, szerintem 100g
. Lehet sz*r a mérleg, le kellett volna mérjem a kínaival is
-
Gabesz87
veterán
Múlt hétvégén sikerült vennem 80-ért egy Riverside 500-at
Igaz, még nem láttam, mert Szegeden volt, sógorom hozta el. Most hétvégén hazahozom, és el is viszem egy átvizsgálásra, cseréljék, amit kell. Érdemes amúgy Decathlon szervizbe vinni, vagy inkább egy dedikált bringa szerviz?
A másik dolog. FOlyamatosan bújom a hirdetéseket, hogy hátha a feleségemnek is találok egy S-es alacsony vázas Riverside 500-at, hogy ne kelljen már azt is 160-ért megvenni. De ilyet egyszerűen nem találok. Nem tudom mennyire rossz berögződés ez, de bennem van, hogy tárcsafékes legyen, ne V-fék. Tudom, az alsó kategória mechanikus fékes, és az összefoglalóban olvastam, hogy sok mech. tárcsafék fékteljesítményben nem hozza egy jó V-fék teljesítményét sem. Ettől eltekintve az alábbi hirdetéseket találtam, véleményeteket kérném:
[link]
[link] - ez monjduk árban a Dekás fölött van, de legalább felszerelt (csomagtartó, sárvédők)
[link]
[link]
[link] - ez mondjuk nekem nem tetszik, meg csak 7 sebesség
Elég nehéz kis méretű női vázas (cross)trekking bringát találni 158cm-hez.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
jjeahh
üzenetére
Nem ez a Kenda van neked? ...mert ez nem nehéz, sőt!

#247852peetie1...ezzel csak az a baj, hogy értem én még dobjunk hozzá valamit a rendeléshez mert drága a szállítás, de lehet sosem fog kelleni, javítókészlet ide, vagy oda ezek a reteszelések akár örök életűek is lehetnek...vagy legalábbis hosszú évekig mennek, majd eladod (vagy éppen kukázod) a kerékkel 1ütt.
-
szabop27
tag
Ha már tubeless téma: gravel bringára mi jelenleg az ajánlott tubeless kit?
-
Maximum1
őstag
válasz
andrisbandi
üzenetére
Kétlem hogy ez tubeless, szerintem ez lehet az új felniszalag.
Én leszedtem, nem volt könnyű, utána ráragadt az asztalra és még a lazurt is leszedte.
Valami videón láttam, más is leszedte, én sem kockáztattam. -
arcitec
addikt
válasz
parandroid
üzenetére
Abszolút egyetértek, na de az "csak 136Ló" na az ügye nem komoly?
Mert Uzukival is lehet 60km/h-ig gyorsulni, sőt talán jobban is mint a "136Ló 2 tonnával.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Tin
veterán
válasz
parandroid
üzenetére
Hol van ez Németországban hogy a külső sávban kötelező menni?
-
flash-
veterán
válasz
Napfénysüti
üzenetére
esetleg azt próbáltad hogy a pánt két érintkező lyukát és a szenzor HR egység két érinkező dugóját kontkat sprével megtakarítottad?(2-3 használat után már rozsdás szinü cucc látható mindig rajta, de nem tudom milyen rozsda az amit könnyen le lehet takarítani, nem értek a kémiához ) illetve az érzékelőket amik a pánton vannak azt pedig nedves rongyal/valamennyire alkoholos szemüvegtisztitoval vagy denaturál szeszes rongyal megtisztitottad?
(mosószert több hr pánt leírásában kifjejezetten tiltják, csakis sima vizzel vagy valamennyire alkoholos ronngyal való tisztitást ajánlják)
én így szoktam, és akkor egy ideig jó..
de bújtam már a netet szabad óráimban és az etalonnak,az arany standardnak a polar h10-et tartják, pontossága miatt, illletve hogy olyan nagyméretű az érzékelője, meghogy csúszásgátlók vannak a pánton, de hát árba húzos még külföldről is, h9 is nagyon jó csak a pántja nem olyan profi, de elvileg ahhoz is meg lehet venni ezt a jobb féle pántot.
nekem a bryton már 2018 óta megvan, azóta 1x cseréltem pántot mert már kezdte a beltéri görgőzés meglátszani rajta
-
A nyolcast kapott gumival tuti nem lehet valamit csinálni? Már a kukázáson kívül...

Igazából azt sem tudom, mitől van benne nyolcas. Illetve azt tudom, hogy mi okozta, csak azt nem értem, hogy ilyenkor mi "megy el" benne. A felni oké, fémből van, ha kap egy ütést vagy a küllőkkel elhúzzák, görbül. De a gumi...???
#247852peetie
Anno, mikor az enyémről lehúztam a kazettatestet, szinte azonnal kiestek a kilincsek. Meg volt kicsit nyúlva a rugó, hiába próbáltam kézzel visszaalakítani, nem tartotta meg rendesen a kilincseket. Rendeltem hozzá ilyen service kit-et, azzal jó lett, bár menet közben előtte sem volt semmi gond vele. Ha lehúzod a kazettatestet, úgyis észreveszed, ha valami nem oké. -
peetie1
aktív tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Tisztítani meg kenni szoktam én is, csak most hogy rendeltem mást akkor már berendeltem egy ilyen tartalék kitet is, hátha egyszer majd cserélni kell.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Bevezethetnének már erre valami szabványt, pl. le lehet mérni, hogy a gumi kiterítve peremtől peremig hány mm és meg is vagyunk
. Ha így mérnék le őket, nem kéne azon agyalni, hogy oké, de milyen széles felnin annyi amennyi? -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
andrisbandi
üzenetére
Ezt nem is értem, miért hazudják ballonosabbnak, miért jobb az nekik ha te szélesebbnek hiszed?!
...nem talán inkább biztosra mennek nehogy ne férjen el a vázban, így a max szélességű felnin és a max megengedett nyomásra méretezik?🤔peetie1...szerintem cserélni nem kell amíg műxik, tisztítani + kenni, ha már ennyire egyszerű, szinte szerszámmentes, akkor 5-10e km-ként, felhasználástól függően, nem árt.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andrisbandi
üzenetére
Hosszú távon még nem tudtam tesztelni, szal nem tudom mennyire tartós
. A Kenda kb. olyan szélesnek tűnik, mint a Schwalbe gumik, a Rekonnál keskenyebb. Mondjuk a Rekonom a gyártó szerint asszem 58mm, a Kenda 56mm, kb. ezt hozzák is. A Kenda súlyban csal nagyot, azt írják +-30g eltérés lehet, de sokkal nehezebb a gyári adatnál... Mindegy, így sem vészes és remélem legalább masszív. -
peetie1
aktív tag
Ezekben a 3 kalapácsos agyakban vajon hány kmt bírhat ki a rugó meg a kalapácsok? Vagy milyen időnként ajánlott ezt cserélni? A DT swissnek van pár €ért service kitje hozzá.
-
andrisbandi
őstag
válasz
varsam
üzenetére
Még alszom párat rá, mert jjeahh kolléga beleültette a bogarat a fülembe a KENDA BOOSTER-el. Akkor vennék tl szalagot is.
Érdekesen csalnak a külsőkkel. Szélesebbeknél, ennél is, behazudják a 2.6"-t, de úgy olvastam csak 2.5". Nekem pont jól jönne, a kicsit kesekenyebbel legalább maradna egy pici sárférőhely.
Noby nic-et tettem most fel (egyelőre belsővel), elvileg 2.6, gyakorlatilag csupán 2.5.
A másik keréken VITTORIA MEZCAL van, az ténylegesen 2.6-os. Nálam a Rekon szintén valós szélességű volt. -
varsam
őstag
válasz
andrisbandi
üzenetére
Én ezt leszedném és újraragasztanám. Nálam a Gorilla tape nagyon bevált, olcsóbb mint a dedikált tl szalagok és jól tart. Ha nem is cserélsz, legalább a lyukhoz biztos tennék még pluszt, mert az nagyon nagynak tűnik...
-
andrisbandi
őstag
[kép]
Próbálta már valaki a Cube féle tubeless-t?
Nem túl bizalomgerjesztő ez a szalagozás.Drága karbon bicó gyári kereke, külön kb 600 EUR. Nem fogtam be újkorában, egy jobbat kapott a gép. De most előkotortam. Lehet kipróbálom milyen.
-
parandroid
félisten
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Német közlekedés után a magyar is durván balkán, hidd el nekem.
Asszony most kapott egy gyorshajtásos levélkét, 3 sávos gyorsforgalmin, 50m-rel a település vége tábla előtt 59 kmph. Kicsit gyorsan gyorsult ki a lámpától állva, pedig csak 136 ló húzza. Nem az a 30 eur, csak hogy itt nincs olyan, hogy ‘gps szerint 50 + 10%’. Ha túlléped, akkor 4 kmph hibahatárt néznek el, utána jön a csekk. Autópályán jobbra tartás, követési távolság be nem tartása ugyanez. Zebránál nem megállás, piroson áthajtás dettó. Rend is van. Már úgy általában. Mo-n ha 50 helyett ha van pofám csak 59-cel menni, akkor rámáll hátulról, letol, dudál, meg mutogat, hogy takarodjak. Rohadtul nem hiányzik. Azt elhiszem, hogy a románoknál még szarabb a helyzet, de ettől még a magyar is egy katasztrófa.p
-
itouchfan
őstag
Na, ma sikeresen elromlott az első villán (a Giant XTC montikkal kapcsolatban sokat emlegetett Crest 34 mm villán) a lockout-om, felfelé
le volt zárva, jött egy útfelújítás miatti rész ahol kivágták az aszfaltot, ki akartam oldani, és szerintem elszakadt benne a bowden, mert egyrészt nem oldott ki, másrészt azóta lifeg a kar. A villa meg sajnos kizárva maradt, ez így neccesebb, amíg eljutok vele a szervizbe. 
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
stickermajom
üzenetére
Évente járok itthonról haza (Marosvásárhely) és az út hosszúsága mellett (7-8h) egyben tanulságos is...vagyis ha igazi Balkán segglyukat akarsz látni akkor az arra kelet felé van, a Kárpátokon kívül meg kezdődik az igazán xaros része a lyuknak.

Gaben92...ja, finniában már a jávorszarvasok is civilizáltabbak mint nálunk az átlagsofőr.
-
abéla
senior tag
válasz
Fall-N
üzenetére
Festéshez van minden, kivéve kb az elszívós kamra, bár legalább zárt helyen kontárkodok. Egyébként lehet jól is festeni, csak az nem olcsó és nyilván a jobb gyáriakkal nem veszi fel a versenyt. ..szóval kb. ugyanott tartunk, mint a szerelgetősdivel
De saját káromon tanulva, viszont tuti a megmaradt ffp2-3 maszkokkal állok majd neki, mert múltkor egy alig fél órás fújkálás után (van egy régi Pro-Tec sisakom is, azt pimpeltem
) 2 napig szürke volt ami kijött az orromból
.autós/ebikos véleményekhez: családban van 130 és 300Le-s autó is
és biza' amikor a durvábbikkal megyek, ha akarom ha nem, alakít az emberen(nem kell mondanom merrefelé), néha mondom is a zasszonykámnak, terápiás jelleggel hadd vigyem inkább az övét, azzal nyugisabban megyek;
azzal viszont feltűnik mennyi a sok állatkodó körülöttem (a másikkal meg nyilván félig-meddig én is ezt a kategóriát képviselem, bár már kb 25 éve vezetek, meg kultúrember lennék bazzeg
,
így bízom benne, hogy boy-racer helyett inkább időnként max old-racerként nyomom
);
a gyengébbel viszont a félkegyelmű frusztrált furakodók, meg a büntetőgázadók(előzöd és elkezdi nyomni) tűnnek fel leginkább, durva, mennyi nyomorult veszélyezteti az embert ezzel a habitussal,
párszor volt olyan, hogy egy félig-előzésnél pánikfékezéssel kellett visszasorolnom ...na ilyenkor nem bánom/bánnám, ha van a seggem alatt több paciszóval a lényeg: akármelyik tábort képviseljük is, kéretik több megértéssel, belátással, netán némi empátiával fordulni a másik iránt, mert hiszem, hogy a nettó társadalmi feszkó-mennyiséget csökkentheti, ha egyre több ember mozdulna el efelé (igaz ez az autós/bicajos hasonlaton kívül sok más területre is),
persze lehet rossz országban (hogy a nemzetiek nehogy megsértődjenek: szocioökonómiai-gazdasági makrokörnyezetben) kérem/kívánom mindezt
-
jjeahh
nagyúr
válasz
stickermajom
üzenetére
Igen, erre én is rájöttem, a Schwalbe szelepmagnál is sokkal jobb az alis noname.
-
-
stickermajom
addikt
Aliról jut eszembe. Hétvégén cseréltem a szelepmagot mindkét kerékben, mert az egyik el volt már ferdülve. Meglepve tapasztaltam, hogy az olcsó Alis mennyivel jobb minőségű, mint a gyári DT. Utóbbira újkorától fogva ha csak ránéztem már eresztett belőle a levegő, hiába állítottam be a nyomást pontosan, valamennyi mindig elszökött rátekerés közben. Most ezeket az újakat stabilan tartja a nyomás, nem mozognak vízszintesen sem.
-
ZolkoW
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
köszi, csekkolom.
más, hátha mást is érdekel, "pénztárca" jellegű bringás tasak, szerszámos/akárminek, már régen nézegetem, de 6+ ezrest sokallottam érte, most fele. https://www.aliexpress.com/item/1005005235987650.html
(ha átb*szás, akkor nem vállalom a felelősséget!
amúgy nyilván ennyiért is túlárazott, hiszen egy vacak kis filléres cucc, de valahogy nem láttam még igazi alternatíváját jobb áron) -
jjeahh
nagyúr
válasz
ZolkoW
üzenetére
Alin nem jutott eszembe
. Bikeinn-en vannak Chaoyang gumik, de én most nem azt vettem. Keress rá bikeinn-en a Chaoyang Phantom szériára, van Speed, Dry, Wet és Mud, ezekből az alap verzió 60 TPI, a drágább 120 TPI és az anyagkeverék is más. Amiben az alap tubeless verzió többet nyújt a többi olcsó tubeless guminál, hogy kapott vágás elleni védelmet az oldalfalon. Ezt más márkáknál általában csak a csúcskategóriás xc gumik kapják meg. Ha te sosem kaptál vágásos defektet és téged ez nem érdekel, akkor érdekes alternatíva a Specialized Fast Trak Control is, mert kétféle anyagkeverék van, lehet belőle előre puhábbat venni, hátra keményebbet. Én Kendát vettem, de a Pro vonal abból nem annyira olcsó, nekem szerencsém volt, mert megkaptam egy Kenda Booster Pro-t 120 ron-ért (24 euró, 9000 ft). Ebben vágás elleni védelem, 120 TPI szövet, minden van ami egy csúcskategóriás xc gumiban benne lehet, az anyagkeverék is extrém puhának tűnik. -
andrisbandi
őstag
válasz
Fall-N
üzenetére
Így biza
Reality check in Hungary
https://9gag.com/gag/aMEPzXW -
válasz
Fall-N
üzenetére
Nyilván a gravel összefoglaló név le lett öntve egy jó nagy marketinggel, és alapvetően már előtte is léteztek nagyon hasonló bringák. Mint a CX, a touring, a commuter, az ATB-k (all terrain bike), de egy régi rigid MTB se sokban különbözik felhasználás szempontjából, sőt, ugye már vannak flatbar gravelek is.
Oké, az ilyen 'aero' meg 'fully' graveleken már én is röhögök, de nyilván ahogy az MTB is differenciálódott eltérő felhasználásokra (XC, Trail, DH, Enduro, AllMountain, stb.) a most együtt gravel-nek titulált bringák is szétszakadhatnak majd több típusra.
A bringa az bringa. Tök mindegy milyen bullshit marketinggel öntik le. Valakinek valamire jó lesz. Ha nem kell a tömegeknek, akkor idővel megbukik. -
Ringman
félisten
-
6030D
addikt
válasz
stickermajom
üzenetére
Jó, mondjuk hátrányos helyzetből is indulsz, mert mindenki le akarja nyomni azt a kis gombócot.

Nekem kéne az 500 ló (tankolni nem mindig), ugyanúgy közlekednék vele, mint a mostanival.
Talán a 313 ló/630 Nm a legerősebb, amit vezettem hosszú távon, ugyanúgy lehet vele menni, mint a fele ilyen erőssel, csak ....-nál még lehet benne kiabálás nélkül beszélgetni.
Nagyon kéne, bár csak a Treefrog megy rá. 
-
Gaben92
őstag
válasz
Ringman
üzenetére
Az a baj ezekkel a statisztikákkal, hogy nem vesznek figyelembe egy csomó dolgot. Észtek papíron jobban állnak mint mi Finnországban pedig ég és föld. Nálunk a pályán megy mindenki a külsőben és a belsőt akkor használja ha előz, felhajtóknál is mindenki áthúzódik belsőbe, hogy aki jön fel (az amúgy ingyenes) autópályára be tudjon sorolni szépen, ha rohadt nagy a forgalom akkor is mindenki beenged egy autót maga elé és szépen záródik a zipzár, stb. Észteknél meg az első gondolatom az volt, hogy szívesebben vezetnék Magyarországon akkora türhők. Mindennapos a záróvonalon kanyarban előzés, akkora esőben ahol én azon gondolkodtam, hogy inkább lehúzódom mert 3m-re nem láttam nyomják neki mint az állat, de a kedvencem amin annyira le voltunk döbbenve kollégámmal, hogy elfelejtettük levideózni az a hosszú 3 percig tartó kamionos gyorsulási verseny volt egy sima külterületen korom sötétben kanyargós úton. Minden kanyarban azt “vártuk”, hogy a percekig szembe sávban haladó kamionra mikor kenődik fel valaki…
Nálunk leginkább abból van probléma, hogy a jávorszarvas ha bemegy a szélvédőn akkor ott nincs kérdés, na meg a buliból hazafelé tartó fiatalok apu BMW-jével szeretnek berepülni 160-al az erdőbe.
-
Fall-N
veterán
válasz
Ringman
üzenetére
Nem igaz, hogy nem láttál még PR cikkeket és videókat. A "Melyik eBike való neked" videók után a legtöbb a "Mire jó a gravel és miért kell neked?" a második ilyen kategória.
Engem nem zavar, mert a gravelt simán el tudnám magamnak képzelni másodbringának, nem úgy mint egy pedelecet.
-
Fall-N
veterán
Arra gondol, hogy itthon csóróság van és lopják a sajtokat, olyan drága (minden). Így egyre messzebb vagyunk attól, hogy egy magyar keresetből lehessen venni 5 milliós csúcsgépet, de még használtan 1 millióért sem mindenki engedheti meg.
Victoryus: A legtöbb itthon eladott agyváltó(s bicikli) Shimano, így azzal van a legtöbb tapasztalat. De gondolom, aki ért az egyik típushoz, az talán meg tudja nézni a tiédet is. Viszont kevés szervizes vállal agyváltót, a legtöbb elküldi a pesti szervízbe (Shimano Service Center). Én őket hívnám fel és kérdezném meg.
-
-
Spectro s7 agyváltót mennyi időnként kell olajozni? Valamelyik oldalon láttam, hogy 4000km vagy 1 év.
Mivel nem ismerem az előéletét, lehet meg kéne nézni a belsejét, de még sose szereltem agyváltót. YT-on van sok videó, amiben totál szétkapják, de egy karbantartáshoz - kenéshez mennyire kell egy ilyet szétszedni? Nekifogjak, vagy inkább ne?
Hozzánk legközelebb Röszkén találtam agyváltó szerelőt a neten. Békés megyében esetleg tudtok agyváltó sepcialistát, vagy ehhez elég egy sima kerékpár szervizes? -
.LnB
titán
válasz
andrisbandi
üzenetére
Lehet én nem vagyok még teljesen ébren, vagy fitt. De az első mondatból semmit sem értek.
Ehhez van valami referencia, vagy forrás, amivel értelmessé válik? 
-
Fall-N
veterán
válasz
MPowerPH
üzenetére
Ezzel sem lenne gond, de ahogy írod, ezt is erőszakosan nyomatják jókora felárral. Pedig lenne felhasználási tere, városban jobb, mint egy virsligumis országúti, főleg rossz utakra. Könnyű terepre is bőven elég, így a béna tripla hajtóműves, nagypapa geós trekking ellen is jobb. Bikepackingre már használják sokan. Csak ne úgy állítsák be, hogy MTB (pl. XC) helyett jobb.
-
Fall-N
veterán
válasz
abéla
üzenetére
Hát én sosem vettem még gyári összerakott biciklit. Árban az lenne a jobb, de én szeretem magam összerakni és válogatni az egészet. Még a bowdenház színét is, igaza volt Hasaggymegnek, Pimp My Ride lesz a bicikli.
Annyi előnye van, hogy lehet részletekben megvenni a dolgokat, nem kell egyszerre kiadni a pénzt. Nekem is volt egy átmeneti konfig, amiből nem maradt semmi (Tourney váltók, Tourney hajtás, V-fékek, kisebb kormány stb.), amit menet közben eladtam.
Festeni én nem állnék neki, mert házilag nehéz tartós festést csinálni. Inkább elvinném szintereztetni. De ha van kompresszor+ fújó berendezés, akkor lehet autófestékkel is, az tartós ha jól elő van készítve.
-
Ringman
félisten
válasz
andrisbandi
üzenetére
egy új cargo-ebike drágább, mint amennyiért használt kocsikat vesznek az emberek
mennyi egy bosch motoros, elől rakodóhelyes ebike, 2 millió forint? -
ZolkoW
őstag
válasz
parandroid
üzenetére
má' abbahagyom az offot, de a hülyegyerekek legtöbbször nem Porschét vesznek, ugye

Meg van, akinek az 500 Le visszalépés, az meg attól lesz frusztrált.. -
Ringman
félisten
pár napja volt cikk a hazai helyzetről, tragikus. [link]
közben meg autósüldözés miatt megy a közmédiában a sírás, meg hogy miért kell városban 30 km/h-ra csökkenteni a sebességet.
-
ZolkoW
őstag
válasz
MPowerPH
üzenetére
itthon tudtommal külön kategória, és simán van pár pálya, ahol jó a gravel. Már valszeg lekéstem róla, mert egyre többen mennek azzal, de ne vedd el az egyetlen esélyemet a dobogóra!
(utoljára, mikor voltam, csak 1-2 versenyzőt láttam azzal, szóval ha végig megyek, már dobogó)..azért az mindig vicces, hogy már létezik gravel cipő, nadrág, sisak, mintha ezek ANNYIRA másak lennének...
-
Friczy
senior tag
válasz
Csokicsibesz
üzenetére
Gravelt inkább a cyclocross endurance változatának mondanám, legalábbis felépítés szempontjából. De végül is a cyclocross is országútiból indult ki, tehát nagyjából stimmel.
Én korábban a fitnesszből alakítottam ki hasonlót (Merida Speeder átalakítva országúti kormányossá), nekem nem annyira gravel kellett, hanem egy számomra ideális túrázós bringa, sárvédővel, csomagtartóval súlyosbítva, viszont országúti kormánnyal. Létezik ilyen kategória touring bike néven, nagyon drágán. Aztán kitalálták a gravelt, ami nagyon hasonló ehhez, illetve a Cube a Nuroad terméksorban kifejezetten ilyet is gyárt, csak épp gravelként előadva, mert most az a menő. Én erre cseréltem le a Meridát négy éve, azóta mindössze gumit cseréltem rajta, mert a gyári gumi nem bizonyult jónak (na meg láncot a kopás miatt), egyébként ideális.
-
.LnB
titán
válasz
Fall-N
üzenetére
Jó, hát nem kell mindenkinek emlékeznie, hogy kinek milyen bringája van.
Igen, most helyre került. Remélem elmúlt a kattogás is. Bár nem volt időm tegnap kipróbálni. Ma meg akkora szél van/lesz itt, hogy lehet nem is fogom hallani menet közben.
De elég sok dolog ki lett szűrve. Ha kattog, akkor valószínűleg a pedál lesz az. Mert a nyereg-nyeregcső is takarítva lett.
Ha ma nem, holnap kiderül, hogy jó lett e. -
ZolkoW
őstag
válasz
Napfénysüti
üzenetére
én épp a hetekben loptam el feleségem pántját, csak a mienk Polar. Elemcsere, FW frissítés, reménykedés, aztán továbbra is nagyon alámért, és kiderült, hogy meghalt a pántom. A másikkal megint jó.
-
ZolkoW
őstag
válasz
Wombath
üzenetére
Ez azt juttatja eszembe, hogy szerintem ha a mostani sofőrök mindegyike kapna egy 500 lóerős autót a segge alá, akkor 90% parasztul viselkedne vele az utakon. Mondjuk azzal lehet hogy én is.. de van, aki egyszerűen nem alkalmas rá, hogy normálisan használja.
Ha rendeződnek a dolgok, simán el tudom képzelni, hogy pár éven belül projekt lesz, hogy páromnak szerezzek egy villanyost, mert annyira nem szeret biciklizni, hogy jöjjön velem, de úgy hátha tetszene neki.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- VGA kibeszélő offtopik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Autós topik
- Napelem
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- weiss: Autó költségek
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3853
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation VR2 virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3913
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Vannak már levegős telók azon egész jók. És nyilván nem erdőbe terepre. Nem kell keverni a hamut a mamuval...

...amúgy az övé biztos mínuszban szór 100 grammot.🤭
Úgy tűnik, a trafi nyert, az reagált előbb... a kanyarban...

Hidd el, tudom. Ez az egyik, másik meg aki előbb reagál az fordul a kanyarban elsőre, 60km/h-ig biztosan. OK?
. Lehet sz*r a mérleg, le kellett volna mérjem a kínaival is
.
Nagyon kéne, bár csak a Treefrog megy rá.