Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- joghurt: Megtarthatod a jogsid?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Syl: UPS - te áldott!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Hieronymus
üzenetére
Hosszú story, igazából most kezdem kiismerni a saját testem és az elmém is.. Egy elég mély és stresszes időszak volt akkor az életembe és a kiváltó okok közül több is összeállt.
Akkor kezdődött az egészségféltésem. Ami azóta is tart
De most már jobban kontroll alatt tartom magam. -
Én 25 évesen voltam először...
Őszinte részvétem.
Le se merem írni mennyi idős voltam, amikor először voltam orvosnál, szűrésre mentem. Az orvos burkoltan megkérdezte mi a f...zt keresek ott. Akkor jöttem rá, hogy gyulladás volt a gondom, ami például a tökmag olajjal jól kezelhető.
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Most, hogy erről beszélünk, eszembe jutott, hogy ezen a télen még nem is csináltam sütőtököt semmilyen formában. Pedig valóban egy jó sütőtökkrémleves egy kis pirított tökmaggal és tökmagolajjal, igazi csemege!
-
A vagy pirítva rossz alternatíva.
Az olaj ízletesebb, de a gyulladás csökkentő hatása rosszabb.A hidegen sajtolt tökmagolaj olaj a gyulladás csökkentő hatása mellett, gazdag antioxidánsokban. a szív-érrendszert támogató tulajdonsága okán, már fiatalon kellene elkezdeni a használatát.
A koleszterin csökkentő hatása, befektetés az egészségesebb idősebb kor elérésébe.Javítja hormonok egyensúlyát. Kedvező a haj és bőr egészségére.
Valódi superfood és finom. Sütni nem érdemes benne, de ételeknek kiváló fűszere.
A Hokkaido vagy Pézsmatökből készült leves két fontos összetevője a kókusztej és a tökmagolaj. Mindenkit levesz a lábáról. Főleg azt, aki először találkozik ezzel az ízvilággal. -
Graphics
Jómunkásember
válasz
Hieronymus
üzenetére
Én 25 évesen voltam először, szóval ahányan itt kommenteltetek, nos helyettetek már voltam elégszer..

Évente 2x tuti megyek, és nem az élvezeti értéke miatt, mer' az nincs... Kiguvad a szemem, mint a csigának..
De hajlamosság és családban volt ezzel kapcsolatos betegség, így a megelőzés maradt..
Tökmagolaj, kisvirágú füzike, szabalpálma stbstb, csalánlevél -
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Kettes számú lehetőség: tökmag nyersen vagy pirítva, nem kell olajat venni

-
válasz
Hieronymus
üzenetére
-
-
-
Tökmagolaj (ha már Magyarországon vagyunk)?
-
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Köszi az infót, mindig tanul az ember újat. Ránézünk

Ezért is jó, hogy írtad ezt a bejegyzést.
-
-
Graphics
Jómunkásember
Disznózsír.
Én a napraforgóolaj előállításról egyszer olvastam egy leírást.. Az borzalmas mérgeken megy át. -
válasz
Hieronymus
üzenetére
A magas nyomáson préselt és utána magas nyomáson szűrt olaj (ahogy írtam, a magas nyomáson szűrés is egy finomítási eljárás) ha akarod, ha nem, elkezd polimerizálódni. Persze a mindenféle vegyi eljárások sem jobbak. Minden esetre a finomított olajat érdemes elkerülni és sajnos a simán olívaolajnak nevezett olaj is finomított, csak arra nem írják rá.
A cikkben a "B" az pont a Bertolli, az "M" pedig a Monini. Sajnos az van, hogy mindkettő csapnivaló.A sertészsírnál a jó minőségű sült zsírral nincs gond, de ezt írtam is. A préselt, nyers változattal van gond.
Amikor kevés zsiradékon pirítasz valamit, akkor valóban lehet magasabb a hőmérséklet, de az időtényező is számít. A fő gond a bő olajban sütésnél lehet, ahol hosszú ideig van a zsiradék magas hőmérsékleten és ott már számít a minőség és a füstpont is.
Ahonnan az olívaolajat veszem, szokott lenni szűretlen. Egy portugál olaj, ami a galega (jellegzetes portugál fajta) miatt nagyon erősen virágos-parfümös ízű. Baromi jó olaj, csak nekem nem jön be, mert én a markánsabb, esetleg kesernyésebb, vagy füvesebb ízű olajokat szeretem.
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
A balzsamecet-krém még a legjobb termelőknél is keményítő hozzáadásával készül, ez sajnos tény. Viszont létezik még az igazi hordóérlelt változat. Persze azok, amik már nagyon sűrűek és tizen-huszon évet töltenek hordóban, brutálisan drágák, de egy 6-8 éves még azért megfizethető. Most vettem karácsonyra jóanyáméknak egy biodinamikus termelőtől származó 6 évest.
"Az ecet az egyik legnagyobb átverés. Minél nagyobb a cukortartalma, annál lágyabb és ízletesebb"
Nem feltétlenül. Olvasd el, amit a sherryecetről írtam.Szoktam ecetet inni, ahogy írod, hígítva, de nem állandóan. Az almaecet és a balzsamecet is jó így. Amikor érzem, hogy kicsit vacakol az emésztésem, akkor kúraszerűen reggelente 4-5 napig. Egész jól bevált.
-
A finomított napraforgóolajat hexán (kőolaj lepárlás mellékterméke) hozzáadásával állítják elő, csak azért, hogy a maradék 10%-ot is kinyerjék, vagyis a végén még tisztítani kell, hogy ne legyen büdös. És ez nem konteó, hanem a hivatalos élelmiszeripari módszer.
Szóval én maradok a hidegen sajtolt cuccoknál.
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Ha egy jó minőségű olajjal indítasz, vagy egy már gyárilag is félig műanyag vacakkal, akkor melyik lesz a jobb?
A finomítás nem azt jelenti, hogy félig műanyaggá alakítják az olajat.
Mivel a füstölési pont a legismertebb határpontja az olajoknak és zsíroknak, ezt figyeli a legtöbb ember. De ez csak az egyik szempont.
A natív olajokban kisebb - nagyobb mennyiségben maradnak anyagok az olíva bogyóból is. Kedvencem volt a szűretlen, opálos olaj változat. Mostanában nem lehet kapni.
Az a salátákhoz és főzéshez jó volt. De sütni nem.A finomítással eltávolítják az olajban lévő, amúgy értékes anyagokat. Ezzel emelik meg az olaj és a még benne maradt természetes anyagok - ízek, hőmérséklet tűrését.
Felénk az egyik kedvelt márka a Bertolli. Magyarországon is forgalmazzák néhány olaját, de nem forgalmazzák a teljes palettát.A https://bertolliolivenoel.de/ oldalon látszik a teljes kínálat. A két szélső olaj sütőolaj 200°C felett van a füstölési pontjuk. A grill olaj azonos másikkal, de fokhagymát és fűszerkeveréket tartalmaz.
Írtad, hogy a sütési hőmérséklet 180°C körül van. Általában az olajnak ennyi a hőmérséklete. De az alapanyag és a serpenyő között az olaj hőmérséklete sokkal magasabb lehet helyenként.
Ha a sütés után az olaj érezhetően sűrűsödik meg, tényleges fűst képződés nélkül indult olaj átalakulása. Még tisztítás után sem szabad még egyszer használni.A zsírok, főleg a sertészsír füstölési pontja nagyon változó. Ezért nem optimális sütőanyag.
A valódi sütőolaj az avokádóolaj. Kipróbáltam. Nekem nem jött be. Azonkívül, hogy nem olcsó, az íre sem jött be nekem.
A napraforgóolaj legnagyobb problémája, hogy mindenbe azt rakják. Ezért használok otthon olíva és repce olajat.
-
válasz
Geri Bátyó
üzenetére
Balzsamecet.
A sötét színű Aceto Balsamico. A világos Condimento Bianco.
A szín eltérés részben a szőlő színe határozza. De sötét színt valójában a cukortartalom karamellizálásával érik el.
De itt nem álltak meg. Kaphatók az ezekből készült sűrűbb krém változat.
Kezdetben a balzsamecetet évekig fahordóban tárolták. Pontosan úgy sűrűsödik be, mint hogyan a tokaji bor kocsonyásodik.
Ilyet ne keress üzletben akármilyen horrorisztikus ár van ráírva, peptid és/vagy keményítő
a sűrítő anyag, némi cukorral édesítve.Az ecet az egyik legnagyobb átverés. Minél nagyobb a cukortartalma, annál lágyabb és ízletesebb az ecet. (A gyerekesem szeretik az ecetet. A kristálycukorból sem lennének képesek bármennyit megenni. A savanyú cukor bejön nekik.) Az ecet üres íz, meg kell adni neki a cukor mennyiséget. De nem kristálycukorból.
Én agávé szirupot használok. Az alsó polcos ecetből, felső polcos ecet lesz, némi keverés után.Almaecet.
A tudomány mai állása szerint a legegészségesebb ecetfajta, egészség javító hatása van. Érdemes fogyasztani, de nem mindenkinek. Azok akiknek túl sok a gyomorsava kerüljék messzire. Főleg ha már gyógyszert szednek rá. Idősebb korban általában csökken a gyomorsav termelése is.A jóból is meg árt a sok. Az almaecetből még többet árt sok.
Napi maximum két evőkanálnyi mennyiség, bár inkább egy.
Az sem mindegy, mikor iszod. Evés előtt 15 - 30 perccel, hígítva kell meginni. Ekkor fejti ki az emésztés segítő hatását. Este, üres gyomorral csak a mazochistáknak ajánlott inni.
A többieknek lefekvés előtt fél órával némi szénhidrátot érdemes enni a jobb alvás érdekében.Ha tesztelni akarod magad, reggel bő vízben egy kávéskanálnyi almaecettel kezd. Naponta növelni fokozatosan az ecet mennyiségét, az evőkanál mennyiségig. A németeknél volt hölgy, akinek a napi adagja 250 milliliter volt. Legalább is egy ideig. Amikor már a csontok kalcium tartalma is csökkent, abba kellett hagyni az ecetelést.
-
Minden zsiradéknál az a lényeges, hogy eléred-e a füstpontot, ahol az adott zsiradék gyakorlatilag egészségtelen lesz. Zsírbansütésnél jellemzően ez a hőmérséklet nem haladja meg a 180 °C-ot. Innentől fogva szinte minden zsiradék alkalmas erre a célra is. Persze nem ilyen egyszerű, mert az időtartam is számít.
Nade. Ha egy jó minőségű olajjal indítasz, vagy egy már gyárilag is félig műanyag vacakkal, akkor melyik lesz a jobb? Szerintem nem nehéz kitalálni.
Az sem utolsó szempont, hogy az egyértelműen rosszabb minőségű olaj miért a "finomított" jelzőt kapta. Szerintem egyértelmű: a vásárlók félrevezetése és a profit maximalizálása. -
Napraforgóolaj
Nem véletlenül rossz a híre, de ez csak a bolti olajok matt van, amiből a drága is legtöbbször borzalmas és ennek meg van az oka, amit majd az olívaolajoknál részletezek.
Most már jó pár éve a nem olcsó bolti olaj frissen kibontva is büdös volt és krumplisütésnél felhabzott (már tudom, hogy miért). Minden ment a kukába.
Kerestem alternatív forrást és találtam hidegen sajtolt napraforgóolajat, ami viszont nagyon jó! Isteni friss szotyiillata van és sütésre is tökéletesen alkalmas.Én úgy tudom, hogy zsírbansütéshez*, a vacak, finomított napraforgóolaj jobb mint a szűz hidegensajtolt, finomítatlan napraforgóolaj, mert az előbbiben a magas hő hatására kevesebb egészségre káros anyag keletkezik mint az utóbbiban
*de csak ahhoz, nyilván salátához a hidegen sajtolt egészségesebb -
Régóta reszelgettem ezt az írást és miért is ne ezzel kezdeném az évet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E6410, E6440, E5450 / SZÁMLA + GARANCIA
- 512 GB-os PCIe 4.0-as M2 SSD-k garanciával
- Keresek Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21Fe
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De most már jobban kontroll alatt tartom magam.