Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
senki68
senior tag
válasz
axioma
üzenetére
Nem számít ki a telepítő.
Az számít ki felügyeli a rendszert. Az meg tudja csinálni.Ki kell olvasni a hibát, hibánál van leírás is, még javaslatot is tesz a hiba elhárítására.
Nem hiszem, hogy panelhiba lenne.
Jobban nem tudok belemenni, de a hibakód alapján Power train error egyből azt javasolja le kell jelenteni hibára. "Contact support RMA"
-
axioma
veterán
válasz
senki68
üzenetére
A telepito felejtos, mas kezeli szivessegbol (invertercsere utan valamit nem tudtak megoldani a rendszerben).
Egy string, de en se tudom a sorrendet, ez kijelzo nelkuli inverter, telepito app meg a wagnereseknel volt, ok csereltek invertert, de nem vallaltak at a rendszert az volt a felteteluk, mert nem kertem a biztositos tetelen felul 200e-nyi tulmunkat...
szerk. csak egy hibat mutat decemberben, ho elejere, akkor lehet hogy megis napelemnel van a hiba? Hol kapok mar ekkora meretben es adatokkal... [kép] -
axioma
veterán
válasz
eegerferenc
üzenetére
Lehet elvitte a szerverleallas. Hirtelen ez van keznel:
-
senki68
senior tag
válasz
axioma
üzenetére
Érdemes. Persze előbb kell a hiba, ami benne van az inverterben.
Mondjuk ezt már látnia kell a supportnak mert oda is jelez hibakódot.Azért nincs befejezve, mert egyrészt 1 stringed van, ami nem lett beállítva, ezért is van az, hogy 1.0.12 pedig 1.1.12-nek kellene lenni, és ezért vannak össze vissza számozva a panelek. Ha jól van megcsinálva, és jól van megrajzolva a string, akkor a panelok úgy vannak számozva, ahogy a stringben elhelyezkednek. Tehát a 4-es mellett nem lehet a 25-ös.
Első szám az inverter száma. Hány van?/ tudom neked 1/ Ha kettő van akkor az első az 1 a második a kettő.
Második szám a stringnek a száma. első, második. Mivel neked egy van így itt egynek kell lennie.
Harmadik szám a panelnek a száma, hanyadik a stringben. -
axioma
veterán
válasz
senki68
üzenetére
koszi, akkor erdemes foglalkozni vele. felteszem full nulla eseten nem a napelem a hibas, foleg hogy kettesevel van.
Mit ertesz azon, hogy felenel abbahagyta? igy nez ki a teton, az inverter jelolesnel van egy sikvaltas es kemeny, annak az arnyekat kihagytak mikor napelemeztek (osszefoglaloban kep) -
axioma
veterán
Solaredge optik mennyi ev garisok? Regen egy volt ami gyengen termelt, gondoltam az egyik napelem a gond, mezo kozepen, nem er annyit hogy bolygassuk. 2 hete mar ketto 0-n, most meg 3 is. Lehet hogy most halaloznak el szep sorban? [kép] Epp adnank el a hazat...
(hm, nem mentem ki megnezni hogy esetleg ho all valamelyiken... de egy tabla az egesz, fura lenne kozepen csak) -
eegerferenc
csendes tag
A 2025-ös év margójára:
Solaredge SE17K + 22kWp PREC mono vegyes tájolás, Pest
vármegye
-
gduck
addikt
válasz
Blackmate
üzenetére
Én is maradtam V200R022C10SPC312-n, mert nem találok infót róla, hogy lehetne "aktiválni" a Dongle-n az AP módot (csak SUN2000 appnál van telepítői jogom!). Szerintem most is csak azért sikerült, mert Inverter frissítés közben elvesztette a kapcsolatot az Inverterrel és átállt APP módban. Ezt pont "elkaptam".
Szóval majd a következő Inverter frissítés után.UI: régebbi firmwarenél még helyi hálózatból is elérte a SUN2000 app, de ez valamiért már nem működik.
-
asdf_
veterán
válasz
Dr. Mózes
üzenetére
Ha tényleg loggia at a loggia, akkor oda lehet, és ha nincs hálózatra csatalkoztatva, akkor is.
280/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet
42. Napelemek és napkollektorok elhelyezésének sajátos szabályai
43. § (3) Erkélyen napelem nem helyezhető el sem önálló tartószerkezeten, sem az erkély szerkezetébe beépített módon. -
ncc1701
veterán
Fú, nem irígyellek, ez nehezített pálya... Támogatás minket sem érint soha valahogy. Úgyhogy én úgy spórolok, h magam csinálok kb mindent.
Anyagilag nekem sem jönne ki a matek 5->15cm eps bővítésre, de előző tulaj csinálta az 5 centit többnyire, jó szar is lett, meg szürkén lett hagyva. Úgyhogy nem nagy többlet még rátenni. -
ncc1701
veterán
Nálunk egy ~20 éves nyílt égésteres cirkó van, kb 85-90nm+tetőtér, havi 9e a gáz átalány. Villany dettó 8-9eFt.
Porotherm 38cm, +60%-ban 15cm eps, többiben még 5cm(nyáron befejezem, leszinezem a maradékot), tetőtérben 30-35cm kőzetgyapot, lent 3 rétegű, passzív házas ablakok, fent csak 3 rétegűek, lábazat is 15cm xps szigetelést kapott, ~70cm mélyen. Jelenleg nem érdemes sem napelemben, sem más fűtésen gondolkodnom. -
-
-
Dr. Mózes
aktív tag
Sziasztok!
Vennénk egy 3. emeleti tetőtéri szigetelt bitumenes lapostetős lakást. Sajnos a lakásban csak 16 amper van, és a közeljövőben bővíteni se lehet, mert az épület elektromos hálózata nem bírná el. Mivel maga a lakás hálózata újra lett húzva, ezért elgondolkodtam rajta, hogy veszek például egy Zendure Solarflow-ot, és amikor nagyobb lenne az energiaszükséglet, akkor 800 W-tal vissza tudna táplálni a rendszerbe, illetve tudná táplálni a klímát. Elvileg nincs akadálya, hogy pár napelemet a tetőre felhelyezzek, ha azzal nem rongálom meg a tetőszerkezetet. Azt tudom, hogy soha nem fog megtérülni a befektetés, viszont a komfortérzetünkön sokat javítana. Mi a véleményetek róla? Fogyasztásmérővel arra figyelnénk, hogy ne tápláljon vissza a hálózatba. -
asdf_
veterán
válasz
ncc1701
üzenetére
Kádárkocka + a 35 m2-es szoba, ami 30-as Ytongból van + 10 centi eps, fent 15-20 centi gyapot (ezért is viszi el csendesben a klíma az egész szobát).
A ház többi része vályog, ami részben süllyedt. Amíg az nincs megoldva (ha egyáltalán meg lehet, mert itt nem megállítani kellene a süllyedést, hanem visszacsinálni, 8 centi 4 méteren, arra meg nem tudom, van-e módszer egyáltalán), addig nem lehet szigetelni. Mivel vályog, így kibadrága szigetelni, támogatás meg kivételesen sokat nem segit, mert simán megcsinálnám magam a két kis kezemmel ugyanannyiból, mint a +munkadíj, -támogatás. Ha esetleg a süllyedés vissza lenne csinálva, akkor kéne rá egy új tető, és ha az kész, na akkor lehetne a födémen jelenleg lévő 10-15 centi ilyen olyan állapotban lévő gyapotot cserélni új, 25 centire. A vályogos részben 15 éve 3 rétegű melegperemes ablak, a másik részen csak kétrétegű melegperemes.
Namost, ez itt fent hasra úgy 6-8 milla. Majd ha nyerek a lottón. Addig maradt az, hogy otthonfelújításiban a klíma, a gázművek meg 370e helyett csak 190-et kap tárgyévben, azaz 2-3 év alatt visszahozza a klíma az árát. És akkor jön az, ami a rezsicsökkentés egyik legnagyobb bűne, hogy amíg évi 190e-ből kifűthető a lakás, addig nem költesz milliókat (de még egyet sem, nemhogy többes számban) arra, hogy ez az évi 190e csak évi 100e legyen. -
Blackmate
őstag
SDongle_V200R022C10SPC300.zip
SDongle_V200R022C10SPC312.zipMeg akkor gondolom erre is szükséged lesz:
SDongle_V200R025C00SPC120.zipA linkek 2026.01.07.-ig működnek.
Én egyébként Fusionsolar web-ről toltam fel mindenből a legfrissebbet. V200R022C10SPC312 fut most a dongle-on, de nem ajánlja fel, hogy tovább frissítsem a 025-ös release-re.
-
ncc1701
veterán
Tisztességes szigetelés, rendes, passzív házas nyílászáró csere mindíg az első. Utána már annyira keveset kell fűteni, h leszarod az extra. drága megoldást, maradsz a legegyszerűbbnél, legolcsóbbnál.

Itthon is ez van, nincs is érdelme sem hőszipkában, sem napelemben gondolkodnom, végtelen idő, míg megtérülne. -
H-Mano
tag
PVGIS kalkulátorral számolt átlag termelés 7,2MWh lenne, a 2025-ös tény 6,9MWh (Kalkulátor nem számol a reggeli ,kissé késleltetett [fa árnyéka] indulással. Illetve az őszi hónapok 80% körüli, és a december 56%-a okozta elsősorban a különbséget.)
-
asdf_
veterán
Megvolt az első teljes naptári évem, kis összegzés.
4,3 kWp egy 2,5 kW-os inverteren, majdnem teljesen keletre nézve (kelet+20 fok)
Termelés 4,55 MWh
Fogyasztás 4,05 MWh
De.
Kb. most van meg a "végleges" állapot.
Április közepén (későn) került át a bojler az éjszakai áramról a napelemes nappalira, így bennragadt vagy 200 kWh a szolgáltatónál az első, tört évben.
Addig fix 250-260 kWh volt a havi fogyasztás a nappalin. Ez a bojler ide kerülésével felment havi 350 kWh környékére (ez passzol is, az éjszakain évi 1200 kWh volt a fogyasztás).
A tavaly (mostmár) előtti tél viszont keményebb volt, mint a korábbiak, gázból 200 m3-rel a limit fölé sikerült menni, az meg azért elég sokba lenne, viszont ez év július végéig lehet radírozni belőle, így felkerült két klíma besegíteni a fűtésbe (meg a jó isten tudja mi lesz majd itt az energiaárakkal, alaposan benne volt indoknak a több lábon állás is, bár józan paraszti ész szerint a limiten felüli gáz árának csökkennie kéne, mert az a hétszeres ár totálisan elmebeteg, semmilyen szinten nincs a realitással). Még mindig csak az egyik klíma megy és az is csak nappal, lefekvésig. Amíg +2 fok körül van a hőmérséklet, elzárt radiátorral elvisz egy 35 m2-es szobát csendes módban(!), alatta már kell a radiátor is. Ez novemberben és decemberben üzemelt csak, 267 kWh-t evett eddig (ha hihetek a klíma saját adatának, még nem számoltam utána és nem volt ellenőrző mérés), azt a 200 m3-t már majdnem meg is spórolta (ezért is akarok egy ellenőrző mérést majd, mert úgy tippre 170 m3 a 267 kWh-val összevetve 6,5-es COP jönne ki, annyit meg nem tud a cumó, de persze az időjárás miatti fogyasztáscsökkenést csak tippelni tudom).
A bojler nyáron nappalra időzítve megy, amikor vélhetően van napáram, sőt a végén még azt az esti fél órát is el tudtam venni tőle (az első egy üres nap, semmi nagyfogyasztó nem ment aznap, a bojleré az összes púp)

Télre ezt átírtam, hajnalban kap majdnem egy órát, hadd fogyjon paks zsinórárama:

Így a megtermelt energia 41%-a a házba ment, és a fogyasztás 46%-a napáramból történt (augusztusban ez 54% és 80%), ami azért egész jó érték. Ezen javít majd, hogy negyed évvel többet lesz rajta a bojler, és ront majd a klíma.
-
Catman
aktív tag
válasz
Sleeper987
üzenetére
(FusionSolar-ból lehet valahogy ilyen grafikont varázsolni?)
2023-as telepítés, 2kW Huawei inverter, 3.2kW panel:
2023 3.75MWh
2024 3.90MWh
2025 3.89MWh -
Sleeper987
csendes tag
BÚÉK mindenkinek!
Lezárult az év így elkészítettem egy összefoglalót a termelésről (SAJ2,5 inverter 8x375 napelem). Ami érdekes, hogy a 2024 és a 2025 termelés 1 kWh-n belül van, miközben havi bontásban jelentősek az eltérések.
-
gduck
addikt
válasz
edeleny
üzenetére
Webes FusionSolar felületen nincs telepítői jogom, így ott nem tudok frissíteni.
Androidos FusionSolar app sok mindent le tud tölteni ("Készülék üzembe helyezés" menüpontban), de speciel pont Dongle frissítés nincs benne.
Itt amúgy elég sok dolgot összeszedett a srác, neki töltésnél voltak gondjai. [link]És itt van egy táblázat is: [link]
-
edeleny
őstag
Elvileg van ott 120 végű is tegnapi dátummal....
Az Sdongl- nél elviekben nem mindegy, hogy DC vagy AC. Anno én konzekvensen a másikat akartam, ráadásul valamelyikre két teljesen más végű (talán a110-es és a 330) is fel megy. Ha jól emlékszem azt írták nem teljesen kompatibilisek.
Úgy, hogy jó próbálkozást.
Ui: nem ír újabb verziót automatikusan, ha belépsz az inverterbe?
-
edeleny
őstag
Szép szamháború!
Nekem a dogl-ön 125 végű van, úgy tudtam, hogy a 330 a legfrisebb.
Én nem merem frissíteni, mert mikor felkerültek az optik random leállogatott a rendszer. Egy külföldi fórumon volt, hogy mindent is frissíteni kell!Most az oldal szerint az optik szoftvere 19 végű, de nekem 28 van rajta, és egy ideig az inverteren is magasabb számú volt, mint a gyári
-
Tiédetis
senior tag
Ezt kaptam ma.
Ennek ismeretében az, hogy ebből lesz valami olyan 50% esélyt látok.A pályázat beadása két körös lesz. Az első kör várhatóan február elején indul és március közepén zárul. Ez egy egyszerű regisztráció lesz csak, ahol a legegyszerűbb alapadatokat kell magadni
Várhatóan a második körben már csak az előzetesen regisztráltak és a pontrendszer szerint megfeleltek vehetnek részt. Az elfogadott ajánlatot és a kivitelezővel kötött szerződést is csak ekkor kell majd feltölteni.
Az elbírálás nyárra várható és a kivitelezés befejezésének határideje 2027 év vége.Tehát lóvé nyista erre.
-
siti
őstag
válasz
Tiédetis
üzenetére
5 év gari van rá, amin kicsit csodálkoztam, mert az egész megtérülésre 8-10 évet számoltam, amihez meg kevésnek találom. Nagyobb gondom, hogy akku bővítés esetén, el leszek kötelezedve a growatt felé, és ha 8év múlva nem lesz jó az akkuhoz, akkor kuka az egész rendszer
-
gduck
addikt
válasz
edeleny
üzenetére
KÖSZI!

Így a "végső" SDongle_V200R025C00SPC110.zip már megvan, de sajnos nekem a jelenlegi verzióm V200R022C10SPC118, de ahhoz hogy fel tudjam rakni az R025-öst, minimum V200R022C10SPC300 kellene

"To upgrade from V200R022 to this version, you need to upgrade to the transition version V200R022C10SPC300 first. SDongle with version V100 needs to be upgraded to V200R022 through the transition version V100R001C00SPC210 first."
Szóval még aktuális a kérés 300 vagy 312:

SDongle_V200R022C10SPC300.zip
SDongle_V200R022C10SPC312.zipUI: sajnos nem tudom beregisztrálni a Dongle-t, mert a telepítő már beregisztrálta. Így csak sima Huawei accountom van, amivel nem lehet letölteni semmit. A Huawei progikban meg csak Inverter firmwaret lehet letölteni, Dongle-t nem. Szóval ördögi kör... Francért kell ezeket ennyire védeni?
Hogy miért akarok frissíteni? Hát pont ezért. Hogy a jövőben, ha plusz eszköz kerül a rendszerbe és friss szoftver kell hozzá, akkor ne legyen ez a "küszködés".
-
gduck
addikt
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Ha valaki megdobna (van rendes, nem csak mezei Huwaei accuntja) ezekkel a firmware fájlokkal privátban, akkor azt megköszönném!

SDongle_V200R022C10SPC312.zip
SDongle_V200R025C00SPC110.zipElőre is köszönöm, ha valaki segít.

-
-
gduck
addikt
válasz
HoryThePooh
üzenetére
Tudom, hogy ez egy napelemes topic, de én felhőre és HÓRA vágyom!

UI: amúgy nálam is 3,49 az aktuális

-
JMP
kezdő
válasz
HoryThePooh
üzenetére
Szintén

-
HoryThePooh
aktív tag
Végre
-
Tiédetis
senior tag
Anno 7 éve elég sok growatt inverter volt telepítve, elég vegyes volt a tapasztalat velük, már mi a helyzet? Vannak még? Mostani tapasztalat a hibrid éra alatt?
-
JMP
kezdő
válasz
-szabi-
üzenetére
Szia!
Nekem ugyan nincs ilyen inverterem és integrációm, de itt ezt tanácsolják:
The classic API (username/password authentication) has strict rate limits that can result in your account being locked out for up to 24 hours if these limits are exceeded. To avoid this issue, use one of the following options:
Option 1: Your inverter supports API token: Use token authentication instead, as this uses the official Growatt V1 API that does not have this limitation.
Option 2: Your inverter doesn’t support API token: Avoid all unnecessary integration reloads, as a reload triggers re-login via Growatt classic API.
LINK -
-szabi-
addikt
Újfent hozzáférek growatt alkalmazáshoz.
Az alkalmazás 4 percenként frissít.
Böngészőben is néztem ott 5 perces frissítés van megadva.
Viszont továbbra sem találom homeassistantban, hogy growatt integráció milyen sűrűn kérdez.
Jó lenne összehangolni, elkerülendő a felesleges lekérdezéseket.
Homeassistantban a frissítési gyakoriságot ki lehet deríteni valahogy? -
11hh
tag
Két olyan emberrel beszéltem, akik Tigo optimalizálót használnak.
Mindkettőjüknek Deye SG04LP3 invertere van.
Többen a Tigo-nál szoftverfrissítést javasoltak, de Deye inverter esetén ez nem hozott javulást.
Náluk csak akkor javult a termelés az optimalizálókkal, amikor az MPPT Scan be volt kapcsolva az inverteren.
Nem vagyok szakértő, de elképzelhető, hogy nálatok is segítene az MPPT Scan használata az optimalizálókkal. -
VaZso
senior tag
válasz
Strezi
üzenetére
Melyik inverterrel próbáltad?
Nem lehet, hogy az inverter MPPT vezérlését zavarja meg azzal, hogy nagy a kezdeti feszültség, és ehhez képest túlságosan (valószínűtlenül) visszaesik terheléskor?
Amikor asztalon néztem az optimalizáló viselkedését, nem rémlik, hogy visszafogta volna a fő kör áramát (esetleg tesztelni kellene újra), de el tudom képzelni, hogy az inverter MPPT-je is megzavarodhat.
Ha Deye, akkor lehet, ezzel az újabb MPPT-viselkedéssel is jó lenne megnézni, ha jól emlékszem, így a half-cell panelek félig takart állapotát jobban kezeli, így lehet, hogy ezt is. -
-szabi-
addikt
válasz
Cyberbeni
üzenetére
Nálam nincs HACS.
HA fut egy mini pc-n.
Amit találtam grott, grott-home-assistant-add-on és homeassistant-grott.
A szedett vetett leírások helyett találtam egy Growatt & Home Assistant ismertetőt.
Viszont ezek growatt szerverét cserélnék le amit én nem akarok. -
Strezi
őstag
Peak wattot néztem előtte, utána és közben. Látványos, ha a hat optis mellé felteszek még kettőt, teljesen más tájolással ... Ha meg négyet, akkor kvázi teljesen visszafogja a jól termelő hatot is. Feszültség az egekben, de az áram jelentősen csökken.
Azt hiszem, csak a legtöbbet árnyékoltak, vagy max pár db más meredekségűnél lesz efffektiv nyereség. Valószinüleg limites mit tud kihozni az opti, mekkora arányt az áramok között. -
Frankie50
tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
Üdv!
Sajnos ez az ősz ilyen volt.
Ez a december, gyakorlatilag semmi.
Az egész év elég gyenge
A tavalyi év szeptemberig jó volt, ott volt egy erősebb csökkenés
Tavaly előtt, látszik februárban a bővítés, és az év második fele is egyenletesebb
Éves szinten is gyengébb lesz a vége, sajnos.
De az éjjel esett egy kis hó, kicsit karácsonyibb a hangulat
-
osztraksajt
őstag
Erre mondom hogy minden megoldható, de nem éri meg.
Ebben a hideg párás időben én is örülnék egy hármas COP-nek, de gyakorlatilag folyamatosan olvaszt a kültéri, a talajszondás rendszer is ilyenkor jöhet jól.
Meg gondolom nem csak a fűtésre használsz áramot.
Egy vegyestüzelésű backuppal már hozható, egy tanyán csináltunk ilyen rendszert ahol nem volt más megoldás.
-
-szabi-
addikt
Megnézni se tudom az adatokat, beüzemeltem homeassistant-ot hozzáadtam growatt invertert erre pár nappal később letiltották a fiókom.
-
edeleny
őstag
válasz
eegerferenc
üzenetére
Ez a hónap, és ez az időjárás gyalázatos.
Nem tudom mikor láttuk utoljára a napot....Idáig 47 kWh termelt.
Viszonyításként tavaly a december 150 kWh, tavaly előtt 137.
Egy egy jobb nyári nap 39 kWh, a rekord 41 kWh -
11hh
tag
válasz
Strezi
üzenetére
Beszéltem a gyártóval, azt mondták, hogy a következő szériánál 2 db, 2 m hosszú, 50 mm²-es sarus kábel lesz mellékelve.
Állítólag többen jelezték nekik, hogy a jelenlegi kábel rövid, illetve kicsi a keresztmetszete.
Ugyanakkor nem biztos, hogy egy 2 méteres, 50 mm²-es vezeték jobb választás, mint egy 1 méteres, 35 mm²-es. -
K_L_
csendes tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
Arról nem is beszélve, hogy mifelénk a november is ugyanilyen rossz volt (az első hét kivételével).
Ez már eddig majdnem 2 hónap, ami szinte értékelhetetlen!
Az elmúlt 4 évben még csak megközelítőleg sem volt ilyen gyenge termelés. -
Pubszon
veterán
Jó ár/érték arányú 24V 100Ah LFP akkut tudtok ajánlani?
Köszi!
-
PilG
csendes tag
válasz
osztraksajt
üzenetére
Fugg a haztol es a felhasznalasi szokasoktol, de nem teljesen lehetetlen!
Nekem futesi energiaigenyem 9kWh/nap alatt van most, szoval az hoszivattyuval ~3kWh, az azert nem elerhetetlen mennyiseg.... -
senki68
senior tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
Erre gyanakodtam én is, de egyrészt a papíron az induló óraállás 0kWh, /igaz ennyi van az nincs részletezve, hogy 1.8.0 és2.8.0/ másrészt az előző havi állás opció nullát mutat.
Majd figyeljük, pörög e tovább is bele. -
senki68
senior tag
válasz
313313
üzenetére
Békés ünnepeket mindenkinek !
Így az ünnepek alatt van idő megállni, kicsit gondolkodni. Ezért gondoltam, hogy megosztom a dilemmámat veletek, hátha tud valaki valami jó választ.
Szomszédomnak most cseréltek villanyórát smart órát kapott. Sansing 631. Ha már van benne P1 port miért ne használja?
Fiam gyártott is bele egyet gyorsan. Ma be lett üzemelve.
Meglepődve tapasztaltam, hogy a 2.8.0 menüben van 2 kWh.
Azért meglepő, mert nincs HMKE.Mi termel be?
Aztán beugrott, a vegyeskazánon van egy szünetments tápegység. KEMOT márkájú valódi szinuszos. [link]
Létezik, hogy ez rug vissza valamennyit? Ez a 2 kWh kb 3 hét alatt ment bele.Lehet e ebből valami gondja?
-
eegerferenc
csendes tag
Itt 2024 dec. 1-23: 297 kWh
2025 dec. 1-23: 144 kWh
17kW SE rendszer 22kWp-re panelezve -
Frankie50
tag
válasz
osztraksajt
üzenetére
Üdv!
6,4 kWp, 4-s inverter, Zala. Ez a hónap eddig 56,8 kWh, tavaly 211 kWh, '23-ban 222,2, '22-ben a bővítés ( 2,3 kWp, dél 60°) előtt 63,5 kWh, '21-ben 88,2 kWh.
A rendszer fő része nyugati, 38 fokos dőlésű 4,1 kWp.
A tavalyi évhez képest kb 500 kWh, ' 23-hoz képest kb 200 kWh lesz az elmaradás.
Októberben volt az elszámolás, kb 450 kWh-t kellett ráfizetnem.
Békés Karácsonyi Ünnepet Kívánok Mindenkinek!
-
stefanitsr
senior tag
válasz
Reggie0
üzenetére
A benne levő cellák EVE MB56-ok, tulképp 2 db MB31-nek felelnek meg. Tartós max töltő áramuk 0,5C, vagyis 314A kisütés ugyanennyi spec sheet szerint. Ha a basengreen vette a fáradtságot és 300A-s BMS-t épített be, akkor a max kivehető kb 300A, ha nem, akkor 200A.
A JK MB56 boxba jellemzően a 300A-s JK inverter BMS-t teszik.
-
stefanitsr
senior tag
válasz
Strezi
üzenetére
Ezzel az a nyűgöm, hogy eléggé meh az (esélyesen) benne levő tian power klón bms, pl mellé kell rakni egy aktív balanszert, ami mindig megy, illetve nagyon rosszul számolja a kivett/betöltött kapacitást, stb.
A JK MB56 box most vált aliról rendelhetővé, de egyelőre elég borsos áron jön be.
-
cd930
senior tag
válasz
rolltrade tm
üzenetére
Napos helyen lakhatsz

Nekem 8,5kWp, decemberi termelés 58kWh
December első 23 napjának termelése korábban:
2024 180kWh
2023 180kWh
2022 200kWh
2021 260kWh -
gduck
addikt
Sziasztok!
Akkor most egy SUN2000-10TKL-M1 inverterhez mit kell venni akksihoz?
Itt pl. van LUNA2000 néven akksi, töltésvezérlő, stb... Nem teljesen tiszta hogy is épül fel a rendszer... -
Z_A_P
addikt
válasz
rolltrade tm
üzenetére
Nem is rossz! Én 4.9 kw rendszer, december 38kwh.
-
rolltrade tm
csendes tag

E havi 8 kWh rendszer. Ez azért durva nem ? -
asdf_
veterán
Hmmm..... (akkupályázat, Magyar Hírlap, Czepek Gábor energiaügyi miniszterhelyettes FB reelje alapján)
"Fontos „szaldó” szabály: aki részt vesz, nem veszíti el a rá vonatkozó éves szaldókedvezményt. "
"Piaci várakozás (árak/készlet): a szakmai egyeztetések alapján nem várnak érdemi áremelkedést, és a készlet/a kapacitás rendelkezésre áll."

-
VaZso
senior tag
válasz
Strezi
üzenetére
Nálam 12 panelen van optimalizáló (teljes string), az optimalizálók még a legelsők közül valók, a gyártás elejéről.
Mi esett vissza nálad konkrétan? Feszültség, áram, vagy csak teljesítményt láttál belőle?
A nyári csúcsteljesítmény esett vissza? Mennyivel? Milyen inverterrel?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Új! AKRacing Premium Master gamer szék
- BOMBA ÁR! ÚJ, bontatlan Dyson V15 Origin (SV51) porszívó
- Xiaomi Roborock S6 Pure robotporszívó hibátlan állapotban.
- Hario MINI MILL SLIM PLUS tekerőt keresek, mert elveszett
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Apple iPhone 13 Mini 128GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 1TB Nvme SSD
- Xiaomi 15 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Ez a december, gyakorlatilag semmi.
Az egész év elég gyenge
A tavalyi év szeptemberig jó volt, ott volt egy erősebb csökkenés
Tavaly előtt, látszik februárban a bővítés, és az év második fele is egyenletesebb
Éves szinten is gyengébb lesz a vége, sajnos.

Geresics