- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- Agglegénykonyha 15 – Néhány tavaszias recept
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- E.Kaufmann: Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
73892 - 73801
73892 - 73801 73800 - 73701 73700 - 73601 73600 - 73501 73500 - 73401 73400 - 73301 73300 - 73201 73200 - 73101 73100 - 73001 73000 - 72901 72900 - 72801 72800 - 72701 72700 - 72601 72600 - 72501 72500 - 72401 72400 - 72301 72300 - 72201 72200 - 72101 72100 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2025-01-02 14:39 Téma összefoglaló
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frankie50
tag
Ja, és hamarosan betiltanak minden kínait
A beszerzését és üzemeltetését vagy csak a termelőegyégként hálózatra kapcsolását (tehát tisztán fogyasztóként, csak sötét napon akkut tölteni még jó)?Csak a pályázati keretek közt támogatott invertereket, uniós szinten. Nemrég linkeltem a cikket, volt pár komment.
-
Reggie0
titán
A beszerzését és üzemeltetését vagy csak a termelőegyégként hálózatra kapcsolását (tehát tisztán fogyasztóként, csak sötét napon akkut tölteni még jó)?Szigetuzemben nem erdekel senkit se.
-
eegerferenc
csendes tag
Már senki sem tudja mi lesz az OETP vonalon. Pár kivitelező bevállal mindent, FEAK list meg mond teljesn mást...
Egy normális világban, hozzá sem kellene nyúlni a meglévőhöz, bekerülne egy energiatárolós inverter mellé, 12-16kWh akkuval kb. 1Mft értékben.
Elnézést, neked nem konkrét segítség, csak az elektromos / napelemes környezet irracionalitásán lamentálok!
A beszerzését és üzemeltetését vagy csak a termelőegyégként hálózatra kapcsolását (tehát tisztán fogyasztóként, csak sötét napon akkut tölteni még jó)? -
stefanitsr
senior tag
Kollégám részére kérek (OETP pályázat) tanácsot-javaslatot SolarEdge vonalon (Győr melletti falu, csak 1 fázisa van, maradna a SolarEdge rendszer mellett még 3 év szaldó):
Jelenleg SolarEdge SE 5000 HD Wave kijelzős invertere van optikkal és panelekkel.
csak kiegészítő modullal tud akksit kezelni, ezért cserét is javasolnak:
SolarEdge SE 5000H with backup 400V 9,7kWh + SolarEdge Floor Stand tartó+ engedélyeztetés + munkadíj 2,691 eFt + ÁFA (nincs részletes költségvetés)
"A napelemes rendszer kivitelezési munkáira 2 év teljeskörű garanciát vállalunk. A kivitelezési munkára vállalt garancia feltétele a teljes napelemes rendszer évente legalább egyszeri műszaki karbantartás elvégzése."
teljeskörű garancia <=> feltétele a nem definiált műszaki karbantartás (ki és mit és mennyiért?)
Rendben lehet ez így?Összességében, a pályázat kérdőjelei és egyéb dolgok miatt lehet inkább önköltségen alátennék egy Victron MP-II 6k GX-et vagy egy 6K Deyét egy 16S 314 Akkupakkal (1600 eur körül van most).
Döbbenet, milyen pénzszórás megy pályázati szinten... -
Strezi
őstag
Már senki sem tudja mi lesz az OETP vonalon. Pár kivitelező bevállal mindent, FEAK list meg mond teljesn mást...
Egy normális világban, hozzá sem kellene nyúlni a meglévőhöz, bekerülne egy energiatárolós inverter mellé, 12-16kWh akkuval kb. 1Mft értékben.
Elnézést, neked nem konkrét segítség, csak az elektromos / napelemes környezet irracionalitásán lamentálok!
-
szekera
csendes tag
Kollégám részére kérek (OETP pályázat) tanácsot-javaslatot SolarEdge vonalon (Győr melletti falu, csak 1 fázisa van, maradna a SolarEdge rendszer mellett még 3 év szaldó):
Jelenleg SolarEdge SE 5000 HD Wave kijelzős invertere van optikkal és panelekkel.
SolarEdge SE 5000H with backup 400V 9,7kWh + SolarEdge Floor Stand tartó+ engedélyeztetés + munkadíj 2,691 eFt + ÁFA (nincs részletes költségvetés)
"A napelemes rendszer kivitelezési munkáira 2 év teljeskörű garanciát vállalunk. A kivitelezési munkára vállalt garancia feltétele a teljes napelemes rendszer évente legalább egyszeri műszaki karbantartás elvégzése."
teljeskörű garancia <=> feltétele a nem definiált műszaki karbantartás (ki és mit és mennyiért?)
Rendben lehet ez így?+ az új FEAK inverter lista szerint 2026. július 31-ei határidővel kiesik az engedélyezett körből ???
-
szekera
csendes tag
Rendben lehet ez így? -
Pille99
tag
A panelbővítésnek mi köze a szaldóhoz?
Hogy bruttósban már -ha nincs megfelelő méretű akksi mögötte, bár ennyi panelnél ez még nem feltétlen fenyeget- fölösleges lesz neked az a plusz pár panel, így a 7 éven belül vissza kell jönnie annak a hasra 250-300 ezernek, amibe ez a mutatvány fájni fog neked. Ha csak 2 éved lenne hátra, akkor pl. esélytelen, (bár a 7 évvel is elég kevés eséllyel indulsz harcba, mert 3 panel évi 55 ezret termel, ha nem kóstolsz bele a 70 forintosba, persze kérdés, hogy az új kormány mikor mondja azt, hogy le kéne jönni a kábítószerről (rezsicsökkentés)).
nincs aksim, kocsi miatt bővítenék
-
asdf_
veterán
A panelbővítésnek mi köze a szaldóhoz?
Hogy bruttósban már -ha nincs megfelelő méretű akksi mögötte, bár ennyi panelnél ez még nem feltétlen fenyeget- fölösleges lesz neked az a plusz pár panel, így a 7 éven belül vissza kell jönnie annak a hasra 250-300 ezernek, amibe ez a mutatvány fájni fog neked. Ha csak 2 éved lenne hátra, akkor pl. esélytelen, (bár a 7 évvel is elég kevés eséllyel indulsz harcba, mert 3 panel évi 55 ezret termel, ha nem kóstolsz bele a 70 forintosba, persze kérdés, hogy az új kormány mikor mondja azt, hogy le kéne jönni a kábítószerről (rezsicsökkentés)).
-
Strezi
őstag
-
Pille99
tag
Még 7 év szaldó, nem pályázatos. Longi Solar Hi-MO 6 430W monokristályos napelem van fent. A panelbővítésnek mi köze a szaldóhoz?
-
Pille99
tag
-
asdf_
veterán
Mennyi van még a szaldóból az az első kérdés (hogy megéri-e ez majd), meg célszerűen ugyanolyan panellel kéne, ha ilyen nincs, akkor valami olyannal, aminek a karakterisztikája hasonlít a mostanira (tehát egy 37V-os 13,4 amperes mellé ne akarj 51V-os 10 amperest rakni.
-
Strezi
őstag
Huawei? Optis? Kell telepitői jogosultság konfigurálni. Ha jól gondolom, ezért nem otthoni hobbi meló.
-
Pille99
tag
Sziasztok,
van 6 panelem délkeletre és 6 db panel délnyugatra. SUN2000-4KTL-M1
Az inverter sose vág le 4,4 kWnál ezért úgy gondoltam délkeletre feltetetek még legalább 3 panelt.
Van ennek valami akadálya? Vállal valaki ilyet Törökbálinton? -
Strezi
őstag
-
gorbep
őstag
-
Strezi
őstag
-
Doki16
addikt
-
emvy
félisten
Segíts nekem légy szíves, hogy hol lehet megfordítani az appban. Én nem találom sehol

Most vettem egy Shelly 3EM mérőt, hogy csak a kocsi töltést tudjam nézni. Jól raktam fel mert a "K" van a villanyóra felé, de mégis negatív visszatáplálást mér. Nem akarom fizikailag megfordítani, mert így is imádkozni kell, hogy lekapcsolhassam az áramot a házban

-
gorbep
őstag
Segíts nekem légy szíves, hogy hol lehet megfordítani az appban. Én nem találom sehol

Most vettem egy Shelly 3EM mérőt, hogy csak a kocsi töltést tudjam nézni. Jól raktam fel mert a "K" van a villanyóra felé, de mégis negatív visszatáplálást mér. Nem akarom fizikailag megfordítani, mert így is imádkozni kell, hogy lekapcsolhassam az áramot a házban
Sajna 1x váltottak áramváltót, és a 2 jelölése pont ellentétes...
Szóval lutri épp melyiket kapod, főleg ha régi... ha rossz az előjel fordítsd meg a váltót... emiatt nem kell lekapcsolni, a váltó nyitható, semmit sem kell kikötni.... egyre vigyázz, hogy áram ne menjen a terhelésen közben, ha kihúznád a váltót a mérőből, mert a váltót terhelés alatt zárlatban kell tartani... és ha nem vagy szakember, akkor ne Te magad csináld...
Laikusnak mindenképp javaslom, hogy teljesen feszültségmentesített állapotban tegye.... és az nem csak annyit jelent, hogy lekapcsolod a kismegszakítót... megakadályozod a visszakapcsolást, és előtte mérsz, hogy biztosan feszültségmentes e... (rövidre is kellene zárni a szerelés időtartamára, de ezt sokszor a szerelők is kihagyják, pedig....)
-
Doki16
addikt

-
Rolly
veterán
-
Strezi
őstag
-
nessh
tag
Nincs akku (még). Már nem annyira éri a nap a paneleket.
Az egyik nem negatívat mutat
-
Strezi
őstag
És mégis hogy találjuk ki hogy milyen inverter mekkora akkuval, mennytire süt nállad a nap, stb?
Ha sima termelő inverter, akkor most épp ennyit termel. Értelmezés kérdése hogy ott mi a + és - irány. Ha termelő, akkor mind forditva van, legalább egységes
-
nessh
tag
-
emvy
félisten
Forditott bilincs nem gond, a Shelly appban virtualisan meg lehet forditani.
-
nessh
tag
Shelly 3em-el kapcsolatban...
Itt egy kép az inverter jelenlegi tevékenységéről
és Shelly ezt mutatja, miközben 3*6A-val töltök autót.
Jól gondolom hogy van olyan "bilincs" ami fordítva van és vannak amik fel lettek cserélve?
-
nessh
tag
Ha bővíteni szeretnék 3*16-ról 3*25 vagy 32-re, az érinti a hmke szerződésem? Szaldó marad még arra a pár évre ami még van? A szabványosítás tiszta sor, azt be kell nyelnem.
-
Doki16
addikt
Én inkább a fenébe elpattintanám a 15S-t
Nyilván ha van rá mód és nincs benne szerződésben, hogy az nem cserélhető vagy hasonló. NPP pályázatos, nem lehet tőle megszabadulni sajnos.
-
emvy
félisten

Ez miert lehet?Szerk: megoldva, mukodik
-
stefanitsr
senior tag
Én pont ezzel a gonddal küzdők, hogy nekem 15s pakk van és nem tudok bővíteni, mert minden jó ajánlat az már csak 16s. Édes kevés a 9,6kWh és nagyon kellene egy új pakk. Anno én is megszívtam, mert vettem 16s pakkot és össz akartam párhuzamosítani. De én előbb egyforma feszültség szintre akartam hozni őket, és gyorsan rájöttem, hogy ez nem fog menni

Beszéltük is még ezt korábban, csak akkor még nem értettem hozzá, hogy mi a különbség 48 és 48 voltos akku között. Hát közben rájöttem, hogy 48 és 51,2. Csak ezt nem sok helyen írták.Tehát ha van jó áron 15s pakk az engem nagyon érdekel

Én inkább a fenébe elpattintanám a 15S-t
Nyilván ha van rá mód és nincs benne szerződésben, hogy az nem cserélhető vagy hasonló. -
Strezi
őstag
Nem tudtam már pontosan ki volt, privátok átnézése is kb. a lehetetlen küldetés, azért irtam ki.
Megadom az elérhetőségét, lebeszélitek? Kérdés nála mira jut a kóklerrel, régi 15 marad, vagy új 16... De lehet meg tudnátok egyezni egy 15s adás / vételében. PcEnersys 9.6kWh van neki -
tamaslacc
csendes tag
-
Doki16
addikt
Én pont ezzel a gonddal küzdők, hogy nekem 15s pakk van és nem tudok bővíteni, mert minden jó ajánlat az már csak 16s. Édes kevés a 9,6kWh és nagyon kellene egy új pakk. Anno én is megszívtam, mert vettem 16s pakkot és össz akartam párhuzamosítani. De én előbb egyforma feszültség szintre akartam hozni őket, és gyorsan rájöttem, hogy ez nem fog menni

Beszéltük is még ezt korábban, csak akkor még nem értettem hozzá, hogy mi a különbség 48 és 48 voltos akku között. Hát közben rájöttem, hogy 48 és 51,2. Csak ezt nem sok helyen írták.Tehát ha van jó áron 15s pakk az engem nagyon érdekel

-
Strezi
őstag
Van esetleg valaki aki 15s akkut bővítene adna el? Van pár hasonló érdeklődőm, esetleg direktben tudnátok egyeztetni. Kesztölci a mostani rendszer, bővítő "szaki" párhuzamba kötötte a 15 és 16 pakkokat, jópénzért rosszyl és rondán
-
gyapo11
őstag
Igen, családban volt ilyen kérdés, villanyszerelő kijött, megnézte, óra bent a házban, légvezeték? Kerítésre kiépíteni az órát, földvezeték telepítése kb. 250 ezer Ft úgy 6-8 éve.
-
kleinguru
addikt
-
gerii
addikt
-
wik_406
tag
Az ora alatti biztositekot nezd meg.
Wik
-
gerii
addikt
Azt honnan lehet tudni hogy mekkora bekötés van a felhasználási helyen? Advesz óra van, utána egy fi relé 25A-es. 3x16A biztos hogy van, de elgondolkodtatott, hogy miért van nagyobb relé
Számlán, app-ban néztem, semmi ilyen nincs feltüntetve. Szerződést nem találtam meg...
Köszi! -
stefanitsr
senior tag
Tegnap sikerült elindítani a töltőt.
Most úgy működik ahogy szeretném, de valami nem ok vele.
Mert Ap módban wifivel rálépve semmit nem lehet állítani(nem fogadja el), de bluethoottal kapcsolódva egy másik menü jön be ahol már elfogadja a beállításokat.(Ez nincs is benne a manuálban)
Valamint van olyan beállítás ami nem is úgy működik, mint ahogy le van írva.
Üdv.Úgy hangzik mintha még gyerekcipőben járna a szoftvere.
-
rsf
senior tag
Akkor ez lehet valami software bug, amit majd idővel javítanak.
Tegnap sikerült elindítani a töltőt.
Most úgy működik ahogy szeretném, de valami nem ok vele.
Mert Ap módban wifivel rálépve semmit nem lehet állítani(nem fogadja el), de bluethoottal kapcsolódva egy másik menü jön be ahol már elfogadja a beállításokat.(Ez nincs is benne a manuálban)
Valamint van olyan beállítás ami nem is úgy működik, mint ahogy le van írva.
Üdv. -
enginev3.0
félisten
Az utolsó pillanatban jött a kis nap
-
Strezi
őstag
A hibaüzenet alapján OCP üzinek látom, illetve nem gondolom, hogy a kisütő mosfet nyitna, mert akkor más lenne a panasz, szerintem megállna az inverter.
Töltőt írtam, nagyon nem mindegy!
Ugyancsak, akku OVP-t írtam, nem az inverter hibáról. -
stefanitsr
senior tag
A hibaüzenet alapján OCP üzinek látom, illetve nem gondolom, hogy a kisütő mosfet nyitna, mert akkor más lenne a panasz, szerintem megállna az inverter.
-
Wlac
Ármester
Köszönöm mindenkinek a választ! Sajnos több infót így hirtelen nem tudok adni, de jelzem édesapámnak, hogy vegye fel a kapcsolatot valakivel, mert lehetnek gondok.
-
Reggie0
titán
Nekem igazából az a bajom a VBF-fel. hogy bontásos vizsgálatot igényel sok aspektusa. Amennyit javitottam már villanyszerelők után (én csak a hibákat látom persze), nekem nulla bizodalmam van avval szemben, hogy valaki hibát keresve szétboritja a remdszert (előző munkákat fikázni úgyis divat, mindent nulláról jobban tudni meg pláne. A teljes szétboritás nélkül csak a valós hibát megoldani, na ahhoz kell a legkomolyabb szakértelem szerintem. Én a magam részéről is abban bizok a legjobban, aki hossza hüm mögés, mérés és bazmegolás után meghúz két csavart, átköt egy harmadikat és minden jó lesz
Mondjuk a VBF-hez nem kell sok bontas, es kb. egy korben vissza is kell csinalni. Ezzel az erovel a konnektorba is csak egyszer lehessen bedugni egy keszuleket.
Meg hat legtobbszor igaz, hogy olcso husnak hig a leve. Ez igaz a VBF-re is. Kihivjak 40ezerert aztan csodalkoznak, hogy tobb kart okoz, mint hasznot. -
VaZso
senior tag
Ha nem azt akarják elérni, hogy növekvő lemaradásban legyen az ország, akkor nem tiltani kell a párhuzamos üzemet, hanem megnézni, hogyan csinálják fejlettebb országokban.
Ad absurdum kikérni szakmabeliek véleményét és megvitatni a lehetőségeket.
(Lehet hozni érveket és ellenérveket, de csak-csak ki kellene mondani, hogy itthon mit várnak el, vagy annak hiányában mit javasolnak.) -
hevepapa
őstag
Jaja, kaptam én is ilyen levelet. Elég hülye helyzet. Elvileg rendben van az ország beállítás, de ténylegesen a fene se tudja. 7 éve van fenn 1 fázisú Fronius. Azt írják róla hogy üzembehelyezéskor lehet állítani az országkódot, utána már csak valami szervíz kód igénylés után. Azt hogy hol lehetne ellenőrizni mi van beállítva, hát fogalmam sincs. A telepítő cég "természetesen" már füstbe ment. Szerencsér az admin jogosultságot kivertem belőlük annak idején, de pl. a Solarweben van valami rendszerfelügyeleti jog - az náluk van. Igaz még nem láttam hogy 253V fölé ment volna a feszültség, de tudja fene.. nem nézegetem állandóan.
Az elmúlt évek telepítőcégek sorozatos bedőlése után szerintem nem ritka, hogy a felhasználó még ha akarja akkor sem tudja ellenőriztetni a kivitelezővel a beállításokat.
Ilyenkor mit lehet csinálni azon kívül hogy bízunk a legjobbakban? -
Strezi
őstag
Nekem igazából az a bajom a VBF-fel. hogy bontásos vizsgálatot igényel sok aspektusa. Amennyit javitottam már villanyszerelők után (én csak a hibákat látom persze), nekem nulla bizodalmam van avval szemben, hogy valaki hibát keresve szétboritja a remdszert (előző munkákat fikázni úgyis divat, mindent nulláról jobban tudni meg pláne. A teljes szétboritás nélkül csak a valós hibát megoldani, na ahhoz kell a legkomolyabb szakértelem szerintem. Én a magam részéről is abban bizok a legjobban, aki hossza hüm mögés, mérés és bazmegolás után meghúz két csavart, átköt egy harmadikat és minden jó lesz
-
gorbep
őstag
SG04LP3-ban láttam működni is.
Kérdés, mire bízod... ha "dry contact"-ra, akkor nem sokkal vagy előrébb, csak kihelyezed a problémát... hálózatpárhuzamos működés nélkül persze egyszerűb a helyzet.Hálózatpárhuzamos üzem kapcsán keresgéltem korábban, volt olyan ország, ahol azt írták, tilos a szolgáltatói és szigetüzem nulláját összekötni és relével kell sziget üzemben, és olyan ország is, ahol TILOS ezt relére bízni és össze KELL kötni a szolgáltatói és sziget nullát.
Magam részéről utóbbival látok kevesebb problémát, de itthonra még mindig nem láttam, hogy kitalálták volna, mit szeretnének...
Mit? ez könnyű, vagy tiltani a párhuzamos szigetüzemet.... ugye akkor nem lehet baj... vagy előírni a tervet, aztán ha majd mégis baj lesz majd menjen a tervező a böribe, ők felteszik a kezüket...
-
gorbep
őstag
No igen... pont mint a hurokellenállás mérés az EV műszereken... aztán ha valóban rövidre zárnám, lehet nem jönne ki akkora hurokellenállás az egyenletből... amint megindulna benne körben 5kA...
-
VaZso
senior tag
SG04LP3-ban láttam működni is.
Kérdés, mire bízod... ha "dry contact"-ra, akkor nem sokkal vagy előrébb, csak kihelyezed a problémát... hálózatpárhuzamos működés nélkül persze egyszerűb a helyzet.Hálózatpárhuzamos üzem kapcsán keresgéltem korábban, volt olyan ország, ahol azt írták, tilos a szolgáltatói és szigetüzem nulláját összekötni és relével kell sziget üzemben, és olyan ország is, ahol TILOS ezt relére bízni és össze KELL kötni a szolgáltatói és sziget nullát.
Magam részéről utóbbival látok kevesebb problémát, de itthonra még mindig nem láttam, hogy kitalálták volna, mit szeretnének...
-
Strezi
őstag
Az SG05LP3 modellekben is mind van PE-N relé?
Konkrétan 16 kW-os modellnél láttam olyat, hogy relé kattan, "dry contact" zár, de nulla-PE közösítés nem történik meg.Firmware-frissítés után is meg akartam nézni, de ez még nem történt meg - nem tudom, esetleg az új modellnél lehetett-e régebbi firmware-ben rossz vezérlés, de az alap firmware-rel a készülék nem csinálta meg a belső közösítést.
Egyrészt érdemes a funkciót ellenőrizni, másrészt érdekelne, hogy ilyesmi milyen gyakran fordul elő, esetleg firmware-probléma lehet-e emögött (van sokkal frissebb firmware már).
16k-val még nem találkoztam. 3F-ekben relé biztosan van, feltételeztem múködik. Saját szerelésben soha nem bizom erre...
Multkor előadáson VBF-es ikgyekezett belekötni, hogy a jegyzőkönyhöz szükséges 90 ampert kibirja-e. Ameddig a műszer azt képes leadni, addig a relé is kibirja
-
VaZso
senior tag
Ez!
Szigetüzemmel nagyon jképben kell lenni a valós üzemi és védelmi követelményekkel!
Első lépésben az advanced function-ban a Signal Island mode-ot kapcsold be. Ez az opció él 1f invertereken is, abban nem vagyok 100% biztos hogy PE-N relé is van bennük, vagy csak vezérlő relé kimenetet aktivál ott. 3F modellekben van PE-N relé.
Másodjára, én ezekben az esetekben direkt PE-N kötést csinálok a kimeneten. Azután a Fi relé, és jöhet az elosztótábla.
Konkrétan pl. a tesla mobil töltő jó teszt erre, az csak helyes Nulla, Fázis és föld kötésre lesz öüzemképes, zöld jellel. Tölteni sem kell. Lehet hogy forditani kell vele villásdugót, arra is érzékeny.Az SG05LP3 modellekben is mind van PE-N relé?
Konkrétan 16 kW-os modellnél láttam olyat, hogy relé kattan, "dry contact" zár, de nulla-PE közösítés nem történik meg.Firmware-frissítés után is meg akartam nézni, de ez még nem történt meg - nem tudom, esetleg az új modellnél lehetett-e régebbi firmware-ben rossz vezérlés, de az alap firmware-rel a készülék nem csinálta meg a belső közösítést.
Egyrészt érdemes a funkciót ellenőrizni, másrészt érdekelne, hogy ilyesmi milyen gyakran fordul elő, esetleg firmware-probléma lehet-e emögött (van sokkal frissebb firmware már).
-
Strezi
őstag
Ez!
Szigetüzemmel nagyon jképben kell lenni a valós üzemi és védelmi követelményekkel!
Első lépésben az advanced function-ban a Signal Island mode-ot kapcsold be. Ez az opció él 1f invertereken is, abban nem vagyok 100% biztos hogy PE-N relé is van bennük, vagy csak vezérlő relé kimenetet aktivál ott. 3F modellekben van PE-N relé.
Másodjára, én ezekben az esetekben direkt PE-N kötést csinálok a kimeneten. Azután a Fi relé, és jöhet az elosztótábla.
Konkrétan pl. a tesla mobil töltő jó teszt erre, az csak helyes Nulla, Fázis és föld kötésre lesz öüzemképes, zöld jellel. Tölteni sem kell. Lehet hogy forditani kell vele villásdugót, arra is érzékeny. -
Strezi
őstag
A keresések döntő többsége azt adja ki nekem, hogy az akku/bms nem tud annyi áramot adni az inverternek, amennyit az szeretne.
Szerintem ez a jelenség PV oldalra jóval kevésbé jellemző, azt elég jól vissza tudja szabályozni az inverter magának.Az van amit irtam, konkrétan akku leáll az inverter alatt OVP-vel töltő MOSFET-je nyit, ettől túláram lesz az inverter nagyfesz buszán és lekapcsol az is.
Ezekben az esetekben akkuban léátszik a logban a sok-sok OVP hiba. -
emvy
félisten
Adott egy Deye inverter, amit szeretnék kettős konverziós módszerrel hozzákötni a házhoz. Kb. március 1 óta tudná működtetni a házat autóstól úgy, hogy nem kell a hálózatból semmit vételezni. Úgyhogy megérné.
Van már akku töltőm (köszi Strezi) és odáig jutottam tegnap, hogy leteszteltem minden fogyasztót, mennyire szereti a sziget üzemet.
És itt jön a kérdés, ti találkoztatok -e már olyan esettel, hogy egy Baxi kondenzációs kazán fürdéskor elkezd melegíteni és amikor fel kellene modulálni egy fokozatot, akkor elhasal. E04 10 hibakóddal leáll (gázellátás hiba).
Hálózatról direktben természetesen hibátlan.
Valami feszültség/fázis/szinuszgörbe gondra tippelnék.(Típus: DEYE-SUN-6K-SG05LP1-EU)
Szigetuzemi nulla-fold (PE-N bond) meg van csinalva? Nem lebeg a nullavezetek szigetuzemben? Meg tudjatok merni a feszultseget a fold es a nulla kozott szigetuzemben? Ha nem 0, akkor tippre az a gond.
-
tamaslacc
csendes tag
Adott egy Deye inverter, amit szeretnék kettős konverziós módszerrel hozzákötni a házhoz. Kb. március 1 óta tudná működtetni a házat autóstól úgy, hogy nem kell a hálózatból semmit vételezni. Úgyhogy megérné.
Van már akku töltőm (köszi Strezi) és odáig jutottam tegnap, hogy leteszteltem minden fogyasztót, mennyire szereti a sziget üzemet.
És itt jön a kérdés, ti találkoztatok -e már olyan esettel, hogy egy Baxi kondenzációs kazán fürdéskor elkezd melegíteni és amikor fel kellene modulálni egy fokozatot, akkor elhasal. E04 10 hibakóddal leáll (gázellátás hiba).
Hálózatról direktben természetesen hibátlan.
Valami feszültség/fázis/szinuszgörbe gondra tippelnék.(Típus: DEYE-SUN-6K-SG05LP1-EU)
-
stefanitsr
senior tag
A keresések döntő többsége azt adja ki nekem, hogy az akku/bms nem tud annyi áramot adni az inverternek, amennyit az szeretne.
Szerintem ez a jelenség PV oldalra jóval kevésbé jellemző, azt elég jól vissza tudja szabályozni az inverter magának. -
rsf
senior tag
Sziasztok! Édesapámék körülbelül két hónapja használják a tetőre szerelt napelemüket, és látszólag semmi hiba sincs vele, teszi a dolgát, viszont az applikáció pár naponta a következő hibaüzenetet dobja nekik:
[kép] [kép]A figyelmeztetés címéből látom, hogy a túl áramra panaszkodik, ami egybevág az értesítési időkkel, ugyanis dél, délnyugati fekvésű a napelem, szóval valószínűleg akkor jön ez elő, amikor a legjobban kapja a fényt. A kérdésem annyi, hogy kell emiatt aggódniuk?
Nem lehet, hogy a napelemek árama nagyobb mint amit az inverter tud? (Impp)
Sg04-es deye csak 13A-t tud PV oldalon ami ugye DC áram.
Vannak panelok amik meg már 14A felett tudnak csúcsban.
Üdv. -
Strezi
őstag
Sziasztok! Édesapámék körülbelül két hónapja használják a tetőre szerelt napelemüket, és látszólag semmi hiba sincs vele, teszi a dolgát, viszont az applikáció pár naponta a következő hibaüzenetet dobja nekik:
[kép] [kép]A figyelmeztetés címéből látom, hogy a túl áramra panaszkodik, ami egybevág az értesítési időkkel, ugyanis dél, délnyugati fekvésű a napelem, szóval valószínűleg akkor jön ez elő, amikor a legjobban kapja a fényt. A kérdésem annyi, hogy kell emiatt aggódniuk?
Nem optimális. Akku okozza a gondot, helytelen BMS beállitásai hibába küldik először magát, erre lekapcsol, ez pedig ebbe a hibába viszi az invertert.
A teljeskörű megoldás az akku BMS-ének paraméterezése, programjának frissitése.
Illetve lehet az invertert is átprogramozni, de ez olyan mértékű, amit garanciális kezelés miatt csak a telepitőnek kellene csinálni. Márha megérti és kezelni tudja ezt a problémát. -
stefanitsr
senior tag
Deye inverter ?
Mi a konfig, milyen akku, milyen inverter, milyen fogyasztók vannak rajta ?
Egy gyors keresgélés után olyan fogyasztó(k) van(nak) az inverteren ami a DC buszon túl nagy áramot húz(nak) sziget módban. -
Wlac
Ármester
-
eegerferenc
csendes tag
A NÉP közleménye a szaldóelszámolás megszűntetése miatti alkotmányjogi panasz visszautasításának el nem fogadásáról és az EJEB-hez fordulás lehetőségéről:
Plusz gyűjtés az EJEB beadvány költségének fedezésére.
-
stefanitsr
senior tag
Az összes beállítás jelentése egyértelmű számomra, legalábbis úgy gondolom.
(A charger fülön. )
Amikor próbáltam 7 ágra sütött a nap és nem ment semmi nagy fogyasztó mégis csak 1.34KW-ot szedett a napelemekről.Elötte kicsivel 5.7KW-ot szipkázott.
A free work az azt jelenti, hogy mindenhonnan összeszedi a töltéshez szükséges energiát. Hálózat ,akku és a napelem oldal is játszik. Annyi a trükk, hogy szolár only módhoz kell hogy az akku Soc 99% legyen és 95% alatt átvált 6A-re.
Ez gyanús nálam de nálam 99%-on volt az akku.
Ami furcsa, hogy ha nem szolar only-t használok akkor nem indul a töltés semilyen kombinációban. Ha a solar only mellé bepipálom, hogy engedje az akku soc-ot 80%-ig akkor sem indul el a töltés.
Tehát valami nagyon nem ok. Pedig az eszközök között a kommunikáció működik amit az állapotjelzö LED-ek állapotából látok.
A legnagyobb baj az, hogy alig van infó a neten a használatáról.Akkor ez lehet valami software bug, amit majd idővel javítanak.
-
-szabi-
addikt
-
rsf
senior tag
Jó lenne látni egy leírást ahhoz mi a különféle beállítások melletti logika, illetve mit jelent a "free work" pipa pontosan.
Pár "töltő" (EVSE cucc) csinál olyat, hogy ha úgy vélik nem elég a szolár teljesítmény akkor egy 1,4 kW környékére korlátozzák az autó töltést (ez az teljesítmény, amivel egy jó csomó autó még tölt, és nem szakad meg a töltési folyamat, de ahogy visszajön a napelemes termelés úgy felviszik ezt a rendszer képességeinek megfelelő magasabb értékre).
Próbáltad azt, hogy kiveszed a pipát a "solar energy only" mellől és bepipálod a "free work"-öt ?
Illetve a bal felső sarokban az SN stimmel a "töltő" SN-jével ?
És egy kis móka mára:
Az összes beállítás jelentése egyértelmű számomra, legalábbis úgy gondolom.
(A charger fülön. )
Amikor próbáltam 7 ágra sütött a nap és nem ment semmi nagy fogyasztó mégis csak 1.34KW-ot szedett a napelemekről.Elötte kicsivel 5.7KW-ot szipkázott.
A free work az azt jelenti, hogy mindenhonnan összeszedi a töltéshez szükséges energiát. Hálózat ,akku és a napelem oldal is játszik. Annyi a trükk, hogy szolár only módhoz kell hogy az akku Soc 99% legyen és 95% alatt átvált 6A-re.
Ez gyanús nálam de nálam 99%-on volt az akku.
Ami furcsa, hogy ha nem szolar only-t használok akkor nem indul a töltés semilyen kombinációban. Ha a solar only mellé bepipálom, hogy engedje az akku soc-ot 80%-ig akkor sem indul el a töltés.
Tehát valami nagyon nem ok. Pedig az eszközök között a kommunikáció működik amit az állapotjelzö LED-ek állapotából látok.
A legnagyobb baj az, hogy alig van infó a neten a használatáról. -
Strezi
őstag
Amelyiken van Load feliratú kimenet, az tud szigetben (hálózatról leválva) üzemelni.
Töltés, kapcsolódások periódusa paraméterezés kérdése. -
tamaslacc
csendes tag
Apró szösszenet, a fenti kettős konverziós rendszer után a héten két Deye generátoros rendszerem is elkészült. Ezekben nincs akkutöltő, hanem maga az inverter oldaja meg hogy megfelelően alacsony akkutöltöttség esetén felkapcsolódik a hálózatra és elkezdi tölteni az akkut. Ha megfelelő szintet elér, leválik.
A hibrid múködéssel szemben ez garantáltan visszatáplálás mentes. Legalitását nem kivánom taglalni, műszakilag csak fogyasztóként működhet.
Megoldható egy, két inverterrel is. Lehet lesz pár olasz telepitásem is ezeknek az ügyfélnek
Dyness akkus lett ez is, a szépséges Powercube G2 került fel. Viszont kezelése továbbra sem tetszik, mert hosszan kell nyomni a gombot a bekapcsoláshoz, minden más BMS egyszeri nyomásához képest

Az én inverterem ( INV-DEYE-SUN-6K-SG05LP1-EU) tud olyat, hogy "Island mode", ez az, vagy más?
ilyenkor nem köti rá a hálózatot a házra, csak töltésre kapcsolja be, ha kell. Nekem ami nem tetszett, hogy 5 perc után leáll, és az akkut 20-22% között tölti/meríti. -
stefanitsr
senior tag
Jó lenne látni egy leírást ahhoz mi a különféle beállítások melletti logika, illetve mit jelent a "free work" pipa pontosan.
Pár "töltő" (EVSE cucc) csinál olyat, hogy ha úgy vélik nem elég a szolár teljesítmény akkor egy 1,4 kW környékére korlátozzák az autó töltést (ez az teljesítmény, amivel egy jó csomó autó még tölt, és nem szakad meg a töltési folyamat, de ahogy visszajön a napelemes termelés úgy felviszik ezt a rendszer képességeinek megfelelő magasabb értékre).
Próbáltad azt, hogy kiveszed a pipát a "solar energy only" mellől és bepipálod a "free work"-öt ?
Illetve a bal felső sarokban az SN stimmel a "töltő" SN-jével ?
És egy kis móka mára:
-
Reggie0
titán
-
gorbep
őstag
-
Reggie0
titán
Tudom, de annak fos az energiasurusege. Cink-jodid kb 10x annyit tud/liter es az anyag is olcsobb.
-
GuMipOkE
senior tag
A vezeték ellenállása (R) egyenlő ró (ρ [Ω * m]) * l (hossz [m]) / A (vezeték-keresztmetszet [m2]), vagyis, ha ρ (réz) = 1.68 * 10^(-8) Ω*m, l (mint Lajos) = 140 méter (vezetékpár) és A = 6*10^(-6) négyzetméter, akkor R = 0.392 Ohm [Ω]
Ez alapján a vezetékpárod ellenállása ezen a hosszon elméletben 0.392 Ohm.
Ha 15 A áramot hajtasz át rajta, akkor a feszültségesésed (U = R * I) U = 0.392 * 15 = 5.88 V lesz, veszteségi teljesítményed pedig (P = U * I) P = 5.88 * 15 = 88.2 W.
...vagy közvetlenül számolva P = I^2 * R = 15^2 * 0.392 = 88.2 W
Ha 360V feszültségen 15A áramot veszel ki a napelemből, akkor P = U * I = 360 * 15 = 5760 W-ot termel a napelem, de a veszteség miatt felhasználni 5671.8 W-ot tudsz az inverter bemenetén (tehát inverter hatásfokát nem számítva).
Ehhez képest a veszteséged 88.2 / 5760 * 100 = 1.53 %
Ez az elmélet, ezen még ronthatnak a csatlakozások és egyéb összetevők.
...viszont ez a veszteség 15 A-nél van. A fentieket végigszámolva 10A-re vagy 5A-re sokkal kisebb veszteséget kapsz, mert a veszteségi teljesítményben az áram négyzetesen szerepel (ld. fent).Köszönöm szépen!
-
Strezi
őstag
Apró szösszenet, a fenti kettős konverziós rendszer után a héten két Deye generátoros rendszerem is elkészült. Ezekben nincs akkutöltő, hanem maga az inverter oldaja meg hogy megfelelően alacsony akkutöltöttség esetén felkapcsolódik a hálózatra és elkezdi tölteni az akkut. Ha megfelelő szintet elér, leválik.
A hibrid múködéssel szemben ez garantáltan visszatáplálás mentes. Legalitását nem kivánom taglalni, műszakilag csak fogyasztóként működhet.
Megoldható egy, két inverterrel is. Lehet lesz pár olasz telepitásem is ezeknek az ügyfélnek
Dyness akkus lett ez is, a szépséges Powercube G2 került fel. Viszont kezelése továbbra sem tetszik, mert hosszan kell nyomni a gombot a bekapcsoláshoz, minden más BMS egyszeri nyomásához képest

-
VaZso
senior tag
A vezeték ellenállása (R) egyenlő ró (ρ [Ω * m]) * l (hossz [m]) / A (vezeték-keresztmetszet [m2]), vagyis, ha ρ (réz) = 1.68 * 10^(-8) Ω*m, l (mint Lajos) = 140 méter (vezetékpár) és A = 6*10^(-6) négyzetméter, akkor R = 0.392 Ohm [Ω]
Ez alapján a vezetékpárod ellenállása ezen a hosszon elméletben 0.392 Ohm.
Ha 15 A áramot hajtasz át rajta, akkor a feszültségesésed (U = R * I) U = 0.392 * 15 = 5.88 V lesz, veszteségi teljesítményed pedig (P = U * I) P = 5.88 * 15 = 88.2 W.
...vagy közvetlenül számolva P = I^2 * R = 15^2 * 0.392 = 88.2 W
Ha 360V feszültségen 15A áramot veszel ki a napelemből, akkor P = U * I = 360 * 15 = 5760 W-ot termel a napelem, de a veszteség miatt felhasználni 5671.8 W-ot tudsz az inverter bemenetén (tehát inverter hatásfokát nem számítva).
Ehhez képest a veszteséged 88.2 / 5760 * 100 = 1.53 %
Ez az elmélet, ezen még ronthatnak a csatlakozások és egyéb összetevők.
...viszont ez a veszteség 15 A-nél van. A fentieket végigszámolva 10A-re vagy 5A-re sokkal kisebb veszteséget kapsz, mert a veszteségi teljesítményben az áram négyzetesen szerepel (ld. fent). -
GuMipOkE
senior tag
Több AI, amiket megkérdeztem azt írta, hogy 6mm2-es PV kábelen 360V és 15A mellett 70 méter vezeték hosszon 2% körüli, vagy kisebb a veszteség. Ez reális?
-
rsf
senior tag
Ez egy SUN-EVSE22K01-EU-AC ?
Appban (Deye cloud) látszik a töltő és a beállításai ?Igen
De az appban fel sem tudom venni. Nem fogadja el az SN-t..
De elvileg a Deye inverteres Lora módhoz nem kell app. Csak ha telóról akarom állítgatni a paramétereket nem az inverterről.
-
gyulaszu
senior tag
Sziasztok,
nekem ma jött az MVM Émász Áramhálózati Kft-től egy levél, melyben kérnek, hogy ellenőriztessem kivitelezőmmel az inverterem "országspecifikus kód" beállításait. (max 253 V bla-bla...)
Ti is kaptatok ilyen levelet? -
stefanitsr
senior tag
Pont azért vettem meg a Deye töltőt, hogy ne keljen okos merőkkel foglalkozni, mindig annyit adjon amennyi rendelkezésre áll. Ezt meg az inverter tudja és le tudja kommunikálni a töltővel. Írtam a supportnak azok rá akarnak nézni a beállításokra, de az inverter nincs fent a neten..
Az a baj, hogy el sem indul a töltés ha azt akarom, hogy ne csak a napelemeket használja hanem az akut is. Amúgy 13KWp-nyi napelem van rajta.
Azért olyan sok beállítás azért nincs ami rá vonatkozna inkább arra gondolok, hogy inkább valami rejtett beállítás akadhatott be.
Lehet, hogy alaphelyzetbe kellene állítanom az invertert aztán beállítani mindent elölről.
Csak nem tudom, hogy a termelési adatokkal mi lesz majd.Ez egy SUN-EVSE22K01-EU-AC ?
Appban (Deye cloud) látszik a töltő és a beállításai ? -
rsf
senior tag
Jó alaposan végig kellene nézni a beállításokat, mert elég sok minden összefügghet mindenfélével.
Mik a hardverek ? Mi az inverter, mekkora kupac panel van rátéve, okosmérő van-e, stb ?
A firmware-t megfrissítették az enyémben is, de azért van rajta bőven mindenféle.Pont azért vettem meg a Deye töltőt, hogy ne keljen okos merőkkel foglalkozni, mindig annyit adjon amennyi rendelkezésre áll. Ezt meg az inverter tudja és le tudja kommunikálni a töltővel. Írtam a supportnak azok rá akarnak nézni a beállításokra, de az inverter nincs fent a neten..
Az a baj, hogy el sem indul a töltés ha azt akarom, hogy ne csak a napelemeket használja hanem az akut is. Amúgy 13KWp-nyi napelem van rajta.
Azért olyan sok beállítás azért nincs ami rá vonatkozna inkább arra gondolok, hogy inkább valami rejtett beállítás akadhatott be.
Lehet, hogy alaphelyzetbe kellene állítanom az invertert aztán beállítani mindent elölről.
Csak nem tudom, hogy a termelési adatokkal mi lesz majd. -
stefanitsr
senior tag
Jó alaposan végig kellene nézni a beállításokat, mert elég sok minden összefügghet mindenfélével.
Mik a hardverek ? Mi az inverter, mekkora kupac panel van rátéve, okosmérő van-e, stb ?
A firmware-t megfrissítették az enyémben is, de azért van rajta bőven mindenféle. -
BigBlackDog
veterán
a kérdés a napi átlag fogyasztásod... szerintem főként október és március november feburár között jó eséllyel minden nap üres lesz az akku
...
nálunk most napi átlag 20 kWh megy el 24 óra alatt napközben 30 körül töltünk fel és 20-at veszünk (3 fázis asszimetrikus fogyasztás rulez) emiatt nekem pl 30 kWh körüli akku fog kelleni, mert akkor azt 80%ban használva ez a fogyasztás a fenti időszakban lehetővé teszi, hogy csak ritkán fogyasszak a hálózatról (medence / jakuzzi felfűtés 3 nap kb évente 2-3 alkalommal) autó töltés. (ezt ugye időzíteni fogom és megpróbálom napból amikor csak lehet.
De az általános használthoz az akku kelleni fog.Na igen, ez az amit nem tudok, de megpróbálom megtudakolni az ottlakóktól.
Ami biztos, hogy nagy fogyasztó nincs a bojleren kívül, átlag háztartás. májustól-szeptember végéig a bojler is szinte mindig ki van kapcsolva, mert napkollektor elég vizet termel. -
enginev3.0
félisten
Szia!
Nem biztos csak bekötés hiba...Bruttós esetben annyit fog segíteni a számlán (a 4Ft leszámítva), amit éppen elfogyaszt. Ez nálunk kb napi 1kw volt nappal (hűtő, wifi). Hozzá lehet igazítani a mosógépet, mosogatógépet, de ha nincs más elektromos fogyasztás napközben (villanybojler, klíma, szerverpark), akkor csak dísz a tetőn. Ez a bruttó elszámolás. Hiába termel 30kW, ha csak 1kW volt a saját fogyasztás.... Akkuval már más a helyzet, ki lehet hozni a napfényes hónapokat nullára.
Bezavar az is, hogy egyik fázison veszi az áramot 40-80Ft-ért, a másikon meg eladja 4-ért. KW szempontból nullán van, valójában meg fizet.
További nehezítő tényező ha van visszwatt korlátozás és kapott egy szimmetrikus invertert...Elég összeírni a fogyasztási szokásokat, miből tevődik össze a villanyszámla, esetleg megmérni hogy tényleg mennyit fogyaszt a hűtő nappal, de lehet számolni is átlaggal, nem kell rögtön kiépíteni egy teljes monitoring rendszert.
Hát ez borzalmas
-
osztraksajt
őstag
-
gorbep
őstag
-
Reggie0
titán
a kérdés a napi átlag fogyasztásod... szerintem főként október és március november feburár között jó eséllyel minden nap üres lesz az akku
...
nálunk most napi átlag 20 kWh megy el 24 óra alatt napközben 30 körül töltünk fel és 20-at veszünk (3 fázis asszimetrikus fogyasztás rulez) emiatt nekem pl 30 kWh körüli akku fog kelleni, mert akkor azt 80%ban használva ez a fogyasztás a fenti időszakban lehetővé teszi, hogy csak ritkán fogyasszak a hálózatról (medence / jakuzzi felfűtés 3 nap kb évente 2-3 alkalommal) autó töltés. (ezt ugye időzíteni fogom és megpróbálom napból amikor csak lehet.
De az általános használthoz az akku kelleni fog.Mar alig varom a cink-jodid flow akkukat...
-
Rolly
veterán
Sziasztok!
Meglévő, ~13 kW-os (30-35 db panel) napelemes rendszer bővítésével kapcsolatban érdeklődnék. Az aktuális, energiatárolós pályázattal lenne lehetőség 11 kWh-s akkucsomaggal bővíteni a rendszert "ingyen", illetve opcióként összesen 34 kWh-s kapacitást betenni nagyjából +2.5M Hufért. Kérdés, hogy így láthatatlanba megérheti-e a plusz 23 kWh? Annyit tudok még, hogy elektromos autó nincs és tervek szerint minimum pár évig nem is lesz.
A fentiek alapján én azt mondanám, hogy nem igazán lenne kihasználva a plusz kapacitás. Nyáron a melegvizet szinte mindig megtermeli a napkollektor, egyedül talán a klíma lehet a nagyobb fogyasztó. Viszont az meg éjjel fogyaszt a legkevesebbet, amikor pont ki kéne használni az akkumulátort. Téli időszakban viszont kérdés, hogy van-e elég napsütés, hogy teletöltse egy nap alatt a teljes energiatárolót.
Sajnos egyelőre több infót nem kaptam, de ha szükséges, akkor utánakérdezek a végfelhasználónál.

...
De az általános használthoz az akku kelleni fog. -
Frankie50
tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
73892 - 73801
73892 - 73801 73800 - 73701 73700 - 73601 73600 - 73501 73500 - 73401 73400 - 73301 73300 - 73201 73200 - 73101 73100 - 73001 73000 - 72901 72900 - 72801 72800 - 72701 72700 - 72601 72600 - 72501 72500 - 72401 72400 - 72301 72300 - 72201 72200 - 72101 72100 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Parfüm topik
- Ismerős lehet az iQOO Pad6 Pro
- Nem elégszik meg egy panellel a Philips világelső monitora
- BestBuy topik
- Visszahozzák a legjobb gaming CPU-t – és még mindig veri az újakat
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- E-book olvasók
- Mesterséges intelligencia topik
- BestBuy ruhás topik
- BMW topik
- További aktív témák...
- 27% - Samsung S49CG954SU OLED Monitor! 5120x1440 / 240Hz / 0.03ms / FreeSync
- Apple iPhone 16 128GB récezöld
- iPhone SE 2020 128GB Black - 2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4891, 92% AKKSI
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB RAMPAGE Shiva Adata 600W
- LG 34WR50QK-B VA Monitor! 3440x1440 / 100Hz / 5ms / FreeSync / sRGB 99%
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

és Shelly ezt mutatja, miközben 3*6A-val töltök autót.
Jól gondolom hogy van olyan "bilincs" ami fordítva van és vannak amik fel lettek cserélve?

Geresics