- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: Régi VGA, HDMI és a felbontás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- KISDUCK: Diétás kaja tipp
- mefistofeles: Az elhízás nem akaratgyengeség!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
őstag
válasz
Strezi
üzenetére
Nálam ott elvérik az AC csatolt rendszer, hogy van 1 db Fronius Symo 4,5K 1 db SolarEdge 17K a 3x 32A-re... úgyhogy nem kapok engedélyt melléé egy Deye-re, mert már majdnem 22 kW-nál vagyok...
Pedig úgyis határol a szolgáltatói KMSZ, de nem engedik túllépni a bejövő teljesítményt névlegesben.... -
Strezi
őstag
válasz
Frankie50
üzenetére
Nemjól gondolod! Fent maradhat akármelyik régi inverter, a mellé kerülő új hibrid 100%-ban képes lekezelni annak a termelését, a szükséges fázisra áttéve!
Konkrétan 1-1-1kW termelés és 0-0-3 kW fogyasztás esetében a telepitett Deye inverterei -1, -1, 2 kW értékekkel fognak dolgozni és átsakkozza az amúgy visszatáplált 2kW energiát a harmadik fázisra.
Annyi van, hogy a régi termelő mérete(kW) -vel megegyező új hibrid kell.
-
stefanitsr
senior tag
Megjött a januári villanyszámla, és a régi rendszer szerint számláz, úgyhogy olybá tűnik idén nem kapjuk meg a KIF4 sávos árazását (ami nem mellesleg kettős konverziós szigettel azért árazástól függően nyitna meg lehetőségeket pl télen).
Gondolom a választások miatt eltolták jövőre, amiből arra tippelek, hogy lesz, akinek fájni fog. -
KrAt
veterán
válasz
stefanitsr
üzenetére
Pont ebben a helyzetben vagyok, még sokáig szaldóban vagyok, adott esetben tennék is bele pénzt, mert érdekelne az, hogy "UPS-en" legyen a ház, de ami nagy kérdés, mi lesz majd a KIF4-es tarifával...
Mivel SE inverterem van, optikkal az árnyékvándorlás miatt, Strezi féle "második inverter" felé kancsintgatok én is, de addig, míg a KIF4 nem tudom, mit hoz, addig nem akarok lépni.
-
stefanitsr
senior tag
válasz
zsiga19
üzenetére
Teljesítménybővítés igénye pl (lett elektromos autója és a jelenlegi napi termelésénél tudna többet használni), szünetmentes működés bizonyos eszközökre (központi fűtés kazán, keringető szivattyú, IT eszközök, akármi), szaldó mellett is lehet nem túl jó a hálózat, beesik az adott fázis feszültsége éjszaka, ilyesmik (a modernebb invertereket lehet úgy konfigolni, hogy sziget üzemmódban bizonyos hálózati feszültség alatt/felett kapcsolódjanak le, és akkor stabil 230-at kap a ház, vagy pár kivételezett eszköz, mert egyébként ezek rászinkronizálnak a hálózati feszre, frekvenciára és azt követik)
Esetleg most az anyagi lehetőségei engednek egy ilyen beruházást, és pl nem tudjuk mit hoz a jövő.
Esetleg van mérnöki érdeklődése és szeret ilyennel szabadidőt tölteni.
-
jdeutsch
tag
válasz
Strezi
üzenetére
Lehet figyelmetlen vagyok, /voltam/ de nem láttam olyant a kiirásban hogy akinek már van valamilyen napelemekkel kapcsolatos rendszere (pl: töltő) az kizáró ok lenne, csupán az hogy maga a szigetüzemű rendszer nem támogatható. Megítélésem szerint ha a garage-tetőd tele van solár panelekkel, és sziget üzemben ev- töltésre használod, és van egy előbbitől teljesen független HMKE-d, az nem zár ki a pályázatból.
-
zsiga19
tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
Akinek van még pár évig szaldója, annak milyen indokai lehetnek arra, hogy akkumulátoros rendszert építsen önerőből?
-
jdeutsch
tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
Pont így gondoltam, önerőből felrakni a szüksédes paneleket, arra mehet a "pályázott rendszer" a régi pedig már meglévő "sziget üzemű rendszer" pedig független, csak EV töltésre szolgál, semmi köze a pályázathoz.
-
stefanitsr
senior tag
válasz
jdeutsch
üzenetére
Őszintén szólva, szerintem ha valakinek van még egy pár évig futó szaldója, lehet önköltségből okosabb gondolat megoldania egy ilyen rendszerbővítést...
Aztán átáll szaldóról bruttóra, amivel felhalmoz egy kis egyenleget nyáron a téli időszakra és abból húzza ki azt a 2-3 szűk hónapot. Nem hangzik olyan jól, mint egy szaldós rendszer, de arra már érdemesebb úgy tekinteni, mint történelem, és a jövőre kellene felkészülni. -
jdeutsch
tag
-
wik_406
tag
válasz
stefanitsr
üzenetére
HA ala van ilyen megoldas. Egy iranyba ingyen becsuli:

Forecast.solar a neve. Nalam ketfele neznek a panelek, igy az iannyal jatszottam, hogy nagyjabol jo legyen.Wik
-
chungey9
tag
Gázmotort nem használ senki generátornak? Télen nincs veszteség, mert fűteni lehet a hűtőkörével. Így a gáz 10Ft/kWh-ból 0,7 kWh megy fűtésre, a maradék 0.3kWh megy hőszivattyúra, így van 3-as COP-al összesen kb. 1.5kWh hőteljesítmény. Vagy nem jól számolom?
-
-
-
Doki16
addikt
válasz
stefanitsr
üzenetére
Ilyen előrejelzést, hogy kell csinálni?

Itt most kivételesen végre süt a nap.

-
K_L_
csendes tag
válasz
edeleny
üzenetére
Sajnos Hajdú-Biharban sem jobb a helyzet.
Dec.-i termelés 50kWh, fogyasztás 500.De tavaly februárban volt 200 a termelés, idén eddig 35.
Az eddigi évek alapján úgy számítottam, kb. február közepétől tudok valamennyit fűteni klímával is.
Ha így megy tovább, talán addig tart ki a nyári plusz termelés, és még lesz egy hónap az éves leolvasásig (márc. közepe).
Nem vigasztal se téged, se engem, de a 45%-kal hozzám képest még szerencsés helyen laksz.
-
edeleny
őstag
válasz
Strezi
üzenetére
Nem a téli hozammal van a baj, hanem az időjárással.
Azért nézegettem, másfelé sütött a nap.
Itt a Bódva-Sajó völgyébe megáll a levegő, nincs mozgás, köd van meg pára, meg egyébként is felhős volt az idő!Az elmúlt három hónap átlagában az elfogyasztott energia 45%-t termelte a napelem. És ebbe csak a legszigorúbban vett háztartási fogyasztás van benne, fűtés, vagy egyéb nyalánkság mincs.
Ha sziget üzemben lennék, akkor még valami generátor kellene. Vagy feltenni egy 30 kWp-s rendszert és az ebben a szűrt fényben is összekinlódik vagy 8-10 kWh-t.
Mindig elcsábulok, hogy csinálni kellene egy szélkereket. 800 W-t viszonylag be lehet szerezni, mikroinverterrel, ha rákötöm a házra, a kutya nem venné észre, de hát a szél se fúj...
-
Strezi
őstag
válasz
edeleny
üzenetére
Téli hozamra épitett szigetes rendszerek elég jól hoztak. Ezek ugye, kétoldalas paneles, meredek mezők, sőt van függöleges is. Havas nap sem gond, földi telepitésnél hó takaritás sem nagy gond, vagy nem is kellett.
Persze, tipikus tetős rendszerrel senki nem volt boldog dec - feb között... -
Strezi
őstag
válasz
Frankie50
üzenetére
Érdemesebb lenne a nagyfesz PV(napelem) kébellel közelebb vinni az akkuhoz az invertert. Megoldható a 7-8 méter, de nagy ára lesz ha kisfesz akkus rendszer. Mérlegelni kell.
Ide talán jobb lenne nagyfesz rendszer, persze akkor később drága és limitáltabb lesz az akku bővithetősége.
Igen, mérő vezetéke lakáselosztó ( és óra köztt bárhol) tól megy az inverterhez, mivel UTP zavarvédett nem faktor ha bármi mással együtt megy. -
Frankie50
tag
válasz
edeleny
üzenetére
Ott azért már elég jelentős lehet a veszteség LV akku esetén. Legalábbis amit eddig láttam, hallottam a videókban. Ezért kérdezem én is a mestertől, mert ő ezekkel dolgozik, biztos ismeri a határokat. Létezik kinti aksi, de drágább. Még arra gondoltam, hogy tető panelből építek egy kis házat neki a teraszon, de az nem az igazi azt hiszem, ott is kellene télen egy fűtés. Az alagsor viszont nem hidegebb 12-14 foknál télen sem.
-
edeleny
őstag
válasz
edeleny
üzenetére
Februárban idáig 30,96 kWh, Ez pont kétharmada egy remek nyári nap termelésének!
Még nem volt nap februárban, és az Időkép nem is kecsegtet a következő hétre ilyennel.Ez a qrva, qb+ott felhő és köd.
Nem tudom! Ugyan annyi adót fizetek, mint mások, itt miért nem süt a nap?

-
Frankie50
tag
válasz
Strezi
üzenetére
Üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy a Deye inverter+akkumulátor kombó esetében mennyi lehet a max. távolság a kettő között. Nekem most az emeleti teraszon van az inverter, és az alagsorba lenne jó helye az akkunak. Ez kb 7-8 m lenne. A smart méter vezetéke ugye az inverter és a lakáselosztót kötné össze? Az a vezeték mehet az invertertől az AC vezetékkel együtt. Ez olyan 16-18 m. 3 fázis megy egy 40x40-s csatornában.
Előre is köszi, ha válaszolsz! -
edeleny
őstag
Sorsod Borsod!
Végig nyálaztam a termelést!
November egytől. Az elmúlt 103 napban 23 nap volt amikor valamennyire sütött a nap. Ebből mindössze 7 nap volt, amikor, legalább a nap 80%-ban láttuk a napot.
Ne legyek depressziós?!Ma esett, a víz összes formájának megfelelő csapadék!
Ezen nem segít se a túlpanelezés, se az akkumulátor!
A fogyasztásom negyedét, SE termelte le!Ez van! Ezek mennek, meg a bárányfelhők!
Utóirat, az egész hónapra nem mutat jobb időt!
-
stefanitsr
senior tag
Kisfesz akkus rendszerre annyi MPPT-t teszel amennyit akarsz, illetve meg tudsz fizetni.

A Victronok amúgy össze is szinkronizálhatóak töltőfeszt, miegyebet tekintve és be lehet limitálni azt is, hogy max mennyivel töltsenek akkut (pl valamiért nem szeretnél 140A felett tölteni, akkor ők ott lelassítanak és csak akkor adnak többet a DC buszra, ha azt az inverter el is használja stb.).
-
Strezi
őstag
Ha panelokon átmegy árnyék, oda paneles opti (is) kell, ha egy sorban vannak opti nélkül, ott semmelyik MPPT nem tud csodát tenni. De abszolut lehet, sőt érdemes ilyenekkel próbálkozni. Csak a PV kábelt kell az akkuk közelébe vinni, falra az MPPT, és már kész is a plusz betermelő rendszer. Ugyan egy hálózatos hibridet támogat, de semmi engedély vagy bejelentés nem kell róla.
Lehet amúgy Deye (XL02A) vagy Tigo (TSAO) egyedi optikat árnyékolt panelek alát tenni, itt sem feltétel hozzájuk a Deye inverterre való kötés. Lehet hogy egyedi optis panelek ! egy Victron nagyon jó kombó lesz. -
Strezi
őstag
Persze, szinte nincs felső határ. Annyi, hogy a nagyáram miatt át kell gondolni a konkrét vezetékezést, távolságokat. De, az 5kW nem is annyira nagy áram, max az első akkuig csinálnék hozzá egyedi kábelt, és egy késes bizti, hogy legyen hivatalaos, egységes szakaszolás és védelem. Ez egy 50-ezres nagyságrendű, egyszeri költség. De, tele az ország NPP rendszerekkel enélkül, szóval a csak rákötöm az új (+) akkut a gyári kábelekkel is egy járható megoldás. Legtöbb akku eleve két terminálos, a fájdalommentes közösités miatt.
Mivel kisfesz, egy kvázi olcsó MPPT/töltésvezérlőt lehet rakni új panelsor és akku közé.
Vannak filléres cuccok 6-8 panelra, 40-50EFt nagyságrendben. EASUn, Victron stb. Ezek mehetnek párhuzamosan a Deye töltésével. Ez a szépsége a kisfesz rendszernek. -
válasz
Strezi
üzenetére
Gondolom 5-ös inverterhez lehet rakni 2-3 db 16-is akkut gondolom... (persze ami nem fér bele a pályázatba az nem fér bele
)Arra esetleg van mód (nagyon tagolt a tető), hogy a deye kezel egy keleti / déli munkapontot... és a nyugati munkapont azt egy külön MPPT kezel és tölt rá az akkukra? Vagy ilyenkor mi a jó megoldás?
Vagy ha később szeretnénk plusz egy kocsibeállót akkor annak a tetejn lévő 15 panelt mivel tudjuk/jó a rendszerre kötni? -
-
edeleny
őstag
Hívott a telepítő cég.
Intéznek mindent.
Önerő nélkül lecserélik a Huawei invertert Deye-re, és tesznek hozzá egy 11,8 -as akksit!Nem vagyok célcsoport. 32-ben jár le a szaldó, és 10 000 településen lakom!
Szerintetek mennyi az esély a pályázat elnyerésére?
Megéri Huawei-t cserélni Deye-re?
Most két sztringen megy a dolog, ezt Tudja a Deye is?
A 6-os inverteren 6,8 napelem van, (délnyugati irányba) Szeretnék három panelt délkeletre, elbírja? -
-
Syz
senior tag
válasz
Doki16
üzenetére
Én minden esetben megbeszélem a tulajjal,hogy hová rakhatom ki a táblákat.Nem szívesen fúrnék,faragnék szét egy szép fából vagy téglából készült kaput magamtól,ez a tiszta ha meg van beszélve.De a támogatott pályázatos táblákkal én semmiféleképpen nem variálnék,reszkíroznék.A másik (sárga-fekete) tábla meg alapból elvárás hogy kint legyen,lehessen tudni a hatóságoknak hogy van napelemes rendszer telepítve az ingatlannál.
Miért nem raktak DC boxot?Kissé fura..egy komplett napelemes rendszer árából egy jelentéktelen tétel kb.Legalább tűzeseti leválasztót rakhattak volna,ha már DC boxot nem is..
-
Z_A_P
addikt
válasz
4Grider
üzenetére
Koszi. A napelem.palyazat oldalon minden van csak szerzodest nem talalok.
Viszont megtalaltam az okiratot, abban az van hogyA támogatásból megvalósuló beruházás fenntartását a pályázatban megjelölt címen 2026. december 31-ig, de minimum 3 évig köteles a Kedvezményezett biztosítani.
A támogatás terhére felújított ingatlan (beleértve a beszerzett tárgyi eszközöket is) a beruházást követő 3. év végéig csak a Lebonyolító szerv jóváhagyásával idegeníthető el.
Akkor a tablat kint hagyom dec 31-ig. -
Z_A_P
addikt
Nekem meg a "100%" palyazat RRF-6.2.1 volt, kinn van az EUs palyazat tabla a keritesen.
2023 majus lepett hatalyba a szerzodes.
Akkor meddig kell kinn tartanom a tablat?
Szerk:
chatgtp szerint:
Mennyi ideig kellett kint lennie az RRF-6.2.1 (100% napelem) táblának?
A projekt megkezdésétől a projekt fizikai befejezéséig. A fizikai befejezés napjáig,
ez NEM a pályázat beadása és NEM a fenntartási idő vége, hanem amikor: a napelem fel van szerelve, az inverter működik, a műszaki átadás-átvétel megtörtént.
A projekt lezárása után (amikor elfogadták a megvalósítást): nem volt kötelező tovább kint tartani, levehető volt.Mi a fenntartási idő vége az RRF-6.2.1 (100% napelem) pályázatnál?
A fenntartási idő: 5 év
A vége: a projekt fizikai befejezésének napjától számított 5. év utolsó napjaEleg fura
-
User_2
aktív tag
válasz
Celtis
üzenetére
a csatlakozási dokumentációban volt egy egyvonalas rajz,
amit egy tervező mérnök készített.
rajta táblázatokban a beépítendő alkatrészek.a csatlakozási dokumentációt hagyta jóvá az MVM/eon,
amikor az MGT-t megkaptad.ha azon rajta van érdemes megbeszélni a kivitelezővel.
mondjuk nálam is lehagytak egy dupla kismegszakítót,
és nem reklamáltam, mert örültem hogy juk van rajtam. -
Doki16
addikt
válasz
Celtis
üzenetére
Nálam sem csináltak, mert az van a szerződésben, hogy a Deye inverter tartalmazza a PV DC védelmet. Ami részben igaz. De az belül van és ha kimegy, akkor szerviz csinálja meg. Így inkább rakattam fel egy DC boxot amiben van túlfeszlevezető és biztosíték. Még tavaly nyáron akkora villám vágott be ide, hogy jobb a békesség.
#72415 Syz: Sokat fotóztak nálam is. Viszont a rendszerben nálam azok a fotók vannak bent amit még a telepítés közben csináltak. De végére már máshogyan nézett ki, mert elbaszott a szerelő egy dolgot. Plusz az NPP táblát is át kellett raknom máshova, mert ez a nagyeszű kétoldalú ragasztóval tette fel és elvitte egy vihar. Inkább felcsavaroztam a kerítésre. Szépen eszi az UV, remélem kibírja a 3 évet.
-
Syz
senior tag
válasz
Doki16
üzenetére
Az a helyzet,hogy tényleg komolyan veszik az NPP pályázat ellenőrzését.Nekünk kivitelezőként mindent fotózni kell a tetőn,az inverternél,illetve ennél a pályázatnál csak a táblákról minimum 3 fotót kértek,hogy ki lettek téve a telekhatárra vagy kapura.Volt olyan ügyfelünk aki semmit nem változtatott a napelemes rendszerén,csak bevette a táblákat és azért meszelték el.
-
jdeutsch
tag
válasz
Doki16
üzenetére
"Nem erőltetném inkább velük a munkát a továbbiakban"
Pedig lehet érdemes lenne, mivel a kiviteleződ a szolgáltatásra /anyag + alkatrész + elvégzett munka/ garanciát vállalt! Gondold végig, "egy hajóban eveztek"! Ők garanciális javítás keretén belül, hogy a rendszered stabilan müködjon, sok mindent megtehettek, nekik legalább olyan érdekük, hogy ne legyen probléma./itt most nem a panelezésre gondolok, -elégett kábelek-/ Én biztosan meghívnám őket az ellenőrzésre, más kérdés élnek-e a "lehetősséggel,, Létezik -e a telepitő cég. -
Doki16
addikt
válasz
Cyberbeni
üzenetére
Nekem is ez a gyanúm. Mindegy is, visszaalakítottam mindent ahogy másfél éve átvették tőlem. Egyedül az akkukábelt nem tudom visszacsinálni, mert az elégett konkrétan a kivitelező hanyag munkájának köszönhetően. Mondjuk azóta került be akku DC és PV DC védelem. Azokat értelemszerűen nem tudok leszerelni. De ez megint csak az eredeti kivitelező nemtörődöm és hanyag munkája miatt volt. Egyáltalán nem értettem még akkor hozzá.
#72407Strezi: Nem erőltetném inkább velük a munkát a továbbiakban

-
chungey9
tag
válasz
rolltrade tm
üzenetére
Kiváncsi lennék milyen időpontot vesznek figyelembe, nekem a leolvasás dátuma -25 nap volt, annyival korábbi értékkel számoltak.
-
perszabi
csendes tag
válasz
Doki16
üzenetére
Szia, nálam már voltak ellenőrízni. Két egyetemista srác gyalog járta fel címeket. Telefonnal fotóztak a járdáról készültek a napelemes képek. Az invertert, akkumlátort is lefotózták, de semmibe néztek érdemben bele. A "projekt tábla" volt kb a legfontosabb nekik.
Rákérdeztem: nfkü külön engedéllyel egyébként bármit lehet bővíteni a rendszeren, persze ha megadják. -
rolltrade tm
csendes tag
Egész jól kijött az export-import. A héten olvasnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Autós topik
- Napelem
- Építő/felújító topik
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Nézegesd az S26 család renderképeit!
- Geri Bátyó: Régi VGA, HDMI és a felbontás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Philips EP5441/50 automata kávéfőző - Patika állapot - Philips garancia 2027.03.19.
- iKEA Trotten állítható magasságú asztal 120x70
- Philips Lattego EP2221 I Szervizelve I 3 hónap garancia I Számla I Beszámítás
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Polycom G7500 - Videokonferencia rendszer csomag- Új dobozos
- LG 27US550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / Forgatható / sRGB 99%
- ÚJ HP EliteBook 6 G1a Ryzen 5 PRO 230 4.9GHz 32GB DDR5 1TB FHD+ 16:10 már jobbik kijelző, gar 2028
- 235 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Sennheiser HD 560S vezetékes hifi fejhallgató
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

Pedig úgyis határol a szolgáltatói KMSZ, de nem engedik túllépni a bejövő teljesítményt névlegesben....

Már most 1500W körül esik be, amit 8:27-kor reggel kifejezetten jó teljesítménynek gondolok.

volt
Geresics