Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- Meggyi001: Kórházi ellátás: kuka vagy finom?
- GoodSpeed: Norton 360 Premium: 75GB Cloud PC Backup for 10 Devices 14.99€-ért? Igen!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- V.Milán: A síntrabant, a falunap és Jézus esete
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
48V*100A=4.8kVA az akkumulator oldalan. Ebbol lejon az inverter hatasfok, aztan osztva 230 es kijon, hogy kb. 19A-t tud szolgaltatni a 230 oldalon. Ha 3F invertered van, akkor az invertertol fuggoen valamilyen elosztasban, legrosszabb esetben fazisonkent kb. 6 amper.
-
enginev3.0
félisten
válasz
Reggie0
üzenetére
Ezt egyébként hogyan kell elképzelni? Mármint pl 100A terhelés ugye amit ez mondjuk elbír
De ez mit jelent? Mennyi fogyasztó vagy ilyesmi
Mert pl egy kis megszakító 16A vagy inverterem után 32, az elég messze van a 100tol
Bocsi, ennek még nem jártam után, és a chatgptnek nem minden téren hiszek
-
Reggie0
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
Csatlakozas alapjan nem hinnem, hogy ez birna akkora aramot, mint a masik.
-
enginev3.0
félisten
Ez a projekt is kész 🫡
Na jó csak félig
Még hiányzik ez-azMár most annyira tetszik hogy kell egy nagy akksi és rá akarom kötni az egész házat
-
Reggie0
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
Igazad van, most 272-re jon ki a 8%-os akcioval: [link]
Csak chungey9 hozzaszolasara emlekesztem, hogy 210k, de nala valamit rosszul szamolhatott a rendszer, lehet netto arat kapott.100ezret mar valoban nem er a bms+dobozolas.
-
Reggie0
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
Viszonylag, de pont most volt pelda, hogy easun keszre szerelt akku mindenestul dobozolva stb. 210ezer, ahhoz kepest nem eri meg.
-
enginev3.0
félisten
16db cella kuponnal 156k-ra jön ki, szerintem elég jó ár, vagy tévedek?
Esetleg tudtok hozzá ajánlani egy bms-t? -
enginev3.0
félisten
válasz
csemberlen
üzenetére
Nem tudom, villanyszerelő csinálta, rá bíztam
Mennyi napelem van? 4.4kw
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, volt elműs ügyfélként próbált valaki mostanában regisztrálni az eon online ügyfélszolgálatán? Távleolvasási adatokat szeretném megnézni, de a regisztrációs oldal is felhasználónév/jelszót kér... Hogy lehet valami ekkora fos?!?
-
csemberlen
őstag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Miért nem volt elég a 6,5Ohm? Mekkora betápod?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
enginev3.0
üzenetére
Hány földelő szondát toldtak össze, hogy 10 ohm alá menjen az érték ?
-
Strezi
őstag
Ha már akku, mai szerelés a 30kWh Basengreen egyben. szimpatikus a felülete, jó a szerelhetősége. Jó nagy kerekei vannak, mozgatással sem volt gond. EU raktár, lengyelektől három nap alatt háznál van az árban

Kezd ráállni a kezem a Backup/EPS telepitésre, három óra + minimál javitások az előszerelésben (PV + inverter a falon, ongrides csapat).
-
Strezi
őstag
válasz
Reggie0
üzenetére
Ahogy kolléga irta, megy cloud nélkül is, Firmware is frissithető local-ból,. HomeAssistant alól egy álom az integrációja, mindent is tud
HA meg adja a grafikonozást, tetszőleges távra, adatokkal. Supportnak meg ittvagyok én 
DE! Szerintem nagyon jó a DeyeCloud, mind felületben, mind megbizhatóságban + onnan App alól teljes remote controlod van. Gyártó, harmadik fél (FEAK pl.
) ebből kizárható! -
sanzi89
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Szóval.
chungey9 írta, hogy BlackFriday vagy micsoda van, mert a 15 kWh-s akku kb. 210.000Ft. Gondolom ezt azért írta, mert azt látja a termék oldalon, hogy 633, bár se dollár, se euró nincs mögé írva, szóval ez is nagyon igényes... De bármelyik legyen a kettő közül, jó az ár, szóval jogos a kérdés, észrevétel.
enginev3.0 írta, hogy ha a kosárba teszi a cuccot, akkor 1516 euró lesz hírtelen az ár, ez is rendben van.
Reggie0 írta - vagyis te - hogy nálad 633, mértékegység nélkül.
Mi is a jó ár? Egyről beszélünk. Mi a félreértés tárgya? Te be tudod tenni a korásba 633 valamiért?

-
chungey9
tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Akkor jó, nem kell helyet csinálnom a garázsban
-
chungey9
tag
[link]
Jól látom, 15kwh akksi 210k? Black friday...
https://www.powland.net/products/easun-power-48v-100ah-lifepo4-battery?variant=51948613861692 -
VaZso
senior tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Nem függ különösebben a cloudtól, meg lehet csinálni mindent helyi vezérléssel is.
Modbus-RTU regisztereket lehet írni/olvasni és a gyári cloud kommunikációja is Modbus parancsokkal kommunikál, csak RS232 vonalon.
Persze, ha a gyártótól kérsz segítséget, miért nem működik valami, esetleg frissítsenek szoftvert (bár ez jellemzően 3rd-party gyűjtésből letölthető) vagy módosítsanak beállításon, netán garanciális problémára keresel megoldást, akkor fogják kérni az internet-kapcsolatot, hogy ránézzenek... -
Pubszon
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Sziasztok.
Nem feltétlenül kell kettős konverziós, csak egy olyan ami lemerülő akku esetén bypass módra vált. Azaz a bejövő 230-at rakja a kimenetre 10-20ms-on belül, mint egy szünetmentes.
Lényegébe ez az is, csak napelemről tölti az akkut. Attól függetlenül még tudhatja, de én nem használnám ezt a funkciót. Akku töltésre sem használnám a bejövő 230-at.Strezi: 2.2Kw napelemem van, szóval nekem elég lenne. A terhelés pedig az 1Kw-ot sem érné el. Nem nagy fogyasztók, csak 0-24-esek.
Laris2: Van olyan ami tudja a bypass-ot.
daninet: Annak nagyon hasznos aki mondjuk aggregátort használ, közben tölti az akkut is.
-
Reggie0
félisten
Victronon kivul meg milyen invertert es/vagy MPPT-t erdemes megfontolni egy teljesen szigetuzemu rendszerbe?
-
daninet
veterán
válasz
Laris2
üzenetére
ez a kétszeres konverzió nem tűnik túl hatékonynak. A DC-AC invertálás ~97% körüli hatékonysággal megy, a nagyfeszültségű DC buck-boost konverterek jó minőségű mosfetekkel meg a 90%-hoz vannak közelebb. Ez fölé már csak akkor megy ha valami sokszorosan optimalizált áramkör van, egyedileg tervezett trafó litz (sodort) vezetékeléssel meg hasonlók. Durván 10%-ot elfűt akkor az az inverter.
-
Laris2
senior tag
-
enginev3.0
félisten
válasz
Pubszon
üzenetére
Igreen kettős konverziós
Akciós és van hozzá kupon isElméletben nem táplál vissza
Gyakorlatban bátor az aki bármelyik invertert hálózatra köti és reménykedik hogy én táplál visszaEzt egy külön lifepo4 akksi töltővel szokták megoldani hogyha merül az akksi akkor az töltse pluszba
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
Új vagyok a témában.
Kaptam 8db 275W-os napelemet (38Voc), de tudom bővíteni 12-ig ha kell.
Arra gondoltam, hogy veszek hozzá 24V-os Lifepo4 akkut és egy invertert.
Olyan inverter kellene ami a következőket tudja:
-Elsődlegesen a napelemből táplálkozna
-Másodszorra az akkuból táplálkozna
-Majd ha az akku lemerül, gyorsan kapcsoljon bypass üzemmódra
-Semmiképp ne töltsön vissza a hálózatba! -ez nagyon fontos!Van pár fogyasztóm ami nem nagy áram igényű, de 0/24-ben mennek. Emiatt már egy 3.5Kw-os is elég lenne.
Én a kék fehér invertert néztem. Vélemény? Ajánlat?
Köszi!
-
VaZso
senior tag
Tény, hogy nem a legolcsóbb, de legalább egyértelmű a felépítése és könnyen belátható, hogy alkalmas két hálózat közötti váltásra... és neve is van.
Vannak ilyen-olyan kínai átváltó mechanizmusok, azok nagyon hasznosnak tűnnek, de éppen az a baj velük, hogy a fene tudja, milyen minőségben és pontosan mit is csinálnak. -
Strezi
őstag
Nem neked ment(volna), eredetire akartam.
Amúgy nem, nem ugyanezt irtad.
Azért nem tesszük oda, mert magasan van és cipeli a faszom az 52kg / darab akkut oda fel. Nomeg, nyáron rohad meg a melegben mind a technika, mind pedig akinek rá kellene néznie. Ezért nem, leginkább
-
asdf_
veterán
Akksi nélkül jelenleg (szerintem) semmi értelme napelemet létesíteni. Innentől kezdve (szintén szerintem) egyértelmű, hogy csak belülre, fűtött térbe kerülhet az inverter (és hogy padlástérbe nem). Valahogy belül kéne megoldani a vezetékelést, de ezt nyilván innen a képernyő túloldaláról nem fogja megfejteni senki, csak te ott helyben, hogy mik a lehetőségek. De vészforgatókönyvnek jó a mikroinverter, csak azt is számold bele, hogy ha van fent 14 mikroinvertered, abból 14 tud elromlani, és ha az az egy, ami esetleg elromlik épp a mező közepén van a felső sorban, azt nagyon nem lesz olcsó cserélni.
-
Van egy beepitett tetoter meg felette egy relative kicsi padlaster. A piros 1-esnel van az elosztodoboz a falba vesve, es igazabol az a bajom, hogy nem szep levinni a tetorol (6-ossal jelzett) a kulso falon a DC-t, aztan odarakni a bejarat melle a falra az invertert. A 2-essel jelzett ablak a beepitett tetoter, felette a padlaster. Lehetne az, hogy az inverter a kulteren van, de az is lehetne, hogy a padlasterben. A tetoterben legkondi nelkul nyaron max 32 fokra ment fel a homerseklet, nem tudom, hogy a padlaster mennyire meleg.
Ezert gondolkoztam mikroinverteren. Sajnos az elosztoszekreny nagyon kozponti helyen van, nagyon 'lathato'.

-
daninet
veterán
Sziasztok!
Deye 5kW inverternél van valami beállítás ami a Battery First - Load First dolgot felülírja?
Hiába állítom Battery First-re folyton betáplálja a hálózatba. Fel kellene töltenem kicsit az akkut előre mert lesz egy nagyobb áramszünet.Jelenlegi setup:
Battery Low SOC: 80% - a min. töltöttséget felnyomtam 80ra hogy előtöltse és ne fogyasszon
Energy Pattern: Battery First
Battery Power:
Ma felhős nagyon, PV1 power 400-600W körül mozog.

Az én logikám szerint leszedi azt a 80W-ot ami az inverternek kell, konverziós veszteség stb. de így is kellene pár100W-al csorgatni az akkuba. Helyette benyomja a házba. Ma 2.5kWh-t termelt még a felhős idő ellenére is.
Bármi ötletet szívesen meghallgatok

-
asdf_
veterán
A zaj miatt eléggé fejfájósnak tűnik az inverter elhelyezése nálunk, ezért spekulálok mikroinverteren.
Hova raknád? Ha nem ragaszkodsz márkához, akkor vannak csendesebb, vagy passzív hűtésű inverterek is, nem kötelező a hajszárító Deye-t választani (bár az új abból is csendesebb állítólag).
-
Reggie0
félisten
Bonyolultabb a menedzsment, valamivel dragabb, hatasfok alacsonyabb, 230V-ot ki kell vezetni teton kivulre. De szamtalan elonye is van, mint pl. nem kell optimalizalo es nincsen DC nagyfesz veszely, nem lesz ativeles kb. soha, mert egy inverteren egy tabla van, nem kellenek draga egyenaramu biztositoberendezesek. Nem kell FAM a tablak szerelesehez, mert egy tabla csak torpefeszt ad le. A meghibasodasok eloszlanak, sokkal kisebb az eselye, hogy leall az egesz rendszered.
-
Az összefoglaló azt írja a mikroinverterekről, hogy
”Hátránya számtalan.”
Mik ezek? A zaj miatt eléggé fejfájósnak tűnik az inverter elhelyezése nálunk, ezért spekulálok mikroinverteren.
-
Celtis
veterán
válasz
kleinguru
üzenetére
Ez saját. De épp azt mondtam, hogy csalóka, mert főleg az inverter miatt nőtt a fogyasztás. pl. decemberben 60% 200kWh jött a hálózatból, de a korábbi években meg kb. 250kWh volt a decemberi fogyasztás.
Forintban számolva a telepítés előtt épp valamivel a rezsikeret volt az éves fogyasztás ~90e forint.
A napelemmel volt 28e (800kWh) forint az import és 8e a visszatermelés, azaz kb 20e forint, ami 22%-át jelenti a korábbi díjnak.
De ebben az is benne van, hogy a hasznos fogyasztás is nőtt a klímázás miatt, illetve még van lehetőségem majd azelfecséreltvisszatermelt energiát okosabban felhasználni. -
Celtis
veterán
válasz
kleinguru
üzenetére
Nálam a teljes éves fogyasztás 19%-a jött a hálózatból. (NPP, Deye 5kW, 10kWh akku) Az akku majdnem ugyanannyit fedez, mint a PV közvetlenül.
Kicsit csalóka, mert az össz fogyasztás az inverter önfogyasztása és veszteségei miatt magasabb mint volt korábban. Másfelől többet is klímáztam, illetve a villanyszámlát a túltermelés miatti kifizetés is csökkentette. Klímával fűtök is, így gáz fogyasztás is csökkent.
Összességében elégedett vagyok. Több a megtakarítás mint vártam.
-
asdf_
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Akksi nélkül
Bruttó
Aszimmetrikus (kiegyenlíti a fázisok között az napelemet vagy mi)Pedig akkor azért kevesebbnek kéne legyen.
Ha csak a sajátomat nézem (nálunk ma még sütött a nap, majdnem hibátlan görbe rajzolódott), ugyan még van 4 óra a napból de:
Termelés: 11,5 kWh
Fogyasztás: 11,3 kWh (ebből bojler 1,5 kWh, klíma 2,5 kWh (csak nappal megy egy darab, a második majd csak a hétvégétől tud majd menni talán)), a fogyasztás 49%-a napáramból ment, 51%-a meg import (ez éjfélig romlani fog, mert lesz még fél óra bojler, meg 2 óra klíma, valahol 40/60 lesz a mai nap vége kb.).
Forintban ez napelem előtt 418 Ft, bruttósként 213-35=178 Ft, azaz azonos fogyasztás (és napsütés) esetén fele (a bijler nappali fűtésre van időzítve, de mivel későn van a napfelkelte és napáramból már nem tud reggelre melegvizet csinálni, hajnal 4-kor megy fél órát, hogy elkeljen a zsinóráram a pangásban), -
K_L_
csendes tag
válasz
kleinguru
üzenetére
Biztos igazad lehet...
Nekem az elmúlt 4 napban termelt összesen 11kWh-t.
És a továbbiakban sem igen jósolnak napsütést.
A napi fogyasztás pedig 10-15kWh (elsősorban a gyerekek itthonlététől függően).Mekkora akkut javasolsz hozzá?
Mivel töltsem az akkut?De, ha csak ketten vagyunk, 5-6kWh akkor is simán elmegy naponta.
-
Reggie0
félisten
válasz
enginev3.0
üzenetére
Ebben az orszagban meg a biciklit is hajtani kell, hogy menjen.
-
válasz
enginev3.0
üzenetére
Akkuval lehet 2/3 fölé is menni. Anyuéknak ~71%-ra jött ki egy év alatt. De nagyon meg kell gondolni, hogy megéri-e az akku ára, mert bár egyre olcsóbbak, de azért még mindig drágák.
-
enginev3.0
félisten
-
válasz
enginev3.0
üzenetére
Ügyes időzítéssel a termelés 1/3-át tudják helyben elfogyasztani. Ha a villanybojler a termelés egyharmadától többet fogyaszt, akkor simán lehet több a villanyszámla.
-
H-Mano
tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
És még most jönnek a szaldó mellett se sokat érő hónapok...
-
asdf_
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
100%-os vagy npp, akksival vagy anélkül, szimmetrikus inverter vagy aszimmetrikus, szaldó vagy bruttó, visszatáplálási stopos vagy sem? Elsőre csak ennyi kérdés jut eszembe...
-
enginev3.0
félisten
Tesomeknak idén telepítettek pályázatos napelemet
Azóta ugyanannyi villanyszámlát kapnak mint előtte
Sőt igazából többet mivel vettek villanybojlert is, bár próbálták nappalra időzíteni a működésétTényleg ennyire hulladék ez az új elszámolós rendszer?
-
11hh
tag
válasz
osztraksajt
üzenetére
Melyik a jobb?
Másik témában a Hager 1-0-2 kapcsolója se tetszett mindenkinek.
-
osztraksajt
őstag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Igen, ez megfelel. Bár én egy jobb márkát választanék.
-
liszkai 2
csendes tag
Sziasztok!
Korábban írtam, hogy a Solaredge saldós napelem rendszerem termelése leállt és a ledek inverter kikapcsolódást jeleztek. Nos, a szolgáltatótól végre bejelentést követő 2 hét után kijöttek a fiúk, jó 3 órás tapogatózás után megtalálták, hogy az inverterben lévő fesz.levezető bedobta a kulcsot és majd jönnek kicserélni az invertert. Azt azonban nem értem, hogy miért nem az AC oldalon verte ki -az épségben maradt- mi lehet az oka?
Hozzá teszem, hogy előzőleg gyakran volt néhány másodperces áramszünet. -
enginev3.0
félisten
válasz
osztraksajt
üzenetére
1 fázis
Cserép (Bramac váév) -
osztraksajt
őstag
válasz
enginev3.0
üzenetére
1 vagy 3 fázisod van?
Illetve milyen a tetöfedő anyag amire felkerül?
-
enginev3.0
félisten
AC oldalra ez jó lehet fesz levezetőnek?
[link]Szombaton sajnos esett nem tudunk napelemet telepíteni
De tegnap igen, bár csak 5 tábla került fel, maradék ötöt még a héten fel kell rakni -
Adott egy meglévő 50-es napelem rendszer és szeretnénk becsatornázni "micro" inverterként egy 2db-os deye 50kW (100kW összesen) rendszerhez. Ez lehetséges? Tippre a masterbe kötnénk be a micro invertert az aggregátor portba. Azt szeretnénk, ha a kitáplálást a deye rendszerben tudnánk korlátozni, hogy adott szint fölé ne menjen semmiképp.
-
asdf_
veterán
-
asdf_
veterán
-
Laris2
senior tag
Köszönjük megkeresését és érdeklődését az EVO 3,2 kW hibrid napelemes inverter iránt.
A készülék működését illetően örömmel tájékoztatjuk, hogy az EVO 3,2 kW típus nem táplál vissza a hálózatra, tehát az áramszolgáltató irányába semmilyen energiát nem ad le. Ez az inverter szigetüzemű működésre alkalmas, azonban igény esetén képes automatikusan átkapcsolni hálózati üzemre, ha az akkumulátor lemerül vagy a napelemek nem termelnek elegendő energiát. Ilyenkor a fogyasztókat a hálózatról látja el, és szükség esetén onnan tölti is az akkumulátort.
Fontos: mivel nem visszatáplálós rendszer, nem szükséges hozzá engedélyeztetés, így ideális megoldás nyaralókba, kisebb műhelyekbe, vagy olyan helyekre, ahol szigetüzemű, de biztonságos tartalék-ellátást szeretnének. Ezt a választ kaptam az APY store.hu.tól. Sajna jelenleg nem kapni.
Abszolute nem variálnék, ha jelenleg új felhasználóként lehetne visszatáplálós rendszert kiépíteni. -
válasz
kleinguru
üzenetére
Koszi. Az a macera, hogy kb. igy nez ki a tortenet:

Szoval a teton lenne nyilvan a napelem, a ket kulonbozo dolesszogu teto talalkozasanal megy belul lefele egy 5x10 kabel, meg az elosztotol megy eloszor a falban, aztan a fold alatt egy 5x10 a garazs fele. Foleg a garazs fele eleg maceras behuzni egy ujat, mert nagyon sokat kanyarognak a csovek a foldben. Helyi halo van mindenhol, pont ezert akartam HA alapu vezerlest, ha egy mod van ra. Tehat en akarom megmondani az akksinak, hogy mikor vegyen fel aramot, es mennyit, ha egy mod van ra

-
asdf_
veterán
válasz
Laris2
üzenetére
Ez az inverter visszatáplál a hálózatra?
Ez nem így megy. Ha hálózathoz csatlakoztatod, akkor engedély kell hozzá, ha szigetüzemben jár (mert szigetüzeműre is lehet programozni), akkor meg azt csinálsz, amit akarsz (azon kívül, hogy a hálózathoz csatlakoztatod) .
Ezzel az inverterrel szigetüzemet tervezni az egyik legrosszabb elképzelés (a horrorisztikus akkuára miatt). -
Laris2
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Na én a hűtő, és a fagyasztó miatt akarok nyugodtan aludni, azért kel a hálózati alternatíva. Én is kinéztem magamnak egy Lengyel I.Greent, de nem kaptam rá meggyőző választ, és lemondtam (bonyolult programozás) A Hibrid napelemes inverter EVO 3,2kW erre a célra jó lenne, ha lehetne kapni.
-
enginev3.0
félisten
válasz
Laris2
üzenetére
Miért akarsz ilyen rendszert? Én pont ebbe a hibába estem most
Az igreen invertert vettem meg, ami elvileg sehogy sem termel vissza, csak mint fogyaszót van jelen ha hálózatra kötöm, erre mire ott tartok hogy össze kéne legózni a dolgokat, és beindítani, már meghátráltam, és beijedtem tőle, mert mi van ha mégis...
Mostanra már inkább vennék egy olcsóbb invertert, és hozzá akksit (nekem az mondjuk nincs, csak lesz), és hagynám az egész hálózatot távol az rendszeremtől
Szóval ha nem késő, gondold át, hogy inkább veszel több akksit, és nyugodtan alszol
Mondjuk én nagyon új vagyok a területen, lehet én izgulom túl a dolgot
-
Laris2
senior tag
Sziasztok, Kérdésem a Huawei SUN2000-2KTL-L1 hibrid inverter 2kW - 1 fázisú típusról. Ez az inverter visszatáplál a hálózatra? (nem lenne jó) ill. átvált a hálózatra, ha az inverterre nem jön áram az aksiról, és a napelemről, hogy az inverterre kötött fogyasztók áramot kapjanak? Kb 1.5Kw-os szigetüzemű rendszert tervezek. (nehezen jön ez össze, amit kinéztem invertert, vagy mint utólag kiderült nem megfelelő, vagy jelenleg nem lehet kapni)
-
enginev3.0
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
és itt ezt a részt is mind nekem kell megoldani? [link]
Mi az a szigetüzemű működés?
Korábban áramszünet idején a napelemrendszer automatikusan leállt, még akkor is, ha sütött a nap, vagy ha az akkumulátorban lett volna tartalékenergia. Ez a visszatáplálásból adódó biztonsági előírás miatt volt így – nehogy a rendszer veszélyeztessen hálózaton dolgozó szakembereket.
Az új szabályozás azonban lehetővé teszi a szigetüzemű működést a hálózatra kötött rendszerek esetében is. Ez azt jelenti, hogy áramszünet esetén:
a rendszer leválik a hálózatról és szigetüzembe kapcsol,
az otthont a napelemek és az akkumulátorok látják el energiával,
a kimaradás végeztével visszaáll a hálózattal párhuzamos üzem,
a folyamat teljesen biztonságos és automatikus. -
enginev3.0
félisten
Tegnap megjött a napelem (suntech 440w)
Szerintem két kezemen megtudnám számolni idén hányszor esett az eső, hát az egyik pont ma van
-
válasz
kleinguru
üzenetére
Koszi! A tolto mar fel van rakva. Garazsban semennyire nem zavar a hangja, de a tetore felrakott panelek mellett levo inverter hangja viszont lenyeges.
> akkor a villanyórától a ház felé elmenő részen (bármiféle elágazás előtt) még az energia mérést is meg kell oldani, ami bár mehet vezeték nélkül, de ideálisabb, ha vezetéken keresztül történik.
Van fent egy Shelly EM3 Pro, azt hasznalom az EV tolto terheleskiegyenlitesere.
-
Deye rendszert választanám alapvetően, ha a garázsban nem zavar a hangja és az akku oldaláról biztosított a mindig pozitív nem nulla hőmérséklet (celsius). Töltő még nem annyira beszerezhető hozzá Deye, de lesz hamarosan, illetve mivel te HA alá akarod bekötni és vezérelni, gyakorlatilg bármilyen HA kompatibilis töltőt választhatsz hozzá (érdemes az inverterrel egyező gyártót választani, mert egy smart meterrel kevesebb eszköz fog kelleni).
Küszöbön vannak SIGEN termékek, ahol passzív hűtéssel 25dB zajjal ~10cm inverter mélységgel lehet rendszert építeni csak kb 25-30% felárral van a Deye rendszerhez képest
(ezzel még nincs HA tapasztalatunk).Ha elfogadsz egy tanácsot, mindenképp úgy kérj ajánlatot, hogy mérjék fel az igényeidet a helyszínen. Mert egy (fontos) dolog, hogy az inverter a napelemmel hogyan lesz összekötve, de az is fontos, hogy az inverter a gridre hogyan lesz kötve, akár a ház szünetmentesítését is képes lehet megoldani. Továbbá, ha nem lesz szünetmentes bekötés, akkor a villanyórától a ház felé elmenő részen (bármiféle elágazás előtt) még az energia mérést is meg kell oldani, ami bár mehet vezeték nélkül, de ideálisabb, ha vezetéken keresztül történik.
-
gorbep
senior tag
válasz
Strezi
üzenetére
2010-ben foglalkoztam GRID inverterrel végezett Power Quality javítással. Pont senkit sem érdekelt, pedig komoly eredményt tudtunk felmutatni felharmonikus kompenzációban. Gyártók azt mondták: ÉS??? Lett belőle cikk, meg disszertáció... pedig azóta is lenne értelme tömegtermékekben. BESS inverterekben azért már kezd megjelenni...
Ha tud, akkor hajrá! Tessék publikálni, és kilincselni vele rendszerirányítóknál. A tömeges elterjedése nagyon megsegítené a HMKE szektort, több szempontból is... pl adhatna a rendszerirányító olyan kedvezményt, hogy inercia tulajdonságot mutató invertereket nem kapcsolhatja le a FEAK túltermelés esetén se (hiszen pont akkor lenne a legnagyobb szükség rá). Tovább megyek, kapjanak akár jelentős RHD kedvezményt, mert segítik a hálózat stabilitását!
-
313313
addikt
Ma volt egy gyors körkpék napelem ügyben. Elnézést a minőségért, sz@r helyen ültem. Direkt csak a lényeget rakom be:
HMKE
Kiserőmű, max 0,5 megás
Erőmű, 0,5 mega feletti:
Adatok Mega Wattban értelmezhetők, szinek az elosztókat jelölik.
-
enginev3.0
félisten
válasz
stefanitsr
üzenetére
Tavaly cserélték de nem okos, még P1 port sincs rajta
Egy fogyasztás mérő van rajta amit én vettem, ilyen clampelős a fázis vezetéken az óra és a kis megszakítók között, amit okos otthonba tettem be
Még nincs akksim, én kiegészítő módra használnám egyelőre az invertert, hogy kipótolja a fogyasztóknak az áramot ha nincs elég nap
Akksit így már csak január környékén terveztem venni
Pedig amit linkeltél az nagyon csábító, csak vannak fizikai korlátaim, pénztárca környékén
Bár még lehet lemondok más projektről és akkor megveszem az akksit fogat szívva
-
stefanitsr
senior tag
válasz
enginev3.0
üzenetére
Milyen villanyórád van ? Az odavissza mérős okos órákhoz amiken van adat interfész, csatlakoztatható számos kis eszköz amivel tudod figyelni, hogy mit művel éppen a hálózat, tehát látod azt is, hogy visszatermel, vagy akár csak rövid tüskékben visszarugdos az adott inverter (deye esetében pl tök jól láttam).
Egyébként ez te esetedben csak a lelki béka miatt lenne, mert az invertereddel ez nem lehetséges. Az invertered az egy DC sínre csatolt töltő és egy DC sínre csatolt inverter.
Tehát a hálózat tulajdonképpen csak tölti az akkut, az invertered pedig csak az akkuból tud fogyasztani, míg egy normál hibrid inverter (aminél cél az is, hogy vissza tudjon táplálni, ha kell) váltakozóáramú bemenet oldalra is tud termelni.
-
Sziasztok!
Tanácsot / ötleteket / véleményeket kérnék.
Van egy szigetetletlen ikerházfelünk, a szigetelés nem racionális megoldás (óriási költség lenne, és nem kerül annyira sokba a fűtés, hogy megérje, komforttal nincs gond). Gázzal fűtünk, de vannak modern klímák is. A klímákat nyáron 2-3 napon használtuk, ha ingyen lenne az áram, akkor esetleg néhány plusz napon is bekapcsoltuk volna.
Viszont az egyéb áramfogyasztás nem elhanyagolható:
- van elektromos autónk, amibe mondjuk belemegy heti 50 kWh átlagban
- a mindenféle kütyük miatt kb. 600 wattot folyamatosan eszik a házAz utóbbi 1 évben kb. 8500 kWh-t ettünk meg, de csak március óta van EV-nk. Ez saccra olyan havi
Szóval arra gondoltam, hogy esetleg megérhetné felrakni egy zéró visszatáplálású hibrid rendszert, inkább alul, mint túlméretezve, tehát kb. 7 kWp teljesítménnyel, plusz kb. 10 kWh akkuval. Pufferként szolgálhatna maga az EV is, nappal szinte mindig itthon van. (Természetesen nem arra gondolok, hogy V2L vagy V2G módban használjam, csak hogy oda toljuk a nappali túltermelést.)
Azért számoltam 7kWp-t, mert nyáron így is bőven eleget termelne, sőt. Két tetőrész van, az egyik 45 fokos, a másik 35.
AC csatolt hibrid inverterre gondoltam, mert a tető alatti rész nem optimális az akkuk és inverterek elhelyezésére (a hőmérséklet és a zaj miatt), viszont a garázsban van hely, és a tetőtől a garázsig végig van megfelelő vastagságú (5x10) kábel vezetve. Tudom, hogy alacsonyabb a hatásfok. Másik opció a lakáson belül egy gépészeti szobában elhelyezett inverter, az 3 szinttre van a tetőtértől, plusz jó lenne, ha nem csinálna túl nagy zajt, mert egy ajtó választja el a dolgozószobáktól.
Ötletek, vélemények?
Ha nem hülyeség, akkor .. milyen típusokat ajánlotok? 100% követelmény, hogy Home Assistant alól lehessen vezérelni, illetve monitorozni mindent (az autótöltést is az vezérli).
Köszi.
-
enginev3.0
félisten
válasz
stefanitsr
üzenetére
Beszéltem mvmes ismerősömmel, neki is igreen van ilyen ami nekem
De mondta hogy ő nem merte rakotni a hálózatra, bár tudja hogy elvileg semmit nem termel vissza, de ő nem merte megpróbálniPedig benne volt minden reményem hogy még ebben megerősít
Jó lenne valami kapcsoló ami ha visszafelé menne az áram az óra irányába akkor szetkapcsol
Vagy egyelőre kicsit tanácstalan lettem
Az a baj ha akksit vennék akkor így még mindig kéne egy töltő is hozzá
Szóval az megint brutális beruházás lenne -
Frankie50
tag
válasz
CsodaPOK
üzenetére
Nemrég olvastam, hogy készül valami tervezet a működő hmke rendszerek energia tárolós átalakítására. Beindulnak az akku gyáraink és lesz annyi akku, hogy lenyomjuk a világpiaci árakat is
Nekem még van 5 év a szaldóból, ha nem változik semmi, addig biztos nagyon sok újdonság kerül piacra. De ha lesz ilyen pályázat valóban, és lesz pénzem az önrészre, lehet én is benevezek
Az utóbbi 3 elszámolási évről van havi bontású statisztikám. Az éves helyben felhasznált átlagok 26 és 30% közt alakultak, havi viszonylatban a 21 és 35% közt változott. '21 februári a telepítés, és villanyra akkor a tört évi elszámolás miatt, idén pedig az időjárás miatt fizettünk rá. Közte fedezte a rendszer. Bruttóban teljesen más lesz majd a helyzet. Mindenesetre érdemes lesz számolni az akkor érvényes játékszabályok alapján. De egy jól támogatott pályázattal már lehet most is megérné meglépni a dolgot
Az idő mindenre meghozza a választ
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
gorbep
üzenetére
Amúgy ha nagyon szabályozgatni akarnak, akkor támogassák meg az akkuk telepítését a lakosságnak (a meglévő HMKE-seknek is, akiknek korábbi "butainverterük" van) és pl azt szabályozzák, hogy az akku töltése a csúcsidőre legyen időzítve, amikor a negatív áramáron bukna a szolgáltató. Méretezzék normálisan, hogy legalább annyi akkukapacitás legyen az adott háznál, ami el tudja tárolni a negatív áras időszak termelését.
Ezzel napközben lokálisan csökkennének a túlfeszes területek is, este se kellene az erőműveket annyira feltekerni, mert akkuról mennének a háztartások.
Mindent nyilván ez se old meg, de sok kicsi sokra megy és az egy helyben siránkozó toporgás helyett mégis lenne érdemi haszna.Nade kezemet kiveszem a biliből, mert hát mennyivel egyszerűbb lelőni a francba az átlag ember HMKE-jét, aztán had nézze a pógár, hogy milyen szépen csillog az a néhány millió soha meg nem térülő forintja a tetőn.
-
sanzi89
addikt
válasz
axioma
üzenetére
Pontosan. Ezért vettük meg annó mi is a világvégéig kiterjesztett garanciát egy vagyonért, hogy egy meghibásodás esetén legalább esélyünk legyen a régi invertert javítani és ne kelljen emiatt a szerződéshez hozzányúlni. De át lettünk verve, a pénz/ÁFA kiénekelve a zsebünkből, mostmár le vagyunk ejtve.
-
gorbep
senior tag
válasz
CsodaPOK
üzenetére
Még a bölcs alkotmánybíróság április előtt benyöghet egy ilyet... főleg ha rosszul állnak majd a számok... tudom a kezem beleér a bilibe...
OK... No PolticsAzért azt tartanám, hogy 4 GWh BESS-be való akku nem egy kerekítési hiba...
Főleg nem egy kibontakozó EU-Kína kereskedelmi háború esetén... ez már a GDP-ben is látszana... na meg mekkora ÁFA bevétel? Jujjj!!!!
-
asdf_
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
A magyar boltok árai szerintem felmennek.
Aztán mivel EU-ban vagyunk és szabad az árumozgás, ha megéri és van rá piaci rés, úgyis lesz rá cég, aki "szürkeimportálja". Sőt, ekkora összegnél még az is simán bejátszhat, hogy autóba ül az ember és átmegy a határon. De ha van árukészlet, akkor csak azért, mert valami keresettebb lesz, attól nem megy fel az ára (sőt, épp ellenkezőleg).
-
asdf_
veterán
válasz
gorbep
üzenetére
Az a baj, akkor más lesz az akkuk ára is.... mert kb 200e x 20 kWh ( 4 GWh
) lesz a piaci igény... heroinárak lesznek...Nem, mert az esetlegesen feltámadó magyar akkuigény világszinten kb. kerekítési hiba. Meg eleve az összes szaldóból kieső invertercserével kezdheti a dolgot, ha akkut akar, tehát nem lesz az olyan hamm, bekaplak szitu.
-
asdf_
veterán
-
gorbep
senior tag
egy hozzánk szállított inverterben is megtalálható a DRM port és akár még működhet is, és akkor nem kell a FEAK szuperdoboza (csak egy tök egyszerű DRM vevő).
Ennél sokkal egyszerűbb a szolgáltatói felhőn keresztül lekorlátozni a termelést... mert semmi sem kell hozzá csak egy API...
de amint vége az 5 forintos mesének (vagy jön a 17-22-ig 80 Ft), egyből más lesz a leányzó fekvése.
Az a baj, akkor más lesz az akkuk ára is.... mert kb 200e x 20 kWh ( 4 GWh
) lesz a piaci igény... heroinárak lesznek... -
CsodaPOK
senior tag
válasz
gorbep
üzenetére
"Én igazságosabbnak látom... "
Az a baj, hogy ebben az országban biztos nem cél az, hogy igazságos megoldást találjanak. Ha elkezdenek belenyúlkálni az inverterekbe, akkor kb. az lesz, hogy a haveri rendszerek termelnek mint a bika, az egyszeri ember rendszere meg ott dögöljön meg. "A hálózat" érdekében majd sajnos csak este 10 és reggel 7 között veszik le a korlátozást. Ja, hogy nem süt éjszaka a nap? Hát, ők arról nem tehetnek. -
asdf_
veterán
válasz
gorbep
üzenetére
Nem atombiztos az infóm, de ha jól tudom nem 0/1 a korlátozás, hanem több lépcsőben korlátoznák a termelést, az jó kérdés, hogy a gyártókat mire tudják rákényszeríteni... de úgy látom nem igazán van ellenállás...
Van a DRM, igaz azt más területre, de egyszer kitalálták már, ha meg egyszer megvan és működik, akkor minek újra feltalálni a spanyolviaszt? Ráadásul simán lehet, hogy egy hozzánk szállított inverterben is megtalálható a DRM port és akár még működhet is, és akkor nem kell a FEAK szuperdoboza (csak egy tök egyszerű DRM vevő).

Magánvéleményem, hogy szaldó megszűnésével, csak jelentős túlméretezéssel/túlpanelezéssel értelmezhetőek a HMKE-k... akkor meg a csúcsidejű termelésedből nem az a 2-3 óra fog hiányozni, amikor jellemző a negatív ár, elfogyaszthatatlan mértékű túltermelés lesz így is-úgy is.
Szerintem ha valaki nem villannyal fűt, akkor teljesen jól el tud lenni szaldó után is akksival, 3/4 évet röhögve le lehet nyomni úgy, hogy egy gramm áramot nem vételez az ember a hálózatból. Nyilván az akksi jelenleg nem megérős, de amint vége az 5 forintos mesének (vagy jön a 17-22-ig 80 Ft), egyből más lesz a leányzó fekvése.
-
gorbep
senior tag
válasz
kleinguru
üzenetére
Az észrevétel jogos, de a cél a termelés minél hatékonyabb csökkentése, és azt úgy érik el, ha igény szerint akár a teljes termelést korlátozzák...
Nem atombiztos az infóm, de ha jól tudom nem 0/1 a korlátozás, hanem több lépcsőben korlátoznák a termelést, az jó kérdés, hogy a gyártókat mire tudják rákényszeríteni... de úgy látom nem igazán van ellenállás...
Én igazságosabbnak látom a piaci ár bevezetését... ha negatív lesz az ár, Te se fogsz termelni.... önként és dalolva lelövöd a HMKE-det és minden időzíthető fogyasztót bekapcsolsz....
Várjuk ki mivé növi ki magát a KIF4... egészen vad forgatókönyveket is hallottam már...Amúgy az MVM se hülye... amint 5 Ft felett lesz a piaci ár, neki is érdeke minél több betermelést engedni, sőt, arra ösztönözni... nem véletlenül kísérleteznek a KÖF fel/le tologatásával, hogy ne fussanak 253V fölé az inverterek... persze amikor nekik megéri... bár felfelé szabályozást még nem láttam, de arra is megvan a technikai lehetőség... az sokkal rosszabb, mint egy ilyen folytonos, vagy akár lépcsős korlátozás...
Magánvéleményem, hogy szaldó megszűnésével, csak jelentős túlméretezéssel/túlpanelezéssel értelmezhetőek a HMKE-k... akkor meg a csúcsidejű termelésedből nem az a 2-3 óra fog hiányozni, amikor jellemző a negatív ár, elfogyaszthatatlan mértékű túltermelés lesz így is-úgy is.
-
soldi3r
veterán
válasz
enginev3.0
üzenetére
Meg kell tervezni, már ha van hozzá jogosultságod.
-
enginev3.0
félisten
Na, megvan az inverter
Egyébként kell vagy van olyan opció hogy én jelentem az mvmnek hogy hálózatra akarom kötni? Vagy felejtsem el és örüljek ha a szomszéd nem nyom fel érte
-
-
gorbep
senior tag
válasz
axioma
üzenetére
Mire a freki elmászik már késő... itt a forgó tömeg azonnal -értsd- perióduson belül is beavatkozik... nézd meg a videón a freki diagrammot... 1-2 tized Hz van a normál működés és a katasztrófa között... Az inverterek freki függő beavatkozása GRID szinkronban sose működik... arra jó, hogy sziget üzemű inverter tudja szabályozni a rá kötött szinkronosokat, vagy aggregátor működésre, pl alul/túlterhelésére tudjanak reagálni... Mire a GRID ekkorát "rándul", már esélytelen.... ráadásul ha lassan reagálnak, csak a lengést erősítik ezek a önműködő szabályozók - uralhatatlan rezonancia lesz a következmény...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Jura Impressa S90 Automata kávégép 6 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Új Lubluelu P4 vezeték nélküli állóporszívó
- Új Narwal Flow önürítős felmosós dokkolós robotporszívó
- Ambiano GT-EWM-03 kompresszoros, háztartási jégkockakészítő 150W 1.8L eladó 2 év garanciával
- Gyerek kerékpár 12 Kék színű, tanulókerékkel, kosárral (2 4 éves korosztálynak)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nokia 5.3 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó One Plus Nord 2T 5G 8/128GB / 12 hó jótállás
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

) ebből kizárható!

Az utóbbi 3 elszámolási évről van havi bontású statisztikám. Az éves helyben felhasznált átlagok 26 és 30% közt alakultak, havi viszonylatban a 21 és 35% közt változott. '21 februári a telepítés, és villanyra akkor a tört évi elszámolás miatt, idén pedig az időjárás miatt fizettünk rá. Közte fedezte a rendszer. Bruttóban teljesen más lesz majd a helyzet. Mindenesetre érdemes lesz számolni az akkor érvényes játékszabályok alapján. De egy jól támogatott pályázattal már lehet most is megérné meglépni a dolgot
OK... No Poltics

Geresics