- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Pant* rant
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Palpatine - A Terv
- N€T0X|N: SSD cserék
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
barotron
kezdő
válasz
soldi3r #68105 üzenetére
A komplett íratcsomag...
------------
Készre Jelentés
Kivitelezői Nyilatkozat
Termelői Nyilatkozat
ÉV jegyzőkőnyv
Hálózat Csatlakozási Szerződés
Hálózat Használati Szerződés
-------------
A konkrét ügymenet elosztó függő!
Mivel ezt a nálad területileg illetékes elosztóval kell intézni.
(és nem a MVM NEXT-el, aki az áramkereskedő)
EON
DÉMÁSZ
ÉMÁSZ
OPUS-TITÁSZ
-
barotron
kezdő
válasz
soldi3r #68107 üzenetére
Nono....
FI relé "A" típus 14-16 eFt egy ilyesmi pl.
Schneider Electric R9R01440
Resi9 áram-védőkapcsoló (Fi-relé)
A osztály 4P 40A 30mA
A T2 túlfeszültség védelem csak akkor kell külön !
HA NINCS az inverterben gyárilag beépített (adatlap)
AC oldalra 3 fázisra 4 polusú ~25 eFt egy jó minőségű
DC oldalra 3 polusú 1200 Voltos ~20 eFt egy jó minőségű
HA VAN villámhárító is akkor kell(het) a T1 túlfeszültség védelem is.
Az némi felárat jelent még... -
barotron
kezdő
válasz
enginev3.0 #68087 üzenetére
A fa mocorog az időjárás szerint !
A napelem viszont merev-törékeny edzett üveg szerkezet.
Hmmm?
(és nem is elég tartós a szabadban 30-40 évre, korhad gyorsan)
----
Nem mondom, hogy nem lehet kiagyalni jóra fával is.
----
De sokkal egyszerűbb a bevált sín-kampó tömegterméket használni.
A mondott 8 álló napelemhez >> egy sorba rakva őket.
Kell nagyjából pl. ebből a termékből (PROFINESS).
8x1,2x2=19,2 méter ALU sín
ALU sín, 3600 mm >> 6 szál
6x~8200= ~49 eFt
18 darab kampó készlet (az állítható célszerű)
Állítható tetőkampó+csavarok, cseréptetőhöz
18x~2000= ~36 eFt14 darab köztes naplem leszorító készlet
Köztes leszorító+csavarok, 30 mm, fekete
14x~570= ~8 Ft
4 darab köztes leszorító készlet
Vég leszorító+csavarok, 30 mm, fekete
4x~600= ~2,4 Ft
Összesen: 49+36+8+2,4= ~96 Ft
96/8= ~12 eFt a normál a méretű álló napelemekhez
Bruttó kisker ár, közepes árszinten saccolva.
(nagyker áron mondjuk 12-15%-al kevesebb)
+ a kiszállítási díj vagy a saját fuvar költsége. -
soldi3r
veterán
válasz
enginev3.0 #68090 üzenetére
És akkor még nem vettél hozza egy Fi relét 80 ezerért meg túlfesz levezetőket hasonló áron.
-
barotron
kezdő
válasz
enginev3.0 #68085 üzenetére
Szokvány cserepekre kampó+sín a megoldás.
A "normál" méretű (~114x176 cm) napelemhez közepes árszinten.
- ÁLLÓ napelem 14...18 eFt bruttó az anyagár (típus- és márka függően)
- FEKVŐ napelem 24...30 eFt bruttó az anyagár (típus- és márka függően)
és
- 18...22 eFt bruttó a közvetlen munkadíj (csak erre a tetőn szerelésre)
A nagyobb méretú napelemekhez méretarányosan több.
Megj: némely spéci cseréphez a spéci anyag kell, ami akár 2-3X ennyi is lehet.
Hozzá jön még
- a vezeték, csatlakozó, cső, csatorna, apróanyag
- a kiszállási költség, ha nem helyben van -
soldi3r
veterán
Készre jelentéskor milyen papírokat kér az MVM egy HMKE-nél?
-
VaZso
senior tag
Eltelt már a hónap fele, próbáld meg szűkíteni az intervallumot...
Irtózatosan lassú a lekérdezés, és, ha hosszú ideig "malmozik" és timeout-ra fut, akkor azt adja válaszként, hogy nincs adat... Nálam most 13.-tól generált adatot, "teljes" (fél) hónapra viszont már nem....viszont grafikon gyanánt még mindig a 15-perces adatok differenciáját rajzolja (kWh), aminek nem túl sok értelmét látom... amúgy megírtam nekik, hogy szerintem ez probléma, megköszönték, de nincs változás.
Nem véletlenül nem állították még le a W1000-et, pedig szeretnék erre az újra áttenni az egészet... használhatóságra ég és föld a kettő, de működőképesség kapcsán is kihívásokkal küszködik az új...
-
Celtis
veterán
A HMKE bruttó elszámolásban a visszatermelés kifizetésével mik a tapasztalatok? Nekem most másodszor fordul elő, hogy az egyik hónapban nem utaltak. Megreklamáltam. Azt a választ kaptam, hogy adjak be eseti kifizetési igényt. Itt eldurrant az agyam és megírtam, hogy ne velem szórakozzanak, hanem végezzák el a dolgukat.
Azt sem értem, hogy az égvilágon semmilyen bizonylat nincs a kifizetésekről. Csak úgy utalnak egy összeget. Normális ez?
-
asdf_
veterán
válasz
enginev3.0 #68096 üzenetére
Tavaly egész éves fogyasztásom 3800kw volt, idén 1750nél járok
Napi átlagom így nyáron 10-15kwHa csak rezsilimit alá viszed, az kb. 90e Ft/év. (Most még)
-
asdf_
veterán
válasz
enginev3.0 #68092 üzenetére
Jééé, ezt még kapni? Mondjuk alatta van a hasonló termékeknél a Longi másfélezerrel drágábban, én inkább azt venném.
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok,
A w1000 meg fog szunni?
Ezt kapom mar egy ideje:
Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy 2025.07.10-től az Észak és Dél-dunántúli ügyfeleinkkel együtt már a Pest vármegyében vételező fogyasztóink is az E.ON Online ügyfélszolgálatán https://e-portal.eon-hungaria.com/ugyintezes/login az új Távleolvasás menüpontjában érik el a távolról leolvasható villamos energia-, illetve földgáz fogyasztásmérő berendezések korábbi és jelenlegi mérési adatait.
[...]Beregeltem az eon oldalra, de az egy vicc a w1000-hez kepest. Szeretem az osszes letezo fogyasztasom egy PNG-re exportalni [link] , de eon oldalon nem latom ez menne.
-
enginev3.0
félisten
válasz
H-Mano #68095 üzenetére
Semmi extra
nyáron menjen róla a locsolás (600wattos szivattyú), menjen róla egy számítógép ami nonstop üzemel, kb 200w körüli fogyasztással + ha szükséges akkor nyáron a klíma, ami 300-1000wig fogyaszt, kinti hőmérséklettől függőenkb ennyi, nagyon egyebet nem akarok rákötni, nálam ezek a dolgok fogyasztanak a legtöbbet, havi 15-20k a villanyszámla
6kw-os easun-t néztem, vagy más márkát (100-120k), kezdetnek 5kw lifepo4 akksi (200k, ebay, banggood), 8 tábla (150-200k), meg kábelek, dc doboz stb...
Aztán az akksi alkalomadtán bővítve lenne +5kw-tal
Meg persze gondolom alapból kell hozzá egy töltő az esti órákra, vagy épp a sötétebb napokraMindezt terveztem aug-szeptember környékén összehozni. Mondom tartószerkezet biztos lesz még vagy 30-50k...
Na de 150?Tavaly egész éves fogyasztásom 3800kw volt, idén 1750nél járok
Napi átlagom így nyáron 10-15kw -
H-Mano
tag
válasz
A fő kérdés: MI A CÉL?
A 8 panel, ideális esetben(!) 4MWh/év termel.
Ezek a kisebb rendszerek fajlagosan drágák.... -
asdf_
veterán
válasz
A 25e az inkább nagykernettó (vagy valami fullnoname), mint ügyfélár.
-
-
asdf_
veterán
válasz
Napelemet cserepes tetőre mivel lehet fogatni? kicsit hihetetlen hogy a tartókonzol annyiba kerül mint 8 tábla napelem
2 sor x 6 tábla=12 db. napelemhez kell:
8 db. ~4m-es sín, ez önmagában min. 80e (és kb. 30 kg. alumínium)
4 db. síntoldó 4e
30-40 db. kampó 130e
20 db. köztes leszorító 10e
8 db. végszorító 5eazaz 230e, és ez csak egyszerű kínaiból. Ha Würth, K2 meg ilyesmik tartószerkezet, akkor érezhetően drágább.
-
Reggie0
félisten
válasz
enginev3.0 #68087 üzenetére
Passz. En nem szeretem a fa dolgokat. Szerintem az nem epitoanyag, hanem tuzeloanyag.
En mar attol is kivagyok, hogy amit vettunk hazat annak fabol van a tetoszerkezete.
-
Reggie0
félisten
válasz
Hat. Nezd meg mennyibe kerul egy szaros eloteto bejarati ajto fole
Hihetetlen arak vannak.
Amugy kb. barmivel fel lehet szerelni, ami birja a terhelest szeles idoben. A kerdes csak az, hogy a befektetett munkaido, mig kitalalod es megbarkacsolod megterul-e.
-
enginev3.0
félisten
Napelemet cserepes tetőre mivel lehet fogatni? kicsit hihetetlen hogy a tartókonzol annyiba kerül mint 8 tábla napelem
-
RandomName
senior tag
válasz
RandomName #66984 üzenetére
-
edeleny
őstag
válasz
gorbep #68070 üzenetére
De épp te írod ide a lényeget, engem megerősítve.
Ha megveszed az autót kapsz hozzá forgalmit, ami x ideig érvényes. Ma már ügyfelkaputól kezdve, rendőrön át sokan figyelmeztetnek, hogy le fog járni, és mit kell tenni. Vagy minimum te kérdezed meg, ha erdőlakó vagy, a szalonba, hogy mi ez a papír?
Műszaki vizsgával hosszabbítod.
Ha netán menet közben változna, mint szóban van, hogy nem két év, hanem egy az érvényessége, akkor minimum a bázison szólnak, de benne lesz a dátum is, hogy meddig! Tehát, van egy hivatalos papír, a forgalmi, hogy meddig, mikor mit kell csinálni.Nekem még mindig örök szaldós szerződésem van. Olyan szerződés amiben egy szó sincs FEAK-ról, wifi-erő, meg adatgyűjtésről. Nincs lejárati dátum.
Nyilván, ha lejár a 10 év, kapok majd egy levelet, hogy ennek meg ennek a törvénynek a rendelkezése alapján módosítják a szerződésem miszerint havi bruttó, vagy mit tudom én mi lesz akkor.Ha a FEAK-kal kapcsolatban bármilyen retorziót szeretnének (leveszik a rendszámot, mert érvénytelen a forgalmi) előtte kell valami értesítés, hogy mi lesz, ha nem teszem meg.
Az, hogy bemondta az M1, hogy jönnek a marslakók, vagy mondta a főnököm, hogy mi az a FEAK, az nem értesítés.
A mobil, és bármilyen más szolgáltató is küld levelet, minden olyan változásról ami téged érint!
Ez, jelen esetben a villanyosoktól is elvárható.Remélem olvassa valami illetékes!
Még egy dolog, ez nem ellenállás.
Ha annak a napelemesnek aki nem is hallott ilyenről, jogkövetkezmény nélkül nem kell regisztrálni, akkor nekem sem kell, aki tőletek hallott róla! -
siti
őstag
Sziasztok!
felkerült egy kis 2.5kw-os growatt inverter, bruttós, visszwatt védelemmel, mert korlátozás van nálunk.
Egyelőre próbaüzemben, eon még nem vette át.
Visszwatt működik, annyit termel amit fogyasztunk, de az applikációban minden nap (kettő napja megy) van 50-100watt termelés a hálózatba, több apró részletben.
ez így ok, lehet ennyi, vagy csak az app beszél mellé? -
tomi07
tag
válasz
jdeutsch #68079 üzenetére
Naív vagy. Lásd korkedvezményes nyugdíjak esetén 2011.
AB helybenhagyta, EB-nek beadták, hogy csak névváltozás. A beadott csoportos perindítványt meg azóta sem tárgyalták.
Szerintem itt is nagy ívben tesznek a törvényességre, mert a bír6sági ügyet elhúzzák 10-20 évig is! -
jdeutsch
tag
válasz
gorbep #68075 üzenetére
Szép napot Neked és mindenkinek!
"A szaldó 10 évre korlátozásának lett következménye?? (bocs hogy ezzel jövök, de nekem ez az igazi KÁR, évi kb 300e-el fogja fájlalni a zsebem)"
Mint korábban is írtam, ezzel kapcsolatban bizakodó vagyok. KORMÁNYUNK hangoztatja hogy MAGYARORSZÁG jogállam, márpedig a "SZERZETT JOG" elvonása jogellenes!!! Várjuk meg az AB döntését,- bizom abban, hogy kedvező lesz számunkra,- miért is? Mert
5-600000 ezer szavazat döntően befolyásolhatja a 2026-os választások eredményét, és az ellenzék biztosan "figyelmeztetni" fogja a szavazókat kellő időben. A másik érv, ha az AB nem változtat, az EB biztosan megteszi, mivel az EU-s joggal is ellentétes.
Nem utolsó sorban, -gondolj csak vissza a "taxis sztrájkra" mikor az ANTAL kormányt kishijján megbuktatta egy számadatokat tekintve kisebb közösség. /megbénult az ország/
Mivel az éves villamos energia negyedét mi mindannyian termeljük meg, ezt nem lehet következmények nélkül figyelmen kívül hagyni. Mielőtt azt mondod nincs összetartás, . akár igazad is lehet,- az ellenzék pedig olyan amilyen,- de talán annyira nem ostoba, hogy egy ilyen "felkinált magaslabdát" ne csapjon le. Amikor a szaldó elvonást bejelentették, itt a fórumon többen kifejtették, hogy ha végleges marad,- majd megszervezik hogy "egyszerre kikapcsolják, majd vissza a rendszerüket, ( állampolgári engedetlenség) karbantartás cimszó alatt, hát ezzel a MAGAM részéről nem értek egyet, mivel könnyen úgy járhatunk mint ahogy a Spanyolok és Portugálok, és ez veszélyezteti az energia biztonságot, /lehet hogy büncselekmény?/ de ettől még megtörténhet. -
axioma
veterán
válasz
gorbep #68070 üzenetére
auto muszakirol en levelet is kapok [ugyfelkapu beallitas], meg van egy irat ami kell hozza es amin rajta van, meddig ervenyes, csak megkerdezed mar hogy utana mit kell csinalni vele h hosszabbodjon...
sokan papiron azt se tudjak, h a szaldo megszunik [en beadtam alkotmannyossagit, nem tagadhatom le] -
VaZso
senior tag
válasz
gorbep #68075 üzenetére
...és az egy pillanatnyi állapot kétévente, ellentétben egy folyamatos adattal, ami az aktuális pozíciódat, sebességedet, pillanatnyi fogyasztási adataid (vezetési stílus) és tankolási adataid online küldi egy kormányzati szervnek. A napelemeknél most ezt szeretnék, de az autóknál is valószínűleg eljutnak ide.
-
gorbep
senior tag
válasz
gorbep #68074 üzenetére
Nyitott kapukat döngetsz.... pont ezt olvassák ki ODB-n, a 2002 utáni autóknál kötelező lépés a Műszaki vizsgán. 2 éve nálam 10 percig tartott, én kérdeztem a vizsgáztatót, hogy mi a manó... idén 2 perc alatt megvolt.
Azt mondta adatszolgáltatás a minisztérium felé, és összesítés után az EU felé.
És persze, ez alapján lehet km alapon sarcolni a BEV-eket is... de állam bácsi nem fog 2 évet várni a pénzére, én inkább egy HUGO-hoz hasonló GPS-dobozos megoldást tartok valószínűbbnek... de ez itt OFF
-
gorbep
senior tag
válasz
Strezi #68072 üzenetére
Amikor én vettem az autót, még nem volt ilyen adatszolgáltatási kötelezettség. Az én autómat 2 évvel ezelőtt olvasták ki először. És az autónál is többször is módosítottak a káromra. Szerintem pont ugyan ez a helyzet. Az évenkénti műszaki bevezetése is a "káromra" történik. Szerencsére kibocsátások nagyító alá vétele BEV tulajként pont nem érint, bár a fékporral lehet én is beszívom. A díjak durva emeléséről nem is beszélve.
Mondhatnám, hogy semmi köze se az államnak, se az EU-nak (se a gyártónak) hogy mikor milyen használati szokásaim vannak. Arról nem is beszélve hol mikor autózok, mint kiderült a gyártók ezt is naplózzák szabályellenesen és az adatokat értékesítik is.
De mondhatnám azt is, hogy amikor vettem a lakást még nem volt kommunális adó.... aztán meg lett.
A jogalkotó simán változtat bármilyen szabályt, vagy alkalmazkodsz vagy megszünteted a HMKE-t. Egyedül a visszamenőleges hatályú rendelkezés aggályos. pl az ominózus mostani 3 napos (7-11) visszamenőleges hatály... A szaldó 10 évre korlátozásának lett következménye?? (bocs hogy ezzel jövök, de nekem ez az igazi KÁR, évi kb 300e-el fogja fájlalni a zsebem)
Egyedül én azon aggódok, hogy felénk volt már precedens szolgáltatói szerződésbontásra (igaz az díjnemfizetés miatt, de a delikvens nem nótórius nemfizető, 2 számla befizetésével maradt ki mert elkavarta, az utána jövőket szabályosan fizette) Nem csak kizárták a szolgáltatásból, hanem felbontották a szolgáltatási szerződését és visszatették a start mezőre. Benyújtotta a csatlakozáshoz az igénybejelentést, és kapta az MGT-t, hogy sajnos a körzet zárolva van, ez még több mint egy éve volt... Sakk-Matt, és ez egy társasházi lakás. HMKE-vel egy hasonló esetben ha meg is kapod az MGT-t már csakis bruttós lehetsz... (nem akarok senkinek ötleteket adni, hogy lehet a 10 év szaldót lerövidíteni.... de a szolgáltatónak mint szerződő félnek jogában áll, bárki szerződését felbontani a megfelelő időkeretekkel (30 nap?)...
)
Másik fórumon írtak be többen is, akik nettó visszatáplálók voltak több éven át, felbontották a szerződésüket. Az új szerződésben előírtak minimum 25% fogyasztást! (nem tudom mennyire igaz, több helyen is olvastam ilyen esetet.)
-
VaZso
senior tag
válasz
gorbep #68070 üzenetére
Szerintem ez nem a műszaki vizsgával analóg, azzal az időszakos műszaki felülvizsgálat lehetne, bár erre sem a szolgáltató szempontjából .lenne szükség, nem neki lesz kára belőle.
Ami inkább analóg és még pedzegetni fogják az elektromos autózás terjedésével, az a jármű tankolási adatainak és potenciálisan a GPS-adatoknak az online átadása.
Gyakorlatilag ezzel az autós példával lenne összehasonlítható. -
Borisz76
nagyúr
Friss YT ideó , összefoglaló :
Kötelező napelem inverter adatszolgáltatás - 2025 augusztus 30.-ig! -
gorbep
senior tag
válasz
edeleny #68069 üzenetére
Szerintem Te nem is akarod érteni...
Az autód nem a Te tulajdonod? Nem viszed műszaki vizsgára és nem engeded kiolvasni a fedélzeti computert a kötelező EU adatszolgáltatáshoz? Persze lehet ellenállni, de akkor kizárják a gépjárművet a közlekedésből... az a szankció... Szerintem itt is hasonló lesz a végkimenetel...
Arról kaptál levelet? Bekopogott az MKH? És az új tervezett 1 éves műszakiban sem az évente ismétlés a legnagyobb szivatás. A korom számlálás, meg a ADAS rendszerek hiteles felülvizsgálatán nem kevés autó fog elvérezni.
Én a részemről lezártam. Majd félév múlva térjünk rá vissza, mi lett a következménye az ellenállásnak. A semmitől a szaldó jogú szerződés bontásáig bármit el tudok képzelni. Az idő majd megmondja...
PEACE
-
edeleny
őstag
válasz
gorbep #68061 üzenetére
Ó, istenem!
"Akinek nincs net, kábel stb, annak a FEAK segíteni fog eszközzel és szerelővel.... de az nem lesz ingyen!"
Csak a Markos Nádas - t tudom idézni.
Erzsike, maga hány éves?
És még hisz a mesékben!Csak a lényeget nem érted, nincs fogalmad a saját magán tulajdonodról, és a saját jogaidról!
Műszak végén, megkerdeztem a kollégát, mikor fog regisztrálni! 10,5-es rendszere pár hónappal idősebb mint az enyém!
Hova...a f..... , és most a vulgáris részt kihagyom?Most hallok róla tőled! (milyen hivatalos vagyok), majd ha kiküldik az utolsó felszólítást se, nincs wifi - m.
😁😁
Válaszolta! -
PROHARDVER!
A politikai szál felé ne vigyétek el a beszélgetést, mert az általában előbb-utóbb eldurvul.
-
axioma
veterán
válasz
gorbep #68061 üzenetére
Most gondolj bele, ha bejelentem, es az uj tulaj nem akar netet v csak nem akarja felengedni a netjere, akkor mi lesz? Kit vesznek elo? Es 1 even belul tuti eladjuk [ha nem szivatnak tobbet, akkor 6 ho]. En mar csak ezert se adok meg adatokat, ami amugy mind megvan naluk [en az invertercsererol ertesitettem oket igy nem az atveteli fotozason mulik h megvan-e nekik], egyedul azt irnam ala h leallithatjak az invertert. Akkor meg kevesebbet er a rendszer, a haz.
-
gorbep
senior tag
válasz
edeleny #68060 üzenetére
Ezen rugóztok... minden jogszabállyal ez van. Megjelent a Közlönyben, ezzel hivatalosan közzé van téve. Nem fognak évi 3-500 jogszabály változást óriásplakáton eléd tolni. Ha elmulasztod, majd kapsz felszólítást, utána szankciót. Mindennel ez van. Ilyen lett a világ. Társasházakat most kezdik tömegesen lebüntetni, mert elmulasztották a Május 1.-i kötelező ügyvéddel hitelesített adatszolgáltatást a földhivatal és a cégbíróságok felé... és még sorolhatnám...
Jó fej kivitelezők küldenek egy köremailt, nekik semmibe sem kerül. Én kaptam az amúgy nem túl aktív kivitelezőmtől... Kb 8x láttam már a TV-ben róla hírt, és legalább 5 újságban láttam már cikket. És még van 7 hét a határidőig...
Én értem, hogy ez érdeket sért, vagy fáj.... vagy csak passzív ellenállás, de nem tudjátok kikerülni, be fogják mindenkin vasalni, kérdés mennyire fogják szépen kérni.
Akinek nincs net, kábel stb, annak a FEAK segíteni fog eszközzel és szerelővel.... de az nem lesz ingyen! Akkor meg azon megy majd a sipítozás, hogy miért ilyen drága/ronda stb. Most ingyen van és fájdalommentes... mindenki el tudja dönteni melyik utat választja!
PEACE
-
edeleny
őstag
válasz
eegerferenc #68037 üzenetére
Szerintem itt van a kutya elásva!
Ugye a FEAK oldalán az van, hogy nem vagy köteles beruházni, és nem kell regisztrálni, ha nincs net otthon.
Most, ha egyszerűen bekamuzod, hogy nincs net, a szolgáltató nem tudja, nincs lehetősége ellenőrizni.
Csókolom, az MVM-tól jöttünk, ellenőriznénk, hogy van e önnek wifi-je!
És mivel, nincs olyan kitétel, hogy ha menetközben lett net, akkor azt be kell jelenteni, úgy hogy akkor van net, amikor akarom!
Valószínűleg ezért önkéntes a regisztráció.Azt továbbra sem értem, hogy augusztus végéig az hogy fog regisztrálni, aki még csak nem is hallott róla?
-
gorbep
senior tag
válasz
Technical #68056 üzenetére
Tiszta ovi, baromira unalmas már...
Mindenkinek lehetősége van tájékozódni, aztán hozni egy döntést. Vagy regisztrál vagy nem. Aztán majd élvezi döntése előnyét/elszenvedi a hátrányát...
Akár egyet értesz vele, akár nem, fogadd el, hogy úgy dönt ahogy akar.... felnőtt, képes mérlegelni a döntése következményeit.
-
eegerferenc
csendes tag
Hasonló furcsaságot én is tapasztalok rendszeresen hajnalban és este, amikor kicsi a teljesítmény. Kb. 50-100W-ny random teljesítményáramlás jelentkezik betáplálásban és vételezésben is (pl. alább 05:10-05:15 körül):
Látszólag olyan, mintha a fázisok közt "pakolgatná az energiát": egyik hídág a hálózatról egyenirányítva tölti a pufferkondit, a másik meg ugyanakkora teljesítménnyel visszatáplálja. -
Technical
kezdő
válasz
eegerferenc #68050 üzenetére
Köszi!
Megvárom a határidő végét ezzel a regisztrálással, talán addig tisztul a kép...
Ha kevesen adják meg az adataikat, esetleg pontosítanak az elvárásokon.Amúgy, szerintem ez nem egy hivatalos felszólítás volt...
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
Technical #68049 üzenetére
Tényleg csak az új rendszereknek kell majd adatot továbbítani?
Ezt most nem lehet tudni, mindenki összevissza beszél. A VET Vhr. nem tesz különbséget "régi" és "új" rendszer közt így elvileg mindenkinek kell (kivéve buta inverter vagy ha nincs net). FEAK szerint viszont a régieket csak regisztrálni kell, de ha nincs kapcsolat, nem mennek utána. Majd 2026 júniusban megtudjuk... -
Technical
kezdő
Ti is kaptatok efféle regisztrálásra buzdító levelet a telepítőtől?
Tényleg csak az új rendszereknek kell majd adatot továbbítani? -
VaZso
senior tag
válasz
kleinguru #68047 üzenetére
Ilyesmit én is láttam sima termelő inverternél, aminek termelésen kívül csak meddője van...
...de indulás környékén, ill. most rossz időjáráskor láttam tőle rövid ideig cirka 120W valós teljesítmény-felvételt is. Máskor van, hogy egyáltalán semmi valós teljesítmény-felvétel nincs egész nap.Szerintem ez az inverter önfogyasztása lehet, amit akkor is igényel, amikor süt a Nap, és azért jelenik meg, mert még/már dolgozik az inverter (be van kapcsolva), csak éppen napsütés nincs elég.
...hogy hibrid inverternél miért van, az más kérdés, de lehet akár beállítás kérdése is (preferált-e az akkufogyasztás vagy inkább hálózati felvétel). -
asdf_
veterán
válasz
kissj83 #68034 üzenetére
Az lenne a tippem, hogy főként ez lesz a bűnös:
A termelés indulásakor csinál valamit az inverter, ekkor hálózatból ránt energiát, majd amikor napáramból ezt már el tudja látni, akkor vagy ténylegesen, vagy csak önfogyasztásként eltűnik.
A többi meg az inverterteljesítmény/3 feletti vételezés 1 fázison.
-
barotron
kezdő
Miket találok...
A német áram-piacon 2025. Júniusában
A napelemes áram piaci ára átlagosan 0,01825 EUR/kWh volt.
Ami ~7,3 Ft/kWh
A magyar lakossági HMKE-k között felháborodást kiváltó ár ~5 Ft/kWh most.
Ami ~ 0,0125 EUR/kWh
Még egy kis bővülés a német napáram piacon és >> utolérnek :-)
----------
Motto: '"A napáram egyre olcsóbb lesz !"
---------- -
CsodaPOK
senior tag
válasz
Technical #68035 üzenetére
Az tényleg komolyan gondolod, hogy a gyártó nem járulna hozzá a lekapcsoláshoz, ha azt mondanák neki, hogy ha nem járulsz hozzá, akkor leveszünk az engedélyezett inverter listáról? (Azaz elveszíted a teljes mo-i piacod.)
De egyrészt nem is kell nekik ehhez hozzájárulni, másrészt a gyártó már e törvény előtt megteremtette erre technikailag a lehetőséget. Pl. Fronius:
Note: If cloud control is enabled, authorized operators (e.g. network operator/energy supplier) can change the output power of the inverter if required. Cloud control commands always take precedence over local control commands. -
eegerferenc
csendes tag
válasz
tomi07 #68033 üzenetére
Regiszrálni (típust és gyári számot) mindenkinek kell, akinek van már telepített invertere. Akkor is, ha nincs a házban net vagy az inverter nem tud neten kommunikálni. Csak annyi van, hogy ha valakinek (MGT/csatl.dok. szerinti típus alapján) olyan invertere van, ami nem netképes (és adapterrel sem tehető azzá), vagy "igazoltan" (bármit is jelentsen ez) nincs nála vezetékes net bekötve, akkor 2026. júniustól nem jár majd bűnti azért, hogy az inverter nincs kint a neten.
Hogy mi van abban az esetben, ha van net a házban és az inverter gyárilag nem netképes, de egy még meg nem vásárolt (ne legyen az
) adapter megvsárlásával utólag azzá tehető, az szürke zóna (törvény szerint kötelező megvenni és használni is az adaptert, FEAK szerint "meglévő rendszerek esetén a regisztráción kívül semmilyen plusz kötelezettség nem lehet").
Midenesetre én nem regisztrálok (pedig kellene) amíg nem jönnek levágni...
-
Celtis
veterán
válasz
kissj83 #68034 üzenetére
Például amikor a háztartás pillanatnyi fogyasztása meghaladja az inverter maximális leadható teljesítményét. Ilyenkor van valamennyi hálózati fogyasztás is.
De pl. a Deye inverternek van egy állandó biztonsági kb. 20W-os offsetje. Habár a visszatáplálás engedélyezése esetén ennek amúgy semmi értelme, de nem lehet tiltani. -
Technical
kezdő
válasz
tomi07 #68033 üzenetére
Azt tényleg komolyan gondoljátok, hogy a gyártó hozzájárul ahhoz, hogy a hálózati engedélyes lekapcsolja az invertert amikor neki tetszik?
Nekem HUAWEI gyártmány van, ezen van egy bemeneti interface, amin 4 fokozatban lehet befolyásolni a kimeneti teljesítményt, 25%-os lépcsőkben.
Egyszerű száraz relé bemenetek, + dobozka nélkül nem fog működni... szerintem.Persze tévedhetek is...
-
kissj83
tag
Sziasztok!
A napelemes rendszerem minden nap vesz valmennyi áramot a hálózatról (200-800Wh), holott az akkumulátor nem nagyon megy 50% alá sem, így nem értem miért.
Sárgával van jelölve mikor a hálózatról vesz áramot a rendszer.
Ez temészetes, hogy marad valmennyi fogyasztásom?
Szigetüzemű rendszereknél nem okoz gondot, ha nem tud a hálóztról venni energiát? -
tomi07
tag
Úgy hallottam, hogy az invertert nem kell annak regisztrálnia akinek az invertere nem kapcsolódik a netre.
Ez tényleg így van?
Azért érdekel mert az átvételnél ezt nem nézték, egyszerűen letagadható, ha pedig még akarják nézni egyszerűen lekapom előtte az adaptert! -
Reggie0
félisten
Sok lesz man a politika.
-
barotron
kezdő
"Szerintem másik országban élsz mint mi akik másképp gondoljuk."
Ezt remélem is!
OFF
-----------
Valóban,
Nem szívesen közösködöm az országon a politikailag elvakult bugyuta-durva polgárokkal.
-----------
Akik szerint az aki másként gondol dolgokat, mint ők.
Az már nem is ember tán...
De mindenképpen "ellenség" akire rá kell támadni.
Sőt, ha lehet kitiltani, eltiporni-eltúntetni is.
Pont mint a kádárrendszerben is anno :-(
Nincs új a Nap alatt !
"Ezek ugyanazok." -
H-Mano
tag
(OFF)
Elég megnézni, kik is vannak az Energiaügyi Minisztérium felső vezetésében:
-Lantos Csaba, miniszter: "bankár", a 100 leggazdagabb magyar egyike
-Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár:az Igazságügyi Minisztérium volt európai uniós ügyekért felelős államtitkára (a kirúgott Kaderják Péter utódja....)Róla talán ennyi elsőre: [link]
És hadd idézzem Holoda Attilát (2025.május):
"A teljes kormánypropaganda, élén a miniszterelnökkel, kampányszerűen tele hazudja a honi sajtót azzal, hogy amennyiben nem lesz orosz gáz, akkor duplájára, sőt három és félszeresére emelkednek a lakossági energiaárak. Ez természetesen nem igaz, ordas nagy hazugság! Ugyanis mindenki pontosan tudja ma már – szerencsére -, hogy a lakossági energiaáraknak az égvilágon semmi köze nincs a tényleges piaci árakhoz. Sem a kedvezményes árnak, sem a „versenypiaci költségeket tükröző” ún. piaci árnak nincs köze a tényleges beszerzési árhoz! A kedvezményes gázár (99-102 Ft/m3, a fűtőértéktől függően), mely jóval, 26%-kal alacsonyabb, minta jelenlegi spot-piaci ár (134,0 – 138,4 Ft/m3), miközben a „versenypiaci költségeket tükröző” ár (759 – 781 Ft/m3), amely viszont közel hatszorosa(!) a tényleges piaci árnak. A kedvezményes ár esetében elszenvedett veszteséget a kormány, a cégektől elvont extraprofit adóból összegrundolt rezsivédelmi alapból teljes egészében megtéríti a nagykereskedő, az MVM számára. Tehát még csak nem is a „jóságos kormány” egyenlíti ki a számlát a saját zsebéből, hanem másokkal fizetteti meg! [Na,vajon kivel??? H-Mano]Ennek a sok pénznek meg pont helye lenne sok mindenhol máshol, például a nyugdíjasoknál, a szociális szférában, az egészségügyben vagy az oktatásban, de akár a vasútnál, vagy a postánál is elkelne némi pénzügyi segítség, hogy normális, modern szolgáltatást kapjon a legkisebb falvakban élő ember is.Lassan írom, hogy mindenkinek fel lehessen fogni...az orosz gáz SOSEM volt olcsó, hazudjon bárki, bármit! Igen, valamikor a szovjet gáz az olcsó volt, még a KGST idején. Persze annak is „megfizettük az árát” rendesen...De mióta az oroszok is piaci áron adják a gázt, így bizony az oroszoknak fizetett gáz ára éppen úgy a tőzsdei árhoz igazodik, mint bármelyik más forrásból beszerzett gáz ára.A rezsicsökkentés pedig egy politikai termék, azaz teljes lényegtelen, hogy mi mennyibe kerül, ha döntés van a lakossági árról. (Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy maga a rezsicsökkentés igazságtalan, méltánytalan és az energiatudatosság ellen hat! Az egyenlő ár azoknak ad sok-sok támogatást, akik sokat fogyasztanak, nem pedig azoknak, akik valóban rászorulnak a támogatásra.)"
Röviden: ilyen és hasonló az alapokkal indulunk, amikor szakmaiság, meg racionalitás, tervezés (!) és egyéb úri huncutság a téma.
A TT (török-Tiborcz napelemparkok témáját meg sem említve.) -
kcsa
veterán
válasz
barotron #68024 üzenetére
Szerintem másik országban élsz mint mi akik másképp gondoljuk. Szakemberek csak alsó szinteken vannak már a MAVIR-ban is, és ott is egyre kevesebb. Aki nem állt be a sorba a politikailag meghatározott irány mögé már rég ki van rúgva. Hogy honnan tudom? Hát... Tudom.
Szerk. : #68025 inkább úgy néz ki kívülről, hogy te nem értesz hozzá, pár fórumtárssal ellentétben. Bocs
-
barotron
kezdő
válasz
wik_406 #68020 üzenetére
Azért nem egy extrém kihívás a rendszerbe egy villanyfűtést is berakni...
és
Amikor éppen van olcsó, sőt negatív áras áram akkor azzal fűteni a földgáz helyett.
Áramot pedig úgysem kell ekkor termelni a földgázból !!!
Megj: de ehhez sem értünk, csak a fotelból okoskodunk róla igazából vakon. -
barotron
kezdő
válasz
axioma #68013 üzenetére
Mondjuk pl. a KÁT-os napáram FIX átvételi ára pl.
Akár drágább is lehet a földgázos áraménál nyáron.
A paksi áramárnak pedig egész évben úgy a 3-4X-ese :-(
és
Tuti vannak más az "ellátás biztonságot adó" hosszútávú szerződések is háttérben.
Egészen az orosz gázig is ...
Amiket nem lehet/érdemes csakúgy hamar-gyorsan felrúgni.
Avagy,
Nem egy szimpla játék a MAVIR/MVM/ország energetikai játéka.
Talán kicsit jobban kellene bízni a szakember gárda szakmai tudásában.
hogy azért alapvetően
kb. a lehetséges jobb megoldásokra törekednek az adott környezetben.
Miközben a jövőt is építgetik, amennyire éppen lehet... -
barotron
kezdő
válasz
Polllen #68010 üzenetére
"Az okos megoldásban szerintem benne van, hogy
a visszwatos rendszert nem kapcsolom le, mert nincs miért."
?
HA lekapcsolja AKKOR >> NŐ a vételezés !
Ami szerintem
- segít a rendszer kiegyensúlyzásában
és
- növeli az árbevételt is és ezzel a GDP-t is :-)Mert bejön a képbe...
Az energia díj más áram termelőknek.
A forgalmi jutalék az áramkereskedőknek.
A rendszerhasználati díj az elosztóknak.
A kiegyenlítési díj a MAVIR-nak.
stb.
Az olcsó- és sok napenergia úgy kell a jelenlegi rendszer szereplőinek.
Mint üveges tótnak a hanyatt esés.
Nekik ez a zöld-napáramosdi haszon kiesés, sőt plusz költség is.
Igyekszenek is megfúrni-halogatni ahol és ahogy csak lehet :-(
De a szellem már nincs a palackban.
A világ kezd rákapni a tiszta, olcsó, helybeni napáram ízére.
Igyekszik minél többet termelni- és használni AMIKOR éppen van.
Sőt újabban már tárolókkal pufferelni is és ezzel időben széthúzni a használatát. -
wik_406
tag
válasz
axioma #68021 üzenetére
Kicsit utanaolvastam a mukodesuknek. Ezek ujabban gazmotorokkal mukodnek. Egy turbinaban elegetik a foldgazt, ami egy generatoron keresztul termel elektromos aramot. A kipufogogazzal (~500C) hocserelon keresztul eloallitanak gozt, ami szinten egy generatoron keresztul allit elo elektromos aramot. A maradek hovel pedig keszitik a hmv-t, es a tavfutest. Igy kb 88% hatasfokkal uzemel. 2013-ban a hazai aramtermeles 13%-at adtak ilyen eromuvek. Frissebb adatot nem talaltam, de a wikipedia cikk szerint 2010-ben ez a szam meg 21% volt.
Wik
-
axioma
veterán
-
wik_406
tag
válasz
axioma #68017 üzenetére
Ezen gazeromuvek egy (nem tudni/tudom mekkora) resze elsosorban tavfuteshez, illetve ezen hazak melegviz ellatasahoz termelnek hoenergiat, es csak masodlagos funkciojuk a villamos energia termeles. Ezert mennek mindig. Akkor meg mar miert ne termeljenek villanyt is a maradekho hasznalataval.
Wik
-
hevepapa
senior tag
válasz
Polllen #68010 üzenetére
"Ha 200e családot meg akarnak ezzel szivatni, hajrá, majd lesz népharag."
Hány éves vagy királyfi - már ne is haragudj a pikirt megjegyzésért...
Hány családot érint közvetlenül a szaldó 10 évesre csökkentése? Idén még csak pár százat (pár ezret?) jövőre mondjuk 5x-10x annyit.
Láttál népharagot? A fórumokon volt elvétve egy kis anyázás, de mindenki csak lapított akit MÉG! nem érint és abban bízik, hogy mire őt is elérni a kasza, hátha lesz valami kormányváltás és eltörlik a szaldó megvonást. Vagy majd jön Brüsszel és toppant a kicsi lábával mérgesen és megússza. A Tisza párt 1 szóval sem említette hogy ezen bármit is változtatna.
Szóval lópikula sem lesz itt nem hogy népharag.
Itt a fórumon majd morog 20 ember oszt ennyi. -
edeleny
őstag
válasz
Polllen #67996 üzenetére
A hálózatbiztonság nem játék!
De, hol volt a hálózatbiztonság, amikor ész nélkül adtak bárkinek engedélyt? Nem csak a HMKA-ra, minden másra gondolok! Amikor a havernak kell százezer megavattra 64 forintos KÁT-ért engedély, akkor nincs hálózatbiztonság? Csak nálem van?
Hol volt a hálózatbiztonság, amikor még az öregapámnál is idősebb trafók szolgálnak?
Esetleg bárkit, aki ezt tanulta megtiltanak, hogy előre gondolkozzon?
-
axioma
veterán
válasz
Polllen #68010 üzenetére
de a feneert egetnek akkor GAZT amikor negativ az aram? en elvarnam, hogy a hmke zold energiat akkor kapcsolja le, amikor minden mas dragabbat mar lekapcsolt...
az rossz duma, hogy veluk ugy szerzodtek hogy dragabb _lekapcsolni_ mint igenybe venni - de velunk meg ugy szerzodtek, hogy ha termelunk akkor azon a nyomott aron atveszik torvenyi eloiraskent kotelezoenmasreszt meg visszwatt + sajat akku az ertelmes megoldas lenne arra, hogy ne lehessen a hmke-re ujjal mutogatni, ezt viszont kb elinteztek a visszaveteli arral es a szaldo megszunesevel, szoval a mostantol epultek kb. igy fognak maguktol berendezkedni
-
edeleny
őstag
A FEAK oldaláról:
"Az az inverter, amely műszaki feltételei miatt adatkapcsolatra nem képes, az inverter bármilyen okból történő cseréjéig mentesül ezen adatszolgáltatási kötelezettsége alól.Az adatszolgáltatás miatt a már működő HMKE üzemeltetőit semmiféle fejlesztési, működtetési többletköltség nem terhelheti."
-
edeleny
őstag
válasz
Reggie0 #68009 üzenetére
De b+!
Nem tudok ovasni a sorok között?A NER rárepült a napelemparkra, mint gyöngytyúk a timsós takonyra!
Ezer meg ezer gigawatt nőtt ki a földből! Hoztak egy törvényt, miszerint az MVM-nek elővásárlási joga van az eladó napelem parkokra, hogy aztán olcsón tovább adja, havernak!Tavaly május volt?
Bejelentették, hogy Hajdúszoboszló mellett az ország legértékesebb termőföldjein Európa egyik legnagyobb naperőművét helyezték üzembe. A politikusok ott szopkodták egymás..., micsodáját.
Majd jött a nyár, és soha ennyi negatív áramár nem volt, már már veszélyeztette a zsíros hasznot.
És akkor jött az ötlet, és a törvény, hogy a HMKE-t regisztrálni kell, adat gyűjtés, meg csak jót akarunk!
Aha!
Hány éves is vagy?
És még hiszel a mesékben?Mi, HMKE tulajok vagyumk a feláldozhatóak! És fel is fognak minket tálalni!
-
Polllen
félisten
válasz
eegerferenc #68008 üzenetére
Erre mondtam azt, hogy ez egyféleképpen lehet jobb. Érdekérvényesítéssel. Bármennyire is ágálunk itt ezen a fórumon, meg nem regisztrálunk a faék oldalán, az nem fog változást hozni. Ha 200e családot meg akarnak ezzel szivatni, hajrá, majd lesz népharag.
Szerintem hosszú távon az nem kérdés, hogy a hálózatot okos megoldásokkal kell managelni. Az okos megoldásban szerintem benne van, hogy a visszwatos rendszert nem kapcsolom le, mert nincs miért.
És igen, már most is van amikor negatív az áram ára. Azt valakinek be kell nyelnie. Semmi sincs ingyen. Nyilván a HMKE tulajoknak az a kényelmes, ha az állam nyeli ezt be és az adónk egy részét erre költi. -
Reggie0
félisten
válasz
eegerferenc #68008 üzenetére
+ egy rakat katos park eleve csokos.
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
Polllen #67996 üzenetére
Nem az a baj, hogy a hálózatbiztonság védelmében egyes naperőműveket csúcsidőben néhány percre leállítanak, az rendben van. A baj azzal van, hogy:
1. Őket ismerve félő, hogy nem csak üzemzavar idején állítják majd le, hanem olyankor is, amikor az műszakilag indokolatlan lenne, pusztán gazdasági okból. Pl. szaldó "feltöltődésének" szabotálása, hogy ne kelljen olcsó nyári áramot drága télire cserélni. Vagy olyankor, amikor a hálózat stabil, de negatív az áramár, úgyhogy a HMKE-k veszteséget termelnek az MVM-nek.
2. Ha le is kell állítani, nem mindegy, melyik végéről kezdik. Pl. ha le kell dobni 1MW napteljesítményt, nem mindegy, hogy egy 1MW-os KÁT-os parkot, vagy 100 darab 10kW-os HMKE-t dobnak le. Őket ismerve nem érdekli majd őket a társadalmi igazságosság, a legkisebb ellenállás irányába mennek majd. Azaz felénk, lakossági HMKE-sek felé, ha nem tanúsítunk ellenállást.
3. A szabályozásnak a visszwattos és akkus rendszerek is alanyai, nem csak a betermelők. Ergo ha őket is lekapcsolják, akkor azzal fogyasztókat kényszerítenek arra, hogy egy monopolhelyzetben lévő szereplőtől (MVM) pénzért vegyenek meg valamit, amit akár máshonnan (saját maguktól ingyen) is meg tudnának szerezni, ami nem csak igazságtalan, dce szerintem törvényellenes is...
-
gorbep
senior tag
válasz
Reggie0 #68005 üzenetére
azé mondjuk nem lepődnék meg egy olyan lépésen, hogy aki első körben nem regisztrált be önként és dalolva, azoknál 2. körben a boxot teszik kötelezővé...
( annak, és a beszerelésének is fájni fog az ára - és így az valakinek nem lesz kis business)
Amúgy itt a lehetőség, hogy fejlesszenek egy normális villanyórát, ami WiFi AP is, meg RS-485 MODBUS-t is tud... és aminek kézben tartják a FW-ét, és azt mér amit csak elvárunk tőle... mindjárt tudhatna 4 tarifát is, körvezérléseket is...
-
JMP
kezdő
válasz
BB9000 #67997 üzenetére
Köszönöm a tippet, én megpróbáltam de sose vette be a rendes számot mert 33 karakterből áll az enyém és mindig eltünt 8
ez megfogja állni a helyét ha bíroságra kell mennem
"Rájöttem ám, hogy mi a baja! Az elejéről kézzel kellett kitörölnöm a fix 8 karaktert, majd kézzel az utolsó 8-at hozzá kellett írnom. Nem nagy ügy, de bosszantó, és felesleges bonyolításnak tartom." -
apóka
aktív tag
Én nem kapkodom el ezt a regisztrációt. Nincs internetszolgáltatás az inverter regisztrált címén. Majd ha fontos nekik megfenyegetnek valami szankcióval....addig meg csak kérjenek nyugodtan bármit
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nintendo Switch 2
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Home server / házi szerver építése
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mobilhasználat külföldön
- Leépíti a Sony az európai piacot?
- E-roller topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! I5 14400F / RTX 3080 / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- OLCSÓBB!!! több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- Egyedi ékszerdobozka
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest