2020. október 1., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Mire elég 4db bontott akku cella?

  Egy sulinetes Albacomp laptopból bontottam a 18650-es aksikat. Arduinoval használom őket egyébként, ha van rá időm. 2 motoros távirányítós tankot/autót sokáig ellátnam árammal. Litokala 500-zal töltöm őket, 800mah-t tudnak úgy 10+ év után, 1-2 havonta kapnak egy teljes töltés-merítés-töltést.

  Vettem Alin powebank tokot, gondoltam jó lesz majd valamikor. Most, hogy elmentünk sátrazni, gondoltam pont jól jönnek.
  Az Mi9Lite-ot a dupla aksis kb. 20%-kal tudta megdobni, ami nem rossz, 4000-es aksi van benne. A szimpla aksis verzió viszont önmagában semmire sem jó. A Redmi 3s-t hagytam rajta az egyiken. Nem kellett volna, nemhogy töltötte, lemerítette. Telefon 20% körül volt, 12 lett, mert folyamatosan ki-be kapcsolt. (Kikapcsolva töltöttem volna...) Az utolsó szimpla aksi 5%-ot tudott rajta tölteni bekapcsolt telefonnál.
  A dupla aksisnak jobb a védelme, ezek a szimplák nem jók semmire...

  Victoryus 2 hónapja 3

 • 95 km

  Ezen a hétvégén Orosházáig tekertem. Végre valahol jó a bicikliút! Végig lehet nyomni, egyedül Csorváson vannak szegélyek, illetve egy csapadékvíz elvezető 'árok' keresztben a bicikiúton. Sajnos az a része, ami bemegy Orosházára csapnivaló, így tulajdonképpen csak majdnem Orosháza.
  A Csorvás-Orosháza szakaszt ismèteltem, így jött össze a 95km. Energiapótlás 3 gömb fagyi odafelé, és egy powerade, 70-km után. Meglepően könnyen ment, pedig odaléptem neki, 25-30-as tempóval. Igaz, végre egyáltalán nem ér hozzá a hátsó fékpofa a kerékhez, és frissen volt centirozva, fújva.
  Útvonal: Békéscsaba-Csorvás-Orosháza-Békéscsaba. Kiemelkedően jó minőségű út.

  Előző hétvégén voltunk egy kicsit tekerni Békéscsaba környékén. Szerencsére az utóbbi években sokat fejlődött a kerékpárút hálózat, így új útvonalakat próbálunk ki.
  Ezúttal a következő túrát tekertük végig: Békéscsaba - Békés - Békési duzzasztó - Szanazug - Gyula városerdő - Gyula - Békéscsaba. Kerek 55km. Nem mentünk gyorsan, 20-as átlagot tartottunk.

  Folytatás...

  Victoryus 4 hónapja 3

 • Kiskert, 2.éves próba

  Kb.1 hónapja felkapáltam a tavalyi veteményest, és ültettem pár sor növényt, amik elkezdtek kikelni. Ha minden jól megy lesz idén: fokhagyma, vöröshagyma, borsó, répa, petrezselyem. Ok, elvileg ősz végén kellett volna kapálni.
  A paradicsom és paprika palánták nem élték túl a hajnali 4-5 fokokat, kipurcantak sajnos. Erre ma 3 hét kihagyás után mit látok? Van 2 tő paradicsomom is, talán a tavalyi magokból! (meg otthon az erkélyen vagy 20 palánta még, csak nem nagyon nőnek)
  Idén is talajtakarással védekezek a genyó gyomok ellen. Mondjuk 3 hét alatt eltűnt az előző adag füvem, és most 4 óra meló volt kézi kiskapával kinyírni a gonosz ellenségeket. Van pofájuk 1cm-re kinőni a növényeim mellett. Kapálás után kaptak a pofájukra friss adag takarást. :)

  A szomszéd fala idén még csúnyább, mint volt.

  Victoryus 5 hónapja 7

 • Westland survival

  Western túlélő játék.

  Telefonon egész jól el lehet vele szórakozni. Kezdetben elég kemény túlélnie hősünknek, mert minden ragadozó , bandita megtámadja, fegyvere sincs, egy szál gatyában mászkál. Első szinten az életerő is meglehetősen kevés, még egy aranyos kis coyote is végzetes.
  Később szépen lépegetünk szinteket, nő az életerő, skillek, fejleszthető a technológia.Skilllek: támadás, védekezés, gyorsaság, spirituális. Sajnos a pontokat nem lehetséges resetelni. (vagy én nem jöttem csak rá a hogyanra) Én a spirituális vonalat választottam, azzal meg lehet szelídíteni a vadállatokat, és elég jól jön egy falka coyote, vagy egy medve, 2 farkas, jaguár. Mindnek megvan az ára úgymond, nyilván minél erősebb a jószág, annál több pontot igényel.Van amelyikhez 50 pont kell, és szintenként 1 pont osztható ki... A növényevőkkel is vigyázni kell, mert a bölények, szarvasok bosszúálló típusok. Rajtuk kívül még nyulakkal találkoztam. A zsákmány mindig random, hús/prém/mindkettő/semmi. No ez utóbbi elég kiakasztó.

  Folytatás...

  Victoryus 5 hónapja 6

 • TWD

  Spoiler veszély...The Walking Dead

  Ez az utolsó pár rész annyira logikátlan, hogy el se hiszi az ember.
  - a barlangban miért nem kenték be magukat zombi vérrel? Simán kimehettek volna közöttük.
  - úgy általában miért nem kenik le magukat belekkel, simán? :W
  - Alpha is vérzett, de csak Derylt akarták megenni, mert ő biztosan finomabb, nem olyan hájas.Deryl simán túlélte a comb artériajának átvágását.
  - hova lettek a távcsöves puskáik, géppuskáik? Ju dzsinn már nem tud töltényt gyártani? 20 aksis villanypásztor...
  - Miért nem fejre céloznak sose? Ez alap lenne egy zombikkal teli világban.
  - Ha már nincs izmuk se a zombiknak, mivel mozognak? :) Én generátort csinálnék belölük, úgy is bírják 0-24-ben a mászkálást. Perpetum mobile...ingyen energia.
  - 2 loval huzatnak 1,5 tonnás autókat. Szegény lovak...
  - Derylnek még mindig van üzemanyaga valahonnan...? Bioetanol?
  - hmm. Derylnek van egy hangos motorja, amin még duda is van, mégse csalja el vele a zombikat. Sőt, Hilltopnak traktorja is van, ami szintén alkalmas lenne elcsalni őket, de neeeeem....

  Victoryus 6 hónapja 10

 • Help... Lumiáról androidra

  Kèrnèk egy kis segítséget. Nokia Lumia 435-ről kéne lementem a névjegyeket.
  Egy leírás szerint a Lumiára kéne Outlook, azzal szinkronizálás, utána asztali gépen Windows liveból export majd Gmailbe import.
  Ennél nincs egyszerűbb? Vcf export vagy Bluetoothon átküldeni... mondjuk a Lumiában annyira nincs semmi opció...

  Victoryus 8 hónapja 23

 • Zárat, de milyet?

  Néztem, de nem találtam záras topicot. Le akarom cserélni a garázs meg a bejárati ajtó zárbetétjeit valami biztonságosabbra. Ezer éves Elzettek vannak most bent, ezeket meg túl könnyű feltörni. Nem nagyon találok olyan oldalt, ahol pl. a Mabisz minősített zárak össze lennének írva. Keret 15e forint/zár, talán ebből már kicsit megbízhatóbb is kijön. Elég sokféle zárfeltörési technika van a neten, nyilván nem lehet mindet kivédeni. Nekem az is elég, ha inkább keres egy egyszerűbb zárat a betörő...

  Victoryus 10 hónapja 24

 • Invázió egy novellában... Chapter 5 alternatív folytatás (18+ szöveg előfordul)

  Nem tudom mennyi idő telhetett el, amíg a tetőn feküdtem, de már esteledett, amikor magamhoz tértem. Ugyanott feküdtem, ahol összeestem, mikor a 2 felvillanást láttam. Az égvilágon semmi sem változott látszólag. Ugyanolyan kihalt és mozdulatlan minden. Újra a puskámhoz nyúltam, ekkor tűnt fel, hogy eltűnt. Volt nincs. Ezek szerint mégsem olyan kihalt itt minden, mint amilyennek látszik… Ideje biztonságosabb helyet keresni éjszakára. Hátha akkor kiderül valami. Sehol semmi nyom a tetőn, csak a sajátom a porban. Idegesen feküdtem, próbáltam logikusan gondolkozni, de nem tudtam.
  Lebaktattam a 42. emeletre, és kerestem egy félreeső irodát. Az ajtót elbarikádoztam, majd az ablakon át a külvilágot kémleltem. Kicsit lehiggadtam, és próbáltam gondolkozni. Az élet értelme... Hova lett a puska? Hol vannak a többiek??

  Találtam egy kis ezer éves chipset. Lám lám a vakum csomagolás még mindig viszonylag frissen tartotta, ehető maradt ki tudja mennyi idő után is. Viszont ha itt az irodaházban még mindig van ennivaló, akkor itt nem maradtak túlélők. Hullákat se találtam eddig sehol. De hol a tökömben lehet Will meg a többiek? Semi nyomuk. Egyelőre az éjjelt itt töltöm. Egy íróasztal mögött kuporodtam le, a kabátomon. Volt még pár forgószék, szekrények, számítógépek az irodában. Egyre lejjebb araszolt a nap. Kifejezetten szép színekben játszott a nyugati égbolt. Még mindig nem mozdult semmi, sehol egy kis fény, tűz vagy valami.

  Folytatás...

  Victoryus 12 hónapja 0

 • Nokia E51 felújítás

  Megrendeltem Aliról egy komplett burkolatot, billentyűzettel együtt. Kemény 11$-ba került. Kicsit tartottam a minőségtől, de pozitívan csalódtam.
  A telefont könnyű szétszedni, mindössze 6db csavar tartja össze. Az Alis eladó mellékelt 2db csavarhúzót is, így nem kellett az itthonit előkeresni.
  Fő problémám a szétmállott gombokkal volt, nagyon lepusztultnak nézett ki velük. Gyakorlatilag eltüntek a gombok a semmibe, csak a helyük maradt meg. Most szétszedés közben előkerült pár darabkájuk.

  Megérdemelt egy felújítást ez a klasszikus. Eredetivel nem kísérleteztem, mert azoknak mind ugyanez a gondjuk, egyszerűen szétrohadtak.

  Nehéz ránézésre megmondani melyik az eredeti és melyik az után gyártott burkolat, minden felirat pont ugyanott van, anyaguk is egyformának tűnik. Fém az után gyártott is. A hátlap mintázata eltérő kicsit. Az eredeti is passzol, így azzal fogom használni.
  Az után gyártottnál az oldalsó gombok nem gumiból készültek, hanem műanyagból, remélhetőleg tovább fogják bírni.
  Aksi érkezése szintén folyamatban... amit itthon vettem az is kibírt 3 évet, de már kezdi feladni a harcot, 2 napot jó ha kibír. Fénykorában meg 10 napig is ment készenlétben. Egyelőre napi használatban van a kis E51, mint telefon, net nincs rajta. Húzza, amíg húzza...

  Folytatás...

  Victoryus 12 hónapja 9

 • Szkítia koncert, Békéscsaba

  Ismét nálunk járt a Szkítia zenekar, köszönjük szépen a koncertet, nagyon jó volt!
  Ismét alig 100 ember hallgatta, ami számomra érthetetlen. Egész nyáron nem volt egy normális fellépő, erre amikor végre jön egy, akkor szinte senki nem megy el megnézni, a főtérre. Szégyen.


  Telefonnal még mindig nem tudok normális képet készíteni sötétben...

  Victoryus 1 éve 0

 • Paradicsom

  Ha már a kolléga írt az előbb a paprika terméséről, én is írok a paradicsomomról.
  Én, mint hobbi paraszt. Mindig is panellakó voltam, de ettől függetlenül szerettem volna saját termést.


  A lényeg, hogy rokonnak van az egyik közeli településen egy kis háza, és nem műveli a kertet mert már nem bírja, de megengedte, hogy nyugodtan garázdálkodjak nála. Kb. 1-2 hetente néztem rá a kertre. Amint látszik, csak bodza van, illetve 3 kis gyümölcsfa, ja meg a macska.


  őskáosz... itt vajon mi micsoda?

  Május végén vettem egy csomó 4 csomag vetőmagot (paradicsom, paprika, répa, petrezselyem), a nagy számok törvénye alapján a több száz magból csak kikel valami... Leginkább saját paradicsomra, paprikára vágytam, mert a piaci, bolti többnyire ízetlen vacak, hiába néz ki szépnek. Hihetetlen, hogy a piacon is csak hazudják, hogy házi a paradicsom, kedvesnek látszó nénikék. Pontosan tudom, milyennek kéne lennie a házinak, hiszen a rokonok a tanyán szoktak termeszteni, a piacinak meg köze sincs hozzá ízben.

  Folytatás...

  Victoryus 1 éve 25

 • Zte Mf833V

  Kérnék egy kis segítséget.
  A Digi adott ismerősömnek egy ZTE MF833V LTE usb-s modemet. Elvileg automatikusan fel kéne ismernie a pc-nek, ha meg nem, akkor el kéne indulnia virtuális telepítő lemeznek. (mint a Djuice sticknél anno... ) Na egyik se megy. Eddig 3 gépen próbáltam, Win7, Win8, Win10, egyik sem ismerte fel, és egyiken se látszik a saját gépnél semmilyen telepítő lemez. Win8 és a Win10 naprakész frissítéssel. Eszközkezelőben megjelenik ZTE mobile broadband eszközből 3db is, de sárga felkiáltójelesek, és nem is talál hozzájuk frissítést egyik wnidows se.
  Digi ügyfélszolgálat szerint persze ok az eszköz, hiszen kéken villog...

  Van egy D-link dwr116 routerük, azzal kéne egyébként majd mennie, de a statusnál az is csak folyamatos connecting-et ír és nem jut tovább. Szerintem egyébként felismerte az eszközt. Direkt haza is hoztam, hátha térerő gond, de nem...
  A ZTE honlapján nincs driver ehhez a retekhez, Windowsok nem találnak drivert. A legjobb, hogy ismerősnél ugye nincs semmilyen más net, eleve esélytelen volt nála drivert keresni :)
  Elakadtam ezzel a vacakkal. A leírása egyébként említ micro sd kártyát, hogy azt is bele lehet helyezni, de azt nem adtak hozzá.

  Victoryus 1 éve 2

 • Művészetek völgye

  Szubjektív véleményem...

  Dögunalom, gyakorlatilag 3 óra elött nincs koncert. A vásár része meg nem érdekel. Kerti manó 90e forintért? Fém rózsa 6e... köcsögök 4e forinttól. Ok, a köcsög talán megér annyit, mert van vele munka is. Szokásos felhozatal: köcsögök, ruhák, házi sajtok, bizsuk, szappanok, festmények, fém dísztárgyak arany áron.
  Elsősorban a programok, meg a hype, hangulat miatt mentem.

  Étkezés: Hihetetlen, de még a paprikás krumplit is el tudták szúrni. Lángos elmegy, de 900/forint egy sajtos tejfölös, 1 kiskanálnyi se a tejföl... Kemencés lángos: kicsi és rohadt vastag a tésztája. Chilis bab sima konzerv, pörkölt tök átlagos. Adagok minimálisak.
  Sör: max 4dl, 800-1000ft, de sok helyen hiába kérsz korsóval nincs meg a 4dl se. Pohár ár/értékben jobb. Szerencsére van bót, ott 350 a dobozos.

  Kapolcs: a központ, van minden ami kell, vagy nem. Szerencsére voltak jó koncertek. Esőre nincsenek felkészülve, alig lehetett a tegnapi vihar elől valahova behúzódni. A koncerteket végül megtartották, de szakadó esőben nem olyan jó a Kiscsillag se.
  Állandóan a karszalagot piszkálják, hogy legyen szorosabb. Az elején meg az volt a bajuk, nehogy túl szoros legyen, utána meg az, hogy laza. Visszaváltani nem sikerült, pedig az utolsó napról eljöttünk.

  Folytatás...

  Victoryus 1 éve 11

 • Szlovénia 2019

  Az első tapasztalat: tőlünk azért messze van, és nincs egy nyomorult autópálya ami Békéscsabáról elérhetővé tenné... Most komolyan, menjek fel Pestre, utána meg újra le?! A francokat. Még ha egyszer az a nyomorult M44 el is készül, az se sokat segít a horvát-szlovén utakon, lévén akkor is fel kellene menni Pestre... ahol meg úgy is dugó van meg kilométeres sorok a Balaton felé. Pedig nagyon kéne egy kelet-nyugati folyosó. Bár, hallottam róla, hogy van valami terv erre is.

  Második tapasztalat: a Dunától nyugatra még az autósok is normálisabbak, nem annyira agresszívek, mint nálunk. A szlovének meg főleg udvariasnak és türelmesnek bizonyultak, kivéve egyet, de az is csak dudált, nem anyázott, intett be, vörösödött el a feje... (Celjénél kerestem a vár felé az utat, és kicsit bealudtam a zöldnél.) Náluk sokszor nincs település vége tábla, meg sebességkorlátozás feloldó se, találja ki az ember mennyivel lehet menni. A waze se tudja jól... sok helyen van a településeken 30-40km/h zóna, a Waze szerint meg repeszthettem volna 50-nel.

  Folytatás...

  Victoryus 1 éve 17

 • Hp T630 thin client, htpc

  Tegnap megérkezett a t620 helyére a t630. Eddig elégedett vagyok vele, gyakorlatilag új, még a fóliák is rajta voltak. Köszönöm K2! Ezúttal nem Ubuntut, hanem Windows 10-et telepítettem, hiszen bírja a vas. Kapott egy 240GB-os ssd-t, mert sajnos nem volt kisebb, de végül is árban jobban megérte. Telepítés után ~200GB szabad hely maradt, de amúgy is csak 220-nak látja a 240-et. Természetesen rögzítőcsavar nem járt hozzá, de szerencsére a t630-ban benne voltak eleve a csavarok. Azt azért hozzá kell tennem, hogy még véletlenül se jó a sima csillag csavarhúzó...

  Hardver, a legfontosabbak:
  - AMD GX-420GI SoC Radeon™ R7E grafikus vezérlővel 4 mag, max 2,2Ghz
  - 4GB ddr4
  - Gbit lan
  - m.2-es bővítési lehetőség (wifi/bluetooth, illetve akár még egy ssd)
  - usb3
  - passzív hűtés

  Folytatás...

  Victoryus 1 éve 18

 • Behringer ms-16

  Sikerült szert tennem egy ilyen aktív hangfalra. 7000 forintot szerintem nagyon megért, hiszen több forrást is képes egyszerre kiszolgálni. Sajnos nem fa, hanem műanyag, de ennek ellenére nagyon szépen szól. Végre nem kell átdugdosni a kábeleket. Rákötöttem a jó kis kínai bluetooth vevőt az rca-ra, a tv-t meg a jack-re.
  A jobb oldali hangfal rca kábele kicsit kontakthibás, a többi része jónak tűnik. A kábel cserélhető szerencsére. Potméterek rendben. A mikrofon bemenetet még nem tudtam kipróbálni. Gyakorlatilag karaokéra is tökéletes lehet, vagy gitár erősítőnek...

  Hangminősége: meglepően jó. 30 hz körül már hallani, majdnem 22khz-ig. Persze nem olyan, mint egy 2.1 bazi nagy mélynyomóval, nem dübög a basszus de filmet nézni, zenét hallgatni nekem elég. Már kiöregedtem a dübörgésből. A Behringer rengeteg részletet kihoz a kedvenc zenéimnél. Azt is nagyon kihallani, hogy mp3, flac, vagy valami pocsék Youtube szól-e éppen.
  Teljes hangereje elég egy házibulihoz is. A szomszéd már közepesen is hallgathatja :D

  Összességében nekem 5/5, annyi, hogy lehetne benne gyárilag is bluetooth.

  Victoryus 1 éve 10

 • Rövid kirándulás a Zemplénben

  Első napi program: Élve eljutni Békéscsabáról Sárospatakig... és a Megyer-hegyi tengerszemtől Pálházáig. Mostanában nem jártam a 47-es főúton, de nem is fogok. Köröstarcsa és Szeghalom között katasztrófa. (ja, máshol is...) Ez nemhogy főútnak nem jó, de még harmadrendű útnak sem! Szó szerint életveszélyes! Akinek arra van dolga, jobb ha Doboz-Vésztő-Szeghalom felé megy. Ott is van ahol kátyús, rossz, de legalább nincsenek kamionok. No visszakanyarodva a pihenésre... Pihenni indul az ember, de amennyi stresszt kap út közben...

  Első megálló Sárospatak. Parkolni szerencsére ingyen is lehet. Sétáltunk egyet a vár körül, meg a főtéren:

  Folytatás...

  Victoryus 1 éve 0

 • Éljen a Hydra!

  Nem, nem a Shield ügynökeiről lesz szó, hanem a munkába járós bicajról:

  Jó fogás volt, kemény 10e-ért vettem 8 hónapja, eddig kb. 800km-t mentem vele. Egy garázsban állt szegény évekig, majdnem lapos gumikkal.
  No, szerencsére vittem magammal pumpát, így haza tudtam tekerni vele. Meglepően jó állapotban volt. Plusz a fontosabb részeken gyorszáras, így könnyen be tudtam állítani az ülésmagasságot is. A nyeregcső ronda, de így legalább nem kell senkinek :) Használhatóságot nem befolyásolja. Első villa kicsit görbe, majd egyszer lecserélem.

  Eddig ennyit költöttem rá:
  - 1db új belső, mert 3 nap alatt leengedett, nem volt javítható 1500 Ft
  - 2 db új sárvédő 4000 Ft
  - 2 db új csutka, mert szétrohadtak a régiek, 1000Ft
  - km óra Aliról: 800 Ft. Elég jó cucc, mutat hőfokot is, plusz ledes háttér világítása is van. Pontos. Ezért az árért itthon semmi nincs! Eddig víz és fagyállónak is bizonyult.
  - napelemes hátsó lámpa: szintén Ali. 2 led, beépített akku. 2 óra folyamatos világítás után még bírta volna, nem tudom mennyi a pontos kapacitása. Kemény 600 Ft, szintén vízállónak bizonyult. Első lámpa sima ledes villogó, volt itthon.
  - 800km után hátsó fékbetétek+bowden csere 1500Ft

  Folytatás...

  Victoryus 1 éve 9

 • Hogyan szivasd magad napokon keresztül...

  Xubuntu+minidlna+Thomson 43UC6306
  Szubjektív, feszültséglevezető bejegyzés!

  Szóval a múltkor írtam, hogy vettem egy Hp T620-as vékony klienst, otthoni 'szervernek'.
  Az elképzelés az lett volna, hogy milyen frankó kis passzív masina, jó lesz seed+fájl szervernek, plusz filmeket lejátszani.
  Első hiba, hogy nem vettem észre, hogy nincs a tv-n meg a mini pc-n közös pont... A tv-n csak hdmi csatlakozók vannak, a pc-n meg display port és vga. Aha. Frankó. Rendeltem dp-hdmi konvertert, egyszer majd ideér. Ja, hogy megint ALi, mert itthon vagy nincs vagy több ezer forint egy ilyen kis retek átalakító. De egyébként Békéscsabán nem is találtam.
  Na jó, akkor Xubuntut feltelepítettem, beállítottam ssh hozzáférést, plusz Teamwievert, és a célhelyre, haza szállítottam.
  Samba beüzemelése egész jól ment, minden frankó. Hát az átviteli sebességgel még nem vagyok kibékülve.
  Pár sebesség adat, amit sok minden befolyásol, a nyamvadt wifi főleg, mert nem akarok kábelezni. Transmission ok, még az automatikus indítást kell megoldani, meg az usb-s vinyó automatikus mountolását.
  Második hiba, hogy csak egy régi 60GB-os vinyót találtam, azt fogtam be a HP géphez. Végül is, heti 1-2 rész sorozatnak bőven elég, nem kár érte, bármi is történjen vele.

  Folytatás...

  Victoryus 2 éve 10

 • Telkibánya környékén mit érdemes megnézni?

  3-4 napos kirándulást tervezek a környékre. Mit érdemes megnézni?
  Bírjuk a gyaloglást is, 20-30km belefér egy napi programba,
  Amiket eddig kinéztem:
  - Pálháza-Rostalló kisvonat
  - Regéci vár
  - Füzér vér
  - Hollóháza
  - Boldogkő vára
  Hát, majd még a napi porgramokat kitalálom... nyilván valamennyit megyünk autóval is, mert oda-vissza a legtöbb már 40km felett van ezekből.

  Victoryus 2 éve 13

 • HP T620, htpc


  Első tapasztalataim a géppel kapcsolatban:
  - Imádom, hogy passzív, semmi hangja.
  - Xubuntu operációs rendszerrel gyorsabb, mint az alapból vele kapott Ubuntu18-cal. A telepítés hamar végigment, egy ezer éves 2Gb-os micro sd kártyáról. Bios-ba lépés: F10
  - Hasonlóan az Ubuntuhoz ez is felismerte a hangkártyát, hálókártyát. Mondjuk ez nem meglepő :)
  - A 16GB-os ssd-n 8GB szabad helyem maradt. USB3-as ext4-es merevlemezzel tervezem használni, egyelőre a nas-ról, pendrive-ról próbálgatom mit tud. A Xubuntu elég jól felszerelt, de egy VLC-t telepítettem pluszba.
  - A Xubuntuval nem probléma ennek a kis gépnek a 720p YouTube, illetve a Fhd filmek sem. YouTube mellett lehet más oldalakat is böngészni. Fhd YouTube van ami megfogja.
  - Másolási sebesség usb3 Sandisk ultrafit >> ssd 60MB/s, visszafelé is. Ennél mértem már jobbat másik gépen a Sandiskkel, de nem rossz érték.
  - Digi sebességmérés: 330/160 Mb/s körül. Gigabtes a digi is meg a gép hálókártyája is.

  Folytatás...

  Victoryus 2 éve 12

 • Lenovo IdeaPad 330 15ARR

  Jó ár/érték arány, jó teljesítmény, de a kijelző csak TN és az USB csatlakozók száma is kevés.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 2 éve 459

 • Robopocalypse

  Elolvastam, de minek. A rövid ismertető alapján jónak tűnt, de nem az szerintem.
  Összességében: 10/5

  - öntudatra ébredő MI
  - töredezett az egész történet, mert ugye ezt egy adatrögzítőből játsza le az emberünk
  - a legelején le van lőve a vége, nyertünk
  - a főgonosz egy balfék, aki nem csinált magáról biztonsági mentést, és 1500m mélyen éldegél, műholdon kommunikál. Nem, nincs oszott erőfrrás kezelés, ez a kretén onnan a lyukból irányít mindent...
  - ugyanakkor minden humanoid robotnak elég erős a hardvere az öntudatra ébredéshez. Ennyi erővel bármelyikbe letölthette volna magát a főgonosz Archos.
  - az emberiség kiirtása: önvezető járművekkel, meg háztartási robotokkal. Elhiszem, hogy sok embert elkapnának, de mennyit bír egy autó? A TWD-ből tudjuk, hogy pár zombi után tönkremegy... meg felakad rajtuk.

  Teljesen logikátlan az egész

  Ami tetszett: a japán jelenetek, a gyilkos liftekkel. Eléggé elrugaszkodott az a sztori is, hiszen a japánok elég okosak ahhoz, hogy ha már egyszer lezuhan a lift, meg leesnek a társaik a fagyasztott lépcsőn, akkor ne menjenek utánuk.

  Victoryus 2 éve 4

 • NoteBook FanControl segítség kérés

  Hátha valaki már csinált hozzá saját profilt... Szóval adott a NoteBook FanControl program. Elég sok géphez nincs kész profil, sajnos az enyémhez se.
  Egy kicsit lehetne csiszolni még a gyári hűtési házirenden, konkrétan jó lenne, ha 45 fok alatt nem kapcsolna be a venti, vagy nem kapcsolna ki-be. (utóbbi orvosolható, ha a win energiasémában passzívra állítom a hűtést, vagy a max processzor órajelet 70%-ra, akkor nem nagyon megy 40 fok fölé és nem járatja a ventit) Most alapból 42 fok körül bekapcsol, lehűl 35-re, kikapcsol és ezt ismételgeti.

  A lényeg, hogy a FanControlnak kellene pár regiszter adata. A DSTD-ből megpróbáltam kikeresni, erre jutottam:
  OperationRegion(ERAM, EmbeddedControl, Zero, 0xFF)
  Field(ERAM, ByteAcc, Lock, Preserve)
  {
  VCMD, 8,
  Offset(0x60), //Offset(96),
  SMPR, 8,
  }
  OperationRegion(ERAX, SystemMemory, 0xFF000400, 0xFF)
  Field(ERAX, ByteAcc, Lock, Preserve)
  {
  , 8,
  VDAT, 8,
  VSTA, 8,
  Offset(0x6), //Offset(6),
  FANS, 8,

  Ha jól értelmezem, akkor a 6-os regiszterrel olvasható, a 96-sal írható lenne, de nem az. Az olvasás az jónak tűnik, meg a hőmérséklet.
  RW read and write utility-vel megnéztem az Embedded controllert, de elég sok minden változik a ventilátor fordulatszámának változásakor.
  A konkrét gép egy IdeaPad 330 15arr

  Victoryus 2 éve 0

 • Benny Hill beköltözött a győri BMW-szervizbe?

  Ennek apropóján...

  Anno nekem is leszedték a fóliát az első üvegekről, de eszembe se jutott leengedni az ablakot, amíg ragadt. Renault márkaszervíz, sokszor náluk szerelték az autót, de a vizsgáztató részlegen nagyon bunkók voltak. Többet nem vittem hozzájuk. A ragacs egyébként könnyen lejött, penge+ablakmosó folyadékkal. Másnap már fent volt az új uv szűrős fólia... Sajnos nem volt alapból hővédős az ablak.

  Totál más mentalitás. Ha nálam elromlott valami, lecseréltem, vettem hozzá alkatrészt. Hátsó kp.i zárat például, ablakemelő kapcsolót, nem tököltem a márkaszervízzel többet.
  Multimédiás fejegységet utólag harmad áron is lehet venni, saját beszereléssel is. Szoftver frissítés is megoldható, bár az szürke zóna. Utángártott fejegységekből meg jobbak is vannak ugyanannyiért vagy olcsóbban.
  Türelmes volt a cikk szereplője, le a kalappal :) Egy vacak, pár ezer forintos, de 50-nek hazudott csomagtartó szőnyeg nem kompenzáció egy ilyenért.

  A másik ami eszembe jut az ilyen prémium autós cikkeknél, (TC Jaguar, 2 motorcsere, leégő BMW-k) hogy lám lám hiába kerül sokkal többe, semmivel sem különb. Ugyanúgy ipari hulladékok. :D

  Victoryus 2 éve 19

 • Feketeerdő-Sólyomkőpestes, könnyű túra

  A túra A-ból B-be jellegű. Feketeerdő település mellől indultunk, az erdő közepéből.

  Utunk során először egy kis vízesést tekintettünk meg, majd pár kilométer múlva a magaslaki Zichy-kastélyt.

  Sajnos jelenleg ortodox kolostorként működik, és nem látogatható. Állapota lehetne jobb is, egy tatarozás ráférne a homlokzatra. Túránk következő állomása Sólyomkő-vár romja. Sajnos nem sok maradt meg belőle, 1711-ben Löwenburg kapitány (Friedrich Löwenburg gróf) parancsára rombolták le, miután a szatmári béke kimondta a megsemmisítését.

  Folytatás...

  Victoryus 2 éve 2

 • Zorán koncert, Békéscsabán

  Köszönöm, szuper volt!
  Nem hiába mondják, hogy ő művész, a többiek meg sztárok... Tényleg jólesett az ember lelkének. Érdekes, hogy a mi korosztályunkból alig voltak, pedig a mondanivalója mindenkinek szól és még mindig érvényes. Nagyon úgy tűnik, hogy még sokáig az is marad. A dallamvilága is kiváló, ahogy a dalszövegei is.
  :R

  Victoryus 2 éve 1

 • Lenovo IdeaPad 330 Ryzen

  Nos, tervben van egy hosszabb logout cikk, csak nem nagyon van időm sajnos...
  Alapvetően elégedett vagyok a géppel, csak bűn bele hdd-t tenni. Nagyon visszafogja. Az optibay-jel szívtam, mert nem mindegy milyen megy bele, kell neki egy kis fül amivel rögzíteni lehet. Aliról rendeltem másikat, mert itthon 5000 körül mennek, onnan meg ~1000. Remélhetőleg ez most jó is lesz. HA-ón is el vanank szállva az optibay+ssd árak... eléggé. Új 240GB-os ssd kerül 13e-be, NEM A HASZNÁLT! :C

  Hűtés: kellett neki kb egy hét, mire halkabb lett, gondolom bejáratódott vagy ilyesmi, addig eléggé sivított maxon. Játékkal teszteltem: GTA5 1600x900-on megy magas részletességgel is. Közben maxon pörgeti a gép a ventit, 60-70 fok között tartva a procit, gpu-t. Felülete éppen langyos.

  A Lenovo oldalán vannak driverek, de alapból a Win10 mindent felismert. Ami még zavar, hogy nem tudok scrollozni a touuchpaddal, és nem is tudom, lehet-e, vagy csak driver hiba.

  Negatívum: per pillanat az AMD-s tuning programok nem támogatják ezt a procit/vagy ezt a gépet! Én bízok benne, hogy később ezt megoldják.

  Folytatás...

  Victoryus 2 éve 36

 • P47 bluetooth fejhallgató és B6 Bluetooth adó-vevő

  P47

  Kényelmes, kis helyen is elfér, mivel összecsukható a szára. Természetesen állítható is.
  4 funkciója van: vezetékes és vezeték nélküli fejhallgató, fm rádió és mp3 lejátszó is. Micro sd-ém per pillanat nincs kéznél, szóval ezt a funkciót nem tudtam még letesztelni.

  YouTube hangtesztek szerint a hallható frekvencia alja 30Hz, a teteje 17800hz körül van. (vagy az én fülemé)
  2 tégla, vagy panel beton falon át még működik, szóval ha az ember kiugrik valamiért a konyhába akkor még hallja a filmet/zenét :)
  Aksi 5 órát biztos hogy kibír, a maximumot még nem tudom mennyi. 10$ volt, annyit mindenképp megért, mert itthon a duplájánál kezdődnek kb. és azok se jobbak... meg ugyanúgy kínaiak.

  Republic, Santana, Scorpions, Guns N' Roses, Tankcsapda, Dire Straits, Scooter szerintem ok, közepes hangerővel. A Dire Straits kifejezetten jól szól vele. Szépen kihozza azt is, ha valamelyik youtube video hangja gyengébb minőségű. Ami nagyon nem ennek a fejhallgatónak a világa: Rag'nBone: Human, meg valami Budapestes dal, ami a YT reklámok közben megy, na ezek abszolút ocsmányul szólnak.

  Folytatás...

  Victoryus 2 éve 0

 • Dobogókő

  Nagyon szép a kilátás, a táj. (Azért Ausztriához képest iszonyat sok szemét van sajnos. Esztergom belvárosára meg ráférne egy felújítás)
  Egy gondom van, a gps. Waze fogja magát, város közepén leáll. Újraindítás után fogalma sincs hol van... Maps.me megoldotta, csak azon nincs online info. Viszont túrázni nem ajánlott itthon, olyan utakat is jelöl amik gyalog is járhatatlanok.

  Victoryus 2 éve 19

 • Hardver vagy szoftver hiba...

  Idős ismerős, 80 éves. Dezorientált. Térben és időben eltéved. Nagyon rossz így látni. Ez most akkor hardver, vagy szoftver hiba? Az orvosok szerint hardver, meszesedés stb...
  Ugyanakkor állandóan az emberi lélekről papolnak, ami halhatatlan..?
  Ebből következően akkor most ô ugyanolyan, mint volt,.csak éppen hardver hiba lépett fel, és hiba van a dátum/idő lekérdezésekben, plusz a térbeli érzékelésben, motoros funkciókban, optikai és audio feldolgozásban... ezt nem is tudja közölni sem, márpedig jól vagyok....Az automatikus diagnosztika se megy, vagy nem detektál hibát.
  Ha logikusan nézem, akkor sajnos nincs lélek, mert hardver nélkül nincs működőképes szoftver sem, hiába kántálják a szemforgató hazug papok. Az a baj, hogy mindig erre jutok. Mondjuk egyszer majd úgy is kiderül.

  Victoryus 2 éve

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.