Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- aquark: Zsebszámológépek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
liszi70
üzenetére
Szívemből szóltál, pontosan így van.
Nem az a gondom a "másik oldallal", hogy szubjektívek, hanem hogy az objektív-szubjektív skálán mocskosul el vannak a szubjektív oldalra bias-olódva és azért a nap végén itt még mindig fizikáról van szó, az áram megy erre-arra-amarra, amire vannak alapszabályok, igenis valid mérhető dolgok, amiket minimum illik hoznia egy készüléknek.
Ők ekézik az ASR-eseket, hogy egyetlen SINAD mérőszám mentén ítélnek (ez sem igaz, de legyen). Én meg mondhatnám rájuk, hogy banyek, vegyük az egyszerű torzítás adatokat, amit megmérünk minden erősítőről mondjuk: nem az lenne a kívánatos, hogy a beküldött eredeti jelhez leghűbb módon történjen meg az erősítés ? De. Ez mit jelent ? Minél kevesebb torzítás, azaz akármilyen legyen is, de eltérés, az eredeti jel és az erősített között. Ergo, ez EGY olyan paraméter, amit igenis fontos és nagyon hasznos, ha mérünk, mert igenis árulkodik egy eszköz mind fizikai (alkatrész, építési minőség), mind hangzásbeli minőségéről.
Milyen audiofil és/vagy zenehívő az, aki azt mondja, szándékosan adjunk hozzá egy DAC-ból, magnóból, LP-ből kijövő jelhez erősítéskor egy olyan extrát, ami nincs ott addig ?
Ugyanez DAC-nál: milyen audiofil az, aki úgy gondolja, hogy a betáplált digitális információhoz képest amit analógba visszaalakítunk, az tök rendben van, ha tele van ilyen-olyan anomáliákkal ???
Én ezt a két kérdést nem/sem értem a teljesen szubjektív hallgatóknál.
És milyen audiofil az, aki nem áldoz fel minden rendelkezésére álló ismeretanyag mentén BÁRMIT azért, hogy a létező legjobb reprodukciós láncon hallgatózzon ? Nyilván vannak anyagi keretek, na de maradjunk már a színjózan talajon, nem illene előbb az általunk ismert és mért mutatókat rendben látni (lásd: kék zónában), és az általuk vélt (de soha nem definiált) mérhetetlen, műszerrel nem kimutatható dolgokat ezutánra venni ?
Én totál nem értem őket logikailag, mert először műszakilag kitisztázunk olyan számokat (kék zónás eszközök vásárlásával kb), amik teljesítenek egy tisztes iparosmunka címszó mentén kb. minden létező minőségi követelményt és ha ezek után még mindig úgy gondoljuk, hogy érdemes egy-két kondit a váltószűrőben a magas előtt csereberélni, hát úgy játszik vele ahogy jólesik...
De tovább megyek: említettem fentebb a rendelkezésünkre álló ismeretanyagokat (szögezzük le: ezek BIZONYÍTOTT ISMERETEK), hogy azok mentén legyen először egy rendszer minősége "kipipálva" minden komponensre, magyarul: rendben, nagyon jó minőségi szinten a lánc. Ezen ismeretek közé beletartozik az emberi agy és fül, egyszóval hallásról alkotott ismereteink is ? HÁT HOGYAFENÉBE NE.
Akkor meg ezt miért hajlamosak bekötött szemmel mellőzni ? Miért jön mindig a mantra, hogy a fülünk más, mint a szemünk ?? Behoztam ide nemrég a szemünknek az optikai csalódást adó jojózós ábrát, teljes csend, legyintés, hogy áhh a hallásunk az nem becsapható...
Erre csak egyetlen szavam lenne: HMM ?

Már az önmagában a hallásunk határait mutatja, hogy opus vagy melyik kodeknél 160-200 kbit körül a társaság kb. 100%-a bukja a vakot. Neeeem, nem a szar dac, nem a szar fejes, nem az akármi miatt, igen komoly cuccokal rendelkezők is bukják. Akkor most döntsük már el: vagy hifit nem tudunk gyártani, vagy mindenki hallása úgy szar, ahogy van
ha ennyi kilobit fölött már képtelenek vagyunk A és B között különbséget tenni. És hol van még a flac lossless bitrátája omg.A harmadik, hogy itt vannak komoly programozók, mérnökök. Ők nem lehetnek hifi rajongók ? Mert a minőségre törekvés és a mérnöki hozzáállás kizárja egymást ?
Istenem, ha az ilyenek építenének sugárhajtóműveket az avionikában, azok be sem indulnának szerintem, vagy pár óra múlva az óceán közepén gyulladna ki mind.
Amit az egészből ki akartam hozni, hogy nekem még a legegyszerűbb józan paraszti ésszel közelítve ezt az egész témát is úgy tűnik, sokkal komolyabban kell venni a mérési eredményeket és azok súlyát a végső megítélésben, mint a szubjektív tapasztalatást.
És itt kellene elkerülni az egybites gondolkodást, miszerint CSAK mérés mentén ítélkezünk, mert a mérnöki, műszaki beállítottságú ember is szereti az érzékszerveit, neki is van füle, sőt, neki megvan az a képessége, hogy a fizikához korreláltassa mindazt, amit hall, ne pedig csak szimplán egy "rávarázslást" halljon, alias kígyóbőr effektet.
Ennek a topicnak a lakói és olvasói is szeretik a minőségi zenét, nagyonis, szerintem. Nekem így tűnt eddig, mindenesetre magam nevében tudok mindenképpen egy ilyet nyilatkozni.
Nekünk is van hallásunk, nem is akármilyen (kb. statisztikailag ugyanolyan, mint a "hívőknek", hisz a biológiánk e téren nagyobb emberszámosságot tekintve azonos).Csak szerintem a mérnök szimplán jobban tudja, mi járul hozzá az igazán szép, klassz hanghoz, mint az, akinek fogalma sincs az egészről és örül, ha a +/- bekötéseket jól csinálja. Őket etetik meg a gyártók, kereskedők, egy rohadt etikátlan lókupec réteg aztán mindenféle vuduval úgy, hogy valójában ami történik, az az, hogy a pszichoakusztika mentén az "amit hallani akar" magvait elültetik az agyukban, mirefel mikor a motyó megszólal, az a hang "tényleg ott lesz" - fenéket. A mikrofon nem mond semmi extrát, hogy a Cardas-t kicserélte normális átmérőjű Ikea lámpadrótra, de ő amíg látja a csicsát, addig azt hallja, hogy az a jobb. Amint a szemét bekötjük és elkezdjük cserélgetni a két kábelt (vagy sem, ugye), azonnal összeomlik a "psziché ereje" és jópár csere után szépen kialakul egy kemény 50% köré tehető találati arány, ami lényegében a "full lutri" definíciója és azt üzeni: lófaxt se hallasz ember a két kábel között.
No, amit mindezzel akartam mondani, hogy mi is szeretjük a minőséget és mi is teret adunk a szubjektivitásnak, mert a nap végén basszus, a pszichét is ki kell elégíteni, nem csak a biológiai hallásunkat.
Csak sokunknak az "iszunk egy pohár vörösbort" kategóriába kellene tenni azokat az eszközöket is, amikre semmilyen tudományos alap nincs, hogy tényleges haszna lenne, lásd ez a kábelőrület. Mert eskü jobban érzem magam este, ha szép csendesen egy bort kitöltök, kicsit kiszellőzik, belekorty, és kicsit lapozgatom, mi szóljon, aztán play gomb. Ugyanúgy, ahogy egy szép optikájú, mindenféle betűvel és szakszavakkal illetett kábeltől is jobban érzem magam, ha nekem a pszichém erre van kódolva. Mindkettő ugyanaz a kategória: semmi köze a hangzás fizikájához, mégis, mindkettő jótékonyan hat az össz. élményre.
És én ezt mindet ELFOGADOM. Ebben a topic-ban ülve, nem a másikban. Mert mondjuk műszaki tartalom 80% szubjektív 20% mentén hallgatózok (szerintem ez egy egészséges hozzáállás, de kinek mi ugye).
A kérdés: ŐK "amott", a hívők, elfogadják-e azt, hogy az én "agytorzító", psziché-determináló szubjektivitásomban történetesen pontosan a minimalizmus és a kőkemény racionalitás a mérvadó ? Elfogadják-e, ha nekem arra "áll fel", ha megfelelő vastagságú, műszakilag tökéletesen elfogadott és alkalmas kábellel hallgatózok ?
Vagy ha a borral teszem ezt, nem pedig a Van den Hul-al.

Minden érmének két oldala van, de ettől még ugyanannak az emberi fajnak a tagjai vagyunk. Egyik "oldal" sem állíthatja be magát "audiofilebbnek" a másiknál, akkor mégis, mi a ló retkes f*ért kell minimum 2 táborra szakadni ?
Mi a baja annak, aki meg van hülyítve említett etikátlan lókupecek által, hogy ő meg van vezetve ?
Eskü ha bármelyikőjük a "túloldalról" ideállna elém és azt mondaná nekem, hogy ő márpedig az IKEA lámpadrót helyett azért használ Qed-et, mert igényesebb a szigetelése, csatlakozóvégei, az egész, rohadtul elfogadom.
Nekem is DIY-ban ilyen Kácsás aranyozott csatis RCA-im vannak és Conrad-ról vettem a teljesen áttetsző szigetelésű kábelt közéjük, mert annyira bejött ez az áttetsző PVC
- de ennyi. (Műszakilag természetesen kiváló, erre ügyeltem).Nincsen semmi gond a szubjektivitással, csak ne az legyen az alfája és omegája mindennek, pontosan azért, mert a hallásunk is ugyanúgy becsapható, mint a szemünk. A mérőműszert és mikrofont ezzel szemben nem csapod be sosem. Érdemes helyén kezelni a súlyokat (műszaki paraméterek vs. szubjektív megítélés). Szerintem.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
dgyuri0123
üzenetére
-
Montesantos
senior tag
válasz
Jorgi Kormi
üzenetére
Nálam is maxon van
-
Üdv! A héten beszereztem egy Wiim Pro Plus-t, aminek ugye állítható a hangereje. Jelenleg én 100%-on fixáltam a beállításokban. Mit javasoltok, jó ez így vagy vegyem vissza és ne 100%-on legyen? Hogy érdemes? Köszönöm!
-
-
-
FJC
senior tag
Hogyan lett biztosítva az azonos jelszint?
Ugyanazt a tesztjelet (szinusz) kellene lejátszani ugyanazon streamer szolgáltatóról, vagy helyi file-ból, 1 % pontosságú szintegyeztetéssel. Ez megtörtént?
De, amennyiben megtörtént akkor is csak ("látó tesztelés"), csak valószínűleg elvárási torzítás... -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Mielőtt a 2 kényszeresen önigazolást kereső
troll"ellenpont" nagyon beleélné magát, jelzem, hogy korrekten kezdted az egészet: "megmérettetődik szubjektíven".
Most ezt olvassuk, nincs ezzel semmi baj. Az objektív az a vakteszt lenne, de az nem történt.
Ráadásul az ironikusan idecitált "nem lehet különbség" itt soha nem íródott le, bizonyos árnyalás mindig történik. Már csak azért is, mert analóg rész is van, ott korántsem olyan egyértelmű a kérdés, mint a digitális. Max az mondható el, a különbségek valójában jóval-jóval kisebbek, mint amit az audiofoolok állítanak vagy érzékelnek, de hogy egyáltalán ne lenne (például hangerőben
) ilyet nem állított senki. Sem az erősítő, sem a dac nem ugyanaz a kérdéskör, mint pl. az usb kábel, ahol bátran és magabiztosan kijelenthető, hogy nincs különbség, csak ha az egyik nem teljesíti a minimum feltételeket. Ezeket könnyűszerrel lehet vaktesztelni is, ellentétben az erősítővel/dac-al, amiket a szigorú és pontos hangerőegyeztetés követelménye miatt baromi nehéz. Anélkül meg sajnos nem sokat ér, így marad általában a szubjektív megítélés, ami tele van buktatóval az érzékeléshatár-közeli különbségek esetén.
Summa summárum: Sokkal nagyobb hiba lehet a tesztmetódusban, mint amekkora a valós különbség két "kék zónás" dac között.
És ezzel senki nem állította, hogy nem lehet. De az is lehet, hogy a vélt vagy valós különbséget, holnap, vagy egy hét múlva egészen másképp fogod érzékelni. 
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nekem ugye Vibelink van Ultra után. Természetesen ki nem hagytam volna, hogy a Vibelink ESS9039 dacját meg ne hallgassam az Ultra saját dacja (9038) ellenében. Nálam az lett a vége, hogy a 9038 egy nüansznyival szimpatikusabb. A 9039 talán picivel "sterilebb". Különbség alig van, ezért aztán nem is szóltam róla senkinek. Egyszerűen csak az Ultra analóg kimenetét használom, mert az az apró érzés ezt diktálta. Valójában tuti elbuknám a vaktesztet, azt gondolom, de nekem akkor is a 9038 valahogy szimpatikusabb. Lehet kár volt ezt leírnom, de bánja kánya.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
lapalapa
üzenetére
Egy minimum 2x2-es mátrixról beszélünk, amibe végül még egy hm vasat és E30-at is bekavartam, nem vagyok benne biztos, hogy egészen világos volt az amúgy közel sem tökéletes összehasonlításra való törekvés szándéka, valószínűleg ez az oka, hogy fel nem foghatod.
Azt viszont megnézném, hogy egy Wiim Amp Ultra saját DAC-át hogyan teszteled fejhallgatóval egy bármilyen másik DAC-al szemben, de tudod mit ? Ha megírod, én is megírom, mit haluzok.
-
lapalapa
őstag
válasz
kukulec
üzenetére
lapalapa kolléga sosem alszik. Mondjuk fel nem foghatom, hogy két nem azonos készüléknek mitől lenne tök egyforma a hangja, bármennyire átlátszóak is.
Mondjuk szobában hifin, házimozin lehet nem feltűnő, de egy jobb fejessel mindent hallasz, ahogy énmértemtapasztalom, két hallucinálás között.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
adzam
üzenetére
Sajnos az van, hogy az erősítő oldalon kb. semmi difit nem érzek.
Bekötöttem a szettet az öreg Onkyo hm vasamra, hát nem valami élő hang, történik valami, de élettelen, lapos, magasak sehol, részletek sehol.
Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve a saját DAC-ja helyett a Topping D30Pro-t elétettem, a CD bemenetre, Direct-ben.
Pfffff.
Kb. Ugyanazt az életteliséget vélem hallani, amit az NCore lánc esetén, lekerül a pokróc a zenéről.
A főbb hangtartományok rendben vannak.. a mély nem D osztályos agyonkontrollált feszes (amit én spec imádok), de szépen dolgozik, közép-magas oké. Teljesen vállalható, kifejezetten jó hangú az Onkyo, ami meglepett.. de hogy ez a DAC ekkora mágiát csinál, sosem gondoltam vele. Azt hittem, a benne lévő híres Burr Brown időtálló, áhhh... A Topping körberöhögi.
Mondjuk ezek a D30 Pro-k rohadt jól szólnak.. én AKM fanboy vagyok, vagy mi, az E30 etalon jó hangú szerintem szintén, de ezeknél olyan finom extra van, minden harsányság nélkül.. sosem gondoltam, hogy egy Cirrus ennyire bejön. Ezt még korábban fejessel összehasonlítva kezdtem el sejteni, aztán most kb. új életet lehelt egy öreg hm vasba, analógként használva azt és nagyon finom.
Ezekután nem hinném, hogy a Wiim Amp Ultra hangja a Topping+Ncore lánctól az erősítők miatt tér el egymástól, főleg hogy hasonló állatfajok.. viszont a Wiim ESS 9039Q2M-jét én spec gyengébbnek vélem, mint a D30 Pro-t, vagy E30-at.
Már csak azt kéne eldöntenem, mit kezdjek az öreg Onkyo 6.1 vassal. Lehet dolgozóba beteszem, játékra egy surround szettet elhajt a PC analóg kimeneteiről. Érzelmileg kötődök hozzá.
Nyilván forintosított értéke nulla, eszmei sok. Meg jó hangú.. a mélyeiből hiányolom a punch-ot, megfogottságot, de ezzel együtt lehet majd élni, játékra pláne.. A mai DAC-ok és erősítők csak akkor transzparensek, ha faszán meg vannak csinálva.
A nap végére az E30-at is betettem a D30Pro helyére, hasonló végeredmény: köröket ver az Onkyo saját DAC-ra, ugyanúgy szuper hang. Editáltam is a fentebbi állításaimat..
Szóval nálam spec ugyanazon a zenén, Spoti lossless mellett a Wiim Amp Ultra nem az az állat lesz, amire fájna a fogam ÚGY (!!!), hogy már adott egy D30Pro és egy Ncore kombó. Önmagában azért nagyon is rendben van szerintem, tényleg nüanszokról beszélünk, lehet buknám is a vakot, de őszintén, nem éreztem magam bármelyik oldal javára szavazni belül magamban.
No, most hogy mindezt leírtam, lássuk csak, mennyi is az a Wiim Ultra.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
migabi24
üzenetére
Hááát vélek felfedezni difit, de nehéz vegytisztán nézni sajnos.
1. Az Amp Ultrával ha hallgatom a zenét, saját erősítő és saját DAC szól.
2. Ha beledugom a D30 Pro-t (usb), akkor meg az a DAC+NCore mögötte.
Ergo, nem tudom, mit hallok: erősítők közötti eltérést, DAC-ok közötti eltérést, vagy mindkettőt ilyen-olyan mértékben.
Az Amp Ultrát nem tudom analóg kötni az NCore-ra.
Én hallok difit, de majd levalidálódok, másnál is így megy-e ez.
Hozzáteszem, mindkét hang nagyon jó
, de kényesen ügyelve a hangerőre is azt mondom, van finom eltérés. Kár, hogy nem egy Vibelink Amp-al csináljuk ugyanezt (szintén TPA3255 PFFB), akkor a D30Pro RCA kimenetéről pedig az mehetne.. akkor már csak az erősítők eltéréseire figyelhetnénk, meghalljuk-e, mert a DAC és minden előtte ugyanaz.
Na ezt csak elöljáróban, még ízlelgetem.
Amúgy pokoli jól zenél..

Keresem a szavakat a difire egyelőre, amit vélek.
Flat-ben megy, semmi Roomfit. Lehetne, hisz az is akkor mindkét kimenetre élne (saját illetve Topping), de nem bántom, nyersben is elfogadható (tudok figyelni amire kell, meg most jól ki-tilitoliztam és ültettem magam).
Apropó, lement a Brothers in Arms ahogy itt fülelgetek és betolta Spoti automatán a You and your friend-et az On Every Street-ről. Pfűhhh de fini.
Imádom Knopflert. -
turho
addikt
válasz
vicces
üzenetére
Nálam mobilon most azt játssza a Tidal, hogy hosszabb playlisteknél alul megjelenik valami tovább gomb vagymi, és ha rányomok, server connect error üzemet
de amúgy meg amit elérek, az szól....
(Meg néha nem lép számit, vagy nem veszi a "beletekerés" ugrasztást, és pár másodpercig nem fogad szót. De tökéletes sosem volt, az tény. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
vicces
üzenetére
Én az Androidos tv-men éltem a Tidal-t, annak a hivatalos appjával, optikán kötve DAC-ra azt és ugyanez volt. Random megállások. Sztem nem a Wiim, de részletesebben nem kutakodtam utána.
Próbáld ki esetleg egy ingyenes Spoti regisztrációval ugyanezt. Ha kell, a soundiiz át is emeli a Tidal playlist-jeidet (egyesével ingyen, pénzért mindet egyszerre) egyikből a másikba.
Hátha ez mutat valamit majd.
-
vicces
addikt
válasz
Dißnäëß
üzenetére
nálam néha vannak vele gondok. pl:
tegnap megállt a zene tidalon. léptetni tudtam a számokat de nem játszott le.
és szinte mindennapos, hogy megy egy random lista, -rányomok alul a hangjegy ikonra - elvileg a végtelenségig kéne játszania hasonló zenéket. ez egy idő után megáll. megnyitom az appot, ott a zenelista. elinditom kézzel a következő számot. lejátsza azt aztán megint megáll. nem értem, hogy ez tidal hiba vagy a wiim szórakozik
-
Dißnäëß
nagyúr
Pofánbaszó minőség, mint egy Apple cucc. Kiváló szoftver, hang, minden 5*****
Eszméletlen, mit dobtak össze Kínában pár év alatt.
Ma délután megmérettetődik szubjektíven is a TPA3255 két Hypex-el is + Topping D30Pro.
-
turho
addikt
Sziasztok! Egy átlagos, 3 utas, 4 hangszórós méretesebb hangfalpáron ki tudnám próbálni a Wondom JAB5 szettet. Van némi elvi, és megvalósítási problémám vele..Kérdezném, ismeri ezt a szettet valamelyikőtök, illetve a Sigmastudio-s programozást? Nagyon gáz szerintetek? Tételezzük fel, hogy az analóg inputját nem használnám, hanem i2s... Köszi.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
btraven
üzenetére
Az a vicces, hogy valóban megmondhatod saját rendszeren Spinorama adatok segítségével egy kiválasztott hangszóróról, hogy hogyan fog szólni nálad. Most is be tudod vágni Cavernbe a cél karaktert, de lesz jobb verziója is, ami az egész szobát szimulálja, iránykarakterisztikával együtt.
-
Egy kis szórakoztató anyag:
Szerintem a gitár szólt a legjobban!
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
+1
És.. a lista másik nagyon nagy előnye (szerintem), hogy pl. a pirosban (vagy közelében) legelésző "ipari hulladékokat" is el tudom kerülni. Tudniillik vannak ott szépszámmal jó nevű és/vagy baromi drága elektronikák is, amik használtan is közelítenek akár a millióhoz, miközben újonnan, tized huszad árakon mennek a "kékek", amikkel lényegesen kisebb a kockázat. -
btraven
őstag
Nem kell többet milliónyi mérést és review-t silabizálni, ezernyi youtube videót nézegetni. Itt van ez [link], megmondja pontosan hogy fog szólni egy megvásárolni kívánt eszköz.
-
tranceplanet
addikt
válasz
lapalapa
üzenetére
Vegyél jóhangú komponenseker és próbáld kihozni belőlük a maximumot
Ki mondja meg, hogy egy készülék jó hangú?
Kinek higgyek?------------------------------------------------------------------------
Te írtad:Ne üljúnk már fordítva a lovon, nem Amir mérése mondja meg hogy tetszik amit hallok, hanem a fülem.
Én írtam:
Elkezded hallgatni és egy idő után eldöntöd, hogy van-e helye a láncodban vagy továbbadod
- lefordítom neked: tehát meghallgatod a füleddel, hogy tetszik-e amit hallaszÉn hiszek a csövek torzításában is, mert kellemes a fülnek!
Itt fentebb nemrég ajánlottam is egy Fiio Warmer DAC-kot! -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tranceplanet
üzenetére
Ez amúgy egy nagyon korrekt írás.
Pontosan.
Amir (és a többi) tesztjei nem szentírások, csak .. segítenek úgy autót vásárolni, hogy látom a súlyát, látom a sebesség, gyorsulás adatait, kézi vagy automata váltós
éssatöbbi. Szóval a nap végén mindig az empirikus tapasztalás győz, mert egy ASR jól szereplő cuccot is meghallgat az ember ugyanúgy kritikusan (én legalábbis nagyon), de az, hogy most én full vakon, de tényleg, TELJESEN VAKON, minden támpont nélkül csak elkezdjek random lőni bemondásra lényegében, full szubjektív, semmi közös baseline-t nem mutató vélemények alapján és így vásásoljak, aztán eladjak és bekerüljek ebbe az ördögi körbe, majd 30-40 év keresgélés után kivívjam magamnak a "nagy hifis, sokat látott már" dicső plecsnit (amit szégyellni kéne, hogy még mindig nem találtam meg a grált) .. szóval .. uh..
Nó fákin' way.
Össze kell rakni egy kék zónás "láncot" (most akár Wiim egybeintegrált, akár tényleg komponens szett) és szerintem azokban nagyon nem lesz hiba.
DE ETTŐL MÉG MEGHALLGATJUK MI IS kritikusan, tegye fel a kezét aki nem.. Csak rengeteg műszakilag is kompromisszumos megoldástól megkíméljük magunkat. +1 lezso-nak is vagy nem is tudom már ki írta pár hsz-el visszább, hogy a hifinek kb. a teljes transzparenciáról (neutralitásról) kellene szólnia.
-
válasz
lapalapa
üzenetére
"nem Amir mérése mondja meg hogy tetszik amit hallok, hanem a fülem."
És ezt soha senki nem is kérdőjelezte meg, és nem is erről volt szó. Az, hogy mi tetszik neked, senkit nem érdekel. Szubjektív élmények objektív műszaki tényként való közlésének hatására viszont felhúzódik néhány szemöldök.

-
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa
üzenetére
Miért akarjuk mérni a hallást, ha az objektív valóságot is mérhetjük mögötte? A hallás annak úgyis csak egy részét fogja fel. Ha a valóságról le tudunk vonni transzparencia következtetést, az triviálisan a hallásra is igaz lesz. Persze, lehetsz makacs, csak minek; se a közérzetednek, se a pénztárcádnak nem lesz jó.
-
lapalapa
őstag
válasz
VoidXs
üzenetére
Ülök zenét hallgatok, élvezem, vagy nem, szerinted Amir fogja megmérni, hogy élvezni fogom, vagy nem?
Hallásunkal kapcsolatban az objektíven számszerüsíthető és megismételhetően összehasonlítható ... pont nem igazán értelmezhető.
Az alapot a hallásunkat nem ismerjük még teljesen, de bőszen mérünk valamiket és abból eldöntjük hogy valami hallva jó, vagy nem jó. Értem, hogy nem tehetünk mást, mert nem tudunk mást, de kizárólag ez alapján ítélni egy kicsit gáz szerintem. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
lapalapa
üzenetére
Az "én vagyok a legfőbb autoritás" hozzáállás nem épp a legjobb dolgokhoz vezetett a történelem során. Azért senki nem fog szólni neked, ha azt mondod, hogy neked valami jobban tetszik. Ha azt mondod, hogy azért objektíve jobb valami, mert neked tetszik, akkor ne lepődj meg a válaszokon. Az objektív jobb az, ami számszerűsíthető, és megismételhetően összehasonlítható. Ebből a mentalitásból hiányzik mindkettő.
-
python1
veterán
Én a szobát tenném a legfontosabb helyre, utána én is a hangsugárzó/erősítő párost, és utána a többi sallang.
Viszont ehhez kell mérni, és tudni elemezni, hogy mit mértünk és mit kell tenni a cél érdekében, és itt jön a hit elvetése, és váltja fel a tudomány.
Aztán pedig jöhet a hátradőlés. -
FJC
senior tag
válasz
lapalapa
üzenetére
Igen! Ami eljut...
Megy a vita a torzításról és a zajról, amik - 90-120 dB-lel a jel alatt vannak, a hangszórón pedig kb. 60-80 dB vihető át akusztikusan (egy átlagos jó hangszóróval). A hallgatási hely zaját nem is véve figyelembe!
Az emberek jó része nincs tisztában a jelek, zajok, torzítások nagyságrendjével!
A fülünk egy nagyon gyenge detektor a mikrofonok és a műszerekhez képest.
A felvételek zajával, dinamikájával és torzítási szintjeivel nincsenek tisztában sokan... -
lapalapa
őstag
válasz
tranceplanet
üzenetére
"Elkezded cserélgetni a komponenseket"
Hát ez a legegyszerűbb és legergyább módja a láncépítésnek. Vegyél jóhangú komponenseker és próbáld kihozni belőlük a maximumot, több esélyed lesz egyszer hátradölve zenét hallgatni..
"Kié lesz az etalon vélemény?"
Hát kié, az enyém, ne már más mondja meg hogy kell élvezni..
Értem hogy a mérés lehet szempont, de csak egy a sok közül.
Ne üljúnk már fordítva a lovon, nem Amir mérése mondja meg hogy tetszik amit hallok, hanem a fülem. -
lapalapa
őstag
válasz
tranceplanet
üzenetére
Mindenkié, mert mindenki másképp hallja és dolgozza fel.
-
-
tranceplanet
addikt
válasz
lapalapa
üzenetére
" Ja, lehet, csak néha meglepődünk.. "
Tegyük fel, hogy Amir listája nem is létezik. Elkezdesz kialakítani egy láncot. Tegyük fel hogy eljutsz egy szintre, amivel már elégedett vagy fülre. Ezután kaparni kezd a hifi bogár és úgy döntesz, hogy feljebb lépsz. Elkezded cserélgetni a komponenseket és tesztelgeted a hangzást. Mész az úton és megfordul nálad jópár készülék. Egy idő után már az adott komponens nem azt hozza amit mondanak róla, mert te egyszerűen másképpen hallod, tehát nem egyezik a véleményed másokéval. Ebben a szituációban akkor kié lesz az etalon vélemény: Z Reviews ; A British Audiophile ; The Greek Audio Geek ; HiFi Huff ; Darko Audio ; Andrew Robinson ; Steve Guttenberg Audiophiliac ; Thomas & Stereo ; Long Audio ...
Kié lesz az etalon vélemény?
Ki milyen lehallgató helyiséget használ?
A nap mely időszakában végzi a tesztet?
Egyedül van jelen a tesztnél vagy többen is vannak?
Józanul vagy bor elfogyasztása után végzi a tesztet?
Kipihenten vagy egy fárasztóbb nap után tesztel?
Kiéhezetten vagy egy jó szex után a párjával tesztel?
Fülzsírral a fülében vagy frissen kimosott fül halló járattal tesztel?
Vidéken egy erdőszéli házban tesztel vagy egy zajos nagyváros egyik házában tesztel?
...Kié lesz az igaz vélemény?
--------------------------------------------------------------------------------------
Akkor most a másik oldalon, egy másik dimenzióban:
Spinorama ; Erin's Audio Corner ; Amir Audio Science Review ; GR-Research ...Megnézed a készülék méréseit, aztán kiszemeltet megveszed, hazaviszed, beilleszted a láncodba. Elkezded hallgatni és egy idő után eldöntöd, hogy van-e helye a láncodban vagy továbbadod... Netalán-tán még magad is végzel méréseket, mert hát nem az ördögtől való!
Na most felőlem bárki választhatja bármelyik utat, de mindig a döntés a saját kezünkben van és mindig dönthetünk másképpen.

-
válasz
dgyuri0123
üzenetére
A vaktesztje eredményén.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
avl
senior tag
-
FJC
senior tag
válasz
lapalapa
üzenetére
A végső hangot ugyan mikrofonnal lehet mérni, csak nem érdemes...
Az eszközök minőségét az elektromos rendszer végén, az analógkimeneten lehet mérni, értékelni.
A hangszórókból kilépő jel már akusztikusjellé válik amit minden is befolyásol...
Például:
Hangszórók és a mikrofon torzítása, freki átvitele.
A szoba akusztika (kioltások, kiemelések, fésűszűrő hatás, visszhang, tömörítés, stb.
A hangszóró torzítás két-három nagyságrendel van a DAC és erősítő értékei felett! -
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Értsd már meg, hogy Amir listája remek kiindulási alap
Ja, lehet, csak néha meglepődünk.. -
lapalapa
őstag
válasz
liszi70
üzenetére
A végső hangot mikrofonnal lehet mérni, Amir valamilyen műszaki paramétereket mér (amit tud), amiből mindent is tudni vél a végső hangról, ami hát nagyon úgy tűnik nekem, hogy
nagyonkicsit hiányos.
A másik gond, hogy a mikrofon nem úgy hall, ahogy Te, vagy én, mert nem volt pár millió éves evolúciós folyamata kialakítani ezirányú képességét.
Szóval nem vagyunk még ott, szerintem, távolról sem.
Persze erre jön majd a szokásos válasz hogy nem úgy van az, mert Amir a műszerével mindent is tud, aki nem így gondolja azhülyenem jól gondolja.
-
Ja, a fenti 2 milliós kérdéssel csak véletlenül esik egybe, gyakorlatilag az a plafon, ha sztereó rendszerben a maximumot akarod. Ennyi, nincs tovább, vége van. Többet semmi értelme költeni, leszámítva az akusztikát persze.
Szoftverben meg a FLAC ugyanilyen. A 44.1 kHz 16 bit tökéletes endgame, nincs értelme többnek otthonra. Fizikailag.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
lapalapa
üzenetére
Értsd már meg, hogy Amir listája remek kiindulási alap. Direkt nem írom, hogy "etalon", mert az nagyon durvának tűnne. Egy "csomó" olyan cuccom volt, ami abban a listában szerepel (leginkább a sereghajtók között).
Azok a készülékek, amik pirosak vagy a közeliek, valóban úgy is szólnak. Sávhatároltan, torzan, kevés dinamikával, csúnya ének és hangszer hangokkal, stb. Az sem véletlen, hogy a sereghajtók között "rengeteg" a mozivas, mert ugye a mozivasak "jelentős" része szintén "alkalmatlan" az "igényes" zenehallgatásra. Ergo... a lista nagyon is releváns és érdemes komolyan számításba venni készülék vásárlás előtt. És nem azt mondom, hogy ami nincs ott, az nem jó, mert ugye millió és egy olyan cucc van, ami nincs mérve, de attól még lehet kva jó, de ha nem ismersz egy terméket, Amir listája biztosabb támpont lehet akár, mint mondjuk józsipityu ajánlása x-hardverről (beleértve akár magamat is).
Nyilván szerintem. -
Egyetértek. Szvsz leegyszerűsíthető az egész HiFi egyetlen célra: a transzparencia. Kérdés, hogy mely komponens milyen áron képes erre. S akkor ott tartunk, hogy gyakorlatilag az akusztikai kezelés a legdrágább, nem is maga a hangkeltő. Legalábbis szvsz otthoni szinten transzparenciára képes:
- 500 Ft / méter áron kábel
- 30e Ft / csatorna DAC (pl Focusrite bármi)
- 1M Ft / csatorna aktív hangfal (pl Neumann KH310)
- 50e Ft egy DSP, streamer, mindenes (pl Raspberry Pi)
- sok millió forintért lehallgató környezet, tökéletes (!) akusztikával...Ha ez megvan, akkor tökéletes hang. Ha így nézzük, akkor akusztikát leszámítva kb 95% múlik a hangfalon. Persze igen, egybevettem az erősítővel, mert én nem látom értelmét ezeket külön komponensként kezelni, mert az aktív hangváltás, hangfalon belüli DSP létszükség a normális hanghoz, normális áron.
-
FJC
senior tag
Egy ideje, csak hébe-hóba olvasom ezt a fórumot, mert néha nagyon zsibbasztó tud lenni...

A hangzásban túlnyomomó részt a hangszóró, a fejhallgató a meghatározó minőségi keresztmetszet (hasra ütve mondjuk: 50 %).
A szoba a következő fontos tényező (mondjuk: 30 %).
Utána az erősítő, de az csak akkor, ha valamilyen egyedi ok miatt, nem illeszkedik a hangszóróhoz (mondjuk: 15 %).
A DAC, Streamer (mondjuk: 5 % - ez egy nagyvonalú érték).
A kábelek, amennyiben megfelelőek az adott célra, ez nagyon minimális árazást jelent (mondjuk: 0 %).Ami még rettentően meghatározza a hangzás minőségét, az a felvétel minősége, ezt sajnos minimálisan tudjuk csak befolyásolni.
Az állanó DAC, erősítő, kábel háború, csak füst...

Ezeknek problémái a - 90 dB alatti tartományba esnek.
A felvételek zaja a - 60 dB tartományba esik.
A felvételek dinamikatartománya a - 6-40 dB tartományba esik a nulla szinthez mérve.A felsorolt értékek persze csak durva saccolások, lehetnek kiugróan más értékek is...
Amennyiben két tisztességesen megépített eszköz összehasonlítása szigorú szintillesztéssel, valamint vakon (ez nem egyszerű történet) történik, szinte lehetetlen a különbség tétel.
Lehet csinálni érdekes kísérletet, bemutatni a minőségérzet becsaphatóságáról, például:
Fogunk egy felvételt majd csinálunk egy másolatot amin pici, de érzékelhető módosítást végzünk (eq, vagy hangosság, vagy tömörítés, vagy zaj hozzáadás, stb...) és csináltatunk ismerősökkel vaktesztet, sok esetben a módosított (tehát elvileg gyengébb minőségű ) jön ki győztesként... -
válasz
lapalapa
üzenetére
A végső hangot kell mérni, és szokták is. Ott kiderül a valós különbség. Egy készülék paramétereinek mérése lehet hiányos, de a végső hang mérése nem. Tehát nincs pl. terességmérő műszer, ezt a készüléken nem tudják mérni. De ha mondjuk egy másik usb kábel hatására az egyszeri hifista teresebb hangot "hall", annak bizony meg kellene jelennie a hang mérésében. Ha az valós lenne...

-
válasz
lapalapa
üzenetére
Leginkább más. De ami más, az nem biztos, hogy objektíve jobb. Szubjektíve lehet. Pl sokszor szóbakerült már, hogy az emberek szeretik a magas alapzajt. Ami egyébként teljesen racionális dolog, mert inkább legyen magasabb alapzaj, mint pl egy annál halkabb, de jóval zavaróbb torzítás.
-
válasz
lezso6
üzenetére
Így van. Egymás tudat alatti befolyásolása is lehetséges, de simán lehet az is, hogy valami torzítás tetszett mind a négyüknek. Nincs ezzel semmi baj. De ennek még mindig semmi köze ahhoz, hogy mi a "jobb" vagy "rosszabb", ez tetszési index. Ha az adott torzítás tetszik, az attól még torzítás marad, nem érv a jobb mérési eredményre és transzparenciára való törekvés ellen.
-
válasz
adzam
üzenetére
Ennek többféle magyarázata lehet. Mind a négyen ugyanazt a placebót kaptátok meg, főleg ha előre tudtátok egymás véleményét halgatózáskor. Vagy tényleg van vakteszten is hallható különbség a 3 DAC között, viszont ez azt jelenti, hogy legalább kettő közülük egyáltalán nem transzparens, és jelentősen gyengébb minőségű.
-
lapalapa
őstag
Tidal előfizetéssel és azt főként streamerrel hallgató topiktársaktól kérdezem, hogy próbáltunk e már offline Tidal üzemmódhoz downloadolt tartalmat hallgatni Tidal appban.
Elég érdekes.. -
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
A Honda az egyik legjobb és legmegbízhatóbb autó és a benzines motorjai , olyanok mint egy jó audiofil rendszer.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
python1
veterán
válasz
adzam
üzenetére
Az a teac egy valóban jó hangú készülék, versenyeztettem anno a CA streamagic -kal, de végűl a CA maradt a topping E 30 II lite, meg kb pariban van a CA-val, (Amirm mérései alapján CA 98-100dB a topping 110dB környéki) természetesen mérni sem tudtam a különbséget, de hallani sem.
Az is igaz, hogy D osztályú erősítővel és aktív váltással teszteltem, ami tényleg transzparens a végletekig.
Szóval ennél árnyaltabb az otthoni lejátszási közeg, vannak azért buktatói, már ha ismerjük a korlátokat is és tudjuk, hogy m -
válasz
adzam
üzenetére
"felmosta vele a padlót" meg "fülelve rosszabb", ezeknek kizárólag szubjektív jelentése van. Senki másnak nem jelentenek semmit. Ízlés. Az ízlés és az élmény nagyon-nagyon fontos, de csak rád vonatkozik. Semmit nem jelent, pláne nem másnak is releváns minőségi rangsort. A legkevésbé sem azt jelenti, hogy az volt a "jobb".
-
válasz
adzam
üzenetére
Hát, gyakorlatban meg egy 40-60ezres sztereó DAC simán transzparens tud lenni az emberi hallás szempontjából, ha normálisan megtervezték. Nem 1986 van, hanem 2026. Manapság DAC-ot választani feature-ök alapján érdemes, nem hang alapján, mert mind ugyanúgy szól. Transzparensen. Legalábbis amelyiket nem cseszték el.
-
adzam
junior tag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Nos, ha Amir megmérte, akkor az tuti! Csakhogy, ha a fülünkkel "mérünk", valahogy nem stimmel a dolog. Legutóbbi élményem egy Topping D90SE, ami nagyon is kék, de valahogy fülelve rosszabb, mint egy régi TEAC UD503, az épített Soekris pedig felmosta vele a padlót.
-
válasz
lapalapa
üzenetére
"Jól beszéltem liszi?"
Nem, sajnos nem, csak a szokásos érvmentes trollkodás, gyakorlatilag már folyamatosan. Tervezem, hogy minden megszólalásod után én is írok egy hasonló szellemű megszólalást nálatok. Mondjuk ilyen mélyrepülést akarva sem tudnék mint te, szóval a színvonal magasabb lesz, érvekkel megtámasztva, nem pedig csak gyerekes beszólogatás. Ennek ellenére pillanatokon belül el leszek küldve a jókurvaanyámba, de én majd nem teszek mást, csak odamásolom a te itteni tipiktroll mottódat: "Csak próbálok a számomra ellentmondásnak tűnő dolgokra rávilágítani. Figyelem a reakciókat, érdekes.." és/vagy "Minden paradicsomban kell lennie egy ellenpontnak. Magamra vállaltam ezt a felelősségteljes feladatot.
-
avl
senior tag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
hasonloan látom; ezert kerdeztem vaktesztre; minden mas akarhogyan befolyasolt
-
-
ekkold
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Sok vudu-hívő tesztelőt az különböztet meg azoktól akik objektívek próbálnak maradni, hogy minden apró különbséget úgy adnak elő, hogy drasztikus változást hallottak. Tipikus szava járásuk: "ég és föld a különbség", "fényévekkel jobb" , és persze a korábban égig magasztalt rendszer, hirtelen hallgathatatlan lett a másikhoz képest, amihez az új hálózati kábelt csatlakoztatta... A valóság meg az, hogy ha baromira fülel akkor talán 50%-nál nagyobb eséllyel, éppenhogy meghall valamilyen különbséget, amit esetleg egészen más okoz, mint amire gondol.
Hozzá kell tennem, hogy vannak kivételes emberek (sokan nem is tudják magukról) akik nagyon kicsi torzításokat, és fázishibákat meghallanak, de ez n*10000 emberből egy, a "hallgatózók" nagy része pedig szereti magáról azt hinni, hogy ebbe a kategóriába tartozik - pedig erre mindössze 0,01% vagy még kisebb az esély. Azaz amikor összeül 10...20 ember, teszt hallgatásra, akkor valószínűleg egy sincs közöttük akinek ilyen a hallása...Ismerek jó hallású embereket, de ők sem képesek mindig meghallani, az apró különbségeket, ahhoz jó passzban kell lenni, és mindennek klappolnia kell. aki készüléket épít (vagy drágán veszi), az többnyire elfogult a saját készüléke irányában. Jómagam is elfogult vagyok, de én ezt tudom is magamról, ezért nekem pl. kimondottan sokáig kell használnom egy cuccot, ahhoz, hogy egyáltalán ki tudjam alakítani a véleményemet. Ráadásul mindenkinek ott van a saját egyéni ízlése is. Ígyaztán ha gyors vélemény kell akkor marad a mérés, mint objektív eredmény, és ami megugorja az elvárt szintet, azt már érdemes meg is hallgatni (jó eséllyel tetszeni fog - de ez sem 100%-ig biztos).
Ráadásul nekem sajnos (vagy inkább szerencsére?) nincs szükségem horror árú készülékekre, olcsó (10eFt nagyságrendű) DAC-al, házilag megforrasztott kábelekkel, barkácsolt D osztályú végfokkal is jól elvagyok, és tudom élvezni a zenehallgatást. Sőt (micsoda eretnekség
), fiatalabb koromban az épített QUAD405-öm volt az "etalon" számomra. -
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Ja, nem is használom, tényleg sz.r.
Digitális futóműnek, alapos felpimpelés után viszont nekem elég jó.
Hát streamernél a dac, olyan mint dacon a fejes kimenet, van benne, hogy legyen. Persze a tiéd az természetesen kivétel minden alól is. -
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Nyugodj meg, neked van a legjobb streamered messze a hét határban, és azon is túl.
-
ekkold
őstag
válasz
nLali
üzenetére
Érdekes cikk volt, nem ismertem még. De kimaradt egy dolog belőle:
- ha valóban rossz hangú erősítőt akarsz, akkor szigorúan kerüld el az SMD alkatrészek használatát... (ezt a tanácsot sok audiofil termék gyártója is megfogadja).

Még valami: a cikk márkaneveket is sorol. Pedig nem az a lényeg, hogy kínai vagy sem, esetleg valami jól csengő angolos hangzású, vagy ismert gyártó terméke, hanem az alkatrész tényleges paraméterei... -
dgyuri0123
nagyúr
Én pedig olvastam egy olyan "cikket", ahol a "tesztelő" berakta a Wiim Ultrát egy 20e USD-s láncba. Nem azt mondta, hogy jobb volt, mint a 6e USD-s hálózati lejátszója, hanem azt, hogy némiképp elmaradt tőle (nüanszokban), de nem 5600 dollárral és megkérdőjelezte a saját cucca létjogosultságát, mondván, megér e +5600 dollárt az a kevéssel jobb hang, amit a lejátszója nyújt.
Erre azt olvasom "másoktól", hogy szakadék, meg ég és föld és ezek nem 6e dolláros streamerek, hanem sokkal sokkal olcsóbb streamerek. Na, kinek "higgyen" az ember?
-
lapalapa
őstag
válasz
dgyuri0123
üzenetére

"Hallottam, volt, szóval tudom"
Én is, azt viszont nem tudod, hogy mit lehet kihozni belöle.. -
Beretvás
veterán
válasz
dgyuri0123
üzenetére
Van akinek a füle szereti a szar hangot na.
általánosan a megvezetett lehúzott magát szop@tó egyének füle ilyen..
Nem engedi a tudatalatti ,hogy beismerjék sz@rt vettem. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
lapalapa
üzenetére
"Amir mérései szerint kék sávos eszköz, hiszen nem lehet hang különbség a kék sávos eszközök hangja között. Simán lehet hogy a botrányosan drága eszköz sokkal gyengébb mérési eredményeket produkál,"
Ahogy mondod... alig, vagy nem igazán lehet különbség a kék sávos cuccok között, de ez arra vonatkozik, amire Amir megmérte és érdemesnek tartotta. Pl. Wiim Ultra fejhallgató kimenete átlagos, de ettől még kékben van, mert nem arra volt kíváncsi Amir, hogy milyen lenne felhallgató erősítőnek, hanem hogy milyen streamer és milyen a dacja, az pedig kiváló.
A te vasad a NODE nem hogy kékben nincs, de egyenesen pirosban tartózkodik, ami valóban, hallhatóan xar hangminőséget jelent a gyakorlatban. Hallottam, volt, szóval tudom.
És az is igaz, hogy pl. a botrányosan drága is tud xar lenni, pl a NAD-nak van milliós hálózati lejátszója ami épp hogy ki tudott lépni a piros zónából...
Aztán, volt nekem olyan NAD házimozi erősítőm, ami Amir listáján szintén pirosban legel. Na, az is annyira volt xar, ahogyan a mérései is mutatták. Egy 10e Forintos usb dac is jobban szólt nála... ez is saját tapasztalat.
Nem értem, miért nem mertek hinni a saját fületeknek. Miért jó behazudni, hogy ami mérve xar, az azért hallgatva tuti hogy jó. Hááát, nem jó. Ez van.
Szerintem. -
lapalapa
őstag
Tökéletes egy olcsó, ámde Amir mérései szerint kék sávos eszköz, hiszen nem lehet hang különbség a kék sávos eszközök hangja között. Simán lehet hogy a botrányosan drága eszköz sokkal gyengébb mérési eredményeket produkál, tehát a léprecsalt, megvezetett vásárlók, akik ezt veszik mind sznobok vagy csak becsapottak, vagy ki tudja miért nekik sokkal nagyobb zenei élvezetet nyújt egy ilyet hallgatni..
Ki érti ezt?
(Jól beszéltem liszi?) -
perempe
veterán
válasz
lezso6
üzenetére
magas vérnyomásom volt évekig kiszáradás miatt. a belgyógyász háziorvosom nem vette észre. március végétől egy hónap alatt rendbe jöttem sóval, sós vízzel, javultam 30 mmHg-t. később kezdtem el követni Darko Velceket, aki egy állatorvos, a kiszáradásból fakadó betegségekre hívja fel az emberek figyelmét. tekinthetünk rá úgy, mint Dr. Batmanghelidj munkásságának örököse. van pl. villamosmérnök rokon, aki perifériás neuropátia betegségben szenved. a neuropátia egy hidratálással megoldható probléma, viszont ha pl. diuretikumot (vízhajtót) szed az ember vérnyomásra, akkor kevesebb a vértérfogat és a plazma, visszatart a szervezet, mert nem pazarolhat. nem a semmire írtak neki véralvadásgátlót. szerinte az orvosok csak a tünetekkel foglalkoznak, nem gyógyítanak (pl. akne, pikkelysömör).
-
A homeopátiás gyógyszereket és egyéb tudománytalan, hatástalan készítményeket árusító emberek is sokszor orvosok. Nem a személy a lényeges, hanem az általa alkalmazott módszer. Ergo egy bölcsésznek is lehet relevánsabb, szakmaibb véleménye, mert a vélemény tartalma számít, nem az hogy ki mondja.
-
-
avl
senior tag
[avx-röl halozati lejatszok topikbol] az iroja mérnök, szerintem sokszor nem elszakadt a valóságtól
érdekelne, hogy valaki nem próbál(t)-e hasonlót vaktesztben ? csak kivancsiskodok, az en fülemnek forrásként teljesen jo a Squeezebox Touch + Topping Dx3 Pro+ illetve a laptop + Topping D50 is ...söt a multkor Barokrol a Kenwwod KT-6040 is)
"..Rose RS451 .....Wiim Pro Plus streamerét, meg egy Topping DX5II DAC...
Őszintén, egy picit reménykedtem, hogy igaza lesz, mert nekem is jobb lenne olcsón megúszni. ...Sajnos nem lett." vágom, hogy valoszinü nem vakteszt, onnantol meg annyi tényezö ismeretlenül is befolyasolhat, hogy nnna; szoval ne az irasaba "kössetek bele" -
Tibor77i
tag
válasz
tranceplanet
üzenetére
+1 szavazat a Warmerra, nekem is van. Nagyon jó DAC, viszont olcsóbban is meg lehet kapni itthon szerintem, érdemes körbenézni.
-
nLali
őstag
Srácok, áprilisban fejhallgatós találkozó!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt! -
kukulec
őstag
válasz
athlasz
üzenetére
hali, szobaméret függvényében nem olyan biztos, hogy szükséges a 2,5 milla, pláne ha használtan is nézelődsz, pláne metálra. 24 négyzetméteren simán elvoltam 2 db 15 kilós hangfallal + 2*80 wattos erősítővel. hallgass meg sok rendszert (ez a móka része) és mérd fel alaposan, hogy mit is vársz el, mert százezreket spórolhatsz úgy, hogy jobb hangot kapsz.
-
tranceplanet
addikt
válasz
athlasz
üzenetére
Én is írok egyet:
- Forrás & DAC & Előfok: WiiM Ultra - 160K
- Végfok: AUDIOPHONICS AP300-S500NC Power Amplifier NCore NC502MP - 300K
- Hangfalak: Quadral Aurum Vulkan VIII - [link]És most jön a csavar! Vegyél egy DAC-kot a WiiM és a végfok közé:
WiiM -csak streamer lesz a lánc elején
DAC: [link] - FIIO WARMER R2R DAC R2R Tube Buffer Black ~160K

-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
athlasz
üzenetére
2x ~220-240 nettó liter doboz, hangszóró fs-re hangolva
2x Faital Pro 21XL3000
2x Powersoft K10 (egyenként bridged módban sztereóról monóra)
2x nemsok literes dobozka 60Hz körülre hangolva
2x Purifi PTT6.5M08-NFA-01
2x AUDIOPHONICS LPA-M750ET
2x kicsi dobozka
2x Aurum Cantus AST25120
1x AUDIOPHONICS HPA-S600NCX
asztalosmunka
jó marék banán csatlakozó
1x Sublime Acoustic K235 Stereo 3-Way Active Crossover
1x Topping D90 III
2m minőségi USB kábel a meglévő laptophoz/PC-hez, Pi-hez, bármihez
1x MiniDSP UMIK-1/2 mérőmikrofon
szobaakusztikamélyhez jó vastag tyúkbél, a legjobb a 3x tömör réz vezetős nemannyira flexibilis fali elektromos kábel, a létező legvastagabb erekkel adott verzió egy random villamossági szaküzletből
Összerak, beállít, rendszer EQ, random lejátszó progi (legyen akkor már JRiver).
Élvez. -
athlasz
csendes tag
Sziasztok!
Ki milyen rendszert ajánlana 2-2,5 millió Ft-ig, főleg használt cuccok érdekelnének, forrás flac fájlok, esetleg spotify, tidal... Stílusban néha blues-akusztikus gitár, legtöbbször metal, death metal...
Köszi! -
-
btraven
őstag
Szovjet csodakészülék - ez a volt az igazi [link]
-
python1
veterán
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Igen, a 300 ezres CA streammer/ DAC - kal van kb pariban, vagyis hallásra egyformák, mondanám, hogy a PC- hangkártyája is kb úgy szól, de mintha a kis DAC sterilebb, de ebben sem vagyok biztos A mostani hangsugárzóim, nem annyira kritikusok, az aktív váltotta sugárzóim, sokkal informatívabbak tesztelèsre.
-
python1
veterán
-
vadkörte
addikt
válasz
Joe123
üzenetére
A legszebb ebben a hallottam/nem hallom, látom/nem látom dologban, hogy nem terhel a bizonyítás kényszere, hiszen ÉN érzem...
Én pl. látom is és tapasztalom is azt, hogy kicseréltem a DAC-om saját gyári kifejezetten jó minőségérzetű USB kábelét egy extra-premium-high-end USB kábelre. Amúgy fingom sincs, hogy ez milyen drót, egy Testo hő- és páramérő dobozában találtam. Tudod mi a különbség a kettő között? Kb. 90cm...Ami viszont valóban érdekes hogy az előfokom nélkül a DAC (3/4 cigisdozoznyi 100$-os SMSL PS200Pro) bitperfekt módban olyan elementáris vehemenciával tolja az erősítőt (Aiyima A07), hogy az amúgy kb. 7 óráról induló hangerő potit kb. 3/4 8-9 óráig merem feltekerni, már így is rezegnek az ablaküvegek. Pedig "csak" a gyári 36V-os SMPS-ról megy az erőlködő. Ahhoz, hogy kiderüljön mit tudnak, kellene valami komolyabb álló doboz, mert a Magnat polcaim kevesek lennének hozzá, elfüstölni meg nem szeretném (A félreértések elkerülése végett, élvezetes zenehallgatáshoz ezek is bőségesen elegendőek) Viszont ha bent van a láncban a T7-es előfok, teljesítményben hallhatóan visszafogja a párost.
Kár, mert a T7 hangja a csövek miatt teltebb és szellősebb. Pont ezért vettem meg anno, de bármennyire is rajongok a hangjáért, jelenleg leginkább "polcdísz"... 
De hát nyilván csak azért mert a PC ugye eleve nem is alkalmas minőségi lejátszásra.
A szomszédban az egyik tagnak építettek egy audiofil PC-t. Olyan végösszeg jött ki amiből simán vehetnék egy jól felszerelt MacStudio-t... Ehhez képest vagyok én, akinél a streamer egy RPi2-es a seggébe dugott DAC-kal és kártyaolvasóval -
proci985
MODERÁTOR
(kora estike)
[link] Carpenter Brut - Leather Templefriss és ropogós, ma jelent meg
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
A multimédiás hangfalszett topikban szvsz egész jó az összefoglaló, csak az ajánló régen frissült, nem teljesen aktuális, csak hát sose jutok oda...

-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ekkold
üzenetére
Tapasztalatom inkább az ellenkezője: van, de minek. Van kivétel, de ha statot kéne lehúzni akárcsak az élő topic-okra is, az elég vacakul festene.
Én eredményorientált vagyok. Bármennyit lehet lamentálni még azon, hogy egy értékteremtő lánc elején és közepén mi a helyzet, ha a végén ugyanúgy nem jön ki épkézláb eredmény.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
kukulec
üzenetére
És ebben ez a fórum annyiban hibás, hogy az összefoglalóba nem tesz be pár konkrét eszközt. Néhány olcsó, de jó minőségű kábelt, erősítőt, hangfalat, dac-ot.
Az összefoglalókkal az a baj, hogy évülnek. Nincs olyan rang, hogy "összefoglaló módosítási jog", amivel 1-2 józanabb gondolkodású, adott topic/közösség által kicsit is elismert vagy kedvelt tag magára veszi önként ennek frissítését és azt mondja magában, hetente ránéz, árukeresőn mizu, van-e kínálat, miből, mennyiért, valid-e még a múlt héten kitett és javasolt kábel, dac, erősítő ára, vagy szerkessze át picit, ha jön új modell, ami egy ASR-t is megjárt adott esetben és ajánlható, satöbbi.
A topic összefoglalók statikus adatok, nem dinamikusak itt a ph-n, mert nincs rá akarat, pedig technológiailag megvalósítható.
Így bár a felvetésed nagyon jó, mégis halva született. Maradjanak itt utolsó szavaim sovány vigasz gyanánt: én támogatom
-
kukulec
őstag
válasz
Beretvás
üzenetére
Nézd, ránézek a hifimre és már azt érzem, hogy megszépült a hang. Persze tudom, hogy nem. Az egyetlen valódi különbség, hogy élvezem, hogy az agyam egy kicsit játszik velem és nem próbálok sem belemagyarázni dolgokat sem túlmisztifikálni. Szeretem a nagy dög vasat, szeretem a míves megmunkálását és a gombok kattanását. Ez növeli nálam a zenehallgatás élményét. Az én problémám ott kezdődik amikor emberek bizonygatják, hogy azonos felszerelésen kihallják hogy 16/44.1 vagy 24/192 vagy milyen digitális kábel van a rendszerben, stb. és ezért egy másik audiofil társat felesleges költekezésbe hajt. És ebben ez a fórum annyiban hibás, hogy az összefoglalóba nem tesz be pár konkrét eszközt. Néhány olcsó, de jó minőségű kábelt, erősítőt, hangfalat, dac-ot.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- MSI Cyborg 15 - 15.6"FHD 144Hz - Intel 7 240H 16GB - 1TB - RTX 5060 - Win11 - 1,5 év garancia
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Asztali PC , i7 10700 , RX 5700 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- MSI Thin GF63 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12450H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 4050 - Garancia - MAGYAR
- Beyerdynamic DT 770 Pro - 250 ohm - újszerű
- Sosemhasznált! HP OmniBook 5 Flip i5-1334U 16GB 1000GB 14" FHD+ áthajtós-érintős Gar.: 1 év
- Eladó Apple iPhone 11 64GB fekete / 12 hó jótállás
- iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4328, 100% AKKSI
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Bluetooth hangszóró FM rádióval
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
ha ennyi kilobit fölött már képtelenek vagyunk A és B között különbséget tenni. És hol van még a flac lossless bitrátája omg.
Nekünk is van hallásunk, nem is akármilyen (kb. statisztikailag ugyanolyan, mint a "hívőknek", hisz a biológiánk e téren nagyobb emberszámosságot tekintve azonos).
Most ezt olvassuk, nincs ezzel semmi baj. Az objektív az a vakteszt lenne, de az nem történt.
) ilyet nem állított senki. Sem az erősítő, sem a dac nem ugyanaz a kérdéskör, mint pl. az usb kábel, ahol bátran és magabiztosan kijelenthető, hogy nincs különbség, csak ha az egyik nem teljesíti a minimum feltételeket. Ezeket könnyűszerrel lehet vaktesztelni is, ellentétben az erősítővel/dac-al, amiket a szigorú és pontos hangerőegyeztetés követelménye miatt baromi nehéz. Anélkül meg sajnos nem sokat ér, így marad általában a szubjektív megítélés, ami tele van buktatóval az érzékeléshatár-közeli különbségek esetén.
és nem tudok szemezgetni...tudják egyáltalán, hogy xar? A16, S23ultra
DE ETTŐL MÉG MEGHALLGATJUK MI IS kritikusan, tegye fel a kezét aki nem.. Csak rengeteg műszakilag is kompromisszumos megoldástól megkíméljük magunkat.

Kár, mert a T7 hangja a csövek miatt teltebb és szellősebb. Pont ezért vettem meg anno, de bármennyire is rajongok a hangjáért, jelenleg leginkább "polcdísz"...