- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZolkoW
őstag
Vettem egy ilyet: Thule Proride 591, csak használtan. Reggel megkaptam a pénzt az egyik 532-esemért (3 van a családban, de csak az én bicóm használta rendszeresen), negyed órával később látom a Marketplace-en, hogy megjelent egy, este elhoztam

(egyébként már rendeltem volna a fenti linkről.)
Még csak felszereltem, gondosan menetiránynak háttal, és belepróbáltam a biciklit. Ha nem esik le, akkor jóban leszünk, könnyebb kezelni az 532-esnél, pedig az is egyszerű volt, de mivel esélyes, hogy váltogatom majd a két biciklit, így főleg gyorsabb lesz a felrakás. Meg ebben a csőből álló karban jobban bízom, mint a másikéban. -
ivana
addikt
válasz
FireKeeper
üzenetére
Mondjuk hardver esetén ez végképp marhaság aminek az élettartalmát általában exponenciális eloszlással lehet a legjobban közelíteni, ami esetén adott eszköz örökifjú.

-
ivana
addikt
Rászánnám helyedben azt a plusz 10-est és megvenném ezt a campát. Erre rámegy a 11 sebi sor is ha kell majd ellentétben a többivel. Ez a használt piaci értékét jelentősen növeli, plusz a felirat is nagyobb presztizst hordoz, az iparos agyakról nem is beszélve
Ráadásul az elpusztíthatatlanságukról híresek az olcsó campa kerekek, elég nehéz 8-ast rakni bele. Nyilván neked a shimano rotoros verzió kell.Modern gyári kerekek ritkán szegecseltek, a szegecs előnye a könnyebb fűzés az itt nem játszik.
Note: a felni az amit te abroncsnak hívsz, az agy, küllőkkel és a felnivel egybe fűzve "kerék"

(#138196) 6030D Főleg, hogy azokkal még hozzá értő is be tudja szopni. Bringával minimális érzék kell, főleg ha nem modern montit veszel.
-
Acef
addikt
Sziasztok,
adott egy fitness bringa, 700x25-ös, "hajtogatós" Conti Grand Prix GT gumikkal, 8 seb. Sram sorral, felnifékkel.
Segítenétek felnit választani?- Kb az alább felsoroltak, vagy más, de hasonló 30-35000 Ft/szett ár az elképzelés.
- Nem kell iparis, jól boldogulok a kónuszos agyakkal.Amit nem tudok:
- jobb ha kevesebb küllős?
- jobb ha szegecselt? Némelyik duplán szegecselt?
- gyorszár (QR tengely) Ez mit jelent?
A jelenlegim is gyorszáras. Ebből több fajta is van?Ezeket néztem. Melyik a jobb?
1,
Sora agyas országúti kerékszett // gyorszár (QR tengely) Ez mit jelent?
[link]2,
Gipiemme abroncsos, Shimano Sora agyas, 622-es országúti kerékszett
[link]3,
Orszagúti ambrosio abroncsos , Shimano Sora agyas 622-es kerékszett / szegecselt. Ez nekem fitness bringánál fontos lehet?
[link]4,
Kerék 622-es országúti, Gipiemme abroncsok, Shimano Claris agyak / ez is szegecselt
[link]5,
Shimano WH-R501 országúti kerékszett / ez szép. Van valami előny vagy hátrány a kevesebb küllő miatt?
[link]
[link]
Tömeg: 820 gramm (első) 1069 gramm (hátsó). Ez pl. nem szegecselt? Ez hátrány? -
törölt tag
válasz
csipesz2020
üzenetére
De szíved ügye hogy megveszed vagy nem

-
csipesz2020
tag
Köszi mindenki, akkor így egyértelmű.

-
törölt tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Tudom,néztem.Villa,hajtás,váltó,stb.
-
törölt tag
válasz
ivana
üzenetére
Amúgy közel se azt mondom hogy az a használt rossz gép lenne.De más az új,más a használt.Eladó azt irja minden új cucc rajta,jobb minöségü,csak a váz eredeti.Megveszi,lehet 1 hó után behal valami rajta.Mit csinál?Költ rá.Új bicónál meg úgye van garancia.És kevesebb az esélye annak hogy az új elöbb szétmegy,mint a használt.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
csipesz2020
üzenetére
Nagy.
-
ivana
addikt
válasz
csipesz2020
üzenetére
Ez neked rohadt nagy lenne.
(#138180) Massmurderer Az megvan, hogy köze nincs a két felszereltségnek egymáshoz?
-
törölt tag
válasz
csipesz2020
üzenetére
Sorry,nem akarlak elkeseriteni,de a 2019es modell olcsóbb mint ez a 2 éves használt.[link] Mindenhol 160 ezer alatt van a 2019es.
-
csipesz2020
tag
Jónapot!
1-2 hete jártam erre egy cube fully-val kapcsolatban, ami sajnos nem jött össze.
Most találtam egy szép merevfarút, viszont bizonytalan vagyok. 23" vázmérete van, valakinek tapasztalata ezzel kapcsolatban? Én 185cm vagyok, megfelelhet?
Itt a gép -
Corsair90
tag
Tudnátok ajánlani nyomásmérős műhely pumpát 4-6 ezer Ft értékben, amivel fel lehet fújni a gumit 10 bar-ra is esetlegesen?

-
StLui
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Linda Zelenij, aki amúgy spinning oktató vagy mi, érdekes volt a vidója, nagyon gyengének tűnik ahogy indul, de be kellett lássam komolyabb droppokat bevállal mint amiket mi vállatunk tavaly, első bikeparkozásunk alkalmával Semmeringen. (nagyon csajos a videó, tegyétek túl magatokat rajta
) EGyik videójában megmutatja mi miatt hord már mindenhol fullface sisakot, elég durva képet mutatott az arcáról, csoda, hogy így rendbejött. -
ZolkoW
őstag
válasz
Wombath
üzenetére
Az MT500 gondolom ennek az egydugattyús változata, én azzal is nagyon elégedett voltam, csak elvitték az egysebességessel

Ár/értékben meg aztán tényleg nagyon ott van.A Brytonnál nem fér a fejembe: hogy a f*szomban nem szedi az időt a telefonról? óraállítás óta lusta voltam átállítani az óráját, de ha jól értem, erre csak a készülék gombjai által hajlandó... 2019... Még olyan sincs, hogy az appból állítom be. A másik az akkutöltöttség.
3 csík. Oké, az LCD-n több a semminél, de legalább telefonon mutatna %-ot...
Kifakadás vége.
(Az olyan hiányosságokért külön haragszom, amik nem a hardver hiányosságai miatt vannak, hanem egyszerűen nem érte el az ingerküszöbét a gyártónak...) -
sebgutkopf
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
Ha lehet is bizonyos korlátok között záridőt állítani egy akció kamerán, az csak nagyon szűk fénytartományban használható. Mivel a lencse rekesze fix, ha a záridőt fixálod, akkor marad az érzékenység, amivel a helyére lehet tenni az expót, de annak is van alsó és felső határa, tehát napfényben a be fog égni minden.
Ettől függetlenül viszont a gyors mozgás és a két képkocka között nagy tartalom változás miatt valós igény a több képkocka több képi információja (a bitrátát arányosan növelve). Amiket bringán rögzítünk az a mozgás 1/50 záridővel elég elmosott és homályos képet adna. Képszélen a folyamatos svenk érzés még poén is lenne, de hogy középen se lenne egy éles pont a képen a sebesség miatt, az már nem olyan buli.
Tulajdonképpen az akciókamera egy célhardver, ami arra való, és egy rendes fényképezőgéppel nincs sok értelme összehasonlítani, nem konkurensei egymásnak. -
Runner_fxr
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Ott vannak jó pályák, jó bringázást!
Írok majd még ezzel a közös túrával kapcsolatban, aztán valamit összehozunk.
Ja igen, igazad van, a superview nézet hiánya miatt sem használom a 4K-t. Nálam már berögzült ez a 2.7K 60p Superview.
Wombath: Köszi a megerősítést, én is úgy érzem, hogy ebből 530 lesz! Esetleg még a Sigma ROX 11-es merült fel, mert ezt tudok olcsóbban. [link] De ezt még annyira sem ismerem mint a garmin-t.
Shimano fékekben nagyon erős, nekem a sima 2 dugattyús SLX-em úgy megfogja a 22 kilós E-Bike-ot mint a huzat! Mondjuk elöl hátul 203-as tárcsákkal.
-
marel09
csendes tag
Üdv! Általánosságban az S0 jelölésű utak (vagy nyomvonalak, nem tudom mi a helyes magyar szó rá) járhatóak mondjuk egy gravel vagy crosstrekking bringával? Mindenféle útvonalakat tervezgetek Bp környékén, de szeretnék elszakadni a forgalomtól, be merjek ilyen szakaszokat is tervezni? (Komoot-tal tervezek, és egy Bryton Rider 450 gps-em van, ha ez érdekes valakinek). Másik kérdés, hogy van olyan oldal, ahol kipróbált letölthető útvonalak vannak mondjuk régiók és/vagy tevékenység típus szerint csoportosítva?
-
Wyll
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Tudom hogy nem egy nagy menetteljesítmény az enyém, de kipróbáltam integrált hajtóműves gépet, és igenis érezni a különbséget a merevségben. És hát én is szeretem nyomni neki, még ha terepen nem is túl sokat (bár néha Budapestet is terepnek érzem..
)
További érv, hogy a teljes gyári hajtás (hajtómű, lánc, koszorú) Sunrace, ami elég gagyi, már amennyire én tudom. Azt nem is írtam, de a hátsó soron már van egy letört fog, talán ez is jelez valamit a lenyúlt lánc mellett.Szóval a cél egy jobb hajtásérzet, jobb minőségű és jobban hajtható bringa; és kicsit a "fejlesztés tudata", a hobbifaktor. Ezért is kérdeztem, hogy érezhető lesz-e a különbség.
Az írt cuccokról vélemény?
Azt én is látom már, hogy máshol jóval olcsóbban is elérhetőek ezek a hajtóművek. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
acsati
üzenetére
Számolj egy csapásszámot és ha 80 alatt van akkor még gyakorolj mielőtt bármit is cserélsz.Ha 1x megszokod a pörgetést,olyan lesz mintha hajtást cseréltél volna,arról nem is beszélve,hogy 6ékonyabb,ízületkímélőbbé válik kerékpározásod.
(#138164) Wombath...majd ne felejts egy későbbi,hosszabb távú tapasztalatot is írni erről a kétdugattyús Deore féktől.

(#138159) StLui ...én már szedtem ki láncomat a kukából,mikor kiderült nem viszi a régi sort az új lánc,aztán szépen visszatettem az új sor érkezéséig.

-
rétisün
veterán
válasz
flash-
üzenetére
ár-érték arányban pedig a Canyon a legjobbak között van új bringa esetén. talán még a Rose, de ugyanolyan felszereltséggel (ha jól emlékszem, mikor utoljára néztem) drábább valamivel, mint a Canyon. (nem Canyon ajánló akar lenni
)szezon végén lehet majd jó akciókat kifogni (a Feltemet, ami alapból 1800 euro lett volna, 1314-ért vettem) de gondolom addig nem akarsz vrni.
-
Wombath
HÁZIGAZDA
Fékajánló rovat: aki keresne jó ár/érték arányban combos tárcsaféket, annak most nagy lelkesen javaslom a Deore MT501-et, első-hátsó szett 38 000 rózsáéktól. Hétvégén tettem fel, mentem is vele egy próbakört, és hát ég és föld a korábbi Magura MT2 után. Persze gondoltam,hogy jobb lesz, már csak a 2 helyett 4 dugattyú, és ezzel arányosan nagyobb felület miatt is, de mellbevágó a differencia.
A sztori eleje az, hogy a fatbike jött ezzel az MT2-vel, amellyel sehogy sem tudtam megbarátkozni. Adagolhatóságra tulajdonképpen rendben is lenne, de hát nem véletlenül ajánlja a gyártó is inkább xc-re, a fatbike egyszerűen sok neki. Az még nem is gond, hogy a bringa nehéz, mert én viszont nem vagyok az, de itt főleg a kerekek nehezek, tehát a tehetetlenségi nyomaték nagy, tapadásból viszont van bőven, szóval még csutkára húzva is inkább csak lassít, mint tényleg beleáll a földbe. Ezt elégeltem meg, és kerestem pár hete új féket, végül netes keresgélés és tanácskérés után lett ez az MT501, ami végre tudja azt, amit akartam: akár az első kereket is állóra fékezi, ha kell
.Runner_fxr: Garmin Edge 530-at próbáltam nemrég, szerintem montira most az a legjobb. Az Edge 830 főleg országútizáshoz tud többet (pl címre navigálás a készüléken), meg ugye érintőképernyő, de az utóbbi szvsz inkább hátrány, mert amikor sáros, koszos kesztyűvel kell a szintén koszos kijelzőt tapicskolni, csak összekarcolod, míg az 530-on ott vannak a gombok. Nekem egyébként Bryton 450e van most, nem rossz, de a térképes nézet borzasztóan lomha, és nem tudsz saját térképet feltölteni rá, ellentétben a Garminokkal, amelyekre ugye ott a Trailforks is. A Bryton akkutöltöttség kijelzése elég használhatatlan. és csak két bringát tud kezelni magától, ha több van, akkor mindig kézzel módosítani kell a szenzorokon és kerékméreten. Ebből a szempontból a Garmin jobb, ott nem bringák, hanem tevékenységek vannak, és egy csomó szenzort párosíthatsz, az óra meg emlékeim szerint azt használja, amit éppen lát.
-
StLui
veterán
ELLOPTÁK!
A sportág egyik nagy reménységének, az utánpótlás MTB élversenyző Takács Zsombor bringájának a nagyszülei házából lába kélt... Zsombiék heten vannak testvérek, nincs sok esélye, hogy a család pótolni tudja a sporteszközt, amit egyébként csapatától, a ÚJBUDA SUPERIOR MTB TEAM-től kapott. Azzal, hogy a szezon közepén ellopták, ez a tehetséges fiú nem csak a kerékpárját vesztette el: ha nem lesz meg, pályafutása is könnyen derékba törhet.
Nagy erőkkel keressük tehát a fotón látható Orbea MTB kerékpárt, ha bárki látja, esetleg el akarják neki adni, jelezze! Illetve osszátok legyetek szívesek a posztot, FB hajtóvadászat ON!Legfontosabb jellemzők:
➡️ Orbea fekete-fehér alu váz
➡️ Fehér Fox villa
➡️ 29-es kerekek
➡️ SLX hajtómű
➡️ XT váltásBasszus, szegény kölyök, valahol a déli pályaudvar környékén lopták el.
-
acsati
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg 3x8 sebességem van, viszont sokszor lejtősebb szakaszokon, hamar elfogy a sebességem max. fokozaton.
Van olyanra megoldás, hogy tudjak egy kicsit növelni a fokozaton? Hátsó fogaskoszorú csere esetleg, ahol a 8. fokozat, jobb lehetőséget kínál?
Ti mit ajánlanátok? -
jjeahh
nagyúr
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Egyetértek, viszont a 60fps és a 24fps + 1/50 szerintem nagyon más. Persze a 24fps-hez kell az 1/50, ha az nincs, akkor még szép, hogy szaggatottnak érződik a rövid záridő miatt. Az 1/50 azért jó, mert egy hangyányit elmosódik minden képkocka, amin mozgás van és emiatt folyamatosabbnak, természetesebbnek látod a videót. Így utólag belegondolva talán azért tűnik folyamatosabbnak az 50 vagy 60fps akciókamerákon, mert ezeken nem lehet záridőt állítani (vagy lehet?) és ha lehetne sincs addig értelme, amíg ki nem találnak valami beépített, fényviszonyokhoz automatikusan igazodó variable ND szűrőt
. Mert ugy-e ha napfénynél ND nélkül 1/50-re állítanám, minden kiégne a videókon. Na mindegy, látszik, hogy nem gondoltam bele igazán a dologba, "rendes" kamerán hozzászoktam a full manuális kezeléshez (expozíció, fókusz, ND stb), így ott mivel a variND alap, természetesnek tűnt mindíg 24fps+1/50-re állítani. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
StLui
üzenetére
Nekem ez vált be,de hát egy kukázandó sorra olcsót kell venni. Egy láncom sem bírja annyit mint ez,igaz eddig csak Shimanok és KMC-k voltak.
sebgutkopf...PH tekerés jól hangzik...+1 Annyi,hogy fent szépen elbúcsúznánk,aztán mehetnétek lefele mint az őrültek.
Összehozni,hogy mindenkinek jó legyen már kissé nehezebb,bár nem reménytelen.(#138157) mrobes...+1 ide is,ha kopott a sor gond lesz a legtöbbet használt tányérokkal.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
Tudom sokan ragaszkodnak a 24p (23,97)-hez, mert cinema like. Viszont én sosem értettem, hogy azért mert valamit az emberi agy össze tud rakni mozgássá, attól miért ne lehetve valósan is folyamatos a kép?
Egyrészt ahogy a többiek is írják, akciónál a 24, 25, de a 30 fps is baromi darabos képet ad, nem a lassítás a cél a felvételnél, ahhoz 100 vagy 200 fps-t használnék. Ráadásul több fény esetén (ugye akciókamerák fix fekeszesek) a rövid záridővel még durvábban darabossá és élvezhetetlenebbé válik. Számomra sokkal élvezetesebb a folyamatos szaggatás és darabosság nélküli kép, ahol a kamera nagyobb szögsebességű mozgást is elvisel.
Még egy érvem a double framerate-ek mellett, hogy az egyre népszerűbb youtube vloggerek sokszor használják a cinema frame rate-eket, de mivel nem állványról kameráznak, nem profi előre megkomponált kamera mozgás szerint, nagyon darabossá és szaggatottá válik gyakran a kép, mert túl gyorsan mozgatják a kamerát. Persze rövid időkeretben nincs lehetőség mindent centire pontosan mozgatni és kivárni, ezért gyorsulnak a fordulások és séta. Ha ezek a vloggerek áttérnének 50 vagy 60p-re, sokkal élvezhetőbb és jobb videóik lennének és kevésbé fáradna el a szemem. -
sebgutkopf
őstag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Semmering-re esett a csapat választása, hátha ott kevésbé lesz meleg.
PH tekerés jól hangzik

Hero7-en szintén 2,7k-t szoktam használni bringán superview-val, de én maradok az európai szabvány 50p-nél. 4k 50p-vel megy a hypersmooth, csak az a limit, hogy a látószög mindenképpen a wide, nem lehet se linear, se superview és inkább ezen két látószög miatt megyek lejjebb a 2,7k-ra.
-
StLui
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Baszki, egy pacsi a macival

Kösz a szavazatot
Vegyétek figyelembe, hogy kukázandó hajtásra (sor-lánckerék).Bár most új terv is körvonalazódik fiam agyában, mindenre, mindenkitől bringaalapba kér támogatást. Első terv egy DH lett volna, a mostani mellé, 2-300-ért, de szerencsére ez elmúlóban, most egy szuper enduro, a meglévő helyett. És akkor én lennék az első aki úgy adná el a bringát, hogy nem azt írnám, hogy "minden tipp-topp felújítva, és azóta nem is volt használva", hanem inkább anélkül. De ezt is szeretném legalább őszig, de inkább tavaszig, jövő nyár elejéig elhúzni.
-
jjeahh
nagyúr
Ismerősök tegnapi köre: [kép]
StLui: én a KMC-t venném
-
StLui
veterán
-
ivana
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Mondjuk montira jogos egy normálisabb csapágy. Am én ajánlottam neked is ezt a láncot, meg hajtást annó
Nekem is ilyen van az alpine stars-on, meg a lánc is ez.(#138144) Hasaggymeg A nagy tányér önmagában nem baj, minél nagyobb a tányér annál hatékonyabb a hajtás. Annyi, hogy a nagy tányérhoz olyan sor illik ami viszonylag fenn kezdődik. Pl. a wilieremen a leghosszabb az 53/14, mert valami junior sor van rajta (ami amúgy meg eszméletlen jó, mert nagyon finomak az ugrások).
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
ivana
üzenetére
44-esnél nagyobb nagytányérnak nem sok értelmét látom...mondd ezt nejemnek,meggyőződése,hogy nagy kerék és nagy tányér = gyors kerékpár,pörgetés számára ismeretlen,folyton azt kérdi tőlem miért hajtok üresben.

Hajtókarlehúzóm nekem is van,húztam is le vele többször a négyszögtengelyről enyémet,meg másét,de az octalinkhez nem kellett.
4szögtengelyhez annál inkább...és ebben a pillanatban eszembe is jutott,hogy volt is átalakító a végén,amivel nagyobb lyuku tengelyre (octalink ugyebár) is fel lehetett helyezni,hogy megakadályozza a lehúzásnál beleszoruljon a kisebb,4szögűhöz való kitámasztó "kalap" a végén. 
-
jjeahh
nagyúr
válasz
ivana
üzenetére
Szépen összeválogattad a jelenlegi szettemet, egyedül a középcsapágyam más
. Nekem beváltak ezek a cuccok xc-n is, semmi gondom nincs velük. Az a fogaskoszorú is jó már, ránézésre semmi különbség nincs a régi Deore CS-HG50 fogaskoszorúmhoz képest, mintha ugyanaz a termék lenne átcímkézve. Lejjeb viszont nem érdemes menni, mert tudtommal az Alivio alatti fogaskoszorúk könnyen rozsdáznak. -
ivana
addikt
44-esnél nagyobb nagytányérnak nem sok értelmét látom bármire ami nem outi (ott meg nem érdemes 11-el kezdeni a sort), de ezt te tudod. Nem hinném, hogy éreznéd a különbséget a hajtás esetén egy trekkingen, a súly ott úgyse annyira szempont, amúgy meg egy acera szint is baromi merev.
SRAM lánc vagy KMC lánc szerintem a shimanot hanyagold, túlárazott ahhoz képest amit tud.
Sorból érdemes sunracet, olcsóbb és bőven jó.
[link] [link] [link] [link] Roseon ez a pakk kijön 62 euroból + 10 a szállítás emlékeim szerint. Sajnos sunrace sor valamiért nincs rose-on, nem tudom miért.
(#138135) Hasaggymeg olajazás hiánya,Förstemann lábak stb. inkább shimano lánc
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#138136) Hasaggymeg Létezik önlehúzó csavar, négyszögben is. De egyáltalán nem általános, meg túl sok értelme nincs, nem feltétlen egyszerűbb, mint szerszámmal.
(#138139) Massmurderer Pedig vagy így szokták hívni, vagy kazinak.
-
golyani
addikt
Német webshopokat érdemes nézegetni, a Deore hajtómű pl ~25k pénzért megtalálható kint. A HG93-as XT láncot ~4600-ért rendeltem múlt héten, a 9-es XT fogsort meg ~16000-ért.
#138135-re: na én is kb 6k km-t mentem a gyári lánccal ami megnyúlt, megette a magában külön már nem cserélhető lánckereket hátul, és az új lánc meg rakoncátlankodik elől a középső tányéron( úgy tudnám leírni, hogy a lánclap beszorul két fog közé váltáskor és hajtáskor magával viszi, amíg a hátsó váltó ki nem rántja onnan egy kis zaj kíséretében), ergo az is cserés.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Kösz, ezt nem láttam
-
Hasaggymeg
Topikgazda
-
Hasaggymeg
Topikgazda
3000 km után még láncot sem cserélek (utolsóm,KMC X10L pont 6053km-t tartott),nemhogy hátsó sort,a hajtóműről nem is beszélve,pedig nyomom neki terepen.Attól persze le lehet nyúlva a tiéd (olajazás hiánya,Förstemann lábak stb.) és talán a hátsó sor is odalehet ha nagyon egyik sebességet használod,de,hogy a hajtómű az pöpec annak 99,5%-a.Tehát adódik a kérdés,minek a csere?
Ha 2 év alatt mentél 3000 km-t megkockáztatom,hogy még az integrált hajtómű előnyeit sem fogod érezni,nemhogy a sorét,vagy a láncét.Egy vélemény hangzott el! 
jjeahh...egy ilyen cikkbe botlottam.
-
jjeahh
nagyúr
Vannak fura emberek, a múltkor stravan valaki kommentál, hogy "montival az aszfaltot kerülni kell!". Ez nekem már alapból fura, egy xc-vel miért kötelező kerülni? Persze ha tehetjük minél több terepen megyünk. Aztán azt írja a tag, hogy nézzem meg a legutóbbi tekerését, ők még az erdei utakat-ösvényeket is kerülték. Kicsit szétnéztem a profilján és kiderült, hogy régen sokszor direkt erre hajtott, letért az erdei ösvényről, be a bozótosba az ágak közé nyakig avarba, aztán gyártotta stravan az új szegmenseket és örült a KOM-nak, mivel természetesen azon az "útvonalon" egyedül ő járt
.
Amúgy meg ha mindenki a példáját követné, gondolom már szépen tönkretettük volna a helyi erdőket
.Más: sisakoknál szerintetek érdemes MIPS-est venni azonos áron, vagy szinte mindegy? A MIPS nélküli dizájnja jobban tetszene.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Runner_fxr
üzenetére
& Tomi_Sc & StLui: értem

-
Wyll
őstag
Tiszteletem a "szakmabélieknek"!

2017-ben lettem én is bringás (a régi bmx-korszakot leszámítva), azóta tulajdonképpen teljesen elégedetten használom a belépő szintű kis Meridámat. Természetesen megkapja a kellő törődést, szervizt.
Azóta már átléptem a géppel a 3000km-t, és eljött az ideje egy kis fejlesztésnek. Hajtómű fejlesztésre gondoltam, amire az is ráerősített, hogy a bringalandban láncfeszességmérővel megnézték, és ki van nyúlva a láncom, elvileg "ez már kuka". Tehát legyen hajtómű upgrade, akkor már lánccal, fogaskoszorúval. Kértem egy olcsóbb és egy drágább árajánlatot tőlük, amit megkaptam és ezt most veletek is megosztanám. Megtennétek légyszi, hogy rápillantotok:
Drágább:
Deore hajtómű 9-es: 41.000 Ft (EFCM591C866CL)
Deore XT lánc: 8.290 Ft
Deore fogaskoszorú: 9.290 Ft
Összesen: 58.580 FtOlcsóbb:
Alivio hajtómű 9-es: 26.000 Ft (EFCT4060CX866CL)
Deore lánc: 7.000 Ft
Deore fogaskoszorú: 9.290 Ft
Összesen: 42.290 FtA fenti árakból még lejön 7% törzsvásárlói kedvezmény (oda ne rohanjak..), és persze még rájön a munkadíj is (7k). Magamtól a drágábbikat választanám asszem. Főleg az alábbi kérdéseim lennének:
- reálisak-e ezek az árak ezekért az alkatrészekért?
- jók-e a csomagok, jó komponenseket válogattak-e nekem össze?
- érezhető változást fognak-e vajon hozni?
Persze egyéb meglátásaitokat is szívesen veszem!
A bringa gyári konfigja itt olvasható.
Előre is köszönöm!
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
60 fps sokkal folyékonyabb, bringázáskor szerintem jobban néz így ki. Jobban átjön a sebesség, és egy kissé elfedi a gopro kásás képét. Persze ha egy GH5s-el veszed a bringást, akkor lehet jobban mutat a "cinematic feel" 24/25 fps-nél, betartva a 180 fokos szabályt. De egy mellkasra vagy bukóra rögzített pici szenzoros kütyünél szerintem ez nem fog jól kinézni.
-
Runner_fxr
addikt
válasz
jjeahh
üzenetére
Fotós témában biztos nem vitatkozom veled.

Videók esetében én úgy vettem észre, hogy a 60fps részletesebb képet ad. Lassú, normál videózásnál talán nem annyira szembetűnő, de egy erdőben csapatáskor már jelentősen jobb lesz az eredmény. A sebesség érzet is más, jobban érezni azt a sebességet amennyivel valóban mentél. 30fps-el kicsit mosódik a kép. De hát ez akár számítógépes játékokban is megfigyelhető, sokkal jobb a kép a gyors mozgásoknál, nem véletlenül kedvelik a játékosok is ha 60-al megy egy játék nem pedig 30-al.
Lassítani nem szoktam a videóban. -
StLui
veterán
válasz
Runner_fxr
üzenetére
nekem meg ott a durung gumi és még fully is

JJeahh: nekem is sokkal rosszabb a felvétel ha nem legalább 60fps-sel rögzítek
-
zoli03
őstag
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Nem tudom milyen feltételektől függ, de a sokat nézett csatornákon található videóknak mondhatni tökéletes a képminősége, ott gondolom extra sávszélességet ad a YouTube.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Ez a 60fps miért jó? Szoktál slow motionozni? Javul attól a minőség? Normál nem sport videónál, pl. videóklipeknél én mindíg inkább 24fps-re állítottam, a biráta, képélesség legyen a lehető legjobb, ha lehet ne croppoljon semmit és ha volt flat nagy dinamikájú profil, arra állítottam. No meg 24fps-hez kb. 1/50-es záridő jó, mert úgy lesz "smooth" a videó. Párszor olvastam már itt ezt a 60fps dolgot, de sosem értettem, hogy miért jó ha nem akarsz lassítani, igaz nem vagyok egy profi videós, csak a nagyon alapokat vágom.
-
Runner_fxr
addikt
válasz
StLui
üzenetére
Az angol tudásom nem túl jó, de a videó alapján tetszett neki.
Igazi mindenes bringa nem létezik, minden bringának vannak negatív és pozitív tulajdonságai, a saját igényeink alapján tudjuk kiválasztani a megfelelőt. Simán lehet, hogy sok ember megtalálja a számítását egy ilyen agresszívabb geometriás, plus-os kerekű hardtail-el. Népszerű is amúgy a kategória, de nekem nem kéne, esetleg második bringának. Ezek a durung plus-os külsők sokat tudnak tompítani, de egy 140-160mm rugóutat nem tudnak pótolni.
sebgutkopf: Hova mentek bikeparkozni?
Összehozzuk majd akkor, végül is csak nyár eleje van még.
Egy PH-s tekerést lehetne csinálni, pl Dobogókőre, fent van egy jó kis étterem, ott szoktam bográcsos kajákat enni. Utána lehet lefelé zúzni.Én elvagyok a youtube minőséggel, 2,7K-ban veszek fel a gopro-val, 60fps, hypersmooth, ezt a sony vegasban összevágom, aztán mehet fel youtubra, van persze minőségromlás, nem pont ugyan az mint a nyers felvétel, de szerintem simán vállalható. A 4K-t hanyagolom általában, mert ott csak 30fps-el megy a stabilizálás, a 60fps-ből meg nem engedek.

-
StLui
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Mi mindkétszer magunkban voltunk Bro' Hille-en
Másodszor amikor fölpakoltunk akkor érkezett egy raszta srác egy DH bicóval -
sebgutkopf
őstag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Vagy 4x probaltam feltenni privarkent, mert mindig bekasasodott. Szemet youtube a 60 mbps h265-ot lebutitja kb 12 mbps es h.264-re. Ezert kasasodik. Ra kell venni a yt-ot, hogy vp9-re kodolja at, akkor kisebb a minoseg romlas. Amlegutobbi videom nekem is tonkrevagta teljesen, ra se ismerni az eredetire, most viszont nem hagytam magam. Itt tartunk 2019-ben.
-
sebgutkopf
őstag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Van kedvem a kozos elmenyekhez kaphato vagyok ra. Bar a jovo hetvegere most kollektiv bikeparkozas van tervben (harom autoval megyunk). Jo ez a bringazas, uj baratok, uj elmenyek es huznak magukkal. A brohill osszehozza a bringasokat.
Szoval egy masik alkalommal, de mindenkeppen hozzuk ossze!
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Kevésbé kásás a videód mint sok megélhetési bringás youtubernek
Hero 7-ekből nem szokott ilyen jó kijönni
Jó kis trail amúgy, egyszer majd elnézek arra én is 
(#138116) sebgutkopf: Na akkor Te nem így látod

-
StLui
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
CRK Fnish DH néven a Trailforks-on?
Más mindenkinek: Igazi mindenes bringa? GMBH videó egy hardtail-ről. Ha valaki érti is, elmesélhetné a konklúziót

-
Runner_fxr
addikt
válasz
Fall-N
üzenetére
Nekem ne mond, csinálom már pár éve ezt a bringa szervizes melót.

Igen, nyilván a szakbolt feladata átadáskor üzemkészre beállítani a bringát. (Bár hozzáteszem, a kónuszok beállítását szerintem a boltok kb 90%-as nem csinálja meg.) Ebbe beletartozik a kónuszok, fékek beállítása, fék légtelenítés is ha szükséges, illetve váltó beállítás. De azt honnan a bánatból szagolja ki egy szerelő, hogy mondjuk a kedves szalagmunkás kifelejtette a zsírt a forgáspontok csatlakozásánál, vagy mondjuk nem pontosan présel be egy csapágyat, vagy sorját hagy a vázon a forgáspont csatlakozásoknál? Vagy mondjuk e-bike esetén a motor felfogatásnál is zsírozni kéne az érintkező fém felületeket, nekem ez is csont száraz volt. Arról nem is beszélve, hogy a forgáspontjaim egy két helyen, jelentősen nagyobb nyomatékkal voltak meghúzva, mint az előírt, azt sem tartom kizártnak, hogy a tám villámnál a csapágy azért rág egy kicsit mert agyontépte a paraszt a csavart. Ezeknek a hibáknak a megléte, szerintem túlmutat egy új kerékpár beállításán. Szomorú, hogy ez megeshet egy 1,5 milliós bringánál. Én így gondolom. Persze lehet mindent orvosolni utólag, mint ahogy én is megtettem, de azért jobb lenne ha ezekre figyelnének, mert ez már a gyári összeszerelő munkás felelőssége lenne, nem pedig a szakbolté aki kiveszi a dobozból az új kerékpárt!
És most ezzel nem a Meridát mint márkát akarom leszólni, mert továbbra a is a világ egyik legjobb márkájának tartom, de a gyári összeszereléssel vannak bajok, és ez szerintem teljesen márka független, bármilyen neves márkánál előfordulhat.
-
Játékos
addikt
válasz
üzenetére
Sziasztok!
A hajtókarokat sikerült leszednem, készítettem a lehúzó szerszámhoz egy adaptert. Azt vettem észre, hogy a hajtókarban lévő bordák jelentősen hosszabbak, mint a monoblokk tengelyén lévők. Ez így normális, vagy esetleg itt van valami inkompatibilitási probléma?
A középagyat nem tudom kiszedni, mégpedig azért, mert ugye a jobb oldalán lévő rögzítés az fémből van, ehhez van is itthon szerszámom, de a másik oldalán lévő (szerintem műanyag rész) rögzítéshez nincs szerszám, mert kisebb, mint a másik oldalon lévő! Eddig ilyennel nem találkoztam. Normális ez?
Harmadik kérdés: a középagy tengelye és a hajtókar szárazon kell, hogy rögzüljenek, vagy zsírozzam alatta?
Köszönöm szépen
-
ivana
addikt
válasz
IMIIKE1998
üzenetére
Valaki rááll a másik pedálra, te meg elkezded ütni kalapáccsal a villáskulcsot.
-
IMIIKE1998
őstag
Villáskulcsos pedált hogyan tudnék kiszedni, ha bele van ragadva? Akárhogy cibálom, nem jön ki. :D
-
törölt tag
válasz
Játékos
üzenetére
Hajtókarnál a felfogatáshoz nem került bele por vagy fémreszelék??Az is okozza.Valamint a nyereg is.Nálam is ez van amúgy,4szöges monoblokknál.De cserélem.Vázba mikor bepakoltam a monoblokkot,kitakaritottam,kapot egy rahedli gépzsirt,nem laza,menetre se került se por,se forgács,de mikor erösebben tekerem,elkezd kattogni.Pedált is szétkaptam,zsir volt,kapot is pluszba.Nyeregnél kifujatam a vázat,bezsiroztam,nyereg felfogatásnál,mivel pálcás,letakaritottam,meghuztam,igyis kattanik néha.Monoblokk húsvétkor lett cserélve,shimano.De már megrendeltem az integrált rendszert,cserélem az egészet.
UI:ha használod,néha nézd meg hogy nem e tudsz utánahúzni a hajtókarnak,mert ha lelazul akkor az is okozhatja.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Játékos
üzenetére
Szerintem amíg szerszámokat vásárolnál és szétszednéd, nagyon alaposan mosd le, olajazd meg a láncot. Ha így is csinálja, akkor a pedált csavard le, takarítsd meg a menetet rajta és a hajtókaron is, pici menetrögzítőt vagy zsírt rá és mehet vissza. Ha ezután is kattog, akkor én előbb a pedált próbálnám meg szétszedni, aztán ha ezután sem jó, csak akkor a monoblokkot. Vagy elviszed szervízbe és vagy megcsinálják vagy nem, mert ha ők könnyebbek, a kattogást lehet, hogy nem tudják majd előidézni
.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háromtagúvá bővült a Motorola Razr 70 család
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- A szellőzésre is figyel a Lian Li kábeleket rejtő, Infinity sorozatú mikrotornya
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- Milyen autót vegyek?
- Napelem
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- MacBook Pro 14" M1 32GB RAM 1 TB 27%-os áfás számla (0449AB)
- Vállalom Xianomi Okos kamerák, szoftveres javíttását típustól függetlenül
- Sony Playstation konzolok Okosítása / Szervizelése - TMR Szenzor bépítés // 13.00-s PS4 Moddolás
- 4K Gamer PC //Számítógép // Ryzen 7 9850X3D // 5070Ti // Számla + Több év garancia //
- Samsung PM9C1b 1TB M.2 PCIe Gen4 SSD! 7.100-6.700MB/s
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Soha nem vennék új bringát, mert kb. 3x-osan van túlárazva.

) EGyik videójában megmutatja mi miatt hord már mindenhol fullface sisakot, elég durva képet mutatott az arcáról, csoda, hogy így rendbejött.
)

4szögtengelyhez annál inkább...és ebben a pillanatban eszembe is jutott,hogy volt is átalakító a végén,amivel nagyobb lyuku tengelyre (octalink ugyebár) is fel lehetett helyezni,hogy megakadályozza a lehúzásnál beleszoruljon a kisebb,4szögűhöz való kitámasztó "kalap" a végén.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)