Hirdetés
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- MasterDeeJay: Harc a DDR5 árak ellen
- HUNNIA1920: Kínaiwebáruház, amit jobb elkerülni
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
Addig csinálta a hisztit ezzel a két csomaggal, amíg a főverzió frissítése le nem zajlott. A 22-es nél én voltam a buta, mert sudo mintupgrade-el szerettem volna alverziót frissíteni, de az istennek sem sikerült, mire rájöttem, hogy a frissítéskezelőből indítva szépen megcsinálja. Leellenőriztem az apparmort és a libapparmor1-et, nincs már visszatartva, szépen frissültek utána. Egyedül annyi problémám volt, hogy az etc/app/sources.list.d-ből kellett kivennem a Brave bejegyzését, enélkül nem lehetett verziót váltani. Szóval szép és jó dolog ez a verziófrissítés, de csak akkor ha nincsen sok külső csomagod, illetve PPA a rendszerben. Mondjuk, mostanában nálam is kevesebb lesz, mert rákaptam a Flat-re. Akkor viszont tényleg semmi probléma nincs vele.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Pardon, akkor félreértettem.
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Felvetések??? Még egy valag videó is van.
https://www.google.com/search?q=install+virtualbox+on+linux+mint&rlz=1C1GCEA_enHU1157HU1157&uact=5 -
captainnemo
senior tag
-
válasz
captainnemo
üzenetére
Sajnos létező probléma, én nem fogom törölni, mert erről is beszélni kell. Nálam is vannak olyan dolgok, amik hiányoznak, de igazság szerint magának a rendszernek filozófiája és a felépítése vonzóbb, mint bármelyik másik big tech cég terméke. Éppen ezért Linux alapon maradok, a sok disztribúció közül pedig a Mint az, ami megy minden kínlódás és barkácsolás nélkül. Ez sem tökéletes, de számomra legalábbis közelebb van hozzá, mint az összes többi.
linux alól pl. a dirac live-ot hogyan használja valaki? wine, virtualbox működik bármelyik?
Dirac live-ot nem ismerem, a Wine és a Virtualbox pedig működik.
A google tudom a barátom, de nem találtam erről információt.
Ezen mondjuk csodálkozok, mert van bőven.
-
captainnemo
senior tag
Régen linuxot használtam, de mindig arra kényszerültem, hogy bizonyos speciális szoftvertámogatás hiánya miatt, kényszerűen, visszatértem a windows-hoz.
Egészen konkrétan:
-logitech harmony remote szoftvere (erre már nincs szükségem, de régen emiatt)
-dirac live (Dirac Live Downloads - Dirac) ez nekem fontos és most emiattTudom ennek itt nincs helye de hol tudnám feltenni azt a kérdést, hogy linux alól pl. a dirac live-ot hogyan használja valaki? wine, virtualbox működik bármelyik?
A google tudom a barátom, de nem találtam erről információt.
-
Petya XT
senior tag
Sziasztok!
A rendszermegújítás alatt, 21.3--->22.2, volt két visszatartott csomagom, az apparmor és libapparmor1. Azt írta a vas, hogy ideális esetben nem kellene így lennie, hibát jelezhet. Mi ez, és van e valami jelentősége?
-
10+ év tapasztalattal már az is kialakult benned, hogy a helpből melyiket tudod hasznosítani, benne pedig valószínűleg még nem.
Teljesen igazad van, épp ezért erőltetném teleahocipöm kollégénál is ezt állandóan.
2014 április is benne van már a 10+ évben, azóta Linuxozik a kolléga.
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
van Linux infó már bőven, amikor 10+ éve kezdtem, akkor töredéke volt a mai helpeknek.
10+ év tapasztalattal már az is kialakult benned, hogy a helpből melyiket tudod hasznosítani, benne pedig valószínűleg még nem. Annak is van egy tanulási folyamata, hogy hogyan érdemes tanulni és mit. -
Na ugye!
Rengeteg Linux van és rengeteg infó is nyilván, de azért az egész alapja mindenütt azonos, ezeréve nézegetem az Archwikit különböző témákban és szinte minden használható általános segítségként. FSTAB, mount, SSD, különböző VGA-k driverezése, etc.De a lényeg, hogy van Linux infó már bőven, amikor 10+ éve kezdtem, akkor töredéke volt a mai helpeknek. Nem kell Winhez nyúlni, sőt, nem szabad! Ha ezt tesszük mindig, akkor a minimális szinten se fogjuk tudni kezelni a legkönnyebben megoldható problémákat sem. Pedig a Recovery menüből szinte mindent meg lehet oldani. Amin mindig elcsodálkozom, hogy miként tudja használni a Recovery a netet a csomagok letöltéséhez, hiszen nincs bebootolva még a rendszer...
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Valószínűnek tartom, hogy a hiányos support, a nem megfelelő kommunikáció, az itt-ott külföldi forrásból fellelhető fórumbejegyzések, amiből barkácsolgatni lehet, meg még száz másik oka lehet ennek. Mindenesetre a mi dolgunk, hogy megpróbáljunk egymáson segíteni, hiszen jóformán egymásra vagyunk utalva. Na nem teljesen, mert azért van nagyon sok angol nyelvű anyag a neten, csak hát a laikus is ugye hová ugorjon elsőnek, melyik disztribúció kézikönyvét olvassa el, majd hámozza ki, hogy a disztribúciók között mi a különbség, az Arch Wikiből át lehet-e ültetni a megoldásokat Ubuntuba és fordítva, stb. Én sok problémát látok ebben, de nyilván ezzel egyelőre nem tudunk mit kezdeni, mert máskülönben ez a széttagoltság jó is meg rossz is. Mindegyik projektnek van valami jó ötlete, amivel hozzá tud tenni a nagy egészhez és szabadon választhatsz, hogy ezek közül neked éppen melyik tetszik.
Visszakanyarodva: én élő MX Linuxból bebootoltam volna és azon keresztül javítottam volna a bootot.
-
Nem is ezen volt a hangsúly, hanem azon, hogy miért egyből Windowsban gondolkodik mindenki, ha gondja van a Linuxszal!?
Van működőképes Linux, bootképes Linux nincs teleahocipöm kollégánál, erre meg a Recovery a megoldás, nem a Windows. kb 6 különböző disztróm lett bootképtelen a nVidia gyári driver felerőltetésének próbálkozásakor utóbbi hetekben, eszembe sem jutott a Windows, mindet a Recoveryben pofoztam helyre. Merthogy Linuxot használok.
De először azt nem értettem, miféle syslinuxot emleget a kolléga, ha ISO-t akar kiírni, tényleg azt hittem, hogy a Sylinux OS-t akarja feltenni. Ezután derült csak ki, hogy van neki Linux MInt-je, csak nem bootol.
Mi a fenéért kell mindenkinek felülni a Windowsos vonatra, ha probléma van a Linuxszal? -
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Hogy tudom ellenőrizni Win 10 alatt, az iso fájlt,?
Ezzel kezdted, aztán folytatódott azzal, hogy Windows alatt egy adott program milyen verziójú komponenst használ.
Lehet én gondolkodom túl egyszerűen, de ezek mitől Linux topikos kérdések?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Amúgy a helyedben én a nem bootoló Linux recovery-ből próbáltam volna kezelni elsősorban a problémát.
-
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Neked a balena etcher program ajánlott, az DD módban írja fel a pendrájvra az iso fájlt.
De ha nem linux file rendszert akarsz az SSD-re, hanem jó mondjuk NTFS is, akkor a legegyszerűbb rendszergazda fiókban Kattints a jobb egérgombbal a Start gombra (a tálca bal alsó sarkában lévő Windows logó).A megjelenő gyorsmenüből válasszd a Lemezkezelés opciót. Ez fogja látni az SSD-det. Töröld a partíciót és hozz létre egy új NTFS partíciót. -
Sz_Imre
senior tag
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Rufus-hoz tartozik a Syslinux, ugyanis magának letölti a csomagot. De DD mód ajánlottabb.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
ubyegon2
üzenetére
Mivel a Linux Mint az amit szeretnék kiírni pendrájvra, gondoltam, jó helyen vagyok.
A Rufus indításakor kérdezi, hogy melyik írásmódot választom az ISO (ajánlott) vagy DD módban, ezen tovább lépve írja, hogy a fájl a Syslinux 6.04/20240408 -t használja, az alkalmazás meg a 6.04/pre1 -t, mivel nem kompatibilisek egymással, ezért ezt meg azt még le kell töltenem.
A gépemen az egyik SSD-n Win 10 fut, a másikon van egy nem bootoló Linux, de már nem tudom melyik verzió, mert többet kipróbáltam és egyik sem működött, pedig a teszt szerint jó volt az SSD. A lényeg szeretném megformázni, de a Win nem látja, erre kell a penre kiírt Linux.trance89
A Ventoy fent lehet egy Linux tárolón, de én csak a weboldaláról tudom letölteni, ez az ismeretlen. -
válasz
growler
üzenetére
Óóó...nagyon szép tőled ez a nyuszis gesztus!
Így akkor megúsztad a gyorskiképzést is törpenyusziból! Amúgy max 3-4 hetes lehet a képen lévő nyuszi, de lehet még kevesebb. 8 hetes kora előtt nem szabadna elvenni az anyanyuszitól. Szerintem szerezzetek egy törpenyuszit, mindenképpen jót tesz a régebbi kábelek és tapéták lecserélési szándékotoknak!
Plusz idegrendszert is megacélosítja nagyon.Hálám jeléül megmutatom, milyen sértődést tud levágni egy törp, ha mondjuk elhurcolod a hordozójába dokihoz meg körmötvágatni...
Tegnap óta csak a haverjával bújik össze és kifejezetten csak háttal van nekem, de közben figyel...gyakorlatilag 360 fokos körlátása van!
-
válasz
growler
üzenetére
------------------------------------------------------------ Gondolod, hogy a 6.4.13-as Cinnamon már Waylandra felkészített lenne? Pedig nem lenne rossz, ha működne, mert amit Waylanddal használtam, egész jó volt, de már nem emlékszem, milyen disztró volt. Meglátjuk milyen lesz a 22.3...
Tényleg nem Garuda kinézetű a desktopod, ami ismerve a csodás kinézetét, kifejezetten nem hátrány!
Bár utóbbi időben enyhébben szörnyűek a Garuda verziók.De ez a törpenyuszi nagyon nagyon cuki!
0 as3eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeyí-No miközben ezt leírtam, Ördi azonnal féltékeny lett és felsétált a klavira és eltakarta előlem a képernyőt! Ezt a sok e betűt meg a felső sort ő írta a desktopon lévő nyuszinak!
Ez a nyuszó még nagyon pici, pár hetes lehet, remélem a tietek! Van már ő egyáltalán 8 hetes? -
Ott sem default még a Wayland. Pár hete kipróbáltam az nVidia gyári driver okozta lefagyás miatt az UbuntuCin-t is, de ezek szerint a Cinnamon miatt nem OK még a Wayland, ebben meg még a 6.0.4 van.
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 driver: X: loaded: modesettingunloaded: fbdev,vesa dri: swrast gpu: N/A display-ID: :0 screens: 1Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")s-diag: 582mm (22.93")Monitor-1: Unknown-1 mapped: None-1 res: 1920x1080 hz: 60 size: N/Amodes: 1920x1080API: EGL v: 1.5 platforms: device: 0 drv: swrast surfaceless: drv: swrastx11: drv: swrast inactive: gbm,wayland -
Nemrég láttam, hogy végre nem csak a szokásos szépítgetés, saját Xapps alakítgatása történik, hanem a Waylanddal is foglalkoznak, nagyon érett már. Gyakorlatilag nem lehetett normálisan írni a gépen Wayland alatt, mert nem kezelte normálisan a karaktereket, amúgy jó lett volna, főleg a tapipados műveletei miatt, no meg smootabbak az ablakanimációk is, mint X-en.
De ezek az új toolok is jók lesznek, ahogy néztem.
-
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Kíváncsiságból megkérdezhetem, mi a búbánatot akarsz ebből a katyvazból kihozni?
Mivel iso-t akarsz kiírni, azt hittem a SyslinuxOS-t akarod felrakni, de most már kétségeim vannak. Igaz miért is kérdeznél éppen Linux Mint topikban rá, hogy egy nyamvadt Winen hogyan kell iso-t írni?De most akkor mi ez a syslinux verzió dolog? Meg mi a fenéért Win alól akarod ezt lehalászni?
-
trance89
őstag
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Kinek mi az ismeretlen, számomra az ms store az
-
trance89
őstag
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Ajánlom figyelmedbe a Ventoy-t, így nem kell kiírnod semmit
Kissé pazarlásnak tartok 1 pendrive-ot egyetlen telepítőre pazarolni amikor akárhány iso elfér egymás mellett... -
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Nem tudja kiírni??? Akkor ott valami user error lesz.
https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/linux_mint_kezikonyv.pdfJavaslom, hogy ennél a kézikönyvnél lapozz le a 22. oldalra és ellenőrizd, hogy mindent jól csináltál-e.
-
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Szívesen! Én személy szerint csak a SHA256-ot szoktam elvégezni.
-
válasz
teleahocipöm
üzenetére
Szia,
PowerShellből:
Szerk.: annyit hozzáfűznék az egyezés megvizsgálásához, hogy ne állj neki egyesével átnézni a karaktereket... A PowerShellből a kapott kódsort másold ki CTRL + C-vel, majd a böngésző azon oldalán, ahol az ISO kódsora van, ott nyomj egy CTRL + F-et. A megjelenő keresősávba másold be CTRL + V-vel a vágólapon lévő kódsort, majd, ha 1/1 egyezés van (zölddel kijelöli a teljes kódsort az oldalon), akkor rendben vagy.
-
teleahocipöm
senior tag
Üdv! Hogy tudom ellenőrizni Win 10 alatt, az iso fájlt,?
-
Novemberi blogbejegyzés a Mint Blogon.
Érkezik a 22.3-as "Zena" kódnevű kiadás béta verziója még december közepe táján, remélhetőleg az éles kiadás pedig a karácsonyfa alatt fog várni minket.
Az újdonságok ugyanazok, amiket már korábban megírtak, plusz pár új kisebb változás bizonyos appoknál:

-
Nekton
aktív tag
Sziasztok!
A gépemen ketté van osztva az SSD és Mint mellett Zorin OS van. Szeretném letörölni a ZorinOS-t úgy, hogy a Mint ne sérüljön, majd a partícióját a MINT-nek adnám. Hogyan kell ezt?
-
-
zizidor
őstag
válasz
Mtbsrác
üzenetére
Jobb ötlet hiányában én is a Geminit kérdeztem, az alapján valószínűleg egy olyan partíciód van csatolásra kijelölve, aminek megváltozhatott az azonosítója (uuid), pl. egy újraformázás során, vagy törölve lett egy olyan partíció, ami korábban használatban volt.
A létező partíciókat ki tudod listáztatni a sudo blkid paranccsal.
Ezeket kell összenézni a /etc/fstab-ban felsoroltakkal, uuid alapján.Itt lehet hogy javítani kell rajta valamit (kényes terület, legyen mentésed, ez egy olyan pont ahol meg lehet fektetni az oprendszert, hogy aztán ne tudjon elindulni). Újraindítás után lehet hogy a másfél perces késleltetés még előjön, de ha gond nélkül elindul a rendszer, akkor kell kiadni egy sudo update-initramfs -u -k all parancsot.
-
Mtbsrác
senior tag
Mit jelenthet ez a hiba vagy micsoda?
Elindul a gép csak meg kell várni hogy a 1:30 lejárjon. Mintha vmi lemezre akarna utalni de azok hibátlanok, egészségileg és filerendszerileg is.
-
Linux Mint Win10/64 palack, 3 retró-félretró game(telepítgetem tovább), valamint látszik az irodai kompatibilitás is. MS Office felment, így a natív Linuxos Libre mellett az is használható.
És nagyon dolgoznak a disztrón, naponta több frissítés jön...

-
Vasti74
senior tag
Helló!
Szerintem "hifizni" érdemes valami külső eszközt venni, ami USB-n lóg a gépen, esetleg valamilyen digitális kimeneten (az ritkább, de valamikor régen a hangkártyám koax digitális kimenetére csatlakozott egy külső DAC, és arra egy fejhallgató erősítő - kicsit túlgondoltam ;-)
Szoktak olyanokat mondani, hogy így izoláltabb az alaplap stb. zajaitól, ráadásul a kínálat is nagyobb... Vannak teljesen jó és mindent tudó "kínai" cuccok, érdemes körülnézni hifis fórumokon.
Az USB-s cuccokkal nem lesz szerintem probléma, nekem eddig még a filléres noname mini kütyütől kezdve (Orange Pi Zero-n lógott régen két szobában is ilyen olcsó hálózatos zenelejátszóként) többféle volt már, kapásból működtek.
-
K0zm0
aktív tag
Hali! (Rég jártam erre!)
Gépcsere előtt állok, és mivel mostanában komolyabban rákaptam a zenehallgatásra, gondoltam pattintok egy hangkártyát az új vasba. Ki is néztem egy Asus Xonar SE-t használtan. Ha jól olvastam, akkor a Mint támogatja, de kíváncsi lennék, hogy közületek valaki használ-e dedikált hangkártyát és ha igen van-e valami amire figyelnem kellene ezzel kapcsolatban!
Előre is köszi!
-
További palackok, variált borospoharakkal(Dunántúli Merlot perpill felbontva
), úgy néz ki, minden fut, már ami nekem kedvenc cím, telepítgetem a gamekat, minden is fut a retrótól modernig, bitang feeling ez a Linux Mint. A retró címek többsége azért nem fut Win11 alatt, tehát itt a pont a Linuxnak...
A variált palackok, külső SSD- re is :
És fent is a második palackban(Win session D: meghajtó) a SSamHD, külső SSD-n :
-
Zó
aktív tag
Ami steames, arra a Steam, ami GOG-os, epices, amazonos, arra a Heroic Games Launcher kényelmes kezdőbarát megoldás manapság, de más játékok is behúzhatók ezekkel a Protonba. De persze vannak más megoldások is (pl. Lutris.) Ezekkel ki lehet választani a megfelelő Proton-verziót (Steamen a komaptibilitás fülön lehet állítgatni), a Heroic akár le is tölti a Steam megfelelő könyvtárába.
A ProtonDB-n lehet tájékozódni, vagy tippeket keresni, ha valami nem működik jól.
Amiket írsz, azok a MoHAA kivételével mind mennie kéne különösebb gond nélkül, a Half-Life-nak natív linuxos verziója is van, nálam az is és a windowsos is megy Minten, a mentett állások kompatibilisek. A MoHAA esetében két kézenfekvő megoldás is van, az egyik ez, a másik pedig az OpenMoHAA (magyar leírás is van), az utóbbit próbáltam is, jól működik.
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Számomra kicsit ismeretlen terepre tévednék.
Játszani kéne linuxon. (cod2, flatout2, mohaa, half life...)
Mi mostanság erre a javasolt megoldás?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Rogyásig pakolható a Cooler Master Cosmos szériás csúcsháza
- Elemlámpa, zseblámpa
- Milyen házat vegyek?
- A fával keres kapcsolatot a Gigabyte új alaplapja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Fizetős szoftverek ingyen vagy kedvezményesen
- PlayStation 5
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HP EliteBook 640 G10 - 14" FullHD IPS - i5-1335U - 8GB - 512GB - Win11 - 1 év garancia - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3503
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 4500 / 16GB DDR4 / RX 6600 8GB / 500GB Nvme
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 PLUS Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Na ezt viszont nem tudtam...
2014 április is benne van már a 10+ évben, azóta Linuxozik a kolléga.
Rengeteg Linux van és rengeteg infó is nyilván, de azért az egész alapja mindenütt azonos, ezeréve nézegetem az Archwikit különböző témákban és szinte minden használható általános segítségként. FSTAB, mount, SSD, különböző VGA-k driverezése, etc.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Így akkor megúsztad a gyorskiképzést is törpenyusziból! Amúgy max 3-4 hetes lehet a képen lévő nyuszi, de lehet még kevesebb. 8 hetes kora előtt nem szabadna elvenni az anyanyuszitól.
Plusz idegrendszert is megacélosítja nagyon.
0 as3eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeyí-

Nálam a Heroes 3 az örök klasszik.
), úgy néz ki, minden fut, már ami nekem kedvenc cím, telepítgetem a gamekat, minden is fut a retrótól modernig, bitang feeling ez a Linux Mint. A retró címek többsége azért nem fut Win11 alatt, tehát itt a pont a Linuxnak...
A variált palackok, külső SSD- re is :
És fent is a második palackban(Win session D: meghajtó) a SSamHD, külső SSD-n :