Hirdetés
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- aquark: Zsebszámológépek
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Vandit.: Milyen zenét hallgattok most?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vagy
https://github.com/nirui/sshwifty
https://www.reddit.com/r/selfhosted/comments/1cysxfn/web_based_ssh/Guacamole tud SSH konzolt (ilyenkor SSH-n kapcsolódik), és adják konténerben (natívan szopás telepíteni). De amúgy a remote desktop is elég kellemes, mert nem kell közvetlenül beengedned a célgépre forgalmat, csak a web gatewayig, ami esetedben egy konténer lesz (nekem pl. natívan van a szerveren).
Itt meg használatos volt még telefonhoz is

-
Csinalok a kis laposra mindenfele service-t, amihez jo lenne ha tobben hozzafernenk. Ezt szeretnem tudni managelni ugy, hogy barhonnan meg tudok rajta csinalni barmit, amit akarok - meg a tobbi user is. Nem akarok remote desktopot, mert jo esellyel nem is lesz rajta desktop. Igazabol eleve fasz voltam, hogy installnal raktam ra desktopot, csak a memoriat eszi a semmiert, tervezem is kiirtani.
Most van egy webes admin feluletem, amin fut mindenfele szolgaltatas, ezeket lehet monitorozni, belepni, csinalni veluk amit akarok. SSH persze mukodik, de tok jo lenne, ha minden egy feluleten lenne -> bongeszos remote terminal. Az, hogy dockeres legyen, csak azert lenne jo, mert portainer-el csinalom a deploy-t, es kenyelmes lenne egy helyen latni azt is a minden mas kozott.
Guacamole tud olyat, hogy siman egy terminal, nem egy grafikus remote desktop?
-
-
Megkérdezem itt is, mert itt sokan vagytok linux guruk. Létezik valami olyan docker container, ami egy webes felületen ad nekem egy teljes értékű terminált? Tailscale az adott, csak azon keresztül akarnám elérni, nyílt vizekre soha nem lenne kiengedve. OS az debian stable.
-
-
Lescannelte ez az izé a home szerverem
https://www.visionheight.com/scan -
válasz
bambano
üzenetére
"az az érzésem, hogy nem olvastad, amit írtam."
Több gépre írtad
Lehet, hogy bizonyos HW-n ez-az nem támogatott
i915 : OK, a kernelben lehet akkor, de futólag láttam csak, paff. Mindenesetre az a lényeg, hogy az újabb driver ilyen HD6xx IGP-ken okozhat macerát (itt pl. okoz).
-
bambano
titán
Semmi baj nincs a gpu átadással. A cuccok eredetileg a full gpu átadásra vannak felkészítve, az a forkyban simán működik.
Oké, voltak döccenések, mire megtanultam, hogy ki mit ért ez alatt, meg kiderült, hogy a dokumentációk zöme muzeális."Amúgy Iommu, sr-iov, stb. támolygás van a gépeiden hw-ből és kernelszinten engedélyezve is?": az az érzésem, hogy nem olvastad, amit írtam. Azt írtam, hogy a full gpu működik.
"Az i915 drvert épp most cserélik a Debianban a 8. gen környéki cuccokhoz, azt olvastam.": azt biztosan nem, mert az i915 driver a kernel része, nem a debiané.
-
válasz
bambano
üzenetére
Azért kérdeztem, hogy mással megy-e, hogy Arc baj vagy nem. Ahogy nézem, ez a Gpu átadási mód is csodás lett
*csoda, ha működik

Este/holnap nyomogatom még én is, de akkor nagyban függ a hw-től is. Amúgy Iommu, sr-iov, stb. támolygás van a gépeiden hw-ből és kernelszinten engedélyezve is?
Az i915 drvert épp most cserélik a Debianban a 8. gen környéki cuccokhoz, azt olvastam.
A játékos virtuális gépeken mondjuk leesett, hogy felsleges Gvt-vel szórakoznom, mert amúgy jobb, ha hw független a cucc. Szóval sw render lenne, ha az menne WnXP-n. 98-on megy...

-
bambano
titán
"egyáltalán bármivel működik-e": ezt a kérdésedet pontosítanád?
Ha jól emlékszem, fel tudtam rakni egy full virtualizált 2026.04 archot úgy, hogy minden qemu volt (spice, stb.). Ugyanezt az archot nem tudtam úgy feltenni, hogy nem spice videó, hanem gpu passthrough. Se full gpu, se vgpu passthrough-val nem ment. Több gépen is próbáltam. Ha a full virtualizált arch alá betoltam egy passthroug gpu-t, akkor megdöglend.Ugyanezeken a gépeken a forky simán ment (oké, nem teljesen simán lehet telepíteni, de végül megy)**. Az egyik gépemen b50-nel és full vga pt-vel stabilan megy hetek óta a Forky, viszont a vgpu-looking glass párost nem sikerült még életre rugdalni. A nucomon sikerült megoldani, hogy az igpu-t virtualizáljam (ami önmagában egy vicces történet*, kisebb csoda), azon valahogy elindult a forky vgpu-val, lookingglassal, de nem volt tökéletes. Most próbáltam diszkrét amd gpu-val, a forky megy, az arch nem. Looking glass ezen sem megy...
* Az egy vicces sztori, hogy a nucban olyan Xe igpu van, ami nem megy az xe driverrel, csak az i915-tel. Viszont egy jóarc összekutymászolta a linuxos i915 drivert az intel egy belső driverjével (nem tudok ennél pontosabbat mondani), és ettől lett vgu támogatás az xe igpun nem gyári i915 driverrel (amiről mindenhol azt írják, hogy lehetetlen).
* ma megtanultam, hogy a qemu uefi módban, safe bootnál parádésan maga alá csinál, ha nincs klavi + egér a virtuális géphez. Szeretnék nekik gratulálni.
-
válasz
bambano
üzenetére
Na most megnéztem, igaz winfossal, mert az XP-re akarnék csinálni DirectX-et. A MDEV eszköz megjelent, de nem működött. Mondjuk XP alatt nem is fog, mint kiderült
. Megnéztem a beborítós 10-essel, azon se ment.Szóval az első kör az lenne neked is, hogy egyáltalán bármivel működik-e,mert ez legalább akkora sikertörténetnek tűnik eddig az Intel részéről, mint bármilyen GPU passthrough eddig bármelyik gyártónál
Viszont végre van hang DOS alatt a retro virtuális gépen
(Win98 alatt volt eddig is.) -
-
bambano
titán
Forky simán megy, ugyanazon a gépen is...
Ráadásul Trixie-t sikerült felrakni a nucomra vgpu-val, annak ellenére, hogy a default linuxos driver nem támogatja a vgpu-t.szerk: az arch wiki azt mondja a gvt-d-ről, hogy csak 5. gen-től 10-ig működik. olyan múzeum most nincs kéznél

-
-
bambano
titán
/set mode offtopic
valaki próbált már kvm + vga pci passthrough módban archlinuxot telepíteni? Sikerült? Nekem a 2026.04 nem. -
Nézek egy Devops oktatást.
"adj a fejlesztőnek ügyeletet - ha párszor felhívják szombat hajnalban, hétfőn már jobb kódot fog írni" -
-
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h
üzenetére
Ezekszerint lecserélted az I3 4330-at

Igen, a HDD led kell. Tök jól elárulja pl ha a gép a háttérben csinál valamit. Na meg amikor elindítok a játékot és fekete képernyő van (mert mondjuk shader buildel) akkor nem árt ha látom a HDD leden, hogy azért dolgozik, és nem fagyi van. Különösen, ha már a méregdrága házból amúgyis kispórolják a resetet.
-
KROK640
nagyúr
Igen, az a másik. Alapfelszereltség egy házban, de manapság egyre inkább azt is kihagyják. Közben arányaiban nézve piszok drágák lettek a házak. Mint ahogy az előbb írtam, ma már egy jobb alaplap árát simán elkérik érte, és nem az alaplapok lettek ilyen olcsók ...
#49206 qnadam : De nem ám ...
-
KROK640
nagyúr
válasz
Aljasvip
üzenetére
Nekem szombaton frissített le úgy a Win 10, hogy mikor újraindult megkaptam egy fekete képet az egérrel, és semmi más nem történt, meg nem lehett csinálni semmit, nem reagált semmire. Na ott jött a reset.
Manapság már nincs rá szükség olyan gyakran mint régen, de azért egy filléres dolgot ne hagyjunk már le, pláne, hogy egy jobb alaplap/proci árát elkérik a házért.
A jelenlegi piacot és irányt elnézve egyre inkább az az érzésem, hogy a 20 éves házam még 20 évig meglesz. -
koby11h
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Láttam olyan embert, aki a 17" monitort a D-sub kábelnél fogva húzta a MÉH telepen. Ha be van csavarva a két rögzítő, akkor elbír az sok mindent

-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Csak nem pixel, hanem kilogramm

-
E.Kaufmann
veterán
Csak a D-Sub VGA a legjobb a mai napig
(VGA supports up to 20K
)
[link]
Bocs az antifacésoktól... -
-
F.E.K..
senior tag
Azt hiszem, ez már achievement azért... picit megszaladt, no...
-
-
bambano
titán
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Fúrtak a Titanicon egy lyukat, hogy kimenjen a víz...
-
válasz
TESCO-Zsömle
üzenetére
Vagy amikor hülyék irányítják

@koby11h : Bosszantó

-
válasz
MasterMark
üzenetére
@MasterMark : Max. mini házakban... ha már a kábelektől nem jó egy full ATX házban, akkor megette a fene.
@koby11h : Ha fetreng otthon előlap, akkor simán megoldod
Régen itt akadt jópár 
A reset pedig jó dolog, ha megáll valami
Én itt a hoston bekötöttem, de nincs az előlapon, be kell nyúlni érte. -
koby11h
őstag
válasz
MasterMark
üzenetére
26 darab 250-1000 GB HDD-t kaptam most tesztelni. Megy egy gépben, ha kialszik a led, akkor csere. Közben én azért csinálom a dolgom, messziről látszik kész van-e, kell ez nekem. Sok esetben van másolás, ocr, több GB tömörítés, én hozzászoktam 40 év alatt

A reset gomb hiánya nekem spec nem fáj, nem resetelek, nem szereti azt semmi.
A gépem: integrált lap, 13 gen i3 proci, 2x8 GB, 1 nvme gen3, 1 SATA, 300W táp. Még a hátsó venti is túlzásnak tűnik, mert így sem melegszik semmi. Ehhez többet költeni házra totál felesleges, inkább a lapra/tápra költök, hogy stabil legyen.
Igen, függ a kábelmenedzsmenttől, de ha nincs meleg, az a pár kábel nem számít. -
koby11h
őstag
Később el akartam (el is adtam a házat) nem akartam barkácsmegoldásokkal élni.
De igen, normálisabb lett volna. Így egy slot hátlapot cseréltem egy régi usb kimenetes darabra (közepén lyukkal) és azon át kihozva egy cellux darab ráfogta a gépház tetejére. El volt, nem zavart, láttam messziről, hogy mikor van vége a műveletnek
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Dehogy nincs értelme. Sokszor hasznos infó a háttértár aktivitás.
A kábelmanagement a stabilitást...?
-
E.Kaufmann
veterán
Na, már egy kereskedőnél elfogyott egy bizonyos típusú HDD, de az egyel drágább még van... talán...
Közben meg olvasom, hogy a műanyag alapanyagnak is megy fel az ára. Lehet lassan a csövik nem a repontba viszik a cuccost, hanem aranyárban felvásárolják tőlük harmadik felek. Ahogy néztem, nem reménytelen filamentet gyártani belőlük
(mármint a palackokból, nem a csövesekből...) -
E.Kaufmann
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
Már hogy ne lenne? Az Apacer pakolt is az nVME SSD-jére, amit vettem most gyorsan év végén
Még jó hogy üveg oldallapom van, így látszik is. Csak mondjuk én meg nem nézem 
-
MasterMark
titán
válasz
koby11h
üzenetére
Az uj dolog, hogy mar reset gomb sincs.
En a HDD jelzot anno egy Arduino mini-vel oldottam meg, hogy a fo led mutassa fenyero kulonbseggel, mint egy feklampa.
Mostani SSD-kkel sok ertelme mar nincs szerintem amugy sem. HDD-t meg nem rakok mar asztali gepbe.
Nekem is a foldon van, attol meg lehet jo haz. Az meg hogy vezet a kabelt, meg hogy szellozik igenis befolyasolja a teljesitmeny, es a stabilitast.
#49195 bambano: Hat az is tulzas, anelkul is elmegy csak szetszorva a foldon.

-
válasz
koby11h
üzenetére
@KROK640 : Nincs ezzel gond, akinek ez tetszik, vegyen ilyet.
@koby11h : Egy meghajtótakaró előlapba nem lett volna jobb?
Itt a host+NAS gépen van LED, de úgyis volt USBLCD-s kijelzőm, arra kiraktam ilyesmiket, hogy gép IP-je, CPU terhelés, szabad RAM, filerendszer lekérések mennyisége... egy 5,25" helyre való takarót kivágtam, abba van csavarozva. -
Hátö.
Nyugodtan lehet 10k-s házba is rakni, csak ne csodálkozz, ha a 0,8mm-es lemezt - nem viccelek, ez az új standard - az is elhajlítja ha csúnyán nézel rá, hát még ha megpróbálod kitörni a PCI takaró lemezt hátul.
Ez utóbbit átéltem, rá pár évvel már tudok nevetni rajta.
KROK640 #49198
Manapság már nincs olyan gyakran szükség reset-re.
Én utoljára 3 éve memória tuning-hoz vezetékeltem át bios reset-nek, és szerintem azóta is úgy van.
Rég nem fagyott már le windóz nálam - a 10-es, 11-el a családban örökös szívás van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- OLED TV topic
- Kötelező frissítésnek számít a Microsoft legújabb csomagja a Windows 11-hez
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tőzsde és gazdaság
- Óra topik
- Milyen nyomtatót vegyek?
- További aktív témák...
- Gamer PC - i5 / GTX 960/12 Gb Ram (Erősebb, mint a 1050 Ti!)
- Eladó AKG Ara, dupla kapszulás mikrofon! Bontatlan, garanciás! Több darab is elérhető!
- Logitech Superstrike x2
- D-link 16 és 24 portos, sima és POE, gigabites managelhető switchek
- Gigabyte H510M PRO-E alaplap + Intel Core i5 10400F CPU (+ram, táp, vga igény szerint)
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- 27% - Samsung Essential S3 S27D366GAU Ívelt VA Monitor!
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
. Megnéztem a beborítós 10-essel, azon se ment.
)
En a HDD jelzot anno egy Arduino mini-vel oldottam meg, hogy a fo led mutassa fenyero kulonbseggel, mint egy feklampa.