- Asszociációs játék. :)
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Digitális Állampolgárság Program
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Miért van szükségem négy darab Elektromos rollerre?
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nem hűtő hűtő
- Gurulunk, WAZE?!
- Samsung SCX-4200 papírfelszedő henger csere
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz Victorio #33651 üzenetére
Mi köze ennek a vásárláshoz? Minden másra ott a gyártó topikja: Asustor NAS
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Victorio
aktív tag
válasz AiRLAC #33652 üzenetére
Ryzen 7700X, Intel I225-V ethernet (2.5G), Firefoxból mérve.
Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.
-
Victorio
aktív tag
Itt az Asus Drivestor 2 AS1102T NAS-om átviteli mérési eredménye.
A switch egy Aliexpress-es Horaco 4x2.5G ethernet + 2xSFP+ 10G. A kábelezés Cat6, mindkét lemez WD Green 2TB, RAID1-ben.Vajon miért ennyire aszimmetrikus a fel/le irány? Cache-eli a NAS az írást, és ott nem a lemez a korlátozó tényező?
A másik, fel lehet valahogy rá tenni egy iPerf-et? Nem találtam meg az AppCentralban.
Hiába nem szereted, - mondta a Macska - itt mindenki bolond. Én is bolond vagyok. Te is bolond vagy. Honnan gondolja, hogy én bolond vagyok? - kérdezte Alice. Ha nem volnál bolond, - válaszolt a Macska - nem jöttél volna ide.
-
cidalain
veterán
cmr lemezt vennék, és mindkettőt most szerezném be.
pl most a sima 4TB ironvolf (vn006) és a 4TB ironwolf pro (ne001) között nincs árban különbség. a sima szerepel a támogatott eszközök listáján, a pro nem (még).
viszont a pro picit jobb, több gari van rá. cserébe kicsit hangosabb és többet fogyaszt.
az eredeti terv a red plus lett volna, de azok árai elmentek az égbe>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<
-
félisten
válasz cidalain #33646 üzenetére
Valószínűleg semennyire. Ezek szabványos megoldások, ezért hiba legrosszabb esetben is csak extrém terhelésnél jelentkezhet -- de nem szokott, mivel a hiányzás a listáról inkább jelenti azt, hogy nem tesztelték, mint azt, hogy nem lett megfelelő.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
cidalain
veterán
Mennyire problémás, ha egy Synology Nasba olyan HDD+t teszek, ami nincs a kompatibilitási listában?
Ha mondjuk Pro-t tennék bele mi lenne?>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<
-
cidalain
veterán
Még mindig lamentálok. Eddig a fényképeimet a PC-n tároltam, és külső winyóra backupoltam. (semmi extra mennyiség, nem fotós vagyok, csak a családi kalendáruim, jelenleg kb 200 GB a méret)
Egy kétlemezes NAS-t terveztem venni, ahol RAID-be tenném a két lemezt, de mint írjátok, ez nem igazán tekinthető biztonsági mentésnek, így továbbra is használni kéne a PC és a külső winyót, ergó minél több helyen ott az anyag, annál jobb az adatbiztonság.
NAS-nak egyéb funkciókat is tervezek: a háttérben néha torrenteznie kéne, és néha egy-egy filmet lejátszanék róla a tévével. Kb ennyi összvissz.
DS223j típus tervezek, ehhez a felhasználáshoz bőven elégnek tűnik.
Viszont a RAID tök felesleges, hisz a folyamatos rendelkezésre állás nem lényeg, sőt azon is elgondolkodtam, hogy nem is járatnám 0-24-ben, ha épp nincs aktív torrentezés, hanem csak mondjuk hétvégente futna (akkor van idő fimet nézni, telóról felszinkronizálni a fotókat)Érdemes lehet-e, két winyóval 2 különálló kötetet készíteni, amelyikből az egyik Winyó nagyobb: erre jönne torrent, meg utána médiaszerverkénti felhasználás, egy kis szelete a fotótár; melléje mondjuk egy kisebb winyó, ami csak a fotótár egyik backupja (a PC, és a külső winyó továbbra is aktív backupok maradnak)
Ha a fotótár kis winyó megdöglik, a nagyon még ott a lényeg (illetve a külső backupokon)
Ha a nagy winyó döglik, akkor a torrent, ideiglenes fájlok, egy-két filmfájlért nem kár, a fotótárnak itt is csak egy példánya van.
Így nem szükséges két "nagy winyót" beletennem, és a NAS sem dolgozik folyamatosan a RAID-en, meg a torrentet nincs is értelme tükrözni.>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<
-
Biga123
addikt
válasz Sanyi.mTs #33639 üzenetére
Azért ez hatalmas lábon lövés lenne egy külső raid box tól, kizártnak tartom , hogy raid1 esetén kétszer utazna az adat az usb-n csak azért mert két lemezre íródik ki.
A duplikálást szvsz a raid vezérlő végzi.---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
veterán
-
veterán
Köszi! Ez egy kicsit túllő a rászánt kereten a maga 72ezer Ft-os árával
Közben azon gondolkoztam, hogyha beleteszem egy ilyen külső HDD rackbe a két winyót, azt rákötöm a homeserveremre, majd Linux alatt beállítom a szoftveres raid1-et, akkor lehet meg is van oldva a dolog
Mivel a HDD-k több mint fele kint van a "szabad levegőn", így a túlmelegedés sem jelent veszélyt.
Az említett rack már megvan, ki is próbáltam most, Windows alatt ki tudtam olvasni a SMART adatokat. Írási és olvasási sebesség 150MB/s körüli, ami bőven elegendő (és gyorsabb, mint a gigabites LAN porttal rendelkező NAS-nak lenne hálózaton keresztül).
Van bármi, amin elhasalhat ez az elképzelés?
Wi-Fi okoscuccok, utolsó darabok ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wi-fi_okoseszkozok_mozgaserzekelo_okosrele_ok/hsz_1-50.html
-
cigam
titán
válasz MaCS_70 #33636 üzenetére
Mivel a mezei eszközök USB-n keresztül csak a RAID tömböt mutatják, esélytelen egyenként lekérdezni a lemezek állapotát. Esetleg létezhet olyan gyártó ami ad hozzá programot, de az én IcyBox-om nem ilyen.
Amit te keresel az a DAS. Pl. Qnap TR002 Ezeket általában NAS gyártók kínálatában kell keresni, és a NAS-ok bővítésére szolgálnak. Adnak hozzá kezelő programot, ha PC-re dugva használnád:Nehogy megkérdezd miért neked írtam! Félrekattintottam, még nem ittam kávét ...
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
-
-
kkp900
senior tag
Na ezt nem is gondoltam volna ,hogy van ilyen is mint a G.....
Viccet félre téve sajnos magyar ember még nem tett fel ilyet ,hogy mit hogyan kellene beállítani esetleg mit kell letölteni hozzá. Mivel van a Mac vannak vinyók is így meg tudnám oldani itthonról amikor megvettem a M4 Minit. Nem kellene venni feleslegesen egy gagyi procis 0 Ramos cuccot kb 120 -ért ami elhasal egy komolyabb Filmnél pld...
Nekem csak erre kellene mert most erre használom a OneDrive felhő tárhelyet ,hogy filmeket nézek róla pld. Jó meg a fotókat is lementem de arra ott a ICLOUD is elve.De mivel minden angolul van sajnos én meg nem tudok és azért nem olyan pontos a fordító programok. Sőt ahogy elnézem az első cikket pld az is csak árakról beszél nem konkrétan milyen programot kell telepíteni és hasonló dolgok .
Lehet az a legegyszerűbb ,hogy marad a MAc Macnek és csak erre töltögetek és elfelejtem a távoli elérést és a letöltés indításához. A többi meg úgyis működik már eleve most is rajta és akkor 2 gépem lesz a monitor se fog gondot okozni mert egy LG42 Oled van rajta HDMI bőven .
Alex91 Home Kitnek van Apple TV 4k meg Homepod Mini is . Vagy te mire gondoltál esetleg amikor okos otthon ,router, media lejátszó ra gondoltál? Router az a Telekomos 1 GB szerintem jó amire kell vezetéken lóg rajta minden a Mac MIni a TV az Apple TV és a sima tv is. Wifin csak a Homepod a telo meg a táblagép amikor használva van. Meg 1okos elosztó 2 okos konnektor meg egy Fűtőpanel csak... -
Noxy
veterán
válasz kkp900 #33629 üzenetére
Google csodákra képes: mac mini for nas
''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is'' Privát üzenetre nem válaszolok. (Kivétel a HardverApró)
-
Alex91
félisten
válasz kkp900 #33629 üzenetére
Tobb megoldast is el tudok kepzelni. Pl. marad rajta MacOS, es tavoli asztallal iranyitod. Mondjuk Apple Remote Desktop kicsit draga.. [link]
De azt hiszem VNC-vel is megy, regen csinaltam .Vagy virtualis gepen felraksz ra barmilyen dedikalt NAS OS-t. Esetleg nativan is lehet, ha tamogatjak a Mac-et.
Meg lehet belole csinalni media lejatszot, okos otthon kozpontot, routert stb. Meg eleg eros gep.
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
kkp900
senior tag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem,hogy van egy Mac Mini 2018-as I5-ös porcis 32GB Ramos PC-m. Erő lenne benne mindenre is...Ezen futnának a 4K filmek is szerintem bőven meg a feliratok is..Vennék egy Mac Mini M4-et helyette .És azon gondolkodtam, hogy mivel nem kapnék sok pénzt érte csinálnék belőle egy NASt. Van egy csomó HDD van 2 TB és 4TB is vinyóm itthon és abból 2 mondjuk rákötnék külső házzal természetesen vagy csak egy kábellel a mai világban már ház se kell ehhez. A cél ,hogy a torrent menjen Le-Fel ,hogy el tudjam érni majd bárhonnan őket vezérelni a le-fel töltést.Csak Apple dolgaim vannak és azokon az Infuse progi van a Pro és így elérem bárhonnan a Filmeket most is a megosztott mappából az Infuse segítségvel meg lejátszom a külső SSD-ről ami a Minire van csatlakoztatva. Eddig fizettem OneDrive tárhelyet a családit (6 ember) és abból ki is használtam 4 emailcímet így 4 tb helyem volt azokra feltöltve a filmek . De nem vagyok a pénzem ellen és ha meg lehet oldani a Minivel akkor inkább azt tenném munka ilyesmi semmi nem lenne a hdd ken csak filmek meg a Torrent vissza töltés. Ezt ,hogy lehetne elérni vele esetleg? Hogy távolról le is tudjak tölteni pld nem csak a gép előtt? És ,hogy ez kivitelezhető e vagy nem? És ha igen akkor , hogyan . Milyen program kellene hozzá esetleg még most a qBittorentet használom .
Remélem érthető volt amit szeretnék és hogyan. Köszönöm a segítséget. -
veterán
válasz sziszi-fuszi #33627 üzenetére
Köszi! Borisz76 neked is!
Ezekből ki lehet szedni a SMART adatokat?
Wi-Fi okoscuccok, utolsó darabok ---> https://hardverapro.hu/apro/tuya_wi-fi_okoseszkozok_mozgaserzekelo_okosrele_ok/hsz_1-50.html
-
Borisz76
veterán
-
veterán
Ugyan nem pont NAS, de nincs neki topikja, így talán itt több lesz a válasz
Használ innen valaki ilyen USB-s RAID-et támogató HDD tárolót (vagy hasonlót), amivel elégedett?
A gyártóra rákerestem itt a topikban, de 0 találat.
[ Szerkesztve ]
-
krealon
veterán
"minden ma kapható HDD legalább 190MB/s sebességgel képes írni"
Ez mindaddig igaz, amíg:
- 1 szálon történik az átvitel
- a tárolóhely megszakítás nélküli, folyamatos területként rendelkezére áll.Mihelyt valamely feltétel megszűnik, drasztikusan csökken az átvitel. A HDD cilinderek közötti pozíció váltás idejére szünetel az adatátvitel a fej és a lemez között.
A lassulást különféle átmeneti tároló eljárásokkal (cache) szokás elfedni, de NAS-okban tipikusan kevés (kis kapacitású) erre szolgáló eszköz (RAM, SSD cache) kerül beépítésre.
-
robi212
tag
Sziasztok,
Bármelyik NAS-nak van olyan szolgáltatása, mint az Apple iCloud-nak, hogy a fényképek eredetijét a felhőben tárolja, a telóra pedig csak egy kis méretű thumbnail kép copy-t/linket helyez vissza? Azt hiszem valahogy így működik.
Tehát a kép nézhető offline is.Köszi
Ha a Vasembert felcseréled Bádogemberre, már nem ugyanazt a filmet nézed.
-
ugyes
senior tag
Az Asustornál alapból lehet. Sőt gyártói leírás van ennek beállításáról!
Synology-nál csak kézi beavatkozással oldható meg, amely mikéntjét Google testvér fogja megmondani neked (ha rákérdezel nála).
Fontos: RAID1-be javasolt tenni az m2-es SSD-ket ha volume1-ként/főkötetként, akarod használni. -
Borisz76
veterán
Sebesség szempontjából igen, jó lenne.
Viszont ha a rendszer "csak" egy lemezen ( SSD-n ) van , akkor ha az tönkre megy....ugyanúgy borul a Folyamatos adatelérés lehetősége.
Az igazi az lenne ha 2 db SSD-n , tükörben ( RAID1 vagy SHR ) lenne a rendszer.Az adatok pedig a HDD-ken , szintén 1 lemez kiesése ellen védve.
A Synology nem kínál ilyen lehetőséget.
Lehet a Qnap , Asustor esetleg más gyártónak van hasonlóan épített , kivitelezett megoldása. Ezt nem tudom mert nem követem ezeket a gyártókat és a modelljeiket.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
addikt
Aztán ha megdöglik az SSD akkor nem indul többet egyáltalán. Azért vannak előnyei/hátrányai. De ezt vigyük át a Synology topicba.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
Borisz76
veterán
Hivatalosan nem.
MINDEN a NAS-ba berakott lemezre felkerül a rendszer.
( Lemezhiba esetén ezért is tud elindulni a rendszer mert a többi , jó állapotú HDD-ről indul. )
Az SSD hivatalosan "csak" gyorsítótárnak használható.
1 db esetén olvasási gyorsításra.
2 db esetén pedig olvasásra és írásra is.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
Indulhatsz 2 db lemezzel is.
Egy dologra azonban érdemes figyelni !
SHR kötetet hozz létre !
Ezt a legkönnyebb idővel bővíteni.
Lehetőleg azonos kapacitású lemezeket tegyél bele....most és a bővítésnél is !Régebbi DSM 6 alatt készült összefoglaló.
Ami érdekes lehet számodra az a kötet létrehozás , bővítés menete.
Egy DS918+ modellen mutatom meg a menetét : [link][ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
atees
őstag
Köszi mindenkinek a segítséget, berendeltem egy synology ds423+ nast. Remélem ki is fogom tudni használni a 4 rekeszt
Aláírás (nem kötelező megadni) :)
-
ben0it8
csendes tag
Koszonom a valaszokat!
-
Patice
nagyúr
válasz ben0it8 #33607 üzenetére
Erre a célra megfelelő, de ennek pont most jár le a támogatása.
Újabb DSM-et már nem fog kapni, max. ritkán biztonsági frissítést párat.
Ha nem engeded ki netre, akkor otthoni hálózaton még évekig elketyeg.
5400-as HDD is mehet bele, gyorsabb nem feltétel, meg nem is biztos, hogy gyorsabb lenne tőle.Eladó cuccaim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/patice/keres.php?usrid=282986
-
ben0it8
csendes tag
Sziasztok! Milyen valasztas a Synology 115j 2025-ben, ha csak annyi az elvaras, hogy minel olcsobban 1080p filmeket tudjak nezni rola? Van konkret javaslat, hogy minimum milyen sebessegu merevlemezt vegyek hozza?
Koszonom elore is a valszotokat!
-
Rozisoft_Bp
tag
válasz havri1 #33603 üzenetére
Ehhez nem tudok érdemben hozzászólni, mert egyrészt nekem az asztali gépem a mindenes, mivel egyéb okokból folyamatosan megy. Ezért aztán azon megy a Plex, az összes vinyó, virtuális gépek stb. Mivel erős középkategóriás, van szuflája átkódolni. Ráadásul ha épp átkódolás kell, sose vagyok otthon, szóval nem is veszem észre, mennyire megy fel a gépigény...
Ebbe a topikba tanulni járok, ha valaki kérdez ez ügyben napra kész legyek! -
biga
őstag
válasz Borisz76 #33601 üzenetére
Nem allitottam az ellenkezöjét A letöltés (Mo-n audiovizualis tartalom esetén, megosztas nélkül) meg eleve nem illegalis, (illetve ha jol tudom valami kivétel) függetlenül a protokolltol. En a MEGOSZTAS-rol beszéltem, ami - hacsak nem te vagy a jogtulajdonos - illegalis.
''Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz. (Sándor György)'
-
havri1
félisten
válasz Rozisoft_Bp #33602 üzenetére
Egyébként, ha már mélyen belementünk, nálam még a felirattal volt probléma, nem is magával a film kódolásával. Pár KB-os feliratot transzkódolt, és olyan CPU meg SSD/HDD terhelést csinált, ami miatt akadozott a film. És a durva az, hogy hogy a forced sub volt, nem is rendes felirat, konkrétan meg se jelenítette. Direktbe OFF-ra kellett tenni a feliratokat, és egyből lecsökkent a terhelés 8-10%-ra mind a CPU és mind a HDD/SSD-n. Ez valami bug lehetett..
[ Szerkesztve ]
havri
-
Borisz76
veterán
A TORRENT az nem illegális.
Az egy protokoll , ami fáljcseréléshez használható.
Az , hogy mit tölt le az ember már más kérdés.....Amúgy értem mire gondolsz és igazad is van.
Bár én ritkán oszom meg a családi képeket, videókat.
Ha olyan van , akkor saját telefonon, tableten megmutatom.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
Új hozzászólás Aktív témák
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Suzuki topik
- Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Linux kezdőknek
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Lenovo Thinkpad T460S, 14" FHD, i5-6300U CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, W10/11, 27% áfás számla, 1
- Lenovo ThinkPad P50, 15,6" FHD IPS, I7-6820HQ CPU, 16GB DDR4, 256GB NVMe SSD, 2GB VGA, WIN 11, 27%
- Huawei P Smart Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Mac Mini M4 16GB/256GB
- IBM ThinkCentre Retro PC, Pentium 4 3 GHz CPU, 2 GB RAM, Geforce FX 5200 VGA