- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
válasz
MPowerPH
üzenetére
+ Fallout from the Pandemic Bike Boom
vsz az msrp ár alá lövő akciók lesznek európában. az hogy Mo-n mi lesz a helyzet, az egy másik kérdés. nagyonoff: [link]
-
Sleek
senior tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
-
bardi
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Nekem ha elkopik a hátsó, majd oda is rakok egy 200 mm-est, nem melegedett még el, de ártani nem árt, olyan gondom meg soha nem volt, hogy nem tudom adagolni a féket. Így legalább mindenhol ugyan olyan méretű lesz, meg a kisebb hőmérséklet miatt lassabban is fog kopni. Most nekem a hátsó betét hamarabb kopott el, mint az első, lejtőn kanyarban nem opció az első fék.
-
Ringman
félisten
válasz
bardi
üzenetére
az

mondjuk én is cseréltem könnyebbre a rotorokat, de csak a saját magam szórakoztatására, meg jobban is néz ki
alföldön meg nem fog túlmelegedni. -
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha azt olvastam volna vhol, hogy azok a sorok, amiken 10T a legkisebb, csak XD vagy MS hubokra mennek fel, HG-re nem.
Persze egyáltalán nem biztos, csak mintha rémlene.
-
válasz
bardi
üzenetére
Ja, én is így szoktam, csak néha próbálkozom a segédeszközökkel, de a vége mindig az, hogy kereket forgatva-erősen fülelve állítgatok nagyon piciket a féktesten, és mikor sehol nem súrol, akkor felváltva húzogatom a csavarokat, kb. nyolcad fordulatonként. Pepecs, de működik
. -
Sleek
senior tag
válasz
itouchfan
üzenetére
Sajnos nem követtem az Mtb vonalat . 26 os mtb m van, ami 2011es Kross level A,2 recon solo air teleszkóppal .Nincs vele bajom mert napi használatban van . De kíváncsi vagyok milyen érzés a 29es mtb. Persze lenne a pénznek máshol is helye.(hőszigetelés stb) Nem járok nyaralni , nem kocsmázok , az évet végig melózom a mezőgazdaságban. Ennyi boldogság nekem is legyen már. Igen tudom mindig az van ,mert mennyit költöttét bringára , meg megint új bringa. ... Nemhogy autót vennél már. amit bringára költesz.(lehet igazuk van. .. De ha nem köt le az autó akkor...) Azért valljuk be 400ezer ft nem nagy pénz már.. Illetve megkeresni sok és tudom sok embernek ez is sok pénz.
Ezért jó ez a fórum mert van tapasztalat. Bringaboltban sok helyen azt beszélik rá a laikusra ami éppen van. Azt jön a csalódás mert nem azt várta a felhasználó. -
itouchfan
őstag
válasz
Sleek
üzenetére
Ez nagyságrendekkel könnyebb, sportosabb és korszerűbb a Talonnál, ennyiért ma Ft-ban 1x12-es montit korrekt alkatrészekkel, újonnan meg nem nagyon lehet kapni. Trek általában túlárazott azért, Specihez, Cannondale-hoz hasonlóan. Túrázgatni az alu Cube-ok is jók, ár-érték arányban rendben vannak azok is, de nehezek és a geo elavult.
-
szimpláncsak
tag
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Jah látom, hogy sok bringában 32-es tányér a max de azzal is megvan a 40km/h

-
Sleek
senior tag
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Ennyi rohadt választékot.
Régen volt a tanya bike azt az is jó volt. Ott max télre cseréltünk hátul lánckereket . -
-
szimpláncsak
tag
válasz
Sleek
üzenetére
Még esetleg annyit lehet variálni egy 1*11 vagy 1*12-es hajtásnàl, hogy olyan sort teszel fel hátra, ahol nem 11 hanem 10-es a legkisebb fogaskerék. Mondjuk ha hátul 10-44 van, elől meg 34-es tányér akkor nekem a linkelt táblázat azt mutatja, hogy 34/10-nèl 90-es pedálfordulatnàl 42km/h a sebesség. 34/44-nèl meg 7km/h. Azért ez elég sok mindenre elég már
-
válasz
parandroid
üzenetére
Átépítésben gondolkoztam, azért néztem, így eleve 38T első lánctányért állítottam be. 32-34 igen sovány trekkinghez. 38-40-42T érdemes szerintem, edzettségtől függően.
-
itouchfan
őstag
válasz
Sleek
üzenetére
Ennyiért szerintem ez elég bestbuy: [link] , van szürkében is. Váz, villa a saját, rövidtávú tapasztalataim alapján (XTC 1 van) maximálisan rendben van, Deore 1x12 fenntartható, de korszerű rendszer, átütős, boostos, és a kerekek is vállalható súlyúak. Igen, gyárilag csupán 30as lánctányérral jön, de 36-os tányért is fogad, azaz bőven cserélhető, tehát elég olcsón meg lehetne úszni az upgradet, de mégis egy korszerű, később ha úgy alakul eladható bringa lesz.
-
parandroid
félisten
válasz
Sleek
üzenetére
Pontosan így van. Nekem 28-as cross trekkingem van, aszfaltos gumikkal, elöl 1x32-vel, és bizony kevés tud lenni. 34, de még inkább 36 lenne jó ehhez. Pláne, hogy hátul valami egészen nagy fogaskerékben végződik, 11-51 talán a sor, amivel aszfalton kb bármit meg lehet mászni, ami hétköznap felmerülhet, terepre meg úgysem való az egész szerkezet.
A Dark Archon által linkelt gear calculator nagyjából stimmel, kb 36 kmph-t mond a 11/36-ra 90-es pedálfordulattal. Nagyjából ott is van a teteje, igen. kisebb lejtőn, vagy erősebb hátszélben ez elég hamar el tud fogyni. Másrészt azért egy trekkingen nem akkora poén így pörgetni, mint egy országútin.
p
-
bardi
senior tag
válasz
chubby2o6
üzenetére
Nekem ami két és négy dugattyús fékkel is mindig működött:
A féknyerget pozícionáltam úgy, hogy a tárcsa pont középen legyen, mindkét oldalt egyenlő távolságra, majd óvatosan, fokozatosan húztam meg a rögzítő csavarokat, hogy ne mozduljon el.
A behúzom a fékkart, és úgy szorítom meg a csavarokat módszer nem mindig vált be.
Új jagwire betéttel volt, hogy egyszerűen túl vastag volt, és az első pár km-en beleért a tárcsába a betét, de amint bekopott jó lett. -
Sleek
senior tag
válasz
andrisbandi
üzenetére
Nem is a terep lenne a gond, hanem sík úton lehet hamar elfogyna az áttétel. Persze nem próbáltam még ilyen egyes rendszert, csak a mostani 26os bringáról tudok nyilatkozni ,hogy a 32 es lánctényér kevés volt közlekedni.
-
Ringman
félisten
válasz
szimpláncsak
üzenetére
én úgy jártam a jagwire fékbetéttel, hogy nem fér be közte a rotor, hiába van végállásban mindkét oldalon a betét.
-
Maximum1
őstag
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Na az a jó megoldás, én csak a régi bóvlikat ismerem, ilyet nem láttam még élőben.
-
Sleek
senior tag
Sziasztok van valami ajánlott jó vétel 29es mtb ből ? Elsősorban 2x10 vagy 2x11 es rendszer amiket néztem. Cube nál összekeveredtem már a sok típusnál.
Giant bringákat néztem még ki olyan 350-400ezer ft ig. Vagy gondolkodtam azon is ,hogy veszek egy alap bringát 2x10es rendszerrel azt utána cserélem a teleszkópot Reconra .
Használtakat is néztem de mindenki majdnem új árban akarja adni a bringákat. Vagy arany ár párosul az ütött kopottal.
Ugye gravel volt tervben de országúti áttétellel elvérzek az erdei utakon. Így meg azért csak lehet kicsit vadulni az erdei ösvényeken . Néztem az egy tányéros bringákat is , de sok esetben ott max 32 az első lánctányér mert nagyobb nem fér el a váz miatt. Ezért azt hanyagolnám.
173cm magas vagyok 78-80cm az átlépési 58 cm kb a karhosszom. Francért van ennyi bringa típus
-
Ringman
félisten
-
válasz
Maximum1
üzenetére
Igen, egy tökéletes világban ez biztos így működik
.
Egyébként annyi igazság van a dologban, hogy ha mindenféle segédeszköz nélkül csinálom ( se papír, se céleszköz ), csak a natúr fellazít-behúz-meghúz, akkor szokott majdnem jó lenni. Olyankor csak egy kicsit ér bele valahol, és onnan kezdődik a türelemjáték.#236162Runner_fxr Igen, rátettem utána az olajos tölcsért is, néhány pumpálás után már nem jött buborék, meg a fék behúzásakor is érződik, hogy rendben van.
-
Runner_fxr
addikt
-
Kész a hátsó tárcsa csere is.
A betéteket kicseréltem ilyenre [link], mostmár elöl-hátul ez van. A beállítással megint elment a szokásos háromnegyed óra
. Megint megpróbáltam a céleszközzel [link], xart se ért
, aztán jjeahh által ajánlott papíros módszerrel is, de úgy se lett jó. Én nem tudom, de csutkára visszanyomott dugattyúkkal, vadiúj betétekkel nekem nem nagyon akart beférni a papír a betétek meg a tárcsa közé, meghúzás után meg kijönni nem akart
. Szerencsére a hátsó féknél jobban lehet látni, hogy hol ér bele, cserébe a racsni miatt hallani nem lehet, szóval a szokásos szopcsi nem maradt el
, de legalább elöl-hátul kész van. -
RexpecT
addikt
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Igen, azóta rájöttem
.vallas:
Szerintem csak ideig-óráig lenne jó, mert a csatról is lejött a múanyag borítás, így a fém széle "megenné" a pántot szép lassan. -
szimpláncsak
tag
válasz
RexpecT
üzenetére
Tudom, hogy utólag már mindegy,de ilyeneket csakis mosózsàkban szabad berakni.
-
RexpecT
addikt
Nem ajánlom önmagában bedobni a mellkaspántot a mosógépbe. Többször volt már mosva, de most szerintem beleakadhatott a mosógép dobjába.
A poén hogy 12ezer egy mellkaspánt 18ezerért meg kompletten lehet venni jeladóval együtt a Garmin Hrm-Dual-t.
Ha valakit esetleg érdekel maga a jeladó 'olcsóé, akkor dobjon egy privit. -
ZavaBalazs
őstag
hali,
campagnolo patkófékhez mindegy milyen fékpofát veszek, vagy itt is különcködni kell? esetleg tudtok valami harapósabbat ajánlani a bikepro kínálatából, lehetőleg cserélhető betétest, nem horror áron?
bónusz kérdés: hátul elég féloldalasan kopott, a bowdennel átellenes oldalon 1-2 mm-rel kopottabb a fékpofa. ez normális jelenség, vagy valamit állítani kell a patkón? -
vallas
őstag
válasz
jackbacsi87
üzenetére
-
Fall-N
veterán
válasz
jackbacsi87
üzenetére
Aluból Mosso (itthon is kapni, pl. BikePro), karbonból sajnos itthon nem kapni MTB-hez, így AliExpress, eBay, Amazon marad. Márkában Toseek, BXT és Trifox (ez utóbbi drágább) amiket szoktak ajánlani. Arra vigyázz, hogy nagyon sok tapered, ami neked nem lesz jó! Csak "straight" 1 1/8"-as A-Head lesz jó.
Beépítési magasságra figyelj, mérd meg előtte (villanyak tövétől a keréktengely középpontjáig). Ezek átlag 470-475 mm magasságúak (ne lepődj meg ha papíron 29"-os, jó illetve kell az 27,5 vagy 26-hoz is a magasság miatt). Pár centi eltérés még nem gáz, mert úgysincs magasabb. Nekem például a Suntour 515 mm beépítési magasságú, de olyat nem találni, mert nem létezik.
-
szimpláncsak
tag
válasz
jackbacsi87
üzenetére
Két lehetőséged van szerintem.
1. AliExpressen nézel valamit ami olcsóbb lesz,de a minőség lutri. De itt szoktak írni pár márkát amik nem rosszak kínai mércével nézve.
2. Valamelyik nagyobb külföldi áruházban nézelődsz ami nyilván jóval drágább lesz. Pl bike-components.
Esetleg még planet-x, de ez sem olcsó
-
jjeahh
nagyúr
-
fulton
addikt
válasz
Fall-N
üzenetére
Ma majdnem megint szarrá áztam ez az eső jár rám, hogy havazódna be.
1 orás etáp, 27.6 átlag
út fele olyan jó volt menni visszafele kemény szembeszél ijesztgetős esővel már kezdtem dicsérni az időjárást, megúsztam.Állítgattam de ennyit lehetett kihozni, vagy ott lesz jó És felfelé zajosodik néhol vagy hangtalan minden fokozaton de alulról a hármast a kettőről nehezebben veszi. Így hagytam (max elsőre nem ugrik fel csak másodjára ..de utána nincs gond többnyire..ez sem mindig) mivel engem nem zavar. A többi fokazat az tökéletes és ami a legfontosabb nincs hang egyik fokozaton sem. De jó volt ma tekerni a zsír új megtisztított hajtással olyan csendes, annyira szeretem.
-
jackbacsi87
senior tag
Sziasztok!
Van egy wheeler 4900zx bringám 1 1/8" Ahead RST Gila telóval. Szeretném lecserélni olyan merev villára ami tárcsaféket is fogad. Megoldható a dolog, tudnátok ajánlani valamit? -
Fall-N
veterán
válasz
fulton
üzenetére
Pedig beállítás hiba. Nekem Altus van és tökéletesen pakolja a fokozatokat. Deore meg egy szinttel komolyabb elvileg, biztos be lehet állítani. Néha szinte millimétereket kell csavarni itt - ott és tökéletes lesz. Nekem Tourneyt is sikerült jól beállítani, pedig az egy alap vacak.
Legfontosabb, hogy milyen a bowdenezés? Ha régi és vagy alap akkor érdemes lenne cserélni (azért feltételes mód, mert úgyis le akarod cserélni az egész biciklit). Teflonos bowdenház és teflonos, köszörült rozsdamentes bowdenhuzal az alap.
-
jjeahh
nagyúr
-
andrisbandi
őstag
válasz
Black Smile
üzenetére
Wax előkészítéshez a lánc belsejét kellene (főleg) fémtisztára mosni.
Éjszakára benzinbe áztatni, utána alkohollal átmosni.Ha olajozod, akkor nem árt ez a zsír sokat. Kicsit jobban fogja a port...
Én csak kívűlről letörölném, amennyire gyorsan le lehet, és használnám olaj helyett amíg kicsit hangosabb lesz a futása.
Utána le lehetne títsztítani, majd olajozni. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Érdekesen alakul ez a mediatizált világ, ha ott akarsz lenni a virtuális térben (ami lassan követelmény) kell egy olyan szakember is a csapatba aki médiaszemélyiségként is működik.🤔
-
Black Smile
csendes tag
Sziasztok!
Megint jövök amatőr kérdésekkel.
Új bringánál a láncról a gyári zsírt szeretném eltávolítani. Elég, ha a láncmosót és ezt a folyadékot [link] használom?
Vagy mindenképp benzin, Brigéciol és denaturált szesz-kombó ajánlott? Ha nem muszáj, nem szeretném levenni a láncot és beáztatni, elég ha ezeket + a láncmosót használom? -
-=RelakS=-
veterán
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Azért hoztam

-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
-=RelakS=-
üzenetére
Jópofa a fickó.
-
-
-=RelakS=-
veterán
-
Runner_fxr
addikt
válasz
andrisbandi
üzenetére
A gyári videókban, leírásokban minden olyan könnyen megy, de a gyakorlat az sokszor más.

Ezt a videót évekkel ez előtt láttam, akkor is kikerekedett szemmel néztem.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
andrisbandi
üzenetére
Ha már egy haverom is linkelte nekem ezt a videót, meg itt is, belenéztem. Lehet valakinek ez működik, de amikor folyik ki a féknyeregre szabadon az olaj mindenfele, azt hittem valami rossz vicc
. Legalább a légtelenítő kitből a csövet rajta hagyhatta volna, hogy ne a nyeregre follyon az olaj. Utánna a törölgetés-zsírtalanításból sem csinál nagy ügyet. Letörli egy ronggyal, majd ugyanazzal az olajas ronggyal törölgeti át az új betéteket?
. Ha ezek után normálisan, hangtalanul működnek a fékek, az valami varázslat lehet
-
m72
tag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Köszi a lehetőséget, egyenlőre kihagynám a tesztet. Így is eggyel több bringám van, mint kellene.

-
vallas
őstag
Ha már tél van...
[link] lánctalpas bicó...
-
vallas
őstag
válasz
zsocy
üzenetére
Ezt vettem... [link] Ez Progetto x2 betétes, van még a Kiss Air2 betétes, de ez a jobb, így erre utaztam....
Még filózok, hogy l vagy csere xl-re de az egyik értékelő is 176/82 cm/kg -l azt írta az xl-re hogy hosszú a lába...
ÉS tényleg az L-s is hosszabb mint a több gatyám, de nem zavaró...
Legalább lesz ok , hogy fogyjak, mert igen drága a gatya...
-
andrisbandi
őstag
válasz
varsam
üzenetére
Ezzel a légtelenítős videóval sok k.anyázást megspórolhattam volna anno
- Amiket láttam, azokban lelazítják a fékkart, én csak sokadjára jöttem rá a bringa elejének megemelésére..
- Magura MT5, azt csak ezzel a féknyereg leszerelős, billegtetős módszerrel lehet lelégteleníten... mire ezt kitaláltam...
- A fékpofák tisztítása új trükk nekem.A megáztatott féknyereg ronggyal tisztára törlését viszont nem tudom elhinni.
Lehet másodjára már nem sima rongy volt az, hanem alkoholos. -
stickermajom
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Fiatalság, bolondság. Nem az egyensúly számított tizenévesen.

-
m72
tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Köszi, elengedtem. Csak pillanatnyi fellángolás volt.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
varsam
üzenetére
Hát ez nem xarozik!
...ugyanakkor versenykörülmények között, látszólag hidegben nincs idő pepecselni, ott a gyors megoldások kellenek melyek egy ilyen profinak aki hetente 10x csinálja gyerekjáték, de nekünk nagyon oda kellene figyelni ne szennyezd a betétet, tárcsát miután folyik az olaj az egész féktesten.
-
zsocy
őstag
válasz
arcitec
üzenetére
Totalcar működik, de hogy... Ok, tudom és elismerem hogy boomer vagyok, de régen ilyen cikk kiment főoldalon hogy "rendőrségi Merci csinálta meg az análpápát"? Meg az a rohadt autótolvajos sorozat, na attól tényleg kivagyok, arra nagyon megharagudtam. Szerintem nem kellene a főszerkesztőnek a gyerekkori élményeiről írni
A Speedzone meg nem csinál írott anyagot, ők videóznak. Csikóst és Göbit én bármeddig el tudom hallgatni, Pistával meg a többiekkel megbékéltem cserébe.
Na de hagyjuk is a Totalcart, mindenki azt néz és olvas amit csak akar, engem nem fog megbántani vele.Vallas, ez melyik Castelli gatyó? Az enyémnek még nem ilyen a betétje, de az is egy nagyon nagyon jó gatya. Ja, és a Vittoria felirat olyan menő hogy önmagában hozzáad 5W-ot minden tekerésedhez. Ha Pirellit vettél volna az +10W lenne
Amúgy fél kiló a keréken már akár érezhető is lehet, az nem olyan kevés ott. -
Runner_fxr
addikt
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Elméletileg működnie kell, írtam is már többször, hogy a Shimano esetében néha csak ez hoz jó eredményt, hiába tolod át rajta az olajat lentről felfelé, maradhat benne levegő. Ilyenkor a második lépés ez, hogy fentről folyatod lefelé. Viszont, az is tény, hogy az esetek többségében tökéletes eredményt hoz az is, ha csak áttolod az olajat lentről fel. Ez az alapértelmezett shimano légtelenítés. Sokkal gyorsabban megvan, sokkal kevesebb olajjal. Illetve szerintem ha már a legtökéletesebb légtelenítésre törekszünk, akkor is célszerű mindkét technikát alkalmazni, és úgy vettem észre, hogy ha nagyon koszos a rendszer, akkor jobban ki lehet tisztítani nyomás alatt mintha csak a gravitációra bízod.
Ami a santa cruz szerelőt illetni, szerintem ez így összeolajozza a fékbetétet, ha megúsztatod a féknyerget az olajban, nagyon alaposan kell tisztítani. Egy csomó ideig nyomja még ki az olajat a dugattyú mellett. Én jobban szeretem ha csak fültisztítóval van kenve a dugattyú. Különben tovább tart a takarítás mint a légtelenítés.
-
fulton
addikt
válasz
Csokicsibesz
üzenetére
igen erre gondolok, bár arra nem emlékszem kezdetben is gond volt e ott.
Viszont nem ugrik a lánc még. Ennyi szépség hiba van, de van hogy jól működik patent elsőre, teljesen random. Az is érdekes hogy általában csak első váltáskor csinálja, utána már vált rögtön..nem foglalkozok különösebben vele egyelőre. -
fulton
addikt
válasz
f4lcon
üzenetére
Ha már váltás, nekem a deore váltóval hátul, azon a fogon amin jóformán 90% ban közlekedek, alsó 2. és 3.ik. Közti váltásnál sokat gondolkodik leginkább elsőre mire sikerül felváltani a 3-ikra. De ezt már nem lehet beállítással orvosolni, engem különösebben nem zavar. Max váltok 2 szer oda vissza és megjavul. Az összes többi fokozat szépen vált.
Tegnap csináltam egy komplett nagy tisztítást, a hajtást is szét szedtem, agy genereál minden volt. (ha már szarrá áztam és saras is lett a bringa, meg recsegett a homok a hajtáson) Csillog villog most a bringa, nincs recsegő homok hang sem, patyolat, így szeretem
Nem érdekel valakit" Muc-Off Bio Chain Cleaner " ?
2 dobozzal van potyán, ha igen írjon rám priváton. -
varsam
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Na akkor ezt nézd meg, ha még nem láttad: [link]
Santa Cruz DH team szerelője is kb így csinálja, annyi különbséggel, hogy a féktesten lévő záró szelepet teljesen kiveszi, nem használja, pláne nem alulról töltésre, mert az is piszkos lehet... illetve az olajat egyenesen a féktestre és a dugattyúkra engedi rá, ezzel adva nekik kenés. A végén mindent letöröl, itt nekem mondjuk még egy kis féktisztító hiányzik, de akkor lehet pont a dugattyú kenés veszne el... Persze itt nem 1-2 éves retkes olajat enged ki, max 1 verseny lehet benne, de akkor is.
Csináltam már így én is, a dugattyúknak tényleg jót tesz a kenés, ha kicsit már meg vannak szorulva és nem egyenletesen járnak. Én amúgy csak egy sima fülpiszkálót szoktam olajjal átitatni és azzal megkenni, úgy hogy előtte kinyomom majd megjáratom őket párszor ki-be. Utána sokkal könnyebben és egyenletesen járnak, bár ez nem 5 perces művelet. -
Maximum1
őstag
válasz
Dark Archon
üzenetére
Nekem volt 8 sebis alfine, ahogy írják, városba való.
De írtam ide 3-4 éve róla, oké a 8-as zsírral megy a 11-es olajjal, de terepen egy sz@r. -
válasz
Runner_fxr
üzenetére
nekem egyébként 8-as Alfine-om van egy trekking bringában (egy merev ebike-ban) és azt használom mindenhová, van rajta remek 42-es Smart Sam, amitől nem lesz ugyan monti, de döngölt dózerúton nem félek vele menni
mivel a Steps rendszer elveszi a nyomatékot váltásnál, és mivel automata váltás opció van rajta, így "csak" attól kell tartanom, hogy a belsejében valami mechanikailag nem bírja a terhelést, de eddig erre nem volt még példa
persze súly elosztás szempontból nem ideális a hátsó agyban az a plusz extra tömeg, így azért konkrét montinak nehezen lehetne használni, de egy kis terepezéstől azért nem ijedek meg
szóval megerősítem: addig, amíg nem sziklás gyökeres rázós a terep, hanem jól letaposott "singletrail" vagy erdei utak, Római part, stb addig nincs gond az agyváltóval terepen -
Ringman
félisten
-
arcitec
addikt
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Azért még azt látni, hogy működik az oldal. Ennyi cikk olvasnivaló máshol nem nagyon akad.
És igen Anti valóban jó cikkeket ad. Ott valami belső politikai/hangulat probléma lehet ha mind elmennek. A Speedzone messze közelében sincs a sok középszer se videóiban, - a sok hablattyal - (csak a műhelyt említve ami egy vicc, bujtatott reklám semmi több) no meg ott a stílus is ami nagyon nem jön be.
-
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
Runner_fxr
üzenetére
Szerinted ez így működik?
...vagyis működhet, hogy fent töltöd befelé és a tér-idő görbület megoldja a többit, majd csak várni kell míg alul ki nem folyik az egész trutymó? 🤔 -
planbmokus
senior tag
válasz
stickermajom
üzenetére
A Manitou Six-emen is 203-as tárcsa volt, acél becsúszó/alu váll/acél nyak mellett. Aztán a Judy Sl-emen is, azt be is kormányozta....

-
szimpláncsak
tag
válasz
zsocy
üzenetére
Azért Pistàn és Csikóson kívül akik léptek máshol nem nagyon csináltak autósújsàgírói karriert, még Winkler sem. Én Pistàt amúgy sem bírtam, Bollàt sajnáltam, hogy elment, neki szerettem a videóit, cikkeit. Gajdàn Mikitől meg jóval többet vártam, azt hittem ő lesz Csikós 2.0.

-
szimpláncsak
tag
válasz
andrisbandi
üzenetére
Merevfarú, gyorszàras bringára megy, Rock Shox recon silver solo air telóval.
Szerintem erre felesleges lett volna a 4 dugattyús fék. Akosbike-èktól mindennel együtt 46ezer, az mt520 postával lenne 64ezer. Nekem ez a 46ezer is már sok,de idén nem tervezek mást a két bicajra költeni, csak kopó alkatrészeket.
Országútira irreálisan sok lenne a hidrós fékre váltás sajnos.Amúgy ma baromi jó idő volt, de ígyis tiszta víz volt az aszfalt. 11-12 fok, napsütés, csak a szélnek nem kellett volna fújnia
. -
m72
tag
válasz
Runner_fxr
üzenetére
A terhelés alatt váltás mellőzése kis odafigyeléssel azt gondolom menne. A legjobb láncváltó amit valaha használtam az Alivio, tudtommal azt sem a féktelen őrjöngésre tervezték. Az a baj, hogy rendszeresen kalandozok olyan helyeken, ahol még nem jártam, közben meg próbálom kerülni a forgalmasabb utakat. Így aztán besikerül minden, vállig érő bozót, rázókővé száradt traktornyom 2 km-en keresztül, 45-ös tempóval érkezés aszfaltról murvára (ezek ugranak be az őszről nagy hirtelen). Ezek a megtett táv 1%-a, ami nekem durvulás, a topik lakók nagyrészének meg autópálya. Ettől függetlenül attól félek, hogy ez is kivégezné az agyváltót.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
stickermajom
üzenetére
Valahol meg kell találni az egyensúlyt a felhasználási szokások, gumik mérete és mintázata (vagyis tapadása), fékezendő összsúly és a fékek, illetve tárcsák biztosította fékezés között. Ha egy könnyű kerékpárra, könnyű terepen, nem túl durva gumikkal nyomulva szerelsz mondjuk Saint 4 dugattyús DH fékeket fémes betéttel, az verébre lövés lesz ágyúval és csak rontani fogja a biztonságos fékezést a túlzott erő...végül még a gumik tapadása fog hamarabb elfogyni mint a fékerő.

-
Runner_fxr
addikt
A kiállva tekerést szerintem bírnia kéne, inkább a terhelés alatt váltással lennél gondba, mint ahogy említették már előttem. Normál minőségű, erdei turista utakra szerintem simán be lehet vele menni. Elég masszív szerkezet, a tengely is erős. Viszont nyilván XC monti szintű lefelé menetek már kárt okozhatnak benne. Ezt neked kell tudni, hogy milyen helyekre szeretnél menni vele. Könnyű terepre, túrista utakra úgy gondolom, hogy alkalmas, nem fog attól tönkre menni, hogy néha elhagyod az aszfaltot, de a gödrösebb, köves, gyökeres terepen már ne akarj lemenni vele. Mert tényleg nem oda való. Az erdővel az a "baj", hogy nagyon változatos, és a barátságos utak bármikor durvára tudnak váltani. Ha jól ismert útvonalakon mennél, ahol tudod, hogy jó a minőség, akkor nincs gond, de kalandozni az erdőben biztos nem tudnál, mert sokszor kéne tolni a bringát, vagy kockáztatsz.
Terep szempontjából biztos, hogy a pinion lenne a tuti egy szíjjal, de az más árkategória.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Hálózatokról alaposan
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- YouTube
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Le Mans Ultimate
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 510+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- szinteÚJ Dell Pro 14 Ultra 7 255U 32GB DDR5 512GB AI PC FHD+ 1 év garancia
- Google Pixel 9 Pro Fold - Obsidian - 16/256GB - Megkímélt állapotban - Google Jótállás:2026.12.09-ig
- Samsung Galaxy Tab A7 /3/32GB / wi-fi / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Viszont a linkelt giant xtc alapból 10-51-es fogaskerék sorral van szerelve
.
Régen volt a tanya bike azt az is jó volt. Ott max télre cseréltünk hátul lánckereket .
. Megint megpróbáltam a céleszközzel
...ugyanakkor versenykörülmények között, látszólag hidegben nincs idő pepecselni, ott a gyors megoldások kellenek melyek egy ilyen profinak aki hetente 10x csinálja gyerekjáték, de nekünk nagyon oda kellene figyelni ne szennyezd a betétet, tárcsát miután folyik az olaj az egész féktesten.