Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- ldave: New Game Blitz - 2025
- jakra: Retro gyujtemenyem (cloud synced for safety...)
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Meggyi001: Hasznos helyek és tippek Párizsban, amiket jó eséllyel keresni is fogsz...
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Baryka007
üzenetére
nem akarok hencegni de....
én már 4 éve használok DDR5.öt, és megfordult a kezem alatt ezen időszakban úgy 35-40.db alaplap és kb 50.db RAM KITT.
talán egy picit nagyobb tapasztalattal rendelkezek mint te a 1,5hónap és 2db.al.
most írtad le hogy XMP.vel nem is csináltál RAM stabilitás tesztet, mégis ezt ajánlgatod másoknak.
amúgy megnézném azt a TUF lapot 8600.on mennyire stabil, mert 4dimmes lapon még nemigen láttam olyat hogy stabil lenne a 8600MHz, a csúcs STRIX E.ben is csak ideig-óráig bírtam stabilizálni a 8600.at, persze lehet valami gatya laza időzítésekkel lehet belehet lőni, de annak mi értelme ha egy feszes 8200.al le előzöm.
-
Baryka007
addikt
válasz
KAMELOT
üzenetére
Én már nem merek megszólalni... Valakinek van valami tapasztalata és akkor csak az történhet itt ph.-n meg, és a másiknak nem is lehet tapasztalata.
Coffe Lakeben meg itt is megkapom miután próbálok segíteni.
De a nagy mesterek akik tudnak mindent ők nem írnak semmit amikor valaki bejön kérdezni, csak amikor valaki segít azt leugatják hogy nem is úgy van...
Szerk.:
És egyébként cáfolni se tudom... Csak annyit tudok hogy másfél hónapon belül 2 pc-t raktam össze, az egyik Apex z890 285k + ckd ram volt... a másik 265k + 8000c38 as tuf z890...Mindkettőt bekapcsolt XMP-vel elindítottam pöccröffre ... igaz nem futtattam végig semmi memória tesztet. És rögtön finomhangoltam őket... az apexet 8800 c38 ra a másikat meg 8600 c38 ra....
Mint mondtam, egyiken se futtattam végig semmit xmp-vel... Tehát nem tudom megcáfolni amit ír... De simán tudtam vele windowst telepíteni és tevékenykedni...
-
válasz
Baryka007
üzenetére
De mint írtam, olyan NINCS hogy 8200 XMP betölt és NEM NYÚL hozzá! Mert az soha nem lesz stabil, szóval hozzá kell nyúlni tehát megint ott vagyunk hogy semmi értelme az XMP-nek és a CKD-nek is.

Tehát ne akard rábeszélni az USER-t hogy vegyen CKD-t meg 8200.as ramot mert ugyan úgy bele fog kelleni nyúlni, így feleslegesen vett 80 helyett 180.é CKD-t!
-
Baryka007
addikt
válasz
DroiDMester
üzenetére
Teljesen jól írtad amit írtál ... És amit én mondtam az se mond ellent annak amit írtál...
de akkor még 1X

Ha gondolod le is fordíthatom, azt jelenti hogyha nem nyúl a ramhoz, akkor vegyen XMP 8000 C38 asat, ha meg hozzányúl akkor vehet 6000 c30 vagy 6400 c32 es ramot is...
-
Hunwar
csendes tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Szép eredmények és meggyőző.
Ami abszurd meglepő,hogy ezekből a ramokból amik csak 6000/6200-ok,miket ki nem lehet hozni...
-
válasz
Baryka007
üzenetére
minap tettem be tesztet egy 2x16.gigás 6000@CL32.es Klevv Cras XR5 RGB-ről
de akkor még 1X

és ahogy írtam teljesen felesleges drága 8000+ MHz-es ramokat venni, mert FELESLEGES pénzkidobás, ahogy látható vidáman ketyeg 9000MHz@CL42.ben, mindenféle túlfeszelés és melegedés nélkül.
De akkor mutatok egy másik KITT-emről is tesztet
Acer Predator Hera 6400MHz@CL32 RGB ő szintén tudja a 9000MHz@CL42-t, gyakorlatilag gyári ALAP feszültségen.

És láthatod 0.melegedéssel, 42.fok volt a max TM5 kínozás alatt.
Szóval teljesen felesleges ~180-200.e ért CKD-t venni! hiába veszel 8200.as RAM-ot XMP nem lesz stabil, ráadásul tetű lassú is cserébe, szóval mindenképp kézzel kell behangolni, akkor meg minek a 8200 ha ugyan azt tudja egy 6000@CL32.es ram is harmad áron!
Csak ismételni tudom magam jelenleg(ahogy eddig is volt) ADATA XPG 48GB 6000MT/s CL30 Lancer Blade az abszolút át/érték bajnok!
őt is teszteltem korábban ha vissza kerestek megtaláljátok.

-
Sefi84
senior tag
Itt kb semmit sem jelent a CL38-40-42, csak a Mhz.
Egy 9000 Mhz CL42-55 alap időzítésnél, hiába lőssz be mondjuk CL38-55-öt, semmit sem jelent kb.
42-52-től fog gyorsulni, de egy alap XMP-t mondjuk egy 8200-at átállítasz 40-52-ről 40-51-re, az is többet ér.
Meg az al suboktól is többet gyorsul, mint a CL-től.
Mindegyiket érdemes beállítani és sokat nyer vele az ember. -
Baryka007
addikt
Pont ugyan annyira melegszik a 6400 cl32 es ram és a 8000 c38 as is.
És leginkább úgyis az számít, hogy a vga, ha nincs vizezve, akkor mennyi hőt fúj felfelé a ramokra. Illetve hogy mennyi friss levegő jut oda...Ha OC zol, akkor lehet rá érzékenyebb, vagy melegedősebb. De ha mindkettő XMP akkor pont ugyan úgy fog melegedni, és pont ugyan úgy fogják azt tolerálni is.
-
Hunwar
csendes tag
válasz
Alcsi69
üzenetére
Ilyen árak mellett nehéz...
Igen az Arrow Lake szereti a magas órajelet ez tény,a tesztek is ezt bizonyítják,mutatják...,bár én ettől eltekintettem,ugyan ennél a 245K-nál,és inkább a CL-re gyúrtam rá,és egy másik tényezőt is figyelembe vettem az pedig a hűtés és melegedés.
Normál házam van,de nem gázturbinás hűtéssel,mérsékelten korlátozott...így amikor a CPU-GPU dolgozik,nem kis hőtermelés van,és erre rátesz az alaplapi VRM-is,mint egy radiátor így az Őszi-Téli évszakban.
Ebből kifolyólag,jött az a gondolat,ha én egy 8000Mhz-es ram-ot teszek ebbe a (sütőbe),akkor ez meddig és hogyan fog működni,meghibásodás nélkül.?Talán a ramok a legérzékenyebbek a hőre,Így hát maradtam egy 6400Mhz CL 32-nél. Nem is a leglassabb,de nem is a leggyorsabb.Valami arany középutat kerestem.
Jah és igen,akkor még az árakat nem is vettem figyelembe,harmadlagos prioritásba tettem.
-
Baryka007
addikt
válasz
bgombos79
üzenetére
Nem akarok beleszólni, de ha nem lesz ram mókolás akkor én inkább 8000c38 as memóriát ajánlanék oda... Ez nem AMD ryzen... itt arrownál elindul XMP ben minden hókuszpók nélkül a 8000 es memória... És az ultra nem is érzi jól magát az alatt nagyon...
Alcsi69
Itt akkor már beszállok, ha engem kérdezel, akkor egy 8000c38 vagy 8200c40 esetleg ha van lóvé még akár CKD-s memóriát is ajánlanék főleg melóra.De mivel én is 3D zek, igaz én C4D-t használok és tök másra, mint ami a te IDE környezetből az eszembe jut az alapján amiket használsz... De attól még still szükség lehet memóriára... Ezért mindenképpen 2x24 es felállásban gondolkodnék !
De egy tanács, ha 2x32gb ot vennél, akkor a legutóbb amikor ránéztem a piacra a leggyorsabb ramok csak 6800 asok voltak... Azt nyugodtan be is tolhatod neki.
Ha meg nincs szükség rá, akkor 2x24 8000c38 vagy 8200c40 ...

-
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
2x16-os memó kitből van valami ajánlott? Gondolom valami Hynix IC-s kellene.
-
Hunwar
csendes tag
#4213Szinyák
#4215brabbitz
#4216Baryka007Ahogy mondjátok,megint csak megkérdőjelezhető ez a sok szóváltás és kakaskodás,amikor megy az FPS harc...és itt csak mindig is egyéni igényeket látok,mikor ez a téma felkerül,és hogy kinek milyen gépe van otthon...F@Xméregetés.
Még jobban élvezem a játékokat ezen a kenyér piritón amivel most Gamelek,mert lehet mókolni,optimalizálni mindent és állítgatni,csűrni-csavarni.Ellenben egy TOP Tier Gamer PC-nél meg csak 3 kattintás,és már hasíít minden is rajta.Hol a kihívás?
WoW: több 100 óra,de BFA-nál kiszálltam, COD2/4 :több 100 óra de Black Ops-nál kiszálltam.Sok játékot tudnék még írni...
Mostanság jó játékok nem készülnek,legalább is kevés...viszont szép játékok igen.
Tartalmilag nullák,vagyis inkább talán ha újra 18 éves lennék jobban érdekelne SZVSZ,de ha minden kötél szakad akkor marad a Pasziánsz,Mahjong,vagy Billiárd...
-
Baryka007
addikt
válasz
KAMELOT
üzenetére
Tényleg az... De hát pont ez a téma... Olyan gépeink vannak otthon a polcon, ami 30 éve szuperszámítógépnek számított... És döcögnek a játékaink
Hunwar:
Egy rahedli játékot fel tudok sorolni, ami nem a grafika miatt lett top10 nálam... pl kezdem azzal, amivel 2007 óta majdhogynem napi szinten játszok... World of Warcraft...Soha nem a grafika számított... van 1-2 kivétel... pl szimulátor, vagy maga a játékélmény megköveteli a szép grafikát... Vagy csak mert az a stílusa... De tetrisen is ellehet játszani... ez igazolja, hogy nem a grafika a lényeg...
De visszatérve, hogy ne menjen még ennél is tovább a téma... Szerintem a megfejtést mindenki tudja belül... Fogyasztói társadalom...
Aztán pár száz év múlva, ha majd elfogy a szilícium vagy valami fontos anyag... a töri könyvekben hülyének leszünk nézve, hogy még a fogkefébe is tettünk AI-t meg szilíciumot
-
Hunwar
csendes tag
válasz
brabbitz
üzenetére
Egy MSI 970 Gaming lappal van,(2x2-2x4)12GB 1600.
Abból főztem ami itthon volt.
Egy ideje már csak elmentem mellette és porosodott,aztán jött az észrevétel hogy van nekem ilyen is,így hát gyorsan összedobtam.Nagy reményt nem fűztem hozzá,de megy
.Jelen napokban is ezt használom és ezen gamelek.Megkérdőjelezem magam,hogy kellet e nekem ez az Intel Core Ultra konfig,lehet csak hirtelen fellángolás és szerelem volt az egész...
-
brabbitz
aktív tag
“Nosztalgiának megtartottam az AMD FX-8350-em egy GTX 1070Ti társaságába,és ezekkel a régi Gamekkel nagyon is jól elvagyok”
Nagyon helyes
en most tudtam beszerezni egesz olcson egy korrekt M5A99FX lapot, meg a proci uton van.. elotte egy I7-870/16GB 1866/P7P55D tarsasagaban toltam az oregebb jatekokat, a main es ezen gep kozul kepzelheted melyik ment tobbet
-
Hunwar
csendes tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Nagy Respect

Jó megfogalmazás,nem volt hókuszpókos grafikai beállítás és szépen mentek.
Az Ryse Son of Rome nekem is mai napig BEST,mind grafikára meg játszhatóságra,és dobozosan díszeleg a polcon,az első sorban!
A Hogwarts Legacy-val szerintem nincs olyan ember aki ne szenvedne vele,de azért a CP2077-is szépen indult... tojtak az egészre...
Amit még így ki tudnék emelni az a The Witcher 3 az is a TOP 3-ban van nálam,bár annak már kicsit problémásabb a beállítása,főleg mióta megkapta a DirectX 12 RT,DLSS...
Nosztalgiának megtartottam az AMD FX-8350-em egy GTX 1070Ti társaságába,és ezekkel a régi Gamekkel nagyon is jól elvagyok,sőt még néha jobban is mint ezekkel az új Gamekkel,mert csili-vili,hókusz-pókusz,csinadattra grafikát kapok,és a szemem is kiesik a helyéről,de 20 perc Game után,ALT+F4...meguntam.
Érdemben játékfejlődést és tartalmat kevésbé veszek vagy veszem észre már,viszont kapok 150GB tömény bugot hogy nézzem a tűzijátékszerű grafikát...Ez a tendencia mostanság.
Azért Nosztalgiaként néha még befigyel egy-két verseny NFSU 2. Kocsik meg a Zene..
-
Baryka007
addikt
Pontosan...
Ilyenkor mindig eszembe jut a Ryse Son of Rome nevű játék ami ha jól emlékszem 2012 vagy 2013 as játék...Nem volt se Ray Tracing se Framegen se DLSS... semmi hókuszpók ...
Legelőször egy MSI Lightning HD 7870 2GB al játszottam ezt a játékot... full grafikán 1680x1050 ben, asszem i5 3470 el meg 2x4gb DDR3 rammal...A mai játékok semmivel nem szebbek ettől, se ray tracinggel se semmivel ... Ezt kimerem jelenteni, és hajlandó vagyok érvelni mellette nyíltan is...
Viszont mégis... egy Hogwarts Legacynak szignifikánsan több teljesítmény kell...
CPU/Ram oldalon még valamilyen szinten megértem... sok NPC / Openworld ... De tegye a szívére a kezét bárki, és mondja ki hogy arányában tényleg ennyivel szebb / jobbak az újabb játékok akár UserExperience / Akár Grafikai szempontból, ami arányos a megkövetelt teljesítménnyel RSOR -hez képest... -
Hunwar
csendes tag
Amikor a Hardvergyártók és a Tervező mérnökök megelégelik az a tendenciát ami most zajlik,akkor lesz az igazi változás.
Szépen rápirítanak a Szoftvergyártókra,mert jelen helyzetben személy szerint,én csak azt veszem észre,hogy nagy ívből le van tojva, az OPTIMALIZÁLÁS, mert "korlátlan" hardveres erőforrás áll a rendelkezésre...
Mintha ez a szó és fogalom megszűnt volna létezni,az elmúlt 10 évben...de azóta nagyon.
Most ez az helyzet úgy néz ki jelen pillanatban hogy a farok csóválja a kutyát...
...és mindenhol megy az ádáz vita,kék-piros-zöld frontot...
-
brabbitz
aktív tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Az FPS rész igaz, de játék függő is. Witcher 3-al és CP2077-nél volt tapasztalatom hogy egy 9700X és 9800X3D LOW 0.1-1%-ban kb ugyanazt tudta, kb 1-2FPS volt a különbség, Asetto Corsában meg az előbbi jobban is szerepelt.
"BF6.alá meg sok mag kell, tehát oda inkább a 9950X3D való mitsem a 9800X3D"
Igen, ezt én is tudom, nem volt meglepodve mikor a BF3 nem futott ragyogóan a C2D gépemen. Ez sokat nem változott ezek szerint
-
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Aki 4K-ra vesz X3D-t, az max csak nagyzolásnak veszi, ott szinte csak a GPU dolgozik, azt a minimalis CPU munkát meg egy ettől olcsobb Intel/AMD proci is letudja.
Ezt a videót én is végignéztem, de sok értelmét nem tartottam. Főleg a BF6-nál.
Egy VGA vs VGA érdekesebb lett volna. -
Baryka007
addikt
válasz
KAMELOT
üzenetére
Egyszer olvastam csak el, ott sokszor kitért a memóriakezelésre. És azt boncolgatta, hogy a nagy V-Cache voltaképpen a rossz memóriakezelést bypassolja, úgy hogy ha a cache memória nagy, akkor nem kell annyira jónak lennie a memória kezelésnek, mert belefér a cachebe...
Az amerikai autók jutnak róla eszembe...
Nem tudnak 400 lóerőt kihozni, csak 6000 ccm v8 ból... Ellenben a ferrari megcsinálja 2900 ccm ből az 500 lóerőt is...
Tehát, hogy mindenre rámennek izomból, ha nem lehet megoldani ésszel.
Nagyon nyers amit most írok, és jogosan megsérthet pár amd-s tulajt. Nekik mondom, hogy ennyire nem drasztikus, csak hasonlat miatt írom.
De ez is érdekes... PCX nél, összeraktak 5090 el egy X3D gépet, meg egy 14900K-t is...
Érdekes eredmények lettek a tesztekből...
És ebből a tesztből egyébként pont kiderül, hogy ez az egész vita ami itt megy pH.-n egy nagy h***eség...
Aki ilyen cpu-t vesz, az úgyis nagyobb monitoron játszik jobb VGA-val... És 4k ban ahogy a tesztből is kiderül tökm1 mit veszel... -
itoth70
csendes tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Köszönöm a tanácsokat!. Utána nézek a javaslatoknak.
-
Baryka007
addikt
De egyet nem értek... vagyis tippem az van... De azt hagyjuk...
Intel P mag > Ryzen mag ...
Single coreban bármelyik P mag erősebb bármelyik AMD magjától...
Nem is kicsi a különbség...
És most tegyük félre a X3D procikat, mert arra a V-Cache lenne a válasz...Játékban egy gyengébb CPU, mitől lesz mégis jobb ?
És mint mondtam, vannak tippjeim de azt hagyjuk.És nem akarok AMD / Intel vitát indítani, csak egyszerűen érdekel...
Kamelot:
Tisztában voltam akkor is, hogy mi a helyzet... De ki akartam próbálni, mert nagyon sokat sok jót írtak róla...FX -be még pénz miatt mentem bele, mert jóval olcsóbb volt mint egy 4770K ...
A Ryzenbe már kíváncsiságból... -
válasz
Baryka007
üzenetére
Annyira most nem rossz,de korántsem hozza amiket belengenek róla.
Legalábbis nem napira stabilan.
Most egy 9700x-ről irom,de ez is csak ugy jó ha nagyjából semmihez nem nyulsz.
Amugy ha nem baj hogy háromnaponta ujra kell dobni a wint mert elugrik teljesen jól lehet huzgálni meg minden.
De stabilitás az nulla,a win is csak ugy restartol ha gondol egyet semmi kékhalál vagy bármi aztán amig tűri a nyektetést utána végképp feladja.
Oc ezzel horror,a lap is kurva gyors de ha valami nem sül akkor csak reset.
A proci az erős amúgy,legalábbis játékokban nagyon tol.
Munkára sosem ajánlanám. -
Hunwar
csendes tag
válasz
bgombos79
üzenetére
Abszurd nem írom le,mert használok TUF és ROG termékeket,csak nem alaplapban.
Nagyon nem részleteztem mert hosszú lenne és nagyon off téma,de azok a lapok nem ROG-ok voltak és nem is TUF-ok,egyszerű H-s,az egyikhez még járt MVP SLI/CrossFire switch card is,nem kizárt hogy még az nyírta ki az egyik PCIe slotot ,bár nem kéne/kellett volna neki,sérült volt,vagy statikus töltést kapott?Franc tudja már.Az egyik legbosszantóbb része az egésznek hogy ,NEM kizárt ,ez a hibás slot miatt,a VGA-m is bedobta a törülközőt,mert aztán jött a fekete kép,a ventik pörögtek,és ott megállt a tudomány....
Már túl vagyok rajta,de tanulságos volt.
Örülök neki akiknek bevált,használják egészséggel.Én ezt a szenvedést inkább már kihagyom,és igen elpártoltam ez tény.
-
válasz
itoth70
üzenetére
kb majdnem jó, de...........
DARK ROCK PRO 5-t kukázd és legalább egy ARCTIC Liquid Freezer III 280 Pro-t tegyél a CPU-ra(vagy 360.as is mehet, de akár a 420.as is ha befér a házadba)
Ram-ból teljesen felesleges 200.e ért CKD-t venni, bőven félár alatt inkább továbbra is ADATA XPG 48GB KIT DDR5 6000MT/s CL30-at éri meg venni. XMP-vel úgysem fog menni a ram tehát kézileg kell behangolni mindenképp.
és egy mezei 6000@CL32.es RAM is tud menni 9000MHz-en(a fenti adata is ilyen) megfelelő alaplapban, a STRIX-F-ben kb 8400.a MAX RAM órajel ami stabilizálható, szóval bőven lesz még tartalék is a fenti ADATA RAM-okban
és 1-2.tesz hogy lásd is.

-
itoth70
csendes tag
Sziasztok,
Új Gamer PC vásárlás előtt állok. Egyik fórumtárs ajánlása alapján a következő konfira esett a választásom. (pár alkatész már megvan)
@Kókuszdió köszönet a sok tanácsért!
Megvannak:
- Corsair iCUE 4000X RGB
- Be quiet! 1000W 80 PLUS Gold Pure Power 12 (BP005EU)
- Samsung 980 PRO NVMe 2TBTervben:
- ASUS ROG STRIX Z890-F GAMING WIFI
- Intel Core Ultra 7 265K 20-Core 3.3GHz LGA1851 Box (BX80768265K)
- Kingston FURY Renegade RGB 48GB (2x24GB) DDR5 8400MHz KF584CU40RWAK2-48
- Be quiet! DARK ROCK PRO 5 (BK036)
- RTX5070ti vagy 5080 leszCseréljek rajta bármit vagy jó lesz így?
2019-2025 -s játékok. Néha videó vágás a cél.Előre is köszi a tanácsokat!
-
Hunwar
csendes tag
#4189DroiDMester
#4190Baryka007Jól bele nyúltam a lecsóba az biztos,de nem az finom fajta ...
Szerencsétek volt,igaz ez csak 3 lap,3 esetben,3 példa.Nem ilyen mennyiségben mint nektek.
Ebből a 3-ból,2 intel 1 amd. Nem ROG egyik sem,még az hiányzott volna...így már hatalmas fenntartásaim lettek,hogy egyáltalán be merjek e vállalni egyet.Azért annyit tudok szépíteni a tapasztalaton,hogy 2db nem kizárt valami USER ERROR-os lap volt,hozzám kerültek...
Tudnék még részleteket írni de az hosszú lenne,és nagyon Off Téma.
The End
-
Baryka007
addikt
Nekem 1db Gigabyteom volt Z490 Aorus Master vadi újonnan (aorus master a top kategória) Rossz volt a mikrofon bemenete...
Asusból volt P5Q Deluxe - ASUS M5AFX99 (amd) - Z68 - Z87 - X370 HERO (amd) - Z370 - Z690 ... + a húgomnak ~3 éve vettem Z490 es asus-t az is hibátlan nála.
egyikkel se volt soha bajom, és mind a legjobb alaplapom volt... X370 Hero-val voltak olyan gondjaim, hogy nem indult 2db 3000 c15 ös ram dual channelben nem viccelek 3 nap alatt 8 órán át rakosgattam ide oda a ramokat meg jedecen indítottam stb... amint xmp-t toltam nekik nem indultak... R5 3600X el... Aztán cseréltem 5600X re, ott is fos volt a ramkezelés...
Most hogy ezt ASUS vagy AMD -re írjam fel nem tudom, de leírom mert ASUS lappal volt... A többivel soha nem volt semmi gondom. Viszont a Z490 Aorus Masternek nem volt jó a mikrofon bemenete... Azóta van USB-s mikrofonom

-
akkor jól belenyúltál a lecsóba!
Nekem az elmúlt 20.évben volt több mint 50.db ASUS lapom és mindössze 1.db ot kellett gariba küldenem belőle, a többi mind hibátlanul működik!
gondolom nálad csak alsó polcosak voltak belőle, nálam pedig szinte mind csúcs ROG lapok voltak.
-
Hunwar
csendes tag
válasz
KAMELOT
üzenetére
Az hogy a színfalak mögött mi zajlik pontosan,az nagyon nagyon sok sok kérdőjel...???
(de ez már üzletpolitika,kár bele menni..)Annyit még megjegyeznék az ASUS-ról,hogy:
-2x volt alaplapi hanghibám(garicserés)lett,de aztán amikor 3.alkalomra is előjött a hiba akkor inkább vettem bele egyet.
-PCIe foglalat hiba,csak a 2. slot-ban ment a VGA
-RAM foglalat hiba,csak a B1-B2-ben mentek,az A-slotok meg se nyekkentek.Hiába mindent is csináltam vele a BIOS-frissítésen át oda-vissza , csere ramok 4 féle stb,DEAD!Kiégtem elégvolt!!!
-
bgombos79
tag
Nem ide....sorry
-
Hunwar
csendes tag
Ejha ez a Gigabyte Z-Aorus lap nem semmi,meg persze az az eredmény sem...Én nem ebben a ligában "focizok".
Amikor terveztem ezt a 1851-es buildet,még akkor el is gondolkodtam a Z-Aoruson,de aztán lett belőle sima B-Eagle,és eddig hibamentesen teszi a dolgát és hozza azt amit kell...
Kompromisszumos,de fix és stabil.
Amit viszont messziről kerültem az az ASUS....
Sohatöbbet. -
brabbitz
aktív tag
válasz
KAMELOT
üzenetére
"A jó xar gagyibájt
"Én sose értettem miért 'bash'-elik őket, ha szabad ilyen rondán fogalmaznom. Egyszer volt velük egy problémám, egy köztudottan rosszhírű H61-es lap néha fogta magát és DualBios recoveryje elkezdett aktivizálodni. Talán közelemben egy Z97es lapnál láttam ilyet, de amugy szerintem totál korrektek az árukhoz képest, írom ezt ASRockosként
-
KAMELOT
titán
válasz
ScomComputer
üzenetére
A jó xar gagyibájt
Elég sok rekord az övék, de hát ezért xarok!
Én tuti ezt a Tachyon alaplapot venném! -
ScomComputer
veterán
-
Hunwar
csendes tag
Ebben inkább csak egyéni igényeket látok,mintsem tragédiát hogy az a pár FPS-t nem kap meg az ember.
Én csak 245KF-el FHD 120 Hz-en vagyok,de ha valahol kapok egy 110 FPS t a 120 helyett,nem fogok letargiába borulni.
Az már szíven ütne ha,feleződne az FPS,de ilyennel még sehol sem találkoztam.
(Nem árt beállítani a dolgokat sem..)
Szerintem nincs rossz hardver,csak a viszonyítási alapokat kell a helyén kezelni.Eddig még a történelem során senkinek nem jött be az az elv,hogy fából akarjunk vaskarikát csinálni.
-
Hunwar
csendes tag
Igen,mert ha minden mai CPU Hybriden kezelné a ramokat,de sajnos nem így van.
Ahogy említettem is egy, Intel Core Ultra 3-nál ez már komoly árkülönbséget képezhet,1 db 8GB DDR5 4800MHz CL40 fel kerekítve 18.000 Ft , a CPU meg mondjuk 40.000 Ft.2db ram esetében már meghaladhatja a CPU árát,és ezek a ramok csak egyszerűek és nagyszerűek...míg egy 8GB DDR4 2666MHz CL19 fel kerekítve 12.000 Ft
A DDR5 nyilván tovább vihető,de ezek az árak a jelenlegi átlagok.
A baj hogy ilyen árak mellett ami még csak rosszabb lesz,egy Intel Core Ultra 3-as konfigurációt építeni ár/teljesítmény arányában megkérdőjelezhető lesz és ezért is ragadhat be a piacon... -
Nálam szinte minden játékban az 5080 jelenti a korlátot FPS-ben 285K-val 4K-ban. 1080-ban 100+ FPS-nél jönne ki a hasonló kategóriás AMD proci előnye, de 4K-ban RT-vel, PT-vel nincs ma olyan VGA, ami akár csak megközelítené a 100 FPS-t. Aki 1080-ban játszik, főleg kompetitív játékoknál, ott viszont az AMD egyértelműen jobb.
-
Hunwar
csendes tag
válasz
Broken heart
üzenetére
Nem egy tragédia gamelni rajta,mint ahogy azt beállítják a piros rajongók,és gonoszan nevetve dörzsölik a kezüket mert olcsóbb és jobb teljesítményt ad az az oldal.
(Érdekes módon,a GPU-k téren már meg a zöldek felé húznak és lefagy a mosoly az arcukról de az már más téma/kérdés.)Nagyon finomhangolni kell ezt a platformot ha mindent csepp erőt ki akarsz használni belőle,talán ez a legnagyobb gyengéje,túl érzékeny mindenre is.
Egy nagy negatívum számomra az NPU,amit már említettem is,összességében nincs vele baj,csiszolgattak rajta,kaptam bőven új BIOS-t hozzá.
Tűpontosan semmit se mértem le,csak egy átlagot számoltam és amiket tapasztaltam és észre vettem,szembetűnően érezhetően.
(Van 2db piros oldali konfigom is,viszont valahogy úgy érzem,mintha ott az 1%-os mélypontok rosszabbak és sokkal de sokkal zavaróbb,mintha valami csak fixen de alacsonyabb FPS-en fut.)
Akik az FPS-t kergetik,annak nem ajánlott az tény. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Broken heart
üzenetére
Launch ota eleg sokat javultak a dolgok, persze nem sokkal.
Itt inkabb a perf/watt javult az elozo generaciokhoz kepest.Fokusz mar a Nova Laken van Intelnel, mar beismertek a gaming (atlagban) nem lett az ArrowLake erossege.
-
Melorin
addikt
válasz
Broken heart
üzenetére
Tényleg annyira szükséged van arra az FPS különbségre ami hiányzik a 1851-ből?
Tegyük fel egy 4090/5090 VGA-val lesz 20 fps hátránya a 285K-nak. Egy gyengébb VGA-val valószínűleg ez a különbség el is tűnik. -
Broken heart
tag
Sziasztok. Nekem ez idegen terep, csak körbenézek, és kérdezek
Leginkább Droid, de bárki más válaszolhat
Ahogy elnéztem nyers teljesítményben nagyon ott vannak a szeren, az ultra cpu-k viszont játékban az előző intel generációt se érik utol, aminek félig meddig a chiplet dizájn az oka.
Előfordulhat, hogy valaha a magkezelés megjavul(vagy megjavítják) ezeken a procikon, vagy találtatok már rá valami megoldást, hogy megcsillogjon játékban is az erő? -
Hunwar
csendes tag
Az sem épp kevés,igaz.A 6400-as ramokra bele se merek gondolni,bár azért szerintem nem 1-2 évre veszi az ember őket ha már ennyit kiad értük.
Azért persze az ellátottság,a gyártási kapacitás,piaci kereslet stb tényezők is változtak 3 év alatt.
Itt az Intel Core Ultra processzorok esetében még az sem megoldás és kivitelezhető,hogy bele vágok egy DDR4-et olcsóbban...A piros oldalon meg az 5-ös el végződő tokozás is hasonló csorbulást fog szenvedni szerintem...A DDR4 gyártása is csökken,a DDR5 meg előnyt élvez már,ha minden igaz a pletykák szerint.Jelen helyzetben ha ez így meg tovább,azok fognak jobban járni akik Hybrid platformot építettek/építenek,lehet választani mit akarnak használni.
Amikor nekivágtam ennek az Intel Core Ultra projektnek,talán az NPU-vonzott a legjobban,és összességében legalább is számomra az a legnagyobb csalódásom is.
Nem akarom szét offolni a topik témát,de ha már ilyen jól felszerelt ez a 1851-es platform ami majmolja az AI-technologiát,konkrétan ("semmire")se használható még,engem legalább is nem győzött meg semmilyen formában...Aztán persze most jön a szívás a fekete leves hogy ezt az éhes AI technologiát ki kell szolgálnia a gyártósoroknak,de nem csak ramok terén,lásd az árakon...(de ugyan ez a tragédia volt a kriptoval is...)
Mindent össze vetve,mára már vannak vagy lettek fenntartásaim ezzel a 1851-es Intel Core Ultra platformmal ,és nem feltétlen mint teljesítmény,hanem egyéb más tényezők miatt...valahogy ebből az egészből sokkal többet ki lehetett volna hozni,(vagy majd még kilehet)és itt az NPU-ra tudok vissza kanyarodni elsődlegesen...
-
Crus
őstag
Kb. 3 éve vettem 5600 MHz Kingstont 2x16GB-ot.
44.000 Ft bruttó volt A TIZENHAT GB!
Meg is kerestem:
2022.11.25.
Kingston 16GB DDR5 5600MHz Fury Beast Black
Élettartam
KF556C36BBE-16
1 db 34 640 Ft + ÁFABruttó: 43.993 Ft és akkor ez még csak 5600 MHz, nem 6400 mint nálad...
Szerintem nagyon is megterhelő volt. Most u.e. a memória bruttó: 28.000 Ft.
-
Crus
őstag
Rátettem, kénytelen voltam, nem volt más kéznél. Közeli boltokban sincs hasonló se.
Core Ultra 7 265. (Hűtésnél manuálisan a silent alatti beállításokkal.)
BIOS-ban 35-36 fok, Win alatt netezve 39-42 fok. 4k YT nézegetés 44-45 fok.
Viszont nem teljesen húztam meg a coolert a laphoz rögzítő 2 csavart... még az is lehet, hogy túl erősen húztam meg így is, de egyszerűen úgy éreztem, ha gyengébben húzom, csúszkálna. Olyan 95%-ra van meghúzva. Remélem nem lesz gond.
-
Hunwar
csendes tag
Annyiban látom az összefüggést,hogy így az Intel Core Ultra CPU-k piaca be fog szorulni...
Amikor váltottam 16GB DDR4 3200 CL16-ről ,32GB DDR5 6400 CL32-re nem volt olyan pénztárca megterhelő.DE most???Miatyánkgyereledeazonnal...Én észre vettem hogy javult a teljesítmény is,ha már csak a betöltési időket veszem alapul.Aztán persze vannak olyan Gamek amik már instant 20GB-ot kértek is.
Személy szerint nem vagyok egy FPS hajszoló,de azt is észre vettem hogy régebben az 1%-os mélypontok rosszabbak voltak,a max FPS is javult,pedig a GPU-m csak RTX 3000. -
válasz
DroiDMester
üzenetére
Ha te másként gondolod ezt a ramokról, írd meg reakcióként és kész. Nézd meg ehhez képest mit csináltál. Szocializálódni nem sikerült eddig ahogy nézem. Te tudod persze.
-
ez elég értelmes volt, nincs mit finomítani ezen, ez a kőkemény igazság, olyanok prédikálnak olyan dolgokról amit még soha nem is láttak, és olyan dolgokról kezdenek itt magyarázni amiről halvány lila fingjuk sincs!
Aztán ha betéved ide egy érdeklődő/vagy még annyira sem hozzá értő, totál fals információkat fog olvasni, közben meg a valóságban teljesen másképp van!
Ez szerinted így teljesen rendben van...............?
Azt nem értem ha totál nincs az adott dologról SAJÁT TAPASZTALATOD hogy próbálsz róla véleményt mondani? magyarázd már el légyszives

-
válasz
DroiDMester
üzenetére
Amíg nem tudsz értelmes ember módjára, tisztességgel beszélni a másik emberhez, addig nekem felesleges kommentelned.
-
És mindezt úgy kimered jelenteni hogy az életedbe még a kezedben sem fogtál DDR5.öt, nem hogy használnád már évek óta!
Vagy néztél róla néhány ótvar YT videót és elkönyvelted hogy az úgy van!

Majd térjünk rá vissza ha lesz neked is 4.éves használati tapasztalatod a DDR5.ről, addig meg inkább ne irkálj ökörségeket!

-
Hunwar
csendes tag
Ez rendben is van.
Az viszont érdekes dolog lesz aki mondjuk egy Intel Core Ultra 3 205 gépet épít,és ehhez kell DDR5,akkor jön az igazi meglepetés.A CPU-k ára már mérséklődik,viszont amit nyer az ember majd vele,akkor azt lehet a ram-ra költeni...és ebben az esetben mondjuk 2x drágább lesz a ram mint maga a CPU? -
Hunwar
csendes tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Mondjuk azért ez user-függő is,mert amennyiben Augusztus 20.-i Tűzijáték módján indul a gép,nyilván erőforrást igénylő.
Erre a feladat ütemezőre van bízva a legtöbb felhasználó,sok mindent be lehet állítani de sok mindent nem.(Nyilván nem éri meg mindent kikapcsolni...)
Itt adnék szerepet annak az NPU-nak,ami nagyon jó marketing fogás és mint "dísznek" is megteszi,de egy teljesen kidolgozott kezelőfelületen a finomhangolásokat lehetne rajta elvégezni,és ne csak a feladat ütemezőre bízzuk magunkat amit megálmodtak az MS-nél meg máshol.
Igazából ezek a 1851-es lapok is "tanulnak" AI-Boost stb,valahogy az tendencia mutatkozik,mint USER-nek kezd kicsúszni a keze közül az irányítás...Nem akarok kitérni a VGA-k ra mert nem az a topik,de már ott is "minden" csak AI és generált,és egy csepp off még,ami a DDR5-ös ramokat illeti,megállt bennem az ütő,amikor megnéztem az árakat,és akkor mindenhez egy Intel Core Ultra 3 205 , P-magok: 4
E-magok: 4 , lesz miért pezsgőt bontani...
Összességében már ezek a Intel Core Ultra CPU-k is 3 nm-en mennek , aztán lesz majd 2 és 1 , és hova tovább?Fogyasztásban elég jók az igaz.Már csak a HBM-ramok kellnének hozzá... -
Baryka007
addikt
Abszolút megértelek, de nagyon minimális plusz erőforrásokról beszélünk... Igaz nekem 14900K-m van... De egy hete volt nálam egy gép 285k+apex+ckd ram 5090 el... 8800 cl38 ra belőttem a ramokat full stabil lett szinte elsőre (Szerencse a jó deszkának és a jó ramoknak) ezért tudok releváns választ adni talán... 2 hónapja pedig nagyon hasonló gépet raktam össze csak 265k val tuf z890 deszkával és 5080 al...
Indulásnál egy valag program felállt... Logi Ghub, Razer Synapse, MSI Afterburner, Qbitorrent, Alaplapi hangkártya izébizé, Steam, Battlenet, Epic ....
Elindítottam egy core tempet még pluszba, és a cpu energiafogyasztása 4-8w volt idle-ben... (Ugyan ez nálam 14900K nál inkább 8-12w)
YouTubeon elindítottam egy videót és akkor is még csak 15-20w között zabált a cpu....
Amit mondani akarok, persze ha ki lehetne teljesen kapcsolni a P magokat, akkor ez mind feleződne (feltételezhetően) ... Sőt, megoldható az is, hogy még az E magokból is kikapcsolok párat a 16 ból... mondjuk 10 et !
Aztán akkor már harmad annyi fogyasztásról beszélnénk csak...
Noh de erre itt van az Intel Core Ultra 3 205 ös CPU 4P+4E ....
Értelmét semmilyen mag kikapcsolásának nem látom... ha csak valami program nem profitál belőle szignifikánsan... Minden ellenkező esetben, azt mondom hogy rossz CPU-t választott a tulaj inkább.
-
Hunwar
csendes tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Ez teljesen világos.Itt a felhasználó igény szerinti testre szabási lehetőségek hiányát látom.
Tételezzük fel hogy nekem elég lenne csak 4 db E-mag 20 watt TDP-vel...
A mobil telefonom Chipje,többet tud és kevesebbet fogyaszt mint életem első PC-je.
Amennyiben a hordozható eszközökön ez működik,akkor egy desktop asztaliban is működhetne...és ÉN szívesen használnám CSAK az E-magokat,amennyiben nem kell + erőforrás az adott feladathoz. -
Baryka007
addikt
A mobil chipek is hybrid elrendezésűek, és ugyan az a céljuk mint itt desktop szinten.
Persze, ha nincs meg a megfelelő utasításkészlet, akkor nem fog lefutni rajta...Ezek arra jók, hogy kiváltsák azokat a feladatokat a P mag alól, amik nem fontosak az előtérben futó alkalmazás számára...
Tehát feltételezhetően a lényege, hogy az előtérben futó alkalmazásra 100% ban tudjon a P mag koncentrálni.
-
Hunwar
csendes tag
válasz
Baryka007
üzenetére
Igen,jó az irány viszont személy szerint engem csak egy dolog zavar,hogy ezek az E-magok elég kiheréltek,sok utasítás hiányzik belőle.
Úgy lenne a legjobb megoldás ha mondjuk mint egy mobil/tablet/notebook chip működnek,amiről lehetne indítani a rendszert,de nem lehet sajnos...legalább is ÉN még erre nem találtam megoldást...
A másik meg ez az NPU-van,de minek?Amióta megvan 1x se használtam,vagy láttam volna hogy valami is használná... -
Baryka007
addikt
HyperThreadinget váltja ki. Régen pl 10700K úgy nézett ki, hogy 8C/16T ...
Most a 8 logikai mag megmaradt, viszont a párhuzamosítás növelése érdekében a virtuális (HyperThreading) -et leváltják fizikai de gyengébb magok.
És egy fizikai mag mindig > virtuális mag...
Tehát voltaképpen mivel a "régi" 8 magos cpu-k is 16 szálon dolgoztak, ezért szükséges valami helyette...
És a Windows is lassan kezdi a Scheduler-t megfelelően beállítani úgy, hogy a megfelelő mag kiválasztásával fussanak a folyamatok. Szerintem jó és okos döntés volt. Sok mindent ellehet végeztetni a kis E magokkal, amikkel nem kéne egy P magot terhelni, így az zavartalanul fókuszálhat a fő feladatokra.
Ezt HyperThreadinggel nem tudod ennyire tudatosan szétválasztani. Sőt nem is lehet, mert fizikailag hiába van szálasítva egy mag, akkor is az a mag fog dolgozni
-
Crus
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Be Quiet Dark Rock 4-em van, nagyon szeretem, régóta megvan. 1700-hoz utólag kiadott mounting kittel használtam, perfekt. Viszont sehol nem látom, hogy támogatná, de ha a furatok egyeznek, akkor elvileg jó kellene legyen, nem?
Nyilván a Be Quiet nem reklámozná, hogy jó hozzá, akkor hogy adják el a Dark Rock 5-öt ugye
-
Crus
őstag
Help!
1851-es foglalathoz jó az LG1700-as CPU hűtő? Elvileg a furatok holt u.a., nem?
-
-
Wilks
aktív tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Totalisan el vagy veszve.
Nem baj.
Ha nem tudsz ertelmezni,csak hoborogni,az a te dolgot.KAMELOT
Tisztabban vagyok,hogy mi az a Z-B-stb lap.
-
te nem vagy képbe!
mivel mit szeretne? "fogyasztást, melegedés akarom optimalizálni."
hát ezt egy gagyi B-s lapba nem fogja tudni! akkor miért buzdítod hogy azt vegyen?, főleg úgy hogy SEMMIVEL sem olcsóbb a B-s lap
te vennél szuzukit? ha ugyan annyiért kapnál 2X jobb új audit, bmwt, mercit?
Miért vegyen vackot ha ugyan annyiért kap NORMÁLIS lapot!
-
Wilks
aktív tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
LoL.
Szerinted miert irtam azt,amit?
csucsbicepsz megjegyezte,h:-Ettol eltekintve semmi szükségem nincs Z lapra.Remelem,hogy most mar kepben vagy.
-
ennyire nem megy az értelmezés?

leírtam miért nem okés a B.s lap!
árban sem olcsóbbak azok a gagyi B-sek ugyan úgy 100.körül van a Z-s is amit leírtam, sőtt a giga alig több mint 90
Akkor minek vennél ugyan annyiért egy jóval sz@rabbat?
De a nagyobbik gond a hűtéssel lesz, mATX-be nemnagyon fog bemenni a 360.as AIO, ha meg ATX lesz akkor meg teljesen más utak nyílnak alaplapok felé is!
-
Wilks
aktív tag
válasz
DanielXXXV
üzenetére
-
válasz
DanielXXXV
üzenetére
mATX házban a hűtéssel is gondba leszel, nem valószínű hogy befér oda egy 360mm-es AIO
és lapokból se sok választás van, talán ez a 2 van ami ér is valamit
GIGABYTE Z890M AORUS ELITE WIFI7 ICE
ASROCK Z890M Riptide WiFi
-
DanielXXXV
nagyúr
válasz
DroiDMester
üzenetére
koszi az infot.
Z-s lapbol mAtx meretben mi ajánlott, ami ennek megfelel?
Ettol eltekintve semmi szükségem nincs Z lapra. -
KAMELOT
titán
válasz
DanielXXXV
üzenetére
Z lapot tessék vásárolni!
-
válasz
DanielXXXV
üzenetére
"fogyasztást, melegedés akarom optimalizálni."
na pont erre kell a Z890, B-s lapba nem tudsz alul feszelni meg normálisan TDP limiteket se állítani!
"Sok szálas munkára lesz" akkor pedig nagyon ajánlott egy 360.as AIO
-
DanielXXXV
nagyúr
Hello,
Elgondolkoztam, hogy lecsapok a jelenlegi ára miatt egy Ultra 7 265K-ra.
Ezt a lapot néztem ki mellé elsőre: Asus TUF GAMING B860M-PLUS WIFI
Hűtés szempontjából kell neki már egy kicsit komolyabb AIO vagy léghűtésben is gondolkozhatok?
Nem tervezem CPU tuningot, ezért is a B-s mb, inkább a fogyasztást, melegedés akarom optimalizálni.
Sok szálas munkára lesz és általános felhasználásra, zero gaming. -
válasz
ScomComputer
üzenetére
Ahogy nézem érdemi változás nem lesz.
-
carl18
addikt
A Intel elhagyta a Hyper Treadingot, az AMD oldalon megmaradt a SMT így 8/16 szál.
De Egy Arrow Lake 265/285K E magok nélkül csak 8/8 szál volna.
Amúgy ár-érték arányba ha Multi Thread teljesítmény kell a Ultra 7 265K elég erős ajánlatt a 300 dolláros árával.
Egy a I7-9700K idejébe megmutatkozott gyorsabban elfogy mint ha volna Hyper Treading.
A HT/SMT 20-30% Teljesítmény többletet plusz tud adni, szóval néhány cpu ígényes játék esetébe ezen múlhat a Low 1% behuzanás is.Régen a I5-8400 6/6 VS Ryzen 5 3600 6/12 között is lényeges különbség volt.

Intel most szerintem egy a hatékonyság írányába, Nova Lake esetébe már lesz 16P és 32E Core meg 4-LPE (SOC-ba integrálva) 52 magos lehet.
a SOC-ba integrált 4 mag mint a Panther Lake esetébe elég alacsony Idle fogyasztást tesz majd lehetővé.
Ott Darkmont magok vannak ha jól emlékszem. -
agszabv
csendes tag
Bocsánat konkrétan teljesen meghülyültem. 265K proceszorom van, de a windows11 most csak 2P+2E magot lát (eddig megvolt a 8P+12E). CPU-Z & HWMonitor is 2P+2E magot lát, az összes benchmark is 2P+2E magot lát használ. Load Bios Default-on túl vagyok. Hová tüntek a magjaim?
-
Pipó
őstag
Köszi mindenkinek! Nemrég még csak pár szálat kezeltek a játékok, most már legalább látszik, hogy ez változott. Bár azon a Last of us-on pont az látszik, hogy csak az a lényeg, hogy több szál legyen nyolcnál, hogy az HT vagy E mag az tök mindegy és akkor is csak a min. fps-re van hatással. Itt például 10 P only HT-val lehet, hogy a legjobb eredményt hozná. Azért sem érzem, hogy ez a jó irány, mert a piros x3d 8 magosnál sincs szükség erre a sokmagos hibrid megoldásra a játékokhoz. Egyéb programokhoz persze simán lehet jó.
-
Busterftw
nagyúr
Win11 van? Jatektol fugg, van ahol jobb lesz, van ahol nem szamit az E-Core, van ahol hatrany. De ha jol emlekszem volt valami osszesito teszt, hogy a tesztelt jatekok tobbsegeben mar pozitiv volt az E-Core. Ugye az elejen meg inkabb mindenki kikapcsolgatta, de aztan ahogy jobb lett a Windows utemezo meg a jatekok is kihasznaltak, jobb lett az osszkep.
Peldaul itt eleg kiemelkedo a kulonbseg.
Munkara ugye meg jol jon az extra mag.
Persze ez nem magia, de mondjuk ugy hogy hatranya nincs.Szerintem mivel jonnek a 3. tipusu magok, a Windows 12?-vel jonni fog egy jobb utemezo is, ami megjobban kihasznalja a hybrid felepitest.
-
carl18
addikt
Azért mert 1P mag helyére 4E magot tudnak rakni. Pedig ezt el kell fogadni, mert a Titan Lake 96 E Maggal jöhet és elhagyják a P-Magokat.

Mert szerintem elértük a határt ahol már lassan lehet fejlődni, az E Magok többet fejlődnek.
Majd jön a Super Core (Fordított Hyper Treading) Ahol 2 vagy 4 E magot a rendszer 1 erős magnak láthat.
"de mondj már egy példát, ahol 12-16 E mag használatban van és ér is valamit."
Cinebench/Vegas Pro és render programok.
-
-
Pipó
őstag
Mi a f@szért nem tesznek már 10-12 P magot egy asztali processzorba az E-magok növelése helyett. Mi használ 16 E magot a 8 P mellett? Meg milyen fontos, hogy harmadik hibrid mag is legyen. A 8 P lett a valamikori 4 core. Innen egy tapodtat se.
-
ScomComputer
veterán
-
jimpo
senior tag
Does 200S Boost Fix Intel Arrow Lake? Ryzen 7 9800X3D vs. Core Ultra 9 285K Hardware Unboxed
"X3D Turbo" -t tartalmaz...
-
-
Sefi84
senior tag
válasz
agszabv
üzenetére
Amit itt nem látsz az Asrock Timingben azt nem is használja, minden más maradjon auton.
8400-ig bírnia kellene, azt kb minden lap tudja.tRDRD_sg-t hagyd auton elsőre, aztán, ha mindennel megvagy akkor mehet 16-ra, ha nem megy akkor vissza autora
tWRWR_sg-t pedig 64-re
tREFI vagy 65535 vagy 131071Ezeket nem bírja mindegyik memória vagy el se indul, vagy hibázik.
Igazság szerint az első 2 kockát lődd be tCL-től tCWL-ig és a tWRWR_sg-t 64-re, a többi maradhat auton. -
Sefi84
senior tag
-
Sefi84
senior tag
válasz
DroiDMester
üzenetére
Ennek most nem adok igazat

agszabv - Biztos találsz valahol egy jó leírást hozzá.
https://www.overclockers.com/asrock-phantom-gaming-b860i-lightning-wifi-motherboard-review/
"Mint minden B860 alaplap, a B860I Lightning is korlátozott CPU-tuningolással rendelkezik. Az összes magot a processzorunk maximális turbó boost értékére állíthatjuk, így a Core Ultra 7 265K esetében ez 5500 MHz lesz. Azonban ennél magasabbra nem állíthatunk be semmit. A RAM-ot tuningolhatjuk.
ASRock Phantom Gaming B860I Lightning WiFi – Túlhajtás
Az alaplap mindenféle DDR5 UDIMM és CUDIMM memóriát támogat, akár 9333 MT/s sebességig. A legjobb teljesítménybeállítás a 8800 MT/s Gear 2. fokozat. 9000 MT/s Gear 2-t nem tudtunk beállítani. Ez nagyobb teljesítményű Z890 alaplapokon, mint például az ASRock Taichi sorozat, lehetséges."
-
Új hozzászólás Aktív témák
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 2TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
- Apple iPhone 12 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3828, 100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Viszont az aktuális témához; valami csak használgatja a magokat. Pár órás warzone terhelés.