Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. december
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
Sziasztok!
A tri-band routereknél ha wifi meshbe rakom őket, akkor 1 sávot a mesh eszközök kommunikációjára fognak csak használni?
-
Gaben19
csendes tag
Üdv!Tervetek egy mesh rendszert a házba és mivel 3db kábeles eszköz is van így a Xiaomi Mesh AX3000 NE a választott.Ez mennyire alergiás a wifi eszközökre?Nem dobálja el őket?Stabil net kellene az egész házba.Köszi
-
HollywoodBoy
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszönöm, rendeltem egy AX52-t.
-
polberto
tag
Sziasztok. A Média Markt hogy kezeli a garis Asus routert? Egy hónapja vásároltam. Elküldik szervízbe vagy helyben elbírálják és ha indokolt cserélik? Köszönöm
-
válasz
HollywoodBoy
üzenetére
Egy AP-ra van nekem szükségem? Vagy Mesh megoldás lenne ideális?
Egy AX-es router kellene neked amelyett AiMesh-be szervezel be a jelenlegi mellé.Ajánlott eszközök: Asus AX52/AX53U/AX1800U.
-
HollywoodBoy
tag
Sziasztok!
Van egy Asus RT-AX58U routerem a nappaliban. Elégedett vagyok vele, de sajnos a dolgozóban/hálóban már nem olyan jó a WIFI. Itt eddig kábellel oldottam meg a kapcsolatot (RJ-45-ös aljzat)a PC-be. De most szeretném ha a WIFI része is jól működne ezekben a helyiségekben.
Egy AP-ra van nekem szükségem? Vagy Mesh megoldás lenne ideális?
Amit szeretnék, hogy a PC-m ebbe az új eszközbe tudjon csatlakozni direktben. Ugyanúgy tudja a gigabites sebességet és az AX-et. És nem akarok nagy költekezésbe bocsátkozni.
Köszi ha ajánlotok valamit!
-
TeeJay
félisten
-
-
-
TeeJay
félisten
válasz
bacskait
üzenetére
Nálam volt 12napig Asus BE50 a BE58U mellett párhuzamosan és visszaküldtem mert a BE58U átlag 4-6dBm-el erősebb jelet küldött azonos beállításokkal illetve sebességben is stabilabb és gyorsabb volt.
Alap routernek nem rossz a BE50 de érződik hogy elég herélt alap Qualcomm proci kapott
pár ezerrel többért a BE58U sokkal jobb vétel, 2x erősebb proci, 1GB RAM, 4darab gigabit LAN port nem csak 3
Sok extrát nem is kapott tényleg alap router semmi több -
bacskait
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszönöm szépen!
A másodlagosnak jobb lehet egy BE50? Most csak pár ezressel kenne drágább, mint az AX53U. -
válasz
bacskait
üzenetére
Mindenképpen egy normál router kellene elsődleges eszköznek és igény szerinti mennyiségű másodlagos.
Elsődleges eszköznek egy erősebb, már BE-s eszközt kellene beszerezni, másodlagosnak jó lesz AX-es is.Asus fronton: TUF-BE6500 elsődlegesnek, másodlagosnak elég lehet az AX53U vagy AX1800U is.
Cudy-ból BE6500 és WR3000 párosa jöhetne szóba.
A TP-Link Deco a zártsága miatt kevésbé lenne ajánlott. -
bacskait
tag
Sziasztok!
Tetőteres házban (szintenként kb 100m2) szeretném rendbe tenni a hálózatot, mivel januártól többször is előfordul majd, hogy hárman is dolgozunk itthonról. A jelenlegi wifinél rendszeresen előfordul, hogy pár pillanatra elveszítik a jelet az eszközök (ipad és notebookok is).
A bejövő net egyelőre Yettel 5G mobilnet (a saját Tp-link NX510V routerével és egy 5G antennával a padlástérben). Ehhez van egy switch téve, ahonnan a felső szintre egy régi Asus Rt-N18U adja a wifit, a földszintre pedig ethernet-kábellel egy Synology RT1900ac router adja. Mindkettőnél ugyanaz az ssid és a jelszó (tudom, hogy nem jó megoldás, de jó ötletnek tűnt korábban
).
A falak téglafalak (a fsz-en 30-40cm tégla, a tetőtérben 10-12cm tégla), a födém beton.
A Yettel tv külön kábellel és még a saját routeréről megy. A tv-n netflix, youtube amit nézünk (itt van a jelenlegi Synology, kábellel a tv-hez). A többi kliens 3-4 notebook, 2 ipad és 3 telefon, plusz a klímák, termosztát, robotporszívók, okosizzók, ilyesmi. Ettől csak akkor van több, ha vendégeink vannak, de akkor a notebookok nem nagyon mennek. Játék vagy ilyesmi nincs.
A keret nincs meghatározva, szeretném megúszni nagyon max 100-150e-ből (az jó lenne, ha sokkal olcsóbban lehetne). Szeretném, ha pár évig még jól használható rendszer lenne.
Amiket első körben néztem: Tp-link Deco (x10, x20, x50 3-as pakkok), illetve valamelyik wifi7-es router, összerakva mesh-be (cudy vagy Asus?).
Mit javasolnátok? -
StLui
veterán
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi, kicsit tartok a hosszútávban gondolkodástól router téren. Mástól is olvastam hasonlót, és én is azt tapasztalom, hogy 5-6 éve és valamiért cserélni kell Én kb Tp-Link 1043-ak óta veszegetek tudatosabban routert (azt is itteni ajánlásra) Barátomnak most lett kuka pont egy 3 éves éppen elmúlt 100eFt feletti Asus

-
válasz
StLui
üzenetére
Nem tudom van e már értelme wifi 7-es routerben gondolkodni, legújabb Asus Ally sem tudja még.
Hosszútávra tervezés okán mindenképpen.Asus TUF Gaming AX4200 kinézete bejön, jó lenne valami hasonló kinézetű esetleg, ha nem is pont ez.
Megfelelő lehet, BE-s alternatívaként a TUF-BE3600 is szóba jöhet. -
StLui
veterán
Sziasztok!
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Tetőtér, 70m2, 3 helység, vékony téglafalak■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Gigabit
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
40eFt, ha nagyon sokkal jobbat kapunk érte akkor 60eFt
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
pc, telefonok2-3db, x-box series X, Asus Rog xbox Ally X, Tv, és esetleg pár okosotthonos kütyü lesz majd
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
gaming a középpontban
Asus TUF Gaming AX4200 kinézete bejön, jó lenne valami hasonló kinézetű esetleg, ha nem is pont ez.
Biztos csak gyári szoftverrel lesz használva, nem szeretnénk mókolni vele, nem értünk hozzá.Nem tudom van e már értelme wifi 7-es routerben gondolkodni, legújabb Asus Ally sem tudja még.
Köszönöm előre is!
-
Nekem nincs problémám a BE230 routerrel, már kapott újabb friss firmwaret és azóta betonstabil a netem.
Köszi, kipróbálom a vendéghálózatot, mert eddig WPA3 kapcsolatnál ledobott a LG TV. 
Most kipróbáltam, sima WPA/WPA2 kapcsolaton is ledobott a TV.
Tehát marad az One szolgáltató által támogatott Huawei ONT készülékre tud csatlakozni.
-
-
Daemon09
őstag
válasz
Dr.NX
üzenetére
Sziasztok!
Végül megvettem a BE220-at, sajnos.
Problémám adódott vele egyből, 2 hete van nálam. 3-ból 2 tv folyamatosan nem tud csatlakozni rá. Jelszót beírom, majd sikertelen csatlakozás. WPS-el tudok csatlakozni, de amint kikapcsolom és újra be, ezt eljátsza. 2.4Ghz-es eszközök nagy része szintén problémás. Klíma, okos konnektorok, wifi-s kapcsolók... Egy nap után offline állapotban van 10-ből 7, de nem mindegyik.
Mi lehet a probléma? Én rontok el valamit? Már kikapcsoltam a smart connect-et, 5ghz-et, wifi kulcsot wpa3-ról wpa2-re, amivel a régi routerrel mentek. Többször újra konfiguráltam már. Nem jövök rá, mi lehet a hiba. Telefonokkal, laptopokkal nincs gond.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Fortum
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Látható helyen lennének, és ezek legálabb valahogy kinéznek. (nincs külső antenna)+ árban sem több lényegesen mint egy sima router.
-
-
Fortum
tag
Sziasztok!
Egy 200m2-es családi házban tervezek kiépíteni egy stabil wifi hálózatot. Mindenképpen ASUS AImeshben gondolkodom.
A terv az lenne, hogy a ház két végébe vennék 1-1db Zenwifi bd4-et. A ház közepén ahol a modem is van egy RT-BE58U vagy egy TUF Gaming BE3600 routert. Szerintetek ez így rendben van, vagy valami jobb alternatívát tudtok?
A gaming router megéri a felárat (kb 8ezer) ha nem játszom a neten? Esetleg valami jobb ASUS router létezik ár-érték arányban?Köszi előre is a segítségeteket!
-
-
TheProb
veterán
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi, egy rugóra jár akkor az agyunk. Közben megrendeltem egy Cudy WR3600H-t. Ezt éreztem a legjobb ár/értéknek, mert már W7-es, illetve a 2,5-ös WAN is remélhetőleg időtállóbbá teszi (még ha a jelenlegi ONT lábai csak gigásak is). Egyelőre megnézem csak ezzel, aztán ha nem lesz elég, akkor még vehetek egy AP-t. Többek közt emiatt döntöttem végül Cudy mellett, mert a többi gyártónál AP formájú AP-t kevésbé látok és a roaming meg kéne.
Egyedül a webes felület tűnt a Demo felületen kissé fapadnak, bár végső soron mindent megtaláltam, amit hirtelen szükségesnek ítéltem.
A PC-m viszont jelenleg csak W6-ot tud, lehet egy jobb adaptert abba is lehetne venni. Bár nem tudom, hogy a gyakorlatban mennyit dob az MLO a sávszélen és főleg a latency-n. Játékokban azért meg szokott jelenni a High Latency warning (még ha én nem is érzékelek laggot). Bár ezt lehet önmagában megoldja majd a normálisabb router.
-
válasz
TheProb
üzenetére
1. Marad a jelenlegi One-os router, azt csak routerként használnám és veszek egy rendes AP-t.
Jó megoldás lehet de a gyenge láncszem a szolgáltatói eszköz képességei (illetve annak a hiányai).Itt kérdés, hogy megéri-e a wifi7 a felárat? 6gigás, tri-band AP-k még nagyon drágák, úgy sem használnám ki jelenleg.
Hosszútávon megérheti már most BE-s eszközt venni még akkor is ha nem tudja a 6 GHz-s sávot.2. Visszacsomagolt/visszaküldött Mercusys MR47BE 38e-ért. Ezzel kiváltanám a szolgáltatói eszközt a képből (már amennyire lehet). Viszont itt nem tudom, hogy előrébb lennék-e, mert a router az előszobában van. minden irányban >33-as téglafalak határolják.
Valószínűleg nem jelentene előre lépés a jelenlegihez képest.Lenne így értelme 6gigás routert venni?
Nem igazán.3. Az 1-es és 2-es verzió keveréke. Venni egy 1-es pontban vízionált AP-t és mellé valami nem wifi hangsúlyos, de rendes router-t? Kérdés, hogy itt az említett max 50e környéki keretbe mennyire lehet beleférni.
Ez lenne az ideális megoldás. Mindenképpen valami mesh megoldás irányába kellene nézelődni, hogy meg legyen az egységes hálózat kezelés és a jövőbeli bővíthetőség lehetősége.
Két olcsóbb router-rel bele tudsz férni az 50k-s keretbe. -
-
válasz
Khaosz55
üzenetére
Asus-on kívül még melyik mesh gyártó az ajánlott ?
Az összes ajánlott gyártó megfelelő lehet, az Asus azért van leginkább ajánlva mert a legrugalmasabban kialakítható rendszerrel rendelkezik, bármelyik AiMesh eszköz a hálózat bármelyik pontjára elhelyezhető és szabadon cserélhetőek.Úgy olvasok rewie-ban hogy az asusok sem a long range wifi bajnokai.
Környezet függő, hogy egy adott eszköz hol mire képes.Vagy már azon is gondolkodtam hogy egy router ami a legnagyobb lefedettséggel rendelkezik. Nekem a mesh-ek között kb 6-8 méter távolság van.
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy egy adott eszköz mire is képes. -
trance89
őstag
válasz
TheProb
üzenetére
Akkor mar inkabb 2 vagy 3db Cudy WR3000S
-
TheProb
veterán
válasz
Multibit
üzenetére
Nyilván bennem is ez merült fel (mmint, hogy visszaküldöm, ha nem válik be esetleg).
"Mikrotik szinte mindent tud, de wifi-ben nem olyan jók."
Ezt azért ennyire generikusan szerintem ne jelentsük ki. Évekkel ezelőtt rengeteg MT-s wifi hálózatot alakítottunk ki/konfiguráltam. Pl szállodák számára. Persze ez régen volt már és nem is akarok jobban belemenni ebbe.Azért szolgáltatói routerektől ritkán várja el az ember szerintem, hogy jobban teljesít, mint egy dedikált SOHO router, ami ráadásul még a maga idejében ajánlott kategória is volt.
Nagyjából ez lenne a jelenlegi döntési fám:
1. Marad a jelenlegi One-os router, azt csak routerként használnám és veszek egy rendes AP-t.
1.a. ~23-24e-ért: CUDY AX3000 WiFi 6 2.5G Access Point - WiFi Access point | Alza.hu
1.b. ~30e-ért: CUDY BE3600 Wi-Fi 7 2.5G Access Point (DC Adapter) - WiFi Access point | Alza.huItt kérdés, hogy megéri-e a wifi7 a felárat? 6gigás, tri-band AP-k még nagyon drágák, úgy sem használnám ki jelenleg.
2. Visszacsomagolt/visszaküldött Mercusys MR47BE 38e-ért. Ezzel kiváltanám a szolgáltatói eszközt a képből (már amennyire lehet). Viszont itt nem tudom, hogy előrébb lennék-e, mert a router az előszobában van. minden irányban >33-as téglafalak határolják. Lenne így értelme 6gigás routert venni?
3. Az 1-es és 2-es verzió keveréke. Venni egy 1-es pontban vízionált AP-t és mellé valami nem wifi hangsúlyos, de rendes router-t? Kérdés, hogy itt az említett max 50e környéki keretbe mennyire lehet beleférni.
-
Khaosz55
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Asus-on kívül még melyik mesh gyártó az ajánlott ? Úgy olvasok rewie-ban hogy az asusok sem a long range wifi bajnokai. Vagy már azon is gondolkodtam hogy egy router ami a legnagyobb lefedettséggel rendelkezik. Nekem a mesh-ek között kb 6-8 méter távolság van.
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
TheProb
üzenetére
Rendelj abból a Cudy AP-ból egyet, online! Ha nem válik be, 14 napon belül visszaküldheted. Ár/érték arányt nézve kitűnő. A hasonló árú home routerek sehol sincsenek hozzá képest, a tudását tekintve (a legtöbb drágább sem).
Lehet mikrotik is, azokat amúgy miért nem látok az ajánlottak között?
A Mikrotik szinte mindent tud, de wifi-ben nem olyan jók. Ezt a szaktopikban is megírták.mert furcsa mód megbízhatóbb volt
Mi ebben a furcsa? A Telekom ONT-k jól teljesítenek. Nekem egy Technicolor 2235 van telepítve. Igen jó
-
Multibit
nagyúr
válasz
TheProb
üzenetére
Mekkora a lefedendő terület? Mennyi akadályt kell leküzdenie a jelnek? Én is egy hasonló AX AP-t (Grandstream) használok egy 55nm-es lakásban. Egyedüliként szórja a wifit-t. Nálam hibátlan. Ja, mindenképpen plafonra kell szerelni, nagyjából a lakás/szint közepére! Falra ne is próbáld meg, úgy nem hozza a formáját.
-
TheProb
veterán
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Kertesházas környén, 50nm az alapterület, 1 szint, téglafalak. + Az udvar/terasz, ami nice to have (bár kb pont a telek közepén lenne a router, szóval ez nem gond sztem).
1000-es One net van, de kábelen mértem már efölött is (ami annyiból érdekes, hogy tudtommal gigás portjai vannak az ONT-nak).
30-50e-es range-be jó lenne, ha beleférne, nyilván ha nem muszáj, akkor az alsó szegmens lenne preferált a budge-ből.
Különös igények jelenleg nincsenek, de bírja a vas, mert P2P, sok wifi eszköz (+IoT/smartshome) van/lesz. Homeserver-nek szintén a forgalmát viselje el.Lehet mikrotik is, azokat amúgy miért nem látok az ajánlottak között? Mert advanced?
Van egy ASUS RT-AX55-öm, de amíg Telekomos voltam, inkább a T-s ONT-ot használtam, mert furcsa mód megbízhatóbb volt. Az ASUS folyamatosan ledobta a wifi-s eszközöket, random elment a net, lassú volt a wifi, stb.
-
válasz
TheProb
üzenetére
Bár lehet racionálisabb lenne egy normális Wifi-s routert venni és a Digi-s retket csak passthrough-ba rakatni.
Erősen ajánlott, hogy a szolgáltatói eszköz csak modemként működjön és minden más feladatot saját eszközzel oldj meg.Otthoni felhasználásra milyen modellt ajánlanátok? Wifi7-nek amennyire látom, még nem sok értelme van, így szerintem egy W6-os AP elég lenne. PoE-n keresztül hajtanám meg. Előny, ha van central wifi management software-e, de ez csak nice to have, mert jelenleg egy elég lenne.
Igénytől és körülményektől függ.
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Milyen egyéb igények vannak az eszközzel szemben?Cudy AP-k mennyire vállalhatók, Alza-n pl ez ránézésre elég jó áron (~23.600 Ft) lenne?:
Router-ekkel elég jók a tapasztalatok így egy próbát megérhet. -
válasz
Khaosz55
üzenetére
Viszont az egyik mesh lehet jobb is, a lényeg hogy ki a kertbe 15 méterre legyen stail jel. Tehát olyan kell aminek a legerősebb a jele.
Csak helyszíni teszt során fog eldőlni, hogy egy adott eszköz mire is képes.
Kültéri lefedettségnél az igazi megoldás egy kültéri AP lenne.Arra is gondoltam, hogy ez fix 2,4-en menne, ugyanis a decoval olyan problémám is volt egyrészt nem állt át a közelebbi mesh-re illeteve 5Ghz-es kapcsolatot erőltette amin szinte nem volt jel, jobb lett volna ha 2,4-hez kapcsolódik.
Ha külön van választva a két sávon az SSID/jelszó páros akkor mehet egyszerre mindkettő.következőt néztem ki.
Fő egység: Asus TUF-BE6500, AX4200, AX3000 V2,
2-3 Mesh: Asus RT-AX53U, AX3000 V2
Elsődlegesnek legyen a BE6500, másodlagos meg igény szerint. -
Nem rossz eszköz de pontos tapasztalatokért nézz be a saját topikjába.
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
AP-s topikot nem találtam, így érdeklődnék a témában. A DIGI-s ONT elég retek wifi-s képességekkel rendelkezik, így felmerült, hogy egy normális AP-val kéne ezt megoldani.
Otthoni felhasználásra milyen modellt ajánlanátok? Wifi7-nek amennyire látom, még nem sok értelme van, így szerintem egy W6-os AP elég lenne. PoE-n keresztül hajtanám meg. Előny, ha van central wifi management software-e, de ez csak nice to have, mert jelenleg egy elég lenne.
Cudy AP-k mennyire vállalhatók, Alza-n pl ez ránézésre elég jó áron (~23.600 Ft) lenne?: CUDY AX3000 WiFi 6 2.5G Access Point - WiFi Access point | Alza.hu
Bár lehet racionálisabb lenne egy normális Wifi-s routert venni és a Digi-s retket csak passthrough-ba rakatni.
-
Vettem át MediaMarkt-ban a TP-Link Archer BE230 BE3600 router dobozt, kiderült hogy teljesen tönkrement az exDigi által szerelt, krimpelt WAN UTP patch kábel és cserére szorult, másnap megint átvettem a HAMA patch 15 méteres UTP kábelt és violá hibátlanok lettek a gigabites letöltéseim, nincs többé 100 MBites szarság.
Tehát tanulság és konklúzió a hibás kábel miatt.
-
Khaosz55
addikt
Remek hír hogy a reklamációmat elfogadták és visszakaptam a deco BE25 árát.
Tehát 3-as mesh rendszert keresek, mindenhova be van húzva a kábel.
következőt néztem ki.
Fő egység: Asus TUF-BE6500, AX4200, AX3000 V2,
2-3 Mesh: Asus RT-AX53U, AX3000 V2Viszont az egyik mesh lehet jobb is, a lényeg hogy ki a kertbe 15 méterre legyen stail jel. Tehát olyan kell aminek a legerősebb a jele. Arra is gondoltam, hogy ez fix 2,4-en menne, ugyanis a decoval olyan problémám is volt egyrészt nem állt át a közelebbi mesh-re illeteve 5Ghz-es kapcsolatot erőltette amin szinte nem volt jel, jobb lett volna ha 2,4-hez kapcsolódik.
Keret max 120K, ha ki kell használni.
Köszönöm,
Boldog Karácsonyt!
Tp-link köszönöm többen nem... -
Begi
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi. Izmos jószágnak néz ki. Néztem ezt a Flint2-t. Tetszik a nativ OpenWRT támogatás.
Esetleg az? -
-
rostiron
őstag
Sziasztok.
A meglévő BE58U mellé vennék még egy asust a mesh miatt.
Ami szóba jöhet ( ár, és közelség miatt ) az egy RT-AX1800U vagy egy RT-AX56U.
Melyiket válasszam ? -
-
Begi
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Családi ház, külső falak 30cm-es, belső tartó fal 30cm, tégla mindegyik. A router és a legtávolabbi szoba kb. 7-8m, 2 vastag falon keresztül, ezért gondoltam, hogy mivel oda megy kábel, raknék egy jelerősítőt, akármit. Az emelet egy födémen keresztül elérhető, de ott is kell 7-8m a végéig + ugye a 3m fel.
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Gigabit optikai
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Nem akarok csilliárdokat rákölteni, de nem is filléreskednék. Az is opció, hogy elsőnek megvenném a routert, aztán a szükség függvényében a többit.
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Több IoT eszköz, HA - főleg fűtés vezérlés, lámpák, háztartási eszközök, kamerák, stb.
Illetve telefonok, tabletek, laptopok - nem szignifikáns, egyelőre 3-4 eszköz.
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Csak a VPN, és a 2 WAN (4G backup, sajnos sokszor lehal a szolgáltatói GPON/ONT? és akkor oda a net), de a VPN sem must have kategória.
-
-
4264adam
nagyúr
válasz
petyus_
üzenetére
Annyira átlagos felhasználást írtál le mint ami nekem is van. Ha van minden szobában vezeték akkor 2db Mesh Router-t össze kötnék és meg is vagy.
Olcsón és jó is: [TP-LINK Archer AX55] , ebből 2db vezetéken kötve egymásba 40k.
Ha mégsem lenne elég akkor egy harmadik helyiségbe felraksz 1db Konnketoros Tp-link Mesh Ap-t. -
Begi
senior tag
Sziasztok!
One-os (illetve Telekom hálózat, One ONT) rendszerhez keresnék routert, illetve Mesh megoldást, ha jól sejtem.
Egy több szintes családi házról van szó. A ház szélén az előszobába jön be a net, ott lenne a fő router. A ház másik oldalán a nappaliban szülséges lenne egy másik eszköz, mert bár csak 5-6m a távolság, de van közte 2 tartófal, szóva eléggé gyenge a jel és a mellette lévő teraszon már szinte semmi.
Illetve nagyjából ugyanitt a felső szinten is szükség lenne valamire.
Ez így egyelőre 3 eszköz, köztük kábeles kapcsolat megoldott. (Cat5e)
Szeretném ha a belső rendszer kívülről VPN-nel elérhető lenne. (Ezt a jelenlegi ASUS RT-AC65P routerem tudja, de az meg nem tud Mesh-t), amit meg tudok oldani máshogy is, mert van egy szerverem.
Illetve van egy 4G-s routerem, ami a backup hálózat lenne. Ehhez jól jönne egy 2. WAN port, vagy olyan router ami tudja a 4G sticket és arról a netet.
OpenWRT, egyéb rendszerek használata nem probléma, az ASUS előtt volt már sokféle.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Csixi68
tag
válasz
petyus_
üzenetére
Szia, csakis mesh rendszerben gondolkodnék. Utána a sebességet lőném be, elég az 1 Gbps vagy kell 2,5 Gbps vagy esetleg nagyobb? Milyen netsebesség érhető el Nálad? Mennyire lehet később bővíteni... stb. Alapesetben fölöslegesek a nagy tudású egységek, akkor az ár alapján a Xiaomi vagy a Cudy dolgait nézegetném. Ha kell rögtön a 2,5 Gbps-es sebesség akkor lehet tovább nézelődni... ott a pénztárca szab határt.
Nálam 2,5Gbps-os rendszer van Xiaomi AX3000-es mesh rendszerrel, igazából nem tudom kihasználni a sebességét. Netből csak 1Gbps-es van nálam, feleslegesnek találom a nagyobbat. Hálózaton már nem mozgatok annyi adatot, mint régen. Van vagy 30db okos eszközöm, 1db 918+ NAS, 1db asztali PC és 4 db laptopom. A hálózatom kb. 90%-ban kihasználatlan. Amikor otthon vagyunk megy 3 telefon is még, de így is bőven elég a gigabytes sebesség... Szóval nagyon érdemes elgondolkodni az eszközökben, bár ha végtelen a pénztárca...
-
Alex91
félisten
válasz
petyus_
üzenetére
Sok megoldas lehet az igenyeknek, lehetosegeknek es penztarcanak megfeleloen
. Most egy alternativakent felmerulhet 3 db Ubiquiti UniFi Express 7 UX7, egy fo routernek, a tobbi AP-nek konfigolva. Itt mondjuk kell halozati aramforras, es ugye itt pl. kamera rendszer stb. szolgaltatas nincs! Switch biztos kell, de nem kell PoE-s, de switch a masikhoz is kelleni fog, es erdemes 2,5 Gbiteset nezni! -
petyus_
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Mondjuk ez így oké?
Ubiquiti Dream Router 7
2db Ubiquiti UniFi U7 Pro Wallilletve valahol ovastam, hogy nem biztos, hogy elég lesz a táp amit a router tud, akkor vagy vennék 2 poe adaptert, vagy egy ilyet:
Ubiquiti Ultra 60W PoE switch
Ez így kb 260K, ha kell poe akkor +20 vagy +50 (attól függően, hogy a switchet vagy az adaptert veszem).Mi lenne ennek az olcsóbb alternatívája?
-
petyus_
senior tag
Szasztok!
Nemsokára új lakásba költözünk. Gigabites internetünk lesz, ehhez szeretnék egy jó megoldást.
Jelenleg egy 65 négyzetméteres, 3 szobás lakásban élünk, és egy RT-AC65P routerem van. Nagyrészt elégedett vagyok vele, viszont néha az erkélyen gyenge a jel.
Az új lakás 130 négyzetméter. Csatolok egy alaprajzot, a lakásba a pirossal jelölt pontnál jön be a kábel, tehát ide tudnám rakni. Egy asztali gép menne kábelről, 1-2 laptop, 2-3 telefon, 1 TV, illetve sok okos-eszközt tervezek, ezek nagy része mqtt-s lesz, de biztos lesz pár wifis is.

Itthonról dolgozom, tehát a stabilitás elég fontos. Ezen kívül jelenleg semmi különleges felhasználás nincs (főleg csak streaming, kis torrent). Viszont a jövőben lesz egy itthoni szerverem, ami kiszolgálja a home-assistant-et, jellyfin, meg ami még eszembe jut, illetve pár év múlva a gyerekek biztos fognak játszani is, tehát egyre nagyobb lesz a terhelés.
Ehhez a felhasználáshoz (és a jövőbenihez) milyen megoldást ajánlanátok? Elég lehet egy erős router, vagy inkább mesh-ben kéne gondolkodni?
Előre is köszi.
-
ben0it8
csendes tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Koszi a gyors valaszt. A 2-3, extrem esetben 5 masodperces laggek mivel magyarazhatok?
-
yanna
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
És valóban létezik: A "Royter"
név általában a Royter Watches luxus óramárkára utal, amelyet Dan Royter alapított New York-ban, és kézzel készített, egyedi, bespoke órákat gyárt. (forrás:AI) -
Tompika777
senior tag
válasz
weeweew
üzenetére
Telekom nem lassítja hivatalosan, hanem az ászf-re hivatkozva ha úgy érzi, hogy valaki(valakik) miatt sérülhet a hálózat biztonsága(pl. a torrent miatt más felhasználóknál jelentős lassulás is ide tartozik), akkor az adott sim-et szankcionálhatja, ami jelentős sebességkorlátozástól akár a kizárásos is terjedhet. De nem igazán gyakran használhatják, mert a hálózatsemlegesség bevezetése óta nem nagyon hallani ilyen panaszt... Persze ettől még lehet.
-
-
weeweew
csendes tag
válasz
arcszesz
üzenetére
Sikerült beszereznem használtan egy ZTE MC888 pro routert. Most Yettel simmel tesztelem. Speedtest.net 5G-n 482/58 Mbps-t mér. Viszont fura, hogy torrentet max 80 Mb/s-el tudok tölteni. Van Telekom simem is, azzal is tesztelni fogom. Lehet, hogy a Yettel korlátozza a letöltést, de a speedtest.net-et átengedi, tehát becsapja az előfizetőt?
Vagy valamit nem jól állítok be? Tapasztalt valaki ilyet? -
ben0it8
csendes tag
Sziasztok!
Roytert szeretnek vasarolni max 20.000 Ft-ig.
10000/1000 Mbit/s sebessegu internetem van. A lakas 60 nm osszteruletu, vastag falak nem allnak a jel utjaba, viszont a routernek kialakitott hely sajnos a plafonhoz kozel van kb 2.8 m magasan, jelenleg videohivasok kozben nem ritkak a 2-4 masodperces latencyk. A telekomtol kapott legegyszerubb Sagecom 5670 keszuleket hasznalom.Tobb antennas megoldas esetleg segithet a kedvezotlen elhelyezesen?
koszi elore is!
-
pipec
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem.
A garázsba kellene kijuttatnom a WiFi-t, hogy az inverter és az autó töltő kapjon rendesen jelet. 2.4 Ghz mindegyik.
Jelenleg egy Asus TUF Gaming AX3000 V2 fedi le a házat. Alapterület 100m2. Az emeleten van a router, nagyjából a ház közepén. A ház hátsó falához, ami téglából van, tennék le még egy WiFi Routert. A garázsig van 8m udvar kb., a garázs fala is téglából van, egyből a legközelebbi falra vannak felrögzítve az eszközök. (LAN kábelt nem nagyon tudok hol kihúzni.)
Az új routerig nem tudok LAN kábelt vinni, így az AIMesh segítségét használnám.
Milyen routert érdemes erre a feladatra bevetni? Mivel az étkezőbe kerülne, nem lenne hátrány, ha kicsit elegánsabban nézne ki, de ha inkább a normál megjelenésűt javalsoljátok, akkor elrejtem valahogy.
30k környékén szánnék rá.
Köszönöm a segítséget előre is! -
jerry311
nagyúr
válasz
4Grider
üzenetére
Nem lesz egy LAN, de úgy viselkedik mintha az lenne, és ez a fontos. Mint írtam a szoftver akkor működik, ha egy (V)LAN-ban vannak a kliensek.
Route-olt hálózatban nem működik. Lehetőség sincs megadni kliens IP-ket, csak auto-discovery van.
Én is nagyon szeretném, ha lehetne, de nem lehet.
Alapvetően L2 rádió összeköttetés szokott lenni, csak most kicsit nagyobb távolságot akarunk és a "rádió" Starlink lesz. -
jerry311
nagyúr
Melyik az a router, ami csinal nekem egy EoIP (vagy mas L2) tunnelt interneten (raadasul Starlink az egyik fele) at, amitol a ket tavoli LAN egynek latszik?
MikroTik az egy biztos pont, de az is biztos, hogy nem kedvelem a konfiguralasat.
UniFi nem tud ilyet. (Tud L2TP-t, de nem latszik 1 LAN-nak a 2.)
DrayTek no-go.
Van valami felhasznalobaratabb, mint a MikroTik? -
kpityu2
addikt
válasz
BigBlackDog
üzenetére
A Cudy alapból tudja mert a gyári FW is egy grafikusan felpimpelt OpenWRT.
-
Alex91
félisten
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Akkor nezz be az Ubiquiti topicba is...
-
Multibit
nagyúr
válasz
BigBlackDog
üzenetére
A Mikrotik routerek tudják. Ha jól tudom, a Mediatek SoC-os home routerekre telepíthető OpenWrt. De, hogy pontosan melyekre, azt majd más mondja meg. Rég nem vagyok képben ezen a téren (most éppen OpenWrt-t használok, de nem házi routeren).
-
Multibit
nagyúr
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Szerintem nincs olyan olcsóbb Asus, vagy TP-Link, ami VLAN-képes. A sok ethernet portos "routert" sem érdemes erőltetni, jobban jársz egy megfelelő switchcsel (buta, vagy menedzselhető, igény szerint).
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Látom, megtaláltad a Mikrotik topikot
Azt nem tudom, hogy a Mikrotik háza táján hogy megy a meshélés
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Multibit
üzenetére
+ #108834 Dr.NX:
Ok, akár mesh is megoldható két, kábellel összekötött eszközzel, de két AP-t is van lehetőség letenni (akár két wifi hálózattal).Mi lenne az ajánlott, ha a betonfödémet figyelmen kívül hagyjuk (a mesh, vagy több AP miatt) és a többi igényt helyezzük előtérbe?

Pl. Mikrotik fronton mi lenne az ajánlott (ha egyáltalán ez a SOHO kategória)?
-
Multibit
nagyúr
válasz
BigBlackDog
üzenetére
A VLAN szükségessége eleve kilövi a legtöbb home routert. A betonfödém miatt pedig az egy eszközös felállás felejtős. Legalább egy kell szintenként, kábeles kapcsolattal. Hogy ez mesht, vagy több AP-t jelent, az egyéb igényedtől is függ. Evárás részedről a seamless roaming? 40-50 HUF nem lesz elég.
-
weeweew
csendes tag
Sziasztok,
5G simes routert keresek, erről a telekomos TCL Linkhub 5G (HH515LM) van valakinek tapasztalata? Mennyire felejtős?
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
BigBlackDog
üzenetére
A betonfödém és az router szó egyes számban történő használata a topik lakóiban erős szemöldökfelvonást eredményezhet.
Magyarán:
minimum két routeres mesh-ben gondolkodj, kábellel összekötve. -
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Milyen routert ajánlanátok az alábbi feltételek alapján?
- Telekomos, 250 Mbit/sec sebességű internetkapcsolathoz lenne
- 5-6 vezetékes végpontot kiszolgál legalább 1 Gbps-os hálózaton
- 5-10 vezetéknélküli kliens lenne egy időben legfeljebb rajta
- 1 db 30-cm-es, 1 db 12 cm-es téglafalon és egy darab betonfödémen kéne átérnie a wifi jelnek
- Két -szeparált- wifi hálózat kialakításának lehetősége, illetve VLANok kezelésének képessége
- Stabil szoftver és gyártói támogatás (akár OpenWRTvel is)
- Gyártói fiók/előfizetés nélküli használhatóság
- Indokolt esetben 40-50e Hufig is jöhetnek ajánlatok
Előre is köszönöm szépen!
-
-
-
arcszesz
aktív tag
-
wwhy
veterán
Srácok, Huawei routerekről mi a vélemény
Semmi extra nem kell, csak vigye át a panel falát
Most jó áron (~21e Ft) kapnék egy HUAWEI WiFi BE3 Pro-t, ezért kérdezem -
zsbacsi
csendes tag
Hello!
5G-s wifi routerből melyik az ár/érték bajnok?
100ezer környékén elég sok félét látok, van ami olcsóbb és bevált?
(külföldi beszerzés is ok).
Most cudy 4g routerünk van, a maga módján jól működik-stabil,amire kell azt tudja, de itt Bp belvárosban nekünk nagyon gyatra a 4G, 5G-n a telefonom 10x gyorsabb kb.
Albiban vagyunk- nem megoldható a kábeles net.
köszi -
4Grider
félisten
válasz
bolic
üzenetére
Egy demo környezetet sokkal egyszerűbb dinamikus ip cím kéréssel felállítani, mint egy pppoe kapcsolattal.
Ha van egy jó routered akkor alap, hogy azzal natolsz és nem a fos szolgáltatói eszközökkel. Ez az alap, ettől csak akkor térünk el, ha nem tudjuk a sajátunkkal az iptv-t beállítani, vagy túl nagy helyen lakunk és nincs 40 ezer Ft mesh rendszerre (azaz a szolgáltatói eszközt is használnunk kell a wlan lefedettség bővítésére). -
Sok-sok youtube videót néztem meg, az amelyik TP-Link Archer BE230 BE3600 router van, azok mindegyikükben Dynamic IP cím kérésetek vannak beállítva...
-
Lori82
senior tag
Sziasztok
Anyukámnak van egy 10-12 éves Tp link routerje és szeretné lecserélni,mert úgy érzékeli ,hogy már nem túl stabil illetve a jelerősség is gyengébb. Egy 4 emeletes tégla tömb földszintjén lévő 44 nm2 lakás,ha ez az info fontos.Sima egyszerű netezésre ,wifi használatra kellene,tehát semmi extra. 10-12 ezer forint értékben tudtok ajánlani valamit ami ebben az árfekvésben jó és könnyű beállítani? Köszi -
Peter.70
addikt
Sziasztok,
Érdemes lehet egy jól működő wifi 6-os ( Tplink Archer AX20 ) routert le cserélni egy wifi 7-es routerre?
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Sajnos PPPoE-ben lehalt és csak max. 100 Mbiten tud kommunikálni, ezért lett a dinamikus IP elérhető miénk. Tudom, elég öreg már a routerunk.
Tényleg, ezt az One szerelők ajánlották minket, volt ONT csere, és a router detektálása szerint ajánlott dinamikus IP-re váltani és megkapni a belső IP címét, érdekes.
Most úgy tűnik, hogy jó ez a BE230 router, majd még okoskodok ezen.
-
TeeJay
félisten
válasz
bolic
üzenetére
Miért ne lenne visszafelé kompatibilis?
Dinamikus IP cím? DHCP-re gondolsz? Ha ONT bridge módban van akkor pppoe kell wan beállításoknál és a router intézi majd a forgalmat
Ha az ONT router módban van akkor DHCP-re teszed a routert csak akkor már nem is kell router legyen hanem AP módra állítod -
válasz
TeeJay
üzenetére
Az jó, tehát visszafelé kompatibilis az 1 Gbps csatlakozás szemben a 2.5 Gbps port mellett.
Nagy kár, mert tudnom kell hogyan lehet dinamikus ip címén lekérdezni az ASUS routerek többsége, volt egy kis nézet eltérésem a jól ismert moderátor szemben, ő automatikus ip címre mutatott, pedig nem az. 
Sebaj, akkor marad a következő TP-Link BE220 vagy BE220W (az imádott csupasz fehér színű router a kedvencem, habár nincs olcsó kategória) router vásárlásom kb. január 15.-e után.
Muszáj cserélgetni kell, hiszen kb. 10 év távlatban már rekordnak számított, többségük kifektették vagy kidobták már régen a WDR4300 routerek, lehet hogy a routerem túlélő darabja. 
Köszönöm mégegyszer a pontosabb tájékoztatásodat.

-
válasz
TeeJay
üzenetére
Amúgy melyik portba dugod a gigabites optikai one szolgáltató által internet szolgáltató az által ASUS RT-BE58U routered esetében? A kék színű WAN 2.5 Gbps-be vagy a LAN1-es WAN-t tudó sárga színű portba?
PPPoE vagy Automatikus IP címén kéred az ONE ONT fehér színű Huawei elosztó készüléktől? Mert mi nálunk a jó öreg TP-Link WDR4300-en jelenleg kapunk Dinamikus IP címén kérni teljesen automatikusan, feltéve ha megegyezik.

Ha minden jól alakul pl. automatikus IP cím, akkor rendelem valamikor, különben jó lesz nekem a TP-Link BE220 router a Dinamikus IP cím kérés miatt.

-
szg88
őstag
Sziasztok. Panelba szeretnék egy új rútert. 3 vékony téglafal, 1000Mbps-es nethez. 4 lan jó lenne ha lenne rajta. Még pár telefon, ilyesmi kapcsolódik majd rá pluszban a gépel mellett. Stabil wifi is jó lenne
Max 25e-ig mit ajánlanátok? Tp linket most nem akarok, valami más márka esetleg? ASUS RT-AX57 néztem, van erről tapasztalat? Wifi stabilitása jó? Olvastam róla negatív értékeléseket is, így még nem döntöttem. Köszönöm a segítséget. -
válasz
atish15
üzenetére
A földszinten rendben vagyunk mondjuk nem ártana ha a tv-be is tudnék netet kábellel vinni mert ott most a kábelt a set top box foglalja el de ha beiktatnék közé egy mesht mondjuk akkor abból tudnék két net kábelt is kivenni jól gondolom?
Használható a mesh node-oknak a LAN portjai vezetékes eszközökhöz is.Vettem egy tp link archer modemet de sajnos nem tudom olyan helyre tenni, hogy ne lenne szemelőtt. Esztétika miatt gondolkodom más eszközben.
Ezt felejtsd el, az elrejtéssel csak feleslegesen rontasz a wifi helyzeten!keretben nagyon max 40 körül gondolkodom attól függ hogy 1 vagy 2 eszköz.
Két darab Cudy WR3000 megfelelő lehet indulásnak.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Milyen autót vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Proxmox VE
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Háztartási gépek
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- 3D nyomtatás
- BestBuy topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- LG LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Samsung Galaxy S24 128GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB RAMPAGE Shiva ADATA 600W
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 1TB SSD RX 7600 8GB Zalman S2 TG Cooler Master 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

).

Tehát marad az One szolgáltató által támogatott Huawei ONT készülékre tud csatlakozni.
Arra írtam neki azt amit.

Semmi extra nem kell, csak vigye át a panel falát

Muszáj cserélgetni kell, hiszen kb. 10 év távlatban már rekordnak számított, többségük kifektették vagy kidobták már régen a WDR4300 routerek, lehet hogy a routerem túlélő darabja.