Hirdetés
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- suste: Openwrt Barrier Breaker 14.07 saját verzió Tp-link routerekre
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: MárkaLánc
- 8th: A NOB legalizálja a doppingot?
- MasterDeeJay: Asus Q170M-C coffeetime mod!
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
▼▼▼ MILYEN ROUTERT VEGYEK? Topik összefoglaló▼▼▼
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2026. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
● Márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a számodra legmegfelelőbb router kiválasztásában, a hozzászólásod mindenképpen tartalmazza az alábbi kérdésekre a választ:
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz?
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jogos a kérdés, mert valójában mindkettőtöknek igaza van, csak más rétegről beszéltek.
Amikor az AP "AP módban" fut, a rádiót valóban az AP kezeli, de a DHCP-t és a NAT-ot továbbra is a HGW végzi. Ha a telefon újracsatlakozik és a HGW DHCP-je lassú vagy a NAT táblája megtelik (ISP-s dobozokban jellemzően kevés RAM van erre), akkor hiába van meg a WiFi kapcsolat, IP-t nem kap a kliens, vagy meglévő kapcsolatokat lő ki a HGW. Ez kívülről pont úgy néz ki, mintha "WiFi-probléma" lenne.Viszont ha a telefon már az SSID-t sem látja, vagy teljesen lecsatlakozik: az tényleg rádió/AP oldali, arra a HGW-nek nincs hatása. A Zigbee-s ütközés 2,4 GHz-en szintén klasszikus rádió oldali probléma, amit már tapasztaltál is.
Szóval a te esetedben valószínűleg vegyes a kép: a régi D-Link rádiója nem bírta a terhelést (kamera hozzáadása után romlott -> rádió oldal), de a HGW NAT/DHCP limitjei is simán beszállhatnak ennyi eszközzel. Az MR37BE rádió oldalon sokat fog javítani. Ha mégis maradnak random gondok, érdemes a HGW-t bridge módba tenni és a Mercusyst router módban használni, hogy a DHCP+NAT is az vigye.
Ami még fontos: ha három AP-d van (vagy lesz mesh-ben), 2,4 GHz-en kizárólag az 1, 6, 11 csatornákon szabad őket tartani, 20 MHz szélességgel vagy egy AP esetén is, ha szertnél normálisan zigbee-t és threadet (Mattert használni). Ez a három nem átfedő csatorna, bármi más átlapol több csatornára, ami rosszabb mint a közös csatorna (mert ott legalább működik a CSMA/CA). Azaz ha 40 MHz-re van állítva valamelyik, szűkítsd 20-ra.
A Wifi-s IoT eszközök is szeretni fogják.
A Zigbee-t tedd a 15-ös, a Thread-et a 20-as csatornára, ezek nem lapolnak át a WiFi 1/6/11 csatornára. -
KrAt
veterán
válasz
Essejó
üzenetére
Az oké, hogy az AP csak annyit csinál, hogy a "vezeték nélkülit átalakítja vezetékesre", de pl telefonnal sokszor ledobál a wifi hálózatról, ahhoz is a HGW lenne a baj?
(nem kötekszem, sőt, tanulok, csak ez nekem új. szentül hittem, hogy mivel kábelen mindig minden jó, és csak a wifivel van bajom, és az új AP-val javult is egy ideig, az AP-vel van a baj...)
-
KrAt
veterán
válasz
Essejó
üzenetére
Azért vettem egy iyet, mert akkor mesh-ben könnyen mellé tudok tenni még egyet, és akkor meg van oldva a kérdéskör.
Azt viszont nem teljesen értem, mért okoljuk a HGW-t azért, hogy nem látja a wifi hálózatot a telefon/egyéb végpont és/vagy ha látja, akkor nem kommunikál vele?

-
Essejó
veterán
A ház alapterületéből fakadóan (160 m²) nem biztos, hogy 1 WiFi AP tökéletesen lefedi. A jövőállóságot illetően a WiFi 7 nem rossz, de per pillanatban hány WiFi 7-es kliensed van, ami ki is tudja használni?
Én inkább egy DMZ-be rakott 2 eszközböl álló kábeles backhault használó Mesh rendszert élesítettem volna a ház két külön pontjában.
Mert ha továbbra is a Kaon lesz a főnök és a Mercusys az ap, akkor könnyedén előfordulhat, hogy adtál egy pofont a kakinak. De ne legyen igazam.
-
KrAt
veterán
válasz
Essejó
üzenetére
Szia!
Köszi a kimerítő választ
Az a helyzet, hogy magára a HGW-re nincs panaszom. Amikor ideköltöztünk, akkor az oszlopon voltak elosztók, amik eső környékén / után szarok voltak, akkor eltűnt a sávszél, SNR és dB a földön / egekben, de azt eszközök cseréjével minden megjavult. Kábelen elmondhatom, hogy mindig tökéletes a net.
A topológia úgy néz ki, hogy HGW - 4 portjából mennek az elosztó eszközök felé (AP, 3 switch (egy a kameráknak, egy az IT eszközöknél, és egy a lakás végpontokra).
Amikor ide költöztünk, pár eszköz volt csak, akkor a HGW osztotta a wifit, de ahogy okosotthon lett (és sajnos sok wifis eszköz, amiről már átálltam zigbee-re, de nem cseréltem le mindent anyagi megfontolásból
), akkor lett instabil a HGW. Utána átálltam saját AP-ra (ami egy ~10 éves DLink, nem is TPLink) akkor minden rendben lett, de mióta a kamera becsúszott, mint újabb wifis, és "nagyfogyasztású" eszköz, azóta ismét instabil. Előtte is voltak eltűnő eszközök, random telefon nem csatlakozások, de kevés, havi pár alkalom.
Próbáltam csatornát váltani, semmi eredménnyel. Az tuti, hogy a zigbee eszközökkel is kapcsolatban van, mert pl egy zigbee és egy wifis végpont egymás mellett volt, és a wifist folyton elvesztettem, amióta odébb tettem, azóta jó.
Szóval most megvettem az MR37BE-t, amit fent ajánlottak (Alza reggelre meg is hozta..
), és kíváncsi leszek, mire jutok vele. -
Essejó
veterán
Az az 500/22 na és a Kaon, szóval ez Koax kábeles internet?
Kezdjük azzal, hogy a Kaon HGV egy igen rossz hírű eszköz. Attól tekintsünk el, hogy a 4000/2000 Optikához is Kaont adnak, az egy másik játszótér.Tehát ha rákeresel itt a Topikban a Kaon HGW-re, ódákat olvashatsz a rosszhíréről.
A Kaon mögött kétféleképp lehet saját Routered. Bridge módban (amit a T kapcsol be) és DMZ-ben amit lehet, hogy te. Ez utóbbiban nem vagyok biztos, mert megóvott a sors a Kaontól.
Sagemcom f@st 3890v3 és pár éve 3896-om van, viszont 1000/50-es Netem+IPTV, és előtte a 300-as nethez is valamilyen Sagem volt.
Ha esetleg van IPTV-d is bár nem írtad, akkor alap, hogy nem kapcsolnak Bridge módba. Csak és kizárólag DMZ-be tudsz saját Routert rakni. Amire azt szokás itt mondani, hogy Dupla NAT.
Szóval a hosszú bevezető után a kérdés: hogy van a Kaon után kapcsolva az a TP-Link?
Mert nekem is egy TP-Link Archer C5v4 van DMZ-ben (IPTV miatt) a Sagemra kötve, és teljesen jól működik. Virágboltban aktív vagyok, a Let's Encrypt automatán frissíti magát, észre se veszem, hogy DMZ-ben vagyok.
Jah most esett le, van egy 3-ik lehetőség is ha a Kaon mögött a TP-Link Ap-nak van konfigurálva, akkor ő adja a WiFi-t, viszont a Kaon a Router az összes f@xságával együtt.
Akkor még pár kérdés: Nálad, hogy van akkor konfigurálva a hálózat? Egy db WiFi szogálja ki a teljes lakóingatlant? Az a bizonyos WiFi kamera, milyen távolságban, hány köztes fal mögött kap - nem kap WiFit?
-
Essejó
veterán
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Ezzel nem tudok vitázni, viszont az árát tekintve csak a fele vagy a harmada az 5G-nek. Maradna zsé a benti Mesh rendszer építésére.
-
-
KrAt
veterán
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Koszi

A jobb kepessegu a felsoroltak kozul, vagy jobb kepessegu, mint a felsoroltak?

-
-
KrAt
veterán
Sziasztok!
(Wifis topicból irányítottak át
)Adott egy (folyamatosan sz0p0k vele stílusú) TPLink WiFi, ami azt produkálja, hogy néha nem látszik a hálózat rajta, hol nem látszik maga az SSID se, hol 1-2 eszköz hal le róla, hol a fél világ

Itthon van ~5 telefon-laptop-tablet, kb 10 okoseszköz, illetve egy WiFi-s kamera, telepítés óta meg különösen rossz.
Az infra GW - AP módon van csatlakoztatva, a GW után van még 1 switch, de ezek most nem lényegesek, a vezetékes rész teljesen stabil.
Mit ajánlanátok, ami megbirkózik ezzel a ~20 eszközzel, stabilan tudja amit kell, és nem dobál el semmit?
A kamera "igényli" a sávszélt, a többin csak netezés zajlik.
De fő a stabilitás.A ház ~8x20 méter garázzsal együtt, tégla falak.
A telekomos KAON router van most, 500/22 net.
Az összes vezeték nélküli kapcsolatot az AP intézte, a routeren ki van kapcsolva a wifi. Azokkal nincs is gond, csak a wifit szeretném megoldani

Olyan 20-30k körül ha megállna, nem lennék szomorú, 50k-ig elmegyek ha nagyon muszáj.
Odaát kaptam a Cudy tippet, ami szimpatikus is, és azon matekolok, hogy bár a sebesség nem, igényli a WR6500-as modellt, elég a 3600 vagy 3000-es széria, érdemes azt venni, ha sok az egyidejű eszköz?
-
-
válasz
Gaben19
üzenetére
A saját topikjában érdeklödjél.
-
Gaben19
csendes tag
Sziasztok adott egy wr3000h.Minden ok net van de ezt írja: internet ismeretlen
-
válasz
Csaky69
üzenetére
Belefér a keretbe: Asus RT-BE58U/TUF-BE3600 (éppen a határ felett van), TP-Link Archer BE230, Cudy WR6500H, Mercusys MR37BE.
de ész érvekkel emelhető a keret
Mennyivel?
Észérv: Jövőállóság -> újabb/jobb képességű eszköz kihasználása
Ami szóba jöhet: ASUS TUF-BE6500, TP-Link Archer BE400, Cudy WR11000, Mercusys MR47BE -
Csaky69
csendes tag
Sziasztok!
One 1 gigabites hálózathoz keresnék 3gy routert. Sorház, földszint + emelet, jelenleg a router a lépcső alatt van egy szekrény tetején,kb a lakás közepén,de gyötrelmes néha a kapcsolat,lassú a váltás a 2,4 és 5GHz között. 1 TV (sajnos csak 2,4GHz), 2-3 okostelefon, 1 tablet, 2 laptop, Xiaomi kamera, Huawei napelem smartmeter és egy Zyxel NAS 326 osztozna rajta. Az eszközök nagyobb %-a idővel cserés lesz ( iPhone 12, iPad 10), mivel régebbi szériások, de azért az időtállóság sem utolsó szempont. Árban 30-40kHUF körül terveznék,de ész érvekkel emelhető a keret
Előre is köszönöm!
-
válasz
boat76
üzenetére
A mercusys mr47be router már túlzás egy 47 nm panel lakásba?
Egyáltalán nem.Ha nincsen 6 GHz képes kliens eszköz (vagy nincsen tervben a közei jövőben történő beszerzése) és elég egy 2.5 Gbps-es LAN port akkor inkább egy MR37BE legyen mert annak jobbak az 5 GHz-es képességei.
-
válasz
Csixi68
üzenetére
47 nm-t ha nem szór be akkor rossz helyre van téve
De rossz helyre tett 120eFt-os AP is tud rossz lenni. Láttam már földön lévő Unifi U7 Pro XGS-t a földön a tv alatt...
Meg kell próbálni középre és magasra tenni. Nem beszorítani a TV és a fal közé meg egyéb rendszeres hibákat elkövetni
-
válasz
janos1986
üzenetére
Ami szóba jöhet: TP-Link Archer NX200-Outdoor (még úgy látszik nem kapható) vagy NE200-Outdoor (130k)
Van egy asus 5g routerem, amit az uj modemhez (az uj modem venne az 5g jelet es nem gond ha nem mukodik routerkent) csatlakoztatnek hozza.
Az NE200-Outdoor tud IP Passthrough módot. -
boat76
csendes tag
válasz
boat76
üzenetére
Update
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Panel 47 nm
■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz?
One 500-as net. Később lehet 1000-es lesz.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
70k.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
2 tv, 4 telefon, 1 táblagép, 3 laptop, 1 asztali gép
A mercusys mr47be az ajánlások közül egesz jónak tűnik. -
boat76
csendes tag
Sziasztok! A mercusys mr47be router már túlzás egy 47 nm panel lakásba? 4 telefont, 1 táblagépet, 2 tv-t és 3 laptopot és egy asztali gépet kellene kiszolgálnia.
-
janos1986
csendes tag
Sziasztok!
Van egy uzletem ahol sajnos nem elerheto a vezetekes internet. A kezdetektol fogva Telekom mobilnetrol netezunk melyet egy tplink mr 6400 modemmel + kulteri antenna erunk el. Le szeretnem cserelni a modemet mert a jelenlegi csak 4g vetelre alkalmas. Az epulet 550nm, szendvicspanel falazatu igy mindenkeppen valamikyen kulterre szerelheto megoldasban gondolkozok.
Tudtok segiteni hogy mit lenne erdemes beszerezni?■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? 550nm, szendvicspanel, 1 szintes.
■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz? A telekomos mobilnetem telefonon 200mbs tud, de orulnek ha 100mbs elerhetnek az uj setuppal.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! 150.000
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Kb. 7 mobil, 7 szamitogep, 3 nyomtato.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Van egy asus 5g routerem, amit az uj modemhez (az uj modem venne az 5g jelet es nem gond ha nem mukodik routerkent) csatlakoztatnek hozza.
Koszonom a segitsegeteket!
-
válasz
Capella
üzenetére
És Dual PPPoE sessionos vagy? Akinek csak egy van békén hagyják. Nekem is több éve nem nyúltak hozzá. Ott van gond, ahol megy a szolgáltatói routeren is a session, meg a saját gépen is.
Ha utóbbi becsüld meg
az elmúlt 4 hónapban szerintem 5* intéztem visszaállítást partnernek.. Mondtam ha mégegyszer visszaáll akkor kikapcsoljuk a szolgáltatói eszközt, de a legjobb vendég VLAN megoldás

U.I.: látom leírtad csak vak vagyok....
Ha kellően hosszú az áramszünet, akkor kiesik magától mind a kettő, ezért csak a rövid kiesések a rosszak. Nekünk többször fordult elő (évente 2-3*, több ügyfélnél, szóval nem sűrű), hogy 5-10 percig nem ment vissza a router. És azt írta, hogy nem engedélyezett a kapcsolat... erre mondta az ügyfélszolgálat, hogy beragadt egy session, majd kiesik. -
Bodor
veterán
válasz
rviktor
üzenetére
Eszközök:
Amik az UCG Fiber vezetékes hálózatról mennének:
-PC
-Media Player
-Telekom TV box
-Házi mozi erősítő
Ezzel szerintem meg lenne oldva a multimédia rész, látják egymást.
Ami a Kaon wifi-n menne:
-TV
-Nyomtató
-Mosógép
-Klíma
-Telefonok
És bármilyen Wifi-s eszköz
Egyedül a kültéri biztonsági kamerával vagyok gondban, mert az a PC-re ment 24 órában, és egy hálózaton kell lenniük. Ezt még kitalálom, hogyan legyen, mondjuk a PC-nek is van Wifi7 képessége.
De csak a kameráért nem szeretnék még 70.000 Ft-ot költeni egy U7 Pro-ra.
Áramszünet errefelé évente csak egyszer van, szóval szerintem ez nem lesz probléma.
Csak akkor fogja az UCG-Fiber kezelni a forgalmat, ha a PPPoE kapcsolatot ő intézi.
Szóval ha a Kaon-on bekapcsolom a passthrough, akkor nem fog menni a Wifi? Nekem ez nem logikus. -
Capella
őstag
válasz
rviktor
üzenetére
Lassan 2,5 éve lesz, amikor a Telekom CGNAT alá pakolta az optikai net csatlakozásom. Visszaállíttattam chaten publikus IP-re, és azóta is úgy van.
Ettől még lehet, hogy neked más tapasztalataid vannak, mert próbálkozniuk kell nyilván az elfogyott IPv4 címek miatt.
Hogy a jövő mit hoz, az jó kérdés.
Az áramszünetes dolgot azt nem igazán értem. Áramszünet után visszakapcsol mindkét session nálam. -
válasz
Alex91
üzenetére
Na én kezdem sejteni:
Az lenne az elvárás az új routertől, hogy a Telekomos Kaon PG2380G modemet tehermentesítse a torrent kliens által okozott nagy TCP kapcsolati terheléstől, mert így sajnos a Kaon sűrűn kifagy.
Csak ez nem így megy. Tehermentesíteni nem tud egy eszköz, csak mindent átvenni.
Persze működhet, ha el akarja szeparálni a két hálózatot, mert jelen megoldással két PPPoE kapcsolat épülne fel. A Wi-Fi-s eszközök egy külön publikus IP-n lennének, a vezetékesek egy másikon átjárás nélkül.
Ezzel két nagy baj van:
- A Telekom bár enged két session-t, de ha bármiért leakad majd (áramszünet/hiba) akkor szimplán meg kell várni, amíg az egyik kiesik, ez akár több 10 perc is lehet.
- és újabban az a tapasztalatom a dual-connection-ös rendszerekben, hogy a telekom átrakja CG-NAT-os hálózatra őket... Persze kérheti hogy legyen publik IP-je, de két három hónap mülva megint arra kel, hogy CG-NAT-os. (ezt céges előfizetéssel is megteszik...) Ugye elfogyott az IPv4 változatos módon pakolják át az embereket... Szerintem el fog jönni hamarosan az az idő, hogy havi +1000 Ft a publik IP/db. -
válasz
Bodor
üzenetére
Na várjunk csak, az UCG Fibert külön hálózatban hajtod a többi eszköztől? Nincs helyi hálózatod, nyomtatód, TV-d? Ehhez elég over-kill a megoldás.
Csak akkor fogja az UCG-Fiber kezelni a forgalamat, ha a PPPoE kapcsolatot ő intézi.Célszerű az lenne, hogy a kaon-on kikapcsolod a wi-fit, sőt a csatlakozást is és PT módban minden a fiberen kéne, hogy menjen. Máskülönben a gépedről nem streamelsz pl.: a wi-fin lévő TV-dre, a géped és minden más két teljesen különálló hálózat lenne.
-
Bodor
veterán
válasz
juhaszmarci
üzenetére
UCG-Fiber és egy
Ubiquiti - SFP + to RJ45 Module 1/2,5/5/10 GbE - UACC-CM-RJ45-MG megrendelve.
Ez sem olcsó (137.000 Ft.), de remélem többet már nem kell költenem erre.
Azért vicc, de inkább bosszantó, hogy a Telekom a 4000/2000-es net szolgáltatáshoz egy olyan vasat ad, amivel nem tudod kihasználni azt amiért fizettél, költs még rá 100 vagy 200 ezer forintot...
Mikrotik-et switch-csel együtt végleg elvetettem, már csak az ára miatt is, illetve az nekem már felesleges.
Jövő héten megérkezik a rendelés, remélem simán sikerül beüzemelni az új szerzeményt.
Köszönöm mindenkinek, aki segített a döntésben. -
válasz
juhaszmarci
üzenetére
+1 az UCG-Fibernek
Kell neki vinni a 4/2-őt
5 Gbps mennyiségű adatot át is tud vizsgálni (behatolásészlelő és -megelőző rendszer működése közben is) vizsgálat nélkül a 8 Gbps üzleti is megy neki.
Egy baj van vele, hogy egy db 10 Gbps UTP van rajta vagy kell hozzá egy SFP+-os Switch amin van van 10 G-s UTP vagy SFP+-os hálókártya a gépbe.
Bár javaslom egy SFP-s switchel és egy XGS AP-vel és ultimate megoldás lesz, amit nem fog egy ideig lecserélni
és Wi-Fi-n is menni fog 6 Ghz-el a 4000 Gbps sebesség
. -
juhaszmarci
tag
válasz
Bodor
üzenetére
A Kaon "kétpálcás" képességekkel rendelkezik bármelyik komolyabb AP-hoz képest. TP-link-nek van pár igen jó AP-ja, én az Unifit használom (elégedett vagyok), de van még jópár márka. Az említett Mikrotik egy csillagromboló mind a portokat nézve, mind teljesítményben, nem egy kategória a Kaonnal vagy bármelyik ASUS-sal.
Unifi routerből csak az UCG-Fibert ajánlom, az UDMpro sima/SE/Max nem acélos PPPoE kapcsolatoknál, valószínűleg nem kezelne csak 2,5-3Gbps-t, neked meg 4 kell (nekem sima Pro van, de csak 1Gbps ISP előfizetésem van).
Nekem az a véleményem, hogy hosszú távon egy márka eszközeiből lehet jól menedzselhető hálót építeni, egy menedzsment szoftver, egy felület -
Bodor
veterán
válasz
Essejó
üzenetére
Hát persze, mondod ezt úgy hogy fogalmad sincs arról, hogy nálam mi hogyan van beállítva, és mi a célom, vagy felhasználási szokásom, csak feltételezgetésekből kiindulva osztod az észt...
Torrentenkénti 8 kapcsolat és globális 100 az sok ugye?
Sajnos egyre többet tapasztalom itt a fórumon, hogy nagyarcú egóbajnokok, megmondóemberkék - ahelyett, hogy a kérdésre válaszolnának, segítenének a probléma megoldásában - kioktató, lekezelő hangnemben közlik, hogy a kérdezőnek milyen igényei, legyenek, vagy ne legyenek...
Szomorú...juhaszmarci: Neked viszont nagyon köszönöm a részletes, és a témában nem járatosnak embernek szánt segítő hozzászólásod!
Közben gK_ kollégától is kaptam segítséget, és a ChatGPT-t is használom.
UCG-Fiber, egy SFP+-RJ45 modullal jó megoldásnak látszik, de gondolkodom még egy
MikroTik CCR2004-1G-12S+2XS + 2× S+RJ10 megoldáson is, bár ide már kell egy switch is, mert az 1 db 1 Gbps LAN kevés lesz. Wifi-t egyelőre a Kaon adná, bár nem tetszik, hogy így két hálózatom lenne, de ez talán egy későbbi beruházás kérdése is. Nem mindegy, hogy az AP milyen képességekkel bír, tudja-e azt minimum, amit a Kaon.#109735: Alex91: Igazad van, ebben kicsit tévedtem, pontosítok: Az ASUS hivatalos specifikációja szerint pontosan ez van:
RJ45 for 10Gbps BaseT for WAN/LAN x1, melletteRJ45 for 1Gbps BaseT for WAN x1, pluszSFP+ x1.
Tehát natív 10G RJ45-ből csak egy darab van, az is közös WAN/LAN port. -
-
juhaszmarci
tag
válasz
Bodor
üzenetére
Amit tanácsoltak UCG-Fiber, az bőven bírná, van rajta 1db RJ45/SFP WAN port, ez 10Gbps tud. A LAN oldalra kell egy SFP+-RJ45 modul ( [link] ), ez nem másik eszköz, hanem csak a portba kell dugni, “átalakító”. 10Gbps-t nem iparági standard sima csavart érpáron vinni (DAC, optika).
Amiket eddig néztél SOHO eszközök (small office, home office), ezek általában minden egybe készülékek. Van bennük egy router, egy pici switch és egy AP a wifinek. Az AP a AccesPoint rövidítése, hozzáférési pont, semmi más dolga nincs, csak a wifit kezeli. Nem soho kategóriában ez a 3 cucc külön van. Van egy router, van külön switch és jó pozíciókban AP. Ipari, nagy irodai környezetben nem a router mellett ülnek az emberek, oda kerülnek AP-k ahol dolgoznak, nem a rackbe.
Tehát én ChatGPT javaslom, beszélgess vele, ne soho eszközt nézz, olvass utána, tanácsokat fogadd meg. Ha speciális az igényed, oda speciális cuccok fognak kelleni. Nem 20eFt-os nagymama hálózat az igényed, ahhoz kicsit tanulni is kell -
Alex91
félisten
-
Bodor
veterán
válasz
Alex91
üzenetére
Miert, a proba Asusnak volt

Igen , volt.
Van egy SFP+ portja, abbol mondjuk csinalhatsz 10 Gbps-os RJ45-ot… Vagy ha birja a penztarcad, akkor keresel hozza egy 10 Gbps-os switch-t…
Nem szeretnék még további eszközöket vásárolni, így is elég, hogy a sz@ros kaon miatt még vehetek plusz egy routert, mert nem képes kezelni a gyors netet... -
Alex91
félisten
válasz
Bodor
üzenetére
Ennek a Ubiquiti - Cloud Gateway Fiber - UCG-FIBER-nek én úgy látom, hogy nincsen 10Gbps LAN portja sem.
Miert, a proba Asusnak volt
Van egy SFP+ portja, abbol mondjuk csinalhatsz 10 Gbps-os RJ45-ot… Vagy ha birja a penztarcad, akkor keresel hozza egy 10 Gbps-os switch-t…
-
Bodor
veterán
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Próbáltam már egy Asus RT-AX89X AX600 típusú routert, de sajnos passthrough módban nem lehetett működésre bírni.
Ez pontosan mit is jelent?
Pontosan azt, hogy hiába volt a kaon passthrough-ban, az asus-t nem lehetett úgy beállítani, hogy menjen a 4 gigás net.
Elbeszélünk egymás mellett...
"Ez üti egymást mert ha tényleg a nagy terhelés a gond akkor a szolgáltatói eszközt PPPoE passthrough módba kell tenni és minden feladatot a saját eszközre kell bízni."
Nem üti egymást, csak lehet félreértetted, amit írtam. Módosítom:
Az lenne az elvárás az új routertől, hogy a Telekomos Kaon PG2380G modemet tehermentesítse a torrent kliens által okozott nagy TCP kapcsolati terheléstől, mert így sajnos a Kaon sűrűn kifagy.
"Fordítva menne a dolog, hogy a szolgáltatói eszköz lenne a router és a saját csak a wifi-ért felelne."
Pont az ellenkezője kell, mint írtam is.
+ szükséges mennyiségű AP használatát. Mi az az AP?
Érdemes lenne minden eszközt azonos gyártótól beszerezni, hogy az egységes hálózat kezelés megvalósuljon.
Mire gondolsz? Fejtsd ki kérlek! A kaon modem mellé vegyek egy kaon routert? Hm...
fudi2002: "Átkapcsoltattad az ügyfélszolgálattal passthrough módba a routermodemet? " Nem, azt a kaon felületén meg tudtam csinálni.
Nem raktam magam sehova, és minek kapcsoltam volna ki a wifit?
"Generáltattál velük jelszót az általuk megálmodottan generált tcomos emailcímedhez ami a user?"
Szerinted ennek a mondatnak van értelme?
Ennek a Ubiquiti - Cloud Gateway Fiber - UCG-FIBER-nek én úgy látom, hogy nincsen 10Gbps LAN portja sem. -
-
válasz
Bodor
üzenetére
Próbáltam már egy Asus RT-AX89X AX600 típusú routert, de sajnos passthrough módban nem lehetett működésre bírni.
Ez pontosan mit is jelent?Nem számít, mert a routert nem használnám wifi-re, arra jó lesz a KAON.
Az lenne az elvárás, hogy a Telekomos Kaon PG2380G modemet tehermentesítse a torrent kliens által okozott nagy TCP kapcsolati terheléstől, mert így sajnos a Kaon sűrűn kifagy.
Ez üti egymást mert ha tényleg a nagy terhelés a gond akkor a szolgáltatói eszközt PPPoE passthrough módba kell tenni és minden feladatot a saját eszközre kell bízni.
Fordítva menne a dolog, hogy a szolgáltatói eszköz lenne a router és a saját csak a wifi-ért felelne.Mit javasolnátok?
Ilyen költség kerettel egy nem wifi-s router amely már nem otthoni kategóriás + szükséges mennyiségű AP használatát.
Érdemes lenne minden eszközt azonos gyártótól beszerezni, hogy az egységes hálózat kezelés megvalósuljon. -
Bodor
veterán
Sziasztok!
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? Nem számít, mert a routert nem használnám wifi-re, arra jó lesz a KAON.
■ Milyen netsebesség mellé kellene az eszköz? Telekomos 4000/2000-es net.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! Max 200.000 Ft., de ha kissé drágábban van csak megoldás, akkor azt az ajánlatot is elfogadnám, de biztosan működjön.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? 1 asztali PC, 1 TV és 1 Media player lenne rákötve.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Az lenne az elvárás, hogy a Telekomos Kaon PG2380G modemet tehermentesítse a torrent kliens által okozott nagy TCP kapcsolati terheléstől, mert így sajnos a Kaon sűrűn kifagy. A speedtest szerint a 4000/2000-es sebesség megvan.
A pc bírná ( Ryzen9 9900X, 32 GB DDR5 RAM, Kingston FURY Renegade G5 2TB SSD,
TP-LINK TX401 10 Gigabit PCIe Hálókártya), de sajnos a Kaon nem.
Mit javasolnátok? -
user12
őstag
válasz
Balumacikaa
üzenetére
Jó választás lehet.
Ha van kérdésed a routerről, tapasztalat, stb, itt is https://prohardver.hu/tema/mikrotik_routert_hasznal_valaki/friss.html tudsz kérdezni, akár funkció-specifikusan is. -
Balumacikaa
tag
válasz
Multibit
üzenetére
Most leszedtem a Telekom eszközről a DNS-t és a DHCP-t is, illetve a qbit-en a global max connectiont levittem 150-re. Életre kelt a rendszer...
Chatgpt-vel is beszélgettem, ő azt mondta, hogy vagy router (Mikrotik RB5009-et javasolt), vagy teszek a szerverre egy OPNsense-t és akkor enyém a világ.
Mindkettőnél van pro és kontra. Az egyik drága, a másikkal meg kva sok a munka
-
Multibit
nagyúr
válasz
Balumacikaa
üzenetére
Nálad - nagyon helyesen - szét vannak választva a funkciók. Így, "csak" egy erős router hadrendbe állítása a feladat. Ha biztosra akarsz menni a terhelhetőséget illetően, x86 vasat alkalmazz egy neked tetsző szoftverrel

-
Balumacikaa
tag
Wifi nem kell, van 2 AP a házban és elég is.
Van egy 24-es 1G Poe switchem, abba van minden összedugdosva.Köszönöm a tippeket.
-
juhaszmarci
tag
válasz
Balumacikaa
üzenetére
Ha WiFi-t is a Technicolor szór, akkor Unifi UniFi Express 7 ( [link] kicsit a keret felett van). LAN port szám extrém szerény, de a 4 kamerából arra tippelek, hogy van switch nálad.
Ha a WiFI-t megoldod máshogy, akkor Unifi Cloud Gateway Ultra ( [link] kereten belül).
Ez viszont nem szór WiFi-t. Én ezt választanám, és a WiFi-t AP-kkal kezelném -
Csixi68
tag
válasz
Balumacikaa
üzenetére
Szia, mekkora a terület, amit le kellene fedni a wifinek? Hány szintes a ház stb.?
Olcsó és jó megoldásként én egy Cudy WR3000H-s routert vennék. Drágábban ASUS, Ubiquiti, GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) amik szóba jöhetnek. Microtik jó, de nehézkes a konfigurálása. -
Alex91
félisten
válasz
Balumacikaa
üzenetére
Most eleg csak egy vezetekes router vagy olyat keresel, amin van wifi is…
-
Balumacikaa
tag
Sziasztok
Telekom 1Gbps optika, Technicolor FGA2235, ami router, dhcp, ddns és tűzfal egyben. És erre is van használva. (iptv nincs... még).
Mögötte egy Dell T320 home server, amin fut 4 kamera rögzítéssel, vpn szerverek, win server ftp-vel, home assistant, qbit 700 torrenttel, nas, dlna, plex, adguard. Összesen kb 30 kliens, VM-ek, wifik, telefonok, tv-k, laptop, asztali gépek.
A telekomos eszköz egy kicsit túl van szerintem terhelve, több 8.8.8.8 timeout is van percenként, a memória kihasználtságát 80-90%-ra írja már reboot után is. Sok weboldal lassan tölt, vagy csak többszöri F5 után hajlandó elkezdeni a megjelenítést. Asszonynak tiktok is laggol, 2-3 videó után kezdődik a "homokórázás". Szinte minden este rebootolom már az eszközt, akkor egy darabig jó, aztán másnap kezdjük előlről.A telekomos topikban javasolták, hogy vegyek otthonra egy routert és ezzel tehermentesítsem a szolgáltatói eszközt. Én is erre felé gondoltam az előrelépést, csak kérdés, hogy milyet. Mikrotiket nem ismerem, a munkahelyen Ubi eszközökkel dolgozunk. Rack mehet. Sőt, jobb is, mert akkor be tudom tenni a szekrénybe kulturált módon. Ára jó lenne ha 5 jegyű maradna, de józan ésszel kb 50 ezer forint lenne az ideális.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
-
Essejó
veterán
válasz
ovics
üzenetére
Én értem hogy vannak esztétikai szempontok, de ha az a használhatóság rovására megy, akkor talán még is felül kellene írni azt a szempontot.
Vagy keresni egy olyan helyet ami nincs szemelőtt.
Mondjuk teljesen biztos vagyok benne, hogy van a lakásnak olyan pontja, ahol az áramhálózati védőcső a lakás belsejéből az udvar irányába tart. Lehet hogy közben pár kötő dobozt is érinteni kellene.Általában nem javasolt a lankábelt áramhálózati kábellel együtt vezetni, ha erősáramú (3 fázisú) berendezést táplál, de egy síma 220 Voltos kábel nem okoz zavart az erőben.
Mondjuk így biztosan hosszabb lankábel kell, mint egy közvetlen kivezetéshez, de még a Cat5e lankábel is tudja a 2,5 Gigát továbbítani aktív eszköz közbeiktatása nélkül 100 méterig.
Szóval csak a megoldást kéne keresni és nem az esztétikára hivatkozva eleve elvetni a legstabilabb megoldást.
-
ovics
senior tag
válasz
Essejó
üzenetére
Ez esztétikai érzékenység kérdése is, nálunk nincsenek feleslegesen vezetett kábelek, hosszabbítók (ellenben hiába átgondoltak a dolgok, elő-elő fordul 1-1 hiányosság).
Én pl. azt nem értem, hogy ez mért fáj másoknak, ha mondjuk egy kábelcsatorna nem szép és nem akarja látni az ember mondjuk egy tapétázott falon keresztülvezetve (mert nyilván nem tudod, hogy honnan hova tudnám vezetni a kábeleket). De ez már erősen off.
A segítséget ettől függetlenül köszönöm!
-
Essejó
veterán
válasz
ovics
üzenetére
A benne levő anyagok miat, a Tv és a mögötte fal közöt oda-vissza verődik a jel, ami interfereniát okozhat.
Ahogy itt írni szokták: csak a helyszíni próba során derül majd ki, hogy kijut-e a jel, és milyen erős lesz.
Soha nem értem meg, hogy miért akkora probléma egy ablak tokot-keretet átfúrni és 1 db lankábelt kidugni a lyukon. Amire csatlakozhat egy Outdoor WiFi AP, ami lefedne egy kb futball pálya méretű területet. A táplálása az lankábellel történik POE injektorral.
-
ovics
senior tag
válasz
Essejó
üzenetére
A benne lévő anyagok miatt vagy az üzemeltetés közbeni frekvenciák miatt? Azért fontos a kérdés, mert alapvetően mikor a külterületen használatban kell lennie ennek a routernek, akkor a tv nem fog menni (egyébként is elég ritkán megy). A tv mögött lesz ugyan, de a fali konzolon lenne az új router, így kb a tv tetejétől annyival lenne lejjebb, hogy azt éppen takarja, de oldalirányba és felülről nyitott pozícióban van, az udvar pedig oldal irányban van a tv-hez képest. Illetve ami még jelentősen csökkentheti a jelerősséget, az az összesorolt külső üveg teljes magasságban. Alkalmas lehet így az ajánlott router, vagy ha még ki is tudom vinni ezzel a jelet, akkor se biztos hogy lesz az udvar végében jel?
-
BandiHUN
veterán
válasz
Senator
üzenetére
A Cudy-t vettem, több, mint tökéletes 1 hete, minden sima, 350 torrent kapcsolat, stb...
Tegnap újraindítottam, de igazából nem is tudom, minek...
Régi reflex az Asussal
Én nagyon ajánlom a WR3600H - t, wifiben is tökéletes, az ac65p-nél jóval erősebb jelet ad.Annyi volt egyedül, hogy fw frissítés után a böngészős konfig oldal folyamatosan refreshelt, kellett egy reset, fe appból frisítettem, ott nem írta, viszont a cudy oldalon írták. Configot mentettem, a gyári wifi+pass ugye telón mentve, pillanatok alatt megvolt, azóta atomstabil, minden létező módon teszteltem.
Holnap írok alá 1000/1000-re,biztos rendben lesz azzal is.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
fcbarca
üzenetére
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
● Márkaspecifikus topikok: TP-Link -
fcbarca
őstag
sziasztok, vettem két mercusys wifi 7 routert, egy mr47be és egy mr27be, easymeshbe tettem, és nem megy az mlo, csak a fő routeren, pedig az mr27be is támogatja az mlo-t. Ötlet?
-
ovics
senior tag
Sziasztok,
Asus aimesh hálózatom van, ami a házon belül jól működik, viszont a kertben már elfogy a jel, ezért a házon belül, de a kert melletti ablakhoz szeretnék tenni egy másik aimesh routert (kintre nem tudok vinni kábelt). Kb. 1 méterre lenne az ablaktól, és olyan 15 méter még a kert vége. Ebben a pozícióban kábellel tudom csatlakoztatni a fő routerhez. Nem szeretnék túl sokat belefeccölni jelenleg. Nem kell a kertben nagy jelerősség és sebesség, okos öntözéshez és esetleg később fűnyírónak kellene jel (esetleg a PS is rá fog menni, mert konkrétan mellette lesz). Melyik a legolcsóbb router, ami még jó lehet erre a célra? Megjelenése nem különösebben fontos, mert TV mögött lesz, nyitott helyen. -
Essejó
veterán
válasz
Bence83
üzenetére
Férfiasan bevallom, hogy az első hozzászólásomnál benéztem és azon lazán átsiklottam, hogy neked elsődlegesen a kertben +💯 méter a cél.
Ha esetleg befelé a piros vonalig mégsem jutna el az outdoor WiFi-je, akkor még megtoldhatod egy indoor Ax3000S-el amit szintén kábellel a Kaonra kötsz Ap módban.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Macrodroid
- PlayStation 5
- Véleményes teszt bizonygatja mennyit ér a Macbook Neo 8 GB RAM-ja
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Házimozi belépő szinten
- EA Sports WRC '23
- Linux Mint
- Ami Kínában OnePlus Pad Pro, az errefelé mégis csak Pad 2 lett
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Dell Latitude 5330 /i5-1245u/16GB/256GB SSD/13.3" FHD laptop
- HP Omen 15 ( i7 6th, 8 GB, 240 SSD, 4GB Gef960) AkciÓÓ!
- Logitech MX Keys Mini for Mac - német - bontatlan
- 15.gen! Intel Core ULTRA 9 285K (24mag!) +32GB DDR5 kit +ASROCK Z890 PRO-A! GAR/SZÁMLA (Te nevedre)!
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 10GB OC GDDR6X 320bit LHR dobozos, 1 tulajos, 2027.07.04-ig gari
- 3M füldugó 50 pár (100db) eladó
- Vegyes , 3 db memoria egyben vihető, teszteletlen.
- Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 15,6" - i7 1165G7, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- LG 32G810SA-W - 32" IPS Smart - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- GAMER PC! i7-10700F / RTX 3070 / B460-Plus / 16GB DDR4 / SSD 512GB / BeszámítOK!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
A Wifi-s IoT eszközök is szeretni fogják.
), akkor lett instabil a HGW.

5 Gbps mennyiségű adatot át is tud vizsgálni (behatolásészlelő és -megelőző rendszer működése közben is) vizsgálat nélkül a 8 Gbps üzleti is megy neki.