- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tonnara di Scopello
-
LOGOUT
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
szimpláncsak
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Köszi!
Meg neked is Lacerta.
Csak azért kérdeztem, mert egy BB52-t már sikerült tönkre tennem, mint kiderült a kulacsból kifolyó, majd csapágyba beszivárgó víz miatt. Csak mire észrevettem már szétesett, a csapágygolyó meg belemart a hajtókar tengelyébe és az is kuka lett. Nem szeretnék így járni mégegyszer
-
Lacerta
aktív tag
válasz
szimpláncsak
üzenetére
A tengely nincs axiálisan rögzítve a csapágyazásban, teljesen normális, hogy picit el tud mozdulni a csapágyak belső gyűrűjében.
Ha zavar, a nagyobb hézag oldaláról picit kopogtasd meg a tengelyt. -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Semennyire, ott kell is legyen kis hézag és a kialakítástól függ mekkora is...azzal a kis, nem is nagyon megbikázandó műanyag rögzítő anyával kell fixre állítani. Ha megnézed a képen, szerintem a nutozás a tengelyen határozza meg mennyire fog felmenni a hajtókar rá, mikor annak vége és ott kopp, akkor szorul meg a kis műanyag rögzítő anya, többet te vízszintes síkban állítani nem tudsz...és nem is kell.
-
szimpláncsak
tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
-
Zewa
senior tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
A fékkarba van integrálva egy kis kapcsoló, ami rövidre zárja az áramkört ha meghúzod a kart. Ezért keresek hát olyat, amiben ugyanezzel a két érintkezős vezetékkel el van látva. Kinaiból van szép számmal, de bennük nincs bizadalmam.
25?! Ugyan, kérem. 19,2kg, mérlegen.
-
Zewa
senior tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Jajj, most nezem, bocsanat. Pont a lényeget nem irtam: Ha van lehetoseg, hidraulikusat szeretnek, csak eleg szuk a valasztek.
-
Zewa
senior tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Avid BB7-et használtam még a hősidőkben (10+ eve) szerettem de a Mecsekre kicsit keves volt. (Utana Shimano M810 valtotta ami egeszen mas liga volt)
A Maguranal a Shimanonal talaltam egy-egy modellt aminek ranezesbol megegyezik a csatlakozoja. Az elso sokkal komolyabb de a ceruza is vastagon fog. Vannak meg hasonlo modellek amik elkerultek a figyelmem? -
válasz
Pepszi
üzenetére
Most nézegettem körbe ez a Wexl maga a bringás paradicsom. Néztem videókat nagyon jó pályák vannak, bringát viszik fel utánfutóval a bringásokat meg kisbusszal. Nem csoda ha ezután kicsit “szürkébbek” az itthoni terepek.
Köszi a kilátóra akkor ránézek, meglássuk az időjárás milyen lesz a hétvégén.dbala: köszi, én is errefele szoktam menni, annyi, hogy lentebbi részen megyek kicsivel. Vadászhegyről indulok és az 5. táj fele megyek. Mindenképpen megnézem ezt a másik útvonalat is.
-
dbala
tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Kamaraerdőben az északi részen keresgélj. Nagyjából erre.
Wexl nagyon jó, még csak egyszer voltam, ugratni nem is nagyon mertem, de a döntött kanyarok is élmény. -
Hasaggymeg
Topikgazda
-
Zewa
senior tag
Sziasztok,
Szebb napokon a Zasszonypajtars egy ilyen, kozepszar, kinai kecskevel jar dolgozni. Kiszolgalja de a fek keves (Shimano BR-M375 +160-as tárcsákkal) arra gondoltam meglepem valami komolyabbal. Pedalsenzoros a lelkem, a fek pedig jelzovezetekkel van ellatva, ezert meghuzasakor elveszi a tuzet.
Mit tudnatok ajanlani?
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
sebgutkopf
üzenetére
A Nagykovácsi ismerős, amióta ott voltam biztos senki sem kerülte olyan fürgén azokat a lusta ugratókat mint én tettem.

flash... billentsd kicsit hátra, majd előre, hátha.
Nekem a laposak jók, nem ilyen ergonómikusak.padzso... csodálkoznék ha a görgők cseréje javulást hozna.

-
Pepszi
tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Törökbálinton az anna hegyi kilátóra érdemes rákeresni. Onnan induló piros és zöld jelzés is kellemes .
Wexl-lel az a baj, ha kipróbáltad, akkor az itthoni pályák már unalmasak lesznek
Kezdőknek is jó, én is csak egyszer estem, amikor első alkalommal a felvonóról nem sikerült lecsatolnom a bicajt
-
szimpláncsak
tag
Azért ez az urban DH futam elég jól néz ki
-
Real_Necro
veterán
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Az nekem nagyon sok. 150-180 körül nézegetek használtat.
-
flash-
veterán
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Hasaggymeg, szimpláncsak,Ringman
köszi a segítséget!
egy ideje elkezdett fájni a farokcsont, és nem is tudok úgy ülni rajta hogy a medencémet terheljem most vagy az lehet hogy azért mert híztam és nem férek el a nyergen, vagy olyan mintha deformálodott volna? (mikor vettem tuti nem volt ilyen fájdalom, azóta pár fokot állitottam a kormányon, magasságon,de úgy drasztikusan nem változtattam semmit,és azóta próbáltam viszaállitani de a fájdalom maradt )egyszerüen sehogy se jó már,szerintetek is valami elgörbült a nyergen?valaki pls szakértse meg
amikor vettem talán nem volt középen ilyen mélyedés és a leghátsó rész sem lejtett így talán..
de valami tuti nem stimmmel
oda szoktam tenni a medencémet ahol az ezüst nyilacska hegye van az oldalán(vagy talán attól picit előrébb ) de mondom ha úgy ülök megsülleyedek valamennyire és nyomja is a a medencém hátrább pedig nem tudom hogy kell ülni az ilyen nyergen sose tudtam teljesen hátra helyezni a medencém,vajon hogy kell egyébként ülni egy nyergen? rákerestem és kifejezetten erre vonatkozó videót én nem találtam hogy a nyereg melyik részére üljek
na ez lenne az:
-
szimpláncsak
tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Ha esetleg újat akarnál mégis venni itt van ez 320-ért . XL-es méret pont. Jövőre egy kicsit modernizált vázzal ugyanez már 380 lesz. Lehet k2-ék adnak is valami kedvezményt.
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Ezt tervezem, ezért írtam a Pilist, meg akkor ahogy írtad a Nagykovácsiban lévőt is meg fogom nézni. Kamaraerdő az innen nincs 10km én oda szoktam mászkálni, viszont csak az erdei red trailt ismerem, az ugratókat nemtudom merre vannak, de ha van akkor körbebringázom majd.
Ok akkor kb hasonló okból tolod te is flattel. Akartam is írni, hogy én nem nagyon ülök fel a marketing szövegeknek, de amit a fivetenről írnak, hogy jól tapad, azt baromira igaz. Tényleg csak a húzás hiányzik de hát valamit valamiért..
Basszus megnéztem ezt a bikeparkot amit írtál, Wexl Trails hát ez simán vállalható távolságban van. Azt mondod kezdőknek is van itt pálya? Most legelem körbe a weboldalt, köv szezonban ezt meg kéne néznem. Gondolom érdemes legalább 2-3 napos hosszúhétvégét odatervezni.
Okés nekem ez a 3m magas eldobó ez kb az insta halál lenne, ezeket szerintem én csak videon fogom megtekinteni (:Pepszi: Törökbálinton párszor voltam de csak áttekerőben, az erdei részét nem vágom. Merre felöl érdemes bemenni vagy melyik rész az ahonnan vannak jó lefelék? Tervben van ez is jövőre, főleg, hogy itt van a szomszédban.
Ez lenne a pumpapálya: [link] -
ZolkoW
őstag
válasz
Real_Necro
üzenetére
változnak a méretek, ma rövidebb nyeregvázcső tartozik egy L méretű vázhoz, mint 10-20 éve. az összefoglaló kicsit oldszkúlan méretez. Meg hát egyet sem muszáj érteni velem ;)
Ja, és nekem köztudottan mindig kicsik a vázaim :) 180/85 centi, és 17.5" a mostani, ha nem tévedek. mondjuk 610mm hosszú a vízszintes felsőcső, az nekem pont jó, de a nyereg kint lóg 25 centit, vagy valami ilyen adat rémlik. -
Pepszi
tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Merrefelé van budafokon pumpa pálya?
Én érd környékén tekergek, de itt nem találtam.Sóskút és Bia között van valami pálya kezdemény, meg a törökbálint melletti erdőben vannak jó lefelék.
-
SpaceJam
aktív tag
válasz
padzso
üzenetére
Teljesen jól látod, hogy segít az új, de a görgőknél virtuálisan semmit se nyersz a komolyabb kivitelekkel. A 300 forintos Shimano is pont ugyanazt tudja (igaz, jópár évig nem vettem, azóta lehet az is drágább).
Nagyjából le is lehet tojni, nyilván a sarat érdemes kivakarni körüle, és néha az sem baj, ha kap 2 cseppet az olajból (erre a hígabb fújkálós a legjobb), amikor a lánccal amúgy is foglalkozol.
-
ZolkoW
őstag
válasz
Real_Necro
üzenetére
aki így használta a nyerget, annak biztosan nagy volt a váz ;)
mondom, ilyesmi geóból szerintem inkább 19-20" az, ami 190 centihez dukál, legalábbis mtb fronton. -
padzso
tag
Vakarózom a láncváltó kerekeinek cseréje ügyében. A jelenlegiek még gyáriak (Sora), tisztítva, zsírozva mindig voltak. Nem tudom miért, de a váltót sosem tudtam beállítani perfektre. Ahogy ugye kopnak, annál nagyobb a "lazaság" a rendszerben, többet kell mókolni. Már megvan az utód, BBB Rollerboys kerámia. Így már biztosan feszesebb lenne, csak az a kérdés, a szutykosabb időben mennyi koszt vesz fel. Mondjuk ha esik, vagy vizes az aszfalt, inkább maradok itthon.
Bár, ha rendszeresen ellenőrizve van, meglepetés kizárt. -
Ringman
félisten
a síeléshez és biciklizéshez való sisak biztonsági tesztjeiben van szignifikáns különbség?
(pl. az egyiknél 2× akkora az impact load?)(beépített fülmelegítős sisakokat nézek, de a biciklisek elég drágák/ritkák)
-
sebgutkopf
őstag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
A legnagyobb flash viszont egy bikepark. Annyira tömény élmény és annyira a nettó élvezeti időről szól, ott egy nap többet lehet bringázni és tanulni mint itthon egy egész hónap alatt. Kezdőknek wexl trails kötelező darab. Először csak a flow trail, ha meg már van ugrásbeli tudás mehet a jump line, ott aztán lehet nagyokat röpködni.
Eddig a legnagyobb jump line, amin voltam az Leogang-ban a Hot shots. Hát az valami
Ott jó néhány akkora ugró van (3m magas eldobó rámpa, 15m hosszú stb...), hogy egyszerűen nem mertem bevállalni azt a tempót, magasságot, amivel végig lehet ugrani a nagyobbakat. Viszont pont a napokban agyaltam rajta, hogy vajon a mai tudásommal és a mostani géppel vajon hogyan muzsikálnék azon a pályán? Vissza kell oda menni valamikor kideríteni
-
sebgutkopf
őstag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Igazán jó ugrálós helyekért érdemes bevállalni, hogy bringát be az autóba és a helyszínre vinni. Megéri azt a fél óra autókázást. Ami hozzám közel van az a Brohill (ide egészen messziről is járnak autóval), de asztalos ugró sor van a Hermina "bikepark", Nagykovácsiban is van a flow trailtől nem túl messze egy, hozzád talál Kamaraerdő van közel, bár azok nem asztalos ugrók és a dobókat én lusta ugrónak nevezem. Kiserdő a Jánoshegy aljában viszont már nem kezdőknek való. A lényeg vannak lehetőségek, igazán jól megtanulni ugrani ezeken az épített nagy rámpásokon lehet, az egyenes (lusta ugró) eldobósokon tanulók, ha rámennek egy igazi komoly épített íves eldobóra, azok szoktak orra esni.
Igen flat pedált használok. Az ok rendkívül egyszerű, ha esés, mentés van azt flat-el sokkal jobban meg lehet úszi testileg és bringa sérülés tekintetében, még a levegőben le lehet ugrani a gépről, a tudat, hogy bármikor le tudod tenni a lábad. Főleg, amikor olyan helyeken megy az ember, ahol egyáltalán nem biztos, hogy le tud menni, vagy megcsúszik és csak egy gyors támasztás kell. Szerintem nem akkora buli ráesni egy hegyes sziklára, ami egy lábletétellel megelőzhető lenne. A world cup versenyzők technikai tudását meg ne is vegyük alapul, az UFO szint, ők persze, hogy spd-vel mennek.
Amíg XC-vel róttam az erdőket szintén spd-t használtam, ezt a műfajt viszont nem merem spd-vel. Már olyan pedálok és cipők vannak, amik tapadása egészen elképesztő épp csak felfelé nem lehet húzni őket. -
válasz
bardi
üzenetére
Az aszfaltos ugrabugra az megy nálam is, az erdei az más tészta. Jövőre pont emiatt (is) akarok elmenni a Pilisbe, mert ahogy néztem ott szélesebb csapások vannak, mint itt nálunk a Kamaraerdőbe. Itt ugrás nélkül is ha valamit benézel, akkor meglátogatsz egy fát..
Én is örültem, hogy megerősítették van élet 40en túl is
-
Real_Necro
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Ahogy keresgélek olykor elgondolkozom azon, hogy mi van, ha a trekking vonalat hagyom és körbelesek mtb vonalon is. Az összefoglalóban az én magasságomhoz a táblázat mtb esetén 21-22"-t ír.
Namost ez pont most jött szembe és rockshox telóval szerelt: [link]Egy Merzse mocsarat vagy itt Gödöllő környékét lehet jobban szívlelne, ha gyerekek helyett barátokkal mennénk kicsit "túrázni" vadabb részen.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
ZolkoW
üzenetére
Nekem sok éve van ehhez hasonló kivitelű tatyóm ( Lowepro ), akkor gyors a használata, ha elöl van a mellkasodon a táska. De úgy tekerni nem lehet. Hátizsákba tenni meg dupla macera, és sok helyet foglal.
Ha csak a gépet viszem alapzoommal, akkor a kormánytáskába teszem be, amikor több tartozékkal megyek, akkor megy a nagy Lowepro rendszerezős táska fel a csomagtartóra. -
bardi
senior tag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Nem feltétlenül kell bike park az ugrálás gyakorlásához, erdőben lehet találni olyan vízmosásokat, köveket, amik már alkalmasak arra, hogy ugrálj rajtuk, vagy akár a városon belül járdaszegélyek, autó feljárók. Én az ilyeneket mindig igyekszem kihasználni, még ha emiatt le is kell lassítani.
Annak mindenképpen örülök, hogy közel 30 évesen nem késő elkezdeni ugrálni
-
Friczy
senior tag
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Schwalbe Marathon greenguard
-
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Pont emiatt (is) kérdeztem, mert én is 40 fölött vagyok már és kezdő szinten. Pumpa pályán gyakoroltam már nem 1x, az van itt Budafokon /csak értelmes időben kell menni, mert hétvégén tömve van gyerekekkel/. Asztalos ugrató miatt akkor kell keresnem a közelben vmi bike parkot, felénk nem tudok róla, hogy lenne ilyen. Bunny megy emellé még elkezdtem manual-t gyakorolni, illetve wheelie-t is meg szeretném tanulni.
Videókat elég sokat nézek, de azt egyik sem adja át, hogy mennyire be tud szarni az ember, mikor a bringa elemelkedik a földről /tök mind1, hogy csak 10-20 cm-t/ (:
Pinkbike-os sorozatot jó, hogy említed én is szoktam nézni, eléggé alaposan magyaráz a srác.
Nekem mondjuk még a GMBN-es vidik is bejönnek, illetve jópár bringás youtube-ert követek még, mindenhol akad érdekesség.
Uhh bringához meg grat, igazán előkelő darab
Még 1 kérdés, ahogy nézem te is flat pedált használsz, hh nem spd? Csak amiatt kérdem, mert engem győzködött haver, hogy erdőbe is nyugodtan menjek azzal, de nekem így lefele ezeken a keskenyebb részeken sokkal nagyobb biztonság érzetet ad a flat pedál /mondom ezt úgy, hogy 10+ éve spd-t használok normál helyeken való tekerésre/ -
sebgutkopf
őstag
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Jó móka az ugra bugra, elkezdeni meg szinte bármikor lehet, amikor elkezdtem tanulni már akkor elmúltam 40.
Érdemes kijárni az egész előtt pumpa pályára a mozgást és bringa - bringás szeparációt gyakorolni, felfrissíteni a bunny mozdulatsorát, majd ezt követően lehet elkezdeni gyakorolni ugrálni. Szigorúan asztalos ugrókon, ami akár nagy is lehet, de mivel asztalos ezért nem kell végig ugrani, sőt elöször csak átgurulni rajta, majd kicsit ugrani és idővel és sok száz ugrással később nő a táv, az önbizalom, a gyakorlat majd egyszer csak azt veszed észre végigugrottad.A lényeg, hogy úgy nem szabad se ugrani, se más technikai tudást igénylő akadályra rámenni, ha pontosan nem tudod hogyan, milyen mozdulatsorral lehet azt megcsinálni. Van rengeteg videó youtube-on sokat lehet belőlük tanulni, bár azt a tapasztalatom, hogy az ex versenyzők ugyan jól csinálják, de nem tudnak magyarázni és a kezdő hibákat kijavítani. Ilyen esetekben azt érzed mintha azt csinálnád, amit mond, de még se működik.
Idén jött szembe a pinkbike-on a Ben Cathro féle sorozat, ami jó néhány aha pillanatot okozott, mert végre más szemüveggel magyaráz és nem egy kaptafára akar felhúzni egy egy technikát mint kötelező ökölszabály. -
Real_Necro
veterán
A White Lite nem érkezett meg, így a mai próba sajnos elmarad.
-
ZolkoW
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
normál esetben eszembe nem jutna egypántos tatyót vinni, de úgy sejtem, gyorsabb előkapni ebből, mint ha rendes hátizsákban hordanám (amit lehetőleg amúgy nem is hordok, csak ha extra ruha is kell). De valószínűleg az lesz, hogy megyek pár kört valami hátizsákkal, aztán kitapasztalom, kell-e jobb.

Elsőre a rendes gép is a tele lehetősége miatt jutott eszembe, mondjuk állatfotózáshoz, de később jött az, hogy azért szebb képeket tudnék minden másról is lőni. Mondjuk a telefonon (Samu A51) épp a nagylátószögűt is szoktam használni, de optikai zoomja meg ugye nincs. A 450D-hez is csak 50mm-es obi van, semmi más, egyelőre.. mondjuk magamat ismerve inkább úgy tudom ezt elképzelni, hogy telefont eddig is mindig vittem, ezután is fogok, a nagygépet meg néha, amikor kifejezetten fotózós hangulatban leszek, és ráérek tökölni a megállásokkal. -
jjeahh
nagyúr
válasz
ZolkoW
üzenetére
Ilyenkor novemberben hosszabb tekerésekre viszem, mert sokkal fotogénebb a táj, mint nyáron, simán csak be szoktam vágni az Osprey hátizsákba a plusz felső mellé, 1000 éve így hordom és nincs baja. Kár, hogy idén ebben a hónapban eddig csak rövidebbeket mentünk. Alap kit optikával is sokkal jobb képeket lehet lőni, mint a telefonnal és nem azért, mert a mobilom kamerája gyenge, hanem a minimális optikai zoom miatt. Ahova elég a nagylátószög, oda jó a mobil is nekem, de ahol a kompozíció megkívánná azt a kis zoomot, ott a telefon teljesen használhatatlan. Persze ha neked valami periszkópos teleoptikás Huaweied van, akkor nem szóltam, ha olyanom lenne, lehet sosem vinnék fényképezőt.
-
ZolkoW
őstag
válasz
jjeahh
üzenetére
Te végül jártál fotómasinával bringázni, vagy egyből kikopott az inventoryból a tükörreflexes?
Gondolkodom kicsit, hogy ha lenne valami normális táskám, akkor húgom régi 450D-jét vihetném magammal, és jobb képek születhetnének, mint telefonnal..
Valami ilyesmire gondoltam, árban sem szeretnék nagyon fölé menni, meg még kérdéses, nekem való-e ez egyáltalán... -
jjeahh
nagyúr
válasz
Real_Necro
üzenetére
A Suntour rugós telói mind fapadosak, a vállon lévő apró Suntour logóról és az XCT, XCM, XCR feliratról felismered. XCR mondjuk már elég masszív, de az sem mozog valami szépen. Városba és enyhe döngölt földutas terepre mindegyik jó, rázósabb terepre minimum a 32-es becsúszós XCM-el vagy XCR-el mennék, de ha azt akarod, hogy szépen mozogjon is, akkor legalább egy levegős Rockshox XC30, Judy kell oda.
-
Real_Necro
veterán
válasz
szimpláncsak
üzenetére
Úgy általánosságban gondoltam, hogy ebben a kategóriában igazából bármit néznék, akkor is csak ezzel találkozok?

Nézegetek, keresgélek, ami érdekesnek tűnik, annak megpróbálok utána járni jobban. Persze ha a korábbi merev villás ma meg jön és jó, akkor lehet már ma eldől.
Még ezt találtam, egy ideje hirdetve van: [link] -
szimpláncsak
tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Ez egy sr suntour xcm. Alap rugós teló 30mm széles becsúszószárral. Városban elmegy kategória.
-
szimpláncsak
tag
válasz
flash-
üzenetére
Az én tapasztalatom az, hogy párnázott nadrág mellett, nekem többet számít a szélesség, mint a párnázottság.
Nekem a montin KLS driveline nyereg van, a Cube cross race-en meg a gyári CUBE NATURAL FIT VENEC LITE link nyereg. Szóval nekem 145mm a legkeskenyebb ami jó, alatta már kényelmetlen. Szerencsére ezt a 2500ft-os Lidl-ös memóriahabos nyergen tapasztaltam ki
Más: reggel kicsit hideg volt. Rám fagyott a köd
Amúgy egész jól teljesített a velotech chipled 50. Legalacsonyabb fokozatban, villogón nagy ívben kerülgettek az autók. Le sem dudáltak, meg is lepődtem
-
Real_Necro
veterán
A gyári új Cube-okon is belépő kategóriás az első teleszkóp?
Pl.: [link]
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
A Convoy jó cucc. Az a filozófiája, hogy nem túl kifinomult, de olcsó lámpákat gyárt, elfogadható, stabil minőségben. Folyamatosan fejlesztenek, és odafigyelnek a userek visszajelzéseire. Ennyiért ezt tudja, és nem hazudik.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Ja, de mivel kézben fogod érzed, ha melegedik, a bringán meg lehűti a menetszél.
1 bar insert nélkül szerintem tubelessel is necces, mert ha felütöd a felnit, elfolyhat a tej
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
jjeahh
üzenetére
"Egy régebbi teszt során 15 percig járattam a lámpát a legmagasabb fokozaton, ekkorra a fej legforróbb pontján 71°C fölé emelkedett és a zárókupak amire állítva mérem a hőmérsékletet is meghaladta az 56°C-t. Ez már nem túlzottan egészséges a lámpára nézve, illetve az akkura is kifejezetten káros, így ügyeljünk rá, hogy hővédelem hiányában a lámpát ne hevítsük túl. Szélsőséges esetben a benne lévő akkumulátor akár fel is “robbanhat” ezáltal balesetet okozva." Ilyenekkel riogat a linkeden a tesztelő.

Ami a gumit illeti, ha nem vadulnak és szépen lecsorognak mindenhol elég lehet az 1 bar is, de ha engeded neki előbb-utóbb lesz egy kő, gyökér, valami amit nem veszel időben észre és felütöd. 10 km-rre otthonról, a sötét erdőben, 0°C körül mókás lehet egy "kígyóharapás" a belsődön.🤭#206941flash-...bár pl. a K2-ben lemérik neked, szerintem jobb ha te leméred magadnak (pl. az összefoglalóban is jelölt módon), kiszámolod mi az ideális méret, utánanézel a neten és véleményt formálsz tulajdonképp milyen is kellene neked, még mielőtt elmész vásárolni.

-
Ringman
félisten
válasz
flash-
üzenetére
ami kényelmes neked, lehetőleg ne a túrán használd először az új nyerget

egyéni preferencia, nekem 4-5 nyereg közül a wtb koda lett megfelelő (abból is az olcsóbb, kb 25€-ba került tavaly), a brooks c15 carveden kb pár percet tudtam nyugodtan megülni, a 12 km-es tesztkör elég volt, hogy ezt soha
annál a burkolat nélküli carbon nyereg is kényelmesebb volt.ha nem vagy grammániás, akkor 10-20k között vannak már értelmes nyergek.
-
flash-
veterán
Egésznapos túrára (trekking) milyen nyerget ajánlanátok?
Van olyan hely Budapesten ahol lemérik hogy milyen kell?
10-20 ezer ft kozotti árban van ilen vagy feljebb erdemes menni? -
jjeahh
nagyúr
válasz
Lacerta
üzenetére
Asszem az enyém Nanjg 105C 8×7135 vagy 6×7135 (ezt elfelejtettem
), 6500K-s, 940 vagy 960lm Cree XM-L2. Ebből a szériából való.Ha már guminyomás, a tegnapi bandánkban ketten 1 bar körül mentek, azt mondják nem kell több bele
. Én a 2.25" gumit hátul 1.5 baron már felütöm 63kg súllyal. -
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Én is szeretnék ugrabugrálni, csak itt a 22ben még nem találtam olyan helyet, mint ami pl nálad is van a vidiben. Illetve mivel 0ról indulok, így nyílván nem méteres ugrásokról lenne szó, mert abból haszon nem lesz max mehetek a Déltepsibe gipszágyba (: Ilyenkor szeretnék egy 20assal fiatalabb lenni

Bringádról dobnál be majd pár képet, kíváncsi lennék az összképre, thx előre is!
-
Lacerta
aktív tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Ilyen méretben nem az akku az, ami döntően korlátoz, hanem a melegedés. A menetszél tényleg sokat segít, feltéve, hogy nem időzítős a visszaléptetés turbóból, hanem hőmérséklet alapján történik. BTW melyik fajta S2+-od van? I mean emitter/driver?
@Ringman: A 3 bar-osat...?
Oké, vettem.
-
xy.zsolt
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Igaz csak villogó, de a 3€-os kínai nálam 4éve teszi a dolgát....és szemre erős a fénye (120lm papíron) azóta is. Viszont, több év RION gatya vásárlás után az utolsó rendelésem varrása hamarabb megadta magát.....így én lemondtam a termékeikről. Kár értük....Áfá-val drágítva már pláne nem ér annyit

-
Hasaggymeg
Topikgazda
Egy biztos, éspedig, hogy a mugli mérni nem tudja így mindenki azt hazudik amit akar, pofátlanul visszaélve ezzel. A Sigmaról olvastam komoly teszteket és tényleg hozza amit ígér, sőt, kicsit többet is...ugyanakkor amint azt már írtam, nekem nem is annyira fényükkel van gondom a kici ócó kínaiaknak, hanem...ööö...fényükön kívül minden egyébbel amivel csak lehet.

-
ZolkoW
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
a 2000 lumen szemre jó, ha másfélszeres fényerő az 1000-hez képest, mert így működik a szemünk. szóval a nappali világossághoz, főleg ha nem csőlátást akarsz, igen sok kell
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Lacerta
üzenetére
Igen, bár akksifüggő (nekem Samsung INR18650 30Q van) és nehéz észrevenni mikor veszi vissza, érzésre csak akkor, amikor már nagyon kevés benne a kraft, de kitudja. Valszeg részben ezért hajlamos túlmelegedésre, szerencsére mtb-n ettől nem kell tartani, mert felfelé elég a 40%-os fokozat, lefelé meg hűti a menetszél.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Ringman
üzenetére
a lámpáknál a kínai lumen a fényerőt szorozza be min. 4-5-tel
Ez jellemzően az olcsó, noname kategóriára jellemző, eldobható nevekkel fémjelezve.
Egyébként a Maglite-on kívül kb. minden lámpa kínai, vagy kínában gyártatott.
Nézd meg, mibe fáj egy Nitecore, egy Acebeam, vagy egy Armytek. 1-nél lényegesen nagyobb szorzót fogsz látni az áraikban. Oszt' csájníz mind. -
Ringman
félisten
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
a lámpáknál a kínai lumen a fényerőt szorozza be min. 4-5-tel, a merkel lumen meg az árat kb. ugyanennyivel.

-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Az a Sigma jó lehet amúgy de etalonnak én inkább az Exposure mtb lámpáit mondanám, náluk van 5000lm is, de szerintem önmagában az sem elég terepre, mert bármennyire erős a lámpa, kell mellé egy fejlámpa is. Ok, anélkül is el lehet lenni, de elég vacak amikor bármerre nézel nem látsz semmit, csak szigorúan egyenesen előre.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
A Convoy nem hazudik a lumenekkel és a ledekkel, szal igen, lámpánként 1000 és igen, nagyon jó a fénye, de amikor terepen száguldozol lefelé, jól jön oda minél több lumen, hogy a lehető leghamarabb vedd észre az akadályokat. A fent említett Solarstorm viszont tipikus kamu kínai márka, 5000 lument igérnek, de szerintem 500 sincs és csak egy szűk sávot világít be előtted, nem elég szórt a fénye. Szerintem a ledek is olcsó másolatok benne, tuti nem cree.
parandroid: kb. ilyen és nem alis, banggoodos
[link] -
parandroid
félisten
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Maradjunk annyiban, hogy az alis pixelek akármekkora számit elbírnak. Amúgy szerintem ezt úgy számolják, hogy megmérik jobbra elöl, ott 500 lumen, balra elöl, ott is 500 lumen, előtte 1000 lumen, akkor jó, simán össze lehet adni, hiszen mindenhol ott vannak a lumenek, nem? Aztán beszorozzák kettővel, mert ha körbefordulsz vele, akkor 360 fokban is tudja, szóval ott is lumenek vannak.
p
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
parandroid
üzenetére
Van a Hszi Csin-ping lumen és a Merkel lumen?

-
parandroid
félisten
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Óvatosan azzal a matekkal, ezek kínai lumenek!
p
-
szkink
aktív tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Már nem emlékszem most milyen van bent,de holnap a cserénél kiderül
mondtam a boltban hogy M-447 -es fékhez kell és ezt adták 2980ft-ért, én meg elhoztam mert nagyon kellett -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
szkink
üzenetére
+jjeahh...ez korunk marketingjének esszenciája, időnként átnevezik, átcsomagolják és teleaggatják mindenféle hiper-szuper jelzőkkel ugyanazt a xart...amúgy meg valójában nem sz@r, én meg vagyok elégedve vele, ezért nem is próbáltam még másikat.
#206920jjeahh...van az 2 x 1000 lumen?! Csak azért kérdem mert enyém a Buster 700 , amely igaz amolyan szigmásan híresen hozza is mindig amit ígér a gyár, nekem a fák között ereszkedni (igaz nem negyvennel, csak harminccal) is elég. Ha tiéd van 2x 1000, vagyis 2000(!) lumen, hááát...az nappalt kellene csináljon az éjszakából.
A Sigma 2000-rese
mely értelemszerűen 2000 lument tud, kábé etalon. Mondjuk tény, hogy minél nagyobb fényhez szoktatod a szemed, annál kevésbé érzed elégségesnek a kevesebbet...lefele maxra kapcsolom, aztán mikor mászok és visszaveszem, hirtelen kevésnek tűnik, de csak néhány másodpercig, után már bőven elégnek érzem a 350 lument mászni 10km/h alatt. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Sötétben indultunk eleve és szinte azonnal terep
. Jó hideg van akkor ott is, felénk is hasonló, a városból 5 fokban indultunk, ami rövidesen terepre érve azonnal lecsökkent nullára és a lejtőn már -2 volt. A csaj aki jött velünk, csupasz ujjakkal, kesztyű nélkül...
. A lámpa a szokásos öreg Convoy S2+ felfele 40%-os fényerőn, lefele maxon. Ez a 2x 1000 lumen épp hogy pont elég ahhoz, hogy el merjem engedni 40km/h fölé is néha, de nem ártana valami még erősebb cucc. Viszont a Solarstorm kínai 5000 lumenesnek hazudott csodákat agyonverte ma
.
Fékbetét: ezek szerint lehet nem lesz nálam sem különbség, bár számítottam rá. Ezért akartam inkább BBB-t. -
szkink
aktív tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Akkor megnyugodtam
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
jjeahh
üzenetére
Ez érdekes, hisz a láncok teljesen egyforma méretűek kell legyenek és újan a Shimik kenve vannak.
Mondjuk a tízes rendszernél én is tapasztaltam ilyent, vagyis új lánc és régi sornak idő kellett, hogy picit összeszokjon (összekopjon?) és elcsendesedjen. 
Jó velős kört mentetek, 20 km-en 500+m,én is ezért járok ide mert rövid idő alatt tudok relatíve sokat mászni. Itt fél 6 körül a sötét erdőben 1°C volt. Ott mennyi volt? Rátok sötétedett? Milyen lámpával voltál?skink... enyém igaz ilyen [link] , de egy kutya, én nem érzek különbséget a régi és új között.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Nálam nagyon nehezen lehetett megbontani és amikor felraktam már újan úgy darált, mintha sáros lenne. Nem egyedi eset, a haveromnál is ezt csinálta.
Más, végül ennyicske lett, de medvésben, sárban, jó gyökeres terepen és a vége felé természetesen kutyatámadással
-
sebgutkopf
őstag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Pont az ugrálás miatt kezdtem el ezt a műfajt, az emberi vágy a repülésre.
Persze sok ezer ugrás mire így megtanultam, stabilabbak lettek az ugrások, aztán a fene se gondolta volna, hogy a tanuljunk meg ugrálniból downhillezés lesz, és most már próbálkozom a kormány forgatásával, meg a bringa farának mozgatásával és irányba állításával a levegőben.
Mivel 0-ról kezdtem el ezt tanulni számomra a fejlődés, valamilyen technikai tudás megszerzése, fejlesztése, összekapcsolása gyors egymás utánba az egész utat érdekessé teszi, mindig találok valami kihívást, aminek elsajátításával el tudok szórakozni.[#206895] Tyler Durden: azon az ugrón a bal (nagy) eldobó használata ritka ajándék, átalában annál az ugrónál szokott a legtöbbször keresztező szél lenni és a legerősebb a pályán. Most pedig teljes szélcsend volt és nem kellett elcsalni, se leszorítani mehetett telibe a bal dobó magasra. Szélben elég kellemetlen, ha hosszú a levegőben töltött idő és belédkap mint a vitorlában. Jobb esetben csak odébb visz 1-2 m-el és akkor az érkező mellé landosz, rosszabb esetben kifújja a bringát az ember alól, vagy elfordít... na attól óvjon meg az isten.

-
bszg@
tag
válasz
Friczy
üzenetére
Na ez az, ezt a kisimultak az utak érzést akkor éltem át, amikor ráültem a rubéra. Vagy amikor montival ismert aszfalton megyek.
Én - legalábbis magamnak - azt szűrtem le, hogy alu outi 25 mm-es gumival a kerékpározható magyar utak zömére nem való.
Aztán ha a megfelelő eszközt használjuk, mindjárt rendbe jönnek a dolgok. Pár hónapja reaktiváltam a cross trekkingemet (munkába járni), kapott 42-es gumit, jelentem, azóta a budapesti utak teljesen rendben vannak. -
szimpláncsak
tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Akkor az cyclocross nadrág, abban kell futni is

Friczy: Montiról áttérve cyclocross bringára én is mindig furcsán nézem a gravel csapatós videókat. Össze-Vissza toldozott aszfalton sem jó menni a 33-as gumikkal, hát még terepen csapatni....
Amúgy milyenek azok a 35-ös gumik? Nekem a 33-as schwalbe x-one speed gumikra max 4,8bar van írva. -
Friczy
senior tag
válasz
bszg@
üzenetére
kb. 18 éve vettem egy Merida Speedert, az volt az első aluvázas bringám, a villa szintén alu volt. (aszfaltbetyár vagyok, földút csak akkor, ha nagyon muszáj). Amikor naponta közlekedtem vele, erősen éreztem a csuklómat, aztán később vettem egy aluvázas karbon elsővillás országútit, és sokkal kényelmesebb volt a kezemnek. Úgyhogy egy idő után lecseréltem a Merida villáját karbonra, és hopp, 'kisimultak' az utak. (28 mm keresztmetszetű gumi, kb. 6-7-baron) Nyilván egy gödröt megérez az ember, a karbon kényelme inkább a mikrorezgések elnyelésében jelentkezik. Nyilván, aki a 100 mm-es rugóutakhoz szokott, annak nem jelent ez semmit, de egy merev rendszerben, aszfalton sokat számít. A most használt Cube gravelt (szintén alu váz, karbon villa) sem érzem kényelmetlennek, igaz, ezen már 35-ös gumi van, de a 6 bar még itt is megvan.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Az ötlet maga nem rossz, a kínai ott szúrta el, hogy az alu koszorú nem szoros illesztéssel volt feltéve a csapágy külső gyűrűjére, és hiába ragasztottam fel, a baromi kemény és merev külső gyűrűn a mángorló igénybevétel hatására így is kinyúlt a koszorú, és lelazult.
-
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
Lacerta
üzenetére
Egy lánc olyan erős amennyire erősek egyes láncszemei, erre a elkoptathatatlan kerámia csapágyban alumínium koszorú hézagolja a golyókat a pályán...

#206903jjeahh...mit lehet utálni egy...kerékpárláncon?! 🤭 Én még nem próbáltam mást mint Shimi fékbetétet.

#206902Real_Necro...ránézésre jó lesz.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
xy.zsolt
üzenetére
Semennyit, de nem is volt szempont.
Kb. 18 kiló a bicaj menetkészen, plusz az útipoggyász.
A karbantartásmentesség és az élettartam lett volna a lényeg.
Az acél csapágyas váltógörgőket nem kell piszkálni szezonban, de két szezonnál többet egyik sem ment el, sem a márkás, sem a kínai.
A siklócsapágyas örök, mint a nyomorúság, van belőle 10+ éves párom, és még mindig jó, csak az meg hajlamos minden szutykot magába gyűjteni, szezonban is 2-3-4 alkalommal pucolni, kenni kell, mert különben beáll, mint a szög.
A kettő előnyeit szerettem volna ötvözni. Szép próbálkozás volt.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
Igen, minden lett egyszerre, de csak a bike-discounton. Alivio sort vettem, mert ugyanaz, mint a régi Deore, kb. a legolcsóbb minőségi 9 sebességes Shimano sor. Láncból már van itthon egy új Deore, de annyira utálom, hogy évek óta félre van téve tartalék láncnak
. KMC X9-et rendeltem most, ezen kívül azonos áron YBN volt raktáron, de az nem tudom milyen. Tubeless tejből mondjuk valami olyant akartam, ami a kisebb vágásokat is tömíti, de végül Schwalbe volt olcsón raktáron, fékbetétből is BBB vagy Jagwire volt a terv, de B03S van csak. Sebaj, legalább azt is kipróbálom, elvileg a B01S utódja és az új gyanta miatt 40%-al jobban harap. Meglátjuk. -
Real_Necro
veterán
válasz
Hasaggymeg
üzenetére
A méret dönt el mindent. Táblázat alapján nekem 23-24" kellene, megmérem, kipróbálom.
-
Lacerta
aktív tag
válasz
Lacerta
üzenetére
Jó rég megígértem, hogy beszámolok a kínai kerámia csapágyas váltógörgőkkel szerzett tapasztalataimról.
Íme.
Két szezont bírtak. Ez kb. 4700km volt.
Az acél csapágyakhoz képest nagyobb csapágyjáték nem befolyásolta a váltást egyáltalán.Ugyanakkor.
Az első szezon végén karbantartáskor feltűnt, hogy nehezen forog a felső görgő. Szétszedtem, érdekes volt, ilyet még nem láttam.
Egy elég spéci szintetikus zsírral töltöttem fel összerakáskor. Ez a zsír a használat során a nyomás hatására polimerizálódott, és gyűrű alakban a futópályán öltött testet. Alig bírtam kiszedni. A csapágy ezt követően ismét tökéletesen működött, semmilyen kopásnak nem volt jele.A következő szezonra - okulva a tapasztalatokból - rendes lítiumos zsírral töltöttem fel a csapágyakat. A szezon végén az alsó görgő tökéletes állapotban volt. A felső görgő alu koszorúja ugyanakkor lelazult a csapágyról, és kotyogósra kopott. A csapágy maga hibátlan, de koszorú nélkül csak fidget spinnernek jó.
Summázva: nem rossz a cucc, tartós is lehetne, csak jó lenne egy olyan kivitel, ahol nem alu a koszorú, hanem nylonból van a csapágyra préselve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti játékok OFF topik
- Xbox Series X|S
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Cyberpunk 2077
- Xbox tulajok OFF topicja
- Redmi Note 15 Pro+ - több plusz, mint mínusz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Aerocool P500B Digi ARGB 750W
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol Starfield extrákkal garanciával
- Dell Latitude 5411,14",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,2GB VGA,WIN11,ÚJ AKKU
- Bomba Ár! Panasonic ToughBook FZ55-2 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I 14" HD I 4G WWAN I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ott jó néhány akkora ugró van (3m magas eldobó rámpa, 15m hosszú stb...), hogy egyszerűen nem mertem bevállalni azt a tempót, magasságot, amivel végig lehet ugrani a nagyobbakat. Viszont pont a napokban agyaltam rajta, hogy vajon a mai tudásommal és a mostani géppel vajon hogyan muzsikálnék azon a pályán? Vissza kell oda menni valamikor kideríteni
olyan 65-re saccolom, szint alig ....