Hirdetés
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Xaels: eXtremeRate | DualSense (PS5) Pro kontroller házilag
-
LOGOUT
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tylerddd
veterán
válasz
Csupingo #146653 üzenetére
Igen, azt "megjegyzi", de ugye én fizikálisan rakom arrébb a mobil monitort és ezt a gép nem tudja. Az egerhasználat miatt pedig zavaró, amikor felül van a 2. monitor és jobb oldalon tudok átmenni rá, ha nem állítom át szoftveresen a Windows-ban. Gondoltam lehetne rá valami szkriptet vagy hasonlót írni.
-
Csupingo
veterán
válasz
tylerddd #146652 üzenetére
Én ha egyszer már elrendeztem megfelelő pozícióba menüből, akkor pl. win+p gombbal a kiterjesztést választva jó helyen lesz legközelebb is. Nálad nem? Az igaz hogy nekem fixen rá van kötve a másik kijelző, úgy még nem próbáltam, hogy akkor mi van, ha időnként kihúzom, bár azért fél évente az is előfordul és nem kell újra rendezni.
-
tylerddd
veterán
Üdv! Laptophoz használok egy hordozható 14"-es másodlagos monitort kiterjesztett módban, amit vagy a laptop mellé vagy fölé szoktam tenni. Lenne-e valami gyors megoldás arra, hogy adott helyzetnek megfelelő beállítást aktiváljam anélkül, hogy be kellene mennem az elrendezésbe és mókolni az elhelyezéssel? [kép] [kép] Köszönöm!
-
AlexDaywalkr
tag
Sziasztok! Androidos tableten az Opera böngésző válik be a legjobban, de valamiért a Cloudflare hitelesítéssel probléma van. A használtautó honlapján ha kiválasztom a keresési feltételeket, akkor a hitelesítésnél nem tudok továbblépni, mert egyfolytában újra tölti az oldalt. Van erre bármilyen megoldás, hogy ez működjön az Opera böngészőben? Köszönöm
-
kenwood
veterán
válasz
King Unique #146645 üzenetére
Ha ket ilyet kell venni, akkor 95-rol 90%-ra zsugorodik a megtakaritas merteke.
-
Sasa 111
tag
válasz
King Unique #146645 üzenetére
Igen, így történt Windows 10 termékkulcsként volt feltüntetve.
Köszi a segítséget, minden jót!
Kb. mennyibe kerül most a jogtiszta termékkulcs a Win11 Pro-hoz? -
King Unique
titán
válasz
Sasa 111 #146644 üzenetére
Tehát Windows 10 helyett Windows 7 termékkulcs, azért nem működik a Windows 10/11 aktiválása, lásd a már linkelt információkat.
Ez esetben igen, új termékkulcsot kellene vásárolni. Na meg értelemszerűen olyat, ami ténylegesen Windows 10/11 termékkulcs és nem Windows 7/8/8.1, az utóbbival jól átvertek ha Windows 10 termékkulcsként volt feltüntetve, aminek már vsz az árából sejteni lehetett hogy nem feltétlen stimmel, mert vélhetően nem teljes áron lett vásárolva az a "jogtiszta" Windows 10, hanem pár ezerért...
-
Sasa 111
tag
válasz
King Unique #146641 üzenetére
igen, ezt az eredményt kaptam:
-
-
Sasa 111
tag
válasz
King Unique #146637 üzenetére
Köszi, ezek szerint vehetek egy termékkulcsot?!
-
용 Bob
senior tag
Sziasztok!
Ma frissített a windows erre a 24H2-re és 2 óra játék után kilépve vettem észre, hogy a Hwinfo a foglalt fizikai memória maxiumra közel 98%-ot írt pirossal jelölve. Ez lehet a frissítés hibája, vagy a lapozófájlokkal kellene valamit babrálnom?
Esetleges választ előre is köszönöm! -
Marci112233
addikt
válasz
King Unique #146637 üzenetére
Gyorsan ránéztem a még 10-esen lévő eszközökre nekem mit mutat a program, mert én is megvettem a 10-es termékkulcsot. A két 10-en lévőn kódra és a már átfrissített 11-es rendszer esetén is ha ellenőrzöm a kódot ezt kapom:
Edition: Win 10 RTM Professional Retail
EULA: RetailHa jól sejtem nálam semmi sem fog gondot okozni ha frissítek bármit is, újra aktiválódni fog a rendszerem.
-
King Unique
titán
válasz
Sasa 111 #146636 üzenetére
A Windows 11 eleve ingyenesen aktiválható Windows 10 termékkulccsal és meglévő digitális licenccel is, ha a Home / Pro / egyéb kiadás egyezik, meg nem Windows 7/8/8.1 termékkulcs, mert az utóbbi már nem opció 2023 októbere óta. Vagyis normál esetben nyilván tudni kellene aktiválni, ha a leírtak stimmelnek.
Aztán honnan lett vásárolva az a termékkulcs és mennyiért, meg biztosan Windows 10 Retail termékkulcs a ShowKeyPlus program "Enter a product key to check its edition" opciója szerint is? Ha nem, hanem Windows 10 MAK, vagy Windows 7/8/8.1 Retail, akkor nincs min csodálkozni...
-
Sasa 111
tag
válasz
King Unique #146635 üzenetére
A Win 10-hez megvettem a termékkulcsot akkor, de azzal most nem tudtam aktiválni a win11-et.
-
King Unique
titán
válasz
Sasa 111 #146634 üzenetére
Itt a BIOS frissítése minősülhet jelentős hardvermódosításnak, ami miatt újraaktiválás szükséges, ami megoldható többféleképpen is.
Aztán remélhetőleg nem Windows 7/8/8.1 termékkulccsal lett aktiválva majd digitális licencet kreálva az a jogtiszta Windows 10, mert akkor nem fog menni hardvermódosítás után az újraaktiválás (bővebben).
-
Sasa 111
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
2024 januárban egy jogtiszta Win.10-ről frissítettem Win11-re, amit sokadik unszolásra tegnap frissítettem a 24H2 verzióra. Még aznap csináltam egy BIOS frissítést is.
Ezek után nem sokkal megjelent egy üzemet: A Windows nincs aktiválva! A Windows jelentette, hogy az eszköz hardvere módosult. Hibakód:0xC004F211
Nem tudom, hogy ezt most ez melyik frissítés eredménye és mi lenne a megoldás.
Tudnátok segíteni?
Előre is köszönöm! -
válasz
King Unique #146631 üzenetére
A win11 sem hoz létre 800MB winRE partíciót (csak jóval kisebbet), úgyhogy egyenlőre nem hiszem hogy kevés lenne a frissítések miatt a hely. Tiszta telepítésnél meg úgyis törlöm az első hármat. A 100MB EFI se hinném hogy kevés lenne, úgyhogy jó ez így nekem.
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #146630 üzenetére
Aztán miért lehet, miért kellene törölni ha semmi szükség nincsen rá és a standard elrendezés sem az MSR nélküli állapot? Erre továbbra sem kaptunk érdemi választ...
Írtam olyat hogy pár évente újra kell telepíteni?
Nem, csak "Az a partícióelrendezés akkor van ha totál üres lemezre telepítesz." állítás lett pontosítva, hogy az max. 1909 és régebbi verzióknál volt úgy, ellenben az újabbaknál eleve nem, aminek amúgy már kb. 6 éve.Ja, látom milyen jól sikerült átrendezni, maradt a C előtt a WinRE, sőt az ESP és a C közé nyomorítva az eredetileg az ESP előtt lévő állapotból, ennek aztán sok érteleme volt.
-
válasz
King Unique #146629 üzenetére
Nem mondtam olyat hogy kell, csak azt hogy lehet törölni a MSR-t negatív következmények nélkül.
"max. 1909 és annál régebbi Windows 10-es telepítőt használva igaz"
Ezt eltaláltad!
Miért kéne pár évente legyalulni a rendszert és tisztán újratelepíteni?Egyébként azóta átrendeztem a sorrendet is és upgrade is megvolt 10 --> 11 teljesen hibamentesen. [kép]
Szóval várom hogy mi nem fog nálam így msr nélkül működni. -
King Unique
titán
válasz
Doky586 #146625 üzenetére
UEFI-s telepítésnél és bootolásnál a rendszer számára létrehozott kicsi partícióknál az EFI-rendsszerpartíció (ESP) a lényeg, az szükséges a bootoláshoz. Tehát maga a rendszerindítás működhet elvileg akár MSR és WinRE nélkül is, ellenben azok hiánya miatt bele lehet futni problémába pl. egy in-place upgrade-nél vagy egyéb esetben is.
Az eredeti kérdés továbbra is áll, miért kellene vadul partíciókat törölgetni, partíciót kihagyva hiányosan klónozni, amikor erre valójában semmi szükség nincsen, ha szükség esetén eleve létrehoz a Windows másik WinRE partíciót, külső particionáló programmal megoldható az átméretezés, sőt klónozásnál tetszőlegesen rakosgathatók ide-oda a partíciók? Először erre kellett volna válaszolni, ezt megindokolni, ami ha eddig nem, akkor vélhetően ezután sem fog megtörténni...
"Az a partícióelrendezés akkor van ha totál üres lemezre telepítesz. Nálam már megvolt a disk végén a D partíció (tele mentett adattal) és az előtte levő particionálatlan helyre így telepített."
Ez max. 1909 és annál régebbi Windows 10-es telepítőt használva igaz, ellenben 20H1 és újabb verziójú telepítőnél eleve nem, utóbbinál eleve a standard elrendezés lesz, amit a már linkelt bejegyzés is világosan szemléltet.
-
kenwood
veterán
válasz
coco2 #146627 üzenetére
Altalanossagban nem inditanal be igy egy tapot, vagy konkretan a 6 pines HP tapok eseteben ? Ha az utobbi, akkor miert?
Csak azert kerdezem,mert a cryptobanyasz idokben mindenki igy inditgatta be a nem elsodleges tapokat. Meg van is a sufniban direkt erre gyartott eszkozom, csak az ugye 24 pin.
Egyebkent ugye osszesen annyirol lenne szo,hogy megnezem,indul-e a tap. Ha igen, akkor eselyes, hogy az alaplap a kuka. -
coco2
őstag
válasz
kenwood #146626 üzenetére
>Melyik ket pint kell osszekotni a 6-os ATX csatlakozoban?
Atx 6-on a fekete gnd a sárga +12, és a magam részéről nem nevezném célszerűnek azokon keresztbe kötögetni
-
kenwood
veterán
Van egy HP 800 G2 TWR gep (i5-6500), ami nem reagal a power gombra,a ventik sem indulnak be. Egyik este meg minden ok,masnap mar nem indult.
A ket gyanusitottam az alaplap es a tapegyseg.
Ket kerdesem lenne :
- hogy lehet pc nelkul beinditani a tapot ? Melyik ket pint kell osszekotni a 6-os ATX csatlakozoban?
- Van egy HP compaq elite 8300 (i5-3470) gep a csaladban. Annak a tapja kompatibilis ezzel ? -
válasz
King Unique #146624 üzenetére
Megismétlem a kérdést: Miért ne törölhettem volna??? Mit vesztek vele? Mi nem fog müködni így? Mondj rá példákat.
Az a partícióelrendezés akkor van ha totál üres lemezre telepítesz. Nálam már megvolt a disk végén a D partíció (tele mentett adattal) és az előtte levő particionálatlan helyre így telepített.
Egyébként reménykedtem hogy 529+16 elegendő helyet eredményez a frissítéshez, mert így is 100 MB körül volt rajta szabad hely, de az nem volt elég. -
King Unique
titán
válasz
Doky586 #146623 üzenetére
Windows 10 Version 20H1 brings an important change in Windows Setup
Akkoriban, mármint ha 1909 és régebbi verzió lett telepítve, azzal particionálva a rendszermeghajtó, ahol ha meg kellett növelni a WinRE partíció méretét, akkor létrehozott + 1 db WinRE partíciót a Windows 10, ami a TenForums bejegyzésben is világosan látszik.
Szóval már akkor sem feltétlen kellett törölni, + létrehozható manuálisan is, 2004 / 20H1 és annál újabb verziók tiszta telepítésénél eleve a C után jött lére a WinRE partíció a standard elrendezés szerint, stb.Töröljed az MSR-t saját felelősségre a saját Windowsodnál, az a te dolgod. Ellenben másnak miért javaslod egy sima klónozásnál ha nincs rá feltétlen szükség és pl. a Microsoft sem javasol ilyet, meg pláne hogy azt sem írta Windows 10 vagy Windows 11, nem ismert nála a teljes partícióelrendezés sem?
-
válasz
King Unique #146622 üzenetére
Mert akkoriban így nézett ki a lemez:
(akkoriban még nem vezették be ezt a megkülönböztetést hogy Adatokat tartalmazó...)
Ez GPT lemez, és a winre és az efi közt volt a msr. Emlékeim szerint még a minitool sem tudta mozgatni csak törölni. Miért ne törölhettem volna???
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #146621 üzenetére
A Windows 10-nél a KB5034441 számú frissítés nem települt a túl kis méretű WinRE partíció miatt, nem az in-.place upgrade nem működött.
Abban a microsoftos leírásban hol van olyan, hogy törölni kell a WinRE átméretezéséhez GPT-lemeznél az MSR (arról volt szó eddig) partíciót? Sehol!
-
válasz
King Unique #146620 üzenetére
Tehát egy in-place upgrade (ami kizárólag uupdump isoval megoldható) és két (nagy) winRE létrejötte (amiből az egyik felesleges) <<<vs>>> egy (kis) felesleges partíció törlése és két partíció gyors átméretezése.
Egyértelmű hogy én ez utóbbit választottam.
Főleg hogy az MS is ezt javasolta (persze nem minitool-al hanem saját eszközeivel jóval bonyolultabban)
-
King Unique
titán
válasz
Doky586 #146619 üzenetére
Ja, szökőévente egyszer.
Na ehhez megint pont nem feltétlen kell törölni semmit, mert alapesetben a Windows 10/11 ilyenkor pl. egy in-place upgrade-nél automatikusan létrehozhat a C után + 1 db WinRE partíciót nagyobb mérettel, amit onnan is tudok, mert nekem is van több ilyen telepítésem.+ Akár manuálian is létre lehet hozni WinRE partíciót, a régit kikapcsolni és az újat bekapcsolni, stb.
De lehet pl. egy klónozásnál is ide-oda húzogatni a partíciókat, elől lévőt WinRE partíciót hátra rakni a C után, számos lehetőség van. -
válasz
King Unique #146618 üzenetére
Szokni nem szokott de előfordul.
Nálam pl azért mert régi volt a telepítés (win10-el) és nem hátul hanem elöl volt a helyreállítási partíció (még a régi ms kiosztás szerint) és közvetlen utána az MSR de a helyreállítási partíciót egy frissítés miatt meg kellett növelnem 530MB ról 800MB-ra..
-
-
válasz
King Unique #146615 üzenetére
Ha nincs útban akkor semmi probléma, de ha útban van ez a 16MB pl partíció kiterjesztés összevonás stb esetén akkor hidegvérrel törlöm.
Ez valami MS megoldás az MBR 'kompatibilitásra' a rejtett szektorok (ami bootra voltak használva) ide rakhatók elvileg. De még soha senki nem írt olyan programot ami ezt használná is, uefi boothoz meg nincs rá szükség.
-
alaves
addikt
válasz
King Unique #146613 üzenetére
és Doky586
Ekkora SSD volt itthon, de lehet tényleg veszek egy 1 TB-osat. -
-
King Unique
titán
válasz
alaves #146611 üzenetére
Célszerű még a klónozásnál beállítani a kívánt partícióméreteket ha ad erre lehetőséget a program, mert utólag macerásabb átméretezni a C után lévő helyreállítási partíció miatt (példa).
Ilyen kis tárolókapacitású SSD-re nem feltétlen kellene külön D partíció, meg ha eleve nem is fér rá 1:1-ben a korábbi tartalom, de te tudod.
Nagyobb tárolókapacitású SSD nem volt? -
válasz
alaves #146607 üzenetére
Acronist nem ismerem, Macrium Reflect esetén ha egérrel húzom át egyenként akkor nem méretezi át őket (a kis rejtett partíciókat és a C-t) csak amelyik már nem fér el.
-
alaves
addikt
válasz
King Unique #146610 üzenetére
A D adatpartíció üres (volt szektorhiba, ezért már lementettem róla az adatokat és nem használom), viszont jó lenne megtartani a D-t az SSD-n is, hogy ne változzon a betűjelek rendje a többi meghajtón. A ~140 GB rendszer pedig nyilván ráfér az SSD-re.
Ha lehúzom minimumra az adatpartíciót, akkor nem használt partíció keletkezik és az kiterjeszthető a rendszerpartícióval (összevonható)? -
King Unique
titán
válasz
alaves #146607 üzenetére
Mármint sikerült rányomorítani a 250 GB-os SSD-re a 2 TB-os HDD-t klónozással és az a probléma, hogy a partíciók mérete nem teljesen egyforma? Jó hogy egyáltalán sikerült, mert vsz csak a foglalt területet klónozta a program és az pont ráfért...
Ha az a cél, hogy 1:1-ben ugyanakkora partícióméretek legyenek a célmeghajtón (SSD) is mint a forrásmeghajtón (HDD), akkor legalább ugyanakkora tárolókapacitású (2 TB) célmeghajtót kellene használni a klónozásnál, ilyen egyszerű.
Egyébként az előbbin kívül van más?
Mert ha megfelelően működik az SSD-re klónozott rendszer, akkor pont nem különösebben kellene ezzel foglalkozni. Ha kevesli a C-n a 14 GB szabad területet, akkor lehetne törölni a D adatpartíciót ha a D 1:1-ben megvan a HDD-n, majd a C-t kiterjeszteni. Vagy lehet venni és használni nagyobb tárolókapacitású SSD-t, akkor nem kell kicentizni. -
coco2
őstag
válasz
Aryes #146606 üzenetére
Az A csatlakozóval meg éppen generációs váltás van. Az usb 3-as csati mélyebb, mint a 2-es volt. Mostanra mindent hosszabb dugóval adnak, ami A-ba dugható. Ugyan csak 2-3 mm, de pont elég arra, hogy az egeret az usb 2-es portba dugom a 3-as helyett, oldalirányban mozog. Kontakt hibás tud lenni. Fujj de utálom az ilyet, hogy ahányszor újítanak valamit, direkt borsot törnek a régi dolgokat használók orra alá
-
Marci112233
addikt
válasz
alaves #146607 üzenetére
Ha a HDD-n megmaradt minden, akkor én ha már a 250-es SSD-ről megy a rendszer menteném ami nem pótolható, nem tökölnék vele hanem HDD lehúz és egy tiszta friss rendszer telepítés csak SSD-re. Ha fent a friss rendszer első indításnál amikor a HDD visszakerül be kell lőni hogy a SSD-ről bootoljon a gép.
-
alaves
addikt
Nem találtam jobb aktív topikot.
HDD to SSD klónozás OS-al. Acronis Cyber Protect Home-al bootolva sikerült, működik is.
Probléma: HDD 2TB > C:193 GB/D:1,62 TB, klónozás után a 250 GB-s SSD > C:153 GB/D:79 GB. A HDD-n a C-n 53 GB hely maradt, de az SDD-n csak 14 GB. Acronis manuális lehetőséggel a D: (adat) partíció méretét engedi csökkenteni, de a C (rendszer) partíció méretét nem engedi növelni. Mi a megoldás? Nagyobb SSD-nél a rendszer partíciót is nagyobbra hagyná? -
válasz
coco2 #146604 üzenetére
Igazából a mozgó részeket érintő változásokról van szó, ha megnézünk egy C típusú usb aljzatot, abban semmi mozgó alkatrész nincs, se az érintkezők, se a csatlakozó rögzítése szempontjából, minden ilyen alkatrész átkerült a vezeték végi csatlakozó részbe. Gondolom olyan elgondolásból, hogy egy elromlott aljzatot sokkal nehezebb cserélni (bontani, forrasztani kell), mint egy kábelt, amit csak eldobsz és veszel egy újat.
Az A típusú csatlakozóval kapcsolatban nincs emlékem ilyen számról, de ott ugye minden mozgó alkatrész az aljzatban van, de nincsenek az alkatrészek annyira miniatűrizálva, mint egy mini-micro-C csatlakozó esetén. A tapasztalatok alapján viszonylag nehezen, de sajnos elromlanak, míg egy A típusú dugó szinte elpusztíthatatlan -
válasz
coco2 #146604 üzenetére
Először a hengeres tápcsatlakozók voltak 5,5 - 3,5 - 2,5 mm amik még ma is jól szolgálnak routerekben, laptopokban, nasban... Aztán az eu kitalálta hogy legyen kötelező az usb. Mini, micro, C. Ez utóbbi még nem 'élt' annyit hogy érdemben össze lehessen élettartamra hasonlítani az elődeivel.
Jellemzően a méret a lényeg. A ki/be dugásnál a hüvely lábai nem tudják megtartani a pontatlan irányba ható erőket és kiszakad az aljzat. Ezt nem segíti hogy a C ben rengeteg adatláb is van. -
válasz
coco2 #146602 üzenetére
Az A csatlakozó szerintem a legtartósabb. A mini usb csatlakozó nagyon kevés csatlakoztatást bírt, asszem hivatalosan 1000 körülit. A micro usb már 10000 fölött volt, cserébe a kábelt gyakrabban kell cserélni. Az usb C csatlakozónál az elhasználódás áttevődött a kábel csatlakozójára, cserébe az alaplapi (anya) 100000 fölötti csatlakozást bír. Ha ez segít.
-
coco2
őstag
Találkozott már valaki tanulmánnyal arról, hogy az egyes usb host-oldali csatlakozók mennyire bírják a mechanikai gyűrődést az évek során?
Az usb A után terjedni kezdett az usb C, és engem érdekelne, volt-e olyan megfontolás, melyik bír többet idővel mire kontakt hibák mutatkoznak majd környezeti rezonancia és társai hatására.
-
LOTR
addikt
válasz
King Unique #146568 üzenetére
köszönjük, közben megérkezett a csere pendrive ide is (miután elküldtem a képeket emailben, 4 napra rá hozta is a futár)
Új hozzászólás Aktív témák
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
- Motoros topic
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Parkside szerszám kibeszélő
- Milyen videókártyát?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Politika
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Synology NAS
- Milyen légtisztítót vegyek?
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- Samsung Galaxy S23 / 8/128 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Samsung Galaxy S24 128GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest