Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Nincs alapértelmezett felhasználói név
Az volt az elképzelés, hogy tulajdonosnak mint rendszergazda én leszek beállítva, és anyukámnak meg egy sima felhasználói fiók mint Windowzon. Ezt nem lehet megcsinálni?
Nincs okostelefonja egyáltalán.
Egér:
Keychron M6.Igazából Windows-zon is csak a böngészőt indítja el... Szóval itt sem lenne más.

-
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Ha eddig Windows volt a használt rendszer, lesznek bonyodalmak a MacOS használatával.
Indulásnak.
Nincs alapértelmezett felhasználói név. Ha nincs folyamatosan használva, akkor a jelszót mindenképpen kéri a rendszer, nem elég a TouchID.
Ha Androidos telefont használ anyukád, sokkal jobb választás lehet egy Chromebook+. A plusz jel nagyon fontos. Sokkal egyszerűbb megszokni.
Egér jobb ha van. De nem az Apple saját termékét erőltetném. Szép, nem világít. De vissza lépés számomra a funkciókban.Ha jót akarsz magadnak, használd néhány napig, mielőtt átadod. Számtalan kérdésre kell majd válaszolnod. Tudom, genetikailag előre kódolt a könnyű használhatóság.
De ez nem igaz, tartós Windows használat után.
Miután megszoktad, tényleg használható. Üzemidőben kiváló, bár nekem Air van. Gondolom a Neo sem rossz. A teljesítménnyel nem lesz gondja anyukádnak. Hacsak nem vérprofi a teljesítmény igényes feladatok használatában.A 8GB RAM, nem a világ vége. Sok mindenre elegendő. Többre mint a Windows alatt.
-
Årpi
őstag
Sziasztok! Jól emlékszem, hogy az emag.hu (emag.hu forgalmazással) az hivatalos Apple partner itthon is. Így bármelyik hivatalos szervizben elfogadják a MacBook-ot, ha van számla? Előre is köszi a választ
-
válasz
Hieronymus
üzenetére
Király, akkor lehet majd megkapja az LDNIO A6140C-t.
Ó basszus... ma is megszívattam magam... Köszönöm a lehetőséges Tim Cooknak... Na szóval. Lejáróban van a Magenta 1 előfizetés. Anyum már rágta a fülemet napok óta, hogy intézzem. Az elmúlt 15 évben, mindig úgy újítottam meg, hogy vettem valamit... tradícionáls ember vagyok, így ettől a szokásomtól nem tekintettem el most sem. A gond az volt, hogy nem nagyon volt ötletem, mit kellene vennem, mert mindenem van.Mit vegyek? Új okosórát? Van. iPad-et? Van. Konzolt? Van erős PC-m, de már alig játszom. Hiába na, öregszem. TV-t? Van. S osztályos mobilt? Van. Beugrott egy dolog. MacBook. MacBookom még nem volt. Most sincs. A gond az volt, hogy nem tudom kell e... szükségem van e rá egy Ryzen 9 9900X-es 64 GB RAM-os PC, és egy fizikai billentyűzettel és egérrel ellátott iPad 2025 mellett, mikor sokszor az iPad-et sem használom, mert az Amazon Fire TV Sticken nézem 4K-ban a NetFlixet, vagy az HBO-t.Napokig az M5-ös iPad Air, és a 800K-s PRO (https://www.telekom.hu/.../Apple-Macbook-Pro-14-M5-24-GB...) között vacilláltam. A NEO nem fogalkoztatott, mert nincs billentyűzet-háttérvilágítása, és csak 8 GB RAM van benne.A 800K-s PRO azon ment el, hogy nincs benne WiFi 7, nem azért vettem 180 E Ft-ért új WiFi 7-es routert, hogy WiFi 6E-n ragadjak. Két előnye lett volna, a 120 Hz-es kijelző, és a 24 GB RAM. A másik kiszemeltem, az iPad Air. Persze, hogy a 24 GB RAM-os pont elfogyott... Így maradt a 16 GB-os, de addig tököltem, hogy a csillagfényen kívül minden színben elfogyott... Az meg nem kell.Akkor jutott eszembe, hogy lehet mégis egy NEO-t kellene vennem anyukámnak, mert úgyis egy 2018-as i3-7100U laptopot használ... Úgyis az övé lesz, de előtte hetekig nálam fog pihenni. Addig legalább kiderül, hogy kell e nekem MacBook, vagy sem. Jó is ez az elgondolás. Ez a MacBook is a nevemen lesz, és neki lesz egy külön fiókja. Le is adtam a rendelést gyorsan, mert jön Május 1- és mivel ünneplik a munka ünnepét? Dögléssel.Szóval ahogyan Jannus Pannonius mondotta volt: hajrá fogyjon az út társak siessünk, nekem meg mennem kell a Lidl-be mert 21 óráig van nyitva...Ekkor volt olyan 19 óra 40 körül. Öltözök fel, és akkor ugrik be, hogy volt a Tim Cook féle bandának valami sunyi húzása, miszerint két NEO típus van, és az egyikben nincs biometrikus azonosítás. Ez pedig baromira jódolog, mert a TouchID-val nem kell(ene) a jelszót, vagy PIN kódot beütnie, és ha esetleg nem tudja megszokni, akkor nálam köt ki a MacBook. Késésben vagyok... de a dolog prioritást kap. Gyorsan megnézem és tényleg... na b+ ... oké, hívom a 1414-et. Volt már máskor is hasonló köröm, és akkor (sem) nem tudták törölni. Ügyintéző hölgy mondja: persze módosíthatjuk egyből most... na mondom király... van fejlődés. Picit várjak. Mondom oké, max nem megyek a Lidl-be. Baljós hangok szűrődnek át, majd közli, hogy sajnos nem tudja törölni, de mindjárt szól egy másik munkatársának hátha ő.... ekkor úgy már éreztem, hogy ezt beszopom. PÁr perc telik el, és mondja, hogy már kiküldték, holnap érkezik, és több opció is van:1. Ne vegyük át - ilyenkor visszaviszik, aztán persze ünnep közbejön. Meg visszatörlik az egész hűségidős meghosszabbításos hasfájást, és újból le kell adni a rendelést.2. Átvesszük, és 14 napon belül elállunk3. Elfogadjuk a helyzetet.Na már most a Lidlbe menet gondolkoztam. Felhívtam anyukámat, mondtam neki, hogy mi a helyzet. Hát ingadozott rendesen, majd azt mondta, hogy rám bízza, döntsem én el. Végül én úgy döntöttem, hogy már nem variálok. Főleg, mert ezt nekem kellene intézni, és én nem Újfaluban vagyok. Pár hétig nálam lesz. Ha kell egy MacBook, akkor veszek magamnak, ha meg arra jutok, hogy nincs rá szükségem, akkor ugye nem jelent gondot abszolút. Persze nyilván jobban örülnék neki, ha a Telekom oldalán nem úgy jött volna le, hogy csak 256 GB-os verziójuk van, és nem külön lett volna elrejtve az 512-es, de ezt már benyaltam. Szívás akkor van, ha nem tudja megszokni a MacBookot ... és nálam köt ki végleg.
-
-
bestpixel
tag
válasz
bestpixel
üzenetére
Megint újra formázgattam az SSD-t más rendszerekre (Ex-FAT, MacOS naplózott), és már ugyan lehet rá másolni, meg is nyitható a fájl, de a másik gépre csatlakoztatva az SSD-t az már nem is látja a rámásolt fájlokat. Felcsatolódik az SSD, de nincs rajta semmi, pedig előtte másoltam rá a fájlt...
Mondjuk, azt nem értem, hogy az adatmentő szoftverek akkor hogyan tudják ezeket a fájlokat látni, kezelni, elmenteni egy ilyen hibás SSD-n...?
(Közben a Lemezkezelő képe megoldódott, rájöttem, hogy a Nézetet változtatta meg csak...)
-
-
bestpixel
tag
válasz
bestpixel
üzenetére
Nos, particionáltam az SSD-t a Macen Ex-FAT-re, aztán annyiban jobb lett, hogy már le-és felcsatolható a gépre (és a másikra is), másolni is lehet rá, de most a rámásolt mappát nem lehet megnyitni le- és felcsatolás után. Látja, de halvány a név és nem megnyitható (a másik gépen sem).
Illetve most azt látom a Lemezkezelőben, hogy a beépített SSD-t máshogy mutatja, így:

Ez gond?
Korábban futtattam a Terminalban több a parancsot, amit a fent linkelt oldalon láttam, ez okozhatta? (Link: https://www.babelgum.com/mount-external-hard-drive-on-mac-using-terminal-methods-tips/ ) -
-
bestpixel
tag
válasz
redikarus
üzenetére
Köszönöm, kipróbáltam mindent, amit a linkelt oldalon találtam, de nem használt. Ez a vége mindig:
"Volume on disk2 failed to mount; if it has a partitioning scheme, use "diskutil mountDisk"
If the volume is damaged, try the "readOnly" option"Illetve ellenőriztem az állapotot (‘diskutil info /dev/disk2’) és ezt kaptam:
Végül a 6. pontot is próbáltam, erre ez jött:
"mount_hfs: error on mount(): error = -1.
mount_hfs: Invalid argument"Jól látom, hogy meghalt az SSD?
@vadkörte: Köszönöm! Sajnos, nem tudom más gépen kipróbálni az SSD-t, tesztelni sem tudom, de megpróbálom a Macen particionálni.
-
Anyukámnak vettem egy ilyet:
Holnap viszik ki. A 25W-os Samsung PD-s töltő SAMSUNG EP-TA800NBEGEU elég neki? Csak Facebookozik, Internetezik. Youtube-ot néz. Illetve milyen belépőszintű egeret ajánlanátok hozzá? Van egy Logitech LS1 egér, de az ugye még nem USB-C-s. Vagy lehetne azt is használni átalakítóval?
-
titi12
senior tag
Szerintem semmilyen szoftveres varázslás nem segít rajta, el kell engedni.
(A S.M.A.R.T.-adatokra azért kíváncsi lennék.) -
-
vadkörte
addikt
válasz
bestpixel
üzenetére
Ha mindkét házban hisztizik az SSD, akkor nem a ház vezérlőjével van probléma. Ha van lehetőséged, próbáld ki egy másik gépen és más OS-mel. Pl. valamelyik linux-szal, a partíciókezelőjével, (KDE Partition Manager, GParted) töröld az SSD összes partícióját, majd hozz létre rajta egy újat és formázd meg. Lehet bármi, de az exFAT-ot kezeli a macOS is. Ha már itt jársz, egy S.M.A.R.T. ellenőrzés nem lenne rossz ötlet. Ezek után csatlakoztasd a Mac-hez. Ha felismeri és a leválasztás és eltávolítás utáni ismételt csatlakoztatáskor is kezeli rendben, akkor szerencséd van. Ha nem, akkor valószínűleg a végét járja.
-
bestpixel
tag
válasz
titi12
üzenetére
Az SSD-vel van probléma, a ház mindegy: azaz mindkét házzal ugyanúgy nem működik az egyik SSD (míg a másik SSD mindkettő házzal működik). A nem működő SSD korábban az egyik házzal nem, de a másik házzal működött, aztán már azzal sem.
De a Lemezkezelő látja "Nem csatolt" állapotban, és az adatmentő szoftverek is látják és tudják kezelni az adatokat az SSD-n (EaseUS, Stellar Data Recovery).Még annyiit, hogy az egyik SSD eredetileg a 2013-as Mac Proban, míg a másik a 2015 Macbook Proban volt. Nem tudom melyik melyik, de az egyiken van egy hűtőlap, emlékeim szerint ez volt a Mac Proban, és a hibás SSD-n nincs hűtés, ez lehetett a Macbook Proban. Gondolom, más a chipset ezen, ez lehet a gond...
Érdemes lehet ezt a hibásat megpróbálni más márkájú házzal?
-
bestpixel
tag
Sziasztok!
A problémám a következő: egy 2013 Mac Pro/2015 Macbook Proból származó M2 SSD 256 GB memóriát egy külső házba tettem és ez nem működik rendesen. Korábban működött, de most már a memóriát nem csatolja a gép, a Lemezkezelőben csak halványan látszik a neve.
Sikerült törölnöm Lemezkezelővel, ekkor újra láthatóvá vált a gépen (felcsatolódott), de amikor le- majd újra felcsatlakoztattam (kihúztam, bedugtam), akkor már megint nem csatolta fel a gép. Többször töröltem különböző formátumra, majd Elsősegélyt is futtattam rajta, de amint le-és feldugom újra, ugyanaz: nem csatlakozik fel. Próbáltam több géppel (2013 Mac Pro, 2015 Macbook Pro, Mojave ,Monterrey), másik házzal, de ugyanaz a probléma. Samsung chipek vannak rajta.
A ház ilyen, mint ezen a fotón.
Korábban működött, másoltam is rá/róla fájlokat, de egy ideje megbolondult, lásd fent.
Van egy másik hasonló memóriám, ugyanilyen házban, az tökéletesen működik. Csak az egyikkel van gond (az egyik memória a Mac Proból, a másik Macbook Proból származik).
A házban van egy táp-csatlakozó, USB kábellel, azt is próbáltam, de semmi javulás.
Kérdésem az, hogy ez a ház problémája (mindkettő házzal ugyanaz van), vagy elromlott a memória? Illetve meg lehet oldani ezt a problémát ház csere nélkül is valahogyan?
Köszönöm előre is!
-
1995M
aktív tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az nem mindegy, user mit von le belőle: komment amire reagáltak, az téves következtetés.
-
consono
nagyúr
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én mondjuk pont ezért örülök is annak, hogy van már "memory pressure" diagramm is, az szerintem mindenkinek érthető.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
burgatshow
üzenetére
Miért ne mutatnának valós képet? Azt mutatják, hogy az OS azt teszi a memóriával, ami a hatékony működéshez optimális.
-
burgatshow
veterán
válasz
Hieronymus
üzenetére
Linux / Unix ugyanez. Ma mar nem mutatnak ezek a metrikak valos kepet.
-
-
-
Párduc
tag
Hirtelen még két kérdésem lenne:
Nálatok a rendszerbeállítások/Adatvédelem és biztonságnál be van kapcsolva a helymeghatározás?
A másik, hogy a lokátor elég, ha be van kapcsolva vagy a saját helyzet megosztását is érdemes engedélyezni? -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Szabi®
üzenetére
"Mondjuk apple-nél a gaming nem pótolta a juzert, de a cserébe a piac kiszámítható volt."
Nekem erre van a PS5-öm, már PC-n sem voltam hajlandó játszani az utolsó években, már a DRM-nek is DRM védelme van és minden játékindítás előtt egy komplett 3 fiókba bejelentkezős, letöltős, frissítős tortúrát kell kiállni.
Kipróbáltam Mac-en a GeForce Now-t, ahol sem a Steam, sem az Epic fiókomba nem tudtam belépni, mert a Mac billentyűzeten máshol vannak a speciális karakterek, ezért nem tudtam a virtuális gépen beütni a jelszavaimat és a copy & paste sem ment. Lehet azóta megoldódott ez a probléma, de én 10 perc után feladtam, pont olyan szájízem volt, mint amikor utoljára PC-n játszottam. A support azt tudta erre mondani, hogy írjam át a jelszavam olyanra, amiben nincsenek speciális karakterek (vagy ugyanoda esnek, mint Win-en) és azt mondtam, hogy inkább kapjátok be a kislábujjam, nekem ez nem kell.
-
válasz
Párduc
üzenetére
A neten találsz rengeteg tutorial videót, leírást, vagy akár az Apple saját támogatási oldalán is körülnézhetsz. Ahogy fentebb is írják, nem kell túlagyalni... Használd mint egy normál laptopot és kész. Amikor lemerül töltsd fel, amikor pedig feltöltött, akkor húzd ki a töltőt. Magát a töltőfejet én speciel ki szoktam húzni a konnektorból is, de ha nagyon gyakran lemeríted, akár ott is hagyhatod bedugva a konnektorban.
Korábban írtad, hogy az első beállításoknál megakadtál. Nos, ha ezzel kapcsolatban még gondjaid vannak, csak állítsd alaphelyzetbe és állítsd be újra, újként. A rendszerbeállításokban az alapbeállítások fülön az "Átvitel, vagy alaphelyzetbe állítás menüpontban" megtalálod ezt az opciót.
Az Apple ingyenesen adja a Pages, Numbers, Keynote, stb. programokat, amelyeket az első aktiválást követően kapsz meg. Amikor az App Storeban kattintottál, ezt fogadtad el. Ilyen egyszerű. A jövőben már nem lesz gondod vele.
Fusd át az összefoglalót, nézegess YT videókat és használd.
-
Párduc
tag
válasz
bollokcs80
üzenetére
Köszi a választ.
-
Párduc
tag
válasz
CharlieDrop
üzenetére
A magsafe-re gondoltam.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
Párduc
üzenetére
"Tudtok tanácsot adni, hogy a töltőt hogy érdemes kihúzni?"
A kérdést sem értem. Ha nem az USB-be megy, akkor magsafe, szóval kvázi bárhogy, nyilván nem a kábelt rángatod
Ha a konnektorból, nos ahogy kézreesik, de ott nem is tudod a kábelt rángatni, mert az a fele USB C
-
Párduc
tag
Tudtok tanácsot adni, hogy a töltőt hogy érdemes kihúzni?
Jól tudom, hogy a MacBook Air-ben nincs ventilátor? Ettől függetlenül érdemes néhány évente elvinni kitisztíttatni? -
Szabi®
veterán
válasz
zedok
üzenetére
Sávszélesség/ping ami számít. Én anno próbálkoztam ezzel (nem appleön) és vegyes volt az élményfaktor. Volt rá precedens hogy a delay megnőtt, és gombleütés után késett az interakció. Plague Tale Requiem kimondottan ilyen volt, függetlenül attól hogy vaskos volt a netem.
-
Szabi®
veterán
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Az nagyon kemény időszak volt amott, akkor elég sokan váltottak rendszert. 80 ezres középkategória alsó szegmense is 3-400 ezer volt (gtx1660)
Mondjuk apple-nél a gaming nem pótolta a juzert, de a cserébe a piac kiszámítható volt. -
bollokcs80
Korrektor
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Bravo....
Aki meg venne egyet és használná, mint egy ember az dögjön meg.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
bollokcs80
üzenetére
Mac Miniből is az AI miatt van hiány, kijött egy frissítés pár hónapja amivel láncba tudsz kötni többet és egy kifejezetten erős házi szervert kapsz.
-
bollokcs80
Korrektor
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Én most az AI-mizéria kapcsán gondolkodtam el, hogy ha megreccsenne a PC-m, 32GB RAM áráért már kapnék egy Mac Mini-t
(Bár most hiány van belőle.)
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Nekem volt az előző laptopomnál egy alaplap hibám, szerencsére pár hónapos volt csak, így az ASUS cserélte. Repült az alaplap + a Ryzen 9 5900 HX CPU és az Nvidia RTX 3060 GPU is. Akkor olyan 500 K-rá becsültem a kárt a 650K-s laptopnál.
36 hónap garancia van a MacBookra is, de itt még a forrasztotta RAM is repülne.
. Viszont olyan laptop kell ami nemcsak erős, hanem passzív is hűtés szempontjából. Amúgy a NEO is vállalható lenne, anyukámnak lehet egy olyat veszek, Na ő abszolút csak netezik, meg legalább lesz nativ Messenger app neki. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Csandi
üzenetére
Én a bitcoin bányászós őrület alatt búcsúztam el a PC-től, már ráfért volna egy nagyobb upgrade, de még egy nyomi középkategóriás GPU is drágább volt, mint egy M1-es MacBook. Valaki javasolta tegyek vele próbát. már a 8 GB-os alapmodell is bőven a súlycsoportján felülre tud ütni, hajtott a kíváncsiság és beleugrottam.
Itt vagyok 2026-ban és csak most cserélem le.

-
válasz
Csandi
üzenetére
Wondershare Filmorával vágok évek óta, ahhoz meg ott van a 64 GB RAM-os, RX 9070 XT- gépem.
A 8 GB RAM felár persze 100K-ért durva, de régen is drága volt a RAM ha almából van.
Igen, nekem elég lesz a 16 GB-os verzió. Egyébként is forrasztott, ha meghibásodik garin túl kb kuka.
Gariban, meg cserélik alaplapostól.
-
Csandi
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Ja persze, most csak a ramra írtam.
Eleve az egész beszélgetés fölös, mert az elején meg volt mondva, hogy netezős gép. Arra a 16 is bőven elég

Én most vettem egy 16-os M5 Prot 48 giga rammal, Dehancerre én is kivi leszek
(szintén coloring + vágás a usecase) -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Csandi
üzenetére
Az erős effektezéshez amúgy sem az alap M5 való, pláne nem egy Air-ben, ami nagyjából 10 perc után ordít, hogy 102°C-on van a CPU.
Én ma rendeltem egy MBP 14" M5-öt az Air M1 leváltására, szerencsére én effektezéssel nem annyira foglalkozom (csak colorist + vágás feladatokkal). De amikor megkínálom a Dehancer pluginnal, akkor aztán összecsuklik a playback sebesség, de nem csak nálam, hanem a haverom gépén is amiben M4 Pro van (a kérdés csak az, hogy nagyon vagy extrém módon dobálja el a képkockákat).
-
redikarus
csendes tag
Persze, csak kérdés az hogy hány konténert akar futtatni és azokat mire is használja. Egy container alapvetően egy process (illetve mac-en a docker felhúz egy virtuális gépet és abban futtat mindent ha jól emlékszem), de nyilván ha valaki egy komplett 70 microservice-ből álló rendszert akar felhúzni ahol minden egyes service java-ban van irva és nincs megoptimalizálva akkor az akármennyi memória is kevés lesz.
-
arn
félisten
válasz
redikarus
üzenetére
a 32gba nagyon kenyelmesen elferek: ha elkezd a cached file tunni, egyre tobbmindent kompresszal, majd swappel, akkor ott mar biztos lehetsz benne, hogy nem optimalis a helyzet.

ez a neoval mar kevesbe egeszseges allapot - ezek a gepek konnyebben le fognak terdelni egy jovobeli uj macossel.
-
válasz
redikarus
üzenetére
Tokmindegy, hany sor a program, az a kerdes, h mennyi adattal dolgozik es/vagy mennyi szolgaltatas van. Mittudomen, egy helyben futtatott Spring app kb. 300 MB-tol indul, ha bekapcsolsz pl. code coverage instrumentaciot, akkor 500 MB, ha van ilyenbol 20, akkor ... es ezek meg nem csinaltak semmit.
Vagy ott van a kdb, ami mmap-eli az adatbazist, tehat kapasbol annyi memoria kell, mint amekkora az adatbazis maga.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Ez sosem állt meg valójában. Ez csak annyit akart jelenteni, hogy kevésbé érezed bénítónak amikor kifogysz a RAM-ból, mint Windowson, de én még ezt is fenntartásokkal kezelném, mert ha olyan folyamataid vannak, amik nem swapolhatók hatékonyan, akkor itt is beleállsz a földbe. A swap nem csodaszer, de az átlagos otthoni felhasználó ritkán érzékeli, ha ehhez nyúl a rendszer.
A böngészés jól swapolható és 16 GB elég is hozzá (még Windowson is), teljesen felesleges erre kifizetni +100 ezer forintot +8 GB RAM-ért.
-
arn
félisten
válasz
redikarus
üzenetére
eleg par futo kontener, nem kell tulgondolni, foleg, ha x64es... nalam a 16gs gep folyamatosan sargaban jart memory pressurenel, macos26 elott jobb volt a helyzet. ez konnyen elofordulhat a jovoben is, uj os, aztan az addig remek gep megbicsaklik. igy az uj macnel csak egy erdekelt, hogy tobb ram legyen benne (32gt vettem, epp ahogy a 8gs gep helyett 16gasat anno - nalam hasznalhatatlan lett volna az alap mindket esetben).
-
redikarus
csendes tag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
24GB szerintem bőven elegendő. Windows-on millió soros programokat fejlesztettünk 16GB memóriával, az otthoni hobbi programozás ennek a közelében sincs. Videóvágáshoz szerintem a 16GB memória is elegendő, de érdemes youtube videókat nézni a témában. Nyilván az sosem baj ha több a memória, de ha nem akarsz nagy lokális AI modelleket futtatni akkor nincs értelme, ahogy az AI fejlődik egyébként meg jó eséllyel nem is a laptopodon direktbe fogod ezeket futtatni hanem valamilyen külsős eszközön (pl. NVIDIA DGX vagy ennek valami alternativája), ha már helyi modellekkel akarsz dolgozni.
-
blakey
titán
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Mi a problémád a 6E-vel? A Pro 120 Hz-es, nagyon jó a kijelzője, a többi nem akkora változás. Mondjuk én M1 Pro-ról váltottam M4 Air-re, 14-ről 15-re, de itt a jelentős kedvezmény miatt. Egyébként maradtam volna 14"-on.
Ne hasonlítsd a Windows-hoz, macOS alatt a programok viszonylag hasznosan használlják a RAM-ot, nem lesz ebből probléma. Ezért írtam, hogy a 16 GB is sok mindenre elég, még komolyabb munkákra is.
-
Mondjuk nálam most Win alatt a 24 is kevés lenne, de még a 32 is:

és csak Edge meg Chrome fülek vannak megnyitva.
-
válasz
cog777
üzenetére

Apple Macbook Pro 14 M5 24 GB 24 GB ezüst - Telekom
Ebben is M5 van, de WiFi 6E, és 14" viszont van készleten, és 24 GB RAM. PRO verzió, de 120 Hz lenne? -
cog777
őstag
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Szerintem jelen pillanatban okés a 16GB de én az asszonynak a 24-est fogom megvenni, mert ki tudja hogy majd a közeljövőben a fejlesztések mennyit esznek. Jobban jövő álló lesz és ő biztos nem akar cserélni a következő 8 évben. Most kb 7-8GB-ot használ a rendszer, a maradékból jön le a GPU igénye is.
-
válasz
consono
üzenetére
Jelenleg ágyból 6 GB-tal vagyok el:

😅 Ez sem akad. Streaming és böngészés van, játékra, videóvágásra meg ott van a Ryzen 9 9900X-es PC, 64 GB RAM-mal.
A tárhely elég lenne, a 60 Hz-még ami idegesítő ennyi pénzért. Amúgy a sima NEO anyukámnak lehet még jó id lenne, a mostani laptopjában ugyan 16 GB RAM van, de már nagyon lassú (i3 7100U). -
blakey
titán
válasz
GoodSpeed
üzenetére
16 GB sok mindenre elég, nem csak arra, amit írt neked. Lehet azzal is dolgozni, sokáig 16 GB RAM-mal dolgoztam (Photoshop, After Effects, Illustrator, stb), semmi problémám nem volt belőle. Hosszútávon is jó a 16 GB. Minden azon múlik, hogy mennyit áldozol rá, ha bőven van keret a 32 GB-osra, akkor azt vedd.
-
-
Helló,
Apple MacBook Air 15 M5 16 GB 512 GB (2026) 512 GB égkék - Telekom
Macbook vásárlásán gondolkodom. A 24 GB-os nincs T-nél készlenet

ChatGPT szerint ez a helyzet a RAM mennyiségével. Ezt Ti is így látjátok? Siri azért kellene. Hosszú távra tervezem. A lakást nem igen fogja elhagyni. Ágyból netezős laptop lenne az iPad mellett. -
-
vadkörte
addikt
válasz
Párduc
üzenetére
Engedd már el és használd!
Kolléga Samu S26Ultra-ja a dobozból kiszedve mélymerült volt. Több perc kellett neki, hogy elinduljon a töltés, csak ez után kezdhette el az első indítást.
Tuti új volt, akkor szedtük le a fóliát róla.
#133116 smc
Gondolom a BMS is szabályoz. Ha a töltött oldal csak 60W-ot vesz fel, akár 2kW-os töltővel is lehetne tölteni, akkor sem lesz gyorsabb. -
FőDudu
veterán
Koszi!
Nem celom a gyorstoltes - meg eleve kb 55-60w amit eddig ki tudtam hajtani a gepbol mint maximalis teljesitmeny felvetel. Tehat arra meg a gyari is boven jo.
Az almas 240W kabel nem sokkal vastagabb a fentebb emlitett Essager kabelnel.
Lehet csak a feher textil kopeny miatt vastagabb. -
válasz
FőDudu
üzenetére
A 14 colos pro-k 95W körül tudnak felvenni max. Kipróbáltam, a 16-os tud 120 körül, de ezt nem tudtam kipróbálni.
Persze ha van megfelelő kábel is hozzá. De sem magsafe-en, sem az alkar vastagságú 240Wattos Thungerbolt 5 kábelen nem megy ennél feljebb.
És természetesen szépen vesz vissza ahogy nő a százalék.Persze te is kipróbálhatod.
-
FőDudu
veterán
válasz
blakey
üzenetére
Toltesekre vissza terve. Nem tudom az M4 pro az mekkora teljesitmeny felvetelere kepes tolteskor. 67w toltest mar lattam kiirva a Stats appban amit a menu baron hasznalok mindenfele mert ertek kiiratasara.
Az M4 Pro gepemhez 70W toltot mellekeltek. Ritkan hasznalom.
(az 1 eves gepben van 44 ciklus es az akku 102%)Kezembe akadt egy Apple 140 wattos USB tolto. A2452
Es persze a kompatibilitasi listan nincs rajta a Macbook Pro M4.
Pedig meg 240W Apple kabelem is van (feherben) - fura modon egy iPad melle adtak.Gondoltam kiprobalom a 140 wattos toltot, mert a 70W A2743 adapterrel elvileg nincs fast charging. Igaz annak a leirasan sincs M4 pro. Mintha az M4 pro szeria nem is letezne.

Majd kiprobalom, hogy kb full lemeritett gepet mennyi ido alatt es milyen intenzitassal tolt a nagyobb almas tolto.
Van PD kepes watt merom, csak koze kell dugni a toltonek.Az mutat feszultseget, aramot, PD tipust (igaz 240 wattig kepes wattmeros Essager kabelem is van, de az szerintem az tulsagosan vekonyka ilyen teljesitmeny atvitelehez). Legalabb lehet majd osszehasonlitani a kabeles, belso es a kulso wattmero mert ertekeit.
-
blakey
titán
válasz
Párduc
üzenetére
Nem gondoltam volna, hogy még mindig itt tartasz. Senki nem használta, használd megelégedéssel és örülj, hogy van egy jó géped. Az akku töltési időpontja egy dolog, azután még telepítenek, ellenőrzik, fél év alatt álltában is merül. Nekem az egyik órám 1%-on volt, míg a másik közel 80%-on, egyik sem volt használva.
-
Párduc
tag
válasz
blakey
üzenetére
Köszönöm szépen.
Szoftveres használati nyomok alatt miket értesz? Feltételezem, ha valaki visszaküldi előtte készít egy gyári visszaállítást.
Elméletileg én is hivatalos forgalmazótól vettem.
November végi 92%-os feltöltésről merülhetett az akkumulátor most áprilisra 20%-ra (Ez 72%-os merülés), hogy csak a dobozban volt használatlanul? -
redikarus
csendes tag
Mivel van egy asztali gépem is, kipróbáltam egy nagyon érdekes megoldást. Létezik egy Sunshine / Moonlight nevű rendszer, amely képes a desktop gép képét és hangját átküldeni egy kliensre, hasonlóan a Steam Remote Playhez, csak teljesen nyílt forráskódú alapokon.
Ehhez először telepítenem kellett egy virtuális kijelző drivert, amelynek a felbontását a MacBook Air kijelzőjére állítottam. Ezután a desktop gépre felraktam a Sunshine szervert, bejelentkeztem, és beállítottam, hogy ezt a virtuális kijelzőt használja renderelésre.
A laptopomra ezután telepítettem a Moonlight klienst, amellyel csatlakoztam a desktop gépre. Ez elindított egy speciális Steam klienst, ahol nagyon kényelmesen ki tudtam választani, mivel szeretnék játszani — nálam ez a Fallout 4 volt.
Jelentem: működik! A kép és a hang is átjön, méghozzá kiváló minőségben és meglepően jó sebességgel.
Szóval ez kicsit ilyen szegény ember GeforceNOW megoldása, de ha szeretnétek olyan játékkal játszani a laptopon amit nem bír el viszont nem akartok leülni egy gamer gép elé mert mondjuk a teraszról szeretnétek gépezni ez egy alternativ megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Medence topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Gumi és felni topik
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Analóg-mechanikus hibrid billentyűzetekkel újít a Logitech
- World of Warships
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 4GB I 500GB I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo Tablet 10 - Intel N4100 I 8GB I 128SSD I 10,1" WUXGA I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 3500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" HD I Cam I W11 I Gar!
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 16GB I 256SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T410 - i5-1GEN I 4GB I 250GB I DVDRW I 14,1" WXGA I Cam I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4370
- Apple iPhone 17 Pro Max 512GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- 280 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- NVME, M2 NGFF, 2,5" SATA SSD-k vegyes OEM márkák és prémium típusok, sok újszerű. 256GB-1TB
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Keychron M6.

Holnap viszik ki. A 25W-os Samsung PD-s töltő

Ha a konnektorból, nos ahogy kézreesik, de ott nem is tudod a kábelt rángatni, mert az a fele USB C
. Viszont olyan laptop kell ami nemcsak erős, hanem passzív is hűtés szempontjából. Amúgy a NEO is vállalható lenne, anyukámnak lehet egy olyat veszek, Na ő abszolút csak netezik, meg legalább lesz nativ Messenger app neki.

.