Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Autós topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-28 08:07:54

LOGOUT.hu

Autós topik

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#149774) Cifu válasza focvis (#149765) üzenetére


Cifu
nagyúr

Ez a képlet nagyon nem egyszerű, mert én például hiába vagyok vidéki, és ingázok nap-mint-nap, de a befizetett adómból támogatom a Budapesti tömegközlekedést, pedig nagyon ritkán használom, akkor pedig a nem olcsó menetjegyet veszem. Ezzel az erővel felmerülhet, hogy a Jászapátiban lakó, BP-re nem járó helyi lakos adójából miért támogatják a BKK-t?

De amúgy a felhozott balatoni példa is jó...

A dugódíjjal az a problémám, hogy nem fog megoldást jelenteni. Aki 400 forint feletti benzinárnál ingázik, azt nem fogja meghatni még 5000 forint.

Saját példával élve végigpróbáltam a lehetőségeket, és nem azért maradtam az autónál, mert derogál a tömegközlekedés, hanem azért, mert túl sok kompromisszumot követel meg. Én például előbb érek be- és haza autóval, mint tömegközlekedéssel. Egy hónapig próbáltam a MÁV + BKK párost, és háromszor késtem el, pedig az alaphang az, hogy 25-35 perccel munkaidő kezdete előtt beérek. A MÁV + bicikli esetén egyébként cirka 2x így is elkéstem volna, de azt ráadásul rossz idő esetén nem szívesen vállalnám be. Ehhez még hozzájön a tömegnyomor, a reggeli vonatozás heringkonzerv esete. Az Autó + P+R esetével az a problémám, hogy nagyjából 8 - 8.30 körül a kelenföldi P+R már megtelik, a környéken letámasztani az autót nem annyira egyszerű eset. Ha valami tömegközlekedési-stratégiai pont körül, nem fizető részen támasztanám le az autót, akkor kereshetem a parkolóhelyeket. A Fehérvári út környékén látom, hogy sokan ezt a megoldást választják, például. De ez megint az az eset, hogy akkor már bejött a városba autóval az ember.

Ezekhez képest az autóval bejönni a munkahelyre relatíve fájdalommentes, főleg, hogy van céges parkoló. Van benne dugóban állás, ám ráfordított idő terén nem sokkal rosszabb (kolléganőm hasonló 45-60 perc alatt ér be Óbudáról tömegközlekedéssel, mint én vidékről, cirka 36km-es távolságból). Költségek terén függően attól, hogy számolunk, havi plusz 10-18 ezer forint jött ki. A vonatokon és BKK buszokon táskával a hátukon tömörülő, olykor kihangosított telefonnal zenét hallgató iskolásokkal, meg a kulturált viselkedés alapszabályait sem ismerő utastársakkal való verbális harc avagy ezen egyedek megtűrése nélkül. (Megj.: igen, a bunkó sofőrökkel való hasonló harcot nem felejtem el a másik oldalon). A kényelem terén pedig ég és föld a különbség, a nyáron hőség, télen fagyos belterű járművek, illetve a szabad ég alatt való várakozás élményéről nem is szólva.

Hozzáteszem, hogy ehhez az egész problémához az is kell, hogy az ország durván főváros-orientált, ami a fizetések terén is meglátszik. Ugyanabba a munkakörbe Székesfehérváron fele annyit fizettek volna, mint Budapesten. A különféle kényelmetlenségek ellenére eléggé egyértelmű, hogy ilyenkor reggel merre indulna el az ember...

[ Szerkesztve ]

Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Autós topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.