-
LOGOUT
Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt
Új hozzászólás Aktív témák
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
ZolkoW #187698 üzenetére
Nem azt mondom, hogy követendő, de én az egyszer használatos patentet is újrahasznosítom
Talán kicsit könnyebb kinyitni pár használat után, de úgyis a másik irányba kell tartania.
Squirttel alaposan megkent lánc is tud fejtörést okozni a láncfeszítőnek visszafelé tekrve, amíg be nem törik a lánc -
ZolkoW
őstag
válasz
Wombath #187693 üzenetére
egyszer én is csináltam olvasztott viaszos kezelést, egysebességesnél. De semmit nem trükköztem, amúgyis volt egy sörösboboznyi méhviasz-paraffin elegyem, amit másra használtam, így amikor felolvasztottam, belelógattam a láncot is. Megvártam, hogy jól átmelegedjen, lecsepegtettem, és arra emlékszem még, hogy első úton zöttyent egyet a pedál, mert valószínűleg olyan vastagon bement mindenhova, a görgők közé is (nem kell ehhez vákuum, ez egy laza szerkezet...
) , hogy akkor ugrott a helyére minden, amikor megterheltem. Le is lazult kicsit, utána otthon állítanom kellett a láncfeszességen
. De más különbséget nem vettem észre a Squirthöz képest, illetve még azt, hogy frissen ugye összeállt egy merev valamivé az egész lánc, de a Squirtöt nem is kenem mindenhova, csak a görgőkre alapvetően. Ez nem annyira összehasonlítás akart lenni, csak egy történet
- én is úgy vagyok vele, hogy azért használok viaszt, mert kevesebbet kell foglalkoznom ezzel, és ha lehet, nem szedem le a láncot. Épp most rendeltem egyébként 1100 Ft-okért 11, meg 12 sebességes újrahasználható patentszemet is, egyébként fogalmam sincs, mi különbözteti meg ezeket az egyszerhasználatosaktól, de szerintem leginkább a gyártó üzletpolitikája..
-
RexpecT
addikt
válasz
-=RelakS=- #187688 üzenetére
Az sajnos nem volt ebikenál, ezért lett a Soudal Dry Wax, de lehet akkor kimosom azt is.
Mivel érdemes zsírtalanítani a láncot?
Hínár929:
Köszi, akkor meg is van a kérdésemre a válasz -
Wombath
HÁZIGAZDA
válasz
jjeahh #187672 üzenetére
Szerintem a Squirt nem ment meg attól, hogy időnként leszedd és valami fürdőben kipucold a láncot, mert a sár, homok, efféle úgyis bemegy a görgőkbe. A főzős waxolásnál viszont ott bent szinte csak viasz van, sokkal kevesebb kosz tud bejutni, az is lassabban. De ez csak tipp, még csak tesztelem a módszert
. Ha 150-160 km-enként elég lesz forró vízzel lemosni, és 15 percnyi főzés után visszadobni, már elégedett leszek. Egy sarasabb menet után simán eltöltök min. 1 órát a bringapucolással meg szárítással, ezalatt a lánc is elkészül a főzőben.
-
Hínár929
tag
válasz
RexpecT #187687 üzenetére
Szia,
Jó döntés
Nekem nagyon bejött a Soudal, biztos kipróbálom a squirt-et mert nagyn dícsérik de a Soudal egyenlőre nagyon tuti, már a második flakont használom.
Most cseréltem láncot, ugyanolyan használat és karbantartás melett kb. 30%-kal tovább elment mint amikor olajoztam.
Sokkal kevesebb vele a vesződés mintha olajoznám. Azért ezt is kell néha tisztítani, a sokadik kenés után szárazon lekefélem és mehet rá a wax.
Ami nem tetszik, ezt már más is említette, hogy nem lehet prcízen adagolni, de megszokható.Szerintem érdemes az új láncot tökéletesen tisztára mosni, kb. ahogy a waxos bácsi is csinálta a videóban.
Brigéciol-benzin-denszesz, egyszer kell megvenni párezer forint és soha nem fogy el, és a háztartásban is lehet használni erre-arra. -
RexpecT
addikt
Ha már a lánc a téma, a Sram eagle lánc gyárilag kicsit ragadós cuccal van kezelve. A squirt próba egyelőre kimarad, ebikeból rendeltem pár cuccot, kenésre Soudal Dry Waxot, meglátjuk milyen lesz. Elvileg jó [link].
Mondjuk nem tudom, hogy szórakozzak-e azzal, hogy a gyári kenőanyagot kimosom... -
Hasaggymeg
Topikgazda
válasz
Wombath #187668 üzenetére
Szerintem törölgesd időnként száraz ronggyal, letakarítva róla minden olyan fölösleget melyben dörzsölő szemcse lehet, onnan amúgy sem fogod tudni soha kitörölni ahova valójában kell a kenés. Én így 3-500 km-t is elmegyek a tartósabb gyári kenéssel, azzal amit én használok természetesen már nem tudok elmenni csak 3-5 órát/3 alkalom terepen, ideális, nem sáros, nem túl száraz, poros időben...amúgy meg 2x~1,5 órát. Persze egy egésznapos túrán nem fogom menet közben kenni, akár terepen 5-6 óra, akár a Balaton körül aszfalton 10+,akkor ki kell bírnia.
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
bringasisti #187681 üzenetére
Igazad van [ez] a videó sokkal hasznosabb.
-
Alg
veterán
válasz
bringasisti #187681 üzenetére
Ultrahangos tisztító is megteszi, az talán több embernek van.
-
-
ballazol
senior tag
válasz
Hasaggymeg #187602 üzenetére
-
Friczy
senior tag
válasz
-=RelakS=- #187665 üzenetére
Ilyet kaptam a fiamtól néhány tartalék párnával, de még nem használtam.
-
J.C.G.
aktív tag
válasz
bringasisti #187676 üzenetére
[tessék] nem kell ehhez semmiféle egyesület fenntartani. Gondolom ez a házi módszer is megteszi.
-
bringasisti
őstag
válasz
jjeahh #187672 üzenetére
A főzés lényege ( én sima spré és cserélni a láncot ) hogy mikor kezdtem a szakmát tekercseltek trafót a cégnél. Betették egy tartályba lakkot öntöttek rá melegítették és vákuumot csináltak amivel a menetek közül a levegőt kiszivták, majd 6 bár nyomás alá helyezték. Így minden résbe a lakkot benyomták. Szárítás, szerelés. Hasonló módon lehetne kenni az öznizett lánc külső belső csúszó felületét. De ehhez egy komoly berendezés kell amit csak egyesület tud fenntartani. A többi csak ámítás!
-
xy.zsolt
őstag
válasz
jjeahh #187672 üzenetére
Én pont ma délután 15-20 perc alatt brigéciollal és ultradermmel tisztítottam a komplett hajtást, lánclevétellel. Ment rá a muc-off c3 dry lube, mivel tavasz van. 500km után pedig újra kenés. Viszont mostantól lesz nálam tekeréskor egy kevés kenőanyag, ha lemosná egy nem kalkulált eső.
-
-
Ringman
félisten
válasz
INTELligent #187626 üzenetére
ebben van anyag: [link]
úgy néz ki állítható papucs helyett láncfeszítőt használnak a 3 sebességes agyváltóhoz.
-
Mezga Aladár
veterán
-
Wombath
HÁZIGAZDA
válasz
FerNandor #187658 üzenetére
Hogy hosszú readonly után belepofázzak, én éppen most tesztelgetem az OZ Cycles-ös csóka tippjeit. Bár ő főleg outival kísérletezik, én meg montival, de adoptáltam a tippjeit. Decemberben kapott új láncot a fat, akkor megcsináltam a főzős viaszolást, viasz+paraffinolaj+teflonpor kombóval. A viasz+olaj aránnyal biztos kell még játszanom, mert amit elsőre csináltam, kissé túl ragacsosnak tűnik, viszont amit ő ír, 1:1, az meg nálam már a Neogranormonhoz közelít.
Szóval én teljes zsírtalanítás után fél órát főztem a láncot, kivételnél meg nem nagyon törölgettem le a felesleget, montinál jobb így, mert védi a rozsdától a dolgokat. Na, az első órákban hátrafelé nem is lehetett tekerni, de aztán bekopott viszonylag gyorsan. Azóta benne van kábé 100 km, ebben van fagy miatti szárazság, aztán olvadás miatt némi sár, mindenféle, semmit sem változott a lánc hangja, ugyanolyan néma, mint az első napon volt. A váltás pontos és gyors maradt, nincs semmi rozsda sem a láncon, sem a fogaskoszorún. Mondjuk nagynyomásúval nem mentem még végig rajta. Mivel a célom az, hogy kevesebbet kelljen pucolni a láncot (korábban minden menet után tisztogatás majd újrakenés volt), egyelőre úgy érzem, bevált. De igazán majd akkor nyilatkoznék, ha 160 km környékén járok
.
-
-=RelakS=-
veterán
-
ZolkoW
őstag
válasz
-=RelakS=- #187652 üzenetére
Nem tudom felidézni, mennyi idő után kezdett hangosabb lenni a lánc, de nehezebben tudom betartani a minden második-harmadik alkalom utáni kenést, mint ha minden hazajövetelkor csinálom. A 3 alkalom (180 km) már biztos sok ahhoz, hogy akkor se kenjem. Magyarul a 120 még talán oké, ha emlékeim nem csalnak. A "nyári" sima Squirt wax negyed óra alatt megszárad, a "télinek" állítólag több kell, de azt csak 2 alkalommal használtam eddig. Erre nem kitavaszodik?!?!?!
Ja, Balcsi-kör előtt bekenném jól, aztán közben biztos nem... -
Alg
veterán
válasz
Én most átálltam Silca forró wax-ra, frissen waxolva álomszerűen csendes és sima a hajtás, egy ~100km után már elkezd hangoskodni, 200-250 körül már kezd csörögni és főzni kell újra.
Mondjuk lehet tiszta úton nyáron jobb lesz, mostanában elég trágya időjárást fogtunk ki mindig (igen, most hétvégén is sikerült kifogni azt a fél napot mikor szürke, hideg és lucskos volt minden).
Connex pantentszemmel nem egy nagy történet mert cserébe tisztítani nem nagyon kell csak nagyjából lekefélni, be a zacsiba, azt a forró vízbe, aztán fél óra múlva kivenni, megtörölgetni, betörni. Semmi vegyszerezés.
Azon gondolkodom oldok fel belőle alkoholban egy squirt-es üvegben hogy lehessen csepegtetni, és akkor talán elég 5-600km-enként főzni...
-
bringasisti
őstag
válasz
Én mikor eljártam az 420-450 kilométer volt alkalmanként természetesen több napos kirándulás. Eszembe nem jutott hogy a láncot babráljam
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
Vaxolás alatt arra gondolsz, amikor "kifőzik" a láncot vaxban? Mert ott el tudom képzelni, csak a squirt a kényelemért azzal fizet, hogy rendkívül puha, és durván nyomja ki magából a lánc. Szép kis gyurmák tudnak a hajtóművön összegyűlni belőle.
Ja, látom is, hogy forró wax-szal -
FerNandor
őstag
válasz
Én kb 300km-enként tisztítom és kenem a láncot, jelenleg rohloff olajjal.
Elég fura lenne ilyen sűrűn utánkenni
De, ha láncot waxolnak (forró wax-szal) ott is hasonlókat láttam, 250-300km... -
gd4n1
újonc
válasz
-=RelakS=- #187655 üzenetére
Igen, én is ilyesmire gondoltam.
Vagy talán még jobb, hogy tekerés után kérdés nélkül kenem és akkor olyan para sem fordul elő, hogy este elfelejtettem.#187656 a kereket használtan vettem, így nekem már nem adták.
De akkor valahogy pótlom azt az alaktrészt, köszi! -
-=RelakS=-
veterán
válasz
gd4n1 #187654 üzenetére
Indulás előtti napon este lekened, másnapra tuti jó lesz. Egyszerű, és nem kell számolgatni az órákat
jjeahh
Ezt a hosszabb távú kenést én is ki akarom majd tesztelni, mert kicsit pazarlónak találom a kb 60km-enkénti kenést, és szétszedéskor a patentszem eddig még mindig squirtes volt, szóval valami kenése tutira volt. -
gd4n1
újonc
válasz
sebgutkopf #187648 üzenetére
Ez a leírás elkerülte a figylemem, köszi!
Viszont ha jól gondolom a tekerés előtt, pár órával (4?) előttöt jelent, mivel a wax-nak meg kell száradni a láncon, hogy ellássa a feladatát?#187647 A kazettához jeleneg semmilyen távtartót nem tettem fel.
Az jön a kazettával együtt a dobozban?
Köszönöm a választ -=RelakS=- , ZolkoW nektek is!
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Én tavaly mtb-vel többször lenyomtam 100-120km köröket egy kenéssel és utánna még nem kérte a wax-ot. Szerintem 150-200km-t simán el lehet egy kenéssel tekeregni, én kb 150 kilóméterenként szoktam kenni.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
bringasisti #187651 üzenetére
Vagy olyan 80-100km után mikor megálltok, gyorsan adsz egy vékony réteg squirtet a láncnak, utána jöhet a kaja-pia-kábelezés-dumcsi, majd lehet folytatni az utat.
Aki olajozik, az ekkora távon nem keni után útközben a láncot?
-
bringasisti
őstag
válasz
sebgutkopf #187648 üzenetére
Ezt nem értem ! Egy Balaton kör alatt láncot kell buzerálni? Mert nem mindenkinek fér bele 6 órába
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csomagolássérült Lifefit 3Dx Motion Trainer vibrációs tréner +távirányító - 10 hó bolti garival!
- DJI Air 3 Fly More Combo RC2 drón egyedi megjelenéssel
- Panasonic ER-DGP 90 K hajvágó
- DJI MINI 4K Fly More Combo 1 órát repült teljesen új és hibátlan DJI CARE CSEREGARANCIA!
- Air Jordan 1 Retro High OG GS Black/Medium Grey-White, 44,5 méret
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- iKing.Hu - Honor Magic 5 Pro 5G - Használt, újszerű állapotban, ajándék tokkal!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest