Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- VHS digitalizálás
- eBay-es kütyük kis pénzért
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Most már kijelenthetek hogy másik WD Gold 6TB két hét után is még mindig hibátlan működése van! Majd írok ha elérte a végső meghibásodási határt azaz kb. 3 hónap múlva!
-
UserX
addikt
Sziasztok!
Itteni ajánlásra kb. 4 évvel ezelőtt vettem egy:
Seagate Skyhawk 3.5 3TB 5900rpm 256MB SATA3 vinyót, amit 0/24-ben torrent LINUX ISO-k letöltésére és seedelésére használok.
A merevlemez ma is kifogástalan (HDS:100/100), azonban kinőttem a méretét...Kb. 8-10 terrásat keresek. Továbbra is jó a SkyHawk vagy van jobb ár/érték arányú?Köszönettel!
-
-
viera
őstag
Sziasztok! Filmek tárolására WD Purple HDD-ket használok de lassan kell vennem másikat. Maradjak a Purple sorozatnál vagy esetleg WD Red Plus? Vannak nekem még WD Green HDD-k is, ezekről érdemes lenne a filmeket lementeni Purple HDD-re vagy jó erre a Green is? Köszönöm

-
-
válasz
tibaimp
üzenetére
Nvme ssd-ről másoltam egy 10gb-os fájlt, a vinyók usb 3.0-ás dokkolóra kötve.
WD360, kb. 70%-os telítettség:
WD740, kb. 80%-os telítettség:
WD1600HLFS, kb. 20%-os telítettség:
WD3000HLFS, egyik partíció kb. 50%-os, másik partíció kb. 85%-os telítettség, a jobbik eredmény:
-
tibaimp
nagyúr
Azt ki tudnád próbálni az SSD-d segítségével, hogy a VelociRaptor-nak mennyi az írási sebessége, mondjuk pár nagy méretű file másolásával?
Ez a 120MB/sec olvasási sebességet eléggé kevésnek gondolom egy 10000RPM-es vadállattól, az SSD meg nem fogná vissza.
Tudod, gyűjtöd az UHD filmeket, azokból jól lehetne összeállítani egy nagyobb "teszt csomagot". -
válasz
tibaimp
üzenetére
Igen emlékszem kb. 2009-ban, ezért cseréltem gazdát használt VelociRaptorra, az új baromi nagyon drága volt annak idejében.

Na most szépen sorban leírom, hogyan tértem át SSD-re, volt egyáltalán probléma menet. Sok volt a probléma.
Például az hogy VelociRaptorra akartam rendelni megfelelő HDD/SSD dokkoló klónozni tudó állomást, de nagy bökkenő van hogy a VelociRaptornak középső hátsó csatoló interfésze van és nem pedig a szabványos legelterjedtebb balra van a csatoló interfész, ezt megbuktam és nem rendeltem meg és marad a jó bevált helybeli szoftveres klónozás, így letöltöttem a fizetős klónozó programot és a kapott serial key-t beírtam és újraindítottam a programot és láss csodát, nagyon kényelmes magyar nyelvű kezelő felületet kaptam és a klónozási menet rend szerint kb. 10 perc alatt megtörtént folyamatosan kb. 120 MB/s másolási sebességen!
Ez a Windows 7 operációs rendszer sok kis fájlok voltak benne, mégis tartja a tempót a VelociRaptor, külön dícséret járt neki.
Amint készen volt a klónozás, újraindítottam és beállítottam újra a BIOS-ban a HDD-k BOOT sorrendjét, és meglett az első SSD Windows 7, kissé lassú volt, gondolom éppen átalakult valami, megint újraindítottam a Windows 7-et, már ijesztő szempillantás alatt készen van a Windows 7!
Nagyon örültem. Mindig idegesítően lassú volt a letöltött torrentezési film esetén a Firefox kb. fél perc alatt betöltődik a VelociRaptoron, erre a SSD pedig akár 3 másodperc!
A Windows 7 youtube esetén is villámgyorsan töltődött be olyan 5 másodperc alatt a SSD, a VelociRaptor esetében tapasztalatom szerint kb. 1-3 perc után nézhető csóvárgott lassúan...
Aztán gondolkoztam az Icy Box SSD beépítő dobozra, teljesen felesleges, elég lógatva behelyeztem a HDD fiókba hátulról, így spóroltam kb. 20 ezer Ft-ot vagyis nem kell a dokkoló állomás és beépítő doboz. 
Összeségben nagy élmény volt a SSD-re váltás, habár a HDS szerint nem fog túlélni a 2026 évtől a VelociRaptor, gondolom csapágyazott egyet és egyre jobban kopik. Nem akartam hamarkodni, pedig sokan beszólták engem hogy sürgősen cserélni kell, hát megtettem muszáj.

Viszlát öreg VelociRaptor barátom!
Most a szekrényben becsomagolva pihent. 
Még valami, az interferencia rezgés megszűnt, mikor kikerült a VelociRaptor HDD a házból! Most csak 7200 RPM WD GOLD hdd-k vannak, érdekes tapasztalat volt.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
gaben22
üzenetére
gaben22: Hát igen! A régi szép idők, SCSI verzérlőkártya meg hasonlók...de komoly cuccok voltak ezek. (egyszer láttam szervizbe haveréknál, normál PC-be való, 5,25 colos helyre illeszthető, táras!!! CD írót/olvasót. 4 led volt rajta, azt jelezte, hogy melyik tár foglalt)
bh: Igen, ez kb. így van!
-
bh
junior tag
-
gaben22
senior tag
válasz
tibaimp
üzenetére
90-es évek végén voltam gyerek, akkoriban még kinyomtatott árlistákon csorgattuk a nyálunkat számítógép alkatrészekre, amikre nem telt. 1-1 10 000 rpm HDD már a kisváros számtech boltjának 2 oldalas árlistájára is befért, bár ha jól emlékszem azokhoz még SCSI verzérlőkártya is kellett külön. Nekem a 15 000 rpm már kimaradt, akkoriban épp nem követtem a hardware piacot, most meg ugye már consumer piacon várni kell, hogy elérhető legyen földi halandóknak is 1-1 új HDD... Aztán kb. nyolcadikban BME-n voltam valami fizika versenyen, egyik lépcsőfordulóban volt Rufusz computer árlista nyomtatva, kb. mint egy kincset vittem haza haveroknak
. -
Aurig@
őstag
Az első SSD, amit vettem egy Corsair Force 3, 60 gigabájtos kivitelben 2011 novemberében.
Ez sem volt rossze, de a mai PCIe NVMe SSD-ék villámgyorsak. -
Végleg elbúcsúztam a kb. 20 éves WD VelociRaptor HDD-et, eddig Win7 rendszer gazda meghajtó volt, mostantól vadiúj SSD, piszok gyors a SSD, van ám különbség.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Aurig@
üzenetére
Ez se rossz végül is, 3 év garos, CMR (Adatlap), mivel ez a széria CMR/SMR kevert, így tuti, hogy a VX016-os végűt tudod megvenni, mert a VX013 már SMR-es!?
Nézd meg még esetleg a szokásos WD Red Plus, WD Purple, Seagate Ironwolf típusokat is, mert ezek közül mind CMR, és ugyan úgy 3 év garos.
-
Aurig@
őstag
Üdv. Mindenkinek!
Kimondottan tárolásra keresek 4 TB méretű vinyót.
Amit kinéztem az egy
Seagate Surveillance 3.5 4TB 5400rpm 256MB SATA (ST4000VX016)
típusú meghajtó lenne.
Mennyire megbízható ez a széria? Utoljára 20 éve volt Seagete vinyóm.
Havonta 1-2 alkalommal lenne gépbe kötve, belső dokkolón keresztül. Mindenképpen CMR technológiás HDD-ét keresek, jelenleg is ilyenek vannak. Értékelésekben jókat írtak róla.Köszönöm
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tibaimp
üzenetére
Köszi a kieg-et, így így. Semmiképp sem nevezném etikusnak, ahogy fű alatt elkezdték nyomatni, ők is érezték, hogy ez meredek, különben transzparensebben vállalták volna. Mindezt mondom úgy, hogy volt meredek - még anno.
Mai SMR-ek az adatsűrűség és a 3.5" + rpm-ek mellett már vállalhatók átlagos íráshasználatra még seek-el és "dupla írással" terhelt módban is és akkor meg is érkeztünk a bonyi 2. szintjéhez: HA-SMR ill. HM-SMR.
Nincs gond vele a mindennapokban (mint látjuk, sokaknál jó), archívra sem feltétlen (ha stabil a mágnesezettség, ergo nem teszik ANNYIRA közel egymáshoz az adatokat, hogy baj legyen), csak ezt az inferior technológiát alulárazottból standard szintre emelik szép lassan, míg az eddig standard szintre árazott CMR-t pedig prémium fele pozicionálják.
Istenem, valaki könyörgöm gyártson még több SSD-t, chip-et még még még. Előbb-utóbb megesszük a HDD-ket, elég ebből a forgó zúgó recsegésből és a SATA3-ból is (nem véletlenül nincs SATA4 és nem is lesz már, NVMe mellett, SAS is kopik ki majd, csak később valamivel).
Szóval én is filózom azon, hogy az itthoni HDD-im mikor tehetem már meg végre, hogy SSD-re cseréljem. Még ha a leggagyibbra is, egyszer teleírom (raid tömb tagjaként), aztán onnantól csak olvasom szinte. Nem nagyon töltikélek már.
DarthSun: yepp, 5400-es jóóó.
Szerettem én is anno. Még ez is benne egy esetleges utolsó HDD-s körben. De lehet nem bővítek. -
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nem nézem le végülis a CMR- t, még az is lehet hogy ha betelik a 8TB SMR, CMR- t veszek. Persze valami 5400RPm- es kéne, mert a 7200- asok sok zajt adnak a konfighoz.
A hosszú írásodból, amit kiemelnék, hogy nekem elegendő az SMR, tárolásra, filmezésre.
Fiamnak persze CMR- t ajándékoztam(Exos), örült neki, kérdeztem - hangos ? - igen, de nem zavar, lényeg hogy gyors, még mai játékokkal is. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Az SMR technológia olyan 2010 körüli, de 2013-14-ben terjedt el nagyon. Na és mi volt a kiváltó ok...a laptopgyártók! Mert kellett az 500GB-1TB a laptopokba, de a 7mm is kellett, vagyis a vékonyítás. Az SSD-k ekkor még nagyon drágák voltak, és csak pár 100GB-ot tudtak. Aztán ez az SMR technológia beszivárgott a 3,5 colos HDD piacra is, de az igazi nagy felhasználó szívatás a WD követte el, mikor elkezdte keverni a WD Red szériában a CMR-SMR HDD-ket a felhasználók figyelmeztetése nélkül (később így született meg a WD Red PLUS a CMR-es változat), akik meg azokat építették be a NAS-ukba otthon és jött a hideg zuhany. Ilyen eredmények születtek:

Ekkor lett kiverve a balhé, mondjuk be is lehetett volna perelni a WD-t, tudtommal nem lett ilyen, és ekkor kezdték el a gyártók, a többi is persze, jelölni az adatlapokon a CMR/SMR meglétét. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Szerintem SMR = fraud, avagy a felhasználók a beta tesztelők kb. Mint a VW konszernben az Audi, ahol a marketing által megálmodott szlogen "Vorsprung durch Technik" égisze alatt itt próbálnak ki minden új tech-et és csorog majd ez le VW-ba és Skoda-ba, az Audisok pedig örömmel kifizetik ezt a felárat azért, hogy ők valójában - a teljes csoport palettáját nézve - egy "prémiumnak" hazudott szegmensben béta tesztelőként vegyenek részt a többiek javára
Persze, a bőr ülés és a zajcsillapítás lehet prémium - ezek nem béta technológiák, 50 éve tudjuk, de a legújabb újítások igenis azok.Itt ugyanez működik SMR oldalon: azt látom, hogy előbb-utóbb komoly szintekre is behozzák az SMR-t, Exos, WD Gold és hasonlókba, amikor már tudnak ilyen 150+ megákat folyamatosan írva és amikor üresjárat van, akkor nem "ketyegnek" hogy belül átrendezgessenek dolgokat és majd lesz Exos Pro is, ahogy kizárólag-desktop vonal után a NAS szériánál és bevezették az SMR-eket Ironwolf-nál, aztán szépen ahogy az idő telik, a régi CMR árába emelik az olcsóbb, nagyobb profitot adó SMR meghajtókat, míg a CMR feláras lesz, és ezt egy mára ilyen szépen széthúzott termékpalettán gyönyörűen meg lehet játszani (ugyanez 1994-ben a 40 MB-os Seagate-emmel nem igazán menne, hiszen azt használták cégben is, otthon is, mindenhol is, nem voltak "színek").
Ugyanakkor semmivel sem mondanám az SMR-t fejlettebbnek, sőt, inkább bonyolultabbnak, mert ha ránézek az Exos M vagy az Ironwolf Pro szériára a Seagate weboldalán, akkor az a 30 tera CMR ott nem azt sugallja nekem, hogy a CMR ne lenne fejlett
és amikor egy cég egy CMR-es gyártósoron, amin már n+1 éve gyárt CMR-t, csak úgy kiad egy 30T-s CMR szériát, akkor az SMR számomra inkább lehúzás - olcsósítunk, kevesebb tányér, kevesebb fej, sűrűbb írás, ami némi kompromisszum árán managelhető firmware-ből - és adjuk majdnem olyan áron, miközben a gyár komoly összegeket fog azon, hogy könnyebbre, kevesebb "anyaggal" előállítja ugyanazt az X terát. Persze hogy halkabb, kevesebb fej-össztömeg (mivel kevesebb tányérhoz kevesebb fej), kevesebb rezonancia (kevesebb tányér), olcsóbb motor (kevesebb nyomaték is elég) stb.Ez nem fejlettség, hanem olcsósítás, és inkább kedvez a gyárnak, mintsem a végfelhasználóknak.
Természetesen persze a gyakorlati use case-ek azt mondják, tesztelve az SMR-eket már jó ideje a piacon végfelhasználókon (akik nem perelik le a szart is a gyártóról adott esetben, nem úgy, mint B2B-ben), hogy bizony sokaknak elég ez így, hogy SMR-es HDD-t kapnak a CMR-es variáns mondjuk 75%-os ára helyett 90%-ért, csak mondtam valamit nagyságrendileg -> van nem kevés profit, nagyban játszva, amit zsebre lehet tenni egy HDD gyártónak ilyenkor és a verseny öldöklő.
Ezek kőkemény üzleti döntések, az IT-sok azt hiszik, mindig mindent a műszaki racionalitás irányít, holott szó nincs erről, a pénz és tőke mozgat mindent, a többit pedig eladja kifele a jónépnek a marketing, lásd fentebb. Számtalan termékkel működik ez így ma már és még csak nem is mai találmány, úgy látszik, a HDD gyártóknál most jött el a pillanat, hogy SMR-el olcsósítsanak gyártási költséget úgy, hogy abból lényegesen kevesebbet adnak vissza a felhasználóknak, a nagyját megtartják, hisz versenyelőny.
Ettől még a technológia maga fejlettebb, hisz újabb, mint a CMR, csak olyan ez tudod, mint az 1.5-ös háromhengeres duplaturbós AGR szelepes agyonszenzorozott motor az autókban. Nem biztos, hogy azért, mert újabb, jobb
és egyelőre ipari felhasználásban és ha megbízhatóság kell, én még mindig minimum egy v6-al vontatnék. 
Működik az SMR és a Te eseted is ezt bizonyítja, de amit vázolsz, egyáltalán nem szélsőséges felhasználás - ott ugyanis nem működne. Ha működne, már nem beszélnénk róla Te és én így a fotelből, hanem a gyártó, aki jóval előttünk járva jóval kifinomultabb módszerekkel szemléli a piacot és a technológiát, már rég adná Exos-ba is mindenhova. Valahogy mégsem ez történik. Trend az van ilyen irányba, de látszik hogy óvatosan mennek és a nap végén az egész csak termékpaletta optimalizáció - őnáluk, költség oldalon.
Végül az Általad lenézett CMR, mint mai napig a legmegbízhatóbb technológia, csak abszolút prémium feláras liga lenne, ha a gyártókon múlna. Az a technológia, ami az SMR előtt default "járt" mindenkinek, otthonra is, a kis pittyputty torrentjeire.
De valahol érthető: az SMR-ben van még tartalék most elég nagy, csorgatják tetűlassan a drive-okat és óvatosan pozicionálják, mi lehet az és mi nem, hogy reagál a piac, hogy viselkedik a technológia, stb. Mindeközben, a CMR-ből már egyre nagyobb egység-felárral tudnak csak további terabyte-okat kisajtolni, egyre precíziósabb kell mindenből, fej technológia, hőállóság, millió+1 probléma, így ezt a technológiát meg kell fizetni.
Van tehát két logaritmikus függvényünk, ahol a vízszintes tengely a beleölt pénz, a függőleges tengely a technológiai fejlődés (legyen TB-ban mérve) és ahogy lépsz egyet felfele a függőlegesen, úgy ugrasz egyre nagyobbat a vízszintesen. Ezt ki kell gazdálkodni valamiből.
Az SMR egy olyan görbe a CMR görbe felett, ami ugyanakkora bekerülési költség esetén több TB-t hoz Neked - vagy ugyanakkora TB esetén kevesebb pénzből megvan. Ez a gap a kettő között a piaci profitja a gyártónak, mert ő az SMR-ből származó pénzügyi előnyből többet tesz zsebre jóval, mint amit visszaoszt. A többit pedig 1. szépen megmarketingeli 2. rájött, hogy annyira mégsem fáj az embereknek (ahogy az 1.5-ös háromhengeresek sem, meg az EGR szelepek és szenzorhegyek sem).
Se nem jobb az SMR, se nem fejlettebb (inkább mondanám egy pénz indukált mocskos optimalizációnak, mintsem bárminemű fejlődésnek). Halkabb a drive ? Igen. Forgás is, seek is. Megbízható ? Igen (bár a WD most befürödni látszik egy szériával, kicsit félrement a béta, nem ?)

Szóval nem kell mindent benyelni, amivel az ipar etet minket, de amíg Neked a Te mindennapjaidra jó az SMR, addig azt mondom, persze, vegyétek, hajrá.
Igazából nagyonsokmindenre elég az SMR ma, a CMR-re meg kicsengeted a prémium felárat, ő lett a mai modern HDD éra F1-es autója.
Sikerült a HDD iparnak egy X-el olcsóbban is adható és Y-al olcsóbban is gyártható technológiával új piacot teremteni ha így tetszik, ahol nem mindenkinek kell F1-es autó (ez hasznos felismerés végülis), csak az ebből fakadó anyagi elosztás nem igazságos, ami 2 dolog miatt van így: 1) kapzsiság 2) dráguló fejlesztési költségek
Fej és tányér mágnesezés stb. szempontból igazából a csúcs, ultrára kimaxolt terabájtos CMR a technológiai elöljáró még a mai napig és inkább azt mondanám: a korábbi, kevesebb TB-s modelleket gyártják le kevesebb tányérral és fejjel, olcsóbb motorral, amiket aztán más vezérlő elektronikával látnak el némi - a piacnak belefér kategóriás - hátránnyal és így született meg az SMR.
Tehát a ma CMR-je a holnap SMR-je.
Igazából ők nem egymás ellen versenyeznek: az SMR vagy CMR sokkal inkább pénzügyi és termékpozicionálási kérdés, mintsem technológia indukált. Az SMR-el csak egy olyan vonal született, ahol tudnak több pénzt fogni, mint addig, amikor még minden CMR volt.
Szerk.: csak typo..
-
tibaimp
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Szívesen
(azok a 2,5 colos WD-k is CMR-ek, mert 2011-ben még nem volt SMR elterjedve)Annó csináltam képmentést a Toshiba oldaláról, itt látni:

Illetve találtam régi adatlapot, ahol már fel van tüntetve: [link]Amúgy semmi baj nincs ezekkel a Toshiba-kal sem, nekem a nem javasolt DT01xx szériából van itthon 3 darab is 3TB és 2TB-os méretben. Most másodlagos offline mentés megy rájuk, szépen teszik/tették a dolgukat.
-
bh
junior tag
-
X299 hobbigépbe került, '19- es Toshiba. Akkor még nem is volt a látókörömben a CMR/SMR megkülönböztetés, nézem az adatlapját, SMR. Ment relatíve jóideig, de 100/100. Tárolásra jó még, sőt félretró játékok futtatására is. Van belőle 1TB is(ez CMR), azoknak kicsit zizegő motorhangjuk van, az SMR halkabb.
A 320- as régi laptopvinyóm meg XP- nek lett felhasználva. Ez még nem széklábalátét, a 4- es keretben levő 3 SSD- t viszont annak titulálták
, mindegy, nekem jók azok is. -
Kezdőként
csendes tag
válasz
tibaimp
üzenetére
Köszi. Egy kétfiókos merevlemez adaptert használok, aminek van külső tápja. Az egyik fiókba egy 500 Gb-os SSD van, a letöltéseknek-megosztásoknak. A másikba teszem a HDD-t, amin a személyes dolgaim vannak. Azért is kérdeztem, melyik a jobb,mert nem szeretném azokat,ha elvesznének. Van egy másik 500-as SSD-m is, amire szoktam időnként a HDDR-ről a legfontosabb dolgaimról "biztonsági mentést" csinálni. Akkor marad a WD Purple.
Köszi -
Tamas991
csendes tag
Köszönöm a tanácsokat...
Igazatok van,ez Blue sorozatú, nem Green
.
Akkor majd valamikor beszerzek egy Purple sorozatút.
Purple és Red plus-ból mindegyik CMR-es nem? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Tamas991
üzenetére
Elvileg ez nem Green, hanem Blue.
Mi a cél, egy kis adatbiztonság ? Ez marginálisan nőne másik márkájú és fajta HDD-vel, sőt, nem is biztos. Mi van, ha 2 hét után meghal az új ? Amelyik pedig már "bizonyított", az azért, mert ment valamennyit (inkább sokat).
Mindennapokra, ahogy Te is írod, én lőnék egy CMR-es WD Red Plus-t (van aprón eladó), ezek 5400-es hűvösebb drive-ok és ezekre mindent áttennék a Blue-ról másolással, majd a Blue-t lehúznám és eltenném a polcra. Néha elővéve, hogy rámásoljak.
Egyesek szerint archiválni jók az SMR-ek, mert ritkán kell hozzájuk nyúlni és így kibírható a lassulásuk. Ha nem használod durván a diszket (kemény szekvenciális másolás odavissza sokszáz gigabyte-okat), csinálhatod fordítva is: a Blue-t tartod a gépben, használod mint eddig, és mentesz róla rendszeresen egy CMR-es Red Plus-ra, ami polcon van, így a vírus se tudja legyakni és Te sem (véletlenül).
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Tamas991
üzenetére
Nem lenne fontos leváltani, de ha érzékeny adatok vannak rajta, akkor azok nincsenek biztonságban, mert kb. bármikor tönkremehet egy HDD.
Én azt javaslom, vegyél egy WD Purple, vagy WD Red Plus-t, és ezt a WD Blue-t (mert a WD40EZAZ egy Blue), így ahogy most van adatokkal együtt, meg tedd ki egy 3,5 colos külső házba mint offline mentés!Ha ez így megfelel a külső házzal kapcsolatban itt tudsz érdeklődni:
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja -
Tamas991
csendes tag
Sziasztok
Kérdésem az lenne hogy érdemes lenne e leváltanom a mostani 4 TB-os HDD-met (WD40EZAZ),Western Digital, Green sorozat,, nyilván ez is SMR-es,5400-as.
Hard Disk Sentinel még semmilyen hibát nem jelez,de gondolom más tesztprogramot is ajánlott kipróbálni.
Amúgy nem sűrűn írok rá, játékok, filmek, zene stb... van rajta, nem lenne kellemes ha elveszne...
Olvastam hogy inkább a CMR-es modelleket ajánlottátok.
Vagy ha váltsam le, melyik családból érdemes választani, 4 TB-os méretben?(Gyanítom hogy a Red plus és Purple).
Ha a Western Digital-nál maradok persze. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Kezdőként
üzenetére
#78217 Kezdőként: A WD Purple egyértelműen!
Azt ne feledd, hogy a 3,5 colos külső házhoz kelleni fog állandó 230V-os konnektor, míg a 2,5 colos-nak elég az USB (max 2 darabot kell csatlakoztatni) külső ház kialakítás kérdése.#78214 zseko: Valóban ezt most nehéz megmondani. Én vettem egy 20TB-osat, mert amúgy is kellett, hogy most olcsóbb lesz-e vagy nem, gyanítom nem! Illetve most kell, nem egy hónap, nem egy év múlva.
-
Reggie0
félisten
En amugy sem vennek. Szivtam en mar toshiba SMR-rel is, USB-s drive-on. Az igazan mokas sztori volt 3 eszkozbol 1-et szarakodott, csak 1-3MB/s-sel lehetett irni egy ido utan. Ugyanarra, ugyanugy volt hasznalva mind a harom, raadasul a terheles linearis irasbol, random olvasasbol allt. Formazas, minden szar, tesztek, ejszakara otthagyom teleirni, idleztem 1 napig, stb., nem valtozik. Tobbi drive tovabbra is jo. Leadom gariba h ez szar, masnap adjak vissza, hogy hibatlan a drive 10ezer a bevizsgalas, csa. Gondolom vmi toolal reseteltek a vezerlot es formaztak, mert ott volt a natur NTFS particio rajta, en meg ext4-et hasznaltam.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
pontyos
üzenetére
8TB-os Blue nem is nagyon kapható, ha jól látom, pedig létezik 2 típus is van (WD80EAZZ, WD80EAAZ), ráadásul CMR! Mondjuk a WD Blue annyira nem ajánlott, alsó polcos HDD, 2 év gyártói garral és annyival nem olcsóbb, mint egy Purple, sőt! (Csak összehasonlítás képen, a 4TB-os Blue drágább, mint a 4TB-os Purple).
-
Kronos3000
senior tag
A WD merevlemez cikkhez. Van itthon egy inkriminált WD20EZAZ, külső tokban mentésekre. Átraktam a fontos dolgokat róla máshova, ez egy eleve csak mentésekre tartott gép, és most kevésbé fontos adatokkal töltöm fel. SMR-es létére, elég jól bírja, és elég jó tempóval írja az adatokat.
-
Kezdőként
csendes tag
Üdv. Intel NUC gépem van, benne SSD, USB csatlakozással tudok plusz tárolót csatlakoztatni.
Van egy WD Blue 2 Tb 2.5 hdd, és egy WD Purple 2 Tb 3.5 hdd.
Melyik a jobb tartósság szempontjából?
Köszi -
zseko
veterán
válasz
tibaimp
üzenetére
"Az árak emelkedése ilyenkor általában megszokott, közeledik a Black Friday...
Illetve, az elemzők is árdrágulást jósoltak az AI miatt a HDD és az SSD piacon is 2026-tól:
Hiány alakulhat ki az adattárolókból az AI adatközpontok miatt"Részben a cikk miatt, gondolkozom hogy beszerzek egy MG10ACA20TE hdd-t. Bár DarthSun írja hogy január-február érdemes rendelni, meg hogy a BF miatt eleve szándékosan emelik, de ha igaz a cikkben leírtak, akkor vajon visszább fognak menniakkor az árak, vagy meg kellene venni most? Nyilván a jövőbe senki sem lát hogy melyik lesz a jobb opció, a cikk bekavarása az ami gondolkodóba ejtett.
Egyébként bár némi torrent lehet menni fog róla, modhatni sima adattárolásra lesz, semmi extrát nem tervezek vele azon kívül hogy soook tárhely legyen
Még az előző 14TB-os is majdnem félig üres, pedig azon még a korábbi hdd-k adatai is rajta vannak. -
válasz
DarthSun
üzenetére
Én úgy tudom hogy 3 lépcsőben gyakran hibásodnak meg, először 3 napon belül, másodszor 2 héten belül, harmadszor pedig kb. 3 hónapon belül.
Legalábbis az általam vásárolt eddig kb. 25db WD winyó alapján. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ui.: Még mindig érzem a 2db WD GOLD winyó friss elektronika szagát, mintha fakéreg és műanyag keverék szaga lehet.
-
Nos kérem szépen, már eltelt 3 nap és még mindig hibátlan a WD Gold 6TB új wincseszterem! Ennek büszke vagyok, külön köszönet a gondosan csomagolt Alzának!

Most nézelődtem a HA-n, van egy 1db hibás WD Gold 12TB és nagy valószínűséggel elektronika hibás vagyis nem mindig látja az eszközt a windows, többször eltűnik a meghajtójel, volt ilyenem, az a WD Blue 500GB WD5000AAKS.
Persze sikerült lementeni az adatokat hibátlanul, azóta cipősdobozban fekszik. -
bh
junior tag
Én most így a WD SMR mizéria közepette biztos nem vennék tőlük smr meghajtót.
-
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Nálam 3 SMR meghajtó műkszik hosszú évek óta 24/7- ben, kb Enterprise írás-olvasási szinttel. Sokkal modernebb, precízebb technika, mint a CMR, és nem utolsó sorban halkabb is, nincs olyan böszme zaja, mint a 7200RPm CMR- eknek, teljesen feleslegesek ezek már a sokkal modernebb SMR vinyók mellett. És jóval hűvösebb is, most perpill a 8TB- os is csak 30 fok, a gép tetejére hányva is, aztán most 600 torrent seedelése megy csak róla
-
-
tibaimp
nagyúr
válasz
pontyos
üzenetére
Majdnem kimaradtál
.Az UHD filmektől nem kell félni, ezek a mai HDD-k simán megeszik reggelire mind. Én is gyűjtöm az UHD filmeket, a legnagyobb kép bitrátás 94,4 Mb/sec, egy mai 5400RPM-es HDD meg tud 150-200MB/sec-et egy 7200-as meg ~250MB/sec-et is.
8TB-ban szóba jöhet WD Purple, WD Red PLUS, Seagate Ironwolf. Ezek "normál" mainstream HDD-k 3 év garral, CMR, 5400-5640RPM.
Mivel említetted a WD Gold-ot, akkor valamivel drágábban Toshiba MGxx, Seagate EXOS, 5 év garos, Enterprise szintű HDD-k, jóval nagyobb éves terhelhetőséggel (180TB/év vs 550TB/év). A WD Gold is rendben van, de nagyon hangos, bolic kolléga a megmondhatója
, ő itt a "Goldmember". -
tibaimp
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Dißnäëß, Reggie0: Van itt kolléga, aki jól el van az SMR-el is. Nem lenne ezzel baj szerintem, csak tudni kell, hogy mit veszel, illetve ami nekem nem tetszik benne, az pont az ára, annyival nem olcsóbb.
Lauda: Ez igaz! Ha már olyan (nem a megszokott) zajok jönnek egy HDD-ből, az már régen rossz...
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 128GB Graphite - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3258,100% Akkumulátor
- AKCIÓ! ASUS ROG G16 (2025) G615LR 16 - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB WIN11
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3415 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
A magas fordulatnak inkább az elérési időkben volt szerepe, sokkal gyorsabbak voltak ezek a rendszer használata közben. Még az első raptorok, a WD360/740 is, nem hogy a velociraptorok.

Már leteszteltem az SSD sebességet, ott is 250 MB/s a maximum, mint a Gold-oknál a SATA 2-es alaplapom miatt.

Például az hogy VelociRaptorra akartam rendelni megfelelő HDD/SSD dokkoló klónozni tudó állomást, de nagy bökkenő van hogy a VelociRaptornak középső hátsó csatoló interfésze van és nem pedig a szabványos legelterjedtebb balra van a csatoló interfész, ezt megbuktam és nem rendeltem meg és marad a jó bevált helybeli szoftveres klónozás, így letöltöttem a fizetős klónozó programot és a kapott serial key-t beírtam és újraindítottam a programot és láss csodát, nagyon kényelmes magyar nyelvű kezelő felületet kaptam és a klónozási menet rend szerint kb. 10 perc alatt megtörtént folyamatosan kb. 120 MB/s másolási sebességen!
Aztán gondolkoztam az Icy Box SSD beépítő dobozra, teljesen felesleges, elég lógatva behelyeztem a HDD fiókba hátulról, így spóroltam kb. 20 ezer Ft-ot vagyis nem kell a dokkoló állomás és beépítő doboz. 
Végleg elbúcsúztam a kb. 20 éves WD VelociRaptor HDD-et, eddig Win7 rendszer gazda meghajtó volt, mostantól vadiúj SSD, piszok gyors a SSD, van ám különbség.

Persze, a bőr ülés és a zajcsillapítás lehet prémium - ezek nem béta technológiák, 50 éve tudjuk, de a legújabb újítások igenis azok.