- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
csibe1
addikt
Nem is szoktam sötétben tévézni, mert egy idő után elfárad a szemem.
Egy kisebb lámpa mindig fel van kapcsolva, vagy a tévé mögött vagy valahol a szobában.
"3 méterre 140"-os kép az ideális 4k esetén"
Ha már egy 4k-s meg 140"-os (355cm-es képátló) képről beszélünk, akkor szerintem bőven jó az 5-6 méterről vagy messzebbről is. Nekem legalábbis biztosan.
Sosem értettem, ezt az üljünk minél közelebb a nagyobb képhez mániát; főleg ha nagyobb a felbontása is. -
Ájvé
veterán
Itt van egy érdekes cikk, ez alapján 3 méterről nyugodtan lehet 120"-os képet nézni, sőt 4k esetén kell is ha részleteket szeretnéd látni. Az itt leírt görbe szerint igencsak közel kell ülni ha minden részletre kíváncsi vagy 4k esetén. 3 méterre 140"-os kép az ideális 4k esetén. 98"-os tv-t kb 170-180 cm-ről kellene nézni ha minden részletre kíváncsi vagy, TCL 98C805 tv 1600 nit fényerővel rendelkezik (ez több mint 3x-a cikkben említett Aura 2 fényerejének, ami egyébként vetítő vagyis nem a szemedbe világít), ez konkrétan nagyon brutális és nemhogy 2 méterről, de jóval távolabbról is sok.
-
Ájvé
veterán
Ehhez csak annyit fűznek hozzá, projektor mellé is kezd elterjedni a fix keret körüli led szalag, így néz ki Így nem kell teljesen sötétbe lenni. Azt meg nem csodálom hogy nem bírod a tv-t sötétben, nagyon nagy fényerővel bírnak az újabb tv-k, ezért nem is szabad közel ülni sem a képernyőhöz, szó szerint kivilágítja a szemet, projektor vetített képe sokkal jobb, mivel te már csak a visszaverődő fényt nézed, de ahogy csibe1 is írta ez esetben is megvan az optimális nézési távolság.
-
Ájvé
veterán
Persze, hiszen el kell menni, el kell viselni a sok hülyét magad körül, mindig van egy tapló, másik meg zabál a legjobb résznél. Nincs pause, ki kell mérni a kólát meg minden, 3,5 órás maratoni filmnél végképp. Sokkal jobb ha otthon van a mozi, bekapcsolod és nézed amit szeretnél. 120" nem kicsi, ha szoktál vetíteni tudnod kell. Otthon kényelmében sörrel (mikor iszol sört moziban) meg mindennel felszerelkezve lehet nekiesni.
Másrészt átalakultak a tartalom fogyasztási szokások, ma már sorozatok sokkal tartalmasabbak, sok mozifilm nem tud igazán versenyezni egy igényes sorozattal. Netflix és más szolgáltatásokkal a mozi már otthon van, vannak még mozik amik nagyot mennek, de egyre kevesebb, sorozatok meg nagyot mennek, nem tudom mikor lesz ennek a dömpingnek vége mikor kezd süllyedni ez a hajó, de jelenleg még bőven felemelkedőben van.
Szóval egyre kevésbé van kedve az embernek moziba menni, főleg ha otthon van már mozi (családi mozifilm jegyek?).csibe1
Van optimális nézési távolság, nagyon kicsi szobában tényleg nincs értelme 3 méteres képnek.
AI válaszolt is: (bocs ez hosszú)
A projektor optimális nézési távolsága a vászon méretétől és a felbontástól függ, de általában a vászon szélességének 1,5-2-szeres távolság ajánlott. Ez a távolság biztosítja, hogy a kép részletei jól láthatók legyenek, és a szem nem fáradjon annyira.
Előnyök:
Jó képminőség:
Az optimális távolságban a képen látható pixelek nem lesznek túl nagyok, és a kép tisztán marad.
Kényelem:
Az optimális távolság biztosítja, hogy a szem ne fáradjon annyira, és a néző kényelmesen tudjon ülni.
Részletek láthatósága:
Az optimális távolságban a kép részletei jól láthatók, így a néző élvezheti a filmet vagy a játékot.
Konkrét távolságok:
Full HD (1080p) felbontású projektorok:
A vászon szélességének 1,5-1,6-szoros távolság ajánlott. Például, ha a vászon 2 méter széles, akkor 3-3,2 méteres nézési távolság ajánlott.
4K felbontású projektorok:
A vászon szélességének 1,2-1,5-szeres távolság ajánlott. Például, ha a vászon 2 méter széles, akkor 2,4-3 méteres nézési távolság ajánlott.
Érdemes figyelembe venni:
A szoba méretét:
A szoba mérete határozza meg, hogy mekkora vászon fér el, és így a nézési távolság is meghatározható.
Az ülés helyzetét:
Ha a nézők egyenesen ülnek a vászon előtt, akkor a távolság könnyebben meghatározható. Ha a nézők oldalról nézik a képet, akkor a távolság egy kicsit nagyobb lehet.
A személyes preferenciákat:
Néhány ember szeret közelebb ülni, mint mások. Ezért érdemes kipróbálni különböző nézési távolságokat, hogy a legjobban megfeleljen a saját preferenciáknak.
A vászon méretét:
Nagyobb képernyő esetén távolabb kell ülni, kisebb képernyő esetén pedig közelebb.
A képernyő felbontását:
Nagyobb felbontású képernyő esetén közelebb is lehet ülni, mert a pixelek kisebbek. -
Ájvé
veterán
Egészen más random helyen telepített vetítés ahol a körülmények határozzák meg a vetítést és nem tudsz sok mindent tenni. Otthon viszont te tudod kialakítani a vetítést, aki tud sötét szobába, aki nem az mondjuk ALR vaszonnal.
Sokkal kevésbé káros a szemnek a vetítés, mint a tv.Steven
Pedig UST-hez kötelező az UST ALR vászon, egészen más minőségben tudsz vetíteni, sokkal jobb lesz a kép minősége, ALR miatt a környezeti fényt is kizárja, ami nálad elég durván látszik és mivel az UST vászon ilyen redőzött felületű így a képernyő elé veti vissza a fényt, szóval sokkal jobb minőség lesz, igaz legtöbb alacsony gaines. Esetleg fresnel vászon, csak annak alacsony a betekintési szöge.
Ha ügyes vagy akkor te is tudsz magadnak készíteni fából vászon keretet, de amazonon láttam alumíniumbból is (az mondjuk jóval drágább) és akkor vásznat kell "csak" venni, bár szerintem egy jó minőségű vászon minőséget ez sem éri el. 120" meg szerintem bőven elég, de persze te tudod.
Itt van 130"-os is.
Ez mondjuk csak a vászon, de ha tudsz csinálni magadnak keretet akkor nem sokkal lesz drágább már.csibe1
Azt is nézd mekkora egy 100"-os tv, lehet be se fér a lakásba/házba. Gari esetén mit csinálsz? Hova viszed és mivel (kivel/kikkel)? Rohadt nagy egy ilyen tv, fogyasztás esetleg érdekelne abban is van bőven minőség. Miközben UST vetítő ALR vászonnal 120" mondjuk. Van 120"-os tv? Tudtad hogy területre a 120"-os képernyő 65"-al nagyobb, mint a 100"-os képernyő? Vagyis 65%-al nagyobb a kép. Lehet sok mindenen agyalni azért. -
csibe1
addikt
Azta, tényleg?
Pfff, a nagyobb meg az újabb mindig jobb?
Otthon nem mondják ezt neked más dolgokra is?Itt az lett volna a lényeg, hogy adott távolságról nézed az x képátlót.
Ha nagyobb lesz a képátló (ha van hely) akkor neked a végtelenségig bővül a szemed látószöge, mert a nagyobb az jobb? -
4Grider
félisten
Különbözőek vagyunk, el kell fogadni, hogy vannak akik csak sötétben szeretnek tv-zni. Mondjuk aki projektort használ, az csak ott is tud. Én pont fordítva vagyok ezzel, nekem nagyon fárasztja a szemem a sötétben való tv-zés annak ellenére, hogy a tv akkor negyed fényerővel sem dolgozik.
-
Pikari
veterán
Továbbra is inkább venném 299ért azt a TV-t, mint 210ért azt a projektort. Egyébként nekem egy 80 centis tv-m van, és évente összesen kb 10 órán keresztül nézem. A családtagjaim már más téma, nekik faliszőnyeg méretű TV-re van igényük. Jelenleg 165cmnél tart a legnagyobb, de ha az beszarik, akkor a következő 215cm lesz.
-
Első sorban amúgy nem értettem miről beszélsz , úgy gondoltam a cikk főleg a nappaliról szólt ,de ok téged a hálóban lévő projektor fogott meg.
Ha a hálószobáról beszélünk a te általad javasolt :
215cm vs 266cm átló az nem 10cm és hálóba azért cseréltem mert feleségemnek tetszett a projektor dolog és utazáshoz vásároltam mint írtam is , magyarul az már meg lett vásárolva így kézen fekvő volt a dolog. Persze volt még egyéb oka is amit nem írtam.Hogy az árról is beszéljünk xgimi halo+ akciósan médiába 210k volt ez tuti mert haverom vett egyet múlt héten.
-
Pikari
veterán
Nem olvastam félre semmit.
Úgy nehéz beszélgetni valamiről, ha összevissza változtatod a számokat.
A cikkben "kb" 105"-t írtál, ami kb 266 centi. Azt írtad, hogy kb 55"-ről (139cm) ugrottál kb 105"-re, ami legjobb esetben is csak kb 266 centi. Erre javasoltam alternatívának a 215 centis TV-t ami egyértelműen jobb választás. Oké, nem 10 hanem 29cmel kissebb, de tényleg 299 ezer vadi újonnan 3 év garral: [link]
-
Most megnéztem amúgy kalkulátorral és nálam 3m széles kereken a képernyő (pont mint a bútor) ami elvileg 135" képátló azaz ~343 cm.
[link]
Kérlek mutatsz nekem tv-t 200-300 ezer ft ért ami 10cm kisebb mint 135" képátmérő ?Erős a gyanúm ,hogy valamit félre olvastál vagy elnéztél.
-
Pikari
veterán
Ilyesmire projektor az kidobott pénz szerintem. 200-300 között vannak már 215 centis körüli tvk teljesen legit helyekről, pl hisense az euronicsból 290 körül épp 215 centivel. Persze az kb 10 centivel kissebb, mint a projektorod képe, cserébe nappal is lehet tvt nézni rendesen.
-
Hetekig néztem festéket youtube-n és hát valahogy egy sem győzött meg , vagy világ végéről kellett volna megrendelni .Szvl vettem végül minőségi festéket amivel 3 szor átkentem a falat.
Az eredményt aki látta jó lett ,nekem amúgy ez a minőség elég .... biztos lehet ezen még javítani ,de jelenleg (nekem kurv@ jó) szvl nem érzem szükségét . -
kapal
tag
Egy projektor szinte biztos, hogy kevésbé bántja a szemet. Én nem bántam meg, hogy UST-t használunk. Ha kell, fél perc alatt besötétítem a nappalit. Amúgy kétségtelen, hogy nem mindenhol oldható meg.
A szerzőnek: projektorhoz való festéken nem gondolkodtál? Olcsóbb, szebb és nem kell húzkodni, mint a vásznat. -
azbest
félisten
lol, mármint hogy miért jobb a nagyobb képátló ugyanakkora távolságról? Hát mert nagyobb
Nálam egy 220cm széles szobában van feltéve egy 2 méter széles vászon, már lassan 8 éve. Az első dlp ledes lg projektor 5 évet bír, a második most 3 éves. A nagyobb tévé nehéz, olyan nagy eleve nem is esélyes. Egyébként nem muszáj milliós projektor sem hozzá, 150-200 körül már léteznek egész jók sötétített szobába. Van fullhd is. A mostanim ilyen lg, az előző 720p lg volt. A vászon körüli falat befüggönyöztem sötétre, hogy ne verődjön vissza rá a szórt fény, javítja a kontrasztot.
-
Nem igazán értem miért kell megmagyaráznom olyat , alapvető dolgot , hogy preferencia vagy mert tetszik mert így érzem jól magam.
Főleg , hogy már leírtam és próbáltak rávezetni.... ha ezt nem érted meg nincs miről beszélgetni sajnos.
-
csibe1
addikt
A mozi mérete, és a képátló mérete az fix. Egymáshoz viszonyítva nem változik a nézési távolság meg a képátló aránya, egy adott helyről nézve.
Ha otthon meg az ugyanakkora szobába nagyobb lesz a képátló, akkor igen.
Szóval ezért nem értem, hogy ugyanakkora távolságból nézve, miért kell nagyobb képátló.
Az miért is lesz jobb, szerinted? -
Nekem az a szerencsém, hogy szimmetrikusan romlik, 40 vagyok, és -2 / -2. Szedek rendszeresen A- és E-vitamint, meg gyakran tornáztatom, így aztán nekem sem romlik már. Kb. 6-7 órát töltök egy-egy munkanap gép előtt, heti 3 nap minimum, szerencsére vannak olyan napjaim, hogy a városban szaladgálok egész nap, gyakorlatilag ügyf eleknek ügyeket intézni, és olyankor pl. érezhetően jobb a szememnek másnapra. Hát, a modern társadalom egyik rákfenéje, ugye......
-
azbest
félisten
válasz
morcosharcos #18 üzenetére
jelen
még a számítógépek előtt kaptam szemüveget. Utána elég gyorsan rájöttem, hogy minden új és erősebb szemüveg után pár hét alatt beáll egy szintre a szemüveggel látásom. Azóta nem sietek cseréltetni erősebbre, így már 20 éve kb szinten van, ugyanolyan szemüveget íratok, kb a teszten is ugyanúgy látok.
A szemizmok lehettek a megfejtés, mert nem nézek sokat távolra Amikor nem számítógép előtt töltöttem sok időt, akkor olvastam. Viszont a lezárásos home office időszak után valóban éreztem, hogy rosszabbul látok távolra, amikor majdnem csak lakásban voltam és pláne nem néztem messzire
Mondjuk mostanában az sem segít, hogy 5 percre lakom az irodától, így nincs napi30-50 perc séta nézni a világot. Ja feltűnt, hogy natív 1:1 skálázásnál 4k 32colon túl apró lett, amikor olyan időszakom volt.Valami szemizom torna gyakorlat valsz sokaknak segítene az ész nélkül egyre erősebb szemüvegre csere helyett.
-
válasz
morcosharcos #18 üzenetére
Én annyit észre vetem magamon ,hogy a szemem hajlamos elfáradni meg kiszáradni akkor elvesztem a fókuszt kb ,de erre van már szemcseppem ! Érdekes, hogy csak bele csepegtetek mű könnyet és lás csodát újra látok .... remélem sokáig így marad
-
"gyerekként ezzel ijesztgettek mindenkit ,ehhez képest IT ba dolgozom min napi 8 óra monitor és semmi szemromlás"
Ezt halkan megerősíteném, szemészorvos mondta nekem még évekkel ezelőtt hogy ez a monitor-szemromlás többfaktoros. Kell hozzá egy erős genetikai hajlam is. Van aki simán 8-10 órákat leül monitor előtt, és nem romlik a látásélessége, van aki pedig pár óra napi monitorbámulás után néhány év alatt több dioptriát is veszít (ez utóbbi veszített volna a genetikai okok miatt egyébként is, csak esetleg nem annyit, mint a folyamatos "közelre nézés" mellett). Szemtorna amúgy, márhogy ez az óránként felállok és fókuszba veszek a tekintetemmel távoli, és közeli dolgokat, valamelyest működik, mert a szem mozgatóizmai is szerepet játszanak minimálisan a látásromlásban, bár inkább a szemfenéken dől el a dolog, azon belül is az ideghártyán.
#legyen úgy!
-
Nálad szerintem valahol valami félre ment.
Ez a címe:
"Miért váltottam TV-ről projektorra?" Egyes szám első személy, ez azt jelenti ,hogy leírtam én miért váltottam a személyes preferenciám szerint tv ről projektorra.Te ezt róttad fel hibának :
Szóval jó a cikk, csak itt saját magadhoz viszonyítottál.
Némi ellent mondást érzek.....Btw tőlem mindenki azt vesz amit akar nem élek együtt másokkal
-
válasz
Sanyi.mTs #14 üzenetére
Nekem bőven megfelel (vagy másként tetszik) én azt mondom sokkal jobb mint bármelyik másik tv amit eddig hallottam ,max hangerőn valszeg rám rúgnák az ajtót a szomszédok .
Vagy másként minden tvmhez vettem valamit pl 5.1 vagy soundbar stb. Ehhez én nem érzem szükségét. -
"A projektor kevésbé terheli a szemet, mint a TV?"
Nem tudom, hogy terheli e a szemet... gyerekként ezzel ijesztgettek mindenkit ,ehhez képest IT ba dolgozom min napi 8 óra monitor és semmi szemromlás és bőven 40 felett vagyok már"Illetve árban így jobban jártál?"
Rosszul fogtad meg a kérdést. Nincs 130" tv, ami van az is 115" (jelenleg kapható) és az is horror árba van.
Az én preferenciám a nagyobb kijelző méret mint sem ,hogy pl OLED.
Jobban jártál erre az a válaszom , hogy nem jobban jártam azt vettem amit akartam. -
Sanyi.mTs
addikt
projektor hangszóróját használod? ha igen, mennyire vagy vele elégedett?
-
A projektor kevésbé terheli a szemet, mint a TV?
Illetve árban így jobban jártál?
-
csibe1
addikt
Nekem valahol eléggé reklámszagú ez a projektoros cikk.
"Telt múlt az idő és hát ahogy lenni szokott az 5 év garancia lejárta után 2 héttel beszart a 75” tv a nappaliba. Ment az agyalás mi legyen helyette, olyan dolgok keringtek a levegőbe , hogy kép méret ez volt az egyik legfontosabb irány, mivel az évek folyamán mindig egyre nagyobbra váltottunk. Nah most adott a kérdés ,ha hálóba van 105” akkor mi legyen a nappaliba? Kisebbet nem akartam ,nagyobb meg ami pl 115” az 7-8m volt akkor meg talán most is, ami eléggé szürreális ár egy tv-rt . Így hát maradtunk a projektor vonalon és mivel XGIMI mint márkát megkedveltük így nem kérdés ,hogy merre induljunk."
Javítás nem opció?
Ha jól megy, akkor nem probléma."olyan dolgok keringtek a levegőbe , hogy kép méret ez volt az egyik legfontosabb irány, mivel az évek folyamán mindig egyre nagyobbra váltottunk"
Ha van hozzá hely, meg van rá pénz akkor persze.
Amúgy meg tiszta katasztrófa ha van képméret különbség két szoba között.
Eddig hogyan bírtátok?"Nah most adott a kérdés ,ha hálóba van 105” akkor mi legyen a nappaliba? Kisebbet nem akartam ,nagyobb meg ami pl 115” az 7-8m volt"
Pontos dátumot nem írtál, de most egy TCL 98C805 tévé az 849 900 Ft [link]
Ha a 98 coll az nektek kicsi, akkor bocs.Az Aura 2 projektor most €2.899,00 - 1 167 495,43 Ft, 37%-al többe kerül, mint a linkelt TCL tévé.
A projektor gyári adatlapja elég hiányos, szerintem.
Nem láttam, hogy 100Hz vagy valami, semmi konkrét adatot a fene se tudja milyen Cortex-A55 procin, a MALI-G52 videókártyán, meg 2GB RAM-on kívül.
Van ahol persze praktikusabb; de oda azért talán nem árt egy olyan falfelület vagy vászon, ahol ez érvényesül is.Lehet a linkelt tévé csak 98 colos, de tudja a 144Hz-es frissítést, simán rákötöm a konzolt meg a PC-t is játszani. [link]
FullHD-ban meg a 240Hz-et is tudja.Szóval jó a cikk, csak itt saját magadhoz viszonyítottál. (mindig nagyobb legyen - másra nem mondták még? )
Az emberek jó részének helye se lenne még a 75-ös tévének se.
Ha lenne akkor meg pénze nem lenne rá. Nagyobbra meg pláne. -
4Grider
félisten
Nekem nem jutna eszembe a tv-t lecserélni projektorra, mivel elég sokat használok az üzleti életben különböző projektorokat és mindenütt küzdünk a sötétítéssel, a kicsit világosabb helyeken eltűnő kontraszttal. Ráadásul egészen másképpen fárad el a szemem sötétített helyiségben projektoros előadás során, mint világosabb helyen tv-t nézve.
-
Eltudom képzelni , hogy valakit zavar. Engem egyáltalán nem vagy írhatom úgy ,hogy minket.
Ha fülelsz full csendbe nyilván hallod ,de egy film mellett én semmit nem hallok az egészből.@eldiablo
Sajnos mondhatjuk , hogy így szart a fejemre.... Ugyanis egyszer csak soha nem kapcsolt be. -
azbest
félisten
a halo+ esetén nem zavaró, hogy közvetlenül a fejetek mellett van? Gondolom azért nem hangtalan a hűtése
-
peti041
csendes tag
A ban- ben ragokról ha nem hagynád le az n betűt, az elképesztő lenne.
-
válasz
szabonagyur #4 üzenetére
Mostanában akárhová rakom 001 micron a szálló por a levegőbe ,eléggé szeretjük a rendet és tisztaságot.
btw egy kis technikai háttér :
- infra ,hogy lett el rejtve
- tv ,hogy lett megoldva
- raspberryről megy a plex stb...
- apple tv (ezerszer gyorsabb mint bármi) -
szabonagyur
félisten
Érdekes elgondolás, el is mentettem az eszközöket, ki tudja alapon.
De a levegő szűrőnek nem túl rejtett hely az?
-
Nálam nem megoldható a projektor,ha az lenne se jutott volna eszembe. Viszont a képeidet elnézve nálad nagyon jól mutat.
-
válasz
morcosharcos #1 üzenetére
Nagyon kedves tőled köszönöm, örömmel is használjuk.
-
Teljesen jók, nagyon rokonszenves setup mindkettő.
A falad színe is kifejezetten előnyös hozzá, ezen simán használható.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Könyvajánló
- Sokrétű MSI monitor érkezett profi babérokra törő játékosoknak
- Milyen videókártyát?
- Lítium-ion/Li-ion akkumulátorok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nintendo Switch 2
- Milyen egeret válasszak?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- TCL LCD és LED TV-k
- Motoros topic
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged