- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
consono
nagyúr
Nem csak a kínai cégek látnak ebben pénzt, hanem pl. az MS is, meg mindenki is, kb. Csak lemaradtak az első hullámról. De látszik, hogy elkezdődött a változás, nem csak a játékokban, hanem mondjuk a Microsoft "minden Xbox" kampányában is.
A Nintendo meg még mindig hardvert IS akar eladni, azért nem erőlteti a mobilos irányt (még ha Switch hardvere végül is az). Meg hát sokkal egyszerűbb 1 hardverre optimalizálni, mint a világ összes telefonjára

-
Elvitték a piacot mert igény volt rá, nyugaton a konzolok, gaming PC-k és laptopok, switch-ek, steam deck-ek népszerűek játék céljából.
Kínában, Indiában, Vietnámban, Dél-Koreában ilyen-olyan okból mobilon is szeretnek játszani az emberek ezért a kínai cégek pénzt láttak ebben. Ettől még szerintem nem egy kategória, az alma és a körte is gyümölcs de na.
Azok a határok meg azért még nem mosódnak el annyira. A Nintendo kiadhatott volna egy rendes Mario játékot mobilra, helyette lett a Mario Run. Hiányzik a szándék valamiért. -
kilua
őstag
Igen, nagy nyílt világú játékok, ami emiatt tele van tartalommal (nyugati példa erre talán a gta online)
Karaktereket akar eladni, amihez ma már komoly karakter lore kell (és ha nem kell minden karakter akkor tényleg ingyenes a játék)Ja igen. Régen olvastam hogy nyugaton senior fejlesztők nem szívesen fejlesztenek "Mobile first" játékot hiába van benne pénz (akkor sem ha a határok a mobil és konzol között kezdenek elmosódni) szóval ha mégis az kell gondolom le is nézik a platformot.
Kína meg négyszer nagyobb ország mint usa, hétszer több mérnöki diplomát ad ki és aki ott játékot akar fejleszteni az ilyent fog, szóval alapból jobb a hozzáállás is ezért is vitték el a piacot.
-
A sztoris dolog csak az én megfogalmazásom.
"Gacha games have faced significant criticism for their resemblance to gambling, largely due to their reliance on chance-based mechanics to acquire desirable in-game items. Studies in Europe and the United States indicate that a substantial portion of young players who engage in gacha games develop gambling-like behaviors.
Ezért nem is olyan meglepő, hogy népszerűek ezek a játékok és jön folyamatosan az új tartalom. -
consono
nagyúr
Mert pl. a COD az annyira történetet mesél el

A gacha az a mechanika, ami bennük van, de mindben van sztori, valakinek bejön valakinek nem. De. Minden nagyobb játék van PS-re és már az Xbox-ra is elkezdtek jönni (Genshin van egy fél éve, a ZZZ nemsokára kijön). Ezek teljes értékű, nagy költségvetésű, több nyelven szinkronizált játékok. Sztorival. Igaz, hogy adott esetben a sztorinak sosincs vége, mert folyamatosan bővül a játék... -
kilua
őstag
Mondom hogy az nem sokat ér. A galera free fire játéknál 1Mrd+ letöltést ír a google play, de a sensor tower globális bevételi toplistán nem látom csak ha harmadik világ belin országra teszem.
Eközben Kínában egy mobil játékhoz kapcsolódó koncert is ekkora esemény: [link]
(Most hogy kinek mennyire jön be a stílus hagyjuk)
-
Tasunkó
őstag
Apróért megveszik, vagy a reklámok, de hallani hogy a mobiljátékokból sok pénz jön, de még bármilyen minőségű játékkal nálunk se láttam hogy játszottak volna mobilon, a többség ez azt orrtúrás csak telefonon, vagy ablaktörlőlapát vagyok-ot nyomja, meg max ilyen html szintű játékokat, ahol a tamagochi a játszhatóság netovábbja, hogy próbálja mindennap 3x berántani a játékost, de valahogy ezek pénzt gyártanak, most ez a reklámrafordított összeg veszteségét csatornázzák így át maguknak, hogy megnézetik mondjuk százmillió nigériaival a hildegarden kandalló reklámot, azt nem tudom, de biztos van ilyen koeficiens hogy egy svédre juthat akár 10 000 maláj, aki látta a husquarna hómaró reklámját, és még mindig megéri hirdetni.
-
kilua
őstag
Hát ... most a genshin impact (nyílt világú rpg) honkai star rail (körökre osztott) zenless zone zero (hack and slash) ananta/neverness to everness (modern városi akció játék) ezt meg most jelentették be [link]
Szerintem elég változatosak. Csak hát lehet ugyanaz van mint ps vita idején nyugaton. Mivel kínai/egyéb ázsiai piacra szánt animés ezért mintha egy műfaj lenne az egész nyugati szemmel. Japánban és több ázsiai országban ezek a mobilra IS elérhető kínai játékok Playstation storeon sikeresek például [link]
(De elég felmenni japán vagy hongkongi PSN fiókommal) -
kilua
őstag
(meg Kína de) Azokból van 10 milliárdos bevétele a genshinnek/PUBG mobilenak?
Indiában/afrikában inkább a galera free fire és a PUBG mobile lite verziója pörög amik olyan régebbi vagy go telefonon is működnek amin a "nagy" PUBG mobile el sem indul. De azoknak nincs nagy bevétele.
(Jó, a genshin/honkai és többi hasonló bevételének kb a fele pc és konzolról jön)
Különben a nintendo switch és a kézi PCk (deck, asus) sikere eléggé azt mutatja hogy van igény hordozható játékra, de a mobil hardver csak mostanában kezdett jó lenni. És egy switch nincs mindig kéznél.
-
kilua
őstag
Persze. Pont azt mondom hogy ma már mobilon is megnőtt a színt. A PUBG mobile/genshin impact és sok hasonló óta nincs újabb candy crush szintű sikere alacsonyabb színvonalú játékoknak.
Nyugaton próbálkoztak apex legendsel, warzone mobillal de mindegyik bedőlt. Ezzel a Fortniteal meg nem tudom mit akar az epic, folyamatosan elérhetetlen mobilon.
Kínából meg milliárd yuanos költségvetéssel sok ilyen/hasonló jön [link] ami ... kínán és japánon és asean régión kívül nieche stílus persze (tehát nagyon nieche kivéve a fél világot lol) de azt mondják a Diablo Immortalra is aki játszott vele hogy olyan mint a Diablo 3 (én nem játszottam egyikkel sem) szintén kínai fejlesztő. Meg jön az assassin's creed jade amit sok éve jelentettek be, szóval biztos azt is jól kidolgozza a tencent.
-
hapakj
őstag
elhiszem hogy ezek sikerek voltak, de hogy összetett játékok lettek volna, az már akkor is vitatható volt.
Konkrétan azok a játékok abban az időben pc-n / konzolon már kb halva született ötletek lettek volna, mert ott már teljesen más elvárások voltak szinvonal szempontjából. Egyszerű puzzle játékok mögé is erős lore-t kellett tenni, mint pl a Portal.
Ezért tartom fals-nak hogy összevonják, hogy milyen sikeres a mobil gaming a PC / konzolhoz képest és érdekelne, hogy ezt pontosan milyen műfajok alapján szűrik le, mert szerintem manapság is más műfajt /minőséget kell szállítani a sikerhez a mobil és egyéb platformokra.
-
Szerintem a nyugati cégek szándékosan nem nagyon akarnak mobilra fejleszteni, ha van is valami akkor az valami mikrotranzakcióval teletömött játék.
Kész csoda, hogy pl. az ubisoft kiadta a Prince of Persia Lost Crown-t és egyetlen vásárlással feloldható a teljes játék. Nemrég jelent meg a Teenage Mutant Ninja Turtles Shredder's Revenge olyan formában, hogy nem kell netflix fiók hozzá, előtte ez Netflix exkluzív volt. Monument Valley 3 szintén Netflix exkluzív egyelőre. Egyedül a Netflix pénzeli az igényesebb játékokat és nem is lehet kiadni máshogy jó hosszú ideig. Mit adott ki pl. az EA utoljára? Plants vs Zombies 3? Szóval nem csodálom, hogy a kínaiak uralják ezt a piacot is. Nekik valamiért megéri.
-
kilua
őstag
"vagy hozzá veszik a sok r=1 színvonalú mobiljátékot is"
Érdekes hogy régebben nyugatról olyan mobil sikerek voltak mint az angry birds, candy crush, clash of clans, pokemon go stb.
Mióta feljöttek ezek a (viszonylag) komolyabb kínai játékok azóta nem hallani hasonló nagy durranás nem kínai mobil játékról.
-
-
-
hapakj
őstag
válasz
arnyekxxx
üzenetére
Sajnálom, de nem tekintek egy színvonalnak a sokadik tucat candy crusht vagy akár a Fortnite-ot, meg a Red Dead Redemption 2-t. Teljesen más kategória, s más a játék definiciója.
Pont úgy, ahogy valaki fél füllel háttérzajnak "néz" egy sitcomot, vagy leül megnézni egy komoly életrajzi drámát.
-
hapakj
őstag
Persze cégek szempontjából ez irreleváns, de azért érdemes lenne definiálni a "játszanak" fogalmát, mert teljesen más, ha valaki kanapén punnyadva, metrón, sorbanálláskor nyomogat valami ostoba játékot, vagy arra dedikálja az idejét, hogy elmélyüljön egy sztoriorientált igazi játékban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A Kindle-botrány röviden — a digitális tulajdon vége
- Milyen légkondit a lakásba?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Honor 600 – kezes, kitartó, költséges
- Apple MacBook
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Automata kávégépek
- Le Mans Ultimate
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- HP ProBook 450 G8 15,6" i5 1135 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR5 5600MHz KF556C40BBK2-64
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, egyszerűen, OLCSÓN! Immáron 8 éve!
- AKCIÓ! EVGA FTW3 Ultra Gaming RTX 3080 10GB videókártya garanciával hibátlan működéssel
- Dell Precision 7760 - i7-11800H, 64GB RAM, 1TB SSD, RTX A3000, 17,3 27% ÁFÁS
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest