Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27801) zsoltee10 válasza bernel (#27800) üzenetére


zsoltee10
addikt

A TBSZ számláról vonják a költségeket is.

(#27802) bernel válasza zsoltee10 (#27801) üzenetére


bernel
tag

Köszi. Azért kérdeztem, mert nem láttam opciót, hogy honnan vonja. Ha mondjuk több devizában van pénzem a tbsz számlán belül, akkor el tudnék képzelni olyat is, hogy mondjuk a teljes EUR-ért veszek ETF-et, viszont a költségeket meg a tbsz-en levő forintos készpénzből vonná le.

(#27803) shteer válasza daniel2121 (#27799) üzenetére


shteer
titán

elfogyott a hipe, nincs hír nincs mozgás

..szerintem jónak tűnik

(#27804) wwhy


wwhy
veterán

2M Ft-ot + a havi megtakarítást megéri valamilyen valutára váltani? Kb. 2 -3 év múlva lesz felhasználva (lakás) , illetve még kb. 1,5 évig havi 300e az, amit félreteszek. Jelenleg sima forintszámlán van.

[ Szerkesztve ]

ELADÓ <<narancs Honor Magic5 Ultimate>> <<Újszerű, doboz, minden kellék>>

(#27805) Cathfaern válasza wwhy (#27804) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Ha Ft-ban lesz felhasználva, akkor a váltási költségek többet elvisznek, mint amit nyerhetnél vele.

(#27806) Stanlee válasza wwhy (#27804) üzenetére


Stanlee
őstag

En nem probalkoznek vele. Az arfolyamkockazaton kivul ott a mar emlitett valtasi koltseg is. Nem szabad abban remenykedni, hogy a forint tovabb fog gyengulni az EUR/USD/CHF-hez kepest. A tobbi meg csak spekulacio.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#27807) axioma válasza Stanlee (#27806) üzenetére


axioma
veterán

Hehe, en meg pont ugy fogalmaznek, hogy nem szabad remenykedni, hogy a forint hosszutavon fogja ezt a szintet tartani...
Addig amig a lakasok ara forintban van meghatarozva, addig persze a toke forintban tartasa az optikailag nem veszteseg, az tunik biztonsagosnak. A problema ott van, hogy a lakasok ara - szerintem, de tevedhetek - inkabb a vasarloerejevel meghatarozott, igy aztan ha beszakadna az inflacio, akkor a forintbetet - tok mind1, mire volt szanva, nyaralasra vagy lakasra vagy barmire - mar a betet jellege miatt veszit az ertekebol.

(#27808) Mercutio_ válasza Cathfaern (#27805) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az mondjuk erősen árfolyamfüggő, hogy van-e és mekkora jelentősége a max 6000 ft-os váltási költségnek....

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#27809) Cathfaern


Cathfaern
nagyúr

Költség alatt nem csak a konverzió költségét értem:
1. Árfolyamkockázat, igen ez lehet pozitív is, de te tudod biztosan előre, hogy az lesz?
2. Bankban szeretné tartani a pénzt vagy párnacihában?
2.1. Ha előbbi, akkor vagy van ingyenes deviza számla a bankjánál, vagy nincs, utóbbi esetben az is költség. Ez esetben ráadásul csak a bank árfolyamán tud váltani, ami általában rosszabb, mint a pénzváltóké (kiveszi átváltja visszateszi 2x ugye nem nagyon éri meg)
2.2. Ha utóbbi, akkor pénzkivétel és berakás költsége is ott van

Szóval igen, két év múlva vissza lehet nézni és azt lehet mondani, hogy igen megérte / nem érte meg. De szerintem ha most kérdezi valaki, aki nyilván annyira nem jártas pénzügyekben (mert akkor nem kérdezné ezt meg), akkor én tuti nem állnék le ezzel szórakozni, a várható nyereség minimális ekkora pénznél és akár veszteség is lehet (ha hiperinfláció lesz 2 éven belül Mo-n, akkor nem ez a 2 millió lesz a legnagyobb probléma).

(#27810) Stanlee válasza axioma (#27807) üzenetére


Stanlee
őstag

Szerintem az inflacio novekedese miatt nem fog valtozni az arfolyam. A kerdezo valoszinuleg arra gondolt, hogy mondjuk valt GBP-t, es milyen jol fog keresni azon, ha 2 ev mulva visszaerosodik a font. De erdemes azt figyelembe venni, hogy a HUF arfolyama a legtobb esetben a maisk par eruohoz viszonyitott fel-leertekelodese miatt valtozik. Tehat az EUR/HUF arfolyama az elmult 3 evben a legtobbszor a 305-315-os szint kozott mozgott. Ezzel szemben pedig a EUR/USD 1,4-rol lement 1,05-re. Es ezt mutatja az USD/HUF arfolyam is - ugyanez igaz a CHF-re is. Ahhoz, hogy jol jarjon, abban kell remenykednie, hogy az USD tovabb erosodjon az EUR-hoz kepest, vagy a GBP megtaltosodik. A dollar/GBP/CHF tovabbi erosodese senkinek sem erdeke, szoval innen inkabb ,ar csak lefele fog menni. En nem kockaztatnam a penzem, foleg ha forintban akarom vmire elkolteni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#27811) axioma válasza Stanlee (#27810) üzenetére


axioma
veterán

Jogos, az euro inflacio es a forint inflacio egymastol elszakadasat kellett volna emlegetnem, nem csak a forint inflat. Persze ez is csak nagysagrendi kozelitesben, nem vagyok en penzugyi szakember hogy a megfelelo szakzsargont hasznaljam.
Szamomra meglepo, hogy ekkora termelekenyseg-kulonbseg ellenere nem megy lefele a forint. Jo, tudom, az EU onti belenk a penzt, ami kozmetikazza az adatokat.

(#27812) Mercutio_ válasza Cathfaern (#27809) üzenetére


Mercutio_
félisten

Én tisztán a váltási költségről beszéltem.
Az árfolyamkockázat az külön téma és szerintem az a döntő része a végeredménynek .

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#27813) wwhy


wwhy
veterán

Köszönöm a válaszokat, tanulok belőlük. Valóban nem vagyok szakember, sőt, nagyon távol áll tőlem a pénzügyi világ, a legszükségesebb alapokkal vagyok tisztában. A számlámra HUF érkezik, azt tehát vagy banki árfolyamon (K&H) teszem át a bankon belüli EUR számlámra (ez ingyenes) v. kiveszem/HUF-->EUR/majd visszateszem.

ELADÓ <<narancs Honor Magic5 Ultimate>> <<Újszerű, doboz, minden kellék>>

(#27814) zsoltee10


zsoltee10
addikt

Honnan tudod, elérted-e a pénzügyi stabilitást?

elég jó összefoglaló. Én azzal egészíteném ki, hogy akkor fogom tudni, ha a passzív jövedelem fedezi az átlagos megélhetést. Nem luxust értek ez alatt, hanem normális életszínvonalat, ami mondjuk a mi 4 fős családunkra vetítve havi 300eFt, tehát akkor leszek elégedett, ha infláció felett tartósan hoz 3,6 MFt-ot évente. Reálisan nézve, mondjuk kell ehhez 80-100MFt. Az nem kevés. Persze komolyabb kockázatvállalással és aktív kereskedéssel bőven évi 10% felett is hozhat a portfólió, csak a mostani aranykornak is belátható időn belül vége lesz.

[ Szerkesztve ]

(#27815) daniel2121 válasza shteer (#27803) üzenetére


daniel2121
senior tag

Ehhez képest ma ment megint 20%-ot a Konzum, ja az Opimus meg 15-öt.

[ Szerkesztve ]

(#27816) adalbert1 válasza zsoltee10 (#27814) üzenetére


adalbert1
veterán

Számomra ebben még mindig az az érdekes, hogy egy nagyobb örökség, vagy egy jól menő vállalkozás nélkül hogyan szedjen össze valaki 80-100 milliót - ha alkalmazottként mindketten jól keresnek egy párból és nincs gyerekük, akkor reális lehet havi 400k-t megtakarítani, viszont ezzel is kb. 20 év (és annyi idő alatt azért jönnek a gyerekek is, esetleg nagyobb ingatlant is kell venni, stb).
Illetve úgy is lehet kalkulálni, hogy nem csak a hozamokat éled fel, hanem a tőke egy kis részét is, és akkor mondjuk csak a felét hagyjátok hátra örökségnek, nem az egészet, akkor elég kevesebb tőke is.

(#27817) zsoltee10 válasza adalbert1 (#27816) üzenetére


zsoltee10
addikt

Hát ez az, egyik lehetőség pl. vezető beosztás itthon, jó beosztás külföldön, saját vállalkozás itthon, tehát effektíve munkából. A másik lehetőség a generációkon átívelő tőkefelhalmozás, tulajdonképp egy generációnak kvázi fel kell magát áldoznia a következő jólétéért.

Ugyanakkor ha nem bankbetétben tartja az ember a pénzt, akkor a semminél többet hozhat a tőke, megspórolva jelentős időt, mire felépül a vagyon. Befektetési alapok. Aztán ha az embernek van hozzá kedve, ideje akkor kezébe veheti a sorsát és a tőkepiacon saját maga lép színre, képezi magát, megfizeti a tanulópénzt és megkeresheti 1 nap alatt 1 évnyi banki kamat sokszorosát, ha szerencséje van. Ha nincs, akkor copás.

(#27818) BÁ Nutrition válasza adalbert1 (#27816) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ennyit kulfoldon relative egyszeru osszeharacsolni. Itthon nehezebb ugy. Az biztos h egyszerubb beosztasokban nem tul realis cel. Szal ha mindenkepp alkalmazottkent akarod elerni akkor bele kell tolnod egy rakas idot energiat h megfelelo szintre kepezd magad, amit mar megfizetnek, ill baromira nem art ha hajlando vagy olyan munkat csinalni amit megfizetnek, es vagy van benne potencial. Ha munkahelyet kell valtani akkor merd megtenni stb.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#27819) BÁ Nutrition válasza zsoltee10 (#27814) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Azt is leirtak h amirol te beszelsz az az anyagi fuggetlenseg aminek a penzugyi stabilitas az elofutara, ill egyik a masik reszhalmaza.
Lehetsz penzugyileg stabil pl 3eves tartalekkal is, ha van agyad, jo melohelyed van es minden rendben amikre a cikkben utalnak. Ha 30-50 evre rendben vagy az egy masik szint, ill efolott is van egy-ket nagysagrenddel feljebb, ami sokkal izgalmasabb tema mint a sima FI

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#27820) zsoltee10 válasza BÁ Nutrition (#27819) üzenetére


zsoltee10
addikt

Majdnem, az anyagi biztonság az amiről írtam, a függetlenséghez még sokkal nagyobb vagyon kell, mert az azt jelenti, hogy szinte bármit csinálhatok, bármit megvehetek, ez nem célom. Az viszont igen, hogy elérjem azt a szintet, ha bármi történik velem, a családom a jelenlegi életszinvonalon megél a passzív jövedelemböl.

(#27821) BÁ Nutrition válasza zsoltee10 (#27820) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Aham.. Ja nem. Kevered a fogalmakat.az Fi annyit tesz h megelsz a vagyonod jovedelmeibol. Ilyennek h "barmi" ertelme sincs kb. Pl nem utazhatsz a marsra pedig a barmiben benne van, viszont 100milliobol meg elvagy ha nem szorod jobban a penzt mint egy atlag csalad

Ugyanigy pl egy ceg is stabil ha vannak stabil megrendelesei, nem uszik a hitelben stb lehetne sorolni, de nem attol h 100 evre valo eves koltsegen uldogel. Sot ebben az esetben az annyi h nem hasznalja ki a lehetosegeit

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#27822) shteer válasza daniel2121 (#27815) üzenetére


shteer
titán

mert volt hír

..szerintem jónak tűnik

(#27823) zsoltee10 válasza BÁ Nutrition (#27821) üzenetére


zsoltee10
addikt

Persze akárminek nincs értelme, a fogalmakat meg ki-ki hogy értelmezi. Mi az az Fi? Csak annyit akartam mondani, nekem a pénzügyi stabilitás azt jelenti, hogy fenntartható hosszú távon a kiadás/ bevétel egyensúly, van 3-4 évnyi megélhetés tartalékban, az anyagi biztonság azt, hogy a jelenlegi nem pazarló megélhetésünket fedezi a tőke hozamának inflációt meghaladó része, a függetlenség pedig ehhez képest nagyságrendekkel nagyobb tőkét igényel, ami egyénenként igen eltérő lehet, nekem a függetlenség azt jelentené, ha egy évben akár 3x is mehetek egzotikus helyre nyaralni, másnak meg az ha magánrepülőgépet vehet.

(#27824) Stanlee válasza adalbert1 (#27816) üzenetére


Stanlee
őstag

Szerintem egy kb. 20-25 éves időtavon ezt a pénzt össze lehet hozni, de csak alkalmazotti fizetésből ez nem fog menni. Én a következő receptet ajánlanám mindenkinek:

1. Tanulj meg legalább angolul jól beszélni.
2. Végezz el egy normális egyetemet, főiskolát.
3. Legyél szorgalmas, sose másoktól várd a megoldást, hanem aktívan magad keresd a problémákra a választ.

4. Fiatalon menj ki külföldre dolgozni, élj legalább 5 évet külföldön. Ha ezt rögtön egyetem után teszed, akkor még nincsenek nagy igényeid, ha a munka sok utazást igényel, azt is tudod csinálni, félre tudsz tenni a jövődre.

5. Külföldön egy normális jövedelemből félre lehet tenni évente min. 10-15 ezer eurót (min. 3 misi). Amíg én a világot bejáró corporate bitch voltam, elég volt egy szobát bérelnem, mert hétvégén csak annyira voltam ott, hogy kimossam a gúnyám. Akkoriban spóroltam a legtöbbet.

6. Ha jól spórolsz, akkor egy 6-7 éves időszak alatt 2-3 kisebb, 18-20 milliós lakást tudsz venni hitelre, ahol a 10-15 éves hitel törlesztőt a havi bérleti díj kifutja. Így meg is van az első 60 millió.

Én így csinálnám. Abban reménykedni, hogy nagyot öröklök, vagy hogy a család betol a seggem alá egy nagyobb vagyont, olyan nincs. Olyan viszont van, hogy keményen dolgozva, de sokszor ésszel élve az ember idősebb korára vagyont tud összehozni...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#27825) zsoltee10 válasza Stanlee (#27824) üzenetére


zsoltee10
addikt

Van barátom aki 10 éve ezt csinálja. 5 lakást vett hitelre amikor Pesten az ingatlan olcsó volt.

(#27826) Stanlee válasza zsoltee10 (#27823) üzenetére


Stanlee
őstag

Főnököm euró milliomos. Minden évben attól függően, mennyire ment jól, 4-6 misit rak el adók után osztalék formájában. Lakást bérel, még mindig bérli az egyetemista korából a lakást. Nincs autója, nem jár egzotikus helyekre nyaralni (pedig megtehetné), de biciklivel bejárta már Európát, mert neki az a jó. Szóval ahogy írod, mindenkinek mást jelent az anyagi függetlenség (FI angolul).

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#27827) htomi85 válasza Stanlee (#27824) üzenetére


htomi85
tag

Ne hülyéskedj már.
Évi 3 millió forintot Magyarországon is simán fel lehet halmozni.
Akinek ez nem megy, annak nem a lokációval van problémája.

(#27828) kexksz válasza htomi85 (#27827) üzenetére


kexksz
addikt

+1, de attol meg en is egyetertek az eredeti poszttal, csereld ki a 3 milliot valami tetszoleges osszegre.

(#27829) Stanlee válasza htomi85 (#27827) üzenetére


Stanlee
őstag

Évi 3 misi Mo-n, simán? szerintem mi teljesen más világban élünk. de érdekelne a simán megvan munkahely az pontosan mit is jelent? Én nem vállalkozóról beszéltem, hanem alkalmazottról.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#27830) hati válasza Stanlee (#27829) üzenetére


hati
addikt

Simán. Az elmúlt 10 évben bőven megvolt az évi 3M, alkalmazottként.

(#27831) kovisoft válasza hati (#27830) üzenetére


kovisoft
őstag

És mennyit tettél ebből félre? ;]

(#27832) hati válasza kovisoft (#27831) üzenetére


hati
addikt

Eddig az évi megtakarításról beszéltünk. Nyilván erre írtam az évi 3M-t. Ez nem tűnik soknak, ha családban gondolkozol. Az asszonnyal mondjuk van havi 1,1-1,3M bruttód, az havi 800e nettó. Ebből 300e/hó könnyen megmarad.

[ Szerkesztve ]

(#27833) Stanlee válasza hati (#27830) üzenetére


Stanlee
őstag

Iparagat nevezhetnel mert az atlag nem ez, de ugye csak azert, mert vki ennyit meg tud sporolni, az nem azt jelenti, hogy a tarsadalom nagyobbik resze kepes erre.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#27834) htomi85 válasza Stanlee (#27829) üzenetére


htomi85
tag

Nekem már huszonévesen megvolt ez s szint alkalmazottként, nem vezetői poziban.
Akinek meg nem megy alkalmazottként, vállalkozzon.
Nem kifogást kell keresni, hanem pénzt.

Szerk: kit érdekel az átlag? Átlagos akarsz lenni?

[ Szerkesztve ]

(#27835) hati válasza Stanlee (#27833) üzenetére


hati
addikt

IT szektor természetesen.

(#27836) Stanlee


Stanlee
őstag

Ertem. Ugy tunk nagyon is rossz szakmaban dolgozom...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#27837) htomi85 válasza hati (#27832) üzenetére


htomi85
tag

Én nem számolom bele az asszonyt.
Férfiak vagyunk vagy mi.

(#27838) hati válasza htomi85 (#27837) üzenetére


hati
addikt

De hát én nem is dolgozom, csak irányítom a komornyikot, hogy mikorra legyen kész a szakácsnő az ebédemmel és mikor jöjjön a kertész. Elég csak egy jól kereső asszony. :D

[ Szerkesztve ]

(#27839) Gerzsi válasza hati (#27838) üzenetére


Gerzsi
tag

Sugar Mami? :DDD

(#27840) BÁ Nutrition válasza htomi85 (#27827) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Igy van, nekem se a lokacioval lenne problemam. Nem fizetnenek itthon annyit h megmaradjon 300k. Igy oda teleportaltam ahol ennek a tobbszorose megmarad. Mindenesetre jol csinalod :R

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#27841) Mercutio_ válasza hati (#27832) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tényleg tipikus fizuk :DDD srácok legalább konkrét végzettséget/gyakorlatot/nyelvtudást/tapasztalatokat írjatok, hogy legyen valami motiváció az olvasók számára.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#27842) daniel2121 válasza shteer (#27822) üzenetére


daniel2121
senior tag

hát az lesz is egy darabig

(#27843) daniel2121


daniel2121
senior tag

Waberers részvényekről mit gondoltok,most lehet jegyezni.

(#27844) 8th


8th
addikt

(#27742) Dr.Zoo, (#27717) Shade45 Gondoltam, hogy nem egyedi eset. Tehát emberünk figyeli a topikot és rögtön újra és újra letámad bárkit ha pénz szagot érez. Nem ért a szóból én már kénytelen voltam letiltani, hogy ne írogasson. Az sem semmi, hogy bár elküldik ő ugyanannál az embernél simán újra bepróbálkozik. Van bőr az arcán. Az oldal üzemeltetőinek helyében elgondolkodnék azon, hogy megválok egy ilyen szerencsejáték függőségben szenvedő tagtól mielőtt még valakit durván behúz egy nagyobb összeggel aki aztán futhat szépen a pénze után amit ez a beteg gyerek eljátszik.

(#27845) htomi85 válasza daniel2121 (#27843) üzenetére


htomi85
tag

Norbi update reloaded.

(#27846) daniel2121 válasza htomi85 (#27845) üzenetére


daniel2121
senior tag

Á szerintem azért ez komolyabb cég összehasonlíthatatlanul.

(#27847) zsoltee10 válasza daniel2121 (#27843) üzenetére


zsoltee10
addikt

Nem véletlenül most lépnek a tőzsdére. Gyuri bácsi eladta a céget befektető csoportnak, akik rá két évre tőzsdére viszik és eladják a népnek, pont amikor minden ATH-n van. Kelet-európai fuvarozó cégeket egyre inkább copatják nyugaton, jövőre még a név is eltűnik, mert Gyuri bácsi 2018-ig adja hozzá.

ha kiváncsi vagy a jövőbeli chartra, a lentebb ajánlott Norbi cég mellé nézd meg a CIG-et is. :N

(#27848) htomi85 válasza zsoltee10 (#27847) üzenetére


htomi85
tag

Ennyi.

(#27849) daniel2121 válasza zsoltee10 (#27847) üzenetére


daniel2121
senior tag

Ezeket elolvastam én is,a névben megfognak egyezni attól nem félek. Brexit is okozhat bizonytalanságot. Akkor marad a Konzum és az Opimus. :)

(#27850) adalbert1 válasza Stanlee (#27824) üzenetére


adalbert1
veterán

Ezzel az a gond, hogy a 4-es és 5-ös pontot már kapásból buktam, annyira nem vagyok fiatal, 30-on túl (igaz annyira nem sokkal) családdal már annyira nem opció a low cost külföldön tengődés - gondolkoztam azon, hogy ha kimennék valahova, akkor idővel vinném őket is.

zsoltee10: generációkon átívelő tőkefelhalmozás valamennyire jellemző a családon belül, viszont itt ugye csak a rendszerváltás utáni időszak játszik, tehát 27 év, és ennek kb. a felében csak a szüleim tettek hozzá - mindenesetre ilyen alapon szerintem 2-3 generációnak el kell telnie, hogy már egy olyan biztos vagyonról beszéljünk, aminek a hozamaiból megélnek az aktuális utódok (és akkor szerencsével egy dzsentri sincs a családban, aki csak elveri a pénzt :) ).

hati: nálunk barátnőm kb. fele annyit keres mint én, így azért inkább csak az én fizetésemből lehet megtakarítani, ráadásul a gyerek miatt ő 1-2 évre kiesik - igaz, most legalább meglesz már a közgazdász diplomája is, hátha azzal tud majd jobban fizető állást találni.

A célom az, hogy szakmailag oda eljussak, hogy a jelenlegi bérem kétszeresét keressem, abból már szerintem simán meg lehetne takarítani évi 4 milliót, ha az életszínvonalamat nem emelem arányosan.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.