Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#109001) aAron_ válasza Moleman (#108999) üzenetére


aAron_
őstag

Semmi értelme időzíteni. Itt is már nagyon sokszor téma volt, rengeteg kutatásban be van bizonyítva. De csak logikusan levezetve, egy kis kelet-európai ország random tech fórumán mekkora valószínűséggel tudják a választ a több ezer milliárd dolláros kérdésre, hogy most érdemes-e venni vagy később?

What is your ikigai?

(#109002) hellan


hellan
csendes tag

Sziasztok!
Jelenleg OTP Optima alapban van befektetve némi megtakarításom. Vajon meddig tarthat ki az alap jelenlegi hozama? Illetve milyen egyéb kötvényalapba érdemes most befektetni (Maxima, EMEA stb alap)?

(#109003) peetie1 válasza Moleman (#108979) üzenetére


peetie1
aktív tag

Tessék, ő megválaszolta a kérdésed. Aztán vagy egyetértesz vele vagy nem :)

(#109004) pyxis válasza PredatorZoli (#108974) üzenetére


pyxis
csendes tag

ha elfogadjuk hogy jövedelemnek számít, akkor a vesting időpontjában aktuális MNB árfolyammal szorzott árfolyam lesz a forint érték és a számolt érték 89%-ának 15%-a SZJA, 13%-a pedig SZOCHO.
Ha nem ez volt a kérdés, akkor nem tudom a választ én sem :D

(#109005) Moleman válasza peetie1 (#109003) üzenetére


Moleman
addikt

Köszi!
Végülis ő is csak azt mondta, hogy vagy lesz korrekció, vagy nem. :D

#109001 aAron_
Teljesen igazad van, 1-2 havi fizetés befektetésénél egy nagyobb korrekció is max pár tízezer forint nyereséget/veszteséget jelent, nem kéne stresszelnem miatta.

(#109006) axioma válasza pyxis (#109004) üzenetére


axioma
veterán

vestingnel elvben valaszthatod az elozo ho 15-ei arfolyamot is (logikatlan, de igy van)

szerk. a legutobbi modositas (adoegyezmeny helyett oecd) miatt az itthoni adozas nem valtozik januartol, kinti meg csak a dividend-re, ha az nincs akkor ugyanaz marad

[ Szerkesztve ]

(#109007) pyxis válasza buherton (#108992) üzenetére


pyxis
csendes tag

Kb 5 éve RSU-zok és ESPP-zek amerikai cégnél, le tudom írni a folyamatot, amit a cég adószakértő csapata rakott össze, és eddig még senkinél nem volt belőle NAV-os gond, és szerintem nem is túl bonyolult.
Azt nem tudom hogy jövőre hogyan változik majd a kettős adóztatással eltörlése kapcsán.

(#109008) pyxis válasza axioma (#109006) üzenetére


pyxis
csendes tag

na ezt nem tudtam, de tényleg semmi értelme (mondjuk ezen már nem lepődök meg :) )

(#109009) noiq_nolife válasza pyxis (#109004) üzenetére


noiq_nolife
csendes tag

ez azt jelenti, hogy az IBs referral bónusz részvényre akkor is vonatkozik adó, ha még el sincs adva, csak vestelodott?

(#109010) axioma válasza pyxis (#109008) üzenetére


axioma
veterán

oh aztan van olyan kombinacio hogy egy evben minden vest-re csak egyfelet -> de ez nem nav, hanem mert valamelyik ilyen celu program igy tudja kezelni...

@noiq_nolife hogy ezekre a reszvenyekre mi vonatkozik azt nem tudom, de ha megegyezik a munkaltatotol kapott vest-elessel, akkor raadasul papiron negyedevente fel kell 12-eig tolteni az elozo negyedeves jovedelem szja-jat es szocho-jat, amit majd az szja-bevallasnal minuszkent levonnak - igaz, eddig akinek nem negyedevente volt feltoltve, de majusban minden egyben be lett fizetve, nem volt belole gondja, igaz nem ellenorizte'k ot/oket konkretan

[ Szerkesztve ]

(#109011) Pharaoh válasza hellan (#109002) üzenetére


Pharaoh
aktív tag

OTP Optima magyar állampapirt vesz, amibnek a hozama a 2. félévtől zuhanni kezdett. Jövöre 3--5% között ha fog hozni, de hosszútávon inkább 1%

Ezeket a kötvényalapokat a lakossági állampapírok mindig verni fogják. Vegyeél inkább azt a MÁK-nál

[ Szerkesztve ]

(#109012) pyxis válasza noiq_nolife (#109009) üzenetére


pyxis
csendes tag

Mindegy hogy eladod-e, a vesting időpontjában jövedelmed keletkezik, az után adókötelezettség lesz, amire a következő negyedév 12-éig adóelőleget kell fizetni.
Ha eladod, akkor a "megvásárlás" (= vesting) és az eladás közötti esetleges árfolyamnyereség után kell majd adózni, de az független az előzőtől. :)
(ha egyből eladod, akkor nyilván a kettőt egybe le tudod adózni)

[ Szerkesztve ]

(#109013) PredatorZoli válasza pyxis (#109012) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

És magának a részvénynek az árfolyamát azt melyik nappal kell nézni? A vesting pillanatában fenállót vagy azt amikor a számládra tették (pl 1 évvel a vesting előtt)?

(#109014) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Sziasztok, korábban (elképzelésem és erős hitem van abban, hogy hogyan próbálják rövid idő alatt a CO2 kibocsátást csökkenteni, meg is csinálják) vettem Cameco papírt, de az adózás miatt ez már nem lesz akkora üzlet.
Aztán szembe jött ez a cikk: link
Mitől függ, hogy az Erste pl.: felvegye az adott ETF-eket a kereskedésre - cikk végén? (ehhez hülye vagyok) :R

"in medias res"

(#109015) peetie1 válasza pyxis (#109004) üzenetére


peetie1
aktív tag

Akkor legrosszabb esteben befizetjuk az így kalkulált adót, aztán ha mégse kellett volna majd visszaadjak. A szochora vonatkozik az, hogy ha már máshol befizetted akkor nem kell? Olvastam valahol hogy van maximuma.

[ Szerkesztve ]

(#109016) yossarian14 válasza pyxis (#109007) üzenetére


yossarian14
tag

Ne tartsd magadban :) Nekem is egyre aktuálisabb az RSU téma. Olvasgattam már a témában, de van 1-2 kérdésem, ahol bizonytalan vagyok:

1. Nálunk a (szintén amerikai) cégnél van olyan opció, hogy vestingkor eladják a részvények egy részét, hogy fedezzék az adót. Ilyen esetben kell bevallanom valamit a NAV felé, vagy ezt jellemzően a cég teszi meg?
2. Ha vesting napján el is adom a részvényeket (és igy nem keletkezik árfolyamnyereségem? ), akkor kell bevallanom valamit?
3. Ha később adom el a részvényt veszteséggel és azt nem akarom később visszaigényelni, akkor kell bevallanom valamit?

(#109017) PredatorZoli válasza peetie1 (#109015) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Szerintem ők nem fognak szólni hogy nem kellet volna adót fizetni. A jövedelemnél nincs felső plafon. Lehet kérni kéne egy állásfoglalást a NAV-tól hogy lehet-e alkalmazni azt a pontot amit tegnap betettél, miszerint ez nem jövedelem.

[ Szerkesztve ]

(#109018) Oppenheimer válasza JoinR (#108995) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Már volt szó a topikban arról hogyan kell szabályosan bevallani az RSU-kat, így ezt nem fejtem ki, mggogyii vagy hogy írják leírta (előző topikgazda).

Én nem szabályosan vallottam be és a NAV-os ügyintéző kiszámolta hogy 4 év alatt 5.5 millió adó maradt el a 1 millió volt késedelmi díj. Be kellett adni az általuk megadott számokkal önrevíziót és volt pár hónap kifizetni.

Lehetett volna részletfizetést igényelni de iszonyatos sok papírmunka és könyörgés árán, úgyhogy én megpróbáltam simán minél lassabban, több lépésben befizetni. Végén jött a felszólítás hogy fizessek mert küldik a végrehajtót. :D

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#109019) pyxis válasza PredatorZoli (#109013) üzenetére


pyxis
csendes tag

azt a napot, amikor a ténylegesen jövedelmed keletkezik, az pedig a vesting napja (amikor a számládra teszik, akkor nem keletkezik jövedelmed, mert eladni sem tudod, hiszen még nem a tied, csak ígéretet kapsz hogy valamikor megkapod)

(#109020) pyxis válasza yossarian14 (#109016) üzenetére


pyxis
csendes tag

1. Ilyennel nincs tapasztalatom, de ha amerikai a brókercég, akkor kizártnak tartom, hogy ők a magyar SZOCHO és NAV előlegszámlára fognak utalgatni és számolgatni, úgyhogy ez szerintem az amerikai munkavállalókra vonatkozik, meglepne, ha magyarként erre lenne lehetőséged.
2. Ha eladod a vesting napján, attól még jövedelmed ugyanúgy keletkezik, ami után adóelőleget kell fizetni. Annyi lesz a különbség, hogy árfolyamnyereséged/veszteséged nem lesz, így nem kell kétszer számolnod.
3. Nem tudom mire gondolsz visszaigénylés alatt, de a veszteségedet maximum szembeállítani tudod két évig a nyereségeddel, amit majd a következő éves adóbevallás során tudsz megtenni, így tudod csökkenteni az esetleges adófizetési kötelezettségedet. Bevallanod pont emiatt kell, hogy a következő két évben fel tudd használni majd a nyereséggel szemben.

(#109021) peetie1 válasza PredatorZoli (#109017) üzenetére


peetie1
aktív tag

Nemtudom mikor fognak raerni a céges könyvelők de majd faggatom őket a témában. Aztán a vége gondolom ott is az lesz h kérdezzük meg a navot.

Viszont a jövőre nézve akkor, amint vestelodik egy adag IB részvény azt célszerű azonnal eladni majd nem? Legalább abból ne legyen plusz papírmunka. Vagy akkor is számolgatni kell majd az árfolyamot? Kezdem azt érezni jobban jártunk volna ha nem ad semmit az IB :DDD

(#109022) hellan válasza Pharaoh (#109011) üzenetére


hellan
csendes tag

Koszi!
Azon gondolkozom, hogy Optima hozama maxoljon es utana onnan kiszallok es utana kellene masik befektetesi lehetosegem. DK jegyeket neztem addig ideiglenes jelleggel, de OTP-s ertekszamlamhoz csak 1 eves fix kamatozasu allampapirt es hosszabb lejaratuakat latok mobilappban.

(#109023) PredatorZoli válasza peetie1 (#109021) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Az árfolyam nyereségből származó rész az már nem para, azt a szokásos módon egyszerű kiszámolni.

(#109024) axioma válasza PredatorZoli (#109013) üzenetére


axioma
veterán

Amikor a csomag megjelenik, de me'g nem hasznalhatod, azt "grant"-nak szoktak hivni. Az mint mar mas is irta, nem keletkeztet jovedelmet.
A vest datuma jo kerdes, mert nalunk van egy hivatalos napja, es utana 2-3 munkanap mire tenylegesen eladhato lesz. De nalunk a ceges, elvileg adozashoz is hasznalt kimutatasban a vest hivatalos napja van megadva (talan mert akinek van trading plan-je es azonnali eladast ker, annak aznap lesz eladva, nem amikor mar mi tudjuk - me'g ha a dollart o is kesobb kapja meg belole par nappal).

@peetie1: a vest utan fizetendo szocho mindig fizetendo, nem veheto figyelembe hogy munkaber utan is fizeted (pont ugyanugy, mint ujabban a kamat utan).
Az szja-bevallasban szereplo adatok alapjan fogja a nav kiertekelni, olyan hogy bevallod, befizeted, de szerintuk nem kell, egy olyan jovedelemre amire nem latnak ra, nem fogjak azt mondani hogy hibas (ne felejtsd el, hogy nem fogjak latni, az milyen tranzakciobol szarmazik, csak a bevallasod forintosszegeit, azok egymashoz stimmelnek-e).

[ Szerkesztve ]

(#109025) SzGee válasza Csabroncka (#109014) üzenetére


SzGee
aktív tag

vettem Cameco papírt, de az adózás miatt ez már nem lesz akkora üzlet.

Itt mire gondolsz? Adózni az ETF-ből is kell

If you leave me, can I come, too?

(#109026) axioma válasza yossarian14 (#109016) üzenetére


axioma
veterán

Szerintem az eladjak neked azt jelenti, hogy ott marad a brokerszamladon az a kb. 25% penzben, nem reszvenyben, azt neked kell a nav-hoz juttatni (forintban!). Kartyaval is befizetheto, a feltoltes is, csak ekkor nem toltesz ki bevallast. Kov. majusi normal szja bevallasban ezeknek van kulon sora (ev kozben befizetett, 4 db negyedevnek rubrika).

kieg. me'g mindig a jovedelemnek szamito RSU-ra vonatkozik, az nem vilagos hogy az IB reszvenyek ide tartoznak-e (magyar penzintezetek az ajanloi/belepesi bonuszra kiirjak, hogy uzletpolitikai kedvezmenykent nyujtjak, adot nem kell fizetni utana)

[ Szerkesztve ]

(#109027) student


student
őstag

(#109028) Csabroncka válasza SzGee (#109025) üzenetére


Csabroncka
addikt

"Adózni az ETF-ből is kell" értem, futólag olvastam csak, de van valami megkerülési mód?

"in medias res"

(#109029) stingy2 válasza Csabroncka (#109028) üzenetére


stingy2
senior tag

TBSZ

INTJ

(#109030) Csabroncka válasza stingy2 (#109029) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ok TBSZ-en van minden papírom, ennyi elég az Amerikai papírok kettős adóztatása ellen?

"in medias res"

(#109031) stingy2 válasza Csabroncka (#109030) üzenetére


stingy2
senior tag

Nem mindenben, de ennél többet nem nagyon tudsz tenni. Az osztalékból és a kamatból a forrásadót levonják kinn, árfolyamnyereséget usa nem adóztatja, itthon meg TBSZ miatt nincs adó.

INTJ

(#109032) Csabroncka válasza stingy2 (#109031) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ok, köszi az infót! :R

"in medias res"

(#109033) bandus


bandus
veterán

szep csendben hetvegen az eth is masfel eves csucsra maszott.. vajon meddig tart ki a lendulet es kiszalljak-e belole :D

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#109034) Oppenheimer válasza bandus (#109033) üzenetére


Oppenheimer
veterán

"most kell szerénynek lenni"

- Orbán Viktor

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#109035) nort_on válasza bandus (#109033) üzenetére


nort_on
senior tag

2020 őszén volt ilyen utoljára, hogy 7 héten keresztül zöld volt. Jelenleg "szabadesés" van, full FOMO, MA-k a végtelenben, weekly RSI 94. Nyilván lesz korrekció, kérdés, hogy mikor és mennyi. Én sávosan már elkezdtem realizálni a profitot, tanulva 2021-ből. :U

[ Szerkesztve ]

(#109036) sajtos365 válasza nort_on (#109035) üzenetére


sajtos365
tag

:K

(#109037) Oppenheimer válasza nort_on (#109035) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Kicsit tarthatott volna tovabb 38k koruli bazisepites, de hat ez van. Majd biztos visszakorrigal, de en meg nem kezdek el profitot realizalni. Minimum 200% profitot akarok latni hogy eloszor eladjak belole.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#109038) nort_on válasza Oppenheimer (#109037) üzenetére


nort_on
senior tag

Nekem az már összejött, 2x pipa. 3x és 4x a következő megálló.

[ Szerkesztve ]

(#109039) avl


avl
aktív tag

2032/S babakötvenyt ma is vettem volna,

eddig sosem, de ma ez az üzenet:
"Sikertelen tranzakció!: Jelenleg nincs elegendő névérték, kérjük próbálja meg később.."

babakötvennyel jart mar mas is igy ? mikor ?

(#109040) bandus válasza nort_on (#109038) üzenetére


bandus
veterán

én viszonylag sokat az 1000-1100 körüli árfolyamon vettem bele, ez már azért kompenzál a 4300-as vásárlásokért is :D

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#109041) Oppenheimer válasza nort_on (#109038) üzenetére


Oppenheimer
veterán

200% jott ossze vagy 2x? Mert a 200% profit az 3x :D

Nekem a teljes pozim csak 40% pluszban van BTC-bol es 25%-ban ETH-bol, 200% meg messze van, hodl kemenyen

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#109042) ngaba


ngaba
aktív tag

Jönnek az új lakossági állampapírok, de mi lesz a PMÁP-pal? Az ÁKK vezére elárulta

Többedszer is elhangzik az ígéret, hogy nem változik a PMÁP visszaváltási büntetése. (Az alacsonyabb kamatszinten kiváltják más forrással, ha többen visszaváltják, oszt' jóvan. Ezt mondja.) Ámen.

+ nyilván csökkenni fog a hibrid PMÁP első kamatperiódusának kamata, ahogy megy le a kamatszint.
+ januárban jön a fixMÁP és az új BMÁP.

[ Szerkesztve ]

(#109043) avl válasza avl (#109039) üzenetére


avl
aktív tag

sokadik proba utan sikerült

(#109044) atee_13 válasza Oppenheimer (#109041) üzenetére


atee_13
őstag

Én 700 dodó áron vettem a btc-t. És nem adtam el a csúcson se :D . Én is tartom még mindig, bár utólag jobb lett volna 60k környékén elpasszolni majd visszavenni, de utólag a lottószámokból is a nyerőt x-elném

(#109045) bigdady válasza atee_13 (#109044) üzenetére


bigdady
nagyúr

Nekem lassan eléri a befizetett 30%-át :DDD

(#109046) atee_13 válasza bigdady (#109045) üzenetére


atee_13
őstag

Én anno amolyan nyugdíj alapnak vettem :D úgy voltam vele, hogy majd felmegy 100e dodóig is akár és akkor nagyot kaszálok, ha meg nem sokat nem bukok.

Ha nekem kiadja te is + ban leszek :DDD

(#109047) robag93 válasza bigdady (#109045) üzenetére


robag93
tag

Az hogy lehet? Ha csúcson vetted is 2/3 áron kellene lenned :DD

(#109048) HussarF válasza Oppenheimer (#109037) üzenetére

Minimum 200% profitot akarok latni hogy eloszor eladjak belole.

Híres utolsó mondatok? ;]

(#109049) nort_on válasza Oppenheimer (#109041) üzenetére


nort_on
senior tag

2x, bocsi. :U :DDD

[ Szerkesztve ]

(#109050) zichie válasza atee_13 (#109044) üzenetére


zichie
senior tag

Én 420 dollár körül vettem 2016-ban, sajnos nem eleget... 100k körül sem adom el, de attól félek, hogy soha nem fogom...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.