Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48001) zharkanyi válasza Ijk (#47994) üzenetére


zharkanyi
tag

Nem tudom. Én már rég menekülön az állampapírból és a forintból.
Én nem látok különbséget a 330>365 és a 365>400 ugrások közt.

Előbbi megtörtént és mindenki benyelte a veszteséget aki forintban tartotta a pénzét. Most még javasoljátok is egymásnak a MÁP+-t, aminek erényeit nem vitatom el, de én inkább a beetetést látom benne, mint a biztonságot.

@aujjobba - A sima EUR-ban tartott pénz szerintem kellően likvid és megfelel a vésztartalék szerepére is.

Abban mindkettőtökkel egyetértek, hogy befektetésnek nem ideális EUR-ra váltani és parkoltatni a pénzt (illetve nem tudni, megéri-e), de pont azzal kezdtem, hogy szerintem tartaléknak szánt pénz esetében jó döntés. Ott pedig nem a hozam, hanem az értékmegőrzés és likviditás a cél.

(#48002) aujjobba válasza zharkanyi (#48001) üzenetére


aujjobba
addikt

Szamomra a volatilis eszkozok nem felelnek meg vesztartaleknak.
Hirtelen szuksegem van a penzre ami epp 10%-kal kevesebbet er, mert erosodott a forint.
Ehhez kepest a MAP-on legalabb valamennyi nominalis novekedes mindig van (kiveve persze az elso honap amig a visszavaltasi jutalekot nem hozza be).

(#48003) Ijk válasza zharkanyi (#48001) üzenetére


Ijk
nagyúr

Szerintem ez örök vita lesz, nekem macera lenne EUR kezelése, + váltáson a veszteség ha fél év múlva mégis kellene. 1M-nál inkább elméleti, elvi kérdés ez mint gyakorlati szerintem.
Az hogy az állam hazsnálja a pénzed állampapírban meg nem gondolom olyan ördögi dolognak, bárhova teszed valakinek rendelkézésre bocsátod.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#48005) Lex Icon válasza zharkanyi (#48001) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ott pedig nem a hozam, hanem az értékmegőrzés és likviditás a cél.

€-val pont az erős árfolyam ingadozás miatt nem tudod ezt biztosítani, míg a MÁP+ kiszámítható és folyamatosan növekvő értéket biztosít.
Az évi 4,95% kamat pedig hosszabb távon is az € árfolyamnál magasabb hozamot ad. Írtam, hogy 10 év múlva nem lesz 580-as €.

[ Szerkesztve ]

(#48006) zharkanyi


zharkanyi
tag

"a MÁP+ kiszámítható és folyamatosan növekvő értéket biztosít." - Ezt add el reklámszövegnek az államkincstárnál!

Nem véletlenül írtad, mert pont ezt sulykolják belénk minden létező csatornán a MÁP+ kapcsán. De nézzük is meg inkább az eddig pályafutását.

Előbb a deviza kitettségtől szabadult meg a kormány (nyomatták a PMÁP-ot), aztán pedig megszabadultak az inflációs kockázattól is (MÁP+ a "szuperállampapír").
Mikor a MÁP+ elindult tavaly nyáron az EUR árfolyama 324,35 volt.

Ha akkor 1 millió forintot betettünk MÁP+-ba, akkor az most épp 1.055.124 Ft-ot ér. Tranzakciós adótól és visszaváltási díjtól tekintsünk el.
Ha akkor az 1 millió forintot átváltottuk EUR-ra, akkor az 3083,09 EUR lett volna, ami a mai napon érne 1.124,556,8 Ft-ot. Tudom, itt van átváltási költség, devizaszámla díja...

Egyrészt mondhatjátok, hogy utólag könnyű okosnak lenni, de talán pont te emlékezhetsz rá a legjobban (régi vitáink emléke), hogy én egy éve is ugyanezt mondtam. "Támadtam" a MÁP+-t és a forintos befektetések elinflálására hívtam fel a figyelmet.

Covid-ot nem tudhattam, de az, hogy az elmúlt 10 év világgazdasági szinten nyugis volt (Covid-ig) és a kamatok a 0% környékén mozogtak várható volt, hogy nem tart örökké. Most a kamatok még maradtak, de a világgazdaság már nem emelkedik nyugisan. Hopsz van is rögtön 10% bukta a forint árfolyamában.
Mit hoz a következő év és az azt követők? Nem hiszem, hogy megállna a forint gyengülése. A kormánynak érdeke (részben pont a MÁP+-al teremtette ezt meg), hogy gyengüljön a forint.
Ok, lehet nem lesz 400 jövő év végén az EUR, de ezt nem is lehet kizárni. Egy 380-on már legtöbben meg sem lepődnénk, aztán 2 év múlva jöhet a 400 is... A kormánynak jó, még mondhatni a magyar gazdaságnak is. Mindenki boldog, az árát pedig a forintban megtakarítók fizetik meg.

Nem vagyok jós, nem tudom, hogy így lesz-e. Én csak pont azt mondom, mint tavaly. Igenis benne van a pakliban, hogy a MÁP+-on hosszútávon veszítenek a megtakarítók, ahogy kvázi bármilyen forint alapú megtakarításon.

EUR-ban, vagy USD-ben nem kapunk kamatot, de a pénzünk igenis megőrzi az értékét a forintban tartott tőkénkhez képest.

(#48007) zharkanyi válasza Lex Icon (#48005) üzenetére


zharkanyi
tag

Ja és ne forintban gondolkodj. Ez a csapda. Ha mindig forintban számolsz, akkor lehetsz boldog, hiszen azt látod, hogy nő a fizetésed, nő a megtakarításod. Egyre gazdagabb vagy.

Mindeközben meg gondolkodhatsz azon, hogy miért nem tudsz iPhone-t venni, mint 3 éve és miért kerül egy fapados Opel Astra 7 millióba, miközben pár éve még 4-ért adták.

(#48008) Ijk válasza zharkanyi (#48006) üzenetére


Ijk
nagyúr

Tavalyi vételi és mostani eladási árfolyammal nyertél 5,64%-ot az euróval, ehhez képest MÁP+-al durván 2%-kal kevesebbet, ami 1 milliónál 20 ezer forintot jelent. És ugye éppen most szállt el az árfolyam, augusztusban kemény 1,4% hozott volna.
Persze kérdés hogy jövőben hogy viselkedik a forint, azért idén nagyot bukfencezett.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#48009) Lex Icon válasza zharkanyi (#48006) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ja, bocs, hogy hozzád szóltam, most ugrott be, hogy te vagy az a konteos "okos", aki már többször is mindenki más magyarázata ellenére nyomja a hülyeségeit és generálja a felesleges vitát. Most meg azt hiszed, mert az elmúlt évben épp jobban romlott a Ft (válságban!!!), akkor ez így lesz 10 éven át (alaphiba). Persze ezt is írtam (hosszabb távon), de téged ilyen apróságok nem zavarnak. Kicsit less vissza, hogy amióta van €/Ft árfolyam, az összes 10 éves periódusban mennyi éves hozamot adott?
Amúgy nem lenne ezzel baj, mert a saját pénzeddel nyugodtan művelheted, csak ne adj másnak tanácsot.

(#48010) zharkanyi válasza Ijk (#48008) üzenetére


zharkanyi
tag

Miért váltanék bármit vissza forintra? Főleg ha tartalék, vagy befektetés. Ne forintban gondolkodjatok!

Tudom, hogy a kormány most arra játszik, hogy ne legyen eurónk, de naivitás lenne azt gondolni, hogy egy kis tíz milliós ország hosszú távon saját pénznemét fogja használni. Ezen felül kellett eurót, vagy dollárt vennetek az elmúlt években? Nyaraláshoz? ETF vásárláshoz? Valami olyan termékre/szolgáltatásra, amit eleve nem forintban kellett fizetni? Aliexpressz? Amazon? Apple store? Simán kifizetted bankkártyával és nem nézted mennyi volt akkor a váltás?

Nem jó nekünk ez a forint, mint magánszemélyeknek. Nagyon nem. Sokba kerül, csak nem látszik, mert forintban számolunk és nem euróban.

Beszélünk itt bitcoin-ról, transferwise-ról, revolut-ról... Közben meg jöttök a mennyibe kerül átváltani a bankban euróra és utána vissza forintra kérdésről.

(#48011) zharkanyi válasza Lex Icon (#48009) üzenetére


zharkanyi
tag

Nyugi. Nekem is úgy vagy meg, mint aki beleköt bármibe amit írok.

Soha nem azt mondom, hogy látom a jövőt. Csak azt mondom, hogy ne nézzétek már a világot ennyire egyoldalúan. Nekem is van még mindig magyar állampapírom. Értem miért szeretitek, csak azt is látom, hogy nincs ingyenpénz. Mindenben ott a kockázat és ezt ti a MÁP+-nál alábecsülitek és propagandaszinten nyomatjátok, mint tuti tanácsot.

Én ellenben nem azt mondom, hogy EUR-ba parkoltassa bárki is a pénzét.(ezt csak példaként hoztam, szemléltetve a veszteséget amit MÁP+-ban elszenvedtetek)
Csak azt mondom, hogy én forint helyett más pénznemű befektetésben tartanám a megtakarítás jelentős részét.
Ott vannak a sokat ajánlott ETF-ek, amelyek nem forint alapúak. De még a magyar államnál is ott a PEMÁP. Elég sok a lehetőség!

(#48012) Lex Icon válasza zharkanyi (#48010) üzenetére


Lex Icon
senior tag

naivitás lenne azt gondolni, hogy egy kis tíz milliós ország hosszú távon saját pénznemét fogja használni.

Konkretizáld a "hosszú távot"! Mióta is van ennek a kis országnak saját pénzneme?

Induljunk ki abból a tényből, hogy az MNB 1999.01.04-től jegyez Eurót. Akkor 251,43 Ft volt. Ehhez képest a mai árfolyam 45%-kal van feljebb (21-22 év alatt). De mondjuk azt, hogy rossz árfolyammal indult a történet. Vegyük a legerősebb Ft értéket, ami 229,11 Ft/€ 2008.07.18-án. Ez 59,2% ~12 évre. Ez 3,94% éves hozam, de ehhez csak 2008.07.18-án kellett €-t venned. És ez még sehol sincs a MÁP+ 4,95%-os évesített hozamához képest.
De gondolom ezek a tények nem zavarnak össze. ;)

Mindenben ott a kockázat

Melyik a kockázatosabb? € vagy államkötvény?
És nem propagandaszinten nyomjuk, hanem esetleg tanultunk ezt-azt az államkötvényekről (nem a MÁK-ról, hanem bármelyik államéról)

Én ellenben nem azt mondom, hogy EUR-ba parkoltassa bárki is a pénzét.(ezt csak példaként hoztam, szemléltetve a veszteséget amit MÁP+-ban elszenvedtetek

Ami nem igaz, lásd fentebb!

Csak azt mondom, hogy én forint helyett más pénznemű befektetésben tartanám a megtakarítás jelentős részét.

A kérdező 1M-ról beszélt, ami inkább vésztartalék jellegű, amihez likvid és stabil elhelyezés kell.

(#48013) Ijk válasza zharkanyi (#48010) üzenetére


Ijk
nagyúr

A vésztartalék arra való hogy kaját vegyél, befizesd a számlákat, esetleg ha beszarik a kazán és ki kell cseréltetni. Hogy akarsz ezekért itthon euróban fizetni?
De ha csak ingatlanra akarod félretenni önerőként pár évre, akkor is majd rendelsz téglát amazonról?
Ha tartalékhoz kell nyúlni nem házimozi erősítőt fogsz rendelni német amazonról (angolon máris váltanod kell).

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#48014) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Teljesen nyilvánvaló, hogy a forint alkalmas arra, hogy a vésztartalékodat ne kelljen átváltanod másik devizába. Kicsit érzésem szerint elbeszéltetek egymás mellett, mert nyilvánvaló, hogy hosszú távon egy euro alapú részvény eszközosztályú befektetés a megfelelő, azonban vésztartaléknak, aminek az időtávjára mindíg úgy kell tekinteni, hogy 1 óra múlva szükség lesz rá, de legfeljebb 1 napon belül, azt forintban kell/illik tartani.
Én személy szerint 1M ft vésztartalékot tartok, 300e ft-ot készpénzben a számlámon elkülönítve, 700 ezret pedig a bankomnál tettem PMÁP ba. Ez utóbbit vsszaválthatom 0,5%os büntetéssel (Ersténél ennyiért váltják vissza). Ezzel az aránnyal hosszú távon amennyiben nem kell hozzányúlnom, az inflációval hellyel-közzel lépést tart ez a pénz, és ennyire van szükség, nem többre, nem kevesebbre.

(#48015) BeZol válasza zharkanyi (#48011) üzenetére


BeZol
őstag

Én értem az EUR pártiságodat. Én is "kongattam" itthon feleségemnek a "vészharangot" mikor tavaly nyáron MÁP+-t behozták.
Szinte mindenki áttette ide a megtakarításait (2 hét alatt 0 érdeklődő lett az eladó ingatlanunkra, előtte pedig heti 3-4 megkeresés is volt és érdekes módon idén nyár/ősztől újra el kezdtek szállingózni!), emellé jött a kedvezményes hiteles tőkeáttétes privátbankári ügyfeles történet mint ráadás, az akkorra már alakuló infláció, egy válság már 1-2 éve lógott a levegőben (vagy legalább egy korrekció), az pedig a Ft-nak sosem kedvez, és mivel évek óta kb. 315 környékén volt (nem hagyták beerősödni soha, mert akkor nem versenyképes az ország), ill. cikkezték h EU transzferek is le fognak csökkenni, emellé pedig a folyó fizetési mérleg is negatívvá vált, sztem egyáltalán nem volt kérdéses, hogy gyengülés várható. És akkor még babaváró és társait is jobban megpörgették mellé, tehát a kérdés nem az volt már tavaly nyáron, hogy mikor fog begyengülni a Ft, hanem hogy mennyire fog!
Számolgattam én is, hogy mekkora árfolyamgyengülés esetén érné meg a PEMÁP, és hát az akkori számításaim szerint csak egy lehelettel jött ki jobban a MÁP+ (talán 335-45-ös sávot tippeltem), de én is húztam a számat, hogy sztem akkor sem kéne MÁP+-t venni, mert számomra a legnagyobb visszatartó erő az, hogy oké, hogy talán 0,25%-os büntetéssel vissza lehet váltani, de ha nagyot beüt a gebasz, akkor miből áll nekik ezt módosítani teszem azt 3%-ra? Bármikor megtehetik!
Aztán jött a COVID-19, begyengült a Ft (mily meglepő :U ), persze tette mindezt 325-335-ös sávról már, és igazából senki nem járt jól, aki MÁP+-t vett erre az időszakra.
2019.06.03-án indult talán a forgalmazása, egész nyáron 320-325 közötti sávban mozgott az EUR árfolyama, ami 2020 nyarára 345-355-ös sávra változott (+6,2-10,9%), közben MÁP+-ra ment az első félévben évi 3,5%, a második félévben évi 4,0% kamat...
Persze utólag okosabb az ember, és én személy szerint nem számítottam ekkora gyengülésre (végül nem fektettünk be tavaly, esküvőre költöttük a megtakarításunkat), de aki eddig nem váltotta át EUR-ra a megtakarítását, annak talán most már nem is érdemes, max. egy lokális mélypontnál, mert nagyjából érzékelni, hogy a 370-es sáv fölé az MNB per pillanat nem akarja elengedni az árfolyamot (majd jövőre ;] ), de hogy mi szólna egy fokozottabb erősödés mellett, hááát nem tudom (max. kamatemelés, de az meg az állam finanszírozását nehezíti), mert minden más a gyengülés irányába mutat (állami költekezés, magasabb ktgvetési hiány, MNB pénznyomtatás, ilyen-olyan támogatások, csökkenő EU transzfer, infláció mértéke), közben pedig eurózónában defláció lett (már csak az inflációk különbsége alapján 4% környéki éves Ft-gyengülésnek "kéne" történnie).

Mi felvettük a babavárót első baba születése előtt most áprilisban, és mivel ezzel együtt sincs elég zseton egy normális 5+ szobás családi házra (ha már költözünk, olyanba, amibe majd 3 gyerekkel együtt is elférni, nem akarok x évente mindig 1-gyel nagyobba költözni...), ugyanakkor megvan mindenünk ami kell, idén júl. végén és aug. elején megnyitottuk a random capital tbsz számlákat, és 345 ill. 349-es árfolyamon átváltottuk az egészet EUR-ra.
Azóta az én részemet bekötöttem Lufthansa részvénybe (7,1416-os árfolyamon), a feleségem viszont még puhítani kell, ő csak parkoltatná úgy EUR-ban ahogy van... (pedig vmi légi/olajipari céget akkor is vetetek vele ;] ). Remélem 3-5 éves időtávon talpra állnak ezek a szektorok, aztán 2-4szeres árfolyamon kiszállva már megoldjuk a szép új családi ház témakörét a mostani árát beforgatva, ha meg netán rosszul spekuláltam, akkor sincs semmi veszve, mert MÁP+-os vagy PEMÁP-os kamatozással akkor sem lennénk kisegítve és ugyan úgy nem lenne elég rendelkezésre álló összegünk...

(#48016) BeZol válasza BeZol (#48015) üzenetére


BeZol
őstag

[link] - ezt csak úgy itthagyom :))

(#48017) HussarF válasza zharkanyi (#48007) üzenetére

Az a baj, hogy kb. úgy állítod be a dolgot, hogy a forintban a pénzed annyival kevesebbet ér, amennyit az EUR-ral szemben romlott az árfolyama. Szeretném felhívni a figyelmed, hogy a forint romlás mértéke viszont továbbra is az infláció...

Több okból is örülök, hogy az Opel Astra-s példát hoztad fel, ugyanis be tudom mutatni hol tévedsz. Nemsokára én is autót veszek és egy ideje már nézegetem a kinézett típus árait (nem Astra). Felmerült bennem az is, hogy külföldről veszem, ha úgy jobban megéri, úgyhogy elkezdtem a külföldi árlistákat is nézegetni. Meglepődve láttam, hogy itthon kb. 10%-al olcsóbb az autó, mint az euró övezetben. Aztán volt egy modellév váltás, aminek a közepébe pont beleesett a nagy márciusi visszaesés és forintromlás. Először az eurozónás árlisták jelentek meg, 4-5% drágulás volt. Ekkor már elkezdtem izzadni, mert a EURHUF-ot is belekalkulálva, már egy 10% körüli drágulást vizionáltam. Izzadva nyitottam meg az új magyar árlistát, majd meglepődve tapasztaltam, hogy az áremelkedés 2,5% lett. Nemhogy rárakták volna az eurós ár emelkedésére a forintgyengülést, még az eurós áremelkedést sem tükrözte. Ezzel az olló még nagyobbra nyílt, az autó még olcsóbb lett itthon az eurozónához képest.

Attól hogy az EURHUF gyengül, egyáltalán nem jelenti, hogy a fogyasztói kosaradban minden termék vele ugyanúgy gyengülne. Az, hogy a forintod mennyit ér, még mindig attól függ, hogy itthon mit tudsz belőle vásárolni, nem attól, hogy mennyi eurót tudsz belőle venni (kivéve persze, ha a te fogyasztó kosaradban csak az euró szerepel). Kvázi, ha nem akkora az infláció, akkor euróban mérve olcsóbb lett itthon az élet.
Nyilván van a gyenge EURHUF-nak az import termékeken keresztül visszacsatolása az inflációra, ezért is izzadnak most az MNB-ben a 360 feletti árfolyamtól, de azért az EURHUF gyengülés továbbra sem egyenlő az inflációval.

És még egy kitérő az autókra. Hogy az miért drágul, abban megint csak nem a forintgyengülés a meghatározó faktor. Hanem az önsorsrontó EU-s politika, akik fullba nyomják a kretén, a valóságtól teljesen elrugaszkodott CO2 emissziós megszorításokkal. Értelmesebb országok úgy vezetnek be változásokat, hogy ne végezzék ki a gazdaságuk gerincét adó iparága(ka)t. Nem úgy az EU, élükön a teljesen meghibbant németekkel...

Elbúcsúzhatunk a megfizethető kisautóktól a brutális uniós klímaszigor miatt

(#48015) BeZol
Az összes megtakarításod beleborítottad egy részvénybe? Az igen :C

[ Szerkesztve ]

(#48018) julius666 válasza HussarF (#48017) üzenetére


julius666
addikt

Mivel egy vámmentes unió tagjai vagyunk, a szabad áru és munkaerő áramlás biztosított, ezért törvényszerűen az EURHUF árfolyam és az eurozónás infláció igencsak komolyan meghatározza a hazai inflációt. Ideig-óráig lehetnek ettől eltérések egyéb tényezők miatt, főleg egyes részterületeken (pl. adó változások, kiürülő készletek, stb), de középtávon is már igen erősen korrelál a kettő.

Nem csak az import érintett. Nagyon sok belpiacra készülő termék árát alapból befolyásolja az import termékek ár változása (pl. alapanyagok, előállításhoz szükséges eszközök ára), de a piaci szereplők sem hülyék ám. Ha nagyon elnyílik az olló az EUR és a HUF ár között, akkor hülye lesz belföldre termelni az adott terméket.

Kocsik ára nem tudom hogy változott épp, de pl. tech eszközök árán igencsak hamar megéreztem az árfolyam változást. Konkrétan azt látom, hogy a használt cuccok ára is felment.

(#48019) Lex Icon válasza julius666 (#48018) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Kihagyod a képletből azt, hogy az árfolyamon és az infláción kívül még rengeteg tényező befolyásolja egy termék árát.
Autó esetén hiába azonos az előállítási ár mindkét országban (azonos gyártó/gyár), ha egyrészt a rárakódó adók, illetékek, költségek eltérnek.
Ami a mi javunkra billentheti a mérleget, az az, hogy a közvetítő lánc (nagyker, kisker, fuvarozó/szállító cég) alacsonyabb árréssel dolgozik, mert olcsóbb a munkaerő (pl. a szalonban 1 autó eladásáért kevesebbet kell fizetni az értékesítőnek). Így adódhatnak a fenti eltérések.
Persze ez termékcsoporttól és időponttól is erősen függ.

[ Szerkesztve ]

(#48020) HussarF válasza julius666 (#48018) üzenetére

Nem akarom túlságosan bagatellizálni sem az EURHUF árfolyam jelentőségét, mert fontos tényező, de a saját pénznem többek között erre is jó. Hogy amit csak kisebb eltérésnek mondasz, az akár egész lassan egyenlítődjön ki, vagy strukturális különbség legyen. Részletekben van az ördög.

[ Szerkesztve ]

(#48021) Ixion77 válasza HussarF (#48017) üzenetére


Ixion77
őstag

Offtopic, de épp benne vagyok ugyanebben a témában, ezért kikívánkozik belőlem:
1, Autó olcsóságban egész Európában nézve Magyarország sok éve dobogós, a világrekorder ÁFA-nk ellenére. Lengyelek szoktak még versenyben lenni velünk. Hogy miért, azt nem tudom. A lista másik végén a Norvégok szoktak állni. 50-100%-kal drágább náluk ugyanaz a modell.
2, Co2 kreténségben az osztrákok simán verik a németeket. Az osztrák autótulajdonosok álma hogy bárcsak a német szabályok vonatkoznának rájuk... Minél nagyobb teljesítményű az autó annál brutálisabban nő a különbség. Évi akár több ezer eurók a Co2 büntetés! Ha valakit érdekel, itt kiszámolhatja hogy mennyi lenne az autója kötelezője Ausztriában.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#48022) Thom!


Thom!
veterán

Vicces a mai német tőzsdei árak reggel :W

(#48023) Ixion77 válasza Thom! (#48022) üzenetére


Ixion77
őstag

Konkrétan mi bántja a lelked?

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#48024) atee_13 válasza HussarF (#48017) üzenetére


atee_13
őstag

Örülök, hogy az autós témát hoztad fel. ;]

Az új elektromos Dacia pl 390 Ft EUR/HUF árfolyamig garantálja az árakat.

Gondolom az általad kiszemelt új autó vásárlás Alfa lesz mely árának a (#48021) Ixion77 által írton kívül is megvan az oka.

"a valóságtól teljesen elrugaszkodott CO2 emissziós megszorításokkal." Mintha valami ilyesmivel vádoltad volna a 444 és társait. ;]

Értem én hogy mire gondolsz a CO2 vel. Csak te az elmúlt pár évet veszed, holott nem ezt kellene nézni az összképet tekintve. Néhány év távlatából valóban valóságtól teljesen elrugaszkodott tűnhet.

Két okból nem fejteném ki bővebben egyik, hogy nem idetartozó téma a másik pedig, hogy megtudtam, hogy én "ennyire fogalmatlan vagy vele kapcsolatban" ;]

(#48025) HussarF válasza atee_13 (#48024) üzenetére

Na, tehát akkor a Dacia árába se szól bele az EURHUF-nak egy elég komoly ingadozása sem.

A valóságtól teljesen elrugaszkodott CO2 emisszió alatt azt értem, hogy olyan mértékű szigorításokat vezetnek be, amelyekkel az Európai autógyártás versenyképességét teszik tönkre. Ami jelenleg azon kevesek egyike, amiben még az EU-s gyártók vannak a csúcson. Ehelyett az előnyt önkezűleg gyalulják le a politikusok és állnak vissza a rajtvonalhoz Kína meg az USA mellé és feltesznek mindent egy technológiára, ami nem is biztos, hogy képes lesz kiváltani a belsőégésűt. Ilyen öntökönszúrást se Kína (technológiai semlegesség mentén haladnak, mindent fejlesztenek), se az amcsik nem csinálnak. Az európai autópiac egy kín a gyártóknak. Pénzt az USA-ban, meg Kínában tudnak keresni. És egyre több brand vonul ki innen vagy nem hozza el ide az összes modelljét (pl. Lexus IS vagy a Mitsubushi en bloc).

És az, hogy a belsőégésű 50-100 éves fejlesztését csak reszelgetésnek hívod, és szerinted semmi forradalmi nem történt, azt azért nehéz máshogy aposztrofálni ;]
Végülis elég jót reszelgettek rajtuk ha most egy 1 literes háromhengeresből is ki tudnak hozni akkora teljesítményt, töredéke fogyasztásból (ergo CO2 emisszióból), amit 100 éve mondjuk sokliteres 12 hengeresből tudtak...
Ezzel az erővel akkor a villanyautóban még ennyi forradalmi sincs. Már régebbi technológia, mint a belsőégésű. És mi változott? Nagyobb lett a hatótávja. A te szóhasználatoddal ez éppenhogy csak egy kis reszelgetés ;]

[ Szerkesztve ]

(#48026) atee_13 válasza HussarF (#48025) üzenetére


atee_13
őstag

390 ig nem szó bele. Gondolom nem véletlen adtak határértéket ami jelenleg 25-26 forint eltérés. És mire a vásárló a kezéhez kapja vagy a szalonból is elvihető lesz szerintem sokan nem lepődnének meg ha meghaladná. Valamint nyilván nem szól bele ha 390 es euróárfolyammal számolják/kalkulálják ki az árát mikor 365 az euró vagy még annyi sem volt, nem tudom mikor határozták meg az árát dátumügyileg.

Hiba fejted ki a rövidtávot attól az még nem lesz a teljes kép tekintetében túlsúlyba.

Jó nyilván egy minimális költői túlzás volt a 100-50 évben, de hogy gyorsan érintőlegesen ismerős a Volvo Amazon? 1956 tól gyártják, többlengőkaros futóművel. Azt szolgálja gyakorlatilag, hogy párhuzamosan az úton tartsa a gumi futófelületét az úttal a jobb tapadásért. Lehet alkalmazták hamarabb is azért ezt hozom fel mert ezt ismerem. Azt hogy ma több lengőkar van más anyagból van más geometriával forradalminak nem nevezném. Hozhatnék még számtalan példát mint a múltkor.

"1 literes háromhengeresből is ki tudnak hozni" ez azért így erős csúsztatás mert csak akkor tudod kihozni, ha direkte a fogyasztást méred, rendeltetés szerű használat köszönő viszonyban sincs vele, ha meg hajtod kicsit fényévekre lesz a kútnál látott érték. Plusz motorélettartam az ilyeneknél igencsak figyelembeveendő pont.

A probléma nem ott van, hogy a nagy v12 esekből (gyerekkorom egyik kedvence a 850CSi '90 tól már eltelt 30év)mit hoztak ki régen és ma, hanem, hogy mennyi idő alatt, milyen lépcsőfokokkal.

Villanyautót is hozhatnám, meg, hogy nem magában a villanyautóban van a "forradalom" hanem a gyártástechnológiában legfőképp a TELA-nál. De amúgy nem is velem foglalkozz biztos mond a Karotta név valamit neked nézd/hallgasd az ő álláspontját.

Ezek amúgy nem az én "agyszüleményeim", hanem begyűjtött infóké.

(#48027) Ijk válasza HussarF (#48025) üzenetére


Ijk
nagyúr

Mondjuk akkora kín ez a CO2 emissziós szigor, hogy tele vannak az utak 1,5-2,5 tonnás SUV-okkal. Elég paradox helyzet számomra.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#48028) Zoty4 válasza Lex Icon (#48012) üzenetére


Zoty4
őstag

nem kötekedésből de remélem 1999-ben betankoltál máp+ból :DD

meg most állampapírt hasonlítasz össze egy devizával? nyilván az eurot/dollárt is befekteti az ember, nem a befőttesüvegbe gyüjtögeti a nagy lové reményében :)

[ Szerkesztve ]

(#48029) Lex Icon válasza Zoty4 (#48028) üzenetére


Lex Icon
senior tag

"Nem kötekedésből, de" kezdd az elején a beszélgetést, hogy értsd is!

[ Szerkesztve ]

(#48030) Ijk válasza Zoty4 (#48028) üzenetére


Ijk
nagyúr

Számoljunk ha lett volna 99-től idáig MÁP+, akkor állampapírba teszel 1 milliót akkor most lenne 2,63 milliód, ha akkor átváltod a 258-as középárfolyamon és most visszaváltod 354-es vétel árfolyamon akkor lenne 1,37 milliód.
Eurós befektetés pl. állampapírba nem hozott volna túl sokat (1,75M lenne mostani kamattal), ha ETF-be pakolsz akkor tökmindegy milyen devizából indulsz.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#48031) julius666 válasza Lex Icon (#48019) üzenetére


julius666
addikt

Kihagyod a képletből azt, hogy az árfolyamon és az infláción kívül még rengeteg tényező befolyásolja egy termék árát.
Nem hagytam. Nem véletlen írtam korrelációt.

Autó esetén hiába azonos az előállítási ár mindkét országban (azonos gyártó/gyár), ha egyrészt a rárakódó adók, illetékek, költségek eltérnek.
Inflációról volt szó, ami az árak változása. Ezt az adók leginkább akkor befolyásolják, ha változnak.

Ami a mi javunkra billentheti a mérleget, az az, hogy a közvetítő lánc (nagyker, kisker, fuvarozó/szállító cég) alacsonyabb árréssel dolgozik, mert olcsóbb a munkaerő (pl. a szalonban 1 autó eladásáért kevesebbet kell fizetni az értékesítőnek). Így adódhatnak a fenti eltérések.
A bérek és az EUR árfolyam között is van korreláció - igaz jóval kisebb mint az áruk és az árfolyam között, illetve időben sokkal lassabb lefutású a követés.

(#48032) Veron


Veron
őstag

egy kis segítséget kérnénk.

nagyobb összeg hosszú távú befektetésére, számottevő pénügyi tudás híján az PMÁP + world ETF kombót javasoltátok.

utóbbit Erstebroker felületen hogyan lehet megvásárolni? tippre a tőzsdei kereskedés -> XETRA Frankfurt -> ETF lesz a megfelelő. [kép]

az alábbi ETF-ek tartalmazzák a "world" kifejezést, melyik ajánlott megvásárlásra?

CS MSCI WORLD ETF
ISHARES CORE MSCI WORLD UCITS ETF
iShares Edge MSCIWorldQltyFactorUCITS ETF USD Acc
iShares MSCI World QualityDiv UCITS ETF USD Dist
iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD Acc
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc
Xtrackers MSCI World Quality UCITS ETF 1C
Xtrackers MSCI World Value UCITS ETF 1C

köszönjük!

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#48033) PredatorZoli válasza Veron (#48032) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Igen ott kell, utánna kikeresed a megfelelőt a listából, aztán a vétel gombon tudsz ajánlatot adni, célszerűen limitáras megbízással, és az aktuális árfolyamhoz képest pár centel magasabb árat megadva, hogy teljesüljön is. A vételkor egyúttal tudsz devizát is váltani, ha szükséges.
Ez a legszélesebb lefedettségű, így talán ez a legcélszerűbb:
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD Acc
Lehet ez is, de ebben nincs fejlődő piac:
ISHARES CORE MSCI WORLD UCITS ETF

Az elsőt javaslom.

(#48034) zharkanyi válasza PredatorZoli (#48033) üzenetére


zharkanyi
tag

Szerintem érdemes odafigyelnie arra is, hogy accumulating legyen. Az említett vanguard az az. A másikról nem tudom ennyiből.

Így nem fogják neki az osztalékot kiutalni, hanem visszaforgatják az ETF-be. Le van a gond a hozam újrabefektetéséről és TBSZ-en adózás szempontjából is kedvezőbb.

(#48035) PredatorZoli válasza zharkanyi (#48034) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Én viszont tudom ennyiből is, mivel erstés vagyok, ismerem a repertoárjukat, tekintve hogy nem egyet jómagam vetettem fel nálluk :)

(#48036) Veron válasza PredatorZoli (#48033) üzenetére


Veron
őstag

köszönöm haver nevében is.
jó, hogy mondjátok a TBSZ-t, érdemes erre vásárolni, ha jól sejtem. többet kellene nyitni, vagy egyre mehet minden?
mivel sok pénzről van szó, van amire figyelni kell még? bármi!

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#48037) PredatorZoli válasza Veron (#48036) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha van rá esély, hogy 5 éven belül egy része kellhet belőle, akkor van értelme többet nyitni (mert akkor nem bomlik fel az egész ha hozzá kell nyúlni). Egy szolgáltatónál viszont 1 évben csak egyet lehet nyitni, így ha 2-re szeretné tenni akkor vagy nyit még egy másik szolgáltatónál is számlát, vagy a felét befekteti most, a többit januárban.
Ha biztos nem fog kelleni 5 éven belül akkor mehet egyben az egész.

(#48038) Mercutio_ válasza HussarF (#48017) üzenetére


Mercutio_
félisten

A linkelt cikkről ez a másik ugrott be, szóval nem kell az autógyártókat sajnálni ők is trükköznek mint az összes nagy konszern ;)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#48039) Sub-S


Sub-S
senior tag

Portfolio annyira jól tud időzíteni. :D
"Kitart az erősödés Amerikában" - ilyet kitenni a pénteki zárás előtt picivel több mint 1 órával. ;]

(#48040) Mercutio_ válasza Lex Icon (#48012) üzenetére


Mercutio_
félisten

Egyikőtök mellett se létéve a garast csak kicsit árnyalva a képet:
- Ha részvényeknél elfogadjuk, hogy a múltbeli eredmények nem garantálnak semmit a jövőre nézve miért tennénk ezt devizánál?
- Miért nem vesszük figyelembe/súlyozzuk az alapján a várható változást, hogy mióta engedte egyértelműen el a fix árfolyam folyosót a jegybank és kezdte csúsztatva tolni azt felfelé?
- Az utóbbi 10 év felszálló ága egyértelműen véget ért, ez már járvány előtt látszott, miért gondoljuk, hogy ha vége a covidnak úgy megy tovább minden, mintha mi se történt volna?
- Ismervei a hazai jogbiztonságot és unortodoxiát miért gondoljuk, hogy a visszaváltási költség be van betonozva?

Ijk: építőanyagok tetemes része (és a hazai gyártású alapanyagának is egy része import, az ugyanúgy árfolyam függő, de az iparban/mezőgazdaságban használt gépek is.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#48041) concret_hp válasza Sub-S (#48039) üzenetére


concret_hp
addikt

pluszban zárt az sp500 vagy nem? naugye ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#48042) Lex Icon válasza Mercutio_ (#48040) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Jók a kérdések, de az ellenkezőjét is meg lehet kérdezni. Persze attól se leszünk előrébb. Az MNB-nél ülő üveggömbös emberkék se tudják megmondani, hogy mi lesz 10 év múlva, de még azt se, hogy jövőre mi lesz. Számolgatni csak a múltból lehet, ami ugyan nem jövendölés, de iránymutatásnak elmegy. Lásd technikai elemzés!
Ellenben ha (az első) 1M-t kell elrakni, akkor ott nem a hozammaximalizálás a cél, hanem a biztonság és a likviditás. Arra viszont a MÁP+ alkalmasabb, akárhogy prüszkölnek tőle egyesek. Az érzelem diktálta gazdasági döntésekre meg inkább nem mondok semmit.
Korábban is vizionáltak mindenféle € elszállást, de a volatilitáson kívül nem jött össze hosszútávon. Egyébként az EU se hagyná, hogy becsússzunk az asztal alá, mert ejnye-bejnye lenne. :)

(#48043) Lex Icon válasza concret_hp (#48041) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nem. A végén a zuhanásról lemaradtál?
De az üveggömböm azt mondja, hétfőn emelkedni fog. :DDD

(#48044) concret_hp válasza Lex Icon (#48043) üzenetére


concret_hp
addikt

:F
3,483.81+0.47 (+0.01%)
At close: October 16 5:08PM EDT

vagy fullba vagy sehogy :D

(#48045) Ijk válasza Mercutio_ (#48040) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nemhogy minden megy tovább mintha mi sem történt volna, de én nem vagyok túl optimista a járványt illetően. Most robban be itthon, ráadásul jön a téli időszak, ilyenkor gyengül az immunrendszer. Szerintem most kezdődik igazán, ami áprilisban volt az csak ízelítő.
Biztos hogy kap még pofont a HUF, reméljük nem lesz szükség bezárásokra és sikerül féken tartani a vírust. Az elmúlt 10 év kétségtelenül felszálló ág volt gazdaságilag.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#48046) BeZol válasza Ijk (#48045) üzenetére


BeZol
őstag

Ne is legyél optimista, pár napja mesélték nekem, mi zajlik covid osztályokon :( (szakmai szempontból!)
Nem merek mély részleteket írni, legyen elég annyi, hogy védekezz/imádkozz, hogy ne kapd el, vagy ha el is kapod, enyhe tünetekkel megúszod, mert ha lélelegeztetőgépre szorulsz, akkor jó eséllyel meghaltál (pl. a gépről én mint laikus azt hinném, hogy automatán megold mindent, de finomhangolni kell x időközönként, és nem mind1, hogy egy gyorstalpalós személy, vagy egy 5+ évig aneszteziológiát tanult ember kezeli neked), továbbá az odáig vezető út is borzasztó élmény, ill. többeknek, akik meggyógyultak, még 2-3 hónap elteltével sem múltak el bizonyos tüneteik (pl. továbbra is nehezen tudnak levegőt venni).
Most a fenti dolgok igazságtartalmát sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, de ha ezek tényleg így vannak, és az emberek védelme a cél (gondolom egyelőre inkább a gazdaság irányába dől a kacsacsőr), akkor idővel biztos lehoznak egy ilyen cikket, hogy mindenki az eddigieknél is jobban védekezzen.
Ugyanakkor mi meg már a másik véglet vagyunk, már pizzát sem enged házhoz rendelni az asszony és 0 rokon/barát jöhet be az ingatlanba, ha találkozunk is velük, max. az utcán 2 méter távolságból maszkokban :U Boltba március óta nem voltam :DDD Az anyatigris ennyire parázik és védi a pár hónapos gyereket :)

Szerintem ha nagyon bedurvul a szitu (kormány dönti el az ingerküszöböt), akkor én pl. 2 hét házikarantént vezetnék be mindenkire (0 kontakt, max séta kint a szabadban és nagyon halaszthatatlan dolgok ügyintézése, munkaköröknél detto, szóval kb. ami tavasszal is volt), és akkor biztos számottevően visszaesne minden, de megint lehetne 2-3 hónapig újrafertőződni, pöröghetne a gazdaság is, majd megint 2 hét karantén, és így tovább... Valami köztes kompromisszumot kéne kitalálni, mert pl. ami Kínában megy (pár fertőzött esetén egész városokat lezárnak), az meg már túlzás sztem.

(#48047) Ijk válasza BeZol (#48046) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nem zárkózhat be az ember hónapokra, évekre. Ez valószínűleg végigmegy rajtunk, azért kell védekezni hogy ne robbanjon be és terhelje túl hirtelen az ellátást. De odáig kellene első lépésként eljutni hogy használja mindenki rendesen azt a krva maszkot, mert még erre sem képesek. Pedig ennyi elég lenne, szerintem minden más védekezés csak szélmalomharc, a maszk önmagában képes kellően lassítani a terjedést.
A félelem, bezárkózás csak gyengíti az immunrendszert, az sem jó ha valaki nagyon ráparázik. Élni kell az életet, csak bizonyos helyeken fel kell venni a maszkot. Lassan divatcikké válik, szerencsére ez elősegíti a hordást, mert 70%-ban fontos hogy divatosak legyünk és 30%-ban hogy védekezzünk.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#48048) Lex Icon válasza concret_hp (#48044) üzenetére


Lex Icon
senior tag

+postmarket: 16:59 (UTC-4): 3,473.4 (-0.32%)

[ Szerkesztve ]

(#48049) concret_hp válasza Lex Icon (#48048) üzenetére


concret_hp
addikt

ugye nem a postmarketet íratm, hanem a zárást ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#48050) Lex Icon válasza concret_hp (#48049) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nekem a postmarket a zárás. :)
Nyitás meg vasárnap éjszaka lesz Új-Zélandon. :)
Ha már egyszer ennyire szétglobalizálták a világot. :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.