Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-17 12:04:01

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#29001) zsoltee10 válasza kraftxld (#28908) üzenetére


zsoltee10
addikt

Új csúcs done. Megtartottad idáig? :)

(#29002) kraftxld válasza zsoltee10 (#29001) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Persze, még a maradék magyar telekomot is átkonvertáltam, meg a zasszony GYES-ét is :DDD

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#29003) kaszaking


kaszaking
tag

Ha állampapírt vesz az ember akkor abból mindenképp haszonnal lehet kijönni vagy megveszem 10.000ért és lejáratkor lehet ennél kevesebb összeg?

(#29004) Beerwolf válasza kaszaking (#29003) üzenetére


Beerwolf
senior tag

Ha a futamidő lejárta előtt nem veszed ki akkor nem. Persze ettől még érhet kevesebbet a pénzed a futamidő végén, ha inflációnál kevesebbet kamatozik.

(#29005) Kobe


Kobe
veterán

Egy kis kozerdeku info: webkincstar feluleten bankkartyas vasarlasnal _lehet_ edenred kartyaval fizetni

Ez azert lehet fontos, mert az ajandekkartyara munkaltatoi oldalon eleg massziv adokedvezmenyek vonatkoznak, ezert nagyletszamu cegeknel valoszinu a bonuszjellegu kifizeteseket a kp helyett paran tuti eziranyba terelik majd, illetve ha a munkaltato msr most ilyet ad csak, akkor is el lehet hasznosabban kolteni mint elmozizni :)

[ Szerkesztve ]

(#29006) SzekeresPeti


SzekeresPeti
tag

Üdv!

Idén nyáron felszabadult egy csomó pénzem az államkincstárban (lejárt a legjobban vett papírom), én meg hosszas tanakodás után az egészet beletettem egy 10 éves bónusz állampapírba, így most a pénzem legnagyobb része abban van. Olvastam, hogy ez nem biztos, hogy jó ötlet, mert ugye most történelmi mélyponton vannak az alapkamatok, ennél lejjebb már aligha mehet, én meg 10 évig benne kell üljek, miközben bármikor felugorhatnak, és akkor ez a papír, amit annyira bevásároltam, nevetséges lesz.... Abból indultam ki, hogy kár spekulálni azon, hogy mi lesz a jövőben, én tudom nélkülözni a pénzt hosszabb ideig, és mivel JELENLEG ez a 10 éves fizeti a legnagyobb kamatot, ezért ezt választottam.

Mi a véleményetek a döntésemről? Jöhet nyugodtan a kritika, ne kíméljetek!

Nemrég hallgattam Csernok Miklós egyik előadását, aki azt mondta, hogy pillanatnyi (rövidtávú) adatokra hozni hosszútávú döntést nagy marhaság. Ekkor arra gondoltam: Lehet hogy én pont ezt a marhaságot csináltam ezzel a 10 éves bónusszal?
Most megint egy tetemes összeget akarok betenni állampapírba, és dilemmában vagyok, hogy rövidebb lejáratúba tegyem-e bele, sőt arra is gondoltam, hogy talán eladom ezt a 10 éves bónuszt, míg tényleg fel nem mennek az alapkamatok, és vele együtt a papírom árfolyama meg jól lezuhan... :Y

(#29007) bernel válasza SzekeresPeti (#29006) üzenetére


bernel
tag

10 éves távon azért lehet már kockázatosabb eszközöket is venni, nem kell csak kötvényben ülni. Ha végnézed Kiszámoló-féle akadémiát, az egyik előadásban beszél a portfóliókról is, amikben részvény is van (pl. 60/40 arányban, stb.)

Ha kamatemelés lesz nagy országokban, akkor azt a periféria is követni fogja. Alacsony kamatok mellett nem hosszú távú papírt érdemes venni, hanem inkább alacsony kamattal eladósodni, ha valakinek éppen hitelre van szüksége. Egyesek már azért vesznek fel hitelt, illetve jelzálogot a házukra, hogy bitcoint vegyenek belőle, de ezt inkább nem tanácsolnám. :)

(#29008) SzekeresPeti válasza bernel (#29007) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Rendben, akkor nem vennél újabb papírokat, de vajon eladnád a már megvett hosszútávú papírokat a helyemben, hogy aztán rövidebb lejáratú, alacsonyabb kamatozásút vegyél belőle?

"10 éves távon azért lehet már kockázatosabb eszközöket is venni, nem kell csak kötvényben ülni."

Az világos, akarok én majd részvényezni is, de kell egy biztos kötvény rész is a portfóliómban, és most csak egy azon belüli dilemmáról van szó.

[ Szerkesztve ]

(#29009) bernel válasza SzekeresPeti (#29008) üzenetére


bernel
tag

Erre a kérdésre te tudsz magadnak válaszolni: számítasz arra, hogy 10 éven belül nem emelkedik jelentősen a kamat? Vagy ha kamatemelésre számítasz, akkor milyen mértékűre, és milyen időtávon? A válaszokból, amiket erre a kérdésre adsz, kiszámolhatod, hogy megéri-e.

Most éppen az a kellemetlen helyzet van, hogy a részvények is magasan állnak, és a kamatok is alacsonyak, így egyiknél sem ideális az idő a vásárlásra, és senki nem tudja, hogy mikor fog változni ez a helyzet.

Kiszámoló írt egyébként a kamatemelés esélyéről régebben: https://kiszamolo.hu/mikor-lesz-kamatemeles-es-milyen-utemben/

(#29010) SzekeresPeti válasza bernel (#29009) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Hát nem tudom mire lehet számítani, és nem is akartam spekulálni, azért is választottam a 'most legjobban kamatozó' papert... :U

[ Szerkesztve ]

(#29011) kovisoft válasza SzekeresPeti (#29010) üzenetére


kovisoft
őstag

Szerintem nem is kell előre megtippelni. Az állampapírodat lejárat előtt bármikor visszaválthatod ugyanolyan mértékű bünti levonása mellett (azaz ennyivel alacsonyabb a visszavásárlási árfolyam, ennek mértéke 1-2% attól függően, hogy hol vásároltad). Amíg megtartod, addig meg évente fizeti a kamatot. Elég akkor eladnod, ha megjelentek már jobban kamatozó papírok, amikre még úgy is megéri áttérni, hogy figyelembe veszed a lejárat előtti visszaváltásból adódó veszteséget és a hátralevő időre eső kamatkülönbséget.

(#29012) KMT válasza kovisoft (#29011) üzenetére


KMT
addikt

De ez a "bünti" bármikor változhat...

(#29013) Slownz


Slownz
senior tag

Nyugdíjtakarékossági célból nyitnék államkincstárnál számlát januárban, ahová ezentúl minden hónapban utalnék x ezer Ft-ot. TBSZ számlát nyitnék, ahová minden gyűjtőévben pakolnám be a pénzt, majd következő évben nyitnék újat. Mennyire jó ötlet ez? Az a része nem világos, hogy mi lesz akkor ha már van 4-5 TBSZ számlám, egybe tudom ezeket majd forgatni egy idő után?

Szerk: részvénypiacra is nyitott lennék egyébként, de jelenleg még nem ismerem egyáltalán a piacot, össze vissza, vagy felelőtlenül pedig nem szívesen vennék.részvényeket vagy kötvényeket. Ha tud valaki jó blogot vagy weboldalt a témában, akkor azt megköszönném.

[ Szerkesztve ]

(#29014) htomi85


htomi85
tag

Most lehet hogy én ittam el az agyam, de a bónusz az változó kamatozású. Aukciós hozamhoz van kötve.
Ha felmegy a kamat, felmegy a kamata a bónusznak is.
Mi a kérdés?

(#29015) concret_hp válasza SzekeresPeti (#29006) üzenetére


concret_hp
addikt

a bónusz állampapírnál (mint a változó kamatozású papíroknál általában ;] ) fordulónapon újraszámolódik a következő évi kamat :)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#29016) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

A bónusz vagy a prémium állampapír követi majd jobban a hozamemelkedést/inflációt, ha teszem azt 3 év múlva 3% lesz az alapkamat (és aukciós hozamok) és az infláció is? Vhol azt olvastam, hogy a BMÁP kb 1.5 évvel van lemaradva a pillanatnyi aukciós hozamtól, a PMÁP meg 1-gyel az infációtól, de nem vagyok benne biztos.

Míg fogalmaztam a kérdést arra jutottam megnézem magamnak.
PMÁP:
Kamatfizetés: március 22
Következő évi évi kamat megállapítása: március 22 előtt nem sokkal, az előző évi infláció alapján

Tehát a tárgyévben az előző évi inflációval számolnak, ez kb 1 év lemaradás.

BMÁP:

"A kamatbázis megegyezik az adott
kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték
meghatározásának napján és ezt megelőzően
tartott összesen négy eredményes, 12
(tizenkettő) hónapos hátralévő futamidejű
Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult
átlaghozamok adott aukción elfogadott
mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával"

Milyen gyakran van aukcó? Negyedévente? Ha igen, kb ez is 1 év.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#29017) axioma válasza Slownz (#29013) üzenetére


axioma
veterán

Amelyik tbsz-ed letoltotte a gyujtoev + 5 evet, azt szepen "felveszed" adomentesen. Es az abban az evben inditottba rakod bele (nem is kell felvenni, hanem oda atrakni). Mindig pont 6 szamlad lesz, a penzed kb. egyenletesen fog eloszlani ezek kozott. Ha egyben kellene a vegen, akkor na bumm, fizetsz ne'mi adot utolag a felbontasert, amit amugy eleve levontak volna.

(#29018) kaszaking válasza Beerwolf (#29004) üzenetére


kaszaking
tag

Köszönöm a segítséget

(#29019) G@ben


G@ben
addikt

Jött a Cetelemtől egy levél, hogy a PSD2 miatt módosul az Üzletszabályzat. A honlapon lévő hirdetményt elolvastam, de nem igazán fogom fel, hogy mennyiben érinti a sima megtakarítási számlát. Annyit láttam, hogy a 6 hónapnál nem régebbi számla felmondása esetén van valami díj. Ezen kívül van még valami?

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#29020) stickermajom válasza G@ben (#29019) üzenetére


stickermajom
addikt

Na ezt viszont én nem láttam. Be tudod másolni a felmondásos dolgot, légyszi?

(#29021) G@ben válasza stickermajom (#29020) üzenetére


G@ben
addikt

[link] 3. oldal első pont.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#29022) stickermajom válasza G@ben (#29021) üzenetére


stickermajom
addikt

Köszönöm! :R

(#29023) MaciG


MaciG
addikt

Az államkincstárnál ez a tbsz számla, ugyan úgy működik mint egy hagyományos bankszámla, hogy ha lejár az állampapír (vagy idő előtt felmondom) akkor lehet róla akárhova utalni a pénzt?
~8 millió forint értékben vennék 1 évre állampapírt. Most az otp nel van a tbsz számlán (mikor megnyitottam nem néztem utána hogy a kincstarnal ingyenes) és nem tudom erre az 1 évre megéri e átvinni a kincstárhoz, mert az utalgatásoknak is van költsége.

BANZAII

(#29024) axioma válasza MaciG (#29023) üzenetére


axioma
veterán

1 evnel hogy is kerul szoba a tbsz szamla? Nem tudok rola, hogy engednek koltoztetni. Penzugyi szolgaltatonkent es evenkent 1 db tbsz-ed lehet.

(#29025) MaciG válasza axioma (#29024) üzenetére


MaciG
addikt

Jogos. Sima értékpapír számla

BANZAII

(#29026) axioma válasza MaciG (#29023) üzenetére


axioma
veterán

Az utalgatasoknak nincs koltsege, ha otp-nel van kartyas folyoszamlad. Egyszeruen kartyas vasarolsz, azert talan me'g az otp se ker penzt.
Visszautalas 3 ezrelek max. 6e Ft. Vagy kp felvenni is 6 ezrelek max. 6e Ft, ha ugyis ki kene venned akar csak egy reszet, a koltseg mar ki is nullazodik.
Esetleg csak ezert kersz egy amex kartyat, 8M elvasarlasara ad ev vegen 30e-et, kartya szinte mindig akcioban, havi talan 250Ft dij, meg jobban is jarsz... (mar volt eves fordulo, jovo ev dec.13-an lesz zaras es visszautalas, azt majd akkor elvasarlod onnan).
Bocs, mar nem amex, hanem Bonus. De tudtommal ez a tulajdonsaga maradt.

[ Szerkesztve ]

(#29027) Mercutio_ válasza axioma (#29026) üzenetére


Mercutio_
félisten

És ugyanazoka kondíciók, mint amex?
Több helyen elfogadják? (mert amex-re sok helyen húzták a szájukat, és nem elfogadott listán volt)

Kérdés: A 2 ünnep közötti 3 nap rendes banki napnak számít, mennek az utalások?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29028) concret_hp válasza Mercutio_ (#29027) üzenetére


concret_hp
addikt

ja rendes munkanap, mé' ne lenne az?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#29029) dptrsk válasza Mercutio_ (#29027) üzenetére


dptrsk
addikt

Egy MasterCard dombornyomott PayPass kártya a Bonus.
Ahol az MC elfogadott ezzel is tudsz fizetni. Simple NFC fizetés is megy.

Sok változás nem történt, talán kicsit drágább lett az éves kártyadíj, teljes tartozás csop.beszedése kb. 1000 forintra drágult.
A kedvezmények, havidíj maradtak.

(#29030) axioma válasza dptrsk (#29029) üzenetére


axioma
veterán

A dijakat sztem siman az eves arindexszel emeltek, bar nem tartom nyilvan.
Nekunk majd januarban cserelik, mi nem mentunk utana. Tekintve hogy csak a MAK-ra volt hasznalva, az olyan vasarlasokat, amikre mashol is adnak kedvezmenyt, nem ezzel csinaltuk.

[ Szerkesztve ]

(#29031) Cathfaern válasza Mercutio_ (#29027) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Igen, igen (sima mastercard) és igen.

(#29032) Mercutio_


Mercutio_
félisten

Kösz a válaszokat:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29033) concret_hp válasza concret_hp (#29028) üzenetére


concret_hp
addikt

na helyesbítek 29-e rövidített banki munkanap lesz, aztán hogy ez pontosan mit jelent azt ne tőlem kérdezzétek :C

vagy fullba vagy sehogy :D

(#29034) attiati válasza concret_hp (#29033) üzenetére


attiati
veterán

pl

[link]

(#29035) Brave_86


Brave_86
aktív tag

(#29036) Kobe válasza Brave_86 (#29035) üzenetére


Kobe
veterán

Bitcoin egy nap 20% minusz.... Szeep.... Remelem vettek paran esokabatot :)

(#29037) zsoltee10 válasza Kobe (#29036) üzenetére


zsoltee10
addikt

Don't fos, gyün vissza. :))

Van egy haverom aki trédeli keményen. Minden korrekciót megvesz, amint fordulni látszik, aztán dobja egy előre meghatározott hozamszinten.

(#29038) Kobe válasza zsoltee10 (#29037) üzenetére


Kobe
veterán

Nekem aztan 8....kriptohoz az eletben nem nyulok szerintem :)

(#29039) zsoltee10 válasza Kobe (#29038) üzenetére


zsoltee10
addikt

nekem se volt még sosem. Amikor jó beszálló volt, akkor még nem néztem utána, a hype közepén meg tuti nem veszek.

(#29040) Stanlee válasza zsoltee10 (#29039) üzenetére


Stanlee
őstag

Mikor (volt) jo beszallo egy kripto? En a BTC-t es az ETH-et kovettem figyelemmel. 2012-ben, amikor a BTC-t meg eppen lehetett GPU-val banyaszni, na akkor sem tartottam jo beszallonak. Ugyanez volt az ETH-tel, mondjuk 2015 elejen meg olcso volt, de nem tunt tul gazdasagosnak a banyaszata. Aztan azota mindegyik sokkal tobbet er.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#29041) zsoltee10 válasza Stanlee (#29040) üzenetére


zsoltee10
addikt

A jó beszállót csak utólag látjuk. Mondjuk idén tavasszal. :)

(#29042) Mercutio_ válasza Stanlee (#29040) üzenetére


Mercutio_
félisten

Máshol van a bányászat és a befektetési beszálló.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#29043) SzekeresPeti válasza kovisoft (#29011) üzenetére


SzekeresPeti
tag

"Szerintem nem is kell előre megtippelni. Az állampapírodat lejárat előtt bármikor visszaválthatod ugyanolyan mértékű bünti levonása mellett (azaz ennyivel alacsonyabb a visszavásárlási árfolyam, ennek mértéke 1-2% attól függően, hogy hol vásároltad). Amíg megtartod, addig meg évente fizeti a kamatot. Elég akkor eladnod, ha megjelentek már jobban kamatozó papírok, amikre még úgy is megéri áttérni, hogy figyelembe veszed a lejárat előtti visszaváltásból adódó veszteséget és a hátralevő időre eső kamatkülönbséget."

Én úgy tudom, hogy más papírra áttéréskor semmit nem nyerünk abban a pillanatban, mert a meglévő rosszabb papírt annyival fogom rosszabb áron eladni, amennyivel rosszabb, a jobb papírt pedig annyival fogom drágábban megkapni, amennyivel jobb. Jó is lenne, mindig a legjobb papírokban tartani a pénzünket...

(#29044) SzekeresPeti válasza htomi85 (#29014) üzenetére


SzekeresPeti
tag

"Most lehet hogy én ittam el az agyam, de a bónusz az változó kamatozású. Aukciós hozamhoz van kötve.
Ha felmegy a kamat, felmegy a kamata a bónusznak is.
Mi a kérdés?"

Kérdés az, hogy az újonnan kiadott papírok kamatfelára is felmegy-e? A bónusz papír csak részben van aukciós hozamhoz kötve, a másik része egy fix kamatfelár. Ha felmegy a jegybanki alapkamat, a papírom kamatbázisa (vagyis a diszkont kincstárjegy kamata) is felmegy valóban, de a kamatfelára marad.

(#29045) SzekeresPeti válasza Oppenheimer (#29016) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Azt hiszem ezt hasznos lesz elolvasnod:

https://bankmonitor.hu/cikk/premium-vagy-bonusz-a-jo-befektetesi-dontes-titka/

Eszerint bár a prémium papírokat találták ki inflációkövetőnek, valójában a bónusz sokkal szorosabban követi az inflációt.

(#29046) htomi85 válasza SzekeresPeti (#29044) üzenetére


htomi85
tag

Az ég kék, a fű zöld, a kamatfelár fix.
Én itt kérdést továbbra sem látok, csupán axiómát.

(#29047) SzekeresPeti válasza htomi85 (#29046) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Nem tudom, miért nem látod a dilemmát a dologban.

(#29048) bernel válasza SzekeresPeti (#29043) üzenetére


bernel
tag

Ha tartasz egy papírt, és felmennek a kamatok közben, akkor jegyezhetsz egy újonnan kibocsáttott papírt, aminél még nincs ilyen piaci árfolyam.

Illetve ha jól tudom a már futó papírokat is csak a felhalmozott kamattal növelve adja el az államkincstár, vagyis nem tesz rájuk plusz költséget eladáskor. Ebben nem vagyok biztos, ezért javítsatok ki, ha ez tévedés.

[ Szerkesztve ]

(#29049) Apika válasza bernel (#29048) üzenetére


Apika
Közösségépítő

Lejárati idő előtt 1% a visszaváltási költsége a prémium és bónusz állampapíroknak az államkincstárnál.

És itt a kamattáblázat a különféle állampapírokra.

[ Szerkesztve ]

(#29050) SzekeresPeti válasza bernel (#29048) üzenetére


SzekeresPeti
tag

"Ha tartasz egy papírt, és felmennek a kamatok közben, akkor jegyezhetsz egy újonnan kibocsáttott papírt, aminél még nincs ilyen piaci árfolyam."

Nem baj az sem, ha van benne piaci árfolyam, nem az új papírok megvásárlása a veszteséges, hanem a rosszabb kamatkörnyezetben vásárolt papírok eladása jobb környezetben. Erre próbáltam utalni kovisoftnak adott válaszomban.

"Illetve ha jól tudom a már futó papírokat is csak a felhalmozott kamattal növelve adja el az államkincstár, vagyis nem tesz rájuk plusz költséget eladáskor. Ebben nem vagyok biztos, ezért javítsatok ki, ha ez tévedés."

Ezt én is így tudom, nincs is ezzel gond.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.