Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-17 12:04:01

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39001) zichie válasza akela91 (#38999) üzenetére


zichie
senior tag

Kérdés, hogy 20 év múlva az a 100M mennyit fog érni?
Én több, mint 20 éve csinálom, bár eleinte csak keveset tudtam félre tenni, mert akkor még az egészségügyben dolgoztam. 20 éve nem 100M volt a cél, hanem egy jóval kisebb összeg, ami akkor még nagynak számított, de most már nem. A 20 éve kitűzött összeget el is értem, sőt valamennyivel túl is léptem, de ez az összeg ma már egy jobb lakásra sem elég, pedig 20 éve nagynak tűnt és egy elérhetetlen álomnak. A cél az volt, hogy úgy 40-45 éves korom körül abbahagyjam a munkám és a megtakarításaimból éljek. Nem jött össze és valószínűleg nem is fog. A 20 éves terv miatt gyakorlatilag teljesen minimalista életet élek, élem, pl. nincs kocsim, soha nem is volt. Csomó mindent megvontam magamtól, amit így utólag meg is bántam.
Ha valaki most kezdi és kitűzi a 100M összeget 20 évre, akkor tíz év után arra jut, hogy fel kell emelni a lécet 150M-re, 20 év múlva meg pl. 200M-re, végül soha nem éri el az összeget, ami ahhoz kéne, hogy a megtakarításaiból éljen.

(#39002) Lex Icon válasza zichie (#39001) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Meg kellene tanulni az idővel is számolni az értékek esetében.
A kitűzött összeget mai értéken kell kitűzni a mai jövedelemhez mérten és az inflációval folyamatosan emelni, ahogy a jövedelemnek is emelkednie kellene legalább az inflációval.
Mert ugye 10-20 évvel ezelőtt se annyit kerestél mint most.

(#39003) Ijk válasza vzozo (#38998) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nincs saját lakás, vagyon, semmi 2x évesen.
Biztos van olyan tehetség aki 2-3 év után már millió felett keres IT szektorban, és képes viszonylag aszkéta életmóddal havi 500 ezret félretenni. Évente 5-6 milliót, így infláció feletti hozamokkal befektetve 20 év alatt összeszed mai értéken 100-200 milliót. Akkor is már inkább 50-hez lesz közelebb mint a 40-hez. Persze ahhoz is 20 évig tartani kell a jó pozíciót, tételezzük fel hogy nincs válság ami 20 év alatt nem húzza keresztül a számításait mind a befektetéseket mind a munkahelyet illetően. Tegyük hogy még nőtt is olyan mértékben a borsos fizetése hogy gyerekek, család fenntartása mellett nem csökken a félretett összeg értéke. És akkor még 20 évig meg kell állni hogy ott a pénz de megelégszik kis lakással, olcsó autóval, minimál nyaralásokkal és még az asszony sem húzza abba az irányba hogy ne költekezzen.

Nem tudom rajtam kívül más érzi-e mennyi itt a ha. Nyilván érdemes félretenni, megtakarítani, befektetni. És már abban a helyzetben ha 40 évesen ott pihen a 200 milla elgondolkozni hogy lassan magadnak szabod meg az időbeosztást azzal hogy felmondasz. De eltervezni 20 évre előre inkább őrültség mint hosszútávú cél.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39004) aujjobba válasza Ijk (#39003) üzenetére


aujjobba
addikt

Aszketa eletmod?
Atlag havi 300-400ezret koltunk el, van lakasom hitellel, harom gyerekem, felesegem, autom.
Ezek onerobol vannak, a szuleim kb. 15 eve meg tudtak tamogatni 300ezer forinttal, amibol akkor vettem egy oreg opelt, azt ennyi.
Ezen feluli 8 kilot meg felretettem, es nem is hianyzik.
En meg epp azt nem ertem, hova lehet ettol tobb penzt egyeduallokent vagy gyerekmentesen elkolteni.
Jo persze, utazasokkal, sok szorakozassal, draga hobbival tuti el lehet.

[ Szerkesztve ]

(#39005) Ijk válasza aujjobba (#39004) üzenetére


Ijk
nagyúr

Milliós fizetés, felélsz mindennel összevetve 500 ezret kb. maradékot félreteszed. ezeket kb. mondtam, lehet hogy valakinek 200 is elég havonta és akkor félretesz 800-at.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39006) Lex Icon válasza Ijk (#39003) üzenetére


Lex Icon
senior tag

havi 245eFt-ot kell betolni MÁP+-ba, hogy 20 év múlva 100MFt-od legyen. De 20 évre nem MÁP+-ban kell nyugdíjra spórolni. ETF-ben jóval kevesebből is megvan.
Ha 2x éves vagy, akkor nem biztos, hogy 20 év alatt kell a nyugdíjra valót összerakni.

(#39007) Ijk válasza Lex Icon (#39006) üzenetére


Ijk
nagyúr

Korai nyugdíjazásról volt szó, tehát 40-45 körüli.
Nyilván nem MÁP+ -ba kell tenni, 20 év múlva nem mész messzire 100 millióval.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39008) Lex Icon válasza Ijk (#39007) üzenetére


Lex Icon
senior tag

20 év múlva nem mész messzire 100 millióval.

Leírtam, az előbb, de nem érted: 20 év múlva annyit akarsz keresni mint most? Mert az inflációnál nagyobb mértékben kellene növelni a fizetésed, egyrészt az infla. miatti emelésekkel, másrészt a szakmai és munkahelyi fejlődéssel. Így a betett összeg is emelkedni fog és a végén felhalmozódó összeg is.
Másrészt nem mondta senki, hogy 2 minimálbérből eltartva egy 3 gyerekes családot, el lehet menni korai nyugdíjba.
Növelni kell a bevételeket és csökkenteni a kiadásokat. Linkeltem cikkeket, amiben vannak ötletek erre.
Ha mondjuk 8%-ra +2% Ft romlással fektetsz be (EUR/USD ETF)-be, akkor 130eFt is elég havonta, hogy 20 év múlva 100M-ód legyen. Természetesen itt is emelni kell inflációval a befizetést.

[ Szerkesztve ]

(#39009) zichie válasza Lex Icon (#39002) üzenetére


zichie
senior tag

Inflációval számoltam, de nem akkorával, mint amennyi valójában 20 év alatt volt. Előre most sem lehet tudni, hogy 20 év múlva mennyit fog érni egy adott pénz vagy megtakarítás.
<off>Ha pontosan tudni lehetne, akkor 2009-ben vettem volna kriptopénzeket (bár akkor még csak btc volt) és nem 6-7 évvel később. :)</off>

[ Szerkesztve ]

(#39010) Lex Icon válasza zichie (#39009) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nem is kell tudni, mennyi lesz az infláció. Azt kell tudni, hogy a bérünk reálértékét megtartsa, sőt emelkedjen (előléptetés, jobb munkahely,...)
Ezzel arányosan a havonta befektetett összeg is emelkedjen.

[ Szerkesztve ]

(#39011) akela91


akela91
addikt

Én is így írtam a 20 év 100M célt: "...inflációval korrigált havi 200k -val szerintem ez egy jó terv lehet..."
Mivel jó esetben a fizetésünk infláció, vagy a feletti mértékben nő(akinek nem, szerintem magába fektessen először), ezért ez nem okoz problémát.

Az én havi szükségletem jelenleg 300k HUF, és ez nekem korrekt összeg 1 hónapra, nem kell szűkölködnöm, főleg vidéken ugye. Ez felett ami megmarad, annak nagy részét befektetem, én ebben látom a megoldást, hogy beteljesítsem a pénzügyi terveimet a kitűzött időtávra.

Ha infla feletti a bevételnövekedésem, akkor dönthetek úgy, hogy jobban élek inkább és "csak" inflával emelem a befektetésem, vagy döntök úgy, hogy hamarabb elérem a célvagyon-t.

Persze nem árt figyelembe venni, hogy a tényleges infláció az nem annyi, mint amennyit az állam közöl velünk, én nagyjából 1.3-1.5-ös szorzót rárakok majd az inflára.

[ Szerkesztve ]

(#39012) Lex Icon válasza akela91 (#39011) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Sokan azt is kihagyják a számításból, hogy ha eljött a korai nyugdíj nagy pillanata, akkor többféle módon lehet kezelni az összejött vagyont. Lehet úgy, hogy az infla. fölötti hozamot éli fel és a pénz megtartja értékét, lehet továbbadni az örökösöknek. Lehet felélni a teljes hozamot, ekkor elinflálódik a pénz, de nominális értéke megmarad. És lehet járadékszerűen egy kitűzött korig (pl. 90 -100 év) felélni a teljes vagyont.
Az utóbbi módszernél kevesebb pénz is elég a jobb megélhetéshez mint az előtte lévőkhöz.

(#39013) vzozo válasza Ijk (#39007) üzenetére


vzozo
senior tag

Korai nyugdíjazásról volt szó, tehát 40-45 körüli.

Mondjuk nekem ezzel koncepcionális problémáim vannak, de lehet csak azért mert élvezem a munkám, szeretem a szakmám, és imádom a pörgést.

Ehhez még hozzájön, hogy elég flexibilis a munkaadó, nem kell 9-5-ig egy irodában ülnöm, ha ügyeket kell intézni, gyereket elhozni asszony helyett, stb., le tudok lépni pár órára bármikor napközben.

Na most ha nagyon összehúzzuk a nadrágszíjat, és a világgazdaság is úgy gondolja, akkor talán el lehetne menni "korai nyugdíjba" 5-10 éven belül.

Oké, és akkor? Ne érts félre, rengeteg tervem van a "munka utáni" időszakra, én nem az a fajta ember vagyok, akinek kell a munkahely által ránkerőltetett rendszer.

Viszont ha kell szabadság, akkor kérek sabbaticalt, és visszamegyek 6-12 hónap múlva dolgozni. Ha még egy gyerekünk lesz, el tudok menni én is szülői szabira. De az is elfogadott, hogy arányosan kevesebb fizuért, mondjuk csak 4 napot dolgozzunk, van ilyen kolléga.

De azt, hogy 40-45 évesen, amikor jó eséllyel még 50 éved hátravan, és a karriered éppen kezd úgy qrvára révbe érni (értsd: bevétel maximalizálás) mindent eldobni magadtól, és abban bízni, hogy majd a befektetések halálodig kitartanak, hááát... Leap of faith.

Offtopikba teszem, mert szvsz az.

[ Szerkesztve ]

(#39014) akela91 válasza vzozo (#39013) üzenetére


akela91
addikt

Ezzel tökéletesen egyetértek, és nálam is nagyjából ez a szitu mint nálad.
Nem az a célom, hogy pihenjek a kertben 48 éves koromtól, hanem olyan dolgokba foghassak önmegvalósítás címén, amibe csak szeretnék, nem félve attól, hogy mi van ha nem lesz jövedelmező.
Igaz, most is van bő 1 éves tartalékunk, de azért mégis jobban megfontolom, hogy felmondjak-e, és pár hónapig megkockáztatni, hogy nincs bevételem. Sőt, egy saját vállalkozásba kezdeni sem félnék egy jelentősebb megtakarítással a hátam mögött.

Tehát nem mindenki célja a korai nyugdíj, nekem sem. Egyébként sem tudnám elviselni, hogy hirtelen 20 év után, nem nő a vagyon, hanem apad.

(#39015) Ijk válasza akela91 (#39011) üzenetére


Ijk
nagyúr

Most komolyan te elhiszed ha te mai értéken havi 200k-t félreteszel és befektetsz majd abból 20 év múlva elmész nyugdíjba akkor kijössz belőle 40-50 éven keresztül, magyarul befektetésekkel megháromszorozod a vagyonod?
10 évig sem fog kitartani.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39016) Lex Icon válasza Ijk (#39015) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nem hinni kell, hanem számolni.
Táblázatkezelőt előveszed és kiszámolod.

(#39017) aujjobba válasza Lex Icon (#39016) üzenetére


aujjobba
addikt

Egy barátom azt mondja ő nem akar görcsösen a nyugdíjas éveire gyűjteni, mert 70 évesen már úgysem tudná kiélvezni a pénz nyújtotta dolgokat, utazgatás, világjárás, stb.
Ebben is van valami.
Én leginkább a gyerekeim életét akarom majd megkönnyíteni kicsit.

(#39018) Lex Icon válasza aujjobba (#39017) üzenetére


Lex Icon
senior tag

A barátod figyelmen kívül hagyja, hogy folyamatosan tolódik ki a 65 éves kor utáni várható élettartam (nem a születéskori!!!), a javuló körülmények, egészségügyi, orvosi ellátás miatt. Aki most 30-40-50 éves, 70 éves korábban sokkal aktívabb lesz, mint a mostani 70 évesek.
Nem emlékszem a pontos számra, de 2050-re a 100 éves kort megélők száma megtöbbszöröződik. Ez egy folyamatos tendencia a 30 évet élt ősembertől kiindulva :D .

(#39019) akela91 válasza Ijk (#39015) üzenetére


akela91
addikt

Hol írtam ilyet, hogy én abból meg akarok élni utána 40 évet? Ugyan. Sosem volt ez a célom. Ahhoz mai értéken 2-300M+ kéne (számomra így lenne kényelmes), főleg osztalékfizető részvényekből, annak már lenne realitása, de mint írtam feljebb, nem a korai nyugdíj a célom, hanem mai értéken vett 100M 20 év alatt. :)

[ Szerkesztve ]

(#39020) Kobe válasza aujjobba (#39004) üzenetére


Kobe
veterán

Azert a lakhely / hitel merteke / gyerekek egyeb koltsegei sem mellekesek a kepletbol.

Ugye fovarosban egy lakashitel mostani arak es berleti dijak mellett kb havi 150nel indul, 10-20 evig fixen.
2 felnott, 3 gyerek, tomegkozlekedes, ujfent kb havi 40ezer, akkor a 300bol ellottel 200at, maradek 100ezerbol meg nem fog 5 ember egy honapon at enni, ruhazkodni, szorakozni + rezsi. Meg 200bol is szukosen. Ha valamelyik gyetek ovodas, eselyes a fizetos hely, havi 50-80e fixen per gyerek.
Persze a keplet mas, ha videken van ekkora jovedelem es a lakashitel csak par tiz ezer, es mondjuk a gyerek kozul egy sem kiskoru.
Pesten ez nem aszketizmus, hanem a kivitelezhetetlen kategoria

(#39021) concret_hp válasza Kobe (#39020) üzenetére


concret_hp
addikt

3 gyereknel mar csak az adokedvezmeny miatt is megeri dolgozni ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#39022) Ijk válasza Lex Icon (#39016) üzenetére


Ijk
nagyúr

Azt tudja valaki elmúlt 20 évben átlagosan mennyit hoztak az ETF-ek éves szinten?

Csináltam kalkulátort magamnak csak tudni kellene milyen hozammal és milyen infálcióval számoljak.

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39023) aujjobba válasza Kobe (#39020) üzenetére


aujjobba
addikt

Budapest mellett lakom, Budapesten dolgozok, a gyerekeim közül kettő óvodás a harmadik még pici.
Igaz a lakáshitel nem 150, csak 60.

(#39024) Lex Icon válasza Ijk (#39022) üzenetére


Lex Icon
senior tag

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre, de számolj egy 6,4%-os átlaghozammal $-ban. Ehhez add hozzá, a Ft átlagos romlását. Ezt csak tippelem: ~2%.
Az inflációval nem tudsz számolni, mert nem tudod előre. Viszont amikor lesz, akkor ennyivel majd korrigálod a befizetett összegedet.
A számolást jelenértéken végzed és az eredményt is jelenértéken veszed figyelembe.

Ezen az oldalon ha letekersz a nagy kék fejléces táblázathoz, láthatsz pá 20 éves időtávot az évesített hozamával (CAGR)

[ Szerkesztve ]

(#39025) Lex Icon válasza Ijk (#39022) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Azt elfelejtettem mondani, hogy ez az USA tőzsdére vonatkozik (S&P500), mert a többi kontinens vagy ország tőzsdéje nem biztos, hogy biztosítja ezt. De 20 év alatt ez is változhat, ahogy 100 éve is más volt a világ gazdasági felosztása, a "menő" országok listája.

(#39026) lumpy92


lumpy92
aktív tag

Engem érdekelne a kereseti oldal növelése rész is, mert ezeknél a témáknál mindig abból indulunk ki, hogy félmilliós-egymilliós kereset.
Tudom, hogy sokan vannak itt IT területről, de nekem pl. ezek a számok nagyon messze vannak, egy karriert befutott (40+) ember talán megkeres ennyit a szakmámban.
Ha van oldal/könyv/tipp/tanács erre vonatkozóan azt szívesen fogadnám.

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#39027) Ijk válasza Lex Icon (#39024) üzenetére


Ijk
nagyúr

Átlagokkal számolok.Minden éves befizetést inflációval növeltem, valamint a kifizetés értékét is. Innentől kezdve mai értéken vett összegeket mondok, tehát inflációt figyelembe véve.
Infláció: 5%, Hozam: 6,4%, befizetés 20 év, havi 200k érték. 20 év utáni érték 54,6M Ft, havonta kivett összeg 200k. Így 25 évig elég a megtakarítás.
8,4% hozamra (forint romlás miatt) 54 évig elég a megtakarítás ha 200k értéket veszel ki.
[link]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39028) vzozo válasza lumpy92 (#39026) üzenetére


vzozo
senior tag

(#39029) aujjobba válasza lumpy92 (#39026) üzenetére


aujjobba
addikt

Nem tudom mi a szakmád, de általában az önképzés segít, főleg ha olyat tanulsz meg amire igény van de kevesen értenek hozzá.
Lehet hülye példa, de ha teszem fel fűtés szerelő vagy, és kizárólag a hagyományos radiátoros fűtéshez értesz, az bukta.
Viszont ha meg tudsz tervezni és kivitelezni egy komplett hőszivattyús rendszert padlófűtéssel, falfűtéssel, plafonba integrált szolár panelekkel, stb, azzal degeszre keresnéd magad.

(#39030) torma99


torma99
aktív tag

Én egy alternatív pályán gondolkozom, amióta a területemen picit belekaptam a vezetősködésbe és nem felfelé mozgok már, hogy több pénzem legyen magasabb pozíció miatt, viszont lehet a munkásévek kétszeres szorzóval mennének, hanem tudatosan maradok egy poziban,ami nekem elég jó már fizetésben, de egyelőre fix vége van, a feladat teljesíthetö, nincs túlóra, családra, hobbira bőven jut idő. Így sosem megyek nyugdíjba, viszont nem is megyek rá a munkásévekre. Azt tudni kell, hogy a területemen sokszor nagy a nyomás (nem a feladat, hanem a vezetés miatt)kórházba visznek el embereket, egy kedves vezetőtárs meg épp tegnap halt meg 50 évesen, mert nem ért ki hozzá időben a mentő.

5 év megtakarítás után van most kb. két havifigunak megfelelő passzív jövedelem, ugyanez a feleségemnél Mákos befektetésből, és most nyitunk lassan a részvények felé.

Ugyanakkor én elsőként nem etfben gondolkozom minden ajánlás ellenére, hanem Sp500 top10-ben, a súlyuknak megfelelően, illetve 1-2 alsóbb, de nagy kapitalizációjú osztalékfizetőben. Ezt addig tervezem fenntartani, amíg össte nem jön egyedi részvényből mondjuk egy kb. 5 milliós pakett. Tisztában vagyok az adózási dolgokkal, ugyanakkor azzal meg nem, hogy vannak-e olyan Etfek, ahol hasonló stratégiában gondolkoznak, tehát a sok kicsi kapitalizációjú, általam ismeretlen papírt hanyagolják, csak a nagyokra koncentrálnak?

(#39031) aujjobba válasza torma99 (#39030) üzenetére


aujjobba
addikt

Large-cap ETFs invest in the equity of companies with a market capitalization of at least $10 billion. The largest Large Cap ETFis the SPDR S&P 500 ETF Trust SPY with $317.37B in assets.”

(#39032) aujjobba válasza aujjobba (#39031) üzenetére


aujjobba
addikt

Kifutottam a szerkesztési időből.
Szóval amit lent írtam az nem fizeti ki az osztalékot, nem tudom az igény-e a részedről.
A justetf oldalon tudsz ilyesmikre szűrni, ha keresni szeretnél ilyet.

(#39033) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Több dolog van amin megakadt a szemem, de hát emberek vagyunk másképp gondolkozunk. Egyrészt én nagyjából törekszem tartani a bevételnövekedéshez mérten az 50:30:20 arányt. Nem gondolnám, hogy óriási előnye van a (fizetés arányától mérten) az >50%-os megtakarításnak (ne milliós nettókról beszéljünk, az átlagról).

Egyrészt saját véleményem szerint az ördög nem alszik és 20-50 év múlva a franc se tudja lesz-e ismét háború, vagy bármi más olyan esemény, amitől az egész megszállottan gyűjtögetett vagyonom huss elszáll.

Másrészt van azért olyan befektetés, ami gyerekesként még a pénznél is jobban hoz. Ez a befektetés (magas színvonalú taníttatás) szerintem még annál is jobban hoz mintha hozzávágnék a gyerekhez 30 évesen 40 millát, de az önképzés (másoddiploma, átképzés..) is hasonló ha valóban kihasználja az ember.

Természetesen a kényszeres pénzköltéssel és a felesleges dolgok vásárlásával én sem értek egyet, de az életet élvezni kell.

"in medias res"

(#39034) H A M M E R válasza lumpy92 (#39026) üzenetére


H A M M E R
csendes tag

Ez nagyon régen volt hogy 40+ ra éri el a legmagasabb fizetést az ember. IT ban 5-max 10 év tapasztalattal fel lehet szedni senior tudást. 30 évesen lehet kapni nettó 900 K -s fizetést, több ismerősöm van, aki vidékről jött 0 szülői támogatással és 40 éves korára keresett 100 milliót, legalábbis hitel nélküli 100 milliós lakást vett egyedül. Szobafestőként is lehet keresni 0 tapasztalattal nettó 500 K-t. Szóval nem panaszkodni kell, hogy kevés a fizu, hanem tanulni, költözni stb, mindent megtenni hogy több legyen.. Az egy másik kérdés, hogy mennyire tud gyűjteni az ember a korai nyugdíjra, mert ha van 100 milliód a bankban, akkor nem szívesen akarsz már egy külvárosi panelban lakni, stb, és könynen el lehet verni a pénzt nagyobb lakásra jobb környéken, jobb kocsira. Van olyan ismerősöm aki taxival jár dolgozni..

[ Szerkesztve ]

(#39035) #95561216 válasza H A M M E R (#39034) üzenetére


#95561216
törölt tag

" Van olyan ismerősöm aki taxival jár dolgozni.."

Én viszonylag sokszor megyek taxival melóba, mert a reggel felkelés, elindulás nálam a születés fájdalmával egyenértékű. Kiszámoltam, hogy ha minden nap azzal mennék, akkor átlag havi 45 ezerbe kerülne. Ennél még egy szakadt használt autó is többe kerülne.

(#39036) torma99 válasza aujjobba (#39032) üzenetére


torma99
aktív tag

Köszönöm! Megnézem.

(#39037) aujjobba válasza #95561216 (#39035) üzenetére


aujjobba
addikt

Mindez addig jó, amíg nem vagy kénytelen egy saját autót is tartani.
Ha csak Budapesten belül, BKV-val könnyen megközelíthető helyeken kellene mozognom én se tartanék sajátot.

(#39038) mgoogyi válasza torma99 (#39030) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A legtöbb népszerű etf-et dominálják a nagy cégek, mivel piaci kapitalizáció alapján vannak jellemzően súlyozva. És tipikusan kis cégek sincsenek bennük.
Az S&P 500 - ban pl. csak nagy cégek vannak.

Amit te kereshetsz, az olyan lehet, ami profitábális / jó osztalékfizető cégóriásokat tart.
Pl:
SPDR S&P Global Dividend Aristocrats UCITS ETF
iShares Edge MSCI World Quality Factor UCITS ETF (Acc)
iShares Edge MSCI World Minimum Volatility UCITS ETF USD (Acc)
WisdomTree Global Quality Dividend Growth UCITS ETF USD Acc

De ezek nem 10-15 részvényt tartanak, hanem néhány száz nagyságrendben.

A TOP 10 azért szeret gyakran cserélődni.
Miért gondolkozol a 10 legnagyobban?

(#39039) lumpy92 válasza vzozo (#39028) üzenetére


lumpy92
aktív tag

vzozo
Köszönöm, szétnéztem ott. Repkedtek ott is a nagy számok, de már elfogadtam, hogy az IT más világ :D
Viszont találtam egy linket egy cikkről, "Salary negotiation", na az hasznos+az az oldal is jónak tűnik.

aujjobba és HAMMER nektek is köszi. Bpre költözés valamint egy bme mesterdiploma megvolt, eddig ez kevés, muszáj valamit még kitalálni. Szakmailag nem gondolom magam gyengének,sőt.

"never send to know for whom the bells tolls; it tolls for thee"

(#39040) #95561216 válasza aujjobba (#39037) üzenetére


#95561216
törölt tag

Nyilván ha tartanék autót nem járnék taxival :D

[ Szerkesztve ]

(#39041) BÁ Nutrition válasza Ijk (#38995) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Az marhara nem biztos h elinflalodik ha nem veszel ki belole. Ha kelloen diverzifikaltal akkor meg kifejezetten valoszinutlen.
A mas munkajabol elesrol meg a tobbi bullshitrol annyit h egy rakas melot lehet automatizalni es nem szukseges hozza emberi ero, viszont toke igen. Szal abbol elsz nem a mas munkajabol mondjuk.
Az h 100millio sok vagy keves eleg relativ. Meg h ossze lehet-e szedni az szinten.. van aki egy erettsegit se tud/akar lerakni

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#39042) Gerzsi


Gerzsi
tag

nektek megy a webkincstár bejelentkezés?

(#39043) Lex Icon


Lex Icon
senior tag

(#39044) jackbacsi87


jackbacsi87
senior tag

Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem.
Fundamentánál vannak különböző megtakarítással egybekötött hitelek, melyek hitel végéig kínálnak fix kamatot. Pl Célbaérő Lakáshitel. Megéri ezekkel foglalkozni?
Háttér:
Lakásvásárlást tervezek 1-2 éven belül. Fut 3db LTP-m ami 2018 okt. 16-i kötés. Van még kb 14M megtakarításom valutákban, bankszámlán. A lakásvásárlást nagyrészt kölcsönből fedezném, mivel a munkáltatóm hozzájárul a hitel törlesztőjéhez.

(#39045) aujjobba válasza jackbacsi87 (#39044) üzenetére


aujjobba
addikt

A felteteleket kell megnezni, indulo dijak, THM, stb, ha ezek jok akkor megerheti, a vegigfix kamat is vonzo.
Nekem magaval a ceggel voltak problemaim, ami miatt tobbet biztos nem uzletelek veluk.

Peldaul amikor vegtorlesztettem a hitelem kuldtek egy jelzalogtorlo nyilatkozatot, de a rajta szereplo osszegnek koze se volt a valosaghoz ezert a foldhivatal visszadobta.
Mikor vegre elertem oket telefonon 10 perc 'ugyintezoink foglaltak' utan, kiderult nem tudjak mennyi zalogot jegyeztettek be mert elkeveredtek az irataim. Nekem kellett lekerni a tulajdoni lapot es lediktalni nekik az osszeget.
Vegtorlesztes utan 2 honappal kikuldtek postan 12db postai csekket, hogy azokon tudom tovabb fizetni a torlesztoket, mert ugy latjak a rendszerben hogy csekkes fizetesi modra valtottam :F
Legutobb egy lejaro Fundamenta megtakaritasbol elotorlesztettem a jelenlegi hitelembe, szemelyesen igazoltam a lakascelu felhasznalast. Majd egy honappal kesobb kuldtek egy levelet hogy igazoljam a lakascelu felhasznalast, maskulonben ennyi es annyi allami tamogatast vissza kell fizetnem. Ujabb 10 perc ugyfelszolgalatra telefonalas soran rajottek hogy mar reg igazolva van.

[ Szerkesztve ]

(#39046) mgoogyi válasza jackbacsi87 (#39044) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Valszeg lesz jobb piaci ajánlat, de nyilván meg kell nézni a konkrét feltételeket.

(#39047) Shade45 válasza jackbacsi87 (#39044) üzenetére


Shade45
senior tag

Van külön téma:

[link]

Érdemes itt is rákérdezned!

(#39048) Ijk válasza BÁ Nutrition (#39041) üzenetére


Ijk
nagyúr

Kérdés a valós infláció és a valós hozam a befektetésekre. Szerintem pesszimistának kell lenni amikor számolod a berakott pénzt és majd a havi felvett összeget, mert legkisebb eltérések évtizedeket jelenthetnek hogy meddig tart ki a megtakarítás nyugdíjként.
Élelmiszerárak szerintem az éghajlatváltozás miatt egyre jobban fognak növekedni. Egészségügyi ellátásért várhatóan fizetned kell 20-30 év múlva nyugdíjasként. És 70-90 éves embernek azért adódik időnként szükséges beavatkozás, a ceruza meg vastagon fog számlázásnál.
Mai értéken egy nyugdíjas pár szerintem nem fog kijönni 300 de inkább 400 ezer alatt. Ehhez ideális esetben is 400-500 ezret kellene befektetni 20 éven át.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39049) mgoogyi válasza Ijk (#39048) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"Mai értéken egy nyugdíjas pár szerintem nem fog kijönni 300 de inkább 400 ezer alatt."
Ez szerintem erős túlzás. Nyilván függ attól, hogy a Rózsadombon él-e majd a nyugdíjas és sokba lesz a Merci szervíz, de szerintem az átlag nyugdíjasra messze nem lesz igaz.
Ez azt jelentené, hogy a közös kereset legyen legalább mai értéken végig 1M bruttó és ebből tegyenek el nettó 400-500k-t 20 évig. Bármelyik nem teljesül, akkor bukta. Ennek kb. a feléből gazdálkodik egy átlag keresetű pár.

[ Szerkesztve ]

(#39050) Ijk válasza mgoogyi (#39049) üzenetére


Ijk
nagyúr

Korai nyugdíjazásról van szó, nyilván átlag magyar pár nem 20 évi megtakarításból megy nyugdíjba. 30 éven keresztül jóval kevesebbet kell félretenni, kb havi 150-ből 30 éven át befizetve 25 évig lehet 400 ezret kivenni, de ha elég 350 akkor 30 évig elég. (6,5% kamat és 5% infláció).

Mint mondtam pesszimistán kell számolni. Egészségügyi ellátás méregdrága és nem érdemes TB rendszerrel számolni. Ha ott kell hagyni másfél milliót nagyobb műtétre, benntfekvésre, gyógyszerre már nem is tűnik olyan soknak a havi 400k. Nyilván lesz biztosító, de kétlem hogy havi 15k-ért bárki köt egy 6+ évesre. Lakhatás nem gondolom hogy jelentőseben növekszik a mostaninál, energia sem, de lakhatás rezsivel kapásból elvisz legalább 100 ezret. Viszont élelmiszer szerintem infláció felett drágul majd.

/人◕ ‿‿ ◕人\

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.