Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52001) Rebbel válasza PredatorZoli (#51849) üzenetére


Rebbel
csendes tag

Ja, nekem az Egészségpénztár hosszútávú megtakarítási formaként üzemel. Még a diákmelók alatt hoztam létre, és egyébként nagyjából a levonásokat visszahozza a hozam egy milka alatt is. A tavalyi szar gazdasági évben is csak 3 599 forint veszteséget hozott a befizetés-hozam de 2019-ben meg +3 810-et ca. félmillára (igaz kicsit kevesebb pénzt is dobáltam be mint 2020-ban). A 2018-as MKB belépési költséget, majd Vasutas átlépést még nem sikerült így visszatermelni, de én optimista vagyok. A gyerek meg nekem még jó pár év távlata, a visszatérítések mellett meg elhanyagolható költség, hogy máshol felvegyem az 1 milkát ha a Vasutas nem tart lépést a többi pénztárral -- a befektetési politikájukban meg biztosan nem a bank által létrehozott szaros befeketési portfóliók veszteségét nyeletik le velem.

Szóval én mindenkinek csak ajánlani tudom, még pár év, és már kitermeli az adóvisszatérítést, mindig van pénzem szemüvegre, óvszerre, etc. és attól se félek ha munka nélkül maradok, mert innen is lehet kirángatni pénzt, meg vannak egyéb likvidálható tartalékok is.

(#52002) PredatorZoli válasza Rebbel (#52001) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Hosszútávú megtakarítás? Minek? 1% körüli hozama ha van. Még állampapírral is jobban járnál.

(#52003) sunavlys válasza MasterMark (#51943) üzenetére


sunavlys
senior tag

Na megoldották:

ez volt a válasz:Találtunk egy hibás beállítást az ETF-nél. Ez javításra került. Kérem, próbálja megadni újból a megbízást!

DEEEEE: maradt a TBSZ-en 450 eFt /fedezet miatt/. Ezt nem lehet visszautalni sima számlára?

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#52004) Rebbel válasza PredatorZoli (#52002) üzenetére


Rebbel
csendes tag

Hát. Régen sokkal jobb volt, amikor még lehetett rá sporteszközöket venni, de én még reménykedem egy megerősödő egészséglobbiban... Ezen felül az, hogy van egy külön "zsebem" amiből mindig lehet venni gyógyszereket, óvszert, orvosi szolgáltatásokat, szemüveget, etc. számomra jól jön. Sosem lehet tudni alapon. A CSED-re most már felesleges lesz, hogy 100%-ra emelték, de a GYES, GYET kiegészítés is jól fog jönni idővel. Meg lehet oldani máshonnan is, de tőzsdén viszont egyáltalán nem vagy likvid, a MÁP+ pedig még nem létezett amikor ezt elkezdtem, és nem is bízom abban, hogy mondjuk 10 éves távlatban meg fog maradni ez a kedvező cucc (van amúgy az is mióta bevezették)...
Másrészről amikor körbefordul, akkor minden évben hozza az adóvisszatérítést az ÖNyP-be, ami megint csak egy kényelmi dolog, de nem fogom minden pénzemet kizárólag magamra bízni, mert sok hülyét láttam már életemben. Miért feltételezném, hogy pont én nem tudom elbaszni?

(#52005) aujjobba válasza sunavlys (#52003) üzenetére


aujjobba
addikt

TBSZ-rol nem tudsz levenni penzt a lejaratig.

egyeb: KBC-nel van valakinek szamlaja?
IE00BK5BQT80 ez erdekelne, de nem talalom az ETF keresoben (Vanguard FTSE All-World Accumulating).
Azert kerdezek ra, mert az oldalukon azt irjak 1000-fele ETF elerheto naluk, de ez a kereso csak kicsivel tobb mint szazat ad ki. Szoval hatha ott van az megis.

[ Szerkesztve ]

(#52006) PredatorZoli válasza sunavlys (#52003) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha piaci megbízást adsz fel akkor el kéne tudni költeni párezer ft-ra pontosan. ETF-eknél semmilyen fedezeti követelmény nincsen.

(#52007) mgoogyi válasza aujjobba (#52005) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az ETF keresőjüknél valamit elbaszcsiztak, azért nem adja ki, egyébként van náluk ilyen.

[ Szerkesztve ]

(#52008) aujjobba válasza mgoogyi (#52007) üzenetére


aujjobba
addikt

Koszonom.

(#52009) Rebbel válasza PredatorZoli (#52002) üzenetére


Rebbel
csendes tag

Egyébként megelőző években is, adójóváírással, hozammal, költésekkel, levonásokkal, a beforgatott tőkémhez képest 9%-al több pénzem lett ezekre a célokra, 2019-ban 7,73%-al, 2017 és 2018 pedig egyáltalán nem volt nagy durranás, de 2017 vége felé lett nyitva. Eddig összesen 5%-ot hozott, de ha a rendszeres egészségügyi kiadásaimat nem nézem, csak a költségeket, akkor 16,38%.

Azt pedig simán látom, hogyha a barátnőm is úgy akarja, az elkövetkező 3-4 évben hova fog elmenni ez a pénz gyerekvállalásnál. :D :D Szóval. Lehet lehetne sokkal jobbat, de a likviditás és biztonság is szempont.

[ Szerkesztve ]

(#52010) sunavlys válasza aujjobba (#52005) üzenetére


sunavlys
senior tag

Ok, de ráraktam TBSZ-re, majd a fedezet miatt maradt valamennyi és akkor 5 évig ott fog parkolni???

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#52011) sunavlys válasza PredatorZoli (#52006) üzenetére


sunavlys
senior tag

Hát pedig összegileg 490 db kijött volna, de csak 450-et engedett.

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#52012) aujjobba válasza sunavlys (#52010) üzenetére


aujjobba
addikt

Az elso ev (iden) a gyujtoev.
Tehat iden befele mehet ra penz, jovore mar nem, kifele meg egyaltalan nem a lejaratig.
Legkozelebb ha teszel be hozza plusz penzt egyutt vehetsz belole valamit, vagy akar most is, kereskedni szabad a TBSZ-en.
Csak a kiutalas tilos, es a gyujtoev utan a beutalas is.

(#52014) aAron_ válasza Ixion77 (#51997) üzenetére


aAron_
őstag

Egy hónapnak szerintem nincsen túl nagy jelentősége.

Viszont részben ehhez kapcsolódóan: bárki foglalkozott komolyabban ESG befektetésekkel? Tudtommal a legtöbb modell között a korreláció nagyon gyenge, nem túl kiforrottak, így felvetődik a kérdés mennyire működnek egyáltalán. Szerintetek is így van? Vagy van értelme vele foglalkozni már most?

McKinsey-nek van egy érdekes cikke, hogy milyen költséggel járna a maximum 1,5 °C fokos felmelegedés tartása (ami minden bizonnyal egyébként nem lesz lehetséges). Ettől függetlenül amennyiben nem akarjuk megsütni a bolygót, komoly intézkedésekre lesz szükség mindenképp, amelyből valószínűleg a korán alkalmazkodó cégek fognak kijönni nyertesként. Amennyiben sikerül ezeket megtalálni, talán felül lehet teljesíteni a piacot. Arról nem is beszélve, hogy etikusabb is így befektetni saját értékítéletem alapján.

What is your ikigai?

(#52015) aujjobba válasza aAron_ (#52014) üzenetére


aujjobba
addikt

Szamomra az ilyen cegek megtalalasa mar az aktiv alapkezeles kategoriaba esik, arrol meg az a hir jarja, hogy hosszu tavon alulteljesit a passzivval szemben.

Koran alkalmazkodo cegek alatt mit ertesz? A jelenlegi kicsiket?
Mert a nagyok most is benne vannak mar a szelesebb indexben.
Ahogy latom az ESG indexek az eredeti indexen alapulnak, csak kivesznek belole cegeket, amik atommal, fegyverekkel, pornoval, stb foglalkoznak, es nem adnak hozza ujakat, csak atsulyoznak, kivesznek az alap indexbol.
Igy meg kimaradsz a fentiek altal nyujtott hozambol, amig az 'alkalmazkodok' felnonek.

Javitsatok ki ha tevedek.

[ Szerkesztve ]

(#52016) vnorbi válasza aAron_ (#52014) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Én olyan mélységben foglalkoztam vele, hogy nem rosszabb-e egy ESG változat az eredetihez képest. S&P 500-at néztem MSCI USA ESG Screened indexszel. Erre jutottam.

2020-ban az ESG-s változatnak jobban ment, jó 2%-ot vert az S&P 500-ra, ami nem annyira biztató, mert ennyi erővel szerintem lehetett volna fordítva is (kis adalék, és talán magyarázat is, hogy az MSCI indexben már elég régen benn van a Tesla, az S&P 500-ba meg csak az év vége felé került be).

Most is csak azért keresek ESG ETF-eket, mert azok nem túl régiek, ezért még olcsón meg lehet őket kapni (5-10 euró per darab). Szándékosan a screened változatokat keresem, ami a legkevésbé tér el az eredeti indextől.

Szoktuk itt linkelni Bencze Balázs videóit, itt van az ő véleménye erről.

(#52017) mgoogyi válasza aujjobba (#52015) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az akadémiai jellegű mondás az, hogy szisztematikusan kövess le olyan faktorokat, amikért hozam várható el minél kisebb költséggel.
Market, value, size, quality, stb.

A kérdés az, hogy az ESG faktornak tekinthető-e, azaz racionaliásan hosszú távon elvárható-e tőle, hogy a "bűnös" dolgokkal foglalkozó / környezetet jobban terhelő cégek rosszabbul teljesítenek, mint a nem ilyenek.

(#52018) mgoogyi válasza vnorbi (#52016) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"2%-ot vert az S&P 500-ra, ami nem annyira biztató"
Én ezt tök irrelevánsnak gondolom, kevés jelentősége van 1 évnek egyrészt.
Meg 620 cégből kihagytak 39-et és alig súlyoztak át bármit.
Befektetőként a parent index meg ez tök ugyanaz.

Azt a 39-et kikerested?

(#52019) Veron válasza vnorbi (#51986) üzenetére


Veron
őstag

Igaz ez a MÁK-ra is, vagy ott már ildomos 15M (vagy hasonló) felett pénzt tartani?

"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."

(#52020) vnorbi válasza mgoogyi (#52018) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Nem kerestem ki, ilyen mélységben nem mentem bele. Meg nem is a parent indexhez hasonlítom, hanem az S&P 500-hoz, mert ahhoz kerestem alternatívát, így pedig már 100-as nagyságrendről van szó.

Viszont a parent indexszel összevetve is jelentős volt tavaly az eltérés, dollárban 1,5%-kal volt jobb az ESG screened (az S&P 500 fölötti ~2%-ot euróban értettem).

Így a Teslának nem sok köze volt az eltéréshez, az a parentben is benne volt, a kiszűrt cégek részvényei okozták tavaly a parentben a gyengébb teljesítményt.

(#52021) vnorbi válasza Veron (#52019) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Az Államkincstár nem BEVA tag, így náluk ez nem szempont. Én személy szerint összeghatár nélkül megbízok bennük.

Részlet az üzletszabályzatból:

"A Kincstár kifejezetten felhívja az ügyfél figyelmét arra, hogy a Tpt. előírásai szerint működő Befektető-védelmi Alap által nyújtott biztosítási szolgáltatások nem terjednek ki a Kincstár tevékenységére, tekintettel arra, hogy a Kincstár nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak. Az állampapírok névértékének és kamatainak visszafizetésére, összeghatár nélkül, a Magyar Állam, mint Kibocsátó részéről helytállási kötelezettsége áll fenn. Az állampapírokból származó követelés a kibocsátóval szemben nem évül el."

[ Szerkesztve ]

(#52022) fecus válasza aujjobba (#51987) üzenetére


fecus
őstag

Köszönöm. Akkor az RC rendben. Gondolom mostanra a Transferwise számlákat elfogadják.

A kérdés másik fele az ERSTE-vel kapcsolatos: Onnan nem enged átvezetni vagy devizaátvezetést, mert nincs számlám megadva, de nem találom hol lehet megadni.
A kérdésem itt is, hogy a TW-t elfogadják? A TW dollár számlájára nemzetközi utalás lesz és az drága?

A lényeg, hogy miként lehetne legolcsóbban - majd ha felszabadul - dollárt és forintot átjuttatni az ERSTE netbrokerből az RC-be? Esetleg váltanék is a forintból, ha át lehet vezetni a TW-n.

[ Szerkesztve ]

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#52023) tamast


tamast
csendes tag

Ez a két ETF kapható RC-nél.
https://www.justetf.com/it/etf-profile.html?isin=IE00BFNM3G45#overview
https://www.justetf.com/it/etf-profile.html?isin=IE00BFNM3P36#overview

Mi a véleményetek, érdemes ezeket venni?

(#52024) aujjobba válasza tamast (#52023) üzenetére


aujjobba
addikt

Mindkettő elérhető, itt tudod ellenőrizni: [link]

Ma nagyrészt ez az ESG téma ment, olvass.

fecus: revolut és TransferWise befelé működik az RC-nél, az erste-t nem ismerem.

[ Szerkesztve ]

(#52025) tamast válasza aujjobba (#52024) üzenetére


tamast
csendes tag

Mindent elolvastam mielőtt kérdeztem :)
Több véleményre lennék kíváncsi, igazából egy ember írta, hogy ő ilyet vesz.

(#52026) PredatorZoli válasza tamast (#52025) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Az én személyes meggyőződésem, hogy ez nem jó irány és attól hogy valami esg, attól nem fog többet hozni hosszú távon.

Fecus: Kérdezz rá az ersténél, hogy hozzá lehet-e kötni revolutot van TW-t számlát amiről tudsz rá átvezetni és kivezetni, lehet hogy van erre lehetőség.

(#52027) vnorbi válasza tamast (#52025) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Az összefoglalóban a Részvény ETF-ek rész alatt van pár rendes ETF felsorolva, azokat jobban ajánlanám, mint az ESG-seket.

Én futok itt egy extra kockázatot az ESG-vel csak azért, hogy havi szinten tervezhetőbb legyen a megtakarítási összeg. Az az én hülyeségem, hogy inkább ezt választom, mint hogy 50-100-300-600 euró pihenjen egy hónapig a számlámon, mert pont úgy alakult a nagy ETF-nél, hogy ilyen töredékösszegek maradnak a vásárlás után.

[ Szerkesztve ]

(#52028) aujjobba válasza vnorbi (#52027) üzenetére


aujjobba
addikt

Hogyan tud ilyen magas töredékösszeg maradni?
A bent levő teljes összegből kivonom a €6.5 megbízási díjat, a maradékot elosztom a limittel amit pár tizeddel az aktuális piaci kínálati ár fölé állítok be, és ennyi darabszámot írok a megbízásba.
Max olyan 5-20 euró szokott feleslegbe maradni.

(#52029) Lex Icon válasza aujjobba (#52028) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ha több 100 € címletű ETF-et veszel, akkor nem biztos. SXR8: 327€, SXRV: 639€

(#52030) vnorbi válasza aujjobba (#52028) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Szélsőséges eset, de mondjuk ha egy jegy 640 euróba kerül, nekem meg van például szabad 1800 euróm, amiből ETF-et vennék.

Megtörtént eset amúgy, konkrétan a linkeltből vettem volna, amit közben Lex Icon is írt, amikor még 300 euró körül járt az ára, de mire odaért a pénz a brókerhez, addigra már úgy állt az árfolyam, hogy pont alá csúsztam a következő egész értéknek, ráadásul ez nem csak a költséghatékonyságot rontotta, hanem ki is zárt a vásárlásból, mert így a bróker minimum tranzakciós követelményét sem értem már el. Az lett a vége, hogy ezt akkor elengedtem, vettem helyette mást. Azóta próbálok eleve olyat keresni, amivel ilyen nem fordulhat elő.

(#52031) mgoogyi válasza tamast (#52025) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az ESG-től nem várhatsz extra hozamot.
Ha szívügyed a dolog, vehetsz ilyet, de inkább alulteljesítésre számíts.

(#52032) sajtos365 válasza mgoogyi (#52031) üzenetére


sajtos365
tag

"Az ESG-től nem várhatsz extra hozamot."

Van akinek a jó érzés is ér annyit mint a profit. Nem azt akarom mondani, hogy másnak nincsenek érzései, de nem vagyunk egyformák.

(#52033) mgoogyi válasza sajtos365 (#52032) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Persze, pontosan emiatt írtam ezt:
"Ha szívügyed a dolog, vehetsz ilyet, de inkább alulteljesítésre számíts."

(#52034) SzGee válasza vnorbi (#52030) üzenetére


SzGee
aktív tag

ehelyett ajánlom a lyxor-t az csak 44 EUR/db és a TER-je is csak 0,22

https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=LU1829221024&groupField=index&from=search&isin=LU1829221024

core world meg csak 11 USD
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=LU1781541179&groupField=index&from=search&isin=LU1781541179

[ Szerkesztve ]

If you leave me, can I come, too?

(#52035) aujjobba válasza vnorbi (#52030) üzenetére


aujjobba
addikt

Így világos, ezt a nagyon drágát nem láttam eddig.
Leginkább €100 alatti ETF-ekkel találkoztam, ezért nem értettem hogyan lehet €600 maradék összeg.

egyeb: IE00BK5BQT80, Erste netbroker-en elérhető ez, tudja valaki? Vanguard FTSE All-World Accumulating

[ Szerkesztve ]

(#52036) PredatorZoli válasza aujjobba (#52035) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Elérhető, jómagam vetettem fel annak idején. Amiket én tartok (nagyjából tudod miket tartok, msci world, EM IMI, all world acc, small value, value, quality, momentum), az mind fel lett vetetve.

(#52037) aujjobba válasza PredatorZoli (#52036) üzenetére


aujjobba
addikt

Meg vagy velük elégedve?
Most tervezek számlát nyitni náluk.
Revolut/TW-ról euró beutalás ott is működik?

KBC és Erste között gondolkodom, de előbbihez be kellene menjek a Faluba megnyitni a számlát, utóbbi pedig működik helyi bankfiókban is.
Költségekben nem látok szignifikáns különbséget.

(#52038) PredatorZoli válasza aujjobba (#52037) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Én elégedett vagyok igen, kbc-nél talán egy hangyabokányival olcsóbb, mert csak 3 tbsz után van fix díj meg a számlavezetés is icipicit kevesebb. Egyébként jó a felület, az ügyfélszolgálat is engedelmeskedett eddig minden esetben.
További előnye talán a kbc-vel szemben hogy itt megvan a 100k eur védelem, ott csak 20k.
Nekem az erstés folyószámlámmal van összekötve, de tudtommal hozzá lehet rendelni külsős számlát is. Egészen biztos hogy van lehetőség revolutos, tw beutalásra is, csak a hogyanját nem tudom. Valószínűleg a fiókban kell hozzáadni a külsős számlát és onnantól működik a dolod, de az is lehet hogy van valami számlaszám amire utalni lehet, ezzel a részével még nem volt szerencsém foglalkozni.
Én hosszú távon egyébként mindhárom szolgáltatónál akarok számlát.

[ Szerkesztve ]

(#52039) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Megtaláltam közbe hogy hogy lehet utalással befizetni, itt is megvan mint az RC-nél, közleménybe kell az ügyféladat, szóval ez 100% hogy működik a fintechekkel.
https://www.ersteinvestment.hu/hu/gyik_penzforgalmi_tranzakciok.html

Annyi az eltérés ami elsőre talán szokatlannak fog tünni random után, hogy itt minden esetben csak a főszámlára tudsz pénzt betenni, és az online felületen tudod átvezetni ingyenesen tbsz-re.

[ Szerkesztve ]

(#52040) pr3d1


pr3d1
csendes újonc

Sziasztok!

Jelenleg a portfólióm nagyjából így néz ki:
50% iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
25% Xtrackers MSCI World Value UCITS ETF 1C
25% Xtrackers MSCI World Momentum UCITS ETF 1C

Alapvetően elégedett vagyok ezzel, azonban a feltörekvő piacok szerintem eléggé hiányoznak belőle. Milyen ETF-et ajánlotok erre a célra? Én ezzel szemeztem egyelőre: iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc)

(#52041) PredatorZoli válasza pr3d1 (#52040) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Szia! Jó a portfólió meg a meglátás is. Ez a legjobb a fejlődő piacra amit írsz.
Érdemes ebből úgy 10%-ot tartanod, 50-10-20-20 vagy 40-10-25-25 arány szerintem járható.

[ Szerkesztve ]

(#52042) aujjobba válasza pr3d1 (#52040) üzenetére


aujjobba
addikt

Én is épp ezt vettem,
60% world
30% World value
10% fejlődő
arányt lőttem be.
Innentől már csak all-world fogok venni, esetleg a value-t is hogy tartsam a 30%-ot.

(#52043) PredatorZoli válasza pr3d1 (#52040) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Illetve ha még érdekel a small value faktor is, akkor figyelmedbe ajánlom ezt. Nekem ez lett a legerősebb portfólió elemem (teljesítményben), ca 9 hónap alatt +60%
https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?isin=IE00BSPLC413#chart

(#52044) Paloczi95


Paloczi95
tag

Sziasztok!

A Kincstári számláról bármilyen természetes személy bankszámlájára lehet utalni díjmentesen, vagy csak a sajátomra?
Azért kérdezem, mert az egyik családtagom rövidesen nagyobb összeghez fog jutni, amit fél-1 éven belül lakás vásárlására fogja fordítani, de nyilván az alatt az idő alatt is érdemes lenne MÁP+-ba tenni a pénzt. Neki nincs a kincstárnál vezetett számlája és csak emiatt nyitna, nekem viszont már van megnyitott számlám, így szívesen segítenék neki azzal, hogy a saját nevemben jegyzek MÁP+-t, majd amikor szól, hogy kell neki a pénz, akkor eladnám és kiutalnám az ő számlájára. Ez működhet vagy valamilyen szabályba ütközik? (Azt a verziót, hogy magamnak kiutalom, majd átutalom az ő számlájára, a magas banki utalási díjak miatt elvetettem.)

(#52045) PredatorZoli válasza Paloczi95 (#52044) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Én ezt nem javaslom. Teljesen ingyenes és online elvégezhető a számlanyitás (és a számlavezetés), nyisson ő is számlát. Ha tudatos pénzügyileg, akkor úgy is szüksége lesz rá később is.

(#52046) tamast


tamast
csendes tag

Az iShare MSCI World és a Lyxor MSCI World ugyanolyan befektetés. Utóbbi fiatalabb, olcsóbban megvehető, a költsége is alacsonyabb. Érdemes az utóbbit választani?

(#52047) Lex Icon válasza PredatorZoli (#52043) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Tegyél mellé egy ugyanolyan momentumot és pl. 1 évet nézz, mert úgy könnyű 60%-ot emelkedni, hogy előtt 45%-ot esett tavasszal, míg a többi "csak" 30-35%-ot. Szóval a gólvonal tologatás...

(#52048) Lex Icon válasza tamast (#52046) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Kicsit pontosítsd, hogy melyikre gondolsz, mert van egy tucat belőle.
Adj meg ISIN kódot, tickert vagy justetf linket!
Ha erre gondolsz, ez osztalékfizető, nem biztos, hogy ilyet akarsz.

[ Szerkesztve ]

(#52049) ivana válasza Paloczi95 (#52044) üzenetére


ivana
Ármester

Ez több szempontból is nagyon hülye ötlet:
Neked: mert dolgod van vele, plusz rádszállhat a NAV.
Neki: ha te valamilyen okból nem tudod kiutalni a pénzt akkor azért van kockázat.

A számlanyitáshoz ki kell tölteni egy A4-es lapot, azt bescannelni, plusz az igazolványaidat és beküldeni ügyfélkapun, mindketten jobban jártok így.

(#52050) redwhite78 válasza PredatorZoli (#52036) üzenetére


redwhite78
aktív tag

Milyen módon tudod felvetetni az Ersténél? Néztem, hogy nem elérhető náluk a U.S. Global Jets ETF, pedig szerettem volna venni.

never go full retard

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.