Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- nézzbe: AM3 hűtés s478-ra
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
avl
senior tag
sok ilyen nyilt forumon van az az érzésem, hogy úgy jobb lehetne, ha lehetne tudni a hozzaszolokrol hogy kb. hol tart, "mennyire vehetö komolyan" pl. miota fektet be, kb. hany orat mennyi idö alatt olvasott a temaban, valami ismervek, amik alapjan belöhetö
felesleges a "másolás", mert egyedi körülmények, háttér vannak (mintha mindenki 225/55 R16-os nyari gumit venne, mert XY azt vett, nem foglalkozva avval, hogy ö Svedorszagban es nem Egyiptomban él, a kocsija más méretet fogad, stb.)
szerk.: amit linkeltél is ...az idö (múlásával változó lehetöségek pl. Avantis SCV ETF) meghaladták már; ezért is marhaság pl. azt gondolni, hogy minden TBSZ-en ugyanaz legyen (es ha 3-4-5 ev mulva X-szel jobban keres ? vagy epp nincs bevetel ? vagy uj szolgaltato szuper termeke jelenik meg ? vagy ....), hosszutavon kb. minden valtozik
-
Hmmz
senior tag
Kevés még neki a rálátás, a tapasztalat, a kockázatbecslési képesség, a céltáv, a tudás és a múltja, meg amúgy minden is, ezekhez a trükkökhöz.. (má szerintem)
Hiába nem mintának szánod, ezt látja
Most még kicsivel van benne, de megjönnek a hozamok, a bátorsága, aztán meg a csodálkozás esetleg...
Mintha nekem adnád, hogy legyek itthon én miniszterelnök, há biztos jól menne

-
bigdady
nagyúr
válasz
Celithrandi
üzenetére
Weben lépj be
-
Csigusz23
csendes újonc
válasz
Celithrandi
üzenetére
Erste Market Go-t nemrég indították, egészen pofás app, de nem daytrade-re használom, szóval nem tudom megítélni a használhatóságát ebből a szempontból.
-
avl
senior tag
válasz
Wn2tl
üzenetére
en igyekszek az ETF szolgaltatok szerint sem csak 1-nel lenni; mert nyilvan rendkivül kicsi eselyü, hogy egy vanguard, xtrackers, ishares, jpm spdr, ubs problemas lenne, de nem is nulla, ...csak majdnem
nekem elkepzelhetö, hogy Trump azt mondja: europaiak penze ezen intezmenyeken at legyen sarcolva (..aztan 5 perc/ora/nap/ev[tized] utan meg mégse
)
igy van a fentiek mindegyikenel, meg hold-nal, raiff.-nel, allamkincstarnal ...ha ezek egyike sem elerhetö, akkor nem az lesz a legföbb gond -
avl
senior tag
válasz
-szabi-
üzenetére
igen a kérdéssel erre akartam "terelni, rávilágítani", hogy egy nem állandónak gondolt portfólióösszetétel, vagy "taktikus" elemek esetén, nem csak az egyik irányú, hanem a másik irányú kereskedésre is gondolni kell
elég sok írás van annak kapcsán, hogy ha félelemböl elad valaki, akkor mikor veszi vissza, többnyire amiatt is "bukik",
[selling as “the hardest decision of all.]
[link] "Many investors focus on the right time to buy stocks because they don’t want to buy near a peak in case of a future market crash. I understand the feeling.... "
#139683-szabi-ra: ha definitiv nem akarnék faktorost, akkor en azt hiszem maradnek 1 rv.ETF-nel (ACWI vagy ACWI IMI)
ha a faktoros nem kizart, a(z €) hedge szerinted nem jo, akkor a fenti mellé tartanék
- iShares Edge MSCI EM Value Factor UCITS ETF USD (Acc) 5MVL-t
- Avantis Global Small Cap Value UCITS ETF USD Acc AVWS-t
- Xtrackers MSCI World Value UCITS ETF 1C | A1103E XDEV-et
(nem köbe vésve, de ~50 - 10(15) - 20 - 20(15)% körülabszolut nem mintának (!!!!) hanem nyilt infocserének, az en rv. ETF arányaim (historikusan alakult és el nem adok, nem cél %-ok, igy AVWS es ACWI IMI vételekkel nö azok aránya a jövöben

azaz az ACWI-k összegéhez kepest az XDEV ~ 46%, SCV ~52%, EM value 29% + JPGL
-
t72killer
titán
Ha piacokat akarunk összehasonlítani saját megtakarítási célból, akkor ugyanazzal, a lakóhelyedre vonatkozó inflával kell korrigálni és természetesen azonos devizára átszámolni. A BUX valóban nem teljesíTETT rosszul így nézve sem az elmúlt 35 évben. De azért nézzük csak meg mik történtek, és meg lehet-e ezt ismételni?
1. csóró, kommunizmusvégi csődből irtózatos mennyiségű vissza nem térítendő támogatással EU tagállam lett az ország
2. kapitalista szempontból mindeddig sikerrel álltak ellen a dolgozók életszínvonal-növelésének, a reálbérek ugyanúgy messze elmaradnak a Ny-Európai bérektől (mivel külföldi piacra dolgozó szalagmunkás ország, ez így "rendben van")
3. az ország évtizedeken keresztül olcsóbban kapta az olajat+gázt, mint a nyugat
4. keleti irányba is lehetett kapitalista mód terjeszkedni (OTP, Richter)
5. az ország ingatlanpiacára is rászállt boldog-boldogtalan (nem kis plusz a bankszektornak) -
Hmmz
senior tag
válasz
lemusz
üzenetére
Ne ítélj elsőre...Ronda és finom
Amióta számoljuk, a BUX-index teljesítménye 14 százalék feletti mértékben nő évente kamatos kamatozással. Induláskor 1000 pontos volt az index, most 88 ezer pont környékén jár, tehát 88-szorosára nőtt 35 év alatt.
Ez persze nominális, az inflát jótékonyan ki kell hagyni, azzal együtt kb a felére (se) saccolom a %-os növekedést..
Ez 1 éves cikk, most kb 120K-nál jár..
Én tartok ilyet is, habár csak szatelit pozicióként, és habár a fönök nyilván hazabeszél..Majd ha Trump (vagy Putyin) is bevonul ide a fehér lovon, lesz neked "Első Globális Unio" tőzsde, (USA vagy) az Első Galaktikus Birodalom mintára

-
Fehérsólyom
aktív tag
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Hangosan gondolkodva: Veszítesz-e azzal valamit, ha megpróbálsz a Kiszámoló csoportosba bekerülni 7 évre, s amennyiben sikerül, akkor azt használva "félre rakod" a csoportos és egyéni ezen időre eső díjkülönbségét (~42e Ft x 12 x 7). Majd ezt követően mész át egyénibe, az addig felhalmozott "puffer"-t is használva / felhasználva?
-
lemusz
addikt
Home biast megtartom európának pénzügyeknél, eleve ezt az egész TBSZezést is egyfajta forint kitettség csökkentésért kezdtem, szóval a bét-ből nem kérek egy bizonyos szintnél többet. Szerintem ideje lenne már egy közös nagy európai tőzsdét létrehozni, nem ilyen szétaprózódott mindenfélét fenntartani, de ez már egy másik topik témája lehetne.
-
robag93
aktív tag
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Hát ez valóban nehéz ügy. Innen nekem az 54 ezer horrornak tűnik 17 évre. Nem nagyon tudok nagy okosságot mondani rá
-
Celithrandi
addikt
sziasztok,
erstének mely appját kell feltennem ha tradelni akarok? A netbroker go-t tettem fel, de ez erre nem alkalmas mert csak a watchéistemet látom és csak név alapján tudom bővíteni, olyan app kellene amin át tudom nézni hogy egyáltalán mi érhető el de ahogy most nézem van vagy 5 appjuk. köszi
-
-szabi-
addikt
Tavaly Ázsia és EU jobban ment.
Remélem ez idén is kitart, így azokkal kissé súlyoznám a két all world etf-t. -
net91
senior tag
Szerintem továbbra is nagy az átfedés, főleg az első kettőben, valamint azokban van europa és emerging is.
-
-szabi-
addikt
Hi
Múltkor kapott válaszok alapján, hogy ne vegyek annyi félét és inkább ACWI, VWCE felé menjek ezt néztem össze:
45% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF; VWCE; IE00BK5BQT80
30% SPDR MSCI All Country World UCITS ETF (Acc); SPYY; IE00B44Z5B48
15% iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc); IS3N; IE00BKM4GZ66
10% iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Acc); SXRT; IE00B53L3W79Nagyrészt a már tavaly is vásárolt VWCE plusz újként SPDR ACWI.
Kicsit Ázsia és EU.
Ez így egyszerűbb, lustább mint a korábbi tervem? -
Yellow73_a
tag
válasz
robag93
üzenetére
A csoportos anyagilag (most) biztosan sokkalkedvezőbb. Ugyanakkor van egy meglévő betegségem, ami miatt a csoportosba lehet, hogy be sem tudnék lépni.
Bankmonitoron kalkuláltam egyénit 17 évre (70 éves koromig) 40 M biztosítási összegig, a betegségemet figyelembe nem véve 54e/hó lett a legkedvezőbb, míg a kiszámolósban kb csak 12e Ft lenne, de az csak 60 éves korig lenne, ha egyáltalán befogadnák az igényemet. -
avl
senior tag
válasz
Paxker315
üzenetére
szerintem azert veszik, mert egyszerüek, diverzifikaltak, segitenek arányt, disciplinat tartani, lasd;
egy sok egyebet is tarto portfolioban nem latom szerepét, nem látom közvetlenül olyan hasznosnak
Merriman velemenye: szerinte tul hamar tul sok a kötveny benne, ajanlja mellé a SCV-t, es igy 2 funds for life-nak hivja
-
Hmmz
senior tag
Új EMÁP érkezik a kettes vágányra

-
Apika
addikt
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
bul07
üzenetére
Én azonnal átraktam. A 28Q12-t, a 30Q2-t, és a 30Q3-at adtam el 2025.10.01-én.
Ezeket 07.12, 08.12 és 09.12 körül vettem, szóval volt olyan adag ami csak 3 hete volt meg.
Én javuló helyzettel számolok, szóval a 6,5%-es egyébként is alacsonyabb, és feltételeztem, hogy a kifutásnál alacsonyabbak lesznek majd forgalomban, akár csak 4-5%-os vagy még annyi sem.Az, hogy 2 év mire behozza... hát az nem tántorított el. Annyi, hogy én már 1x ugrottam (vagy 2x, ha azt vesszük, hogy PMÁP-ot adtam el a 6,5-esért), így nekem már további kis változásra nem érdemes reagálnom.
Még egy eladás szinte teljesen lenullázná azt a kis extrát amiért csináltam az egész menővert.Akik a PMÁP-ban maradtak és csak akkor váltottak 7%-osra amikor visszajöttek a 7%-os papírok azok kicsivel jobban állnak, hogy ki tudták hagyni a dupla váltást.
Úgy gondolom, hogy ilyenre lehet számítani, és néha bejön, ha az ember kivár, de én a 7%-ra sem számítottam, és most sem számítok rá, hogy lesz ez még 7,5 is.
Neked mondjuk a 7,25 is jó lenne, ha tudnád, hogy a következő annyi lesz, azt megérné megvárni, de mondom, szerintem nem lesz.Van ami bejön, van ami nem. Van aki PMÁP-ban ül már mit tudom én hány 100 napja, hogy bár végig szív, de, ha bejön a nagy infláció, akkor hogy rákapcsol majd, és elhúz mellettünk, fixmápra váltók mellett...
- Ha bejön a nagy infla, akkor átugrunk mi is rá, csak az eladásba kerül.1-2%-ról van szó, max. 2,5% a különböző utakon. Kell-e váltani, meg a kamatprémiumok, hogy a régi esetleg jobb 1%-al.
-
bul07
nagyúr
válasz
lemusz
üzenetére
MÁP+ -ból évente egyszer ki lehet lépni díjmentesen. Én abba tenném át ha most tenném át.
Így ha jön jobb évente egyszer lehetne ugrani jobbra költség nélkül.
(Bár ha ennél nagyobb kamatokat kénytelen adni az már régen rossz)Így ha nem jön jobb akkor mondjuk 3évig 1% plusz. Oké nekem nem sok pénzem van bent hogy ez az egy százalék milliókat hozna, de ha annyit hozna pluszba hogy mondjuk fedezné a folyószámla díját már megérné váltani.
Sok kicsi sokra megy alapon. -
lemusz
addikt
válasz
bul07
üzenetére
Nekem is van 6,5%-os, 0,5% miatt nem érzem helyénvalónak ugrálni és ezzel 1%-ot költeni, gondolj bele 2 év alatt hozná csak vissza a különbséget, annyi idő alatt meg kitudja milyen papírok jönnek még. Én az ÁKK oldalára pislantok rá néha, portfolio is főcímben hozná le, topikban is biztosan téma lenne.
-
bul07
nagyúr
-
bul07
nagyúr
#139564 lemusz
Fix Magyar Állampapír 2028/Q13 6.50% 2év hátra
Fix Magyar Állampapír 2030/Q2 6.50% 4év hátraEbben a kettőben a bennlévő pénzem olyan 23%(fele fele arányban)
Két év hátra lehet nem éri meg átváltani, vagy éppen. De amiből 4év van hátra azt szerintem simán át lehetne tenni.
Maradhat lejáratig, nem tervezem kivenni(már ha be nem üt valami)Bár igen az a kérdés ha marad a mostan rezsim akkor lehet még tesznek rá kicsit, mondjuk 7.25 vagy 7.5, és akkor megint váltani nem lehet nem éri meg(vagyis összességében nem jönne ki jól)
Ha jön az új akkor meg tényleg lehet pár napom áttenni.Amúgy inkább MÁP+, tenném mert lehet jövő évben és később nem lehetne 7% körül lekötni a hozamát a fix-nek
Nem tudtok olyan feliratkozási lehetőséget ahonnan e-mailben értesítenének, minden Állampapír változásról. Hogy időben értesüljek ha újak jönnek, és megszűnik a régi lehetőség.
-
-
robag93
aktív tag
válasz
Yellow73_a
üzenetére
A helyedben én szinte biztosan csoportosba lépnék most. Annyit láttam, hogy a kiszámolósból 60 évesen "ki kell lépni".
-
Kérdések.
Ja, "askingforafriend" (apu)
RR podban is gyakran hallani említve, de léteznek"target date fund"-ok. Ezek már elérhetők európaiaknak is, bár egyelőre nem túl sok és nem is túl népszerű. Ezek idővel folyamatosan csökkentik a részvény-kitettségett, s "előre tud tervezni" az ember arra az időre, amikor majd "kelleni fog" a pénz (nyugdíj). Volt már a topikban említve, hogy itthon is vannak hasonló konstrukciójú befektetési termékek, de én egyet sem ismerek, meg a topik korábbi posztjai alapján nem is tartom vonzónak az ötletét. Mégis, lehet olyan szcenárió, ahol megérheti-e ez embereknek? Inkább vagyok szkeptikus, és esélyesebb az alulteljesítés.Szintén más körökben, de népszerűek a különböző "lifestrategy" vanguard alapok is, amiknél választhat az ember, hogy mekkora részvény-kitettséget szeretne. 20-40-60-80 %. Ezekre, illetve generalizáltan a vegyes - részvény, kötvény - ETF-ekre mi a konszenzus? Mert ez a konstrukció sem győzött meg, valószínűleg lejáratig tartott kötvények és diverz részvény-portfoliohoz képest a vegyes alapok semmi extrát nem biztosítanak.
De lehet létjogosultságuk bizonyos esetekben? Mert veszik azért őket, és időről-időre szóba kerülnek.

-
tototos
addikt
válasz
robag93
üzenetére
Mi nagyjából feleztük a hitel összeget. Az is már elég sok törlesztőt tud fedezni ha az egyik féllel lenne valami. Minél fiatalabb vagy annál olcsóbb a biztosítás így szerintem érdemes minél hosszabb időre kötni.
Nekünk külön van baleset biztosítás kisebb összegre.
Érdemes mondjuk bankmonitoron keresztül kérni ajánlatot. -
robag93
aktív tag
Kockázati életbiztosítás kapcsán kérdezném a nagyérdeműt.. Ha van rá jobb topik kérlek irányítsatok át.
Eléggé vakon vagyok és elég sok a változó. A kiszámolós csoportos biztosítást ismerem, de kis körbenézés után úgy látom, hogy ennyi idősen (30 körül vagyunk mindketten a 'zasszonnyal) tudok kedvezőbbet kötni.
Láttam olyan megoldást, hogy csak 10 évre köti valaki, hogy majd utána átlép csoportosba. Az nagyjából világos, hogy a futamidőt árazza legdrágábban a biztosító. A biztosítási összeg az nagyjából egyenes arányban van a díjjal. Itt azért vannak buktatók, ha pl. 9 évnél üt be a krach és mondjuk 2 évig eltart a konklúzió.. Új biztosító nem fog szerződni, a régi meg "megússza".
Milyen ökölszabályok vannak? Van pl. 40M hitelünk 2049-ig. Érdemes a teljes hitelösszegre kötni a biztosítást, vagy érdemes megfelezni (20+20 fejenként)? Az idő múlásával a tartozás inflálódik (meg minden más, a díj, a biztosítási összeg). Világos, hogy ez mind nagyrészt egyéni preferencia, de érdekelne a véleményetek, ki hogy csinálta. Hiszen, ha most kötök 25 évre, akkor jó eséllyel más életbiztosításom már nem lesz az életben. -
Bib
addikt
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Értem köszi! Akkor ha nem fektetem be újra akkor ott csücsül az értékpapír számlán. 1-2 százezret betegyem pl. diszkont kincstárjegybe 3 hóra?
-
Bib
addikt
Bocsi a láma kérdésért, Van Fix MÁP-om 2030/Q4 Kamatfizetés 2026.01.24-én aktuális. Van ezzel teendőm? Rendelkezésnél újabb állampapír vásárlást tudok kiválasztani.Korábban amikor néztem mintha lett volna számlára kifizetés opció is.
-
Begi
senior tag
válasz
LaySoft
üzenetére
Fun fact. Több éve nem küldtem postai úton, vagy nem vittem be személyesen az Életúthoz semmit, mindent elektronikusan intézek velük.
Erste: Tavaly megígérték a +1 év ingyenességet, mert szépen kértem őket, majd mikor lejárt a Future, akkor levonták az ahavi díjat. Megkérdeztem a tisztelt kapcsolattartómtól, hogy most ez mi. A válasz az volt, hogy 1 hónappal későbbre állították be a kedvezményt és nagyon sajnálja, de most már nem tud mit tenni.
Ha ők így, akkor én is. Az idei TBSZ nem náluk lesz megnyitva.
Még kibekkelem ezt az évet, aztán szerintem szedem a sátorfámat. Csak a NYESZ marad, de talán már lassan azt is TBSZ-é lehet alakítani. -
t72killer
titán
Túlságosan logikus = tuti nem így fog lefutni. A valóságban mindig van pár duplacsavar - amikből ugye a legegyszerűbb, hogy a rally fut még 1évet és a túl korán zárt pozíciókon annyit buksz mint amennyit egy mégiscsak bekövetkező crash esetén a nyitvahagyottakon buknál...
Viszont tény, a fejlett világ drasztikusan öregszik == a nyugdíkasszák nettó részvényvásárlóból nettó eladóvá válnak: ez szép lassan "japánkórossá" teheti az egész világgazdaságot. A Kínai ingatlan/demográfiai helyzetben is elég sok a kérdőjel.
-
Yellow73_a
tag
válasz
lemusz
üzenetére
Ahogy írtad, valóban állampapíroztam. Az első TBSZ-emet 25 harmadik negyedévében nyitottam. Igyekeztem visszaolvasni, és gyűjteni az infokat, de lehet, hogy sokmindenen átsiklottam, mert nagyon sok olyan hozzászólás volt és van, ami számomra indifferens, mert nem tudom, és nem is akarom kiművelni magam olyan szinten, hogy mindent értesek (elsősorban az egyedi részvényekkel és a különböző tőzsdeügyletekkel kapcsolatos hozzászólásokat), ezért azokat továbbpörgetem, mert egyszerűen nincs enyi mindenre kapacitásom, és ezek a részek engem nem érdekelnek. Szóval vagy nem találtam válaszokat a kérdéseimre, bagy nem volt számomra minden egyértelmű. Tehát egyáltalán nem write only üzemmódban vagyok, csak sok hozzászólást skippelek, és véletlenül akár olyat is, amiben lehet számomra hasznos info is.
-
avl
senior tag
válasz
Yellow73_a
üzenetére
igen, TBSZ-en belül azt csinalsz, amit akarsz/tudsz
akar masodpiaci DKJ-t is tudhatsz venni (2025 vegen en csinaltam ezt olyan penzzel, ami elötte "felszabadult", de volt meg nehany het, es annyi idöre masodpiaci DKJ volt a legjobb elerhetö, biztos)
lehet persze valami likviditasi, penzpiaci alap is, vagy epp nem ennyire de joval kisebb kockazatu/ingadozasu valami, mint amiböl at akarsz menni -
válasz
Yellow73_a
üzenetére
Igen, de ha ilyenre számítasz és egy időszakban csak pénzt tárolsz majd, akkor szoktak lenni látra szóló betét jellegű megoldások is, melyet tudsz használni a TBSZ-en belül is.
pl. Lightyear széf [link] -
lemusz
addikt
Dude, 2022 óta aktív tagja vagy a topiknak, bár többnyire csak álompapírral foglalkoztál, de NEMÁ!!! hogy write-onlyban végig aludtad az egészet.
-
Yellow73_a
tag
Általános TBSZ kérdés.
Jól értem, hogy TBSZ-en belül össze-vissza adhatok-vehetek bármit bármikor, amíg TBSZ-en belül van, addig minden adómentes? Adófizetés csak akkor lehetséges, ha TBSZ-en kívülre kiveszem a pénzt, amíg bent van a TBSZ-ben, addig nincs adó.
Tehát mondjuk ha úgy gondolom, hogy X év végén lejáró TBSZ esetében az utolsó fél évben nagy esésre számítok, akkor eladom év közben a részvény(ek)t, ETF-(ek)et, és a TBSZ-en cashben kibekkelem a hátralévő fél évet, vagy akár egy évet, stb. -
Hmmz
senior tag
De hogy gyorsan meg is cáfoljam magam, az AI már erre a hétre várja az emlitett tuti portfolió összeomlását, (Cash-Is-King)

Akár még lehetne is, ha van olyan hogy minden szárnyal, akkor biztos olyan is van hogy semmi sem..
Ez most már velünk marad örökre, rentábilisak a világvége hírek
(Jah.. mégis belinkeltem, mert érdekes a koncepció amit taglal, méghameg is eshet
hogy nem válik valóra)

-
Hmmz
senior tag
Azért lehet indokolt egy nagyobb "fél életnyi" megtakarításnál a százalékos, több lábon álló megoszlás, mert ez nem időtávot véd, hanem struktúrát.
(aka "..különben is, többet b@szódtam miatta, minthogy hogy csak úgy odaadjam..."
)ETF/Kötvény/Real Estate/Bef. alap (esetleg Arany, Krypto, Részvény) kombinációval nem egyetlen kimenetelre fogadok, hanem csökkentem a permanens/hosszútávú veszteség kockázatát.
Ezek az eszközök ráadásul különböző gazdasági szituációkban működnek jól, és az elmúlt időszakban egyszerre is tudtak teljesíteni, de a lényeg nem ez, hanem (ahogy WB is mondta) a túlélés.Nagyobb vagyon esetén ilyenkor sokkal fontosabb lehet a "soha el nem bukni", mint az hogy hosszú távon +1–3% CAGR-el többet hozzak haza.
(Mint a 700m-es példádban)Emiatt ebben a kérdésben szerintem nem az a kulcs, hogy pontosan "hány évnyi kiadás van kötvényfélében", hanem az, hogy ne tudjon egyetlen extrém esemény sem lenullázni vagy tartósan ellehetetleníteni:
- se egy '29-es típusú összeomlás (Nincs időm várni 20-30 évet, hogy 0-ba jöjjön vissza.)
- se egy '46-os hiperinfláció,
- se egy görög típusú államcsőd,
(Habár mindháromnak KICSI az esélye, de mégse 0, hasonlóan ahhoz, hogy te sem 1 brókernél tartod az összes zsetont.)
- De ha lehet még egy olyan rendszerkockázat se, amit még nem láttunk.Egy 60/40(90/10)-es portfolió az átlag(mindenre) van optimalizálva, ez meg arra, hogy akkor is megmaradjon(szebb része), ha a jövő nem átlagos.
(Aztán elborul Putyin/Trump agya és mind b@szhatjuk
) -
Blaymoira
tag
-
bigdady
nagyúr
Reggel mennyire fordul le a tőzsde majd vajon? Kezdődik megint a vám baromság..
-
confuser
senior tag
válasz
robag93
üzenetére
0) Nem 48 420 Forintot kell befizetned, ha 48 420 forintot szeretnél felhasználni, hanem az adott egészségpénztár működési költségével növelt összeget. Ez az imént említett Új Pillérnél pl. az első 500 000 Ft befizetésnél 4,5% (utána 2%), szóval 50 702 Forintot az első 10 hónapban, majd 49 408 Forintot az utolsó kettőben (illetve kicsit kevesebbet még a 10. “törthó” miatt). Így még kevesebb a 750 000-ből fennmaradó rész (~150).
1) A fentiek miatt az 1,162M inkább 1,2M, de ezt leszámítva működik, persze.
2) Eddig minden pénztár, amivel dolgom volt, számla dátumot követő év végéig lehetett beküldeni, úgyhogy ráérsz, és nem ez fogja eldönteni, melyik pénztárat válaszd.
Egyébként +1 az Új Pillérre.
-
net91
senior tag
válasz
bozsokiandra
üzenetére
.
-
LaySoft
tag
válasz
robag93
üzenetére
Nem csak a fentiek, hanem bármi alapján az Új Pillért ajánlom, náluk legkevesebb a költség, úgy gondolom ez a legfontosabb tényező. (Van egy picivel még olcsóbb, az Életút, de ők nem adnak kártyát és a számlákat postai úton, vagy személyesen kell eljuttatni hozzájuk. Pár száz forintért nem megyek vissza a múlt évezredbe.)
-
bozsokiandra
tag
válasz
vnorbi
üzenetére
Igen, tudom hogy ezzel nem számolhatok biztosan.
Most járt le a két év futures kedvezményem, decemberre már vontak díjat.
Ritkán fizetek be így kevés a tranzakciós díjam a tbsz, nyesz+állománydíj viszont kicsit több mint az ibkr havi 2000-es díja lenne.
Ha átmennék a nyeszt akkor is itt kellene hagyni, amellé gondolom kötelező a normál számla is aminek szintén van díja.
Így pont határeset nem tudom, hogy váltsak-e. -
vnorbi
aktív tag
válasz
bozsokiandra
üzenetére
Ezek a most érvényes feltételek. Ha ez alapján elkezded a szüneteltetést, hogy majd egy év múlva újraindítsd a Future programot, akkor nem biztos, hogy ugyanezek a feltételek lesznek érvényesek.
Amúgy igen, korábban 6 hónap volt ez az időablak, de a múltra vonatkozó kikötés miatt nem januártól érvényes ez a változás, hanem valójában tavaly májustól, csak nem lehetett tudni, hogy legkésőbb akkor kellett elkezdeni a 6 hónapos felfüggesztést, hogy az újraindítás 6 hónap múlva decemberben még jogosítson a kedvezményre.
-
bozsokiandra
tag
Ezek szerint meglévő ügyfeleknek már 1 évig kell szüneteltetni az Erste Futurest a díjkedvezményért?
Ez ha jól emlékszem régebben 6 hónap volt. -
robag93
aktív tag
Egészségpénztár kérdés, ill. egy kis megerősítést szeretnék kérni.
Asszonnyal ketten nyitnánk, a 150 ezres törlesztőjű lakáshitelünkhöz. Ez azt jelenti, hogy havonta 2x48 420 forintot fizethetnénk az EP keretében a lakáshitelbe, azaz 1 162 080 forint befizetést így tudnánk rendezni. Marad 337 920 Ft.- (a 2x750 000 Ft.- befizetésből).
1) Működik-e az, hogy ezt ennyibe hagyom és csak 1 162 080 Ft.-ot fizetek be, ha a többit nem tudom (és nem akarom) elkölteni?
2) Van-e olyan szolgáltató, amelyik legfeljebb átlagos költségű, de év végén elég neki számlát küldeni? Így tudnám mondjuk decemberre, hogy ki akarom-e egészíteni az összegeket a 2x750 ezerre.
A fentiek alapján melyik egészségpénztárt ajánlanátok?
-
válasz
SzekeresPeti
üzenetére
" tudtok ajánlani valamilyen módszert, amivel növelni lehet a várható eredményt?"
Diverzifikáció, más piacokra, más országok részvénypiacaira (MSCI World index-etf, FTSE All-World indexkövető ETF),
akár "faktor-diverzifikáció".
Bár a posztod alapján még érdekes lehet számodra pl. a Hold Deep Value alap is, ami szintén közép-kelet európai túlsúlyú részvényalap. Aktívan kezelt, amivel jobb, ha tisztában vagy. -
Csabroncka
addikt
válasz
kovaax
üzenetére
"Bármit lehet csinálni, ha tisztában vagy vele"
Pontosan és inkább a tudatosság a legfontosabb. Itt voltak az ingatlanos meg egykávés "jótanácsai", ha valaki nem a saját élethelyzetének és lehetőségeinek megfelelően inkább rá hallgat, az sokat bukott.
Én az óvatosság mellett azt is megtanultam, hogy örökké a válságot nem lehet várni (és felesleges is), amennyire lehet lehetőségekhez mérten fel kell készülni rá, de ennyi.
-
SzekeresPeti
tag
Sziasztok!
Bux indexkövető stratégia mellé finomításként tudtok ajánlani valamilyen módszert, amivel növelni lehet a várható eredményt? Arról van szó, hogy az index arányában vásárolom a nagyobb magyar vállalatok részvényeit, és amikor venni akarok valamelyik vállalatból, azt szeretném választani, amelyik éppen a legolcsóbb. Persze nyilván a stratégia szerint abból kell venni, amelyik elmarad a Bux arányától, de ez egy időben több vállalatra is lehet igaz. Remélem érthetően fogalmaztam, előre is köszönöm a válaszokat! -
Simia
junior tag
válasz
Csabroncka
üzenetére
Régen a vésztartalék szintjét még havi fogyasztás X szeresében definiálta, ahol X változott attól függően hogy egyedülálló, házas, vagy házas+családos vagy.
Szerintem ez egy elég egyszerű, és jó rendszer.
Lehet persze tőzsdézni meg egyéni részvényekkel játszani már a legelején is, de akkor az nem a felelős vagyonépítés része, hanem egy hobbi, szórakozás, ami akár jól is elsülhet, de lehet katasztrofális is...
-
kovaax
őstag
válasz
Csabroncka
üzenetére
Bármit lehet csinálni, ha tisztában vagy vele, hogy mit is csinálsz pontosan, mik a kockázatok, stb-stb... Az ökölszabályok meg azért vannak, hogy el tudj valahonnan indulni, és csak addig kellenek, míg meg nem haladod őket (ha egyáltalán).
-
Csabroncka
addikt
válasz
kovaax
üzenetére
Jó azért a Miklósnak vannak bevésődött baromságai, a sok okos gondolat mellett! Valahogy meg kell tanulni és tapasztalni a befektetéseknek ezt a világát is. Ráadásul játék pénzel ami sokaknál pár százezer, vagy 1-2 millió miért ne lehetne egyedi részvényekben spekulálgatni és tanulni.
Az teljesen más kérdés, hogy ha alig van egyébként vésztartalékom, akkor a havi pár ezerből nem TESLA-t kell venni.Az ilyen típusú ökölszabályoktól feláll a hátamon a szőr... A vésztartalékodat sem kötelező állampapírban tartani, de még HUF-ban sem, vagy a számlán... a lényeg, hogy legyen, viszonylag könnyen hozzáférhetően.
A kiszámoló Mikitől az életbe nem fogod hallani, hogyha van 30 milliód, akkor inkább vegyél egy közepes ingatlant +30 milla hitellel és add ki.
Én abban hiszek, hogy mindent értelemszerűen az egyéni portfóliók (egészséges diverzifikáció) döntenek el. Az is valós alternatíva az életed során, hogy egy bizonyos idő után inkább elköltöd a pénzt. -
avl
senior tag
a %-osat önmagaban nem tartom jónak, az abszolut ertek (szokasos, tervezett, varhato stb. kiadashoz képest) itt szerintem fontosabb
szélsőbb példa: ha 10m HUF-nyi az össz megtakaritas, sokkal nagyobb % kell stabil eszközben, ha 1000m HUF-nyi, akkor kevesebb % (ha~ ugyanaz a kiadas)
-
Hmmz
senior tag
Gondolom eset-, és személyfüggő lehet.
De amint azt beszéltük is máshol, speciel a Ray Dalio AWP klasszik-nál olyan 30% környékén van a részvény kitettség.
(Értem hogy a kötvény részére kérdeztél, remélem majd kifejtem bővebben is, ha "nem forgatjuk le" a 24 s01-et egyetlen nap alatt, mint a főszereplő alvás nélkül
) -
DopeBob
addikt
Nekem egy évnyi nettó jövedelmem van állampapírban, ez kb két évre lenne elég a jelenlegi életszínvonalon, ha megszűnne a munkám. Minden más MSCI World + pár kockázatosabb vagy bejön/vagy nem egyedi részvény. Nem mondom, hogy jól alszom ezek miatt, de azzal már megbékéltem, hogy szakterületet és lakhelyet tekintve is kb plafon körül keresek, költözés nem opció. Megy minden tőzsdére és ha bejön, akkor örülünk Vincent, ha meg nem... megpróbáltam. Sokkal rosszabb helyzetben nem leszek. Más lehetőség nem nagyon van nagyobb vagyon építésére.
-
avl
senior tag
elég jó! szerintem is észnél kell lennikérdés: szerinted ha hány évnyi kiadasnak megfelelö megtakarítás van kötvényfélében (EUNA, VAGF, magyar allampapir, ...) lehet "teljesen nyugodtan" aludni, es a többi teljes nyugalommal mehet tözsden ETF-ben ?
A: ha nincs fix havi bevétel (FIRE, akármi miatt) !
B: ha szokasos munkapiaci bizonytalansaggal van bevételpl. morningstar:, Christine Benz

Bucket 1: Years 1-2, Cash
Bucket 2: Years 3-10, Vanguard Total Bond Market Index/ETF VBTLX BND
Bucket 3: Years 11 and Beyond, Vanguard Total Stock Market Index/ETF VTSAX VTI Vanguard Total International Stock Index/ETF VTIAX VXUSszerintem ennél (itt) sokan "bátrabbak'"
-
Llew
senior tag
Valaki kérdezte a napokban, hogy ki mit vesz idén.
Én nem mernék tanácsot adni, de talán érdemes a nagyokat figyelni:
Közzétették, mikbe fektetett Trump az elmúlt fél évben
-
Hmmz
senior tag
válasz
Yager01
üzenetére
Lehet hogy jó, de igy hogy nem tudunk mellé egy rakat dolgot, mégnehezebb megmondani.
(Az időtávot, a célt, (a korod), a kötvényláb nagyságát és a kockázatvállalási hajlandóságot, növekedési vagy értékmegörző jelleg?)
Az sem másodlagos hogy Te mit gondolsz? Végül is a te portfóliód
Nem provokálás képpen: Hogy bírod a DD-t pl.?
(És ez jó eséllyel reális is, vagy csak elméletben?)
Végül olvastad amit legutóbb írtam?
Régebben nézegetted az aranyat is, abbú milett a megoldás?Pár napja volt itt nagy torta-diagramm megosztogatás, azt is jó lehet megnézni
-
Miért is?
Egy szolgáltatónál, minden évben, nyithatsz egyet. -
micsiri
tag
Hello!
Jól értelmezem hogy ha 2025-ben nyitottam az első TBSZ számlát IB-n és minden éveben fogok akkor a jelenlegi szabályok szerint 2030-ban nem tudok itt nyitni vagyis egy év itt kimarad?
-
net91
senior tag
válasz
kalapacsolok
üzenetére
megválaszolták
-
kovaax
őstag
válasz
favagoJoska
üzenetére
Erről a 3-ról nemrég hallottam csak itt, pedig 24 végén jól jött volna... Most a befektetéseim 2/3-a 1 TBSZ-en van, pedig egy részét odébb tudtam volna ezzel tolni 1 évvel...
-
avl
senior tag
válasz
UberMutant
üzenetére
-
avl
senior tag
válasz
kalapacsolok
üzenetére
"2020as a tbsz, tehát ha újra kötöm " -> de erröl ma nem dönthetsz; a fordulás (5 ev eltelte, 2020-as esetében 2025 vége) elött lehet rendelkezni (teljes megszüntetés - részkivét [mit] - teljes továbbvitel)
nem kerdezett a penzintezet erröl idöben ?
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
kalapacsolok
üzenetére
A TBSZ számla meghosszabbítása
Itt le vannak írva az opcióid.
Tehát 2020-ban nyitottál TBSZ-t, vettél rá 1 darab 1000ft-os részvényt. Lejáratkor ez a részvény 1300ft-ot ér. 3 dolgot tehetsz még lejárat előtt (elvileg értesít a bróker a lehetőségekről és határidőről):
1. nem teszel semmit (ha jól értem ez történt nálad). Átkerül normál értékpapír számlára úgy mintha 1300ft-ért vetted volna. Amit ezután elérsz nyereséget az után adózol. Tehát ha pl 1400ft-ért eladod valamikor, akkor 100ft nyereség után adózol.
2. meghosszabbítod a TBSZ-t. Újraindul az 5 év, a bekerülési ára a részvényednek 1300ft lesz. Van részhosszabbítás is, ez az az eset amikor a lejáró TBSZ számlán levő értékpapíroknak csak egy részét viszed tovább, a többivel ugyanaz történik mint az 1. pontban.
3. meghosszabbítod gyüjtőévvel. Ugyanolyan lesz mintha gyüjtőévben 1300ft-ért vetted volna. Viszont a gyüjtőévben vehetsz a TBSZ-re még más értékpapírokat is. A gyüjtőév után indul az 5 éves periódus. Mint normál esetben.Ha jól értettem lejárt a TBSZ-ed úgy hogy nem nyilatkoztál (tehát 1. pont). Ebben az esetben viszont a részvényedet nem birod átvinni új TBSZ-be. Alternatív megoldás, hogy eladod a normál értékpapírszámlán és újravásárolod az új TBSZ-en belül. Ha volt közben nyereséged (tehát pl lejáratkor 1300ft volt az árfolyama, és te 1400-ért tudtad eladni azóta akkor 100ft után fizetsz adót). A TBSZ-re beutalod a pénzt és ott újravásárolod a részvényt aktuális árfolyamon. A kettőnek nem lesz köze egymáshoz (tehát a régi TBSZ-en levő részvénynek és az újnak az új TBSZ-en)
-
válasz
kalapacsolok
üzenetére
a 2020-as tbsz már megszűnt, ezt már buktad.
2021-essel lehet zsonglőrködni majd év végén.TBSZ 2021 év végén teendőd:
1. csinálsz egy TBSZ 2026-ot , ezt bármikor csinálhatod idén, és már rakhatsz is rá pénzt stb
2. december végén nyilatkozol a TBSZ2021 ről, hogy mit akarsz vele, ha továbbviszed, akkor a TBSZ2026hoz hozzácsapják 2027 január elsején.A TBSZ2026-ra átvitt TBSZ2021 papírok bekerülési ára pedig módosul a 2025 december 31-es értékre. Ezért a 2026os későbbi feltörése esetén 2027 jan 1 és lejárat között, a 2021es tbszről származó papírok a 2025 dec 31es bekerülés ár és az eladás között adóznak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A SteamOS helyett Bazzite felé fordul a GPD
- Megtalálták az akkumulátortechnológiai Szent Grált? - CES
- Elektromos autók - motorok
- Arc Raiders
- World of Warships
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Akciókamerák
- Proxmox VE
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4157
- 100/100% 500GB SSHD - több db - 2,5"
- Arany János - Kapcsos könyv
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! HP ZR2440w 24 60Hz IPS FHD 6ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Egyébként szvsz a "home country bias"-al nincs semmi gond, az anyagi célok a megvalósulásuk tekintetében egybe eshetnek regionális és egyéni szinten.

ha kevesebb az jobb, hidd el.

köszönöm a gondolatokat!

mgoogyi
PredatorZoli