- Ingyen kellene, de tegnapra
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Játékba csomagolt malware 85 GB-ban
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hmmz
aktív tag
Reklám helye:
Volt már szó róla, nem rossz de nem is annyira jó. 2 éves buli
Akkor az jött ki hogy TBSZ havidij és állomány dij is jön rá, meg ha nem TBSZ-en tartod akkor állami sarcok is, valamint a kiutalásnak is lehet dija, esetleg devizaváltás is. Ma indul a jegyzés, meg lassan a tőzsdei kereskedés.
Usa 1éves treasury bond mennyi is 4,2-4,3% ?
(Minimum.: 1000usd - 1000eur - 10k huf)Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
Hmmz
aktív tag
A leköszönő AKK CEO elmeséli hogyan jött ki most 6,5% a FIXMÁP-ra.
Há ne voltak qrva nagy braintstorming-ok miattaMottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
válasz
D1Rect #130556 üzenetére
Hát igen akkoriban jöttem Pestre ha nem baszok el 4 évet egy hülye ribancra és akkor beszáltam volna egy kis lakásba már előrébb tartanék.
"Arms wide open, I stand alone I'm no hero and I'm not made of stone Right or wrong, I can hardly tell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side of hell I'm on the wrong side of heaven And the righteous side, the righteous side of hell"
-
Hmmz
aktív tag
Népszerű fürgenyelvű barátunk szerint (nem) a fejnélküli csirke alakazat formálódik a Teslában, tehát venni kell hosszútávon, lehet benne igazság
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
tlac
nagyúr
válasz
fecus #130614 üzenetére
hm, nem rossz ötlet, köszi
amúgy visszaolvasgatva a topikban, láttam, hogy itt-ott elengedték, meghosszabbították stb., de ez így nem jött szembe
még a randomtól kerültem át ide
egyelőre ingyenes a future-os szórakozás miatt, így most nem játszanám meg, de később jól jöhet még
bár eddig rendszeresen meghosszabbítgatták ezt akciót, de ki tudja, lehet mire kifutok a korábbi 2 éves kedvezményből, már nem lesz
[ Szerkesztve ]
-
Kérdezd meg az "üzletkötő"-det, hogy kaphatsz-e egy év ingyenességet. Hogy ki az "üzletkötőd" azt a Erste Investment <info@ersteinvestment.hu>-n kérdeztem meg. Ha megszerzi neked, akkor nem kell fizetni majd csak jövőre. (mondja, hogy egyeztet a főnökével, stb, stb. és majd visszahív)
[ Szerkesztve ]
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
tlac
nagyúr
válasz
PredatorZoli #130611 üzenetére
ahha, köszi, jogos, a másodiknál benéztem
akkor viszont ha nem akarok rizikózni, ez az út van, pedig még bő félévig ingyen lenne
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Simia #130597 üzenetére
Én úgy vagyok vele, hogy nem sz*rakodnék, ha ennyire látom ezeket, akkor mindent bevernék a képzelgésem mentén. Ebbe nem bízok, de bent hagyom, szerintem ez nem fog bejönni, de hátha, stb.
Én máshova teszek, de azon belül a bízok-nem bízok, és a szerintem befog jönni vagy nem fog bejönni kérdéseket most 100% vs 0% aránnyal oldom meg. Mindent olyanokra teszek, amiben bízok és ami szerintem be fog jönni.
Így is van, ami utólag kiderül, hogy nem úgy jön. Bőven elég bukónak, hogy utólag látszik, hogy lehetett volna jobban, persze akkor az volt a jó megoldás. Nem még szándékosan is benne hagyni itt-ott. A sok kicsiből is szép tétel összejöhet. -
PredatorZoli
Topikgazda
jól értem, hogy megy ez a trükk, hogy ha nyitok egy nyesz számlát náluk és átirányítom a future vételeket ide, akkor 2 évre tudom nullázni ismét?
Igen, ez elvileg működik.
és ha még fél év múlva is lesz ez az akció, akkor visszatérve a a nyeszről a korábbira, ismét újraindul a 2 év?
Ez már nem fog menni, ugyanis a simának a feltétele, hogy az elmúlt fél évben ne legyen future befektetésed, tehát a fél év pihenő nem kikerülhető.
-
tlac
nagyúr
csak mostanában vettem észre, hogy az erste future akció kiegészült a nyesz-szel
eddig a sima értékpapírszámlára utalgattam a állománydíj és havidíj nullázása miattjól értem, hogy megy ez a trükk, hogy ha nyitok egy nyesz számlát náluk és átirányítom a future vételeket ide, akkor 2 évre tudom nullázni ismét?
és ha még fél év múlva is lesz ez az akció, akkor visszatérve a nyeszről a korábbira, ismét újraindul a 2 év?
[ Szerkesztve ]
-
Simia
kezdő
válasz
[CS]Blade2 #130607 üzenetére
Szerintem valami bugos, vagy én nem értem a működést.
Nekem is volt olyan jelenség mint a kollégának [#130580fecus], de csak akkor ha a nyitóképernyőn nyomtam rá az esedékességre, és ott sem mindig, de csak idén talákoztam még ezzel a jelenséggel.
Aztán addig szenvedtem, hogy észrevettem, hogy ha elmegyek a "Továbbiak -> Rendelkezés Esedékességről -> Új hozzáadása" menüpontra, és onnan választottam ki a papírt, akkor sikerült rendelkeznem a kiutalásról.
Azért gondolom bugnak, mert ránézésre ugyan az a varázsló indult onnan is, csak valahogy abban benne volt a számlára kutalás, amikor a főképernyőről indítottam akkor nem.
Majd próbálok figyelni a dologra, dokumentálni és jelenteni ha legközelebb előfordul...
-
Segal
veterán
válasz
Dare2Live #130605 üzenetére
Abban biztos lehetsz hogy a gazdasági növekedés fontosabb lesz mint az hogy mennyit fog érni 1 euro. Én egyetlen esetben látok esélyt arra hogy kamatemelés lesz, ha Amerika emel mert akkor muszáj lesz, de a legvalószínűbb hogy mind a kettő ki fogja húzni kamatemelés nélkül, mert odaát is a növekedés lesz a fontosabb...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
nexvital #130582 üzenetére
Ez azért érdekes így, mert én éppen a kommented olvasása előtt 15 másodperccel rendelkeztem a kamat bankszámlára utalásáról minden probléma nélkül web-en. (PMÁP 2030I kamatát kiutaltatom) Már bezártam, de aszem 1-el kell lentebb menni, mert az újrabefektetés az első amit felhoz. Ha csak 1-et látsz, az nem jelenti azt, hogy nincs több, csak azt, hogy 1-et vettél észre.
-
Dare2Live
félisten
válasz
atee_13 #130600 üzenetére
kb hete bemondták nem lesz csökkentés, a tegnapi infla pedig jóval esélyesebbé tette a kamatemelést. Aztán, hogy mi lesz az x. A Marci-Varga páros felé nekem sincs nagy bizodalmam.
Mindenesetre már 403.6 Pedig bemehetnne 400 alá. Ott mondjuk lehet váltanék....segal: Nem egyszemélyben dönt. Ezt a döntést majd Varga-Marci páros hozza majd meg és ott azért kell figyelni mert valami irányt ad a következő évekre. Megvannak a félelmeim erősend de ott láthatjuk meg. (Ha ne adj isten csökkent 5.5%ra ugró infla mellett ott el kell gondolkodni akarunk e ftban érdemi pénzt tartani....)
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Segal
veterán
válasz
ngaba #130603 üzenetére
Az kemény lenne, ha búcsúzásként tolna még egy kamatemelést
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
válasz
sparks #130579 üzenetére
ja, ez elég jól tud ez jönni, ha huzamosabb időt kell olyan helyeken töltened, ahonnan nincs kiadatás.
Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.
-
Simia
kezdő
válasz
D1Rect #130566 üzenetére
PMÁP/FixMÁP tényleg nem kérdés, de az igen, hogy mennyit hagyunk ben az ÁK-nál, és amit benthagyunk, azt HUF-ban vagy EUR-ban inkább...
Én azt hiszem a magam részéről a következőket fogom tenni:
* PEMÁP-okat tartom kamatfordulóig, aztán meglátjuk
* PEMÁP kamatot kiutalom, megy TBSZ-re (nem veszek EMAP-ot)
* Minden <1.5% PMÁP-ot eladok (ebből nincs sok, és részben már meg is tettem)
* Ebből meg a kamatokból BMÁP
* 1.5%-es PMÁP állományt felezem. Amit eladtam az megy kifelé TBSZ-re (nem HUF)A ráció az hogy egyáltalán nem érzem komfortosnak ezeket a kamatokat HUF-ra úgy hogy Marciminiszter a főkappan, Varga meg az MNB elnök. Ez nyilván egyfajta bizalomhiány részemról, de ez van. Csak a legszükségesebb tartalék marad AK-nál (kb. 1 év megélhetés a családnak), mert emelkedő inflációra, és romló forintra számítok idén.
-
-
kovaax
őstag
válasz
sparks #130579 üzenetére
Technológia: vegyél faforgácsot, amögött is van technológia, ráadásul az évezredek óta bizonyít. És meleget ad, ha meggyújtod. Az energiabefektetés meg csak pocséklás és környezetszennyezés ebben a formában.
És jól el is tudod hagyni a walleted a rajta levő semmivel.
A blockchain technológiának lehet haszna, okos dolog, de nem akkor, ha a semmit csomagoljuk bele, és embereket verünk át vele.
-=- There's no place like /home -=-
-
gergobaby
aktív tag
válasz
kovaax #130569 üzenetére
Nagyon fontos tulajdonsága az aranynak is és a BC-nek is, hogy a jelenleg elérhető készlethez képest pár százalék újabb kitermelése lehetséges, az is drágán. Előbbinél a fizika (kitermelés nehézsége, költsége), utóbbinál a matematikai algoritmus biztosítja az alacsony készletnövekedést, ezáltal nem dönthet úgy egy kormány/jegybank/bárki, hogy a készletet csak úgy növeli ("pénznyomtatás"), ezáltal a valutában levő megtakarításod rögtön értékcsökkenést szenved el...
1Ft-om sincs bitcoinban, de az alapkoncepció egyébként elgondolkoztató. Miért tartjuk a vagyonunkat olyan devizában/valutában, amit egy állam így vagy úgy kedvére inflálhat
-
nexvital
lelkes újonc
válasz
aAron_ #130573 üzenetére
BMÁP 7% körüli átlagot adhat idén
Milyen olyan "változás" jöhet, amely esetén a 3hó dkj csökken?
azon kívül, hogy egyre magasabb költségvetési hiányunk van.
egyre magasabb nettó államadósság.
már az első infla adat borított mindent, mellé jött egy negatív államháztartási egyenleg, már januárban, tavaly legalább +56, most -64? (kb.) 120MRD eltérés. "tervezés".PMÁP-ot 2 éve írtam
PMÁP 5,2% vs. 6,5 FIXMÁP: 2350 Ft eltérés/1M (ennyivel kevesebb), 1 éves időtávon, mint a FIXMÁP.idei infla 5,5%-al indul, erre írtam, HA 5,5% lenne az átlag is., akkor az PMÁP 7% vs. fixmáp 6,5%.
Nem egy olyan előnyről beszélünk a FIXMÁP esetében ami behozhatatlan.
És akkor már 2027-et írunk. (2027 februári kamatfizetést).Ott bőven lenne idő azon agyalni, hogy dobjuk előtte vagy akkor.
Nem írtam, hogy PMÁP tartás 2030-ig, hanem azt, hogy Kivárás.BMÁP 2027-júliustól 2 éven át +2,5prémium, szintén messze van, nem tudni.
-
-
szabi__memo
nagyúr
Na most akkor jöhet a kamatcsökkentés
Gyorsul az amerikai infláció -
aujjobba
addikt
válasz
sparks #130579 üzenetére
Tehat ha mondjuk dollarmilliardos oligarcha vagy, akinek menekulnie kell, vagy maffiavezer, akkor lehet ertelme.
Apokalipszis esetere nem tul jo, merthat ugye ki fogja akkor a banyagepeket hajtani.
Vagy csak en nem latom miert realis szcenario ez szeles tomegek szamara, hogy pendrive-on viszi a vagyont.nextvital, ngaba: igen igy van, jol mondjatok.
[ Szerkesztve ]
-
nexvital
lelkes újonc
válasz
aujjobba #130572 üzenetére
Egy hiba van a képletben.
Fixmápnál is Kamatos kamattal számolsz.
Egyszer sem biztos, hogy 1 év múlva ugyanígy megveheted a kamatra a 6,5%-os FIXMÁP-ot.Így tehát a 1M*1,065 * (1,065) nem biztos.
Míg a MÁP + biztos.
1M-nál 3E ft-ról írsz, miközben a FIXMÁP sorsa nincs kőbe vésve, a MÁP+ tutira adja, amit ad.-
-
válasz
nexvital #130582 üzenetére
De nyugtass meg, hogy ha nincs újrabefektetés, akkor a pénz beesik a számlámra és erőszakkal kiutalhatom magamnak!
"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
Létezik, hogy a februári kamatokra, a Kincstárban sem a mobil, sem a webes felületen nem tudok kifizetésről rendelkezni csak újrabefektetésről?
[ Szerkesztve ]
-
sparks
senior tag
válasz
kovaax #130569 üzenetére
Van mögötte technológia és iszonyat méretű energiabefektetés a fenntartáshoz. Ezt nem nevezném semminek. És a lényeg: próbálj meg mondjuk 100 millió dollárt elektronikusan átmozgatni a világ egyik feléről a másikra, harmadik fél beiktatása nélkül. De akár egy hardver walleten a zsebedben (mondjuk egy pendrive méretű kis eszközön) elviheted a vagyonod egyik országból a másikba. De még wallet sem kell csak 24 szó és tiéd a világ. Ilyet semmi mással jelenleg nem tudsz megcsinálni, kizárólag kriptópénzzel. Nekem ez adja a lényegét és nem más.
[ Szerkesztve ]
-
ngaba
aktív tag
válasz
aujjobba #130576 üzenetére
Nem a negyedéves kamatra céloztam, akkor sem lenne jó ez a számolás, ha évente fizetne kamatot. Fixmápnál kifizetik a kamatot (negyedévente), és nem biztos, hogy 6.5%-os bármibe be tudod fektetni. MÁP+-nál pedig a MÁP+ névértékébe forgatják vissza 1 év múlva (amit kivehetsz ingyen 5 napig, ha kamatfizetést akarsz magadnak emulálni), tehát ott a kamatos kamatos számítás teljesen valid a MÁP+-nál, fillérre pontosan annyi pénzed lesz a végén, amit írtál.
Szerintem a MÁP+ sem annyira rossz 5 évre, pláne a garantált évenkénti ingyenes visszaválthatóság miatt. Ha akár csak 0.25%-ot emelnének rajta, én azt is venném.
Egyébként én most eurót veszegetek + bmáp + dkj: Ráérek akkor bármilyen fix kamatozású konstrukciót venni, amikor elkezdenek csökkenni a kamatok. (Ezt lakossági papíroknál szerencsére időben lehet látni: Amikor az új papírt már kisebb kamattal adják ki, akkor kell venni a régiből...)
[ Szerkesztve ]
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
ngaba
aktív tag
válasz
aujjobba #130572 üzenetére
"FIX: 1M * 1.065 * 1.065 - 10e = 1M 124ezer".
Ez akkor van, ha be tudod fektetni 6.5%-on a kamatot egy év múlva is. A MÁP+-nál jó a számolás, mert az tényleg kamatos kamattal megy.
Eladó 1.4 T-Jet Fiat Bravo: https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/bravo/fiat_bravo_1.4_t-jet_active-21401982
-
dances
tag
Sziasztok!
Államkincstárnál, ha új bankszámlaszámot szeretnék rögzíteni, akkor a
"Bankszámla elnevezése"
mezőbe mit kell írni?[ Szerkesztve ]
Only the Good die young.
-
aAron_
őstag
válasz
nexvital #130563 üzenetére
Kicsit számolgattam, lejáratig tartás esetén:
Ha BMÁP (2029/N) utolsó kamatmegállapításáig 3M DKJ hozam lineárisan legalább 2.96%-ig csökken, a FixMÁP (2028/Q12) IRR nagyobb (6.68%)
Ugyanezen a pályán ha a 3M DKJ reálhozama 0-ra csökken, még akkor is kb. 50 bps-el nagyobb az elérhető IRR, mint PMÁP (2029/I) megtartása esetén. Tehát durván 50 bps negatív rövid reálhozamra van szükség éveken keresztül ahhoz, hogy PMÁP-ot megérje megtartani. Másik opció, hogy még meredekebben esik vissza az infláció, újra deflációs környezet lesz. De ekkor már nyilván FixMÁP a jobb választás.
Nincs olyan ésszerű scenario, amikor bármilyen PMÁP-ot megérné megtartani. Kivéve persze, ha nem tudok számolni.
What is your ikigai?
-
aujjobba
addikt
válasz
nexvital #130570 üzenetére
A visszavaltasnal vedd azt is figyelembe, hogy bar a MAP+ vegig tartva kiadja az atlag 6.5% kamatot, de egyebkent savos kamatozasu.
Elso evben 5.75%, masodikban 6%, 6.25%, 6.5%, 6.75%.
Ergo peldaul a masodik ev vegen visszavaltva 12.1% kumulativ hozamod volt, mig ugyanez FIX-szel 12.4%, az 1% buntit is beleszamolva.
Ha nem kamatfizetesi idoszakban valtod vissza a MAP+ hanem benyeled a 0.5% buntit, akkor meginkabb a FIX javara dol a merleg.MAP: 1M * 1.0575 * 1.06 = 1M 121ezer
FIX: 1M * 1.065 * 1.065 - 10e = 1M 124ezerszerk.: nyilvan a 3havi kamatfizetest nem vettem bele a kepletbe, most hirtelen nem is tudom hogyan kellene
De amugy total marginalis kulonbsegek adodnak.[ Szerkesztve ]
-
atee_13
őstag
válasz
kovaax #130569 üzenetére
"az arany mögött ott van még több ezer év megszokás" Pont erről beszéltem, hogy valamikor pár ezer éve megtetszett az embereknek. Azért volt mögötte állam, mert mentek a megszokással. Az arany bányászata sem kismértékben környezetszennyező.
"A nagy BTC tulajdonosok nem akarják eladni, hanem manipulálni akarnak vele. Trump is azért szállt bele, mert pénzügyi gondjai vannak" Trump tudtommal saját coint dobott piacra. Az nagyon nem btc csak simán egy kripto a több 1000 közül. Az, hogy nagy ökörség volt beleugrani főleg nem a leges legelső pillanatban (spekulálni a nyereségre még lehetett a kidobása pillanatában) abban teljesen egyetértünk.
-
kovaax
őstag
válasz
atee_13 #130551 üzenetére
Off-ba rakom inkább.
Szóval az arany mögött ott van még több ezer év megszokás, bár amikor fizetőeszközként használták, akkor is ott volt mögötte egy állam. A BTC mögött meg nincsen semmi továbbra sem (csak a greater fool). A bányászgépek fejlesztése egy felesleges környezetromboló humbug, ami kiszolgálja ezt.
A nagy BTC tulajdonosok nem akarják eladni, hanem manipulálni akarnak vele. Trump is azért szállt bele, mert pénzügyi gondjai vannak, és ezzel tud gyorsan kaszálni. A birkák meg tapsolnak neki, aztán meg meghúzzák magukat, amikor pofára esnek.
Szerk.: Mellesleg aranyat se tartok, mert amögött is már csak annyi van, hogy az egyik nyersanyag.
[ Szerkesztve ]
-
nexvital
lelkes újonc
válasz
D1Rect #130566 üzenetére
Tehát most, az új infla adatok fényében:
PMÁP MOZI. Hátha emelkednek a kamatok.
Ha nem emelkednek, akkor is mozi, amíg nem csökkennek!
Ha emelkednek, akkor tipli, egy sokkal jobb papírba, mint a jelenlegiek. (ha lesznek)A PMÁP visszaváltása mellet az szól, ha már spekuláció, hogy 2-3 év múlva lecsökkennek a kamatok mégis, mert minden fasza lesz.
És ahogy HussarF írja: senki nem lát a jövőbe.
Lehet így lesz, lehet nem.
Ha lecsökkennek mégis a kamatok FIXMÁP-os picivel többet nyer ,mint a másik papíros (MÁP+ /BMÁP)
Ha mégis emelkednek, rövidtávon a BMÁP profitálhat belőle leginkább + a kivárók jobb papírba szállnak, mint a mostaniak, akik kapkodnak a +2350Ft után.Kapkodjanak.
Én 2030I tulaj vagyok, csak ez van, de abból jócskán. Kivárok.Igazából mindenki maga dönt.
Az infla adat a PMÁP tartását "támogatja" 1-2éves időtávon.Nálam a 2030I kamat: BMÁP + MÁP+, arányról fogalmam sincs még.
MÁP+ bármikor visszaváltható 0,5% buktával.
2029N BMÁP -1% azt talán hagynám kifutni, mint írták, néhányan 2027 júliustól + 2,5% prémium ha már "reálkamat".BMÁP tartás
ha jön jobb papír, csak a MÁP+ dobás> CSEREEz az én logikám, ami eltérhet a tiéktől.
Egy vélemény a sok közül.-
-
nexvital
lelkes újonc
válasz
Dare2Live #130543 üzenetére
Ha már itt tartunk.
Aki számolgat MÁP+ 5 év alatt 35%-ot hoz. (mert kamatos kamat).
Ha teszem is a pénzt valahova, akkor MÁP+ csak emiatt.
És mert évente 5 napig INGYEN visszaváltható, nincs -1%. HA mégis kellene a tőkéből valamennyi, akármennyi.
De amit írok, szerintem Korai a váltás, ha kamatemelés jön.
Ha változatlanul hagyják, borul a bili, (eur huf).-
-
nexvital
lelkes újonc
válasz
D1Rect #130544 üzenetére
Add össze a névértéket és a kamatot! (ne csak a kamat értékét nézd, hanem a pénzed össz értékét:
A visszaváltással 10000-et buktál!!!
1000000 + 52000 = 1052000
990000 + 64350 = 1054350
1054350-1052000 = 2350 Ft / 1 millió Ft-ra./ 1 évInfla +5,5%-al indul ha maradna év végéig, az 7%.
Fixmáp meg 6,5%
lófasz különbség.De pont az emelkedő infla miatt nem lesz itt kamatcsökkentés egy hamar.*
EUR HUF erősödés kamatemelést áraz. Aki ezt nem látja, az vak.
előző évi hiány +60 (többlet volt), most -50 milla körül, 120MRD eltérés.* ha pedig kamatemelés jön, minek menjek át a 6,5%-os FIXMÁPba vagy a +5,75% -os MÁP+ba, ha 1-2-3 hónappal később lesz egy kis ráncfelvarrás, akár +25-50 bp ,ha csak ennyi.
Akkor már megérte várni, főleg mert a fenti logika miatt 2350Ft-ért /1M nem fogok váltani.-
-
nexvital
lelkes újonc
válasz
aAron_ #130552 üzenetére
Élet-stílus függő.
Kinek van szüksége 1 év múlva a pénzre, ki él 3 havonta a pici kamatokból, ki használja fel azokat.
Lehet valaki 10 évben gondolkodik, forgatja ide-oda, ami éppen a legjobbNem érdeklik a HOSSZÚTÁVÚ befektetések. MAX 1-2 év fordul a legjobba, ami éppen a legjobbat adja, akkor és abban a pilalnatban.
Nekem nincs szükségem a befektetett összegre 10-15 év múlva sem.
De próbálom a legjobb utat választani a pénznek, ami ha lassan is, de stabilan emeli a tőke értékét.-
-
CragON
aktív tag
válasz
szabi__memo #130561 üzenetére
Áh, mindet felemészti az árstop és hatása
-
Segal
veterán
válasz
aujjobba #130557 üzenetére
Ha elfogyóban az összeg amit kiírtak rá akkor szokták vagy feltőlteni még vagy kivezetni. Viszont jelen pillanatban semmi sem indokolja a kivezetését, mert csökkenteni úgysem tudják a kamatát, ha meg egy új sorozat indulna ugyanekkora kamattal akkor csak tovább kéne fizetniük a magasabb fix kamatot és még a felhalmozott kamatot sem kéne megvenned az új sorozatból, szóval avégett szerintem ne parázz hogy idő előtt zárják.
Ha igazi trollok lesznek akkor max megint hosszabítják, de nem szeretnék ötleteket adni nekik..."Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
-
aujjobba
addikt
válasz
CragON #130555 üzenetére
2028/Q12 doksijaban
"Az értékesítés kezdő és várható záró időpontja: 2025. január 20. – 2025. március 31."A zarodatumot be szokas tartani, tehat szinte biztosan elerheto lesz marcius vegeig a papir, vagy a "varhato" kifejezest erdemes komolyan venni, es nem biztos a marcius vege?
-
avl
senior tag
válasz
HussarF #130536 üzenetére
nem vitatkozni, inkabb együttgondolkodni: en nem latom szuper kis esélyünek, hogy az infla 2025-ben (es kesöbb), nem szalad meg ..es erre ugye a meglevö +1.5%-os PMAP-ok a jók
nyilvan nem vagyok evvel a gondolattal egyedül, es nyilvan nem gondolom tuttinak, hogy huu-huu de megszalad ...de en arra hajlok, hogy tartok meg a +1.5%-os PMAP-okbol
[inflacio-van-egypupu-van-ketpupu]olajárral is lehet viccelödés, ami "begyürüzik", hisz Mo. jobban teljesít ...ha a vilagban nem sikerül managelni (USA gazdasagon, FED-en a tekintetek), akkor kis esélyü, hogy Mo.-on szuperül fog alakulni
momentan en arra hajlok, hogy marad PMAP is, megy 2029/N-be is es Fixmáp-ba is; egy resze pedig megy IB-hez ...de nekem most is csak 3.2% van PMAP-ban, kamatkifizetés + kivetel utan ~2.75%-nyi lenne, ezt fogom tovabb "szétporlasztani"
#130528HussarF "A jelen dinamika szerint a BMÁP még jobbnak is néz ki egy éves távon, eddig elég jó valószínűséggel. A második évre már nem nagyon lehet jósolni."
-> természetesen egyetértek; ugyanakkor - en legalabbis, még evvel a kis résszel is, "vésztartalékkal" is - szerintem tovabbra is: több évre vannak ezek, az "igazi befektetés" nyilvan nem allampapir, de a vésztartalék jó esetben sosem kerül felhasználásra, azaz nem csak 1-2 évet marad, hanem akár 30-at is, ..persze a vésztartalék jó esetben a portfolio igen kis része, azaz azon 1-2 % sem jatszik nagy szerepet (portfolio 2-3%-an 1-2% hozamkülönbseg nem nagy dobás sem erre sem arra)
-
aAron_
őstag
válasz
nexvital #130539 üzenetére
"Mondjuk ebből a szempontból ALL-IN BMÁP-ot nem vennék, mert bizonytalan, hogy 2 évig nem csökkennek tovább a kamatok.
Ezért kell ebbe is - abba is pakolgatni."És mekkora hozamesésre van szükség ahhoz, hogy FixMÁP ex-post hozama magasabb legyen? Hol van az equilibrium? Kockázatnak a másik fele miért nem számít? A hozamok emelkedhetnek is.
Fel kell vinni egy Excel táblába, és csinálni kell rá egy érzékenység vizsgálatot. Ez alapján a jelenlegi kamatpálya BMÁP irányába mutat egyértelműen.
Azt sem értem, hogy a FixMÁP sokak szerint miért "biztosabb". Nem a reálhozam számít? Egy változó kamatozású (rövid duration) kötvénynél ez sokkal könnyebben becsülhető. (Bár FixMÁP is tekinthető rövid kötvénynek, ez igaz, hiszen van rá egy kvázi put-od 99%-os strike-on.)
What is your ikigai?
-
atee_13
őstag
válasz
kovaax #130546 üzenetére
"Az, hogy nincsen mögötte semmi, az nem véglet, hanem a valóság." Öhmmm az arany mögött mi is van pontosan? Azon kívül, hogy jó hővezető érdemben van még valami jó tulajdonsága mint, hogy pár ezer éve megtetszett az akkori embereknek? Elektronikai és ipari felhasználása valahol 10% körül van ha jól rémlik. Ekkora hozzáadott értéket a btc is ad a bányászgépek fejlesztésével.
"Az meg, hogy nem dőlt be, egyrészt azért van, mert a BTC nagy tulajdonosai nem hagyják a BTC-t " Nade, ha nincs mögötte semmi és csak pár embernek van nagy mennyiségben akkor egymás között tudnak vele kereskedni érdemben és kisembert nem érinti.
Ez nem felhívás részemről kripto/btc vásárlásra, de szerintem nagyon rosszul látod. Egy begyepesedett múlthoz ragaszkodott nézőpont szerint látod. Szerintem ez a nézőpont már most is változóban van globálisan nagy átlagban.
Na de mindegy nem akarok krito hitvitát indítani.
-
válasz
aujjobba #130548 üzenetére
Ja, nagyságrendileg valahogy úgy. Ha állampapírban akarod hagyni, ilyen magas kamatú papírt semmiképp sem látom érdemesnek idő előtt visszaváltani. Főleg most, hogy semmi nem utal arra, hogy a FixMÁP-ot kivezetnék vagy egyéb módon csökkenne a közeljövőben vásárolható papírok kamata.
-
Dare2Live
félisten
válasz
PredatorZoli #130545 üzenetére
Visszanéztem a leveleket amiket 2015ben hugomnak küldtem. Kettőt találtam ahova odaírtam, hogy Bikás park. :
70nm bikas, ez fullosan felújítva ~16mft
bikas 65nm 12misi, felujitás nélkül is lakhatóA lelakott 65-70nmes Bikás partiak 10-12ért mentek. BPn inkább 7-8*oztak az árak 10év alatt.
Még ami eszembe jutott, hogy 2015ben nem teljesen juniorként 300-400al lehetett kezdeni. Most nem tudom tippre 700-900 körül.
7-8* árnövekedés vs 2-2.5* fizu növekedés.[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
aujjobba
addikt
válasz
HussarF #130547 üzenetére
Ha a majus21-en fizeto 1%-os PMAP-ot (aminek 18.6% a kamata) atvaltanam most FIX-re.
Akkor az 1% "bunti" felett elvesztenem a 18.6%-nak a nagyjabol 3 honapra eso hozamat is, ami kb. 4.5%, ugye jol szamolom?
Mikozben ugyanazon az idoszakon a FIX kb. 6.5%/4 = 1.6% fial, tehat a vesztesegem valojaban 4.5% - 1.6% + 1% = 2.9%.
Jol mondom? -
válasz
D1Rect #130544 üzenetére
Arra gondolt, hogy 1 év múlva a tőkével együtt 2350 lesz csak a különbség (levonjuk az 1%-os visszaváltás miatti 10ezret az általad is számított 12350 ft-ból). Ami egyébként picit több, mert nem 990 000 x 0,065 -ről van szó, hanem (0,065/4)^4-ről, ami így 3936 ft lesz, de ja, apróról beszélünk.
-
kovaax
őstag
válasz
atee_13 #130504 üzenetére
Az, hogy nincsen mögötte semmi, az nem véglet, hanem a valóság. Ez egy szimpla piramisjáték egy kis trükkel: van egy zászlóshajó, a bitcoin, aminek nagy része néhány kézben van, így az a néhány tulajdonos úgy mozgatja az árakat, ahogy nem szégyeli. Mellette meg gyártják erre hivatkozva folyamatosan a shitcoinokat, amikkel meg szimplán csak lehúzzák a belépőket (Hawk Tuah coin?).
Az meg, hogy nem dőlt be, egyrészt azért van, mert a BTC nagy tulajdonosai nem hagyják a BTC-t (de közben egy csomó meg bedől, szerintem direkt ezért hozzák őket létre). Másrészt meg a reálgazdaság is elszakadt jó pár éve a valóságtól: sosem látott mértékben van eladósodva minden piaci szereplő (lakosság, cégek, államok), és mindenki próbál előre menekülni... Amikor először megválasztották Trumpot, meg megszavazták a Brexitet, nagyjából akkorra datálom azt, hogy elérte a világ azt a szintet, ahol már jobban megéri hülyének lenni, mint gondolkodni. Ennek komoly ára lesz, kérdés, hogy mikor...
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Dare2Live #130533 üzenetére
pl bikás park nagy 70nmes panel 2015 11-13 millió most tippre 50-60
Jó is lenne ha egy 70nm-es Bikásparkit lehetne venni 50-60M-ért. A valóság jelenleg hogy 1,1-1,2M-es nm ár van ott , szóval az inkább 78-85M (ha van egyáltalán eladó, merthogy az egész kerületben kemény 60 db eladó panel van) -
nexvital
lelkes újonc
válasz
HussarF #130536 üzenetére
Tehát, egyetértek veled.
fix az fix. még a mÁP+ is.
bmáp / pmáp bizonytalanság, mert nincs jósgömbünk.
lehet jobb, lehet rosszabb.
viszont a PMÁP 5,2% az fix. és az első hónap 5,5%-al indított. ha maradna is így 7% prémiummal vs. fixmáp 6,5%És akkor az aktuális 2026-os év "mozi" megint a 7%-ban ülve.
emiatt van előnye a pmápnak, hogy visszatekintő, de előre látsz, látod hogy mennyit fizet a kamatfizetés után, míg a bmáp-nál csak 3 hónapig látunk előre, nem 1 évre.-
-
-
nexvital
lelkes újonc
válasz
Czimby #130534 üzenetére
Igen, de a +2,5% csak 2,5év múlva indul.
Sok idő.Mondjuk ebből a szempontból ALL-IN BMÁP-ot nem vennék, mert bizonytalan, hogy 2 évig nem csökkennek tovább a kamatok.
Ezért kell ebbe is - abba is pakolgatni.Egyik kicsit többet nyer, a másik kevesebbet A -1% visszaváltási költség nem elhanyagolható.
Nekem emiatt tetszik a MÁP+ de nem 5,75% indulóval, minimum 6-6,25% lenne reális, 5,5% infla mellett, főleg mert 5 éves.
Hosszabb időre Kevesebb kamatot ad, mint a fixmáp 3 évrE? hogy van ez?értem, hogy a MÁP+ kamatos kamat, de akkor is.
-
-
nexvital
lelkes újonc
válasz
HussarF #130513 üzenetére
"Ha még azt is feltételezzük - ahogy te tetted - hogy nőni fog a FixMÁP kamata, akkor még értelmetlenebb a PMÁP tartása."
Csak azt írom, hogy az emelkedő kamatkörnyezet- várás miatt TALÁN most még nem érdemes fixmápba lépni.
Ha emelkedne a kamata, akkor kell belelépni, nem most a 6,5%-os FIXMÁPba.
7%-7,5% os mennyivel "jobb lenne".Mindez annak függvénye, hogyan alakul a további infla az évben.
ha stabilan hozza az 5,5% számokat, és nem csökken az alapkamat, FIXMÁP MÁP+ kamat marad itt, ahol van.
PMÁP stabilan hozza a FIXMÁP "szinteket".Gyakorlatilag semmi értelme ugra-bugrálni 1-2 évig, HA..
Ha jön egy jobb kamat, abba esetleg át kell tiplizni. Ha nem jön, de rosszabb sem, akkor kivárás.Amint kamatcsökkentés jön..akkor tipli FIXMÁP-ba, MÁP+ba, de addig -szerintem lehet figyelgetni, várakozni.
-
-
MrSealRD
veterán
válasz
HussarF #130532 üzenetére
Hehe, vicces ez a burkolt lehülyézés... De azt te sem tudod felülírni, ami tényszerűen megtörtént. És az elmúlt évek nem a kiszámíthatóságról szóltak. Olyan dolgok történtek az elmúlt 5 évben amire senki nem számított... és nem úgy néz ki, hogy vége van. És akkor mókuskodunk itt ilyenekkel.
A számításod rendben van, azt nem challengeltem eddig sem. A jóslással van gondom továbbra is.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
válasz
Czimby #130534 üzenetére
A BMÁP még jobb is lehet. Én 50-50-ben pakolom Fix és BMÁP-ba a forintos állampapírban hagyott pénzt.
Én a fentebbiekben nem a FixMÁP mellett kardoskodom, hanem azt próbálom bemutatni, hogy még a 1,5%-os PMÁP tartása sem egy igazán nyerő stratégia. Ez a FixMÁP-pal mutatható be jól a tőke 3 évig fix feltételek melletti hozama miatt. De a BMÁP akár még a FixMÁP-ot is megverheti, de ehhez már tényleg jósgömb kell még akkor is, ha most épp megint ez a forgatókönyv látszik valószínűbbnek. Ezért a BMÁP-ra alapozva ez tényleg inkább csak egy spekulatív vélemény lenne.
-
Czimby
addikt
válasz
HussarF #130528 üzenetére
Egyébként miért ennyire a fixmap megy,
miért van ritkán említve a fent nevezett bmap?
Ha jól értem az hamarabb lekövetni az infla-t,
ami várhatóan kisebb már nemigen lesz.
Valamint 2 év múlva már 2.5%-al fog ketyegni.Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Dare2Live #130502 üzenetére
Még egy ucsó ingatlanhoz.
[link]
Ami torz benne az, hogy van BP pár menő megyeszékhely ahol az árak 10év alatt 5-7*eztek és van ahol lényegében nem volt árváltozás vagy eladni se lehet.
(pl bikás park nagy 70nmes panel 2015 11-13 millió most tippre 50-60, másik meg falu vagy döglödő város)
Erre amúgy volt egy másik jó ábra 4-5hónapja mindha linkeltem is volna de most nem ugrik be honnan, nem tudom linkelni.
Még lokál fizetés arányban is BP, jobb megyeszékhely vonal egyre drágább, megdöglött "vidék" egyre rosszabb.[ Szerkesztve ]
-
válasz
D1Rect #130525 üzenetére
Minimális amúgy az eltérés. Vegyünk 100M-s PMÁP állományt.
1. eset, 2025-ös átlaginfla 6% lesz, '26-tól 7,5% lesz a PMÁP kamata:
2 év múlva a különbség: 463 740 Ft a PMÁP javára.2. eset, 2025-ös átlaginfla 4,5% lesz, '26-tól 6% lesz a PMÁP kamata:
2 év múlva a különbség: 1 114 260 Ft a FixMÁP javára.Akinek nem 100M-ja, csak 10M-ja van, az ossza el 10-el ezeket a számokat. Nagyságrendileg ez várható, ennyire érdemes ezen aggódni. (A fenti esetekben a FixMÁP-pal középre lőttem, végig 6,5%-ot feltételezve visszaforgatásra)
#130527 MrSealRD
A FixMÁP tőkére eső része tökéletesen kalkulálható 2 évre. Az 6,5% lesz, negyedéves kifizetésekkel. A visszaforgatás a kérdéses. De egyébként az elég minimálisan befolyásolja a végét a dolognak, hogy később már csak 5%-on tudod csak visszaforgatni, vagy épp 8%-on.
Amit érdemes még észrevenned, hogy ha nagyon megnő az infláció, akkor jobb feltételekkel tudod visszaforgatni majd a pénzedet (vagy a FixMÁP kamata nő vagy kijön más papír, ami többet ad). Ez minimálisan még a FixMÁP-os stratégia hozamát is javítja.
Ha viszont nem fog már rendelkezésre állni 6,5%-os FixMÁP sem, az azért lesz, mert az infláció (ebből kifolyóan pedig a kamatkörnyezet) alacsony lesz és az Államkincstár nem lesz rászorulva, hogy ilyen magas kamattal bocsásson ki papírt. Ez viszont még inkább a földbe döngöli a PMÁP stratégiát.Nekem ez csipőből tüzelünk gondolkodás, és preferálod ami neked szimpatikusabb. Oké, de akkor azt is tegyük ki az asztalra, hogy a fenti kijelentésednek nincs alapja.
Én már elég sok hsz.-en keresztül kifejtettem az alapját. Az, hogy Te nem látod át az összefüggéseket, arról nem én tehetek
[ Szerkesztve ]
-
Voltam
csendes tag
Értem.És el kell adogatnom a különböző sorozatok vagy ez az allamkincstárnál rendezik?Persze azt megneztem előtte két nappal szólnom kell és max 25k a kezelési költség.
HTC Wildfire S 2.3.5, Nexus 7 16 Gb , iPhone 4 8Gb , iPhone 5s 16Gb iPhone SE 32gb iPhone SE 2020 64 Gb Macbook Air 2017 , Xbox SS Macbook M1, IPhone 13
-
válasz
Segal #130521 üzenetére
Ja, félreértettem. Azt hittem arra nem raknál egy forintot sem, hogy marad a mostani helyzet, hanem tuti jön a 7%-os papír
#130524 avl
A jelen dinamika szerint a BMÁP még jobbnak is néz ki egy éves távon, eddig elég jó valószínűséggel. A második évre már nem nagyon lehet jósolni. Bár a korábban megszerzett nagyobb hozam melletti későbbi alulteljesítés még mindig kedvezőbb, mint egy biztos hozambukás egy később talán kedvezőbbre forduló kamatozásnál. De ebben már tényleg nagy a bizonytalanság. -
MrSealRD
veterán
válasz
HussarF #130519 üzenetére
Jelenleg inkább az néz ki, hogy még javulni is fognak a feltételei
De ezt így honnan? Most kijelented magabiztosan, hogy 2 évre előre kalkulálható a fixmáp esetében a jelenlegi vagy ettől jobb feltételek. Miközben annak lehetőségét teljesen elveted, hogy az infláció emelkedjen nem kívánatos szintre... Ugyanakkor az elmúlt két évben látott extrém 14-17%-hoz képest egy 6-7% nem tűnik nagy számnak... És ezzel együtt az is látszik, hogy nem annyira a jelenlegi vezetés irányítja az inflációt max próbálgatják, pofozgatják... de nincs teljeskörű irányításuk a helyzet alakulása fölött.
Nekem ez csipőből tüzelünk gondolkodás, és preferálod ami neked szimpatikusabb. Oké, de akkor azt is tegyük ki az asztalra, hogy a fenti kijelentésednek nincs alapja.[ Szerkesztve ]
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Voltam
csendes tag
Sziasztok!
El kell adnom az összes állampapírom lakás vásárlás miatt.
Jól gondolom hogy amit ma piaci érték összesen alatt ír annak az összegnek a 99% kapok meg készpénzben az államkincstártól.(csak pmap es fixmapom van ahol 1% a büntikamat.)HTC Wildfire S 2.3.5, Nexus 7 16 Gb , iPhone 4 8Gb , iPhone 5s 16Gb iPhone SE 32gb iPhone SE 2020 64 Gb Macbook Air 2017 , Xbox SS Macbook M1, IPhone 13
-
válasz
Szerintem annak akinek van most PMAP-ja(1,5%), és nagyon ki akarja találni a tutit, az menjen át 50/50 fix/pmap-ba.
Ami érdekes lehet, hogy a fixmap 3 éves futamidővel indul.50-50 esetén 1mFt-onként pár ezer Ft lesz az amivel rosszabbul jár mintha látná a jövőt és nem kell stresszelni rajta, hogy mi lett volna a tuti.
"The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Hmmz
aktív tag
Hogy az extra kockázatot kedvelők kedvében is járjak:
Figyelem kivételes pénzégetési lehetőség
Egy ellenszenves celeb előadó művész és egy nem kevésbé ellenszenves részvény kontextusát boncolgatjuk ebben a videóban.Én speciel a régóta benne vagyok és figyelemmel kisérem, de most már komolyabban is, egy average down kiséretében immár kemény 1%-a itten van az összköltségvetésemnek, csak hogy legyen min izgulni is a FIXMÁP kontra PMÁP tengerén evezve.
Meg persze hogy a balance meglegyen, ez a másik véglet ugye..Most szólok. Ha esetleg recesszió lesz, ez úgy bebukik hogy csak füstöl, és még anélkül is jó esély van rá! És ezt a 3 sort veheted befektetési tanácsnak is
Tuti a buli emberek, nem verlek át... Sok lenyűgöző CGI-t és powerpointot készitenek a témában, az igéretek/tervek a felhőkig érnek, de termék még sehol, sőt még bizonyiték sincs az erre való törekvésre... ráadásul az új weboldal is szuperdesign
Napi 1M usd elégetése működési költség cimén, bevétel 0... mire vársz még?
A (nemigen kalkulálható) siker esetén is éves késések is várhatók
Még egy reverse split esélyes, a teljes csőd elött (1 mán volt)....
Had lám, ki lesz oly bátor és száll be mellém pár évre 0 revenue-be ebbe az utópiába?És a név VIRGIN GALACTIC, erre biztos emlékezni fox ha beszállsz..
(Csakhát igen esélyes hogy a "jól kib@sztam magammal, soha többet" kategóriában)
[ Szerkesztve ]
Mottó:Ha kiírnád a telszámot, az árat, meg a várost, akkor már rég megvettem volna...
-
Hmmz
aktív tag
válasz
attiati #130520 üzenetére
Pacsi hogy vetted a fáradságot és megnézted a videot
Én is vettem fáradtságot és utánanéztem tennap.
Előző hsz-ben ezt összegeztem nagyjából, talán még annyit hozzá hogy ha vakert kivesszük, akkor azért több mint elgondolkodtató hogy a FED kamatcsökkentések környékén cirka 2/3 vs 1/3-ad arányban valamilyen fokú recesszió következett be az elmúlt 100 évet tekintve. (~14 vs 7)Egy kis befektetési kitekintés az újév elején.
-
Segal
veterán
válasz
Pont ezért kezdtem azzal hogy esélyt sem látok rá, csak megemlítettem. Ha "ma" kell dönteni tény hogy jobb a fixmáp, ez kétségtelen.
-
attiati
veterán
Megnézhette volna hosszabban a chartot és lennének ellenpéldák.
Amúgy tök általánosságokat puffogtat.
Ettől még beborulhat a piac, de az érvelési logikája fura:
"Blackrocknál sok pénz van ETF-ben és úgy mozgatja a piacot, ahogy akarja és beborítják és a kicsik bukni fognak, a nagyok pedig sokat keresni." Uhh...
Nem a Blackrocké az ETF-ben álló pénz.....Azt sem értem, hogy több emberrel beszélt, aki 6 számjegyű összeget bukott a múlt héten. Dollárban!
Az most fontos, hogy hány ilyen embert ismer?Vagy ő bukott ennyit? Ha ő bukott, az releváns?
Elhiszem amúgy ezt is, hogy ennyit nyert, veszített, csak nem kellene ehhez Keynes és más közgazdasági logikát belekeverni.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Segal #130518 üzenetére
Szóval azzal támogatod meg a "PMÁP-ban maradni jobb" elméletet, hogy lehet, hogy kijön egy jobb papír, amibe át lehet majd pakolni? Ez ugyanaz a kategória, mint hogy majd jó magas lesz az idei átlaginfla. Egy biztos hozamelmaradást állítasz szembe egy bizonytalan pozitív kimenetellel. Lehet az lesz a nyerő, de ahogy korábban is elhangzott már, egy döntés nem attól lesz nyerő, hogy bejött. Hanem hogy az adott időpillanatban megismerhető információk alapján optimális-e. Ha jövő hét végéig nem lesz ilyen 7%-os PMÁP, akkor lehet várni rá, de minél később jön, annál kisebb lesz az előnye.
De egyébként ez inkàbb elméleti vita. Csinàlja mindenki úgy, ahogy jól alszik tőle. Kell hozzá egy 9 számjegyű állomány, hogy tényleg számítson az a kis különbség, ami adódni fog köztük.
MrSealRD #130517
De ehhez az is kell, hogy ez a fixmáp 2 évig életben maradjon ugyanilyen feltételekkel.
Jelenleg inkább az néz ki, hogy még javulni is fognak a feltételei[ Szerkesztve ]
-
Segal
veterán
válasz
Jelen pillanatban 1ft-ot sem raknék rá, mert szerintem az utolsó szalmaszálba is kapaszkodni fog az MNB csak kamatot ne kelljen emelni (főleg majd a Varga időszakban), de ha mégis megtörténne és erre reagálva jönne pár jobb kamatozású állampapír (pl 7%-os fixmáp), akkor máris megdőlne ez az elsőre bolondbiztos elmélet hogy a tuti a kamatfordulónál egyből áttalicskázni a pmap névértéket fixmápba dolog.
-
MrSealRD
veterán
Részben ezért is kérdeztem rá...mert a számokból következtethető volt, hogy a keletkező negyedéves kamatokat újra fixmába pakolja és ezt kamatos kamattal extrapolálja 8 negyedévre... De ehhez az is kell, hogy ez a fixmáp 2 évig életben maradjon ugyanilyen feltételekkel. Szerintem ez több mint optimizmus.
-
Llew
senior tag
válasz
MrSealRD #130515 üzenetére
Fixmápot nem ismerem. Negyedévente fizetnek kamatot amit neked kell kézzel ismét fixmápba forgatni?
Igen. Illetve abba papírba ami éppen elérhető. Nem biztos, hogy ugyanabba fogod tudni, mint amiből a kamat van.Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.
-
MrSealRD
veterán
válasz
A januári inflációs adat is meglepetést okozott... ember legyen a talpán aki magabiztosan jósolni tud. Kvázi most kell döntened arról, hogy kamatfordulótól kezdve maradsz PMÁP vagy átmész fixMÁP-ba. És akkor mindenki arra számít, hogy ennyire nem fog elszállni az infla... aztán ugye most itt ülünk ezzel a januári számmal, ami már nem az amit vártak. Akkor ennyi erővel akármi is lehet... de azért az látszik, hogy nagyon nem fog bezuhanni az infla... Viszont oda/vissza váltogatni sem fogsz, mert 1% bukó helyből... Viszont rugalmasabb a PMÁP egy megugró inflára...ha úgy adódna.
A második szorzótényeződ érdekelne részletesebben. Fixmápot nem ismerem. Negyedévente fizetnek kamatot amit neked kell kézzel ismét fixmápba forgatni?Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
válasz
Annyit még hozzá kell tenni, hogy a fenti számításban nem elméletileg egzakt, hogy az y-al simán rászoroztam a PMÁP állományra, mert a kamatát nem tudod már abba PMÁP-ba visszaforgatni. Helyette teheted a pénzt - mondjuk - FixMÁP-ba. Ami némileg csökkenti a stratégia hozamát még magasnak adódó átlaginfla mellett is (cserébe némileg csökkenti a veszteségét, ha 5% alatt marad). De ez közel kerekítési hiba szint
-
válasz
nexvital #130496 üzenetére
Leírtam már egy párszor, de ne rajtam múljon az egyszeri befektető profitja, tessék:
PMÁP 2 évig: X*1,052*y, ahol y = '25-ös átlaginfla + 1,5% kamatprémium
FixMÁP 2 évig: 0,99X*(1+0,065/4)^8 = 1,1263 X (azaz 12,63%-kal lesz több pénzed)Hogy a 2. év végére egálban legyél, ahhoz y = 1,1263/1,052 = 1,0706 tehát 7,06%-os PMÁP kell a második évben. Ez ugyebár 5,56%-os '25-ös éves átlaginflát jelent. És ezzel még csak egálban leszel a 2. év végére, az időszak nagy részében meg alatta lesz a PMÁP állomány értéke a FixMÁP-osnak.
Ha még azt is feltételezzük - ahogy te tetted - hogy nőni fog a FixMÁP kamata, akkor még értelmetlenebb a PMÁP tartása.
Persze, ha feltételezed, hogy inkább 6% fölött lesz a '25-ös átlaginfla ÉS biztos tartani fogod az állampapírokat még 2 évig ebben a formában, akkor jó lehet a 1,5%-os PMÁP tartása.
[ Szerkesztve ]
-
Blaymoira
csendes tag
válasz
Steve_Brown #130510 üzenetére
API-ról nem tudok, de BAMOSZ-on fent van az összes kezelt alap.
PortfolioPerformance kompatibilis formában itt elérhető minden bamoszos alap historikus adata: https://github.com/havasd/pp-data/tree/main/bamosz
és az instrumentumai: https://github.com/havasd/pp-data/blob/main/instruments/bamosz.csv[ Szerkesztve ]
-
Steve_Brown
senior tag
válasz
Steve_Brown #130510 üzenetére
Egyébként ezek maguktól teljesítenek ilyen fosul vagy valaki segít nekik?
-
Steve_Brown
senior tag
Hali, van valami API amivel le tudom hívni az ERSTE aktívan kezelt alapjainak historikus árfolyamát?
[ Szerkesztve ]
-
Megtippelni se lehet, hogy mi fog következni.
Trump & power of friendship akcióból bármi lehet.
Lehet tényleg visszavágják az államot és csodálatos időszak jön.
De az is lehet, hogy lesz 50% vám mindenre ami out of USA."The rewards of tolerance are treachery and betrayal."
-
Segal
veterán
válasz
atee_13 #130504 üzenetére
A megoldás rém egyszerű. Ha sokallod az árát akkor NE VEDD MEG. Ha neked volt igazad, akkor más is túl drágának fogja találni és kényetelen lesz csökkenteni az eladó az árat (vagy hirdetni az örökkévalóságig most ez a része mindegy), ha viszont el tudja adni annyiért is akkor tévedtél, mert csak NEKED nem ért annyit.
Ennyi erővel mehetnék reklamálni a Lidl-be is hogy gyerekek múlthéten még olcsóbb volt a kenyér...
Annyiért fogja árulni amennyiért szeretné, max rárohad az eladóra a termék, de ez mindenre igaz, nem csak az ingatlanra vagy a kenyérre...[ Szerkesztve ]
-
atee_13
őstag
válasz
Segal #130487 üzenetére
Nem igazán sikerült érteni miről volt szó ugye? Nem másol be sokadjára amit már többször leírtam, mert szemlátomást eddig sem vetted észre így felesleges.
Olyan logikai nagyszerűségre meg már neki se állok , hogy a mindenki túlárazza és jövőhéten milliókkal drágább hogy következik egymásból.
Én biztosan nem állítottam soha olyat, hogy a kritoval csak nyerni lehet. De a másik véglet a nincs mögötte semmi mindjárt bedől sztori eddig nem jött be. (Bennem is volt bizonytalanság mikor visszaesett 250 dodór, de akkor kiültem azóta immunis vagyok a nagyobb esésekre is
)Nyilván aki belenyalt ath-ban és nem tudott kivárni az megszívta. De dőltek már be bankok is meg országok is.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Moleman
addikt
válasz
Dare2Live #130495 üzenetére
GyMS-Vas megye vonalon évek óta nézem a piacot. Igaz, én rétegfelhasználó vagyok, nagy házat keresek nagy telekkel, de ezek stagnálnak, az árak inkább csökkennek, mint emelkednek. Sopronnak van egy extra felára, de ezen a feláron túl már itt sem drágulnak az ingatlanok, sőt, kezd visszaesni a többi megyeszékhely/megyei jogú város árszínvonalára.
Ausztria viszont még a legolcsóbb burgenlandi részeken is sokkal drágább, használható állapotú, de legalábbis szigetelendő falusi nénibácsi házat kb 1.5-2× áron lehet kapni, mint a határ innenső oldalán.
#130495 Dare2Live
Nekem sikerült bukni BTC/ETH-val is, eleinte simán csak botladozott, aztán mind elveszett az FTX csődnél.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Mesterséges intelligencia topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Mikrotik routerek
- Intel Twin Lake platformra építkező, NAS-ként bevethető mini PC a CWWK-tól
- Háztartási gépek
- Anime filmek és sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xiaomi 14 Ultra - Leica hercegnő
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest