Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28751) BÁ Nutrition


BÁ Nutrition
addikt

A teva 11.x dollaron figyel egy ideje. Lesz belole egy anglo american sztori szerintetek? lehet meger egy kis rulettet. Vagy inkabb csőd?
Anglo americant is elnezegettem ahogy visszamegy 450rol 1500ra meg a kuka 88rol 200fole :) csak pont nem volt arra szant mani. Mondjuk a kukara lenne mert robotikaba raknek de inkabb etfbe olyat meg tovabbra sem kapok:(

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28752) bwin.party


bwin.party
aktív tag

Sziasztok!

Örülök, hogy ilyen topikot is lehet találni a fórumon, most találtam rátok. :) Az igazat megvallva a megtakarítás sosem volt az erősségem. Mindig arról voltam híres, hogy gyorsan elvertem az összes pénzem. Most új munkahelyem lett, amit hosszú távon szeretnék megtartani, mert jól fizet. Sajnos van két hitelem, amit fizetek havi 52.000.-Fttal és egy 21.000.-Ftos kis kölcsönöm van (Cetelem). Ez mellett más kiadásom nincs. Az új munkahelyemen nettó 230-250.000.-Ft között várhatom a fizetésem. A cafeteria keretem 2018-ra bruttó 620.000.-Ft lesz.

Az ötletem az lenne, hogy az első egész havi fizetésem megérkezése után a bank részére az egy havi törlesztőt rajt hagyom, a többit leveszem a számlámról és abból megpróbálom legalább 3-4 hónapig kihúzni, hogy a többi fizetést nem használom semmire csak a számlán maradna és ebből 1 millió forint elérése után előtörlesztenék. Vagy fizetem a hitelem havonta és a felgyülemlett pénzt egy megtakarításba teszem. Bár ez nem tudom mennyire éri meg, mert úgy érzem nincsenek jó lehetőségek és nem is vagyok ezzel képben. De akár havi 10eFtot is betennék egy jó megtakarításba. Az adómentesség miatt a cafeteria keretem lakáskasszába fizetném be. Mit szóltok hozzá, hogyan lenne érdemes csinálni?

(#28753) dugynok válasza bwin.party (#28752) üzenetére


dugynok
senior tag

Az a legjobb, ha a hiteledet fizeted ki minnél hamarabb, annàl többet egy befektetés sem hoz. Ha személyi hitel, ott szerintem nincs előtörlesztési díj - de kérdezz rà - így minnél több pénzt oda tolj be!
Ha ez megvan, utàna gondolkodj befektetésben...

(#28754) bwin.party válasza dugynok (#28753) üzenetére


bwin.party
aktív tag

Köszi a gyors választ. Igen ez egy személyi hitel, amit fizetek. Az Ersténél sajnos úgy emlékszem, hogy előtörlesztés esetén szerződésmódosítási díjat kérnek, de ezt nem akarom pluszban fizetni. Inkább gyűjtöm a számlám a pénzt és elkezdek rendesen gazdálkodni. Annak viszont nem tudom mennyi értelme van, hogy leveszem a számláról, mert ha vissza akarom fizetni vagy előtörleszteni még a befizetésre is felszámolhatnak pluszt. De ebben nem vagyok biztos. A befektetést úgy kerestem, hogy csak ne tudjak hozzányúlni alapon. Tudod biztos, ami biztos alapon nem látom nem tudom elkölteni. :)

(#28755) dugynok válasza bwin.party (#28754) üzenetére


dugynok
senior tag

Kérdezz rà van-e és ha igen mennyi, mert lehet, hogy még úgy is megéri előtörleszteni, mert kevesebb kamatot fizetsz! A màsik lakàshitel?

(#28756) bwin.party válasza dugynok (#28755) üzenetére


bwin.party
aktív tag

Mindkét hitelem személyi hitel.

(#28757) dugynok válasza bwin.party (#28756) üzenetére


dugynok
senior tag

Mennyi összesen a tőketartozàsod?

(#28758) BÁ Nutrition válasza bwin.party (#28752) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Elsokent fizess vissza minden hitelt aztan fektess magadba. Tanulj ki vmi utokepes szakmat h minimum hetente keress annyit mint most havonta. Utana raersz a befektetesekkel foglalkozni

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28759) Oppenheimer válasza BÁ Nutrition (#28758) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Hmmm, azért nem sok szakma van amivel nettó havi misit lehet keresni. :D

Persze, el is lehet menni külföldre.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28760) BÁ Nutrition válasza Oppenheimer (#28759) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

:K

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28761) emvy válasza Oppenheimer (#28759) üzenetére


emvy
nagyúr

A te szakmad pont olyan.

while (!sleep) sheep++;

(#28762) bwin.party válasza dugynok (#28757) üzenetére


bwin.party
aktív tag

Sajnos még sok több, mint 2 millió forint. Ez a felelőtlenül elherdált forintjaim egy hitelbe gyűrve. Az adósságrendező kölcsönt gyorsan megkaptam, de nem akarok a futamidő végéig törleszteni. A tanácsot megfogadom és a hitelt fogom előtörleszteni. A gyors számításom alapján kb. 15 hónap alatt sikerül a visszafizetés.

(#28763) concret_hp válasza bwin.party (#28762) üzenetére


concret_hp
addikt

nézd meg melyiket tudod olcsóbban elő / végtörleszteni annak a kifizetésére gyúrjál szerintem.

az meg h eddig híresen elverted a pénzed, de ez ellen tenni akarsz, és ezt most úgy kezdenéd, hogy felveszed a teljes havi fizut kp-ban, nekem valahogy nem tűnik jó ötletnek :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#28764) Oppenheimer válasza emvy (#28761) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Magyarországon ehhez az összeghez nagyon tehetségesnek kell lenni a szakmámban és valami lead rolet betölteni, ez a legtöbb embernek nem realitás. Nem lehet mindenki lead architect, vagy hasonló.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28765) concret_hp válasza Oppenheimer (#28764) üzenetére


concret_hp
addikt

sztem a mostani helyzetet elnézve csak idő kérdése...

alapvetően most elég sok minden hajtja felfele a fizetéseket és erre még rájön jópár tényező ami az IT iparban különösen erős, pl. kb. ezt a legkönnyebb exportálni. uncle bob egik videójában volt, hogy 5 évente duplázódik az iparban levő informatikusok létszáma, ami annyit jelent, h 10 év tapasztalattal ha nem nagyon lébecoltál az összes IT szakemberből a képzettebb felső negyedben kell lenned (és akkor arról még nem volt szó, hogy manager irányba transzformálódik egy mérhető százalék). nyugati jómunkásemberekhez képest még mindig olcsó a régió, ami nálunk olcsóbb az vagy politikailag kockázatos (pl. ukrajna, oroszország, fehérororszo.) vagy nem tudja a minőséget hozni (india)

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#28766) emvy válasza Oppenheimer (#28764) üzenetére


emvy
nagyúr

Nem, ez sima talpas (de jo) fejlesztokent is siman el lehet erni 5-7 ev utan, tenyleg. Es az igeny csak no. Meg ahogy lattam, te azert nem vagy teljesen hulye a temahoz, szoval ez abszolut realis neked par even belul.

while (!sleep) sheep++;

(#28767) attiati válasza emvy (#28766) üzenetére


attiati
veterán

bruttó 1,6 misi fejlesztőként ma?
pályát tévesztettem

(#28768) Kobe válasza attiati (#28767) üzenetére


Kobe
veterán

Mese habbal. Iszonyatos szorasok vannak (nem 10-20, hanem siman 40-60%), es olyan cegeknel is akik top jolfizetok hireben allnak.
Az 1.5-2M kozotti az mar nem fejleszto, inkabb valami IT department vezeto multinal, vagy projektmenedzser / process lead tobb orszagra vagy cegre kiterjedoen

De az egyszeri fejleszto, aki ala nem tartozik senki, aki egy adott cegnek, nem multinak, egy adott platformot fejlesztget, az nem ez a kategoria

[ Szerkesztve ]

(#28769) attiati válasza Kobe (#28768) üzenetére


attiati
veterán

Ami rálátásom van, azt tudom, hogy bp-en 6 számjegyű bruttó reális egy IT security fejlesztőnek és kisebb cégnél 6-800 bruttó. De nem értek hozzá. Nettóban már szép összeg lenne.

"De az egyszeri fejleszto, aki ala nem tartozik senki, aki egy adott cegnek, nem multinak, egy adott platformot fejlesztget, az nem ez a kategoria"

Ez melyik fizu kategória? Gondolom az átlag számára inkább ez az elérhető szint mind tudásban, mind fizuban.

[ Szerkesztve ]

(#28770) BÁ Nutrition válasza attiati (#28769) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

a 100000 meg 999999 is hat szamjegy :)

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28771) Kobe válasza attiati (#28769) üzenetére


Kobe
veterán

fejlesztő az kb 4-500 és 900 között bármi lehet. Projektmenedzser 600-1.2M-ig szintén. Üzlető elemző általában 7-900K.
Department vezető 1.2M - felső vége szerintem 2M körül lehet.
Komolyabb projekt menedzser, process lead, stb 1.5M-2.5M

(#28772) attiati válasza BÁ Nutrition (#28770) üzenetére


attiati
veterán

*7 számjegyű, elírtam

[ Szerkesztve ]

(#28773) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Sziasztok!

Van egy 2013-ban nyitott tbsz számla, amin 3 éves futamidejű zártvégű értékpapírok voltak. Tavaly lejárt a futamidő, a pénz most szabadon hozzáférhető (tbsz számlán belül). A számlavezetési díj 3 havonta kb. 500 forint. Érdemes befektetni a pénzt bármibe a hátralévő kb. 1 évre vagy nem kéne piszkálni, és jobb megvárni, amíg a tbsz számla megszűnik (ugye ez automatikusan megtörténik, és átvezetésre kerül a rajta lévő összeg a folyószámlára?), és így nem kell kamatadót fizetni?

Ja, és még egy kérdés, hogy a tbsz számlavezetési díja a tbsz vagy a folyószámláról kerül levonásra?

(#28774) emvy válasza Kobe (#28771) üzenetére


emvy
nagyúr

Mutass nekem jó senior fejlesztőt 1M bruttoert (mondjuk Java), egyből van neki munka. A helyzet az, hogy nincs. 500 bruttó az a jó junior. Ez van. Akik 600e bruttoert dolgoznak seniorkent azok vagy abszolút nem ismerik a piacot, vagy nem jók

Pont az a vicces, hogy ma a projektmenedzserek nem keresnek jobban, mint a fejlesztők. 2M projektmenedzserkent nem reális, max középvezetőkent, de a projektmenedzser az nem vezetői állás, csak egy másfajta beosztotti munka.
(Bocs az ekezetek osszevisszasagaert.)

while (!sleep) sheep++;

(#28775) Kobe válasza emvy (#28774) üzenetére


Kobe
veterán

Hidd el, ezek kezkozeli, nem is olyan regi, valos piaci alapon szerzett tapasztalatok, egyik sem jezus szive szocialista brigad szintu cegnel, meg hallottam attol, aki latott mar olyat hogy.... Elhiszem, hogy van masik veglet is, specialis tudasnal, de attol hogy van ilyen is olyan is, inkabb az a jellemzo a nagy cegeknel, hogy ugyanazzal a tudassal, kb ugyanannyi tapasztalattal, ulhetsz ott 40%kal kevesebbert is mert kitrukkozik :)

Ugyanez van pl szakmanal is, nem mindig mindenben a tiszta piaci racionalitas jatszik, pl jelenleg egy aruhazi penztaros tobbet kap, mint egy bankfioki.... Csak utobbinak kell hozza penkzkezeloi szakvizsga, penzmosas es hamisitas felismerese vizsga, valutakezeloi meg a babam tudja meg mi es cserebe mondjuk 10-900 millios osszegek kozotti penzekkel jatszik, amire forintra pintosan el kell tudnia szamolni... Aztan ott van Jocika 6oraba lidl penztaros, max 1-2 db kifli arat uti el a kasszan es kap mondjuk 20% tobbet erte :)

(#28776) kovisoft válasza Apollo17hu (#28773) üzenetére


kovisoft
őstag

Mit vesztesz vele, ha befekteted valamibe? A számlavezetési díj gondolom állományfüggő, tehát gyakorlatilag ugyanannyi lesz, ha nem piszkálod, mint ha újra befekteted. A hátralévő 1 évre vehetsz pl. Egyéves Magyar Állampapírt (korábban KKJ) 2%-os hozammal.

A számlavezetési díj levonása nem tudom, hogy mindenhol egyformán megy-e. Nekem a CIB-nél a TBSZ számláról vonják a számlavezetési díjat, ami igeiglenesen akár minuszba is mehet, amit utólag, hozamfizetéskor vonnak le. A KBC-nél viszont talán a folyószámláról vonják az összes TBSZ teljes állománya alapján, de lehet, hogy ebben megcáfol valaki.

(#28777) Brave_86 válasza Stanlee (#28581) üzenetére


Brave_86
aktív tag

Ha nincs az OTP nél számlám, milyen díjakkal kell számolni?
Az OTP betétkönyv visszaváltása díjmentes. Utalásnak, vagy a kifezetésnek nincs díja?
Milyen címletben érdemes venni?
Itt és pl itt még jelölték, hogy milyen címletek nyertek. A későbbieknél már nem.
Ezek szerint az 1db 50-es jobb mint 5db 10-es vagy 10db 5-ös?

(#28778) stickermajom


stickermajom
addikt

Mennyire érdemes szerintetek az ÖNYP-nél járó 150 ezres adójóvárírásra "játszani"? Értem ez alatt, hogy a személyes hozzájárulásom gyakorlatilag minimális (mondhatni jelképes), a befizetés nagy részét a cég adja.. Ahogy nézegettem kb 4-4,5% hozama van, a működési költség miatt ha a cég nem járulna hozzá már veszteséges lenne. Érdemes befizetni közel 600 ezret, hogy kimaxoljam a 150k-t? Picit zavar, hogy nem biztosított ez a számlatípus.

(#28779) Kobe válasza stickermajom (#28778) üzenetére


Kobe
veterán

önmagában szerintem nem. A 150 az önkéntes pénztárak összességéből lehet, vagyis ha van egészség és nyugdíjpénztárad, önsegélyeződ, stb, akkor az összes helyre évente max 750K-t éri meg befizetni

Én pl az egészségpénztárat használom gyakrabban, és az év végén az egészség és nyugdíjpénztárból keletkezett adójóváírást mind az önkéntes nyugdíjba kérem.

Egészségpénztáron én csak "átfolyatom" a lóvét például, a leadott számlák ellenértékét először zárolják, utána töltöm csak fel annyival amennyit kiutalnak, így nem parkoltatok ott lóvét pluszba

AMúgy a 4.5% elég gyenge, nézd meg az MNB kimutatásait az ÖNYP-kről és ha nem olyan jó, váltnai kell

[ Szerkesztve ]

(#28780) tlac válasza emvy (#28774) üzenetére


tlac
nagyúr

on-topik jöttem volna érdeklődni, de csak a bicska nyílik a zsebemben
hihetetlen számokat írsz, csak azt a sztereotípiát erősíted, hogy a fejlesztők szarásig keresik magukat
közben én meg mást látok a környezetemben
(abban egyetértek, hogy az átlagnál jobban meg vannak fizetve)

(#28781) emvy válasza tlac (#28780) üzenetére


emvy
nagyúr

Bocs, nem ez volt a celom -- el tudjatok mondani, hogy hol lehet 600-800 bruttoert angolul jol beszelo, senior fejlesztot kapni?

while (!sleep) sheep++;

(#28782) htomi85 válasza emvy (#28781) üzenetére


htomi85
tag

Kinek mi a senior. Itt a kutya elásva szerintem.

(#28783) Oppenheimer válasza htomi85 (#28782) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Meg ha 6-800-ért nem is talál, 1M-ért azért találna. Az pedig még nem a nettó misi szint.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28784) apatyas válasza emvy (#28781) üzenetére


apatyas
Korrektor

Szerintem marhagyorsan írd le, mit fejlesszen, amíg el nem önt a privátok özöne.

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#28785) tlac válasza emvy (#28781) üzenetére


tlac
nagyúr

távmunka játszik?
ha igen, akkor könnyen találsz keletebbről

[ Szerkesztve ]

(#28786) Kobe válasza emvy (#28781) üzenetére


Kobe
veterán

Budapesti szolgaltatokozpontok rogyasig vannak fejlesztokkel (1000-es letszamrol beszelunk) akik amerikai cegeknek dolgoznak (full angol munkavegzes) es ilyen vagy ettol meg akar alacsonyabb berszinten

(#28787) htomi85 válasza Kobe (#28786) üzenetére


htomi85
tag

Ma már mindenki tud angolul. Az nem skill. A microsoft office sem az.

(#28788) kraftxld válasza htomi85 (#28787) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Haha, max sokan mondják magukról, hogy tudnak angolul, használható tudása elég kevésnek van rendes szakma mellé.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#28789) emvy


emvy
nagyúr

... leirom inkabb kesobb.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#28790) Kobe válasza htomi85 (#28787) üzenetére


Kobe
veterán

Nem en irtam, hogy 1.5M ert sem lehet senior fejlesztot talalni.
Konkretan barmelyik szolgaltatokozpontban lehet ABAP, Navision, Sharepoint, Oracle, Java, Linux fejlesztot, halozatuzemeltetot talalni ettol olcsobban is, es folyekony nyelvtudassal.

Aki meg nem alkalmazottkent tolja, hanem ev-kent, johogy dragabban nyomja a ritka forint suru filler elve miatt.

(#28791) attiati


attiati
veterán

mínvájöl a piacokon: bitcoin kb 35%-ot esett eddig a csúcsról 3 nap alatt.
Olyan emberek kezdtek el érdekődni utána teljesen felcsigázva, akik soha nem találkoztak még volatilitással és kockázattal.

Azt mondjuk nem értem, hogy repülőjegyet, albérletet .... miért lehet bitcoinnal fizetni?
Annyira azért nem nehéz bitcoin-hoz jutni, hogy a vételi pozíció árát és időzítését ne szabhassa meg az elfogadó hely. Vagy az elfogadás másodpercében azonnal eladják az elfogadó helyek?

(#28792) tlac válasza attiati (#28791) üzenetére


tlac
nagyúr

Vagy az elfogadás másodpercében azonnal eladják az elfogadó helyek?

valószínűleg igen

(#28793) BÁ Nutrition válasza kraftxld (#28788) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

ja mer a nyelvtudas a valosagban nem az h megvab a kozepfokud

angliaban meg milliok elvannak ugy h lazan lokik a rizsát de a nyelvizsgan rigo streeten ugy elvagnak oket h orom lenne nezni.. +10eves ittartozkodas utan
de siman megneznem h egypar tajszolasos csavot h ert meg mondjuk a vizsgabisztos úr

(nekem monnyuk van nyelvvizsgam)

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28794) Mercutio_ válasza BÁ Nutrition (#28793) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ja, csak nem mindegy milyen poziban .

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#28795) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Államkincstárnál a TBSz helyett a sima értékpapír nyilvántartási-számlára vettem pmápot. Felületeten nem találtam módját az áthelyezésnek TBSz-re. Írtam nekik emailt. Szerintetek van rá esély hogy megoldódik?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28796) Cathfaern válasza attiati (#28791) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Igen, tipikusan az ilyen elfogadóhelyek úgy működnek, hogy az ár valami rendes valutában van rögzítve, és annyi BTC-t fizetsz, amennyi kell ahhoz, hogy a pillanatnyi árfolyamon pont annyi valutát kapjon.

(#28797) BÁ Nutrition válasza Mercutio_ (#28794) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

kormanyszovivon kivul szinte tok mindegy

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28798) MaciG


MaciG
addikt

Fundamentát lehet ideiglenesen (~fél évig) szüneteltetni? Ha igen akkor ez hogy néz ki? A 4 évből lesz 4 és fél, vagy megmarad a 4 év, de ahogy folytatom, vissza kell pótolni az elmaradt fél évet?

BANZAII

(#28799) kovisoft válasza BÁ Nutrition (#28797) üzenetére


kovisoft
őstag

Ha más külföldi programozókkal és/vagy managerekkel kell együtt dolgozni, akkor nagyon nem mindegy. Nálunk pl. megkövetelik a stabil angol tudást, és felvételin nem a nyelvvizsgát nézik, hanem angolul is elbeszélgetnek a jelentkezőkkel.

(#28800) emvy válasza kovisoft (#28799) üzenetére


emvy
nagyúr

De szerintem pont azt mondja, hogy a folyekony eszak-brit tajszolas az teljesen oke.

while (!sleep) sheep++;

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.