Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-01-17 12:04:01

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27001) -v- válasza concret_hp (#26990) üzenetére


-v-
addikt

Ez ügyben amúgy engem érdekelne, aki együtt kezeli a több megtakarításával, az hogy tartja számon?
Mondjuk MÁK-nál amúgy is tele vagy állampapperrel, meg nyugdíjadat is oda raknád .. x év múlva hogy akkor annyiból a nyugdíj hozammal együtt az most mennyi :F Max. a tőkerészt tudom követni, mennyit raktam arra .. igazából az idő múlásával egyre macerásabbnak tűnik.

[ Szerkesztve ]

(#27002) szaszayanou válasza attiati (#26995) üzenetére


szaszayanou
aktív tag

Wizz air hitelkártya 2%ot ad rá.

Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.

(#27003) concret_hp válasza -v- (#27001) üzenetére


concret_hp
addikt

hogyhogy hogy követed? van szumtotal X befektetésed / megtakarításod, leglaább 4-5 részre szétszórva, törekszel rá, hogy sose kelljen hozzányúlni és nem költöd el fasságokra, mit akarsz ezen kívül nyilván tartani?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27004) -v- válasza concret_hp (#27003) üzenetére


-v-
addikt

öö lehet nem ment át a kérdés akkor :) de közben megszültem a megoldást, kösz :R

(#27005) concret_hp válasza -v- (#27004) üzenetére


concret_hp
addikt

belépsz a webkincstárra, rámész, hoyg portfolió és kiírja mennyi az annyi :DDD
ugyanígy ha nyitsz tbsz-t valahol, ott is van kimutatás, amit leglaább évente 1x meg kell kapj.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27006) -v- válasza concret_hp (#27005) üzenetére


-v-
addikt

Igen, képzeld eddig sikerült már eljutni :D advanced felhasználó vagyok ;] mondom, nem ment át a kérdés akkor :R de már tárgytalan.

[ Szerkesztve ]

(#27007) Brave_86 válasza axioma (#26999) üzenetére


Brave_86
aktív tag

Köszi az infót és az utána járást!
Idézek a papírról amit akkoriban kaptam:
Áthidaló kölcsön szakaszban a törlesztőrészlet és a megtakarítás összege együttesen: 40125 Ft (35 hónapig) 2017.05. hóig
Áthidaló kölcsön szakaszban a törlesztőrészlet: 22125 Ft 1 hónapig
A kiutalási időszakban / túltakarított szerződés esetén az áthidaló kölcsön szakaszban a törlesztőrészlet 22125Ft 5 hónapig
Lakáskölcsön szakaszban a törlesztőrészlet: 43875 Ft 2017.10. hótól

3. a túlfizetéssel kapcsolatban én is ezt gondoltam
Elvileg a munkáltató a fundamentának utal közvetlenül a különbözetet pedig én utalom. (beszedéssel ezt a fennmaradó részt nem vállalják)

4. havi és évi utalást is lehet választani elvileg
Az évest év végén utalják? Továbbá az a gondom, mi van ha munkahelyet váltok, akkor időarányosan átutalja majd a munkáltató az utolsó hónapban (jó esetben)?

(#27008) concret_hp válasza -v- (#27006) üzenetére


concret_hp
addikt

hidd el átjött a krédés, de egy viszonylag kis excel táblával pont olyan pontossággal meg tudod magadnak becsülni mi hogyan alakul, mint amit neked kinyomtatnak, csak magadnak nem írod oda, hogy ez amúgy nem garancia semmire :) ;]

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27009) attiati válasza szaszayanou (#27002) üzenetére


attiati
veterán

Csekk befizetesre?!

egy kimondottan utazasra kitalalt hitelkartya? Probaltad?

[ Szerkesztve ]

(#27010) concret_hp válasza attiati (#27009) üzenetére


concret_hp
addikt

az utazásra kitalált rész annyiban valid, hogy csak wizznél tudod elkölteni a lét, ami ha amúgy is repkedsz velük végülis elég jó.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27011) -v- válasza concret_hp (#27008) üzenetére


-v-
addikt

Látom, hogy nem ;]
Nem arról beszéltem, hasamra csapok, és nagyságrendileg megbecsülöm, hanem pontosan, ez ez, az meg az. Van sok TBSZ-ed párhuzamosan, mindegyiken közösen nyugdíj meg nem nyugdíj célú állampapper, befizetésből mindig veszel prémium papírt, apróból bónuszt.. egy idő után mindenféle sorozatú prémium meg bónusz papírban fog állni a nyugdíjcélú megtakarításod, mindegyik különböző hozamú, a hozamot mindig újrabefekteted. Eltelt 15 év, akkor már a tőkerész mellett a hozam is jelentős, van sok sok tbsz-ed (mert mindig meghosszabbítod a lejárót is), meg sok millió egyéb célú megtakarítás ugyanitt. Ránézel, hogy látod ebből egyértelműen, mennyi ebből a nyugdíjcélú? Ok, a tőkerészt tudod mennyit tettél bele az évek alatt, tippelsz valami hozamot, de mivel 15 év alatt annyiféle kamatozású szarban volt meg van a cucc, mégis hogyan mondod meg? Vagy 30 év múlva?

[ Szerkesztve ]

(#27012) attiati válasza concret_hp (#27010) üzenetére


attiati
veterán

Lakasvasarlas illeteket akarom fizetni vele csekken es arra visszateritest kapni.

Hogy jon ide a repules?
A tobbi nem erdekel.

(#27013) concret_hp válasza -v- (#27011) üzenetére


concret_hp
addikt

nagyon feladod a labdát :DDD miért kell tudnod, hogy mennyi a nyugdíj célú megtakarításod, miért nem elég azt tudod, hogy mennyi a total? negyed-fél évente befrissíted egy excelben, hogy hol mennyi van, nyomon követed a totalt, ha tetőt kell cserélni a házon, kifizeted, ha egyetemre megy a kölök, ami egy kalap pénzbe kerül adsz neki valamenynit (vagy nem ;] ) és stb. , nekem ehhez nem kell külön felcimkéznem hogy melyik cetli mire van félretéve.

Ati: úgy, hogytök jó, hogy a hitelkártyádon gyűjtöd a pontot, de az nem konvertibilis valuta, csak a wizznél tudod felhasználni, ők meg tipikusan repjegyet akarnak eladni neked :))

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27014) bernel válasza concret_hp (#27013) üzenetére


bernel
tag

A nyugdíjcélú azért lehet érdekes, mert pl. tudod, hogy a nyugdíj után még 25 évet fogsz élni, és ha az állam nem fog tudni nyugdíjat fizetni vagy vállalkozó vagy, és nem lesz nyugdíjad, akkor évente kb. x kell a megélhetésre (az egyszerűség kedvéért) egy emberrel számolva.

Így tehát azt nem árt tudni, hogy az a része, ami a nyugdíjat elérve biztosan rendelkezésre kell, hogy álljon, mennyi, mert ahhoz nem szabad hozzányúlni, nem szabad belőle költeni.

(#27015) -v- válasza concret_hp (#27013) üzenetére


-v-
addikt

Látod, mondtam én, hogy mégsem értetted :)

miért kell tudnod, hogy mennyi a nyugdíj célú megtakarításod, miért nem elég azt tudod, hogy mennyi a total?

Ez már egy másik kérdés, és mindegy is miért (bár eléggé furcsállom ezt a kérdést), én dolgom, nem ez volt a kérdés, tehát ezt fel se tegyük, mert nincs szükségem válaszra ez ügyben :)

nekem ehhez nem kell külön felcimkéznem hogy melyik cetli mire van félretéve

Neked nem, másnak igen, nem kérdeztem hogy csinálod :D és azt se, szerinted nekem hogy kéne, egyet kérdeztem erdetileg, hogy ha együtt vagy egy ÉP számlán, hogyan tartod nyilván. Te sehogy ezek szerint, ok, én meg akarom, erre kerestem a választ, fölösleges volt ezzel ennyi kört futni, amikor elsőre mondtam, hogy szerintem nem ment át mit kérdezek :) de köszömöm az igyekezetet :R

(#27016) BÁ Nutrition válasza -v- (#27015) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

én pont igy llatom ahogy te. aki penzugyileg nem eleg tudatos annak jobb ha fel van irva h ez a penz kenyerkere kell, az nyugdíjra, az a gyerekre, az a kocsira stb.
aki meg mas szinten kepes gondolkodni annak legkevésbé sem fontos h egy szamla nyugdijmegtakaritasi szamla nevvel legyen megcimkezve.
en pl a masodik csoportba tartozom de el birom fogadni(nyelveszek majd megfejtik elvalos igekotos ige vagy sem) hogy mas nem ilyen
amúgy nekem is van onkentes nyuggermegtakaritasi szamlam, raadasul külhonban, azt egy plusznak tekintem es nem a nyugdijam alapjanak. pl nekunk a ceg ugyanannyit beletol havonta mint amit en+az adóelengedéssel az allam egyutt. feltetelezem h a nyugdijszamla kezeloje jól megsarcolja az evek alatt bar elvileg 0,4% lehet az eves koltseg max(legfeljebb kitalaljak 3 ev mulva h változik a feltetel.. :D )

kerdes meg korabban vmi olyan volt h hogy tartod nyilvan? van pl az Excel alapsemai kozott is egy verzio ahol ezeket vezetni tudod. felsorolod milyen jellegu megtakaritasaid vannak, akar részletezve a megfelelo helyre beirva aztán gyönyörködhetsz a grafikonokban.
de amúgy van egy rakas kalkulator is a neten, mindenfele kamatszamitasokkal. sot mobilappok stb

ja a masik meg h ha megvan a kalkulator akkor nem kell kulonosen belebonyolodni melyik elem mennyit hozott, gondolom a tbsz szamladon latod h mennyi van beletolva, es latod az evenkent kapott hozamot egyutt mivel evenkent ki is fizetik, szepen osszeadod oket es megnezed hany % vagy nem ertem a kérdést :)

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#27017) Beerwolf


Beerwolf
senior tag

Sziasztok!

Mi mostanság a leginkább ajánlott havi 50k körüli pénzösszeg elrakására? Tudom, hogy nem igazán kamatoznak az ilyen opciók, és a párnámba dugva is majdnem ugyanott vagyok, de jó lenne valami amire be lehetne állítani állandó átutalást, hogy azt a pénzt ne is lássam.

(#27018) bernel válasza Beerwolf (#27017) üzenetére


bernel
tag

A kérdés szokás szerint az, hogy mi a célod a pénzzel? Hosszú távú megtakarítás, nem baj, ha esetleg nem tudsz hozzáférni pár évig (pl. mert volatilis eszközbe teszed), vagy azonnal rendelkezésre kell, hogy álljon, ha szükség van rá?

(#27019) Beerwolf válasza bernel (#27018) üzenetére


Beerwolf
senior tag

Hosszú távú megtakarítás, kockázat nélkül/minimális kockázattal. Akkor rakosgassam be államkötvénybe?

(#27020) axioma válasza attiati (#27009) üzenetére


axioma
veterán

Mondjuk lehet hogy volt, de direkt rakerestem:
A Bank nem ír jóvá Pontokat a Kártyabirtokos által Wizz Air Kártyával végrehajtott:
- tőzsdén és tőzsdén kívül kereskedett pénzügyi instrumentumok, így értékpapírok, tőzsdei indexek, árupiaci termékek (pl. arany, olaj stb.), devizák vételére vonatkozó Vásárlási tranzakciók esetében;
- a Bank által felszámított díjak és kamatok;
- készpénzfelvétel típusú tranzakciók;
- a kereskedelmi elfogadóhelyi POS-en vagy interneten keresztül végrehajtott fogadási / szerencsejáték típusú tranzakciók;
- hitelkeret összegén felül végzett vásárlási tranzakciók;
- Wizz Air Kártyával az Erste MobilePay szolgáltatáson keresztül végzett pénzküldési tranzakciók;
- Wizz Air Hitelkártya elszámolási számláról teljesített csoportos beszedési megbízás után (Érvényes: 2017.január 10-től);
- Wizz Air Hitelkártya elszámolási számláról teljesített eseti forint átutalás után (Érvényes: 2017. január 10-től), valamint
- Wizz Air Kártyával fizetett bármely típusú postai tranzakció után (Érvényes: 2017. január 10-től).

De mar mondom, minden banknal ez van. Valoszinuleg valtozott a jutalekrendszer, es ahol mar nem fer bele, ott nem adnak.

[ Szerkesztve ]

(#27021) bernel válasza Beerwolf (#27019) üzenetére


bernel
tag

Ha minimális kockázat az elvárás, akkor kb. ez marad.

(#27022) szaszayanou válasza axioma (#27020) üzenetére


szaszayanou
aktív tag

Igen, eddig volt. Ez nekem is új info.

Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.

(#27023) Mercutio_ válasza concret_hp (#27013) üzenetére


Mercutio_
félisten

Gondolom mert pl. nyugdíj célú megtakarításnál 10+10 év után férsz hozzá az adott összeghez adó és illetékmentesen :U

BÁ Nutrition: Szerintem ez nem ennyire fekete-fehér, ha nem homogén, és azonos feltételekkel hozzáférhető a "portfolio" normális igény a különböző "kategóriák" szétválasztása.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRÁK:Orient Bambino II Bigsize, Seiko SNXF05, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#27024) concret_hp válasza -v- (#27015) üzenetére


concret_hp
addikt

"nem kérdeztem hogy csinálod" , actually #27001-ben kérdezted ;]

egyszer egy okos tanárom azt mondta, hogy ha úgy tud válaszolni, hogy magamtól jövök rá a válaszra, akkor érzi úgy, hogy érdemes volt tanárnak állnia (N év ipari tapasztalat után, de ez most mindegy :DDD)

Mercutio: lásd #26990 ;)

bernel: és ha én még 40 évet tervezek élni nyugdíj után, akko' mi van, kinél kell reklamálni ha 25 után elfogy a lé?

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27025) Mercutio_ válasza concret_hp (#27024) üzenetére


Mercutio_
félisten

#26990 azért véleményes, ha mondjuk a munkáltatód mellérak még ugyanannyi vagy több pénzt - és adott esetben KSZ alapján csak az élek vele vagy sem az opció, a helyette mást kérek nem.

Másrészt ha valaki már "rossz" döntést hozott a múltban az nem lesz bentebb ezzel a válasszal :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRÁK:Orient Bambino II Bigsize, Seiko SNXF05, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#27026) concret_hp válasza Mercutio_ (#27025) üzenetére


concret_hp
addikt

nem volt szó torzító körülményekről és korábbi rossz döntésekről :N ;)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27027) concret_hp


concret_hp
addikt

egyébként a nap awkvard momentje amikor a bankban a kisasszony nem tudja mi az az etf, úgy hogy a kis hívószámos cetlidre az van írva, hogy "befektetések" :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27028) BÁ Nutrition válasza concret_hp (#27027) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ez miert ert meglepeteskent?

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#27029) bernel válasza concret_hp (#27027) üzenetére


bernel
tag

Ott nem tőzsdések ülnek. Kb. annyit tudnak, hogy a saját befektetési alapjaikról tudnak mondani valamit, egyébként csak a banki műveletekre vannak kiképezve.

(#27030) concret_hp válasza bernel (#27029) üzenetére


concret_hp
addikt

egy kőművesnek sem kell tudnia, hogy ajtó is kerül a házra :DD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27031) Radnix válasza concret_hp (#27027) üzenetére


Radnix
senior tag

Legközelebb magyarul beszélj szegénynek hátha több szerencsével jársz, mert van magyar megfelelője is: tőzsdén kereskedett befektetési alap. :)

(#27032) Radnix


Radnix
senior tag

1 éves időtávon mit csináltok, most hogy jön a 3% körüli infláció?
Elszórjátok? :D

(#27033) bernel válasza Radnix (#27032) üzenetére


bernel
tag

Az biztos, hogy rövidlejáratú kötvénybe nem nagyon érdemes tenni, mert negatív lesz a hozam inflációval, szoval mostanság hosszabb távú befektetéseket érdemes inkább keresni, pl. valami alapot (de persze lehetőleg nem kötvényalapot).

(#27034) concret_hp válasza Radnix (#27032) üzenetére


concret_hp
addikt

infla követő állampapír ha biztosra akarsz menni?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27035) kovisoft válasza concret_hp (#27034) üzenetére


kovisoft
őstag

1 éves időtávon?

(#27036) concret_hp válasza kovisoft (#27035) üzenetére


concret_hp
addikt

mondjuk azzal az a baj, hogy visszatekintő a kamat, az valóban gond, de ha nem biztos, hogy 1 év múlva elköltöd, akkor talán még mindig az a legjobb (ha emelkedik az infla a mostani kamatprémiumot tuti visszavágják), veszel 5 évest infla +3.25%, eladás 2%, még mindig jobbnak látszik, mint ilyen <1%on lekötni a lét.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27037) -v- válasza concret_hp (#27024) üzenetére


-v-
addikt

"nem kérdeztem hogy csinálod" , actually #27001-ben kérdezted ;]

Megint nem érted.. eskü nem téged akarlak baszogatni, de ha nem érted, akkor csak epic fail, hogy tovább erőlteted a dolgot :D
Ezt kérdeztem #27001-ben: "aki együtt kezeli a több megtakarításával, az hogy tartja számon?"
Te egyáltalán nem tartod számon mint kiderült. DE én nem azt kérdeztem, számon tartod-e, vagy nem, hanem azt, hogy ha IGEN, akkor hogyan. Az, hogy számon tartod-e vagy nem, nem volt a kérdés része, a kérdés csak arra vonatkozott, HOGYAN tartod számon. Érted a két kérdés közt a különbséget? :D

Na, még ezt neked aztán hagyjuk (hagyd ;] ) annyiban [link]

[ Szerkesztve ]

(#27038) -v- válasza BÁ Nutrition (#27016) üzenetére


-v-
addikt

Hát ... először is, kösz a választ neked is, másodszor meg olvasd már el kérlek újra a #27011-t, hogy mit kérdezek :D ha még mindig ezt szeretnéd rá válaszolni, akkor én úgy látom nagyon rossz topikba jöttem :DDD

Nem mondom, hogy visszaadjátok az emberiségbe vetett hitemet :U

[ Szerkesztve ]

(#27039) BÁ Nutrition válasza -v- (#27011) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Oke. Akkor az egszeruseg miatt tartsd kulon penzintezetnel amit nyugdijkent akarsz mevezni es kulon a tobbit.
Nekem ha van mondjuk 100 milliom nyugdijas koromra akkor nem fogok kulon kinevezni belole nyugdijnak 30at a tobbi meg egyeb valami.. de erre elobb is kitertel h nem volt kerdes ;]

Szal kulon szamlan tolod. Vagy irogatod szepen excelbe vagy kockas fuzetbe. Mivel evente max parszor jegyzel fel vmit ne legyen mar annyira megterhelo az a fel perc. Vagy szinte biztos h vannak eleg jo trackerek. Nem tudom pl h egy magyar ertekpapperszamlanak milyen online megjelenesi formaja van de a vilagban leteznek jok is amit akar napota lesegethetsz h allsz

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#27040) -v- válasza BÁ Nutrition (#27039) üzenetére


-v-
addikt

Vagy irogatod szepen excelbe vagy kockas fuzetbe. Mivel evente max parszor jegyzel fel vmit ne legyen mar annyira megterhelo az a fel perc.

Na, hogyan tartod számon azt amit kérdeztem kockás füzeten? ;]

Srácok, kilogolok a topikból :R :R mellényúltam :DDD

[ Szerkesztve ]

(#27041) BÁ Nutrition válasza -v- (#27040) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Szia

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#27042) concret_hp válasza -v- (#27037) üzenetére


concret_hp
addikt

nem tetted hozzá, hogy a "szerintem nincs értelme külön cimkézni módszer nem ér" :DDD

egy gondolatkísérlet erejéig tegyük fel, hogy tegnap mentél nyugdíjba, van állami nyugdíjad, az egyszerűség kedvéért legyen 100K és úgy számoltál, hogy a saját nyugdíjalapodból ezt havi újabb 100K-val pótlod ki. ezen kívül van még 10 féle felcimkézett megtakarításod, mint pl. lakásfelújításra, autócserére, unokák iskolázására és nem tudom még mire.

a, lakásfelújításos alapodban a tavalyi tetőcsere és klíma beszerelés után épp 120e ft van, de arra ébredsz, hogy csőtörés van a fürdőben, amit hetek múlva kiderül, hogy nem fizet a biztosításod, a helyreállítás kb. 1M. honnan lesz kipótolva a hiányzó 880K, ha minden pénzed fel van cimkézve és mindet arra használod, amire felcimkézted?

b, autócserés alapod épp ki van merítve, mert az ősszel vettél egy autót ami kiszolgálja a jelenlegi igényeidet, de sajnos egy szerencsétlen idióta nem ad elsőbbséget és összetöri az oldalát gazdasági totálkárra, ami persze az autó tényleges értékénél kevesebbet fizet, így ahhoz hogy vegyél egy ugyanilyen autót, hiányzik 1 kis apró, mondjuk 300K. megvárod amíg visszagyűlik az autócserés alapodba vagy kipótolod egy másra felcimkézett alapból, esetleg hitelt veszel fel?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#27043) PazsitZ válasza -v- (#27040) üzenetére


PazsitZ
addikt

Hát..., most vagy nem értem, mit akarsz, vagy azt nem értem, h ennyi írogatás helyett miért nem csináltad meg már egy excelben?
Bent van a pénzed, kapsz rá x% kamatot, akkor az alap tőke eloszlása szerint oszlik el a kamat is az egyes zsebekre...

cellák: A1: 70ft B1: 30ft C2: 0,05 (ez a kapott kamat érték)
A2: =((A1+B1)*(1+C2))*(A1/(A1+B1)) ,ami: 73,5ft
B2: =((A1+B1)*(1+C2))*(B1/(A1+B1)) , ami: 31,5ft

Lefele bővítve, kamatokat updatelve folytatható, nyílván a logikát alkalmazva több oszlopra is alkamazható.

[ Szerkesztve ]

- http://pazsitz.hu -

(#27044) bernel válasza concret_hp (#27027) üzenetére


bernel
tag

Az ETF témával kapcsolatban merült fel bennem a kérdés, hogy ti inkább ETF-ekbe tesztek vagy alapokba? Az világos, hogy az ETF-nek kisebb a költsége, de az alapok nagyon szépen hoztak tavaly, a részvényalapoktól most eltekintve, mert az a rally ugye nem biztos, hogy idén is megismétlődik, viszont az aktívan kezelt alapok idén is hozhatnak jól.

Ezt tekintetbe véve nem érdemesebb a jobb alapokat választani inkább? Persze az a kérdés, hogy az abszolút alapok jó teljesítménye mennyire tudható be a részvénypiaci szárnyalásnak, és mondjuk egy zuhanó piacon hogyan teljesítenének.

(#27045) Stanlee válasza bernel (#27044) üzenetére


Stanlee
őstag

Milyen aktivan kezelt alapokra gondoltal? En ETF-et veszek, elegedett is vagyok veluk :-)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#27046) daniel2121 válasza Stanlee (#27045) üzenetére


daniel2121
senior tag

Melyik banknál vezeted az etf számlát?

(#27047) bernel válasza Stanlee (#27045) üzenetére


bernel
tag

Most konkrétan magyar abszolút hozamú alapokra gondoltam, amiknél 30%-os hozamok is voltak tavaly. Az S&P 500 meg hasonló ETF-ek nem emelkedtek ennyivel, ezért gondoltam, hogy friss pénzt több értelme lenne talán a jól teljesítő (több éves távon is jól teljesítő) alapokba pumpálni inkább.

Neked mennyit hoztak tavaly az ETF-ek?

(#27048) #95561216 válasza bernel (#27047) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ez nem alap vs etf kérdés, hanem mögöttes piac kérdés. A magyar piac évekig lemaradó volt, tavaly ebből behozott. Ráadásul maga az index 44% körül ment, az általad nézett alap meg hozott 30%-ot, így inkább botrányos, semmint kiemelkedő a teljesítménye.

BUX-nál nem is szórakoznék se alappal, se etf-el, itt a kosár, vedd meg: https://teszt.bet.hu/magyar_egyeb/dinportl/buxindexbasket

OTP, MOL, Telekom, Richter, és 96%-ban leképezted a kosarat. Ha a maradék 4%-nyi részvények duplázódnának is, ennyit elvisz az alap költsége, meg az a tény, hogy egy alap a pénze egy részét nem részvényben, hanem betétben, állampapírban fogja tartani. Évente megnézed a kosarat és a saját portfóliód, és egyszer - lehetőleg csak új pénzt használva, hogy ne legyen eladási jutalékot - átsúlyozod.

(#27049) Stanlee válasza daniel2121 (#27046) üzenetére


Stanlee
őstag

Szia! Sajnos nem Mo-n elek, igy irrelevans, hogy a Commerzbank direktbankjanal, a comdirect-nel van bef. szamlam.

@bernel: nem tudom megmondani, hogy pontosan mennyit novekedett a befektetesem, mert havi megtakaritasom van. Van egy bizonyos osszeg, amit havonta felreteszek, ez szet van osztva egyenletesen 4 ETF kozott, ha jol emlekszem akkor van benne MSCI World, S&P500, DAX meg valami osszeuropai cucc. Az egyszerre veszek nagyon nagy osszegert egy alapot vagy ETF-et modszerrel en nem igazan ertek egyet. Baratnom vett egyszerre milliokert ETF-et, neki volt olyan idoszaka, amikor szazezres minuszban, vana mikor meg szazezres pluszban van :-) @flimo-val ertek egyet. Ha annyira a BUX az, amibe be akarsz fektetni, akkor inkabb vedd meg direktbe, mint egy "aktivan" kezelt alapot. De ha egyszer megvetted, akkor nagyon ne nezegesd, mert a minuszok rosszul fognak esni...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#27050) bernel válasza #95561216 (#27048) üzenetére


bernel
tag

A 30% csak példa volt, nem a magyar piacra gondoltam csak. Pl. az OTP EMDA 50%-ot hozott egy év alatt, és az mindenfelé fektet be.

De nem kell túlzásba esni, ott az OTP Prémium Származtatott, ami 18%-ot hozott 1 év alatt, ami szintén szép, és elég széles kört fed le.

Az természetes, hogy ha az ember beletalált, akkor jól kereshetett alapok nélkül is, de ezt csak visszatekintve tudjuk.

Pl. ha most egy zuhanó szakasz következik, akkor abszolút alapokkal akkor is lehetsz pozitívban, viszont ETF-ekkel (hacsak nem inverz) biztosan negatív leszel.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.