Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#54001) mgoogyi válasza Tapsi (#53997) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"nyilvánvalóan egyedi részvényeket is felülsúlyoznak, így érnek el többlethozamot. Hiszen hogy máshogy tennék, ha a piaci portfóliót tartanák?"

Többnyire úgy érik el néha a piac feletti hozamot, hogy akadémiai bizonyítékokra alapozva felülsúlyozzák az alacsony értékeltségű/profitábilis/stb. cégeket és ha olyan időszak van, mikor ezek a rizikó faktorok a nyerők a piaci rizikó faktorral szemben, akkor megverik a piacot (és persze a faktorból fakadó prémium több, mint a költségeik).
Ezt megteheted te is helyettük etf-kel olcsón vagy vehetsz rengeteg egyedi részvényt, amiből szerintem nehéz elég sokat venni illetve költséghatékonyan és szisztematikusan menedzselni.

Ritkábban szerencséjük van.

Az viszont nagyon-nagyon ritka, ahol valójában egy aranykezű alapkezelő érzi, hogy melyik részvények a tutik és statisztikák alapján egyre szűkül az az alfa, amit az alapkezelők szereznek a kisemberek kárára. Akkora információbőség van, hogy mindenki tud mindenről és a piac egyre hatékonyabban áraz.
Van egy könyv, ami pont ezt a témát dolgozza fel: The Incredible Shrinking Alpha

Amit írtam és reagáltál rá, az elég kétértelmű a részemről.
Azt is értem alatta, hogy a legtöbb részvénynél nem számíthatsz kincstárjegy feletti hozamra hosszú távon, illetve azt is, hogy várhatóan piaci hozam alatt fog hozni a portfóliód.
A blue chipeknél nem ismerem a statisztikákat, a teljes amerikai piacra láttam tanulmányt erről. Blue chipeknél valszeg jobb a helyzet, mint a kis cégeknél.

(#54002) Tapsi válasza Lex Icon (#53998) üzenetére


Tapsi
addikt

Nem. A tankönyvekből dobálózom ezekkel a mondásokkal.

#53999PredatorZoli

Ööö, szerintem ugyanarról beszélünk, vagyis hát én nem állítottam az ellenkezőjét annak, mint amit mondasz. Illetve a tied nem cáfolja az enyémet.

...mára már a tudomány meg tudja magyarázni faktorregresszióval a javát, vagyis nem csinált mást a portfólió menedzser, mint több kockázatot vállalt.

Ez konkrétan régesrég óta ismert. Nagy kockázat-nagy nyereség (vagy bukás), kis kockázat - kis nyereség (vagy bukás).

Ezért is van az, hogy statisztikailag ha egy alap időlegesen felülteljesítette az indexet, nagyon nagy eséllyel a jövőben alul fogja múlni.

Igen, de vannak olyan alapkezelők, akik szisztematikusan felülteljesítik a piaci portfóliót. Én erről beszéltem. Lásd: Buffett. Ez nagyjából a fundamentális elemzés melletti érvrendszer alapja.

(#54003) nort_on válasza ivana (#54000) üzenetére


nort_on
senior tag

Még semmit. :)
Az ETH meg a BTC az egész portfóliónak hány százaléka?

(#54004) ivana válasza nort_on (#54003) üzenetére


ivana
Ármester

Jelenleg a TBSZ-nek olyan 10, de ez csökkenni fog, mert az év során tervezem még növelni a befektetett összeget. (Vagy nem, legalábbis a jelenlegi árfolyam növekedés elég para :) ) Eredetileg revoluton vettem, de rájöttem, hogy ott kicsit sok lesz az adó, egyszerűbb volt ezt is randomon venni ETN-t. Költség szempontból nem volt annyira jó mert kb. 500 Eurót szántam erre, szóval 2x6.5 fél. De azt konkrétan 2 nap alatt visszahozta eddig :) A másik marhaság amit vettem a medical marihuana, kiváncsi leszek :))

[ Szerkesztve ]

(#54005) PredatorZoli válasza Tapsi (#54002) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

"Ez konkrétan régesrég óta ismert. Nagy kockázat-nagy nyereség (vagy bukás), kis kockázat - kis nyereség (vagy bukás)."

Csakhogy vannak kompenzált szisztematikus kockázatok amiért magasabb hozamot lehet várni (faktorok) és vannak a nem kompenzált kozkázatok, mint az aluldiverzifikáltság, egyedi papír tartás. Te itt az egyedi részvények kapcsán kompenzálatlan kockázatról beszélsz amikor egyedi papírokat mondod.
Az 5 faktor modell nem annyira régi tanulmány, mint amilyen régóta vannak alapok. Ezeket főként az utóbbi időben tudták magyarázni. A 3 faktor modell már meg tudta magyarázni a különbségek 90%-át, az 5 faktor modell már a 97%-át (ignorálta ugyanis a momentum faktort)

Ha jól tudom egyébként akkor ez az évtizet már Buffett bátyának sem ment annyira jól. Persze ő összességében megverte, de ő se szisztematikusan (vagyis ha a két grafikont felrajzolod évente ugyanarról a kezdőértékről indulva, akkor a görbék néha keresztezik egymást)

(#54006) net91 válasza aujjobba (#53991) üzenetére


net91
senior tag

"...a reszvenyek 90%-a hosszutavon nem ad jobb hozamot, mint az allamkotveny."

Ezzel azt akarod mondani, hogy részvény ETF helyett érdemesebb államkötvényt vásárolni??

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#54007) aujjobba válasza net91 (#54006) üzenetére


aujjobba
addikt

Nem.
Azt mondom egy kelloen diverzifikalt ETF valoszinuleg tartalmaz legalabb valamennyit abbol a maradek 10%-bol, amelyik hosszutavon a hozamot adja.

Manapsag ezt a tobblethozamot ado par reszveny talan a tech titanjai, nehany evtizede az IBM/Kodak/Polaroid volt, maskor par bank.

(#54008) mgoogyi válasza net91 (#54006) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Azt akarja mondani, hogy egy részvénypiac hozamáért a részvények kis százaléka felel.

Nagyon egyszerűsített példa: lóverseny, van 4 ugyanolyan esélyű lovad, a győztest játszhatod meg, ha eltalálod, 10x-es pénzt fizet, ha nem, buktad a pénzt. A racionális mind a 4 lóra ugyanakkora pénzzel fogadni. A stock picker egy lóra fogad. Aki megveszi az etf-et, mind a 4-re egyenlő arányban.
Amelyik stock picker eltalálja a lovat, az majd boldogan újságolja, hogy mekkorát kaszált.
A többi meg sem szólal. Valójában a stock pickerek együtt pont a piaci portfóliót tartják és mindegyikük bízik abban, hogy ő fogadott jól. Közben a kimenetel senki által nem látható előre. (A valóságban pedig drágább külön-külön fogadni a lovakra.)

(#54009) net91


net91
senior tag

Köszönöm a válaszokat.

Nem tudom volt-e erről szó? Miért vált meg a "nagy részvényektől"? Tudhat valamit, nem bízzik már bennük, vagy csak sima befektetés átcsoportosítás?

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#54010) Tapsi válasza mgoogyi (#54008) üzenetére


Tapsi
addikt

Azt akarja mondani, hogy egy részvénypiac hozamáért a részvények kis százaléka felel.

Itt megint fontos az időhorizont. Az elmúlt évben például gyakorlatilag minden részvény emelkedett, sokkal nagyobbat, mint az államkötvény hozamok. Persze volt, ami jobban, volt, ami kevésbé. Aki jókor nyitott pozíciót, és jókor zárt, az nagyot kaszált. Egy átlagosan teljesítő papírral is jobban járt, mint az állampapírral. Ezt szerintem azért beláthatjuk.

Ettől függetlenül egy ETF az esetek többségében a legjobb választás, de hogy a részvények többsége veszteséges lenne, azt én továbbra sem látom be, sorry.

(#54011) aujjobba válasza Tapsi (#54010) üzenetére


aujjobba
addikt

Te magad is emlited az idohorizontot, en mar nem is szamolom hanyszor irtam le a hosszutavon szot.
Tehat, hosszutav = 10+ ev, 15-20 akar.
'Aki jókor nyitott pozíciót, és jókor zárt, az nagyot kaszált.' - persze, nem is vitatja ezt senki, csak nem errol beszelunk. Ez amit itt irsz, egy rovidtavu tortenet, az utobbi 1-2 ev tortenesei.

(#54012) mgoogyi válasza Tapsi (#54010) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

VS kincstárjegy:

Igen, fontos az időhorizont. Ben Felix szerintem erre a tanulmányra épít az egyik videójában, én (és szerintem PredatorZoli is) onnan szedjük a 4%-ot (buy&hold esetre):

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2900447

Conclusion:
" Of the nearly 26,000 common stocks that have appeared on CRSP from 1926 to 2016, less than half generated a positive lifetime buy-and-hold return (inclusive of reinvested dividends) and only 42.6% have a lifetime buy-and-hold return greater than the one-month Treasury bill over the same time interval. "

"slightly more than 4% of the firms account for all of the net stock market gains. The other 96% of firms that issued stock collectively matched one-month Treasury bill returns over their lifetimes."

VS piachoz képest:

(#54013) aujjobba válasza Tapsi (#54010) üzenetére


aujjobba
addikt

Szerintem itt van egy kis felreertes:
'de hogy a részvények többsége veszteséges lenne, azt én továbbra sem látom be'

Nem olvastam vissza az egesz szalat, de nem azt mondjuk, hogy a tobbseg veszteseges, hanem hogy nem muljak felul az allamkotvenykotveny/index hozamat (hosszutavon).

[ Szerkesztve ]

(#54014) Tapsi válasza aujjobba (#54013) üzenetére


Tapsi
addikt

De, az eredeti mondás ez volt. Legalábbis én erre reagáltam. Éppen ezért most már feleslegesnek is érzem a beszélgetést, teljesen elmászott a téma.

[ Szerkesztve ]

(#54015) aujjobba válasza Tapsi (#54014) üzenetére


aujjobba
addikt

Igen, szerintem is szerencsétlenül keveredtek itt össze a dolgok.
Rövid távra biztosan lehetne találni néhány olyan ajánlatot, ami jó eséllyel pozitív kimenetelű lenne.
Ahhoz én viszont nem értek, át is adnám a terepet másoknak.
Már amennyiben van értelme, azaz az eredeti kérdező nem menekült még el innen :)

[ Szerkesztve ]

(#54016) Sub-S válasza Tapsi (#54002) üzenetére


Sub-S
senior tag

Buffett nem igazán jó példa, ő olyan feltételekkel tud beugrani pozíciókba amire itt senkinek nincs lehetősége.

(#54017) mgoogyi válasza Sub-S (#54016) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Buffett teljesítménye ~= BRK részvény teljesítménye, mióta vezérigazgató ott?

(#54018) Szuri90 válasza redwhite78 (#53973) üzenetére


Szuri90
csendes tag

Igen, ez egy valid komment. Az RC relatív magas díjai és a törtrészvény lehetőségének hiánya miatt keresek más brókert.

(#54019) gg07


gg07
tag

Vivid kártya meghívó ha kell valakinek szóljatok!
Első 4 hétre, 10+% cashback-ek vannak.(pl: Lidl 10%, Auchan 14%,Ikea 13%, H&M 21%.)
Rèszvènyekbe tudod "fektetni" a visszatérített pénzt.

(#54020) sajtos365 válasza gg07 (#54019) üzenetére


sajtos365
tag

Már megcsináltad a regit?

(#54021) gg07 válasza sajtos365 (#54020) üzenetére


gg07
tag

Igen.

(#54022) Kobe


Kobe
veterán

Tavaly a curve meghivok mentek, emberunk az 5 font / meghivott usert tekintette megtakaritasi formanak. Iden a vivid meghivo porog.
[link]. ;]

Van progress, na...

(#54023) Szuri90 válasza VirsLee (#53971) üzenetére


Szuri90
csendes tag

Jogos kérdések, bár a "milyen olcsó külföldi megbízható brókert ajánlotok"tól jutottunk ide:

- rendszeres jövedelmed forintban van, amiből később megtakarítanál? IGEN

- van 6 vagy több havi vésztartalékod? IGEN, de ez egy nagyon fontos kérdés, felül kell vizsgálnom magam

- mennyi tapasztalatod van befektetésekkel? Kevés. ETFet vettem, eddig. A legbonyolutabb, amit szeretnék az egyedi US részvény vásárlás.

- mik a befektetési céljaid?
Deviza (tartok a HUF gyengeségétő) alapú tartalék képzés a TBSZ nyújtotta adókedvezmény maximális kihasználása mellett.

- milyen távra fektetnél be?
Nincs konkrét cél, a jelenlegi elég spórolós életstílusom fenntartása mellett akarok minél többet befektetni. Ha esetleg egyedi részvényből időközben értékelhető haszon keletkezne, akkor egyszeri kiadásokra költenék (utazás, felújítás)
Az alapegység a TBSZ 5+1 éves időtávja.

Eddig lehet rosszul mondtad, de nem értem miért nem értették többen, hogy miért nem akarok most rögtön minden pénzt betenni egy TBSZ-re.
Most van 10 bevételem különleges helyzet miatt.
Évente normálisan van 2 bevételem
Évente 1-nek veszem a megélhetést.
Miért tegyek be most 11 bevételt egy TBSZ-re, ha ahhoz adómentesen csak 2026-ban férhetek hozzá.
Betennék mondjuk 2-3 bevételt a TBSZ-re évente. A fennmaradó összeget egyedi részvényben vagy sima értékpapír számlán tárolt ETFbe tenném. Ha szükség van, akkor hozzányúlok.

- milyen deviza arányt szeretnél? 100% EUR / USD. Az ETF-ek miatt nyilván EUR bőven több, mint a fele.
- milyen kötvény arányt szeretnél?
Jó kérdés, alapvetően 30% alatt, de utána kell járnom a Bond ETF-eknek. Úg gondolom, hosszú távon a széles kitettségű ETF-ek vállalható kockázatot jelentenek a várható hozamhoz képest.

(#54024) PredatorZoli válasza Szuri90 (#54023) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha kevés a befektetési tapasztalatod akkor szerintem nem valami jó ötlet ez az egyedi usa részvényes irányvonal, pláne átmeneti megoldásnak. Ha ugyanis nincs ebben tapasztalatod, tényleg csak véletlenszerű tapogatózás lesz, az meg annyira nem hatékony. Szerencséd persze lehet, de rá lehet fázni.

[ Szerkesztve ]

(#54025) Szuri90 válasza PredatorZoli (#54024) üzenetére


Szuri90
csendes tag

Igen, ez teljesen jogos. Valószínűleg az időtáv a TBSZ nyitások között nem elég a releváns nyereség eléréséhez (bár nekem 10%+ bőven jó). Egyre jobban hajlok a sima ETF tartásra a sima számlán.

(Most ezeket tartom, de kis összegben egyelőre RC-n
SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc)
WisdomTree Battery Solutions UCITS ETF ACC
Strategy of iShares S&P 500 Health Care Sector UCITS ETF (Acc)
)

Ezért gondolom be leszek oltva, de a Motley Fool fizetős ajánlásait követtem volna. (Igen vállalhatatlanul agresszív a marketingjük, de valós elemzések vannak a részvény ajánlások mögött.)

Megbízható, olcsó külföldi brókert, amiről pénzt is vettél fel írhattok nyugodtan.

(#54026) Szuri90 válasza ivana (#54000) üzenetére


Szuri90
csendes tag

Melyik ETF-et érted BTC ETF alatt? Hol lehet TBSZ-en kriptót tartani?

(#54027) bernel


bernel
tag

Degiron újra lehet pénzt tartani:

As a Dutch investment firm DeGiro B.V. has not been allowed to hold client money. After the merger, DEGIRO – operating as the Dutch branch of a German credit institution – will of course be allowed to hold client money.

[link]

(#54028) VirsLee válasza Szuri90 (#54023) üzenetére


VirsLee
őstag

Ha forintban van a jövedelmed, akkor azt hiszem elférne egy kis magyar állampapír a portfóliódban, ez lehetne a “ha szükség van rá, akkor hozzányúlsz” kategória.

A bevétel megosztásának ezt a módját nem értem. Van 11 adagod, amit nem raksz TBSZ-re, csak 2-t, mert félsz, hogy talán adóznod kell belőle, ezért olyan számlára teszed nagy részét, ahol biztos adóznod kell.

Na mindegy, úgy érzem eltökélt vagy a “szisztéma” mellett. :)
Egyedi részvény kezdetben ne legyen több 10%-nál.

(#54029) Sub-S válasza VirsLee (#54028) üzenetére


Sub-S
senior tag

10% mehet TIRX-be ha gyorsan akar szakítani. ;]

(#54030) PredatorZoli válasza Szuri90 (#54025) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF

Ehelyett jobban járnál vanguard ftse all worlden, 0,4 helyett 0,22 lenne a terje.
Ez már tartalmazza arányosan az egész világot, nem feltétlenül kell még mellé emerging is, hacsak nem akarod felülsúlyozni.
Az utolsó kettő eléggé szűk piac, nem feltétlenül gondolom jó ötletnek hosszú távon a tartásukat.

(#54031) Szuri90 válasza PredatorZoli (#54030) üzenetére


Szuri90
csendes tag

Az Emerginget határozottan felül akartam súlyozni, mert szerintem ott még remélhetőleg több tér van a növekedésre. Az akkumulátor gyártás felfutásában nagyon hiszek (szűkös nyersanyag, szabályozói nyomás, az, hogy ez tényleg annyira jó a klímának, más kérdés), de ez a legkisebb.
A Healthcare nyilván késő beszálló a járvány közepén, de biztosan több pénz fog befolyni, és ki tudja milyen új felfedezésekhez vezet, a most gyűjtött rengeteg egészségügyi adat.

A VWRA jó tipp. Köszönöm.

(#54032) Szuri90 válasza VirsLee (#54028) üzenetére


Szuri90
csendes tag

Csak a TBSZről idő előtt kivett pénzből kell adózni, vagy a teljes TBSZen található összegre?

(#54033) mgoogyi válasza Szuri90 (#54032) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nem tudod félig feltörni a TBSZ-t.

Még pár dologra reagálnék:

- milyen deviza arányt szeretnél? 100% EUR / USD. Az ETF-ek miatt nyilván EUR bőven több, mint a fele.

A mögöttes eszköz devizája számít. Pl. SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF esetén 50%-ban USD kitettséged lesz. Ez egy szelet a teljes világ részvénypiacából, benne 50%-ban USA részvényekkel.

- milyen kötvény arányt szeretnél?
Jó kérdés, alapvetően 30% alatt, de utána kell járnom a Bond ETF-eknek. Úg gondolom, hosszú távon a széles kitettségű ETF-ek vállalható kockázatot jelentenek a várható hozamhoz képest.

Az olyan kötvény etf-ek, amik biztonságosnak tekinthetőek, ott nem számíthatsz inflációt elérő hozamra sem, mert annyira lent vannak a kamatok.
Bóvli állam- és céges kötvények játszanak, ha hozamot szeretnél, de ezek kb. akkor zuhannak be, mint a részvénypiacok.
Ezért gondolom be leszek oltva, de a Motley Fool fizetős ajánlásait követtem volna. (Igen vállalhatatlanul agresszív a marketingjük, de valós elemzések vannak a részvény ajánlások mögött.)

A szakértők sok mindenhez értenek, de nem látják a jövőt és a jóslataik is ennek megfelelő hasznosságúak.
https://lustaport.wordpress.com/2014/10/27/ne-hallgass-a-szakertokre/

A pénzfeldobás jobban becsüli, hogy merre megy egy piaci pozíció.


Az Emerginget határozottan felül akartam súlyozni

Akkor valamelyik MSCI World etf-et érdemes az iShares Emerging imi etf-jével kombinálnod.
Így nagyon alacsony TER-t lehet összehozni.
Az MSCI ACWI az kb. 13% MSCI Emerging + 87% MSCI World.

[ Szerkesztve ]

(#54034) szabi__memo válasza bernel (#54027) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Reméljük ez azt jelenti, hogy megszünnek a kiutalási problémák is

(#54035) Tapsi válasza mgoogyi (#54033) üzenetére


Tapsi
addikt

A szakértők sok mindenhez értenek, de nem látják a jövőt és a jóslataik is ennek megfelelő hasznosságúak.

Ezzel maximálisan egyetértek. Sosem fizetnék direktben ilyen szakértői elemzésekért. A jóslatok amúgy lehetnek jók, de azt nem random elemzők fogják adni, hanem valódi alapkezelők. Aki jól jósol, az nem elemzőként dolgozik aprópénzért, hanem nagy lapokat kezel csilliárdokért.

(#54036) mgoogyi válasza Tapsi (#54035) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Aggregálva az alapkezelők sem elég jók, különben nem így állna az aktív vs passzív háború.

(#54037) Tapsi válasza mgoogyi (#54036) üzenetére


Tapsi
addikt

Ennek az ellenkezőjét én nem állítottam. :U

BTW szó sem volt aggregált teljesítményről a kommentemben.

[ Szerkesztve ]

(#54038) mgoogyi válasza Tapsi (#54037) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Akkor lehet félreértettelek.
Kire gondolsz, mikor valódi alapkezelőket emlegetsz?
Azt vettem ki az írásodból, hogy a jó jóslók alapkezelőként dolgoznak.
Én róluk is azt gondolom, hogy nem látják a jövőt és inkább szerencse alapon vannak egy ideig a csúcson, mert a módszerüket abban a jó 5-10 évben díjazza a piac.
Már ha nem lehet pusztán faktorregresszióval igazolni a teljesítményüket, ahogy erről már volt szó tegnap.

Nekem elég megfogathatatlan, hogy valaki jól "jósol". Mindenben a szisztematikus, racionális dolgokat keresem és úgy tekintem, hogy a jövőt a váratlan események nagyon durván befolyásolják, amit nem tudsz megjósolni.

(#54039) Zgeehnet


Zgeehnet
újonc

Ki tudja, milyen szabályok vonatkoznak a us részvények osztalékaiból vont forrásadó mértékére? Találkoztam olyan nem hivatalos infóval, miszerint EU állampolgártól nem a 30%-os levonás a szabályszerű, hanem 15%, azonban pl. a Revo ennyit von ténylegesen minden osztalékból.

(#54040) aujjobba válasza Zgeehnet (#54039) üzenetére


aujjobba
addikt

15%.
Van egyezmenyunk az USA-val errol.
Tolem a Revolut annyit is vont le tenylegesen.

[ Szerkesztve ]

(#54041) Tapsi válasza mgoogyi (#54038) üzenetére


Tapsi
addikt

A "jól jósol" alatt én a sikerességet értem. Igen, ez picit rokon a tegnapi beszélgetésünkkel, de nem teljes az átfedés. Én csak arra utaltam, hogy ha és amennyiben létezik olyan ember, aki jól jósol, tehát szisztematikusan sikeres, akkor az nem elemzőként dolgozik, hanem alapkezelőként. Ez szerintem triviális, leírtam korábban, hogy miért (pénz).

[ Szerkesztve ]

(#54042) nort_on válasza nort_on (#53869) üzenetére


nort_on
senior tag

Most jött az RC-től a holnapi Coinbase témára. Kereskedés/vétel/USA alatt van, villámkötés lista nem dobja fel. Valamikor a nap közepén indul majd a kereskedés. Persze egyedi részvénybe nem fektetünk, ez alap. :)

Tisztelt Ügyfelünk!

Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a kért instrumentumot felvettük rendszerünkbe. A termékkel a holnapi napon már lehet kereskedni, de azzal számolni kell, hogy nem valószínű, hogy rögtön a piacnyitáskor megindul a részvénnyel a kereskedés.

Tisztelettel:
Ügyfélszolgálat Random Capital Zrt.

[ Szerkesztve ]

(#54043) Zoty4 válasza nort_on (#54042) üzenetére


Zoty4
őstag

Miért lenne alap?
Én csak egyedi részvénybe fektetek
2020-ban csináltam +30%-ot a komplett portfoliómra

(#54044) mgoogyi válasza Zoty4 (#54043) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nagy vonalakban mit csináltál a portfólióddal év elejétől a végéig?
Nekem a tavalyi jó eredményem abból származik, hogy máricus vége és április vége között fektettem be a legtöbb új pénzem etf-ekbe. Az egész portfóliómra bőven nincs 30%-om.

(#54045) Zoty4 válasza mgoogyi (#54044) üzenetére


Zoty4
őstag

én már 2018-ban vártam egy komolyabb korrekciót a tőzsdén, meglepett hogy csak ekkora volt. Március közepétől kb minden kötvényemet feltörtem, HUF, Euro megtakarításaimat, készpénz-tartalékomat mind beutaltam fokozatosan, hátha megyünk lejjebb.
Szóval nem egy összegben időzítettem, hanem havonta, utaltam be. Utólag okos az ember, egybe be kellett volna utalni mindent márc közepén :)
Osztalékot fizető value részvényekbe fektettem.A nagyobb részt tbsz-en fektettem be, egy kisebb részt meg IB-n. Maradt szumma 10k usd + amit befektethetnék, de várok egy kisebb korrekcióra. Megint nagyon elszálltak az árak. Persze nem vagyok jós, de 4300-4400 körül, egy 10-20% korrekciót várok. Nem találok most komolyabb célpontot, így idén kb nem is
utaltam be pénzt.
Most kicsivel több mint 5% az átlagos osztalékhozamom nettóban (taxek levonása után, energiaszektor húzza fel nagyon)

Most az orosz-ukrán konfliktust figyelem, hátha meg lehet azt is lovagolni
Kedden megy putyin bidenhez. Meg ez is érdekes: [link]

[ Szerkesztve ]

(#54046) aujjobba válasza Zoty4 (#54045) üzenetére


aujjobba
addikt

A Value faktor hatalmasat ment tavaly.

(#54047) Rolly válasza Zoty4 (#54043) üzenetére


Rolly
veterán

tavaly aki mert kockáztatni az tudott nagyot menni ettől még inkább szerencséje volt mint tudás alapú a nyereség...

tavaly részvényeken 50%-ot kerestem (Nio, Tesla) olajon azóta 50-70% pluszban vagyok :) de ettől még nem értek a piachoz csak jókor nyúltam bele :). Tavaly cirka 6m forintból csináltam 9-10m

(#54048) Zoty4 válasza Rolly (#54047) üzenetére


Zoty4
őstag

nekem is van ami 80%+ meg duplázódott, de mivel vettem decemberben meg januárban is pár dolgot, azok csak 5-10%+ban vannak és lejebb viszik az egész portfoliót. Nekem 28Mra 34M

(#54049) Kobe válasza nort_on (#54042) üzenetére


Kobe
veterán

Gondolom ez a normal piacnyitast jelenti es nem engedik premarket meg a gyeplot

(#54050) nort_on válasza Kobe (#54049) üzenetére


nort_on
senior tag

Biztos érdekes lesz a holnapi nap, meg a következő pár nap is. Sosem láttam még ilyet élőben. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.