Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28401) axioma válasza vzozo (#28400) üzenetére


axioma
veterán

Forditva, ha lehetne is a gyerek nevere jelentosebb megtakaritas, nem ajanlott - mert barmi ami a gyerek neven van, a gyamhivatal felto kezeibe kerul. Ahonnan aztan ember legyen a talpan aki el tudja - akar a gyerek javara! - kolteni. Peldaul me'g egyszer meg kell legyen es utana ha megvetted, engedelyezik hogy a szamla bemutatasa utan kifizessek neked. Agyrem.
Persze ha nem derul ki hogy 17,5 evesen akarja befizetni a kulfoldi tanulmanyait vagy hasonlo, hanem biztos hogy tenyleg csak 18 felett akar hozzajutni, akkor ez nem gond, de en meg nem vagyok jos, hogy hogyan lesz.
A babakotveny osszege me'g pont olyan amit mernek ott tartani, de enyim gyerekek tulkorosak voltak hozza epp egy kicsivel.

(#28402) vzozo válasza axioma (#28401) üzenetére


vzozo
senior tag

Ezt passzolom, Németországban élünk és itt van a gyerkőcnek értékpapír számlája, amire én vagy a feleségem simán be tud lépni és kereskedni rajta, mindenféle gyámhivatali engedélyeztetés nélkül...

(#28403) axioma válasza vzozo (#28402) üzenetére


axioma
veterán

Ja itt is csak a kifele irannyal van baj, amig bent van a neven addig semmi gond, csak a szulo nem vehet ki belole.

(#28404) bernel válasza vzozo (#28400) üzenetére


bernel
tag

Az osztalékos cuccokat azért óvatosan érdemes ajánlgatni, mert azokat tbsz számlán is be kell vallani minden évben, ami plusz nyűg. Ennél egy total return etf, ami visszaforgatja az osztalékot, jobb választás lehet.

(#28405) vzozo válasza bernel (#28404) üzenetére


vzozo
senior tag

https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/tozsdei-adozas/osszefoglalo.html

Osztalékjövedelem magyar kibocsátótól TBSZ NINCS

Én pedig pont részvényekről írtam, nem ETF-ről. Tőlem még sose vontak adót a magyar TBSZ számlára kapott részvényosztalék után.

BTW, nem tudom odahaza mi az ETF-ek adójogi státusza, de itt a németeknél a visszaforgatós után is adózni kell, ez szerepel is az éves adóigazoláson, amit a brókercég kiállít. Mondjuk jövőre ez is változik...

(#28406) bernel válasza vzozo (#28405) üzenetére


bernel
tag

Nem adózásról beszéltem, hanem bevallásról. Bevallást kell leadni TBSZ számlán is, ha nem magyar osztalékfizető bluechipet veszel (Google, stb.). Erre gondoltam.

Ha csak magyar részvényt vesz, akkor nem kell bevallás tbsz-en, de az beszűkíti kínálatot.

(#28407) vzozo válasza bernel (#28406) üzenetére


vzozo
senior tag

Jah, ebben maximálisan igazad van, de mivel ilyen párezer forintos megtakaritásról volt szó, fel sem merült bennem, hogy egyből külföldi részvényekbe ugrana a kérdező.:)

(#28408) VirsLee válasza concret_hp (#28398) üzenetére


VirsLee
őstag

Tényleg egyikőtök se olvasta el a kérdést? :) Az volt a kérdés, hogy az állami támogatás határán túl érdemes-e még befizetni rá. :)

(#28409) stickermajom


stickermajom
addikt

Egy valami nem tiszta nekem még az ETF-ekkel kapcsolatban. Ha nyitok mondjuk az Államkincstárnál TBSZ-t jövőre, akkor tudok rá vásárolni például iShares Core S&P 500 ETF-t? (Most nem az a lényeg, hogy mit, hanem mondjuk iShares-ről.) Vagy valamit félreértek.

(#28410) bernel válasza stickermajom (#28409) üzenetére


bernel
tag

ETF-et ott vehetsz, ahol küföldi tőzsdéhez adnak elérést, az államkincstárnál gondolom nincs ilyen. Bankoknál és brókercégeknél van erre lehetőség.

Másik fórumon írták, hogy banknál megfontolandó, hogy befeketési alap helyett ETF-et vegyen az ember, mert bár a vételi költsége nagyobb, de utána az éves költsége sokkal alacsonyabb, mint egy alapé, ezért sokkal kedvezőbb költséggel lehet hosszabb távon tartani, mint egy alapot.

(#28411) stickermajom válasza bernel (#28410) üzenetére


stickermajom
addikt

Köszi! Mondjuk a KBC-nél se vészes a számlavezetés ahogy nézem, de a minimum díjak miatt 1 millióval mondjuk nem biztos, hogy megéri beszállni.

[ Szerkesztve ]

(#28412) BÁ Nutrition válasza stickermajom (#28409) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

kincstárnál nem tudsz ra venni kulfoldi cuccokat, de talan magyar alapokat igen ha jól emlekszem

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28413) bernel válasza stickermajom (#28411) üzenetére


bernel
tag

Miért ne lenne érdemes? Attól függ, mit akarsz. Ha naponta akarsz adni/venni, arra lehet, hogy nem olcsó, de ha valami index ETF-et veszel 1 millióért hosszabb távra, akkor ott nem sokat számít a minimum díj.

(#28414) SzekeresPeti válasza bernel (#28410) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Pontosítanék: kis hazánkban is létezik ETF, igaz csak egyetlenegy. Az OTP kezeli. Itt van a KIID lapja:

https://www.otpbank.hu/static/otpalapkezelo/download/KBI_OTP_BUX_ETF_20170714.pdf

Mivel én indexkövető alapba akarok fektetni, összehasonlítottam a többi Bamosz által közzétett magyar indexalap KIID lapjával, és valóban az OTP ETF-nek messze kisebb az évi folyó költsége: 0,64%. Míg a többieké 1-5% között van. Bár az OTP ETF vételi és visszaváltási költsége elég magas a többihez képest: 3%.

(#28415) SzekeresPeti


SzekeresPeti
tag

Viszont mielőtt rohannék a bankba, kíváncsi lennék, milyen egyéb költségek terhelik a tőkémet, onnantól, hogy letettem a pénzt Jucika elé a bankfiókban, odáig, hogy visszavettem tőle.... Sosem volt még bankszámlám, eddig csak az államkincstárnál utaztam állampapírokban.

(#28416) SzekeresPeti válasza stickermajom (#28409) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Én úgy tudom az államkincstárnál csak állampapírokat lehet kapni. Azt viszont csak ott érdemes a totál minimális költségek miatt. Itt egy költség összehasonlító kis okosság:

http://penzugyi-tudakozo.hu/ertekpapirszamlak-osszehasonlitasa-melyik-a-legjobb/

Mint látható, az Államkincstár minden bankot ver, ezért jelen tudásom szerint állampapírt venni bankban bűn.

(#28417) bernel válasza SzekeresPeti (#28414) üzenetére


bernel
tag

Az OTP-nél lehet külföldi ETF-eket is venni, amiknek pl. 0.1% vagy hasonló az éves költségük.

(#28418) SzekeresPeti válasza bernel (#28417) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Na, ez a másik dilemmám: ha külföldi etf-et veszek milyen költségeim lesznek még? A devizaváltásról tudok, hogy az az egyik. Na és mennyivel kockázatosabb, mint a hazai?

(#28419) bernel válasza SzekeresPeti (#28418) üzenetére


bernel
tag

A költségeket megnézheted a kondíciós listában, a kockázatosságra vonatkozó kérdést pedig inkább fordítva kellene feltenni, hogy a hazai ETF mennyivel kockázatosabb, mint a külföldi. Ha fejlett piaci ETF-eket nézünk, akkor ugyanabban a kategóriában a fejlett piaci álalában kevésbé kockázatos, éppen a piac fejlettsége miatt.

(#28420) SzekeresPeti válasza bernel (#28419) üzenetére


SzekeresPeti
tag

A piaci fejlettség szempontjából rendben van, de ha én itt vagyok, a pénzem meg valahol az amerikai cégeknél, nem lesz gondom az ügyintézéssel, ha borul a bróker? Vagy ez nemzetközileg is be van stabilizálva? Vannak olyan biztosító szervek, mint itthon a Beva pl.?

(#28421) bernel válasza SzekeresPeti (#28420) üzenetére


bernel
tag

Ha hazai banknál vagy brókernél veszed a külföldi papírt, akkor a brókered is hazai, vagyis az itteni befektetővédelem vonatkozik rá.

A másik kérdés az alapkezelő megbízhatósága. Ha külföldi ETF-et veszel, akkor nyilván meg kell nézni, hogy kitől veszed, ki az alapkezelő, az ember nem bízza zugcégekre a pénzét. A fejlett piacokon a védelem is fejlettebb, de az érdekes kérdés, hogy ha valami probléma van, akkor hogyan jutsz a pénzedhez.

Ezért ilyen papírt csak annak érdemes venni, aki legalább angolul tud, mert ha történne valami, akkor lehet, hogy idegen nyelven kell kommunikálni, pl. kitölteni valami webes formot, vagy hasonlót. Magyarul nem biztos, hogy lenne lehetőség kommunikációra.

(#28422) stickermajom válasza bernel (#28413) üzenetére


stickermajom
addikt

Valóban nem nagy költség, fáradt voltam már a kondíciós lista nézegetése közben. Viszont pont emiatt fogok valószínűleg az év elején és az év végén vásárolni. Havi 100-200k-nál nem érdemes mindig berakosgatni ahogy néztem.
Még az amerikai adózásnak kell utánanéznem, illetve a cégnél, hogy én egyáltalán vehetek-e.

[ Szerkesztve ]

(#28423) Slownz


Slownz
senior tag

Szeretnék venni Prémium magyar állampapírt (nyilvános ajánlattétel). Az nem világos számomra, hogyha idő előtt kiveszem belőle a pénzt és csak márciusonként van kamatfizetés (és én pl. szeptemberben venném ki), akkor megkapom a március - szeptember közti arányos kamatokat? Az 1% büntetéssel tisztában vagyok, azt értem.

(#28424) kovisoft válasza Slownz (#28423) üzenetére


kovisoft
őstag

Napi árfolyama van, ami az 1%-os bünti miatt jegyzéskor 99%-ról indul, és fokozatosan megy fel az időarányos kamat mértékével. Aztán hozamfizetéskor visszaugrik az árfolyam, és kezdi elölről. Lejárat előtti visszaváltás esetén az éppen aktuális napi árfolyamon tudod eladni, tehát abban benne lesz az utolsó hozamfizetés óta felhalmozott kamat (minusz bünti).

(#28425) Stanlee


Stanlee
őstag

Már kérdeztem, de nem jött rá kielégítő válasz:

1. Nem magyar állampolgár, magyar lakcím nélkül nyithat-e az államkincstárnál számlát, hogy aztán euro államkötvényt vegyen?

2. Ha az illetékessége szerinti országban tőkejövedelmekre magasabb az adó, mint Mo-n, amit ugye automatikusan levonnak, csak a különbség után kell fizetni, vagy kérni kell külön, hogy ne Mo-n, hanem az adóilletékesség szerinti országban fogja az ember befizetni az adót és ott számolom el az adóbevallásban?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#28426) SzekeresPeti válasza kovisoft (#28424) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Miféle büntiről beszéltek? Ha lejárat előtt veszed ki a pénzed állampapírból, az nem azt jelenti, hogy feltöröd, mint egy bankbetét esetében, hanem csak azt, hogy valaki megveszi tőled, kifizetve az addig felhalmozódott kamatot, és tartja tovább. Ezután te kifizeted a kamatadót, meg a kifizetés díját, a többi a tied. Semmi büntiről nem tudok. Vagy lemaradtam valamiről?

[ Szerkesztve ]

(#28427) htomi85 válasza Slownz (#28423) üzenetére


htomi85
tag

Meg.
Kötvény bruttó árfolyama egyenlő nettó árfolyam plusz felhalmozódott kamat.

(#28428) kovisoft válasza SzekeresPeti (#28426) üzenetére


kovisoft
őstag

PMÁK-ot nem adhatsz el akárkinek. Az Államkincstár pedig le fog vonni 1%-os "büntit" az idő előtti értékesítésért.

(#28429) SzekeresPeti


SzekeresPeti
tag

Szeretném pontosan sorra venni a várható költségeimet, ha külföldi ETF-be fektetek. Eddig ennyit látok előre, aki járatos a témában, megköszönném, ha kiegészítené az alábbi költséglistát, vagy ajánlana alacsonyabb költségű utat. A KBC Equitas kondíciós listájában találtam ezeket:

TBSZ számlanyitás díja: 25.000 Ft
Számlavezetés havi díja: 0,01%, min. 99 Ft,
Nemzetközi tőzsde normál megbízás díja: 0,35%

Gondolom van még az ETF-nek is egy éves folyó költsége, de erről nem találtam infót. Hol lehet ezt megtalálni?

[ Szerkesztve ]

(#28430) stickermajom válasza SzekeresPeti (#28429) üzenetére


stickermajom
addikt

Az a 25k szerintem csak a kezdésként kötelezően elhelyezendő pénz, tehát kvázi nem díj, abból vásárolhatsz.

Amúgy lesz még költséged a deviza váltásoknál, illetve az ETF-nek magának is lesz valamennyi költsége.

[ Szerkesztve ]

(#28431) Slownz


Slownz
senior tag

Ha az Államkincstárnál nyitok TBSZ számlát, annak van költsége? A jelenlegi bankomnál (ERSTE) a TBSZ számla havi költsége 350 Ft.

(#28432) _ATi_1 válasza Slownz (#28431) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Szia!
Nincs költsége.

(#28433) kovisoft válasza SzekeresPeti (#28429) üzenetére


kovisoft
őstag

Ha a külföldi díjcsomagot választod, akkor a normál tőzsdei megbízás ára 0,30%, de itt a számlavezetés havi díja min. 499 Ft (bizonyos egyenleg ill. forgalom felett így jobban jössz ki). Az ETF költsége be van építve az árfolyamába, és ETF-enként változik, hogy mekkora a mértéke (de általában max. néhány tized %, de van, amelyiknél csak néhány század %). A devizakonverzió úgy tudom 1% (és ezt majd a visszaváltásnál is meg kell fizetni). De ezen és ezen az oldalon jobban össze van foglalva.

(#28434) Oppenheimer válasza kovisoft (#28433) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Devizaváltás jól ráver költségekre. :(

Szerencse, hogy nem akarok részvénybe fektetni. Nekem nem tetszik a központi bankok által felfújt eszközárbuborék, és nem akarok várni 20 évet, hogy megtérüljön a kaland, ha pukkan a lufi.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28435) bernel válasza Oppenheimer (#28434) üzenetére


bernel
tag

Akkor mibe fektetsz? Mi az alternatíva? Az egyre csökkenő kamatú kötvények?

(#28436) stickermajom válasza bernel (#28435) üzenetére


stickermajom
addikt

Ez engem is érdekelne, mert úgy néz ki én hivatalosan nem vehetek részvényeket TBSZ-re. (Banknál dolgozom.)

(#28437) bernel válasza stickermajom (#28436) üzenetére


bernel
tag

Ilyenről még nem hallottam, hogy egy banki dolgozó a saját pénzét ne feketethetné abba, amibe akarja. Mi köze ehhez a munkáltatónak?

(#28438) stickermajom válasza bernel (#28437) üzenetére


stickermajom
addikt

Pontosítok: vehetek ETF-et, de csak a saját dolgozói accountomra, úgy meg nincs TBSZ.

(#28439) SzekeresPeti válasza Stanlee (#28425) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Nézd meg a téged érdeklő euro állampapír tájékoztatóját.

Ez itt az egyik 2018-asé:

http://www.allampapir.hu/ismerteto/P%E2%82%ACMAK_2018X_ismerteto.pdf

Ha jól emlékszem, az eurós papírt pont külföldieknek találták ki, mivel ők prémiumot meg bónuszt nem vehetnek.

(#28440) SzekeresPeti válasza stickermajom (#28430) üzenetére


SzekeresPeti
tag

És miért fontos nekik az a 25 ezer letét tbsz-n, ha a normál számlára nem kell semmi? Meg miért nyitna valaki tbsz számlát, ha még 25 ezer forintja sincs, amit rátegyen? Nem értem.

(#28441) stickermajom válasza SzekeresPeti (#28440) üzenetére


stickermajom
addikt

Szerintem törvényi előírás, MNB tájékoztatóban is szerepel.

(#28442) Oppenheimer válasza bernel (#28435) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Aha, államkötvény

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28443) Oppenheimer válasza stickermajom (#28441) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Érdekes, mikor az államkincstárnál nyitottam a TBSz-t, én is úgy olvastam kell a 25k letét, de nem kérték.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28444) bernel válasza Oppenheimer (#28442) üzenetére


bernel
tag

Az "Aha" itt csak helyeslés, vagy abszolút hozamú alapot értesz alatta? Ha igen, akkor abban is van részvény.

(#28445) Oppenheimer válasza bernel (#28444) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem gondoltam volna, hogy az Ahának van más jelentése itt a helyeslésen kívül. :D Tehát abszolút hozamú alapot nem.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28446) SzekeresPeti válasza Oppenheimer (#28434) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Érthető a tartózkodásod, én is érzem magamban ezt. Viszont köztudott, hogy végsősoron a részvények jelentik a legjövedelmezőbb befektetést, így minden macera meg lehúzás ellenére érdemes vele foglalkozni. Ha életed végéig csak állampapírokkal foglalkozol az olyan langyos vízben üldögélés kategória, amire nem azt mondom, hogy hülyeség, mert kinek mi a jó, de azért érdemes átgondolni többször is, hogy legalább a portfóliód egy kisebb részét nem kéne-e kockázatosabb irányba hajtani.

"Vegyél állampapírt, ha jókat akarsz aludni. Vegyél részvényeket, ha jókat akarsz enni."

Adré Kostolany

(#28447) axioma válasza Oppenheimer (#28443) üzenetére


axioma
veterán

Na igy tudtam en is, hogy megnyitashoz nem kell. De amit nemreg ideztel az megingatott kicsit. Most viszont azt gyanitom, amit ki tudtam olvasni a multkor is ha nagyon akarom, hogy akkor mukodik a TBSZ ha a gyujtoevben kerul ra 25e. Lehet, hogy ha nem erkezik ra, akkor megszunik vagy visszaolvad a simaba vagy mittudomen.

(#28448) Oppenheimer válasza SzekeresPeti (#28446) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Egyelőre csak megtakarítok. Ha lesz mit befektetni, akkor befektetem, de dollárban ETF-et venni havi 1-200k-ból nem éri meg nekem a költségek és a kockázat miatt.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28449) bernel válasza SzekeresPeti (#28446) üzenetére


bernel
tag

Ráadásul emelkedő inflációs környezetben még a prémium papírok is az előző évek inflációjával kalkulálnak, ezért örülhetsz, ha megmarad a pénzed, és nem morzsolódik.

(#28450) Oppenheimer válasza bernel (#28449) üzenetére


Oppenheimer
veterán

A PMÁP most 3.8%-ot fizet, és annyira nem emelkedik az infláció, hogy a reálhozam negatív legyen. Persze más kérdés, hogy mit értünk infláció alatt. Ha a lakhatás költsége is benne lenne, más lenne a helyzet.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.