Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  RAM topik (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:00:17

LOGOUT.hu

A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) Loretto


Loretto
veterán

Megint betelt egy topic, úgyhogy itt a folytatás.

Előzmények:
Nagy RAM-os Topic IV. [link]
Nagy RAM-os Topic III. [link]
Nagy RAM-os Topic II. [link]
Nagy RAM-os Topic I. [link]

Enjoy!

Ahogy a címben is szerepel, a RAM vásárlással kapcsolatos kérdések számára van egy külön topic: Milyen RAM-ot vegyek?

Némi információ:

Linkek

Melyik memóriamodulon milyen chip(ek) van(nak): [link]

Mire jó a Dual Channel?

Háttér információk:
A memória kezelését minden PC-ben a memória vezérlő végzi. Ez a vezérlő rendre az alaplapok északi hídjában kap helyet, ez alól kivételt jelentenek az AMD új generációs processzorai, ahol a processzorba építve helyezkedik el a vezérlő (IMC). A régebbi vezérlők 64 bit „széles” interfészen kapcsolták össze a processzort az operatív tárral (memória). Így a maximális sávszélesség még DDR 400mhz-s modulok esetén is 3.2Gbit/s volt. A Dual channel lényege, hogy a vezérlő a fizikai memóriát 2 csatornára osztva kezeli, akár egy időben is. Ez azt jelenti hogy a sávszélesség 128 bit re emelkedik, aminek egyenes következménye, hogy a CPU és a RAM közt a sávszélesség kibővül akár 6.4Gbit/s ra. Ez viszont NEM jelenti azt, hogy a dual channeles működés kétszer olyan gyors rendszert eredményez, hiszen ez a sávszélesség csupán elméleti, 100%os hatásfokkal dolgozó rendszer pedig nem létezik.

Mi kell ahoz hogy a Dual Chanel Létrejöjjön?
(továbbiakban DC= Dual Channel)

1. DC-t támogató alaplap illetve újabb AMD rendszeren DC kompatibilis processzor

2. 2(*) lehetőleg teljesen azonos méretű, szervezésű, és azonos memória chip-el szerelt memória modul (Ilyeneket célszerű úgynevezett KIT ben vásárolni, igaz láttunk már olyat hogy két nem azonos modul is hajlandó volt a DC-re, ám a tapasztalatok 90%ában épp az ellenkezője szokott történni.)

* 3 vagy 4 modullal is megvalósítható a DC.
3 Modulos DC: Nforce2 lapkával szerelt alaplapokra jellemző, ám értelmetlen, mert az esetek 90%ában nem működik megfelelően, és a socket A rendszerek nem aknázzák ki a DC lehetőségeit. A sebességnövekedés 3-5% ami gyakorlatilag nem észrevehető. Ezek a rendszerek sokkal többet profitálnak a „több memória gyorsabb gép” elvből.
ha mégis ezzel akarsz kísérletezni ajánlatos az első csatornába tett memóriamodulok összakapacitásával megegyező kapacitású modult tenni a második csatornába is.
2x256+512, 2x512+1024, stb
4 Modullal a következő a probléma. Nagy a terhelés a vezérlőn, gyakori a 400Mhz helyett 333Mhz-s üzemelés, illetve a tuning potenciál nagy mértékben csökken.

Dual Channel a gyakorlatban…

Hol kell beállítani a Dual Channelt?
A DC nem állítható egyik alaplapnál sem. Ha a körülmények megfelelőek, a BIOS automatikusan aktiválja a szolgáltatást.

'Honnan tudom hogy Dualban megy-e a memcsim? Az alaplapok az indításkor kiírják, hogy DUAL CHANNEL, de ha mégem, akkor everesttel meg kell nézni, hogy 64bit vagy 128bit a sávszélesség.
Ha ez sem sikerül ki kell venni az egyik modult, és csinálni kell everestel egy memória írás/olvasás tesztet, az eredményeket fölírni, majd 2 modullal megismételni és összevetni.
A mennyivel kéne gyorsuljon kérdésre az alábbi kis ismertető szolgál válaszul

Mennyivel növeli a teljesítményt a dual channel?
Socket A rendszerben 3-5% teljesítménynövekedés
Socket478 és LGA775 rendszereken 20-80% teljesítménynövekedés
Socket939 rendszeren majdnem annyi mint az inteles rendszereken

Ezek azonban csak a mért sávszélességre igazak! Az alkalmazások futási teljesítményében (tipikusan):

Socket A: ~0% növekedés
Netburst architektúrájú procik (P4 és a megfelelő Celeronok): 10-70%
Socket 939 és AM2: 3-5%
Core2 Duo architektúrájú procik: 2-5%

Fenti százalékok csak általános esetben érvényesek, amikor például nincs a rendszer memóriáját használó integrált VGA.

Konklúzió: A Dual Chaneles működésre igazán nagy hangsúlyt a Pentium rendszereken érdemes fektetni, mert a teljesítménynövekedés ezeken a rendszereken látványos.

Dual Channel hibakezelés...

Ha ezek után kísérletezel nem egyforma modulokkal, legalább az időzítéseiket állítsd be a BIOS ban, értelemszerűen a ''gyengébb'' (magasabb) időzítésű moduléira.
Ha nem megy akkor pech...

Miért érdemes többet fizetni a minőségi memóriákért?

Memóriát nagyon sok gyártó kínál: mint ahogy az lenni szokott az egészen olcsótól a márkásig széles a választék és egy gyártó kínálatában is több szint létezik. Alapvetően azonban két nagy táborra lehet osztani a memóriapiac kínálatát. Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a választ, akkor azt kell mondanunk az ajánlott és a nem ajánlott kategóriára. A nem ajánlott kategóriába egyértelműen a sok cég által csak ''brand''-nek titulált, másoknál néha megtévesztően és hibásan Samsung vagy Hynix márkanéven árult modulok tartoznak.

A következő nagyon komoly indokok miatt kell kerülni ezeket a modulokat:
» megbízhatatlanság
» inkompatibilitás
» magas hibaszázalék
» megbízhatatlan garancia
» gyenge, lassú időzítések
» a valós sebességadatoknál magasabb értékű címkézés
» Dual-Channel üzemmód használhatatlansága.

A probléma forrása a gyártástechnológiában keresendő. A memóriamodulok tárolókapacitását a memóriachipek adják, melynek (elektronikai) tulajdonságai meghatározzák az egész modul működését. A memóriachipek gyártása során csak bizonyos százalékban sikerül elérni a megcélzott minőséget, a késztermékek egy része csak gyengébb teljesítményt tud produkálni. A memóriachipek természetesen teljes tesztelésen mennek keresztül, mely során különböző minőségi osztályba sorolják a chipeket. (gyakran fordul elő például hogy egy névlegesen 200 MHz-es chip csak 166MHz-en, vagy csak 150MHz-en üzemel biztonságosan hosszútávon) Azok a gyártók, akik modulokat állítanak elő, természetesen szabadon választhatnak a különböző minőségi osztályok közül, annak megfelelően hogy milyen árkategóriájú terméket kívánnak előállítani. Innen már nem nehéz kitalálni, hogy a nagy memóriagyártók a minőségi modulok készítéséhez csak minőségi chipeket használnak, a ''noname'' gyártók pedig a gyengébb minőségű (de azért általában jó nevű) chipeket használják fel moduljaikhoz, amit például az árérzékeny kelet-európai piac nagyon könnyen felvesz

Ezen memóriákat a bennfentesek és a gyártók ún. ''Downgrade'' ramoknak nevezik, amelyek alacsonyabb órajeleket bírnak ugyan, de azt amelyre eredetileg legyártották azt már nem.

A memória a számítógép stabil működésének egyik legfontosabb alapja. A legtöbb felhasználó nem is tud róla, hogy az ilyen márkátlan memóriák milyen meglepő mértékben fogják vissza a teljes rendszer sebességét, azt azonban már nagyon sokan a bőrükön is megtapasztalták, hogy a rendszer instabillá vált, igaz kevesen tudják, hogy mindezért a legtöbbször ezek a modulok a felelősek. Ilyen instabilitási hiba például a legtöbb esetben az úgynevezett ''kékhalál'' vagy a telepíthetetlen operációs rendszer és a 3D-s alkalmazásokból kilépkedő rendszer. A legnagyobb problémát általában a hiba megfoghatatlansága okozza.

A minőségi memóriagyártók moduljaikat minden esetben 2 év -vagy több- jótállással hozzák forgalomba, az 1 év garanciás termékek vélhetően hamisítottak, vagy ''downgrade'' minőségűek.

Az ECC-ról röviden:

Az ECC rövidítés az Error Correction Code-ot jelenti. Ez egy eljárást takar, amivel észlelni lehet a memóriaolvasás során keletkezett esetleges 1-es, 2-es, 3-as és 4-es bithibákat. Ezen felül az 1-es hibákat képes menet közben, az észlelést követően (on-the-fly) javítani. A hibakereső algoritmus bonyolult, és külön áramkörök beiktatását igényli, ezért a rendszer teljesítménye 2-3 százalékkal csökken ECC memóriamodulok használata esetén. Ennek, és borsos árának (speciális alaplapot és memóriákat igényel) köszönhetően nagyrészt csak szerverekben és munkaállomásokban alkalmazzák ezt a hibakezelő eljárást.
Bővebben: [link]

By: .:T.H:.

[ Módosította: radi8tor ]

Soirée...

(#2) #65675776


#65675776
törölt tag

ktg3: Az előbbi topic végén felvázolt elméleted nem állja meg a helyét.

A mennyiség és a sebesség nem konvertálható egymásba. Ha egy alkalmazásnak kell több mint 1GB, akkor akár négyszer akkora órajelű RAM se fogja pótolni a hiányzó mennyiséget.

Ha van egy kádad amiben meg akarsz fürdeni. Tegyük fel ez 200l-es. Ha fel akarod tölteni teljesen (úgy hogy ne is folyjon ki ha beleülsz), akkor 150l víz kell hozzá. Ha neked csak 100l vized van, akkor sem fogod feltölteni vele a kádat ha kétszer olyan gyorsan teszed, mint a 150l-rel.

[ Szerkesztve ]

(#3) TibiVan


TibiVan
tag

Hy

800 MHz PQI modulokról tud valaki valami bővebbet?
Pl:

Időzítés fesz, tuning potenciál?
?

(#4) Gyuri27 válasza TibiVan (#3) üzenetére


Gyuri27
félisten

Annyit mindenkép, hogy ez a honlapja [link]. :P
Nézd két katt és [link].

[Szerkesztve]

Amd - Radeon - Ryzen

(#5) ktg3 válasza #65675776 (#2) üzenetére


ktg3
őstag

okés de akkor neked miért jobb ha magasabb órajelen járatod a memokat?
mert akkor veszek olcsón 2X1gb 266osat:DDD

(#6) Jorus válasza ktg3 (#5) üzenetére


Jorus
nagyúr

Mert hamarabb megtelik a kád, és nem fázol meg, amíg pucérkodsz. :)

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#7) athomi válasza Jorus (#6) üzenetére


athomi
veterán

:)

(#8) ktg3 válasza Jorus (#6) üzenetére


ktg3
őstag

de azt nem élem túl ha swappol a vinyóm mert az idegbaj megöl ellenben a megfázás az semmi:DDD

(#9) #65675776 válasza ktg3 (#5) üzenetére


#65675776
törölt tag

Mert akkor arra is lehet feszíteni, és az Everest is magasabb értékeket mér. Legalábbis sokan csak ezt nézik.

Ezzel szemben a K8-nak még a DDR333 is elég, csak mikor megjelent, akkor már csak DDR400 volt tömeggyártásban ezért ehhez lett igazítva az IMC.

Nekiállhatsz tesztelgetni. Húzd meg egy kicsit a procid, és nézd meg a valós alakalmazásteljesítményt (na ezt nem tudja mérni az Everest) különféle DRAM Clock-ok mellett.

(#10) ktg3 válasza #65675776 (#9) üzenetére


ktg3
őstag

hát nem tudom h memo mennyit számít de mondjuk 1 nfs carbon olyan 50%ot gyorsul fraps-sal mérve ha tuningolom a rendszert!
nemtudom h h jön az össze de jól megdobja!


jaja meg a mellettem levő gépbe pl super pi vagy 4-5 mp el rosszabb eredményt ad a leosztott ramok miatt ami ugye nem kevés 10%<

szal azért vmi mégis csak számít a memo szinkronban való hajtása így a magas órajel is..

[Szerkesztve]

(#11) TibiVan válasza Gyuri27 (#4) üzenetére


TibiVan
tag

:DDD :R

tenx

és valakinek volt már dolga PQI PC2-6400ramokal?

(#12) #65675776 válasza ktg3 (#10) üzenetére


#65675776
törölt tag

A Carbon milyen tuningtól gyorsul? Csak a RAM-ok órajele magasabb? Ugye nem.

A SuperPi megint nem egy lényeges program.

(#13) ktg3 válasza #65675776 (#12) üzenetére


ktg3
őstag

na most ezen ne vitatkozzunk megint h szintetikus vagy nem az:DDD
carbon proci ram + vga tól gyorsult annyit...
proci ram szinkron

(#14) #65675776 válasza ktg3 (#13) üzenetére


#65675776
törölt tag

Akkor ne fesd úgy, hogy csak a RAM gyorsulása miatt gyorsult a program is. Esetleg nézd meg mennyiben változik a teljesítmény ha visszább osztod a RAM-okat.

K8-nál mindig szinkronban van a RAM és a proci.

(#15) bjo


bjo
csendes tag

Sziasztok, G-SKILL ramoknál látom ezeket: GBHZ, GBFR, GBFC, GBFX, tudja valaki, mit jelentenek ezek? kösz, bjo

(#16) Jorus válasza bjo (#15) üzenetére


Jorus
nagyúr

Ellátogatsz a gyártó honlapjára, és megsasolod, mi a különbség. ;) [link]

Egyébként időzítések, feszek, chipek, húzhatóság, ár tekintetében különböznek.

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#17) TibiVan


TibiVan
tag

szerintetek elegendő 2x512Ram egy C2D mellé vagy kell a 2x1Gb?
vagy az nagyon gáz ha 4x512lenne?

(vagy vista miatt kel a 2gb ram vagy elég a vistának a 1gb is)

meg C2D mellé akkor most mit vegyek 800asokat?
(vagy 1066lene a jó?)
vagy elég a kisebb is?

menyire számit hogy szinkron vagy aszinkron?

upp..(Abit IB9 - CORE 2 DUO E6300)

TEAM XTREEM DDR800KIT 5-5-5-12 ----Ez jo ismeri valaki?
Geil DDR800 Value KIT 5-5-5-12
Geil DDR800 Ultra KIT 4-4-4-12
vagy A-Data? :F

(#18) Gyuri27 válasza TibiVan (#17) üzenetére


Gyuri27
félisten

Daa-raa már írta: intelnek a sávszél, az amd-nek az időzités a fontos.
Ha 1gigára van lé akkor elég. Persze pistánál a 2giga illik, de nem kötelező. Illetve ennyi rammal gyorsabb mint az xp.
Az, hogy milyen modulokat használsz nem számit. Viszont ha 2x1-t raksz be lesz két szabad helyed. A későbbiekben tudsz mindenféle ''manyöver'' nélkül fejleszteni.
1066-os ramot akkor vegyél ha van rá keret. Mert nem olcsó. :DDD[Szerkesztve]

Amd - Radeon - Ryzen

(#19) TibiVan válasza Gyuri27 (#18) üzenetére


TibiVan
tag

hát 1066 az aranyár és úgy gondoltam meg lehet hajtani a jobb 800okat ilyen tájon.
és igen a sajna a c2d miatt szűk a keret és úgy fest jobb minőségű rambol csak 2x512 re telik de pár hónap múlva vennék bele még ugyanennyit csak nem tudom menyit lassít a 4 modulos hajtás?

(#20) Zoli329 válasza TibiVan (#19) üzenetére


Zoli329
addikt

Kingmax 1066-osak vannak már egész jó árban. 1 gigás még talán 20 ezer sincs. Itt a ph!-n nézz körül.

(#21) Gyuri27 válasza Zoli329 (#20) üzenetére


Gyuri27
félisten

Ezzel van két bökkenő.
1: a c2d sokat profitál a dc-ből.
2: később ha vesz még egyet az vagy megy dc-ben, vagy nem.

Amd - Radeon - Ryzen

(#22) Zoli329 válasza Gyuri27 (#21) üzenetére


Zoli329
addikt

2x512-es ''kit'' is van belőle

(#23) bjo


bjo
csendes tag

Kösz, TibiVan, nem vettem észre időben...

Szeretnék mindenképp 4 Gb ramot az új gépbe, a photoshop-ozásban várok ettől gyorsulást. Ez persze a T2 miatt lassabb lesz - vajon mennyivel, kb.?

A listák alapján adja magát a 4 bankba 1-1 db 1 Gb-os modul. Javaslod a dual KIT-eket, de ezek (is) két helyet foglalnak, ugy-e? Vagy van más megoldás? Vagy nem is emiatt javasoltad?

''AMD röl lévén szó minél jobb időzítéssel'' - eddig azt hittem, hogy pont az AMD nem kényes erre.... vagy keverek valamit nagyon?

CL 2, CL 2,5: gondolod, hogy inkább DDR 1-eket lenne érdemesebb vennem?

...bocs, hogy túltengek, kösz előre is a választ, bjo

(#24) #65675776 válasza Gyuri27 (#18) üzenetére


#65675776
törölt tag

A NetBurst érzékeny nagyon a sávszélre, a C2D már nem igazán. Architekturális okai vannak a dolognak, a C2D pedig sokkal közelebb áll a K8-hoz, mint a NetBurst-höz.

(#25) Gyuri27 válasza #65675776 (#24) üzenetére


Gyuri27
félisten

TibiVan: Akkor a feltett kérdésre a válasz.

daa-raa :R

Amd - Radeon - Ryzen

(#26) Rover623 válasza bjo (#23) üzenetére


Rover623
félisten

CL 2, CL 2,5: gondolod, hogy inkább DDR 1-eket lenne érdemesebb vennem?
Tök mindegy hogy ki mit ''gondol''...az általad választott lapba csak DDR2 tehető:[link]...;]


[Szerkesztve]

primus inter pares

(#27) bjo válasza Rover623 (#26) üzenetére


bjo
csendes tag

Ez így igaz, nem mondanál a többi kérdésre is valami hasonló gyorsat/frappánsat?
kösz bjo

(#28) FehérHolló válasza bjo (#27) üzenetére


FehérHolló
veterán

Nem annyival lesz lassabb, hogy észrevedd.

Bank az más, ezek slotokba mennek. Ha 2x(2x1)GB-os kitet veszel, akkor 4 slotot fognak elfoglalni. 2x2GB-os kitet meg még nem fogsz kapni, tehát 4 slot kell neked.
Dual kit arra jó, hogy biztos fussanak duálban a RAM-ok. Jelen esetben, mivel 2 kitet kell venned, próbáld meg ugyanazon a helyen venni ugyanabban az időben, hogy a 4 modul is nagy valószínűséggel fusson duálban.
AMD érzékeny az időzítésre.

32bites Windows (tehát nem a 64bites ;] ) csak 3GB-ot fog látni a 4 GB-ból. Ha mind a 4et ki szeretnéd használni, szerezz megfelelő procit (64 bites utasításkészlettel is rendelkezőt) és megfelelő oprendszert is (XP 64 bit, megfelelő Vista, *nix, etc).

[Szerkesztve]

Skynet is real. It's called Google.

(#29) TibiVan válasza FehérHolló (#28) üzenetére


TibiVan
tag

akár én mondtam volna
:R :R :R :R :R :R

a cl2 elírás volt bocsi
ddr2 esetén cl3-cl4
de cl4 az bőven jó


[Szerkesztve]

(#30) bjo válasza FehérHolló (#28) üzenetére


bjo
csendes tag

Köszönöm - és Neked is TibiVan. X2 4600-4800 körül gondolkodom (a takaróm kb. eddig ér) - ehhez milyen RAM lenne a gazdaságos? kösz bjo

(#31) FehérHolló válasza bjo (#30) üzenetére


FehérHolló
veterán

Ameddig a takaród ér. Kapacitásban minél több, annál jobb a PS-hez.

bjo: Volt rá egy órád, hogy leírjad ugyanezt, miért nem tetted akkor?

[Szerkesztve]

Skynet is real. It's called Google.

(#32) bjo válasza FehérHolló (#31) üzenetére


bjo
csendes tag

Remek kis idézetet találtál...:)))

Időzítés szempontból? 667? 800?

(#33) hanso


hanso
tag

Sziasztok
Szeretnék a c2d6300@3,08 (7*440)mellé új ram párt venni(2*1gb)
kérdésem: amiket kinéztem az Geil value vagy Ultra 2*1gb.

1.szal azt szeretném kérdezni,hogy a value is jó eséllyel bírja e a 440-t,vagy sanszos hogy nem?az ultra gondolom elbír vele.
feljebb valszeg nem tekerem a procit.szal ha elfut 440-450 körül akkor jó nekem.
kinek van észrevétele a kérdésemmel kapcs-ban.
minden választ nagyon értékelek és előre is köszönöm. :R

2.és még annyit,hogy az hogy 2*1gb ban árulják jó eséllyel jelenti azt,hogy dc-ben menni fog?


üdv
:DD

[Szerkesztve]

(#34) Termi16 válasza hanso (#33) üzenetére


Termi16
őstag

Tutira menni fog dualban :)

És 880-at szerintem gond nélkül viszi mindkettő, a különbség annyi, hogy az ultra cl4-ben is bírná.

Telefonszámomat megtalálod az adataimnál!

(#35) FehérHolló válasza bjo (#32) üzenetére


FehérHolló
veterán

Azt hiszem, a hozzászólásomból egyértelműen kiderült, hogy az időzítés és a frekvencia másodlagos szempontok ebben az esetben.

Másrészt pedig nem idéztem, tehát nem tudom, hogy milyen remek kis idézetet sikerült szerinted találnom.

[Szerkesztve]

Skynet is real. It's called Google.

(#36) FehérHolló válasza FehérHolló (#31) üzenetére


FehérHolló
veterán

A második rész, ami előtt dőlt betűs bjo van, inkább TibiVan-nak szól, csak kevertelek titeket, bocsi!

Skynet is real. It's called Google.

(#37) FehérHolló válasza bjo (#32) üzenetére


FehérHolló
veterán

AMD-ben nem vagyok annyira elmélyedve, hogy rögtön tudjam a választ, kicsit utána kellett néznem.

800MHz-es memóriákkal jobban jársz, mert azokat teljesen ki tudja hajtani, a 667-eseket csak 600on tudja járatni alapból (tuning nélkül) mind a két proci.

Többiektől meg bocs a multipostért, csak 3 gép között rohangálok, közben 2 másik embert kell figyelnem, hogy épp melyik gép szabad, így meg elég nehéz fórumozgatni. :) Ami nem megy, azt meg nem kell erőltetni, kicsit lelépek. (kifogás viszont mindig van. ;] )

[Szerkesztve]

Skynet is real. It's called Google.

(#38) #65675776 válasza FehérHolló (#37) üzenetére


#65675776
törölt tag

K8-nál a memória órajele függ a processzor szorzójától. A DDR2-800 sem mindig annyi, van hogy csak 720MHz. [link]

Egyébként magad is utánaszámolhatsz, Rover oldalán megtalálod a mikéntjét, nekem nincs kedvem egy-két naponta leírni.

(#39) FehérHolló válasza #65675776 (#38) üzenetére


FehérHolló
veterán

Tudom, azt néztem éppen meg, hogy mennyi a szorzója. AMD-kről nem tudom fejből megmondani, hogy az adott típusjelzés milyen szorzót és frekit takar.
A szóban forgó 4600, illetve 4800 viszont ki tudja hajtani 800on a memóriákat, mint ahogy írtam feljebb.

[Szerkesztve]

Skynet is real. It's called Google.

(#40) TibiVan válasza bjo (#30) üzenetére


TibiVan
tag

(#31) FehérHolló
''Volt rá egy órád, hogy leírjad ugyanezt, miért nem tetted akkor?''
erre azt tudom mondani nem értem rá csak gratulálni akartam a frapáns válaszhoz és jelezni hogy egy a véleményünk .

(#30) bjo
Nem választhatok helyetted ramot szerintem a jó gyártókat te is ismered (Geil, OCZ, G.Skill
CORSAIR, TwinMOS, Kingston HyperX...Stb) 4Gb akarsz így nyilván sokba fog kerülni szóval amit a pénztárcád enged. Amiket olvastál azok alapján kel mérlegelni és dönteni x2 mellé jó időzítés kel (cl4 középút) erre figyelj és böngészd az árlistákat.


FhérHolló, daa-raa, bjo
szerintem a szorzón felesleges stresszelni mer az x2 ben van annyi tuningpotenciál hogy 800as ramokat 800on lehessen hajtani csak ép a proci lesz magasabb órajelű kicsit.
Jól sejtem ugye?[Szerkesztve]

(#41) TibiVan válasza hanso (#33) üzenetére


TibiVan
tag

(#33) hanso

1.
[link]
ultra [link]
value [link]

2.
Mivel dualKIT -röl van szó így 99.9% hogy mennek DC -ben.

(#42) Jorus válasza FehérHolló (#28) üzenetére


Jorus
nagyúr

''2x2GB-os kitet meg még nem fogsz kapni''

Már jó ideje kaphatók: [link]

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#43) bjo


bjo
csendes tag

Szép Húsvétot mindenkinek!
Köszönet a sok értékes infóért!. Igaz, senki helyett nem dönthettek és fárasztó lehet - néha talán bosszantó is - ismételgetni a nektek evidens válaszokat a bugyuta kérdésekre. De nagyon szép misszió, hogy osztjátok a tudást a rászorulóknak, talán el sem hiszitek, mekkora segítség ez, feltétlen tisztelet és köszönet jár érte.
bjo

(#44) FehérHolló válasza Jorus (#42) üzenetére


FehérHolló
veterán

Magyarországon is tudnál mutatni egy helyet?

[Szerkesztve]

Skynet is real. It's called Google.

(#45) Jorus válasza FehérHolló (#44) üzenetére


Jorus
nagyúr

Tudtam, hogy ez lesz a kérdés. :) Miért kellene Magyarországon mutatnom helyet? Ha mindenki csak az itthoni mókás termékpalettákról választhatna alkatrészeket, nem lenne más az adatlapokon, csak Kingmax, Geil Ultra és a Corsair alsókategóriás moduljai. ;) Nem kapcsolódik szorosan a témához, de amikor RAM-okat kerestem, itthon kezdtem el a kutatást. Boltok, telefonok, weblapok, semmi. Ugyanazt árulja mindenki - nem kétlem, biztosan megvan rá az okuk, nyilván a felhasználók 95%-a ezeket az árucikkeket keresi, és nyilván nem fog egy boltos 10 féle 120k-s dual kit-et tartani raktáron. Néhány helyen mondták, hogy esetleg tudnak rendelni, 2-3 hét, és egy talán. Azóta szinte csak webshopokból vásárolok. A mostani moduljaimat megrendeltem péntek este Írországból, és hétfőn délelőtt csöngetett a DHL-es futár. Miért kellene tehát bárhova is mennem Magyarországon, ha 3 kattintással elintézem ez egész ügyletet? A garanciáról nem is beszélve. Itthon egy igazi vesszőfutás általában a hibás cuccok gariztatása, míg, ha egyenesen kiküldöd a gyártónak, a posta költséget ugyan te állod, de általában 1 héten belül küldik a cseredarabot - ez itthon kevsébé jellemző. Sajnos, tegyük hozzá.

Bocsi az OFF-ért!

[Szerkesztve]

''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow

(#46) FehérHolló válasza Jorus (#45) üzenetére


FehérHolló
veterán

Azért, mert 7000 pénz a házhozszállítás. :)
Több, mint a 2x2GB-os kit árának 10%-a.

A Magyarországon vásárolt terméket is vissza tudod küldeni a gyártónak. ;)
Az én igényeimnek meg még szerencsére megfelelnek az itthon beszerezhető cuccok is. A webshopokat nem szeretem, de ez az én hülyeségem. Ha nagyon kell valami külföldről, akkor ismerőssel megvetetem, és inkább vele küldetem el postán. Bár erre még csak egyszer volt példa. De van még ezer más opció is.

OFF-ból részemről is ennyi. Bár RAM-ok vásárlásáról beszéltünk, ami azért valamilyen szinten kapcsolódik a témához. ;)

[Szerkesztve]

Skynet is real. It's called Google.

(#47) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

Hali mindenki!

Egy PC3200-as ddr memónak mekkora a sebessége? 200 vagy 166MHz?

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#48) FehérHolló válasza Dr. Romano (#47) üzenetére


FehérHolló
veterán

200.

Skynet is real. It's called Google.

(#49) Rover623 válasza FehérHolló (#44) üzenetére


Rover623
félisten

Csak hogy ne ugyanazok legyenek mint Jorus-nál...;)

A Kingston-nak jelenleg az alábbi 2x2GB-os kitjei kaphatóak hazánkban:


KVR400D2N3K2/4G
KVR533D2N4K2/4G
KVR667D2N5K2/4G
KHX6400D2K2/4G
KHX6400D2LLK2/4G

Az ECC, Registered, FB DIMM csomagokat szándékosan kihagytam. Azokból egyébként 8GB-os csomagok is vannak...;)

A felsorolt kitek bármelyik (normális) magyarországi kiskerben kaphatóak...természetesen nem ''polcról'', de 3 munkanapon belül foghatóak.

primus inter pares

(#50) djtom


djtom
csendes tag

Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy mitől függ az hogy milyen(MHz) Ramokat teszek a gépbe? Pl: Ha van egy gigabyte 8knxp, p4 EE 3.4GHz akkor bele lehet tenni egy Corsair Twinx DDR500-as Ramot? és mennyire lehet tuningolni a procit és a ramot is?
köszi

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  RAM topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.