Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28251) SzekeresPeti válasza VirsLee (#28250) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Igen, úgy értettem, hogy egy viszonylag alacsony árfolyamon lévő indexet lekövető termékbe fektetnék, azon belül a lehető legkisebb számlavezetési, nyitás, spread , stb. költségekkel.

(#28252) bernel válasza SzekeresPeti (#28247) üzenetére


bernel
tag

A befektetési alapok is indexekbe fektetnek sokszor. Pl. ha olyat látsz, hogy fejlett piaci részvényalap, akkor esélyes, hogy csak megvesznek egy indexet. Nem csak az fektet indexbe, aminek benne van a nevében, meg kell nézni pl. a havi portfóliójelentésében, hogy miket tart.

(#28253) bernel válasza SzekeresPeti (#28249) üzenetére


bernel
tag

A nincs timing meg picking azt jelenti, hogy az átlagbefektetőnek az a legjobb, ha nem próbálja eltalálni a jó beszállási időpontot, hanem folyamatosan fektet be indexekbe, akkor is ha drága a piac, akkor is, ha olcsó.

Pl. fejlett piaci indexbe is nyugodtan lehet fektetni, hiába áll magasan. Valamikor lesz beesés biztosan, de senki sem tudja, mikor ezért arra nem érdemes várni. A beesés természetes a piacon. Az átlagbefektetőnek az a lényeg, hogy ha elég ideig tartja az indexeket (5-10 év vagy több), akkor hosszú távon pozitívan fog kijönni belőle. Ha indexbe fektetsz, akkor esélyes, hogy sokáig kell tartani, pl. 10 évig. Az nem rövidtávú befektetés. éppen azért, mert bármikor beeshet.

(#28254) axioma válasza sleve (#28240) üzenetére


axioma
veterán

Gyakorlatilag a levelezesunkben benne volt, hogy akkor eri meg, ha elhasznalod, azaz brutto aron "veszik meg" toled. A tultermelest ennek feleert, plusz vallalkozo kell legyel plusz ... az nagyon eselytelen ma me'g hogy megerje. (Akkor mar inkabb napelem-telepito ceget hozz ossze a tokebol, ha az a motivacio hogy a tema erdekel...)

(#28255) Stanlee válasza sleve (#28240) üzenetére


Stanlee
őstag

A kovetkezoket tartsd szem elott a napelem parkokkal kapcsolatosan.

2016.dec.31-ig kb. 2000 kiseromuvi engedely kerelem erkezett be a MEKH-hez. Meg nem adtak meg az osszesnek az engedelyt, mert egy kis ido amig ennyit feldolgoznak.

A problema ott van, hogy mindenkinek megadjak az kiseromuvi engedelyt. A vill. halozat uzemeltetoje ugyanarra a csatlakozasi pontra ugyanugy tobb kerelmezonek megadja a hozzaferest, csak azzal a kitetellel, hogy ha az elotte varakozo x eromu nem fog egy meghatarozott idopontig felcsatlakozni, akkor kapja meg a lehetoseget, ha valamelyik projekt megvalpsul es nem lehet tobb kapacitast felengedni, akkor meghalt a projekt. Ha jol emlekszem akkor talan 2 evig tartjak szabadon a kapacitast, ameddig a MEKH engedely rogziti, hogy el kell kezdeni a termelest. Ebbol kifolyolag en vagy mar meglevo projektek kozott halaszgatnek, mert azert penze a legtobbnek nincs a megvalositasra, szoval ugyis ervenytelenitik a kiseromuvi engedelyuket ha nem hoznak kulso penzt vagy varok, mert lassan felszabadulnak a lefoglalt halozati csatalkozasi pontok is.

Viszont a tavalyi kotelezo atveteli arral sokkal jobb hozam erheto el, mint az ideivel es meg ugyanugy itt van, hogy varnia kell az embernek a csatlakozasi pontra, hogy felszabaduljon.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#28256) sleve válasza Stanlee (#28255) üzenetére


sleve
tag

Igen most, hogy jobban átnéztem látom túl naiv vagyok nem gondoltam bele mennyire akadályozzák ennek az elterjedését. Persze az ő szempontjukból érthető ha boldog boldogtalan elkezdene áramot termelni akkor lehúzhatnák a rolót az áramszolgáltatók.

A tudás hatalom, a tudatlanság áldás.

(#28257) axioma válasza sleve (#28256) üzenetére


axioma
veterán

Nem, a korlatozasoknak nem ez az oka, hanem az elosztoi halozat nem tudna raszabalyozni kello mertekben.

(#28258) sleve válasza axioma (#28257) üzenetére


sleve
tag

Nem az engedélyek kiadására gondoltam hanem az átvételi ár csökkentésére.

[ Szerkesztve ]

A tudás hatalom, a tudatlanság áldás.

(#28259) BÁ Nutrition válasza sleve (#28258) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Nem az a baj hanem h nem tudnak megfeleloen stabilizalni az aramellatast. Ha pl tul sok a rakotes akkor lehet h fel oraig 50%al csokkenteni kell a nagy eromu termeleset, aztan vissza. Ennek van idoszukseglete es ha nem stabil a rendszer akkor lehetnek feszultsegingadozasok mondjuk. Biztos ertekelne sok ember ha pl tonkrevagna a mosogepet egy ilyen. De mielott igen belemerulnek leirom h nem ertek hozza, szal lehet hulyeseget itok de nagyjabol vmi hasonlo az oka. Kevesbe az atveteli ar. A kornyezetvedelem jegyeben siman elkaszalnak az aramszolgaltatokat nonprofit szervezette, pl allamositanak ahol nem az. Stb. Szal inkabb technikai oka van szvsz

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28260) hati válasza BÁ Nutrition (#28259) üzenetére


hati
addikt

Érdekes, máshol a világon ezt meg tudják oldani.

(#28261) apatyas válasza hati (#28260) üzenetére


apatyas
Korrektor

Off off. Ha a szolgáltatói kiegyensúlyozásra gondolsz, akkor technikailag sem igazán. Gyorsan le/felkapcsolható források a gázüzemű generátorok, ill a fel/le szivattyúzó víztározó rendszerek. Előbbiből van itthon de csak a napelemek miatt nem fogják bővíteni a kedvedért hogy termelhess, utóbbiból nincs is. Az éjszakai árammal lehet még játszani, hogy túltermeléskor felkapcsolják. De ott meg az átlagot kell tartani valahogy.

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#28262) hati válasza apatyas (#28261) üzenetére


hati
addikt

Ha akarják, megoldják. Ha a lakosság termeli az áramot, akkor az előny egy országnak, nem hátrány. Persze ez Magyarország.

(#28263) BÁ Nutrition válasza hati (#28260) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Nem akarok tulsagosan belemelyulni mert nem ertek hozza, viszont itt tuti van aki igen:)

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28264) htomi85 válasza hati (#28262) üzenetére


htomi85
tag

Ez most nagyjából olyan szintű volt, mintha a repülő autóra vagy a rák ellenszerére mondanám:
2017 van, ha akarják megoldják. Csak a tudjukkik miatt nincs.
Mély szakmai érveket érzek mögötte.

(#28265) hati válasza htomi85 (#28264) üzenetére


hati
addikt

Nem teljesen igaz. DE vagy az USA tele van naperőművel. A rák gyógyszerét az USA-ban sem ismerik.

(#28266) bernel válasza bernel (#28253) üzenetére


bernel
tag

Belenéztem Kiszámoló online előadásába, és itt éppen arról beszél, hogy miért nem kell félni attól, hogy esni fog a tőzsde: [link]

(#28267) axioma válasza BÁ Nutrition (#28263) üzenetére


axioma
veterán

En [par evvel ezelott] egy nagyon kicsit lattam a vezerelt aram oldalarol (az egyik keszulektipus parameterezese miatt). Baromira meg van kotve a szolgaltatok keze, mikor mennyit kell adni, tulkepp mvm-bol jovo korlatozas vagy szintentartas parancson kivul - 5 evente 1x - taviratilag sose kapcsoljak oket, csak a beepitett - ez neha valtozik, jogszabalyhoz igazitjak - menetrend fut. Nagyon szocialis, fomusoridoben is kell aramot adjanak ki ne huljon a lakas vagy viz, es ejjel egyben sokat, holott igy nem tudjak elegge elcsusztatni oket, ami javitana a kihasznaltsagon. Raadasul hogy kb. mennyit szamit egy csoport kapcsolgatasa, az nem tul egyszeruen josolhato (pl. napkozben kevesen hasznaljak el a melegvizet, ha delelott is kapott mar egy fel orat, akkor delutan 3 perc utan a bojler felfutve erzi magat). Ehhez kepest 2 hetre elore egy gorbet kell megvenniuk (marmint ossz, ennek a vezerelt csak az egyik osszetevoje), az is korlatozott pl. meredeksegben, amihez kepest pluszban es minuszban is baromi sokat kell fizetni. Nagyon ritkan tudnak a vezerelttel javitani a helyzeten, pedig az megoldas lehetne, csak nem jo a jogszabalyi kornyezet hozza.
Ez nem a muszaki, hanem a kereskedoi oldal, ez igaz. De a kereskedes arai meg azert vannak igy kitalalva, mert muszakilag ennyibe kerul a varatlan utaztatas. Meg a lent emlitett gazturbinasok inditasa. Es akkro jon a kotelezo atvetel, a cs.hazak napeleme me'g nem is nagy tetel, de pl. a tavhoszolgaltatok ahol szemetegetessel aramot es futest csinalnak... az rkv-kat a nemeteknel pont a betaplalas (egy bizonyos mennyiseg felett) korlatozasara hasznalt, es azt valoban taviratokkal, az aktualis allapotokhoz kepest menedzselve csinaljak.
Az lehet, hogy itthon az utobbi idoben kozben bejott H es nem tudom mi a masik plusz tarifa mar kicsit jobb a helyzet, anno csak a nappali meg a vezerelt volt, visszavetel akkor alakulgatott me'g csak.

(#28268) bernel


bernel
tag

Létezik külön napelem fórum, ahova ezt a témát át lehet vinni, hogy ne a megtakarítás topik legyen elárasztva vele, itt már bőven offtopic: [link]

(#28269) MaciG


MaciG
addikt

Lakashitel igénylésnél van valami arany szabály arra, hogy hány havi jövedelem igazolást szoktak kérni visszamenőleg?

BANZAII

(#28270) net91 válasza MaciG (#28269) üzenetére


net91
senior tag

3 hónap

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#28271) MaciG


MaciG
addikt

Fundamentánál a fizetési módot lehet módosítani? (Másik számláról vegyék le, vagy csoportos beszedés helyett csekk). Azért lenne ez lényeges, mert jelenleg 5*20 000huf-ot vesznek le csoportos beszdéssel a számlámról és ha lakáshitelt szeretnék (4,2 milla, 15 milliás házra) akkor lehet hogy ez baj lesz, mert az igazolt jövedelem az ~200nettó/hó

BANZAII

(#28272) _ATi_1 válasza MaciG (#28271) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Nem gondolnám, hogy a fizetési módtól függ a lakáshitel elbírálása. Akkor is látják, ha csekken van fizetve.

(#28273) MaciG válasza _ATi_1 (#28272) üzenetére


MaciG
addikt

Ez igaz, de az 5bol csak 1 van az én nevemen, mert ugye ennyi lehet, így ha a többit nem az én számlámról vonják, akkor miből gondolják hogy én fizetem azokat is, csak mondjuk csekken

BANZAII

(#28274) axioma válasza MaciG (#28271) üzenetére


axioma
veterán

Ha a szamladon nem ut lyukat az az 5 funda, akkor - szigoruan szvsz - inkabb pozitiv. Mert ezek szerint van rendszeres tobb beveteled, es azt nem elvered (kiveszed kp es eltunik), hanem megtakaritod. En inkabb meghagynam mint nem. Raadasul nem olyan tipusu szerzodes, mint a hitelek, az tenyleg baj ha latszik hogy tobb _kotelezettseged_ van. Na de a funda az (megtakaritasi szakban, de az osszegbol ez egyertelmu) nem kotelezoen fizetendo, szoval ha ugy nezed maris talaltal lehetoseget havi 100e torlesztesre (elvben akar lejaros ltp-k is lehetnek amit beletolsz eppen a megvasarlando lakasba - jo, nem, az az adasvetelibol kiderulne, meg a kiutalasi idoszak 3 honapja miatt is, mind1). Ettol me'g en hagynam. Az, hogy beszedessel van, tok mind1, a bank hamarabb jut a jussahoz (ha tartozasba kerulnel akkor ratriggerel az elso beerkezore, mig a funda csak 2x probalkozik per honap azt akkor eppen vagy nyer mert van rajta, vagy nem).

(#28275) VirsLee válasza _ATi_1 (#28272) üzenetére


VirsLee
őstag

Ez nagyon fura feltételezés a részedről, ha valamit nem a folyószámládról/kártyádról fizetsz, és Te magad nem árulod el a banknak, hogy fizetsz, akkor a bank nem fogja ezt magától kitalálni.

A kérdésre a válasz megtalálható a fundamenta oldalán:

Mit kell tennem, ha eddig átutalással fizettem, most csekken szeretnék?
Telefonon, levélben vagy személyes ügyfélszolgálatunkon jelentheti be. A díjfizetési módot szerződésén átállítjuk, hogy a továbbiakban rendszeresen kapjon csekket. Az átállítás díjköteles, díját a díjtáblázat tartalmazza.

Hogy van-e értelme a dolognak? Igen!
Hogyan? Át kell kérnie magát csekkesre, majd annyi hónapig így fizetni, ahány hónapnyi számlakivonatot bekér tőled a bank, hogy a leadott számlakivonaton ne legyen már nyoma ennek a fix kiadásnak.
Semmi esetre se ajánlanám, hogy úgy ugorjon bele a hitelbe, hogy 200e forintos jövedelem mellé a rezsin kívül még feltüntessen 100e forint fix költséget. A bank ezeket a tételeket levonja a jövedelemből, úgyhogy ha van 50e forint rezsije plusz 100e fundamenta, akkor a szabadon felhasználható jövedelem 50e forint, a a havi törlesztőrészlet pedig ennek a szabad jövedelemnek egy bizonyos százalékát nem haladhatja meg.
A bankot nem a részletek érdeklik, nem az, hogy kell-e fizetni vagy sem... Egyszerűen ott van egy szerződéses kötelezettség. Pl. egy hitelkártyát is mindig a teljes hitelkerettel vesznek figyelembe. Azaz ha van egy 500e forintos hitelkereted, amiről nem is költöttél az elmúlt 1 évben, a bank úgy számolja be, hogy az 500e forint 5 százalékát veszi figyelembe, mintha a teljes összeget elköltenéd minden hónapban, hisz általában 5% a kötelező havi visszafizetés, és senki nem tudja megakadályozni, hogy ne használd el az egész összeget havonta.

200e nettó nem túl magas jövedelem, ennyi mellé én próbálnék minél alacsonyabb havi fix költséget bemutatni a banknak.

(#28276) axioma válasza VirsLee (#28275) üzenetére


axioma
veterán

A fundamenta NEM kotelezettseg. Pont ez a kulonbseg a hitelekhez kepest. [A funda a megtak. utani lakaskolcsont nagyon magas, 97% folotti problema nelkuli - nulla megcsuszas - statisztikaval viszi. Azert mert azok kapjak meg, akiknek mar ott a _nem_kotelezo_ megtakaritasi idoszakban a bizonyitek, hogy akkor is tudtak es akartak fizetni.]
Persze mindenki azt csinal amit akar, de azt az allitast legy szives ne terjeszd, hogy a megtak. szakban a funda kotelezo volna.

(#28277) VirsLee válasza axioma (#28276) üzenetére


VirsLee
őstag

Nem volt szo fundamentas hitelrol. Jo esellyel az elotted szolo tudott szamolni, es ezert szeretne a fundamentas megtakaritasai mellett banki hitelt felvenni. Aki lakastakarekpenztartol vesz fel hitelt ebben a kamatkornyezetben az a sajat ellensege.

Mit ertesz az alatt, hogy nem kotelezettseg? Szunetelteted? Tudod ugye, hogy ha nem fizetsz be ra, akkor nincs allami tamogatas. Ha nincs allami tamogatas, akkor NEGATIV az ebkm. Ha az ebkm alacsonyabb az inflacional, akkor a penzed realerteke csokken. Ha negativ, akkor a nominal is...

Szamolj neki kerlek egy konkret peldat, hogy miert erne meg a fundamentas (vagy barmelyik ltp) hitel...

(#28278) Cathfaern válasza VirsLee (#28277) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Még mindig olcsóbb a fundás negatív ebkm, mint megcsúszni hiteltörlesztéssel, vagy nem fizetni a rezsit. Így nézve nem kötelező a funda.

(#28279) VirsLee válasza Cathfaern (#28278) üzenetére


VirsLee
őstag

Nyilván, de ha a számlán ott a havi 100e terhelés, akkor azt a hitelt elbíráló dolgozó, aki átfutja a kivonatokat, úgy fogja tekinteni, hogy minden hónapban költségként megjelenik, így a minősítést rossz irányba befolyásolja.

(#28280) axioma válasza VirsLee (#28277) üzenetére


axioma
veterán

Szeretnem eloszor is jelezni, hogy elegge ismerem a funda aszf-et es az arrol szolo rendeletet. Viszont eleg regota semmi kozom hozzajuk, ugyhogy nem marketingelek, ne abbol az oldalbol probalj belemkotni.
A nemfizetes nem egyenlo szuneteltetes. A megtakaritasi idoszakban sincs _kotelezettseg_ a befizetesre. Van az alltam megkapasanak nyilvan feltetele (friss befiz utan jar, plusz a 3. es 4. negyedeves szabaly), de nem kotelezo kihasznalni. A negativ ebkm csak akkor igaz, ha minimal kozeli a megtakaritas es nem jar ra alltam (20e-nel mar az a netto 1-3% tudja ellensulyozni a nyitasit es a havi dijat).
A lakaskolcson 3.9+1% mindenfele kezdo dij nelkul, fix hitel es ingyen elotorlesztes, azert ez nem annyira rossz. Csak rovidebb futamideju, egy vasarlast akar tobb ltp-vel se biztos hogy ossze lehet hozni (10+M hitel igenyli a 20 evet). Amire te gondolhatsz, az az athidalo hitel, annak nem jok a kondicioi, de ne keverd ide.
En csak azt mondtam, hogy a megtakaritasi hajlandosag _igazoltan_ (a banki hiteleknel, me'g a legendasan szorosszivu bankok) josagi mutatoinal sokkal jobb lakaskolcson-fizetesi mutatokban megmutatkozik, hogy elony es nem hatrany a banknak. Valamint hogy ezt azert tudjak a hitelbiralok is.

(#28281) concret_hp


concret_hp
addikt

lakáskasszát bárhány évesen lehet nyitni? (felső limitre gondolok elsősorban) és mi van ha az illető (kortól függetlenül) meghal?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#28282) axioma válasza concret_hp (#28281) üzenetére


axioma
veterán

A szerzodo 18 ev feletti kell legyen. A kedvezmenyezett, megadasa hijan a szerzodo, barmely adoszammal rendelkezo magyar allampolgar (csecsemonek is csinaltam mar szerzodest), o kapja az alltamot (egyszerre csak egy helyen).
Szerzodo elhalalozasa eseten (ha minden igaz, de ezt azert le kell ellenorizni) a hagyateki eljaras soran derul ki, hogy ki lesz az uj szerzodo. A kedvezmenyezett (akar szerzodokent) elhalalozasa eseten a szerzodes lejartaig az o adoszamara szol az allami tamogatas, akkor is ha a szerzodokent helyebe lepett, es igy vegul felhasznalo embernek van sajat jogon is parhuzamosan allami tamogatasa ltp-re.

(#28283) concret_hp válasza axioma (#28282) üzenetére


concret_hp
addikt

oké egyszerűsítem a kérdést, mert nem értem a választ :DDD

szóval tegyük fel nyitok egy ltp-t magamnak meg fater is nyit egyet, nincs másik gyereke én vagyok az egyetlen törvényes örökös. tegyük fel azt a nem kívánt esetet, hogy lejárat előtt fater meghal. akkor van egy szerződés ami még nem járt le, aki örökölné, annak meg már van egy szerződése, na ilyenkor mi van?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#28284) axioma válasza concret_hp (#28283) üzenetére


axioma
veterán

Megy tovabb, mintha misem tortent volna, az elhunyt adoszamara kapja az alltamot, csak te vagy a felhasznaloja a vegen az osszegnek.
De ilyen esetben - foleg ha jol ertem hogy te fizeted - inkabb csinalnam ugy hogy te szerzodsz mindkettore, az egyiken nem jelolsz meg senkit (ezen te kapod az alltamot), a masikon megjelolod a szulot kedvezmenyezettkent. Ekkor nincs oroklesi godn, tobb orokos eseten se, a szerzodes a tied, a kedv.tt halala pedig az alltam megkapasat nem befolyasolja, csak hogy te hasznalod fel mint szerzodo helyette.

[ Szerkesztve ]

(#28285) Szevam


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Sziasztok!

Fundamenta lakásmegtakarításban gondolkozok (~4 év ig havi 20-ért). Olvastam arról, hogy korábban lehetett úgy számlát nyitni, hogy a kezdő havi összeg alacsonyabb (5000 HUF) később pedig megnövelhető volt (20 000 HUF). Ezért a számlanyitási díj alacsonyabb lett, viszont a havi összeg növelése hatására nőtt a banki kamat. Ez él még egyáltalán?
Akinek van fundamentája tudna mondani pár szót arról, hogy hogyan köttette? Mire kell nagyon odafigyelni a megtakarítás nyitásakor?

Válaszotokat előre is köszönöm :R

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#28286) axioma válasza Szevam (#28285) üzenetére


axioma
veterán

Ma is mukodik az alacsonyabbra nyitas, tobbel fizetes. A 3%-os megszunt, igy effektive nem tudod elrontani, nincs tul sok alternativa amik kozul valasztanod kene. Mar ha funda. Van masik 3 lakastakarek, ok rendszeresen kisebb/nagyobb feltetelekkel pont a nyitasin akcioznak. Cserebe otp pl. a 0.1% beteti kamatot tolja, pedig volt nekik is 3%-os meg kesobb 1.5%-os (most nem tudom). Erste, Aegon a masik ket versenyzo, de oket kondicioilag me'g kevesbe ismerem.

(#28287) dugynok válasza axioma (#28286) üzenetére


dugynok
senior tag

Szia,

Megèrheti egy 4 èves ltp azonnali hitellel, ha most kène hàzbővìtèsre 1,3 milla? Az ltp hozama tudja fedezni a hitel thm-jèt?

(#28288) axioma válasza dugynok (#28287) üzenetére


axioma
veterán

Kerdes, hogy erre a celra milyen hitelt kapnal ltp kombiban ker.banktol. Ugy 95% hogy azzal jobban jarsz. Ugyanaz a lenyeg: amig az ltp le nem jar, addig a banknak csak a kamatot fizeted de a teljes 1.3M-ra a teljes futamidore. Es a funda eleg hulye feltetelekkel es aron ad csak azonnali hitelt (pl. adostars nelkul szinte nem is). Termeszetesen a 4 eves ltp netto evesitett hozama 12% koruli, az barmelyik hitelt fedezi.
Sajna hiaba van 1.5M alatt, az csak lakaskolcson szakban van, hogy nem kernek jelzalogbejegyzest (az is koltseg, meg a leszedes is).

(#28289) MaciG válasza dugynok (#28287) üzenetére


MaciG
addikt

Inkább a bank. Az áthidaló kölcsön (ha arra gondolsz ) nem túl jó, de ezt előttem is megírták:)

Nekem majd ~fél évet kell így áthidalnom, most úgy néz ki 4 millát kell felvennem december környékén, de augusztus elején ebből 3at vissza tudnék fundából fizetni, szóval azt számolom hogy az a jobb ahol alacsonyabb a thm, vagy ahol magasabb, de kedvező, (vagy ingyenes) az előtörlesztés lakástakarékból.

BANZAII

(#28290) BÁ Nutrition válasza axioma (#28284) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

thx, ezt nem tudtam :R

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28291) axioma válasza BÁ Nutrition (#28290) üzenetére


axioma
veterán

Hat most kicsit elbizonytalanitottatok. Korabban valami ilyen szoveg volt, de most tok mas talalhato arrafele... inkabb 411-81-81 valamelyikotok kerdezze meg. Most csak ilyet talaltam:

A 30. § (2) bek. alapján folytatott szerzôdésen az elhalálozott lakás-elôtakarékoskodó javára már megigényelt, illetve jóváírt állami támogatást a szerzôdés lakáscélú felhasználása esetén az új lakás-elôtakarékoskodó – a Törvény 9. § (3) bek. alapján - nem köteles visszafizetni akkor sem, ha a folytatott szerzôdést az abba való belépés bejelentésével egyidejûleg bejelentett kérelmével összevonja másik olyan szerzôdésével, amelyre
a folytatott szerzôdés megtakarítási idôszaka alatt már kapott állami támogatást.

Es a 9. par. a torvenybol majdnem ugyanez:
(3)33 A (2) bekezdés alapján folytatott szerződés alapján az elhalálozott lakás-előtakarékoskodó javára már megigényelt, illetve jóváírt állami támogatást a szerződéses összeg lakáscélú felhasználása esetén az új lakás-előtakarékoskodó - a 24. § (2) bekezdésétől eltérően - nem köteles visszafizetni akkor sem, ha a folytatott szerződést az abba való belépés bejelentésével egyidejűleg bejelentett kérelmével összevonja másik olyan szerződésével, amelyre a folytatott szerződés megtakarítási időszaka alatt már kapott állami támogatást.

Tehat ez rossz abbol a szempontbol, hogy
- ha jol ertem mar csak osszevonassal lehet megtartani
- es csak a halala elott megkapott alltamot
- es meg csak ki se derul, hogy ket maxos szerzodes osszevonasa felulirja-e az elvi maxot... de ertelmezesem szerint az SZO-tol fuggetlen az addig befizetett osszegek (megszuno szerzodes befizetesei es alltamja) hozzaadodik az aktualis egyenleghez, csak annyi a hatrany hogy kevesebb a felveheto kolcson mintha ket kulon szerzodes menne.

Elnezest kerek a felretajekoztatasert! Sajna ezt mar szerintem egyszer leirtam ide korabban is... amikor aktiv voltam, akkor osszevonas ebben a pontban nem remlik hogy lett volna.

Mas kerdes, hogy ez nem szol egy kumma szot se arrol az esetrol, ha a kedv.tt halalozik el. Csak arrol, ha az elotakarekoskodo.

(#28292) BÁ Nutrition


BÁ Nutrition
addikt

mas tema:
arrol barmi fogalma van valakinek h miert nem talalok olyan robotics etf-et amit lehet angol ISA (kb mint a tbsz)szamlara venni? :F

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28293) Oppenheimer válasza axioma (#28291) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ez most nagyon hosszú, hogy el tudjam olvasni. Akkor ha én vagyok a szerződő, és a kedvezményezett út közben meghal, mi történik?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28294) Szevam válasza axioma (#28286) üzenetére


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog (1)

Köszi a válaszod!

Úgy tájékoztattak egy másik fórumon, hogy ez esetben nem kapnám meg az állami támogatást arányosan, hanem csak az alacsonyabb összegre. Ahhoz, hogy a magasabb összegre kapjam meg a támogatást, szerződést kellene módosítani, ami azt eredményezi, hogy ugyan oda lyukadok ki, mintha az elején magasabb összeggel kezdtem volna. Ez így helyes szerinted/szerintetek?

A véleményeket előre is köszönöm :R

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#28295) axioma válasza Szevam (#28294) üzenetére


axioma
veterán

Melyik forumon? Indexen nem szoktak hulyeseget mondani...
Ez baromsag. Az alltam a befizetessel ara'nyos. Koze nincs a szerzodeses osszeghez.
Az igaz, hogy ha a lakasKOLCSON reszt ki akarod hasznalni, akkor a megtakaritas es az SZO kozotti osszegre vagy jogosult csak, tehat ha kolcsont is szeretnel nem csak az osszegyult penzed, akkor tenyleg maxra kell kotni. Ja es akkor vszinu jobban jarsz valamelyik akciozoval (csak nezd meg a felteteleket).
En funda es otpltp eseten is csinaltam mar alacsony SZO, annal tobb megtakaritas mar reg fel is veve kombinaciot. Szeretnek riogatni azzal, hogy nem szabad alacsonyra kotni mert majd felszolitanak hogy emeld, de csak azert mert a jutalekuk a szerz.o.-tol fugg... nincs valosagalapja.

(#28296) axioma válasza Oppenheimer (#28293) üzenetére


axioma
veterán

Utolso bekezdes. Pont ez az, hogy errol nincs semmi szo a mostani szovegben. Igazabol nem merek eskudni, hogy korabban mas volt, csak eleg eros emlekerzetem van valami tok eltero szovegre...
411-81-81, es hangsulyozd, hogy az ASZF-ben nincs, a rendeletben nem talaltad, inkabb hivjanak vissza de alapozzak meg a valaszt valami hivatkozassal.

(#28297) MaciG


MaciG
addikt

Ha okosodni akarok pénzügyi téren a akkor a kiszamlo videókon kívül vannak még ilyesmi videók vagy hanganyagok amiket érdemes lehet végighallgatni?

BANZAII

(#28298) BÁ Nutrition válasza MaciG (#28297) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

angolul van eleg sok

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28299) MaciG válasza BÁ Nutrition (#28298) üzenetére


MaciG
addikt

Inkább magyar érdekelne :)

BANZAII

(#28300) Beerwolf válasza BÁ Nutrition (#28298) üzenetére


Beerwolf
senior tag

Engem érdekelne az angol is. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.